Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A Fidesz katasztrofális kommunikációja

2010. november 11. - Droli

Nehezen követem a Fidesz kormány döntéseit - ez egy dolog, de van egy gyanúm, hogy a gazdasági szereplők is így vannak ezzel. Az látszik, hogy jót akarnak, de a megvalósítás óvodás szinten van. Nem lesz ennek jó vége.

Nézzük például a nyugdíjak ügyét! Először arról volt szó, hogy 14 hónapra a magánnyugdíjpénztári befizetéseket az állami nyugdíjkasszához irányítják, majd 2012-től visszaáll a régi helyzet. A magyarázat: túl nagy a "lyuk" a nyugdíjkasszán, 3000 milliárdból 900 milliárd, és jó lenne ezt valamiből pótolni. Jó, lenyelték az emberek. Következő hír pár nap múlva: lesz állami nyugdíjkassza, és oda át lehet lépni, a kormány 90% átlépővel számol. Ez a lépés kifejezetten üdvözlendő, legalább több választása is lesz az állampolgárnak. Jó. Pár nap múlva: a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megbukott, ezért államosítják a vagyont: de nem kell félni, ennek csak egy része megy a költségvetése, a nagyját az államadósság csökkentésére fordítják. Ezt már nehezebben nyeli le az ember, de figyelembe véve, hogy mekkora az államadósság, és hogy mit szívunk miatta, akár azt is mondhatná az ember, hogy jó, sírok az elvesztett befizetések miatt, de legalább nemes célra megy. Erre tegnapi hír: lehet, hogy nem is az államadósság csökkentésére megy a magánnyugdíjvagyon, inkább kitömködik vele a költségvetést. Erre viszont már azt mondja az ember, hogy a ...

A kérdés: miért nem lehetett ezt így az elején előadni? "Emberek, nagy bajban vagyunk, a következő években 2-3 ezermilliárdos adósságtörlesztési kötelezettsége van az államnak, mi ezt nem újabb hitellel szeretnénk megoldani, hanem így." Tiszta sor, lehet rajta vitatkozni, hogy jó-e vagy sem, de legalább tudja az ember, hogy mire számíthat. És nem fél attól, hogy pár nap múlva az lesz a hír, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyonból nyugdíjat kívánnak emelni mondjuk.

De ugyanez a helyzet a multiadóval, bankadóval is. Az elején azt mondták, hogy ideiglenes intézkedés, 2 év múlva kivezetik. A multik, bankok azt mondták, jó, igaz, szívták a fogukat rendesen. Erre új hír: szó sincs a két éven belüli kivezetésről, utána is megmarad ez az adónem! Hát könyörgöm, hogyan tervezzen így egy multi vagy egy bank? Egyáltalán, hogyan higgyen a kormánynak, ha pár napon belül így változnak a dolgok? És mit gondolnak vajon a befektetők, akik szeretnének itt, Magyarországon munkahelyeket létrehozni, ha ezt látják?

A kormány nagyon leragadt kommunikáció szintjén, látszik, hogy a kormánytagok többsége életében nem dolgozott rendes helyen, ahol az adott szó számít. Sajnos a "mismásolás", a mellébeszélés, meg az, hogy napról-napra, ad-hoc szerűen változnak a tervek, gyorsan szavahihetetlenné tehetnek egy kormányt, és ezt az ország is megérzi. Hihetetlennek tartom, hogy ez a mézesmázos duma megy, ahelyett, hogy kimondanák, hogy "emberek, bajban vagyunk, megszorítások jönnek, amik sérthetnek bizonyos érdekeket, sok vesztese is lesz". Roppant rövidlátó gondolkodás ez, rövidtávú politikai előnyökért eladják a szavahihetőségüket, a bizalmat. Utóbbit viszont nagyon nehéz lesz majd visszaszerezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr522441496

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk… 2010.11.24. 14:15:47

Miért van még ember az országban, aki bármilyen süket dumát simán bevesz, akit simán meg lehet vezetni mindenféle olcsó trükkel, talmi demagógiával? A magasztos dolgokat még megértem, hogy beveszik: nemzeti együttműködés, polgári Magyarország, keleti s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.11.11. 17:40:31

"Az látszik, hogy jót akarnak,"

anyam is jot akar, meg a kisgyerekem is. Ok is lehetnek akkor miniszterelnokok, meg biodiszletek a parlamentben sokszazezres fizetesert? ne hulyeskedj mar, ez a kijelentes pontosan azt jelenti, hogy a francba mar veluk, benak, tehetsegtelenek, semmit nem ertenek a gazdasaghoz, improvizalnak, es igenis kart okoznak az orszagnak. koszonjuk szepen, el lehet menni a francba.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.11.11. 18:50:45

Az igazi baj az, hogy ezek nem megszorítások, hanem vagyonfelélés. Vagyis ahelyett, hogy a kiadásainkat és a bevételeinket egyensúlyba hoznánk, elköltjük, amit még találtunk a széfben. Bevételt növelni nem nagyon lehet, marad a kiadáscsökkentés, de akkor ugye ki szavaz majd ránk, vagy a hatékonyságnövelés, aminek bőven lenne tere, de érteni kellene hozzá, és az egész korrupt rendszert meg kellene reformálni. Nem utolsó sorban pedig nem szabadna ellopni minden állami beruházás költségvetésének legalább a felét.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.11. 22:06:31

@Pénzkereskedő: Én is így érzem; csak vakarásznak, meg keresik a beszedhető pénzt, de a lényeghez nem mernek hozzányúlni. Mondjuk ha meg hozzányúlnának, akkor tényleg forradalmi kormány lennének, mert a népharag söpörné el őket.
@is: Nemsokára lesz egy poszt az ír költségvetésről (még nem fogadták el, sőt, még konkrétum is csak kevés van azért nem írom meg most). A végén garantálom, hogy üvöltve fogod követelni Orbánt, és összeteszed a két kezed, hogy nekünk nem ilyen kormányunk van :-)

jobboldali 2010.11.12. 10:01:51

A gond az, hogy a fiúk 8 évig hazudoztak és most eljött az igazság pillanata. Arra viszont képtelenek, hogy ezt bevaljják becsületesen. Inkább hazudoznak tovább, figyelmen kivül hagyva a nyilvánvaló tényeket is! A Szíjgyártó nap nap után az arcunkba mondja, hogy: Zemberek! Ti inkább hisztek a szemeteknek, mint a kedves vezetőnek?

gono 2010.11.12. 11:16:38

"A végén garantálom, hogy üvöltve fogod követelni Orbánt, és összeteszed a két kezed, hogy nekünk nem ilyen kormányunk van :-) "

Ennek a mondatnak van ertelme?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.11.12. 21:26:08

Valójában nem kommunikációban kellene gondolkodni, hanem a tettekben.

Sohasem értettem, hogy mire jó az, hogy egy politikus elkottyint valamit, lehet, hogy csak nyelvbotlás, lehet, hogy szándékos, ki tudja? Azután a tőzsde, meg a forintárfolyam elkezd hevesen reagálni, hogy azután pár nap után ugyanott legyen, ahonnan indult.

Ez az, amit kormányunk spekulációnak hív. Aki ezzel foglalkozik, gondolom jópárszor megszívta már.

Aki meg nem spekuláns, hanem komoly szakmai befektető, az meg ha egy kis esze van, akkor nem arra kellene figyelnie, hogy melyik politikus éppen mit talált mondani, hanem a törvényi feltételek alapján számolnia, aztán döntenie.

Oké, hogy a jövőbeni feltételek is fontosak, de az infókat nem a bulvársajtóból kellene begyűjteni.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.13. 12:55:35

@gono: Egyszeri zsidó a második világháborúban, Budapesten: most menjek haza, vagy maradjak itthon? :-)

Szóval egyértelműsítve azt a valóban félreérthető mondatot: "is" kolléga örülni fog neki, hogy nem az ír kormány csinálja a magyar gazdaságpolitikát.

Cacau 2010.11.18. 14:26:56

@is: Az ügy szerintem megint csak igazi orbános csipőből tüzelés:
Az európai unió nem engedte a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel mérsékelni az államháztartási hiányokat az év elején.
Megszüntetjük őket, és a pénzt betereljük a költségvetésbe. Így is, úgy is.
süti beállítások módosítása