Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Tényleg Görögország a legrosszabb?

2011. július 28. - Droli

Tovább rontott Görögország államadósi besorolásán a Standard & Poor's. Jelenleg Görögországé a leggyengébb államadósi besorolás az egész világon. - írja a Mandiner.

Pár kérdés azért felmerül bennem: ezek szerint semmiképpen ne vásároljak görög állampapírokat? Jó, eddig sem vásároltam, ezután sem fogok, de ha éppen olyanom lenne, hogy vásárolnék, akkor vegyem inkább Szomália, Csád, meg egyéb egzotikusan hangzó országok kötvényeit? Görögország ezek szerint a leggyengébb láncszem ebben a tekintetben, és minden mással jobban járnék, feltéve, ha a Standard & Poor's egyáltalán foglalkozik ezen országokkal...

Másrészt úgy érzem, a hitelminősítők átestek a ló túloldalára. Oké, Görögország bajban van, nem is kicsiben, viszont ott áll mögötte az EU, mely nyomja a pénzt a feneketlen zsákba, mintha kötelező lenne. Azért ez nem kis dolog, szerintem sok ország örülne, ha a nagytestvér nemcsak figyelné, hanem ilyen szinten melléállna. (Kérdés persze, hogy nem lenne-e jobb hagyni bedőlni az egész kócerájt, mert vannak ilyen vélemények is.) A múlt hétvégi döntés mindenesetre jelzésértékű: az EU nem hagyja bedőlni tagállamait (pláne, ha az euroövezet tagja is) - én ezt azért nem feltétlenül leminősítéssel jutalmaznám.

Szóval tényleg Görögország a legrosszabb adós a világon?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr123105708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.07.28. 15:14:54

Adnal-e kolcson annak az embernek aki keres havi 100.000 forintot, van 1.5 millios tartozasa, havonta 110.000 forintot kolt amibol 5.000 a hitelek kamata (nem visszafizetese!), DE van egy gazdag nagybacsija, aki kolcson tud neki adni meg 2-300.000 -et ha kell (tobbet nem fog, mert nem tud es nem is lenne ertelme). Nos: adnal ennek az embernek kolcson? Hiszen azt mondja, hogy lehet ket ev mulva mar csak 99.000-et ad ki havonta es 101.000-et keres. (Gondolj bele, mikorra lesz ebbol a kolcsonod torlesztve.)

(megj: a szamok erzesre vannak csak, de nagysagrendileg ilyesmi a helyzet)

Ipari-antidepresszió 2011.07.28. 16:21:48

@foldip: Az éves GDP valami 150%-val vannak eladósodva, azaz 50%-os GDP arányos elvonással számolva, 3 évi jövedelmükkel tartoznak. A költségvetési hiány a legnagyobb problémájuk, eddig mindig elinflálták, most fizikálisan csökkenteni kell a közszféra kiadásokat, ami nem nagyon megy nekik.
süti beállítások módosítása