Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Orbán olyan, mint a fehérorosz diktátor?

2011. január 04. - Droli

Mostanában a sajtó gyakran hasonlítja Orbánt Lukasenkohoz, aki szerintük egy diktátor. Nem is csoda: Fehéroroszországban nincs sajtószabadság, az internetet ellenőrzik, az ellenzéki tüntetést leverik, az elnök ellenlábasát megverik és még a kórházból is elhurcolják, a választás nem volt teljesen "tiszta", Németország legszívesebben szóba sem állna velük, stb. - hát, ha mi problémázunk a külföldi sajtón, mit szóljanak ők :-) Szóval utáljuk háromra együtt Fehéroroszországot: egy, kettő, háááárom! Fúúúúúúj! Csak tudnám, miért szavazta meg a fehérorosz választók majdnem 80%-a Lukasenkot...

Én most Fehéroroszország egy másik arcát szeretném bemutatni, egy igen érdekes arcát, amelyről valahogy nem cikkezik a sajtó: a gazdaságukat és a gazdasági fejlődésüket. Persze csak nagyvonalakban, de meg fogtok döbbeni, azt garantálom. Tudjátok, mennyivel nő a gazdaságuk évente?

A belarusz GDP növekedése
 200120022003200420052006200720082009
GDP növekedés4,7%5%7%11%9,4%9,9%8,1%10%0,2%

 

A fenti igen impozáns számsor ellenére az egy főre eső GDP még mindig igen alacsony, 5166 dollár körül van (Magyarországon ugyanez 12914 dollár), mindenesetre ez az adat is jelzi, hogy milyen mélyről indultak el. És figyelemreméltó, hogy a válság évében, amikor a legtöbb országban GDP csökkenésről beszélhettünk, ők még akkor is kihoztak egy stagnálásközeli eredményt.

Tudjátok, mekkora a munkanélküliségi rátájuk? 1% alatt van, gyakorlatilag megvalósították a teljes foglalkoztatottságot. Persze ők is tudnak statisztikát gyártani, valószínűleg jókora kapun belüli munkanélküliségről beszélhetünk, de őszintén, mi, magyarok sem lehetünk büszkék ugyanerre: mi rokkantnyugdíjba, illetve a fiatalok szinte válogatás nélküli felsőoktatásba küldésével értük el a 10% körüli értéket. Kb. ugyanaz, habár szociológiai szempontból ők csinálják jól, nem mindegy, hogy azt látja a gyerek, hogy apa-anya elmegy dolgozni, vagy otthon jól elvan.

A költségvetés egyenlege is figyelemreméltó: 0,3% a GDP százalékában. Nem csoda, "diktátor úr" igen fegyelmezett költségvetési politikát folytat, habár külpolitikája hagy némi kívánnivalót maga után (pl. emlékezzünk vissza a "gázvitára", ahol nemes egyszerűséggel nem voltak hajlandóak fizetni, mert sokalták a gáz árát, és nekiálltak "izmozni"). Az államadósság 2008-ban a GDP 7%-át tette ki, és míg mi az IMF-fel alkudoztunk, mert már senki más nem akart nekünk hitelt adni, addig ők egy kereskedelmi bankkal, a Raiffeissennel tárgyaltak - jóval-jóval kisebb nagyságrendben. Az infláció 10% körül mozog.

És még írjuk azt is Lukasenko javára, hogy Fehéroroszország politikailag és gazdaságilag is stabil. Ez nem hangzik olyan nagy dolognak, de ha megnézitek, mi folyik pl. a szomszédos Ukrajnában illetve más szovjet utódállamban, bizony, megsüvegelendő!

Feltennék egy kérdést így hirtelen: elnézve a fenti gazdasági eredményeket (nagyon szegény, de az átlagnál sokkal jobban fejlődő ország), vajon elfogadnánk-e egy ilyen diktatórikus vezetőt? Nemcsak Orbán, de valószínűleg bármelyik nyugati vezető a lelkét eladná, ha hasonló eredményeket fel tudna mutatni (persze a mostani alapról)! A magyar demokratikus berendezkedésről meg ne is beszéljünk, mert béna kacsaként viselkedik: egy rendesen végrehajtott szerkezeti reformot nem tudunk végigcsinálni,mert ha a kormány nekiállna, szinte biztos, hogy a következő választásokon megbuknának (vagy még előtte, tessék csak a 300 forintos népszavazásra gondolni, melyet nem neveznék reformnak, de akkor is jelzésértékű). Aki Orbánban bízik: ő sem hülye, nem akar megbukni, nem fog belevágni a kétharmad ellenére sem.

Szóval elfogadnátok-e egy diktatórikus, de gazdaságot rendbeszedő vezetőt? Kell-e nekünk egy magyar Lukasenko?

Források:

Nagy Éva a magyar-belarusz kapcsolatokról - szakdolgozat

ITD elemzés a belarusz gazdaságról

Wikipédia Fehéroroszország szócikke

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr842557903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2011.01.04. 09:43:49

Én nem hiszek a demokrácia mindenhatóságában, de azért felmerül a kérdés, hogy a gazdasági felemelkedéshez feltétlenül diktatúra szükséges? Nem lehetne esetleg egy olyan országról példát venni, ahol ezt diktatúra nélkül is meg tudták oldani? Főleg az Európai Unió tagjaként. Gondolatkísérletnek jó ez a felvetés, de azért nem legitimálnám Orbán törekvéseit ilyesmivel. Még annyit, hogy van egy Beloruszból áttelepült szomszédom, neki esze ágában sincsen hazamenni. Nyilván nem véletlenül.

piir (törölt) 2011.01.04. 09:54:17

nem elhanyagolható a valószínűsíthető választási manipuláció vagy nevezzük csalásnak. elég vicces, hogy 80%-ot kapott Lukasenko, a többi kilenc paprikajancsi ellenfél meg 0-2%-ot kábé.. miközben az ország történetének legnagyobb ellenzéki tüntetése volt, amit szétvert a hatóság, az elnökjelölt ellenfeleket pedig lecsukták. nem volt ott 80%...

azt te is írod, hogy nagyon alacsony egy főre jutó növekedés mellett valósul meg az impozáns gdp-növekedés - ha elérnék az átlageurópai fejlettségi szintet, ez automatikusan belassulna, a konvergencia-pályán semmi csoda nincs szvsz. ezért van ott az infláció is, ahol.

az meg smafu, hogy 2000-ben ejteniük kellett az addigi fizetőeszközüket, mert annyira elértéktelenedett. levágtak a végéből 3 nullát.

a hatóságilag leszabályozott árak sem maradhatnak örökké, egyszer minden álom véget ér, és az ilyen hatalommániás elnököknek ez az igazi rémálom

nol.hu/kulfold/evo_morales_visszavonta_a_benzin_aremeleset

roby5 · http://indafoto.hu/sleeper3 2011.01.04. 10:32:35

Demokracia...ugyan mar...ha volt is valaha mar sehol sincs, sehol a vilagon. Ahol a penz diktal , hogy lehetne ott demokracia? Nem lehet 2 ur egyszerre...Marpedig a TOKE diktal a vilgon mindenhol megorizve persze a demokracia latszatat es iranyitva, manipulalva ezt a kozhelyet amit mi demokracianak nevezunk..ha 2 part van vagy ha tobb, mindegy... mindegyiket tamogatva...oszdd meg es uralkodj! Amerikai peldaval elve: Lattam egy illustraciot. Egy Sast piros bal es kek jobb szarnnyal. az egyik szarny a republikanus a masik a demokrata part . ellentetes szin megis ugyananaz a sas (toke) mozgatja mindkettot...szoval mirol is volt szo? Demokracia?...hahaha

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.01.04. 12:53:36

@Pénzkereskedő: És ha kicsit másként teszem fel a kérdést?

Kell-e nekünk egy teljhatalommal felruházott, sokáig elmozdíthatatlan, de valódi szakértőkből álló kormány?

dézsàvü 2011.01.04. 13:16:30

"Szóval elfogadnátok-e egy diktatórikus, de gazdaságot rendbeszedő vezetőt?" - a válasz egyértelmű igen.

Nagy dolgok, csak erős központi hatalomban születtek!

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2011.01.04. 13:50:49

@Droli: Természetesen ilyen kellene. De sajnos a jelenlegi kormányban gazdasági szakértőt nem látok. A legfőbb bajnak azt tartom, hogy Orbán nem tűr meg maga körül olyat, aki nem azt mondja, amit ő hallani szeretne. Azt meg tudjuk, hogy ő mennyire ért a gazdasági kérdésekhez.

Attól félek, hogy ők a hatalom megszerzésén és bebetonozásán kívül nem értenek semmihez. Őszintén drukkolok, hogy ne legyen igazam.

tlvajferi 2011.01.04. 13:56:38

"Kell-e nekünk egy magyar Lukasenko?"

igen, kell
feltéve ha "első strabag"gyurcsánynak hívják
ő kilövetheti az meberke szemét is
eltöretheti a kazüket is
belövethet tíz centiről a nyakukba is
éljen ""első strabag"gyurcsány!!!

gabi999 2011.01.04. 13:58:36

@Droli: Én megint máshogy tenném fel a kérdést
Kell-e nekünk 1 olyan diktatórikus vezető , valódi szakértőkkel körbe véve aki úgy teszi rendbe a gazdaságot hogy az ország felét koldussá teszi ? ( Deviza hitelesek 1 millió munkahely stb )
Nincs más út ?
Dübörög majd a magyar gazdaság meg pannon puma , s jó részünk román élletszínvonal alatt fog élni. Csak pár évet kell várnunk rá .
Bár ne lenne igazam !

Thomas Rattler 2011.01.04. 19:30:24

@gabi999: 2-3millió embernek már jó ideje a román átlagéletszínvonal alatt kellene élnie, ugyanis a 830000 rokkantnyugdíjas meg jópárszázezer segélyezett jelentős része gyakorlatilag 10-15 éve munkanélküli, azaz Mo.-on a valós munkanélküliség gyakorlatilag 30-35 % körül van.
Ezzel nem csak az a baj hogy a szük dolgozó réteg tartja el őket súlyos kínok árán, hanem hogy hiányzik az a kreatív teremtő munka és az általa létrehozott javak, amit ennek a rétegnek
kellene kitermelnie ha bármire is használható volna..- de ugyebár nem az.
Zabálják a piát, szívják a cigit, ingyen utaznak és még több juttatásért pofáznak - ennyit tudnak mindösszesen.
Összehasonlításképpen: a 830000 rokkantnyugdíjas a 300milliós USA-ban kb.25milliós réteget tenne ki! Abszolút röhej!...ja és mindemellett 2.5 millió nyugdíjas... a középkorúak meg nem tudnak gyereket csinálni, családot alapítani mert egyszerűen beledöglenének.
süti beállítások módosítása