Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Választójogi reform és a kettős mérce

2012. május 25. - Droli

Tóa W. Árpádnak volt egy zseniális 2009-es posztja a szlovák helyzetről, melyben egy Sulík nevű fiatalembert méltatott. Nos, Sulíknak volt egy elképzelése a választási rendszer megreformálásáról, idézzük fel, miről is szólt ez:

Minden választójoggal rendelkező személy kapna egy 7 euróról szóló csekket a választások előtt egy hónappal, mellyel a választási lehetőségért "fizetne". A választások napján bemenne a választó a szavazóhelyiségbe, leadná a csekket, és szavazna. A választások után az összeget az illető által választott párt kapná meg. Viszont az, aki nem akarna szavazni menni, a választások másnapján a legközelebbi postán beválthatná a csekket és az összeget akár el is ihatná.

 Hogy ez mire lenne jó? Arra, hogy a választás lehetősége továbbra is ingyenes legyen, viszont minden egyes szavazat 7 eurót érne. Azok, akiknek tényleg fontos ez az ország, szívesen lemondanának a 7 euróról a választási lehetőség javára. Viszont azok, akiknek minden mindegy és fogalmuk sincs arról, hogy mi történik, a csekket úgyis inkább beváltanák.

 A dolog végkifejlete az lenne, hogy a szavazataikat irreális ígéretekkel vagy hazugságokkal megszerző populistáknak elfogyna a szavazóbázisuk. Az ember ugyanis csak akkor válik meg a 7 eurójától, ha a cserébe kapott szavazati jog a szemében nagyobb értéket képvisel.

Forrás: Tóta W. Árpád - Északi fény

Hogy tetszik? Alapvetően jó ötletnek tűnik, nemde? Akkoriban az írás nagy sikert aratott, tetszett az embereknek, sőt, néhányan még követelték is, hogy legyen Sulík a magyar miniszterelnök :-)

De térjünk vissza a mába, ahol Orbánéknak ismét világrengető ötletük támadt: most a választási rendszert is meg kívánják reformálni. Az előzetes regisztrációtól függő szavazásról már biztosan hallott mindenki, de azért egy kis emlékeztető:

„Nem kis esély” van arra, hogy már a 2014-es választásokon lesz előzetes regisztráció – nyilatkozták fideszes politikusok a Népszabadság munkatársának. A párt egyik elnökségi tagja szerint ez intellektuális cenzus lenne, de hangsúlyozta, hogy konkrétumok még nincsenek, a pártvezetés még nem vitatta meg a választási eljárásról szóló törvényt.

Egy másik fideszes politikus szerint az előzetes regisztrációval azok szavaznának, akik tudatosan döntenek a nemzet jövőjéről, „és nem a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok”. A lap forrása szerint a regisztráció nem a kis párt-nagy párt metszetben lesz érdekes. Az számít majd, hogy egy párt szavazói mennyire iskolázottak, illetve milyenek a szociális körülményeik.

Forrás: Mandiner

Ennek fogadtatásáról millió helyen lehet olvasni: a finoman fogalmazók elutasítják az ötletet, a durvábban fogalmazók pedig egyenesen "Orbán diktatúrájának meghosszabbodását" látják a dologban. És mik az ellenérvek? Az, hogy amelyik pártnak van pénze, az majd "elfuvarozza" a szavazóit az előzetes regisztrációra, amelyiknek meg nincs, az meg így járt. És pénze a kormánypártoknak lesz, mert adnak az oligarchák.

Hasonló elven lehetne támadni amúgy Sulík javaslatát is: amelyik pártnak van pénze, az majd tíz eurót ad a szavazónak (aki így jobban jár, mintha simán elköltené a 7 eurót), amelyiknek meg nincs, az így járt. Sulíknál is a bizonytalanok táborát csökkentené jelentősen a 7 euró, hiszen aki nem "keményvonalas" szavazó, esetleg egyik párt programja sem nyeri meg tetszését (vagy csak pusztán elege van az összesből), az inkább otthon marad.

Tulajdonképpen mindkét javaslat megfontolandó, hiszen összevetve a jelenlegi rendszerrel, sok mellette és ellene szóló érvet lehetne mondani, de a Fidesz javaslatának elemzésekor sokszor azt éreztem, hogy "NEM - mert a Fidesz találta ki" hangulat jött át, tehát tipikusan protestszavazói hozzáállást figyelhettünk meg. Mondjuk kíváncsi lennék, hogyan vélekednek ugyanezen emberkék a Sulík-féle javaslatról? Vagy mit mondanának, ha Sulík (vagy akárki, aki "szakértőnek látszik") találta volna ki ezt az előzetes regisztrációs rendszert (amúgy ez nem Fidesz ötlet, meglehetősen sok helyen vitáznak erről, külföldön is)? Egyáltalán - tudunk-e valamiről úgy beszélgetni, hogy levesszük az aktuálpolitikai álarcot, és magáról az javaslatról vitázunk, nem belekeverve a pártpolitikát? Merem remélni, hogy igen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004543197

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán elhalasztaná a 2014-es választásokat 2012.05.25. 22:09:59

A miniszterelnök úr a múlt héten még csak a pártok állami támogatásának megvonásával sokkolta a közvéleményt. A hét elején már a következő választásokon bevezetendő kötelező regisztrációval borzolta a demokráciáért aggódók idegeit. Mindezek azonban elt...

Trackback: Orbán elhalasztaná a 2014-es választásokat 2012.05.25. 22:09:54

A miniszterelnök úr a múlt héten még csak a pártok állami támogatásának megvonásával sokkolta a közvéleményt. A hét elején már a következő választásokon bevezetendő kötelező regisztrációval borzolta a demokráciáért aggódók idegeit. Mindezek azonban elt...

Trackback: Orbán elhalasztaná a 2014-es választásokat 2012.05.25. 22:09:45

A miniszterelnök úr a múlt héten még csak a pártok állami támogatásának megvonásával sokkolta a közvéleményt. A hét elején már a következő választásokon bevezetendő kötelező regisztrációval borzolta a demokráciáért aggódók idegeit. Mindezek azonban elt...

Trackback: Az újbeszél, a duplagondol, a múlt változtathatósága és az oligarchák – Mi köze van Orbán szómágiájának az orwelli diktatúrához? 2012.05.25. 14:46:33

“A mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki…” – fejtegette Orbán Viktor. Na de kit érdekel, hogy mi ennek a pimasz arcú, gátlástalan, cinikus kis méregzsáknak a “felfogása” egy évszázadok óta azonos érte...

Trackback: Miért vet be taktikai atomfegyvert saját nemzetgazdasága ellen a Fidesz-kormány? 2012.05.25. 14:43:01

“A pénzügyi tranzakciós illeték egy 21. századi taktikai atomfegyver” - mondta Matolcsy György. “Amit a kormány csinál a gazdaságpolitikában, az valóban felér egy atomfegyver pusztításával” - reagált rá az MSZP-s Burány Sándor. ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.25. 12:33:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.25. 13:16:28

Végeztem egy gyors számolást, ha mind a 8millió állampolgárra 7 eurót (2100Ft-ot) számolunk, akkor az forintban 17milliárd forintnak felel meg. Ha csak a fele megy el szavazni és a másik fele váltja csak ki a csekket, még akkor is 8,5 milliárd Ft. Ezzel szemben a jelenlegi választási rendszer fordulónként kerül úgy 2 milliárdba.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.05.25. 13:18:11

De legalább a választás tényleg mindenkinek a demokrácia ünnepe lehetne. :)

Droli, kár, hogy nem tettél be szavazást a témáról.

Farkasokkal táncoló 2012.05.25. 13:19:09

@ccactus:
Mégis miféle logika alapján mondod azt,hogy ez a fidesz által összegányolt javaslat egyenlő a tótawé féle példával? Utóbbiban mindenki alanyi jogon KAP valamit amit ha akar nem használ fel, a fidesznél meg nincsen alanyi jog, hanem a választások előtt két hónappal el kell menni és gyakorlatilag kérvényezni a szavazást feláldozva a szabadidejét!!!!!! Aki meg erről nem tud vagy nincsen ideje vagy hasonl, az így járt. A Kbatov féle listára persze majd házhoz viszk a regisztrációt igaz? Ti fideszesek egy dolgot bírtok csinálni: CSALNI.

Farkasokkal táncoló 2012.05.25. 13:25:22

@ccactus:

Hát ne is, mert még válaszolni kéne feketén fehéren

abaka 2012.05.25. 14:29:37

"Egyáltalán - tudunk-e valamiről úgy beszélgetni, hogy levesszük az aktuálpolitikai álarcot, és magáról az javaslatról vitázunk, nem belekeverve a pártpolitikát?"

Vicces ez egy olyan blogtol, ami szavazasra teszi fel a kerdest, hogy rosszabb-e a fidesz gazdasagpolitikaja, mint az MSZP-je, majd mikor azt az eredmenyet kapja, hogy az emberek szerint igen, akkor megkerdezi ugyanazt megegyszer, sot masodszor mar azt probalja sugallni, hogy az elso eredmeny csak a "protest" szavazok miatt volt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.25. 14:29:39

@ccactus: elég hamar bedobtad a törölközőt

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.25. 14:33:24

"Hasonló elven lehetne támadni amúgy Sulík javaslatát is: amelyik pártnak van pénze"
Nem lehet, mert nem a párt adná, hanem az állam.
Azaz összekeverted a szezont a fazonnal.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.05.25. 14:34:40

Az adok neked tíz forintot, vagy az, hogy nem adok két nagy pofont között csak a fideszesek szerint nincs különbség...

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.25. 14:35:22

Különben érthető, hogy a protest-szavazókat mindig az aktuális kormánypárt próbálja kiszorítani. Ebből a szempontból a "Tóta W akkor és most" felvetés még érthető is. Csak kérlek ne állj itt meg, és írd le azt is, mit mondott a Fidesz ellenzékben a megszorításokról, a tandíjról, a kisadókról meg a jövedéki adókról, és ehhez képest mit csinál most. (Mit csinál? Protestszavazókat, tömegével.)

szita szita péntek 2012.05.25. 14:42:17

A modern kori demokráciákkal az a baj, hogy nem mérik sem az elkötelezettség mértékét, sem pedig a szavazó politikai ismerteit.

Azaz egy "hát talán inkább erre" hozáállású többség is képes lehet kormányalakításra, miközben egy, az elveiért akár tűzbe menni is képes kisebbség vesztes maradhat. Az előzetes regisztráció tényleg erősíti azt, hogy az elkötelezettek szavazzanak csak (nem teszi szükségszerűvé, épp csak elősegíti).

Elvi szinten tehát részemről oké a dolog - nevezzük elkötelezettségi cenzusnak. (Ugyanakkor ha a jelenlegi politikai palettát és a fidesz eddigi hatalomgyakorlási technikáit nézem, akkor csak feléled bennem a berzenkedés.)

Ugyanakkor jó lenne a javaslatot kiegészíteni még két ponttal:

Értelmi cenzus: Javaslatom szerint kerüljön meghatározásra 200-300 alapvető politikai kérdés, amelyben értéksemlegesen lehet véleményt nyilvánítani. (Mit tudom én, ki a pénzügyminiszter, ki jogosult törvény és ki rendeletalkotásra, ilyesmi) Minden szavazólapra kerüljön fel ebből 3 db véletlen szerűen kiválasztott és a voks annyit érjen, ahány helyes válasz van a lapon + 1, csak hogy a totál sötétek szava se vesszék el teljesen...

Minden szavazólapra kerüljön fel az "Egyiket sem tarom megfelelő választásnak" rublika és ha a szavazatok 30%-a erre érkezik a választás legyen érvénytelen, az új választás eredményességéig ideiglenes ügyvivő kormányt nevezzen ki (jobb híján) a köztársasági elnök.

Laciii 2012.05.25. 14:42:19

@Farkasokkal táncoló:
"el kell menni szavazni feláldozva a szabadidejét!!!!!! Aki meg erről nem tud vagy nincsen ideje vagy hasonl, az így járt." :)

A 7 euró nem működik, mert ugye anno az MSZP 19000-et ígért a nyugdíjasoknak.

Szevasztok 2012.05.25. 14:43:53

@ccactus: "Inkább nem vitázom veled. "

Lefordítom a fenti mondatot:
'Igen tudom, hogy igazad van, de hülye lennék elismerni.
Inkább a személyedet támadom, hogy megőrizzem az arcomat (legalább magam előtt, ha már mások úgyis átlátnak rajtam).'

lavór 2012.05.25. 14:46:14

"Regisztrált szavazó." = Lakó-nyilvántartott szavazó. Ismét a viasz esete Spanyolországgal. :D

Ben Franklin 2012.05.25. 14:49:29

A Sulik féle szellemes, de drága.

A FIDESZé jobb mert olcsó, és szerintem mmin2 jobb mint ami van.

És az sem volna rossz, ha mindenkinek annyit számítana a szavazata, amennyit az előző ciklusban adózott, hogy aktívak kormányozzák az országot. A jogi személyeknek is szavazójogot ezen a alapon, de nem általánosat és nem egyenlőt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.05.25. 14:49:46

Már várom a fideszbérenc, narancsdroid, agymosott, jaffás, orbánhívő szakkifejezéseket. És persze rendkívül nagy rosszindulatra utal összemosni W akkori írását a mostani helyzettel (különben is csak kiragadtátok a szövegkörnyezetből), hiszen TELJESEN más a leányzó fekvése :)

Gyárfás 2012.05.25. 14:49:57

Az a törekvés , hogy valahogy szűrni kellene a szavazatokat helyes. A tököm tele van, azzal, hogy a szavazók egy jelentős része hangulatból, divatból, vagy éppen a választás napján kapott kolbászert dönt eszetlenül egy ország sorsáról.

Az előzetes regsizráció nekem tetszik, feltéve ha elég egyszerű, pl. a népszámlálásos módszer tetszik, kapott kód a választási értesítőn amit a weben,smsben, bárhogy tud az ember aktiválni.

Személy szerint vizsgához kötném a szavazást, de ez nem realitás.

nincs_nick 2012.05.25. 14:50:37

@ccactus: Pedig kéne. Egyrészt, mert nagyon úgy tűnik, hogy igaza van, másrészt, mert ott bujkál az emberben a gondolat, hogy hogyan lehetséges az, hogy még a HIR TV is csinált felvételeket a 2010-es MSZP-s láncszavazásokról és nem történt ez ügyben semmi az elmúlt két évben. Most vagy nem volt törvénytelen az utaztatásos láncszavazás (ami ugye nem igaz) vagy valami háttéralku köttettet az olajügyek után szabadan újra két pár között....

Ben Franklin 2012.05.25. 14:50:45

@lavór: Miért eddignem voltak nyilvántartva a szavazók?

lavór 2012.05.25. 14:52:51

@Ben Franklin:

Már miért ne lettek volna? A lakónyilvántartás szerint kapta meg mindenki a cetlijét és azzal ment mindenki szavazni, nem?

Szelid sunmalac 2012.05.25. 14:58:21

Egy titkos es altalnos szavazason megis mia faszert kene regisztralnom? A szavazasi hajlandosagom azzal mutatom meg, hogy SZAVAZOK bazmeg! Engem ne akarjanak regisztralni, mert annak adom a cimem, akinek en akarom, akarcsak a kopogtato cedulat. A 7 euros verzio pedig ugy nez ki, hogy ott kapsz valamit, ha kvazi lemondasz a szavazati jogodrol, ennel a fasz verzional meg nekem kell kuszkodni, hogy elhessek vele! Erted a kulonbseget seggfej?!

NA YA! 2012.05.25. 15:00:03

Az egész a külhoni szavazatokkal lesz elcsalva, majd postán, vagy valahogy bedől plusz egy-két millió fütyisz szavazat, oszt jónapot! Hesszölhetsz amíg akarsz, bizonyítani sem lehet majd a csalást!

Szelid sunmalac 2012.05.25. 15:03:53

@NA YA!: Ez a masik amitol agyfaszt kapok! Tamogassuk oket, szeressuk oket, alljunk ki mellettuk, halgassuk meg a velemnyuket, de szavazati jog megis hogy a budos francba jar barkinek, aki nem ebben az orszagban lakik es az egvilagon semmi hatasa nincs ra a kovetkezmenyeknek? Mi alapjan donti el, hogy nekem milyen gazdasag- tarsadalom- es egyeb politika a jo, hogy mennyi adot es miert fizessek, es foleg, hogy ki kepviselje az EN nezeteim ENNEK az orszagnak a parlamentjeben?!

szita szita péntek 2012.05.25. 15:03:54

@Ben Franklin: Az adózást a szavazat súlyával összevetni nagyon veszélyes gondolat. Az élet már csak olyan, hogy vannak szerencsések és vannak szerencsétlenebbek. Adott az ember, aki szalagmunkában napi 8 órán át csirkét belez (mert a képességei, vagy a lehetőségei miatt eddig jutott) és van, aki a bontott csirke marketingjét intézi. Igazábóé a csirkebontó dolgozik keményebben, többet és sz*rabb körülmények között és ő állít elő értéket. A példánkban szereplő marketingesnek szerencsésebb élet jutott, hisz jobb körülmények között, jobb munkát végez többszöröséért, mint a szalag mellett álló. Ha úgy tetszik azért lehet szebb háza, jobb kocsija, mert vannak olyanok, akik kevéssé megbecsülve alacsony bérért is hajlandóak dolgozni. A javak elosztása bezony nem egyenletes. Nem azt mondom, hogy annak kéne lennie, de azt igen hogy tudatosulnia kell: A "nyertesek" csak azért élhetnek jobban, mert vannak mások akik bezony "vesztesek" és rosszabbul élnek. Demagóg az a duma, hogy miért nem tanult tovább, hisz lehet valaki képességei, vagy lehetőségei szabnak korlátot. Azonkívül nem lehetünk a 10 millió mérnök országa, egyszerűen mert nincs annyira szükség...

Összegezve: akinek jól megy sora, az örüljön a szerencséjének, de annak a munkáját és értékét lefitymálni aki a valós termelést végzi - no az valami olyan mértékű butaságra vagy önzésre vall, ami mellett egy tisztességes törzsközösség már rég kiközösítette volna az illetőt magából...

Szerintem.

Ben Franklin 2012.05.25. 15:05:43

@szita szita péntek: Javaslatom szerint kerüljön meghatározásra 200-300 alapvető politikai kérdés, amelyben értéksemlegesen lehet véleményt nyilvánítani. (Mit tudom én, ki a pénzügyminiszter, ki jogosult törvény és ki rendeletalkotásra, ilyesmi) Minden szavazólapra kerüljön fel ebből 3 db véletlen szerűen kiválasztott és a voks annyit érjen, ahány helyes válasz van a lapon + 1, csak hogy a totál sötétek szava se vesszék el teljesen...

- A jogvédők azonnal Brüsszelig/Strassbourg-ig futnának hogy a javaslat cigányellenes, támogatná ezt a Mazsihisz, TASZ, AI, TI, Soros, és valszeg a nagyobb parlamenti pártok, nem azért, mintha bárkit érdekelnének a cigányok, hanem mert ezek a legolcsóbb szavazatok

"Egyiket sem tarom megfelelő választásnak" rublika és ha a szavazatok 30%-a erre érkezik a választás legyen érvénytelen, az új választás eredményességéig ideiglenes ügyvivő kormányt nevezzen ki (jobb híján) a köztársasági elnök.

- És honnan szedje a KE az ügyvivő kormány tagjait?

- Bocs hogy ilyen konstruktív vagyok...:)

Golem 2012.05.25. 15:06:12

A határon túli magyarok hol fognak regisztrálni? Át kell jöjjenek egy magyar okmányirodába vagy ebben is kivételezettek lesznek?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.25. 15:07:33

@Modor Tibi: "És persze rendkívül nagy rosszindulatra utal összemosni W akkori írását a mostani helyzettel"

Vagy funkcionális analfabétizmusra. :D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.25. 15:08:26

@Golem:

Nekik nem kell majd regisztrálni, mert akkor macerásabb lenne elcsalni a választásokat.

rókafogta 2012.05.25. 15:09:22

Elolvasva a hozzászólásokat mily érdekes mennyi okos stb. ember van aki megmondja ,ki szavazzon és ki ne.A fasznak kell megmondani ,majd megmondja helyettük Orbán Viktor.Lassan már úgy is olyan törvények lesznek elég ha családja rá szavaz. -Azért kíváncsi lennék a véleményükre ,ha valaki kitalálná ,(A FIDESZTŐL még ez se áll távol)holnaptól csak hülyék (már mint a szerintük hülyék) szavazhatnak.. Nem lenne egyszerűbb és olcsóbb ha nem is lenne szavazás, hiszen aki nem rájuk (FIDESZ)szavaz az nem felelős gondolkodó, nem adó fizető(vagy kinek mi tetszik) vagy, hülye.

Szelid sunmalac 2012.05.25. 15:09:34

@Golem: Ugye nem gondoltad komolyan, hogy toluk is elvarjak ezt a fajta elkotelezettseget, hogy majd meg ide is eljon?! Ok mar reg el vannak kotelezve (nem ugy mint az itt elo budos parasztok), tehat nekik nem kell. Oda mennek ertuk.

herpa 2012.05.25. 15:10:37

Az utolsó mondatokkal egyetértek, de mostanában nagyon nehéz nem rögtön a hátsó szándékot látni a Fidesz bármilyen ötletében.
Nyilván az se normális, ha valakinek mindenről az jut az eszébe.

szita szita péntek 2012.05.25. 15:11:11

@Ben Franklin: Lehet, hogy futnának, de nem sokat érnének vele. Úgy rémlik a modern kori európai demokráciák történetében is volt (van?) működő értelmi cenzus, de sajnálatos módon most nem találom, hogy hol. (Mintha a franciáknál rémlene, de nem vagyok biztos benne.) Ott a szavazat súlya az iskolázottságtól függ.

"És honnan szedje a KE az ügyvivő kormány tagjait?" - Mit tudom én. Nevezzen ki az egyetemekről közgazdászokat, jogászokat. A szűrő legyen a szakmaiság, az ügyvivő kormány cselekvési lehetőségei legyenek korlátozottak, a következő választás pedig egy hónap múlva essen meg.

Zotya 2012.05.25. 15:12:58

Nem a hülye szavazókat kellene szűrni, hanem a hülye jelölteket, mert végső soron ők döntenek mindenki sorsáról. Vagy tévedek?

A demokráciának az a lényege, hogy mindenki véleményt mondhasson, nem szabad kirekeszteni senkit.

Vannak olyan országok - megjegyzem nem diktatúrák -, ahol "kötelező" elmenni szavazni. Persze nem csuknak le ha mégsem mégy el, mindössze 5-10 ezer forintnyi összeggel kell hozzájárulni közös költségekhez, amit adó formájában behajtanak.

Egyébként csekkes megoldás jobb. Egy kalappal megoldható vele a pártfinanszírozás, és aki nem szavaz nem elissza, hanem befizeti :)

Laciii 2012.05.25. 15:13:38

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
"Egy titkos es altalnos szavazason megis mia faszert kene regisztralnom? "
Te voltál már szavazni? Ott van a lista a lakcímnyilvántartó adatai alapján és alá kell írnod a bizottság előtt akik ellenőrzik a személyi-lakcímkártyát mielőtt megkapod a szavazólapot.
Szóval már rég regisztrálva vagy, sőt még a kopogtató cédulát is az alapján kapod, hogy hol laksz és elmúltál-e már 18.

OkoskaTo:rp 2012.05.25. 15:14:00

Kicsit erős az izzadságszag, ami ebből a cikkből árad, hogy megpróbálja bagatellizálni azt, amivel minden, minimálisan is gondolkozó ember tisztában van: ez a javaslat nem az emberek (mégcsak nem is a zemberek) érdekét szolgálja.

Az utolsó előtti bekezdés érvelése egészen konkrétan hazug. A Sulík-féle javaslatban a szavazás/nem szavazás ténye jogosít fel a 7 eurós csekk megtartására. Droli "érve" viszont egészen konkrétan törvénytelen (ezen könnyen segíthetne a 2/3), és kivitelezhetetlen lenne. Feltéve, hogy nem kamerázzák be a szavazófülkéket.

A külhoni szavazatok körüli "bizonytalanságok" engem is aggasztanak. Könnyen kiderülhet majd szükség esetén, hogy tízmillió magyar él határainkon túl...

graycivil 2012.05.25. 15:15:01

Azt hiszem, Nívó ezen javaslata egy szintre állítja ezt a posztot TótaW említett posztjával komolyságban.

Az eltérés csak annyi, hogy TótaW a hülyeséget fricskának szánja, míg Nívó ezt a hülyeséget komolyan gondolja.

Más kérdés, hogy a "lustáknak" marad egy igazi érvük a kormány legitimitásának megkérdőjelezésére: A regisztráció és választás közötti időszakban felmerült "újabb súlyos körülmény" esetén hivatkozhatnak arra, hogy a regisztrációkor nem volt információjuk arról, hogy mire is kellene szavazniuk. Tehát irány az utca!

Misi56 2012.05.25. 15:16:13

@ccactus: És az nem ELÉG????? Szerintm amit kapunk érte azért még az is sok.

graycivil 2012.05.25. 15:16:31

Tetszett a múltkori poszt felvezetése, miszerint tudja, hogy a poszt szerecsenmosdatás lesz.

Tévedés. Minden poszt tipikus szerecsenmosdatás.

NA YA! 2012.05.25. 15:17:28

Mondjuk a levélben leadott szavazatok ügye az kétélű fegyver, mert mi van, ha az ellenzék is felad egy pár milliónyit! A legjobban majd a szlovák, meg a román posta jár majd!;)

Ben Franklin 2012.05.25. 15:17:47

@szita szita péntek: Az adózást a szavazat súlyával összevetni nagyon veszélyes gondolat. Az élet már csak olyan, hogy vannak szerencsések és vannak szerencsétlenebbek.

- Lehet, de az így felálló állam lenne a legkevésbé korrupt. Ugyanis a nagy gazdasági teljesítmény így is uralja a poitikát, csak a kisembernek nem átlátható, hogyan(zsebbepénz, kampányfinanszírozás, visszafelé pedig a hétfői mítingen közlik 600 melóssal hogy ha nem A-ra szavaz akkor nem fognak Á-i támogatást kapni és akkor nem lesz munkahelyük-ez többnyire blöff de sokan beveszik) Egyszóval kevesebb igény lenne a mutyira. A NAGYok most sem hagyják hogy a kicsik döntsenek de kreatívan lopni csalni hazudni kell.

Igazábóé a csirkebontó dolgozik keményebben, többet és sz*rabb körülmények között és ő állít elő értéket. - Ugyan dehogy állít elő értéket. A marketinges állít elő értéket, mert előző melóra bárki képes, utóbbia nem.

akinek jól megy sora, az örüljön a szerencséjének, de annak a munkáját és értékét lefitymálni aki a valós termelést végzi - nem értek egyet, a befektetők spekulációval (gondolkodással) sokkal nagyobb értéket állítanak elő 1 nap alatt mint egy termelő egész életében, mert az egyikre millióan, a másikra csak pár ezren képesek.

Fékeket, szolidaritást kell építeni a rendszerbe, de az ország nk-i versenyképessége nem akkor fog megnőni, ha a termelők irányítanak, pláne nem a nyugdíjasok(a hangyákat sem a termelők irányítják, sőt egy egyszerü here többet ér a dolgozónál..:).

Ben Franklin 2012.05.25. 15:21:02

@szita szita péntek: Nevezzen ki az egyetemekről közgazdászokat, jogászokat. A szűrő legyen a szakmaiság

- Nem jaó. Henry Fordnak, Bill Gates-nek sincs diplomája, viszont diplomások ezrei dolgoznak nekik.

Sieg 2012.05.25. 15:24:29

Hát azért komoly különbségek vannak a két elv között: az egyiknél a nemszavazást jutalmazzák, a másiknál a szavazásért tenni kell. A regisztrációban lehet szervezéssel, utaztatással segíteni, ha a szavazatért pénzt adsz, akkor az egyértelmű választási csalás. Vagyis a "majd akkor 10 eurót ad a szavazatért" nem megy, pláne azért, mert nem lehet ellenőrizni, hogy tényleg kire szavazott.

De illúzióink ne legyenek, a Fidesz nem azért akarja ezt bevezetni, mert úgy gondolja, hogy ez mennyire javítja majd a szavazási rendszert, és az milyen jó az országnak, hanem szimplán azért, mert jelenleg ez neki kedvezne. Pontosan úgy, mint a választási rendszer többi elemének módosításával tette: többségi elv további erősítése, választási körzetek átírása, meg a lebegtetett külföldi szavazatok és a párttámogatások megvonása. "Véletlenül" minden egyes lépés neki kedvezne, milyen meglepő.

Ben Franklin 2012.05.25. 15:26:25

@OkoskaTo:rp: Könnyen kiderülhet majd szükség esetén, hogy tízmillió magyar él határainkon túl...

- Nem. Először is áp-ot az kap aki kéri nem automatikus. Magyar nyelv ismerete feltétel, származás valószínüsítése szintén. És ez lesz a bázis(max. 1 milla), amiből xy% elmegy szavazni.

graycivil 2012.05.25. 15:26:28

@Gyárfás: "A tököm tele van, azzal, hogy a szavazók egy jelentős része hangulatból, divatból, vagy éppen a választás napján kapott kolbászert dönt eszetlenül egy ország sorsáról."

Miért? Szerinted a választófülkébe rángatott polgárim körös milyen típusú "elkötelezettség" alapján szavaz? Talán gazdasági és politikai ismeretei, vagy egyszerű vak hit okán?

Ne legyen illúziónk: Ezt a regisztrációs procedúrát a Kubatov-listák hatékonyságának növelésére találták ki. Vagyis a "barátnak" rágjuk a fülét, hogy "házhoz szállítással" regisztráljon, az "ellenségnek" pedig egy kicsit megnehezítjük a dolgát, és "altatjuk".

Misi56 2012.05.25. 15:26:34

@timargabor: Jaj!!! Temég nem tudod, hogy akkor jogos volt,mert szerintük 2002-ben ők egy működő KÁNAÁNT ( legalábbis a saját bankszámláikart illetően ) adtak át.Ellenben " AZ ELMULT 8 ÉV " minden hiályát, elku..sát, most nekik kell rendbe hozniuk.Matolcsi és Orbán szerint ez már olyannyira sikerült, hogy bennünket irigyel egész európa. Na látod ezért fontosak azok a kis " bagatell" adócskák meg minden más amit ők vezettek be. Tehát légyszives.... te is szidd már az előző kormányzatot....JÓÓÓÓÓ?

szita szita péntek 2012.05.25. 15:26:39

@Ben Franklin: Elfeledkezni látszol a demokrácia egyik legfontosabb feladatáról - a forradalmak felszámolásáról. Addig, amíg 4 évente vannak választások, addig az emberek kiengedhetik a "gőzt" a protest szavazataikkal, ha úgy tetszik és nem ragadnak kapát-kaszát, a lámpavas is üres marad. Ha viszont a tömeg azt látja, hogy a politika bezony csak az "urak" játéka, hát akkor könnyen az utcára megy. Szóval csak egy olyan rendszer lehet működőképes ami az egyenlőséget szavatolja. Tudom, én is cenzus mellett érveltem, de az legalább egy olyan ponton volt, ami mindenki számára elérhető. (AZt senki sem fogja belátni, hogy buta és ezért nem fog az utcára menni.)

A szalagmunkás és marketinges hasonlatom meg szerintem nem érted. Nem baj, nem tisztem az, hogy újra és újra elmondjam, hátha attól érthetőbb lesz. :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.25. 15:28:27

Gondolom teljesen életszerűtlen hogy
- a száraztészáért megvehető megélhetési szavazókat végigjárja valaki hogy takarodj regisztrálni és ha látlak a listán hozom a száraztésztát
- kopog valaki az ajtón hogy legyek olyan kedves regisztrálni, mert a haza/párt számít rám
- felhív búgó hangon valaki hogy még nem regisztráltam és ugye a haza/párt számít rám
- előbb kezdődik a kampány, óriásplakátozás, CBA-újságcímlapozás,stb.

Mondjuk engem csupán egy dolog érdekel, aki Amerikában él az levélben szavazhat ha Viktor úgy akarja akkor én miért is menjek be személyesen regisztrálgatni? Kevesebbet érek?

zw007 2012.05.25. 15:30:41

Az már gondolom nem kérdés, hogy a fidesznek olyan javaslatai vannak csak, ami neki kedvez!
EZ miért is?
1. Mert a fidesz savazóbázisa aktívabb, mozgósíthatóbb, hergelhetőbb, é itt kétszer is mozgásra kell bírni.
2. Mert kisebb, szűrt szavazóbázisra kell koncentrálni, és a választások előtt kedvezni (mindenkori kormány részéről)
3. Mert a tervezett párttámogatás megvonásával (ami őket nem igen érint a más bőségesen hozzáférhető forrásaik miatt), még nagyobb előnyre tenne így szert, mert gyakorlatilag egy újabb kampányfordulónak felel ez meg.

Misi56 2012.05.25. 15:33:36

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Mit száraztésztát- SZOCIÁLIS- segélyt!!!!

Misi56 2012.05.25. 15:35:13

@Ben Franklin: Akkor Liszt nem szavazhatna???

béla a görög (törölt) 2012.05.25. 15:35:47

Nem 7 még 7000 euróért se szavaznék a Fideszre. 70000-ért már igen. Egy osztrák bankszámlára kérem. auf wiedersehen!

OkoskaTo:rp 2012.05.25. 15:36:31

@Ben Franklin: Az állampolgárságot az IRM tartja nyilván. A határon túliak választójegyzékét szintén. Folytassam?

Úgy látszik, a masszív jobberekből ennyire hiányzik a humorérzék, hogy még az iróniát sem értik meg.

Kutchek (törölt) 2012.05.25. 15:41:11

@csizsikpizsik - pique takarodj!:

"Gondolom teljesen életszerűtlen hogy
- a száraztészáért megvehető megélhetési szavazókat végigjárja valaki hogy takarodj regisztrálni és ha látlak a listán hozom a száraztésztát"

Úgy gondolod, hogy lesznek ezek olyan nagyvonalúak, hogy tésztát osztogassanak?

A saját birka elmegy ingyen is, a szoci, libsi, jobbikos voksolókat meg nem lesz kinek, miből lekenyerezni.

gnme 2012.05.25. 15:55:32

árnyékszéket ne felejtsenek ám el állítani!

... van aki szavazni megy, van aki véleményt nyilvánítani

de papír legyen ám!

púha!

Alamio 2012.05.25. 15:57:25

@Kutchek: "A saját birka elmegy ingyen is, a szoci, libsi, jobbikos voksolókat meg nem lesz kinek, miből lekenyerezni."

És ha jól értem, neked ez fáj...

hackbard.celine 2012.05.25. 15:57:48

@ccactus: pedig lenne értelme vitázni.
Ahol választási regisztráció van, ott akár a választások napján is lehet regisztrálni. Már úgy amúgy a világ normálisabb felén.
A fidesz cenzus elképzelése egy előregisztrációhoz kötné a szavazati jog érvényesítését, ami azért abszurd, mert egy alapjog érvényesítését köti magával a szavazással nem összeköthető feltételhez (30 nappal korábban kell személyesen regisztrálni, ez ugyanolyan mint az automatikus lemondás a mnyp vagyonról, ahol kizárólag személyesen lehetett NEM lemondani).
Ezzel párhuzamosan az itthon adót nem fizető külföldi honosságú magyar állampolgároknak meg akár levélben is lehet szavazni? Azt meg akkor hogy?

Kakimaki0123456789 2012.05.25. 16:01:30

Szoval tegyuk fel hogy a fidesz valamit NEM azert csinal hogy megnyerje a valasztasokat... hanem miert?
Van valami amit a fidesz valami masert csinal? Tud valaki valami ilyet mondani? Valasztotta Orban valaha azt az utat hol szavazatokat lehet vesziteni? Vagy penzt, tamogatast?
Soha?
Akkor - miert tetelezzuk fel hogy most, eppen most mas lenne az oka? Kulonosen ha belathato hogy ezzel ismet onmaganak kedvez. Es ha kozben mas torvenyeket hoz amikkel szinten onmaganak kedvez.

gnme 2012.05.25. 16:02:21

@hackbard.celine: ők úgy szavaznak majd, hogy a levélpapírra rajzolnak egy kört, azt belehúznak egy ikszet, majd elküldik ide .. automatikusan bedobódik a fityisz ládájába

mi meg név, lakcím, adószám, tajszám, személyi szám, fizetési kimutatás az elmúlt négy évben, családi állapot, gyermekek száma, fazonigazított vagy sem, vonalkód, előzetes regisztráció alapján

egyszerű nem?

Kakimaki0123456789 2012.05.25. 16:02:27

@hackbard.celine: Tenyleg vannak masodrangu allampolgarok.
A hataron beluli magyarok.

buraij 2012.05.25. 16:04:23

Próbálom elképzelni ezt a nívóblogot író embert már egy ideje, és most már biztos, hogy 55 és 60 közötti, mellőzött értelmiségi (mondjuk max. adjunktus egy egyetemen), nagy szarukeretes szemüveggel, akit utál a családja, különösen a lánya...
Komolyra fordítva a szót, akkora hazugsággyűjtemény ez a "vitassuk meg már a másik oldalról is, mert a blogszférát a a komcsik uralják" elképzelés, hogy az nemigaz. Már sokadjára a nívóblog, ami szándékosan félreinterpretálja a dolgokat: most például nem magáról a javaslatról ír, hogy az miért is rossz, vagy jó, hanem azon kesereg, hogy a mocskos balosok miért nem tudnak mindig kettős mércét alkalmazni. És ennek bizonyítására előhozakodik a híresen következetlen tóta ezeréves bejegyzésével. Ez nem érvrendszer, meg mérsékelt gondolkodás (az az lenne, ha egy indokot is tudna mondani arra, hogy miért éheztessék ki az egész ellenzéket, míg a fidesz közgép pénzekben dúskál), hanem szimpla okoskodó lufi. Amúgy ezért reménykednék benne, hogy adjunktusnál nem több:)

Ben Franklin 2012.05.25. 16:06:51

@OkoskaTo:rp: Miért, eddig ki tartotta nyilván a választókat..:) Cégre bíznád?

gnme 2012.05.25. 16:07:39

@buraij: a magyarázat kézenfekvő, íme:

"...Tulajdonképpen mindkét javaslat megfontolandó, hiszen összevetve a jelenlegi rendszerrel, sok mellette és ellene szóló érvet lehetne mondani..."

almodhi 2012.05.25. 16:10:54

@ccactus: plusz 4 évig a pártok támogatása... mert a javaslat szerint nem kapnak mást.

dzsugasvili 2012.05.25. 16:13:15

Jó ötlet az előzetes regisztráció, támogatom ezerrel. Közben erősen valószínűnek tartom, hogy a választás csak showműsor, már megvan az eredmény előre, de showműsorból is jobban tetszene az előzetes regisztráció mondjuk egy jó kis PR rendszerrel együtt. Kevésbé érezném magam átverve :-D

Épelméjű 2012.05.25. 16:21:14

Mennyi idióta hozzászóló van itt, atyaúristen...

A 7 EUR-s ötletet kellene 10-20 EUR-ra emelni, így a sok szellemi totálkáros tuti nem szavazna, hanem a pénzt kérné. Azok is jól járnának, akik amúgy se szavaznának egyre se, de azért kérnék a pénzt.

Nagy valószínűséggel csak azok adnák szavazatukat, akiknek akár 100-200.000 vagy milliónál is többet ér az eszme és a lehetőség, hogy az ország sorsát 4 évre befolyásolják.

Szerintem nem lenne több szavazó 3-4-5 milliónál a 8-ból. A mostani FIDESZ és MSZP szavazók nagyrészt a pénzt választanák, mert totál idióták. Akik itt a Fidesz diktatúráját vízionálják meg miegymás, azok is a pénzt választanák mert szimplán buták.

Akik ma passzív szavazók és egyik pártra se szavaznának, na azok aktivizálnák magukat és ha lenne, akkor egy értelmes pártra szavaznának. Sőt, ez akár segítene értelmes új pártok megjelenését is.

A lényeg, a sok Fidesz és Orbán fóbiás annyira gyopár mint a FIDESZ feltétel nélküli szerelmesei. Le van sajnálva az összes és akár össze is kakálhatják magukat, mert ez biza DIKTATÚRA!

idióta Fidesz fóbiások és MSZP seggnyalók:)

gnme 2012.05.25. 16:21:39

@dzsugasvili: én csak akkor támogatom, ha stól buci fogja vezetni a választási sóműsort, jó sok miniszoknyás ká lesz a nézőtéren és hajós bandi fogja értékelni a pártokat a farkasházi és gálvölgyi társaságában, markos fogja nádassal adni a szünetben a könnyfakasztót, nameg meghívják újra torrentét

ja meg lesz ruhatár, nehogy eltűnjön a kabátom a műsor alatt

különben nem

Ben Franklin 2012.05.25. 16:24:58

@Épelméjű: Szerintem nem lenne több szavazó 3-4-5 milliónál a 8-ból. A mostani FIDESZ és MSZP szavazók nagyrészt a pénzt választanák, mert totál idióták.

-4-5 milliónál több szavazó eddig sem volt.

Hertelendi 2012.05.25. 16:25:37

Utálom az egész magyar politikát!!!
Mindenhol ennyi patkány politikus van?

desw 2012.05.25. 16:29:20

@szita szita péntek:

"Adott az ember, aki szalagmunkában napi 8 órán át csirkét belez (mert a képességei, vagy a lehetőségei miatt eddig jutott) és van, aki a bontott csirke marketingjét intézi. Igazábóé a csirkebontó dolgozik keményebben, többet és sz*rabb körülmények között és ő állít elő értéket."

Csirkebontó emberednek lenne munkája, ha nem tudná eladni a bontottcsirkét? Amíg csirkebontónak 10 millióból 6 millió fő alkalmas lenne, addig marketingesnek csak mondjuk 200.000 fő.

Egyértelműen én is adófizetéshez kötném az szavazati jogot: az pofázzon, aki részt is vesz a munkában, mert ugye kibicnek semmi sem drága

Laciii 2012.05.25. 16:29:57

@Épelméjű:
"A 7 EUR-s ötletet kellene 10-20 EUR-ra emelni"
Arra is rá lehet licitálni, az MSZP megemelte 19000 HUF-ra a nyuggereknek (aki emiatt szavazott rájuk az nem nyugdíjas hanem nyugger).

morbiczer 2012.05.25. 16:31:15

@buraij: Erdekes, en mindig 25-30 eves ifju titanokat sejtek az itteni bejegyzesek mogott, akikben tulteng a bizonyitasi vagy, ezert szivesen csinalnak itt bolondot magukbol.

piefke 2012.05.25. 16:39:17

@timargabor:

Gábor, haggyad má'! - nem látod, hogy kosztért szop?:-)

Épelméjű 2012.05.25. 16:50:49

@Ben Franklin:

5 millió átlagban mindig megvolt

akkor csak 3-4 menne szavazni, de azok nagyrésze tuti nem szavazna se Fideszre, se MSZP-re.

Akik még 2014-ben is ebben a két pártban vagy a Gyurcsányban gondolkodnak, azok mind gyöpösök. Jó lenne ha lenne a 6-10.000 Ft-os szavazati pénz, mert nekik inkább az kellene mintsem, hogy szavazzanak. Sőt, azt mondanaám, aki nem szavaz, az minden évben kap 6-10.000 Ft-ot, csak úgy....

Hofi örök:
"Magyarországon az 1 főre eső idióták száma 2."

ezzel a 10-20-30 EUR lépéssel a "2"-esbe tartozóaknak vennénk el a kedvét a szavazástól, mindenki örömére. Még a sajátjuk örömére is.

Az se rossz ha regisztrálni kell, de inkább kapjanak pénzt. Aki meg azzal jött, hogy erre az embereknek nincs ideje, az meg menjen kapálni, mert életképtelen és nem szeretném az adóforintjaimból eltartani...

glinolid 2012.05.25. 16:50:55

@ccactus: Te, csak nem Viktorhoz van szerencsénk. LOL

kalapocska 2012.05.25. 16:51:13

haha az egyik professzoromat megkertek terjesszen mar be egy javaslatot intellektualis valasztasi tesztre. Elosszor olyan kerdeseken "gondolkozott" amelyeket csak az egyik part tamogatoi tudnanak nagy eselyel megvalaszolni aztan persze eljutott az olyan kerdesekig amiket csak o. Aztan inkabb a tesztet nem javasolta. Igy nem lett kiraly.
Ez egy jo tanmese arr hogy az intelektualis kuszob miert hulyeseg. Ki fogja meghatarozni ? Mi alapjan? stb.

Dr. No 2012.05.25. 16:52:16

@desw: "Egyértelműen én is adófizetéshez kötném az szavazati jogot"

Veszélyes vizekre evezel. "Műveltségi cenzus" esetén minden fontos embernek lesz szavazata, hiszen "művelt" az, aki megkapja az értesítést a pártirodától. Adófizetési cenzusnál pedig olyan fontos emberek maradnának szavazat nélkül, mint Dr. Simicska Lajos.

kalapocska 2012.05.25. 16:53:39

@Épelméjű: csak emeljuk fel a befizetendo osszeget 1 milliora. Az a par milliardos vegre nyiltan donthetne az orszag sorsarol.

glinolid 2012.05.25. 16:55:13

Az ellenzéknek be kell nyújtani egy indítványt, hogy az első regisztráció automatikus legyen a jelenlegi lakcím szerinti adtok szerint, amit az okmányiroda automatikusan elküld mindenkinek. Eközben meg kell változtatni a lakcímváltozás bejelentő nyomtatványt: egy új rubrika kell, amit bejelölhet a szavazásra jogosult állampolgár, amennyiben az új lakcímhez tartozó választókörzetben akar voksolni. Természetesen a 18 életévüket betöltő nagykorúvá vált állampolgárok automatikusan regisztrálva lennének.

ob.szerver 2012.05.25. 16:58:27

Apdétolni kell a Kubatov listát.

hvg.hu/itthon/20120525_nemzeti_konzultacio_orban_munka

Gondolom olyan kérdésekre kell majd válaszolni, hogy szeretné-e, hogy mindenkinek biztos munkája és megélhetése legyen Magyarországon.

Egymillió alatt lesz a visszaküldött lapok száma, akinek a fele kurvaanyázni fog.

A lakájmédia óriási fideszes sikerről fog beszámolni.

És ebben igazuk is lesz, mert kapnak egy frissített adatbázist az egybitesekről.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.05.25. 17:01:30

5 ójró jobb lenne. :)

Bár a FIDESZ-es megvalósítást ismerjük. A pénz nagyobbik része menne a közgépnek, a fennmaradó része jönne ide, legyen miből tovább hülyíteni a birkákat. :)

biobender 2012.05.25. 17:06:13

Nem ertem, hogy nem latjak ezek az idiotak, hogy ha demokratikusan levalthatatlanna teszik magukat, akkor az utca fogja levaltani oket? Ehhez nem kelleme felsofoku vegzettseg, csak vegig kellene nezni megint Ceausescut a katonai torbenyszek elott. Ez kell a fiuknak?

Velorex 2012.05.25. 17:11:07

Néhány kommentet elolvastam, de valahogy az nem jön le, hogy kiderüljön; a Homo Politikus Hungaricus mint alfaj, motivációit és céljait tekintve tökéletesen érdektelenül viszonyul az ország sorsa iránt, aminek a vezetésére a választók felhatalmazták.

Nemcsak nálunk, de a világban szétnézve máshol is.

Nálunk olyan a politikai elit, amilyent az ország választott magának. Így járt. Most is, 4 éve is, meg azelőtt is. Ezt nem hiszem, hogy bárki cáfolni tudná...

Tehát keresem a mai Széchenyit, de csak nem jő el. De ha eljönne, akkor sem jutna messzire, mert sok lúd disznót győz alapon elegen lennének akik gáncsolnák, visszahúznák. És attól tartok, hogy ez a legnagyobb baj ma Mo.-n.

Annyiszor vártam, hogy diadalmaskodjon a józan paraszti ész! Mindnyájunknak voltak biztosan ilyen gondolatai, hogy "ez nem lehet igaz, ez értelmetlen, ez tök hülyeség, ez máshol is kudarcot vallott" és még sorolhatnám.

Összefoglalva: nagyon hiányozik nekem a konszenzus, az összefogás. Pl. Mi a tökömért nem képesek összehozni egy rohadt gazdasági kerekasztalt, hogy mindegyik párt szakértője elmondja a saját teóriáját, és a végén hozzanak össze egy közös közleményt, amiben pl. ez áll:
Emberek! Mi, a Mo.-i pártok gazdasági szakértői KÖZÖSEN kitaláltuk a frankót, azt MINDANNYIAN támogatjuk, és felelősséget vállalunk azért, hogy ez jó lesz. Továbbá garantáljuk, hogy a 4 éves ciklusok sem fogják ezt felülírni, mert MINDNYÁJAN ebben a kicsi országban élünk, és semmi értelme annak, hogy folyamatosan MAGUNKAT szívassuk, hiszen lehet ezt jól is csinálni, úgy hogy MINDEN választó jól érezze magát.

Na ez hiányzik nekem.
Ez lenne a Turáni átok?....

Egyik kutya, a másik eb...

nu pagagyí 2012.05.25. 17:11:43

@desw: Lehet úgy alakítani az adójogszabályokat, hogy csak az szavazhasson, aki a hatalomnak kedves. Mondjuk a jobbágyok csak a földesúrnak tartoznak munkát végezni, adót meg csak a földesúr fizet az államnak. Ergó, szavazni is csak az urak fognak. Persze előbb-utóbb bekövetkezne egy újabb polgári forradalom, mert az 1848-ast sikerült megtagadni a tákolmányban.

Adalberto Gellenzeeri 2012.05.25. 17:19:18

Hát persze a szavazók hülyék. Ha nem lettek volna azok, nem lenne orbánisztán az ország. De mindenkinek joga van hülyének lenni. És a fidesznyikek döntik el ki a hülye és ki nem ? És miért szavazhatnak a vakok, a mozgássérültek a munkanélküliek,a gazdagok és a szegények ? Milyen degenerált hülye az aki a regisztrációt kitalálta. Minden magyar állampolgár regisztrálva van. Ezt a regisztrációt a választások előtt közzé is teszik. Minek másik regisztráció? És miféle higgadtsággal lehet erről értekezni. És fidesznyikeken kívül ki szeretne erről értekezni? Értekezzünk arról, hogy az osztrák elmeorvosok miért nem hatékonyabban gyógyítják kedves vezetőnket, hogy a környezetében eltűri ezt a sokadik baromságot. Ilyen volt a gyerekek utáni plusz szavazat rögzítése az akotmányba. (Ha lehet azt a dolgot alkotmánynak nevezni, vagy éppen alaptörvénynek) Fiúk, fiúk ! Annyi jó videojáték került mostanában forgalomba, hogyhogy ti unalmatokban megint az emberekkel játszadoztok. Hát ha nincs más játékotok, tudjátok még mivel lehet a kert végi budiban játszanotok. Tegyétek hát azt és ne az embereket nézzétek f...nak!!!!!!!!!

Dr. Fred Edison 2012.05.25. 18:00:23

Elvben szerintem nincs nagy gond az előzetes regisztrációval, végül is felfogható egy előfordulónak. Nyilván annyi lenne a következménye, hogy korábban elindulna a kampány, csak ezúttal nem közvetlenül a szavazatokért, hanem azért hogy regisztráljanak minél többen. Azokat akiket így nem lehet rávenni hogy elmenjenek, azok jó eséllyel úgysem szavaznának, szóval nem lenne nagy gáz.

Az más kérdés hogy a FIDESZ ezt miért szeretné bevezetni, nyilván mert ők rendelkeznek jelenleg a legnagyobb tűzön-vízen át(csakafidesz) keménymaggal, így azt gondolják nekik kedvezne ez a rendszer. Emiatt tehát mégiscsak megkérdőjelezhető a demokratikussága, részemről azt támogatnám hogy a következő utáni választásoktól működjön ez a rendszer(ha már feltétlen szükséges, de amúgy nem látom annak). 6 év már elég idő ahhoz, hogy megváltozhasson a jelenlegi támogatottsági helyzet, tehát nem lehetne egyértelmű a cél, és a következmény.

kifordított nagyanyó 2012.05.25. 20:09:17

@Dr. Fred Edison: Nagyon okos.Én is írtam már,hogy a fideszbirkák a leginkább mozgósíthatók.De mondom,a cigók szavazatait hogy veszik meg ezután?

kifordított nagyanyó 2012.05.25. 20:11:44

@Velorex: Hátehülyevagy,bazzdmeg!:))
Ez a sci fi nem a star wars!
Sajnos.:((

kifordított nagyanyó 2012.05.25. 20:36:42

Ááá,de viktorék biztos nem azért csinálnák ezt,hogy nekik kedvezzen.Ők nem olyanok.

spongya.bob 2012.05.27. 02:48:32

Hehehe. Megint az álnaiv nivóblog....

OV felmérte, hogy ha távoltartja a passzívokat és közönyösöket - akiknek szintje a demokratikus Mo. történelmi csúcsán van - akkor várhatóan simán tud nyerni. Az a szavazócsoport KIZÁRT, hogy szabadidejében még utazgatni is fog a szavazás előtt, hogy beregisztrálja magát.

Miért nem preferáljuk, mondjuk az kötelező választási rendszert, amit sokkal szimpatikusabb:
Minden állampolgárnak KÖTELESSÉGE elmenni szavazni....ezért vagy b...meg állampolgár. Adót is köteles vagy fizetni. Ha pedig nem mész el, akkor jön a pénzbüntetés, kötelező közmunka, stb.

Erről a rendszerről nem akartok feltenni egy felmérést?

lajafix 2012.05.29. 08:53:16

A javaslat talán megrostálná a választókat.
Hogy rostálódnak ki a választhatók??? :-)

graycivil 2012.05.29. 13:24:29

@ob.szerver: Nem a vonalkódos lapon kell a k.anyázást visszaküldeni, hanem a kód nélküli tájékoztatón. (Bár nem tudni, nincs-e abban is rejtett fém vonalkódszál) :-)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.05.29. 20:42:15

a fidesz javaslat inkább elrettenti (a plusz adminisztrációs akadállyal) a választókat, addig a szlovák inkább elcsábítja a választástól a szavazókat. A fideszé annyival jobb, h általános a hatása az emberekre, míg a szlovák nyilvánvalóan a szegényebb választók kiszűrését szolgálja. De végül is mind2 lényege a szavazók számának csökkentése, ami gyengíti a felálló kormány legitimációját.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.05.29. 20:44:13

@Dr. Fred Edison: Magyarországot ismerve, ez 1 nap szabidba kerülne.

is 2012.06.01. 14:55:02

Tök világosan le van írva a poszt elején, hogy mi a két rendszer közötti különbség: a regisztrációban az, aki nem regisztrál, nem kap semmit. A 7 euros bont meg mindenki megkapja, az is, aki nem regisztrál. Az első esetben nem választási lehetőség van, hanem kötelezettség, a másodikban pedig egy választás.

Továbbá: a regisztrációt jól elrakják hónapokkal odébb, hogy elfelejtsd, ne jusson eszedbe, a 7 euros bont viszont a választás napján jól átgondolhatod, és dönthetsz. Tehát a regisztráció _nem_ a választási döntéshez kapcsolódik, mert nem egyidejűleg van.

Még lehetne sorolni a különbségeket, ami miatt a két javaslat köszönő viszonyban sincs egymással.
süti beállítások módosítása