Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Más faszával a csalánt...

2011. szeptember 09. - Droli

Bizony, ez jutott eszembe a Fidesz frakció devizahitel-végtörlesztéses ötletéről. Mi megadjuk a könnyítést, a frankonkénti kb. 50 Ft-os veszteséget meg nyelje be a bank!

A terv megvalósíthatatlanságáról már sokan írtak, londoni elemzők szerint 980 milliárd forintos veszteséget szenvedhetnének el a bankok, illetve a portfolio.hu is végigszámolta, hogy mindez leértékelődési nyomást helyezne a forintra - vagyis pont azok szívnák meg a legjobban, akik nem tudnának végtörleszteni, mivel a mostaninál is rosszabb árfolyamon kellene törleszteniük - de ez csak az egyik (gazdasági) oldal. Bevallom, én azt nem értem, mit akar ezzel elérni a Fidesz? Ezzel akar segíteni a devizahiteleseknek?

Most hirtelen azon gondolkodom, hogy devizahiteles ismerőseim közül kinek van a párna alatt pár millió (vagy pár tízmillió) forintja. Szerintem senkinek. Pedig nagy üzlet lenne nekik, hiszen a 180 Ft-os árfolyam azt jelentené, százezreket-milliókat spórolnának meg - amit persze a kormány nagyvonalúan a bankokra hárít. Kiken segítene ez a terv? Azokon, akiknek jókora és könnyen hozzáférhető pénzeszközük vagy befektetésük van. Másképp teszem fel a kérdést: rajtuk kell elsősorban segíteni, úgy, hogy közben veszélybe sodorják az ország gazdasági helyzetét? Aligha. 

Persze, másnak, a "szegényebbeknek" is megvan a lehetősége: kölcsönkér (kitől?), forinthitelt vesz fel rá (cseberből vederbe), eladja a házát, és abból kifizeti (ha így megéri neki, mondjuk a mai ingatlanpiac nem a magas árakról híres), de valljuk be ezek inkább csak elméleti lehetőségek, egy átlagember elég nehezen fog összekaparni milliókat a semmiből. Szóval ezzel nem oldottunk meg semmit, csodálkoznék, ha tömegesen élnének a lehetőséggel.

Másrészről - még mindig a gazdasági összefüggéseken túl - van ennek a dolognak egy nagyon csúnya üzenete: köthetsz te akármilyen szerződést, megállapodhatsz bármiben, de ha a kormány úgy látja, hogy neki ez nem tetszik, akkor nemes egyszerűséggel belenyúl ebbe! Távol álljon tőlem, hogy "rettegjek", de azért ez az eset elgondolkoztatott. Innentől kezdve bármit ki lehet találni: de drága a kenyér, és szegények az emberek, legyen a kenyér ára 100 Ft/kg, és punktum! - akár így is hangozhatna a következő Lázár bejelentés, persze a pékek meg "oldják meg".    

Összegezzük: a jó szándékot értékeljük, akik igazán bajban vannak, azokon nem segít (sőt, ront a helyzetükön), de közben megingatja a bankrendszert, a gazdaságot, és a kormányba vetett hitet is. Az ilyen javaslatot el kell vetni, remélem, meg is történik vasárnap.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr723214164

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vannak itt elég milliók tartalékban 2011.09.10. 12:18:01

A Nívó blogon legutóbbi posztja elgondolkoztatott azon, hogy tényleg olyan rosszul m egy-e nekünk, mint azt szeretjük hangoztani. A poszt feltevése szerint ugyanis nincs elég embernek most arra lehetősége, hogy a kormány által előterjesztett ötletet &m...

Trackback: Számlával ötvenezer, anélkül negyven 2011.09.10. 07:38:21

Szerintem jó helyen kapizsgál a kormány, mikor a 40 milliárd pótlólagos áfa bevétellel szeretné betömni a költségvetés lyukait oly módon, hogy javítják a NAV adóbeszedési hatékonyságát. Persze a pöfögők gyorsan lecsaptak a témára, miszerint újabb lég...

Trackback: A Fidesz tőkét dönt 2011.09.10. 07:01:24

A pillanat varázsában vagy jól előkészítetten, de az az ötlet merült fel, hogy „rögzített árfolyamon egyösszegű végtörlesztés lehetőségét javasolja a Fidesz-frakció, a frankhitelek esetében 180 forintos, az euróhitelek esetében 250 forintos árfol...

Trackback: Úgy megvédik a devizahiteleseket, hogy belezöldülnek 2011.09.10. 01:09:05

A Kedves Vezető és a sleppje már megint úgy döntött egy fontos gazdasági kérdésről, hogy nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, nem kérdezte meg a szakértőket, nem készíttetett hatástanulmányokat a kormányzati apparátussal, sőt maga sem gondolta vég...

Trackback: Olyat szólok bedől a tőzsde is !? 2011.09.09. 22:55:32

 Azt veszem észre a fideszes politikusok olyat játszanak, ki tud olyat mondani amitől bedől a tőzsde meg az euró árfolyam, jól van fiúk ma lézer Lázár nyert. :(SzíjjÁrtó és Kósa óta tudjuk egy szavukba kerül s bedől minden. De minek szólalnak meg,...

Trackback: Political risk 2011.09.09. 19:13:37

Politikai kockázat - lesz mit ebbe a rovatba írniuk azoknak, akik egy potenciális magyarországi befektetés üzleti tervét állítják össze. A politikai kockázat annak a veszélyét jelenti, hogy az adott ország politikai-szabályzási környezetében olyan előr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rókafogta 2011.09.10. 12:21:39

Droli: Nekem! Pengőben, de nem kell aggódni hamarosan egy árfolyamon lesz.

rókafogta 2011.09.10. 12:24:34

@kisqtya: Nem értek hozzá de miért OTP részvényes vagy? Egyébként senkinek nincs szerintem annyi lóvéja egyben ,hogy kifizesse a hitelét(max. Lázárnak és barátainak) tehát ettől ne félj.

Viharszarok 2011.09.10. 12:24:49

@sexmachine: Nagyon egyszeruen mondva: tevuton jarsz! Az aki nem tudja fizetni a hitelet,az nem fog tudni torleszteni 180-on es plane nem fog egy joval dragabb forinthitelt kapni! Ez azokon segit,akik egyebkent is tudjak fizetni a torlesztojuket. A toluk bearamlo jelentos forint mennyiseg pedig akarki akarmit mond devalvalja a forintot, kart okozva a torleszteni nem tudoknak. Az igazi problemat pedig Ok jelentik... A frasz se vedi a bankokat,de azt minden ertelmesen gondolkodo latja,hogy az oket ert veszteseget azonnal bearazzak. Neked is es a tobbi ugyfelnek is. Ez a kormany halmozza a baromsagokat eddig,pont ugy mint az elodje. El kene kergetni az osszes politikust akinek vmi koze volt ehhez a 21 evhez!

bájgúnár 2011.09.10. 12:30:37

@Viharszarok:
Látom kapisgálod!Ezek még azok!

pulcsi 2011.09.10. 12:30:49

ez azért jó a fideszeseknek 70%uknak frank hitele van most gyorsan megszabadulhatnak

rókafogta 2011.09.10. 12:33:02

@nu pagagyí: Van benne valami, de jobbat mondok: pl.MNYP. nem csak reálhozam ,hanem hozam kifizetése( kötelezően hitelre, akinek van), én esetemben a reálhozam még 20% ka sem volt a teljes hozamnak és kettő együtt több mint egyévi törlesztésem(igaz "csak" kisebb hitel szgk.) és 4 év árfolyam veszteségnél is több volt.Bár lehet , hogy van akin ez sem segítene.

tszelnok 2011.09.10. 12:33:17

Nekem forint hitelem van. Szeretnek en is vegtorleszteni a hatralevo hiteltartozas 78 %-aert (180/230). 7 eve fizetem a hitelt, nagyjabol ugyanannyit fizethettem eddig vissza mint aki akkor CHF alapu hitelt vett fel.

Ja, es jo lenne ha a kormany hozna egy olyan dontest is, hogy 100 Ft/liter legyen a benzin ara, mert a 400 Ft/liter az qrva draga. A MOL meg dogljon meg, csak kizsakmanyoljak az embereket. (A Tescoval egyebkent nincs bajom, ott olcso a zsemle, meg a multokor is tok akcios volt a csirkemell.)

nu pagagyí 2011.09.10. 12:36:32

Azért elképeszt, hogy megint támogatott lakáshitelt akarnak adni. Mikor szoknak már le az országot évtizedekig százmilliárdokkal megterhelő támogatósdiról. Minden támogatás amúgyis csak a lakásépítők zsebébe vándorol a keresletre alapozott magasabb árakból. Nem kell senkit sem támogatni. A mindenféle támogatás másik hatása, hogy a bérek is alacsonyabbak mint amennyi egy normális piacon elvárható lenne.

kisqtya 2011.09.10. 12:37:16

@rókafogta: Van MOL-om is, de anno azt is bedöntötték a gázüzletágas szopatással.. Most meg bevásárolták magukat, ez se egy jó ómen. Na mind1, legfeljebb veszek külföldi részvényt, kiviszem a pénzt innen azt helo.
Jó lenne már békén hagyni a tőkepiacot, ha már kapitalizmust akarunk vagy mi..
Amúgy a baj az, hogy ezeket a baromságokat minden előzmény, egyeztetés, hatástanulmány nélkül jelentik be, hogy márpedig így lesz.. Persze hogy pánik lesz belőle. Nem először szopok a fidesz baromságai miatt, és felkészülni sem lehet rá, mert meglepetésszerűen támadnak. Eddig úgy tűnt 4000 környékén megáll az OTP árfolyam, nem tűnt úgy hogy krach lenne. Erre tessék, elég egy délután. Követelem hogy nekem is fizesse ki a veszteségem a zállam! :)

kisqtya 2011.09.10. 12:37:51

Egy ilyen szintű esés még a stop megbízást is átugorhatja..

kisqtya 2011.09.10. 12:40:23

@rókafogta: Ez a reálhozam dolog is faxa: ezt is a qrmány találta ki, hogy kevsebbet kelljen visszaadni. Érdekes hogy nem volt visszahangja. Hol van ilyen? Ha bankba teszem a pénzt, nem csak a "reálkamatot" vehetem ki, hanem az egészet. Vagy mondjuk úgy: a nominál hozamot :) Ha most eltekintünk a tőkétől.

rókafogta 2011.09.10. 12:41:30

@tszelnok: Azért nem biztos ,hogy jól számolsz. Nem lehet, hogy támogatott hitel volt, csak halkan kérdem ,mert mintha abban az időben valami ilyesmi is lett volna, meg szoc. pol. vagy tévedek ? Lehet. Csak konkrétumot tudok ,hogy a munkatársam két gyerkőc -1.280 E. OTP, de nem emlékszem hány éve. Vajon azt ki fizette? De lehet ,hogy a te idődben már nem volt, nehogy megsértődj rám. Mondjuk az én időmben se kedvezményes ,hitel se szoc pol. se firifitty nem volt (csak pénztárca meg illeték )de az már régen volt.Így jártam.

rókafogta 2011.09.10. 12:45:04

@kisqtya: "Amúgy a baj az, hogy ezeket a baromságokat minden előzmény, egyeztetés, hatástanulmány nélkül jelentik be, hogy márpedig így lesz.. Persze hogy pánik lesz belőle." Igaz , nem is azért írtam ,hogy leszúrjalak. Csak ilyet már csináltak,ha foglalkoznék (lenne miből) óvakodnék magyar részvényektől, vagy megvárnám vásárlással amíg Lázár súg.De engem biztos kihagy. Sajnos.

nu pagagyí 2011.09.10. 12:45:33

@rókafogta: Az inflációs hozam valóban nem ilette volna az államot, mivel ő a nyugdíjjárulékokat egyszerűen beszedi és azonnal elkölti, tehát semmiféle hozamot nem generál. Ezt azonnal kifizethetné, ha lenne benne egy kis becsület.

rókafogta 2011.09.10. 12:51:49

@kisqtya: Hát?! Még megtörténhet!(már amúgy is ahhoz közelítenek a kamatok-SZJA). De igazad van ez egyetlen okosnak sem tűnt fel(magyarul a hőzöngők száját jól betömték egy kis apró pénzel) az emberek örültek, Selmeczi megvédte a nyugdíjukat (szájával) az nem zavarta az emberkéket, hogy a befizetésen felül még a hozamot is lenyúlták. Visszatérve OTP,(ott voltam MNYP) még szerencse ,hogy Lázár javaslata előtt jött a postás

kisqtya 2011.09.10. 12:56:39

@rókafogta: Én meg maradtam :) Pl. azért is mert tudtam hogy bagóval szúrnák ki a szemem, meg nincs olyan isten, hogy ne vonják vissza az államiból kizárást, ha más nem is, majd Strasbourg, vagy egy normálisabb kormány..
Egyébként az OTP igen cinkos volt a manyup lenyúlásban is.. Nem nagyon törte magát az ügyfelek megtartásáért(semennyire..), dehát Csányi ugye puszipajtás, gondolom kiadta az utasítást..

rókafogta 2011.09.10. 12:58:32

@nu pagagyí: Még azt is igazságosabbnak tartottam volna ha hozam +reálhozam - 16% SZJA bár a befizetés adózott pénzből történt,de mondjuk a hozam az valóban nyereség, tehát lehet adó köteles és szerintem még így is épp elég talált pénzhez jutott volna a kormány.De hát miért ne mohón mindent! Ki akadályozta volna meg? Fordult valaki bírósághoz? Tudtommal nem.

advocatusdiaboli 2011.09.10. 12:59:57

Én csak azt az egyet nem értem, hogy Pártunk és Kormányunk miért fázik attól, hogy a szerződéseket az arra hivatott szerv (gyk. a bíróság) vizsgálja felül... Akár egyéni perek, akár az ügyészség által indított közérdekű kereset formájában. Ott mindenki elmondhatná az álláspontját, a bankok is védekezhetnének, ha tudnak és a bíróság dönt. JOGÁLLAMBAN ez így szokás...
Mert a szerződésekkel baj van, ez nem vitás, csak a bajra nem ez a megoldás.

Egy szösszenet a témában:
www.facebook.com/pages/A-rejt%C3%A9lyes-sv%C3%A1jci-frank-nyom%C3%A1ban/153863361368994?sk=wall

rókafogta 2011.09.10. 13:05:36

@kisqtya: Én nem mert nem voltam akkora befizető (meg ha igaz 6 évem van vissza, lehet ,hogy még így is rossz döntés volt) a lányom viszont maradt (hál isten elég jó befizető volt,van)Kivételesen nem panaszkodhattam az OTP re majdnem hozta az elvártat, mondjuk kétszer ennyi lett volna az igazi, de mint mondottam a teljes hozam jól jött volna a szgk.hitelemhez, így is épp eléggel járultam , hozzá a nagy nemzetmenéshez akaratomon kívül.Ja és a megtartó nyilatkozatot vagy mit azért aláírtam, hátha! "meg nincs olyan isten, hogy ne vonják vissza az államiból" Isten valóban nincs olyan , de Orbán?

Dr.Bio74 2011.09.10. 13:05:59

Nem olvasok végig ennyi kommentet, csak felhívnám néhány szöveg félreértelmezésben szenvedő figyelmét:
-Senki nem sajnálja a bankokat ! De van aki tovább gondolja az eseményeket és talál olyan racionális forgatókönyvet ami alapján valószínűleg szopóágra állítanak nagyon sok embert.
Gratula akkor majd lehet nyilatkozni, hogy mán megint a bankok szemétkednek, hiszen mi jófijuk vótunk, de hát ezek a kötsög bankok. Hányszor játszhatják még el ezt a fideszes szuper gazdasági szakértők?
Más: feljebb láttam: milyen fasza mert eladja csávókám az ingatlanját és kifizeti a hitelét benyelve a veszteséget. Aha, és ha a jelenlegi helyzetben nem kap annyit az ingatlanért akkor meg vesz fel kisegítő kölcsönt? Mire? Az eladott házra? Ha biztosítékot az ingatlana fogja jelenteni, akkor viszont a forint alapú kölcsönre való átváltás az egész rögzített árfolyamon, ahol a bank így vagy úgy de befogja szedni az árfolyam különbséget, ne adj isten azokon is akiknek köze nem volt deviza hitelhez.( az a szemét bank !)
Sok kis hülye aki örül, hogy fizeti a törlesztő részleteket, és él máról holnapra, de legalább minőségi fedél van a feje felett, az szívja meg még jobban?

kisqtya 2011.09.10. 13:06:35

@rókafogta: SŐt!! A reált is meg akarták adóztatni,aztán nagy kegyesen lemondtak róla..

tszelnok 2011.09.10. 13:14:33

@rókafogta: Szoc. pol. nincs, a hitel pedig nagyon enyhen volt tamogatott (nem 2003 elotti). Egyedul az evi 120e Ft adojovairas miatt volt ertelme ezt valasztani a CHF hitellel szemben, mert habar a jovairas levonasa utan is magasabb volt a torlesztoreszlete mint a CHF hitele lett volna, de ennek nem volt arfolyamkockazata. Az adojovairast egyebkent mar evekkel ezelott eltoroltek, azaz az akkori kormany engem rosszabb helyzetbe hozott, havi 10e Ft-tal (120e/12) nott a torlesztesem ahhoz kepest amivel elozetesen - adojovairassal - szamoltam.

rókafogta 2011.09.10. 13:16:34

@kisqtya: Ez volt szemfényvesztés. @Bio74: Nem mindenki értett egyet,én se.Itt három "bűnös" van a külső körülmények nélkül: a hiteles , a bank és kormány. És ne Gyurcsányozzon senki! Ugye azt nem vonja kétségbe senki, hogy Magyarországon a kormányzás jogfolytonosnak tekinthető,minden kormány viseli elődei felelősségét is,ha már a mostaniak is ott ültek a parlamentben néha!

SzaGyu 2011.09.10. 13:20:58

A kormány új szlogenje: Nem hagyunk senkit az út szélén.

-Persze, hogy nem.
Mindenkit belelöknek az árokba.

nu pagagyí 2011.09.10. 13:24:11

@rókafogta: Az a helyzet, hogy úgy játszanak veled és mindenkivel, mint macska az egérrel. Mire az AB dönthetett volna, megváltoztatták az alkotmányt, majd telenyomták Stumpfokkal. Mire rászánnád magad, hogy bírósághoz fordulj, addigra már ott is ők ülnek. Az összes, eredetileg nem politikai alkotmányos intézmény tele van a kollaboránsaikkal.

rókafogta 2011.09.10. 13:25:55

@tszelnok: Mondtam, hogy nem biztos,hogy vonatkozik rád, de elég sok emberre vonatkozott és a kérdés inkább az, hogy azt vajon ki fizette? Azt meg ,hogy mit vettek el azt tudom mivel a megtakarításos biztosításom után járó adó jóváírást is megszüntették, még a szocik+ szuperbruttó .Nesze neked öngondoskodás. Vajon ez miért nem került szóba a Nemzeti Együttműködő kormányunk SZJA törvényében?Vajon hány öngondoskodót felejtettek el?

rókafogta 2011.09.10. 13:30:36

@nu pagagyí: Egyrészt, másrészt nem vagyok jogász pénzem időm energiám sincs(örülök ,hogy fizetem a hitelem a rezsim talpon tartom a kis vállalkozásom, meddig azt nem tudom, nem hiányzik a fenyítés sem(nincs kétségem efelől)de azért az furcsának tartom ,hogy ebben az országban vannak jól képzett jogászok (vagy szervezetek)és nem tettek semmit.

Viharszarok 2011.09.10. 13:39:12

Egyebkent nekem is van Otp-m. 5000 ft ota vagyok benne es ahogy a helyzet kinez ezt a szintet bagy orokre,vagy jo par evig el lehet felejteni! Engem se kenyszeritett senki,hogy vegyek es a devizahiteleseket sem arra,hogy hitelt vegyenek fel! Elvileg azonos erteku magyar allampolgar vagyok en is,csakugy mint Ok. Engem ki fog kartalanitani? Az en fejemben ez meg sem fordul... Rossz dontest hoztam,ne mas fizesse meg,mint ahogy en sem akarom a hitelesek terheit allni,pedig attetelesen Lazar elvtars zsenialitasa miatt fogom. Akaratom ellenere...

soproni1 2011.09.10. 13:44:43

@Viharszarok:

Azt nem tudom, Csányi mit mond a barátjának, hiszen az ő részvény vagyona is feleződött, mint Pintéré is.

rókafogta 2011.09.10. 13:45:32

@Viharszarok: "Nem mindenki értett egyet,én se.Itt három "bűnös" van a külső körülmények nélkül: a hiteles , a bank és kormány." (nekem is van hitelem-nem adtak forintot) Nyugodt lehetsz nem fogja más megfizetni( vagyis te) de azért ezt a kérdést más dologgal kapcsolatban is feltehetnéd kormányunknak volna miért.

tökki 2011.09.10. 13:51:24

@Rocky:
Igazad van Rocky!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szerintem sem rossz ötlet! Én kifizetném a devizahitelemet, még ha kölcsön kellene kérnem akkor is! Így 8 millát kellene fizetnem 180-as frankkal, amúgy pedig 12 millát, nekem marhára nem mindegy. Jobban járok mintha átváltom euro, vagy forint alapú hitelre, akkor megint lehúznak plusz fél millával! Köcsög bankok meg benyelhetik a milliárdokat, így is a többszörösét lopják el a becsületesen dolgozó emberektől!

Viharszarok 2011.09.10. 13:52:04

@kisqtya: Lazar Jancsi egesz barati kore shortolt csutortokon garantalom... Jo utemben nyertek 15%-ot es az ilyen Lazar-fiuk nem egy-ket millaval szoktak tozsdezni:-) Engem kartalanitson maga Lazar Jancsi,mert elhalgatta elolem mit fog mondani!Az biztos ha tudom,akkor en is shortolok...

soproni1 2011.09.10. 14:01:15

@Viharszarok:

Simlicskával egyetemben. Járai is a buliban volt.

rókafogta 2011.09.10. 14:01:25

@Viharszarok: Na ez az amit mindig is el fog hallgatni(nem csak előled)

Esperes úr 2011.09.10. 14:07:39

Ez szerintem azoknak is nagy segítség, akiknek elegük van az egészből, és inkább eladják a lakásukat és más megoldást keresnek, minthogy továbbra is rabszolgák legyenek

Viharszarok 2011.09.10. 14:12:03

@soproni1: Mert mindig egyszerubb penzt keresni short-al ezeknek. Eleg egy-ket jol kiszamitott negativ nyilatkozat es a celpapir maris zuhan. A masik irany nem ilyen egyszeru...

Vasastom 2011.09.10. 14:20:15

@Viharszarok:
Nem tudom mit kellett volna csinálni. Laikusok vagyunk, de ezt kihasználtuk egy tőkeáttétes shorttal. Én azt mondom, hogy vasárnap kiderül mi a konkrétum. Ha elfogadják ezt a szarságot esik tovább. Ha nem, emelkedik pár %ot. Hétfőn, kedden még próbálkozunk aztán zárunk mindent és visszük a pénzt.

Spiro 2011.09.10. 14:22:14

@hedgy:
Arra próbáltam utalni, hogy azokat a kötvényeket, amiket az US Treasury kibocsájt és nem kelnek el, jelenleg a FED veszi meg 0% körüli hozammal (az ECB bár másképpen, de hasonló gyakorlatot követ), azaz nincs meg ott sem a teljes nyíltpiaci piaci finanszírozás.

Véleményem szerint Mo.-on is lehetne sokkal alacsonyabb a kamat, mert a 6600MRD Ft-nyi devizahitel nagy része deviza/HUF swappal fedezett.

A kölcsön kapott devizát a magyar leány a futamidő elején forintosította, így a futamidő végéig azt finanszíroznia kell (nem is tudja visszafizetni, csak a hitelesek törlesztésének megfelelően (a devizára kamatot fizet az anyjának, míg a HUF-ra kamatot kap)).

Így a külföldi anyabankoknál landolt a swap fedezeteként felajánlott HUF-ot a külföldieknek Mo.-on kell fektetniük. Ezt a (mondjuk) 6600 MRD Ft-ból fakad a külföldiek állampapír állománya, tőzsdei- , illetve egyéb befektetései).
Azaz ez az állomány a hitelek futamidejének végéig, a törlesztéseknek megfelelő csökkenő volumenben, de mindig itt lesz (nem tud máshova menni, azaz ők is kiszolgáltatott helyzetben vannak).
Pl. a ~19.750MRD Ft magyar adósság állomány 53%-a (~10.500) HUF-ban finanszírozott, aminek kb. harmada külföldiek kezében van.

Az MNB lassan 2 évtizede túl magasan tartja a HUF kamatokat, különböző téves prekoncepciók, és víziók mentén. (Jellemzően minden jegybank elnök azt hitte, hogy magas kamatokkal le tudja törni az inflációt, csak azt nem vették észre, hogy az importált-, és a hatósági árak emelkedéséből fakadó inflációt nem lehet így fékezni, de ez az elmúlt 20 évben évente kifizetett 2-3% kamat többlet teher nélkül, fele lehetne az adósságállományunk. stb. stb.)

Don Quixote de la Ferko 2011.09.10. 14:49:15

- Viktor, nem igazán értem, hogy gondolod ezt. Éveken keresztül fizettem a fülkeforradalmadat. Fizettem a vekkereidet, a villáskulcsot a kordonhoz, és a többi eszetlen idiótizmust, amivel sikerült ezt a birka népet behülyítened. Ott tettem alá Gyurcsánynak, ahol sikerült, és te még mindig nem törlesztettél. Ez így nem mehet tovább.
- Rendben Sanyikám, mi a teendőm?
- Szólsz a lézeres bejelentőemberednek. Az benyögi, vissza lehet váltani a hitelt 180 forintos frankárfolyamon. A bankok berzenkedni fognak ellene, hiszen ugrott 30 évre előre a munka nélkül befolyó extraprofit. De ez van. Csak nem gondolják komolyan, hogy a néptől lerabolt pénzecske náluk landolhat. Jó lesz az az én zsebembe is, te is majd kapsz belőle újabb erdélyi dácsát, párizsi lakást, yachtkikötőt, rosszul nem jársz.
- Rendben van sanyikám, vágjuk haza még jobban a köcsögöket, akik 2002-ben el mertek zavarni a húsosfazék mellől.
- Rendben van Viktor, csak ésszel, ha sokáig akarsz uralkodni.

gmower (törölt) 2011.09.10. 14:51:14

" köthetsz te akármilyen szerződést, megállapodhatsz bármiben, de ha a kormány úgy látja, hogy neki ez nem tetszik, akkor nemes egyszerűséggel belenyúl ebbe!"

Hogy mekkora egy köcsög a posztoló, te jó ég! Komolyan azon moralizál, hogy a bankok által bármikor EGYOLDALÚAN módosítható, nem egyszer 30 évre szóló szerződésekbe beleköp a kormány? Azoknak kéne hosszú ideig börtönben csücsülniük, akik hagyták, hogy ezek a szerződések egyáltalán létrejöjjenek...

Cliff 2011.09.10. 14:53:33

mer van az hogy ennyi gyava, fereg magyar van, aki a bankokat vedi...nem ertem komolyan, nem ertem, ti hogy lehettek magyar allampolgarok, ti arulok vagytok...

Don Quixote de la Ferko 2011.09.10. 14:56:44

@Cliff:

Nem érted te ezt. Van jó oligarcha, és van rossz oligarcha.

Ez ennyire egyszerű.

Cliff 2011.09.10. 15:07:57

nem mellesleg, azzal meg rosszabbul jar MINDENKI ebben az orszagban, hogy az arfolymveszteseg miatti kulobozetet a bankszektor lenyeli.
Ezt a penzt nem koltik el a devizasok, azaz nem kerul vissza a gazdasagba, de meg csak nem is megtakaritasba helyezik, hanem tulajdonkeppen az ablakon basszak ki minden honapban.

2011.09.10. 15:27:53

@gmower:

Fuss neki még egyszer és olvasd már el, hogy mi van odaírva...persze csak akkor, ha vitázni akarsz bármin is.

good4you 2011.09.10. 15:42:09

ez egyszerűen nevetséges, hogy sajnáljuk a szegény bankokat, hogy mekkora borzasztó nagy veszteség lenne ez nekik.
megszületik egy egyértelműen a jó érdeket szolgáló javaslat, és mégis fújjol mindenki, csak azért mert Fidesz...
Ahelyett hogy felismernénk ezt a döntést, mint végre valamit, amiben nem mi szívunk, hanem igenis azoknak a monstrumoknak kell valamennyivel kevesebb nyereséggel beérniük, akik végső soron magát az egész helyzetet okozták (lásd. 5 éve ha hitelt szerettél volna felvenni, minden bank a torkodon nyomta le a frankhitelt és a "rendszer" valahogy "nem engedte át" a forinthitel kérelmeket), mi azon nyavajgunk, hogy jaj a bankrendszer. Mikor fogjuk már fel, hogy a bankrendszernek kell bennünket szolgálnia és nem nekünk a bankrendszert? Vagy ez talán csak addig érvényes amíg a "szolgáltatást" értékesítették? Nagyon szeretném azt hinni, hogy nem hülyített még meg mindenkit a pénzügyi szakértői álcával kozmetikázott nemzetközi nagytőkés bankok lobbija.

2011.09.10. 15:52:00

@good4you:

1.
Senki sem a bankokat sajnálja, hanem a pénzpiacot, a gazdaságot, aztán magunkat. Mindannyian nyögni fogjuk, még akkor is, ha ezt a javaslatot elfogadják így.

2.
Csak részben a bankok sara ez!
Sorrendben nagyjából a felelősök:
Politikusok, PSZÁF (abszolút top)
MNB, Bankszövetség, Gazdasági elit
Bankok
Hitelesek

3.
"Ahelyett hogy felismernénk ezt a döntést, mint végre valamit, amiben nem mi szívunk,"

De, ezzel is mi szívunk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.09.10. 16:00:11

@good4you:
Erre nem tudok mit írni. Aki ennyire nem lát az orránál tovább mint te, az szerintem sosem fog megtanulni gondolkodni. Most magyarázhatnám, hogy miért megvalósíthatatlan az elképzelés, ha mégis megpróbálnák megvalósítani, miért omlana össze a magyar gazdaság. A baj az, hogy hiába részletezném, te akkor sem látnál tovább az orrodnál. És a hozzád hasonló korlátoltak legközelebb is megszavaznak valami országot kifosztó barmokat, mint tettétek legutóbb meg azelőtt.

TB2010 2011.09.10. 16:00:40

Nem hiszem, hogy csak azoknak a hiteleseknek a végtörlesztésére gondoltak, akiknek a zsebében ott lapul a teljes tőketartozás 180-as árfolyammal számolva. Rosszul kommunikálták ki, meg persze rosszkor is, mert a legtöbben 10-15-e között törlesztenek. Talán ez a leköszönő szóvivő utolsó vicce.

Az, hogy adott szint mellett átváltható, kiváltható legyen a meglévő frankos hitel forintossal, önmagában jó. A kérdés a mikor, hogyan, milyen feltételekkel. A kiváltásra nincs jelenleg jó forgatókönyve a bankoknak, pedig lehetne. Itt egy ötlet: devizaados.hu/chfhitel/opcios-elotorlesztes-vagy-hitelvaltas-rogzitett-hufchf-arfolyamon-miert-nincs-ilyen-banki-termek.php

Viharszarok 2011.09.10. 16:03:57

@good4you: A bank kenyszeritett a hitelfelvetelre??Szerintem onkentes volt az! Nem erti senki...Nem a bankokat sajnalom,hanem azokat akik nem tudnak torleszteni majd es a forint ertektelenedes miatt meg magasabb lesz a torlesztojuk. Sokan felelotlenul vettek fel hiteleket,nem terveztek elore a jelenlegi szcenariot,csak az volt a lenyeg,hogy nekem is kell a jobb auto,meg a mediterran tetos haz,mert a szomszednak is van! A penzugyi intelligencia teljes hianya egyeseknel es ezeket ez a javaslat nem menti meg mert nem tudnak torleszteni.

kamerasmobil 2011.09.10. 16:15:49

Az a baj hogy sok hozzaszolo a jelek szerint nem erti hogy hol van ebben az egeszben a svajci frank elasva. Kulonben nem irnanak olyat hogy ez a konstrukcio igazsagos lenne vagy hogy a bank lenyeli az arfolyamkulonbozetet.

A magyar banknak nincs CHF-je, csak forintja, es ez a legfontosabb amit erteni kene.
Amikor neked a lakashitelhez CHF-et adott azt a bank is kolcsonkerte, meghozza kulfoldi bankoktol. Tehat te tartozol a bankodnak frankkal, a te bankod meg egy masik banknak szinten frankkal. Amikor romlik az arfolyam akkor a te bankod is bukik es nem csak te!

A kulonbseg az hogy a te bankod nem 10-30 eves futamidore vett fel hitelt hanem joval rovidebbre, es persze joval kedvezobb kamatra.
Ennek az egyik kovetkezmenye az hogy a nyeresege az o hitelenek a kamata es a neked tovabbadott hitel kamata kozotti kulonbseg. Az arfolyamon a bank regota nem nyer es igazabol nem is veszit mivel a Te tartozasodat frankban szamolja el.
A masik kovetkezmeny meg az hogy a bank folyamatosan ujabb CHF hiteleket vesz fel a lejaro regebbi CHF hitelek visszafizetesere. Tehat van egy oriasi CHF hitelallomanya a hazai bankrendszernek is, nagyjabol 5000 milliard forint ertekben.

Ha most a Fidesz kotelezi oket hogy mindenki fizethesse vissza 80%-os arfolyamon a lakashitelet, akkor a bankoknak ebbol a penzbol kell hogy kifizesse majd az o sajat rovid lejaratu CHF hiteleiket is. De ha csak 4000 milliard forintot kapnak vissza akkor a maradekot ki kell potolniuk - egyeb hijan a sajat zsebukbol.

Ezert irjak az elemzok hogy 1000 milliardos azonnali vesztesege lenne a magyar bankoknak ami mar onmagaban majdnem vegzetes lehet.

A masik baj az hogy ha hirtelen 4000 milliard forintert akarnak a magyarok CHF-et venni, akkor mindenki rajtunk akar majd keresni es 10-20-50%-al dragabban fogjak adni a svajci frankot. Ez egyszeru kereslet es kinalat kozotti osszefugges. A forint erteke leesne a melybe, 400Ft-os euro es 320Ft-os frank arfolyam lenne napokon belul.

Vegul annak is erdemes lenne utanaszamolni a nagy okoskodasban hogy ha valakinek nincs penze es forint hitelt vesz fel a CHF hitel vegtorlesztesere akkor talan megsem jar olyan jol. Lehet hogy most 20%-al kevesebbet fizet vissza de a forintos hitel 10-13% THM azt jelzi hogy mar 5-10 eves tavlatban is joval dragabb lehet mint az a 20%-os azonnali nyereseg.

Nezzetek mar utana hogy ha most 15 millios tartozas helyett csak 11 milliot kell a banknak fizetni de nincs penzetek akkor mondjuk 10-15 eves futamidore mennyi penzt is kell visszafizetni 11 millios hitelnel. Megsugom kb. 17-20 milliot.
Na persze ez nem azt jelenti hogy a bank ezen tobbet keresne hiszen a forinthitel azert dragabb mert a fedezetet biztosito (pl lakossagi) forintbetetre magasabb kamatot is kell fizetnie a banknak is.

Raadasul a CHF lehet meg olcsobb a jovoben hiszen a svajci jegybank eleg hatarozott lepesekbe kezdett. 2-3 ev alatt Nyugat-Europa kilabalhat a valsagbol es lehet ujra 180-200 Ft kozott a CHF arfolyam tehat ujra elviselheto szintre csokken a tartozas es a torlesztoreszlet is. A refinanszirozasra felvett forinthitel viszont aligha lesz olcsobb.

Tehat ez az egesz tenyleg csak es kizarolag azoknak eri meg akik most eppen rajta ulnek egy csomo keszpenzen es draga CHF hiteluk van. Vagyis ahogy utananeztek az indexes cikkben eleg sok kepviselonek es kormanytagnak peldaul...

dibbler 2011.09.10. 16:19:37

@Betelgeuse-2: kizárt hogy OV magától ilyen, a "mentorok" (értsd akik a bábut mozgatják) ellátják őt végrehajtandó "javaslatokkal". Egy ilyen mentor a Csányi is.
A pénzügyi spekuláció ma már talán a gazdaság legfontosabb területe lett. A spekulációs projektekhez összeállnak a befolyással, pénzzel bírók és hatalmas károkat okoznak, miközben pénzt keresnek rajta.
OV-nak, Csányinak amit kérdez, sem szabad elhinni.
A dolog olyan kifinomult, bonyolult, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

B lehetőség: OV és Csányi teljesen debil gyengeelméjűek. Ugye ezt Te sem gondolod?

ayatollah 2011.09.10. 16:19:37

Azzal egyetértek, hogy ez vajmi keveset segít a valóban bajban lévőkön, és hogy nehézséget jelenthet a gazdaságnak, de azért nehogymár úgy állítsuk be, mintha nem a bankok lennének a főbűnösei a devizaalapú eladósításnak, és hogy pont őket kéne sajnálni...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.09.10. 16:21:38

@kamerasmobil:
Én is nagyjából ezeket írnám le, ha lenne még türelmem, de nincsen, mert aki tapsol Lázár "hülyeségének"(az idézőjel szándékos, mert nem hiszem, hogy hülyeségből mondta), az úgysem fogja elolvasni, megérteni, csak a szokásos mantrát fogja ismételgetni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.09.10. 16:23:03

@dibbler:
Előbbiről könnyebben el tudom képzelni, hogy debil gyengeelméjű, de csak gazdasági területen. Ha nem a politikában fut be, akkor sehová nem jutott volna a gazdaságban.

dibbler 2011.09.10. 16:27:23

@dibbler: van C lehetőség is: Csányi elvesztette a kontrollt a projekt felett és most hallgat mint libafos a fűben.
Ő már kiszállt egy tisztes nyereséggel.
OV pedig most más "okos" emberektől kapja az "okos javaslatokat", lásd Matolcsy.

kamerasmobil 2011.09.10. 16:33:33

@ayatollah:
A bankok csak eltek a szabad verseny lehetosegevel. Amikor 17-18% volt a forint alapu lakashitel THM-je es az elso bank behozta a CHF alapu lakashitelt akkor a tobbi valaszthatott hogy vagy ok is csinalnak ilyet vagy senki nem megy hozzajuk. A PSZAF meg hagyta.

Az meg a politika felelossege hogy mitol lett 17-18% a forinthitel meg hogy mitol lett olyan draga itthon a lakas hogy hitel nelkul nem lehetett felvenni.

Valoban fair lenne ha a bankok is kivennek a reszuket a bukobol is de vegyuk mar eszre hogy ez meg is tortent a bankadoval! A meg mindig bantoan magas kamatkulonbozet egy jo reszet tehat az allam egyszeruen kiveszi a bankok zsebebol tehat kozvetett modon az allam is nyulja a devizaitelesek penzet.
Ezen miert nem haborodik fel senki? Lehetne kisebb a torleszto ha nem lenne bankado...

kamerasmobil 2011.09.10. 16:34:10

Bocasnat azt akartam irni hogy hitel nelkul nem lehetett MEGvenni. Marmint a lakast.

good4you 2011.09.10. 16:39:07

@Viharszarok: nem, nem a bank kényszerített, ő csak eladta nekem a termékét, az akkor meghatározott feltételek szerint, közölve, hogy ez a legjobb amit választhatok, különben is, a forint hitellel csak rosszabbul járnék.
nem jobb kocsira és mediterrán házra kellett hanem egy házra, az elsőre, amivel fedél lett felettem és a családom felett. megértem én, hogy nem lehet a saját döntéseinkből eredő veszteséget másokra hárítani, DE ez szerintem itt pont nem az az eset és erősen kétlem, hogy ettől összeomlana a bankrendszer, a pénzpiac, a gazdaság, meg minden. Ha csak a saját esetemet nézem akkor is egy öt éve felvett 7 és fél millió forintért, amit ugye 5 éve törlesztek, az aktuális árfolyamon pillanatnyilag több mint 10-el tartozom. Biztos vagyok benne, hogy ebből az óriási különbözetből, ami különböző tételekből áll össze a bank pont eléggé jól van ahhoz, hogy ne omoljon össze, ha én 180-as árfolyamon előtörlesztem a 150-en felvett hitelemet.

9-143 2011.09.10. 16:43:08

senki nem gondol arra, hogy esetleg a kötelezően számlára jövő pénzed nem tudod felvenni, vagy a megtakarításodhoz hozzájutni egy ilyen lépés után, mert a banknak épp nem lesz pénze, ami hozzáférhető?
Vagy egy 12%-15%-os jegybanki alapkamatra, amin a csúnya külföld hajlandó hitelezni, és akkor a forintkamatok is az égben lesznek...

kamerasmobil 2011.09.10. 16:46:32

@good4you: Nezd mar meg amit beirtam...

A bank amit neked adott CHF-et azt szinten kolcsonkerte. Tok mindegy hogy forintban mi mennyit er es mennyit adtal neki vissza. Attol meg a tartozasod CHF es abban is kell visszafizetni hiaba kerul forintban akar a ketszeresebe.

becsoccsent 2011.09.10. 17:05:24

amugy azzal mi van, aki 200-as arfolyamnal vette fel a hitelet?

good4you 2011.09.10. 17:17:18

@Zabalint: hát tévedsz zabalint, nem gyarapítottam egyik szavazótábort sem, úgyhogy nem én vagyok a hunyó itt, csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy ahelyett, hogy csakazértis alapon mindenre fújjolunk jó lenne néha legalább az értelmes javaslatokat megfontolni.
lehet, hogy te a bankrendszer épsége iránti aggodalmad miatt úgy gondolod, hogy ez a javaslat nem értelmes, de hadd engedtessék meg az, hogy ezzel ne mindenki értsen egyet.

hedgy 2011.09.10. 17:31:50

@Spiro:
Abban igazad van, hogy a Fed megveszi az el nem kelt állampapírokat, de a 0 körüli hozam nem egy szívesség, hanem ennyi jelenleg a rövid lejáratú amerikai állampapírok hozama, melyet a piac alakít ki. Azaz a hülye befektetők, akik még mindig azt hiszik, hogy USA állampapírban van a legjobb helyen a pénzük.
Abban is igazad van, hogy a swap-ból fakadó HUF mennyiséggel nem nagyon tudnak a külföldi anyabankok mit csinálni az állampapír vásárláson kívül. Azonban nem ők az egyetlen szereplők a piacon, ott vannak pl a külföldi (Ny-európai, amerikai) nyugdíjalapok, akik tényleg ott fektetnek be, ahol a pénzükért megfelelő hozamot kapnak. Ha pedig holnaptól fele annyi lenne a hozam ceteris paribus, nem kétlem, hogy igen gyorsan kifuttatnák az állományukat. Onnantól pedig ki finanszírozná azt a 2/3-ot az államadósságból, amit eddig ők finanszíroztak?

good4you 2011.09.10. 17:35:44

@kamerasmobil: elolvastam, gyenge felfogóképességem ellenére az általad leírt összefüggéseket megértettem. mégsem értem, hogy miért van az, hogy NEKEM kötelező a veszteséget benyelni, a kamatot és a bank nyereségét biztosító egyéb tételeket kifizetni, mert ugye, tessék ez van, te vetted fel, nem volt kényszer, miközben elképzelhetetlen hogy a bank is vállaljon ebből a veszteségből (nahát, pedig ugye elmondásod szerint ő sem tett mást, csak frankot vett fel külföldi banktól), sőt még az is elképzelhetetlen, hogy netalán a nyereségéből bármennyiről is lemondjon. Ha pedig jön egy szerencsétlen politikus aki meg meri említeni, hogy esetleg mégis, máris a gazdaság összeomlásáról beszélünk.

2011.09.10. 17:39:14

@good4you:

Devizahitelt vettél fel.
Meg van CHF-ben, hogy mennyit.
Ha a bank egyszerűen devizában adja oda neked a hitelt és azt mondja neked, törlessz devizában, akkor mi van?
Gyakorlatilag ugyan itt tartanál, mint most.
Így már érthető?

2011.09.10. 17:46:12

@good4you:

Igen!
A bankoknak volt extra profitjuk ezeken a hiteleken (amit nem kellett volna hagyni a felügyeletnek), és gyakorlatilag ez van most visszaszedve a bankadóban.
És igen! Ezáltal közvetve pl. a devizahitelesek fizetik a válságadót, amit célzottan nekik kellett volna visszakapniuk, e helyett ment pl. egykulcsosba.

Spiro 2011.09.10. 17:58:59

@hedgy:
Pont úgy, ahogy a FED csinálja, az MNB vásárolhatna állampapírokat, ha nem kelnek el a nyílpiacon.
Hiszen azon túl, hogy a tartalék devizáknak tekintet devizákat kibocsájtó országok jelenleg akár negatív kamaton is finanszírozhatják magukat, ezt gyakorlatilag a központi bank (illetve ennek szerepét betöltő entitás) állampapír vásárlásai támogatják.

De valójában az igazi megoldás az lehetne, ha az MNB ~ 37 MRD EUR (=~10.000MRD Ft) deviza tartalékát 0-ra lehetne csökkentenék (ennyivel csökkentenénk az államadósságot), amennyiben lenne helyette egy nemzetközi készenléti hitelkeret, vagy deviza/HUF swap lehetőség az ECB-vel, FED-del, SNB-vel, Kínával …., amivel szükség esetén devizát vehetnénk kölcsön.
A deviza tartalékunk amúgy is csepp a tengerbe, egy kisebb spekulátor által mozgosítható eszközökhöz képest.

A jelenlegi rendszerrel ellentétben ez a gyakorlatilag azt az előnyt jelentené, hogy ~10.000MRD-dal csökkenthetnénk az adósságállományunkat, kvázi lefeleznénk. (a GDP arányos államadósságunk ~37%-ra csökkenne), így a maradék 9.750MRD Ft-ot kellene csak finanszíroznunk, aminek harmada a devizahiteleseket swappolgató külföldi anyák által legalább 5 évre tuti megoldott.

Továbbá a visszafizetett összegen évente megtakarítanánk ~600-700MRD Ft kamatot, úgy hogy csak a hitelkeret 0,25%-os rendelkezésretartási díját kellene csak fizetnünk.

Ez nyilván a jelenleg túlárazott országkockázatunkat is csökkentené, ami lehetőséget teremtene a HUF kamatok csökkentésére, ami a megmaradó 9.750MRD Ft adósságállományon tenne lehetővé éves ~300MRD kamatmegtakarítást.

Csak ez a lépés egyensúlyba hoznák a költségvetést

advocatusdiaboli 2011.09.10. 18:58:50

@kamerasmobil: A probléma csak ott van, hogy a banok nem vettek CHF-et a hitelek finanszírozásához...

"Amikor neked a lakashitelhez CHF-et adott azt a bank is kolcsonkerte, meghozza kulfoldi bankoktol. Tehat te tartozol a bankodnak frankkal, a te bankod meg egy masik banknak szinten frankkal. Amikor romlik az arfolyam akkor a te bankod is bukik es nem csak te!"

A bank nem CHF-et adott, hanem FORINTOT! Mindössze CHF-ben tartja nyilván!

2011.09.10. 19:06:13

@advocatusdiaboli:

"A bank nem CHF-et adott, hanem FORINTOT! Mindössze CHF-ben tartja nyilván!"

Nézd már meg, hogy mit jelent a deviza alapú hitelezés!
ecopedia.hu/deviza-alapu-hitel

advocatusdiaboli 2011.09.10. 19:32:45

@MikeBoy: Varga István közgazdász, a MNB felügyelőbizottságának tagja talán jobban ért ehhez:

dl.dropbox.com/u/37053299/2011-08-27.16.04.mp3

2011.09.10. 19:39:26

@advocatusdiaboli:

"Ezen hitelek egyszerű forint hitelek, amelyeket a bank forintban folyósított, az adós pedig forintban tartozik visszafizetni…"

Végig kéne gondolni a következőt:
Ha ez így van, akkor az egy sima Ft hitel, ami CHF-nek van hazudva.
Ott van mellette a sima Ft hitel is amit bármikor felvehetsz(sokkal magasabb törlesztővel!!!!).

MI A RÁKNAK ADNÁNAK A BANKOK CHF HITELT?
Mert, ha nem emelkedik az árfolyam akkor retteneteset bukik rajta? Óriási, ugye? Erre kéne először válaszolni....

advocatusdiaboli 2011.09.10. 19:48:15

@MikeBoy: "Ha ez így van, akkor az egy sima Ft hitel, ami CHF-nek van hazudva."

jól látod...

"MI A RÁKNAK ADNÁNAK A BANKOK CHF HITELT?"
Az árfolyam emelkedése várható volt...

"Mert, ha nem emelkedik az árfolyam akkor retteneteset bukik rajta?"
Azt mondod, ha változatlan az árfolyam akkor a banknak nem éri meg???

A forint hitelek kamatát mesterségesen tartották magasan, hogy a deviza felé tereljék az adósokat.

Egy kérdés: A külföldön felvett CHF-ből hol lett újra forint, amit az adósoknak folyósítottak?

2011.09.10. 20:00:01

@advocatusdiaboli:

""Mert, ha nem emelkedik az árfolyam akkor retteneteset bukik rajta?"
Azt mondod, ha változatlan az árfolyam akkor a banknak nem éri meg???
"

Ezt nem kell mondani, ha a hitel kamata kb. akkora, mint a betéti kamat vagy kisebb, akkor az nem éri meg....

"A forint hitelek kamatát mesterségesen tartották magasan, hogy a deviza felé tereljék az adósokat. "

Kik? Sima összeesküvés elmélet.

"Egy kérdés: A külföldön felvett CHF-ből hol lett újra forint, amit az adósoknak folyósítottak? "

A pénzpiacon.

A következő a probléma:
Ha igazad van, akkor a bankok 1000 mrd nyereséggel rendelkeznek most éppen.
Hogy a bánatba számolják ezt el?

Elemi érdekük lenne a bankoknak, hogy fizessenek az ügyfelek. Tettek ilyen lépéseket? NEM. Még most is emelkedtek a kamatok.

advocatusdiaboli 2011.09.10. 20:09:03

@MikeBoy: "Egy kérdés: A külföldön felvett CHF-ből hol lett újra forint, amit az adósoknak folyósítottak? "

A pénzpiacon.

Értem. Tehát, a bank forintért devizát vásárol, majd a kapott devizát visszaváltja forintra... Ennek ugyan mi az értelme???

2011.09.10. 20:15:44

@advocatusdiaboli:

Ki ez a vén ......?
FB tag!!? Azok szoktak a szakemberek lenni, ugye?
Biztos ős is megtudná mondni, mi értelme van ennek a CHF hitelnek, ami Ft hitel, de rettenetesen alacsony kamatú és arra a reményre épít, hogy a CHF árfolyama nőni fog!
Ha pedig nem nő, hanem csökken akkor bank egyszerűen bukik!
5000 mrd-os csalás az orrunk előtt és egy tata az egyetlen aki ezt tudja?

A politikusok zsebében van az összes bank, azt ugye látjuk?
Ki megy a PSZÁF egy vizsgálat és vége az egésznek.

2011.09.10. 20:22:13

@advocatusdiaboli:

"Értem. Tehát, a bank forintért devizát vásárol, majd a kapott devizát visszaváltja forintra... Ennek ugyan mi az értelme??? "

Nem! Egyáltalán nem érted! A bank deviza hitelt vesz fel egy olyan banktól amelyik képes az adott devizát teremteni, amit a mi bankunk átvált forintra.
Te forintban törlesztesz, ezt visszaváltja devizára és visszaadja a hitelt, a hitelező bank pedig megsemmisíti a pénzt.
Nagyjából ez a folyamat.

kamerasmobil 2011.09.10. 20:44:21

@advocatusdiaboli:
Te akartal devizat kolcsonkerni mert a forint beteti kamata magas volt es ezert draga volt forinthitelt felvenni.

De a magyar bankban Mari neni es Jozsi bacsi forintos betet tart, azt nem tudta neked a mgyar bank odaadni. Elment a kulfoldi bankhoz akinel Ludwignak CHF-ben volt betetje es attol a banktol kerte el a frankot.
Ezt most annak a banknak adja vissza es oket nem erdekli hogy most dragabban tudunk CHF-et venni, o azon onmagaban nem nyer semmit.

Azt ertsd meg hogy a te bankod itt nem az egyetlen kozvetito es te igenis frankkal tartozol annak akinek a penzen a hazadat megepitettek.

A forinthitel kamatat meg nem "mestersegesen tartottak magasan"...
Hanem olyan szar gazdasagpolitikank volt hogy csak ekkora kamat mellett adtak a magyar allamnak kolcson.

hedgy 2011.09.10. 20:57:34

@Spiro:
Szerintem a külföldi jegybankok konkrét tevékenysége nagyrészt kimerül abban, hogy Bernanke és társai időnként kiadnak egy közleményt, hogy mennyire komolyan gondolják a válságkezelést. A világ meg megeszi, és a sok hülye rohan is amerikai állampapírt venni, miközben nem látják, hogy az USA már most is akkora adósságon ül, amit kb soha nem fog tudni kiköhögni, még akkor sem, ha holnap abbahagynák a háborúskodást meg az összes népjóléti programot... A svájci negatív hozam más kérdés, ők tényleg nincsenek (annyira) eladósodva, ott viszont szerintem kisebb szerepe van a jegybanknak, hiszen mindenki oda menekül (+ most már Norvégiába).
A jegybanki mérleget sajnos nem ismerem annyira, mint kéne, de azért úgy sejtem, hogy a 37Mrd EUR nem teljes egészében a magyar államadósság része. Visszaadhatjuk egy jó részét, és tényleg csökken az eladósodottságunk, csökken a kamatteher, ez nem vitás. Csak az a kérdés, hogy miután nagyjaink "elzavarták" az IMF-et, vajon kitől is kapnánk készenléti hitelkeretet? Illetve kettes számú kérdés: vajon mekkora keret is kéne, hogy ne legyünk a spekulánsok céltáblája, ha szerinted a 37Mrd csepp a tengerben? Mert a piac jószívűségére spekulálni nem jó ómen...

advocatusdiaboli 2011.09.10. 22:23:11

@MikeBoy: @kamerasmobil: Aha... Akkor csak azt mondjátok meg nekem lécci, hogy a bankok mérlegében miért nem látszik a külföldi bankok felé fennálló kötelezettség...

2011.09.10. 22:30:29

@advocatusdiaboli:

Mutass egy ilyen mérleget please!

ayatollah 2011.09.11. 02:45:23

@kamerasmobil:
"A bankok csak eltek a szabad verseny lehetosegevel"
Na jah de akkor éppen senki nem szólt egy szót sem a CHF "menedékdeviza szerepéről" amit most meg úgy beszélnek mintha a világ legtermészetesebb dolga volna. Kinek kellett volna erre figyelmeztetni? Bankok és PSZÁF, valóban.

"Valoban fair lenne ha a bankok is kivennek a reszuket a bukobol is de vegyuk mar eszre hogy ez meg is tortent a bankadoval!"
Szerintem a bankadó nem más mint a népnyúzás áttételes megvalósítása, akárcsak a többi különadó, mert azt a bank különböző jogcímeken elszedi a néptől.

2011.09.11. 10:28:10

@advocatusdiaboli:

Források összesen 4.470.606 5.276.378
Ebből:
- Rövid lejáratú kötelezettségek 3.069.276 3.487.400
- Hosszú lejáratú kötelezettségek 745.437 997.393

Ennek a része.

1. Hitelintézetekkel szembeni kötelezettségek 557.857 565.719

Méghozzá ez lesz az.

advocatusdiaboli 2011.09.11. 11:14:03

@MikeBoy: És ez hogyan áll arányban ezzel?

4. Ügyfelekkel szembeni követelések 1.781.003 2.217.074

Valahogy nem akar kijönni, hogy a hitelek forrása a külföldi refinanszírozás... De még ha az is, ezek a források CHF-ben denomináltak, vagy netán €-ban? Én az utóbbira tippelek...

kamerasmobil 2011.09.11. 12:55:49

@ayatollah:
Menekulodeviza: akkoriban nem volt gazdasagi valsag ezert nem menekult senki sehova. Egyebkent van amikor aranyba rakjak a penzt van amikor allamkotvenyekbe ez eleg rugalmas es nem lehetett tudni hogy ekkora mania lesz a frankbol.

Es igen a bankado arrol szol hogy mikozben a kormany nagy szavakkal all ki a devizahitelesek mellett - a gyakorlatban odaal a bank melle es kozosen gomboljak le roluk a penzt...

2011.09.11. 14:06:38

@advocatusdiaboli:

Miért kellene a kettőnek arányban lennie?
Nem csak deviza alapon hitelez egy bank!

advocatusdiaboli 2011.09.11. 15:13:29

@MikeBoy: Ez igaz. Mondjuk a deviza alapú hitelekkel sincs arányban... Arról nem beszélve, hogy mit is csinál a bank az ügyfélbetétekkel? Azt nem helyezi ki hitelként, inkább hitelt vesz fel és azt helyezi ki? Logikus... Főleg, ha megnézed a forintbetétek és a deviza alapú hitelek kamatszintjeit...

A "hitelintézetekkel szembeni kötelezettség" kizárólag felvett hitel lehet, kizárt, hogy külföldi bankok - magas kamatszintű - forintbetétjéről van szó?

2011.09.11. 15:31:54

@advocatusdiaboli:

Hogy a bánatba ne lenen arányban?
Ez 2008-as adat! Akkor még gyengéb volt a frank.
Jelenleg az OTP kb. 800 mrd Ft-nyi devizahitellel bír.
Akkor 575 mrd volt.
Bizony ez teljesen rendben van.

"kizárt, hogy külföldi bankok - magas kamatszintű - forintbetétjéről van szó? "

Kizárt. A legnagyobb kamatot az állam adja ilyenkor. Ezért vesznek a külföldiek állampapírt, ha ide akarnak fektetni kockázatmentesen.

kronstadt (törölt) 2011.09.12. 16:45:51

@kamerasmobil:

„nem lehetett tudni, hogy ekkora mania lesz a frankbol”

ez teljesen egyértelmű volt

a CHF a „papírpénz-univerzum” királya

2000-ig kvázi aranystandardon maradt…

„The Swiss franc has historically been considered a safe-haven currency with virtually zero inflation and a legal requirement that a minimum of 40% be backed by gold reserves.[8] However, this link to gold, which dates from the 1920s, was terminated on 1 May 2000 following a referendum”

en.wikipedia.org/wiki/Swiss_franc#Franc_of_the_Swiss_confederation.2C_1850.E2.80.93

kronstadt (törölt) 2011.09.12. 16:48:12

és a közelgő euro-válság se volt egy nagy titok

lásd alábbi könyv

THE TRAGEDY
OF THE EURO
mises.org/books/bagus_tragedy_of_euro.pdf

kronstadt (törölt) 2011.09.12. 16:51:00

és az 1,2-es EUR-CHF árfolyamot se fogják sokáig tartani

ez lényegében Svájc pénzügyi központ szerepének a végét jelentené

nem hihető

kétségbeesett átmeneti lépés

és csinos veszteség a kantonoknak

nem fog sokáig tartani ez

kronstadt (törölt) 2011.09.12. 16:55:03

@hedgy:

aranyba menekülnek

+ ezüstbe

+ platinába

+ árupiaci termékekbe (energiahordozó, élelmiszer)

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2011.09.13. 23:21:18

@Bio74: Teljesen egyetértek. Csak annyit tennék hozzá, hogy ezt a bankok is csúnyán elq..rtak. Ha felébredtek volna, hogy válság van, és esetleg változtatni kellene a magatartásukon: rugalmasabbnak lenni az ügyfelekkel (3 vérlázító esetről tudok, 3 különböző banknál, máshol már leírtam), etikus megoldásokat kidolgozni a megsegítésükre (a 35 éves futamidő nem az!!),ha átláthatóak lettek volna (mi alapján emelnek kamatot, melyik hitel mögött van ténylegesen deviza), ha a Bankszövetség nem csak sír, hogy milyen rossz a szegény bankoknak, miközben pár hétre rá kijön a statisztika, hogy minden idők legjobb profitját termelték, hanem ajánlott volna egy konstruktív javaslat csomagot, ami tényleg segít, de még ők is le tudják nyelni, talán nem jutunk idáig.

valaki76 (törölt) 2011.09.14. 11:48:39

@laposhal:

Ők semmit sem fognak "lenyelni". Mindent a betétesekre hárítanak át.

A bankok pedig nincsenek jó állapotban.

plusseger 2011.09.24. 20:34:29

@Jaffar: akkor még nem tudtam visszafizetni. Egyébként jelen helyzet szerint pont most sem fogom tudni, mert bár azt kommunikálták, hogy minden jelzálogfedezetes devizahitel, de valójában csak a Hpt-t módosítják. Így az én munkáltatói kölcsönöm nem lesz így visszafizethető, meg pl aki a Credit House (?), stb hasonló kiszervezett cégtől vette fel a hitelt (amik mind-mind nem tartoznak a Hpt. hatálya alá) egyelőre mind-mind kimarad a lehetőségből, hogy talpra álljon. Látom, ez a hír itt sokatokat örömmel tölt el.. Legalább ti örültök..
süti beállítások módosítása