Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Tényleg megszorítás a Széll Kálmán terv 2.0?

2012. április 24. - ccactus

Bejelentette a kormány a Széll Kálmán csomag 2.0-át, ami újabb 600 milliárdos államháztartási kiigazítást tartalmaz. A legtöbb internetes fórum arról a parttalan vitáról szól jelenleg, hogy ez megszorításnak minősül-e, vagy sem? Átháríthatók-e ezek a terhek a lakosságra, vagy sem?

A viták általában minden szakmai alapot nélkülöznek, leginkább a pártállás határozza meg a vitázó felek álláspontját.

A Nívó blog azonban utánaszámolt a dolognak. Kiszámítottuk, hogy különböző háztartásokat milyen mértékben érint az új kiigazító csomag. A bejelentett 600 milliárd forintos kiigazítás, annyit jelent, hogy fejenként csecsemőtől az aggastyánig minden magyarra havi 5000 forint jut belőle (600milliárd Ft / 10millió lakos / 12hó= 5000 Ft/fő/hó). Ha tehát a lakosság terhei elérik ezt a szintet, akkor elmondhatjuk, hogy egy az egyben lakossági megszorítások történtek, ha nem, akkor valóban valamiféle tehermegosztás történt a gazdaság szereplői, a jövedelemtulajdonosok között.

Három háztartás példáján próbálom levezetni, hogy mekkora terhet jelent a Széll Kálmán csomag a különböző társadalmi helyzetű csoportoknak. Az első háztartás egy átlagnyugdíjból élő egyedülálló nyugdíjas, a második háztartás egy négytagú csalág két áltagfizetéssel, a harmadik háztartás pedig egy átlag felett kereső diplomás szingli.

A lakosságot közvetlenül érintő terhek a következők: Pénzügyi adó 0,1%, Telefonadó 2Ft/perc vagy SMS, Biztosításadó 10-15%, valamint a gyógyszerkassza csökkentéséből bekövetkező gyógyszerdrágulás. Az egyszerűség kedvéért most az elméleti maximummal számolunk, vagyis azzal, hogy ezeket a tételeket 100%-ban áthárítják a szolgáltatók a fogyasztókra.

A feltételezéseink a három háztartásra a következők:

A nyugdíjas havonta egyszer felveszi a nyugdíját a bankból (80 ezer Ft), abból befizeti a csekkeket (30 ezer Ft). Ezeket leadózza 0,1%-kal, a többi pénzét pedig elkölti a boltban adómentesen. A négytagú család 330ezres havi jövedelméből feltételezzük, hogy 280ezret költ el, a többit megtakarítja. Befizetnek 50ezer Ft értékű csekket, valamint megtakarításaival bonyolít néhány tranzakciót és ezeket leadózza 0,1%-kal. A szingli diplomásunk hasonlóképpen költ is, megtakarít is, és megtakarításait forgatja is. A pénzforgalmi adót mindhárom esetben viszonylag könnyen meg lehet határozni, hiszen annak mértékét alapvetően a havi összjövedelem befolyásolja.

A telefonadóval már kicsit nehezebb a helyzetünk, hiszen az egyes emberek telefonálási szokásai szélsőségesen eltérhetnek egymástól. Azért próbálunk átlagos adatokból kiindulni. A statisztikák szerint a 2011-es évben összesen 17,9 milliárd percet telefonáltunk. Ebből fejenként és naponta átlagosan kb. 5 percnyi telefonálás jön ki. Becslésünkben azzal kalkuláltunk, hogy a nyugdíjas ennél kevesebbet, napi átlag 2 percet telefonál, a négytagú családnál az átlagos 5 perccel számoltunk, a diplomás szinglinél pedig napi 15 percet vettünk alapul.

A biztosításnál két fő tétel van, a lakásbiztosítás, ami a tervek szerint 10%-kal adózik és a Casco, ami 15%-kal. Úgy vettük, hogy a nyugdíjasnak nincs autója, és viszonylag kisértékű lakásához alacsony biztosítási díj tartozik. A négytagú családnak autója is van és egy nagyobb lakásban laknak, a szingli diplomás pedig egy értékesebb autót, és egy kisebb lakást birtokol.

A gyógyszerkassza megkurtítása megint nehéz téma. A 40 milliárdos csökkentésből egy emberre átlagosan 330 Ft jut. Feltételeztük, hogy a nyugdíjasunk és a 4 tagú családban a gyerekek az átlagosnál jóval több gyógyszert fogyasztanak, míg a szülők és a fiatal szingli jóval kevesebbet.

Ezzel a Széll Kálmán csomag közvetlen hatásaival meg is volnánk. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mind a pénügyi tranzakciós adó, mind a telefonadó hatással van a vállalkozások, cégek költségeire is, amit pedig próbálnak majd szolgáltatásaik árában érvényesíteni. Ahogy Simor András fogalmazott: "Nem állíthatjuk magabiztosan, hogy az inflációs cél teljesíthető jövőre, a tervezett adóintézkedések emelik az inflációt, de a keresletszűkítés miatt a másodlagos hatás mérsékelt lesz." Összességében 2%-os inflációs többletet tartunk reálisnak a következő feltételezések alapján: A vállalkozások költségeinek 5%-át vettük telefonköltségnek, amit az adó 10%-kal megemel, tehát szolgáltatásaik árának emelése 0,5%-kot jelent inflációban. A maradék 1,5% infláció a 0,1%-os pénzforgalmi adóból keletkezik akkor, ha a cégek havi árbevételének megfelelő összeget havonta 15-ször megforgatják.

Összefoglalva a három elképzelt háztartásra jutó hatásokat az alábbi táblázat tartalmazza:

A táblázatból az látszik, hogy a 600 milliárdos csomag egy főre jutó havi 5000 forintos értéknek kb. a felét lehet áthárítani az átlagnyugdíjas és az átlagfizetéssel rendelkező négytagú családra, míg a jól kereső diplomás egyedülállót az átlagos mértéknél valamivel jobban sújtják a bevezetendő intézkedések.

Durva tippként azt modhatjuk, hogy a 600 milliárdos csomagból nagyjából 350-400 milliárdot, tehát az összeg 2/3-át közvetve vagy közvetlenül mindenképpen a lakosságnak kell állnia, elsősorban fogyasztásának és jövedelmének nagysága arányában. Ez alól kivétel a gyógyszerfogyasztás, amely alapvetően a nyugdíjasoknak és a gyerekeseknek jelent többletterhet. A maradék 200-250 milliárd pedig a gazdaság többi szereplőin csapódhat le.

Konkrétan egy átlagnyugdíjas nagyjából 2600 Ft, egy négytagú átlagcsalád 8800 Ft, egy jól kereső diplomás szingli 5800 Ft körüli többletteherre számíthat. Reméljük, hogy az összefoglaló táblázat olvasóink többségének támpontot nyújthat, hogy őt kb. mennyivel érinti majd a Széll-Kálmán terv 2.0.

És ebben még nincs benne az elektronikus útdíj, amely személyautókra 2013-ra még nem lép életbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr554471532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elijah_Baley 2012.04.25. 11:37:27

@szabodenesnk: jobban tették volna ha inkább otthonmaradnak duzzogni, nem sipákolnának ész nélkül hogy "denemeztigértétek"...
a kétezerkettes heroikus országmentési kampány óta pontosan tudjuk, h a fidesz mit, és kit képvisel.

Ans1979 2012.04.25. 11:37:43

@De gustibusaut bene, aut nihil: Egyetértek és Veled láthatóan lehet is nézőpontokat ütköztetni.

Nem kell mindenben egyetérteni, de sajnálatos, hogy az emberek (jobb és baloldali beállítottságúak egyaránt) azonnal anyázni kezdenek, ha valamivel nem értenek egye, vagy kifogynak az érvekből. Ahelyett, hogy elgondolkoznának a másik véleményén is néha... :(

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.25. 11:38:34

@Disintegrator Rising: a személyeskedéseket figyelmen kívül hagyva szeretném Veled közölni, hogy a Fidesz, aki az egyszeri és nagyarányú adócsökkentésen kívül (ami aztán kiderült, hogy csak a nettó 300 felett keresőkre vonatkozik) semmiféle programot nem tudott felmutatni, pont azért kapott kétharmadot, mert az emberek azért azért szavaztak rájuk, hogy az mszp-nek rossz legyen, ez pedig a jelenlegi legóvatosabb, kormánypárti statisztikák szerinti 27%-os támogatottságot figyelembe véve is a választói 41%-a.

Szumma: aki 2010-ben a fideszre szavazott, annak 41%-a gyökér. És ezt Te mondtad. :)

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.25. 11:44:56

@proeskontra: nyilván a fröcsögést lehet árnyalni, de az a vita, és a Fidesz 2006-os kampánya semmi másról nem szólt, csak arról, hogy rosszabbul élünk mint 4 éve. És komolyan, őszintén remélem, hogy lesz akár egy párt, akár egy civil kezdeményezés aki 2014-ben teleplakátolja az országot ugyanilyen plakátokkal.

A Fidesz lételeme egy jól körülhatárolt ellenségkép amire lehet köpködni, ami most egyszerre kettő is van (gyurcsány és az eu/imf), ezért mondtam, hogy nagyon érdekes lenne az, amikor kilépünk az EU-ból és vagy éhendöglünk, vagy bevásároljuk magunkat a ruszkikhoz és/vagy kínaiakhoz. Ők valószínűleg nem tűrnék ilyen mulya vigyorral az arcukon mint az EU, amikor kint mézes-mázos mosollyal könyörögnek a pénzért, itthon meg az elnyomó, gyarmatosító hordának kiáltják ki őket a nemzeti ünnepen.

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.04.25. 11:47:38

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Egy exfideszest hallottak.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.25. 11:55:20

@proeskontra: attól azért messze vagyok hogy bármilyen párt mellett pálcát törjek, a mérsékelt fideszesek által javasolt "arra szavazz aki a legkevésbé rossz" hozta a 2010-es döntésemet. Az mszp megszopatott, ellene szavaztam, a fidesz megszopatott, ugyanúgy ellene is fogok szavazni. Csak még nincs kire... majd talán a kétfarkú...

Ans1979 2012.04.25. 11:59:54

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Vagy végre Bajnai beszáll a ringbe és felmossa mind a Fidesszel mind az MSZP/DK val a padlót, és egy kiszámítható szakmai alapokra helyezett kormányzást hajt végre...

Én jelenleg ezt az elfogadható alternatívát látom.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.04.25. 12:02:56

@Ans1979: "Vagy végre Bajnai beszáll a ringbe " és most nem a 13dik havi nyugdíjat meg közalkalmazotti bért veszi el hanem a 12dik havit is mi?

proeskontra · http://kettosmerce.blog.hu/ 2012.04.25. 12:05:50

@Ans1979: Mitől volt szakmai, amikor az előző nem szakmaiban kulcsminiszter volt? Egyébként köztudottan GYF és az USA pincsikutyája, önálló gondolatokra nem képes pislogógép.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.04.25. 12:08:07

@Ans1979: www.origo.hu/itthon/20090419-vasarnap-jelenti-be-bajnai-gordon-a-kormany-programjat.html

ha már nem emlékeznél olvasd el ezt hülyegyerek. ha ilyen csomagot csinált volna orbán már magatok alá fostatok volna úgy sipákolnátok. de azért várjad csak vissza bajnait te agyhalott idióta.

Ans1979 2012.04.25. 12:09:39

@Disintegrator Rising: Nézd, ha valamire nincs pénz akkor nincs rá pénz... ezt lehet utálni, én is utálom ha valamit nem engedhetek meg magamnak anyagilag, de ez nem változtat semmit a helyzeten...

Hoztak egy döntést és az emberek kaptak 13. havi nyugdíjat. Majd kiderült, hogy nem engedhetjük meg magunknak, mert nincs rá pénz, így visszavették. Ha Orbán képes lenne beismerni, hogy az 1%-os adó szintén olyan dolog amit nem engedhetünk meg magunknak, akkor nem kellen új adókat kivetni. De erre, úgy tűnik, ő képtelen.

Ans1979 2012.04.25. 12:11:12

@Disintegrator Rising: Te miért sértegetsz másokat?

Kicsi a kukid?
Vagy az asszony nem tette szét a lábát éjszaka?
Vagy csak nem volt gyerekszobád?

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.04.25. 12:14:05

@Ans1979: te akkora hülye vagy hogy az már nekem is sok. minden nap hálát adok az istennek hogy az ilyen agyament barmoknak már lejárt az ideje 2010ben.

Haverka 2012.04.25. 12:14:26

@Disintegrator Rising: Orbántól nagyobb megszorítást kaptunk, mint Bajnaitól.
Arról nem is beszélve, hogy most is kiadáscsökkentésre és nem bevételnövelésre lenne szükség.
Csak akkor hogy jutna Simicskának többszáz milliárd.....
Fizessen csak a magyar!

Ans1979 2012.04.25. 12:19:25

@Disintegrator Rising: Látod, erről beszélek...

Egyébként pedig a Bajnai program úgy tartalmaz megszorításokat, hogy rögtön mellette volt az is, hogy meddig tartanak az intézkedések, illetve hogyan fogják a gazdaságot átalakítank. Vannak benne konkrétumok. Látszik, hogy, bár nem kellemes, de átgondolt és tervezhető...

Haverka 2012.04.25. 12:31:47

@Ans1979: Fideszhívő!:)
Ez elmond mindent a stílusáról is:)

Ans1979 2012.04.25. 12:38:52

@Haverka: Nem értek egyet... ismerek megrögzült "fideszhívőket", akik tudnak kulturáltan vitatkozni.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.25. 12:59:46

@Disintegrator Rising: nem a megszorítással van baj, fogd már fel! A baj azzal van, hogy a megszorításokat a fidesz nem meri felvállalni és teljesen hülyének nézi a szavazókat, hogy azért kell megszorítás, mert ész nélkül osztogatnak a haveroknak és költekeznek faszságokra, plusz az egykulcsos rendszer is ugye jellemzően nem a tisztességes bérből és fizetésből élőknek kedvez (ezt is kompenzálni kell, ott a hiány nagy része), így ha normálisan, csapatjátékosként kormányoznának eleve szükség sem lett volna a mostani megszorításokra.

Elijah_Baley 2012.04.25. 13:52:46

@Ans1979: monnyuk sztem ez a blog olyan találkahely, ahol a műértő közönség a bigott politikai meggyőződésűeken szórakozik, a vitaindító cikk mindig hatalmas ostobaság, csúsztatásokkal tele, amire pár idetévedt ember elkezdi helyretenni a dolgot, a többiek meg adják alá a lovat :)

Elijah_Baley 2012.04.25. 13:53:57

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: nem hát, aki legálisan keres 300+ pénzt, az nem tisztességes ember :)

Ans1979 2012.04.25. 13:55:06

@De gustibusaut bene, aut nihil: Jól esett egy kis verbális brusztolás...

Nem volt sok illúzióm, hogy bárkinek is felnyílik a szeme :D

DIldiko 2012.04.25. 14:48:22

Átlag család vagyunk - 2 felnőtt (dolgozunk) 2 gyerekkel. A jövedelmünk sajnos havonta csak kb. 210E Ft - ebben benne van az adókedvezmény és a családi pótlék is. Mindketten közalkalmazottak vagyunk 23 és 25 éves munkaviszonnyal a hátunk mögött, középfokú végzettséggel vidéken.
Nekünk már havonta pár ezer Ft mínusz bejött az idén és tavaly - kompenzáció és adókedvezmény mellett is. Arról ne is beszéljünk, hogy 9 éve kaptunk utoljára fizetésemelést, azóta max. a kötelező bérminimumhoz emelték a bérünket. A 13. havi fizetés teljes elmaradása évente kb. 150-200 E Ft mínuszt okozott. Ebből már csak annyi jut, hogy kifizessük a rezsit és együnk is valamit - most hónap végén már csak azt ami még maradt a hűtőben vagy fagyasztóban meg a spájzban. Ruhát szinte csak a gyerekeknek veszünk, nekik is azért, mert évente még 2x nőnek 1-1 méretet. Ráadásul nagyjából egyformák így egymás ruháit hordhatják, de a kisebb nem veheti fel jövőre a nagyobbikét. Az eddigi emelések és megszorítások már szinte elviselhetetlenek. Az áfa és jövedéki adó emelésével minden drágult. A banki tranzakciók és telefondíjak nálunk a legmagasabbak szerintem Európában. Ezeket még emelni kell egy kicsit - nem nagyon, de épp annyit, amennyi még lenyelhető. De lassan azoknak akik dolgoznak se lesznek ezek az adók lenyelhetőek, főleg úgy, hogy én húzzam a nadrágszíjat azért, hogy más engedhesse - nem is kicsit!
A végkielégítések nem lesznek 98% adó alá vetve - ugyan miért?
Megint átneveznek pár megállót, mert annyi pénze van a BKV-nak! Közlekedni, a buszokra, metrókra nincs pénz, azok füstölnek, de a megállót át kell nevezni, arra hogy új tábla legyen arra lesz pénz - hiszen az a legfontosabb! Enélkül eltévednénk - igaz 50 évig megtaláltunk mindent, de holnap már biztos nem fogjuk.
Ha az adósávokat (szja) visszaállítanák és kb. 800E Ft/hó fölött lenne egy második kulcs mondjuk 30% körül, akkor nem kellene ez a sok új adó. De egyszerűsítettünk, kivezettük az adójóváírást, de bevezettük a bérkiegészítést. nem tudom kinek jó ez, de szerintem csak a dolgozó embereknek nem. Annak sem, aki a bérszámfejtést csinálja, annak se aki a fizetését kapja.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 18:40:25

Nem tudom, látta-e valaki az RTL-Klub híradójában az előbb: A Nívó blog számításaira hivatkozva mutatták be a Széll Kálmán terv 2 terheit. Szerepelt a nyugdíjas, az átlagcsalád, és a diplomás egyedülálló. :-))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 19:54:21

Itt a riport az RTL Klub Híradójából:

www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/165977

Csak a forrás megadásánál lehettek volna kicsit pontosabbak..

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.04.25. 19:54:53

@ccactus: gratulálok, ezzel bebizonyítottad, hogy bérblog vagytok :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 19:55:49

A 48-dik másodperctől kezdve egy az egyben az én számításaimat közlik. Mik vannak? :)

kifordított nagyanyó 2012.04.25. 20:24:29

@DIldiko: Olvasgasd minél többet ezt a blogot és meglátod minden a legnagyobb rendben.
Sajnálom és ahogy másnak is írtam,nem tudom megígérni,hogy rosszabb már nem lesz.:((

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 20:57:35

@DIldiko:

"Ha az adósávokat (szja) visszaállítanák és kb. 800E Ft/hó fölött lenne egy második kulcs mondjuk 30% körül, akkor nem kellene ez a sok új adó. De egyszerűsítettünk, kivezettük az adójóváírást, de bevezettük a bérkiegészítést. nem tudom kinek jó ez, de szerintem csak a dolgozó embereknek nem."

Az a kérdés, hogy aki 800ezer forintot keres, az valóban 8-szor annyi értéket állít elő, mint aki csak 100ezret keres? Vagy többet? Vagy kevesebbet?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 21:07:42

@kifordított nagyanyó:

"Olvasgasd minél többet ezt a blogot és meglátod minden a legnagyobb rendben."

Hát nézd! Ha valakinek az a gondja, hogy nincs pénze, másnak meg van, azon nem lehet segíteni.

Persze kézenfekvő neki, hogy vegyük el attól akinek sok van, és adjuk oda annak, akinek meg kevés (egykulcsos - többkulcsos adó).

Csakhogy az állam nem Robin Hood! De még ha az volna is, Robin Hood a kiváltságosoktól vette el a pénzt, és adta oda azoknak, akik azt valójában megtermelték.

A progresszív adózásban meg ez pont fordítva lenne. Azaz igazságtalan lenne.

Ezért is kérdeztem @DIldiko: -tól, hogy szerinte aki 800ezret keres, az szerinte 8-szor annyi értéket állít-e elő, mint aki csak százezret keres?

Szóval poénkodhatsz itt, hogy jól, vagy rosszul mennek most a dolgok, én úgy mondanám, hogy sok dolog a helyére került. Én úgy érezném, hogy rosszabb lenne, ha visszaállítanák a többkulcsos adót, és így többet vonnának le tőlem azért, hogy odaadják olyanoknak, aki nem dolgoztak meg érte. Ennyi. Úgysem fogunk sosem egyetérteni ebben.

DIldiko 2012.04.25. 21:34:34

@ccactus: Az állam egyik feladata, hogy Robin Hood legyen! A szolidaritás azoknak nem tetszik, akik sokkal többet kapnak, mint az átlag. Nem biztos, hogy annak a munkája 8x többet ér, aki 8x többet keres! Nagyon sokan azért keresnek sokat mert valakinek a valakijei, holott a munkájuk nem ér annyit sem, mint egy közmunkásé aki az utcát söpri. Vannak olyan országok, ahol pl. megfizetik az utcasöprőt, mert sokan nem akarják lenézetni magukat azzal, hogy ilyen munkát végezzenek. Vagy jól megfizetik a kőművest, ácsot, rendőrt is nem csak a nyakkendős dolgozókat.
Nem azoknak kell adni még többet, akik soha semmit nem tettek a boldogulásukért, hanem azoknak akik igen is megdolgoznak a bérükért, de akár a belük is kilóghat akkor se kapnak többet a minimálbértől - mert egyesek szerint nekik csak ennyi jár - pont azért jár ennyi, hogy egyeseknek ennek a több10szerese járhasson.
Az egykulcsos adót azért találták ki, hogy a gazdaság fellendüljön - de egy nem így történt! Azok akik sokkal többet kapnak se nem ruháznak be, se nem költenek többet itthon így se a munkahelyek száma se a fogyasztás nem nő! Aki havonta 500E Ft helyett 600ezret vagy még többet visz haza az a pénzért eddig is, ezek után is külföldön költi el.
Ha az árak maradtak volna és aki eddig 100ezret keresett az most 150ezret keresnek senkit nem izgatna a dolog, de aki eddig 100ezret keresett sok esetben már csak 90ezret keres - ha van még munkahelye.
Az embernek az a legrosszabb, hogy úgy érzik a kis keresetűektől vették el azt a pénzt, amit odaadtak a jól keresőknek! Tetszik, vagy nem ez így van! Az egykulcsos adó bevezetése miatt keletkezett űrt töltik ki a sok szinte hetente kitalált új adóval!

DIldiko 2012.04.25. 21:39:11

@kifordított nagyanyó: Én attól tartok hogy egy ideig még egyre rosszabb lesz.

DIldiko 2012.04.25. 21:43:45

@ccactus: "Hát nézd! Ha valakinek az a gondja, hogy nincs pénze, másnak meg van, azon nem lehet segíteni." Nem az a baj, hogy van pénzed vagy nincs - hanem, hogy a munkádat megfizetik-e vagy sem! Ha a közalkalmazottak kb. 70%-a garantált bérminimumot kap - és tényleg annyit, nincs zsebbe egy Ft se - akkor nagyon nagy baj van. Ha egyes emberek fizetése évek óta csak csökken, a munkája pedig egyre több az sokaknak nem tetszik -ezen nincs mit csodálkozni. Ha az egyházaknak tudnak adni milliárdokat, de a daganatos betegeknek nem tudják a gyógyszert biztosítani az nagy baj. Ha a megálló átnevezésére van pénz, de a metrók, buszok elfüstölnek az megint nagy baj.
Ha azt a pénzt amit beszednek értelmesebben költenék el sokkal kevesebb lenne a gond!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 22:01:47

@DIldiko:

"Az embernek az a legrosszabb, hogy úgy érzik a kis keresetűektől vették el azt a pénzt, amit odaadtak a jól keresőknek!"

Lehet, hogy sokan így érzik, de ez ettől még nem így van. A jól keresőktől vonnal el sok pénzt, és odaadják az inaktívaknak.

"Nem biztos, hogy annak a munkája 8x többet ér, aki 8x többet keres! Nagyon sokan azért keresnek sokat mert valakinek a valakijei, holott a munkájuk nem ér annyit sem, mint egy közmunkásé aki az utcát söpri."

Akkor viszont ne bonyolítsuk túl! Vegyük le a protekciósoknak a fizetését, sőt az állását! Azoktól akik többet keresnek, mint amennyit a munkájuk ér! Ez így Robin Hood-os, elfogadom, és maximálisan egyetértek vele.

Az már egy bonyolítás, és a becsületes sokat keresőkkel szemben szemétség is, hogy te elfogadod, hogy vannak protekciósok, akik sokat keresnek, de a munkájuk fabatkát sem ér, ezért vessünk ki szépen a magas jövedelműekre többkulcsos adót.

"Az egykulcsos adót azért találták ki, hogy a gazdaság fellendüljön - de egy nem így történt! Azok akik sokkal többet kapnak se nem ruháznak be, se nem költenek többet itthon így se a munkahelyek száma se a fogyasztás nem nő! Aki havonta 500E Ft helyett 600ezret vagy még többet visz haza az a pénzért eddig is, ezek után is külföldön költi el."

Na de szerinted mit vesznek ezek az emberek külföldön? Elutazzák? Én havi 700e-t keresek (nem napi 8 óra munkával, elhiheted), de évek óta nem voltam külföldön. Kicsi gyerekeink vannak, akikkel nem vállalunk nagyobb utakat.

Vettünk egy szép házat jó nagy hitelbe, azt törlesztgetjük, egyébként meg viszonylag szerényen éldegélünk, a maradék havi 250-300ezret meg félretesszük. Egyrészt azért, hogy mihamarabb visszafizethessük a hitelt, másrészt meg azért, hogy gyerekeinknek tudjunk lakást venni mire felnőnek, harmadrészt meg azért, hogy ne kelljen 65+ ki tudja hány éves korunkig dolgoznunk, hanem megtehessük, hogy előbb nyugdíjazzuk magunkat pár évvel, hogy legyen még néhány jó évünk még jó egészségben, amikor nem arról szólnak a napok, hogy reggel 7-kor be a munkahelyre, este 8-9-kor meg hazaesünk, éjfélkor be az ágyba és közben meg a munkával álmodunk. Hétvégén meg bepótoljuk a hétköznapokon lespórolt alvást, már ha hagyják a gyerekek.

Ez nem úgy megy, hogy aki többet keres, az úgyis csak eldőzsölné a pénzét külföldön, ezért inkább vegyük el tőle, meg egyébként is, amíg szegény ember van az országban, addig rántsunk vissza mindenki, aki feljebb tart. Milyen jogon? Ez olyan cigány mentalitás.

Teljes félreértésben élsz! Szokták nekem mondani, hogy burokban élek, meg nézzek már szét borsodban, hogy hogy mennek ott a dolgok. Én inkább a borsodit hívnám el hozzánk, hogy nézzék már meg, hogy élnek a magamfajták.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 22:07:48

@DIldiko:

"Vannak olyan országok, ahol pl. megfizetik az utcasöprőt, mert sokan nem akarják lenézetni magukat azzal, hogy ilyen munkát végezzenek. Vagy jól megfizetik a kőművest, ácsot, rendőrt is nem csak a nyakkendős dolgozókat."

Magyarországon nem nagyobbak a bérkülönbségek, mint bármely fejlett EU-s országban, vagy azok átlagában.

Egyszerűbben magasabb szinten élnek. Mindenki! Két-háromszorosát keresi az ács is, az utcasöprő is, meg a "nyakkendős" dolgozó is.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 22:13:57

@DIldiko:

"Ha az egyházaknak tudnak adni milliárdokat, de a daganatos betegeknek nem tudják a gyógyszert biztosítani az nagy baj. Ha a megálló átnevezésére van pénz, de a metrók, buszok elfüstölnek az megint nagy baj.
Ha azt a pénzt amit beszednek értelmesebben költenék el sokkal kevesebb lenne a gond!"

Ez is örök tévhit. A nagy pénzek nem a megállók átnevezésére mennek el, nem is az egyházakra, hanem nyugdíjakra, egészségügyre, oktatásra, államigazgatásra, rendőrségre. No meg az államadósság kamataira.

Egyébként meg ha valaki a jelenleginél értelmesebben tudná elkölteni a pénzt, de nem úgy, ahogy te mondod, hogy megállónév, meg egyház, hanem tényleg átlátja a tízezermilliárdos költségvetés minden tételét, és mondjuk ésszerűsít rajta százmilliárdot, újraszervezi hatékonyabbá és eredményessé teszi az állami pénzek elköltésének jóváhagyási folyamatát,akkor annak a munkája mennyit ér meg szerinted, mondjuk egy utcaseprőéhez képest?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 22:17:40

@DIldiko:

"Ha egyes emberek fizetése évek óta csak csökken, a munkája pedig egyre több az sokaknak nem tetszik -ezen nincs mit csodálkozni."

Ez igaz! Ez méltánytalan és igazságtalan. Mondjuk ilyen jellemzően csak a közszférában van, hiszen a versenyszférában rugalmasabban beárazódik a munka.

dr. pretender 2012.04.25. 22:25:05

@ccactus: 2% inflációt említettek a riportban :D még egy ekkora baromság sem esett le nekik... :O

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 22:27:23

@dr. pretender:

Mondj jobbat! Vagy indokold meg, hogy szerinted miért nem jó a 2%?!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 22:28:18

@dr. pretender:

Én indokoltam a posztban, hogy miért 2%-kal számolok.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.25. 22:39:47

@ripők: :((

rendben, beszéljünk komolyan
ebben az esetben feltételeznem kell, hogy komoly ember vagy, aki nem hisz az olyan kitalált dolgokban, mint az evolúció elmélet, meg a tökéletes emberekből álló MesePárt, ami a zemberek minden kívánságát teljesíti...

ebben az esetben:
milyen REÁLIS alternatíva van? mi választható a fidesz-en kívűl? mi az a csodálatos párt, amiben mindenki hisz, konstruktív, és KONKRÉT megvalósítható programja van?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 22:46:55

@dr. pretender:

Különben meg így működik a világ! Aki próbálkozik, dolgozik, csinál valamit, azt néha kudarc éri, csak az tud hibázik aki dolgozik, de általában sikereket ér el és halad előre.

Aki meg csak kritizálni tud, meg azt bizonygatni, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, és miért nem lesz jó így vagy úgy, miért nem érdemes semmihez sem kezdeni, az meg lúzer lesz világ életében.

Itt ez a blog! Szerizőtársaimmal sok-sok órát töltünk el vele, leírjuk a gondolatainkat, kiszámolunk dolgokat, javaslatokat teszünk. Nyilván időnként tévedünk is, de mégiscsak elértünk már valamit ezen a területen. Nehezen indult be a dolog, de mára már jóval túl vagyunk már 2 millió (!!!) letöltésen. Tudod, hogy mit jelent ez?

És egyre többen hivatkoznak is ránk, egyre többen ismernek. Az első egymillió letöltés másfél év alatt jött össze, a második millió 5 hónap alatt. A múltkor az ATV-ben, most meg az Rtl Híradóban. Egyre több ember ismeri a nevünket. Többmillió ember látta, hallotta az esti Rtl híradóban azokat a számokat, amiket én számolgattam ki tegnap este. Akinek a blogolás egy hobbi, annak bizony ezek nagy sikerek.

cso zsi 2012.04.25. 23:04:49

@ccactus: "Az első egymillió letöltés másfél év alatt jött össze, a második millió 5 hónap alatt."

Ehhez azért kellett a "meg lehet élni..." című sületlenség megmagyarázása, és bukása.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 23:07:04

@cso zsi:

Kellett, bizony! 120ezer letöltés érkezett arra a posztsorozatra. Meg kellett még hozzá egy csomó más is. Mondjuk a vasárnapi kabarék, vagy a külföldi posztsorozatunk.

dr. pretender 2012.04.25. 23:10:39

@ccactus: de te 2% inflációs TÖBBLETről írsz, nem en bloc 2% inflációról, ha jól értem...

dr. pretender 2012.04.25. 23:15:55

@ccactus: ne haragudj, hogy ezt mondom, mert valóban nagy dolog az ekkora olvasottság, de a kommnenteket olvasva azért egyértelmű sikernek nem mondanám... az index egyértelműen a cirkusz miatt tesz benneteket blogketrecbe, a kommentelők közül meg jópárat az agyvérzés kerülget, amikor olvassa a blogot :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 23:17:37

@dr. pretender:

Így van! Nem is lehet ezt máshogy érteni szerintem. Az Rtl-es riport is a többletterheket vette számba. Nem is értem, mire írtad, hogy még egy ekkora baromság sem esett le nekik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 23:21:27

@dr. pretender:

Erről én nem tehetek. Nem ez befolyásolja a posztok jóságát, vagy rosszaságát.

Az indexről sok olvasó érkezik mostanában, de messze nem mindenki. Kb. 40-45%.

Persze a kommentelők többsége indexes, hiszen általában nekik van blog.hu-s regisztrációjuk.

Veder1 2012.04.26. 01:36:01

"Hát nézd! Ha valakinek az a gondja, hogy nincs pénze, másnak meg van, azon nem lehet segíteni."

Hát nézd! azért van neked több mint az átlagnak, mert apuci fideszközeli, és teljesen átlagos képességekkel megkeresi azt, hogy te otthon lógasd a lábadat, és htb legyél. Persze ezért elvárás, hogy ilyen értékelhetetlen cikkeket írjál... Szánalmas vagy, és az is maradsz.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.04.26. 05:28:36

@wmiki: Az első bekezdésedet olvasva egyértelműen az empiriokriticizmus ugrott be. A szubjektíve észlelt világ - tekintve, hogy többé-kevésbé független individuumok belső felületén csapódnak le az érzetek - mindenkinek másmilyen.
Vannak materialisták és ezoterikusok és milliárdnyi egyéb címkével milliárdnyi skatulyába passzírozható népek, a közös bennük, hogy a dobozokat a társadalom jelöli ki. Akarod vagy sem, te is része vagy ennek a társadalomnak, te is dobozban vagy és te is dobozolsz. (A "hülyék" dobozába raksz mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, mint te - csak, hogy én is skatulyázzak kicsit.)
Hadd világítsak rá - ha még nem vetted volna észre - azért lett belőled internetes mém, mert az emberek kontrasztot látnak egy politizáló, minden címlapos, gazdasági vagy tudományos kérdéshez bőszen odarontó, ott érvelni próbáló, mégis, ezen témák fundamentumait elutasító, sőt tagadó spiritiszta személyiség-összetevői közt. Az én skatulámból nem látszik, hogy a fősodortól ilyen messzire merészkedve miként lehetséges, hogy egy rendpárti tömörülést támogatsz, akik feltehetőleg sokkal kevésbé elfogadóak nézeteidet tekintve, mint az ostorozott liberálisok. Te, mint a szellem embere, hogyan lehetsz olyan megalkuvó, hogy egyáltalán politikai pártokban gondolkodol?
A második bekezdésedre: olyan párt, ami mindenkinek jó nem volt, nincs és nem is lesz. Tudod, a dobozok miatt. Szerintem buzgón vuduzz valami globális természeti/gazdasági/társadalmi kataklizmáért, ami elsöpri a fennálló berendezkedést és a tudomány-technika eredményeit. Vagy kezdj űrhajót építeni a fészerben, ha könyvek nélkül megy.

Haverka 2012.04.26. 06:47:40

Mindenesetre sokatmondó, hogy a blog szerzője fosott egy szavazást csinálni a post címében szereplő kérdésnek.

Haverka 2012.04.26. 06:50:28

@ccactus: "Ez is örök tévhit. A nagy pénzek nem a megállók átnevezésére mennek el, nem is az egyházakra, hanem nyugdíjakra, egészségügyre, oktatásra, államigazgatásra, rendőrségre. No meg az államadósság kamataira."

Na meg stadionra (10 milliárdok), na meg a párt kasszájába, Simicska (100 milliárdok)...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.26. 07:13:58

@ripők: a feltételezéseidre nem kívánok reagálni, de a kérdésedre válaszolva: azért gondolkodom pártokban, mert a valóságban élek.
Nem egy kitalált mesében, ahol az evolúció elmélet, meg a csodálatos MesePárt.

És itt a valóságban JELENLEG pártok gyakorolják a hatalmat. Jól-rosszabbul, de ők hozzák a törvényeket, ők döntik el azokat a szabályokat, amik alapján kellene élnünk. Természetesen a hatalmat, csak a hatalom érdekli, vagyis elsősorban mindegyik ilyen párt a saját (és holdudvara) érdekeit nézi. DE
Ennek ellenére van különbség köztük. A Fidesz próbál is csinálni valamit, amikor hatalmon van, ellentétben az összes többivel, akiknek csak ajvékolásra futja.
Nem véletlen, hogy még mindig ő a legnépszerűbb, és 2014-ben újra ő nyerné a választásokat.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.26. 07:16:24

@ripők: a kataklizmásért pedig nem kell vuduzni. Szükségszerű. :x

DIldiko 2012.04.26. 08:58:19

@ccactus: A közszférában az állam szabja meg a fizetést. De az állam szabja meg az adót és járulékot is. A közszféra dolgozói a teljesen fehér adózású dolgozók. Ők meg se kapják a fizetésüket míg mindent le nem vontak tőlük. Ezen túl néhány nagyvállalat fizeti még így a dolgozóit és szinte az összes kis és középvállalat meg a magán vállalkozók nem jelentik be a dolgozóikat teljes bérre, hanem valamennyi + zsebbe még valamennyi. Vagy a túlmunka megy zsebbe. Ez teljesen igazságtalan.
Mivel ezt az állam is tudja ezért kellene a közalkalmazottak bérét rendezni - de ezt már 9 éve nem emelték! Én 11 évvel ezelőtt többet kerestem multinál mint most közalkalmazottként, pedig a munkaköröm, beosztásom és felelősségem most sokkal nagyobb és közben eltelt 11 év - ráadásul most gyerekek után járó adókedvezményt is kapok, akkor meg nem kaptam, sőt akkor a felsőbb adókategóriába estem - most meg csak 1 van.

dr. pretender 2012.04.26. 09:04:43

@ccactus: :) arra, hogy az rtl-en ez hangzik el: "a portfolio 2%-os inflációval számol..." (nem pedig hogy 2%-os többlettel)

DIldiko 2012.04.26. 09:06:27

@ccactus: Én nem napi 8 órával közalkalmazottként 90E Ft-ot keresek 23 év munkaviszonnyal a hátam mögött. Ugyanennyit kap az is, aki tavaly év végén kezdett dolgozni és van 2 gyereke. Betanítottam már 3-4 embert, akik az első nap is ugyanannyit kaptak, mint én.
Ha te nem jársz külföldre akkor szinte fehér holló vagy! Nálunk - az én környezetemben - a jól keresők szinte 2-3 havonta mennek külföldre, veszik az új autókat - természetesen nem magyar rendszámmal, nehogy már adót kelljen fizetniük.
Attól aki megdolgozik a pénzéért nem sajnálja senki. Nem is a tiédet sokallom, hanem a sajátomat keveslem. De mivel vannak emberek, akik napi 8-10-12 óra munkával is csak 100E körül keresnek azoknak akik megadatott a jó munkahely lehetnének szolidárisabbak. Ez sajnos nem divat. Ha mindenkitől elvesznek az új adókkal 2-3ezer Ft-ot nem mindegy, hogy annyiból vesznek el amennyi éppen elég a megélhetéshez vagy annak a többszöröséből veszik el.

dr. pretender 2012.04.26. 09:09:58

@DIldiko: az igaz, hogy a közszféra leadózza a bejelentett fizetését, de én viszonylag kevés orvost vagy tanárt ismerek, aki tényleg annyiből él... vagy van olyan tanár, aki számlát ad a különórákról? az orvosok, gyógytornászok a magánbetegeknek?
nyilván a köztisztviselők az más kategória.

DIldiko 2012.04.26. 09:12:49

@ccactus: "a versenyszférában rugalmasabban beárazódik a munka." Igen beárazódik: minimálbér a bérpapíron és mellé még egyezség szerint valamennyi - akár ennek a duplája is!
Amúgy amíg ennyire munkahely hiány és ezzel együtt munkaerő túljelentkezés 1-1 munkahelyre van addig a versenyszféra se fog bért emelni. Esetleg annak akit nélkülözhetetlennek tartanak - egy ideig. Aztán majd jön olyan aki ugyanezt a munkát kicsivel kevesebbért is elvégzi, és már koppan is a delikvens.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.26. 09:13:08

@DIldiko: azért azt viszont mulatságosnak tartom,a mikor egy közalkalmazott papol felelősségről... C:

DIldiko 2012.04.26. 09:16:24

@wmiki: Szerinted egy orvosnak, rendőrnek, börtönőrnek nincs felelőssége? Annak aki pénzzel dolgozik nincs felelőssége?
Ha egy orvos műhibát követ el a beteg életével játszik, a börtönőr a saját és a többi rab életével, a rendőr azzal,m hogy a gyilkosságért kit kap el- egyáltalán elkap-e valakit. Ha egy autóbusz vezető hibázik a buszon utazók életével játszik! Ha én hibázok a munkahelyem nem kapja meg a finanszírozását - szerinted nincs felelősségem?

DIldiko 2012.04.26. 09:24:13

@dr. pretender: Olyan orvost nem ismerek aki a fizetéséből él, de te csinálnád ezt 100-120E Ft-ért? A tanárok közül nincs mindenkinek magánórája - én akihez jártam adott számlát mert el tudtam számolni. Kérés nélkül kaptam. De tudom sokan nem adnak.
Vannak olyanok, akik nem tudnak fusizni. De nem láttam még olyan kőművest, fodrászt, programozót, autószerelőt se aki számlát adott. Sőt sok kisboltban se kapok számlát. És nekik lehet, hogy ez az egyetlen jövedelmük. Hányan dolgoznak segély mellett akik megkeresik az én jövedelmem 3-4szeresét, de még segélyért is sorban állnak.
Ha ezeket ki lehetne szűrni lenne annak is tisztességes fizetése, aki a munkájából akar megélni tisztességesen.
Én pl. ha valaki nem ad számlát bármilyen szolgáltatásért szigorúan büntetném. Azt aki feketén foglalkoztat munkást szigorúan büntetném, de a munkását is - akkor majd senki nem menne el feketén, ha a dolgozónak is kellene mondjuk 1 milliót fizetni, mert adót csalt! Ha mindenki minden adót tisztességgel befizetne akár szinte az összes különadót meg lehetne szüntetni, az ÁFA akár 15% is lehetne. Sajnos ma az ország felnőtt lakosságának kb. 70% adót csal valahol. No ezt kellene megszüntetni és az adómorált megváltoztatni!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.26. 09:26:24

@DIldiko: de de

természetesen az orvosok/rendőrök/politikusok nagyon nagy felelősség alatt élnek, ha egyszer hibáznak, évekre bezárhatják őket :x

erre felsorolhatatlanul sok példát tudunk, ezért nem is soroljuk fel őket XD

ellenben a versenyszférában nyugodtan hibázhat bárki, őket nem vonják felelősségre/rúgják ki soha, az ám az aranyélet, a gyári munkásé!

mi értelmiségi/ateista/liberális index olvasók csak irigykedünk a gondtalan életükre
hajrá Dopeman!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.26. 09:27:41

@wmiki: miközben egész nap indexes blogokon kommentelünk

micsoda sanyarú sors :(((

több liberalizmust!!! az értelem nevében! máglyára az otthon szülőkkel!

kifordított nagyanyó 2012.04.26. 10:37:40

@ccactus: Az a gyanúm,hogy az egykulcsos adót maguknak találták ki.
Az hogy másoknak is több lett a fizetése csak egy járulékos dolog.
Senkit nem az zavar,hogy másnak több van.
A többkulcsos adót ha visszaállítanák,lehetne pont a két régi adókulcs között a felső kulcs.
Én szívesen fizetnék többet ha többet keresnék.
Nem azt nézném,hogy mennyit adóztam hanem azt hogy pár éve még ennyit kerestem,de most előrébb léptem és most ennyit keresek.

lajafix 2012.04.26. 10:40:23

"Illetve hogy a fogyasztást, vagy a jövedelmet adóztatjuk, esetleg a kiadásokat csökkentjük. "

a kiadáscsökkentést nem lehet megúszni. az a tapasztalat, hogy 0% (nem 3%ot, az felső határ, aki erre tervez az hülye!!!) körüli hiányt érdemben, fenntarthatóan kiadáscsökkentéssel lehet elérni.

Hawk74 2012.04.30. 21:12:20

Kíváncsi lettem, vajon mivel foglalkozik a blogíró, hogy 700K a fizetése... És vajon tudja-e, hogy szerencsés, vagy pedig meg van győződve arról, hogy szupertehetséges és szuperjómunkásember, és ez neki jár...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 18:52:26

@Hawk74:

"És vajon tudja-e, hogy szerencsés, vagy pedig meg van győződve arról, hogy szupertehetséges és szuperjómunkásember, és ez neki jár..."

Attól függ, mit nevezünk szerencsének? Azt hogy tanulhattam? Azt hogy hajlandó voltam a jó állás után költözni? Azt, hogy rábukkantam véletlenül az álláshirdetésre?

Hawk74 2012.05.04. 20:31:21

@ccactus:

...és ezzel meg is válaszoltad a kérdést...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.04. 20:33:28

@Hawk74:

Próbálom pontosítani, hogy mire gondolhattál. Egyébként a kérdésed inspirált engem. Belefoglaltam a mai posztomba:

nivo.blog.hu/2012/05/04/szeretnem_megvedeni_gyurcsany_ferencet

Hawk74 2012.05.04. 21:09:12

@ccactus:

Észleltem, köszönöm! :-)

2012.05.06. 21:19:59

@ccactus:" A nyugdíjas havonta egyszer felveszi a nyugdíját a bankból (80 ezer Ft), abból befizeti a csekkeket (30 ezer Ft). Ezeket leadózza 0,1%-kal,"

Látod, ez mutatja, hogy az egész elemzésed semmit nem ér. Kár volt.

Ha egyszerre veszi ki a 80 ezret, vagy tíz részletben, a 0,1 % ugyanannyi.
sajna a többi következtetésed is hasonló okok miatt hibás.

2012.05.06. 21:26:16

@DIldiko Kedves Ildikó!
1, a Wmikivel ne pörölj, elmebeteg. Nem tehet róla, ennyi jutott neki.
2, a Hóbagoly (Boross) próbálkozott adócsökkentéssel, a nyereségadót levitte, és láss csodát! Több folyt be, mint előtte. Tehát egy nem túlzó, értelmes adópolitikának (élni és élni hagyni) igenis van jövője, teljesen igazad van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.06. 21:29:16

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Ha egyszerre veszi ki a 80 ezret, vagy tíz részletben, a 0,1 % ugyanannyi.
sajna a többi következtetésed is hasonló okok miatt hibás."

Na de mi a hiba?? Tök mindegy, hogy egyszerre veszi fel a nyugdíjat, vagy részletekben. Az adó ugyanannyi.

Bokortalan Hajléktalan 2012.05.06. 21:33:06

@ccactus: Erre szerintem nem gondolt, de jól elkaptad a grabancát.

2012.05.06. 21:34:28

@ripők: Wmiki külön doboz. Ilyen nincs több. Teljesen zárt, belül sötét, a valóság egy igen kicsi lyukon világít csak be, ezért a képet fejjel lefelé látja. Az meg teljesen tévút, hogy a spirituális oldalról közelíted meg. Túl udvarias vagy. A szellemi világ ugye test nélküli, de értelmes.

2012.05.06. 21:37:49

@ccactus: "A nyugdíjas havonta egyszer felveszi a nyugdíját a bankból (80 ezer Ft), abból befizeti a csekkeket (30 ezer Ft). Ezeket leadózza 0,1%-kal, a többi pénzét pedig elkölti a boltban adómentesen."
A banki készpénzfelvétel is pénzmozgás, adó terheli. Bár még nem teljes a kép, nem végleges a törvény, de az adót a bank fizeti majd be, levonva azt a pénzmozgások után. Tökmindegy, hogy hogyan megy ki a pénz.

2012.05.06. 21:44:37

@ccactus: "Úgy tudjuk, a csoportos beszedési megbízások, a rezsi sárga csekken történő befizetése, a pénzátutalások (például amikor megérkezik a bankszámlára a munkabér), készpénz elhelyezése és kivétele a bankból, beleértve a bankautomatából való készpénzfelvételt is, a hiteltörlesztés és akár a folyószámla-vezetés után is adót kellene fizetni. Amikor cégek elutalják folyószámlájukról a járulékokat, társasági adót, áfát, a dolgozók utáni közterheket az adóhatósághoz, akkor ezen tranzakció után még ezt az új pénzügyi adót is meg kellene fizetniük."

Tehát: adózik a cég, amikor átutalja a fizetést, adózik a munkavállaló, amikor felveszi. Szerinted honnan teremti elő a cég ezt az összeget? Bingó! A dolgozó fizetését csökkenti vele!!!
A nyugdíjas a készpénzfelvétel UTÁN IS fizet adót.
Tehát: a dolgozó fizetése után 2x 0,1 százalék, a nyugdíjas 1x 0,1 százalék adót fizet. Igen, a teljes összeg után.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.06. 21:45:00

@Könnyen elkaptuk, uram!: A sokszínű világ része @wmiki: is, segít elhelyezni magunkat a világban, de persze nem arra gondolok, hogy ez minőségi mérce is volna. Nekem is van dobozom, mint mindenkinek és a koordináta-rendszer ennélfogva szintúgy viszonylagos.

2012.05.06. 21:47:28

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ja, tévedtem! A dolgozók nem a bruttó bér, hanem a teljes bérköltség utáni adót fogják kifizetni. Gondolom, majd megint lesz razzia, mert az állam kényszeríti a vállalatokat a béremelésre, hogy fedezze ezt a kiesést a nettóbérből. Hogy Wells ezt nem érhette meg!

2012.05.06. 22:10:09

@ripők: Semmi dobozod? Akkor férfi vagy!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.06. 22:12:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Úgy érzem, elbeszélünk egymás mellett. Ez azért jó, mert így könnyen felismerjük, amikor nem.

2012.05.06. 22:16:51

@ripők: Nem, világosan értelek. Tudod, úgy gondolom, a meningitis a sokszínű világ része, mégis harcolunk ellene. Nem hiszem, hogy el kéne fogadnom a Wmiki féle érvrendszert.

2012.05.06. 22:19:39

@ripők: Bocs!! Elírtam! Nem fekete, semmi doboz!!!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.06. 22:25:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: Be kell valljam, én sem tettem magamévá. De szükségszerű, hogy legyen; ez ilyen fény és árnyék dolog, úgy vélem. Vagy Herripotter. Az egyik nélkül nem élhet a másik, de itt már a tao leglényegét boncolgatjuk.

2012.05.07. 02:45:21

@ripők: Értem én, hogyha nem volna abszolút nulla, akkor lenne más abszolút nulla (fok). De attól még a hideg ellen védekezni kell.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.07. 09:31:19

@Könnyen elkaptuk, uram!: c:
mulatságos, amikor olyan valaki papol a valóságról, aki pl. hisz az evolúció elméletben, abban, hogy 2014-ben eljön Dopeman a megváltó, vagy hogy állami beosztásokban felelős emberek dolgoznak :))

de akkor hajrá kisfiú:
Mi a valóság? Hogyan határoznád meg?

2012.05.07. 10:39:43

@wmiki: Nem nekem írtad ezt. Én nem hiszek se Dopeman -ben, se az emberek felelősségvállalásában. Az evolúcióban igen.
Isten nem teremthette saját képére az embert.
Ahogy Frank Zappa írta: hülyék mindenhol. És amott, balra egy csúnya is!
Mert ugye mindjárt itt vagy te.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.07. 11:38:22

hát... ha már a kérdésre válaszolni nem sikerült, akkor legalább ismét bizonyítottad, hogy mocskolódásban, és mellébeszélésben jó vagy...

mint dopeman... :x

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.09. 07:05:58

@wmiki: Miklós, nem tesz jót a halhatatlan lelkednek, ha nincs benne nyitottság, szeretet és megbocsájtás embertársaid irányában. Fogadd el, hogy vannak az élet sűrejében vakon botorkálók; fordulj hát felénk nyílt kedvességgel inkább, hisz az indulatosság és feldolgozatlan stressz később visszaüthet.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.10. 08:20:04

@ripők: érdekes komment ez annak fényében, hogy te egy olyan blognak vagy társszerzője, ahol rendszeresen kigúnyolnak/megaláznak másokat, és a kommentek alapján a szeretet szót legfeljebb anális környezetben tudjátok értelmezni.

Az igaz, hogy nincs bennem óriási vonzalom, a magukat értelmiségi/ateista/liberális, felsőbbrendűnek képzelő véglények iránt. (Még anális értelemben sem.)

Mindazonáltal bennem legalább kíváncsiság van irányukban, érdekel, hogy miként látják a világot azon a kis szűk lukon keresztül.
Érdekel, hogyan gondolkoznak, már ha egyáltalán lehet gondolkodásnak nevezni azt a folyamatot, amikor index/népszabadság/tudomány rövidebb mondatait böfögik vissza, ezek a magukat véletlen vegyi folyamatok végtermékének tartó létformák.
Egyszóval érdekelnek a miért-ek... Ez pedig a nyitottság jele, és ez bennem sokkal inkább megvan, mint a "vita"partner-ben.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.10. 19:08:45

@wmiki: Miklós, megleptél ezzel a hosszú kommenttel és még mosolyt is csaltál cserzett, karakteres arcomra.
Mindamellett veszem magamnak a fáradságot, hogy megpróbáljak rávilágítani: mások tökéletlensége nem ad számodra feloldozást kifogásolható megnyilvánulásaidért. A kevélység - mint nyilván tudod, a 7 főbűn egyike - ragadtathat arra, hogy másokat - Isten önképére formált teremtményeit - véglényeknek nevezd, magadat pedig önhitten a végső és egyetlen igazság letéteményeseként tüntesd fel. Hosszas értekezéseket teszel közzé az önmegtartóztatásról és erkölcsről, míg a közösségi oldalakon fellelhető fotóidon parázna, magamutogató és -kellető fehércselédek képmásait hozod nyilvánosságra korántsem elborzasztási indíttatásból. A tudomány ellen szónokolsz, de ha értesüléseim helytállóak, főiskolára jártál...
No mindegy, kedvellek és ha ez megnyugtat, én sem vagyok bűntelen, használtam már egy mondaton belül a "Ratzinger", a "végbélsipoly" és a "köpőcsésze" szavakat is.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.11. 19:23:51

@ripők: @wmiki:

Mekkora nagy szófosók vagytok ti! Kár, hogy én nem tudok ilyen jól hadonászni a szavakkal.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.12. 07:45:29

@ccactus: :x

...de legalább bátran foglalkozol olyan dolgokkal, amikhez nem értesz

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.12. 08:01:22

@ripők: Isten nevét hiába a szádra ne vedd!

Ezeknek nincs isten. Mivel nem lehet látni. És minden értelmiségi tuggya, hogy amit nem lehet látni, az nincs.
Különben is, ők abban hisznek, amit a szent evolúció hirdet, hogy pusztán véletlen, vegyi folyamatok eredményei. Láthatólag így is viselkednek... Pusztán kémia/fizikai folyamat esetén pedig a végtermék, vagy a véglény kifejezés teljesen korrekt, nem értem mi ezzel a gond.
A saját területükön próbálom megérteni őket, és ezt a részt értem is, hogy mivel ők csak kémiai reakciók ezért nem kell felelősségeit vállalniuk a tetteikért.

Amit kevésbé értek, az az egy gondolatsoron belüli ellentmondás.
Pl. amikor @DIldiko: az állami alkalmazottak felelősségéről panaszkodik, miközben egyetlen olyan hivatalnokot sem tud mondani, aki felelősséget vállalt volna valaha valamiért.
Vagy @Könnyen elkaptuk, uram!: aki a valóságról papol, miközben nem tudja elmondani, hogy mi az.
Vagy ott vannak azok a tömegek, akik azt zengik, hogy a tudomány alapja a kételkedés, de azért ők egyetlen tudományos tanban sem kételkednek.

Nos, ezeket a dolgokat nem értem, és mivel van bennem nyitottság (meg szeretet), szeretném megérteni.
Ezért néha rákérdezek ezekre az ellentmondásokra.

Persze olyankor általában hebegés-habogás a válasz. De nem rakom ezeket az embereket sem a hülyék dobozba. Azzal túl igazságtalan lennék a hülyékhez.
Csak nem szeretném, ha ilyenek mondanák meg, hogy mi a helyes, és mi nem.

Ezek után nem világos, hogy az ÉN viselkedésemben mi a kifogásolható.
Szeretném, ha felsorolnád konkrétan, tényekkel. Mert az kimaradt a kommentedből.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.05.12. 09:34:49

@ccactus: Valóban kár, még akár blogger is lehetett volna belőled.

@wmiki: Az értelmiség is hisz a nem láthatóban, elegendő például a baktériumokra gondolnunk. Korabeli értelmiségiek fedezték fel őket, bizonyítható és megismételhető vizsgálatokkal igazolták létüket. Az ösztönös, emberi kíváncsiság sarkallja a kutatókat a miértek keresésére, de Isten és megannyi megmagyarázhatatlan és felfoghatatlan természetfeletti entitás, természetéből fakadóan kívül esik az értelmezhetőségen, legalábbis ezekkel az eszközökkel. Istene azonban mindenkinek van, kinek ilyen, kinek olyan. Amennyiben mégsincs, hát kreál magának. Teremt. A tudósok a szabályszerűségben hisznek vagy épp a káoszban. Az az Isten, akiről Te beszélsz, értelmet és szabad akaratot adott az embernek, de mások felett pálcát törő, inkvizítori hatáskört nem.
Az a baj a kérdéseiddel, hogy általuk vádolsz, kirekesztesz és ítélkezel. Valahogy nem sikerül a derűs megvilágosodottak képét sugároznod, inkább egy forgalmas főútvonalon vadul hadonászó eszelős manírjait mutatod. Elfogadom, hogy a racionalitás számodra ördögtől való, de neked is illenék beletörődni, hogy korunk többsége viszont értelmet keres mindenben. A Te megnyilvánulásaidban is, de pillanatnyilag eszköztelenek vagyunk. Pár önellentmondásodra már rávilágítottam korábban, de a legsúlyosabb, hogy ezzel a dogmatikus és intoleráns hozzáállásoddal pont hogy - önellenhatóan, kontraproduktívan - azokat is elborzasztod, akik esetleg még nyitottak is lehetnének az általad szajkózott tanok befogadására. Lehet, hogy fáj, de senki nem szeretne Veled közös kalapba kerülni. Azért nem sikerül hitelesnek látszanod, mert nem ismered azt, amit hirdetsz. Arrogánsan propagálod a szelídséget, vakon a tisztánlátást és süketen/bénán az Igét.
Persze a tévedés jogát fenntartom.

DIldiko 2012.05.12. 11:05:38

@wmiki: A közalkalmazottak 2012.07.01-től 3 havi bérükkel felelnek, hogy a munkájukat rendesen végezzék. A munkáltatónak joga lesz a bérét visszatartani, ha hibázott. Ha elszámol egy 100-t a pénztárban, akkor 3 havi bérével felel érte - ami kb. 3x72E Ft.
Ha a börtönőr nem veszi észre, hogy egy rab beszedett valamit és kinyírja a cellatársát vagy egy őrt akkor mehet a dutyiba - ja neki úgy is mindegy, hiszen eddig is ott volt, max. műszak végén nem mehet haza. Egyre több orvost perelnek műhiba miatt - és meg is nyerik, hiszen ők is hibázhatnak. Főleg, úgy, hogy naponta 10-12-16 vagy ügyeletben 24-30 órát is dolgoznak.
A tanárokat verik a szülők, ha valami nem tetszik nekik - már nem csak a kisebbség!
Emlékszel Doszpot Péterre? Ugye, hogy kicsinálták - vagy legalábbis megpróbálták. Más kérdés, hogy nem rokkant bele, mert volt elég esze. Vagy Papára - ő is rendőr volt. Sőt sorolhatnám még sokáig, de az egyszerű emberek között igen is sokan vállalják a felelősséget a tetteikért - pontosan annyian, mint a versenyszférában.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.16. 15:48:51

@DIldiko: hát ez nagyon szép elmélet, mint az evolúció, az ősrobbanás, vagy hogy dopeman lesz az elnök 2014-ben

de engem mint szkeptikust, érdekelnének a tények is

felsorolnál akkor úgy 5-10 állami dolgozót, aki felelősséget vállalt valamiért?

mondjuk 5...
politikust, vagy...
rendőrt, vagy...
orvost

nekem ugyanis így hirtelen 1 sem jut eszembe

vagy ezek nem követtek el soha hibákat, hibátlanok mint maga gyferenc?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.16. 15:58:29

@ripők: éltél is a tévedéssel :c

azt honnan szedted, hogy a racionalitás számomra ördögtől való?
amikor éppen a racionalitást(következetességet) kérem számon a fent felsorolt lényeken.
vagy szerinted az a racionális ember, aki szerint a tudomány alapja a kételkedés, de azért ő nem kételkedik egy tudományos tanban sem??
ezek után mit nevezel irracionálisnak????

az hogy esetleg elborzasztok valakit az nem ejt kétségbe.
ha én valakit el tudok borzasztani, akkor az illető még nem is érett meg a változásra, maradjon meg a hitében, ott ahol van, a materializmusban: hogy csak az van, amit látunk, a tudomány sosem téved, és dopeman eljön 2014-ben.
nem is való neki ennél több, neki az kell, hogy mások megmondják, hogy mit kell hinnie, és az legyen a szent tudomány
így könnyebb az élete, mert sem felelősséget vállalni, sem gondolkodnia nem kell soha
talán nem is én borzasztom el, hanem ezek az utóbbi rémségek...

abban viszont egyetértek veled, hogy mindenkinek megvan a maga hite/istene... csakhogy... a materialisták ezt a hitrendszert nagyképűen tudásnak hazudják, és felsőbbrendűnek képzelvén magukat megpróbálják rákényszeríteni a hitüket más emberekre

mindezen közben óriási ajvékolást csapnak ha valaki kételkedni merészel a szent tanokban... :x

DIldiko 2012.05.17. 07:46:55

@wmiki: Politikust nem tudok, de egy legalább bevallotta, hogy hazudtak. Ez pont a te általad szidott GYF.
Egyszerű embereket igen is ismerek, de nem osztom meg veled a nevüket, elérhetőségeiket. De pl. a gyerekem kedvenc tanárát rúgták ki azért, mert jobb volt, mint a kollégái. Igaz, gyorsan talált új iskolát, mert máshol örültek, hogy egy ZSENI tanít matekot, fizikát, kémiát. Érdekes, azóta abban a suliban sokkal jobbak az érettségi eredmények és a hivatalos felmérések is.
A munkahelyem pénztárosa kapott fegyelmit, mert elszámolt egy százassal - ennyivel kevesebb volt a kasszában - igaz naponta több millió Ft megy át a kezén és csak egyszer hibázott!
Viszont kíváncsi leszek, hogy a tegnapi budapesti építkezésen történt balesetért ki lesz a felelős: a dolgozó vagy a munkahely munkavédelmise, esetleg a főnöke! Szerintem ráverik a dolgozóra, miért volt olyan marha, hogy ott volt és tette a dolgát?!
süti beállítások módosítása