Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Amit szabad Jupiternek, nem szabad Gyurcsánynak

2011. október 25. - bogancs

https://m.blog.hu/ni/nivo/molnarcsaba.jpgJól bekezdett a megalakulóban lévő (remélem elég diplomatikusan fogalmaztam :) új parlamenti frakció, azon belül is Molnár Csaba „frakcióvezető”.

Idéznék tőle néhány mondatot egy index-es cikkből:

„Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy a frakció létezik és működik, napirend előtti felszólalást nyújtott be, válaszolni szeretne Orbán Viktor felszólalására" – mondta Molnár, aki bízik benne, „hogy nem lesz ez ügyben jogi csűrés-csavarás". Molnár szerint „sajnos fenáll az esélye annak, hogy az Orbán-kormány, ahogy eddig is tette, most is megpróbál packázni". „Abban az esetben, ha fél egy körül nem tudjuk még, hogy a Demokrata Párt frakciója működhet, azt a jogállam elleni támadásnak, gazemberségnek és a Fidesz félelmének fogjuk tartani" – jelentette ki. Ha meg mégsem engedik őket tevékenykedni, az EU-hoz fordulnak panasszal.

Erős szavak ezek. Elsőre olyan érzése van az embernek, mintha valami szélsőséges, parlamentbe épphogy bejutott, majd bomlásnak induló párt frakcióvezetője mondta volna.

De nem. A fenti mondatok egy olyan párt prominensétől hangzottak el, amelynek deklarált célja a demokrácián és a jogállamon ejtett sebek begyógyítása, a köztársaság megvédése.

Mondataival nyilvánvalóan tematizálni szerette volna a közbeszédet, ami politikai szempontból teljesen logikus is. Amin viszont meglepődtem, hogy egy általam nagyra becsült politikai elemző is ekként tálalta az ügyet:

Az első kihívás ugyanis már az ajtón kopogtat: azt, hogy alakíthat-e frakciót a DKP, politikai értelemben – közjogilag persze más a helyzet - a Fidesz döntheti el. Tisztán politikai racionalitás alapján a Fidesz számára mintha több érv szólna amellett, hogy kapja meg Gyurcsány pártja a lehetőséget: így lehet igazán folyamatos szereplő és így okozhatja a legtöbb fejfájást ellenzéki riválisainak. Ráadásul az MDNP 1996-os példája is ebbe az irányba mutat, azaz – bár a szituáció nem egyértelmű - jogilag is könnyebb érvelni talán a megalakulás mellett, mint ellene. Csakhogy vannak más szempontok is, s nem is csupán zsigeriek: hogyan tudja megmagyarázni a Fidesz a Gyurcsány-ellenességre kondicionált szavazóknak, hogy – feltehetően a Jobbik zajos tiltakozásától kísérve – szabad utat ad a frakcióalakításnak?

Márpedig magyarázni kell: ebben az ügyben hamarosan vagy a DKP, vagy a Jobbik felháborodásától lesz hangos a közélet. Ha a holnapra tekintünk, a Fidesznek az első lényegesen jobb forgatókönyv. Ha a holnaputánra, nos, ekkor a helyzet már messze nem ilyen egyértelmű.

Lehet, hogy én vagyok túl naív, de úgy gondolom, hogy a frakcióalapítás szabályai jogszabályokban, házszabályokban le vannak fektetve. Csak el kell olvasni az idepasszoló részt, és máris világos, hogy kinek lehet frakciója és kinek nem. És ez még akkor is igaz a jelen helyzetre, ha az antiorbánisták azzal jönnek, hogy a „Fidesz gyorsan elfogad egy törvényt, hogy így, vagy úgy legyen oszt’ jó napot”. Ha meg joghézag lenne egy ilyen esetre, akkor megint nem értem azt az előzetes indulatot, hogy márpedig a frakció nekünk jár, különben panaszt teszünk az EU-nál, meg egyébként is mindenki hülye aki ellenezni merné, vagy „pakcázik”.

Egy szó mint száz, számomra nem hiteles a demokrácia- és jogállamféltés egy olyan alakulattól, akik már megalakulásukkor fittyet hánynak a törvényekre, és mintegy előjogként tartanak igényt saját frakcióra. Ha meg nem kapnak, akkor mennek az EU-hoz árulkodni. Ez még akkor is gyenge így, ha az előéleteket ignoráljuk, és pusztán a most elhangzottak alapján alkotnánk véleményt. Pedig ugye nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr663329670

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Feri levele 2011.10.28. 12:02:02

Kedves Anyukám!Megint tudok írni neked levelet, nem csak a "arckönyv"-ön levelezhetünk.Barátommal, a Csabikával úgy döntöttünk, hogy kilépünk az őrsünkből.Csaba megkérdezte, hogy miért, hiszen jó itt nekünk, én őrsvezető voltam, ő meg rajpara...

Trackback: Új Munka Törvénykönyve helyett: inkább az Aranybulla felélesztését támogatná a felső 10.000 2011.10.26. 11:38:07

Átdolgozott formájában elfogadta a kormány az új Munka Törvénykönyvét, így - ahogy azt mások már megírták - komolyabb változtatások már nem várhatóak a joganyagban. Az ország leggazdagabb embereit tömörítő Magyar Nemesek Érdekvédelmi Szövetsége (MaNÉSZ...

Trackback: Új Munka Törvénykönyve helyett: inkább az aranybulla felélesztését támogatná a felső 10.000 2011.10.26. 11:34:21

Átdolgozott formájában elfogadta a kormány az új Munka Törvénykönyvét, így - ahogy azt mások már megírták - komolyabb változtatások már nem várhatóak a joganyagban. Az ország leggazdagabb embereit tömörítő Magyar Nemesek Érdekvédelmi Szövetsége (MaNÉSZ...

Trackback: Új Munka Törvénykönyve helyett: inkább az aranybulla felélesztését támogatná a felső 10.000 2011.10.26. 11:29:02

Átdolgozott formájában elfogadta a kormány az új Munka Törvénykönyvét, így - ahogy azt mások már megírták - komolyabb változtatások már nem várhatóak a joganyagban. Az ország leggazdagabb embereit tömörítő Magyar Nemesek Érdekvédelmi Szövetsége (MaNÉSZ...

Trackback: Schiffer András: nem kell ellenzéki együttműködés 2011.10.26. 10:00:14

Az LMP frakcióvezetője már megint mosolyt varázsolhatott a Kedves Vezető arcára, mert ismét elvetette az ellenzéki pártok együttműködésének a lehetőségét....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csöpike2 2011.10.26. 10:00:59

@gigabursch: ez az észrevétel úgy hat rám,mintha pőhőjjel birizgálnák a szívemet.Molnár Csabának üzenem ,beszéd-
közbe néha vegyen levegőt és okostojás kategóriába induljon a VV 6-ban.

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2011.10.26. 10:08:14

Nem unalmas ez a "megyünk sírni az EU-hoz, mert hát itten nincs demokrácia" c. játék? Gyurcsányék pontosan tudták hogy működik a frakcióalapítás, ezért akarták Mesterházyval a saját verziójukat aláíratni.

balambher 2011.10.26. 10:15:31

Néhány megjegyzés.
1. Pontosan és félreérthetetlenül benne van a Házszabályban. - Emlékeztetnék a háromhetenkénti ülésezésre, az is benne volt, hogy hetente= 3 hetente? A jog, bármennyire is egzaktnak tűnik, ritkán az ténylegesen, itt sem.
2. Aki listán jutott be, adja vissza a mandátumát, ha kilép a frakcióból. - Ez akkor lenne jogos, ha a párt, amelynek színeiben bejutott, következetes és hű maradna elveihez. De vajon ki állt közelebb az 1990-es önmagához 1994-ben Pető Iván, avagy Tarlós István; Orbán Viktor, avagy Fodor Gábor? A választók azért szavaznak egy pártra, mert adott időpontban képvisel valamit, és azt várják, hogy a következő 4 évben is ezt tegye, avagy azért, mert X, Y, Z szimpatikus számukra, és bármit mond, követik. Ha Orbán holnap átlépne a Fideszből a KDNP-be, vajon megváltozna a két párt támogatottsága? Na ugye. Nem olyan egyszerű dolgok ezek.
3. Mint már többen is írták, a Fidesznek inkább érdeke lenne, hogy Gyurcsány szem előtt legyen, addig jó nekik, amíg van műsor, ami eltereli a figyelmet a közelgő katasztrófáról. Ennek ellenére, ha már Mesterházy ekkora szívességet tesz nekik, hogy keresztbe tesz a DK-nak, nem hinném, hogy közbeavatkoznának, marják csak egymást, az is jó műsor, pláne ha még a Jobbik is beszáll.

Diopapa_sok 2011.10.26. 10:16:05

@2llkedő: Velem meg a NAV lehetne olyan gáláns, hogy nem követel annyi SZJA-t rajtam. Dehát...

barli 2011.10.26. 10:20:35

@dr Sör Kálmán: a néppárthoz, vagy a szocialistákhoz mennének, hogy kiléptek a szocialista pártból? :)

2llkedő 2011.10.26. 10:29:42

@barli: Valahogy azért kerültek ide, mert a KDNP frakció megalakulása is kétséges.

2llkedő 2011.10.26. 10:30:57

@Diopapa_sok: Állítólag szabad ember vagy, dönthetsz úgy, hogy nem fizetsz. Csak vállald a következményeit.

Ica a fekete cica 2011.10.26. 10:34:57

Aki a KDNP Fidesz párhuzamot szeretnék ráhuzni erre az esetre azok egy apróságot vegyenek figyelembe. A KDNP-Fidesz pártszövettségnek nem minimum 5 hanem 10%-ot kellett a választásokon szerezni a bejutáshoz, együtt két párt minimumát kellett teljesíteniük amit meg is tettek. Ők két párt szövettségeként indultak, teljesitve a megemelt bejutási limitet és mint bejutott két párt jogosan alakithattak két frakciót. A DK 0 megmérettetésban vett részt, a DK-ra mint pártra 0 szavazó szavatott, az Mszp 5% limitet kellett megugorjon a bejutáskor. Elég durva lenne ha csak ugy bármikor kiléphetne 10-10 képviselő, megalakithaták a maguk kis pártocskáját (gondolom minden gyurcsányista örömmel venné, ha a fideszből kilépne 5x10 képviselő, megalakitva a fidesz1 fidesz2 fidesz3 fidesz4 fidesz5 nevű pártokat és 5 fidesz+ frakció kérne bizottsági helyeket, felszólalási lehetőséget a parlamentben)

balambher 2011.10.26. 10:37:24

@Ica a fekete cica: Kapaszkodj meg, ez a valóság. Bármikor bárki kiléphet, és fél év várakozás után megalakíthatja a frakcióját. Emlékszel még a kisgazdák ügyére, a 36-okra, meg a torgyánistákra?

2llkedő 2011.10.26. 10:38:44

@Ica a fekete cica:
A fidesz-KDNP választási pártszövetséget alkotott, mint ahogyan még most is pártszövetséget alkot. A KDNP-nek mekkora a felhatalmazása?

KG2000 2011.10.26. 10:41:15

@Styxx: "Más kérdés, hogy a Fidesz-KDNP sem a fairplay bajnoka ebben a körben, hiszen külön frakciót alakított a KDNP (báb)párt is."

Tényleg más kérdés, mert a Fidesz-KDNP közjogi értelemben teljesen szabályos járt el, ugyanis a a választási cédulákon Fidesz-KDNP szerepelt, és ha ellátogatsz a valasztas.hu-ra, megnézni az eredményeket, azt fogod látni a megfelelő képviselők jelölt állító pártjánál, hogy FIDESZ KDNP:
www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

TEHÁT A KDNP és a DK helyzete GYÖKERESEN eltér. A KDNP demokratikusan, közjogilag teljesen szabályosan alapíthatott frakciót, a DK pedig alapíthat ugyan közjogilag frakciót (mostanában vagy legkésőbb 6 hónap múlva), de az biztos, hogy nem demokratikusan, mert senki nem szavazott 2010-ben egy ilyen nevű pártra.

Szumi 2011.10.26. 10:45:12

@2llkedő: A KDNP képviselői közül a legtöbben egyéniben jutottak be.(Miután a Fidesz-KDNP 2 kivételével minden egyéni mandátumot megnyert.)PL.Semjén Zsolt Kalocsán már az első fordulóban nyert .Gondolom ez elég nagy felhatalmazás.(OVI honlapján megtalálod)

balambher 2011.10.26. 10:46:12

@KG2000: Ebből az elvből kiindulva mindenkinek le kéne mondani a mandátumáról, aki a bejutást követő ciklusban mást mond, vagy másként szavaz, mint amit önmaga, avagy a pártja mondott/tett a kampányidőszakban.

XocoLatte 2011.10.26. 10:46:19

@gigabursch: szerintem is nagyjából ennyi a történet, nem kellene túlspulázni a dolgot: mivel az mszp jelenlegi képviselői 1 kivétellel (szanyipajtás?) mind listás helyekről kerültek be, a mszp-ből kilépők egyszersmind vissza is adták a mandátumukat az mszp-nek (akiktől azt a listára való felkerülésükkor szerződésben át is vették). vagyis, mandátumuk hiányában a kérdés, mi a lópikulát keresnek még az ülésteremben? ezt azért jó volna a t. mentelmi és stb. bizottság elnökének is figyelembe venni, amikor kinyitja a szájacskáját az ügyben. ész megáll.

Köz-Legény 2011.10.26. 10:47:01

Egyszerű a jogi helyzet: új képviselőcsoportot kell alakítani.
net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=994h0046.ogy
A 14-es par. szerint képviselőcsoport bármikor alakítható, ha ugyanazon párthoz tartoznak a csoport tagjai. Ezt a legkönnyebb bizonyítani :)
A 6 hónapos korlátozás csak egy már létező csoporthoz való csatlakozási tilalomra vonatkozik, tehát az alakítással nem kell várni 6 hónapot.

veny 2011.10.26. 10:47:40

A posztoló nem naiv, hanem álnaiv.

Az alkotmánybírák kinevezésének is van törvényben leírt szabálya, aztán ez mégse számít, ha mein stumpf talárra vágyik.

Jelen esetben marhára nem az számít, mi van a házszabályban, hanem az, hogy fityiszék épp mit akarnak.

2llkedő 2011.10.26. 10:47:42

@KG2000:
"mert a Fidesz-KDNP közjogi értelemben teljesen szabályos járt el, ugyanis a a választási cédulákon Fidesz-KDNP szerepelt,"

A fidesz-KDNP egy pártként indult. Nem látok sehol olyat, hogy külön fidesz, vagy külön KDNP-s jelölt. Ha önállóan indulnak, viszont van olyan jelölt, akit mindkét párt egyaránt jelöl, akkor az közös jelölt.

balambher 2011.10.26. 10:48:38

@Szumi: Nem, a KDNP képviselői közül senki nem jutott be. Csak azok a KDNP-sek, akik a FIDESZ-KDNP színeiben indultak. Ez ettől még jogszerű, de a KDNP megítélésén nem sokat változtat.

Ica a fekete cica 2011.10.26. 10:48:42

@balambher: a fél év nem is kérdés, most az azonnali frakcióalapításon meg a siránkozás.

@2llkedő: A DK-nál biztosan több, mert egy DK képviselő se jutott be a saját jogán a parlamentbe és nem is kellett dupla szintet teljesiteniük a bejutáskor szemben a kdnp-fidesz szövettséggel.

XocoLatte 2011.10.26. 10:50:02

@balambher: a mandátum nem egyenlő egy konkrét szavazáson való aktivitással, azonban nagyon is összefügg azzal, hogy valaki kilépve a mandátumát adó pártból jogot vindikál magának a mandátum erőszakos elrablására sőt azzal kapcsolatban még külön jogokat is próbál formálni magának.
úgy vélem, hogy a választók arcon röhögésének gyönyörű példáját van szerencsénk végigszurkolni, ahelyett, hogy a jó édes nénikéjébe küldenénk az ilyen sz@rjancsikat.

Ica a fekete cica 2011.10.26. 10:52:44

@2llkedő: Párt szövettségként indult és emiatt nem 5 hanem 10%ot kellett teljesiteniük, ebből következően két teljes jogu pártkét jutottak ben. Az mszp 5%-ot kellett teljesitsen nem tizet, igy ők egy párt. Tetszett volna Feriéknek még a választások előtt kilépni és önállóan indulni vagy az mszp-vel szövettségben 10%-os limittel.

Styxx 2011.10.26. 10:52:54

@KG2000:
Nem is állítottam, hogy azonos a két párt helyzete, viszont ne mossuk össze a legálist a legitimmel.

Bármennyire is jogszerű, a KDNP a kertek alatt alapított frakciót. Frakcióalapítása egy olyan, ha úgy tetszik
"apróbetűs", rejtett kitétel volt a kampányban, mint egy bank mesés hitelajánlatában a kijózanítóaan ütős THM.

A 6 hónap pihenő utáni frakcióalapítást veled ellentétben nem tartom antidemokratikusnak. A parlamentarizmus történetében nem egyszer fordult elő, hogy két ciklus között alakítottak új formációt más párt színeiben mandátumot szerzett képviselők. Ugyan nem jártam körül a témát, de nem hinném, hogy kizárólag a magyar házszabály teszi lehetővé a "szakadárok" frakcióalapítását, kisebb nagyobb korlátozással (pl a magyar a 6 hónappal)

balambher 2011.10.26. 10:53:31

@XocoLatte: Miért kéne, hogy visszaadják? Nem bizonyítható, hogy hányan szavaztak az MSZP-re, mint pártra, és hányan az őt képviselők két szép szemére. Ráadásul ha valaki elindult egyéniben, akkor még bizonyíthatóan kapott is szavazatokat. Amit írsz, az legfeljebb a csak listán indult Gyurcsányra lehetne igaz, de pont az ő esetében áll fenn, hogy a két szép szemére elég sokan szavaztak. Többen, mint mondjuk Mesterházyéra...

XocoLatte 2011.10.26. 10:54:11

@Köz-Legény: úgy vélem, azért nem ennyire egyszerű a választójog és a közjog szemponjából a helyzet.

2llkedő 2011.10.26. 10:56:51

@Ica a fekete cica:
"Párt szövettségként indult és emiatt nem 5 hanem 10%ot kellett teljesiteniük, ebből következően két teljes jogu pártkét jutottak ben."
Akár 30%-ra is felemelhették volna a határt, az előző ével történései alapján akkor is biztos befutók. Viszont az nem mindegy, hogy egy választáson esetleg egymás ellen is meg kell-e mérkőzni.

balambher 2011.10.26. 10:57:55

@XocoLatte: De könyörgöm, a mandátum úgy nyeri el gazdáját, hogy valaki valamiért szavaznak a jelöltekre. Ha aztán ez a gazda sz.rik arra, hogy a választók miért is őt választották meg, az miért lenne más eset, minthogy valaki kilép egy pártból, mert szerinte az nem azt képviseli, amit korábban? Csak annyi a különbség, hogy technikailag könnyebb tetten érni az utóbbit.

XocoLatte 2011.10.26. 10:58:09

@balambher: valaki indulhatott egyéniben, de attól még a listáról jutott be, vagyis a parlamenti mandátumát (ami egy és oszthatatlan jogi objektum) a listát állító párttól kapta. nincsen sok értelme azon filozofálni, hogy melyik választó mire gondolt, amikor arra a pártlistára szavazott, lehet, hogy a gyurcsány, lehet, hogy a szomszéd felesége vagy lánya járt az eszében éppen...

Szumi 2011.10.26. 10:59:39

@balambher: Azért Semjén Zsoltról elég köztudott volt már 2010-ben is ,hogy KDNP-s.Mégis nyerni tudott egyéniben,már az első fordulóban.A szavazólapon ott volt a KDNP neve,nem 5% volt a bejutási küszöb emiatt hanem 10.Gyurcsány jelenlegi pártjára hányan is szavaztak?Ő hogy is jutott be ?(Egyéniben el se mert indulni.)

balambher 2011.10.26. 10:59:53

@Ica a fekete cica: Erre is volt már példa, a házszabály nem egyértelmű, kizárólag a kormánytöbbség akarata a mérvadó. Lásd kisgazdák, vagy az MDF-ből kiváltak.

XocoLatte 2011.10.26. 11:01:11

@balambher: és mégis vitatkozom veled, ugyanis a mandátumot NEM a választóktól kapja, aki pártlistáról kerül a parlamentbe, hanem a párttól, akinek a listájára szavaz a választó. az egyéni képviselőként elnyert mandátum tekintetében igaz, amit mondasz.

balambher 2011.10.26. 11:03:02

@Szumi: Ne legyél már álnaiv. Hány egyéni körzetet nem a Fidesz zsebelt be? Gyakorlatilag bárki neve volt odaírva, ha az állt mellette, hogy FIDESZ-KDNP, már ment is az X. Ad absurdum, ha Gyurcsány fideszes színekben indult volna, akkor azt a körzetet ő is hozta volna...

balambher 2011.10.26. 11:05:03

@XocoLatte: Ha mondjuk megszűnne egy parlamenti párt, akkor szerinted azzal a parlamenti képviselőinek megszűnne a mandátuma?

Ica a fekete cica 2011.10.26. 11:06:17

@2llkedő: Lényegtelen. A kdnp a fidesszel teljesitette a dupla limitet, a neve ott volt a szavazólapon, a DK nem teljesitett semmit, senki nem szavazott rá, tessék szépen kivárni azt a fél évet.

Szumi 2011.10.26. 11:09:02

@balambher: Te ne legyél naiv.Szerinted ha Gyurcsány el mert volna egyénibe indulni hány szavazatot kapott volna?Megnyerte volna?Pedig az Ő neve mellett az MSZP lett volna odaírva,és Ő volt az első ember a pártlistán!

2llkedő 2011.10.26. 11:09:27

@Ica a fekete cica:
"A kdnp a fidesszel teljesitette a dupla limitet,"

A fidesszel együtt. Mint ahogyan most is a fidesszel együtt. Csak a frakcióalakításban külön. Attól függően, mik az érdekek.

A DK-val kapcsolatban pedig kifejtettem a véleményem.

XocoLatte 2011.10.26. 11:13:26

@balambher: igen, teljesen egyértelműen.

Ica a fekete cica 2011.10.26. 11:13:38

@2llkedő: A DK viszont sehogy nem teljesitett semmit (természetesen ha mutatsz egy választási lapot amin szerepel az MSZP-DK szövetség, akkor elmegyek a MeaCulpa-ba)

nemecsek ernő áruló 2011.10.26. 11:13:46

Egyébként nem szavaznék, mert nem volna kire, de látva, hogy a fidesz mennyire be van fosva Gyurcsánytól, már csak azért is rá fogok szavazni 2014-ben, ahol ő van. :D

balambher 2011.10.26. 11:14:15

@Ica a fekete cica: A DK neve nem volt ott, de a DK-t alkotó embereké igen. Azt hívják pártlistának. Egy üres pártlistára nem lehet szavazni, jogi értelemben tehát nem létezik "a párt" az őt alkotó egyes jelöltek nélkül.
És még egyszer visszautalnék arra, hogy 1990-ben szavazóik nem azért szavaztak az SZDSZ-re, hogy utána összeálljon az MSZP-vel, ahogy a Fideszre sem azért, hogy bekebelezze az MDF-ből és a kisgazdáktól (később még a KDNP-ből is) kivált jobbos meggyőződésűeket. És ez utóbbiakra sem azért szavaztak, hogy kiváljanak saját pártjukból. Ezzel az erővel a fél parlament visszaadhatta volna mandátumát.

balambher 2011.10.26. 11:17:23

@Szumi: Attól függ, hol. Ha Semjén indult volna erősen balos körzetben, vagy teszem azt Molnár Oszkár ellenében, ő se hozta volna. Gyurcsány valószínűleg hozott volna olyan körzetet, ahol kicsivel, de kikapott az MSZP-s jelölt. Mondjuk Molnár Gyuláét.

balambher 2011.10.26. 11:18:06

@XocoLatte: és ezt csak mondod, vagy a parlamenti Házszabályból vezetted le?

balambher 2011.10.26. 11:20:55

@Szumi: Egyébként meg Orbán sem indult egyéniben, pedig ha valamikor, most biztosan nem lett volna vesztenie. Legfeljebb az, hogy nem ő nyeri a legnagyobb fölénnyel a választást, és lehet, hogy nála már ez is baj...

Rostos 2011.10.26. 11:22:34

@RomBold!: "lopcsalista-lustapista-mutyikapitalista"
Ez tetszett

Szumi 2011.10.26. 11:24:30

@balambher: Kötve hiszem,szerintem nem kapott volna annyi szavazatot se ,mint Molnár Gyula.Ne felejtsd el ,Molnár a kerület polgármestere volt évekig,Őt ott az emberek kicsit más szemmel nézték.Inkább az a lehetségesebb, ha Molnár függetlenként indul lehet megnyeri.De ezen kár vitatkozni,hisz Gyurcsányban nem volt annyi bátorság ,hogy elinduljon.(Valószínű meg volt rá a jó oka. ): Bocsi ebédidő van!

2llkedő 2011.10.26. 11:25:29

@balambher: Általában az első emberek nem szoktak egyéniben indulni, mert az a majdnem biztos nyugdíjas hely.

Szumi 2011.10.26. 11:26:10

@balambher: Viszont Orbán nem is lépett ki a pátjából, cserbenhagyva Őket.És nem is követeli hogy idő előtt frakciót alapíthasson.

Ica a fekete cica 2011.10.26. 11:26:55

@balambher: A pártlistát tudod miért hívják pártlistának? Mert PÁRTlista. A nevek egyéniben számítanak. Tetszett volna a DK tizeknek egyéni képviselőként bejutni, egyből lenne jogalap a pampogásra.

XocoLatte 2011.10.26. 11:27:10

@balambher: a választópolgári jogérzékemből, a házszabálynak semmi köze ehhez, engem nem érint és nem is érdekel. azokat érdekli és lazán köti is, akik ott játszanak a homokozóban. szívem szerint szétkergetném ezt a nagyfene bagázst egy szép súlyú szívlapáttal, amire felírnám, hogy "mandátum".

XocoLatte 2011.10.26. 11:30:44

@XocoLatte: ja és még annyit, hogy miért is van az, hogy a Házszabálynak nevezett tákolmány2-ben szabályozzák azt, amit a választójogi tv. alapján nyernek el a t. elvtársak és társnők ott a homokozóban? miért nem ugyanaz a joghely szabályozza a homokozón belüli mandátumokat érintő mozzanatokat? a mandátum ui. nem olyan, mint egy szabadkártya a szoláriumba vagy a gőzfürdőbe. még ha nagyon úgy is tűnik jelenleg. röhejes.

igényes 2011.10.26. 11:33:22

Egy konstruktív ellenzék Magyarországnak jól jönne, de Orbánéknak nem kell ellenzék egyáltalán. Szerintem még jól is járnak Gyurcsányék, ha a Fidesz betart.

2llkedő 2011.10.26. 11:36:07

@igényes:

"Egy konstruktív ellenzék "

Ez egy olyan tipikus magyar találmány. A fociban is van konstruktív védő?

Kelly és a szexi dög 2011.10.26. 11:41:05

Már rég a börtönben kellene ülnie, ott azt alakíthatna amit akar!

Brukk 2011.10.26. 12:03:14

Szerintem is egyértelmű a helyzet, és nem lehet vitás, hogy a DKP-nak önálló frakciója legyen. Az már viszont nagyon nem egyértelmű, hogy ki adjon ehhez "pénzt, paripát, fegyvert", mert ugye most kiváltak-e a maszopból, vagy sem? Ha igen, akkor az MSZP, ha nem, akkor az ogy.

DE! Nagyon halkan szeretnék rávilágítani arra ma már történelmi szitura, amikor a MIÉP bejutott a parlamentbe. Milyen fúrás, csűrés-csavarás, meg műhiszti ment /ha jól emlékszem Alkotmánybíróságig ment az egész/, hogy alakíthatnak-e önálló frakciót.
Akkor ugye az volt a vita tárgya, hogy nem voltak tizenöten, akik bejutottak MIÉP színekben, mindegy.
Csak arra szerettem volna utalni, hogy halkabban tessék csinálni.

okostojgli (törölt) 2011.10.26. 12:03:29

@Styxx: "Korábbi frakciótag vagy kilép, vagy kizárják. A felsorolás taxatív, nincs harmadik út."

Arnóth Sándor kilépett vagy kizárták? Hamár.

"Gyurcsányék kiléptek, ehhez nem szükséges nyilatkozat. Hat hónapig coki."

A házszabály a frakcióhoz csatlakozást köti a 6 hónaphoz. A frakcióalapítást nem. Nem ugyanaz. Nagyon nem.

KergeK@csa 2011.10.26. 12:04:47

@barli:
"én is hányok töle, de: fociban nem cserélhetnénk le az egész csapatot -ha akarnánk-, ha kijutnánk a 2048-as VB-re? "

Igen, de ha kijutott pl. a német válogatottban Klose a VB-re, és aztán felvenné a magyar állampolgárságot, attól nem mehetne még a magyar csapat is VB-re.

R_Gábor 2011.10.26. 12:08:51

RomBold:
"Na, akkor én megyek aludni!...
... kolbászával fogunk."

Kösz, ez nagyon jó szöveg volt. Ilyenből még jöhetne több, függetlenül a politikai hovatartozástól! :)

kamasuka 2011.10.26. 12:21:41

@balambher:
Nem, ott az a helyzet állt volna elő, mint Szanyi Kapitány körzetében.

kamasuka 2011.10.26. 12:27:57

Kiléptek. Ha a Fidesz december 31-ig hoz egy törvényt, hogy aki listásként kilép egy parlamenti frakcióból, kötelezően vissza kell adnia a mandátumát. Ha egyéniben nyert, akkor meg nem kell. Érvénybe lép: 2012. január 1. Rajtuk röhögne fél Európa.

Demokratáéknál előbb volt a szájkarate és csak utána gondolkodtak el, miután kiment az alkohol a fejekből, hogy: "De elvtársak, várjunk csak! Mi van akkor ha ..."

Na de ahol olyan koponyák vannak, mint Molnár Csabika, Ficsor Ádi, Cser Erika és Vadai Ágika, na ott ezen meg se lepődök.

lorantka_a_gall 2011.10.26. 12:30:42

@konrada: szerintem ez egy kitűnő ötlet. Teljesen egyetértek.

konrada 2011.10.26. 12:31:46

@okostojgli:
Igazad van, valóban nincs olyan tilalom, hogy nem alapíthatnak frakciót, csak olyan, hogy frakcióból kilépve más frakcióba belépéshez 6 hónap kell.

Tehát nyugodtan megalakíthatnak egy frakciót, legfeljebb 6 hónap múlva lehet őket annak tekinteni.;))

kicsijuti 2011.10.26. 12:42:18

Elköveti a hibát a kedves poszt író hogy komolyan veszi ezeket a marhákat. Nyilván fogalmuk sincs a jogszabályokról. ezek az emberek már egyszer bebizonyították, hogy totális dilettánsok a saját területükön. Ezek után elvárni, hogy frakció alapításból is felkészültek legyenek. Hiba.

abaka 2011.10.26. 12:42:37

@kamasuka: Latom a visszamenoleges hatalyu torvenykezes mar standard bevett gyakorlatnak tekintheto...

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 12:46:20

A helyzet az, hogy a Házszabály ilyen esetre nem gondolt, így nem is szól erről. A jelenlegi formában a Házszabállyal megindokolható mindkét álláspont: az is, hogy rögtön lehet frakció és az is, hogy várni kell 6 hónapot.

Ugyanis jelenleg csak eset van: kilépés egy frakcióból és belépés egy másikba. Itt bizony mindenképpen van 6 hónap várakozás.

Esetünkben viszont nincs belépés egy másik már létező frakcióba, hanem a kilépettek alakítank egy új frakciót. Ez egy speciális aleset, s erre egyszerúűen nem gondoltak a Házszabály megszerkesztői.

Szóval lehet érvelni a 6-hónapos szabály érvényessége mellett és ellen is.

Tulajdonképpen meg kellene változtatni a Házszabályt, s ezt az esetet külön rendezni. Ehhez azonban négyötödös többség kell, ami nem valószínű: valószínűleg éppen az MSZP nem fogja megszavazni.

Psyman 2011.10.26. 12:46:31

@kamasuka: Ez visszamenőleges hatályú jogalkalmazást jelentene, ami alkotmányellenes. Igen, még az új szerint is :)

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 12:47:22

@Brukk:

A MIÉP esete egész más volt. Semmilyen relevanciája nincs a jelenlegi helyzetben.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 12:48:31

@Styxx:

A KDNP önálló frakciója sem releváns, az teljesen tiszta eset, a Házszabály alapján alakult meg.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 12:49:56

@2llkedő:

"Ha sziorúan vesszük, akkor a KDNP már az elején nem alakíthatott volna önálló frakciót, mivel fidesz-KDNP pártszövetség alapján jutott a parlamentbe."

Tévedsz. Nem feltétel az önálló bejutás a parlamentbe.

Köz-Legény 2011.10.26. 12:50:13

@XocoLatte: Ezt sokan vesézgették, törvény szerint erre van lehetőség.
A morális oldaláról megközelítve: A Gyurcsányra (és társaira) leadott szavazatokat az MSZP kapta, ezekkel a szavazatokkal nem rendelkezhet sem Mesterházi, se más, MSZP-ben maradó frakciótag. Azt nem lehet állítani, hogy Gyurcsány, vagy más helyi nevek "nem rendelkeztek" kellő húzóerővel, kapott miattuk (is) elég szavazatot az MSZP.

@okostojgli: pont ezt írtam
@konrada: Ha frakciót alakítottak, akkor annak kell őket tekinteni, a házszabály szerint. Ettől te gondolhatod, hogy az nem frakció, csak nem lesz igazad :)

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 12:53:33

@Ica a fekete cica:

Mindez teljesen irreveláns. Nem feltétele a frakcióalakításnak a választáson való részvétel. Aki egyszer már bejutott a parlamentbe, az később válthat frakciót és alapíthat újat, bizonyos technikai megszorításokkal.

csoko20 2011.10.26. 12:53:47

@kamasuka: Nem vagyok híve a visszamenőleges hatályú törvényalkotásnak, de ennek nagyon örülnék.

Kiváncsi vagyok, hogy a lakhelyükön, választókörzetükben össze tudnának-e szedni 10-15ezer aláírást.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 12:55:58

@balambher:

Ugyanez jogilag fordítva is igaz, valójában önerőből egyetlen fideszes sem lett képviselő, az összes csak a KDNP támogatásával lett az.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 13:01:11

@Köz-Legény:

Szabad mandátum van. S semmilyen különbség nincs az egyéni és a listás képviselő között. Mindkettő egyenlő.

Másképpen egyébként abszurd is lenne. Ha nem lenne szabad mandátum, akkor nem is kellenének képviselők, hanem csak párt pártelnök ülne a parlamentbe, mindenki egy-egy táblával, azon a mandátumok számával, s aztán szavazáskor összeszámolnak a táblákon lévő számokat.

A pártvezetés nem gazdája a listán vagy egyéniben a párt támogatásával bejutott képviselőknek.

2llkedő 2011.10.26. 13:13:55

@max val, a bircaman:
"Tévedsz. Nem feltétel az önálló bejutás a parlamentbe."
Akkor az se probléma, ha a parlamentbe jutottak új pártot alakítanak, ezzel frakciót alakítanak.

Köz-Legény 2011.10.26. 13:19:28

@max val, a bircaman:
Így van, a pártvezetés felelőssége, hogy a párt programjával egyetértő embereket tegyen a listájára (vö: Bólogató János) Ha a párt programjával/ideológiájával/stb. baj van, akkor ezek az emberek dönthetnek arról, hogy ragaszkodnak továbbra is hozzá (képviselik azt), vagy nem. A frakcióba sem kötelező belépni, ki is lehet onnan lépni, újat is lehet alakítani, új ideológiák mentén.

Ez normális parlamenti demokráciákban teljesen megszokott dolog, nincs ezzel semmi probléma.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 13:19:29

@2llkedő:

Így van, nem probléma. A vita nem is erről szól, hanem arról, hogy kell-e ebben az esetben várni 6 hónapot vagy sem.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 13:22:02

@Köz-Legény:

Pontosan. Ezért mindig nagyon szánalmasnak tartom ezt az "adja vissza a mandátumot, mert erkölcstelen, hogy megtartja" szöveget. Miért lenne erkölcstelen???

Különösen vicces volt, amikor az MDF követelte Bokros lemondását az EP-mandátumról. Ő - nagyon helyesen - nem mondott le.

A szerelő 2011.10.26. 13:32:56

"Lehet, hogy én vagyok túl naív, de úgy gondolom, hogy a frakcióalapítás szabályai jogszabályokban, házszabályokban le vannak fektetve."
Nem, te álnaív vagy! A"pontos" szabályok Magyarországon mindig is értelemzés kérdése volt. Azért lehet annyi jogi csűrcsavar, mert különbözőképpen értelmezik őket. Korábban az MDF szétválásakor lehetett azonnal frakció, erre vonatkozóan hozott is az országgyűlés egy állásfoglalást.

Köz-Legény 2011.10.26. 13:34:50

@max val, a bircaman:
Akkor megállapítottuk, hogy no para, új frakció kell, a sajátos helyzetet a saját hasznára fordítani igyekvő összes párt (talán az LMP kivételével) nem tud semmit tenni.

Lehet, hogy a házszabály ezt explicit nem engedélyezi, de a fenti elvek alapján tiltani nem lehet.

Ennek fényében tényleg nem látom, hogy mondvacsinált politikai okokon kívül mi akadálya lehet ennek az akciónak, és jogosnak érzem a felháborodást.

Köz-Legény 2011.10.26. 13:37:35

@Köz-Legény: Bocsánat, nem fogalmaztam egyértelműen: az LMP talán az egyetlen párt, amelyik nem akarja a saját hasznára fordítani ezt. Ellene tenni ő sem tud. :)

konrada 2011.10.26. 13:41:08

@Köz-Legény:
Nézd, alakíthat frakciót, de a törvény az abba belépést fél évig nem engedélyezi. Azaz független státusú képviselőként működhetnek kvázi frakcióként együtt, de a könyvelésnél, frakciónak kijáró jogokkal nem rendelkezhetnek egészen addig, míg őket abba be nem jegyzik. Egyébként erre van precedens, hiszen akadt olyan, ki kilépés után más frakcióba lépett át. Deklarálta az ahhoz csatlakozását, együtt szavazott velük... csak félévig nem ülhetett a frakciót megillető bizottsági helyre és nem szólalhatott fel a frakciónak kijáró keretben.

Azaz szvsz. irreleváns, hogy az egy régebbi, vagy egy újként alapított frakcióba tart kilépett frakciótagként: a félév, az félév, még akkor is, ha egyébként a szándéknyilatkozatot leadta.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 13:43:11

@Köz-Legény:

A gond az, hogy az MSZP frakció hivatalosan bejelentette, hogy a "gyurcsányista" képviselők kiléptek a frakcióból. Ezzel pedig függetlenekké váltak. A független képviselőknél viszont ott van egyértelműen a 6-hónapos "karantén".

A megoldás az lett volna, hogy az MSZP-frakció azt jelenti be, hogy a frakció kettévált. Ez lett volna tiszta helyzet, s ez az MDNP-precedens alapján azonnali frakciót eredményezett volna a DK-nak.

2llkedő 2011.10.26. 13:43:57

@max val, a bircaman:

Még időszámításunk előtt ezt írtam:

"Ettől függetlenül a házszabály szerint Feriéknek bizony 6 hónapig szépen csücsülniük kell a fenekükön függetlenként, és utána alakíthatnak frakciót. "

Köz-Legény 2011.10.26. 13:53:46

@2llkedő:
9. § (1) A képviselőcsoportok megalakulásának bejelentésére az alakuló ülésen, az eskütételt követően kerül sor.
(2) A képviselőcsoport megalakulására vonatkozó bejelentésnek tartalmaznia kell a képviselőcsoport elnevezését, a csoport vezetőjének és az esetleges egyéb tisztségviselők nevét, valamint a képviselőcsoport névsorát.
(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltakat a korelnökhöz, a változásokat az Országgyűlés elnökéhez kell írásban bejelenteni.
(4) Az alakuló ülést követően megalakult képviselőcsoportok esetén a (2)-(3) bekezdésben, valamint a 14-15. §-ban foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

Vagyis, az alakuló ülést KÖVETŐEN is alakulhatnak képviselőcsoportok, a 14-15 par. szerint.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 13:58:59

@Köz-Legény:

A gond az, hogy ezek a képviselők már benne voltak egy frakcióban. Egynél több frakcióban meg nem lehet senkit. Nem lehet frakciót alakítani úgy hogy már tagja vagyok egy frakciónak. Azaz kiléptek a frakcióból, így viszont függetlenek lettek, s itt életbe lép a 6-hónapos várás.

Akkor lenne igazad, ha ez a 11 képviselő eddig nem lett volna sosem frakciótag sehol, s tegnapelőtt jutott volna eszükbe, hogy frakcióba tömörüljenek. Ez így minden további nélkül ment is volna.

Köz-Legény 2011.10.26. 14:00:24

Az országgyűlési képviselőcsoportok megalakítása

14. § (1) Az ugyanazon párthoz tartozó országgyűlési képviselők országgyűlési tevékenységük összehangolására képviselőcsoportot hozhatnak létre.
(2) Az ugyanazon párthoz tartozó képviselők csak egy képviselőcsoportot alakíthatnak.
(3) E § alkalmazásában azt a képviselőt kell párthoz tartozónak tekinteni, aki
a) párt tagja, vagy
[...]
(4) A képviselőcsoport a tagjai sorából vezetőt választ [...]

15. § (1) Képviselőcsoportot legalább tíz országgyűlési képviselő alakíthat.
(2) Képviselőcsoportot alkothatnak az ugyanazon párthoz tartozó országgyűlési képviselők akkor is, ha [... kevesebben vannak, bizonyos feltételekkel]
(3) A képviselő csak egy képviselőcsoportnak lehet tagja.
(4) A képviselő a képviselőcsoportból kiléphet. A képviselőcsoport a tagját kizárhatja.
(5) A kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni. Az így függetlenné vált képviselő a kilépését vagy kizárását követő hat hónap elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat.

Itt a szabályok nem tiltják, hogy új képviselőcsoportot alakítsanak. Időbeli belépési korlátozást pedig csak a csatlakozásra határoznak meg (nem ugyanaz!)

Köz-Legény 2011.10.26. 14:06:32

@konrada: Ha ők alakítják a frakciót, akkor abba nem kell belépniük, benne vannak. Sőt, nem belépni lehet, hanem "csatlakozni".

A frakció pedig nem létezik addig, amíg nincs 10 tagja. Olyan frakció nincs, amelynek 0 tagja van, azt a házelnök 3 napon belül megszünteti hivatalból (17. par. (4))

Tehát nem úgy keletkezik a frakció, hogy "üresen" megalakítják, majd egyesével csatlakoznak. Nem kell csatlakozniuk.

RomBold! (törölt) 2011.10.26. 14:11:00

Őrnagy úr!
Szólhat a házelnök úr tanácsadóinak, hogy mi itt már nagyjából meghoztuk a döntést. A Feri féle frakció fassság a javából, de nyugodtan létrehozhassák, mer' a kutyát se zavarja a dolog.

ursus artos 2011.10.26. 14:11:15

@nemecsek ernő áruló: "de látva, hogy a fidesz mennyire be van fosva Gyurcsánytól, "
De ezt azért mégis honnan?

Köz-Legény 2011.10.26. 14:12:50

@max val, a bircaman: A 6 hónapos várakozás a csatlakozásra vonatkozik. De ez a 10 ember alakíthat frakciót.

Ha valaki holnap kilépne az MSZP frakcióból, és csatlakozni akarna az újonnan bejelentett DK frakcióhoz (már a taglista leadását követően), akkor valóban várnia kellene fél évet.

A frakció alakítás nem ugyanaz, mint a frakcióhoz csatlakozás. Legalábbis a házszabály szerint.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 14:14:22

@Köz-Legény:

"(3) A képviselő csak egy képviselőcsoportnak lehet tagja."

Ebből következik, hogy csak akkor alakíthat újat, ha a meglévőből kilépett. Ha pedig kilépett, akkor független lett.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 14:16:43

@Köz-Legény:

Igen, ez a logika az, ami segíthet az ügyben. A gond az, hogy ez értelmezés kérdése. A Házbizottságnak értelmeznie kell a Házszabályt ehhez.

Viszont mivel az MSZP-frakció már bejelentette, hogy a 11 képviselő kilépett tőlük, ez erősen csökkenti az esélyeket.

Köz-Legény 2011.10.26. 14:18:16

@max val, a bircaman: Igen, mi a gond ezzel? Függetlenek ALAKÍTHATNAK frakciót, csak csatlakozni nem szabad nekik. 15. § (5)

Sehol nem látom azt, hogy alakítás = csatlakozás. Ezt vezesse nekem le valaki.

RomBold! (törölt) 2011.10.26. 14:19:07

@Rostos:
Hoffmann Géza után szabadosan.

Köz-Legény 2011.10.26. 14:23:58

@max val, a bircaman:
A házszabály időnként kitér a frakció létszámának mozgására (csatlakozás, kiválás). De ettől teljesen külön kezeli a megalakulást (létrehozást). Ez a nem mindegy szerintem.

Abban igazad van, hogy értelmezni kell a szabályokat, és az is igaz, hogy ez explicit nincs benne, hogy ilyen lehet, de ez az aktus minden szabálynak megfelel, tehát tiltani nem szabadna.

Persze ettől még lehet, hogy akadályozzák a folyamatot, de ez jogellenes.

konrada 2011.10.26. 14:39:31

@Köz-Legény:
Nos vezessük csak le: Az az új frakció a régebbi része-e? Nem.
Tehát egy frakció tagjai csak úgy lehetnek egy másik tagja, ha az egyikből kilép.
Hogyan fogják megtudni, hogy az újonan alakult frakció tagja lesz?
Úgy hogy aláír egy nyilatkozatot, azaz belép abba.

Vagyis: egyszer ki kell lépnie, és egyszer be kell lépnie, mert mint írtad, 0 tagú frakció nincs, és nem is a semmiből terem, hanem olyan képviselők alakítják meg, akiknek nincs frakciója: oly módon, hogy belépnek abba.

Köz-Legény 2011.10.26. 15:12:41

@konrada:
Nem akarok értetlen lenni, de:
14. § (1) Az ugyanazon párthoz tartozó országgyűlési képviselők országgyűlési tevékenységük összehangolására képviselőcsoportot hozhatnak létre.

Nem belépnek, hanem létrehozzák azt.

A házszabály egyébként következetesen a "csatlakozik" szót használja a belépésre. Csatlakozni pedig csak egy létező dologhoz lehet, ergo előbb meg kell alakítani.

A logikai gondolatmenetedet egyébként értem, de szerintem nem ez van a házszabályban leírva.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.26. 16:40:14

@Köz-Legény:

S hogyan hozhat létre valaki egy képviselőcsoportot, miközben még egy másik tagja? Sehogy, mert egyszerre kettőnek nem lehet tagja. Azaz ki kell először lépnie, de akkor meg nem csatlakozhat más képviselőcsoporthoz 6 hónapig.

Vagy pedig a létrehozás valami nagyon más, mint a csatlakozás? Nyelvileg elemezve nem nagyon, a létrehozás inkább a csatlakozás speciális esete.

Jogilag? Jogilag meg lehet bármi.

Szóval az eredeti hozzászólásomnál maradva: szögezzük le, hogy ezt a lehetőséget a Házszabály valójában nem rendezi egyértelműen, nincs egyértelműen leírva ez az eset.

Tehát módosítani kell a Házszabályt, de legalább értelmezni a konkrét esetre, s kimondani:
- IGEN, a frakció-létrehozás az valami nagyon más, mint a frakcióhoz csatlakozás, így új frakció azonnal létrehozható, ha legalább 10 képviselő egyszerre kilép más frakció(k)ból és azonnal kijelenti, hogy új frakciót alapítanak,
- NEM, a fakciólétrehozás a csatlakozás speciális esete, csak 6 hónap függetlenség után lehetséges.

RomBold! (törölt) 2011.10.26. 16:51:05

Elég értelmezni. Majd értelmezik is okosan.

Köz-Legény 2011.10.26. 16:53:52

@max val, a bircaman:
Azt hiszem, eljutottunk a dilemma velejéig.

A kérdés, hogy a magukat mindenre felhatalmazottnak érzők elfogadják-e azt, hogy amit nem tilos, azt szabad, vagy nem. Ettől lesz egy ország szabad.
A másik lehetőség, hogy utólag megmódosítják a házszabályt, visszamenőleges hatállyal, ami azt jelenti, hogy demokrácia az, amit hagynak, hogy az legyen :) Ez esetben teljesen jogos lesz a nemzetközi felháborodás.

Persze, reálpolitikai viszonyokat nézve, azt hiszem, simán bevállalja a Fidesz ezt, hiszen már csinált hasonlókat, nem lepődnek meg ezen az EUban (sőt, ezt várják tőle), amúgy is most mindenki az euróval foglalkozik.

Ne legyenek illúzióink, amit ma megtehetnek, meg is teszik!
süti beállítások módosítása