Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Külföldön minden szebb és jobb

2012. június 05. - Droli

Ahogy olvasgatom a különböző fórumok hozzászólásait, egyre több helyen azt látom, hogy "kimegyek külföldre, és úgy itt hagyom ezt az országot, hogy csak na!" Sőt, a Tárki felmérése szerint a probléma komoly, mert a lakosság 20%-a gondolkodik azon, hogy emigrál. Másrészt viszont azt látom, hogy sokan nem külföldre akarnak menni, hanem valami "meseországba", és halvány lila fogalmuk sincs arról, milyen is az a nyugati világ.

Blogunk külföldi élettel, munkavállalással kapcsolatos eddigi posztjai:

Külföldi munkavállalás - a siker négy feltétele

Külföldi munkavállalás - amit gondolj végig előtte

Érdemes-e külföldre vándorolni minimálbéres munkáért?

Általában két célból vándorolnak az emberek külföldre:

1. szeretnének sok pénzt keresni, majd visszatérni, és az összegyűjtött pénzből megalapozni a magyar életüket (a szerző is idetartozik),

2. szeretnének végleg kintmaradni, és haza max. látogatóba járni.

Az első ponttal szerintem semmi gond nincs: nem baj, ha világot lát az ember, exportálja munkaerejét, cserében hazahozza a ropogós eurót-fontot-dollárt-frankot, stb. és nem utolsósorban azt a szemléletet, ami a nyugatot naggyá tette. A második viszont elég merésznek tűnik - ki tudná megjósolni, hogy öt-tíz-húsz év múlva az adott országban ugyanolyan jólét és bőség lesz, mint most? Mondjuk ugyanezt a kérdést fel lehet tenni Magyarországgal kapcsolatban is, de itt van két hatalmas előnyünk, ami kint soha nem lesz: az anyanyelv teljes körű ismerete, és hogy te itt nem vagy idegen.

Az a probléma, hogy sokan meglehetősen elavult információkat vesznek alapul (azok többsége is „Pista unokanővérének fia azt mondta, hogy...” típusú, főleg pozitív tartalmú dolgok, mert a kudarccal nem szoktak dicsekedni, így elég egyoldalú az információáramlás), a többit pedig vágyálmaikból egészítik ki. Igen, anno azt írták egy-egy országról, hogy „a gazdasági fejlődés miatt szükség van a bevándorlókra”, de sajnos a legtöbb helyen ez a világ elmúlt. Én 2007-ben vándoroltam ki Írországba, és emlékszem, akkoriban ha valaki elejtett egy kéteuróst az utcán, nem vette fel! Majdnem minden kirakatban ott volt a „staff wanted” kiírás, a boltok tele voltak vásárolókkal, és volt olyan, hogy kollégám vásárolt ezt-azt, amit később bevallása szerint soha nem vett ki a szatyorból! Alighanem ez volt a nyugati fogyasztói társadalom fénykora, az alacsony munkanélküliség, az olcsó hitel és a gazdasági pörgés világa, aminek én is csak a legvégét csíptem el. Aztán jött 2008 ősze, és tudjuk, mi történt - kidurrant a lufi, nemcsak Írországban, hanem az egész nyugati világban.

 

Azóta újra kellett értékelni az eddigi világképünket, mert sok minden nem igaz, ami akkor igaz volt. Kedves Angliába készülők, szerintetek a magyar államadósság a magasabb, vagy az angol (a GDP %-ban)? Elárulom: az angol (magyar: 80,6%, angol: 85,7%; minden adat 2011-es, forrás: Eurostat). Szerintetek a magyar államháztartási hiány a magasabb, vagy az ír? Az ír (magyar:+4,3%, ír: -13,1%). Szerintetek hol magasabb a munkanélküliségi ráta: Spanyolországban vagy Magyarországon? Spanyolországban (spanyol: 24,3%, magyar: 10,7%). Persze ezek most csak véletlenszerűen kiragadott adatok, de jól mutatják, hogy mostanában – ugyanúgy, mint nálunk –, nyugaton sem fenékig tejfel a kormányok élete. Még ijesztőbb, ha a tendenciákat vizsgáljuk: az államadósság 2007 óta az Egyesült Királyságban 44.4%-ról 85,7%-ra, Németországban 65,2%-ról 85,2%-ra, Írországban 24,8%-ról 108,2%-ra, Ausztriában 60,2%-ról 72,2%-ra, Spanyolországban 36,2%-ról 68,5%-ra nőtt! Az államháztartási hiányadatok is megdöbbentőek néhol: 2011-ben az Egyesült Királyságban -8,3%, Németországban -1%, Írországban -13,1%, Ausztriában -2,6%, Spanyolországban -8,5%. (Összehasonlításul: nálunk a tavalyit torzította a magánnyugdíjpénztárak bekebelezése, de idén is -3% alatt maradunk). És a gazdasági növekedés? Ahol eléri az 1%-ot, az már lassan kiemelkedőnek számít – régen ez inkább szégyen volt.

 

Mi következik ebből? Képzeljétek el, hogy meddig lehet fenntartani a jóléti rendszert ilyen államháztartási hiányok és államadósságok mellett! Az EU egyre inkább kezdi elvárni a fegyelmezett fiskális politikát a tagállamoktól, és azt, hogy építsék le a megnövekedett adósságokat, ki lehet találni, hogy kin fogják ezt leverni – igen, javarészt ugyanazokon, mint Magyarországon. Hiába látszik ma még kedvezőbbnek egy külföldi adórendszer, semmi nem garantálja, hogy ilyen is marad - elég egy nagyobb megszorítás, és az állampolgár máris csak azt látja, hogy kevesebb van a borítékban. És újra lehet számolni a „megérte-e kimenni” kérdést.

 

Persze a kivándorlásnak nemcsak anyagi okai vannak, sokan politikai-elvi okokból is ki akarnak vándorolni, mert nem bírják a politikusok tehetetlenségét és a korrupciót. Érdeklődéssel hallgattam nemrég a repülőn egy polgártárs lelkendezését, hogy „bezzeg Írországban nincs korrupció, nem úgy, mint Magyarországon!” Nincs egyedül ezzel, szerintem a kinti magyarok 90%-a nem tudná megnevezni a legnagyobb kormánypártot (nem a magyart, hanem azét az országét, ahol él), kinti újságot nem olvas, és amiről nem tudunk, az ugye nincs. Pedig mennyire, hogy van, legfeljebb ezekről kevesebb szó esik a magyar médiában, mert nem fér el a hazai korrupciós és a politikusok hülyeségeiről szóló cikkek mellett! A hazai olvasóhoz talán csak a brüsszeli EU-s „érdekességek” jutnak el, pedig ma már az internetes keresők segítségével könnyen sírhatunk-röhöghetünk azon, hogy nemcsak a mieink korruptak-hülyék.

 

És térjünk rá egy kicsit az egyén kérdésére, hiszen mindenki esete más! Akinek jó, keresett szakmája van, az alighanem röhögni fog a fentieken, kimegy, felmarkolja a nagy lóvét, és vígan éli életét (igaza van). Azonban nemcsak ők akarnak kimenni, hanem teljesen átlagos emberek is, akik mindössze egy normális életet szeretnének, hiszen például itthon egy fiatalnak szinte esélye sincs, hogy albérlete mellett lakást-autót vegyen, és sokszor arra sem, hogy karriert építsen, és elismerjék. Számukra rossz hírem van: ez kint is nagyon nehéz. Hiába keres az ember 3-4-szer annyit, mint itthon, ha a lakásárak is 3-4-szer annyiba kerülnek. Kint is nagyon gyorsan bele lehet kerülni abba a körbe, hogy a fizetés nagy részét viszi a törlesztő, és ha elveszítjük az állást, viszi a bank a házat. Kint sem adnak semmit a segged alá, ugyanúgy meg kell küzdeni mindenért, a munkáért, a pénzért, sőt, ez a küzdelem jóval nehezebb, mert nyelvi problémák is lehetnek, ráadásul te kelet-európai vagy, ők meg a bennszülöttek. Hiába van valami „nagyon nagy” diplomád, úgy tekintenek rá, mintha egy örmény Magyarországra jönne, és közölné, hogy „én lenni nagy fej, jó diploma, okos ember, jelentkezni ide vezető”. Ugyanúgy végig kell járnod a lépcsőfokokat, mint Magyarországon: albérlet (jobb esetben, rosszabb esetben szobabérlet, pár lakótárssal), képzettségednek nem megfelelő munka az elején, csak magyar szemmel nézve nagy pénzért. Aztán persze idővel lehet, hogy feljebb tudsz lépni, de ehhez kitartás kell és olyan környezet, amelyiket nem zavarja, hogy külföldi a vezető. Ez utóbbi viszont problémás azokban az időkben, amikor kint is romlik a helyzet, nő a munkanélküliség, és ennek hatására egyre hangosabbak lehetnek a „miért nem mi kapjuk a munkát, miért a külföldiek, takarodjanak vissza ahonnan jöttek!” hangok. Itt még nem tartunk szerencsére, de nincs kizárva.

 

Félreértés ne essék, nem azt akarom mondani, hogy Magyarországon jobb, dehogy jobb, egy csomó tekintetben le vagyunk maradva, mint a kutyafüle, ez a poszt nem arról szól. Hanem arról, hogy tessék elfelejteni azt, hogy nyugaton örökké kolbászból lesz a kerítés, és annyira várják a bevándorlókat, hogy csak na. Aki ki akar vándorolni, javaslom, alaposan nézze meg a célországot minden tekintetben, és utána döntsön, mert különben nagyon nagy csalódás fogja érni! (Ezt az utolsó bekezdést különösen ajánlom figyelmébe az „eddig olvastam” típusú hozzászólóknak, jelezvén, hogy a poszt viszont eddig tart :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr814567523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közel 100 ezer magyar ment 2011-ben külföldre dolgozni 2012.06.07. 00:15:25

Tavaly májusban a többi európai ország után, a hagyományos migrációs célországok (Németország és Ausztria) is végleg megnyitották munkaerőpiacukat a kelet-közép-európai munkavállalók előtt. Az eddig esetleg feketén foglalkoztatottakat most már bejel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spongya.bob 2012.06.06. 00:19:51

Kedves Droli,

Legalább egy további motivációt kihagytál...legyen mondjuk a hármas számú:

3. Jövőbe vetett hit.

Namármost, ha úgy érzed, hogy van értelme kimenned, gürizned külfödön mondjuk alsó hangon 3-5 évet és kezded teljesen alulról, mert HITTEL kelsz fel minden nap az ágyadból az albérletedben, akkor garantáltan jobban érzed magadat, mintha ugyanezt a saját lakásdoban csinálod Mo-n. Ha pedig a kinti megtapasztalásaid - azaz a téged körülvevő környezet, közösségek, stb. - ebben megerősítenek, akkor pedig úgy érzed, hogy egy másik dimenzióba kerültél.

És akkor nem beszéltünk egyéb szempontokról, mint pl. "nekem minden képpen sz**r (itt is, ott is), de a gyerekeimnek legalább több lehetősége lesz" vagy pl. "ott is van sok h**lye, de a társadalmon belüli arányuk pont fordított a normálisok javára", stb.

Tovább hiányolom, hogy pszichológiai-személyiségbeli tényezők nem kerültek szóba: bizony előfordul, hogy hazajönnek jól kereső, komoly karrier előtt álló arcok. Egyszerűen nem érzik magukat otthon odakint, mert a pénz önmagában nem boldogít.

A témakörrel foglalkozó bejegyzések létjogosultságával egyébként egyetértek: a kivándorlás - akárcsak átmenetileg is - komoly, komplex döntés, amelynek hatását az egyénre itthonról nem lehet "kiokoskodni". Vagy bejön, vagy nem.

Nagyi Kedvenc Kisunokája 2012.06.06. 09:36:41

Örülök, hogy ilyen írások is megjelennek, oszlatva a tévképzeteket azzal, hogy "külföldön" csak az a dolga az embernek, hogy lapátolja a pénzt. Sajnos, akiknek szólna, azok ha el is olvassák, elintézik azzal, hogy "de hát a Pista is kint van és 300 ezret keres mosogatással, amihez még nyelvtudás sem kell"

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.06.06. 09:45:28

@spongya.bob: szerintem ez a 3-as számú motiváció erősen összefügg a kettessel.

Amúgy igazad van, ez egy rendkívül komplex téma (a blogon ez már a negyedik ilyen jellegű poszt), rengeteget lehet róla beszélni, remélhetőleg fogunk is itt, a hozzászólásokban.

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2012.06.06. 10:23:50

Előre bocsi, hogy nem a poszthoz szólok hozzá.

Most látom a jobb felső sarokban lévő szöveget: "Vannak blogok ahol a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek - ez nem az."
Tetszik :)

lajafix 2012.06.06. 10:28:04

végre egy értelmes téma. Bár arra hivatkozni, hogy a mostani kinti paraméterek is romolhatnak, miközben az itthoniak rosszak voltak, jelenleg még rosszabbak és kies országunk a falhoz csapódásig nem fog változtatni elég érdekes.

Minbéres képzettséget nem igénylő munkára kimenni tényleg kockázatos, de a képzettséget igénylő munkák esetében szerintem teljesen más a helyzet, és ezek messze nem vezetői pozik.

lüke 2012.06.06. 11:02:18

nem szebb!,
de jobb
-a törvényt tisztelik(és betartják)
-ha megvan a képzettséged megkaphatod ua.azt a munkabért
-van szakszervezet, ami megszabja a feltételeket
- s más fizetés
természetesen nyelvtudás nélkül senkinek nem ajánlom, mert kiszolgáltatott leszel

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 11:11:05

Öregem!Ezt a haldokló nyugat szöveget már vagy ötven éve nyomják nekünk!

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 11:16:05

Mi van coactus/bogancs/droli ?
Viktor kiadta az ukázt,mert mélyen érinti,hogy sok fiatal el akar menni?:))

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 11:19:24

Nézd!Akinek nem büdös a munka,valószínűleg megtalálhatja a számítását.
Lehet hogy te ujjongsz,mert jól jártál az egykulcsossal,de kérdés az,hogy ez itt meddig lesz fenntartható.
És kurva sok embernek nincs itthoni jövőképe.Lehet hogy odakint szarban vannak,de mi itthon méginkább.

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 11:22:07

Egyébként nyugaton az arabok szaporodnak,nálunk meg a cigányok.
Így mindenhol van esély a polgárháborúra.

Viszont most ha azt számolod hogy a németek franciák britek vannak vagy 200 millióan.Csak ezek könnyedén felszívnak innen pár tízezer,százezer embert.

komplikato 2012.06.06. 11:28:02

" Mondjuk ugyanezt a kérdést fel lehet tenni Magyarországgal kapcsolatban is, de itt van két hatalmas előnyünk, ami kint soha nem lesz: az anyanyelv teljes körű ismerete, és hogy te itt nem vagy idegen."

Ó igen, meg az a biztonság érzet, hogy tudhatod itt 20 év múlva is szarabb lesz, mint egy összeomlott Ausztriában. :D

@kifordított nagyanyó: No igen, azért fosnak Törökország EU-ba lépésétől sokan jogosan, mert állítólag 50-80 év alatt az EU lenne a legnagyobb iszlám állam :D

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 11:33:09

Vityáék mennyit fizettek ezért a posztért?:))

komplikato 2012.06.06. 11:34:07

Egész jó kis poszt ez szerintem, mondjuk az államadósság és deficit feszegetése egy picit zavaros, másrészt abszolút nem bizonyít semmit, de a többi rész mondanivalója megállna azon bekezdés nélkül is.

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 11:34:36

@komplikato: Semmi bajom velük,mert ők normálisabbak,de bassza a csőrömet,hogy mi 150 évig baszakodtunk velük,erre ők beengedik.
Ha ezt akkor tudjuk,azt mondjuk nekik:menjetek gyerekek!

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 11:35:33

Erről egyébként Hofi jut eszembe.:A kapitalizmus haldoklik.
Nahát,nem szép dolog kölcsönkérni egy haldoklótól.

ketroot 2012.06.06. 11:38:00

Most kivételesen egy olyan poszt, amivel egyet tudok érteni :D

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 11:41:40

Egyébként a szegény németek most kurva gazdagok.Mármint a jónép.
Meg azért van némi iparuk,gazdaságuk.
Baszod,ha ez címlap lesz téged szédszednek a kommentelők.
Ja,és itthon meg van túrórudi meg egri bikavér!

komplikato 2012.06.06. 11:43:20

@kifordított nagyanyó: OFF/
Én napok óta azon röhögök, hogy a sátánnak kikiáltott EU-nál könyörög a magyar kormány, sőt már tiltakozik, a pénzekért. EU pénze kéne, törvényeit meg szabályait leszarjuk. Ezt hívják felénk vidéken CIGÁNYKODÁS-nak. Meg hát miből lesz Széchenyi terv? :D /OFF

ketroot 2012.06.06. 11:45:45

@kifordított nagyanyó:

Egyébként azt nem említettem meg, hogy magával azzal a kitétellel értek egyet, ami magával az "emigrálással" foglalkozik.

Az, hogy mi lesz a nyugati berendezkedésekkel, gazdasággal? Az a jövő zenéje, amibe nem mennék bele.

nova76 2012.06.06. 12:35:22

"szerintetek a magyar államadósság a magasabb, vagy az angol (a GDP %-ban)?"

Ez milyen okos. Csak elárulok valamit, ha nekem 600eFt a jövedelmem és 300eFt a tartozásom, akkor a GDP arányos tartozásom 50%. És akkor is ha 47eFt a havi jövedelmem és 23,5e a tartozásom. Az előbbinél viszont marad 300eFt a rezsire, az utóbbinál meg 23,5e. Ez utóbbit pedig még matolcsy sem tudja kigazdálkodni a hó végéig.

makkmarce (törölt) 2012.06.06. 13:08:34

jopofa cikk.. persze szar a kulfoldieknek , meg aki ki ment annak is.. hahhahaha, ez valami fizetett propaganda szoveg?
1. akit en ismerek mernokot/matematikust es kint van, az majdhogynem tenyleg lapatolja a penzt (atszamitva havi netto 1-1.5m, es 500k/hobol megvan neki minden, tehat havi 500k/1m-t arra kolt amire akar.
2. csaladtag szinten kint van, angliaban, sima takaritokent kezdte, mar tovabb jutott, megcsinalt egy rakas kepzest, szinten havi tobbszazezer marad zsebben, es grand kanarira jar nyaralni. Szoval errol ennyit, csinald ezt utana, ha tudod itt mutyifalvan.

Masik haverom mernokkent ment ki ugy, hogy nem volt fixen allas megjelolve, az elso evben krumplit sutott, utana sikerult jo allast talalnia, es mar itthonrol kuldi az anyagokat neten, 1m feletti fizetesert.

Ha valaki kimegy, dolgozik es tanul(vegzi az ingyenes kepzeseket), siman meg tud elni ugy, hogy kozben felre is tud tenni. Ha lusta tanulni, akkor is a minimal berbol felre tud tenni/ akar penzt tud hazakuldeni a csaladnak.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.06.06. 13:26:12

@kifordított nagyanyó: "vastagbor.blog.hu/2012/06/06/sporol_az_orszaggyules#comment-form
Ezt meg ide,mindkettőt belinkeltem a másikhoz."

Szép (és szomorú) ez a Vastagbőrös sztori. De azt hiszed, külföldön nincs ilyen? Anno összegyűjtöttem pár ír politikai botrányt, íme:
nivo.blog.hu/2011/07/22/valosagshown_bukott_meg_a_politikus

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.06.06. 13:32:28

@komplikato: "Egész jó kis poszt ez szerintem, mondjuk az államadósság és deficit feszegetése egy picit zavaros, másrészt abszolút nem bizonyít semmit, de a többi rész mondanivalója megállna azon bekezdés nélkül is. "

Ezek csak érdekességek, mondjuk aki kifelé készül, nem árt, ha tisztában van ezekkel is.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.06.06. 13:34:13

@kifordított nagyanyó: "Vityáék mennyit fizettek ezért a posztért?:)) "

Sajnos semennyit, de nyitottak vagyunk mindenre :-))))

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 13:41:03

@makkmarce: Baaz!Még talán 2005-ben olvastam HVG-ben.Kimentek angliába azokról írtak.Volt aki kint dolgozott elmentek nyaralni.Két embernek Dominikára két hét teljes ellátással 700 fontba került.
És mégegyszer mondom,ha nem büdös a munka már jobbak az esélyek.

Almandin 2012.06.06. 13:42:49

@kifordított nagyanyó: Az egri bikavért nem kell máshol se nélkülözni, mert exportálják is.

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 13:43:11

@Droli: Azért valószínű odakint inkább hagynak élni.
Tuudom persze az egykulcsos adó óriási siker de itt kurvasokan egyre szarabbul érzik magukat.Tudom hogy a szar is jó,mert egymillió légy nem tévedhet de azért akkor is.Valami kurvára nem stimmel idehaza.

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 13:44:50

@Almandin: Igen ezt is írták már valahol,hogy a külföldi boltban is megkaphatod.Azt is írta valaki,hogy ha hazajön feltankol túrórudiból és lesz neki egy darabig odakint.:))

Dr. Kix 2012.06.06. 13:46:28

Hű, de demagóg ez sok helyen. De akkor egy személyes tapasztalat: ahány ismerősöm eddig kiment, annak mindnek bejött eddig a dolog. (Ez alól csak 1 kivétel volt, aki saját erőből, 0 angoltudással, 0 munkakeresési vággyal ment ki Angliába. "Majd a kinti ismerősök benyomják valahova" hozzáállással. Hát ő kénytelem volt hazajönni.)

nova76 2012.06.06. 14:33:21

@kifordított nagyanyó: "Tuudom persze az egykulcsos adó óriási siker de itt kurvasokan egyre szarabbul érzik magukat"
Az egykulcsos adóról az újságban olvastál? Vagy ilyen keveset keresel, hogy neked tényleg egy kulcsod van? Vagy csak nem nézted meg még a fizetési papírod? Esetleg minimálbéren bejelentve dolgozol és tényleg egy kulcsod van? Ezt többen többször felhozzátok, de nincs egy kulcs ebben az országban.

Morcos Kartal (törölt) 2012.06.06. 14:44:54

@Dr. Kix: Hát én is így vagyok a haverokkal. És nem a Péter nővérének a fia üzente, hanem olyanok, akikkel tíz-tizenöt éve vagyunk haverok/barátok, jóformán mind kimentek külföldre. Van aki ott alapított családot, van aki csak dolgozni jár ki, de eddig csak két ismerősről tudok, aki hazajött, az egyik nő miatt, a másik úgy gondolta, hogy gyorsan sokat keres és ő lesz a király. Nem ő lett. No mindegy.

A poszthoz: aki ép ésszel gondolkodik, az tudja, hogy kint sem könnyű - aki nem, az hamar hazajön -, de kint legalább nem LEHETETLEN. A sima átlagembernek sem lehetetlen megélni, diploma nélkül, de jó nyelvtudással. Ismerőseim nagyrészt szakmunkások, és köszönök szépen, jól elvannak kint.

A másik: mi a fasznak kellene lakást venni? Ez egy magyar specialitás, külföldön van bérlakás az ottani fizetésekhez mérve megfizethető áron, sokan abban élik le az életüket.

És végül: látszik, hogy a posztírónak fingja nincs a valódi magyar helyzetről, nem tudom hol él, mi a munkája, de hogy azt a kilátástalanságot, bizonytalanságot, és az ebből eredő zsigeri feszültséget, ami lassan tapintható az egész országban, nem érzi, az jól látszik az íráson. A magyarok nem csak a megélhetés miatt, de ez elől menekülnek külföldre.

A kormány mint valami tébolyodottan őrjöngő vak ember csapkod össze-vissza a botjával, és soha nem lehet tudni kit talál el, nem lehet tudni holnap vagy jövőre mire vet ki adót, milyen jogcímen von el tőlünk még és még több pénzt, nem lehet tudni mennyivel fogok kevesebbet keresni - sejthető, hogy sokkal -, nem lehet tudni milyen jogokat vonnak még meg tőlünk, SEMMIT nem lehet tudni és kiszámítani, mert még önmagának is folyamatosan ellentmond, és ordenáré módon hazudozik a képünkbe... és ez a legfőbb baj. Ez elől menekülnek az emberek.

Persze, hogy külföldön is van korrupció meg hülyeség, de a fenét érdekli, amikor egy kiszámítható jövőt lát(hatnak) maguk előtt, amikor nem lehetetlen megélni a normál nyolc órai fizetésből. És a legtöbben csak ennyit szeretnének az élettől. És ma ez Magyarországon egy átlagembernek lehetetlen.

spinat 2012.06.06. 15:37:45

a szerzötöl kérdem: ha a hiány -8,5%, akkor 8,5% pluszban vannak? és akkor a megdöbbentö mértékü német és osztrák hiányról nem is beszélnék.

na de megkérdem a szerzötöl azt is, hogy sorolja már a magyarországi pozitívumokat. Pl. fiatalok elhelyezkedési lehetösége, elörelépés a szakmában, munkahelyeden, mostanában érdekes téma a továbbtanulási lehetöség.

és még, ha valakinek kint mégis sikerül, akkor pár pontban szedd már össze, hogy miért is lenne érdemes a ropogós eurókat hazahozni? és ne a túró rudi pöttyeit sorold fel egyenként!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.06.06. 16:42:06

Persze, hogy külföldön is vannak hülye és korrupt politikusok, de mégis más: szeretnék egy olyan országban élni, ahol az átlagpolgár nem tudja, ki a miniszterelnök, vagy a valamilyenügyi miniszter.
Mert az ilyen országokban ha nem is éppen a legjobban, de rendben mennek a dolgok.
Mert az ilyen országokban nem a megjelenés a legfontosabb a politikusnak, hanem végzi a dolgát.
Mert ezek az országok nincsenek úgy agyonpolitizálva, mint hazánk, hogy két idegen is a politikáról beszélget a villamoson.
Mert az ilyen országokban nem attól függ minden, hogy éppen mennyire vagy közel a pártfunkcionáriusokhoz.
Mert az ilyen országokat nem osztja meg annyira végletesen a politika, hogy körül kell nézni, kinek mit mondhatsz, és fülészeti rendelő kell minden m2 fal mellé.
Vannak ilyen országok! Szeretnék ilyen országban élni! Szeretnék Magyarországon élni!
Tegyenek róla a politikusaink (elsősorban a két főkolompos, de leginkább is az, amelyik MOST is tehetne valamit!), hogy ez a két vágyam egy országban valósuljon meg, vagy keressenek maguknak más tönkretehető országot!

2012.06.06. 17:13:16

Droli,

Amit én egy kicsit hiányolok az eddigi írásaidból, legalább említés szinten, az a kultúrsokk nevű rohadék.

Mert az is a siker egyik alapfeltétele, szvsz, hogy ez ne nagyon találja meg az embert. Asszem, valamelyik korábbi írásodban említesz egy párt, akiknek jó állásuk volt, de eleinte csak hétvégékre jártak haza, aztán kész, vissza is mentek. Na ez az: lehet akármilyen jó állásod, meg beszélheted akármennyire a nyelvet, ha megjönnek a démonok, sírva futsz hazáig. És tök nem lehet tudni előre, hogy ki fogékony rá, meg ki nem.
Az viszont biztos, hogy előnyben vannak, akiket nem vár otthon semmi/senki.

Más. A személyes motivációidat nem teregetted még ki, ugye? Vagy csak lemaradtam róla?
Miért döntöttél úgy, hogy hazajössz? Írországból lett elég, vagy a magyar ugar kezdett hiányozni? És most érzel kultúrsokkot? Vagy minden kerek meg sunshine meg happiness?

Ha szabad annyit mondani, egyáltalán nem értelek. Gondolom, abban a korban vagy, amikor vagy van már gyereked, vagy hamarosan lesz. Habár nekem általában semmi bajom a mo-i léttel, egy már berendezett kinti életből tuti nem mennék haza gyereket nevelni. Már innen, thaiföldről sem, egy angol nyelvű országból meg aztán végképp.

Egyáltalán, hogy jutott eszedbe?;)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.06.06. 17:44:59

@Th's child: Lehet, nem szeretett volna ír gyerekeket... :-P

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 19:27:10

@vadász2: Ja,és nem értették volna mit beszél.:))

kifordított nagyanyó 2012.06.06. 19:35:44

@Kartal (lemondott dr.): Tegnap beírtam valahova.:Évekig nyomták hogy az egykulcsos adótól növekszik majd a fogyasztás.A riportercsaj mondja a viktornak,hogy nem nőtt a fogyasztás.Mire viktor:,Miért, kellett volna?

nova76 2012.06.06. 19:39:54

@kifordított nagyanyó:
Hogy hogy mire? Mi nem volt világos? Nincs egykulcsos adórendszerünk. Pontosabban 2 420 000 Ft-ig van egy kulcs és fölötte meg van egy másik. Csak butítják a népet azzal hogy nem a kulcs változik, hanem az adóalap.

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2012.06.07. 01:37:07

@Droli: Tekintve, hogy a baloldal most már kórosan mindig ezzel a fizetéses dologgal jön, kezdem elhinni, hogy náluk tényleg szokás (volt) fizetni a "baráti" cikkekért...

kifordított nagyanyó 2012.06.08. 10:12:55

@nova76: Volt egy ilyen tippem csak nem voltam benne biztos,mit akartál.A másik "szerző" szokott dicsekedni azzal,hogy az egykulcsossal ő jól járt.Én sajnos a keveset keresők közé tartozom + még a Cafetériával is rosszabbul jártam.
12500 helyett 5000.
Amúgy a bőrön annakidején kielemezték ezt az egy-kétkulcsos adót.

kifordított nagyanyó 2012.06.08. 10:14:42

@Golovics József: Mert a jobboldal szent tisztaszívű önkéntesekből áll akik mindent önzetlenül csinálnak.
Tudod ,nálatok néha olyan szinten védik a kormányt és a védhetetlent,hogy az ember azt hiszi,hogy ez vagy hülye vagy bérkommentelő.

Ayuamarca 2012.06.08. 14:23:46

@kifordított nagyanyó: válaszom: IGEN, VIKTOR, KELLETT VOLNA, egyébként meg anyád hogy van, volt lány valaha?
Nem lennék jó riporter, na. Az ő fogyasztásuk biztos nőtt, a többiek fogyása is nőtt, tehát minden rendben.
No, hoztam egy posztot egy az egyben, témába vág.

"Amikor a jövőről beszélgetünk, gyakran felmerül, hogy vajon visszajönnénk-e pár év múlva, ha sikerült megalapozni a jövőt, keresni egy kis pénzt, tapasztalatot szerezni, stb. Nem titok, a többség azt mondja, ha egyszer elment, nem tervezi a visszatérést. Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik nem akarnak végleg külföldön maradni.

A kérdést persze mindenkinek magának kell eldöntenie, és az sem kizárt, hogy menet közben változik meg a fontossági sorrend. Mindez csak arról a levélről jutott eszünkbe, amit Gergelytől kaptunk, aki hat évet élt Amerikában, majd hazatért. Hogy mit gondol most, az rögtön kiderül.

Gergely:

A helyzet az, hogy volt szerencsém 6 évet az Egyesült Államokban eltölteni, állampolgár lettem, meg tudtam alapozni az egzisztenciámat, 27 évesen saját lakást, kocsit tudtam venni, még pénz is maradt félretéve. Aztán visszajöttem Magyarországra.

Azt hittem minden, rendben lesz, megteremtettem a jövőmet... Ez 10 éve volt, családot alapítottam 3 gyerek, boldog család. Rá kellett jönnöm azóta, hogy akkor kicsit rózsaszínben láttam a világot.

Én nem meggazdagodni akartam és most se akarok, csak szeretném letenni az asztalra azt, amit egy 5 fős családnak kell. Egy fizetésből, és gyes, családi pótlékból ez sajnos lehetetlen.

A tartalék sajnos elfogyott, ebben az országban a 3 gyerekkel bitang nehéz megélni. Jövőt a gyerekeknek nem látok itt. Hazudnék, ha azt írnám, éhen halunk, de az ember megszokott egy bizonyos szintet, és itt nem azt kell érteni, hogy minden nap bélszínt ettünk libamájjal.

De egyszerűen nem vagyok hajlandó a gyermekeimnek gazdaságos fűrészporos virslit adni, mert csak azt engedhetjük meg. Ezért 37 évesen, családdal kell azon gondolkodnom, hogy el kell menni innen. Pedig nem akarjuk, jól érezzük magunkat itt. De kell. Muszáj.

Nem a több pénz miatt, hanem azért, mert nem tudunk megélni normálisan. Szóval ez van, ezt kell szeretni..."
Forrás: uton.postr.hu/amerikabol-jottem-es-visszamennek

Szóval kedves kincstári optimizmussal posztoló droidok, ez van. Ha nem tetszik, el lehet menni az országból.

nova76 2012.06.08. 18:17:10

@kifordított nagyanyó: Én 20e cafetéria helyett kaptam bruttó 20e béremelést. Az nettóban 10e és másodállással pont beleesek a felső sávba. Így inkább folyamatosan többet fizetek be. :-( Ezért viselem nehezen amikor valaki az egykulcsost emlegeti, ami nincs is.

kifordított nagyanyó 2012.06.08. 20:59:27

@Ayuamarca: Hát ez az.Ha más nem a kajában kéne otthon lennie egy ilyen adottságokkal rendelkező országnak.Simán meg kellene hogy engedhessünk magunknak minőségi élelmiszereket.
@nova76: Igen,de a fidszdroidok mindig erre hivatkoznak,hogy ők jól jártak az egykulcsossal.

nova76 2012.06.08. 21:54:18

@kifordított nagyanyó: Hát azért vannak akik jól jártak. Nem mi, tehát nem Te és nem is én. De akik annyit keresnek, mint a politikusaink, azok, jól jártak. Mert a második és az első kulcs is kisebb, mint volt. Nekik nem volt eddig sem jóváírás. A cafeteria nem akkora része a fizetésüknek, mint nekünk volt. Nyilván ha volt valami adó visszatérítésük, az is minimális volt az így nyert adóhoz. De valószínűleg nem is volt, mert nem egy biztosabb életbiztosításban (mint pl. én), hanem valamilyen részvényben tartják a pénzüket. Szóval ez az adórendszer a saját önös érdekeik alapján készült. De mivel nem úgy szól a törvény, hogy csak a politikusokra vonatkozik, így nyilván van egy két potyautas, aki most örül. Nekem 220e körül volt a bruttóm (fő és másodállás), és ezekkel a törvényekkel caca nettó 250e/év összeget vettek ki zsebemből. Nesze neked fogyasztás.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.09. 11:28:58

@nova76: Igen.Többek közt erre is szoktam mondani,hogy saját maguknak csinálták.Az hogy más is jól járt vele csak egyjárulékos dolog.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.10. 10:47:30

@nova76: Ja és a "másik" "szerző" ezen a blogon benyögte,hogy ő jól járt az egykulcsossal, és amit ezen nyer költi a családra félreteszi.Megvan annak a helye mint sem hogy odaadják nekem segélybe.
Nem is tudtam,hogy segélyen élek,meg hogy ő tartott el eddig.
És mindezt úgy hogy én kapok kevesebbet csak hogy ő többet keressen.

euro_állás · http://www.euro-allas.hu/ 2012.06.11. 18:46:44

Kint dolgozom 2 éve Németországban, folyamatosan jön az "utánpótlás" Magyarországról. Egyrészt tisztelem azok bátorságát akik nulla (!) nyelvtudással bevállalják, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem ragadnak meg a német munkapiacon és rossz élményekkel felpakolva térnek vissza...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2012.06.15. 19:33:27

Azért hozzátenném, hogy a

1. Az angol állampapírok kamatai 1-3% között mozognak, a magyar papírok kamatai meg olyan 5-12% között ugráltak az elmúlt években. Ennek köszönhetően az angolok államadóssága igazából még jó sokáig fenntartható így is.

2. Errefelé azért van egyfajta létbiztonság is. Ha bejársz józanul dolgozni, és nem baszod el amit elbaszhatsz, illetve nem szezonális munkád van, akkor jó eséllyel jövőre is megvan a munkád. Magyarországon ezt kb. csak a külföldi multiknál veheted biztosra.

3. Mindenhol fizetik utánad a TB-t (illetve hát annak megfelelőjét) és az adót is. A teljes béred után, nem pedig: "Figyi bejelentünk heti 16 órára, aztán a maradék negyven órát kifizetjük kp-ban, jó".

4. Ha kiköltözöl a lakásodból, a tulaj jó eséllyel vissza is adja a kauciódat. Magyarországon ez még egyszer sem esett meg velem, a tulaj tulajdonképpen jogos jussának tekinti azt a pénzt.

5. Amíg 80 pennyért van kilós krumpli, én nem panaszkodom.

6. Eddig meg sem kíséreltek átbaszni sehol (a munkahelyen kívül, de az egy másik kérdés), pedig hallották az akcentust. Na ki akar fogadni, hogy mekkora eséllyel verik át, vagy próbálják átverni Magyarországon az akcentussal beszélő külföldit?

Ugye mind hallottunk már a 3000 forintos kóláról?

7. Angliában a két legnagyobb párt a konzervatív és a labour, az utóbbit nem tudom ki vezeti amióta Blair és Gordon Brown elhúztak a képből, az előbbi meg adja a jelenlegi PM-t (Cameron). A liberálisok is még jelentősek, a többi meg tulajdonképpen törpepárt.

Az jegybank masszív pénzkibocsátást ígér, hogy enyhítsenek az eurozóna esetleges összeomlásának esetleges következményein, a Bank of Scotland részvényei ma csúnyán megugrottak, és a jelzáloghitelek kamatai még mindig 3,5% körül, mert az alapkamat maradt fél százalékon.

Kipper Williams válság karikatúráin sírva röhögtem.

Van, aki olvassa a helyi újságot.

8. Az valami eszméletlen jó, amikor kifizetek mindent, és a hó végén még mindig van 500 font a számlámon, pedig csak egy gondolatnyival magasabb a fizetésem a minimálbérnél.

Egyszerűen nincs az a túrórudi, vagy az a hazafias szentimentalizmust, ami a nyomorgás hiányát feledtetni tudja.

9. Jogosult vagy ugyanúgy a szociális juttatásokra is. Én speciel most lakhatási támogatásért folyamodom az önkormányzathoz, mert 12.000 alatt van az éves bruttóm.

10. A kormány mindenkor fenntartja azt az álláspontját, hogy rohadtul semmi köze nincs a magánéletemhez, nem akar levelezőlistára rakni, nem csesztet kérdőívekkel, és nem hazaáruló az, aki meg mer szólalni, hogy rossz vagy David.

11. A 65 pennys fánk a Sainsbury's-ben.

12. A rendőr embernek néz.

Most hirtelen csak ez jutott eszembe.

fili-busz 2012.07.02. 01:18:06

Még mielőtt egyesek behülyítenének itt embereket, akik ezért vakon neki vágnának a nagy világnak szerencsét próbálni és elvesztenék nehezen megszerzett pénzecskéjüket, néhány
adat:

Angliában a többbség nem keres 2000 fonton felül.
Hogy honnan veszem?

Innen:

www.gumtree.com/jobs/london

Assistant Management Accountant - London - Oil and Gas - 26-32k azaz nettó: 1680-2030

font/hó- és ez nagyon jó és kivételes munkahelynek számít

PROPERTY ADMINSTRATOR £14,000-£18,000 Cr0ydon - azaz nettó:1000-1230 font/hó

Assistant Managers - Bars London to GBP22,000 -azaz nettó:1450 font/hó

Au Pair / Mothers Help West Hampstead - £225 per week -azaz nettó:875 font/hó

A Kelet-Európából érkezett (sz@rkaparó) munkások (hangsúlyozom)többsége 800-1300 font/hó

keres.

Adózás:

Az évi keresetből levonnak 8105 fontot és maradék 20%-al adózik plusz hozzájön a TB.

Ahhoz hogy heti 300 kapj nettóban(normál munkában), 370 fontot kell keresni bruttóban.
A levonás 70 font, azaz a bruttó 19% adó és tb.

ebből pedig nagyon alacsony nyugdíj lesz, amiből nem tudsz vagy nagyon szegényesen tudsz

majd megélni.

Per pillanat heti 300 fontból általában erre tellik egy hónapban :

-egy szobát lehet bérelni valamelyik (kis szerencsével normális) házban 4-5 lakótárssal. állhatsz a közös WC előtt és használhatod a közös konyhát, ha egyáltalán elmosogatnak a

lakótársak maguk után. Nem mindig! Heti 100 fontért
- közlekedés 100 font/hó- (35000 ft/hó....woooooowww)
-kaja :200 font/hó (sör, cigi nincs benne)
- egy kis autó éves biztosítási díja 600-700 font/év
- egy kis autó éves adója 150 font
- benzin 1,35 font/lit
- tv előfizetés 145 font/év
- és akkor nem voltál beteg (táppénz NINCS!!!!!-csak 5év után 2hét/év)
- nem ruházkodtál
- nem szórakoztál
- nem látogattad meg a szüleidet (egy látogatás minimum 200 fontnál kezdődik úttal együtt,
ajándékok nélkül)

Lehet számolni.

"de egy pár női cipőt kapok 9Ł-ért."

Milyet? Kéreg nélkülit?
Ha eddig nem volt bokasüllyedésed,akkor most lesz.
Az angol nők többsége bokasüllyedésben szenved, (többekközött) az ócska, kéreg nélküli cipők miatt. Figyeld csak meg!

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Anglia 500 éve kirabolja a gyarmatait, nem kis mértékben ebből töltve fel a köétségvetését. Még Mo-t viszont 500 éve kirabolják.
Ezért MO-t összehasonlítani Angliaval(a nyugattal), kb.olyan mint összehasonlítani a

dobókockát az almával.
De hát ezt fel is kellene érni ésszel,nem?

És pár adat és pillanatkép:

Angol államháztartási deficit: 10.4% , 2010-ben (harmadik legnagyobb az EU-ban)

www.telegraph.co.uk/finance/economics/8473705/UK-has-third-biggest-budget-deficit-in-Europe.html

Egyébként Anglia is elég rosszul áll.
Korházakat akarnak bezárni és "...a kormány 710 ezer fős leépítést kíván végrehajtani a közszférában a 2015-ig tartó parlamenti ciklus végére."

www.origo.hu/nagyvilag/20111130-az-elmult-harminc-ev-legnagyobb-kozalkalmazotti-sztrajkja-kezdodott-szerdan-nagybritanniaban.html

"Több száz tanárt és iskolaigazgatót vesztegettek meg Nagy-Britanniában az önkormányzatok

az elmúlt években: többségüknek több tízmillió forint végkielégítést ígértek, ha önként felmondanak a munkahelyükön – adta hírül a The Telegraph."

eduline.hu/kozoktatas/2012/5/30/Tizmilliokat_igertek_a_tanaroknak_ha_felmon_8XWPZS

Ja és mostani bankbotrány....hááááát!
Jé nyugaton is vannak , akik hazudnak és ebből óriási hasznot húznak?
Na ne mááááá!

Van még kérdés?
:-)

Ja és nem vagyok egy párt tagja sem.
Vallom, hogy a kormány nem azonos az országgal és k.rvára elegem van, hogy mindenki Mo-t fikázza.
Akinek annyira nem tetszik Mo-on, miért nem megy el szép csendben és nem köpköd oda ,ahonnan eddig evett?

További szép napot!
süti beállítások módosítása