Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Magyar fiatalok, ne menjetek külföldre!

2011. december 09. - Droli

Bevallom, én, külföldön élő magyarként nem tudom megítélni, mekkora probléma lehet a magyar fiatalok külföldre vándorlása, de valami gond biztosan lehet, mert az "Új nemzedék" program már a második kormányzati akció a témában. És hogy miről szól? Magyar fiatalok, maradjatok itthon, ne menjetek külföldre!

Nemrég a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség próbált összeszedni tíz pontot, hogy miért érdemes a külföldön élő magyaroknak hazamenni, volt ott minden, túró rudi, pörkölt és szép lányok; aztán a kommentelő külföldi magyarok szépen felvilágosították a szervezetet, hogy ezeknél vannak sokkal fontosabb dolgok is, mint pl. család-rokonság-barátok, az anyanyelv használata (nincs nyelvi akadály), vagy az időjárás... hiába, lehet, hogy nem egy kellemes fővárosi irodában kellett volna összeötletelni ezeket a dolgokat, hanem egyszerűbb lett volna megkérdezni a külföldi magyarokat, mi hiányzik nekik, de ez így sikerült. (Azt azért tegyük hozzá, hogy később ezekkel a javaslatokkal kiegészítették a maguk tíz pontját, ami kellemes meglepetésként ért, lám egy kormánypárti szervezet, mely figyeli a reakciókat!)

Na de most elérkezett a második felvonás, az "Új nemzedék" képében, melyet  nem egy civil szervezet, hanem maga a kormány "visz". Már készült  a maradás mellett kampányoló videó is, melyről a Vastagbőr blog is megemlékezett; ehhez annyit tennék hozzá, hogy nekem tetszik a kampányfilm, mert erősen gyanús, hogy egyik haverom ugyanabban a kapualjban hányt hajnal négykor egy túl jól sikerült "túra" után, mint a filmbéli lány - mondjuk a haver könnyebb helyzetben volt, mint én, mert nekem reggel ötre kellett mennem dolgozni, neki meg csak reggel hatra. A film hatására megnéztem az Új nemzedék honlapját, és én attól kezdtem el hányni. Nézzétek csak meg ti is!

Gyerekek, én nem akarok dicsekedni a Nívó bloggal, mert a kinézet nem mi érdemünk, hanem a blog.hu fejlesztőié, de azt hiszem, magasan verjük az Új Nemzedék meglehetősen puritán honlapját! És nézzük csak meg kicsit jobban az ott található "információáradatot": van 8 menüpont, csupa-csupa érdekességgel tele! A "Mi ez?" majdnem tartalmaz tíz mondatot, de csak majdnem, igen, a szerkesztőknek nem sikerült még ennyit sem összehozni erről a projektről. A "multimédia" rész kicsit jobb, van kemény 11 fényképalbum és 3 videó. A "szereplőknél megnézhetünk 21 fotót, de hogy kik ők, arról semmi sincs (párat felismertem, sokat nem). A"vitairat" menüben mintha egy plakátot szkenneltek volna be, de végre valami, mert itt legalább le lehet tölteni a vitairatot pdf-ben. A "sajtó" menüben átvettek pár cikket a sajtóból, az "állomásokban" ott szerepel 7 vitahelyszín, időpontokkal - kár, hogy a legfrissebb is 4 hónapja volt -, a statisztikáknál van 7 db ábra, az "ösztöndíjak" menü pedig visszavezet a főoldalra - gondolom, ezek az ösztöndíjak nem az átlagos halandók számára készültek. Ja, a legjobbat kihagytam, a "mondd el a véleményed": beillesztettek egy Facebook oldalt, és ennyi, egy saját fórum vagy vendégkönyv gondolom meghaladta a készítő képességeit. Az egész oldal, mindenestül átnézhető úgy 5 perc alatt, ha az ember nem akarja letölteni a vitairatot. De le kell, mert még egy rövid összefoglalót sem sikerült összehozni a témáról.

Most finom leszek: ugye, ezt a szart nem a magyar fiatalok adójából finanszírozták? Ugye, erre a honlapra egy fillért sem fizettek ki közpénzből, pláne, hogy kevesebb információ van rajta, mint a hörcsögpusztai Beatles emlékzenekar honlapján? Ugye, nem adtak ki pénzt erre az úgy tíz perc alatt összedobott valamire? És egy cég sem számláz azért, hogy ezt karbantartsa? Mert ha igen, akkor ennél jobban meg sem lehetne válaszolni, hogy miért maradjon itthon a magyar fiatal. Ezért, hogy adójából többek között ezt finanszírozza?

Apropó, egy indokot mégis tudok mondani, hogy miért ne menjen egy magyar fiatal külföldre: ha papa, mama vagy a rokonság jól helyezkedik, könnyen lehet, hogy be tud dugni egy jól fizető állami állásba, ahol gyakorlatilag semmit nem kell csinálni. Mint például az "Új nemzedék" program. Kár, hogy ezt csak kevesen használhatják ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr593451199

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Maradj otthon, nézzél tévét 2011.12.09. 22:35:43

 Ha az ember nyitott szemmel jár az interneten, hajlamos azt hinni, hogy ez az ország most már tényleg végleg, sőt, innentől legalább vagy tizenöt-húsz évre előre teljesen el van baszva, mindenestül. Pedig dehogy. Hisz hátra van még az új nemzedék...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joooe 2011.12.09. 17:41:03

Itt vannak rokonok, barátok, barátnő, ez a legjelentősebb ok ami visszatart.
Még a munkahelyemről is nehezen mozdulok másikra. De ha megszűnne a munkahelyem, rövid időre még én is keresnék külföldön... Most lakáshitel meg felújítgatás, miegymás miatt jól jönne egy rövid ideig a fizetésem 3-4-szeresét keresni :))

Mondjuk én népszerű területen dolgozom és szerencsém van, átlagnál jobban keresek, de egy orvosnál pl. nagyon megértem hogy egyszerűen józan ésszel nem marad más lehetőség nekik mint meglógni...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.12.09. 20:48:48

Én rákattintottam képekre is, és lám, kiírta egy kis idézet mellett, hogy kiről is szól a kép...
De egyet értek. Ha képes lennék megtenni, már én is külföldön lennék.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.12.09. 22:42:30

@vadász2: Akkor legalább már ezt a részét megfejtettük :-)

igenember 2011.12.13. 17:02:46

Én az Új nemzedék honlapját még megfikázni se tudom mivel (alapból NoScript van fennt) semmit se látok belőle.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.12.14. 11:10:57

Vajon melyik kulfoldre meno fiatalt fogja meghatni a 16 (17?)-%os adokulcs, vagy a minimalber emelese? Mert engem ugyan nem.Ezzel nem lehet visszacsabitani embereket...

@Joooe: uj baratok mindig is lesznek. Mi pl. gyerekkoromban pl koltoztunk, aztan 18 evesen elkerultem videkrol Pestre, szerinted ott sirtam , hogy jajj a regi baratok? Aki igaz barat, 1500 kmre is az, aki meg haver azzal is lehet tartania kapcsolatot.

A problemat egyszeruen rovidre zartuk: jott parom is:D

Joooe 2011.12.14. 11:24:20

@tildy:): persze, aki kalandvágyóbb, függetlenebb, esetleg szülőkkel sincs túl jóban az könnyebben dobbant. Akinek a helyzete itthon kilátástalanabb (bár az valsz külföldön se lesz akkora király az ottani viszonyok között, max. itthoni költésre tud szép pénzt összeszedni) az meg motiváltabb a lelépésben. Akit ide kötnek dolgok, és ha nehezen is de tisztességesen meg tud élni, annál van esély, hogy marad.

De mégis mit lehetne tenni? Mert az évtizedek alatt szétkúrt ország rendbetétele az nem fog egyik pillanatról a másikra menni, még ha jól is csinálnánk mindent mostantól. Mi megörököltük ezt az adósságot, néhányan már aktív szavazóként részt is vettek a kialakításában. Most sok a teher, ami jobb sorsú országokban nincs. Nem csak fejlődnünk kéne, de törleszteni a múlt adósságát is, pénzbeli adósságot, rossz infrastruktúrát és sok más dogot ideértve. Egyértelmű, az egyénnek az a jogos érdeke, hogy olyan helyen érvényesüljön, ahol nincs ez a plusz teher, hogy ne mások és múltbeli költekezők helyett dolgozzon. De mi lesz azokkal akik maradnak? Ők meg még rosszabbul járnak... Nem tudom mi a helyzet feloldása... balek aki marad és meneküljön mindenki mint patkányok a süllyedő hajóról?
süti beállítások módosítása