Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Nívó makrogazdasági index

2012. február 18. - bogancs

Az elmúlt hetekben többször előfordult itt a blogon, hogy a gazdaság helyzetéről szóló vitákban a felek kiragadott infókkal, linkekkel győzködték egymást. Így természetesen a vita parttalanná válik, hiszen minden időpillanatban lehet találni jó és rossz adatokat, előrejelzéseket.

Ezt kikerülendő, kísérletet teszek arra, hogy havi rendszerességgel összeszedem a különböző makrogazdasági adatokat, és abból valamifajta indexet képzek, így próbálván objektív képet kapni az aktuális gazdasági helyzetről, illetve az előző időszakokhoz képesti eltérésről, tehát arról, hogy jó, vagy rossz irányba haladnak-e a dolgok.

Persze tudom, hogy sok ilyen index létezik, ráadásul azokat olyanok készítik, akik nálam sokkal nagyobb tudományos apparátussal rendelkeznek, de hát a mai világban sajnos senkiben nem lehet megbízni, ha statisztikai adatelemzésekről van szó. :)

Épp ezért én itt mindenki számára átlátható és követhető, ellenőrizhető módon képezem meg ezt az indexet.

Most első lépésben leírom, hogy mely makroadatokat veszem bele az indexbe és milyen súllyal. Aztán majd ezt a kommentekben megvitatjuk, és a vélemények alapján még változtatható az index, amennyiben valaki meggyőzően javasol új mutatókat, esetleg a súlyok változtatását.

A későbbiekben aztán a lefixált paraméterek alapján minden hónapban közzéteszem az index alakulását egy kis elemzéssel körítve. Reményeim szerint egy ilyen kiindulópont kicsit könnyebbé, objektívebbé teszi a helyzetértékelést, illetve a kormány munkájának megítélését, valamint láthatóvá válnak az erős és a gyenge pontok az egyes részfolyamatok közül.

Íme tehát a Nívó index összetevői: https://m.blog.hu/ni/nivo/index.JPG

A fenti táblázat nagyobb méretben megtalálható itt.

Bízom benne, hogy ezzel az indexszel kicsit könnyebben tudjuk majd megítélni azt, hogy hogyan áll az ország, és hogyan alakulnak a folyamatok hónapról hónapra, tehát hogy a makroszámok alapján jó irányba haladnak-e a dolgok vagy sem. Egyszersmind kifogjuk a szelet Matolcsy, Selmeczy vagy éppen Nyakó István vagy Oszkó Péter vitorlájából.

Minden javaslatot örömmel fogadok a számításokhoz. Jelen állapotában tehát a Nívó index prototípusban létezik csak, de én azért a fenti táblázat alapján kiszámoltam a 2011 decemberi és a 2012 januári értékeket. Előbbire -249 pont, utóbbira -234 pont jött ki. Tehát egyelőre a béka feneke alatt vagyunk.

xxxxx

Frissítés ferb. 19. 9:31-kor:

Több hozzászóló jelzése alapján korrigálni szeretnék a cikk egyik mondatán: Az index elsősorban az ország helyzetét mutatja, és NEM a kormány teljesítményét, hiszen a nemzetközi hatást nem lehet kiszűrni belőle. Maximum annyit lehet kijelenteni, hogy az ország helyzete és a kormány munkássága között azért fennáll egy viszonylag szoros korreláció.

Továbbá szeretném itt is jelezni, hogy a hozzászólásokban nagyon sok hasznos tanácsot kaptam az index alakításával kapcsolatban, amit ezúttal is köszönöm mindenkinek. Ezek jó részét megfogadtam, és be fogom építeni az indexbe. Változások az olvasói vélemények alapján:

- bekerül a CDS felár

- bekerül az építőipari teljesítmény

- Az euró árfolyamot sokan túlsúlyosnak találták, ezt jogosnak találtam ezért levettem 5-ről 3 pontra.

- tőzsdeindex hó végi állapota helyett 21 napos mozgóátlag

- kiskereskedelmi forgalom 0,1%-onként 3 pont helyett 10 pont

- foglalkoztatottaknál belevesszük külön a teljes munkaidőseket és az összes foglalkoztatottat is

- állampapírnál az 5 éves helyett az 1 éves DKJ-t vesszük figyelembe

...frissítés folytatódik

gdp_2013.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr804126826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 15:35:54

@ccactus: általában az eurózonához szoktad hasoníltani a növekedést, meg hasonlók, pedig a régióhoz reálisabb volna.
Ahhoz képest hogy is állunk? Van 2 ország amit megelőzünk? Jupi!
A mostani gdp bövülés mögött pedig elsősorban a jó termés (jó idő volt tavalyhoz képest), és szemét mocskos rohadt eu-tól kapott források állnak amik kicsit felpörgették az építőipart, és a még egy másik kormány által idecsábított autóipari beruházásoknak köszönhető.
Tessen mondani, ez már a gazdasági fordulat?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 15:37:34

@rikitiki: amúgy az az ábra rohadtúl érdekes, nagyon sok kérdést felvet!

Mellesleg egy csomó termék most is alacsonyabb ÁFÁ-val (tej, liszt, stb) van forgalomban, így ezért sem helyes a megállípítása kaktusznak.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 15:39:04

@ccactus: "Tehat az utolsó negyedevben az EU jobban teljesitett mint Magyarorszag, de mi mar eves szinten is novekedunk, az EU27 pedig meg nem."

fel kéne zárkózzunk, azt pedig 0-2% GDP bövőléssel nem lehet...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 16:57:39

@rikitiki:

"De ha a képet, és az adóváltozásokat nézzük, az derül ki, hogy a valósággal köszönőviszonyban sincs az állításod.
Az élelmiszerek áfa-kulcsának emelkedése:
2006. szeptemberétől 15-ről 20 százalékra
2009. júliusától 20-ról 25 százalékra
2012. januárjától 27 százalékra"

De hiszen én is pont ezt mondtam. A szocik 12%-ról 25%-ra emelték az élelmiszerek áfáját. 2009-ben emelték 20-ról 25-re, előtte 2006-ban 15-ről 20-ra, ahogy írtad. Nem írtad, de szintén a szocik emelték 2004-ben 12-ről 15-re. Ez ténykérdés. Nekem úgy tűnik, hogy csak azt keresed, hol köthetsz belém, ahelyett, hogy végigolvasnád amit írok.

"Elsőre is ostoba leegyszerűsítésnek tűnik, hogy gyakorlatilag az áfá-ra vezeted vissza az élelmiszerárakat"

ÁFÁ-ra és VILÁGPIACI ÁRAKRA! Már többedszer írom. Nekem úgy tűnik, hogy csak azt keresed, hol köthetsz belém, ahelyett, hogy végigolvasnád amit írok.

"2009 júliusa után erős csökkenés látszik az élelmiszerek árában, és azt az árszintet több, mint 1 évig nem érjük el újra...

az árakhoz: 2008-2009 ugyebár a nagy gazdasági válság, amelynek során a Ft árfolyama soha nem látott mértékben gyengül, és nézzük az élelmiszerárakat...aranyos kis range-ben mozognak, amiből nem lépnek ki csak kormányváltás után.

szóval ezt gondold át újra, új teóriákra lesz szükség."

És mi a te teóriád? Hogy Bajnai politikája levitte az élelmiszerárakat dacára az 5%-os élelmiszer áfa emelésnek, Orbán politikája miatt viszont szárnyalnak? Mintha ezt sugallnád. Én inkább a világpiaci árakkal vetném össze a magyar árak alakulását, hogy van-e együttmozgás.

Itt van például így elsőre egy cikk 2011-ből "Történelmi csúcsra emelkedtek a globális élelmiszerárak":
index.hu/gazdasag/vilag/2011/01/05/sosem_volt_meg_ilyen_draga_az_etel/

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:06:57

@Tyson925:

"általában az eurózonához szoktad hasoníltani a növekedést, meg hasonlók, pedig a régióhoz reálisabb volna."

Egészen pontosan az EU27-hez. Én már azzal is elégedett lennék, ha a 2006-óta tartó leszakadás az EU27-hez képest végre megállna. A régióhoz hasonlítani reálisabb volna, csak aza gond, hogy nem készül statisztika a régiós átlagról. Anélkül pedig nehéz az összehasonlítás, mert nagya szórás a régiós országok között is. Lásd az első negyedévben a régiós élbolyban volt a magyar növekedés, a másodikban meg a sereghajtók között.

Van itt egy diagram a cikk végén:
www.portfolio.hu/gazdasag/a_gyengek_kozott_a_magyar_gdp-novekedes_a_regioban.187878.html

Ebből meg az látszik, hogy 2006 óta nemigen volt a sárga magyar vonal ilyen közel a régió többi országához, mint az utolsó két negyedévben.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:12:25

@ccactus: "sak aza gond, hogy nem készül statisztika a régiós átlagról."

eurostat oldalán ott az összes ország. Nem olyan nagy dolog 6-7 ország átlagát kiszámolni...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:14:58

@Tyson925:

"A mostani gdp bövülés mögött pedig elsősorban a jó termés (jó idő volt tavalyhoz képest), és szemét mocskos rohadt eu-tól kapott források állnak amik kicsit felpörgették az építőipart, és a még egy másik kormány által idecsábított autóipari beruházásoknak köszönhető.
Tessen mondani, ez már a gazdasági fordulat?"

Igen, ezek az ellenzéki panelek. Szépen felsoroltad.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:17:11

@Tyson925:

"eurostat oldalán ott az összes ország. Nem olyan nagy dolog 6-7 ország átlagát kiszámolni..."

Súlyozni kellene. Nem veheted 1-nek a lengyel gazdaságot éppúgy, mint a szlovákot, mert 6-8-szoros különbség van a kettő között. Az EU-s átlagot sem úgy számolják, hogy összeadják a negyedéves gdp változás számokat (Németországtól Ciprusig) és elosztják az országok számával.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:18:24

@Tyson925:

"Mellesleg egy csomó termék most is alacsonyabb ÁFÁ-val (tej, liszt, stb) van forgalomban, így ezért sem helyes a megállípítása kaktusznak."

Ezt a fidesz tervezi lejjebb vinni mostanában, a grafikonodon még nem jelenhetett meg a hatása.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:19:09

@ccactus: "Én inkább a világpiaci árakkal vetném össze a magyar árak alakulását, hogy van-e együttmozgás."

valszeg a képben vastagon benne van a szerinted általad nem megfizetett különadók is.
Mást ne említsek, csipszadó. Ami pl nem feltétlen teljesen rossz, jövedéki adó, stb.
Plussz a versenytorzító tényezők, ennek is megfizetjük az árát. Messzire vezet ez...
DE az áfás kavarás ékes példája a vitában csak a hátramutogatásnak, elmúltnyolvévezős mantrák nyomatásának. Kis gondolkodással, egészen védhető lehetne az egész, plusz ezer érdekes folyamatra mutat rá. Dehát "gurcsánybajnailibáskurvaanyját" egyszerűbb mint gondolkodni... ilyen ez :-)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:20:00

@Tyson925:

"ccactus: Tehat az utolsó negyedevben az EU jobban teljesitett mint Magyarorszag, de mi mar eves szinten is novekedunk, az EU27 pedig meg nem.
Tyson925: fel kéne zárkózzunk, azt pedig 0-2% GDP bövőléssel nem lehet..."

Hja! 2006 óta leszakadóban vagyunk. Ez a sorozat szakadt most meg az utolsó két negyedévben. Remélhetőleg tartósan.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:20:31

@ccactus: "Igen, ezek az ellenzéki panelek. Szépen felsoroltad."

Mesélj kaktusz, mi húzza a gazdaságot! Beindult a hazai kkv szektor? Van erre is ksh statisztika, várom! :-DDD

Bjanai a hibás, tudom...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:21:33

@ccactus: Hja! 2006 óta leszakadóban vagyunk. Ez a sorozat szakadt most meg az utolsó két negyedévben. Remélhetőleg tartósan.

0.1 meg 0.5% max németországban meg GB-ben érzékelhető, nálunk ez pont a semmi, időjárásnak nagyobb hatása van...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:23:10

@ccactus: "Ezt a fidesz tervezi lejjebb vinni mostanában, a grafikonodon még nem jelenhetett meg a hatása."

plusz luxusáfa, és máris kész a világ legbonyolultam adórendszere 4-5 áfakulccsal, juhé! Adminisztráció az kell!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:29:55

@Tyson925:

"Mást ne említsek, csipszadó. Ami pl nem feltétlen teljesen rossz, jövedéki adó, stb."

Igen, de ezek a csipszeket és az alkoholt drágítják, nem az élelmiszereket úgy általában. Ezek szerintem sem voltak rossz intézkedések.

"Plussz a versenytorzító tényezők, ennek is megfizetjük az árát. Messzire vezet ez..."

Ezzel így konkrétumok nélkül nehéz vitatkozni, ezért én is csak általánosságban:

Biztosíthatlak, az élelmiszer kiskereskedelemben óriási verseny van az áruházláncok között a mindenkori kormányoktól és azok intézkedéseitől függetlenül.

Avagy a trafikokra gondolsz? Azok alapvetően dohányt árulnak...

"DE az áfás kavarás ékes példája a vitában csak a hátramutogatásnak, elmúltnyolvévezős mantrák nyomatásának. Kis gondolkodással, egészen védhető lehetne az egész, plusz ezer érdekes folyamatra mutat rá. Dehát "gurcsánybajnailibáskurvaanyját" egyszerűbb mint gondolkodni... ilyen ez :-)"

@rikitiki: vonta kétségbe a szoci idők áfaváltozását, ezért voltam kénytelen megerősíteni a dolgot. Ugyanakkor ténykérdés, hogy a szocik az élelmiszerek áfáját 12%-ról 25%-ra emelték. Ez akárhogy is nézzük, 13%-kal megdobta az élelmiszerek áfáját. Élelmiszerekre pedig ugye a kis keresetűek költenek arányaiban a legtöbbet, így az intézkedés őket sújtotta leginkább. Mindenesetre az ezer érdekes folyamatot érdeklődéssel olvasnám.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:33:17

@Tyson925:

"0.1 meg 0.5% max németországban meg GB-ben érzékelhető, nálunk ez pont a semmi, időjárásnak nagyobb hatása van..."

Mondom, 2006 óta leszakadóban voltunk. Ez 2013-ban úgy néz ki megállt, és kicsi felzárkózásba váltott át. Szerintem ez eredmény. Kis eredmény, de eredmény. Főként akkor lesz eredmény, ha a felzárkózó trend folytatódik.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:34:09

@ccactus: "Igen, ezek az ellenzéki panelek. Szépen felsoroltad."

"Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a GDP mind negyedéves, mind éves összehasonlításban kissé rosszabb lett az elemzők által vártnál. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ez még csak az előzetes adat.

Arról, hogy az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a második negyedévben, a szakértő kifejtette: átmeneti, egyszeri tényezők húzzák a növekedést: a mezőgazdasági teljesítmény ciklikusan változik, míg a kis súlyú építőiparon belül elsősorban az európai uniós forrásból megvalósuló út- és vasútépítések segítik a növekedést, a lakáspiac például továbbra is nyomott. Balatoni András szerint a növekedési folyamatok összességében törékenyek, a bruttó hazai termék 0,5-0,6 százalékkal nőhet 2013-ban. "

"Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a növekedést a mezőgazdaság és az építőipar húzta, míg az ipari termelés alig nőtt, a szolgáltatások pedig vegyesen teljesítettek, amelyek közül a kiskereskedelmi forgalom és a szálláshelyszolgáltatás növekedést mutatott, az utóbbi impozáns mértékben"

Tessen mondani, ők az ellenzéikek? Csak hogy tudjam...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:39:45

@Tyson925:

"Mesélj kaktusz, mi húzza a gazdaságot! Beindult a hazai kkv szektor? Van erre is ksh statisztika, várom! :-DDD

Bjanai a hibás, tudom..."

Kezdesz durvulni. Ilyen stílusban nem szeretnék vitatkozni. Ha megnézed a legfrissebb éves alapú gdp számokat, +0,2% gdp növekedés látszik. A mezőgazdaság jobban teljesít, az autóipar és az építőipar is. Felhasználási oldalról a lakossági fogyasztás visszaesése megállt. A költségvetés is expanzióba váltott, hiszen a tavalyi 1,9%-os hiány után idén 2,7% körüli várható.

A kkv-kra sokszázmilliárdos hitelprogram indult, amelyekre nagy a tülekedés. A második félévben az elemzők szerint már ennek is lehet majd hatása.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:41:55

@Tyson925:

"ccactus: Ezt a fidesz tervezi lejjebb vinni mostanában, a grafikonodon még nem jelenhetett meg a hatása.
Tyson925:plusz luxusáfa, és máris kész a világ legbonyolultam adórendszere 4-5 áfakulccsal, juhé! Adminisztráció az kell!"

Igazad van, de ez most akkor terelés akar lenni az eredeti kérdésről? Ha itt nincs sapka, hát keressünk valahol máshol?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:43:31

@ccactus: mi volt a különbség a között amit én írtam, meg amit te?

Igen kihagytam a hitelprogramot, ami még el sem indult...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:43:59

@Tyson925:

"Tessen mondani, ők az ellenzéikek? Csak hogy tudjam..."

Én egyetértek velük. Szép összefoglaló. Ugyanezt írtam én is itt:@ccactus:

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:46:31

@Tyson925:

"mi volt a különbség a között amit én írtam, meg amit te?"

Az indoklások. Nem az okokat tituláltam ellenzéki paneleknek, hanem azok indoklását: Elmúltnyolcév érdemei, időjárás figyelmen kívül hagyása a 2012-es év értékelésénél.. stb. Tudod te!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:47:15

@ccactus: "de ez most akkor terelés akar lenni az eredeti kérdésről? Ha itt nincs sapka, hát keressünk valahol máshol?"

terelés? miről? helyes áfa rendszer kialakítani ebből látszik mennyire nehéz dolog. De egy valami biztos, a 27%-s ÁFA extrém magas...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 17:51:05

@Tyson925:

"terelés? miről?"

:)

Innen indultunk:
"Tyson925 · economy.blog.hu/ 2013.08.12. 15:28:28
@ccactus: fedor.blog.hu/media/postimage/elelmiszer_kosar_1376305975.jpg
érdekes kép..."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:53:19

@ccactus: ok, de konkrétan miről volt a terelés, és mivel?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 17:58:56

@ccactus: "A Privátbankár Árkosárban havonta 30 termék (23 étel, illetve élelmianyag, továbbá 7 alkoholos és alkoholmentes ital) árának alakulását követjük nyomon. A termékekből egy fiktív bevásárlókosarat állítottunk össze. Az árösszehasonlítást 3 hipermarketben (Auchan, Interspar, Tesco) végezzük el. Az árak összehasonlítására mindegyik áruház vonatkozásában egy nap alatt kerül sor."

amúgy így számolnak, csipsz is simán lehet benne, alkohol is van, tehát ezek az adók benne lesznek.

versenykorlátozásról meg annyit, hogy nem lehet új marketet építeni ugye. E miatt nem jött egy új lánc. Összeségében viszont ez sem biztos, hogy olyan rossz...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 18:08:00

@Tyson925:

"ok, de konkrétan miről volt a terelés, és mivel?"

Konkrétan erről:
"Tyson925 · economy.blog.hu/ 2013.08.12. 15:28:28
@ccactus: fedor.blog.hu/media/postimage/elelmiszer_kosar_1376305975.jpg
érdekes kép..."

Konkrétan ezzel:
"ccactus: Ezt - mármint a tej áfáját, amiről a vita korábbi részében így írtál: "Mellesleg egy csomó termék most is alacsonyabb ÁFÁ-val (tej, liszt, stb) van forgalomban, így ezért sem helyes a megállípítása kaktusznak." - a fidesz tervezi lejjebb vinni mostanában, a grafikonodon még nem jelenhetett meg a hatása.
Tyson925:plusz luxusáfa, és máris kész a világ legbonyolultam adórendszere 4-5 áfakulccsal, juhé! Adminisztráció az kell!"

Szóval az élelmiszerár emeléssel támadtad a Fideszt, majd miután kiderült, hogy nincs igazad átváltottál a luxusáfával való támadásra, mint adminisztráció bonyolító tényezőre.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 18:15:42

@ccactus: :-DDD

"Végül a negyedik Fideszes mantra – a kedvencünk – szintén egy jelmondatba sűríthető: „aki másként gondolkodik, az a nemzet ellensége”! Figyelem: nem azt mondják, hogy az eltérő politikai nézetek vallók az ellenségeik (ez egyébként is csak az „ellenfél” szóhasználattal lenne szalonképes kijelentés) hanem azt hangoztatják, hogy az eltérő véleményen lévők a MAGYAR NEMZET ellenségei. Vagyis ők maguk a nemzet. Aki nem tart velük, az a magyar nemzetből is kizárja magát. (Többek közt ez az őrült dogma ragadtatja őket a gyakori hazaárulózásra.) Elképesztő, felháborító, korlátolt és ostoba felfogás, mely Nyugat-Európában már régen kiszorult a kulturált politikai életből."

Na már most én nem "támadtam" senkit és semmit, mert nem állok harcban. A fenti idézet tökéletes újfent... 4-ből 3-t hoztál, szép. :-DDD

"majd miután kiderült, hogy nincs igazad"
miben nem volt igazam? Nem érdekes a kép. Ja bocs... Akkor unalmas a kép.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 18:48:08

@ccactus: jaj, hadd idézzek tőled:
"akinek nem inge"...
miben nem volt igazam, nyisd fel kérlek a szemem!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 19:08:22

@Tyson925:

És persze átfordult a vita a végére totális személyeskedésbe is..

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 19:16:41

@ccactus: jut eszembe, tartozol még egy jelentékeny összeggel...

rikitiki 2013.08.14. 19:31:12

@ccactus: Hát egy kicsit álljunk már meg itt azért nagymama! :)

Azt mondod az áfának kurva nagy szerepe van. Nem vontam kétségbe hogy hogyan változott az áfa, azt vontam kétségbe, hogy olyan komoly szerpe lenne, mint te mondod.

Tehát:
5% pontos, meghatározó áfa emelés után jelentősen CSÖKKENTEK az árak! Tetszik érteni?
2% pontos emelés után meg talán nőttek. De leginjkább nem emiatt, hanem a sok különad miat mint írtam példákat, meg az üzemanyag árnövekedés miatt.

A lényeg, hogy az áfára fogni marhaság volt, mert még egyszer: 5% pontos durva emelés után az árak CSÖKKENTEK.

Most ezt te magyarázhatod ahogy akarod, engem nem érdekel, erre egy elfogadható reakció van, talán nincs igazam az elméletemmel.
De nem, megy a bullshit tovább, és én akartam kétségbe vonni hogy hogyan változott az áfa. Persze rezsimvirágocska.

Ha az elméleted a hibás, akkor én vagyok a hülye mert nem szajkóztam veled együtt hogy az elmúlt 8 évben mennyivel nőtt az áfa...

Szóval hátha belemegy a fejedbe: igen a csúnya szocik jól megemelték az áfát ráadásul válság közepén. Az árak meg nem nőttek ezzel párhuzamosan. A szép fidesz meg olyan kicsit növelte az áfát hogy szinte már csökkent. Azok a fránya élelmiszerárak meg valahogy mégis elszálltak...

A hülye ellenforradalmár élelmiszerek, meg a csúnya multik nem követték a vezért, gondolom jön az élelmiszerárcsökkentés is a rezsi után...

rikitiki 2013.08.14. 19:36:01

@ccactus: A tej meg hasonlók, amik 18%-kal adóznak, az 'alapvető élelmiszerek'.

Az OKSZ óvatos becslése szerint az élelmiszer-kereskedelem 10-12 százalékát adja az alapélelmiszerek köre.

Nem annyira jelentős a súlyuk...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 20:04:01

@rikitiki:

"A lényeg, hogy az áfára fogni marhaság volt, mert még egyszer: 5% pontos durva emelés után az árak CSÖKKENTEK."

Leírom még egyszer: áfa ÉS VILÁGPIACI ÁRAK a két meghatározó tényező. Egyébként milyen magyarázatod van arra, hogy az áfa növekedés ellenére csökkentek az élelmiszerárak? Lenyelték az áfaemelést a termelők és még többet is? Vagy a kereskedők? Vagy az áfaemelés hatására a benzinár is csökkenni tudott és így a fuvarozási költségek csökkenése gyűrűzött be az élelmiszerárakba is, és ezért csökkent?

"2% pontos emelés után meg talán nőttek. De leginjkább nem emiatt, hanem a sok különad miat mint írtam példákat, meg az üzemanyag árnövekedés miatt."

No, itt megvannak a miértek. Pedig az e-útdíj ami tényleg nagy tétel, csak most indult júliusban, tehát a múltbeli adatokra nem lehet hatással. Az üzemanyag árnövekmény valóban drágítja a szállítási költségeket. Ugyanakkor ha az 5%-os áfa növekményt nem tartod lényegi elemnek, akkor az üzemanyag jövedéki adó ennél kisebb mértékű növekményét gondolom szintén nem gondolod jelentős tételnek. A kisebb adójú kereskedelmi gázolaj kategóriáról nem is beszélve.

Ellenben most ugrott be, hogy 2009-ben pont a válság hatására óriásit esett az olajár, és így a hazai üzemanyagár is.

Forrás:www.piackutatasok.hu/2012/08/de-nyersolaj-opec-aranak-alakulasa-1960.html

Nézd csak meg a 2009-es olajárakat a 2008-ashoz képest. Itt nem 5%-os árváltozásról van szó, hanem 30-40%-osról. Talán ez feloldja az ellentmondást.

Még egyszer hangsúlyozom, a világpiaci árak nem kerülhetők meg az élelmiszerárak változásának vizsgálatakor.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 20:10:05

@rikitiki:

"Ha az elméleted a hibás, akkor én vagyok a hülye mert nem szajkóztam veled együtt hogy az elmúlt 8 évben mennyivel nőtt az áfa...

Szóval hátha belemegy a fejedbe: igen a csúnya szocik jól megemelték az áfát ráadásul válság közepén. Az árak meg nem nőttek ezzel párhuzamosan. A szép fidesz meg olyan kicsit növelte az áfát hogy szinte már csökkent. Azok a fránya élelmiszerárak meg valahogy mégis elszálltak..."

Egyszerűen nem értelek! Még ilyen alapdolgokban sem értünk egyet, mint hogy az áfaemelés emeli az árakat, az áfacsökkentés pedig csökkenti??

Jössz azzal, hogy de nézzem meg 2009-et, mert akkor az áfa nőtt, az élelmiszerek ára pedig csökkent. Komolyan! Mintha azt kellene bizonygatnom, hogy a föld nem lapos, hanem gömbölyű. Te meg bizonygatod, hogy igenis lapos, csak nézzek körül! Meg a nap sem azért kel fel reggelente mert a Föld forog a tengelye körül, hanem azért, mert kukorékol a kakas. Nézzem meg, hogy kukorékol, utána pedig felkel a nap! Ne haragudj, de ez nívó alatti!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 20:14:59

@rikitiki:

"Az OKSZ óvatos becslése szerint az élelmiszer-kereskedelem 10-12 százalékát adja az alapélelmiszerek köre.

Nem annyira jelentős a súlyuk..."

Ez már matematika. Ha az élelmiszerek 10%-ának csökkented az áfáját 25%-ról 18%-ra, azaz 7%-kal, akkor ha a többi élelmiszer áfája nem változik, az átlagos az élelmiszerek teljes körére -7x0,1=-0,7%. Ez a hatás a kis keresetűeknél ennél nagyobb, ahol az alapélelmiszerekre költött összeg nagyobb súlyt képvisel, a nagy keresetűeknél pedig fordítva.

Ugyanez a helyzet a tervezett luxusáfával is. Annak árdrágító hatása a nagyobb keresetűekre nagyobb, a kis keresetűekre kisebb.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 20:30:24

@ccactus: "Ne haragudj, de ez nívó alatti!"

mondja az, aki a saját szavát nem tartja be...
Érdekes... nagyon érdekes.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 20:56:52

@Tyson925:

Már megint személyeskedéssel az érvek ellen..

rikitiki 2013.08.14. 21:20:30

@ccactus: ad1.

2009-ben 20%-ról nőtt az áfa 25%-ra, és egy kis részre 18%-ra csökkent a 20%-ról. Innen matekozd ki, hogy nőni kellett volna-e.

ad2. mi a vita lényege?
az élelmiszerárak növekedése, amit te azzal ütöttél el, hogy de a szocik jobban emelték az áfát, márpedig az áfától és a világpiaci áraktól függ, úgyhogy ez is emútnyócév.

ÉN hoztam neked példákat hogy például még mitől függ, például üzemanyag, és például sok különadó, tudod, az már fidesz, és nem elmúlt 8 év.

Ezt nagyon egyszerűen bizonyítottam azzal, hogy a 2009-es jelentős áfa emelés után éppen csökkentek az árak, jelentősen. Természetesen a világpiaci árak is benne vannak, ezt nem vontam kétségbe semmikor, meg is jegyeztem, hogy rekord gyenge volt a forint, a világpiaci árak meg dollárban vannak számolva, no de továbbmenve, te vonod kétségbe hogy bármi más szerepet játszana.

De mondok neked valami újat, a világpiaci árak 2011-ben voltak a legmagasabbak, az élelmiszerárak meg azóta is egyre csak nőnek.
Kipipáltuk az áfát, kipipáltuk a világpiaci árakat, de gondolom jössz még egyéb bullshittel.

Nem mellesleg, egészen más dolog alacsony árak mellett áfát emelni, mint magas árak mellett áfát emelni, nemdebár?

Mindenesetre - nem mintha kérdéses lett volna akár a nívó, akár a feladatod itt - tényleg szépen hozod a fidesz propagandisták alap vitakultúráját és toposzait.

rikitiki 2013.08.14. 21:28:42

@rikitiki: 2011 óta konkrétan még 10%-kal emelkedtek az élelmiszerárak a kosár szerint, a budapesti árutőzsdén meg közel 5-10%-kal voltak alacsonyabbak az árak.
Tehát hogy is van ez, matek úr?
Hogy kel fel a nap, okosítsál még.

Utoljára, mert megint nyomnád a hülyeséget - nem vontam kétségbe hogy az áfa árnövelő tényező. Ne nézz légy szíves ennyire ostobának.
Azt vontam kétségbe, hogy szerinted CSAK az áfa és világpiaci áraktól függ.
Amit jobban gondolom nem kell már bizonygatnom, hogy nem igaz, különösen 2010 utánra nem igaz.

De írd le nyugodtan, hogy nem azemberek fizetik meg. Meg a mocskos szocik mennyivel jobban emelték az áfát, ergo ők emelték az élelmiszerárakat, és 2010 óta nem volt árfelhajtó adóemelés.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 21:30:42

@ccactus: Tudod mi az igazán vicces?!

"Egyszerűen nem értelek! Még ilyen alapdolgokban sem értünk egyet, mint hogy az áfaemelés emeli az árakat, az áfacsökkentés pedig csökkenti??

Jössz azzal, hogy de nézzem meg 2009-et, mert akkor az áfa nőtt, az élelmiszerek ára pedig csökkent. Komolyan! Mintha azt kellene bizonygatnom, hogy a föld nem lapos, hanem gömbölyű. Te meg bizonygatod, hogy igenis lapos, csak nézzek körül! Meg a nap sem azért kel fel reggelente mert a Föld forog a tengelye körül, hanem azért, mert kukorékol a kakas. Nézzem meg, hogy kukorékol, utána pedig felkel a nap! Ne haragudj, de ez nívó alatti! "

Te meg határozottan tagadod, hogy a különadók megemelték az árakat. Hogy a verseny korlátozása, emeli az árakat. És ez, ez meg nívós, mi? :-DDD

A valóság nyilván középen van. Áfa, világpiaci árak, üzemanyag és az adók is befolyással vannak az árakra. MÁs kérdés, hogy az adók, hogy van amira a kormány közvetlenül hatni tud, másra pedig nem nagyon...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 21:31:15

@ccactus: Érvek? ahan, én kérdeztem, nem válaszoltál...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 21:33:57

@ccactus: amúgy az miért személyeskedés, ha emlékeztetlek rá, hogy tartozol? Ez tény.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 21:36:49

@ccactus: "majd miután kiderült, hogy nincs igazad"

tényleg érdekel, hogy ezt mire írtad. @rikitiki: -vel azt állítjuk, hogy az árakat NEM CSAK az áfa és a világpiaci árak befolyásolják. Ez a mi állításunk, szemben a tiéddel, mert ha jól értem, azt mondod csupán ez a két tényező ami befolyásolja az árakat.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 21:39:03

@ccactus: Amúgy meg ha, a Fidesz kormány szerint rossz az, hogy 25%-ra emeleték az ÁFÁ-t miért nem csökkentették? Ha jól rémlik még tovább növelték, vagyis az régi ÁFA emeléssel egyett is értettek, sőt keveselték. Volt 3.5 évük változtatni ezen, csak negatív irányba volt elmozdulás.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 21:46:01

@rikitiki:

"De mondok neked valami újat, a világpiaci árak 2011-ben voltak a legmagasabbak, az élelmiszerárak meg azóta is egyre csak nőnek.
Kipipáltuk az áfát, kipipáltuk a világpiaci árakat, de gondolom jössz még egyéb bullshittel."

Több mint egy évtizede folyamatosan drágulnak az élelmiszerek. Az emelkedő mutatókban szerepet játszik a kőolaj drágulása, illetve a klímaváltozás is, ám egyre inkább a növekvő kereslet nyomja felfelé az árakat.

Forrás: hvg.hu/gazdasag/20130730_A_diszkontok_sem_vedenek_meg_az_elelmisze

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 21:55:34

@rikitiki:

"Utoljára, mert megint nyomnád a hülyeséget - nem vontam kétségbe hogy az áfa árnövelő tényező. Ne nézz légy szíves ennyire ostobának.
Azt vontam kétségbe, hogy szerinted CSAK az áfa és világpiaci áraktól függ."

Én sem állítottam, hogy CSAK az áfa és a világpiaci áraktól függnek az élelmiszerárak. Azt írtam, hogy leginkább ezektől.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 21:57:27

@Tyson925:

"A valóság nyilván középen van. Áfa, világpiaci árak, üzemanyag és az adók is befolyással vannak az árakra."

Így van! Itt kellett volna kezdenünk. Sok felesleges vitától megkíméltük volna magunkat! :)

"MÁs kérdés, hogy az adók, hogy van amira a kormány közvetlenül hatni tud, másra pedig nem nagyon..."

Ezt nem értem. Az adók mértékét a kormány határozza meg.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 21:57:47

@ccactus: "Több mint egy évtizede folyamatosan drágulnak az élelmiszerek. "

Ebben az esetben 2007-2010 között is kellett volna emelkedjen az index...
de csak tényleg nagyon halkan megjegyzem...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.14. 21:59:03

@ccactus: "Így van! Itt kellett volna kezdenünk. "
Én előtte sem mondtam mást.

Nyilván lehetetlen megmondani, hogy mi hogyan befolyásolta az árakat. Vagy közel lehetetlen...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:01:33

@Tyson925:

"Te meg határozottan tagadod, hogy a különadók megemelték az árakat. "

Hol tagadtam én ezt? Ráadásul határozottan??

Én azt állítottam, hogy a kormány leginkább az áfá-n keresztül tud hatni az élelmiszerárakra.

Vannak persze jövedéki adók (alkohol), meg csipszadók, de azok az élelmiszereknek csak egy meghatározott részét érintik. Általános élelmiszerár emelkedést nem okoznak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:04:55

@Tyson925:

" @rikitiki: -vel azt állítjuk, hogy az árakat NEM CSAK az áfa és a világpiaci árak befolyásolják. Ez a mi állításunk, szemben a tiéddel, mert ha jól értem, azt mondod csupán ez a két tényező ami befolyásolja az árakat."

ccactus · nivo.blog.hu/ 2013.08.13. 18:29:28
@Tyson925:

"érdekes kép..."

Csakugyan!

Ez is érdekes:
www.portfolio.hu/gazdasag/meglepetes_nem_nott_hanem_csokkent_az_inflacio.187815.html

A nyugdíjas infláció 1,5%, tehát alacsonyabb az általános inflációnál.

Ha megnézed a kis táblázatot, látható, hogy a kormányzati intézkedések hol tudják ráncigálni az inflációt leginkább. A jövedéki adóval a szeszes italoknál és a dohánynál, a hatósági árakkal pedig a háztartási energiánál.

Ami az élelmiszereket illeti, a te linkedben, arra a kormány leginkább az áfá-val tud hatni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:08:43

@Tyson925:

"Amúgy meg ha, a Fidesz kormány szerint rossz az, hogy 25%-ra emeleték az ÁFÁ-t miért nem csökkentették? Ha jól rémlik még tovább növelték, vagyis az régi ÁFA emeléssel egyett is értettek, sőt keveselték. Volt 3.5 évük változtatni ezen, csak negatív irányba volt elmozdulás."

Azt tudjuk, hogy 2010-ben az első Bajnai-kormány jelentős SZJA csökkentést hajtott végre, és 2011-re elfogadtak egy kvázi egykulcsos SZJA rendszert, hiszen az alsó kulcs sávhatárát 15 millió forintra emelték.Ez olyan magas sávhatár, amibe a munkavállalók döntő többsége beleesik. Ezzel párhuzamosan az általános áfakulcsot drasztikusan, 20%-ról 25%-ra növelték. Tulajdonképpen végrehajtottak, illetve 2011-re végrehajtani terveztek egy olyan adóátrendezést, ami a munkabérek helyett a fogyasztást adóztatta. Jövedelemadó szempontjából minél többet keresett valaki, annál jobban járt, legalábbis évi 15-20 millió forintos jövedelemig. Fogyasztás szempontjából pedig minél többet fogyasztott valaki, illetve jövedelme minél nagyobb hányadát költötte el, annál rosszabbul járt az új adórendszerrel.

A Fidesz tulajdonképpen ezt az utat folytatta azzal, hogy az alsó SZJA sávhatárt a végtelenségig kitolva tényleges egykulcsos adót - a liberálisok és az SZDSZ régi célkitűzését megvalósítva - vezetett be, ezzel párhuzamosan tovább emelte kicsit az áfát, 25%-ról 27%-ra.

Írtam még annó. Forrás: nivo.blog.hu/2012/11/10/nehany_kerdes_bajnai_gordonhoz

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:12:59

@Tyson925:

"Ebben az esetben 2007-2010 között is kellett volna emelkedjen az index...
de csak tényleg nagyon halkan megjegyzem..."

Ez így is van! És emelkedett is. A KSH adatai szerint az élelmiszerárak a következőképpen alakultak:

2007: +11,5%
2008: +10,2%
2009: +4,4%
2010: +3,2%

Forrás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:14:53

@Tyson925:

"Nyilván lehetetlen megmondani, hogy mi hogyan befolyásolta az árakat. Vagy közel lehetetlen..."

Így van! Annyi kapaszkodónk lehet, hogy megnézzük, hogy az állam mennyit szed be élelmiszer áfából, jövedéki adóból, csipszadóból, e-útdíjból... stb. Nyilván ahol a legnagyobb az állami adóteher, az van legnagyobb hatással az árakra.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:17:43

@Tyson925:

"Tyson925:Én előtte sem mondtam mást.
...
Te meg határozottan tagadod, hogy a különadók megemelték az árakat.
ccactus:Hol tagadtam én ezt? Ráadásul határozottan??"

Kezd az az érzésem lenni, hogy csúnyán elbeszélünk egymás mellett pusztán azért, mert belemagyarázunk egymás mondandójába olyan, amit nem is mondtunk. Ennyire előítéletesek lennénk egymás iránt? :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:25:19

@rikitiki:

"ÉN hoztam neked példákat hogy például még mitől függ, például üzemanyag, és például sok különadó, tudod, az már fidesz, és nem elmúlt 8 év."

Az üzemanyagár leginkább ismét csak a világpiaci áraktól függ. Hoztam is fentebb a linket, de itt van még egyszer:
www.piackutatasok.hu/2012/08/de-nyersolaj-opec-aranak-alakulasa-1960.html

Az olajár 2009-ben volt a mélyponton, azóta 72%-kal nőtt. 72%-kal! Jövedéki adó emelés is volt, de sokkal kisebb mértékű, ráadásul bevezették a kereskedelmi gázolaj kategóriát, aminek kisebb az adóterhe. A sok különadó pedig célzott adóztatást tartalmaz alkoholokra és csipszekre. Egyik sem alapvető élelmiszer.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:26:48

@rikitiki:

"Ezt nagyon egyszerűen bizonyítottam azzal, hogy a 2009-es jelentős áfa emelés után éppen csökkentek az árak, jelentősen. Természetesen a világpiaci árak is benne vannak, ezt nem vontam kétségbe semmikor, meg is jegyeztem, hogy rekord gyenge volt a forint, a világpiaci árak meg dollárban vannak számolva, no de továbbmenve, te vonod kétségbe hogy bármi más szerepet játszana."

Ismétlésképpen: Az olajár 2009-ben volt a mélyponton, azóta 72%-kal nőtt. 72%-kal!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 22:27:43

@rikitiki:

"Ezt nagyon egyszerűen bizonyítottam azzal, hogy a 2009-es jelentős áfa emelés után éppen csökkentek az árak, jelentősen. "

Egyébként meg ez nem bizonyítás. Erre hoztam a kakaskukorékolós példát.

rikitiki 2013.08.14. 23:15:27

@ccactus: Akkor megvilágítom a te vitastílusodat és kapsz magadból ízelítőt.

Ccactus, el sem hiszem hogy azt kell magyarázni neked, hogy a nap forog a föld körül, és a földgömb nem lapos.

"övedéki adó emelés is volt, de sokkal kisebb mértékű, ráadásul bevezették a kereskedelmi gázolaj kategóriát, aminek kisebb az adóterhe. A sok különadó pedig célzott adóztatást tartalmaz alkoholokra és csipszekre. Egyik sem alapvető élelmiszer."

Ne vitatkozzunk már olyan alapdolgokon, hogy a jövedéki adóemelés, a különadók növelik az árakat.
Ez volna a nívód?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 23:17:19

@rikitiki:

"Ne vitatkozzunk már olyan alapdolgokon, hogy a jövedéki adóemelés, a különadók növelik az árakat."

Növelik, igen! A vita a mértékeken van.

rikitiki 2013.08.14. 23:20:18

@ccactus: A világpiaci árak nem emelkednek folyamatosan az elmúlt 10 évben, marhaság.

Konkrétan, a magyar árutőzsdén (amit természetesen a világpiaci árak befolyásolnak, csak már benne vannak a helyi költségek is) az árak nem emelkednek 2011 óta, inkább csökkennek.
Nem volt 5% pontos áfa emelés sem.

Az árak mégis több mint 10%-kal nőttek.

2009-ben áfa emelés volt, az árak mégsem emelkedtek.

Vajon igaz-e ezek alapján, hogy az áfa a leginkább befolyásoló tényező, a világpiaci árakon kívül?

Ennyit kérdeztem, továbbá mi magyarázza vajon a komoly élelmiszerár emelkedést 2010 óta, ha sem az áfa, sem a világpiaci árak nem, holott ezt állítod te?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 23:32:50

@rikitiki:

"A világpiaci árak nem emelkednek folyamatosan az elmúlt 10 évben, marhaság."

Nyilván egy kis ingadozás van benne, mint mindenben, de a tendencia egyértelmű. (népességrobbanás, klímaváltozás, bioüzemanyagok terjedése... stb)

De akkor itt vannak a hivatalos adatok:

www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/

Ebből szépen látszik minden. A 2009-es árváltozások okaihoz is támpontul szolgálhat.

Jelesül a Food Price Index 200-ben 90 ponton állt. 2008-ra több mint a duplájára, 199 pontra emelkedett. 2009-ben átmenetileg 156 pontra csökkent!!! 2011-ben újabb csúcs 227 ponton, jelenleg 205 pont.

Csak megjegyzésként: az árutőzsdéken nettó összegekben kereskednek, nincs áfa.

"mi magyarázza vajon a komoly élelmiszerár emelkedést 2010 óta, ha sem az áfa, sem a világpiaci árak nem, holott ezt állítod te?"

2010-ban a Food Price Index 185 pont volt, jelenleg 205 pont.

"Vajon igaz-e ezek alapján, hogy az áfa a leginkább befolyásoló tényező, a világpiaci árakon kívül?"

Nyilván pontosan nem tudhatjuk. Annyi kapaszkodónk lehet, hogy megnézzük, hogy az állam mennyit szed be élelmiszer áfából, jövedéki adóból, csipszadóból, e-útdíjból... stb. Nyilván ahol a legnagyobb az állami adóteher, az van legnagyobb hatással az árakra.

anonymand 2013.08.15. 08:15:53

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

A második negyedéve GDP adatok és azok értékelése igencsak meglepett.

Mert hogyan is szólt az első negyedévi gyors?
"2013. I. negyedévében 0,9%-kal csökkent a GDP" - mint már akkor is jeleztem, nem kifejezetten örömteli. De a következő mondatokban ("A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,7%-kal
növekedett a bruttó hazai termék.") Te találtál fogódzkodót.
"Az első negyedéves 0,7%-os növekedést azért nehéz lesz már leadni.", fejezted ki örömödet, s következetesen nem az előző év azonos időszakát tekintetted viszonyítási alapnak.
Hogyan is mutat a második negyedévi?
"2013. II. negyedévében 0,5%-kal nőtt a GDP " - hurrá!
"A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,1%-kal
növekedett a bruttó hazai termék." - most negligálandó, nem számít, nem összehasonlítási alap.
Jól van na, így minősít az ember adatokat, ha elfogulatlan.

"Ebből meg az látszik, hogy 2006 óta nemigen volt a sárga magyar vonal ilyen közel a régió többi országához, mint az utolsó két negyedévben." - tagadhatatlan.
Kb. ott tart, mint 2011. IV. negyedévében, vagy 2010. I. negyedévében.
Mindenesetre lépés előre, még ha kicsi lépés is.
De a leghosszabb menetelés is az első lépéssel kezdődik, tartja az állítólag ősi kínai bölcsesség.
Meg a lepényhal elől...
Mert én a "kötelező" szintű reménykedésen túl nem látom megalapozottságát a (gyorsabb) felzárkózásnak.
Valaki arra tanított, hogy igyekezzek rendszerben gondolkodni (akinek nem inge, ne vegye magára).
És itt kezdődik megalapozottnak tűnő szkepticizmusom.
Mert a rendszerbe beletartoznak a beruházások.
Mert a fejlődés alapkövei közül az az egyik.
Oszt ott az építőipar.
Nos ott legalább elmondható, hogy immár négy hónapja jobb adatokat tapasztalunk, mint annak előtte éveken át. Ez önmagában azonban még kevés az üdvösséghez.
Mert ott van még a belső fogyasztás, példának okáért.
Megszámlálhatatlan csökkenés közepette volt két kevésbé rossz hónap. Na ebből nem lesz gazdaság felpörgetése (legalább is a közeljövőben nem).
Aztán ejtsünk szót a jog és gazdasági környezetről.
Továbbra is minden kiszámíthatatlan.
Oszt folytatódik-é az elvándorlás? Statisztikailag ragyogó foglalkoztatási adatok, GDP-hez hozzájárulás nulla.
A télire tervezett 200 000 közmunkás foglalkoztatása (a tervek szerint) ugyan mennyivel járul majd hozzá a GDP növeléshez?
Megannyi kérdés (és fel sem soroltam mindet), amelyek számomra a felzárkózást annyira teszik reménytelivé, mint ahogy abban bízom, hogy a megjelenő Szűz Máriával nézek együtt Kálmán Olga riportokat.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: kérek minden olvasót, hogy segítsen, megválaszolatlan kérdések lógnak a levegőben, szeretnék már túllépni rajtuk...

rikitiki 2013.08.15. 12:41:34

@ccactus:
Így van, a 2009-2010-et nagyrészt magyarázza.

Mint én is mondtam, és a te indexed is pont azt mutatja, 2011 óta csökkennek a világpiaci árak, kb. 10%-kal ócsult.
Az élelmiszerárak pedig 10%-kal nőttek ugyanezen időszakban.

Érted már végre, ha azt mondom, sem az áfa, sem a piaci árak nem magyarázzák, hogy 10%os ócsulás mellett nálunk 10%-kal nőttek az árak 2011 óta?

Tehát mégegyszer: ezt a teóriádat gondold át újra, mert nem állja ki a tényekkel való találkozást.

De nézzünk számokat, miközben a világpiaci árak 2007-ről 2008-ra megduplázódtak, áfa nem változott, az élelmiszerárak a következő évben max. 15%-kal emelkedtek.

De azt is mondhatom, 2007-et és 2009-et összehasonlítva, miközben a vp-i árak 75%-kal emelkedtek, ÉS az áfa 20ról 25%-ra emelkedett (5% pont),
az élelmiszerárak 15%-kal emelkedtek.

Ha megnézzük 2010-2013-at, a vp-i árak 10%-kal emelkedtek, az áfa 25-ről 27-re nőtt (2% pont), az élelmiszerárak 20%-kal emelkedtek.

Szerintem a számok magukért beszélnek, ordítóan rossz az érvelésed.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 13:03:28

@rikitiki:

"Ha megnézzük 2010-2013-at, a vp-i árak 10%-kal emelkedtek, az áfa 25-ről 27-re nőtt (2% pont), az élelmiszerárak 20%-kal emelkedtek.

Szerintem a számok magukért beszélnek, ordítóan rossz az érvelésed."

Eskuszom nem ertem, hova akarsz kilyukadni? Mire celozgatsz? Azt akarod mondani, hogy 20-10-2=8% aremelkedesert az Orban-fele kulonadok a felelosek?

Tegyuk fel, hogy elfogadom ezt a metodikat. 10%-os vp aremelkedes stimmel. 2%-os afa emeles stimmel. A 20% elelmiszerar emelkedes nem stimmel.

A ksh adatai szerint:
2011: 6,6%
2012: 5,9%
2013. 1-7 honap: 1,9%
Forrás:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html
és
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf001.html

Ha ezeket osszeszorzom 15% elelmiszer aremelkedes jon ki. ebbol 10% a vilagpiaci arak miatt, 2% az afa miatt. Marad 3%, amiben joreszt az alkohol es a csipsz erintett.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 13:08:47

@rikitiki:

Ugyanakkor ez a metodus kivannivalokat hagy maga utan.

Nem magyarazhato vele a kornyekbeli elelmiszerarak valtozasa:
Ausztria:
www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/robbannak_az_elelmiszerarak_ausztriaban
Szlovakia:
www.hirado.hu/Hirek/2012/08/28/19/Riaszto_mertekben_nonek_az_elelmiszerarak_Szlovakiaban_.aspx
Vagy eppen:
kronika.hhrf.org/index.php?action=open&res=68331

rikitiki 2013.08.15. 15:39:01

@ccactus:
Hihetetlen vagy, vazzeg, soha többet veled semmiben nem vitatkozom, előre neked lesz igazad mindenben, meg utólag is.

Azt mondtad, az áfán meg a vp-i árakon múlik.

Erre áfa és vp-i árak alapján, 2007-2009 vs 2010-2013:
HETEDAKKORA vp árnövekedés, és FELE akkora áfa növekedés után NAGYOBB, de legalább akkora az élelmiszerár növekedés.

Ezek után te még mindig nyomod a süket szövegedet, ahelyett hogy gondolkoznál hogy valami nem stimmel.

Nem érted hova akarok kilyukadni, mi?

Fárasszál mást te kretén rezsimszolga, egyszerű kis propagandista vagy aki vég nélkül szajkózza amit éppen kell.

rikitiki 2013.08.15. 15:44:28

@ccactus: Szerencsétlen kretén, csak nem azt akarod mondani, a te "metodikáddal", hogy a szocik valahogy eltüntettek 60% élelmiszeráremelkedést?

75% vp-i emelkedés + 5% áfa, az 80%, az árak meg csak 20%-kal emelkedtek? Ez igen, a szocik tudtak valamit, a rezsicsökkentés ehhez képest kismiska.

Te olvasod is amit írsz, gondolkodol közben, vagy ilyesmivel nem is fárasztod magad?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 15:55:23

@rikitiki:

Igen, de azt akarod mondani, hogy 20-10-2=8% aremelkedesert az Orban-fele kulonadok a felelosek?

"Ha megnézzük 2010-2013-at, a vp-i árak 10%-kal emelkedtek, az áfa 25-ről 27-re nőtt (2% pont), az élelmiszerárak 20%-kal emelkedtek.
Szerintem a számok magukért beszélnek." - mondtad te.

10%-os vp-i aremelkedes stimmel. 2%-os afa emeles stimmel. A 20% elelmiszerar emelkedes nem stimmel.

A ksh adatai szerint:
2011: 6,6%
2012: 5,9%
2013. 1-7 honap: 1,9%
Forrás:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html
és
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf001.html

Ha ezeket osszeszorzom 15% elelmiszer aremelkedes jon ki. ebbol 10% a vilagpiaci arak miatt, 2% az afa miatt. Marad 3%, amiben joreszt az alkohol es a csipsz erintett.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 16:00:29

@rikitiki:

"Azt mondtad, az áfán meg a vp-i árakon múlik."

Ezt csak te talaltad ki. En ezt mondtam:

"ccactus · nivo.blog.hu/ 2013.08.13. 18:29:28

Ami az élelmiszereket illeti, a te linkedben, arra a kormány leginkább az áfá-val tud hatni."

Visszakeresheted.

anonymand 2013.08.15. 16:20:43

@rikitiki:

Tisztelt tikitiki!

" En leirtam, hogy az elelmiszerarakat ket dolog befolyasolja hosszu tavon. Elsosorban a vilagpiaci arak, masodsorban a kormanyzati adopolitikia, azon belul elsosorban az afa merteke." írta valaki, lehet hogy összetéveszted a valakivel.

Visszakeresheted.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: nem tudnál segíteni függő kérdéseim kapcsán?..

anonymand 2013.08.15. 16:29:22

@rikitiki:

Bocsi elütések sorozata!

Helyesbítés:

Tisztelt rikitiki!

"En leirtam, hogy az elelmiszerarakat ket dolog befolyasolja hosszu tavon. Elsosorban a vilagpiaci arak, masodsorban a kormanyzati adopolitikia, azon belul elsosorban az afa merteke." - írta valaki, lehet hogy összetéveszted a valakivel.

"Ezt csak te talaltad ki." - nem kitaláció, csak a szokásos...

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: elnézésedet kérem...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 16:42:13

@rikitiki:

"Szerencsétlen kretén, csak nem azt akarod mondani, a te "metodikáddal", hogy a szocik valahogy eltüntettek 60% élelmiszeráremelkedést?

75% vp-i emelkedés + 5% áfa, az 80%, az árak meg csak 20%-kal emelkedtek? Ez igen, a szocik tudtak valamit, a rezsicsökkentés ehhez képest kismiska.

Te olvasod is amit írsz, gondolkodol közben, vagy ilyesmivel nem is fárasztod magad?"

Esküszöm nem értem, hogy mi a problémád, és miért mentél át ilyen agresszívbe. Mit állítasz? Magukért beszélő számokról írsz. Félreértettelek valahol? Akkor mit mondanak a számok?? Írd már le világosan és egyértelműen!!

Így csak azt látom, hogy valószínűleg félreértettem valamelyik célzásodat, vagy a magukért beszélő számok mondanivalóját, amiért kurva dühös lettél.

Az élelmiszerárak marhára ingadoznak egyik évről a másikra. Ebben legnagyobb szerepe az időjárásnak van. A rövid távú ingadozásokon felül azonban a hosszú távú tendencia az, hogy az élelmiszerek árai meredeken emelkednek köszönhetően a népességrobbanásnak, a klímaváltozásnak és a bioüzemanyagok terjedésének. A regionális élelmiszerárakra ezen felül hatással vannak a helyi termelési adottságok és azok változásai, leginkább a kevésbé tárolható és kevésbé szállítható termékek piacán. Tehát a globális és lokális folyamatok egyaránt befolyásolják a helyi élelmiszerárakat. DE EZEKNEK SEMMI KÖZÜK A MINDENKORI KORMÁNYOKHOZ!!! A kormányok LEGINKÁBB az áfával tudnak hatással lenni az élelmiszerárakra, hiszen ez a mindenkori áfakulcstól függően 12-27%-ot rátesz a nettó árra. Ezen felül jól körülhatárolt termékcsoportokra a kormány jövedéki adót vet ki (alkohol), és szintén jól körülhatárolt termékcsoportokra népegészségügyi termékadót (csipszadó) vethet ki. DE EZEK NEM BEFOLYÁSOLJÁK ÁLTALÁNOSSÁGBAN AZ ÉLELMISZERÁRAKAT, CSAK BIZONYOS TERHELENDŐ TERMÉKCSOPORTOKAT AMELYEK NEM TARTOZNAK AZ ALAPVETŐ ÉLELMISZEREK KÖRÉBE.

Fontos elem az élelmiszerárak alakulásában a szállítási költség. Ez leginkább azokat a termékeket érinti, amelyek messziről érkeznek, leginkább tehát az importtermékeket, hiszen azokat kell a legtöbbet szállítani. Legkevésbé pedig a helyi termékeket érinti.

A szállítási költségeket alapvetően a világpiaci olajárak határozzák meg. (Erre is adtam már grafikont korábban.) Az üzemanyagok árára szintén hatással van a kormány az áfa és a jövedéki adó tekintetében. (Jövedéki adónál a kormány bevezetett egy kereskedelmi gázolaj kategóriát.)

További fontos elem a szállítási költségeknél az infrastruktúra használati díj. Reptéri, kikötői illetékek, közúthasználati és vasúti díjak. Ezekre is igaz, hogy minél távolabbi terméket szállítanak a helyi piacokra, boltokba, annál több szállítási költség terheli. Itt ugye a kormány júliusban bevezette az e-útdíjat, aminek valószínűleg lesz majd hatása az élelmiszerárakra is. Bár itt is hallani olyat, hogy pont az élelmiszerek bizonyos köre mentesülne.

És lehetne még sorolni a végtelenségig, mi minden hat még az árakra. A mezőgazdasági bérnövekedésen keresztül egészen a reklámok, új termékfejlesztések hatásán át egészen a fogyasztói szokások változásáig, vagy éppen védővámok kivetéséig, hazai termelőket helyzetbe hozó protekcionizmusba hajló intézkedésekig. (Lásd például tavalyi dinnyeakció)

De a legeslegnagyobb hatása mégiscsak az áfának, és bizonyos termékcsoportok esetében a jövedéki adónak van. Az összes többi kismiska. Ezért is emeltem ki rögtön az elején az áfa szerepét. Azt hittem ez evidencia mindenkinél. Tévedtem. Szerinted és @Tyson925: szerint is a Fidesz-kormány által bevezetett különadók miatt szálltak el az élelmiszerárak.

Ennél jobban nem tudom összefoglalni ezt a témát.

Innentől kezdve akkor lenne előremutató a vita, ha megpróbálnánk számszerűsíteni a különadók hatását az árakra. Ez nyilván marha nehéz. Az áfáét sokkal könnyebb.

Az élelmiszerár adatok itt vannak:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html

Én semmiféle elszállást nem látok benne. 2011-ben 6,6%-os áremelkedés van, ebbe ugye benne van a csúcson lévő világpiaci ár is.

2012-ben 5,9%-os áremelkedés volt, ebből 2%-ot magyaráz az áfa 25-ről 27%-ra emelése. Plusz benne van a katasztrofális mezőgazdasági termés.

2013-ban eddig 1,9%-os árnövekmény volt. Ebből nekem az jön le, hogy valószínűleg éves szinten sem lesz sokkal több 3%-nál.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 16:51:54

@rikitiki:

"Azt mondtad, az áfán meg a vp-i árakon múlik."

Látod ezt még anonymand is megerősíti, hogy nem ezt mondtam. Csak Tyson925 adta a számba.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 17:04:07

@ccactus:

Igaz az akaratán kívül, csak véletlenül erősítette meg, ahogy a második kommentje bizonyítja..

anonymand 2013.08.15. 17:32:10

@rikitiki:

Tisztelt rikitiki!

Kommentár nélkül idézek, nem kommentálom mert várom a válaszokat a kérdéseimre.
Tehát az idézet:
"ccactus · nivo.blog.hu/ 2013.08.14. 13:52:23
@Tyson925:

Dobtal egy linket "erdekes kep..." felutessel. Gondoltam meg akarod vitatni, de legkozelebb majd megvarom a te erdeidet, es csak arra reagalok majd, hogy ne fussunk bele ilyen felesleges korokbe: En leirtam, hogy az elelmiszerarakat ket dolog befolyasolja hosszu tavon. Elsosorban a vilagpiaci arak, masodsorban a kormanyzati adopolitikia, azon belul elsosorban az afa merteke. Leirtam, hogy a mindenkori vilagpiaci arakert egyik kormany sem teheto felelosse, az adopolitikai valtozas (afa) pedig tenykerdes."

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.08.15. 17:36:52

@rikitiki:

Tisztelt rikitiki!

Én ccactus mellett vagyok.
Még egy idézet:
"Leírom még egyszer: áfa ÉS VILÁGPIACI ÁRAK a két meghatározó tényező. Egyébként milyen magyarázatod van arra, hogy az áfa növekedés ellenére csökkentek az élelmiszerárak? "

De most már tényleg nincs időm, mert jönnek a válaszok...

Tisztelettel:
anonymand

rikitiki 2013.08.15. 18:35:46

@anonymand:
A számok nem támasztják alá, amit mond, ennyi.

De a vitában ccactus egyszerűsítette a dolgot áfára, mondván 13-2 a szocik javára. Neki ennyi volt a "teóriája" és ennyivel intézte el a témát. (Azt hogy ebből egyébként mi következik nem tudom, gondolom az, hogy tehát a szocik felelősek ezért is)

A lényegre azóta sem képes válaszolni, ugyanis a lényeg az volt hogy folyamatosan vitattuk a teóriáját, de még egyszer és utoljára:

2007-2009 75% vp-i áremelkedés (ráadásul rekord gyenge forint), és 5% áfa emelés
20% élelmiszerár növ.
2010-2013 10% vp-i emelkedés és 2% áfa emelés
15% élelmiszerár növ.

Kb. 4x írom: valami nem stimmel

Ennyit állítottam végig, nem magyarázza meg nekem, a 2010 óta történt "unortodox áremelkedést/ a 2009-es csökkenést nekem mindegy melyiket magyarázza meg, de valami itt nem stimmel.

Egyébként miért gondolhattuk, hogy ccactus az áfára egyszerűsítette a dolgot? Ezeket írta ccactus maga:

--
Ami az élelmiszereket illeti, a te linkedben, arra a kormány leginkább az áfá-val tud hatni.
Tény, hogy a kiskeresetűek az átlagnál többet költenek élelmiszerre, tehát az áfaemelés őket jobban sújtja. Ebben a tekintetben tehát 13-2 az állás a szocik hátrányára.

Az ábrádból ez a lényegi elem kimaradt. A világpiaci árak alakulásáért pedig egyik kormány sem tehető felelősség, akár élelmiszerről, akár olajról, akár bármi másról van szó.
--
En leirtam, hogy az elelmiszerarakat ket dolog befolyasolja hosszu tavon. Elsosorban a vilagpiaci arak, masodsorban a kormanyzati adopolitikia, azon belul elsosorban az afa merteke.
De ha szerinted oda kivankozik meg valami, akkor vitassuk meg azt is!
--
ÁFÁ-ra és VILÁGPIACI ÁRAKRA! Már többedszer írom.
--
Leírom még egyszer: áfa ÉS VILÁGPIACI ÁRAK a két meghatározó tényező.
--

Neked további kitartást anonymand, amennyiben folytatod vele a kilátástalan hadakozást.
Ez nem vita, te hiába próbálkozol.

anonymand 2013.08.15. 18:59:46

@rikitiki:

Tisztelt rikitiki!

Kell ennyi derű az életbe.
Ha valakinek nem jön be az irónia, az sajnálatos.
Hogy valaki saját szavaira nem emlékszik egy nap után, az mosolyogtató.
Hogy valaki nem képes belátni nyilvánvaló tévedését, az nevetséges.
Ha valaki az egyenesen feltett kérdésekre nem válaszol, az pedig szánalmas.
De mi ilyennek szeretjük őt...

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: tudom, már készülnek a válaszai, már csak egy picinyt kell várni...

rikitiki 2013.08.15. 19:03:17

@anonymand: látod, itt nekem már az irónia sem megy :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 19:16:35

@rikitiki:

"2007-2009 75% vp-i áremelkedés (ráadásul rekord gyenge forint), és 5% áfa emelés
20% élelmiszerár növ.
2010-2013 10% vp-i emelkedés és 2% áfa emelés
15% élelmiszerár növ.

Kb. 4x írom: valami nem stimmel"

Valami nem. Szerintem az, hogy csak hosszú távon érvényesülnek az összefüggések, nem pedig kiragadott időszakokra nézve.

Ahogy anonymand is idézte tőlem:

"az elelmiszerarakat ket dolog befolyasolja HOSSZU TAVON. Elsosorban a vilagpiaci arak, masodsorban a kormanyzati adopolitikia, azon belul elsosorban az afa merteke."

De azt sem értem, hogy miért írod, hogy 2007 és 2009 között 75%-kal nőttek a világpiaci árak.

A többször linkelt forrás szerint a 2007-es adat 158 pont, a 2009-es pedig 156 pont. Tehát épphogy picit csökkent.

Forrás:www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/

anonymand 2013.08.15. 19:24:14

@rikitiki:

Tisztelt rikitiki!

Megértelek.

Tisztelettel:
anonymand

rikitiki 2013.08.15. 19:43:47

@ccactus: Mert az időszak vége helyesen 2010, nem 2009.
(a szoci 2009-es 5%-os áfa emelés beszámításának is így van értelme)

A vitaindító élelmiszerár kép 2007-től indul.
2007 elején FAO index: 130
2010 elején: 180
75% helyett 40% növekedés

igazad van, tévedtem

a nagy összefüggésben ettől még mindig nem áll össze a kép:
ad1) 2011 óta csökkenő vp-i árak mellett nőnek az árak

ad2) a két időszak (2007-2010 vs 2010-2013)

40% vp-i növekedés, 5% áfa = 20% élelmiszerár növekmény

10% vp-i növ., 2% áfa = 15% élelmiszerár növ.

Megjegyzem azért nézünk többéves időszakokat, hogy benne legyen olyan hatás is ami esetleg hosszabb távon érvényesülne

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 20:05:04

@rikitiki:

"2007-2010:
40% vp-i növekedés, 5% áfa = 20% élelmiszerár növekmény"

A 20% sem stimmel szerintem.

A KSH szerint az élelmiszeráremelkedés a következők szerint alakult:
2007: 11,5%
2008: 10,2%
2009: 4,4%

Ez együtt nekem 28,3%-ra jön ki. (1,115*1,102*1,044)

Forrás:www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html

Ezek az éves átlagos árnövekmények, a világpiaci áraknál is az éves átlagos értékekkel érdemes összenézni. Ezek az alábbi link szerinti táblázat szerint:
2007: 158 pont
2010: 185 pont Növekmény: 17,1% (=185/158)

Forrás:www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 20:22:45

@rikitiki:

Amúgy én is megkövetlek! A vita hevében valóban voltak olyan félreérthető félmondataim, amiben csak az áfát és a világpiaci árakat említettem. Remélem ezt már azóta sikerült tisztázni, hiszen e mondatok előtti és utáni kommentekben is megtalálható a teljesebb véleményem.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.15. 21:22:15

@ccactus: "Szerinted és @Tyson925: szerint is a Fidesz-kormány által bevezetett különadók miatt szálltak el az élelmiszerárak. "

nem követtem a dolgokat, de én azért nem egészen ezt állítottam.

"A valóság nyilván középen van. Áfa, világpiaci árak, üzemanyag és az adók is befolyással vannak az árakra."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.15. 21:24:49

Ja hogy most mindenki ugyanazt mondja :-DDD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.15. 21:29:30

@ccactus: Amúgy nem valami hatalmas elentmondásra bukkantunk itt?
magasabb infláció kevésbe emelkedő kosárár, alacsony infláció elrugaszkodó kosárár. Totál ellentmond az egész.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 21:51:37

@Tyson925:

Mi az a kosárár?

"Ja hogy most mindenki ugyanazt mondja :-DDD"

:))) Egyébként szerintem is! Csupán félreértésekből kerekedett az ádáz vita. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 21:56:17

@Tyson925:

"nem követtem a dolgokat, de én azért nem egészen ezt állítottam.

A valóság nyilván középen van. Áfa, világpiaci árak, üzemanyag és az adók is befolyással vannak az árakra."

OK! De akkor mire fel tetted fel ide az indító linket 'érdekes' felütéssel? Azért, hogy nagy viták után közöld velünk, hogy az áfa, világpiaci árak, üzemanyag és az adók is befolyással vannak az árakra?

És aztán nagy viták árán kiderüljön, hogy mindenki ugyanígy gondolja? Parttalan vitákat akartál generálni itt?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.08.15. 22:47:08

@ccactus: csak remélem, h a kérdés nem komoly.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 22:50:47

@Tyson925:

"Amúgy nem valami hatalmas elentmondásra bukkantunk itt?
magasabb infláció kevésbe emelkedő kosárár, alacsony infláció elrugaszkodó kosárár. Totál ellentmond az egész."

Közben azt hiszem rájöttem mire gondolsz. Az eredeti linkedben szereplő grafikon alapadatait nevezed kosárárnak? Mert ha igen, akkor az ellentmondás feloldása a következő: A ksh élelmiszerár indexe reprezentatív, míg a linkelt kosár ennek egy szubjektív részhalmaza. A ksh indexe az átlagot mutatja, ami úgy jön ki, hogy a benne lévő termékekből lehet olyan halmazokat is összeállítani, amelyek ára ennél magasabban alakul, és olyanokat is amelyek alacsonyabban. Ezért az az átlag, ami.

Szerintem. És szerinted mi az oka az ellentmondásnak?

Megkerestem a linkelt grafikonhoz tartozó cikket:
privatbankar.hu/fogyaszto/kellemes-meglepetes-a-nagybevasarlasnal-nagyon-figyelje-az-arakat-260362

Valójában az ellentmondást nekik kellene feloldaniuk, hiszen ők tudják, hogy mit raktak a kosarukba.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.08.15. 22:56:47

@Tyson925:

"csak remélem, h a kérdés nem komoly."

Pedig érdekelne. Miért tetted fel ide az indító linket 'érdekes' felütéssel?

Később meg még ezt is hozzátetted: "amúgy az az ábra rohadtúl érdekes, nagyon sok kérdést felvet!"

Szóval? Mi az a nagyon sok kérdés, azon túl, hogy ellentmondás van az ábra adatai és a ksh által mért adatok között?

anonymand 2013.08.16. 06:55:58

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Most, hogy hossza várakozás után megkaptam a válaszokat, lezárhatjuk a dolgot.
Hallgatásodat mindhárom kérdésben hajlandó vagyok igenlő válaszként elfogadni.
A hallgatás ugyanis a beleegyezés (beismerés) jele.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2013.08.16. 06:57:04

@anonymand:

Bocs, elütés:
hossza = hosszas

anonymand

anonymand 2013.08.19. 18:09:21

Tisztelt Olvtársak!

Jeles ünnepen vagyunk túl, hiszen 18.-án múlt másfél éves ez a sokkalta többre hivatott poszt.

Sajnálatos, hogy figyelmemet elvonta a hosszóra nyúló vita a hazudságokról, és emiatt nem volt alkalmam az eltelt időszak adatait (ahogyan azt ígértem volt) kitenni s értékelni.
Ezt a hiányt próbálom most pótolni, bár ez olyan így, mint a guminő.
A számok, az index mint mutató, amely valamelyest objektivitást adhatna a dolognak, hiányoznak, hiányzik.
Nem én tehetek róla.

Nos, akkor a teljesség igénye nélkül néhány fő adat:
GDP, az egyszerűség kedvéért csak a fő címeket idézem.
"2013. I. negyedévében 0,9%-kal csökkent a GDP" - az előző év azonos időszakához képest. Gyengébbek kedvéért (akinek nem inge, ne vegye magára), az éves összevetés annyit jelent, hogy az előző év első negyedévi teljesítménye kerül összevetésre az idei év első negyedévi teljesítményével.
"2013. II. negyedévében 0,5%-kal nőtt a GDP" - az előző év azonos időszakához képest. Gyengébbek kedvéért (akinek nem inge, ne vegye magára), az éves összevetés annyit jelent, hogy az előző év második negyedévi teljesítménye kerül összevetésre az idei év második negyedévi teljesítményével.
Ismétlés a tudás szülőanyja.
Igaz ugyan, hogy alacsony bázishoz viszonyítva, de a második negyedév már jobb adat, legalábbis az általam vártnál.

Árfolyamok:
A szokásos hektikusság mellett most éppen emelkedőben (romlóban).

Az infláció maradt alacsony, nálam hozzáértőbb kell aki meg tudja mondani, hogy egészséges-e vagy sem.

A kisker forgalmi adatok:

"Júniusban 0,4%-kal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene,
Májusban 2,5%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene,
Áprilisban 3,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene,
Márciusban 2,8%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene,
Februárban 1,4%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom,
Januárban 4,1%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom," - némi megingástól eltekintve a gazdaság felpörgetésének eszköze romlik.

Beruházások:
még nincs (valószínűleg nem szívet melengető)adat

Építőipar:
a részletek taglalása nélkül is elmondható, hogy hónapok óta javuló adatok jelennek meg.
Ez jó!
De milyen bázisról?
Nagyon mélyről araszol az iparág, bízzunk a tartósságban!

Foglalkoztatottak száma:
"55 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt, Foglalkoztatottság, 2013. április–június
62 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt, Foglalkoztatottság, 2013. március–május
58 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt, Foglalkoztatottság, 2013. február–április
Enyhén javult a foglalkoztatottság, Foglalkoztatottság, 2013. január–március
2013 I. negyedévére 3 millió 818 ezer főre nőtt a megfigyelés körébe tartozó 15–74 éves foglalkoztatottak száma
Enyhén javult a foglalkoztatottság, Foglalkoztatottság, 2012. december–2013. február
2012. december–2013. februárban 3 millió 817 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 23 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.
39 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt, Foglalkoztatottság, 2012. november–2013. január"
Fontos tudni, hogy egyrészt a növekmények nem összeadandók, másrészt a világon senki nem képes megmondani, hogy mennyi a növekményből a külföldön munkát vállalók száma.

A néhány kiemelt mutató is mutatja, hogy igen összetett dolgot próbált anno a poszt szerzője átláthatóan leegyszerűsíteni, hogy a hétköznapi olvasó is tudjon valamilyen következtetést levonni (közgazdasági ismeretek nélkül is).
Na arra ugyan várhattok, hogy valaha is folytatódik a táblázat nyilvánosságra hozatala.

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása