Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Alkotmányellenes az ügyvédek és közjegyzők jogainak szűkítése?

2011. október 11. - bogancs

Felháborítónak találom, hogy az OVB szerint nem lehet népszavazást tartani arról, hogy lehessen-e ügyvéd és közjegyző nélkül ingatlant vásárolni.

Jónéhány ingatlan adásvételen túl vagyok már, és elmondhatom, hogy fent citált kiváltságosok hozzáadott értéke az ügylethez NULLA azaz NULLA! Mindezt persze súlyos tíz- és százezrekért.

Panaszkodnak a szakértők, hogy magas a munkanélküliség, alacsony az emberek mobilitása, nem hajlandók a magyarok költözni egy állás érdekében, pedig ha a való világban élnének, akkor tudhatnák, hogy jelenleg Magyarországon néhány költözés elviszi egy lakás értékének a felét, nem beszélve a drága munkaidőből jónéhány napot igénylő ügyintézés a bürokratikus megkötések miatt.

Merthát ugya mind az ügyvédek, mind a közjegyzők, mind a földhivatalok „emberbarát” módon csakis munkanapokon 8-tól délután 4-ig dolgoznak.

Népszavazni persze tilos a dologról. Felesleges pénzkidobás lenne, hiszen borítékolható, hogy mindenki megszavazná az ügyvédek és közjegyzők kipaterolását.

A Nívó blog azért megejt most egy ingyenes online szavazást a témáról. Ön egyetért azzal, hogy az ingatlan adásvételi szerződéseket ügyvéd, közjegyző, vagy jogtanácsos közreműködése nélkül is bejegyezhessék az ingatlan-nyilvántartásba?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr323292916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2011.10.11. 20:43:28

A szavazás eredménye arra utal, hogy igen sok itt az ügyvéd, közjegyző és jogtanácsos (nem templomi)olvasó.

NagyZol 2011.10.11. 21:54:02

AZ ügyvéd, közjegyző aláírása és (száraz)pecsétje némi garanciát nyújt, hogy nem kamu szerződésekkel paterolnak ki a lakásodból/házadból!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.12. 08:08:38

@NagyZol:

Ez teljesen oké, aki ilyen garanciákat akar 50-100 ezerért, az csinálja.

A gond az, hogy azt is kötelezik, aki nem kér belőle.

453 2011.10.12. 09:59:57

@bogancs:
Nem vagyok ugyved, sem kozjegyzo, de a sok hozza nem erto ember csak azt latna, hogy "megsporolok 50+ ezer forintot, ha nem megyek ugyvedhez", aztan meg majd csodalkozik, ha megszivattak.
Tehat en tovabbra is kotelezove tennem. Egyebkent egy 10+ millios lakas vasarlasanal az az 50-100 ezer forint mar igazan nem oszt, nem szoroz...

Csavarhúzós 2011.10.12. 13:20:44

Az, hogy egyetértek-e vele vagy sem, a részletektől függ.

Egyrészt értékhatárhoz is kötném, félmilliós vételár alatt semmi ilyen kötöttség nem lenne. Végül is hárommilliós autót is vehetek ügyvédi közreműködés nélkül, akkor százezres garázst miért nem.

A nagyobb értékeknél pedig olcsóbb alternatívákat vezetnék be. Például ügyfélkapun is jóvá kellene hagyni az adásvételt, illetve az ingatlantulajdonos SMS és e-mail értesítést kap a tervezett változtatásokról még a bejegyzés előtt.

Az, hogy simán bárki eladhatja a lakásomat, aki le tudja utánozni az aláírásomat, meg hamisít egy személyit, nem lenne jó ötlet.

Bokortalan Hajléktalan 2011.10.12. 20:55:34

Szerintem meg kell ügyvéd ill. közjegyző, a pecsét árát kéne hatóságilag csökkenteni. Én speciel csak az anyagköltséget engedném kiszámlázni...
Ja, és a kurva anyjukat!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.12. 20:55:43

@Csavarhúzós:

"Az, hogy simán bárki eladhatja a lakásomat, aki le tudja utánozni az aláírásomat, meg hamisít egy személyit, nem lenne jó ötlet. "

Aki ilyen ügyes, az simán hamisít egy ügyvédi pecsétet is. :)
Ráadásul nem is kell neki a te lakásod, hiszen tucatszám adja el hamisított személyijével a 10 millás Merciket és BMW-ket..

Azt meg továbbra sem fogadom el, hogy egy ügyvédi hitelesítés tízezrekbe kell, hogy kerüljön.

@453:

"Egyebkent egy 10+ millios lakas vasarlasanal az az 50-100 ezer forint mar igazan nem oszt, nem szoroz... "

Khmm! Nem is értem miért alkudoznak a emberek a vételáron...

Csavarhúzós 2011.10.12. 22:15:16

@bogancs: "Aki ilyen ügyes, az simán hamisít egy ügyvédi pecsétet is. :)"
Nem azt írtam, hogy a lakástulajdonos személyiét hamisítja. Csak simán talál vagy lop egyet, az "sima ügy", ha a nem, az életkor és a rassz körülbelül egyezik a valódi adataival, már bingó. (Ismerek olyant, aki otthon felejtette az útlevelét, de nem akart fölös 800km-t autózni, így kölcsönkérte egy győri ismerősének az útlevelét, és simán kiment vele, sőt - Schengen előtt - végigment Európán meg vissza.) Kiveszi az álnevén a lakást albérletbe. Eladja az álszemélyiségének úgy, hogy odahamisítja az adásvételire a tulajdonos adatait és aláírást, majd "személyesen" beadja a földhivatalba az adásvételi szerződést. Majd rövidesen eladja egy másik, jóhiszemű személynek, és a pénzzel lelép.

Szóval az ügyvéd/közjegyző helyett ki kell találni valami biztonságos alternatívát.

notC 2011.10.13. 15:03:30

A népszavazást azért nem támogatja az OVB, mert annak eredményét kénytelen figyelembe venni a törvényalkotó. Márpedig ismerve a "tömegeloszlást", elég sokan törölnék el az ügyvédi 1%-ot, mint ahogy ez a "tömeg" veszi meg a tápgyári, tehenet sosem látott tejfölt is azért az 5%-nyi árkülönbözetért...
Témánál maradva, én is a nemre voksoltam, és azt gondolom azért magas a NEM arány (35%) merthogy a nívó blog olvasóközönsége jobbára nem az a fajta, aki fizikai fájdalmat érez, ha gondolkodni kell.
Az IGEN-esek pedig szerintem önmagukból indulnak ki. Valóban! Én is le tudnék másolni egy adásvételit, (megkockáztatom az ügyvéd sem sokkal többet csinál), de félő, hogy több polgár adaja-veszi a tulajdonokat, mint amennyi erre képes... És ezeket is meg kell védeni valakinek önmaguktól.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.10.13. 15:20:24

Töredelmesen bevallom, nemmel szavaztam :-) Viszont tény, hogy lehetnének az ügyvédek-közjegyzők olcsóbbak ilyen esetekben...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.13. 22:48:33

@notC: @Droli:

És mi a helyzet a lakáshitel szerződéssel? Ott is közjegyzői ellenjegyzés kell.

A fő gond egyébként az, hogy nem lehet bárkiből ingatlanos ügyvéd, vagy közjegyző.

Céhszerűen korlátozva van a számuk, így nem lehet a piacra belépni egy 'Tesco gazdaságos' ajánlattal, ami letörné az árakat.

Pasolini 2011.10.17. 15:36:39

Nos egy olyan erős lobbyt mint a jogtudorok , hm kissé szánalmas egy olyan törvény meghozására rászorítani ami levágná a jól tejelő tehenüket . Számolgatni lehet , megmondaná valaki hogy a parlamentben ülőknek hány százaléka jogász végzettségű ? Egy helyen ennyi jogász nem hallott volna arról a régi mondásról hogy " Minden szentnek maga felé hajlik a keze " ? :)) Volt itt egy két olyan megjegyzés a jogi biztonságról , meg az elvégzett munka ha ha ha ! Ha nem lenne több jogász barátom akkor még tán hinném is ezt a maszlagot , jogbiztonság amikor a titkárnő szerkeszti a jogtudor meg futtában alásrejbolja , meg a szárazbélyegzőt is ugyis a titkárnő kezeli, mert fárasztó összenyomni a kizsigerelt dottorénak . Viszont így per a cyber téren anonim :) kérdezném látott é már élő ember ügyvéd által kiállított nyugtát , az elvégzett tevékenységről ? Hehe azt hiszem ott veszik a nyugta tömböt ahol is az elnyomott kizsigerelt privát praxist folytató doktorok ! Az állam a mi képviselőnk az bezony mindig szemérmesen lehunyja a mindenlátó szemét , így ezen általam citált esetek soha nem kerülnek a látóterébe . By the way / jut is eszembe , minap láttam egy ismert jogtudor kicsiny villáját hirdetni a weben saját websiteon , ezúton is gratulálnék , hol van ehhez az a nyomoronc Petrocelli , tanulhatna tőle !
süti beállítások módosítása