Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Csődöt mondott az egykulcsos adó?

2012. március 07. - bogancs

Erdős Tibor akadémikus egy igen érdekes tanulmányt tett közzé a legfrissebb Közgazdasági Szemlében. A közel 30 oldalas írást nehéz összefoglalni néhány mondatban, de valami olyasmi a mondanivalója, hogy az egykulcsos jövedelemadótól nem igazán várható Magyarországon a gazdasági növekedés gyorsulása.

Néhányan azonban megpróbálkoztak meglehetősen egyoldalúan interpretálni professzor úr sorait. A napi.hu például Ezért mondott csődöt az egykulcsos SZJA Magyarországon címmel közölt írást Erdős Tiborra hivatkozva. Mindez azért is visszás egy kicsit, hiszen a Közgazdasági Szemle csak előfizetőinek enged hozzáférést a honlapján az írásokhoz, így első kézből nehéz ellenőriznie az egyszeri olvasónak, hogy valóban ez volt-e professzor úr mondanivalójának a lényege.

Megjegyzem elég furcsa a Közgazdasági Szemle internetes publikációs politikája, hiszen míg a saját honlapról csak előfizetők olvashatják az írást, addig például ezen a linken simán elérhető. Ezért talán nem követek el nagy hibát, ha az írásból idézve gondolatokat próbálom elősegíteni a tisztánlátást az ügyben.

Erdős publikációjában először a külföldi tapasztalatokat tekinti át:

Négy országot vizsgálunk; ezek Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia. Az első háromban 1994-ben, illetve 1995-ben, Szlovákiában pedig 2004-ben vezették be az egykulcsos adót.

A három [balti] országra jellemző még, hogy az alacsony személyi jövedelmek nem adóznak egy évente megállapított szint alatt. Ez az alsó szint évenként nominálisan növekszik a gazdasági fejlődés és az infláció függvényében. E szint például Észtországban 1730 euróra [havi 42ezer Ft]. Kedvezmény jár az eltartott gyermekek után is – a második eltartott gyermektől kezdve – mindhárom országban.

Eddig tehát eléggé hasonló a kép, egykulcsos adó családi adókedvezménnyel. Kis különbség, hogy van egy nagyon alacsony jövedelmi sáv, ameddig nem kell az adót megfizetni. Azonban folytatva a cikket, van még egy lényeges momentum, mégpedig a bruttó bérek után fizetendő munkáltatói bérteher:

az összképet befolyásolja, hogy a társadalombiztosítási befizetések aránya elég magas, mindhárom országban 30 százalék felett van. Észtországban 33 százalék, amit teljes egészében a munkáltató fizet, Lettországban 33,09 százalék, Litvániában 34 százalék. az utóbbi kettőben a munkavállalót is terheli a járulékfizetés, de itt is nagyrészt a munkaadó kötelezett e százalékos terhek befizetésére.

Nálunk a munkáltató bérterhe alacsonyabb, 27%, és ugye sokan még ezt is magasnak és versenyképességünket rontó hatásúnak tartják, SZJA csökkentés helyett a munkáltatói bérterhek csökkentését favorizálnák. Hozzátartozik még a képhez, hogy Magyarországon a bruttó bérekből a munkavállaló TB elvonása is magas, 18,5%-os, Tehát az összes TB teher nálunk 45,5%, tehát messze magasabb a baltiak szintjénél.

Azt látjuk, hogy az egykulcsos adó bevezetését a három ország mindegyikében a GDP gyors és tartós növekedése követte. (Észtországban az átlagos évi növekedési ütem 1993-tól 2007-ig 6 százalék, Lettországban ugyanezen időközben 6,5 százalék, Litvániában pedig 1994-től 2007-ig 6 százalék.) Gyakran hivatkoznak erre mindazok, akik az egykulcsos adózás bevezetésétől erőteljes növekedésgyorsulást várnak.

Ez ugye nálunk is így van, Matolcsyék hivatkoznak a jó példára, míg az ellenzék az ellenkezőjét állítja. Kicsit mindkét oldalnak igaza van, ugyanakkor az írás további része mindkét oldalról lehúzza a vizes lepedőt:

Csakhogy a növekedés dinamikájára más tényezők is hatottak, mégpedig előnyösen. A gyors növekedést mindhármuknál a GDP nagymértékű zuhanása előzte meg, amit a Szovjetunió szétesése, a KGST felbomlásával együtt a korábbi piacok elvesztése, illetve a rendszerváltás váltott ki. Ugyanez történt Magyarországon a rendszerváltást követően. Az volt a különbség, hogy e három országban a GDP visszaesése Magyarországhoz képest sokkal nagyobb méretet öltött.

Minden visszaesést a gazdasági növekedés átmeneti gyorsulása követ, ami annál tartósabb és erőteljesebb lehet, minél nagyobb a visszaesés mértéke. Ezzel kapcsolatosan szokás helyreállítási periódusról beszélni.

A második világháborút követő visszaeséseket is helyreállítási periódus követte, főként a vesztes országokban. Az 1950-es évek első felében lezajló gazdasági növekedési folyamatot e nélkül nem is lehet megérteni. A helyreállítási periódusokban a viszonylag gyors és tartós növekedés könnyen érthető. A legfontosabb tényező, amely a termelési szintet meghatározza, az emberi tőke, vagyis a munkaképes lakosság szakmai képzettsége, termelési tapasztalata, munkához való hozzáállása, munkakultúrája. ez nem, vagy alig esik vissza a termelés nagyarányú esésekor.

Tehát a tartósan gyors növekedés magyarázatát nem feltétlenül kell az egykulcsos adóztatás pozitív hatásában keresni, ha van is egyáltalán ilyen pozitív növekedési hatás.

Tehát azt állítja a cikk, hogy a gyors növekedés a balti államokban nem feltétlenül az egykulcsos adó bevezetése miatt következett be még a kísérteties egybeesés ellenére sem, a gazdaság csupán a korábbi rendkívüli mértékű visszaesését dolgozta le abban az időben. Mindez azért igen érdekes, hiszen a rendszerváltás után 1990 és 1993 között nálunk is igen jelentős GDP visszaesés történt. Majd az 1995-ös Bokros csomag után nálunk is jó egy évtizedre viszonylag gyors növekedésbe kapcsolt a gazdaság.

Ezt kormányunk és ellenzéke megint másképp láttatja. A baloldal máig hangoztatja, hogy az 1997 és 2006 közötti gyors növekedést a Bokros-csomagnak köszönhetjük, hiszen reformjaival fenntartható pályára állította a gazdaságot. Az ellenzék viszont pont olyasmivel érvel, hogy a Bokros-féle megszorítások feleslegesek voltak, és csak késleltette a kilábalást a rendszerváltás utáni visszaesésből. Ebben lehet is valami, hiszen a ’95-ben bevezetett Bokros csomagot két év stagnálás követte, és csak ’97-ben indultak be a motorok. Ugyanakkor az általánosságban elfogadott képlet mégiscsak az, amit eleddig magam is vallottam, hogy a Bokros-csomag állította növekedési pályára Magyarországot, és jórészt még az első Orbán kormány is ebből táplálkozott. Erdős Tibor azonban egy igen érdekes szempontot vetett fel a „helyreállítási periódus” fogalmával, ami jelentősen árnyalja a képet.

Ezek után nézzük, hogy mi a helyzet Szlovákiában, hiszen ott csak 2004-ben vezették be az egykulcsos adót, tehát a „helyreállítási periódus” nem torzítja el az egykulcsos adó után ott is vitathatatlanul felgyorsult növekedést:

Szlovákiában egykulcsos adóztatást csak 2004-től kezdve alkalmaznak, tízéves időbeli lemaradással a balti országokhoz képest. Itt viszont a személyi jövedelmeken kívül a társasági nyereségre és a forgalmi adóra is azonos (19 százalékos) kulcsú adót vetnek ki. Ez a forgalmi adózásban adónövelést, a társasági és személyi jövedelmek adóztatásánál adócsökkentést jelentett. Az egységes adókulcsot úgy választották meg, hogy az új adóztatási rendszer bevezetésekor ne kelljen tartani az adóbevételek csökkenésétől. És azt látjuk, hogy Szlovákiában látványosan felgyorsult a gazdasági növekedés dinamikája.

A 19 százalékos adó bevezetésével együtt a személyi jövedelmek adóztatásában szigorítás is történt, mert lényegében minden adókedvezményt megszüntettek. továbbá a természetbeni juttatás is adóalap. Ugyanakkor az alacsony jövedelmek nem adóznak (ez korábban is így volt), az adómentesség felső határa évenként változó, függően az inflációtól és a gazdasági növekedéstől.

Megint vannak hasonlóságok, és különbségek is a magyar rendszerrel. Hasonlóság, hogy az alacsonyabb jövedelműek nálunk is adóemelésként érzékelik az egykulcsos adó bevezetését, ugyanakkor Szlovákiában is megjelenik egy alacsony jövedelemhatárig az adómentesség. Közben pedig Szlovákiában is igen magas a bérekre rakódó járulékok mértéke, ennek ellenére indult be a gazdaság, egyszersmind némileg cáfolva azokat a hangokat, hogy Magyarországon SZJA csökkentés helyett a munkaadók bérterheit kellene csökkenteni a versenyképesség érdekében. Ugye akkoriban nálunk Gyurcsány volt a miniszterelnök, és akkor a szlovák modell valóságos szitokszó volt a baloldal részéről, mondván, hogy igaz, hogy a szlovák gazdaság ezerrel repeszt, de ennek nagy ára volt az alacsonyabb jövedelműek körében, ezért mi ezt nem vállaljuk fel – hangoztatta az MSZP.

Minek is volt akkor köszönhető a szlovák gazdasági csoda?

Maguk az idézett szlovák szerzők sem állítják, hogy mindez kizárólag a 2004-ben bevezetett egykulcsos adónak tudható be.

Ők, nagyon józanul, csupán azt mondják: van szerepe a felgyorsuló növekedésben az adóreformnak, de más tényezőkkel, mint például a viszonylag fejlett infrastruktúrával és a rendelkezésre álló munkaerő állománnyal együtt. És ezeknek volt nagyobb a szerepük. Igaz ugyan, hogy az egykulcsos adóztatással együtt a társasági adó százaléka is lényegesen csökkent, de a magas bérjárulékok költséghatása jóval nagyobb, mint ami a társasági adók csökkenéséből következő előny.

Amihez eddig eljutottunk: egyáltalán nem biztos, hogy az egykulcsos adónak tudható be a balti államok gyors gazdasági növekedése az 1990-es évek második harmadától kezdve. Ha számolhatunk is ilyen hatással, ez nem magyarázható egyedül egy tényezővel, hanem többel, egyebek közt a különböző okokból beáramló külföldi működő tőkével.

A balti államok és Szlovákia példájának tanulságait akkor általánosíthatjuk, ha kimutatjuk: miért, milyen áttételeken keresztül és mekkora mértékben ösztönözheti az egykulcsos adó (és a bevezetésével együtt járó adókulcs-csökkentés) a gazdasági növekedést. E kérdésekre akkor adhatunk választ, ha megértjük a növekedés üteme, az adózás és megtakarítás, valamint a beruházások alakulása közti tényleges belső összefüggéseket.

A cikk a továbbiakban az egykulcsos adó által generált különböző meginduló gazdasági mechanizmusokat elemzi részletekbe menően, de ez már meghaladja jelen poszt kereteit. Talán majd egy következőben, mert ott már tudnék vitatkozni néhány dologban professzor úrral, amellett, hogy a cikk további részeiben is rengeteg tanulságos, érdekes és elgondolkodtató, korábban általam nem hallott, a témáról folyó sekélyes belpolitikai vitákban pedig egyáltalán fel nem lelhető szempont hangzik el.

Aki a témában nem elégszik meg politikusaink „gondolatmankóival”, hogy Török Gábor kifejezését kölcsönözzem, annak mindenképpen érdemes rászánnia egy fél délutánt a hétvégén, hogy mélyebben beleássa magát az írásba.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr104296529

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megszűnik az egykulcsos adó Szlovákiában 2012.03.12. 13:42:01

Az áfa 20 százalékos kulcsához garantáltan nem nyúlnak, de az egykulcsos adórendszert kétkulcsossá teszi a szombati választásokon győztes Smer Szlovákiában – írja a Napi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rámenős 2012.03.08. 05:41:00

Mindenesetre nagy pofon volt "közgazdászainknak" az elmaradt csoda. Azután megint a vállalkozókon fenyegettek egyet, hogy lesz nemulass ha csökken az emberek bére. De miért is csökkent? Nem tudtak számolni a törvényhozók?
Ezek után kedves bogáncs már csak egy olyan posztot szeretnék látni, ahol kiszámolod, hogy mennyinek kellene lenni a minimálbérnek ha sehol nem lenne állami szerepvállalás? Oktatás, egészségügy, lakás, BKV, stb. Mindent árán fizetnénk meg.
Egyszer régen csináltam ilyet. Egy német cég adatait vettem figyelembe. Tízszeres volt a különbség a bérekben.
Erről indultunk.

laci0011 2012.03.08. 06:30:26

Hozzáértés nélkül a legjobb adórendszer is csődöt mond,hát még ez.Olyan pénzügyminszterünk van aki még a 4 számtani alapművelettel is bajban van!Jót hiába várunk,marad a csodavárás...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 06:47:41

@laci0011:

"Hozzáértés nélkül a legjobb adórendszer is csődöt mond"

A professzor éppen azt bizonyította be, hogy a kormányzati politika viszonylag kis hatással van a növekedésre.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.08. 08:11:15

Ez a visszaesés utáni gyorsabb fellendülés nem egy újdonság a gazdaságban, Argentínában is ez történt az államcsőd után, ráadásul pár hónappal ezelőtt volt egy cikk a Balti államokról az indexen, ahol éppen arról írtak, hogy ott jóval nagyobb volt a visszaesés, és a fellendülés is utána. Viszont az eredmény végül ott jobb lett, és ezt azzal indokolta a cikkíró, hogy ott a rendszerváltás után leépítették majdnem teljesen a szociális hálót, így náluk a 90-es évek eleje abszolút tragédia volt, ám ugyanennek köszönhetik a versenyképességüket is.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.08. 08:31:49

@bogancs:
Szerintem a kormányzati politikánál a hitelesség a legfontosabb, meg kell győzni a vállalatokat, hogy itt érdemes beruházni, na ez az amivel nálunk a legnagyobb baj van.

farcsika67 2012.03.08. 08:58:51

megy a huzavona, keresik a beszállási pontot a forint gyengítéséhez. hisz ők spekulálnak a legintezívebben a forint ellen, ehhez kétség sem férhet. ebből lehet a pártot finanszírozni, na meg a simicska -féle közvagyon lenyúlásokból.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.08. 10:51:59

Biztos szuperjót tenne a gazdaságnak, ha egy 4-500 ezer forintos bruttó felét megint levonnák a rohadt gazdagtól. 2011 előtt is tök jót tett neki, mint az közismert.

Kamu minimálbéresek a vendéglátásban meg mindenhol, egy jó szezonban meg havi négyszázakat visznek haza zsebben.

Kivlov 2012.03.08. 11:57:31

@Modor Tibi:
Jaja, lehetne második kulcs. kb havi 1,5-2M környékén. 4-500nál vicc...

Sorge 2012.03.08. 12:28:29

Az a helyzet, hogy nem mondott csődöt az egykulcsos adó. Csak duma volt, hogy élénkíti a gazdaságot. Valójában azok érdekében hozták létre, akiknek magas a hivatalos jövedelmük és nem tudják elcsalni. Például a pénzügyi szféra hiénái nagyon jól jártak, mert az ő bruttó átlag jövedelmük 450 ezer forint/hónap.

Kivlov 2012.03.08. 14:14:56

@Sorge:
Aha. csak az a baj, hogy a bruttó 450 az nem sok. A szlovik pl most akarnak második kulcsot. de átszámítva évi 10M fizetésnél!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.08. 14:28:16

@Kivlov:
Magyar viszonylatban a bruttó 450 ezer az nem is kevés, nézd meg mennyi az átlagbér!

Kivlov 2012.03.08. 14:51:00

@Zabalint:
De nem is sok. Nézd meg milyenek az árak!!!

Sorge 2012.03.08. 14:55:51

@Kivlov:
Neked kevés, de aki minimálbért keres, annak sok.

Sorge 2012.03.08. 15:05:21

@Zabalint:
Piacgazdaságban mindenkinek annyi a fizetése, amennyit a munkája ér. Ezért a pénzügyi szférában a bruttó átlagbér 450 ezer forint, míg az orvosok bruttó átlagbére 300 ezer körül van. :))

Kivlov 2012.03.08. 15:07:22

@Sorge:
b+, az etiópoknak meg már maga a burzsoázia.

Kivlov 2012.03.08. 15:08:41

@Sorge:
Persze. Azért keres egy hentes németben 5ször annyit, mint itthon, mert 5ször olyan gyorsan bontja a csirkát, mi? vagy 5ször annyiba kerül ott a csirkehús? Egyik sem. Azért mert a magyar vállalkozó kizsigereli a dolgozót, míg a németnek eljut az agyáig, hogy a munkás termeli meg az ő profitját is...

rámenős 2012.03.08. 15:53:56

@Sorge: De ugye ezt a rangsort te sem gondolod komolyan? Ha igen akkor egy pénzügyi szférában dolgozó operáljon meg.

rámenős 2012.03.08. 16:04:26

@Kivlov: Hagyd már ezt a hülye szöveget a magyar kizsigerelő vállalkozóról.
Olvasd el az első hozzászólásomat.
Szívesen fizetnék 5-ször annyit az embereknek ha én is annyit kapnék egy flakonért mint a német vállalkozó. Nem beszélve arról, hogy mindenki a saját munkájával meg van elégedve, csak nem biztos, hogy a munkaadója is. Nagyon önérzetes nép vagyunk. Az önkritika meg kevéssé van elterjedve.

lajafix 2012.03.08. 16:14:00

tehát az egykulcsos adó nem elégséges a növekedéshez, de talán szükséges. És még szükséges a válallkozásbarát környezet is, s hogy ezt hány évtizede papolják. Meg kiszámítható állam, jó oktatás, eü etc...

De nem szükséges a szociális állam! :-) De szavazatokat csak így lehet venni.

Zabalint: a magyar feketegazdaság mértéke mellett a statisztikai átlagfizetés vicc katwegória, kár vele érvelni, a magyar fizetések nem is normális eloszlást mutatnak, szemben például a szlovákkal. Lásd a 2006os tanulmányt a választások utánról.

lajafix 2012.03.08. 16:19:49

@Kivlov: a csirkés példádnál te sokkal realistább vagy... De ha így látod, akkor nyissál csirkefeldolgozót és tarolhatsz is a piacon és még az embereket is megfizetheted... de inkább ne.

persze csak gugliztam angliai csirke árakat:
www.mysupermarket.co.uk/#/grocery-categories/fresh_chicken_pieces_in_tesco.html

lajafix 2012.03.08. 16:20:50

@Sorge: piacgazdaságban igen, de a magyar posztszocializmusban nem. :-)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.03.08. 16:21:06

Szerintem a legundorítóbb az egykulcsos adóval az, hogy nap mint nap megtudhatjuk az összes létező állami médiacsatornán (vagy pl akár a nivo blogon) keresztül, hogy az egykulcsos adóval mindenki milyen jól járt. Közben súlyos tízezrekkel keresek kevesebbet havonta. Ez a folyamatos képembehazudás, ez nagyon fáj. És különösen undorító ez az egész annak fényében, hogy 4 éven keresztül rombolta a Fidesz ezt az országot a Gyurcsány hazudik dumával.

lajafix 2012.03.08. 17:02:43

@Tyson925: valóban tiszteségesebb lett volna simán kijelenteni, hogy a magyar adójóváírás egy nagy baromyság és eltöröljük, tessék jövedelemadózni, és lehet pofázni.

De mivel a többség igényli hogy átverjék, ezért meg is kapja...

Mariann19 2012.03.08. 17:06:01

Az egykulcsos adó bevezetésekor az volt a gyógyszöveg, hogy ez a gazdaság élénkítését hivatott szolgálni.A kérdés az, hogy melyik az a kör, akiknél ez progresszív tényezőként hat. Szerintem ez a teória akkor reális, ha kizárólag a gazdasági szereplőket érinti, konkrétabban a vállalkozásokat, akik müködésük során hatni tudnak ezekre a mutatókra.Számtalan kiemelkedő jövedelmeket birtokló munkavállalónak semmi köze a gazdasági mutatók változásaihoz, mivel tevékenységének jellege nem is befolyásolhatja azt.Arra felvetésre, hogy igazságtalan és indokolatlan a nagy keresetűek nettó jövedelem nagymértékű növekedése,erre az indoka akormánynak az, hogy aki lo-szer annyit dolgozik, annak arányosan kell, hogy a nettója is ehhez igazodjon.Mindaddig, amíg nincs az elvégzett munka társadalmilag elfogadott hasznosságának értékmérője, addig ez a z indoklás nehezen fogadható el.Ezen kívül említésre méltó a cikkben foglaltak alapján a gazdasági növekedés mértékének megállapítása, mivel bázis alapú elveken nyugszik, az összehasonlításoknál nem mindegy, hogy milyen előző körülményekből következtetünk a változásra. Korántsem biztos, hogy egy kiugróan magas % növekedés pl. kiemelkedő gazdasági megujhodást takar.

Mariann19 2012.03.08. 17:20:23

@Sorge: Nem szeretnék komoly vitába szállni, de nálunk a jövedelmek alakulása korántsem fejezi ki azt a társadalmilag elfogadott értéket, mely arányosan igazodna ehhez. Érthetetlen, hogy egyes foglalkozások, ágazatok milyen aránytalanul nagy jövedelmeket biztosítanak/pénzügyi szféra, a média, a művészvilág egy része, a multi alkalmazottai stb./, míg az értékteremtő munka, a humán szféra egyes területei, az egészségügy stb. megalázóan alacsony jövedelmeket képesek fizetni.Nem tudom megtalálni az indokokat arra, hogy a rendszeráltás utáni torzulások hogyan jöhettek létre ennyire irracionális mértékben, és ez a tendencia tovább terebélyesedik.

Namir 2012.03.08. 17:28:58

Jó, hogy a poszt az egykulcsos adó gazdaságélénkítő hatását elemzi, de ahogy Erdős Tibor megállapította, hogy a gazdaság élénkülése egyáltalán nem csak az egykulcsos adónak köszönhető, úgy talán az is megállapítható, hogy az egykulcsos adónak nem csak a gazdaságélénkítés a szerepe.

Hanem pl. a munkajövedelmek kifehérítése, az adókedvezmények kusza rendszerének felszámolása, a cafetéria visszaszorítása, és mindezek révén pl. a jelenlegi nyugdíjak szélesebb alapokon kitermelése, és magasabb jövőbeli nyugdíjjogosultságok megteremtése.
Esetleg.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 19:09:21

@Tyson925:

"az összes létező állami médiacsatornán (vagy pl akár a nivo blogon) keresztül, hogy az egykulcsos adóval mindenki milyen jól járt. Közben súlyos tízezrekkel keresek kevesebbet havonta."

Lehet, hogy kivétel erősíti a szabályt. :-))

Amúgy mennyi a bruttód, hogy havonta tízezrekkel kevesebbet keresel? Nehéz elhinni.

Sorge 2012.03.08. 19:18:55

@Mariann19:
A bankárok például azért keresnek olyan jól, mert hatalmas bevételre tesznek szert. Csapdába csalták a gyanútlan polgárokat és most megnyúzzák őket. A kormány pedig hagyja.
A média sztárjai azért keresnek sokat, mert ők képesek sok pénzt kihúzni a lebutított emberek zsebéből. (Szavazzunk emelt díjú SMS-sel, stb . )

Sorge 2012.03.08. 19:24:35

@lajafix:
Itt nem a posztszocializmus a lényeg, hanem a monopolkapitalizmus, a neokolonializmussal együtt.
A monopolkapitalisták kevés adót fizetnek az állam felé.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 19:25:43

@Sorge:

Hát tudatos fogyasztónak kellene lenni!

Sorge 2012.03.08. 19:26:08

@rámenős:
Én sem gondoltam komolyan. Ott a végén a mosolyjel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 19:26:21

@rámenős:

"De ugye ezt a rangsort te sem gondolod komolyan? Ha igen akkor egy pénzügyi szférában dolgozó operáljon meg."

Neked meg kezelje egy orvos a nyugdíjkasszádat! :))

Sorge 2012.03.08. 19:30:30

@Kivlov: Arra én is kíváncsi vagyok, hogy lehet nyereséges az a vállalkozás, amelyik a magyar bér ötszörösét fizeti a hentesnek, ugyanolyan húsár mellett?

Sorge 2012.03.08. 19:34:17

@bogancs:
Ha egyszerű bankbetétben tartották volna a nyugdíjkasszát, akkor több lett volna a hozam . :)
Apropó, Kedves Bogáncs, olvastad a legújabb bankár posztokat?
Szerintem nagyon érdekesek . :)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.03.08. 19:38:27

@bogancs: Végre tőled is egy jó poszt! Nagyjából egyet is értek vele.
Ebből világosan látszik, hogy az Orrbán kormánynak volt koncepciója az egykulcsos adóval (nem, nem a gazdaságélénkítés(:
arra számítottak, hogy a válságnak vége, automatikusan felpörög a gazdaság, és erre rá lehet ültetni a (nekik) kedvező adózást.
Csakhogy a fellendülés összeomlott, így az ültetvény is.
Nem véletlenül - utólag, lehet előre is - mondták Viktorrnak, hogy nem szabad válságban piszkálódni az egykulcsos adórendszerrel, ahhoz felívelő gazdaság kell, nem stagnáló, csökkenő... Ez a jelenlegi helyzetben a Medgyessy-reálbérnöveléshez hasonló országsorsrontó ígéretbeváltás, osztogatás volt (persze nem mindegy, hogy kinek adnak, de országos hatásában összevethető)
De korai siratni az egykulcsot: most volt Meseházy évértékelője, ahol kiadta a jelszót: "fizessenek a gazdagok!" A többihez képest ez meglehetősen lanyha, mérsékelt taps kísérte (azt is azt előtapsolók kezdték).

@Kivlov: "Aha. csak az a baj, hogy a bruttó 450 az nem sok."
Aha, csak az a baj, hogy a bruttó 93 ezer, meg 200 ezer se...
Szerintem több (akár 5) kulcs kéne alacsony kulcsváltásokkal.

@rámenős: "Szívesen fizetnék 5-ször annyit az embereknek ha én is annyit kapnék egy flakonért mint a német vállalkozó."

Ehhez képest:
"Zabalint
@Kivlov:
Magyar viszonylatban a bruttó 450 ezer az nem is kevés, nézd meg mennyi az átlagbér!
Kivlov
@Zabalint:
De nem is sok. Nézd meg milyenek az árak!!!"
Ha rámenős 5-ször annyit fizetne, ha annyit kapna "egy flakonért", mint egy német vállalkozó, akkor most milyenek az árak,itthon, és Németországban (per flakon)??

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 19:39:53

@Sorge:

Ugye te sem akarsz ezen újra vitát nyitni?! :)

Sorge 2012.03.08. 20:03:15

@bogancs: Én csak azt kérem, hogy olvasd el. Megéri elolvasni. :)
Neked főleg, mert tájékozatlan vagy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.08. 20:20:52

@Modor Tibi: Jaja.Inkább vegyük el a sok csóró gecitől.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 20:35:17

@Sorge:

Szeretnék megmaradni boldog tudatlanként. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.08. 20:55:47

@Kivlov:
A fizetést egy adott országban a többihez viszonyítjuk, az átlag pedig jóval 450 ezer alatt van.

@Sorge:
Nem, piacgazdaságban mindenkinek annyi a fizetése, amennyit ki tudott harcolni magának. Amennyit ér a munkája az adott cégnek, az többnyire a lehetséges maximum.

@lajafix:
Mert szerinted kb. hol lehet a magyar átlagfizetés? Mert én mondjuk sokkal több tényleges minimálbérest(vagy garantált bérminimumost) ismerek, mint aki afölött zsebbe is kap pénzt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.08. 20:59:36

@bogancs:
Valószínűleg utóbbi jobban működne, mivel biztosan több orvos kezeli a saját portfólióját vagy akár NYESZ-ét, mint ahány pénzügyi szakember műti magát, vagy legyünk igazságosak, a kollégáját.

Sorge 2012.03.08. 21:02:24

@bogancs:
Ha Neked így jó, hát legyen.
De ha esetleg azt fogom írni, hogy tudatlan vagy, akkor ne tiltakozz! :)

Sorge 2012.03.08. 21:05:29

@Zabalint:
"...piacgazdaságban mindenkinek annyi a fizetése, amennyit ki tudott harcolni magának."
Ezt elfogadom.

Sorge 2012.03.08. 21:08:01

@Zabalint:
De akkor a bankárok baromira jó érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek. :))
Jobbal, mint bármelyik másik szektor. Mi lehet ennek az oka ???????? :))

hackbard.celine 2012.03.08. 21:34:47

@bogancs:
Kis kronológia:
Matolcsy a 2007-es lengyel kampány kapcsán több cikket jegyez a polgári szemlében "egyedül maradunk?" címmel az egykulcsos kapcsán. A lényeg itt van:
"Lengyelországban OLYAN PÁRTOK KERÜLNEK HATALOMRA, AMELYEK AZ EGYKULCSOS ADÓRENDSZER BEVEZETÉSÉVEL KAMPÁNYOLTAK, illetve a választások után megerősítették ezen szándékukat. Ezzel a régióban gyakorlatilag Magyarország
maradt az egyetlen olyan ország, amelyikben a személyi jövedelemadó
"egykulcsosítása", illetve ennek megfelelően az szja, társasági adó és az áfa kulcsainak közelítése nem szerepel a tervekben."
Az egykulcsos egyértelműen egy üres kampányfogás volt, arcvesztés nélkül nem nagyon lehetett volna belőle kihátrálni, ráadásul a fidesz parlamenti frakciónak négy év alatt 1 Mrd Ft nettó többletet jelentett, szóval nem is volt szándék.
A magyar egykulcsosítás végül kicsit csálén így sikerült: SZJA 16%, nyereségadó 10% (500 millióig, tehát progresszív), ÁFA 25 (27)%. Semmi köze a régiós egykulcsoshoz.
Matolcsy ezt írta a következő cikkében (2007 október) :
"Az egykulcsos rendszerekről egyébként nem egyöntetű a szakma álláspontja. Az
alacsonyabb marginális adókulcsok ADÓMORÁL JAVÍTÓ HATÁSÁRA IGAZÁN PLASZTIKUS BIZONYÍTÉKOT MÉG NEM SIKERÜLT TALÁLNI - igaz, cáfolni sem tudta senki meggyőzően. Az alacsonyabb határadókulcsok elvileg növelik a munkakínálatot, ami a megnövekedett adóalapban testesül meg. A rugalmasság mértékét illetően azonban nagyon eltérő eredmények születtek, a legtöbb tapasztalat szerint adóbevétel-növekedésre biztosan nem kell számítani."
Továbbá:
Varga Mihály 2008.04.08 (index.hu)
"Az éremnek két oldala van, nemcsak szép része. Az egykulcsos adó azt is jelenti, hogy a mai helyzethez képest jövedelemátcsoportosítást hajt végre a szegényebbek kárára és a jómódúabbak javára, az egykulcsos adó a magasabb jövedelműeknek kedvező. Kérdés, hogy akarjuk-e a jövedelemkülönbségek növekedését. "
Azaz tudták, hogy sok vesztese lesz az SZJA rendszernek.
2009.09.26. (hvg/MTI)
"A költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a 47. közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson."
A többegykulcsos rendszer továbbra sem fér el egy söralátéten, ráadásul a tényleges GDP termelő adófizetők többsége vesztese a rendszernek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 21:46:59

@hackbard.celine:

"a tényleges GDP termelő adófizetők többsége vesztese a rendszernek."

Kérdés, hogy mihez képest?

hackbard.celine 2012.03.08. 22:10:51

@bogancs: a korábbi megélhetésükhöz képest.
Reálbér plusz béren kívüli juttatások és cafeteria jelen állás szerint a többségnek csökkent.
A legalacsonyabb keresetű rétegnek brutálisan. Ebbe a rétegbe tartoznak az óvónők, alsó tagozatban tanítók, diplomás ápolók, rezidens orvosok.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:19:04

@hackbard.celine:

"Ebbe a rétegbe tartoznak az óvónők, alsó tagozatban tanítók, diplomás ápolók, rezidens orvosok."

Ők mind közalkalmazottak. Jövedelmi helyzetük vizsgálatakor nincs értelme az adórendszerre kenni a nehéz helyzetüket, ugyanis a bruttó bérüket is az állam határozza meg. És a jelenlegi bruttó béreik mellett semmilyen adórendszer nem tudja felemelni őket.

hackbard.celine 2012.03.08. 22:27:16

@bogancs: ennél azért értelmesebbnek gondoltalak.
Halmazelmélet, ált. isk. 2 osztály. Kisebb halmaz egy nagyobb halmaz része.
"Ebbe a rétegbe tartoznak"
Ez nem a teljes halmazt jelenti!
De végülis mindegy, ma Orbán kinyilatkoztatta az EU-ról:
„Ezzel a mentalitással egy vidéki kócerájt sem lehetne elvezetni” – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén az Európai Bizottsággal folytatott vitával kapcsolatban. A Bizottság "rendkívül buta" politikát folytat, "hogy akar Európa kilábalni, ha a rosszakat támogatja, és a jókat bünteti?" – tette fel a kérdést. "Szamárság, hogy nem is akarunk megállapodni" - mondta Orbán Viktor az IMF-EU-tárgyalások alakulásáról. "Két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek", ez a baj - jelentette ki a miniszterelnök.

Erre mégis mit lehet mondani?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:30:20

@hackbard.celine:

"ennél azért értelmesebbnek gondoltalak.
Halmazelmélet, ált. isk. 2 osztály. Kisebb halmaz egy nagyobb halmaz része.
"Ebbe a rétegbe tartoznak"
Ez nem a teljes halmazt jelenti!"

Arra tudok reagálni, amit leírtál. A közalkalmazott rossz példa akkor, mikor az adórendszert akarod szidni. Lássuk ki tartozik még a halmazodba? A közalkalmazottakat ugyanis szerintem nem lehet ide sorolni.

Sorge 2012.03.08. 22:40:49

@bogancs:
Vegyünk bankárnak mindenkit, aki a pénzügyi szférában dolgozik .

hackbard.celine 2012.03.08. 22:45:15

@bogancs: szidni? Hol szidtam az adórendszert?
Előzményekkel, konkrét nyilatkozó személyhez köthető, dátummal, megjelenéssel igazolt nyilatkozatokkal kommenteltem az adórendszerre vonatkozó blogposztodat.
"Arra tudok reagálni, amit leírtál."
Erre pl. nem reagáltál:
Matolcsy a 2007-es lengyel kampány kapcsán több cikket jegyez a polgári szemlében "egyedül maradunk?" címmel az egykulcsos kapcsán. A lényeg itt van:
"Lengyelországban OLYAN PÁRTOK KERÜLNEK HATALOMRA, AMELYEK AZ EGYKULCSOS ADÓRENDSZER BEVEZETÉSÉVEL KAMPÁNYOLTAK, illetve a választások után megerősítették ezen szándékukat. Ezzel a régióban gyakorlatilag Magyarország
maradt az egyetlen olyan ország, amelyikben a személyi jövedelemadó
"egykulcsosítása", illetve ennek megfelelően az szja, társasági adó és az áfa kulcsainak közelítése nem szerepel a tervekben."
Az egykulcsos egyértelműen egy üres kampányfogás volt, arcvesztés nélkül nem nagyon lehetett volna belőle kihátrálni, ráadásul a fidesz parlamenti frakciónak négy év alatt 1 Mrd Ft nettó többletet jelentett, szóval nem is volt szándék.
A magyar egykulcsosítás végül kicsit csálén így sikerült: SZJA 16%, nyereségadó 10% (500 millióig, tehát progresszív), ÁFA 25 (27)%. Semmi köze a régiós egykulcsoshoz.
Matolcsy ezt írta a következő cikkében (2007 október) :
"Az egykulcsos rendszerekről egyébként nem egyöntetű a szakma álláspontja. Az
alacsonyabb marginális adókulcsok ADÓMORÁL JAVÍTÓ HATÁSÁRA IGAZÁN PLASZTIKUS BIZONYÍTÉKOT MÉG NEM SIKERÜLT TALÁLNI - igaz, cáfolni sem tudta senki meggyőzően. Az alacsonyabb határadókulcsok elvileg növelik a munkakínálatot, ami a megnövekedett adóalapban testesül meg. A rugalmasság mértékét illetően azonban nagyon eltérő eredmények születtek, a legtöbb tapasztalat szerint adóbevétel-növekedésre biztosan nem kell számítani."
Továbbá:
Varga Mihály 2008.04.08 (index.hu)
"Az éremnek két oldala van, nemcsak szép része. Az egykulcsos adó azt is jelenti, hogy a mai helyzethez képest jövedelemátcsoportosítást hajt végre a szegényebbek kárára és a jómódúabbak javára, az egykulcsos adó a magasabb jövedelműeknek kedvező. Kérdés, hogy akarjuk-e a jövedelemkülönbségek növekedését. "
Azaz tudták, hogy sok vesztese lesz az SZJA rendszernek.
2009.09.26. (hvg/MTI)
"A költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a 47. közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson."

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.08. 22:56:46

@hackbard.celine: Jaaj ugyanmár!
A 12500 értékű kajajegy helyett most kapok 5000 ft értékűt.Az előző 40%-át.Ennyit nekem igazán megér,hogy bogancs néhány tízezerrel többet vigyen haza...
Meg azt a pár ezret is amivel kevesebbet kapok...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:10:08

@hackbard.celine:

"szidni? Hol szidtam az adórendszert?"

Hát itt:

"Reálbér plusz béren kívüli juttatások és cafeteria jelen állás szerint a többségnek csökkent.
A legalacsonyabb keresetű rétegnek brutálisan. Ebbe a rétegbe tartoznak az óvónők, alsó tagozatban tanítók, diplomás ápolók, rezidens orvosok."

22:10-kor..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:10:53

@Tigeri:

"A 12500 értékű kajajegy helyett most kapok 5000 ft értékűt."

Miért csak ennyit kapsz?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.08. 23:17:04

@bogancs: Gondolom magánszféra meg az új törvények...
+ nem is tudom hol fogom beváltani az erzsébet utalványomat.
Meg a SZÉP kártyáról sem tudok semmit,lesz e nem lesz e?

hackbard.celine 2012.03.08. 23:44:46

@bogancs: Miért, ez nem a valóság? Vagy a valóság is már szidalom?
Nehogy a végén rágalmazás legyen...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:49:07

@hackbard.celine:

OK! Ezen ne akadjunk fenn! Akkor nem szidtad, csak a valós állapotot vázoltad fel, némi kritikai éllel.

Javaslom térjünk vissza az érdemi részre, tehát arra, hogy a közszféra rossz példa volt a nagy halmazodból, hiszen nekik a bruttó bérét is az állam határozza meg.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:50:02

@Tigeri:

OK! Értem. Így azért már árnyaltabb a kép.

rámenős 2012.03.09. 04:38:49

@bogancs: Igen igen kedves bogáncs. EZ a valóság. Miért nem jó példa?
A valóság az, hogy a kereseteknek semmi köze a társadalmilag elfogadott munka értékrendjéhez. Még talán az érdekérvényesítő képességhez sem. Inkább ahol van pénz ott markolhatunk elvhez. Hol van pénz? Ahonnan el akarunk síbolni. Pl, banki vezetők, Malév, BKV, állami felső vezetés, média, stb,stb.
Ez mindegyik kormányra vonatkozik. Nevezhetjük ezt a lobbik jó érdekérvényesítő képességének is. Lásd Ángyán levele. Pedig törekvései egybecsengtek Orbán szövegével. De csak a szövegével, a cselekvésével már nem.

rámenős 2012.03.09. 04:54:04

@bogancs: Kedves bogáncs.
Egy privát kérés. Légy szíves ne alkalmazz ebben a blogban polítikusi eszközöket. Ha valamilyen kellemetlen TÉNYt a fejedhez vágnak, ne beszélj mellé és főleg ne kerüld el a választ.
Ezt nem csak a közszférával kapcsolatos hozzáállásodra értem. Ők is a társadalom részei. Velük is számolni kellett volna, hogy ne járjanak rosszabbul. Sőt, velük könnyebb osztani-szorozni, mert nem láthatatlan a jövedelmük.Akkor mégis miért jártak rosszabbul?

Kivlov 2012.03.09. 08:13:45

@Zabalint:
Te ahhoz viszonyítod. Én meg az árakhoz. Mert attól, hogy jobban keresek mint más még nem biztzos, hogy nem halok éhen. De ha téged az boldogít, hogy jobban keresel, mint egy minimálbéres., viszont már 25-én kenyérre sem futja, akkor téged mutogatni kéne.

lajafix 2012.03.09. 09:22:20

@Zabalint:

"Mert szerinted kb. hol lehet a magyar átlagfizetés? "
Nálunk is normális eloszlás van a gyakorlatban. Nyugodtan rádobhastz 30%ot a mostani stat átlagra.

"Mert én mondjuk sokkal több tényleges minimálbérest(vagy garantált bérminimumost) ismerek, mint aki afölött zsebbe is kap pénzt. "
Tudtam hogy egy szenttel találkoztam megint, magyarországon senki sem ismeri a feketegazdaságot, sose találkozott vele és nem is létezik, mindenütt áfás számlát kap, bejelentve dolgozik és a magyar feketegazdaság 25-30%ra becsült mértéke csak képzelgés...

lajafix 2012.03.09. 09:25:38

@Sorge:

"Itt nem a posztszocializmus a lényeg, hanem a monopolkapitalizmus, a neokolonializmussal együtt.
A monopolkapitalisták kevés adót fizetnek az állam felé. "

Ne álltasd magad Sorge, jóval több szoc kiadásunk van, mint amennyi adót az un "monopolkapitalistáktól" bevasalhatnál...

kifordított nagyanyó 2012.03.09. 14:00:34

@bogancs: Eléggé.Öszvissz eddig havonta 20 al viszek kevesebbet haza.És ugye mi leginkább azokból élünk,akiknek szintén kevesebb a fizuja.Ördögi kör.
Majd április után kiderül,hogy mennyiben köszönhető ez az óraelszámolának.

kifordított nagyanyó 2012.03.09. 14:07:00

@lajafix: Igen.Be van jelentve minimálbérre a rohadék és akár húsz,harminc vagy negyvenezerrel többet is kézhez kap talán.
Amúgy örülhet,hogy be van jelentve.
Valszeg nem az alkalmazott mondja,hogy csak minimálbérre jelentsék be.
Van ahol ha be vagy jelentve,vagy többel vagy bejelentve akkor azt levonják a fizudból.Ez inkább a vállalkozón múlik.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.03.09. 14:55:52

@bogancs: A Vasedényhez képest...

"Ők mind közalkalmazottak. Jövedelmi helyzetük vizsgálatakor nincs értelme az adórendszerre kenni a nehéz helyzetüket"
Csökkent a jövedelmük az új adórendszerben? Igen. Akkor jól jártak az adóátrendezéssel? Nem. Ennyire egyszerű.

@kifordított nagyanyó: Nem tudom hol él ez az ember. Szerintem, ha a fekete-fizetéseket is számolnánk, akár lejjebb is eshetne az átlagbér...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.03.09. 16:58:41

@bogancs:
"Lehet, hogy kivétel erősíti a szabályt. :-))"

Nemtom mire vélni ezt a mosolyt. Tudod, el elégkeserítő a helyzet, és egyáltalán nem mosolyognivaló...

"Amúgy mennyi a bruttód, hogy havonta tízezrekkel kevesebbet keresel? Nehéz elhinni. "

Akkor számoljunk!
2010, diákmunka.
70.000 bruttó. adó és járulékmentes. Vagyis 70.000 kerestem.
2011. szintén diákmunka, kedvezmény eltörölve, a nagy azonali és radikális adócsökkentés nevében. Nettó bér:55.626 Ft. Éves szinten a veszteség: 172 488 Ft + infláció.
2012 adójóváírás ugrik, nettó bér: 45.850 éves veszteség 2010-hez képest: 289 800 Ft + infláció.
Arányiban, 65,5%-t keresem a 2010-s béremnek, ami kb fele annyit ér mint 2010-ben.
És te mosolyogsz. És nap mint nap elolvashatom, h MINDENKI jól járt az adócsökkentéssel. Sajnos, valahogy a nagy adócsökkentés veszteseiről nem ír a nivó blog...

baloo112 2012.03.09. 19:43:10

@bogancs: mostmá lesz hivatal, 800 millióért, hogy amit Te itten társadalmi munkában csinálsz, az új beszélni nem tudó miniszterasszony volt főnöke elmagyarázza a magyaroknak hogy milyen rohadt jó itt minden újítás, hogy az államadóságnövelés az csökkentés, hogy mi mindig is tárgyaltunk az IMF-el, és azok csak rohadtak, szegény Viktor ül kokis kézzel az asztalnál, de nem jönnek..
Azért még várok egy blogbejegyzést közgépről, nyergesről (állatorvos a gazd. minisztériumban), simicskáról, a fenti hivatalról, ami közpénzen (bazzeg 1 milliárd!) propagandát csinál.
Meg hogy Neked (meg az országbnak) miért jobb ha ők lopják szarrá magukat és nem az libsik?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 21:20:14

@rámenős:

"Ők is a társadalom részei. Velük is számolni kellett volna, hogy ne járjanak rosszabbul."

Egyetértek! Meg kellett volna emelni a bérüket és akkor nem jártak volna rosszul. Ha ez nem következett be, annak nyilván oka volt. Ezt az okot pedig nem z adórendszer változásában kell keresni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 21:24:06

@vadász2:

"Csökkent a jövedelmük az új adórendszerben? Igen. Akkor jól jártak az adóátrendezéssel? Nem. Ennyire egyszerű."

Kristálytiszta logika! Nem is kezdek el vitázni veled. :))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 21:28:17

@Tyson925:

Igazad van! Te tényleg nagy vesztese vagy az adórendszernek. :((

Maximum az vigasztalhat, hogy lassan csak befejezed a tanulmányaidat és diákmunka helyett igazi munkád lesz. Akkor majd megérzed te is az egykulcsos adó jótékony hatását. :))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 21:30:10

@baloo112:

"elmagyarázza a magyaroknak hogy milyen rohadt jó itt minden újítás"

De hisz úgysem hiszik el neki. Nem mindegy, hogy ki mondja?

baloo112 2012.03.10. 10:07:52

Igen, és mindezt az adófizetők pénzéből.
Hogy kb: nem tárgyalunk az IMF-el, de mindig is tárgyaltunk az IMF-el, nem lesz tandíj, mégis van, újranyitjuk a szárnyvonalakat, bezárjuk a szárnyvonalatat, és mindig is Eurázsiával álltunk háborúban.......:)

rámenős 2012.03.10. 13:10:47

@bogancs: Hanem miben?
A Náncsi néni köténye alatt?
Vagy nem a kedvenc politikusaid agyalták ki ezt, hogy megint a többség szívjon?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.03.10. 15:18:16

@bogancs: "Egyetértek! Meg kellett volna emelni a bérüket és akkor nem jártak volna rosszul."
Nem! Nagyon "jól" csinálták, ahogy most van: ugyanis "megemelték a bérüket" (már akinek emelték), csak ezt helyesen kompenzációnak hívják: így tiszta, és világos, hogy az adóváltozással kevesebbet keresnének, ha nem segélyeznék meg őket.
Ha csak egyszerűen ezt beleolvasztották volna a bérbe, akkor ezzel elkenték volna a negatív hatásokat. Hadd lássa a dolgozó, hogy mit veszít(ene)!

"Ha ez nem következett be, annak nyilván oka volt."
Persze, hogy nincs pénz a kasszában. 500 milliárdot visszaosztani a gazdagoknak volt pénz a kasszában...

"Maximum az vigasztalhat, hogy lassan csak befejezed a tanulmányaidat és diákmunka helyett igazi munkád lesz. Akkor majd megérzed te is az egykulcsos adó jótékony hatását. :))"
Szegény, még ennél jobban? :-P

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.10. 19:45:33

@vadász2:

"500 milliárdot visszaosztani a gazdagoknak volt pénz a kasszában"

visszaosztani??

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.10. 19:46:51

@rámenős:

"Hanem miben?"

Na miben! Tudod te azt. Ne add az ostobát!

2012.03.25. 20:57:27

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

http:/kmdholding.com/hub3p3a

Amennyiben gyorsabban szeretnél a pénzkeresetben előrelépni és nem igényled a segítséget, a következő oldalon rögtön megkezdheted a regísztrációt és a dollárok keresését!
FM0204.iwowwe.com/
süti beállítások módosítása