Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Festmények szombatra - Droli elemez valamit, amihez nem ért

2011. január 29. - Droli

Miután Bogáncs "lenyúlta" a holnapi vasárnapi kabarét, bosszúból ma én írom a szombati festményt :-)

Mindenekelőtt töredelmesen bevallom, hogy senki ne várjon nagy és komoly festményelemzést, miután gőzöm sincs róla. Mióta megvan az mp3 lejátszóm, mely képes elektronikus könyvet is megjeleníteni (ő az, bátran ajánlom mindenkinek, az Amazonon ráadásul olcsóbb), azóta végigolvastam mindazt, amit az iskolában kellett (volna), és lassan eljutok arra a szintre, hogy ismét lennének esélyeim egy középiskolás irodalom érettségin, de a 2,8 inches képernyő a festmények megjelenítésére nem alkalmas, meg valljuk be őszintén, egy festmény élőben az igazi, nem egy 15 inches laptop vagy egy könyv képén. Magyarul annyi közöm van ehhez, mint Torghelle Sanyi magyar válogatott labdarúgónak a jó cselekhez.

Hát akkor keressünk egy festményt... jó barátunk a Google, kiad egy csomót, jé, ezt ismerem:

Bizony, ez nem más, mint Pieter Bruegeltől Bábel tornya. (Ezt így ki lehetne próbálni rádiós kívánságműsorban is: "Szeretném kérni Peter Bruegeltől a Bábel tornyát, és küldeném Manyikának Jászkarajenőre!" - vajh mi lenne a reakció? :-) Ráadásul ő az idősebb Peter Bruegel, ebből automatikusan következik, hogy volt egy fiatalabb is. Mit tudunk Peter Bruegelről? Töredelmesen bevallom, én nem sokat, de Google-barát ismét a segítségünkre siet, íme: kb. 1525 (Breda)-1569 (Brüsszel), és sokan őt tartják a legnagyobb holland festőnek. A szakértők három részre szakaszolják életművét, csakúgy, mint a törökök és osztrákok hazánkat ekkoriban, és ez a kép a középső szakaszra esett, tehát amikor ereje teljében volt. (Apropó, tudom, ez nem tartozik ide, de de feltétlenül meg kell osztanom. Hír: hatodik mellplasztikai műtéte közben elhunyt a neves német pornósztár, aki 2009-ben szopásrekorddal próbálkozott. Droli kommentje: Férfitársaim, adózzunk egyperces néma felállással emlékének. Aki nem érti, fusson neki még egyszer :-) Ilyen dolgok nincsenek Bruegel életrajzában, ahogy Moldova György fogalmazott egyszer, sokszor úgy tekintünk az elhunyt hírességekre, mint egy mellszoborra, mintha csak nyaktól felfelé léteztek volna, pedig alatta is voltak szerveik, és meglehetősen sűrűn és sokrétűen használták. Ezt én annyival kiegészíteném, hogy manapság ez a trend megfordult: a mai "celebvilágban" mindenki arra kíváncsi, mi van nyak alatt, és ami felette van, affelől meg nincsenek kétségeink. (Hibrid típus: Benkő Dániel). De térjünk inkább vissza Bruegelhez és a festményéhez, és jelentem, közben azt is kiderítettem, hogy fiatalabb Peter Brueghel (igen, h-val) az idősebb Bruegel fia volt, és szintén festő.

Szóval szép festmény, nekem két dolog tűnik fel elsőre: 1. nagyon részletgazdag, 2. ez a torony ugyanolyan félkész állapotban van, mint a négyes metró (ez utóbbiról sajnos nincs festmény, inkább ne is legyen, pláne közbeszerzéssel!). Bábel tornyának történetét gondolom mindenki ismeri, de egy gyorstalpaló azok kedvéért, akik nem: az emberek egy hatalmas, égig ér tornyot akartak építeni, de Isten kevésbé volt lelkes az ötletért, ezért összezavarta az építők nyelvét, akik így nem értették meg egymást. Igen, pont mint az Európa Parlamentben. Másrészről meg ha Isten következetes, akkor a mostani olajba beleőrült óriástornyokat építő dubaiakkal is ugyanezt fogja tenni. Ha jobban megnézitek, a képen van egy hegy is, e köré építették a tornyot ezek szerint, és néhol a hegy szikláit is "toronykinézetűnek" faragták. A bal alsó sarokban ott van a főgóré is, a király, aki előtt térdre borulnak a hívek, kíváncsi vagyok, mikor fog ez a kép megjelenni Orbánnal. Nekem azért tetszik ez a festmény, mert monumentális, látszik rajta, mennyi szervezés és mennyi ember munkája kell ahhoz, hogy elkészüljön egy ilyen állam által támogatott beruházás. Szerintem ezzel a részletgazdagsággal Bruegel nemcsak magát a toronyépítést akarta bemutatni, hanem azt is, hogy mekkora káoszt okozhatott, ha ez a rengeteg összehangoltan, szervezetten dolgozó ember hirtelen nem tudott egymással kommunikálni.

Apropó, időbeliség: feltűnt valakinek, hogy miközben a sztori bibliai régiségű (ókori), addig Bruegel a saját jelenkora technikáit alkalmazta? Nézzétek meg a hajókat, ilyenekkel fedezte fel Kolumbusz Amerikát, de maga a király és kísérete is árulkodó, ez is inkább középkori ábrázolásmód. Ennek két oka lehet (így hirtelen): 1. vagy Bruegelnek fogalma sem volt róla, hogyan nézett ki az ókori világ (nem mintha nekünk, mai embernek lenne...), és biztos, ami biztos; 2. vagy valami aktuálpolitikai üzenetet hordozott a kép, amit a kor embere megérthetett, nekem viszont fogalmam sincs róla (mint egyáltalán az egész témához, de ez most mellékes :-). Huhh, még annyi mindent lehetne írni erről a képről, pl. aki a torony nagyságát próbálja megsaccolni, annak segítségül Bruegel odafestett egy várat a víz és a torony közé; az a bal felső sarki "fehérség" mintha Isten jelenlétét sugallná, nem?; nézzétek meg, magán a tornyon is épülnek házak a különböző szinteken. Egyéb apró megfigyeléseket várok a hozzászólásokban.

És akkor a poén: tudjátok, hol van az eredeti kép most? Itt, a szomszédban, Bécsben,  a Kunsthistorisches Museum-ban! A fenti hivatkozásban láthatjátok, más érdekes dolgok is vannak ebben a múzeumban, tehát, akinek van ideje, kerekedjen fel, és nézze meg ezt az egészet élőben!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr272614134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toll (törölt) 2011.06.02. 10:06:54

Ugy general, nagyon jok ezek a muelemzesek es ez a poszt is jo lett! :-)
Egy vizsgan nem biztos hogy megallna a helyet, de minden ketseget kizaroan szorakoztato es kivulalloknak is felkeltheti az erdeklodeset ezen terulet irant. A pornoszar logikai bevonasa a tortenetbe, haaaat fenomenalis. :-)

Altungar · http://www.hungarojob.com 2012.01.14. 10:55:14

Én inkább a saját elemzésemre hallgatok. Ha senki nem mondaná meg mit is kell lássak és érezzek akkor is hatna rám, de akkor legalább tisztán úgy ahogy én látom
süti beállítások módosítása