Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Reform lesz, ha beledöglünk is!

2011. május 16. - bogancs

Érdekes fejlemények (és akkor finoman fogalmaztam) zajlanak mostanság a gazdaságpolitikában. Egy éve még minden szakértő úgy vélekedett, hogy milyen jót tett a Fidesznek és Orbán Viktornak a Bajnai-kormány, hiszen meghozta azokat a fájdalmas és népszerűtlen intézkedéseket, amelyekkel rendbe tették a költségvetést, így a Fidesznek már csak a babérokat kell learatnia.

Sokan (köztük én is) ezt az álláspontot tekintették etalonnak, éppen ezért derült égből villámcsapásként ért szinte mindenkit kormányunk elmúlt néhány havi ténykedése.

Pedig Orbán jó előre megmondta. Anno kint voltunk a Kossuth-téren a Nemzeti Együttműködés Napján (vagy valami ilyesmin) a választások környékén. Akkor elhangzott Orbán Viktor szájából, hogy élete legnagyobb kihívása előtt áll az ország következő négy évének kormányzásával. Akkor persze még mindenki happy volt, lobogtak a zászlók és szólt a Veled-Vagyunk-Viktor! De valószínű, hogy senki sem gondolta át, hogy mit jelenthetnek ezek a szavak.

Azután jött a 7%-os költségvetési hiány emlegetése, majd éles gazdaságpolitikai irányváltásról cikkeztek a gazdasági lapok. Pedig mai szemmel az tűnik valószínűnek Orbán fenti szavaiból, hogy bizony már akkor, 2010 áprilisában tudta, hogy milyen súlyos döntéseket kell majd kormányának meghoznia. A szükséges intézkedések már ott lehettek az asztalán.

Ma persze már más a helyzet. Mindenki Orbán ellenzékben mondott szavait citálja, megy a demokráciaféltés, a „nem erről volt szó”, és a visszamenőleges intézkedések gyalázása. Teljes joggal.

Orbán mondatából kiindulva azonban az elmúlt egy év nem szólt másról, mint arról, hogy „hogy adjuk be mindezt a népnek?”, hogy ne járjunk úgy, mint a Gyurcsány. Erre elment egy év, de az emberek meggyőzése végül is sikeresnek mondható.

Hiszen mi is történt? Átalakul a nyugdíjrendszer, ami jelen formájában mind a magánrendszerben maradóknak, mind a visszalépőknek egy tömény megszorítás, avagy igazodás a realitásokhoz.

Átalakul a felsőoktatási rendszer, csökken a hallgatók és az egyetemek száma. Megszorítások a tömegközlekedésben és a gyógyszerkasszánál. Súlyos szigorítások a munka világában: táppénz csökkentése, passzív táppénz megszüntetése, rokkantnyugdíjazás szigorítása, munkavállalói jogok megnyirbálása, fizetett szabadság csökkentése…stb. Egyszóval bevezetésre kerülnek azok a szabályozók, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország működőképes maradjon olyan örökölt, és valószínűleg folytatódó demográfiai helyzetben is, amikor száz felnőttnek tartósan mindössze 65 utóda születik. A gyermekvállalás ösztönzése még középtávon is csak ront a helyzeten, hiszen az esetlegesen megszületendő „többletgyerekek” még jó ideig csak további terhet jelentenek, minimum 20 év, hogy azok termelni kezdjenek.

Ellenben egykulcsos adó bevezetése egy rendkívül alacsony kulccsal. (Persze nálunk ez is megszorításként csapódik le, holott sok EU-s országban irigykedni fognak rá.), Családi adókedvezmények bevezetése. Az örökölt problémák kezelése a lakáshitelezés területén, közmunkaprogram.

Összességében azt lehet mondani, hogy nagyot fordult a közgondolkodás az elmúlt egy évben. Bár már évek óta szállóigévé vált a fiatalabb generációk körében, hogy „én már úgysem kapok nyugdíjat”, valahogy mégsem gondolta ezt senki komolyan. Most azonban mintha mindenki rádöbbent volna, hogy bizony itt tenni kellene valamit a jövőnk biztosítása érdekében.

Szerintem már nincs ember az országban, aki ne látná be, hogy bizony a meghozott, vagy közeljövőben meghozandó szigorításokra szükség van (a módszerekben persze lehet vita, de az intézkedések szükségességében aligha). A kormány szinte naponta sokkol újabb és újabb, korábban elképzelhetetlennek tűnő bejelentésekkel. Az embernek az az érzése, hogy ezek a fideszesek megőrültek. Ilyen intézkedésekkel az utolsó szavazójukat is elveszítik pillanatok alatt. Úgy tűnik, a fiúk eltökélték magukat, hogy véghezviszik a reformokat, véghezviszik Magyarország újraszervezését, még ha beledöglenek/beledöglünk is. Persze a kormányt nagyon utálni fogjuk, de most az látszik, hogy ha akarunk, ha nem, pár év múlva ott leszünk a legversenyképesebb országok táborában.

Hogy ezt a versenyképes országot ki fogja vezetni 2014-től, az egyre nagyobb homály. Egyre nő az esélye, hogy nem Orbán Viktor lesz az. De hogy az új kormányban nem lesz MSZP, Jobbik és LMP sem, az is egyre biztosabb. Meg az is, hogy ez az új kormány nem azzal fogja kezdeni, hogy visszaküldi nyugdíjba a 40-es tűzoltókat, visszaadja az arányos állami nyugdíjat a manyup-ban maradó felső százezernek, vagy éppen újra bevezeti az adójóváírást a minimálbér adómentessége érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr612909723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tidal Wave 2011.05.17. 00:25:48

Alapvetően egytértek veled, de azért azon a mondatodon meglepődtem, amikor azt mondtad, hogy te elhitted, hogy Bajnai rendbe tette az országot. Néhány ostoba szakértő tényleg ezt mondta, ugyanezek egy fél éve meg azt mondták, hogy katasztrófa, amit Orbánék csinálnak, meg le fognak minket bóvliba minősíteni a Moody's-ék, most meg ugyanők ismét hurráoptimisták lettek.

Bajnai nem csinált semmi mást, mint végrehatott egy, Gyurcsány és az IMF között megkötött szerződést. Tipikusan egynyári miniszterelnök volt, mint annak idején Németh Miklós, akiről annak idején szintén született egy szakértői mítosz.

Azonban a költségvetés súlyos helyzete már a 2010. első félévi 120%-os éves hiányterv teljesülésekor látszott, ekkor jöttek a különadóként elhíresült tűzoltó lépések. A komolyabb elképzelésekhez idő kellett, plusz még ott voltak az önkormányzati választások is. És Bajnaiékéról még anyyit, hogy az önkormányzati, egészségügyi vagy éppen a tömegközelkedési vállalatok adósságaival senki sem foglalkozott, ezért nézett ki olyan szépen minden. Szóval, ha korábbi (2002-es és 2006-os) gyakorlatnak megfelelően elszámoltak volna mindent (magasabb ktgvetési hiány plusz konszolidációs lépések), meglett volna a 7%-os hiány...

lajafix 2011.05.17. 11:19:05

Bajnainak arany dolga volt: nem neki kellett megterveznie 2009et és nem neki kellett befejeznie 2010et.

Pl 2011re gyakorlatilag ő is egykulcsos szjat tervezett a 15 milliós felső kulcshatárral, minimum 400 milliárdos kieséssel, de nem az ő dolga lett volna ezt kigazdálkodni.

lajafix 2011.05.17. 11:24:55

"ppen újra bevezeti az adójóváírást a minimálbér adómentessége érdekében. "
Ennek megígérésében ne legyél biztos, ezzel sok szavazatot lehet vásárolni, szemben a másik 2 ponttal.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.05.17. 13:01:03

Érdekes dolog ez a reform...

Egyetért ön azzal, hogy felsőoktatási reform kell, csökkenteni kell pl. a felesleges képzések számát, stb... - IGEN!

Egyetért-e ön azzal, hogy kisfiát, Pistikét kivágják az andragógia szakról, mert egyrészt hülye hozzá, másrészt meg ha valaha megszerzi a diplomát, semmire se megy vele? NEM!

Másik példa:
Egyetért ön azzal, hogy csökkenteni kell a rokkantnyugdíjasok számát, mert az ország nem bírja el, másrészt a rokkantnyugdíjazások oka sokszor finoman szólva is véleményes? - IGEN!

Egyetért ön azzal, hogy bátyjának, a 45 éves K. Bertalannak szűnjön emg a rokkantnyugdíja, mert egyrészt semmi baja, másrészt mellette feketén építkezéseken dolgozik? - NEM!

A reform csak addig hangzik jól, míg nem érint minket közvetlenül. Gondoljátok el, van vagy hatszázezer korhatár alatti nyugdíjas, ez azt jelenti, kb. minden 16. ember az; egy viszonylag szűkebb családot nézve (nagyszülők, testvérek, szülők, azok testvérei, házastársai, unokatestvérek) statisztikailag találunk a családban egy korhatár alatti nyugdíjast. És mivel az a családon belül fog kölcsönkérni, gyakorlatilag majdnem minden családot érint a probléma (ismét jelzem, statisztikailag). Mennyivel másként hangzik egy jól hangzó szlogen a valóságnál?

Egyetért-e ön a reformokkal? - Igen, de csak akkor, ha engem és családomat nem hoz hátrányos helyzetbe - kb. ilyen reformot vár el mindenki.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.17. 17:34:42

@lajafix:

"Ennek megígérésében ne legyél biztos, ezzel sok szavazatot lehet vásárolni"

Csak már senki nem hiszi el (legalábbis remélem), hogy ez egy hasznos lépés az ország szempontjából. Egyéni szempontból lehet az, de országosan aligha.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.17. 17:37:16

@Tidal Wave:

Legalábbis szerettem volna elhinni.

Hol vannak már azok az idők, amikor az adóbevallás egyet jelentett egy 13. havi fizetéssel a sok adókedvezmény miatt (sulinet, lakáshitel... stb)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.17. 18:13:08

Oké, hogy Orbán Viktor sosem hazudik, de talán mégsem kellene az ő kijelentéseit tényként elfogadni.
Ha a kormányfő szavait axiómának tekintjük, és ennek hatására elemzünk, olyan sikeresek leszünk mint ez a bejegyzés...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.17. 18:22:34

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Nem pontosan értem, mire célzol. Nyilván mindenkinek szíve joga, hogy kinek hisz. (Leginkább persze nem személynek kellene hinni, hanem a kijelentés igazságtartalmát vizsgálni. A politikusok általában aszerint mondanak igazságot, vagy hazugságot, ahogy érdekeik kívánják.)

Én inkább csak kapaszkodókat keresek, próbálom összerakni a puzzle-t.

De miért? Szerinted mire célzott akkor Orbán? Nyilván nem arra, hogy radikális adót csökkentünk, mindenki boldog lesz, ő pedig népszerű, és mellesleg az ország minden gondja is megoldódik egy csapásra ettől.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.17. 18:24:15

Szó szerint bele tudnék kötni minden 2-3. mondatodba, ami azért nem semmi.
De ez a rész a kedvencem:

"Persze a kormányt nagyon utálni fogjuk, de most az látszik, hogy ha akarunk, ha nem, pár év múlva ott leszünk a legversenyképesebb országok táborában."

Azt sem gondoltam volna, hogy van ebben az országban valaki - jó, mondjuk Csintalan Sándor betelefonálói kivételével - aki komolyan elhiszi, hogy ha a Fidesz végrehajtja ezeket a marhaságokat, akkor a világ legversenyképesebb országai közzé kerülünk.
Na de hogy valakinek ez megkérdőjelezhetetlen - ha akarjuk ha nem - tény legyen...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.17. 18:31:42

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Arról szerintem nagyjából konszenzus van bel és külföldön egyaránt (no nem a politikában, hanem a közgazdászok között), hogy mit kell tenni a versenyképesség növelése érdekében.

Tartom, hogy a vita és a kritikák többsége a hogyanon van, és nem a min.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.17. 18:33:03

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Illetve @Droli: hsz-e nagyon ül. Általánosságban oké a reform, de ha engem közvetlenül negatívan érint, akkor már nem.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.17. 18:34:16

@bogancs: "Nem pontosan értem, mire célzol."

Közben írtam egy újabb kommentet, ami talán egyértelműbbé teszi a kommentemet.

Kb. arra céloztam, hogy a te helyzetértékelésed 100 százalékban azonos a Fidesz propagandájával.

Még akkor is ha állításod szerint vizsgálod a kijelentések igazságtartalmát. Vagy kiírod a blogod tetejére, hogy nem minden fekete vagy fehér.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.17. 18:38:45

@bogancs: Természetesen Droli megállapításával egyet lehet érteni.
Azért lássuk be, ő sem találta fel vele a spanyol viaszt.
Többen elmondták már előtte, és annyira "mély gondolat" hogy 10-ből 9 ember gondolkodás nélkül is egyetért vele.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.17. 18:43:18

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"a te helyzetértékelésed 100 százalékban azonos a Fidesz propagandájával."

Egyrészt ezt vitatom, például szerintem a Fidesz propaganda sosem ismerte el a Bajnai-kormány dolgait.

Másrészt meg mit kellene tennem? Egyensúlyozzak a helyzetértékelésemmel az egyes pártok álláspontjai között? Azt pártatlannak nevezhetjük, de hogy attól még nem válik igazzá, az tuti.

Főként, hogy a választópolgárok több mint felének nincs is pártja az újabb felmérések szerint. Ők vajon mit tekintenek igaznak?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.17. 18:54:55

@Tidal Wave: "Alapvetően egytértek veled, de azért azon a mondatodon meglepődtem, amikor azt mondtad, hogy te elhitted, hogy Bajnai rendbe tette az országot. Néhány ostoba szakértő tényleg ezt mondta"

VS.

Bogáncs: "Egy éve még minden szakértő úgy vélekedett, hogy milyen jót tett a Fidesznek és Orbán Viktornak a Bajnai-kormány, hiszen meghozta azokat a fájdalmas és népszerűtlen intézkedéseket, amelyekkel rendbe tették a költségvetést, így a Fidesznek már csak a babérokat kell learatnia."

És pontosan az a helyzet Bajnai Gordonnal amit ekkor írt Bogáncs!
SENKI sem állította, hogy rendbe tette az országot.
Sem ő maga, sem az MSZP, sem a Fidesz, sem a média.

Neki az volt a dolga, hogy egy megszorító csomaggal levigye a hiányt!
Ezt teljesítette is.
Arról volt szó, hogy ha a FIDESZ FOLYTATJA A MEGSZORÍTÁSOKAT, akkor 3,8% lesz a hiány 2010-ben.

A Fidesz nem akart megszorításokat, abban hitt hogy az EU megenged egy 7%-ot is.
Lehet tényleg engedett volna az EU, csak jött a görög válság.
És Varga Mihály - kevés őszinte fideszes kijelentés között - elismerte hogy tartható a 3,8%-os hiány, a piacok megnyugtatására. (Kósa és Szijjártó beszólásaira.)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.17. 19:14:11

@bogancs: "Egyrészt ezt vitatom, például szerintem a Fidesz propaganda sosem ismerte el a Bajnai-kormány dolgait."

De hiszen a bejegyzésben te sem ismerted el! :)

"Sokan (köztük én is) ezt az álláspontot tekintették etalonnak, éppen ezért derült égből villámcsapásként ért szinte mindenkit kormányunk elmúlt néhány havi ténykedése.
Pedig Orbán jó előre megmondta." - írtad.

A kormányváltásig hittél Bajnaiban, de miután OV újabb nehézségeket jelentett be, azóta már nem.
(Kb. ez az értelme amit BG-ről írtál.)

Viszont maga Orbán Viktor külföldön elismerte a Bajnai és a Gyurcsány-kormány tevékenységét!
apostol.blog.hu/2010/11/10/orban_viktor_kulfoldon_kalapot_emel_gyurcsany_ferenc_es_bajnai_gordon_kormanya_elott_itthon_mikor_te

"Másrészt meg mit kellene tennem? Egyensúlyozzak a helyzetértékelésemmel az egyes pártok álláspontjai között? "

Dehogy is. :)
Ne nevezd magad pártatlannak, mert nem vagy az! Vállald fel, hogy elfogult Fidesz-szavazó vagy!
Nekem legalábbis ez lenne a szimpatikus.

"Azt pártatlannak nevezhetjük, de hogy attól még nem válik igazzá, az tuti."

Egyetértek.
És az a bizonyos lóláb is hamar ki szokott állni.

"Főként, hogy a választópolgárok több mint felének nincs is pártja az újabb felmérések szerint. Ők vajon mit tekintenek igaznak?"

Ha gonosz akarok lenni, akkor azt válaszolom, hogy amit az RTL-en meg a tv2-ön látnak.

Nagyon tájékozatlanok és buták az emberek.
(Lehet én is az vagyok. Nem akarom magamat többnek beállítani.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.17. 20:06:24

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"Ne nevezd magad pártatlannak, mert nem vagy az! Vállald fel, hogy elfogult Fidesz-szavazó vagy!"

Nézd, ha ez jelent valamit szavaim igazságtartalmát illetően, akkor "felvállalom", hogy én a jelenlegi választékból a Fideszt tartom a legkisebb rossznak. Mondom ezt annak ellenére, hogy a Fideszre még sohasem szavaztam. (Legutóbb az LMP-t támogattam, a "más" és a "zöld" vonala miatt, de csalatkoznom kellett, mert mindennel foglalkoznak, csak ilyesmikkel nem.)

"Nagyon tájékozatlanok és buták az emberek."

No comment. Nem értek egyet. Bár, ha te ezt felvállalod magadra nézve, akkor nem értem miért képviselsz ilyen határozott és megingathatatlan álláspontot szinte minden kérdésben.

Parttalan dolognak érzem olyan partnerrel vitatkozni, aki körömszakadtáig védi saját álláspontját olyan dolgokban, amiben "csak" véleménye van, de egyáltalán nem lehet biztos az igazában.

Andráska8 2011.05.19. 23:18:42

"Összességében azt lehet mondani, hogy nagyot fordult a közgondolkodás az elmúlt egy évben."

Na, ez tipikusan egy olyan ember írása, aki nem jár a metrón.

Egy sima Fidesz seggnyalóról van szó.

Orbán nem előkészített valamit (egy évig), hanem bepróbálkozott az EU-nál.
Csak lepattant.

Amúgy simán megyünk a csőd felé.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.20. 01:12:49

@Andráska8:

"Orbán nem előkészített valamit (egy évig), hanem bepróbálkozott az EU-nál.
Csak lepattant."

És ha nem pattant volna le, akkor most mi lenne szerinted? Gondolod a piac engedte volna a 7%-os hiányt, mikor a puszta említése is mélybe taszította a forintárfolyamot, és egekbe a kamatszinteket?

Én azt tudom elképzelni, hogy ha engedte is volna az IMF és az EU a 7%-os hiányt, akkor is ugyanez lett volna a végeredmény ami most van, csak egy kicsit light-osabb lett volna az átmenet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.20. 01:22:54

@Andráska8:

"Ez se semmi! :(( "

Hát nem. Tanulságos. És a kommentek is. És azok értékelése is. Hogy mik vannak? :))

Commandante Jayasuriya 2011.05.21. 01:17:03

Meghívlak egy italra, keress a Kigondoltamon.

Blogger Géza 2011.05.21. 18:17:47

@Andráska8: Valóban nem, úgy látszik,a Hit gyüliben eltöltött évek maradandó károsodást okoztak Bartus agyában, és ő reggel félálomból felébredve is tud egy vatikánozós-mussolinizős-fasisztázós cikket kihányni magából, mintha csak Németh Sándort hallanánk...

Andráska8 2011.05.21. 22:34:37

@Blogger Géza:
Na persze, meg a nyolcvan kommentelő is mind a hit gyüliben veszítette el a realitásérzékét.
Szerintem inkább hiszek a saját emócióimnak, mint neked.

Andráska8 2011.05.21. 22:36:29

@bogancs:
S szerinted mit szólt volna a többi EU-állam a mi 7%-unkhoz?
Eltűrték volna?
Na, ne etess!

gyilkos fűegér 2011.05.22. 12:43:09

"Ellenben egykulcsos adó bevezetése egy rendkívül alacsony kulccsal. (Persze nálunk ez is megszorításként csapódik le, holott sok EU-s országban irigykedni fognak rá.)"

Pontosan emiatt fog két-három éven belül a csőd közelébe jutni az ország, milyen versenyképességről hadoválsz Bogáncs??? Kapjál már magadhoz. Versenyképesség 3 millió koldussal, szétvert oktatással, a különadók miatt nem fejlesztő ágazatokkal és nem hitelező bankokkal??? Te viccelsz.

gyilkos fűegér 2011.05.22. 12:47:55

@Tidal Wave: "Azonban a költségvetés súlyos helyzete már a 2010. első félévi 120%-os éves hiányterv teljesülésekor látszott, ekkor jöttek a különadóként elhíresült tűzoltó lépések. "

Válsághelyzetben adót csökkenteni, gratulálok. Ezt csinálták az USA-ban a republikánusok, a Clintontól átvett szufficites költségvetésből így lett rekordméretű hiány nyolc év alatt, augusztustól fizetésképtelen az USA. Nem baj, Viktornak nyilván sikerül.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.22. 16:11:15

@gyilkos fűegér:

"Pontosan emiatt fog két-három éven belül a csőd közelébe jutni az ország, milyen versenyképességről hadoválsz "

Az egykulcsos adó felé haladt az előző kormány is, amikor 15 millió Ft-nál szabta meg 2011-re az alsó kulcs határát. Mondhatni politikai konszenzus, nem gondolod?

Nehogy már ez vigye csődbe az országot! Az viszi csődbe, amire elköltik. Illetve, hogy többet költenek, mint a bevételek.

A különadó elvileg ideiglenes intézkedés.

"Versenyképesség 3 millió koldussal"

Ha segélyt kapnak, akkor sem leszünk versenyképesebbek. Ellentétben azzal, ha sikerülne elhelyezkedniük.

"nem hitelező bankokkal"

A bankok azért nem hiteleznek, például lakáshitelt, mert kilakoltatási és árverezési moratórium, illetve később kvóták vannak. Értsd: újabb népnyúzó intézkedések, újabb koldusok/hajléktalanok kellenének, hogy beinduljon a banki hitelezés.

Megjegyzem a válság kirobbanásában nem kis köze volt a bankok korábbi hitelezési gyakorlatának.

"Válsághelyzetben adót csökkenteni, gratulálok. Ezt csinálták az USA-ban a republikánusok, a Clintontól átvett szufficites költségvetésből így lett rekordméretű hiány nyolc év alatt. Nem baj, Viktornak nyilván sikerül."

Itt azért bőven volt adóemelés és kiadáscsökkentés is az adócsökkentés mellett. Az egyenleget nézd!

anonymand 2013.07.26. 07:24:43

@bogancs:

Tisztelt ccactus!

Merő véletlen, hogy eszembe jutottál.

"Úgy tűnik, a fiúk eltökélték magukat, hogy véghezviszik a reformokat, véghezviszik Magyarország újraszervezését, még ha beledöglenek/beledöglünk is. Persze a kormányt nagyon utálni fogjuk, de most az látszik, hogy ha akarunk, ha nem, pár év múlva ott leszünk a legversenyképesebb országok táborában." - írtad Te.
"Nagyot bukott Magyarország a versenyképességi rangsorban" - írta a vg.hu májusban.
"Az IMD által készített versenyképességi rangsorban Magyarország öt helyett csúszott hátrébb, és ezzel az „előkelő" 50. helyett foglalja el. 2010-ben még a 42. helyen álltunk, amely szintén nem túl jó, de a visszaesés azt bizonyítja, hogy az elmúlt három évben nem csak a gazdasági környezet romlott, hanem vele együtt hazánk versenyképessége is." - írta a Baloldali.hu ez év júni. elsején.
"Chikán Attila úgy vélte: Magyarország komoly versenyképességi hátrányba került az elmúlt években a szomszéd államokkal való összehasonlításban, de a különböző világranglistákat tekintve is. Igaz, véleménye szerint a lecsúszás már korábban, a 2000-es évek elejétől elkezdődött és nem sikerült megtalálni annak a módját, hogyan állítsuk meg a lemaradást. Elmondta, most már nem a visegrádi államokkal, hanem Romániával és Bulgáriával versenyzünk." - mondja az első Fidesz-kormány volt gazdasági minisztere (2013-07-22 21:45:14, hétfő).
blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=100599&n=zgfumag&blog_cim=C%E1folja%20Orb%E1nt%20volt%20minisztere:%20Magyarorsz%E1g%20nem%20teljes%EDt%20jo
Magyarország jobban teljesít.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: bocsi, ellenállhatatlan kényszerem volt...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2013.07.28. 07:45:53

@anonymand:

index.hu/chart/2013/05/15/europai_dobogos_a_magyar_novekedes/

Ettől függetlenül tartalmaz olyan tippeket a poszt (meg a kommentek is, ha végigolvasod), ami végül nem jött be.

"Egyre nő az esélye, hogy nem Orbán Viktor lesz az."

Például ez sem látszik beigazolódni. Ma 80%-ra teszem az esélyét, hogy Orbán nyer 2014-ben.

"Meg az is, hogy ez az új kormány nem azzal fogja kezdeni, hogy ... újra bevezeti az adójóváírást a minimálbér adómentessége érdekében."

Úgy tűnik ez is tévedés volt. Bajnai már belengetett egy havi 8-9ezres adójóváírást.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2013.07.28. 07:48:25

@anonymand:

Amúgy tanulságos dolog visszaolvasgatni a posztjaimat így néhány év távlatából.

Meg a bíráló kommenteket is. Két éve még azért bírálták Orbánt, hogy államcsődbe viszi az országot, meg ilyesmi.

Ma meg... Nem is tudom, pontosan miért bírálják. KOnkrétumokért már nem is bírálják, csak utálják, mert utálják.

anonymand 2013.07.28. 09:31:37

@bogancs:

Tisztelt ccactus!

Az általad megadott link sem a győzelmi harsonák fújásáról szól, hiszen felhívja a figyelmet arra, amit Te szívesen kerülsz.
"Ha az első negyedéves gazdasági növekedést a tavalyi első negyedévhez viszonyítjuk, magyarul az éves növekedést vesszük alapul, akkor már távolról sem ilyen jó a helyzetünk. Az éves, naptárhatással igazított mínusz 0,3 százalékos adatunkkal az európai középmezőnyben vagyunk."
De ez egy, már régen lerágott csont.
A pár év eltelt, nekem nem úgy tűnik, hogy "ott leszünk a legversenyképesebb országok táborában."
Ami egyrészt mégis csak azokat igazolja, akik kritikával kezelték a gazdasági és jogi környezet változtatását, másrészt rávilágít arra, hogy nem árt szeretteinket is kritikus szemmel nézni (mint egy jó szülő az ő imádott gyermekét).

"Ma meg... Nem is tudom, pontosan miért bírálják. KOnkrétumokért már nem is bírálják, csak utálják, mert utálják." - ez megint csak neked, a híresen, hírhedten elfogulatlannak tűnik így.
Pro primo: a kritika nem szinonimája az utálatnak.
Pro secundo: óriási elfogulatlanságod megakadályoz abban, hogy a jogos kritikai megfogalmazásokat értékükön kezeld, ne pedig szimpla utálatként.

Nem az utálat következménye, hogy nőtt a szegénység, hogy növekedett az ellátás nélkül maradottak száma, nyílt az olló a minimálbér és a létminimum között, hogy növekszik a külföldre távozók száma, hogy keveslik a versenyszféra munkahelybővülését, stb.
Ebből sem lehet pontos képed, hogy "pontosan miért bírálják", de sejted már?
És akkor csak a gazdasági élettel szorosan kapcsolható kritikák egy részéről tettem említést.
Szóba nem hoztam erősen politikai, netán érzelmi indíttatású, bár jogos kritikára okot adó szempontokat, vagy témákat.
A kritika nem egyenlő az utálattal.
Természetesen, mint minden táborban a kritikusok között is lehetnek és vannak olyanok, akik zsigerből mondanak, írnak véleményt.
Na, ezeket a véleményezőket lehet nyugodtan negligálni!

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2013.07.28. 13:10:36

@anonymand:

Győzelmi harsonáról maximum a 2013 első negyedéves adatok alapján beszélhetünk, hiszen ebben az időszakban volt uniós dobogós helyezésű a gdp növekedésünk.

Éves szinten csupán arról beszélhetünk, hogy Magyarország jobban teljesít gdp változás szempontjából az uniós átlagnál, de ahogy írtad egyelőre csak a középmezőnyben foglalunk helyet.

Reméljük az első negyedévet hasonlóan jó negyedévek követik. Augusztus közepén jön ki a második negyedéves adat, amely alapján jó eséllyel már éves szinten is az uniós élmezőnyhöz tartozunk majd. De ne kiabáljuk el, elvégre úgy tűnik, hogy a mezőgazdaság mégsem lesz olyan kiugró, mint korábban látszott. Júliusban a legtöbb helyen még egy csepp eső sem hullott, ami a kukoricának igen rosszul jön. Meg ahogy látom a napraforgó is eléggé kókadt.

A kritika természetesen mindig hasznos, amennyiben építő. Az utálattal semmiképpen sem szinonímák. A szegénységen, a létminimumra történő felzárkózáson és a munkahelyteremtésen elsősorban pont az tudna javítani, ha a gdp-ben jobban teljesítünk.

anonymand 2013.07.28. 15:13:20

@bogancs:

Tisztelt ccactus!

"Győzelmi harsonáról maximum a 2013 első negyedéves adatok alapján beszélhetünk, hiszen ebben az időszakban volt uniós dobogós helyezésű a gdp növekedésünk." - nem kezdem újra (hogy milyen brutálisan mély bázishoz...).
Nem.
Te fényezd nyugodtan a glóriát, és önmagad becsapását.
A tényeken nem változtat.

"A szegénységen, a létminimumra történő felzárkózáson és a munkahelyteremtésen elsősorban pont az tudna javítani, ha a gdp-ben jobban teljesítünk." - elemi logika hiánya, zavaros mondatszerkesztés.
Nagy a meleg, pihenj!

"Nem is tudom, pontosan miért bírálják." - most már van sejtésed, vagy soroljam még?

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2013.07.29. 23:35:37

@anonymand:

"nem kezdem újra (hogy milyen brutálisan mély bázishoz...)"

Igen, de éves szinten csupán arról beszélhetünk, hogy Magyarország jobban teljesít gdp változás szempontjából az uniós átlagnál, de ahogy írtad egyelőre csak a középmezőnyben foglalunk helyet.

Reméljük az első negyedévet hasonlóan jó negyedévek követik. Augusztus közepén jön ki a második negyedéves adat, amely alapján jó eséllyel már éves szinten is az uniós élmezőnyhöz tartozunk majd.

"elemi logika hiánya, zavaros mondatszerkesztés"

Nekem a józan paraszti logikám azt diktálja, hogy ha nő a gdp, akkor csökkenhet a szegénység és a munkanélküliség.

Persze látott már a világ karón varjút, avagy kivétel erősíti a szabályt.

"most már van sejtésed, vagy soroljam még?"

A kritika természetesen mindig hasznos, amennyiben építő.

anonymand 2013.07.30. 06:51:56

@bogancs:

Tisztelt ccactus!

"Igen, de"... - mondom, ámítsd magad nyugodtan, nem zavar.
Azzal, hogy a számodra kedvezőbb metodikával számolt értékekre hivatkozol, a lényeg nem változik.
A KSH gyorsjelentései nem a bulvársajtó szenzációhajhász főcímeihez akarnak hasonlítani, nem a kormány ellen dolgoznak, egy megszokott metodika szerint hozzák le az adatokat (hogy mindenki értelmezhesse azokat):
"2013. I. negyedévében 0,9%-kal csökkent a GDP"...

"2012. IV. negyedévében 2,7%-kal csökkent a GDP"...

"2012. III. negyedévében 1,5%-kal csökkent a GDP"...

"2012. II. negyedévében 1,2%-kal csökkent a GDP"...

"2012. I. negyedévében 0,7%-kal csökkent a GDP"...

"2011. IV. negyedévében 1,4%-kal nőtt a GDP"...

"2011. III. negyedévében 1,4%-kal nőtt a GDP"...

"2011. II. negyedévében 1,5%-kal nőtt"...

"2011. I. negyedév (előzetes)
A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2,4%-kal"..."növekedett"...

"2010. IV. negyedév (előzetes)
A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2,0%-kal"...""növekedett"
Következetesen ugyanaz a viszonyítási alap, akár jó, akár kevésbé jó az eredmény.
Ebből a sorból kiemelni a legutóbbit, és más számítási módszer eredményét közölni, hogy a kép kedvezőbbnek tűnjék, nem igazán tisztességes.

"Nekem a józan paraszti logikám azt diktálja, hogy ha nő a gdp, akkor csökkenhet a szegénység és a munkanélküliség." - van is benne (fél)igazság.
..."a munkahelyteremtésen elsősorban pont az tudna javítani, ha a gdp-ben jobban teljesítünk." - írtad.
Közgazdasági tankönyvben ezt kb. így fogalmaznák meg: a GDP cca. 3,5%-os növekedése nagyjából 1%-al több munkahelyet jelent. Ez azonban csak az igazság fele, legalábbis szerintem. Mert megfordítva az is igaz, hogy 1%-al több (valódi) munkahely X% GDP növekedést eredményez.
Adott egy gazdaság, adva a technika, technológia, munkaerő nyilvánvaló, hogy elérve az optimumot több GDP-t nem képes termelni; ahhoz beruházás kell, technológia beszerzése kell, foglalkoztatottak számának növelése kell.
Hazánk jelenlegi helyzetében inkább a második verzió jöhet számításba, ha a GDP számottevő növekedését várjuk.
Hangsúlyozom ezt a véleményt közgazdasági képzettség nélkül alakítottam ki, mint amatőr nőgyógyász.

"Másfél év óta először éves összevetésben is növekedhetett a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben - jósolták hétfői előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők." - olvastam tegnap.
Örvendetes.

"most már van sejtésed, vagy soroljam még?" - a kérdés megválaszolatlan maradt.

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2013.07.30. 22:08:57

@anonymand:

"ámítsd magad nyugodtan, nem zavar.
Azzal, hogy a számodra kedvezőbb metodikával számolt értékekre hivatkozol, a lényeg nem változik.
A KSH gyorsjelentései nem a bulvársajtó szenzációhajhász főcímeihez akarnak hasonlítani, nem a kormány ellen dolgoznak, egy megszokott metodika szerint hozzák le az adatokat (hogy mindenki értelmezhesse azokat):"

Az Eurostat is hasonlóképpen tesz, amikor az összehasonlíthatóság érdekében azonos platformra helyezi az egyes országok adatait.

Ezentúl szeretném figyelmedbe ajánlani az alábbi párbeszédet:

"ccactus · nivo.blog.hu/ 2013.07.20. 21:40:30
@anonymand:

"Másképpen fogalmazva teszem fel a kérdést:
Ha a nyers éves összehasonlítás kedvezőbb, mint a szezonálisan kiigazított, akkor neked az a hivatkozási alap.
Ha a szezonális negyedévi kedvezőbb, akkor csak azt veszed figyelembe.
Kérdés: ezt így helyesnek tartod?"

Furcsa, mert én ugyanezt tapasztalom a részedről, csak fordítva. Miközben én úgy érzem, hogy a magam részéről minden időszak adatát a helyén kezelek.

Néhányszor már javasoltam, hogy alkalmazzuk a leginkább összehasonlítható kiigazított éves adatokat, régiós és EU-s összehasonlításra, valamint hosszabb távú tendenciák megállapítására egyaránt.

De hogy elejét vegyük a jövőben a hasonló parttalan csipkelődést javaslom, hogy alkalmazzuk ezt a jövőben kizárólagosan. Bár az egyéb időintervallumokra szóló adatoknak is van jelentésértéke, de mivel látványosan elbeszélünk egymás mellett, többre megyünk, ha ezeket mégis mellőzzük. Ne ragadjunk le a vitákban azon, hogy mondjuk az éves adat jó, a havi meg rossz, akkor ki-ki a számára kedves adatot idézze.

Megkísérlem újra a kérdést: Elfogadható ez így számodra?"

"anonymand 2013.07.21. 00:21:10
@ccactus:

Tisztelt ccactus!

El.

Tisztelettel:
anonymand"

bogancs · http://nivo.blog.hu 2013.07.30. 22:12:45

@anonymand:

Előző kommentben citált párbeszéd alapján engedd meg, hogy megkövesselek és visszakozzak egy korábbi kommentemből: @bogancs: bogancs · nivo.blog.hu 2013.07.28. 13:10:36

Ez a rész visszaszívva: "Győzelmi harsonáról maximum a 2013 első negyedéves adatok alapján beszélhetünk, hiszen ebben az időszakban volt uniós dobogós helyezésű a gdp növekedésünk."

Marad ez a rész: "Éves szinten csupán arról beszélhetünk, hogy Magyarország jobban teljesít gdp változás szempontjából az uniós átlagnál, de ahogy írtad egyelőre csak a középmezőnyben foglalunk helyet.

Reméljük az első negyedévet hasonlóan jó negyedévek követik. Augusztus közepén jön ki a második negyedéves adat, amely alapján jó eséllyel már éves szinten is az uniós élmezőnyhöz tartozunk majd. De ne kiabáljuk el"

anonymand 2013.07.31. 06:53:37

@bogancs:

Tisztelt ccactus!

"Előző kommentben citált párbeszéd alapján engedd meg,"... - ez korrekt.
"Marad ez a rész: "Éves szinten csupán arról beszélhetünk, hogy Magyarország jobban teljesít gdp változás szempontjából az uniós átlagnál,"... - ezt alátámasztandó egy összehasonlító táblázatot megadhatnál (már eddig is többször rákérdeztél, hogy mire vágyom), ahol a GDP alakulásáról éves összevetés szerepel, tehát az előző év azonos időszak a viszonyítási alap (legyen az nyers adat, vagy szezonális hatásoktól mentes, tehát korrigált).

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.07.31. 23:58:54

@anonymand:

Az előbbi linket egy korábbi vitánkban már áttekintettük.

Akkor magadra nézve leforrázónak minősítetted, hogy Magyarország tényleg jobban teljesít éves alapon is. :)

"anonymand 2013.05.19. 19:35:27
@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Kissé leforrázott, hogy mennyire benéztem.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: de ilyen már nem fordulhat elő, beállítottam az eddigi minősíthetetlenül alacsony alkoholszintemet normálisra..."

Innen van:
nivo.blog.hu/2012/02/18/nivo_index?fullcommentlist=1#c19799600

anonymand 2013.08.01. 05:26:34

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Köszönöm!
Tudod a hosszútávú memóriám...

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.03. 02:21:01

@anonymand:

"Köszönöm!
Tudod a hosszútávú memóriám..."

Akkor most, hogy ezt tisztáztuk, vissza is térhetünk az első kommentedhez:

"anonymand 2013.07.26. 07:24:43
@bogancs:

Tisztelt ccactus!

Merő véletlen, hogy eszembe jutottál.
...
Magyarország jobban teljesít."

Írtad ironikusan, hivatkozva egy felmérés eredményére, amely szerint Magyarország rontott egy versenyképességi ranglistán.

A gdp (egyeztetett módszertannal számolt) tényadatokra hivatkozva pedig elmondható:

Éves szinten csupán arról beszélhetünk, hogy Magyarország jobban teljesít gdp változás szempontjából az uniós átlagnál, de ahogy írtad egyelőre csak a középmezőnyben foglalunk helyet.

Reméljük az első negyedévet hasonlóan jó negyedévek követik. Augusztus közepén jön ki a második negyedéves adat, amely alapján jó eséllyel már éves szinten is az uniós élmezőnyhöz tartozunk majd. De ne kiabáljuk el... Augusztus közepén visszatérhetünk rá.

Kérdés, hogy meggyőzne-e, ha éves szinten ismét jobban teljesítenénk az EU átlagnál?

anonymand 2013.08.04. 16:47:31

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

..."hivatkozva egy felmérés eredményére, amely szerint Magyarország rontott egy versenyképességi ranglistán." - igen, hivatkoztam, mert vannak akik szerint a versenyképesség fontos.
"A végéhez közeledő átalakulási folyamat révén Magyarország jó helyzetbe került ahhoz, hogy a világgazdaság egyik legversenyképesebb országává váljék a jövőben – írta a Euromoney mellékletében Orbán Viktor."
gepnarancs.hu/2013/05/orban-europa-problemaja-a-gyengulo-versenykepesseg/
Ha Európának probléma, nekünk akkor nem az?
Majd véleményezés helyett, kvázi cáfolandó jön a "Magyarország jobban teljesít" szlogen, és nem maradhat el szokásos, a valóságtól elrugaszkodott víziód, ..." jó eséllyel már éves szinten is az uniós élmezőnyhöz tartozunk majd."
Igen, augusztus közepén visszatérhetünk rá, de szeretnék néhány szóval reagálni arra, hogy: "Éves szinten csupán arról beszélhetünk, hogy Magyarország jobban teljesít gdp változás szempontjából az uniós átlagnál"...
Csak általánosságban, hisz egy másik posztban erről részletezem mondandómat.
Borzasztóan elkeserítőnek tartom, hogy mások rosszabb teljesítménye s nem a mi sokkalta jobb teljesítményünk juttat minket a középmezőnybe. Már ne is haragudj, számomra ez nem örömforrás. Nézd meg honnan rontottak (volt honnan romlani), mi honnan kászálódnánk ki, ha tudnánk, ám nem a saját teljesítmény tesz minket az éves összevetés középmezőnyébe.
Persze, a legszebb öröm a káröröm, tudom én azt, de akkor is.

"Kérdés, hogy meggyőzne-e, ha éves szinten ismét jobban teljesítenénk az EU átlagnál?" - nem.
Nem, mert egy esetleges átlagromlás nem azt jelezné, hogy nálunk jól mennek az ügyek. Egy olyan GDP növekedés, amely hosszú távon kívánatos lenne (min. 2,5%, de inkább 3-3,5%, netán nagyobb) felelne meg kényes ízlésemnek.

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.04. 21:12:38

@anonymand:

"igen, hivatkoztam, mert vannak akik szerint a versenyképesség fontos."

Ez teljesen rendben van. Szerintem is fontos.

"Borzasztóan elkeserítőnek tartom, hogy mások rosszabb teljesítménye s nem a mi sokkalta jobb teljesítményünk juttat minket a középmezőnybe. Már ne is haragudj, számomra ez nem örömforrás. "

Ne haragudj, de ez már nem más, mint kötözködés. Ha így folytatod, nem állok veled többet szóba!

Számomra sem örömforrás. Ugyanakkor mindenképpen eredménynek tartom, hogy az átlagnál jobban teljesítünk. A jobb és rosszabb jelző relatív összehasonlító jelző. A rossz jobb a nagyon rossznál.

Ez most olyan, mintha ebbe a mondatomba kötnél bele: Ma -2 fok van. Ez melegebb, mint a tegnapi -15 fok.

"Nem, mert egy esetleges átlagromlás nem azt jelezné, hogy nálunk jól mennek az ügyek. Egy olyan GDP növekedés, amely hosszú távon kívánatos lenne (min. 2,5%, de inkább 3-3,5%, netán nagyobb) felelne meg kényes ízlésemnek."

Ugyanaz a dolog mint az előbb. Mintha nem tudnál különbséget tenni a jó és a jobba között. Gazdaságilag ezer szállal kötődünk az EU-hoz. Én úgy gondolom, hogy egy 3%-os teljesítmény is rossz, ha az EU ennél gyorsabban növekszik. És egy 0,3%-os is jó, ha az EU-ban recesszió van.

Az a mondat, hogy Magyarország jobban teljesít, nem jelenti azt, hogy Magyarország jól teljesít. Hanem azt, hogy jobban.

p.s. (csak zárójelesen: funkcionális analfabétizmus? vagy miért kell magyar szavak jelentéséről értekeznünk)

anonymand 2013.08.04. 22:34:53

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"p.s. (csak zárójelesen: funkcionális analfabétizmus? vagy miért kell magyar szavak jelentéséről értekeznünk)" - az indexben ott a válasz.

"Az a mondat, hogy Magyarország jobban teljesít, nem jelenti azt, hogy Magyarország jól teljesít. Hanem azt, hogy jobban." - az első mondat tökéletes.
Ha másodikról már ölég sokat polemizáltunk, fejezzük itt abba (mert úgysem jutunk dűlőre).

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása