Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Magyarország érdeke az unortodox gazdaságpolitika

2012. május 01. - ccactus

Képzeljük el egy pillanatra azt a kívánatos állapotot, hogy Magyarországnak nincs egy fillér államadóssága sem. A költségvetésbe befolynak az adóbevételek, és az állam pontosan ugyanakkora nagyságú pénzeket költ el. Nincs költségvetési hiány, és nincsenek kamatkiadások sem. Nevezzük ezt a helyzetet tiszta lapnak.

Aztán valakinek a kormányon levők közül kipattan az agyából, hogy autópályát kellene építeni. Az autópálya nagyon sokba kerül, de az aktuális évi költségvetésben nincs arra pénz, hogy ezt a kiadást finanszírozni lehessen. Autópályát azonban mindenképpen építeni akar a kormány, mert attól gyorsabb gazdasági növekedést remél. A gyorsabb gazdasági növekedésből, nagyobb gazdaságból pedig olyan pótlólagos állami adóbevételek keletkeznek, amelyből simán megtérül az autópálya építési költsége, sőt még annál több is. Legalábbis ez a terv. Most már csak az a kérdés, hogy honnan szerezzünk pénz minderre?

Két lehetőség áll fenn. Az egyik az, hogy állami kiadáscsökkentéssel, vagy adóemeléssel, tehát többletes költségvetéssel néhány év alatt előteremti a szükséges pénzt az állam, amelyből megépíthető az autópálya. A takarékoskodás évei azonban gazdasági visszaesést okoznak, hiszen az állam adóemeléssel, kiadáscsökkentéssel pénzt von ki a gazdaságból. Ez azonban csak időleges hatású, hiszen mihelyt megkezdődik az építkezés, az már önmagában fellendíti a gazdaságot, hiszen munkahelyeket teremt, növekszik az aktivitás. Az autópálya átadása után pedig annak áldásos hatása tovább élénkíti a gazdaságot, nem beszélve arról, hogy nincs tovább szükség a többletes költségvetésre, tehát az állam is adókat csökkenthet, ami még további élénkülést és még nagyobb jólétet von maga után.

Nézzük a másik lehetőséget: Az állam nem akar előtakarékoskodni (megszorítani, adót emelni) az autópálya építésre, ehelyett hitelt vesz fel, konkrétan államkötvényt bocsát ki kamatra, így máris kezdődhet az építkezés. No persze a kamatokat az első perctől fizetni kell, így amennyiben az adóemelést el akarjuk kerülni, további hiteleket kell felvenni a kamatok kifizetése érdekében. Amint elkészül az autópálya, érezteti pozitív gazdaságösztönző hatásait, a gazdaság gyorsabb növekedési ütemre kapcsol, megnőnek az adóbevételek, amelyből már további hitelek felvétele nélkül fizethetők az államadósság kamatai, sőt még további adócsökkentésre is sor kerülhet, tehát minden happy. Az államkötvénynek azonban van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy a lakossági hitelektől eltérően nem havi egyenlő részletekben kell törleszteni, hanem a futamidő alatt csak kamatfizetés van, majd a lejáratkor a felvett hitelt egy összegben kell visszafizetni. El is jön a nap, és az államnak persze nincs a tarsolyában a szükséges pénz. Nincs más út, az adósságot meg kell újítani, vagyis egy újabb államkötvényt kell kibocsátani, amiből ki lehet fizetni a lejárót. És persze mindez azt jelenti, hogy az államnak továbbra is hosszú éveken keresztül kamatfizetési kötelezettségei lesznek.

Közben persze kormányok jönnek-mennek, négyéves ciklusokban gondolkodva, szépen tartják a költségvetési hiányt, az államadósságot lejáratkor mindig megújítják, görgetik maguk előtt. Egy idő után aztán gondolkodó embereknek feltűnik, hogy az évek hosszú sora alatt már az autópálya építési költségének megfelelő összegnél is nagyobb kamatot kifizetett az állam, az adósság meg még mindig ott van és kamatozik tovább. Kifizetni persze senki sem akarja, hiszen ahhoz adóemelésre, vagy kiadáscsökkentésre lenne szükség az állam részéről, amit egyik kormány sem vállal fel, hiszen az némi gazdasági visszaeséshez vezetne, az emberek kevesebbet tudnának fogyasztani, a jólétet rontaná. Ráadásul közben épült egy második, meg egy harmadik autópálya is, korszerűsítették a vasutat és az egészségügyet, új egyetemeket építettek, mindezt az első autópályához hasonló finanszírozási konstrukcióban, tehát hitelből, kamatra.

Hogy-hogy nem az államadósság mértéke már-már eléri az éves gazdasági teljesítmény mértékét, vagyis a GDP 80-100%-át. A jólét, az életszínvonal persze nagyobb, mint a beruházások előtti időkben, csak hát az emberek könnyen hozzászoknak a jóhoz, mind az állam, mind a családi háztartások a megnövekedett bevételeikhez igazították kiadásaikat. Az állam meg csak fizeti az államadósság kamatait, és görgeti maga előtt a hiteleket. A hitelek leépítéséhez, lassú visszafizetéséhez takarékosságra, többletes állami költségvetésekre lenne szükség, amit csak megszorítások árán lehetne megvalósítani. A megszorítások viszont gazdasági visszaeséshez vezetnének. Ámde csak ideiglenesek lennének, és csak addig tartanának, amíg az adósságot sikerül leépíteni, viszont az adósság mértéke már olyan magas, hogy ez az ideiglenes állapot akár évtizedekig is eltartana. Ezért inkább nem szorítanak meg.

És akkor itt álljunk meg egy pillanatra és vonjunk mérleget. Az állami hitelekből megvalósított gazdaságfejlesztő beruházások prosperitást és nagyobb jólétet okoztak, aminek az ára egy megnövekvő államadósság, és folyamatos állami kamatfizetési kötelezettség volt. Ezen a magasabb szinten kialakult egy új költségvetési egyensúlyi állapot és egy stabil szintű államadósság.

Most már csak az a kérdés, hogy ha az állam tartozik, akkor ki az aki követel? Kinél vannak a lejegyzett államkötvények? Az elmélkedésből továbbra is zárjuk ki a külföldet, tegyük fel, hogy hazai magánszemélyek és a magánszemélyek megtakarításait kezelő bankok, befektetési és nyugdíjalapok kezében vannak az államkötvények. A pénzügyi rész tehát tiszta. Nézzük a reáliákat!

Térjünk vissza időben oda, ahol a poszt indult, tehát amikor még nem volt autópálya. Az embereknek volt bizonyos jövedelmük, amiből élték mindennapi életüket. Voltak akik takarékoskodtak, tehát többet termeltek, mint amennyit elfogyasztottak. Ők a fölös pénzüket bankba, nyugdíjalapokba rakták kamatra, gondolván szűkösebb időkre, illetve öregkorukra. Más emberek viszont előrehozott fogyasztásban gondolkodtak, és a megtakarítók pénzét a bankokon keresztül kamatra kölcsönvéve lakást/autót/műszaki cikkeket vásároltak, esetleg vállalkozásuk fejlesztéséhez volt szükségük tőkére egy új gépsor megvásárlásához. A hitel-betét piac egyensúlyban volt, kialakult egy olyan kamatszint, amely mellett a megtakarítók pont annyit takarítottak meg, mint amennyit a hitelfelvevők felvettek. (Csak az egyensúlyi mechanizmus működésének megértése érdekében zárójelben jegyzem meg: Ha ennél az egyensúlyi kamatnál magasabb kamatok lettek volna, akkor az a magas kamat sok hitelfelvevőt eltántorított volna hitelfelvételi szándékától a magas törlesztő részletek miatt. És fordítva: ha túl alacsony a kamat, akkor többeknek éri meg hitelt felvenni, többen szeretnének is felvenni, viszont a megtakarítások szintje adott, sőt alacsonyabb kamatok mellett még lehet, hogy a megtakarítók által megtakarított összegek csökkennének. Lényeg, hogy a kamatszint így is úgy is visszatérne az egyensúlyi szintjére.)

Erre a hitelpiacra lépett be az állam, amikor is a tervezett autópályát hitelből kívánta finanszírozni. A korábban egyensúlyban lévő hitelpiacra beeset ez az óriási új hiteligény, ami a hitelkamatokat megemelte. Mindez olyan hatással járt, hogy kiszorított sok magán-hitelfelvevőt, akik a magasabb hitelkamat miatt inkább elálltak fogyasztási-beruházási szándékuktól. Szintén a magasabb kamat a megtakarítókat nagyobb megtakarításra ösztönözte és akár újabb embereket is megtakarításra ösztönzött, hiszen extra kamatbevételhez lehetett hozzájutni. Végeredményben kialakult egy új, a korábbinál magasabb egyensúlyi kamatszint. Az autópálya építéshez szükséges pénz pedig úgy állt elő, hogy a magasabb kamatok miatt a korábbiaknál többen takarítottak meg, és kevesebben vettek fel hitelt, és ez a különbözet került az államhoz hitelként.

Összességében elmondható, hogy az autópálya építés következtében a lakossági fogyasztás ugyanúgy visszaesett, hiszen a megtakarítók még többet takarítottak meg, tehát kevesebbet fogyasztottak, ráadásul a hitelfelvevők is kevesebbet fogyaszthattak, hiszen kevesebb hitelt vettek fel a magas kamatok miatt. A reáliák, a fogyasztás szintjén tehát ugyanott vagyunk, mint ha az állam hitel nélkül, előtakarékoskodással építette volna meg az autópályát, hiszen a lakossági fogyasztás ugyanúgy visszaesett, mintha ezt az állam adóemeléssel kényszerítette volna ki.

A különbség a dolog pénzügyi részében van. A hitelfelvevős konstrukcióban ugyanis egyes emberek kezében ott van az állampapír, hogy neki az állam ennyivel tartozik. Csakhogy pénz meg ugye nincs, hogy ezt az állam visszafizesse.

Összefoglalva tehát amikor az állam hitelt vesz fel belföldi kötvénykibocsátással, akkor tulajdonképpen azt éri el, hogy kiszorítja a magán-hitelfelvevőket. A lakosság megtakarít, és megtakarításait kölcsönadja az államnak, aki meg azt elkölti. És ahogy az előbb is írtam, pénze meg az államnak nincs arra, hogy ezt a hitelt visszafizesse. Vagyishogy egyetlen mód az adósság visszafizetésére az adóemelés és a kiadáscsökkentés, ezek a lépések azonban pontosan a lakosságot fogja negatívan érinteni. Azt a lakosságot, akinek az állam tartozik. Ördögi kör ez.

És most nem Magyarországról van szó, hanem főként az Európai Unióról és tulajdonképpen az egész világról. A világ gazdaságának túlnyomó részét kitevő államok (EU, USA, Japán) mind a végletekig eladósodott. A lakosság azt hiszi, hogy biztos megtakarításai vannak állampapír formájában, viszont az államnak nincs semmi konkrét fedezete ezekre az állampapírokra, csakis a jövőbeli adóbevételei, tehát gyerekeink, unokáink munkája, illetve az a piaci bizalom, hogy gyerekeink, unokáink képesek lesznek a jövőben kitermelni ezeket az adósságokat.

Ha pedig ez a bizalom valamiért elillan és az emberek tömegével ki akarnak szállni állampapírjaikból mondjuk úgy, hogy nem vesznek további állampapírokat, hanem a lejáró összegeket felveszik, nem tudják megtenni. Az államok nem tudják megújítani az államadósságot, nem tudnak új papírokat lejegyeztetni a régiek helyett, akkor csődbe mennek egytől egyik. A lakossági megtakarítások pedig elértéktelenednek. A kulcs tehát világszinten a bizalom erősítése és megtartása.

Mindez persze csak azért ilyen sarkalatos, mert az államok el vannak adósodva. Kár volt ebbe a dologba belelavíroznia magát a világnak. Van az a mondás, hogy ha kis összeggel tartozok valakinek, akkor az az én problémám.De ha nagy összeggel tartozom, akkor az a hitelezőm problémája.

És akkor mi a helyzet Magyarországgal? Az, hogy az ország nem csak saját lakossága felé van eladósodva, hanem igen nagy összegben a külföld felé is. Tehát az államunk hitelezői nem saját magunk, magyar lakosság vagyunk, hanem jórészt a külföld, aki jórészt Európa…

És akkor innentől nem szeretném folytatni a gondolatmenetet. Mindenkinek az az érdeke, hogy ez a bizalom fennmaradjon. Európának az az érdeke, hogy a bizalom Magyarországgal szemben is fennmaradjon.

Ez a dolog azonban nem túl előretekintő, inkább csak kármentő. A magyar gazdaságpolitika azért unortodox, mert nem csak a magyar lakosságra vet ki adót, hanem a külföldi érdekeltségekre is. Ha az állam hitelt vesz fel az állampolgárától, amit az állampolgárra kivetett adóból fizet vissza, az ortodox. Ha az állam hitelt vesz fel egy külföldi banktól, amit a külföldi bank magyar leányvállalatára kivetett adóból fizet vissza, az unortodox. Ha az állam hitelt vesz fel egy külföldi banktól, amit az állampolgárra kivetett adóból fizet vissza, az megint ortodox.

Jó kis vircsaft ez, nem igaz?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr504478706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy is ortodox! - A kínálati gazdaságpolitika 2012.05.01. 19:08:46

Orbán és Matolcsy szerint a kormány gazdaságpolitikája egy hagyományos és nem-ortodox elemeket vegyítő mixtúra. A kezdeti viták után a főbb véleményformálók kivártak, hogy milyen eredményt hoz e kezelés, és a sokasodó negatív gazdasági mutató láttán in...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MitTomÉn 2012.05.01. 23:18:48

@ccactus:
Na itt már közelebb járunk egymáshoz.

És ha sikerülne beszélniük is másokkal, nem csak egy szűk körben kitalálni, aztán egy eldugott törvényjavaslatban bevezetni, akkor talán ki is jöhetne valami.

Csak hát a beszéd, egyeztetés, stb. nem erőssége az uraknak, így a végén gyakran csak fos jön ki a csövön!

Amúgy meg azért nem hallottál javaslatokat, mert tolják az "unortodox" hülyéskedést, és elnyomja a csatazaj ezeket a témákat!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:19:59

@Parajpuding:

"Jópofa és egyben szánalmas az ilyen okoskodó idióta süketelés. "

Találtál valami konkrét problémát, vagy ezt csak úgy általában, előítéletből?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:21:22

@biobender:

"Az alternativa tok egyszeru. Hiteles gazdpol kell, hiteles kormannyal. Ebbe nem fer bele Matolcsy, de az Orban sem. Kiindulasnak ennyi."

Kiindulásnak ennyi? A Fidesz is pont ezzel jött a választások előtt. Kiindulásban már nem bízunk. Ennél több konkrétum kell!

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:22:25

@Parajpuding: "Gondolom neked jó a mostani gazd. politika, mert neked ez hozott."

Vagy igen, vagy nem. A hasznos hülyéknek nem kell jól is járniuk ahhoz, hogy hasznosak legyenek, elég, hogy hülyék.

(Megjegyzem: én speciel az "egykulcsos" haszonélvezői között vagyok, ráadásul két évvel ezelőttig még a fideszgyűlölők közé sem tartoztam - most mégis a szocikkal egybebálázva nyomnám őket a víz alá.
Szóval ne egyszerűsítsük túl! A zemberekezés a Viktor kenyere, hogy fulladna meg rajta!)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:22:55

@MitTomÉn:

"Érdemes lenne kicsit közelebb kerülnöd a tudományokhoz, mert ez így elég "lapos".

Ez nem úgy működik, hogy egyszer ezt hisszük, máskor meg azt, és cserélgetjük a hitünket, mint az alsógatyát!"

Pedig pontosan így működik egy nem egzakt tudománynál.

NYJetsTD 2012.05.01. 23:23:33

@ccactus: emiatt ne aludj rosszul. Szerintem nem találnánk túl sok olyan pontot, amiben egyetértenénk. Ezért is járok erre a blogra. Mazochista vagyok.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:23:41

@ccactus: "Ennek semmi köze Matolcsyhoz. "

Ehhez pont ő kell, lévén más nem adná ehhez a nevét a szakmában.

nu pagagyí 2012.05.01. 23:24:02

@ccactus: Matolcsy politikája béljósláson alapul. A jóslat lényege, hogy gazdaságilag összeomlik Európa, jön az apokalipszis. A jövő a helyi anyagból, kézimunkával való bütykölés. Viszont, ha mégsem így lesz itt állunk majd baromi sok kaszakővel, Európában meg mégis inkább a mikroprocesszoros kombájnt keresik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:24:46

@bogel:

"Továbbra sem oldottad fel a 2 idézett hozzászólásod közötti inkonzisztenciát"

Feloldás: 2010. jún 30-án 286 volt az árfolyam. Rosszul írtam.

Megoldás: A 2010. jún 30-as GDP arányos államadósságot korrigálni kell az árfolyameséssel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:26:41

@biobender:

"Ott lett ez elkurva, s ma mar nem javithato."

Szerintem meg nem ott lett elkúrva.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:26:43

@ccactus: "A Fidesz is pont ezzel jött a választások előtt."

Mármint a hitelességgel...
Oszt azóta a föld alá gyalulták azt, amit az önsorsrontóan következetes Bajnai képes volt a másik agybajos társasággal - és azok igényeivel szembemenve - egy év alatt felépíteni.

Alf (törölt) 2012.05.01. 23:26:50

@ccactus:

Gyurcsány Ferenc pl egy, a befektetők szemében hiteles ember, kormányának hiteles volt a gazdaságpolitikája.

Az ő idejében teljesen jóban voltunk az EKB-val meg az IMF-el. Meg a befektetőkkel.

komplikato 2012.05.01. 23:29:48

@LuxCsab: "de ennél a gazdaságpolitikánál csak rosszabb forgatókönyvek léteznek a lakosság számára...

Szar ügy, de ezt be kell látni..."

Nem sok híján átmentem szuper vulgárisba, de aztán még sem.
Akkor részletezem neked. Én egy átlagpolgár vagyok a csóró rétegből, ezen felül még iskolázatlan is, a gagyi érettségimmel. Bár ahogy a hazai munkaerőpiac áll, három diplomám lenne is feldughatnám ha olyan hülye lennék itthon keresnék melót.

Szóval ÉN az átlag hülye panel proli otthon híreket hallgat vagy olvas, tök mindegy. Ebben hallja a "csodálatos" megváltó terveket Matolcsy szájából.
Ámde.
Hallja közben emberek véleményét, akik ÁLLÍTÓLAG gazdasági szakértők. Ezek az emberek elmondják, hogy miért NEM JÓ előbb halott hatalmas gazdasági terv. Elmondják mekkora mínuszt teremt a költségvetésben, mennyire rontja a foglalkoztatottságot, a beruházásokat, stb. Valamint felvetik, hogy több adóteher lesz a vége.
Persze Matolcsy jön, cáfol és persze a szakértők mind hülyék.

Eddig van az a pillanat amit te írsz.
Ezután jön az, hogy a VALÓSÁGBAN sorra bejön az összes negatívum amit a "buta" szakértők felhoztak.

Kérlek alássan ebben a két évben nem egy, nem kettő hanem sokszor megtörtént. Te az én butus iskolázatlan fejemmel kinek hinnél ezek után Matolcsy "privatizációs szakértő" Györgynek, vagy a sok "hozzá nem értő" butus közgazdász szakembernek?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:29:54

@MitTomÉn:

"Amúgy meg azért nem hallottál javaslatokat, mert tolják az "unortodox" hülyéskedést, és elnyomja a csatazaj ezeket a témákat!"

Nem értek egyet! Hány téma előjött itt már a kormányváltás óta? Ki ne számolgatta volna a nyugdíját például? Azelőtt voltak csak elkenve ezek a dolgok.

Szerintem most minden napirenden van: nyugdíj, rokkantnyugdíj, tömegközlekedés, gyógyszerkassza, szja, államadósság... stb.

Mikor volt ez téma korábban?

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:32:31

@nu pagagyí: "A jóslat lényege, hogy gazdaságilag összeomlik Európa, jön az apokalipszis. A jövő a helyi anyagból, kézimunkával való bütykölés. Viszont, ha mégsem így lesz itt állunk majd baromi sok kaszakővel"

Európa a jelek szerint tényleg összeomlik, de még mindig nem világos, hogy menti meg ez az országot attól a momentumtól, hogy az aktív népessége a béka segge alatt van.
Ráadásul nincs tisztázva, hogy a népnemzeti MOL hány kaszakőért fogja tudni importálni az olajat.

MitTomÉn 2012.05.01. 23:36:11

@ccactus:
"Pedig pontosan így működik egy nem egzakt tudománynál."

Ez tévedés!
Azért, mert a társadalomtudományok jóval több feltételezéssel élnek a modelljeikben, mint pl. a kvantummechanika, még nem jelenti azt, hogy hitviták alapján működne pl. a közgazdaság-tudomány...

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:36:13

@Alf: "Gyurcsány Ferenc pl egy, a befektetők szemében hiteles ember, kormányának hiteles volt a gazdaságpolitikája."

Nagyon értéktelen irónia, de jobb már nem lesz, ha ennyi év után nem akad jobb...
Fletó egy tróger volt, viszont a piac értékelte az öszödi dumának azt a bizonyos 2. felét is, ami érthető módot a választót nem hatotta meg, amely viszont ma is elkelne, egy erős patronálóval a kormánypártban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:36:50

@NYJetsTD:

"Szerintem nem találnánk túl sok olyan pontot, amiben egyetértenénk."

Szerintem meg igen. Csak amikor vitázunk, akkor te állítasz valami határozottat, én meg kompenzálok. Vagy fordítva. :)

NYJetsTD 2012.05.01. 23:38:14

@dr. mesterseges szinezek: hagyjatok már ezzel az európa összeomlik jóslással...negyven éve ezt hallgatom!

Erős gazdaságok, aktív lakossággal, kénytelenek lesznek megoldani a problémákat és valószínűleg meg is oldják. A mi életünkben legalábbis biztosan.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:40:41

@MitTomÉn:

"Ez tévedés!
Azért, mert a társadalomtudományok jóval több feltételezéssel élnek a modelljeikben, mint pl. a kvantummechanika, még nem jelenti azt, hogy hitviták alapján működne pl. a közgazdaság-tudomány..."

Pedig igen. A közgazdaságtanban iskolák vannak, amelyek sokszor egymásnak gyökeresen ellentmondó eredményre jutna csak azért, mert például egyik vagy másik tényezőnek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.

Persze nem hitvitának nevezném én ezt, hanem elméletnek. Pl. a régészetben sem hitviták vannak, hanem elméletek, sejtések, amelyek mellett és ellene is szólnak érvek. A közg. tudományban is valahogy így van, csak mások a tudományos eszközök.

igazi hős 2012.05.01. 23:42:27

Az ilyen mondatokért érdemes bejönni ide mint az utolsó előtti bekezdés. Amúgy szép a felépítés: általános mese, filozofikus elmélkedés, benne egy ordas nagy állítással ("Összességében elmondható..."), ami ugyan nem következik az előzőekből, de legalább nem is igaz, viszont alkalmas végén a nagy végkövetkeztetés levonására.
Mintaszerű.

NYJetsTD 2012.05.01. 23:42:54

@ccactus: én egy ufó vagyok. Na ezt kompenzáld... : )

MitTomÉn 2012.05.01. 23:44:35

@ccactus:
"Mikor volt ez téma korábban?"

Rengetegszer.
Csak hát az egyik részét az "elmúltnyócév" töketlenkedte el házon belül, a másikat meg a "mindentfúrjunkmeg" ellenzék cseszte szét.

"Szerintem most minden napirenden van: nyugdíj, rokkantnyugdíj, tömegközlekedés, gyógyszerkassza, szja, államadósság... stb."

Kiváncsian várom majd az eredményeket!

Amúgy egyedül az EÜ-ben mozgolódik valami használható, de úgyis nyakon csapják majd a Szócskát, amikor majd elkezd valami konkrétat.
A lényeg meg úgyis az, hogy a Járai-biztostó helyzetbe kerülhessen...

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:44:49

@ccactus: "Pedig pontosan így működik egy nem egzakt tudománynál. "

Azoknak a társadalomtudományoknak, amiket te itt "nem egzaktnak" hívsz, van egy Mo.-ra nézvést kellemetlen tulajdnoságuk: a statisztikai jellegük. Ahhoz, hogy új igazságokra sikerüljön bukkanni, vagy a sok globális elkúrásokból kell következtetni, vagy félre lehet söpörni minden eddigi tapasztalatot, és minden elkúrást magunkra kell vállalni, hogy legyen összesíthető ismeret, amiből a mi unortodox utunkat kiolvassuk.
Nem mondom, hogy Matolcsy nem dolgozik meg ezekért az adatokért...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.01. 23:45:21

@igazi hős:

Még tiszta szerencse, hogy te átlátsz a szitán. Nem igaz? Most legalább mindenki helyén kezelheti a dolgot. Köszönöm, hogy hozzátettél a poszthoz.

Pan Modry 2012.05.01. 23:48:35

@dr. mesterseges szinezek:

Gyurcsany sem volt nekik hiteles, Magyarorszag akkor mar le volt szakadva a visegradi orszagoktol a trendekben.

Igazabol 2000tol 2009 ig az aktualis kormany valamilyen unortodox gazdpolt kovetve folyamatosan szakitotta le az orszagot a regios trendektol.
Utana Bajnai ortodox modszerei kezdtek sinre allitani az orszagot, az akkori fidesz szavazok fele azt varta a fidesztol hogy folytatja a bajnai fele vonalat, de ok visszatertek a gyurcsanyi unortodoxizmushoz, eppen ezert a fidesz tamogatoinak a fele mar el is tunt.

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:50:24

@NYJetsTD: "hagyjatok már ezzel az európa összeomlik jóslással...negyven éve ezt hallgatom!"

Amíg a KGST mondta, joggal röhöghettünk, de Európa nagyjai már mással se foglalkoznak hónapok, lassan évek óta, mint válságmenedzseléssel, ez pedig a 2. vállalatgazdaságtan óra után azt súgja a zembernek, hogy hiba van a zerőben, még ha az 1. óra után olvasott is az apróbetűs részben főnixszerű sikerekről.

Pan Modry 2012.05.01. 23:51:41

@ccactus:
Valoban az lenne a legjobb, egyszer majd normalisan osszeszerkesztem a dolgokat, de az annal sokkal hosszabb es osszetettebb semmint egy kommentbe egy ipaddal beutogessem.

MitTomÉn 2012.05.01. 23:53:24

@ccactus:
Képzeld, még a fizikában is vannak különbségek, és különféle hipotézisekkel akár egymásnak ellentmondó eredményekre is juthatnak kutatók!

Ettől függetlenül az elméletek nagy része mindenki által elfogadott.

A közgazdaság-tudomány sem más. Csak több a feltételezés, így több a különbség.

No a Matolcsiék kísérlete sajnos nem erről szól...

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:53:53

@ccactus: Konkrétan mit nem ért "nem egzakt tudományokról", hogy furcsának találom, ha itt még valamit részleteznem kell, de megpróbálom.

NYJetsTD 2012.05.01. 23:56:56

@dr. mesterseges szinezek: azért válság közeli helyzet és összeomlás nem u.a.

Ha pedig feltéve, de meg nem engedve, bekövetkezne, a mi seggünk lenne az első amit lehajoltatnának a szappanért...

MitTomÉn 2012.05.01. 23:58:37

@dr. mesterseges szinezek:
"...minden elkúrást magunkra kell vállalni, hogy legyen összesíthető ismeret, amiből a mi unortodox utunkat kiolvassuk."
:)

Ennél egyszerűbb összefüggések sem hagytak nyomot bennük, nem hiszem, hogy erre menne ki a kísérlet...
:)

dr. mesterséges színezék 2012.05.01. 23:59:09

@Pan Modry: Jogos. A "hitelességet" relatíve értettem, és persze nem is tartott tovább a hatás, mint ahogy kiderül, hogy az ún. reformok lényege a szó emlegetése.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 00:00:01

@NYJetsTD: "a mi seggünk lenne az első amit lehajoltatnának a szappanért..."

Hát ez az...

komplikato 2012.05.02. 00:35:24

@VanMordor: Szeretnék a hazaiak azt a csökkentett szlovákiai segélyt és lenen pár millió aki tapsolna egy cseh vagy szlovák féle luxus adónak amit nem a csórók szívnak meg. Megint látni, hogy még a megszorítást is másként csinálják, nem véletlenül SIKERESEBBEK nálunk.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.05.02. 00:51:39

HA, és imét hangsúlyozom HA, a hitelt kibocsájtó elszúrta a hitelt, akkor mi a garancia arra, hogy az akkori kibocsájtók mai örökösei, maguk is cinikusan nem csak ezt akarják ismételni, fenntartva a posztban leírt ördögi kört.
MIÉRT biznánk bennük, mert mszpsnek, vagy fideszesnek nevezik magukat, különösen ha megmerevíteni akarják az uralmi-függőségi mechanizmusokat.

A dolgot kiválóan látják mindkét oldalról, mely oldal tehát egy, a hatalom oldala.
A körfolyamat energiaforrása sajnos a gyerekek, fiatalok életereje.
A jelenkor gyerekeinek nem ez a sors jár, remélem sok szülő felismeri ezt, ha nem hát nézze meg elborzasztó analógiaként a Mátrix embrió-mezőit, hasonlóképpen szívják ki a hatalomhoz görcsösen ragaszkodók a fiatalok életerejét, miközben megy a "párévmúlvamárjobblesz" cyberduma.

ügyfélszolgálatos 2012.05.02. 00:58:16

@ccactus: A JÓ KURVA ANYÁDAT. TE EL IS HISZED EZT A BAROMSÁGOT??

tamareaf 2012.05.02. 05:15:45

kérlek kedves ccactus, ha olyan jól megy az unorthodox gazdaságpolitika, magyarázd már meg ezt is pártpolitikai szemszögből: www.kielegyenafold.hu/

2012.05.02. 06:28:34

Csodálatos ez az un."unortodox gazdasápolitika"!
Eredményei:
1. a manyup lenyúlása,
2."nem megszoritások miatt" különböző uj adónemek bevezetése,
3.az ország gazdasági állapotának tovább züllesztése,
4.a MALÉV elkúrása,
5.az egészségügy leamortizálása,
6. a befektetői bizalom "eljátszása" ,
7. szabadságharc az Unió, az IMF ellen, aminek eredménye az ország "leértékelése".
8. a kiosztott koki, saller és nyakleves eredménye, pedig az lett hogy lassan szarabbul élünk, mint anno 1962-ben.

Erre aztán marhára büszke lehetsz,és feszithet a fidesz is.
Sikerült az ami eddig senkinek sem, ---leamortizálták, szétverték az országot és lassan nyomorba taszitják mind a vidéket, mind a kisembereket.
Ez volna a hires unortodox gazdaságpolitika?
Ezt csinálta anno, a "hös és dicsőséges vezér, a Kárpátok Géniusza"--"Csau " is.

Netán csak nem az ő dicső tanácsadói, kormányzati emberei vannak Viktornál és a kancsal és idegbeteg Matolcsynál?

Igazuk van a fiataloknak, amikor kiröhögik a politikai pártokat.Mert ennél aljasabbra, ennél mélyebbre már nem tud süllyedni a magyar politikai elitnek önmagát nevező, zsivány, csaló hazug és tolvaj banda!

Dankesőn 2012.05.02. 07:26:05

Az unortodox gazdaságpolitika az amikor a pénzügyekért felelős ember azt állítja, hogy ami drágább lesz jobban fog fogyni.

nu pagagyí 2012.05.02. 07:38:58

@dr. mesterseges szinezek: Az európai válság törvényszerű volt, viszont alkalmat ad arra, hogy az ügyeskedő országokat megrendszabályozzák. Aki nem akar beállni a sorba, azt kipakolják a meleg kégliből és egyedül kell majd megküzdenie az elemekkel. Szabad, de embertpróbáló jövő vár rájuk, kovakövet pattintgatva várhatják a borzongásra vágyó gazdag túristákat.

trey82 2012.05.02. 07:58:14

az allam egyaltalan semmilyen modon nincs elszamoltatva mennyit mire kolt sehol a vilagon.

adot meg annyit vet ki amennyit nem szegyell.

minden allam mukodese roviden: a valodi erteket termeloket adok fomrajaban elfojtja/versenykeptelenebbe(dragabba) teszi azert hogy rengeteg ingyenelo naplopot (plussz a sajat politikai holdudvarat) fenntarthasson.

Magyarorszagon jo indulattal 2 millio ember dolgozik (valojaban kevesebb uis csak a versenyszfera szamit) es tart el 8 milliot.

az allamadossag egyetlen ok miatt nem no most brutalisan tovabb (masutt is): mert egyszeruen fizikailag nem kepes a kormany tobbet felvenni, nincs bizalom mar. 2008-ban Gyurcsany alatt mar konkretan allamcsod volt - az mas kerdes hogy az IMF adott 20 millard EUR hitelt igy megusztuk.

az allam a jelenlegi mukodesi formajaban mar evszazadok ota elavult, minden orszag gazdasagan mint egy rakos sejt eloskodik.

Spekuláns 2012.05.02. 08:01:25

A második lehetőség levezetése abban hibádzik, hogy ha produktív dolgokra veszed fel a hitelt, akkor annak ki kell termelnie a *kamat-* és *tőkeköltséget* is.

Például faterom vett egy szerszámgépet 100 millió forintért a vállalkozásába, mivel látott egy piaci rést amit az új gépekkel ki tudott elégíteni. A gép a teljes futamidőt tekintve kitermelte a visszafizetendő részleteket. Ha nem így lett volna, akkor az a hitelfelvétel hibás *befektetési döntés*.

Hitelt csak megtérülő beruházásra szabad felvenni. Olvasgass Széchenyit, ha már hitel.

"Az elmélkedésből továbbra is zárjuk ki a külföldet, tegyük fel, hogy hazai magánszemélyek és a magánszemélyek megtakarításait kezelő bankok, befektetési és nyugdíjalapok kezében vannak az államkötvények. "

Miért is zárjuk ki a külföldöt????

Nyugdíjalapok? Khm KHm khm.... Kapar a torkom.

trey82 2012.05.02. 08:09:52

@ccactus:
"Ebben egyetértek. Csak én még nem láttam senkitől megoldási javaslatot. Fikázni mindig könnyebb. bármilyen javaslat érkezik bárkitől."

en emlexem vmi nepszavazasra bizonyos 300 forintrol ami az akkori ellenzeki fidesz szerint elviselhetetlen tehet volt.

igy most van egy sokkal dragabb de szocialista/mukodeskeptelen egeszsegugy ahonnan a kremje eleve nyugatra tavozott/tavozik tehat marad a selejt.

ja meg a tandijt is undorito felhaborito dolognak tartotta a nepszavazason a fidesz, most meg fizetos lesz a legtobb egyetemi hely.

nu pagagyí 2012.05.02. 08:19:55

@trey82:
"az allam a jelenlegi mukodesi formajaban mar evszazadok ota elavult, minden orszag gazdasagan mint egy rakos sejt eloskodik."

Ennél nagyobb hülyeséget még nem olvastam! Elég talán arra a fejlődésre gondolni, ami az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett, referenciaként meg vegyünk egy állam nélküli amazóniai ösközösséget.

karikaV43 2012.05.02. 08:25:44

@ccactus: kormányváltás áprilisban volt,tehát a március 31. az közelebbi,ja és az árfolyam tuti 260 körül volt mert akkor tájt vettem fel euró hitelt,kósa-szíjgyártó kettősnél kezdett 300 felé menni aztán még feljebb. A jelenlegi árfolyam is 20 forinttal feljebb van az akkorinál.Lehet fidesznyik vagy nem biztos. Ez a gazdaság politika védhetetlen,minden közbeszerzést a simicska zrt nyer olyat is amire életében nem pályázott,ha az előző kormányok elmút nyoc év ahogy naranisztánban mondják korruptak voltak akkor ezekre milyen jelzőt lehet,találni mert ez egy másik dimenzió és nem a jobb irányba.

lajafix 2012.05.02. 08:45:06

szocialista cikk egy szocialistától a sok szocinak. Hol tanultad ccactus ezt a rettenetesen leegyszerűsített gazdasági szemléletet?

madmanic78 2012.05.02. 08:50:49

kepfeltoltes.hu/view/120502/allamadossag_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nna csak hogy az államadósság alakulásáról sokat ne kelljen vitatkozni. Ugyanis a dátumokból nagyszerűen látszik, hogy mennyi volt Bajnaiék idejében, és mennyi most. Annál a baszomnagy ugrásnál vettünk könnyes búcsút a MANYUP pénzektől.
Forrás: államkincstár honlapja.

CSak tudni kell hol keresni.. Vagy lehet, hogy tudtad..? ^.^

Amúgy a posztodból süt a tájékozatlanság, annyi ökörséggel, fikcióval, és ellentmondással van tele, hogy sajnálnám az időmet elemezgetni. Bocs.

Jaffar 2012.05.02. 08:51:37

Asszem ez volt a legutolsó látogatásom ezen a blogon. A posztoló egy sértödött, magát jobboldalinak gondoló SEGGNYALÒ. Aki VÉDI A VÈDHETETLENT, szokás szerint a válaszai nem szólnak másról, mint személyeskedésröl. Kár, hogy a tények makacs dolgok.

/facepalm

Kivlov 2012.05.02. 09:15:13

"Képzeljük el egy pillanatra azt a kívánatos állapotot, hogy Magyarországnak nincs egy fillér államadóssága sem."

Azt képzeljük inkább el, hogy kvázi mindenki becsületesen fizet adót, nem osztogatunk szavazatvásárlási cálzattal (alanyi jogon) közpénzeket 1-2 kedvezményezett rétegnek/csoportnak.

leonito77 2012.05.02. 09:15:20

@madmanic78: Én javaslom a posztolónak, hogy a suszter maradjon a kaptafánál...

Én sem olvasom többé ezt a blogot, mert szörnyű, mint valami silány magyarázat arra ami itt folyik, ennél még horoszkópot olvasni is hasznosabb....

the_line 2012.05.02. 09:18:23

"A magyar gazdaságpolitika azért unortodox, mert nem csak a magyar lakosságra vet ki adót, hanem a külföldi érdekeltségekre is"

Külföldi érdekeltségek nem fizettek eddig adót? Érdekes... Én úgy gondolom, hogy a cégek, legyenek azok külföldi vagy magyar tulajdonban eddig is fizettek, nem is keveset. Persze, ha kifejezetten külföldi érdekeltségekre különadót vetsz ki, a magyarokra meg nem, az unortodox, csak azzal a lendülettel ki is léphetsz az EU-ból, amely kifejezetten arra épül, hogy tiltja az efféle megkülönböztetéseket. Hogy ez miért jó, olvass utána, de fogadd el, hogy ebben a klubban ezek a játékszabályok.

"Ha az állam hitelt vesz fel egy külföldi banktól, amit a külföldi bank magyar leányvállalatára kivetett adóból fizet vissza, az unortodox."

Igen, az unortodox. Az állam szedhet adót a külföldi bank leányától, azt az adót, amelyet mindenki mástól. Ha direkt megkülönadóztatod, azért hogy a hitelt vissza tudd fizetni, az úgy néz ki, mintha azt mondanád: "hitelt kértem tőled, te adtál, de a hitel árát utólag én méltánytalannak tartom, úgyhogy nem fizetem ki neked". Ez meg kb olyan, mintha magányszemélyként mástól kérnél kölcsönt, hogy aztán amikor visszakéri, bemész hozzá és elviszed a plazmatévéjét, hogy azt eladva tudd visszafizetni a kölcsönt. Ez nem csak geciség, de legközelebb mehetsz te hozzá pénzt kérni, nem fog adni, ha igen, akkor komoly biztosítékokkal és felárral, mert te olyan geciskedő vagy... Persze hitelt felvenni nem kényszer, ha nem akarsz nem veszel fel...

Megfigyelo 2012.05.02. 09:20:04

A poszt szerint "Magyarország érdeke az unortodox gazdaságpolitika" (l. a címet), mivel "nem csak a magyar lakosságra vet ki adót, hanem a külföldi érdekeltségekre is".

Ez azonban csak a látszat. A valóság az, hogy emiatt a külföldi cégek (beleértve a bankokat, távközlést stb.) igyekeznek leépíteni/befagyasztani az itteni érdekeltségeiket, és kimenteni a veszélybe került tőkéjüket. Az egyéb unortodox hűzások miatt a hazai tőke is menekül az országból. Ennek eredménye, hogy -- mint a napokban a KSH közzétette .. 2011-ben már jóval több múködőtőke ment ki az országbol, mint amennyi bejött. (Nyilván az utóbbiban az egyszeri Mercedes beruházás is benne volt, így a következő év még rosszabb lehet.) És ezt egy évszázadok óta tőkehiánytól szenvedő országgal tették, elsősorban azért, hogy pótolják az embertelenségig antiszociális egykulcsdos adó által okozott károkat. (Évi 800 milliárd "nemzeti ajándékot" kapott a legfelső 10-15%, ebből 300-at közvetlenül szegényektől vettek el az ő adójuk megnövelésével, 500 milliárd pedig a költségvetésből hiányzik, és ezt a lyukat évről évre be kell tömni valami "unortodox" trükkel. Unokáink is átkozni fogják őket.)

biobender 2012.05.02. 09:20:27

@ccactus: "Kiindulásnak ennyi? A Fidesz is pont ezzel jött a választások előtt. Kiindulásban már nem bízunk. Ennél több konkrétum kell! "

Nos a ketto nem egeszen ugyanaz. A fidesz hiaba jott ezzel a valsztasok elott, az o hiteluket tonkretette a a "ne a zemberek fizessek meg" sotet baromsaga. Szerinted hiteles lehet egy olyan part gazdasagpolitikaja amelyik a legmelyebb legostobabb populista ostobasaggal nyer valasztast? beveszi ertelmes ember azt a dumat, hogy ne azt nezzek amit mondok hanem amit csinalok?

Szoval a fiuknak aligha volt hitele a valsztasok utan, lefgfeljebb azon lehetett filozni, hogy kit fognak jobban atverni - a lakossagot vagy a hitelezoket. es lam sikerult mind a kettot, tehat ma BARMIT mondanak, az kb. annyira hiheto mint a nemet Wunderwaffe 1945-ben. (Ja, az volt pl. a nemortodox haditudomany.)

Az meg szanalmas erv, hogy a mai hazudozo tolvaj hiteltelen banda levaltasara egy pontosan kidolgozott reszletes gazdasagi program kellene. Ha valaki vissza tudna allitani a magyar allam szavahihetoseget, csak ezzel milliardokat takarithatna meg es megallanak a Borat-Szucs fele kazahsztani uton. Erre persze realisan nincs remeny.

Megfigyelo 2012.05.02. 09:23:32

@Kivlov: Már nem is szavazatvásárlási célbül osztogatnak, hanem egy új hűbéres "földesúri osztályt" építenek ki.

biobender 2012.05.02. 09:33:37

@ccactus: "Szerintem most minden napirenden van: nyugdíj, rokkantnyugdíj, tömegközlekedés, gyógyszerkassza, szja, államadósság... stb.

Mikor volt ez téma korábban? "

Az kulonosen bajos, ahogy a fidesznyikek felejteni tudnak.
Tudod mikor volt ez tema? A szocialis nepszavazakor.

Tudod mit harsogott akkor a fityesz? Ne a zemberek fizessek meg!

Ennek a baromsagnak isszuk a levet most, undorito, hogy ugy tesztek mintha ez meg sem tortent volna es most nagy artatlan szemekkel keresitek a "megoldast". Pedig egyszeru, vagy eltuntok, vagy megcsinaljatok az orszagnak a XXI. szazad Trianonjat.

szita szita péntek 2012.05.02. 09:39:03

Jó a post még akkor is, ha nem kínál feloldást a problémára - vagy talán épp azért. Ugyanakkor a címet, miszerint "Magyarország érdeke az unortodox gazdaságpolitika" a legkisebb mértékben sem látom indokolva.

kamerasmobil 2012.05.02. 09:45:22

Kerem szepen kedves blog.hu stab hogy felejtsetek mar el ezt a szanalmas blogot es ne rakjatok tobbet cimlapra...

ob.szerver 2012.05.02. 11:03:49

"A GKI szerint a GDP 1,5 százalékkal esik vissza. 5,3 százalékos éves inflációt és a reálkeresetek 2,5 százalék körüli visszaesését várják. A beruházások pedig a prognózis szerint 4 százalék körül eshetnek vissza. A munkanélküliségi ráta 10,8 százalék lehet."

Welcome to Unorthodoxia.

dr Smittpálelnökúr 2012.05.02. 11:39:28

@kamerasmobil: Azért teszik ki folyton, hogy:
a. röhöghessünk egy jót
b. egyértelmű legyen, hogy az elvakult fidesz-hívőknek mindegy mi történik, az úgy jó, ahogyan viktor megálmodta

kifordított nagyanyó 2012.05.02. 11:42:22

Bakker!Megint mit írtál ide!Ez nem unortodoxia,hanem egy fos.De azt elfelejtetted leírni,hogy az egykulcsos adó óriási sikertörténet.

kifordított nagyanyó 2012.05.02. 11:43:52

Na,megyek játszani!Később még visszajövök röhögni.:))

dr Smittpálelnökúr 2012.05.02. 11:51:09

A mocskos komcsik:
- tandíjat akartak (sokan fizessenek keveset)
- 300 Ft vizitdíjat (max 6 ezer / év)

A jóságos fidesz:
- minimalizálja az állami finanszírozást és felemeli a költésgtérítéseket a felsőoktatásban
- emeli a TB járulékot mindenkinek

Ez nem unortodoxia, hiszen ugyanazt teszik, amit a szocik akartak, de sokkal durvábban, és a sok éves hazudozásuk miatt évekkel azután, hogy meg kellett volna lépni.

Ehhez tegyük hozzá a manyup pénzeek ellopását, az imf elleni bukott "szabadságharcot", az esztelen pazarlást és máris látjuk, hogy a fidesz gazdaságpolitikája egy kalap fos.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 12:00:37

@jános515: "lassan nyomorba taszitják mind a vidéket, mind a kisembereket."

Rövid távon. Hosszabbon a képzettekről (mármint azokról, akik nem tudnak lelépni) próbálják legombolni az elcseszések árát.
Nem mondom, tényleg unortodox koncepció, hogy ide-oda vágnak, oszt csak lesz valami.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 12:02:06

@nu pagagyí: Remélhetőleg azok a turisták pont akkor jönnek, amikor van mit meggyújtani azzal a kovakővel.

vasgyuszi 2012.05.02. 12:04:39

@blackwall: "Na mindegy. Azzal egyetértek, hogy a felelőtlen (!) hitelfelvétel gáz, de a levezetés elég pongyola és zavaros. Meg félrevezető is, ami nagyobb baj. "

+1

Hohó60 2012.05.02. 12:08:21

@Megfigyelo:

"az embertelenségig antiszociális egykulcsdos adó által okozott károkat"

Egy adórendszerenek elsősorban az állami bevételeknek olyan módon való biztosítása a célja, amely legkevésbé fogja vissza a gazdaság működését, nem pedig, hogy "szociális" legyen. Az a szociálpolitika feladata.
Magyarország mostani gazdasági csődhelyzete, az elmúlt 10 évben történt szakadékszerű gazdasági zuhanása
nagyrészt az embertelenül ostoba és ráadásul még igazságtalan progresszív jövedelemadónak köszönhető.
A progresszív adó köztudottan teljesítménícsökkentő, adóelkerülésre ösztönző rendszer. Egy olyan szegény ország, mint mi, nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust, ez a gazdag, több száz éves polgári hagyományokkal és öntudattal rendelkező országoknak való.
Nálunk a progresszív adó, meg az adómentes minimálbér több tízezer milliárd forint adózatlan jövedelmet generált az elmúlt húsz évben. Azok fizették az adót, akiknek nem volt módjuk jövedelmük eltitkolásra.

Az igazság az, hogy mi itt össszességében egy elba...tt társaság vagyunk, politikai oldaltól függetlenül.
Lehet itt a zorbánozni, meg gyurcsányozni. Ez utóbbiból én magam is bőven kivettem a részem, nem tagadom, és nem is bánom.

De ha közelebbről megnézzük, akkor rá kell jönnünk, hogy egyetlen állam sem lenne képes elviselni azt, ami itt folyt évtizedeken át.
Itt aki adót fizet, az hülyének számít. Számlát nem ad a kisvállalkozások döntő része, elcsalja az áfát, a társasági adót, at evát, mindent, amit lehet.
Rokkantnyugdíjat vett fel évtizedeken át több százezer olyan ember, akik mellette minden további nélkül feketén dolgozott. (nem a valódi rokkantakra gondolok...)
Az orvosok a kórházakban végzik a magánrendelést, állami gyógyszerrel, állami eszközzel,
CHF kölcsönt vett fel töb millió ember, aztán meg elkezdett kiabálni, hogy őt meg kell mentenie az államnak. de hogy miből, azt nem mondta senki.
Külföldi rendszámmal járunk, lopjuk az áramot, a gázt, a vizet, a tűzifát.
Fizetni semmiért sem akarunk, minden "az állam dolga". Ezért még a Rózsadombon is úgy néz ki egy-egy ingatlan kerítése előtti terület, mint a trágyadomb.
A szemetet az út menti kiserdőben dobjuk ki nájlonszákban, ha nem egyenesen konténerrel szállítjuk oda...

Könyörgöm, mit akarunk mi? Ez nem Orbán, meg nem Gyurcsány. Ezek mi vagyunk, magyarok.
És mondhatnám, hogy a fentiek közül rám semmi sem vonatkozik, én nem csinálom azokat.
De ez sem számít, egy osztrák, egy olasz vagy egy német, aki nem ismer, rám is ugyanígy gondol, lesajnál.

Először saját magunknak kellene megváltozni, normálissá válni, és utána szidni a politikusokat.

blackwall 2012.05.02. 12:19:01

@ccactus: "A poszt pont azt vezeti le, hogy megtérülő beruházás esetén is könnyen adósságspirálba kerül az állam."

Na, pontosan ebben tévedsz. És ez nagyon súlyos, hogy még meg is ismétled. Egy megtérülő beruházás definíció szerint nem okozhat hitelspirált, mert a megtérülés azt jelenti, hogy mind a kamatot, mind a tőkét (az összes egyéb ráfordítással együtt) vissza tudod fizetni a projektből származó pótlólagos jövedelemből (függetlenül attól, hogy a törlesztés milyen módon történik).

Ennek isemerete nélkül csodálkozom, hogy ebbe a posztba belevágtál.

biobender 2012.05.02. 12:31:36

@Hohó60: Hat ez azert ennel talan arnyaltabb, lasd a szocialis nepszavazast es a manyup penzek ellopasat. Tetszik, nem tetszik az MSZP tett jo lepeseket a kilabalas fele, de minden ponton ott sivalkodott a polgari fidesz, hogy mindez mekkora nemzetarulas.

Most pedig segget csinalnak a szajukbol es hazudnak tovabb renduletlenul. Hogyan kellene nekunk megvaltoznunk, hogy jobb legyen???

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 12:36:21

@Hohó60: "Itt aki adót fizet, az hülyének számít. Számlát nem ad a kisvállalkozások döntő része, elcsalja az áfát, a társasági adót, at evát, mindent, amit lehet. "

Ennek ellenére sem vagyunk redisztribúcióban "lemaradva".

Hohó60 2012.05.02. 12:45:04

@biobender:

Az én politikai meggyőződésem teljesen mást mond, mint a Tiéd. Ahogyan itt fideszezel, én bármely pillanatban tudok szadeszmp-zni.
De épp ezt próbáltam félretenni, a politika dimenziójából kiragadni a dolgokat, mert ezzel a végletes megosztottsággal sehová sem fogunk jutni, ez mára bebizonyosodott.
Vagy szerinted, ha visszajönnek amazok, akkor már nem is lesz érvényes az a megdönthetetlen igazság, hogy 2002-ben a V4 élbolyban voltunk, amikor átvették a hatalmat, 2010-ben pedig abszolút, megkérdőjelezhetetlenül utolsók, amikor átadták.

De épp ezt próbáltam megírni: a buta primitív csirkefogó nem azárt dobálja Budaőrs és Budakeszi között az árokba a szemetet zsákszámra, mert Orbán vagy Gyurcsány olyan, amilyen. Hanem azért, mert egy rohadt szemét lump elem, aki nem akar fizetni a szemétszállításért. És amíg ilyenek vannak TÖMEGESEN, addig itt semmi sem fog változni. Illetve csak rosszabb lesz Gyurcsány ide, Orbán oda...

Hohó60 2012.05.02. 12:49:31

@dr. mesterseges szinezek:

Akkor ez azt jelenti, hogy mindenki jól teszi, aki ingyen használja az utat, kórházat, iskolát, közvilágítást, és minden egyéb közjót?

komplikato 2012.05.02. 12:52:30

@Hohó60: "Egy adórendszerenek elsősorban az állami bevételeknek olyan módon való biztosítása a célja, amely legkevésbé fogja vissza a gazdaság működését, nem pedig, hogy "szociális" legyen. Az a szociálpolitika feladata."

Akkor az elmúlt 1-1.5 év "adóreformja" védhetetlen, hiszen minden lépéssel csökkentette a fogyasztást, a gazdaság felpörgését, stb.
És 22 év összes kormányának sarát, a sehol máshol nem létező pofátlan járulékrendszert sem teszi rendbe senki. Szlováki meg az elavult infrastruktúrájával együtt is vonzóbb lesz nálunk pont ezért, a többi ex-KGST ország meg még előrébb jár, lassan Románia is állva ott hagy minket.

Amúgy mint nem hozzá értő kérdem a 98-02 közötti kormány véletlenül nem forint árfolyam buherálással és szándékos inflálással ért el nem létező GDP növekedést? Én ezt hülyeségnek tartottam, de valamelyik Zeitgeist filmben is konkrétan ki volt mondva, hogy az infláció egy rejtett adó.

Hohó60 2012.05.02. 12:56:42

@biobender:

Igazad lehet, nem veszed magadra a leírtakat, mert ezek szerint rád sem vonatkoznak.
Azoknak nem kell megváltozni, akik a maguk helyén építik a társadalmat, igyekeznek képességeik és lehetőségik szerint hasznos tagjai lenni. Azoknak kell megváltozni, akik rombolják, akik annak ellenére nem veszik ki részüket a közteher-viselésből, hogy arra módjuk is lenne, meg egyébként törvény szerint kötelességük is lenne.
Szerintem amiről mi vitatkozunk, hogy ki a jobb: Orbán vagy Gyurcsány, az csak a jéghegy csúcsa.
A túlnyomó rész, az emberek mentalitása, viselkedése a vízvonal alatt van. Márpedig nehéz lenne óriási változásokat elérni, ha csk a csúcsot piszkálgatjuk, és hagyjuk rothadni mindazt, ami a felszín alatt van.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 12:57:17

@Hohó60: Nem azt jelenti, hanem azt, hogy a jogszabályalkotók el vannak szakadva a realitásoktól.

Persze csak a t. házon belül, azon kívül ui. jól tudják, hogy a belül megalkotott jogszabályokkal nem vállalkozhatnak rentábilisan.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 13:00:59

@Hohó60: "Szerintem amiről mi vitatkozunk, hogy ki a jobb: Orbán vagy Gyurcsány, az csak a jéghegy csúcsa.
A túlnyomó rész, az emberek mentalitása, viselkedése a vízvonal alatt van."

Lehet.
Majd ha lesz egy olyan kormány, amelyik magára nézve is kötelezőnek tartja a tisztulást, nem csak tisztítani akar a körein kívül, akkor meglátjuk, mit lehet kihozni a zemberekből. Sejtelmem sincs, mikor lesz ilyen, de hogy még nem volt, azt tudom.

biobender 2012.05.02. 13:04:30

@Hohó60: Tudod, pont ilyen vitakat halgattam annak idejen Ceausescu alatt. Volt egy hasonlo gondolatmenet, hogy nem a ceusescu, nem a szocializmus hanem a nep erkolcsi allapota az oka az orszag ketsegbeejto helyzetenek.

Szerintem ez sima gyavasag volt, addig sem kellett szembenezni a valodi okokkal.

Hohó60 2012.05.02. 13:09:24

@komplikato:

Szerintem mi már beszélgettünk máshol is ezekről a dolgokról, és eléggé egyértelmű volt, hogy nem tudjuk meggyőzni egymást, most tehát nem is megyek bele olyanokba, hogy az örökölt szarból milyen várat lehet építeni.

Egy más fajta megközelítéssel próbálkoztam, ahogy látom, nem jött be.
Arra gondolok, hogy a politikusainkat tekintsük adottságnak, párttól függetlenül. Mint az időjárást, vagy az olajárat.
És ha eddig el tudunk jutni, akkor ráűjövünk, hogy pl. a taxisofőr nem azért nem akarja bekapcsolni a klímát 32 fokban, tűző napon tegnap, mert Orbán, meg Gyurcsán... Hanem azért, mert egy idióta, aki azt nézi, hogy így vagy 100 forintot megspórol rajtam, és gondolja, hogy ezt megúszhatja szó nélkül. És nem azt nézi, hogy azt a taxis céget többet biztosan nem fogom felhívni, és ő előbb utóbb munkanélküli marad a barom agyával.

Érted, azt kell nézni, az adottságok adta (meghagyta) lehetőségeket hogyan használjuk ki.
Hát mondhatom: szarul. Erre próbáltam pár példát felhozni. Hogy sem Orbán, sem Gyurcsány nem mondta senkinek, hogy csaljon adót, százalékoltassa le magát, stb...

biobender 2012.05.02. 13:12:49

@Hohó60: "Ahogyan itt fideszezel, én bármely pillanatban tudok szadeszmp-zni. "

Kedves Hoho60 - ezt sajnos nem hiszem. Tavolrol sem voltak Gral-lovagok, de tettek lepeseket a jo iranyba. A fityesz azzal az ujitassal, hogy ertelmetlen, gazdasagilag karos lozungok tomegevel nyert valasztast olyan mertekben rombolta le a magyar politikai kulturat, hogy a kovetkezo 50-80 evben meg remenye sem maradt a kilabalasnak. Talan nezz utana egy Juan Peron nevu figuranak es az aldasos tevekenysege kovetkezmenyeinek Argentnaban.

Barmit s csinalt a mszp es a szdsz a kozelebe nem jutott ennek a rombolasnak. De barcsak meg tudnal cafolni - talan tevedek es meg van remeny.

Hohó60 2012.05.02. 13:13:51

@biobender:

Akkor Te tagadod azokat a problémákat, amiket fentebb részleteztem?

Jó, akkor folytassuk azon a szinten, hogy szerinted minden rossz okozója a Fidesz, szerintem meg a SZADESZMP, vagy mai megjelenési formájában MSZP-DK.

biobender 2012.05.02. 13:21:25

@Hohó60: Bocs, en ennel egy picvel konkretabb voltam. szerintem minden rossz okozoja a szocialis nepszavazas es az azota kepviselt neazemberekfizessekmeg fityesz feleallaspont.

Masfelol, a helyzet tavolrol sem olyan rossz mint ahogy te itt allitod. Vannak bunkok, mint mindenhol, de ami aZ embereket tobbseget illeti Magyarorszag sokkal kozelebb van Ausztrihoz mint Romaniahoz.

Szzerinted mi az a konkret lepes ami miatt az mszp-szdsz minden baj okozoja es miert?

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 13:22:21

@Hohó60: "Hogy sem Orbán, sem Gyurcsány nem mondta senkinek, hogy csaljon adót, százalékoltassa le magát, stb... "

Nem, éppen csak megteremtették ill. meghagyták a csipet csapatuknak azokat a kapukat, amelyeket a zezerfejű is megtalált pillanatok alatt.
Igaz, a Fidesz ezen a téren fejlődőképesebb, mert a kivételeket csaknem név szerint kodifikálja.

Hohó60 2012.05.02. 13:29:20

@biobender:

Látom, itt nem lehet kompromisszumot kötni.
Én mindezt pont fordítva látom, szerintem a SZADESZMP kártéteményeit nem hogy két (nemzetközi pénzügyi és gazdasági válságban töltött) év alatt, de valószínűleg még 10 év alatt sem lehet helyrehozni.
Azt a szörnyűséges gazdasági katasztrófát, amit Gyurcsány idézett elő, amely során kilóméterekkel szakadtunk le a V4 országoktól, nem lehetett folytatni.
Ezzel szemben az egyetlen lehetségesnek látszó kiút volt a növekdési program, ami sajnos megbukott, így most már egyetlen út sincs előttünk. Ez ugye nem megy, a gyurcsányi út meg már a szakadék aljára lökött minket.
A Matolcsy-féle program két ok miatt bukott meg. Egyrészt az európai gazdasági és pénzügyi válság egy rövid átmeneti fellélegzés után még erősebben éreztette hatását. Azt a rövid fellélegzési periódust pedig tönkretette Bajnai, aki a nyomok eltűntetésével, meg az elévülési idők ketyegtetésével béna kacsaként, kormányzás nélkül eltökölte azt az időt, amikor a növekedési program elvben még eredményesen bevezethető lett volna. Illetve, amikor annak több esélye lett volna a sikerre.

A másik ok pedig a minden elsöprő kül- és belföldi internacionalista támadás volt, ahol a nemzetközi tőke szervezetei, emberei, médiája, és itthoni sameszai példátlan hazugságkampánnyal és politikai zsarolással megtámadták Magyarországot, ezzel fokozva az euróválság hatását, rontva az ország pozícióját.

Remélem, most jobb.
Ne is tegyük félre a politikai nézetkülönségeket, lőjünk mindenre, ami mozog, dugjuk a fejünket a homokba...

Hohó60 2012.05.02. 13:41:46

@biobender:

"Szzerinted mi az a konkret lepes ami miatt az mszp-szdsz minden baj okozoja es miert?"

Gazdaságilag meg kell magyarázni, hogy 2002-2010 között totál utolsók lettünk a térségben? Bocs, de mit kell itt még mondani?

Politikailag nálam a 2004. december 5-i hazaárulás volt, ami kicsapta a biztosítékot. A SZADESZMP arra uszítoott, hogy a zemberek pénzért (nehogy pénzt vegyenek el tőlük a határon túli magyarok), tagadják meg a határon túli magyarokat. Ezzel szerintem még Trianonnál is sokkal súlyosabb sebet ejtettek a magyar nemezet egységén, hiszen az egy diktátum eredménye volt, amit realitásként vettünk tudomásul, de küzzdöttünk ellene lélekben.
Ez volt Gyurcsányék célja, hogy ténylegessé és végérvényessé tegyék a trianoni megaláztatást, mert ezt önként vállaltuk magunkra. Azt akarták elérni, hogy ne lehessen a magyarságnak egy katartikus nagy, közös élménye, amellyel lélekben egyesül az anyaországi és az elszíkított magyarság.
Ez egy ősbűn, ezt a SZADESZMP soha az életben nem tudja lemosni magáról, mindegy, hogy Gyurcsány, Bajnai, vagy akárki más képében jelenik is meg.
Ezt a gazságot világ egyetlen más országában sem lehetett volna megúszni. kizárólag csak nálunk.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 14:27:18

@Hohó60: "Azt akarták elérni, hogy ne lehessen a magyarságnak egy katartikus nagy, közös élménye, amellyel lélekben egyesül az anyaországi és az elszíkított magyarság.
...
Ezt a gazságot világ egyetlen más országában sem lehetett volna megúszni. kizárólag csak nálunk."

Gondold végig, hogy meg lehetett volna-e úszni ha olyan létszámban igény (lett) volna erre az egyesülésre, mint ahogyan gondolod, hogy igény van.
Egyeseknek fontos, másoknak meg nem - és ha azokat, akiknek fontos, el lehet rettenteni 23millió románnal, meg elorzott nyugdíjjal, akkor azoknak sem fontos, csak egy naggyűléses kántálás erejéig.

daito 2012.05.02. 14:47:26

A poszthoz röviden:
El kell dönteni, hogy zanzásítani akarsz vagy nem. Ha zanzásítasz, akkor vállald be, hogy az "elmélet" több helyen döcögni fog és szétszedik.

Hosszabban:
Eleve az alapállapot is visszás: "A költségvetésbe befolynak az adóbevételek, és az állam pontosan ugyanakkora nagyságú pénzeket költ el. Nincs költségvetési hiány, és nincsenek kamatkiadások sem. Nevezzük ezt a helyzetet tiszta lapnak."

A tiszta lap modell ELEVE NEM működőképes. Ugyanis egy mai modern államnál folyamatosak a kiadások és a bevételek, és technikailag is gyakran előfordul, hogy adott időszakban több az állam kiadása, mint a bevétele - pedig az ország éves költségvetése nullszaldós, vagy szufficites. (Mondjuk ezek ritka állapotok.) Azaz, ilyenkor is vesz fel hitelt az állam és van kamatköltsége.

Aztán ott van az újabb baki, hogy autópálya építés - azaz állami beruházás, és ez gazdaság növekedéssel jár.
Mese, abból a közgáz alap, makroökonómiai gondolkodásból ered, hogy az állam beruház, abból haszon lesz, az állam ezért teszi.
Értem, hogy miért szolgál a példád alapjául, de visszás, mert egy tök egyszerű modellt "mutatsz" be. Miközben tucatnyi más célja, oka is lehet az adott beruházásnak.
Másrészt, beruházás és beruházás között ég és föld a különbség; autópályás példádnál maradva: építhetünk 2x2 sávosat, 20-40 km-kénti fel- és lehajtási lehetőséggel; meg építhetünk 2x4 sávosat, 10 km-kénti kijáratokkal. A modell pl. nem foglalkozik ezzel, pedig lényeges kérdés.

a) Ez a modell nálad CSAK az államról szól; de vannak a nem állami szférában is játékosok. Néha akkorák, hogy már NEM sokkal kisebbek, mint az állam.
2. Az állam, mint olyan nem egy nagy fagolyó; hanem egy komplex f.shalmaz. Felépítésében, céljában, döntéseiben, működésében. (Egyébként ez az egyik probléma.)
Ez igaz a bevételekre, a költségekre, a kiadásokra, a tartozásokra is.

A magyar gazdaságpolitika azért "unortodox" mert:
1. Ott kezdődik, hogy nincs olyan szó, hogy unortodox, de ez nem egy nyelvi blog. Az mindent elmond az országról, hogy a vezetői ilyen szavakat alkotnak; és a kedves támogatók, elemzők, honpolgárok nem röhögik ki, hogy mekkora parasztok az illetők. Bakker, olyan szakemberről beszélünk, aki a saját szakmájának a szaknyelvével nincs tisztában. (Ez egy új fejlesztés.)
2. Miközben itt évek óta ötletelünk, meg egyre jobban szidjuk a világot, meg harcolunk - eközben a mocsári barlanglakó népek tipikus iskolapéldája lettünk. Oktatják a mi példánkat, hogy "na így ne". (Ez azért 10 éve nem volt így.)
3. Az örökség fontos - ebben igazad van.
De nemcsak a vagyon vagy az adósság az örökség. A mentalitás öröklése sokat számít. (Sajnos ez nem új dolog, de romlik.)
4. Mi úgy számolunk, hogy nem számolunk.
Szinte mindig azt csináljuk, hogy előállunk egy frappáns prezentációval, hogy innen ennyit, onnan annyit vágunk le, abból annyit szedünk be, a vége 700, ugye milyen ügyesek vagyunk, maradhat?
4a) Ez arra jó, hogy pár napig számoljon az, akit érdekel.
4b) Arra is jó, hogy aki úgy érzi, hogy tőle ennyit vesznek el, meg vágnak le belőle, abban felmenjen a pumpa, és ha idáig jól érezte magát, akkor soha többet ne.
4c) Amikor jön a kérdés, hogy "ezt hogyan számoltátok ki?", akkor esetek 98%-ban még egy sz.r.s kockás papírlap sincs mögötte, nemhogy valami bonyolultabb dolog.
4d) Gyakorlatilag ezeknek a vállalásoknak a jelentős része nem valósul meg. Ami megvalósul, az viszont azonnal érezhetően hatástalan, rontja a hangulatot, többe kerül, mint ami bejön, és még 10 évig velünk van. (Ez nem újdonság.)
A legutóbbi ilyen ötletbörzéből megtudtuk azt, hogy lesz útdíj. Szerintük jövő júliustól, Magyarországon és évi 150 mrd-ot fog hozni. Ez egy 0. És a többi is ilyen, de MÁR ELŐRE ELKÖLTÖTTÉK. Érted? Még TERV (kiviteli, engedélyezési, stb) SZINTJÉN SEM LÉTEZIK, de a bevételeit már elköltötték.

5. Az előző példából adódóan az éves költségvetésnek is ilyennek kellene lennie, de arról törvény szól, mégsem mehet így. Ezért annak nagyobb feneket kerítünk; ott vannak számítások és általában van előzmény és következmény. Ezért ott azt csináljuk, hogy nem csak 2-3-4 hülyére bízzuk az elkészítését; hanem biztos ami biztos alapon a végén 386 hülyére, akik szétszavazhatják - ha véletlenül az eredeti dokumentumnak lenne is valami valóságalapja. (Ez nem újdonság.)

S még sorolhatnám.

A magyar gazdasággal, országgal, ezzel az egésszel az a baj, hogy ISZONYAT módon államközpontú. A magyar állam ural, terhel mindent, egyre inkább. Nem annyira durván, mint az elmúlt rendszerben, de most visszafejlődünk, évek óta, folyamatosan.
Az állam jó, a magyar jó; a magánszféra sokszor rossz, a külföld egyszerűen gonosz. Röviden.
Eközben nyakunkon van egy pszeudo államgépezet, ami a saját feladatait, dolgát sem képes elvégezni, de cserébe még felvállal olyan feladatokat is, amelyek nem az államé, és még azokba is beleszabályoz, sőt, irányít, amihez semmi köze.
Példádnál maradva: olyan autópálya díjfizető rendszert, parkolási rendszert (és szabálysértési, bűnüldözési, behajtási rendszert) sikerült kialakítani az ÁLLAMNAK, amelyiket a NEM MAGYAR autós KIKERÜLHET. Sőt, magyar autósnak olcsóbb (is lehet), ha külföldi rendszámú autóra vált. (Adó és kismillió egyéb sarc miatt.)
Erre mi a megoldás? Tiltsuk be a külföldi rendszámot. Vagy valami hasonlót csináljunk, a magyar polgárra, szigorúan, a külföldi maradjon úgy, merazzal úgysincs micsináni.

És ez csak egy példa.

A magyar gazdaságpolitika VAGY MI, azért "unortodox", mert a művelői, irányítói pont lesz.rják mi a helyzet. Szerintük ez a rendszer a világ, ha ez nem volna, meg a hozzáértésük, akkor itt fű sem teremne. Mert buták vagyunk, mert elrabolnák az UFOK, ami itt terem, vagy akármi mást is. Ezért ők bármikor bármi marhaságra tetszőleges összeget elverhetnek, akár a saját maguk által uralt szabályokat is áthágva; szó nélkül kitalálhatnak egy új sarcot, most már nagyobb átmeneti idő nélkül, sőt, visszamenőleges hatállyal.

A realitás teljes hiánya; LSD szívók ötleteivel kombinálva, mindenféle rájuk visszaható retorzió nélkül; ez a magyar állami gazdaságpolitika.

Hohó60 2012.05.02. 15:40:02

@dr. mesterseges szinezek:

Az világos dolog, hogy a magyarok önérzete és nemzettudta általában véve a béka segge alatt van, ebben az országban túlnyomórészt csak országlakók vannak, nincs politikai nemzet.
De ez a helyzet egy kormányt (minden kormányt) arra kötelez, hogy ez ellen minden lehetséges (ésszerű) módon fellépjen. Az semmiképpen sem lehetséges, hogy éppen ezt erősítve, erre rájátszva, szándékosan további súlyos károkat okozzon, mint ahogy Gyurcsány tette.
Értem én, hogy a szélsőségesek álláspontja szerint csak "emberek" (egyének) vannak, meg földrajzi területek, ahol valamiféle emberek laknak. Nincs haza, nemzet, család, nincsenek érték alapú közösségek. Illetve ha vannak, azok a jointot osztják meg egymással, meg graffitivel mázolják össze a köz, vagy mások tulajdonát.
De hát ugye, azért vagyunk épeszű emberek, hogy az ilyen kártékony eszmék ellen küzdjünk, ne hagyjuk ezt a szemléletet eluralkodni.

Egyébként emg azt írod, nem lehetne megúszni egy ilyen gazságot.
Nem is lehetett, Gyurcsányék a számukra legdrágábbat, a hatalmat áldozták be ezért. Mert ott és akkor bukott meg a SZADESZMP, remélem, véglegesen és örökre.
Ez a lépés egy kollektív rossz lelkiismerethez vezetett, az egész ország hangulata a döbbenettől depresszióssá vált, nyilvánvalóvá vált az óriási hiba. A tisztességes emberek lesütött szemmel jártak, nem értették, hogyan történhetett ez meg, a Tesco-ból (akkor még) púpozott bevásárlókocsikat kitoló plebs pedig nem tudott igazán örülni a fogyasztási javaknak, érezete, hogy valami mocskos úton jutott ahhoz hozzá.
(Most nem azokról beszélek, akik tisztában voltak vele, hogy mit cselekednek. Ezek hideg fejjel, aljas számításból kieszelték az ellenünk végrehajtandó merényletet, és utána örültek, hogy sikerrel jártak. Ez már a második óriási sikerük volt, amivel megakadályozták az ország normális fejlődését. Első óriási győzelmük az volt, hogy Pozsgay Imre helyett a négy igenessel Gönczöt, minden idők egyik legelvetemültebb alakját ültették a nyakunkra, aki aztán ott akadályozta a rendszer tényleges változtatását, ahol csak tudta...)
De vissza a témához.
Nekem személy szerint szilárd meggyőződésem, hogy a mai nyomorunk, kilátástalanságunk, és várható további lesüllyedésünk Isten büntetése ezen égbekiáltó gaztettért. Pénzért történt az árulás, ezért büntetésből pont az vétetik el... (Természetesen nem a főkolomposok részéről történt pénzért, illetve az ő részükről csak közvetett módon játszott szerepet a pénz. Nekik a nemzet lealázása volta a céljuk, megmutatni, hogy lám, veletek még ezt is meg lehet csinálni, mit akartok ti...)

A helyzet fenntarthatalna voltát az is jelzi, hogy később már csak a legelvetemültebbek, Gyurcsány, Molnár és néhány társuk tartott ki, az MSZP többsége kihátrált az ügy mögül.
Hamarabb kellett volna...

Hozzáteszem, semmi személyes érdekem a kettős állampolgársággal kapcsolatban nem volt. És nem akarok itt megrögzöttnek tűnni, természetesen nem ez az egyetlen dolog volt, ami engem a SZADESZMP-től véglegesen és örökre eltávolított, én semmivel sem értettem soha egyet a SZADESZ által szervezett taxis-puccs óta, amit ők csinálnak.

biobender 2012.05.02. 15:58:15

@Hohó60: "Gazdaságilag meg kell magyarázni, hogy 2002-2010 között totál utolsók lettünk a térségben? Bocs, de mit kell itt még mondani?"

Rosszabbul elunk mint negy eve kampany mond valamit? 100 napos program, amit a fityesz is szepen megszavazott, ismeros?

"Politikailag nálam a 2004. december 5-i hazaárulás volt, ami kicsapta a biztosítékot. "

Nos ez egy nagyon nagy ostobasag, de szived joga. Azert hadd egyezzunk meg abban, hogy a nepszavazas es annak semmilyen kovetkezmenye nem vezeti ki az orszagot Europabol, es nem vezet allamcsodhoz. Egy kicsit szomorkodhatsz, hogy milyen szar a magyarok tobbsege de ez a legrosszabb.

Ezzel szemben a mai reformkeptelenseg es hitelvesztes egyenesen vezet eszak-Koreahoz es egy totalis csodhoz. Ez, ha mar a kulhoni magyarokert dobog a szived, karosabb lesz mint trianon volt. Mekkorat fognak a romanok, szerbek , szlovakok rohogni egy EU-bol kitaszitott, csodbe ment lator-allamon - es milyen jogosan, ez mar felmerult benned?

De majd lehet idebennt a godorben jokat bekemenetelni a kulhoni magyarokert - eszak-korea is pont igy csinalja es lam milyen sikeres.

Hohó60 2012.05.02. 16:12:21

@biobender:

Hát igen, mint sejtettem is, nem értünk egyet.
Éppen ezért azt a minimumot kellene keresni, amiben még egyet lehetne érteni. Ezt próbáltam az eljén, olyan dolgokat leírva, amiben szereintem politikai nézettől függetlenül egyet lehetne gonolkodni. Mert ha az egyik fél fúúúújjjj Orbánozik, a másik meg Gyurcsányozik, attól még nem lesz jobb, sőt még a figyelem el is terelődik a jéghegy vízvonal alatti 98%-áról. Pedig tulajdonképpen ott dőlnek el a dolgok, a mi harcunk vihar egy pohár vízben.

biobender 2012.05.02. 17:05:25

@Hohó60: tenyleg nem. Ebben az a nagy baj, hogy akik igy gondolkoznak mint Te, kb. a szimbolikus politizalas szintjen, azok vidaman es nemzeti zaszlot lengetve fognak menetelni az allamcsod fele akkor is ha ez evtizedekre visszaveti az orszagot.

Utana lehet majd a szemet kulfoldet szidni, meg hogy mindenki ellenunk van.

biobender 2012.05.02. 17:09:36

@biobender: Bocs, Te nem a kulfoldieket, hanem a magyar neplelket fogod szidni. ... szomoru.

dr. mesterséges színezék 2012.05.02. 18:12:50

@biobender: "Utana lehet majd a szemet kulfoldet szidni, meg hogy mindenki ellenunk van. "

Utána??? Amúgy teljesen épelméjű kollégáim nap mint nap győzik meg egymást a zorbáni terminológiával arról, hogy itt tkp. minden fasza volna, csak hát gyarmatosítva vagyunk piszkosul.
Külön szép, hogy az így egymást meggyőző kollégáim többsége Erdélyből települt át hajdan, hogy itt egy multinál dolgozhasson.
A duplagondolás képessége a zorbánizmus szükséges, de nem elégséges feltétele.

Hohó60 2012.05.02. 18:40:46

@biobender:

Szerintem egyáltalán nincs mindenki ellenünk. Nagyon sok külföldi partnerem kérdezegette a fő hazugságrohamok idején, hogy mi van itt. Tényleg diktatúra van, meg fasiszták masíroznak az utcákon, ahyogyan azt náluk tálalják?
Mikor elmondtam nekik, hogy ezt kik találták ki, meg kik terjesztik, akkor nevetve mondták, hogy ilyednek sajnos náluk is vannak, ott is hazudnak állandóan.
Tehát a "mindenki" egy szűk, agresszív szélsőséges magot jelent. Ilyen Cohn-Bendit, megy Gyurcsány, meg kedves Bolgár úr féle eszezment, szélsőséges magyarelleneseket, akik bármilyen hazugság hangoztatására képesek, csak hogy ártani tudjanak nekünk.
És eléggé sajnálatos, hogy ezeken a blogokon található egy pár tucat kommentelő, akik ezek nézeteit visszhangozzák.
De hál' Istennek, a hangjuk gyenge, pár tucatnyian, pár százan győzködik itt egymást (hogy téves meggyőződésből, vagy fizetett alkalmazottként, az most mindegy is), helyeselnek egymásnak, az ellenekző nézeten lévőket megpróbálják lejáratni, de eredmény semmi szerencsére.
Az internacionalisták eddig minden időközi választást elbuktak, és legutóbb alig 160 ezer aláírást tudtak csak összegyűjteni az "Akarja -e Ön, hogy holnaptól minden jobb legyen" típusú demagóg, nevetséges kérdésekkel is.
Szóval, az emberek nem bíznak bennük, nem kell nekik a SZADESZMP semmiféále formában, semmiféle emberekkel sem.
Remélem, ez így is marad.

Ezek még azt sem átallották, hogy Magyarországot külföldön pocskondiázva segítsenek a spekulánsoknak minél több pénzt kihúzni az ország zsebéből arra hivatkozva, hogy állítólag itt "nagy a kockázat". És ebben nem a spekulánsok a hibásak, ők úgy működtelk, ahogyan nekik kell. Hanem azok a hibásak, akik a külföldi, fizetett rémüldözőket túlordítva bizonygatták, hogy itt minden sokkal rosszabb, itt nincs demokrácia, stb... Persze, hogy erre hivatkozva a spekulánsok tovább drágították a hiteleket, rontották az árfolyamot.
Kíváncsi vagyok, az így belőlünk kisajtolt többlet milliárdokbó-tízmilliárdokból mennyi jutalékot kap a pár beavatott hazai rémüldöző, akik segítettek az extra pénzt megszerezni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.02. 22:05:46

@blackwall:

"Na, pontosan ebben tévedsz. És ez nagyon súlyos, hogy még meg is ismétled. Egy megtérülő beruházás definíció szerint nem okozhat hitelspirált, mert a megtérülés azt jelenti, hogy mind a kamatot, mind a tőkét (az összes egyéb ráfordítással együtt) vissza tudod fizetni a projektből származó pótlólagos jövedelemből (függetlenül attól, hogy a törlesztés milyen módon történik)."

De miben tévedek, Okoska? Nyilván nem közvetlenül vezet adósságspirálhoz, hanem az állam gazdálkodási jellegzetességei és az államkötvény pénzáramlási jellegzetességei miatt.

Pont ezt írtam le a posztban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.02. 22:10:09

@Jaffar:

"Asszem ez volt a legutolsó látogatásom ezen a blogon. A posztoló egy sértödött, magát jobboldalinak gondoló SEGGNYALÒ. Aki VÉDI A VÈDHETETLENT, szokás szerint a válaszai nem szólnak másról, mint személyeskedésröl. Kár, hogy a tények makacs dolgok."

Blablabla! Ha konkrét problémád van, vitassuk meg!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.02. 22:15:57

@karikaV43:

"kormányváltás áprilisban volt,tehát a március 31. az közelebbi"

Áprilisban a választás volt. Onnantól Bajnaiék ügyvezetőként vitték tovább a dolgokat egészen az új kormány megalakulásáig, ami május 29-én történt meg eskütétellel. Utána kezdődött az átadás-átvétel. Már keményen június volt, mire az új kormány elkezdett működni szerintem.
süti beállítások módosítása