Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

(r)Áfázunk?!

2011. szeptember 21. - Droli

A jövő évi adóemelések költségvetés egyik legmeglepőbb pontja a 2%-os áfaemelés, ami miatt már sokan telesírták a netet, hogy mennyire megdrágítja az életet. Én most egy kicsit szembemegyek ezzel a véleménnyel, és szeretném bemutatni a dolog másik oldalát: vajon tényleg többet fogunk fizetni e miatt a hipermarketekben és a nagyobb bevásárlóközpontokban? A poént előre lelövöm: nem biztos!

Imádnak a politikusaink az áfával játszani, pedig elvileg ez lehetne a "tutiadó": 25%, és ennyi, könnyű vele tervezni, számolni, viszonylag könnyen lehet ellenőrizni (könnyebben, mint az SZJA-t), ehhez képest jópár áfaváltozást megéltünk az elmúlt pár évben. Gyurcsány például csökkentette a legfelsőbb kulcsot, 25%-ról 20%-ra; ennek kapcsán hadd jegyezzem meg, részben igazságtalan az a vád a hiperekkel szemben, hogy a különbözetet "lenyelték", ugyanis ez nem egészen így volt! Emlékszem, mi is (ahol akkoriban dolgoztam) és a konkurencia is hangsúlyozta, hogy a különbséget átadta a fogyasztóknak (nálunk a régi árcimke mellé tettük az új, csökkentett áfás cimkét, hogy bebizonyítsuk ezt a tényt), és a marketingesek remek szlogeneket és akciókat építettek erre a tényre. Később viszont szépen visszamásztak az árak: elvégre hülyén nézett ki, hogy a tévé mondjuk 47520 Ft-ba került, miért ne lehetne az 48990, sőt, legyen inkább 49990 Ft, hogy növeljük kicsit a nyereséget is. Persze sokan - főleg a mostanában annyira futtatott "kisboltok" - már az elején, csont nélkül lenyelték a különbséget, így lett végül a nagy gyurcsányi árcsökkentésből kereskedelmi profitnövelés.

Ma már a 20%-os áfa tovatűnt, mint a Fidesz választási ígéretei, most éppen forradalmi két százalékpontos emeléssel ajándékoztak meg minket a fiúk, és szerintem az erre adandó kereskedelmi válasz kettős lesz. Egyrészt azok az üzletek, akiknek nincs befolyása a nagykereskedelmi árakra, illetve nem nagy termékszámmal rendelkeznek, gond nélkül rá fogják terhelni a fogyasztókra, sőt, további emelést is elképzelhetőnek tartok - mert az eddig 99 Ft-os termék olyan hülyén nézne ki 102 Ft-osként, legyen akkor már 105 vagy 109! A hipereknél viszont ismét elő fog jönni a régi "marketingvéna": egyrészt egyikük sem akar több tízezer cimkét lecserélni - ehhez több száz munkaóra szükséges, a megfelelő technikai eszközökről ne is beszéljünk -, másrészt előveszik a régi jól ismert nótát: hárítsuk át az egészet a beszállítókra! Szinte már látom, ahogy fogalmazódnak a levelek, hogy "a mai nehéz gazdasági környezetben nem szeretnénk a vásárlóinkra több terhet rakni, ugyan, tessék már a beszerzési árakat úgy módosítani, vagy valamilyen módon kompenzálni, hogy nekünk az áfaemeléssel együtt se kelljen eladási árat módosítani!" A beszállítók, főleg, akiknek nincs meg a megfelelő tárgyalási pozíciójuk, persze majd szívják a fogukat, hiszen amúgy is növekednek a költségeik (tessék csak az üzemanyagárakra gondolni), de a hiperekben realizált nagy forgalom miatt kénytelenek lesznek megadni ezt a 2%-ot. És figyeljétek meg, jövő év elején tele lesznek a reklámújságok és az óriásplakátok a következőhöz hasonló szlogennel: "Áfaemelés? Mi az nekünk? Nálunk változatlanok az árak, mi olyan kedvesek vagyunk, hogy nem hárítjuk ennek terheit a kedves vásárlóra!"

Szóval Mari néni ezentúl is ugyanannyiért fogja megvenni a csirkefarhátot, a különbözetet meg kifizeti helyette a beszállító. Ez egy ilyen világ. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr393240824

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az igazság órája 2011.09.21. 23:34:17

A szerkesztőségünk birtokába jutott titkos hangfelvétel segítségével lelepleződött a zsarnok médiadiktátor, aki munkatársait terrorizálva, a gyanútlan néptömegek hiszékenységét kihasználva építette fel médiabirodalmát, hogy onnan az adófizetők pénzét m...

Trackback: ÁFA megoldás, ha tényleg komolyan gondoljuk 2011.09.21. 21:46:43

Tegyük fel, hogy a kormány tényleg komolyan gondolja, hogy véget vet az áfa körüli mizériának. Annak, hogy nem fizetik be, hogy milliós, milliárdos tartozások vannak kint, és annak hogy jog nélkül igénylik az áfát vissza. Mit is kellene ahhoz, hogy az ...

Trackback: A Megtakarítások Védelme 2011.09.21. 21:12:23

 Egy korábbi bejegyzésemben már említést tettem róla, hogy a miniszterelnök saját bevallása szerint rendelkezik B-tervvel, legalábbis a devizahitelesek védelme érdekében. Lehet, hogy a többieknek is tartogat valamit? Augusztus 31.-én az MR1 1...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2011.09.21. 09:30:34

Jó meglátás.

Beteg világ.

dosszié 2011.09.21. 10:54:24

Nem az áfa emelés a legmeglepőbb.
hanem hogy a bruttó 202 000 felett keresők különadót kapnak.

jenőke 2011.09.21. 11:53:34

Ha - véletlenül - figyelembe vennénk egy napi, heti, vagy éves forgalmat, akkor is így gondolnád?
Egy darabra szűkített reprezentatívnak szánt bemutatód mit sem ér.

Mit értesz beszállítón?
Aki áthárít áfát másra, az szerinted mit csinál?
Hogyan értelmezed az áfa visszaigénylést?

Mi van a tényleges, közúti szállítókkal? Vigyék az árut gyalog, talicskával?
Mi lesz az üzemanyag árával?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.09.21. 17:23:23

@jenőke: Igen, szűkített a "bemutató", jeleztem is az elején. Az áfával semmi különös nem fog történni, mindenki 27%-kal számol, ahogy elő van írva. Úgy képzeld el, hogy van egy termék, ami 100 Ft, és a hiper jövőre is 100 Ft-ért fogja adni (a 27%-os áfával), a különbözetet meg leveri a szállítón (ezt szépen ki lehet számolni termékszinten). Technikailag pl. megemelik a forgalom utáni visszatérítést, "beszerár" csökkentést kérnek, esetleg emelik a marketinghozzájárulást, stb, úgy, hogy végeredményben a hiper ne járjon rosszabbul. A beszállító meg megoldja, ahogy tudja, az, hogy emelkednek a költségei, hidegen hagyják a hipert. Nem mondom, hogy ez így jól van, de szerintem így lesz.

@dosszié: Mikor ezt írtam (tegnapelőtt), arról még nem volt szó. És ezt a kormányt elnézve ki tudja, mi lesz a legmeglepőbb holnapután :-)

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.09.21. 19:55:14

"egyrészt egyikük sem akar több tízezer cimkét lecserélni"
A raktárkészlet nem tart olyan sokáig. Az árazókat meg gyorsan átállítják :(

igényes 2011.09.21. 20:08:57

Részegen tántorog a Tek védelmével ellátott személyke Kötcsén!

"nem helyes, ha az állam azokat bünteti aránytalanul több adóval, akik többet dolgoznak".

Szegény részeget sikerült meghánytatni, sokat hányt, de nem dolgozott. Dolgoztak viszont a dokik, meg a TeK-es srácok.

Egyszóval tényleg a kötcsei kisgyerek nem dolgozott, csak hányt, a többiek meg dolgoztak.

Rétfalvi, miért nem szólsz a főnöködnek! Fejezze be!

A kormányzati kommunikáció azonban továbbra is következetes: Szijjártó Péter ma reggel nem volt hajlandó elismerni, hogy az NGM lépése lényegében az egykulcsos rendszer felszámolását jelenti, "jövedelmi típusú adóemelés nem lesz" – fogalmazott. Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár – aki vasárnap azt mondta, azért jó az egykulcsos szja, mert arra ösztönöz, hogy keressünk minél többet – pedig szintén ma kijelentette: "nem helyes, ha az állam azokat bünteti aránytalanul több adóval, akik többet dolgoznak".

campobaszo 2011.09.21. 20:09:00

Persze,lehet hogy január elsején nem emel.
De előbb-utóbb és inkább előbb,mint utóbb te fizeted meg az emelést.Gyanítom,hogy te se gyakran vásárolsz.

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.21. 20:10:19

szerintem meg nem. továbbra is nettó áron tárgyalnak, mint eddig. az áfa meg annyi, amennyi.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2011.09.21. 20:11:40

az a baj ezzel, hogy ha áthárítják valakire, akkor csak más jár rosszabbul, ha én egy XY cégnél dolgozok, aki beszállítója valakinek, akkor lehet nálunk lesz szívás, megvonnak ezt-azt, költségfaragás végett, ennek a levét pedig újfent a gazdaság és mi, emberek, munkások szívjuk meg. Akárhogy is nézem, szopás.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.21. 20:13:09

Rosszul tudod, át lesznek az árak állítva, ki lesznek cserélve a polccímkék, sőt, nem csak 2%-al fognak emelni ...

is 2011.09.21. 20:19:10

fel evig. aztan 5%-os emeles a maradek fel evre. ebbol 4%-ot adnak tovabb abeszallitonak, aki igy eves szinten megkapja a 2%-ot, az 1% meg ismet profitnoveles. (mindezt inflacion felul)

hurmazs 2011.09.21. 20:33:06

Nem is értem barátaim miért nem nyittok
kereskedelmi egységet.
Mindig a kereskedők kaszálnak mindenen.
Emelnek mind állat azt mennek nyaralni...

musi 2011.09.21. 20:34:12

Emlékszem hogy verték magukat a "fideszes" ismerőseim, hogy majd Orbán csökkenti az áfát, meg adócsökkentés lenne a megoldás, a buzigyurcsány meg köcsög mer adót emel :D LOL

hurmazs 2011.09.21. 20:40:07

Tehát:beszerzési ár * szorozva haszonkulcs
=egyenlő eladási ár

hattyú 2011.09.21. 20:46:21

Ez egy nagyon nívós blogbejegyzés volt :) Szegényebb lenne a világ ha nem születik meg :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.09.21. 20:55:49

Mindjárt sejtettem, hogy neked, mint fideszdroidnak tetszeni fog az, hogy Orbán, az ő hatalmas bölcsességében világbajnoki szintre emelné az áfát.

VonS 2011.09.21. 21:02:05

@musi: Kérdezd meg most őket.
Szerintem nincsenek egyedül azzal, hogy egy jobboldali kormánytól adócsökkentést és kiadáscsökkentést vártak - ez lenne a világ rendje elvileg. És azzal sem, hogy legnagyobb meglepetésükre durván pofára estek.
Szerintem elmehet a sunyiba a kormány. 16.000 milliárdot költ az állam, abból kellene visszavenni. Ha - állítólag - jobboldaliként kétharmaddal ez nem megy, akkor folyamodjunk valami radikális megoldáshoz.

_Okostojás_ 2011.09.21. 21:11:34

ÁFA ide, ÁFA oda, az árak szépen kúsznak majd felfelé. Az év elején még talán az lesz, amit a posztban olvashattunk, de április környékén már biztosan drágább lesz minden. Ez persze nem jelenti azt, hogy a beszállítók is magasabb árat kapnak majd.

soproni1 2011.09.21. 21:12:08

@hurmazs:" Mindig a kereskedők kaszálnak mindenen.
Emelnek mind állat azt mennek nyaralni... "

Ha hiszed, ha nem, az én diplomás rokonaim mind ezt mondják ! Tegnap azt hallgattam, hogy "könnyű neked, felemeled az árud árát és tudsz nyaralni, de a bérből élő ember ki van szolgáltatva" !

soproni1 2011.09.21. 21:14:02

@_Okostojás_:

Igen ! Az az ellentmondás, hogy az import drágább lesz, de vevő nincs, tehát ki tud vevőt fogni ( abból a háromból, aki még fizet) alacsony áron.

Brix 2011.09.21. 21:21:08

Azon gondolkozom, vajon kik fizetik a nivo blogon, ezeket az erősen "fidesz droid" jellegű idióta posztokat! MInden értelmes ember tisztában van vele, hogy az AFA emelés be fog gyűrűzni az árakba. A kötelező minimálbér emelés, jövedéki adö emelés és a járulékemelés költségeit még nem is számolom...Az áremelkedéseket jelenleg a kormány generálja, hiszen a lakossági fogyasztás minden szinten csökken. Orbán egy hitelt vesztett emberré vált. 2010 tavaszán, a választások előtt elzárkózott az egykulcsos adó bevezetésétől. Mára, olyan új adómódosításokat terveznek bevezetni, amivel gyakorlatilag beismerik, hogy megbukott a politikájuk.

Netuddki. 2011.09.21. 21:32:12

Sajnos ez a blog olyan mint a fideszkommunikáció. Nívó ugyan a neve de semmi köze hozzá.

Teljesen mindegy mit csinálnak a kereskedők. Ezt a 2%-ot valakinek meg kell fizetni. Ezek pedig elsősorban a vásárlók lesznek.
Azt mondod a kereskedelemben dolgpztál. Akkor nagyon jól tudhatnád, hogy az új év új árakat is hoz, tehát év elején így is úgy is le fogják a címkéket cserélni.
Csak halkan jegyzem meg, hogy ez alatt a röpke hét alatt kb. 1%-ot inflálódott a forint. Ami várhatóan még rosszabb lesz sajnos, köszönhetően, hogy az ütődött orbán hadat üzent az egész világnak. Úgyhogy bizony ez a 2% ÁFA emelés kb. 5-10% inflációt fog hozni. Ennyivel kevesebbet fog érni a fizetésünk. Egyszóval mindenki szívni fog itt mint a torkosborz. Kivéve a sok semmirekellő fideszes politikust akik röhögve markolják fel a milliós fizetésüket. Amit szintén mi fizetünk...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 21:43:24

@kolbászoszsömle: @Brix:

De ezek szerint már ismerősen cseng a nevünk.
Ez örömteli még akkor is, ha a nem túl hízelgő "fidesz droid" jelző lett a nyakunkba akasztva.

Jómagam is azt gondolom, hogy az áfaemelés előbb utóbb meg fog látszódni az árakban is, de azért az nem olyan evidencia, hogy egyből.

De nem hinném, hogy oly módon, hogy a 99Ft-os túrórudi január 1-től 101 Ft-ba fog kerülni.

Szerintem a "marketing típusú" árak továbbra is élni fognak. Tehát vagy marad 99Ft, vagy felemeli 109Ft-ra, ami jóval nagyobb emelés az indokoltnál. Egyszersmind kockázatos lépés, hiszen ha a szomszéd bolt marad 99Ft-on, akkor lehet, hogy 1db-on kisebb a haszna, de összességében mégis több, hiszen a vásárlók ide járnak majd olcsó túrórudiért. És így tovább az összes termékkel. Ne feledjük, hogy pont az alacsony (és évek óta csökkenő) kereslet miatt rövid távon nem csak a bekerülési költség, hanem a kereslet-kínálat viszony is alakítja az árakat.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 21:46:24

@kovi1970:

"Teljesen mindegy mit csinálnak a kereskedők. Ezt a 2%-ot valakinek meg kell fizetni."

Ha nincs miből, akkor nem fogják megfizetni. A fogyasztás is csökkenhet.

Én például elhatároztam, hogy mit nekem áfaemelés, eddig 100ezer forintot költöttem egy hónapban, ezután is annyit fogok. Legfeljebb kicsit összébbhúzom magam. Ez is valószínű következmény lehet sokak részéről, nem? Főleg, ha a fizuk is csökkennek (bocsánat, nem nőnek :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 21:49:44

@zero:

"Rosszul tudod, át lesznek az árak állítva, ki lesznek cserélve a polccímkék, sőt, nem csak 2%-al fognak emelni ... "

Mi vagy te, valami szoci droid? :-))

Először írsz egy posztot,

vastagbor.blog.hu/2011/09/21/ez_bizony_bukas

amelyben túlteng az indulat, annál kevesebb benne a tárgyilagosság és objektivitás, most pedig idejössz osztani az észt?

Zérókám! Vegyél egy nagy levegőt kérlekszépen!

Árpi 2011.09.21. 21:56:15

Ja. Nem az ár fog nőni, hanem a beszállító dolgozóinak a fizetése csökken majd. Hurrá.

VonS 2011.09.21. 21:57:55

@bogancs: Nem hiszem, hogy pont a 2% ÁFA emelés lesz itt a gond a kereslet/kínálat viszonyában.
Önmagában nem jelentős, de a többi agyatlan adóemeléssel már az lesz.
Persze mindenki látja, hogy a maradék gazdasági szférát is kinyírja az állam a túlterjeszkedésével, de mégsem állítja le magát.
Csak mellékesen tenném hozzá ugyanakkor, hogy nálunknál sokkal nagyobbra tartott nyugati országokban az emberek nem olyan hülyék, hogy odaadják az összes vagyonuk az államnak.
Lehet adókerülésről is beszélni, amit most nagyon emleget a Fidesz, valójában viszont pl az USÁ-ban ilyen adóterhek mellett fele ennyi bevétel sem folyna be.
Svédországot pedig nem ér ellenpéldának hozni, mert próbáljuk csak összehasonlítani a magyar meg a svéd állam átláthatóságát.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.09.21. 22:06:00

OTP - (megdöbbentő.....) Kivételesen nem egy naiv vagy boldog ügyfél, hanem egy megdöbbent szemlélődő sorait olvashatjuk, aki betévedt egy román OTP-be, és elképesztő számokkal találkozott. Kiderült, hogy a határ túloldalán Csányi Sándor 14,85% THM-mel szórja a személyi kölcsönt, amit itthon 32,29% THM-mel ad. A hülyének is megéri! A következő dolog engem ugyan nem érint, de mindenesetre elgondolkodtató, hogy mit meg nem lehet tenni velünk, birka magyarokkal: akár akarom, akár nem, ömlik a tv-ből a sok bank reklámja folyamatosan, köztük Csányi Úr intézményének humorosnak szánt személyi kölcsön reklámjai. Mivel számokkal dolgozom, megragadt bennem a 32% körüli THM érték. Aztán nemrég sokk ért. A román határ mellett élve a múltkor a határ túloldalán lévő kisvárosban valahogy betévedtem az ottani OTP (igen, a magyar OTP ottani bankjának fiókja, ugyanaz a logo, minden) fiókba. Szemben hatalmas plakát ordít (magyarul): személyi kölcsön, THM 14,85%. Rákérdeztem, nem jelzálog alapú, adják mindenkinek, nyugdíjasnak, vállalkozónak, stb... Érdemes lenne utánajárni, hogy mitől ilyen drága ez nálunk, ha más országban (ami ráadásul nem jár több száz évvel hazánk előtt a demokráciában) ez ennyiért megéri a bankoknak, akkor velünk miért fizettetnek dupla árat? A román OTP honlapon meg lehet nézni (van magyar nyelvű oldaluk), ott is meg lehet találni ezeket, számomra "kicsit" megdöbbentő különbség... Ja, bónuszként rákérdeztem: a lakossági számlavezetés teljesen ingyenes bármilyen devizanemben, és nem csak akkor ha 128 feltételt teljesítünk, meg a napszél is megfelelően fúj, mint itthon pár banknál, hanem úgy alapból... Mindent meg lehet tenni velünk, magyarokkal? Magyarország, én így szeretlek...Orbán takarodj!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:06:59

@VonS:

Szerintem ott hibádzik a logikád, hogy mintha felmentést adnál az adóelkerülőknek, mondván magasak az adók, meg különben sem látni, hová kerülnek az adóforintok.

Mekkkora nagy kiszúrás ez azokkal, akik rendesen adóznak.

Olyan ez, mint egy lakógyűlés, ahol sokan elégedetlenek a közös képviselővel, ezért nem fizetnek közös költséget, mondván hogy ennek a bandának 20 fillért sem.

Úgy gonván, hogy ezt következmények nélkül megtehetik. És így is van, hiszen a liftnek mennie kell, lépcsőházi világítás is kell, a szemetet is el kell vitetni, tehát a többi lakó még jobban a zsebébe nyúl.

VonS 2011.09.21. 22:09:18

@Szíjj ártó, te hazug disznó!:
"Kiderült, hogy a határ túloldalán Csányi Sándor 14,85% THM-mel szórja a személyi kölcsönt, amit itthon 32,29% THM-mel ad."

Ennek egyszerű oka van. Itthon az emberek csak a ZOTP-t ismerik, mint bankot, így aztán az bármit megtehet, akkor sem pártolnak el tőle (nyilván nem mindenki, de elég, ha a többség ilyen).
Romániában meg nem az OTP a "bank" a közfelfogás szerint, ott versenyhelyzetben van, így valamit fel is kell mutatnia.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:11:04

@Szíjj ártó, te hazug disznó!:

Gondolod, hogy valaki elolvassa ezt a hosszú, tömény, tagolatlan szöveget így késő este?

Azért köszönjük, hogy fáradtál vele, és megosztottad velünk magvas gondolataidat.

De gondolom ezt szeretnéd hallani, úgyhogy tessék: Hát ez szörnyű! Innen üzenjük az OTP-nek, hogy engem elvesztett mint potenciális ügyfelet.

Az átkötést Orbánra szerintem egy kicsit elkapkodtad. Szerintem jobban el kellett volna magyarázni, hogy hogy kapcsolódik ide Viktor. Ennyiből sokan nem fogják felismerni a helyes politikai következtetéseket.

Netuddki. 2011.09.21. 22:11:20

@bogancs: "Ha nincs miből, akkor nem fogják megfizetni. A fogyasztás is csökkenhet."

Már ne haragudj, de értelmezésbeli problémáid vannak? Nyilván azok fizetik meg akiknek van keresetük amit elkölthetnek. Attól még, hogy ugyanannyit tudnak csak költeni a többletáfát benyeli az állam. Azzal fizetik meg ezt az "árat", hogy kevesebb árut tudnak venni.

Az meg Te nagyon okos a dolognak csak az egyik oldala, hogy bemész a bótba aztán költesz. De emelkedni fog minden aminek 25% az ÁFÁ-ja. Az üzemanyagtól a gyerekétkeztetésig minden. A MOL meg a közüzemek meg úgy továbbhárítják ezt az egészet mint a pinty...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.09.21. 22:17:00

@bogancs: Az áfát mindig a végfelhasználó fizeti.

VonS 2011.09.21. 22:17:32

@bogancs: Arra akartam utalni, hogy ez nem valami magyar szokás, az adókerülés, hanem a pofátlanul magas adóztatás miatt van.
Természetesen nem mentes senki a következmények alól, de ha mindenki adót csal, akkor hogyan tudja a NAV a következményeket érvényesíteni? Sehogy, azaz csak szúrópróbaszerűen.

Azt' azzal mit csinál, ha Ciprusról kapom az éves 19.500 eurós fizetésem adómentesen? Semmit, mert teljesen legális. De lehet nem Ciprusról kapnám, ha nem venné el kapásból 2/3-át az állam itthon.

Ha sokkal kisebbek lennének az adók, de komoly a büntetés, akkor a NAVnak eleve sokkal kevesebb ügye lenne (nem érné meg annyira adót csalni), és azoknak jobb arányban tudna a végére járni.

Persze, hogy cumi a többieknek ha valaki nem fizet. De sokkal nagyobb cumi, hogy az állam mindenféle látszat nélkül cseszi el az adózók pénzét.

Netuddki. 2011.09.21. 22:18:56

@bogancs: Nem B+! Máshol azért fizetik be az adót, mert különben mennek a börtönbe ha kiderül. És biztosak is lehetnek benne, hogy rövid úton kiderül. Ott sem a búza politikusok két szép szeméért fizetik.
Egyedül itt lehet megtenni, mert a választott képviselőink abszolúte semmit nem tesznek ellene. SŐT a haveri sleppjük pont e miatt élvez versenyelőnyt az ország többi részével szemben. Naná, hogy nem akarják megszüntetni. Ez a legnagyobb bűn amit elkövethet egy politikus. Fillérekért elárulják a választóikat és a többi állampolgárt...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:24:17

@kovi1970:

"Nyilván azok fizetik meg akiknek van keresetük amit elkölthetnek."

Akkor mi az a duma, hogy az áfa a szegények adója?

"Attól még, hogy ugyanannyit tudnak csak költeni a többletáfát benyeli az állam. Azzal fizetik meg ezt az "árat", hogy kevesebb árut tudnak venni."

Így van! Ezt írtam én is.

"Az meg Te nagyon okos a dolognak csak az egyik oldala, hogy bemész a bótba aztán költesz."

Ez is így van. A poszt a dolog ezen oldaláról szól.

Az meg, hogy az üzemanyag, vagy a gyerekétkeztetés drágább lesz, az egyértelmű. Itt megint csak úgy lehet végekeznni, ha kigazdálkodod a dolgot csökkentett fogyasztásal.

Nem értem hol vélsz felfedezni nálam értelmezési problémát. Nem olyan bonyolult dolog ez, hogy ne lehessen felfogni. Csak egyesek kavarják itt a sz.art.

Itt van például ez a cikk:

www.portfolio.hu/gazdasag/olvasoink_elmondtak_melyik_intezkedes_faj_legjobban.155618.html

Az olvasók szavaztak, hogy melyik adóemelés fáj nekik a legjobban. Magasan az áfa jött ki győztesnek. Pedig ha az ember végigszámolja, akkor nincs olyan jövedelemsáv, ahol az áfa jelenti a legnagyobb vágást.

Az alacsony jövedelműeknél egyértelmű, hogy az adójóváírás sokkal nagyobb érvágás, a magas jövedelműeknél pedig az 1%-os egészségügyi járulékemelés visz el többet az áfánál.

Akkor hogy is van ez? Propaganda? Félrevezetés?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:25:44

@kolbászoszsömle:

Technikailag igen. Gyakorlatilag nem feltétlenül.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:28:52

@VonS:

"Azt' azzal mit csinál, ha Ciprusról kapom az éves 19.500 eurós fizetésem adómentesen? Semmit, mert teljesen legális. De lehet nem Ciprusról kapnám, ha nem venné el kapásból 2/3-át az állam itthon."

Az adóparadicsomok adómentességével semelyik adórendszer nem tud versenyre kelni.

"Ha sokkal kisebbek lennének az adók, de komoly a büntetés, akkor a NAVnak eleve sokkal kevesebb ügye lenne (nem érné meg annyira adót csalni), és azoknak jobb arányban tudna a végére járni."

Mire célzol? Azonnali radikális adócsökentést követelsz? Nem lesz ebből államcsőd? Mi lesz így az aktuális évi költségvetési hiánnyal, amit be kéne tartani?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.09.21. 22:32:48

@bogancs: De!
Feltétlenül, mert az összes többi visszaigényli.

Te most arról beszélsz, hogy a százforintos gumimaci száz forint lesz akkor is, ha 20% az áfa, akkor is, ha 25%, és akkor is, ha 27%.

A százforintos gumimaci tényleg annyi marad.

De a szalonna nem. Az drágább lesz, még akkor is, ha szerinted nem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:33:09

@kovi1970:

"Nem B+! Máshol azért fizetik be az adót, mert különben mennek a börtönbe ha kiderül."

Ez a 'máshol' Meseországban vagy ugye? :)

"Egyedül itt lehet megtenni, mert a választott képviselőink abszolúte semmit nem tesznek ellene. SŐT a haveri sleppjük pont e miatt élvez versenyelőnyt az ország többi részével szemben. "

:-))

"Naná, hogy nem akarják megszüntetni. Ez a legnagyobb bűn amit elkövethet egy politikus. Fillérekért elárulják a választóikat és a többi állampolgárt... "

Engem meggyőztél! Mától egy fillér adót sem fizetek. Hülye lennék, ha úgysem kerülök börtönbe. A politikusok zsebét meg nem akarom tömni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:35:14

@kolbászoszsömle:

Nade akkor most a gumimaci áfáját ki fizeti meg, ha marad 100 forint az ára?

VonS 2011.09.21. 22:35:16

@bogancs:

"Az adóparadicsomok adómentességével semelyik adórendszer nem tud versenyre kelni."

Azzal nem, mégsem mindenki használja ki.
Ennek olyan okai lehetnek, hogy van amikor annyira nem éri meg a fáradtságot, illetve tudod, hogy jól használja a saját államod a pénzt és a nemzetgazdaság hasznára válik.
Itthon persze egyik sem áll...

"Mire célzol? Azonnali radikális adócsökentést követelsz? Nem lesz ebből államcsőd? Mi lesz így az aktuális évi költségvetési hiánnyal, amit be kéne tartani?"

A költségvetésnek nem csak bevételi oldala van, hanem kiadási is. Azonnali radikális kiadáscsökkentést követelek, hogy a szavaiddal éljek :)
Saccperkábé 5.500 milliárddal lehetne csökkenteni az éves kiadást úgy, hogy az a nemzetgazdaság javára váljon (csak akkor az állam nem tudna az emberek életébe olyan mélyen beavatkozni, mint most) E mellé pedig odafér a radikális adócsökkentés is államcsőd nélkül. És még hiány sem feltétlenül lenne.
Csak hát itthon mindenki az államháztartás bevételi oldalával foglalkozik.

Netuddki. 2011.09.21. 22:41:27

@bogancs: Nem sok értelmét látom ennek a felmérésnek. Ha a kormány adót emel (és ez tökmindegy milyen címen teszi), akkor az azt jelenti, hogy több pénzt von ki a gazdaságból. Egy ilyen országban ahol amúgy is csillagászatiak az adók ez egyenértékű egy öntökönszúrással.

1-2% itt, 1-2% ott, egy kis jövedékiadó-emelés, adójóváírás csökkentés, szolidaritási adó, anyámkinnya. Mindjárt nem 2%-al romlik csak az átlagmagyar fizetőképessége. A szép az egészben, hogy mivel az állam ezzel a pénzzel roppant szarul gazdálkodik (hogy finoman fejezzem ki magam) mindjárt inflációgerjesztő hatású is. Tehát ha azt gondoltuk lehet még rosszabb a helyzet, hát lehet.
De csinálják csak. Előbb utóbb csak elszakad a cérna és lesz itt forradalom, igazi...

Netuddki. 2011.09.21. 22:44:13

@bogancs: Eh! Hülye vagyok, hogy leálltam veled vitatkozni. Köze nincs annak amit mondtam ahhoz ahogy te értelmezed...

Rák úr 2011.09.21. 22:44:17

Tudom, kötekedő geci vagyok, de az ÁFA nem két százalékkal, hanem két százalékponttal lesz magasabb.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.09.21. 22:44:44

@bogancs: A százforintos gumimaci kisebb lesz, és az áfáját te fizeted.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:46:03

@VonS:

"Saccperkábé 5.500 milliárddal lehetne csökkenteni az éves kiadást úgy, hogy az a nemzetgazdaság javára váljon"

Téged kellene miniszterelnöknek megválasztani. :)

Olvasd csak el ezt:
kigondoltam.blog.hu/2010/10/30/politikusok_4

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 22:47:53

@kovi1970:

Az internetes eszmecsere már csak ilyen nehézkes, sajnos. :(

A legtöbb szidkozódás, anyázás, sértődés pont abból számazik a netfórumokon, hogy a vitázó felek félreértik egymást.

Ez van.

VonS 2011.09.21. 22:48:47

@bogancs: Hiába ironizálsz, kapitalista országok államai 40% alatti GPD központosítással tudnak működni tökéletesen.

VonS 2011.09.21. 22:58:34

@bogancs: Nálunk pedig 16.000 milliárdot költ az állam. Az a GDP 60%-a.
Egy pont felett pedig, amit 35-40% GDP arányos központosításnál gondolnék, az állam további terjeszkedése minden kétséget kizáróan kifejezetten rontja a gazdaság hatékonyságát.

Az én felfogásomban pedig az állam dolga az, hogy szabályozzon és szolgáltasson, nem az, hogy elvegye tőlem a pénzt és odaadja másnak, de még csak az sem, hogy elvegye és később visszaadja. Meg az se, hogy elvegye mástól és odaadja nekem. Egyszerűen csak hagyjon békén mindenkit, amennyire lehet.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.09.21. 23:06:10

@bogancs: Az jut az eszembe rólad, amikor a szőke nő meséli a hapsijának, hogyaszondja:

- Nem értem, mit sírnak az emberek, hogy drága a benzin! Tavaly is ötezerért tankoltam minden alkalommal, és idén is ötezerért tankolok!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 23:16:48

@VonS:

"Nálunk pedig 16.000 milliárdot költ az állam. Az a GDP 60%-a."

Tudnál erről linket adni? Én úgy tudom, hogy az állami újraelosztás mértéke 50% környékén van. De lehet, hogy rosszul emlékszem.

"Az én felfogásomban pedig az állam dolga az, hogy szabályozzon és szolgáltasson, nem az, hogy elvegye tőlem a pénzt és odaadja másnak, de még csak az sem, hogy elvegye és később visszaadja."

A helyzet az, hogy ha nettósítjuk, akkor az emberek kb 20%-ában elvesz, 80%-ának pedig ad az állam.

Tehát a többség az állami újraelosztás mértékének növelésében érdekelt.

Lásd: Milyen felháborodás van az egykulcsos adóból, hogy az állam a gazdagokat támogatja a szegények pénzéből. Pedig mennyire nem így van!!

easy mango 2011.09.21. 23:19:13

Hölgyeim/Uraim!

Érti valaki, hogy az áfa miről szól? Kétféle adó létezik: közvetett és közvetlen. Az ÁFA egy közvetlen adó. Mindenki megfizeti a fogyasztáskor (vásárláskor, szolgáltatás igénybevételekor stb.), nem olyan, mint az SZJA-d, amit csak akkor fizetsz ki, ha bevallod. Az árba beépítve adózol. A hiper csak azután fizeti be az ÁFA-t az állami kasszába, ami az ÁFA különbözete, mivel ő is egy áfásszámlát kap a beszállítójától. Az ÁFA bevétele és a kiadása közti különbség az államé. A beszállító ugyanígy egy áfásszámlát kap a termelőtől, aki mint előállító, a kiadásai különbözetével csökkentett adót fizeti csak meg. A visszaigénylések késleltetésének problémáját most hagyjuk.
A dolog spiráljának ez a közepe, nem az, hogy mennyi lesz a túrórudi.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.09.21. 23:24:03

@bogancs: "Az adóparadicsomok adómentességével semelyik adórendszer nem tud versenyre kelni."
Már nincs se adóparadicsom, se offshore, az új hivatalos megfogalmazás "alacsony adózású kis pénzügyi központ". És versenyre lehet velük kelni, az adóversenybe mindenki benevezhet. A világ legversenyképesebb országa mondjuk az alacsony adóiról IS híres Svájc, már 3 éve.

"Ez a 'máshol' Meseországban vagy ugye? :)" Nem, az USA például ilyen hely, annyira rajta vannak az adózókon, mint amiről álmodni sem mernek uraink. Persze csak a magánembereken, cégeket illetően nagy a csönd, mióta elmagyarázták Obamának, hogy mi újság.

Egyébként meg mindenkinek törvényes joga, hogy csökkentse az adóját. Van, aki tud élni vele, van aki nem.

easy mango 2011.09.21. 23:25:42

@bogancs: a fentebb említett okok miatt fáj a felmérés szerint legjobban az embereknek az áfadolog. Ezt nem lehet a pénztárnál elsumákolni. A közalkalmazottakat leszámítva senki (!senki!) nem az után adózik amennyit keres. Viszont az áfával annyit adózik amennyit fogyaszt (költ).
És ismét fontos, nem csak hiperek vannak. A szolgáltatás, mezőgazdaság, ipar ugyanúgy veszít ezen. Az árakat a különböző hozzáadott szolgáltatások drágulása emeli (üzemanyag,szállítás, stb.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 23:28:51

@easy mango:

"Érti valaki, hogy az áfa miről szól?"

Persze, hogy értjük. Ez a Nívó blog! :)

Hozzáteszem, ne menj el tanárnak, borzasztó módon magyarázol...

Tömören megfogalmazva mondandódat: Az áfát sok országban 'hozzáadott érték adónak' hívják. Nem véletlenül, hanem mert erről van szó. Amikor a magyar nyelvre azt mondják, hogy választékos, akkor nem az adó szakkifejezésekre céloztak okosaink.. :)

easy mango 2011.09.21. 23:36:51

Szerintem meg volt árufeltöltők ne írjanak blogot. Éne csak egy mezei kommenter vagyok :D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.21. 23:39:31

@easy mango:

A poszt szerzője vezető pozícióban dolgozott.

easy mango 2011.09.21. 23:40:15

@bogancs: sajnos ez lesz a következmény...hosszútávon vélhetően csökkenhet az állam áfabevétele...

easy mango 2011.09.21. 23:41:03

@bogancs: a poszt szerzőjétől ezesetben mély elnézést kérve,

maradok tisztelettel:

e m

medvetoka 2011.09.22. 00:04:30

Nem értem. Ez a post arról szól, hogy üsse kő azt a 2% emelést, nem fog számítani? Mi a tanulság végülis?
Ha a kereskedők nem a vásárlói oldal felé hárítják, beszállítók csökkent profitja attól még ugyanúgy a vásárlót fogja megkárosítani, mivel a vásárló ugyanúgy egy beszállítónál, szolgáltatónal dolgozik.

orient 2011.09.22. 00:13:08

"@dosszié: Nem az áfa emelés a legmeglepőbb.
hanem hogy a bruttó 202 000 felett keresők különadót kapnak."

Szerintem teljesen passzol a söralátét egyszerűsítésbe.

Ugye van(lesz) 16% adó. Erre lehetne mondjuk 204,235 ft jövedelemhatárig eltörölni a szuperbruttót, 204,235 Ft felett csak félszuperbruttóval számítani, de mivel akinek a bruttója legalább 204,240 az már GAZdag ezért spékeljük meg +4% nem adóval csak hozzájárulással, és mondjuk hogy a csontgazdagok se járjanak jól, legyen 308,343 Ft felett (ezt felfelé kerekítve mert nincs már 1-2 forintos), teljes szuperbruttó és +6% megintcsak hozzájárulás. Tulajdonképpen ez a határ érdekes is mert mondjuk 308,342 FT-tal ami lefelé kerekítve már csak 308,340 Ft lehetne bekerülni máar a félszuperbruttóba és +4% hozzájárulásba.

Nesze neked söralátét basszus. Szerintem sikerült létrehozni a világ nem csak legértelmetlenebb söralátétjét, de a legkibogozhatatlanabb, bonyolúltabb, homályosabbat is.

Magyar módra. Ezt már régen az egykulcsos kitalálói is megmondták egy értelme van: EGYSZERŰSÉG. Namármost a mi adórendszerünk már 2011 ben som volt igazán egyszerű, hagyományos egykulcsos a maga félszuperbruttójával, adójóváírásával, családi kedvezményével és minden egyéb ökörségével, egy hibrid szart hoztak létre. És csodálkoztak nem működik?????

Ezt már január elején megmondtam, leírtam halálra van ítélve, nem mert annyira okos vagyok, közgazdász sem, csak mert az egykulcsos összes előnyét sikerült kiiktatni a magyar egykulcsosból. Ennél még a kétsávos bajnai is sokkal jobb lenne, mert igaz két kulcs , de még az is egyszerűbb ennél a hibrid szarnál. Lehet 2 söralátét lett volna, de a mostani és 2012 nagyon durván bonyolult lesz, és az egykulcsos előnyeiből, gazdaság fehérítő élénkítő, foglalkoztatást serkentő hatásából semmi sem lesz. ÉS az egykulcsost fogják hibáztatni, pedig az egykulcsos működne ha nem ilyen balfaszul csinálnák. Én abszolút támogatója lennék főleg a erős minimálbér emeléssel. De nálunk ezek a pöcsök még a jól bevált recepteket sem tudják alkalmazni mert annyira dilettáns ökrök.

Roy 2011.09.22. 07:40:29

A 25 %-ról 27 %-ra emelt áfát csak a nép fizeti meg.
Minden drágulni fog. Tőlünk nyugatra az alapvető élelelmiszerek áfája 5 %, a többi 25 %.

barata 2011.09.22. 07:48:29

Döntse el minden kommentelő, hogy sírni akar, mert pl. az ÁFA emelkedik, és Ő emiatt többet fog fizetni - ebben az esetben kímélje meg a blogot sírásától- , vagy kissé tágabb összefüggésbe is képes helyezni a témát - akkor írjon.

Majd elfelejtettem - imádok adót fizetni, szándékosan keresem a drágább benzinkutakat. Én egy ilyen beteg lélek vagyok.

sirsteve 2011.09.22. 07:51:01

@orient: Én otthon rossz DVD-ket használom söralátétnek. Ha ezt vesszük alapnak, 4,5 GByte adatmennyiséggel elég bonyolult adóbevallást lehet készíteni.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2011.09.22. 08:16:53

@barata: Miféle tágabb értelmezésre gondolsz?

juliusbond 2011.09.22. 08:17:17

Ha csak január-februárra gondolunk, érvényes lehet az okfejtés. Az a kérdéses, mennyibe fog kerülni a farhát jövő novemberben. Mert lesznek olyan cégek, akik tönkremennek az árcsökkentés és költségnövelés miatt. Azok nem fognak utána olcsón szállítani, és a hiperek is venniük kell utána árut. Na akkor lesz áremelés.

Exxit 2011.09.22. 08:40:27

Nekem azt tetszik a legjobban, hogy az ÁFA-t mindenki fizeti!

Pont a politikusok ne tudnák hogyan is kell elcsalni az adót?

Menj csak be egy tüzépre, nem az az első kérdés, hogy mit akarsz venni, hanem, hogy kell e számla?

Éjjel-nappali sarki kisbolt?

Szolgáltató vállalkozó?

A fekete gazdaság ezzel ismét jól fog járni!

Vállalkozó = Államilag támogatott hivatásos adócsaló!

Pávor Jál 2011.09.22. 08:58:43

Lehet itt álmodozni, meg blogot írni róla, de mind tudjuk, hogy 1-2 hangzatos akció után mindenki árat emel. Aztán majd jön a fidesz és törvényben írja elő, hogy nem lehet árat emelni.

Gyors és gépkocsivezető 2011.09.22. 09:01:16

Nívó, mi? Nem tudom ki tolja index főlapra ezeket a bejegyzéseket, de itt csak és kizárólag félremagyarázott, 'nívómentes' cikk olvasható, mint ez is. Annyira sikerül demagógnak lenni, amennyire a helyzet engedi.

Gazdasági környezetről hallottál-e? Meg ilyen apróságokról, mint EU/áruk szabad mozgása? Ha már ÁFA, miért nem azt a kérdést feszegetjük, hogy vajon fog-e nőni ettől az állami bevétel? Szerintem fog, de nem a magyaré, hanem a szlovák. Hamarosan szlovák cégektől fogsz vásárolni te is a 'bótban', magyar telephellyel. 7% az áfa különbség. Az a mai világban egy komplett árrés. Sőt, továbbmegyek, a fent említett TV-t futár fogja házhoz hozni Párkányból.

Kb. pont annyira széles látókörű a cikk, mint odafent 'nagyjaink'.

hurmazs 2011.09.22. 11:10:48

@Gyors és gépkocsivezető:
Pontosan.Az államnak is fel kell ismerni amit a kereskedőknek.Ha valamit drágábban
adok-magasabb adót teszek rá -nem fogok feltétlenül többet keresni.

VonS 2011.09.22. 19:50:48

@bogancs:
"Tudnál erről linket adni?"

Sajna nem, de össze tudod kotorni a netről az infókat. Én is azt tettem, de nem a linkeket mentettem el, hanem az adatokat, eszerint (2011-es adatok, szeptember 1-én szedtem össze őket)
GDP előrejelzés (augusztusi) az évre: 28.671 mrd Ft.
És én kérek elnézést, mert rosszul emlékeztem: Központi költségvetés + Önkormányzatok + szociális alapok kiadása 16.996,2 mrd Ft.
Ez 16.996,2/28.671 = 59,28% (!)

USÁ-ban ugyanez (az államot szintén aggregáltan nézve, tehát nem csak a központi költségvetést): 5.779 mrd $/14.657 mrd $ = 39,56%. Ehhez tegyük hozzá, hogy idén nagyon elúsztak a költéssel, a bevételük nem ennyi, hanem kevesebb.

"A helyzet az, hogy ha nettósítjuk, akkor az emberek kb 20%-ában elvesz, 80%-ának pedig ad az állam.

Tehát a többség az állami újraelosztás mértékének növelésében érdekelt."

Igazad van, és magyarra lefordítva itt bukott meg a demokrácia. Ha a többségnek köze nincs ahhoz, hogy mitől működik egy ország, akkor abból egy szégyen lesz, mint láthatjuk a mellékelt ábrán (a valóságban).
Átlátható pártfinanszírozás menthetne csak meg minket, ahol azok támogatják a pártokat, akinek van miből, nem pedig az állami pénzeket lopják a pártok, aztán meg rátámaszkodnak az inaktív, baldemagógiára vevő tömegekre.

"Lásd: Milyen felháborodás van az egykulcsos adóból, hogy az állam a gazdagokat támogatja a szegények pénzéből. Pedig mennyire nem így van!!"

Egyetértek.
süti beállítások módosítása