Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Csak óvatosan a választási reformmal

2011. október 10. - bogancs

Lázár János bemutatta a Fidesz választási reform javaslatát. Első blikkre a legfontosabb változás az, hogy megnő a mindenkori legerősebb pártot támogató egyéni választókerületek súlya az arányosítást szolgáló listás mandátumok rovására.

Sokszor beleesünk abba a hibába (ez igaz a politikusokra is), hogy az aktuális párterősorrend alapján ki-ki pártszimpátiája vagy pártkötődése alapján ítéli meg a változtatási javaslatot, holott a történelmi tapasztalatok is sok érdekességgel és tanulsággal szolgálnak, amelyeket talán érdemes lenne megfontolnia a döntéshozóknak a végső döntés előtt.

Korábbi írásaimban kiszámoltam, hogy hogyan alakultak volna a parlamenti erőviszonyok az 1990 óta eltelt választásokon tisztán listás és tisztán egyéni képviselős rendszer esetében.

Elsőként nézzük a tisztán egyéni választókerületes rendszert. Ilyen működik például a briteknél. Jellemzője, hogy a legerősebb pártot rendkívüli módon támogatja. Érdekesség, hogy az elmúlt 20 évben gyakorlatilag folyamatos szocialista győzelmek születtek volna egy ilyen rendszerben. (A parlamenti patkók hipotetikus ábrája az alábbi linken találhatók: link)

Ezzel szemben tanulságos az MSZP által most szorgalmazott tisztán listás választási rendszer is, amennyiben az elmúlt 20 év választásaira vetítjük rá. Ennek eredménye gyenge kormányok, kormányválságok, valamint szélsőséges pártok a mérleg nyelve szerepébe kerülése lett volna. Ezenkívül gyakorlatilag kizárt a lehetősége annak, hogy egy párt, vagy akár egy kormánykoalíció 2/3-os többségbe kerüljön. (Részletes ábrák az alábbi linken: link)

A tanulság számomra az, hogy támogatandó a győztes pártot jutalmazó egyéni választókerületek súlyának némi növelése, hiszen az erősebb kormánytöbbséget eredményez, ugyanakkor az ellenzék jelenléte, képviselete is biztosított. Ezenkívül megakadályozza, hogy szélsőséges pártok jelentős képviseletet szerezzenek a parlamentben.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr663292799

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A választás az eddigieknél is aránytalanabb lesz 2011.10.11. 10:13:07

Ma végre átfogó képet lehetett kapni a Párt által tervezett választójogi reformról. Mint arra az eddig megismert részletekből, valamint Áder János nyilatkozataiból már korábban is következtetni lehetett: a rendszer a mainál is aránytalanabb lesz, a vál...

Trackback: A választás az eddigieknél is aránytalanabb lesz 2011.10.11. 10:13:07

Ma végre átfogó képet lehetett kapni a Párt által tervezett választójogi reformról. Mint arra az eddig megismert részletekből, valamint Áder János nyilatkozataiból már korábban is következtetni lehetett: a rendszer a mainál is aránytalanabb lesz, a vál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.10.11. 21:39:34

"(A parlamenti patkók hipotetikus ábrája az alábbi linken találhatók: link)"
A linken egy fia parlamenti patkót nem látok.
(m.blog.hu/ma/magyarparlament/image/parlamenti%20patko%202010.jpg)
Ellenben kördiagramok voltak ott dögivel.

Ezek szerint a két rendszer közötti minél arányosabb választási rendszer lenne az üdvözítő...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.11. 21:46:50

@vadász2:

Áhh! Mindig ez a kötözködés, trollkodás, szpemmelés! :)

A javaslat szerint 200 képviselőből 106 egyéni körzetből juthat be. Ez majdnem pont a fele. Egyesek mégis azt szűrik le belőle, hogy a Fidesz aktuális pártérdeke szerint alakították a javaslatot.

Olyan ez, mint amikor azt mondják egyesek, hogy az egykulcsos adó bevezetésével a szegények pénzéből támogatja a kormány a gazdagokat..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.11. 21:47:49

@vadász2:

Ja, lásd a trackbacket állatorvosi lóként arra, amit az előbb írtam!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.10.13. 07:32:45

@bogancs: És a jelenlegi törvény ehhez képest melyik oldalra billen?

"szegények pénzéből támogatja a kormány a gazdagokat"
És ebben mi az, ami nem igaz? Dooh Nibor adótörvény ez, a szegényektől elvesz, a gazdagoknál otthagy. "Rosszabbul élünk, mint négy éve"

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.13. 15:56:07

Most a fidesz minden 4 évben módosítani fogja a választási rendszert, hogy biztosítsa a következő 1000 évre az egyed uralkodást. Ilyen távon már evolúciós léptékkel is meg lehet majd figyelni a bebetonozott politikusok fenotípusának változását. Már előre várom!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.13. 20:26:18

"A tanulság számomra az, hogy támogatandó a győztes pártot jutalmazó egyéni választókerületek súlyának némi növelése"

Még a jelenleginél is jobban?!
Aki 52%-os támogatottsággal rendelkezik, az ne csak 2/3-ot kapjon, hanem még többet?!

"Ezenkívül megakadályozza, hogy szélsőséges pártok jelentős képviseletet szerezzenek a parlamentben."

Kivéve ha ezek a pártok megnyerik az egyéni választókerületeket!

"A javaslat szerint 200 képviselőből 106 egyéni körzetből juthat be. Ez majdnem pont a fele. Egyesek mégis azt szűrik le belőle, hogy a Fidesz aktuális pártérdeke szerint alakították a javaslatot."

Az a döbbenetes, hogy van aki nem így látja.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.13. 21:02:03

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"Még a jelenleginél is jobban?!
Aki 52%-os támogatottsággal rendelkezik, az ne csak 2/3-ot kapjon, hanem még többet?!"

Állítólag azért van némi elmozdulás az egyéni képviselők felé, mert azokkal a megkötöttségekkel, hogy a választókörzetek nagyjából egyenlő lakosságszámot fedjenek le, ugyanakkor ne lépjék át a megyehatárokat, így lehet megcsinálni. (Persze aki el akarja ezt hinni az könnyen elhiszi, aki meg mást akar hinni az akkor sem hiszi el, ha részletesen levezetik neki.)

"Kivéve ha ezek a pártok megnyerik az egyéni választókerületeket!"

Az egyéni választókerületek többségét a mindenkori legerősebb párt nyeri meg. A jó isten mentsen meg minket attól, hogy a legerősebb párt valaha is egy szélsőség legyen.

"Az a döbbenetes, hogy van aki nem így látja."

Nézd! Jelenleg a Fidesz a legerősebb párt, ezért per pillenet egyértelműen neki kedvez az új rendszer. Ugyanakkor valóban nem értem, hogy az ellenzékiek miért hiszik azt, hogy ez mindig így lesz.

Angliában csak egyéni képviselők vannak, mégis előfordulnak kormányváltások...

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.13. 22:10:07

@bogancs: Nem lesz kompenzációs lista és még a győztest is jutalmaznák!

"Az egyéni választókerületek többségét a mindenkori legerősebb párt nyeri meg. A jó isten mentsen meg minket attól, hogy a legerősebb párt valaha is egy szélsőség legyen."

Persze. De megtörténhet.
Egyre kisebb a különbség a Fidesz és a Jobbik politikája között. Az embereknek meg az tetszik.

Az ellenzék nem gondolja hogy mindig a Fidesz lesz hatalmon.
Viszont a hatalomtechnikai kérdésekben mást gondolnak.
A Fidesz kiröhögte a Horn-kormányt hogy az nem él a 2/3-ával.
A Fidesz csak erővel tud politizálni és mindent megszáll.
A többi szereti a konszenzust és nem akarja legyalulni a gyengébbet.

Liberálisként és demokrataként nem kérdéses számomra mely nézet a szimpatikusabb.
süti beállítások módosítása