Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Közeleg a fordulat!

2012. február 02. - bogancs

Az elmúlt hetekben szinte minden a kormány és Matolcsy ellen dolgozott. Az adósságválság újabb hullámai nagyon komolyan érintették Magyarországot is, az euró árfolyama történelmi mélypontra süllyedt, ami az államadósságot is újra történelmi rekord közelbe, GDP arányosan 82,6%-ra emelte. A tőzsde is nagy esésen van túl az elmúlt hónapokban, és mindezen tényezők alakulására nem kis hatással volt, hogy a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő intézet bóvliba vágta, némileg szebben kifejezve befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta hazánk államadósságát.

Ezen kétségtelenül negatív tényezők hatására számolatlanul születtek olyan cikkek, publicisztikák, blogposztok, amelyek már a közelgő összeomlást, az államcsődöt, bank- és forintválságot vizionáltak. Beindultak olyan hisztériák, miszerint váltsuk azonnal 300-310 Ft fölötti árfolyamon euróra a pénzünket, és helyezzük el azt egy külföldi bankszámlán. Sokan remeknek látták az időpontot arra, hogy egyenesen Orbán Viktor, vagy legalábbis Matolcsy György távozásáról kezdjenek el cikkezni, most vagy soha alapon. Nem is véletlenül, hiszen múlt év decemberben, és ez év január első felében tényleg nagyon nehéz pénzügyi folyamatok, mondhatni turbulenciák zajlottak.

A (nyugodtan nevezhető rosszindulatú) kritikusok minden lehetséges támadási pontot maximálisan kihasználva támadtak: Már az indulásnál szabályos karaktergyilkolással kicsinálták Németh Lászlóné fejlesztési minisztert, és újabb Schmitt Pál botrány (20 évvel ezelőtti plágiumügy) került valahonnan elő kiválóan időzítve. De a hosszú-hosszú felsorolást elkerülve itt említhetném egy teljesen marginális hallgatottságú rádió (Klubrádió) frekvenciájának pályázati úton történő elvesztése körüli hűhót is. (Deutsch Tamás szófordulataival élve: Mi a f.sz az a Klubrádió??)

Ezzel párhuzamosan óriási vehemenciával rontottak rá a legkisebb, gazdaságban, társadalomban fellelhető pozitív életjelekre is, egyáltalán mindenre, ami a kormányra nézve kicsit is pozitív kicsengéssel járhat. Itt megemlíthető az elmúlt fél évben kibontakozó pozitív folyamat a születések számát illetően, vagy akár a január 21-én lezajlott legalább 100ezres kormányt támogató Békemenet résztvevőinek a minősíthetetlen jelzőkkel történő illetése, illetve a résztvevők számának vérre menő, minél jobban lealkudása. De ugyanide kívánkozik a továbbra is rekordszinten álló, illetve hónapról hónapra új csúcsokat beállító exportteljesítmény, valamint külkereskedelmi és fizetési mérleg többletek bagatellizálása, és a szintén csúcsokat döngető devizatartalékunk szintjének elhallgatása, pedig ezek a mutatók egyértelműen nevetségessé teszik egy középtávon bekövetkező államcsődnek még a lehetőségét is. Sokan odáig mennek, hogy ebbe a jelen helyzetben egyértelműen pozitív folyamatokba is belekötnek és/vagy a kormányról leválasztani igyekeznek, durvább esetben a puszta tényszámokat kétségbe vonva egyenesen negatív folyamatokat próbálnak velünk még ebből is láttatni.

Ilyen hosszú bevezető után ezennel egy hiánypótló írást szeretnék közölni, KÖZELEG A FORDULAT címmel, felvállalva azt, hogy rengeteg kritikát fogok kapni a hozzászólásokban, így azok elolvasása csak erős idegzettel bíró olvasóink számára ajánlható, mi ugyanis hiszünk a teljes média- és szólásszabadságban így az összes, még a legízléstelenebb hozzászólásokat is toleráljuk.

Szóval nagyon sok tényező arra enged következtetni, hogy az országban bizony hamarosan rendkívül pozitív folyamatok fognak beindulni, ami elég jelentős részben bizony a kormány tevékenységének is köszönhető.

Először is érdemesnek tartanám újra kiszámolni a GDP arányos államadósságot, hiszen menet közben az euró árfolyama a hiszti csúcspontjának számító 324 Ft-ról tegnap már a 289-es szintig szánkázott vissza, ami laza 10%-os erősödésnek felel meg (Itt utalnék vissza a váltsuk pénzünket euróra és vigyük ki az országból hisztire.). Gyanítom, hogy például azok a blogok, amelyek a múlt hónapban óriási skandallumként állították be az államadósság szintjét és a magánnyugdíj-vagyon elherdálásáról valamint a rossz költségvetési gazdálkodás eredményéről írtak, azok most nem fogják a következő havi vélhetően élesen csökkenő államadósság szintről egy kukkot sem beszélni. Remek kis kimutatások készültek a tőzsdei lejtmenet mélypontján arról is, hogy hány százmilliárdot bukott már az állam a MOL 20%-os részének oroszoktól történő visszavásárlásával. Nos ezeket a számításokat is illene frissíteni, ugyanis a MOL jókora szárnyaláson van túl az elmúlt hetekben a tőzsdén. Nem is beszélve arról, hogy hamarosan jókora osztalékbevétel is ütni fogja az állam markát, lévén Magyarország legnyereségesebb cégéről van szó. Ezek a tények legalábbis relativizálják azokat a csőlátású, hozzá nem értő kritikákat, amelyek korábban elhangzottak.

A 2012-ben elérhető nettó jövedelmi szintekkel kapcsolatban is rendkívül negatív cikkek láttak napvilágot az elmúlt hetekben. Ezzel legalább annyit elértek, hogy a lakosságban egy rendkívül negatív várakozás alakult ki, ehhez képest azonban nagyon sokakat, megkockáztatom a többséget pozitív meglepetés fogja érni, mikor megkapják a napokban az első 2012-es „borítékot”. Egyfelől a minimálbér szintje bruttó 78 ezerről 93 ezerre nőtt, ami alapesetben elég arra, hogy a nettó összeg tartsa a 2011-es nettó összeget az adójóváírás kivezetése ellenére. Alapesetet azért írtam, mert akinek gyereke van, az adókedvezményt vehet igénybe, így az ő nettójuk több mint 10ezer forinttal, de több gyerek esetén családi szinten akár 30ezerrel is nőhet. Pedig mint tudjuk nem kevés minimálbéres él ebben az országban, és közöttük nem kevésnek van gyereke is. Emellett egyértelmű a kormányzati törekvés az adóváltozásokat kompenzáló béremelések ösztönzésére is, amelynek jó részét akár magára is vállalja a kormány. Hogy ennek mekkora eredménye volt, az egyelőre nem tudható, a januári átlagbér növekedési statisztikából fog majd kiderülni. De hogy a semminél jóval több béremelés lesz, arra már most mérget tudok venni. Véleményem szerint a 2012 január-áprilisi időszakban a bruttó bérek szintje jelentősen növekedni fog.

Egymillió ember/család nettó jövedelmi pozícióját javítja jelentősen a kormányzat devizahitelek kezelése érdekében tett intézkedései. Több mint 100ezer devizahitel került kedvezményesen végtörlesztésre, és az áprilisban induló rögzített árfolyamú törlesztés további sokszázezer devizahiteles havi terhét csökkenti majd jelentősen. Ezek az összegek pedig már egészen biztosan meg fognak látszani a lakossági fogyasztásban is, tehát végre itt is beindulhat a várva várt folyamat.

A hamarosan beinduló kedvező folyamatok irányába mutat az is, hogy a kormány számos „pénzcsapot” elzárt, amelyeken korábban ömlött a pénz a külföldiek zsebébe. Ilyen például a korábban kizárólag külföldi tulajdonban lévő étkezési jegy kibocsátók piacának elvétele. Olyan terület volt ez, ahol sokmilliárdos haszon vándorolt vándorolt külföldi utalványcégek kezébe évente. De beszélhetnénk akár a napokban olvasható új hírről, miszerint az állam beszáll a mobiltelefon piacra is, saját hálózat kiépítésével. Ezen a területen is évi tízmilliárdos hasznot termeltek eddig a külföldi tulajdonú multinacionális cégek. Én csak bíztatni tudok mindenkit, hogy amennyiben versenyképes ajánlattal áll elő az új állami szolgáltató, akkor aki csak megteheti váltson át a magyar mobiltelefon szolgáltatóra!

Nézzük most a munkaerő piaci helyzetet. Bár a munkahelyek és az alkalmazásban állók száma gyakorlatilag folyamatosan növekszik, a sajtóból leginkább csak arról hallhatunk, hogy továbbra is elmaradásban vagyunk az egymillió új munkahely ígéretének időarányos részétől. Ettől azonban még igaz, hogy a munkahelyek száma folyamatosan és stabilan emelkedik és nem csak a közmunkáknak köszönhetően. Ma is 46 ezerrel dolgozunk többen, mint egy évvel ezelőtt.

Folytathatnám még a sort, az eddig keveset hallott pozitív folyamatok beindulásáról, de ezt terjedelmi okokból majd külön írásokban teszem meg. Most összefoglalásként csak annyit, hogy 2012-ben komoly esély van rá, hogy tényleg a megkapaszkodás évévé váljon, amely után tényleg a növekedésé lehet a főszerep. A matolcsyzmusnak köszönhetően (vagy kinek hogy tetszik akár annak ellenére) tényleg beindulhat lassan Magyarország.

A végére még fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy bár gyakorlatilag a 2010-es kormányváltás óta azt halljuk mindenhonnan, hogy zuhan a Fidesz népszerűsége (mi, a Nívó blog egyébként folyamatosan szajkózzuk ennek ellenkezőjét), jelenleg a legtöbb nagy közvélemény kutató cégnél továbbra is toronymagasan vezeti a pártok népszerűségi listáját, csont nélkül nyerné a Fidesz a most vasárnapi választásokat. Egyedül a Szonda Ipsos mutat ki olyan adatokat, miszerint az Mszp lassan beéri (khmm!) a kormánypártot.

Meglátjuk, mi lesz. Én mindenesetre továbbra is optimista szeretnék lenni, és nem érzem úgy, hogy minden alapot nélkülözve lennék az. Sőt! Jó esélyt látok arra is, hogy a népszerűségét is növelni fogja a kormánypárt a következő hónapokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr394047984

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy is ortodox! - A kínálati gazdaságpolitika 2012.02.02. 19:52:40

Orbán és Matolcsy szerint a kormány gazdaságpolitikája egy hagyományos és nem-ortodox elemeket vegyítő mixtúra. A kezdeti viták után a főbb véleményformálók kivártak, hogy milyen eredményt hoz e kezelés, és a sokasodó negatív gazdasági mutató láttán in...

Trackback: Politikai marketing: a fizetett taps értelme és ára 2012.02.02. 19:45:54

Mottó: “A fiatal Caesar … valósággal elárasztotta barátait ajándékokkal, vesztegetéssel, kölcsönökkel… Augustusnak a proscriptiók, polgárháborúk idején összeharácsolt vagyona óriási volt, ezenfelül barátaitól 1400 millió sestertiust ö...

Trackback: Bencsik András életrajza 2012.02.02. 17:55:34

Nemzeti kaméleonunk, a 61 éves bajkeverő, a Demokrata főszerkesztője, a Békemenet egyik szervezője szinte minden pártnak felajánlkozott már, az MSZMP-től a Jobbikig. A lentebbi életrajz-sablonba feltöltött adatokból az is kiderül, hogy Bencsik Andrásn...

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.02.02. 17:54:50

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői szakmai gyakorlattal lett Budapest V. kerületének polgármestere, és ezzel a tudásával megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két párt...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.02.02. 17:52:35

Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind "demokrata" múltja alatt jó pénzt kapott azért, hogy igazgatott, elnökölt, kurátorkodott és tanácsot adott. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta,...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.02.02. 17:48:56

Orbán szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy év...

Trackback: Az én pártom 2012.02.02. 15:48:56

Ha lenne egy pártom, amelyik megpróbálna mindenkit képviselni, senki nem szavazna rá, mert senkit nem érdekel a másik sorsa....

Trackback: Az én menyasszonyom 2012.02.02. 15:47:49

A Fidesz is – bármennyire komolykodó, humortalan kultúra, meg időnként inkább sírni kéne – bőven hagy kacagnivalót maga után. Deutsch Tamás és Lázár János őszinteségi rohamai, Schmitt Pál bakiparádéja. Az én személyes kedvencem Tarlós István házassága ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.03. 00:08:14

@bogancs:

"Szerintem ennyit megérdemel nem?"

Simán. Ezzel az erővel behívhatsz valakit az utcáról is. 0.5%-ot az is kaphat....

JumboJet 2012.02.03. 00:08:38

@debildevil: Kedves debildevil.
Köszönettel tartozom, hogy felhívtad figyelmemet Anonymand írására való reflektálásom eltévelyedésére.
Valóban, figyelmetlenül futottam át, és az idézetei rgadtak mega az idézőjelek nélkül.
Már vele is tisztáztam a félrértést, és így, egyet is kell értsek vele. Jó írás.
A köszönet hibám jelzéséért - tehát még egyszer -, annak ellenére jár, hogy szerintem, például Klubrádió ügyben, a lényeget magát még mindig nem látod. Legalábbis, nem arra fókuzálsz.

Üdvözlettel

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.02.03. 00:09:30

" De a hosszú-hosszú felsorolást elkerülve itt említhetném egy teljesen marginális hallgatottságú rádió (Klubrádió) frekvenciájának pályázati úton történő elvesztése körüli hűhót is."

Szóval marginális hallgatottságú... Aha, na persze...

Azért nem ki bátorság kell egy ekkora csúsztatás leírásához.

Nem ismerem a hallgatottsági statisztikákat, pont emiatt érdekelne, hogy országosan vajon hány rendszeres hallgatója van a Klubrádiónak - van-e annyi, mint mondjuk a Lánchíd Rádiónak, vagy esetleg a Mária Rádiónak?
Hm.?

A Klubrádió vállaltan balos-liberális A(ami szerint nem baj, mint ahogy a Lánchíd Rádió jobbos orientáltsága, vagy a Mária Rádió katolikus vallásossága sem az), de műsorszerkezete alapvetően nemcsak politikai, hanem számos kulturális, közérdekű és tudományos műsort is sugároz.
A Klubrádió ugyanis a közhiedelmmel ellentétben nem egyenlő "Drágabolgárúr"-ral, sokkal több annál

Miután zenecsatornából már n az x-ediken számú van (érdekes, a zene esetén nem baj, ha több műfaj, több ízlés található meg az éterben), nem nagyon értem, hogy mi szükség egy újabbra (ti. Autórádió, aki a Klub ellenében 1 ponttal nyert, főleg zenét sugároz majd, hiszen a kiírás e pontjáért kapott jelentős pluszpontokat).

Szóval, a Klubrádió fent, a posztírótól idézett említése nagyfokú tudatlanságról, vagy (ellen)-elfogultságról tanúskodik.

Sosem sül ki jó abból, ha valaki a HIT alapján ítélkezik dolgokról.

Az ellenzékről, a nem-fideszes szavazók félidőbeni "ajvékolásáról":

az ellenzéknek az a dolga, hogy működése első percétől szembesítse az aktuális kormányt hibáival, a gondolkodó civileknek meg az a dolguk, hogy hallassák hangjukat és mondják el véleményüket.
Nem ismerek olyan fejlett és demokratikus országot, ahol az ellenzék és a civilek némák: nagyon jól teszik, ha itt sem azok.

Ami pedig a Fidesz teljesítményét illeti: szabad és kell drukkolni nekik, mert ha úgy csinálják, ahogy eddig, akkor bizony 2014-ben vélhetően mennek a levesbe.

Sokan leírták már a blogszférában, és már jobboldali közgazdászok is hangoztatják: ez a gazdaságpolitika nem vezet jóra, Chikán Attilát idézve: tankönyvileg lehetetlen.

A posztolóval ellentétben a magam részáről majd akkor látok kedvező fordulatot, ha mértékadó elemzők nem negatív kilátással (és legalább eu-S átlagon) becslik a magyar GDP 2012-es alakulását, illetve a menedzserindex is jelentősen javul, csökken az ÁFA, a benzinár, és hibahatáron kívüli értékkel növekszik a kiskereskedelmi fogyasztás, azaz nő a bérek reálértéke.

anonymand 2012.02.03. 00:10:37

@adamis.ivan:

Tisztelt adamis.ivan!

Semmi gond, spongyát rá ....

Tisztelettel:
anonymand

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.03. 00:11:17

Fordulat? Huh, valaki nem vette be a gyógyszereit. Vagy túl sokat vett be, nem is tudom.
Egyébként most, hogy erősödik a forint, nem ordít senki hogy "GONOSZ SPEKULÁNSOOOK"???

combo 2012.02.03. 00:17:01

"Aki tüntetésre jár az droid, aki nem az nyomoronc fotelforradalmár." Ebből szándékosan hiányzik két vessző?

Yeto 2012.02.03. 00:23:04

@nland: Ez 2006-tól a fizessnek nem sikerült, talán nekik is javasold visszamenőleg.

combo 2012.02.03. 00:24:21

Vázolom a jövőt, mert mindenki homályban tapogatózik.

Nem lesz IMF-hitel. Ez csak trükk, időhúzás. A békülékeny hang ügyes taktikai lépés, majd az IMF-re lehet kenni a kudarcot. Két évvel a választások előtt majd pont Orbán vállalja be a megszorítást, hogyne, arról ismerjük. Illetve ha komolyan gondolnák, nem pedzegetnék a babakötvény államosítást. Eddig is többször megmutatták, hogy a hátuk közepére nem kívánják az IMF-et.

Most szépen húzzuk az időt, mint a törökök, addig is megnyugodtak a piacok. Talán kedvezőbb lesz a nemzetközi helyzet később. Ott van még a jegybanki tartalék, azt is el lehet tapsolni, így a következő választásig simán ki lehet húzni. Hogy utána mi lesz (özönvíz), az legyen a következő kormány dolga. Ennek a tervnek az a buktatója, hogy úgy fognak járni, mint Gyurcsány 2006-ban (megnyerik a választást, és belebuknak a saját hülyeségük rendbetételébe).

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.02.03. 00:25:22

@Zka:

"Egyébként most, hogy erősödik a forint, nem ordít senki hogy "GONOSZ SPEKULÁNSOOOK"??? "

:-)))).

Egyébként amikor az állam MOL részvényt vett, akkor ő maga nem spekulánsként lépett fel (hiszen tőzsdei cég papírjait vette meg)?

Tapogatott Kukorica 2012.02.03. 00:27:07

Tobbszor olvastam csipkelodo hozzaszolast, hogy "jol megszivta a kulfoldi bankba penzt kimento, mert az arfolyam igy meg ugy"... Azt felejtik ugyanis el, hogy nem az arfolyamnyereseg miatt vittek (es viszik) ki sokan a penzuket, hanem a biztonsag es kiszamithatosag miatt. Amig einstandolhatnak pl. manyupot es idorol-idore szarnyra kapnak hirek, hogy mast is allamositani szeretnenek, akkor sokan nem szeretnek a banki megtakaritasaikat is kozte tudni. Lehet, hogy buknak akar 10-20%-ot is, a 80-90% a vegen megis jobb, mint a semmi.

(persze ez mar eleg pesszimista jovokep, mindenesetre jol mutatja az orszagban az atlag kisember ele vetitett opciokat. Letbiztonsag, jogbiztonsag, ma elegge imbolygo labakon allo fogalmak Magyarorszagon. Talan inkabb ez a szomoru, nem a csokkenes miatt elvesztett osszeg.)

Tapogatott Kukorica 2012.02.03. 00:29:20

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi): az nemzeti spekulacio volt, az mas. Az jo.

Errol juteszembe (es tenyleg nem tudom a valaszt): az elmultnyolcev kormanyai miben tozsdeztek a penzt, milyen cegeket vasaroltak fel, amin aztan buktak?

combo 2012.02.03. 00:31:32

@combo: Ja, és azt kihagytam, hogy az IMF újbóli kiebrudalásából milyen szép szabadságharc-záróakkordot lehet majd komponálni: "a magyar emberek érdekében ezeket a feltételeket nem fogadhatjuk el".

Mondanom sem kell, hogy ez a terv kockázatos, mert most csak a beígért IMF-hitel miatt vagyunk ilyen látszólagos nyugalomban...

JumboJet 2012.02.03. 00:32:21

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

Kedves ZéBácsi!
Végre rávilágított - személyedben - valaki, hogy a jobboldalról érkező "ballib" médiát érintő kritikák nagy részérő süt, hogy fogalma sisncs a kritikusnak, mit is kritizál valójában. Ez viszont nem ennyire markáns, mert én - magamat is beleértve - sok olyan nem jobboldaliról tudok, akik azért bele-bele néznek/hallgatanak/olvasnak a jobboldal orgánumaiba, sokszor egyszerű kíváncsiságból, sokszor pedig épp egyfajta tudásvágyból. Olykor tréningezem magam Hír- és Echo TV-n, Magyar Nemzeten, Hírlapon, Demokratán. Kemény edzések ezek, de megérik.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.02.03. 00:32:45

@auth.gabor: @hackbard.celine:

Maximális tiszteletem kitartásotokért e szinte reménytelen küzdelemben.

Putyilov gyári melós 2012.02.03. 00:38:53

@combo:

Van már időpont a tárgyalások megkezdésére?
Szerintem addig nincs lóvé, amig a visszafizetést nem biztosítják, tehát amíg az IMF feltételeit nem teljesítik.
Oszt a kőccségvetés úgy van összeokádva, hogy március végéig, a reménybeli IMF pénzek beérkeztéig zárolva van benne egy valag zsé, tehát GYAKORLATILAG ÁLLAMCSŐDHELYZET VAN!

Láttam én már meggyfán pókot, egy percig nem vagyok benne biztos, hogy a forinterősödéssel nem jön meg a Pártunk és Ártányunk önbizalma és nem kezd bele egy újabb ámokfutásba.

misc · http://misc.blog.hu 2012.02.03. 00:41:50

te melyik országról beszélsz?

bigthereal 2012.02.03. 00:42:56

@MikeBoy: már meg ne haragudj, te nagyon buta vagy...

bigthereal 2012.02.03. 00:46:02

@Putyilov gyári melós: milyen államcsődhelyzet?

tudod, menni a devizatartalék? és azt is tudod, abból mennyi ideig lehet csak abból finanszírozni az államadósságot?

ha nem tudod, minek ugatsz bele a nagyok dolgába, ha meg tudod, minek folytatod a hisztériakeltést?

remélem, te is bevásároltál 320-as euróból:xD

Putyilov gyári melós 2012.02.03. 00:51:20

@misc:

Én?
Mondjuk arról az országról, ahol egy BKVra nem fussa rongyos 21 miliárd egy tizenezermilliárdos kőccségvetésben, még akkor sem, amikor már naponta gyullad ki a metró.

De lehetne sorolni a GYAKORLATI ÁLLAMCSŐDHELYZET összes pénzügyi zárolását, amelyek mind a reménybeli IMF hitel beérkeztéig, március végéig vannak zárolva.
Ha nem értenéd, hogy mi az államcsőd, akkor elmagyarázom. Az az állapot, amikor az állam fizetésképtelen, nem tudja kifizetni az általa megrendelt szolgáltatásokat.

Ezt látod a BKVnál, oktatásnál, egészségügyben, honvédelemben, rendvédelemben, stb,stb.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.02.03. 00:52:53

@adamis.ivan:

Szerintem sok jobboldali szavazó/érzelmű hallgatja a Klubrádiót, hiszen biztosan vannak olyan fidesz szavazók, akik valóban kíváncsiak arra (pártjukkal ellentétben), hogy mit is mond a másik. Nem is beszélve arról, hogy azért viszonylag gyakran fordulnak elő ismert fideszes politikusok, vagy fideszhez közeli emberek Klubrádiós interjúban.

Azt mondjuk nem nagyon értem, hogy a Klubrádió mitől lenne egyenlő Bolgár György műsorával (illetve ideológiai oldalról igen), hiszen ismeretterjesztő műsoraik igen jók, nekem a többet ésszel c. műsor kifejezetten tetszik, sajnos, ritkán van módom hallgatni.

Véleményem szerint ez az adó több témában hiánypótló, illetve adásaival színesíti a kulturális közéletet, hasznos és értékes infókat, ismereteket ad hallgatóinak.

Röviden: aki a Klubrádió frekvenciavesztése miatt bánkódik, az nem feltétlenül pártpreferenciája, vagy baloldalisága, szabadelvűsége miatt teszi, hanem azért, mert kedvenc műsora szűnik meg, vagy lesz kevésbé elérhető számára.

Aki hallgatja a Klubot (és nemcsak Bolgár Györgyöt), az nagyjából tudja , tudhatja mindezt, aki viszont nem hallgatja, az hogy a viharba alkot releváns véleményt?

Én nem hallgatok Mária Rádiót, Lánchíd Rádiót, de tudom, hogy sokan igen: nem venném magamnak a bátorságot, marginálisnak nevezni egyik halmazt sem, pedig nem vagyok tagja egyiknek sem.

A posztoló tehát szerintem ordas hibát vétett, és gyakorlatilag meg is mutatta, hogy véleményében, gondlokodásában mennyi a nettó logika, és mennyi a 27%-os ÁFA-s vak hit.

Netuddki. 2012.02.03. 01:01:07

Hurrá, akkor holnaptól nem nyúlja le az állam a fizetésem több mint a felét és mindenki befizet minden adót mint a katonatiszt.
Aztán lesz elég keresetem is amiből félretéve a gyerekemnek majd nem kell mindenféle diákhitelt felvenni. Ha esetleg megbetegszem, akkor az orvos tudni fogja mi a bajom és mindenféle külön fizetés nélkül meggyógyítanak. Esetleg ha vállalnánk még egy gyereket akkor nem nyúlnak le az orvosok a vizsgálatokkor és a gyerek születésekor.

Ja, hogy ebből egy mondat sem lesz igaz? Se holnap, se a következő években?
Szóval kedves poszt toló, miajóbüdöslópikulának örülsz akkor?

hoseman 2012.02.03. 01:03:37

kedves bogáncs...megbaszhatod a fordulatodat... a másfél év alatt elszenvedett károkért tessen csak mondani, lehet kárpótlásért fordulni a miniszterelnöki hivatalhoz?..

"a többséget pozitív meglepetés fogja érni, mikor megkapják a napokban az első 2012-es „borítékot”."

fákkjúú...a proli meg dögöljön meg.. ha jól értem..
"Schmitt Pál botrány (20 évvel ezelőtti plágiumügy) került valahonnan elő "

Mit zárójelezed a húsz évet??... akkor történt,baszod...most mit csináljunk??!...ez erkölcsileg semmiképpen sem évül el!..Pontosabban ha letakarították volna a parlament pincéjébe karbantartónak,akkor talán megbocsájtható lenne ez a kis malőr..könnyen lehet,ha ma írná az a félhülye a DÓÓgozatát akkor ma is plagizálna..

Bal 2012.02.03. 01:07:56

@Zka: pedig kéne, mert a forinterősödés kizárólag a spekulációnak köszönhető.

Januárban az egész világ, főleg az európai assetek egy gigantikus relief-rallyt csináltak, mert a németek beadták a derekukat, az ECB végre beindította a pénznyomdát, így mindenki abban reménykedik, hogy a periféria talán nem fog összeomlani. Eurószázmilliárdok ülnek a bankok / hedge fundok számláin, amelynek kétségbeesetten keresik a helyet, ahol idén lehetne egy pár százalékot akasztani.

Ennek egy apró, hangyányi töredékéből - látva a k-európai assetek szárnyalását - a piac bevásárolt néhány magyar részvényből, mellékesen átváltva mondjuk egymilliárd eurót forintra. Ez felhúzta a forint árfolyamát.

Ennek a globális folyamatnak örvendeztek most, noha az ÖSSZES európai részvény emelkedett, a k-európai valuták mind erősödtek. A magyar assetek a decemberi bizonytalanságnál alulárazottak voltak, így még látványosabb volt az emelkedésük, hiszen nyilván sokan célozták meg.

Baromi nagy naivitás azt hinni, hogy akár csak az IMF megegyezés esélyének komoly hatása volt a forintra. Annak kizárólag egyetlen haszna volt, nevezetesen, hogy nem zártak ki minket a rallyból. Biszont amint kifullad, a spekulánsok elérik a pár százalék hasznukat, villámsebesen fognak kiszállni Magyarországból. Ha a kormány keménykedni kezd az IMF-fel - és erre minden esély megvan, egy nyugdíjcsökkentést például aligha írnának alá, márpedig az IMF alighanem kérni fogja - azok is kiszállnak, akik ennél tartósabban akarnának berendezkedni.

kalapocska 2012.02.03. 01:17:43

@Ben Franklin: Ne haragudj ugy ertelmeztem az elozo hozzaszolasodat hogy azt mondtad hogy akik a tozsden sikereket ernek el azok nem rendelkeznek valos matematikai tudassal.

Egyreszt a vezetest nem ismerem de meg az utolso beosztottnak is egy ilyen cegnel kivalo matematikai es logikai hatterrel kell rendelkeznie. valoszinu a fonokoknek is. csak ezt akartam irni. Akik a sikereket erik el azokat mindenkeppen ilyen beosztottak es tudashatter tamogatta.

agyamputáltak 2012.02.03. 01:20:08

na talán matolcsyhoz elmehetsz tanácsadónak, az elvarázsoltság már adott :D

méghogy fordulat LOL na majd nézzük ezt meg három-hat hónap múlva, hogy mi fordult, meg milyen "népszerűség" lesz a csökkent bérek, csodás áremelkedés és megszorítások kombó miatt.

a tragédia, hogy nincs egy normális alakulat akik váltanák ezeket a baromállatokat, de amilyen a nép, olyan a vezetés.

mol osztalék :DDD mennyi kamatot kell fizetni az ötszázmilliárdra? nem ám az IMF-est számold hanem a mostani 9%-os hozamokat! mennyi idő alatt jön vissza osztalékból míg kifut ez az 500mrd + kamatok hm? addig hitelből van ám!

ez aztán a siker a munkahelyekben! :D
hirperec.hu/index.php?contentId=10414
tiszta matolcsyklón vagy

dilettantizmus és fideszhívőség süt az egészből, és ezt nem mentesíti, hogy jó lenne valami javulás/optimizmus/remény
szerencsétlen..

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.02.03. 02:00:23

@dr. Belvedere:

" Akkor mit fogsz mondani majd erről, amikor a vizsgálat lezárultával elveszik a doktoriját? Akkor mit fogsz mondani, amikor a Fidesz leváltatja?"

Pardon, hsz-eddel az idézetet kivéve egyetértek, de Sp-t nem fogják leváltani, és a doktorija is megmarad. Max nem lehet Phd, mint ahogyan most(teljesen szabálytalanul) külföldön használja.

Ki fogják mosdatni, de legalábbis el fogják húzni az ügyet addig, amíg meglesz a hivatalban töltött 2 éve, mert akkortól jár neki egy csomo dolog, ami a nem KE plebsnek soha nem fog

komplikato 2012.02.03. 02:18:21

@Tigeri: OFF:

"Nézd fidesz=viktor"

Már nem sokáig. Néz meg hányan röpültek nem is annyira titokban Viktor posztjára mostanában. Vagy ahogy Rogán főpolgármester akar lenni és éppen most tapossa a Tarlóst. Lesznek itt még meglepik ...

komplikato 2012.02.03. 02:22:33

A jelenlegi 290 körüli Euroval vakítani, hogy hurrá nincs semmi baj, legalább annyira gagyi, mint azzal mosdatni a CDS felárat, hogy mennyi volt a "tudjuk kik alatt" a maximum. az a marhára nem mindegy, hogy 3 napig, 1 hétig vagy X hónapig. Meglátjuk márciusban mennyi lesz.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.02.03. 02:39:55

@bigthereal: "tudod, menni a devizatartalék? és azt is tudod, abból mennyi ideig lehet csak abból finanszírozni az államadósságot?"

És te tudod, hogy a jegybank devizatartalékát a jegybank betéteseinek, tehát a magyar bankoknak, áttételesen pedig a magyar embereknek és cégeknek a pénze alkotja? Azt elkölteni az államadósság finanszírozására pontosan annyi lenne, mintha a bankszámlád egyenlegének adott százalékát emelné le a kormány.

rámenős 2012.02.03. 04:18:30

Kedves Ben Franklin.
Örülök, hogy tudsz számolni. Tovább is számoltál?
A többire nem reagáltál!
Megszokhattátok volna, hogy tesztellek benneteket. Bocsi.
Ne csak az aknákra reagálj.
A kommentednél nem tudok válaszolni.

MACISAJT 2012.02.03. 04:28:41

A szerzőnek természetesen igaza van.
Sőt, sok mindent még ki is felejtett, például hogy a forint jelenleg magasan veri a térséget, vagy hogy 8 hónapja nem volt olyan sikeres állampapír értékesítés mint amilyen a tegnapi.

Vagy ott van a januári új autó eladások, 44%-os növekedése.
Természetesen azonnal "megmagyarázták":
www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/ezert-ne-orvendezzunk-a-hazai-autoeladasok-lattan-367936

Ami pedig a közvélemény kutatásokat illeti, illik azokat 2014-ig elfelejteni, ugyanis merő manipulációk.(Ma az a hír hogy Schmitt vesztett, másként mondva újra Orbán a legnépszerűbb:))

Végezetül.
A kormányzat gyakorlatilag az ország minden problémáját örökölte és azzal hadakozva próbál jobb-kevésbé jó megoldásokat találni.
Ne feledjük, Magyarország jelenlegi problémái nagy részben annak köszönhetőek hogy rájuk szakadt az IMF hitelek visszafizetésének terhe(amit a libaszakértő és a böszme vettek fel 2008-tól és nagy részben tapsoltak el nyomtalanul), rájuk szakadtak az önkormányzatok, a BKV, a Malév, a MÁV, a kivéreztetett egészségügy, oktatás, honvédelmi kötelezettségek.

Nincs kétségem afelől, hogy a most némiképp optimistább írás szerzőjét errefelé sokan fogják "anyázni"( a hely szelleme, ugye.)
Az anyázoktól csak annyit kérjen, hogy az mszp-szdsz+(liba)"szakértői" változatának időszakából nevezzenek meg EGY, mondom EGY olyan területet ne többet, amit "ezek" rendbe tettek és becsülettel átadtak az Orbán kormányzatnak a nyolc év után.
(a lopás, a szabadrablás, PPP és tsai természetesen nem számítanak)
Max a gréczizsoltok sem mernének ilyesmivel előállni.

MACISAJT 2012.02.03. 04:32:09

És még valami a fordulatról.
Már az elkötelezett ballibák is óbégatnak a pártlapban:
nol.hu/specialis/rss_valogatas/20120202-orban-fogadas_balrol

hogy az Orbán elleni támadások visszájára fordulnak,egyre több lesz a támogatója.
(egyébként ez logikus és egyáltalán nem meglepő,lásd Ausztria polgárainak esetét
a hasonszőrüek ellen 2001-ben a Schüssel-Haider affér illetve a Waldheim ügy kapcsán.)

Baines 2012.02.03. 07:29:07

Megkérdezem megint, hátha tudja valaki a választ: Tapsikolunk, hogy 290 az EURO... Nagyszerű! Ha ez valóban a kormány TUDATOS gazdaságpolitikájának eredménye, akkor kérem magyarázzák el, hogy miért kellett a költségvetést 299-es EURO-val újraszámolni?

NYJetsTD 2012.02.03. 08:57:59

Remélem a fordulatot nem a malév hozza...
Felkészül BKV, MÁV...

eöeöe 2012.02.03. 10:10:42

a virtuális téren kívül hol lappang ez a hihetetlen mennyiségű szakértelem?! nem értem emberek ennyi tudás birtokában hogyan elégedhetnek meg pusztán annyival, hogy önelégült kommenteket gyártanak ahelyett, hogy kezükbe vennék az irányítást. ez szerintem HAZAÁRULÁS a részetekről!

hackbard.celine 2012.02.03. 10:45:04

@bogancs: a fejlesztési minisztérium közleményei a miniszterváltás óta:

2012.01.09
"...A Kormány várhatóan 2012. január 16-i ülésén tárgyalja a Malév jövőjére vonatkozó minisztériumi javaslatokat. Változatlanul kiemelt cél, hogy a nemzetgazdasági érdekek hatékony érvényesülését biztosítva Budapest központú nemzeti légitársaság működjön Magyarországon. E törekvés megvalósításához elengedhetetlenül szükséges a Malév folyamatos működésének fenntartása."

2012.02.02
"A Fővárosi Bíróság, mint illetékes bíróság 2012. február 2-án végzést hozott a társaságot megillető rendkívüli moratórium elrendeléséről, emellett rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a vállalat mellé. Mint ismeretes, a Kormány egy korábbi rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév Zrt.-t. A meginduló különleges eljárásban alkalmazható, törvényben rögzített speciális szabályok a Malév védelme mellett elősegítik a cég folyamatos működésének fenntarthatóságát. "

A folyamatos működés ma leállt, egy nappal a legutóbbi közlemény kiadása után.
Fordulat?

füles1098 2012.02.03. 13:44:56

bogancs!
Nem akartam válaszolni, de a butaság mindig felbosszant.
Javaslom neked kérdezd meg az alábbiakat erről a "hamaros jobbra" fordulásról. De ez a felsorolás csak példa értékű.
A politika terén kérdezd:- a művészeket, az újságírókat, de azokat, akik még mindig nem hajlandók beállni a hajbókolók közé.
- kisgyermekes családokat, akik fizetni fogják a bölcsi és ovi adót
- a rokkantnyugdíjast,nyugdíjast akikre ráuszította a közvéleményt a tisztelt kormányunk.
- a szakmunkást, aki 600 Ft/h pénzért dolgozik és a fizijét úgy kapja, hogy a minimálbérig hivatalos, a többi zsbből.....de kérdezd meg őket az 1 kulcsos adón ők mit nyertek?
- az orvost, mit javítottak a körülményeiken
-kisvállalkozót, miben tudott gyarapodni az elmúlt időben
- vidéket, ahol nincs szinte semmi munka, mert a mezőgazdaságot teljesen megölték.
És tudod miért nagy baj a mezőgazdaság halála, mert ebben az országban termőföld van, nem is akármilyen, nincs ilyen adottság a világban még egy. Mivel ez van, ezt kellene elsősorban kihasználni, ezzel szemben ma főleg gabonát termelünk. Hallottál te már arról, hogy egy termék minél magasabb fokon van feldolgozva, annál többet ér a piacon? Az élelmiszeripart teljesen leépítették.
-kérdezd a feltalálót, aki itthon szeretné gyártani a találmányát, hogyan boldogul...
Ha nem őrült módra rohanta volna le az országot a mi Viktorkánk, hanem gondolkodott volna egypár extra órácskát, vagy ha nem képes rá, akkor kereste volna meg a megfelelő szakembert, akkor most nem a csőd szélén libegnénk ,(bár szerintem totál csődben vagyunk, csak még nem jelentették be hivatalosan)hanem mondjuk a mezőgazdaság terén kicsit kimozdultunk volna a holtpontról.
Mert nekünk földünk van, és még mindig nagyon igaz az a mondás, "szegény ember azzal főz ami van", megjegyzem, még az az elátkozott Kádár is tisztában volt vele.
Viktorkánk lenyúlta a nyugdíj kasszát, bele gondoltál te valaha is abba, hogy az a pénz, ha okosan viszi be a gazdaságba, mit jelentett volna? De nem elherdálta, reménytelen helyzetbe hozva a jövő nyugdíjasait.
De ne is emlegessem neked a sógor-komaságot, a kormány által kiírt pályázatokat sorra a haverok a rokonság nyeri el, már a lólábára sem figyelnek...
Az iparról annyit, kell ez is, de nekünk nincs alapanyagunk, tehát csak annak van létjogosultsága, amihez nagy mennyiségű szellemi termék párosul.
Mitől vársz te jobb világot....????
Talán majd akkor, ha az összes politikust kitakarítjuk az országból, talán majd akkor jön a jobb világ.
Én ezektől már csak a rosszabbat várom...

kifordított nagyanyó 2012.02.03. 13:47:06

@sárkányfő: Na,én azért nem vagyok olyan naiv (ne tévesszen meg a nickem)
Pl.hittem fecóékban még azután is,hogy elkúrták,de nem voltam ilyen türelmes mint a posztoló.
@Kompli: Háát nehéz dolguk lesz.
Ráadásul a szavazóiknak még viktor az isten.

2012.02.03. 15:29:20

@bigthereal:

"már meg ne haragudj, te nagyon buta vagy... "

Szerintem elég, ha ennyit írsz.
Az előnye az, hogy azt sem tudni, mire gondolsz, mire "reflektálsz", esetleg kinek?, stb..

Az ilyenekbe már könnyű belekérdezni és akkor bukhatod a vitát:

"tudod, menni a devizatartalék? és azt is tudod, abból mennyi ideig lehet csak abból finanszírozni az államadósságot?

ha nem tudod, minek ugatsz bele a nagyok dolgába, ha meg tudod, minek folytatod a hisztériakeltést?

remélem, te is bevásároltál 320-as euróból:xD "

dr. pretender 2012.02.04. 15:30:10

@Tapogatott Kukorica: szerintem ez nem az átlag "kisember" opciója, nekem csak olyan ismerősöm vitt ki pénzt, akinek bőven volt mit kivinni :) de valóban amiatt, amiről te is írsz

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.02.04. 16:07:11

Ha ez az írás valami ironikus mű , akkor remek, tényleg igazán remek.
Szerepel benne az összes szemellenzős fidióta toposz.

Ha mégsem így volna, akkor a poszter az élő példa arra hogy miért is nem szabad a könnyű drogokat engedni.
Beszedett valami vicces dolgot füvet, gombát, vagy ki tudja mit és máris egy párhuzamos univerzumba teleportálta magát.

laci0011 2012.02.05. 10:23:19

@Di622: Kár erőltetni ,majd ellenzékben újra visszatér az emlékezet,a kognitív képességek és nem a csodában való hit.Ismét eszükbe jut hogy adni kell nem elvenni csak,lehetne csökkenteni a jövedéki adókat nem európára hivatkozva adót emelni adót túlemelni,a régi reflexek szerint!

laci0011 2012.02.05. 10:28:23

@bogancs: Ha lesz is fordulat,az annak ellenére lesz amit ez a kormányzat csinál,az az ország győzelme lesz a hülyeség felett,a rombolás felett Ti meg költözzetek unortodoxiába minnél hamarabb,már elég közpénzt raboltatok,simicska ivadékok!

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.02.07. 11:48:21

Hát itt a fordulat, megkapták az első fizetést:
>>"Ebben a pillanatban utaltam el a saját fizetésem, közben a könnyeimtől alig láttam" - írta az [origo]-nak Andrea, aki egy kisebb cég pénzügyeseként dolgozik. Bruttó fizetése 102 ezer forint maradt, de a kézhez kapott összeg a tavalyi 83792 forint után 76810 forintra csökkent."<<
vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20120206-berkompenzacio-utan-is-van-akinek-csokkent-a-fizetese.html

Ez aztán fordulat!
Biztos vagyok benne, hogy a poszt írója fidesznyik politikus, mert ennyi csúsztatást, mellébeszélést ilyen rövid idő alatt eddig csak "politikustól" (értsd: megélhetési hazudozó) hallottam/olvastam.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.07. 22:05:51

@Sandman (KaraKum):

És ezt olvastad már? (csak hogy kontrázzak)

Óriási többlettel kezdte az évet a költségvetés:

www.portfolio.hu/gazdasag/oriasi_tobblettel_kezdte_az_evet_a_koltsegvetes_3.162556.html

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.02.10. 14:55:19

@bogancs: tojok a költségvetésre. A költségvetésnek abból van többlete, amit belőlünk tapsnak ki.
A megyében sorban szűnnek meg munkahelyek, zárnak be cégek az új rendszernek köszönhetően. A nettó fizetések többezer forinttal csökkentek a tavalyihoz képest, többek között az enyém is, úgy, hogy közben béremelést is kaptam. És itt van még valami:
www.origo.hu/allas/20120210-novekvo-munkanelkulisegre-lehet-szamitani-a-tomeges-leepitesekkel-indulo-2012ben.html

Tömeges leépítések és kirúgások éve jön. Jó lenne felébredni a narancs álmokból, és körülnézni. Vidéken a dolgozó, adófizető emberek is vagy nyomorognak, vagy épp a nyomorszint fölött tudnak létezni. Ez a fordulat történik a valóságban.

Senkit nem érdekel a költségvetés állapota, amikor hónapról hónapra kenyérre is alig elég a több műszakban megkeresett fizetés.

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.02.11. 06:33:43

@bogancs: és hogy kontrázzak én is: tán erre gondoltál a fordulat kapcsán?
inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-481293

Jaj de jó nekünk! Eddig a cég állta az internetem, és tudtam egy csomó élelmiszert is venni a cafeteriából. Mostantól nincs internet, kaja is csak 5000 forintig, az is a legdrágább boltokban, de legalább azokban a kínálat is nulla. Köszönjük fidesz, basszátok meg!

anonymand 2012.02.11. 09:50:38

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

"Ne is haragudj, de az a linkelgetés, kiragadva egy-két rossz hírt, nívótlan dolognak számít itt." - írtad Te, nékem.
A nívó ezek szerint az, hogy csak pozitívumok közte szemezgetsz, oszt az alapján hülyíted azt, aki hagyja magát.
Az általad megadott link felvezető sorai azonban megkérdőjelezik a hurráoptimizmust. Egy kicsit.
"A korábbi évekhez képest kimagasló többlet elsősorban az adóbevételek megugrásának egyszeri hatásával magyarázható." - ennek kéne oly nagyon örülni? A cím mögötti tartalom eljutott-é hozzád?
"Tavaly ugyanis 122 milliárdos deficittel zárta a büdzsé az év első hónapját, ezt megelőzően három éven keresztül produkált 30 milliárd forintos többletet. Ezek alapján azt mondatjuk tehát, hogy kifejezetten jól indult az idei év a költségvetés számára, ám ezt vélhetően egyszeri adóbevételi hatások magyarázzák." - jó dolog a szufficit. Csak üröm is van ugye az örömben.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2012.02.13. 08:02:18

Tisztelt bogancs!

Tanácsot kérek!
Hogy helyes, milyen formában felel meg kényes ízlésednek, mely módon illeszkedik az általad kívánatosnak tartott nívóhoz?

Emígyen:
"a vállalkozások 4 százaléka akarja növelni a létszámát," ...
"A cégek többsége eddig megpróbálta tartani a létszámot,"

vagy:
"Mindössze a vállalkozások 4 százaléka akarja növelni a létszámát, míg 29 százalék csökkentést tervez - derül ki a GKI felméréséből. A cégek többsége eddig megpróbálta tartani a létszámot, de már nem bíznak a kedvező kimenetelben"

Forrást nem adok, mert tartani kívánom a szintet....

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 21:11:07

@Sandman (KaraKum):

"tojok a költségvetésre. A költségvetésnek abból van többlete, amit belőlünk tapsnak ki."

Most már csak azt lenne jó tudni, nemdebár, hogy kié ez a költségvetés? Nem-e a miénk?

A költségvetésre tojni nem túl okos dolog ám..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 21:13:24

@Sandman (KaraKum):

"Mostantól nincs internet, kaja is csak 5000 forintig, az is a legdrágább boltokban"

Én internetet egyszer választottam, akkor is megbántam. Változott év közben a díja, és máris nem tudtam kihasználni.

Szép kártyán további 12500 Ft étkezési juttatást lehet kapni, tehát a tényleges csökkenés csak havi 500 Ft. Persze, hogy erre miért volt szükség, miközben az élelmiszerárak növekedtek, azt én sem tudom..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 21:15:17

@anonymand:

"A nívó ezek szerint az, hogy csak pozitívumok közte szemezgetsz, oszt az alapján hülyíted azt, aki hagyja magát."

Miért? Szerinted a pozitívumokat elhallgatni kellene?

Hülyíteni csak azt lehet, aki hagyja magát, jól mondod. Viszont a tisztánlátáshoz nemcsak a rossz hírek ismeretére van ám szükség.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 21:17:25

@anonymand:

"Csak üröm is van ugye az örömben."

Szerintem ebben semmi üröm nincsen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 21:21:12

@anonymand:

"Mindössze a vállalkozások 4 százaléka akarja növelni a létszámát, míg 29 százalék csökkentést tervez - derül ki a GKI felméréséből."

Érdekes, hogy amikor én jöttem (pozitív) előrejelzésekkel, hogy lesz itt még 300 alatt az euró, és így fog még csökkenni a devizában felvett államadósságunk, akkor valahogy inkább a tényeket részesítetted előnyben semmint a bizonytalan jövőbeli kilátásokat.

NYJetsTD 2012.02.14. 21:33:31

@bogancs: "Érdekes, hogy amikor én jöttem (pozitív) előrejelzésekkel, hogy lesz itt még 300 alatt az euró, és így fog még csökkenni a devizában felvett államadósságunk, akkor valahogy inkább a tényeket részesítetted előnyben semmint a bizonytalan jövőbeli kilátásokat"
Ne haragudj, de azt mondom, ez egy nagyon mocskos hazugság tőled.
Te ezt akkor mondtad és abban a hitben, hogy marad az unortodox politika és nem vesszük fel a kapcsolatot az IMF-fel.
Magyarán az általad istenített gazdasági szabadságharc megcsúszott, az itteni kommentelők nagy része viszont pont arról írt, ha marad ez az agyament háborúskodás, akkor mi lesz.

NYJetsTD 2012.02.14. 21:44:01

@bogancs: Ja és még valami.
EZ az egész Európai Unió és IMF elleni nagypofájúskodása a fidesznek még csúnyán visszaüthet.
Ha sikerül elcseszni az arrogáns stílusukkal, a piac tíz perc alatt kinyír minket.
Ha megkötik, akkor olyan szigorú elszámolásban lesznek, hogy még a hónaljszagukkal is el kell számolniuk.
Ez viszont azt jelenti, hogy elképesztő megszorítások jönnek. Akkor viszont a nép nyírja ki őket. Lehet választani.
Mind az egykulcsossal kétkulcsossal, mind a "emútnyócévben" le népszavaztatott és emiatt elhalasztott lehetőségekkel felfalták a jövőjüket...és a mienket is...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 21:56:01

@NYJetsTD:

"EZ az egész Európai Unió és IMF elleni nagypofájúskodása a fidesznek még csúnyán visszaüthet."

Meglátjuk! Csúnyán visszaüthet, de az is lehet, hogy bejön nekik. Mindannyiunknak ez utóbbi lenne a kívánatos.

"Te ezt akkor mondtad és abban a hitben, hogy marad az unortodox politika és nem vesszük fel a kapcsolatot az IMF-fel."

Ezek szerint látsz valami elmozdulást az unortodox politikától? Mert én semmit. Az eddigi unortodox intézkedések visszacsinálására semmi jel sem mutat. Az eddig beszedett bankadókat, különadókat nem fogja visszafizetni az állam, mint ahogy a végtörlesztés is lezajlott, a nyugdíjrendszer átalakításával együtt.

Az egykulcsos adó meg talán nem is unortodox.

Az EU meg csak elvi dolgokon rugózik (bírók nyugdíja, mnb elnök esküje... stb.) Ezeknek az ügyeknek semmi közvetlen gazdasági hatása nincs.

Ha meg azt mondjuk, hogy két év unortodox politikával beszedünk egy csomó pénzt a multiktól és a bankoktól, utána meg konszolidálódunk, és erre a forintárfolyam meg a bizalom is visszaáll, akkor meg nem is biztos, hogy olyan rossz az elmúlt időszak szaldója.

NYJetsTD 2012.02.14. 22:14:22

@bogancs: "Mindannyiunknak ez utóbbi lenne a kívánatos."
Ebben azt hiszem, nincs vita köztünk...

"Ezek szerint látsz valami elmozdulást az unortodox politikától? Mert én semmit."
Egyrészt ennek az alapvető eleme volt, hogy az IMF kirúgva. Ez máris megdőlt.
A másik az egykulcsos adó. Ezt meg kifogásolják és valószínűleg el is töröltetik.

"Az eddig beszedett bankadókat, különadókat nem fogja visszafizetni az állam,"
Erre még ne vegyünk mérget. Másrészt és ez a nagyobb baj, ezt már visszaszedték, visszaszedik a cégek.

Az EU és az IMF is más dolgokon "rugózik", de előbb-utóbb összeérnek a szálak...

"Ha meg azt mondjuk, hogy két év unortodox politikával beszedünk egy csomó pénzt a multiktól és a bankoktól, utána meg konszolidálódunk, és erre a forintárfolyam meg a bizalom is visszaáll, akkor meg nem is biztos, hogy olyan rossz az elmúlt időszak szaldója."
Én esküszöm értem az elgondolásod, az érveid. De egyszerűen hiányzik belőlük a koherencia. A bizalom attól, hogy szarrá szívatjuk a bankokat és multikat nem fog helyre állni. A forint árfolyam jelenleg az IMF tárgyalások hírére stabil, de ha sokáig húzzák, megint elindul a lejtőn.
Végül tényleg ne feledkezzünk meg a népről. Jelenleg mind morálisan, mind anyagilag válság van. Ez nem fog hónapok, sőt még évek alatt sem helyrejönni. De mi lesz a következő megszorítások után? Mernél tippelni?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 22:25:33

@NYJetsTD:

"Én esküszöm értem az elgondolásod, az érveid. De egyszerűen hiányzik belőlük a koherencia."

Érdekes, mert én meg a te logikádból hiányolom ugyanezt.

Egyfelől a költségvetésben nincs túlságosan nagy lyuk, idén is 2,5%-os a hiányterv, és a januári adatok alapján nem is állunk rosszul. Tehát érthetetlen, miért vizionálsz óriási megszorításokat. Főként úgy, hogy ezzel párhuzamosan az egykulcsos adó megszüntettetését is várod az IMF által, ami önmagában többszáz milliárdos pluszbevételt hozhat.

NYJetsTD 2012.02.14. 22:43:57

@bogancs: "Érdekes, mert én meg a te logikádból hiányolom ugyanezt"

Akkor ezt a kettőnkre jellemző módon megbeszéltük : )))

"Egyfelől a költségvetésben nincs túlságosan nagy lyuk, idén is 2,5%-os a hiányterv, és a januári adatok alapján nem is állunk rosszul."
"Januári adatok alapján azért ne kezdjünk el egy évet dícsérni. Ezt majd jövő év ilyenkor megtudjuk tenni. Vagy nem.

"Tehát érthetetlen, miért vizionálsz óriási megszorításokat."

Sebaj. Majd megérted.

"Főként úgy, hogy ezzel párhuzamosan az egykulcsos adó megszüntettetését is várod az IMF által, ami önmagában többszáz milliárdos pluszbevételt hozhat."
Ez az. Itt a fő probléma. Már számtalanszor próbáltuk érzékeltetni veled, ha marad, akkor számtalan helyről kell összekaparni a kieső pénzt.
Ha nem marad, akkor mi a fenéért érte meg ez az egész hajcihő?
Többször elmontad, milyen jó neked, hogy megkaptad ezt a plusz lóvét. Ha elveszik, akkor azt fogod mondani, milyen jó hogy elvették?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 22:51:48

@NYJetsTD:

"Többször elmontad, milyen jó neked, hogy megkaptad ezt a plusz lóvét. Ha elveszik, akkor azt fogod mondani, milyen jó hogy elvették?"

Nagyon fogom bánni. Mert az az én pénzem, megdolgoztam érte. Adózni is sokat adózok, még így is.

"Sebaj. Majd megérted."

Ezek szerint te egykulcsos megszüntetést, és még ezen felül megszorításokat is vársz??

"Januári adatok alapján azért ne kezdjünk el egy évet dícsérni. "

Nem dícsérem, de azért arra jó az adat, hogy egyelőre temetni se lehessen a költségvetést az ellenzék által. Ha megfigyeled, nagy is a csönd ezen a téren. Máskor ilyenkor már ment a mantra, hogy megbukott a költségvetés. (Ez a Fidesz részéről is szokás volt egyébként korábban.)

NYJetsTD 2012.02.14. 23:11:06

@bogancs: "Nagyon fogom bánni. Mert az az én pénzem, megdolgoztam érte. Adózni is sokat adózok, még így is."
Én híve vagyok annak, hogy aki tud, tanult, vagy sokat dolgozik, az a fizetési papírján is lássa az eredményét. De annak is, hogy ne szakítsunk le több százezer ember, mint ahogy a mostani adózás tette...

"Ezek szerint te egykulcsos megszüntetést, és még ezen felül megszorításokat is vársz??
Hát ha nagyon őszinte akarok lenni, én azt hiszem, hogy kormányunk megint fejjel megy a falnak és nem fog megegyezni.
De ha mégis, akkor igen, mindkettőt várom. Én nem látom olyan rózsaszínűen ezt az évet, bár neked legyen igazad.
mind a malév ügy, mind a meghalt hitelpiac, mind a bizonytalan gazdaságpolitika még keményen visszaüthet. Kell itt még a lé bőven.

"Máskor ilyenkor már ment a mantra, hogy megbukott a költségvetés. (Ez a Fidesz részéről is szokás volt egyébként korábban.)"
Szerintem ez egy várható szituáció volt, mindenki a következő lépést találgatja, mármint az IMF vs. magyar kormány csatában. Egy hónap múlva okosabbak leszünk.
De hangsúlyozom még egyszer: ha nem lesz megegyezés, akkor minket úgy megszopatnak a piacok, amit még Európa nem látott...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 23:23:43

@NYJetsTD:

"Én híve vagyok annak, hogy aki tud, tanult, vagy sokat dolgozik, az a fizetési papírján is lássa az eredményét. De annak is, hogy ne szakítsunk le több százezer ember, mint ahogy a mostani adózás tette..."

Én meg azt gondolom, hogy az adózás a közteherviselés elvén alapuljon. A leszakadó rétegeken, a szegényeken pedig semmilyen adórendszer nem segít, rajtuk inkább a szociális segélyezés, illetve a munkahelyteremtés segíthet. A Keveset keresőkön pedig nem a keresetük adómentesé tétele, hanem a fizetés emelése, illetve annak ösztönzése.

"Én nem látom olyan rózsaszínűen ezt az évet, bár neked legyen igazad."

Végül is ez bizalmi dolog valahol. Ha olyan kormány lenne hatalmon, amelyet én nem szívlelek, te viszont igen, akkor valószínűleg pont fordítva látnánk a dolgokat. :)

NYJetsTD 2012.02.14. 23:46:57

@bogancs: "A Keveset keresőkön pedig nem a keresetük adómentesé tétele, hanem a fizetés emelése, illetve annak ösztönzése."
Jelenleg épp az adóváltozás vett el tőlük pénzt.

"Végül is ez bizalmi dolog valahol. Ha olyan kormány lenne hatalmon, amelyet én nem szívlelek, te viszont igen, akkor valószínűleg pont fordítva látnánk a dolgokat. :)"
Már nagyon várnám ezt az időt, de sajnos ilyen valószínűleg soha nem lesz.
Én nem tudom, nem akarom szívből megközelíteni a kormányok munkáját. Engem az érdekel, tudnak-e végre jövőképet vázolni, saját juttatásaikból visszavenni, a mutyit, korrupciót büntetni és még sorolhatnék ezernyi "álmot".
Gondolom észrevetted, (naná, hogy igen)ezzel a kormánnyal különösen kritikus vagyok. Nekem a fidesz és orbán olyan szinten megosztó és hazug, amit nem tudok és nem is akarok befogadni. Mivel figyelemmel követem őket is megalakulásuk óta, ezért különösen szédítő ez a politikai ringlispil, amit bejárnak. De nem őszinte meglátásból, hanem populista, jól megkomponált pénzügyi és hatalmi megfontolásokból. Most ennek tapsoljak?
A többi párt meg szintén tele van megélhetési politikussal. Most nekik tapsoljak?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.14. 23:55:09

@NYJetsTD:

Igen, ez érdekes dilemma. Ugyanakkor én mégis úgy gondolom, hogy az nem vezet sehová sem, ha egyre többen azt modják, hogy nekem egyik párt sem tetszik, egyiknek sem "tapsolok", úgyhogy inkább el sem megyek szavazni.

Aki nem szavaz, valójában az is szavaz. Megszavazza a szélsőségeseket például, hiszen azok így valós arányuknál nagyobb %-ot kapnak.

Én ilyenkor mindig azt mondom, hogy a legkisebb rosszat kell választani, mint lehető legjobb megoldást.

(Én egyébként egyetlen egyszer, 2006-ban voltam úgy a második fordulóban, amikor már csak Fidesz és Mszp közül lehetett választani, hogy áthúztam mindkét nevet, tehát érvénytelen szavazatot adtam le. Az a kampány ugyanis mérhetetlenül hazug volt mindkét oldalról. 14. havi nyugdíj, meg ilyenek. Azóta megfogadtam, hogy mindig választani fogok, mert mint kiderült mindig van rosszabb..)

NYJetsTD 2012.02.15. 00:29:20

@bogancs: "hogy nekem egyik párt sem tetszik, egyiknek sem "tapsolok", úgyhogy inkább el sem megyek szavazni."
Pedig most pont ez van.

"Aki nem szavaz, valójában az is szavaz. Megszavazza a szélsőségeseket például, hiszen azok így valós arányuknál nagyobb %-ot kapnak."

Ha normális és tisztességes politika folyna, ez nem történhetne meg. De se az mszp se a fidesz nem tett ezért.
Ha pedig az ország megválasztja a jobbikot, meg is érdemli a sorsát.
Pontosan az a fidesz legnagyobb hibája, hogy álszent módon demagógiákkal, csúsztatásokkal kiforgatott már minden jó ügyet, amit nem ő talált ki, vagy nem az ő érdekeit szolgálja. Most meg csodálkoznak, hogy ezeket a gusztustalan paneleket a jobbik is felhasználja...

anonymand 2012.02.15. 04:08:40

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

"Érdekes, hogy amikor én jöttem (pozitív) előrejelzésekkel, hogy lesz itt még 300 alatt az euró, és így fog még csökkenni a devizában felvett államadósságunk, akkor valahogy inkább a tényeket részesítetted előnyben semmint a bizonytalan jövőbeli kilátásokat."

Igen, érdekes, hogy Te (csak és kizárólag) a pozitív előrejelzésekre hivatkozol, csak azokat veszed figyelembe. Az Euró árfolyamával kapcsolatban még vannak aggályaim. Jós nem vagyok, a tárgyalások zajlanak, de elég két "jól megfogalmazott" nyilatkozat és rövid örömünknek, az árfolyam kedvező alakulása okán, vége.

"Az EU meg csak elvi dolgokon rugózik (bírók nyugdíja, mnb elnök esküje... stb.) Ezeknek az ügyeknek semmi közvetlen gazdasági hatása nincs."
Már megírtam a tárgyalások folynak. Arról, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy az érdemi tárgyalások kezdetét kijelöljék. Ennyi éleslátásodról, hogy "csak elvi dolgokon" rugóznak.
Oszt, ha sikerül majd ahhoz a másik tárgyalóasztalhoz leülni, majd ott kerülhet szóba, hogy mit is tud felajánlani a kormány. Amit vagy elégségesnek találnak, vagy sem.

Januári adatok....
"Nem dícsérem, de azért arra jó az adat, hogy egyelőre temetni se lehessen a költségvetést az ellenzék által. "
Konkrétan melyekre gondolsz? Az építőiparra, az inflációs adatra, a várható munkahelyteremtésre (GKI), esetleg a jelenleg folyó elbocsájtásokra?

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2012.02.15. 04:44:54

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Ezt tartottam ürömnek: ..."ezt vélhetően egyszeri adóbevételi hatások magyarázzák."
Rövid hatású, hogy ne mondjam pillanatnyi siker.
Örömöm akkor lenne teljes, ha tendenciáról beszélhetnénk.

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2012.02.15. 11:54:45

@bogancs: Akkor legyen itt citadellától egy a borúlátásomat igazoló tény:

Idén lejár 1,5 milliárd eurónyi államkötvényünk, plusz kell fizetni vagy 1 milliárd kamatot is a többi kintlévõre, meg az IMF-nek is vissza kell adni vagy 4 milliárdot, tehát be kéne vonni bõ 6 milliárd eurót. Nem mindegy, hogy ez milyen kamatszint mellett történik. Ha államkötvényt bocsátunk ki (mondjuk jó esetben 6,5%-os hozam mellett), akkor az kb. éves 250 millió eurónyi többletköltséget jelent, azaz éves 70 milliárd forintot. Ha ezt a pénzt az IMF-tõl vennénk fel ( 3%-os kamatszint alatt) piaci finanszírozás helyett, akkor ennyivel kevesebb lenne az ÉVES kamatkiadásunk. Óriási összegekrõl van szó, a szabadságharc láthatóan nem olcsó dolog. De ha legalább lenne értelme, még meg is értenénk. Ha a piaci finanszírozás más tekintetben kedvezõbb lenne, akkor mondhatnánk rá, hogy OK, drágább, de jobb. Ám pusztán azért éves soktízmilliárdot kifizetni mert a kormányzatnak akut IMF-undora van, kissé túlzás. Amolyan dzsentri virtus.

anonymand 2012.02.15. 18:24:56

Tisztelt bogancs!

Örvendek, hogy van lehetőségem jó hírt is közölni.

""Elájultak" a londoni elemzők a magyar adattól"
"A GDP tavalyi negyedik negyedéves növekedését átlagosan 0,8 százalékra becsülték az elemzők, egyedül a Budapest Alapkezelő szakemberei vártak a KSH 1,4 százalékos adatát megközelítő 1,3 százalékos pluszt."

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: most akkor mindenki bűnös aki eredményeket kér számon, vagy csak az bűnös aki számon kér, vagy hogy van ez?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.15. 18:58:04

@anonymand:

Meg sem kérdezem, hogy te mekkora növekedésre számítottál.. :-))

anonymand 2012.02.16. 04:13:03

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Ha kérdezed, ha nem elárulom, hogy erre a szakaszra nem saccoltam, de a 2012-es évre -0,7-0,9/%-os volt a becslésem, talán nem itt írtam meg.
Ezt még most is tartom.
Ne legyen igazam!

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.16. 21:01:03

@anonymand:

Feljegyeztem, visszatérünk rá egy év múlva.

Amennyiben jobb lesz ennél az adat, akkor be fogod majd látni, hogy mindent egybevetve alaptalan volt a pesszimizmusod?

Én 2012-re 0,5-1,0% közötti növekedést várok. Legyen igazam!

anonymand 2012.02.17. 05:48:28

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Van egy nagyon rossz hírem.
A GKI becslései többnyire beigazolódnak.
Nem ők szoktak a legpesszimistábbak lenni, nekem úgy tűnik, hogy inkább a legszakszerűbbek.
Ne legyen igazuk.
Megjegyzem, ha megnézed néhány nem kifejezetten baloldali közgazdász véleményét, hozzájuk képest is optimista vagy.
Irigyellek.

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.17. 21:32:27

@anonymand:

"hozzájuk képest is optimista vagy.
Irigyellek."

Sajnos/szerencsére ilyen az alaptermészetem. :)

Javíthatatlan vagyok..

Haverka 2012.02.19. 00:15:36

@bogancs: "Az a kampány ugyanis mérhetetlenül hazug volt mindkét oldalról. 14. havi nyugdíj, meg ilyenek."

még szerencse, hogy az "1 millió új munkahely", a "senki nem jár rosszabbul" és a "megvédjük a nyugdíjakat és a magánnyugdíj pénztárakat" kicsit sem volt hazugság :)

én már azon drukkolok, hogy ezek ne akarjanak inkább semmit se megvédeni, mert akkor csak a lakosság szív.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.22. 06:55:57

Valami itt van a bögyömben már egy ideje.
A foglalkoztatottság és a születésszám az wishful thinking, de pl. az forint árfolyam kérdése.
Én úgy látom, hogy a pozitív változások leginkább a kormány ellenére valósulnak meg. Úgy értem, hogy a jelenlegi viszonylag nyugodt időszak oka, hogy a fülkeforradalom alábbhagyott. Most már mindenki elhiszi, hogy meg fogunk állapodni a Valutaalappal, holott a forradalom tombolása alatt ez elképzelhetetlen lett volna, sőt még a vívmányaiból is hajlandóak vagyunk engedni, ha kell. Most már a Bankszövetség is tárgyalópartner, nem pedig nyerészkedő kapitalisták stb.

Szvsz előbbre tartanánk, ha ezzel kezdjük, és ezt az egész kurucos kalandot kihagyjuk...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.22. 19:57:21

@Lord_Valdez:

"Szvsz előbbre tartanánk, ha ezzel kezdjük, és ezt az egész kurucos kalandot kihagyjuk... "

szvsz?? :) De sok helyen olvastam már ezt a mondatot...

Csak azt tudnám, hogy miben gondolod az előbbre levést? Államháztartási hiányban, adóságcsökkenésben, devizahitel-problémában, esetleg kevesebb megszorításban?

A magam részéről meg úgy gondolom, hogy a válságadók nélkül igencsak hátrébb lennénk. Vagy hiányban és adósságban, vagy pedig életszínvonalban a válságadókat helyettesítő megszorítások miatt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.22. 19:59:01

@Lord_Valdez:

"sőt még a vívmányaiból is hajlandóak vagyunk engedni"

De ezt az engedést azért ügyesen csinálják, ezt el kell ismerned.

A szimbolikus, demokráciatechnikai kérdésekben hajlandó engedni a kormány szinte mindent, de azért a multiktól beszedett százmilliárdok visszaadásáról szó sincs..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.22. 20:48:16

@bogancs:
Ha nem akarják mindenáron túllicitálni a Bajnai-féle SZJA-t, akkor pl. jóval kisebb hiánnyal kerültek volna szembe. Ha nem emelnek extra nyugdíjat, akkor csak kicsivel.
Ha nem találják ki a nyugdíj államosítást és a bankadót, akkor nem száll el ennyire a forintárfolyam és sokkal kevésbé létezne egyáltalán devizanyomás.
Ha az IMF-fel nem szívóznak (és nem államosítják a MNYP-ket), akkor most kéne 9,3%-os hozamot ígérniük 3 éves államkötvényre. És így tovább.
Ahogy régen megírtam (
liberatorium.blog.hu/2011/03/10/raszputyin_3 ), a kormánynak volt egy terve, amivel az volt a legnagyobb baj, hogy a saját végrehajtását akadályozza.

A válságadók nem megszorítások helyett vannak, hanem maguk is megszorítások. Az más kérdés, hogy közvetettek, ezért a bankot utálod, nem az államot érte.
Amellett, most is vannak brutális megszorítások. Az ÁFA emelés az oké, azt nehéz lett volna elkerülni, de hatalmas elbocsájtások vannak a közszférában. Zárolások vannak, a szociális ellátást jelentősen visszavágták stb.
Megszorítások vannak, csak nincsenek nevén nevezve.

Ügyesen csinálják-e?
Nem mondanám. Inkább annak köszönhető, hogy nincs ellenzék, aki számon kérhetné rajtuk azt, hogy egyik nap még ellenség az IMF, a másik nap pedig a "mi bankunk". Mivel nincs kommunikációs ellenszél, ezért el tudják sumákolni.

Azok a százmilliárdok nagyon hiányoznak. Ennek egyenes következménye lesz a távközlési és energetikai hálózat fejlesztésének elmaradása. Ez még nem annyira látszik. A banki adók viszont már most komoly károkat okoztak. Jelentősen megemelkedtek a hitelkamatok és ez komolyan visszaveti a fellendülést.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.22. 23:50:07

@Lord_Valdez:

"Azok a százmilliárdok nagyon hiányoznak. Ennek egyenes következménye lesz a távközlési és energetikai hálózat fejlesztésének elmaradása. "

Ez hülyeség! A befektetés oda megy, ahol hasznot remél. A sunk-cost nem befolyásolja a jövőbeli gazdasági döntéseket. Vagy akinél igen, az vesztes lesz. Ami meg mer, az nyer.

Pusztán azt kell hitelesen bizonyítani, hogy az egyszeri különadók tényleg egyszeriek voltak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.22. 23:53:48

@Lord_Valdez:

"hatalmas elbocsájtások vannak a közszférában. Zárolások vannak, a szociális ellátást jelentősen visszavágták stb.
Megszorítások vannak, csak nincsenek nevén nevezve."

Tudnál példát hozni megszorításra?
Én inkább friss posztomból kiemelve így gondolom:
Kiadási oldalon jelentős vágás várható az idén és volt már némi eddig is, ezek azonban nem fűnyírelv szerű vágások lesznek, hanem speciális területeket fog érinteni. Azokat, amelyek a korábbi években jelentősen hozzájárultak a magas hiányhoz: gyógyszerkassza, oktatás, önkormányzatok, tömegközlekedés, rokkantnyugdíjak. Csupa olyan dolog, amelyek bár sok embernek fognak nehézséget okozni, de valahol mégis minden eddigi kedvezményezett tudja, hogy az eddigi helyzet egy fenntarthatatlan és igazságtalan kiváltság volt. Épp ezért továbbra sem számítok a Fidesz jelentős népszerűségvesztésére, sőt akár meg is fordulhat a folyamat. A januári közvéleménykutatások szerint már inkább nőtt a kormány támogatottsága.

anonymand 2012.02.23. 05:09:54

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

" Azokat, amelyek a korábbi években jelentősen hozzájárultak a magas hiányhoz: gyógyszerkassza, oktatás, önkormányzatok, tömegközlekedés, rokkantnyugdíjak. Csupa olyan dolog, amelyek bár sok embernek fognak nehézséget okozni, de valahol mégis minden eddigi kedvezményezett tudja, hogy az eddigi helyzet egy fenntarthatatlan és igazságtalan kiváltság volt." - ez egy kicsit erős volt!
Szép dolog a párthűség, de amit itt leírtál az orbitális baromság.

Gyógyszerkassza: dögöljenek meg a cukorbetegek.
Oktatás: aki szegény annak a büdös kölyke ne akarjon továbbtanulni.
Rokkantnyugdíjasok: pusztuljanak, csak rontják a statisztikát.

Ez meg végképp kiverte a biztosítékot: ..."de valahol mégis minden eddigi kedvezményezett tudja, hogy az eddigi helyzet egy fenntarthatatlan és igazságtalan kiváltság volt."
60 ezer helyett 47 ezer a közmunkáért. Rohadt kedvezményezettek (akiknek jut, ha jut közmunka, majd most megtudják, hogy milyen az igazságosság!
28 ezer szociális segély helyett csak 22.500 a kiváltságosnak, nehogy má igazságtalanul milliomos legyen a kedvezményéből!
Igazságosan nekik nem is 2%-al kőne emelni az ÁFA-t, csak erre még nem született egyéni képviselői indítvány.
Tényleg tarthatatlan volt!

Bravó!
Megemelem a kalapom.

Tisztelettel:
anonymand

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.23. 07:01:23

@bogancs:
"Pusztán azt kell hitelesen bizonyítani, hogy az egyszeri különadók tényleg egyszeriek voltak. "
Na, ez az. Erre viszont nem sok garancia akad.

Pl. Az ÁFSZ-nél 50%-t bocsájtottak el. Az MKEH-nél is egymás után rugdossák ki az embereket. Sorra bocsájtják el a 4-órásokat pl. a Vakok Intézetéből.
Ezek fűnyírószerű vágások. Bértömeg gazdálkodás van.
Jelenleg Tarlós pont azért kilincsel a kormánynál, mert befagyasztották a BKV normatívát és veszélybe került a működése.

A kormányzás célja nem a kormánypárt népszerűségének növelése.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.23. 20:40:33

@anonymand:

"Gyógyszerkassza: dögöljenek meg a cukorbetegek.
Oktatás: aki szegény annak a büdös kölyke ne akarjon továbbtanulni.
Rokkantnyugdíjasok: pusztuljanak, csak rontják a statisztikát."

Szerintem meg ez a baromság, sarkítás és hangulatkeltés. De hát biztosan sokan vannak olyanok is, akik ugyanígy gondolják, mint te. Ki ilyen, ki olyan. Nem vagyunk egyformák.

"60 ezer helyett 47 ezer a közmunkáért."

Viszonyítás kérdése. Más meg a segélyhez viszonyítja, hogy annál jobb. Élethelyzettől függ, hogy valaki 60 ezer helyett kapja a 47-et, vagy a 28 helyett.

"28 ezer szociális segély helyett csak 22.500 a kiváltságosnak, nehogy má igazságtalanul milliomos legyen a kedvezményéből!"

Hát ne is! Az én adómból. Aki többet akar, és egészséges, munkaképes, az menjen el közmunkára, ha rendes állást nem kap.

Ha én olyan szorult helyzetben lennék, hogy választanom kellene, hogy otthon lódatom a lábam 22ezerért, vagy dolgozok 47-ért, akkor biztos a munkát választanám. Megőrülnék otthon a semmittevéstől.

De hát nem vagyunk egyformák. Ki ilyen, ki olyan.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.23. 20:44:33

@Lord_Valdez:

"Pl. Az ÁFSZ-nél 50%-t bocsájtottak el. Az MKEH-nél is egymás után rugdossák ki az embereket. Sorra bocsájtják el a 4-órásokat pl. a Vakok Intézetéből."

Pl. a Mercinél, meg a Boschnál meg felvétel van.

"Ezek fűnyírószerű vágások. Bértömeg gazdálkodás van."

Konkrétan mi a gondod a bértömeg gazdálkodással?

"Jelenleg Tarlós pont azért kilincsel a kormánynál, mert befagyasztották a BKV normatívát és veszélybe került a működése."

Mert a kormány hiányolja a hosszú távú kiegyensúlyozott működést lehetővé tévő koncepciót. Ezt kellene letennie az asztalra Tarlósnak a kilincselés mellett/helyett.

"A kormányzás célja nem a kormánypárt népszerűségének növelése."

Dehogynem. Ez mindig mindenhol cél, amíg világ a világ, demokrácia a demokrácia. Vagy esetleg tudsz ellenpéldát?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.23. 21:15:58

@Lord_Valdez:

Szerintem a bértömeg gazdálkodás pontosan alkalmas eszköz arra, hogy ne a fűnyíróelvet kelljen alkalmazni ha bértömegfeszítést kap egy szervezet, hiszen a szervezet vezetője szabadon eldöntheti, hogy mely alkalmazottaktól válik meg, kire van a legkevésbé szükség, esetleg hol léptet életbe bércsökkentést, vagy prémiumstoppot.

anonymand 2012.02.23. 21:50:59

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Még egyszer megemelem a kalapom!
Az irónia nem a kenyered, sebaj.
De az, hogy ""60 ezer helyett 47 ezer a közmunkáért."

Viszonyítás kérdése." - ez csak viszonyítás kérdése lenne? Már ne haragudj, de ez a pofátlan cinizmus teteje. Az általatok oly nagyon szidottak többet fizettek és Ti az ellenkezőjét kommunikáljátok, erre a válaszod: "Viszonyítás kérdése".
Ehhez azért bőr kell.
Vastag.

"Más meg a segélyhez viszonyítja, hogy annál jobb." - unortodox fogállásó Mona Liba mondta, hogy a körtét ne az almával....
"Élethelyzettől függ, hogy valaki 60 ezer helyett kapja a 47-et, vagy a 28 helyett." - igen élethelyzettől. Közmunkás volt anno, s közmunkás most. Igen. Ezt vetheted össze.
Vagy szociális segélyen élt, és azon él most is. Ezek összevethetők.
"Viszonyítás kérdése."

"Hát ne is! Az én adómból. Aki többet akar, és egészséges, munkaképes, az menjen el közmunkára, ha rendes állást nem kap.

Ha én olyan szorult helyzetben lennék, hogy választanom kellene, hogy otthon lódatom a lábam 22ezerért, vagy dolgozok 47-ért, akkor biztos a munkát választanám. Megőrülnék otthon a semmittevéstől." - fingod nincs a valóságról.
Halványrózsaszín fingod sincs.
A környéken (mondjuk 50 km-es körzet) a közmunkára jelentkezők csak egy töredéke kap munkát. Az álláskeresők 1, azaz egy meghirdetett állásra negyvenen - hetvenen jelentkeznek.
A falubeli csökkent munkaképességű, szociális segélyen élő meg ne akarjon a Te adódból fényesen megélni!
Hogy neked milyen igazad van!
A sanghaji nagynénikéd éljen havi 22500-ból, 28000 helyett.
Mondom, fingod nincs, hogy mekkora baromságokat hordol össze.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2012.02.23. 21:53:21

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Kis kiegészítés:
"A várható mértéket is felülmúlóan rosszul alakult a munkaerő-piaci helyzet az álláskeresési adatok alapján januárban. A Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett adatok szerint egy hónap alatt 96 100 fővel lett több, 648,4 ezer fő volt álláskereső, s a növekedésnek csak felét magyarázhatják szezonális okok. A bejelentett új állások száma zsinórban harmadik hónapja elmarad az átlagtól és az elmúlt évben jellemzőtől. A csoportos leépítések 2009 júliusa óta nem érintettek ennyi embert. Eközben feleannyian részesülnek álláskeresési támogatásban, mint egy éve. 22%-kal emelkedett az ellátatlanok száma, januárban 310 ezer fő volt."
Fingod nincs arról, hogy mekkora baromságokat írsz.
Mondom.

Tisztelettel:
anonymand

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.23. 22:04:03

@bogancs:
"Pl. a Mercinél, meg a Boschnál meg felvétel van."
Egyik se közszféra.

"Konkrétan mi a gondod a bértömeg gazdálkodással?"
Dolgoztál-e már nagyvállalatnál, vagy állami szervnél?
Ha nem, akkor elmondom, a dolog úgy működik, hogy a helyi vezető meghozza a döntést. Minél magasabban van valaki, annál többet keres, de nyilván senki se rúgja ki magát. Mivel ő a saját székét félti, ezért ő azért lobbizik, hogy az elvonás ne az ő részlegét érintse. Ez a végén odavezet, hogy nem azt rúgják ki, akire a legkevésbé van szükség, hanem, aki a legkisebb befolyással bír. A végeredmény: azonos mennyiségű főnök, kevesebb dolgozó.
Bércsökkentés nem jöhet szóba, mert rögzített bértábla van.

A kormány teljes joggal hiányolja, de a befagyasztásnak nem ez az oka, hanem a költségvetés hozása.

És ezért is tart itt a világ.
Margaret Thatcher pl. nem a népszerűségét féltette. Nem mondom, utálták is, mint a szart, de kirángatta az országot a trutyiból és most több szobra is van, köztük a parlamentben is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.23. 22:17:15

@Lord_Valdez:

"Ez a végén odavezet, hogy nem azt rúgják ki, akire a legkevésbé van szükség, hanem, aki a legkisebb befolyással bír. A végeredmény: azonos mennyiségű főnök, kevesebb dolgozó."

Szoktak olyan elvárásokat is megfogalmazni a vezetők felé, hogy csökkentsék az alattuk lévő vezetők létszámát. Ilyenkor születnek csoportösszevonások például.

Ettől függetlenül nem mondom, hogy nincs igazad az állami szférában zajló mechanizmusokkal kapcsolatban, ugyanakkor nem keverném össze az okot az okozattal, pláne nem alkalmazkodnék a rossz rendszerhez, és fogadnám azt el megváltoztathatatlan adottságként.

Ha úgy működik a rendszer, ahogy te leírtad, az a vezető hibája. Őt kellene leváltani!

"Margaret Thatcher pl. nem a népszerűségét féltette. Nem mondom, utálták is, mint a szart, de kirángatta az országot a trutyiból"

Én úgy emléksze, hogy jópárszor újraválasztották. Tehát lehet, hogy sokan utálták, de logikailag még többen szerethették. Ez az arány csak bukásakor fordulhatott át.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.23. 22:33:00

@anonymand:

"De az, hogy ""60 ezer helyett 47 ezer a közmunkáért."

Viszonyítás kérdése." - ez csak viszonyítás kérdése lenne? Már ne haragudj, de ez a pofátlan cinizmus teteje."

Márpedig igenis viszonyítás kérdése! Miért nem akarod elfogadni, hogy a segélyen élőknek ajánlották fel alternatívaként a közmunkát, akik így többletpénzhez juthatnak?

" "Más meg a segélyhez viszonyítja, hogy annál jobb." - unortodox fogállásó Mona Liba mondta, hogy a körtét ne az almával...."

De ugye nem is értünk vele egyet.

"igen élethelyzettől. Közmunkás volt anno, s közmunkás most. Igen. Ezt vetheted össze.
Vagy szociális segélyen élt, és azon él most is. Ezek összevethetők."

Szerintem meg határozottan nem! Akkor mondjuk úgy, hogy hozzáállás kérdése.

A közmunka ugyanis nem életcél, hanem egyféle ugródeszka a normális munka világába. Cél, hogy aki eddig segélyen élt, az inkább vállaljon közmunkát, mert úgy jobban jár. És cél, hogy aki közmunkás, az vállaljon igazi munkát, mert még jobban jár. Ha nem akarod megérteni ezt a logikát, akkor mondd azt! De na vastagbőrözd azt, aki ezzel igenis egyetért.

"fingod nincs a valóságról.
Halványrózsaszín fingod sincs.
A környéken (mondjuk 50 km-es körzet) a közmunkára jelentkezők csak egy töredéke kap munkát. Az álláskeresők 1, azaz egy meghirdetett állásra negyvenen - hetvenen jelentkeznek."

Nem vonom kétségbe, hogy vannak ilyen depressziós környékek. Igen, van fingom róla. A kérdés az, hogy ezeken a környékeken segített-e a közmunkaprogram kiterjesztése, vagy sem? Nem pedig a te polémiáid, hogy mit mivel lehet összehasonlítani. Elárulom: pénzt a pénzzel. Nincs itt semmi alma meg körte.

"A falubeli csökkent munkaképességű, szociális segélyen élő meg ne akarjon a Te adódból fényesen megélni!"

Ezt nem értem. Egyrészt miért kevered ide a csökkent munkaképességűeket, amikor eddig a munkaképesekről volt szó?

Másrészt miért teszel egyenlőségjelet a csökkent munkaképességűek és a szoc.segélyen élők között? Mert ez sem igaz. Na ilyen állításokhoz kell inkább a vastagbőr. Kiderül, hogy neked nincs fingod sem a valóságról. A környéken számos cég működik állami támogatással, amelyek kifejezetten csökkent munkaképességűek foglalkoztatására specializálódtak. Sok-sok tízezer ilyen munkahely van az országban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.23. 22:36:00

@anonymand:

Erre majd térjünk vissza Nívó index kapcsán. Pont azért hoztuk létre közösen, hogy magasabb színvonalra tereljük az ilyen természetű vitákat.

De úgy látom még van mit csiszolni a vitakultúrádon. Tudom, a te korodban már nehezen fogadja be az ember a változásokat. Én azonban egyelőre tartanám magam ehhez.

Azért nem értelek, mert ha jól emlékszem minden javaslatodat elfogadtam és beépítettem az indexbe.

anonymand 2012.02.23. 23:25:57

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

"Miért nem akarod elfogadni, hogy a segélyen élőknek ajánlották fel alternatívaként a közmunkát, akik így többletpénzhez juthatnak?" - miért nem fogadod el, hogy az átkozottak többet fizettek közmunkáért, mint az imádottak?
Miért nem fogadod el, hogy nem jut mindenkinek közmunka? Miért nem fogadod el, hogy akit eddig közmunkában foglalkoztattak, az többet kapott, mint most. Miért nem fogadod el a valóságot?

"Nem vonom kétségbe, hogy vannak ilyen depressziós környékek. Igen, van fingom róla. A kérdés az, hogy ezeken a környékeken segített-e a közmunkaprogram kiterjesztése, vagy sem?" - és az itten élőkre nem vonatkozik kijelentésed: ""Hát ne is! Az én adómból. Aki többet akar, és egészséges, munkaképes, az menjen el közmunkára, ha rendes állást nem kap."?
Semmilyen állást nem kap.
Se rendeset, se közmunkát.

"A közmunka ugyanis nem életcél, hanem egyféle ugródeszka a normális munka világába. Cél, hogy aki eddig segélyen élt, az inkább vállaljon közmunkát, mert úgy jobban jár. És cél, hogy aki közmunkás, az vállaljon igazi munkát, mert még jobban jár. Ha nem akarod megérteni ezt a logikát, akkor mondd azt!" - persze, hogy nem életcél! De ez nem logika kérdése!
Ez munkahely kérdése.

"Ezt nem értem. Egyrészt miért kevered ide a csökkent munkaképességűeket, amikor eddig a munkaképesekről volt szó?" - jó, akkor egy kicsit részletesebben keverek.
Egy mozgáskoordinációs gondokkal küzdő, a szavakat kissé nehezen formáló, ám mégis munkaképes egyénről van szó, aki valamikor az 50 km.-re levő nagyvárosban, a köztisztaságinál dolgozott szemetesként. Lakása nincs. A sors idevetette a faluba s a 28.0000 Ft.-os szociális segélyen élt, mert munkahely nincs. Nos az ő segélyét emelte dicső kormányunk 22.500 Ft.-ra. Nem a csökkent munkaképességűeket kevertem ide, csak egy szemem előtt létező szerencsétlent mertem példának felhozni.
"Másrészt miért teszel egyenlőségjelet a csökkent munkaképességűek és a szoc.segélyen élők között? Mert ez sem igaz. Na ilyen állításokhoz kell inkább a vastagbőr." - hol s mikor tettem a két kategória közé egyenlőségjelet? Pontos forrásmegjelölést kérek!

" Kiderül, hogy neked nincs fingod sem a valóságról. A környéken számos cég működik állami támogatással, amelyek kifejezetten csökkent munkaképességűek foglalkoztatására specializálódtak. Sok-sok tízezer ilyen munkahely van az országban." - bocsánat tévedtem. Nem halvány rózsaszín, hanem halvány narancsszín. Nem véletlen adtam be az idézetet kiegészítésnek. BAZ megye nem az a környék, a megyén kívül is gond az elhelyezkedés, talán országosan is. Vagy tévedek?
Ilyen körülmények között azt hajtogatni, hogy menjen el dolgozni, oszt akkor jobb lesz, ismételem, pofátlan cinizmus.

Amúgy majd természetesen visszatérhetünk a másik posztban rá, bár én úgy vélem, hogy elég figyelnem, milyen eredményre jutsz mondjuk 4-6 hónap alatt.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: az az értetlenség ami részedről itt megnyilvánul, még jó, hogy kiveri a biztosítékot....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.02.24. 06:52:10

@bogancs:
Az időtájt a brit ellenzék romjaiban hevert.

anonymand 2012.03.02. 05:00:49

@bogancs: · nivo.blog.hu 2012.02.14. 22:51:48

"Nem dícsérem, de azért arra jó az adat, hogy egyelőre temetni se lehessen a költségvetést az ellenzék által. Ha megfigyeled, nagy is a csönd ezen a téren. Máskor ilyenkor már ment a mantra, hogy megbukott a költségvetés. (Ez a Fidesz részéről is szokás volt egyébként korábban.)" - vs "20/b.

A Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/... szám)
(Az együttes általános vita a lezárásig.)"

Egy olvtárs egy hónap türelmet javasolt.
Tévedett.
Elég volt három hét.

Tisztelettel:
anonymand

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.03.07. 20:54:01

Alig egy hónap telt el, és a kép egyre rosszabb. Kár volt dicsekedni a januári bevétellel.
www.origo.hu/gazdasag/20120307-ket-honap-alatt-osszejott-az-egesz-eves-hiany-fele.html
süti beállítások módosítása