Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mennyi legyen jövőre a nyugdíjemelés?

2012. június 17. - ccactus

Nívós szerzőtársam alaposan belemarkolt a darázsfészekbe minapi nyugdíjakkal foglalkozó cikkével. Mivel nekem is van mondanivalóm a témában, ezt most én is örömest megteszem. Egyszersmind reflektálni is szeretnék a sok száz hozzászólás között vissza-visszatérő felvetésekre.

Ugye arról van szó, hogy a 2013-as költségvetési törvény tulajdonképpen minden állami transzfert befagyaszt jövőre a családtámogatástól kezdve a közalkalmazottak bértáblájáig, kivéve egyetlen tételt, a nyugdíjakat, amelyek a törvényeknek megfelelően az előző évi infláció mértékével, tehát 4,2%-kal növekednek jövőre.

Szerzőtársam felvetette, hogy mi lenne, ha jövőre a nehéz helyzetre tekintettel eltekintenénk a nyugdíjak emelésétől, és 2013-ban is a 2012-es összegű nyugdíjat kapnák meg. Az így megtakarított nagyjából 100 milliárd forintból pedig támogathatnánk a vállalkozásokat, vagy visszaállíthatnánk az alacsony keresetűek adójóváírását, esetleg csökkenthetnénk belőle az államadósságot, amit részben például pont a néhány évig fizetett 13. havi nyugdíj is generált. Egyszóval ilyen forrásból is próbálnánk kicsit előremozdítani hazánk gazdaságának beragadt szekerét.

Ezen a ponton elszabadultak az indulatok. Néhány olykor egészen elképesztő típusvélemény könnyen azonosítható volt a hozzászólások között:

  1. A nyugdíjasok élősködő haszonleső szent tehenek. A nyugdíj pedig tabutéma, hiszen 3 millió szavazóról van szó, ezért mindegyik párt a kedvüket keresi. És akár néhány ezer forinttal is megvásárolható a szavazatuk.
  2. Legalább a csúcsidőszaki tömegközlekedési kedvezményeiket vonják már meg tőlük.
  3. Nem a nyugdíjasokat kellene nyomorgatni, hanem az oligarcháktól (Simicska, Járai, Csányi, Pintér,… egyéb tetszőleges Fideszhez közeli nevek, [Hagyózni, Sukorózni meg ne próbáljon senki, mert a fejét leszedik, meg különben is a maiakhoz képest az csak aprópénz]) kellene elvenni a pénzt.
  4. Sávos nyugdíjemelés kellene, csak az kapjon nyugdíjemelést, akinek alacsony a nyugdíja, a magas nyugdíjakat meg húzzák vissza alacsonyabb szintre.
  5. Gyerekesek javaslata: Nyugdíjat mindenki a saját gyereke nyugdíjjárulékából kapjon, a gyermekteleneknek meg úgyis kevesebb a kiadásuk, ők takarékoskodjanak maguknak.
  6. Gyermektelenek javaslata: Oké, de akkor vonjunk meg mindenféle gyermeknevelési és családtámogatást, hogy legyen miből félretenni.
  7. Mások sem az 5-ös sem a 6-os ponttal nem értenek egyet, hiszen mi lesz azokkal akiknek…. (önhibájukon kívül nincs gyerekük, külföldre megy a gyerekük, fiatalon meghal a gyerekük… szokásos magyaros elbonyolítás, mindenféle javaslat kritizálása, pozitív építő hozzáállás és javaslatok helyett)
  8. Egyesek szerint hiba volt egyáltalán felvetni a nyugdíjtémát, hiszen csak arra jó, hogy egymásnak ugrasszuk vele a különböző generációkat.
  9. Mit akarnak csökkenteni a nyugdíjon, hisz a rezsi olyan magas, hogy elviszi a nyugdíj nagy részét.
  10. Azért nem szabad a nyugdíjakhoz hozzányúlni, mert idős emberekről van szó, akik egy jövedelemcsökkenéshez nehezebben tudnak alkalmazkodni (pl. pluszmunkát vállalni), mint egy hasonlóan nehéz helyzetben lévő, de fiatal ember.

 

Hozzám személy szerint e legutolsó vélemény áll a legközelebb. Azt gondolom, hogy új nyugdíj játékszabályokat csak olyanokra vonatkozóan lehet megalkotni, akik ma még fiatalok, így van még idejük felkészülni a várható időskori viszonyokra. A mai nyugdíjasok rendszeréhez csak legvégső esetben lehet negatívan hozzányúlni.

Amire szeretnék még külön kitérni, az az előző felsorolásból a 9-es pont, vagyishogy olyan magas a rezsi, hogy az önmagában elviszi a nyugdíj legnagyobb részét. Szokás ezt az érvet egyébként a bérből élőkre is felhozni, hogy de hát a villanyszámla ennyi meg annyi, a fűtésre meg téli hónapokban az egész fizetés is kevés. Ezért is emelni kell a béreket és a nyugdíjakat.

Erre a leghatározottabb válaszom az, hogy egy nagy frászt!!

A magyarországi rezsiszámla többszöröse a nyugat európainak. Nem azért, mert itt magasabbak lennének az energiaárak, vagy mert 27%-os az áfakulcsunk, hanem azért, mert a magyar háztartások szélsőségesen energiapazarlók. Sőt az az általános szemléletmód, hogy az energiatakarékossági beruházások valamiféle úri-burzsuj gaztettek, hiszen nem elég, hogy az illetőnek magasabb a jövedelme, mint az enyém, de emellett még a rezsije is alacsonyabb, és ez elfogadhatatlan.

Ha az ember szétnéz Angliában, Ausztriában, Németországban, vagy akár Franciaországban, azt tapasztalja, hogy rezsit csak az fizet, aki fizetni akar. Nulla villanyszámlával, nulla fűtésszámlával és minimális vízdíjjal működnek a háztartások, ha nem akarnak rezsit fizetni. Alapnak számít ugyanis a megfelelő hőszigetelés és a megújuló energiarendszerek (szél, nap, földhő) telepítése minden egyes házra. És ezt az állam ott jelentős mértékben támogatja. Az önerőt kamattámogatatott hitel formájában lehet előteremteni, és még ki is egészíti az állam vissza nem térítendő résszel.

Ha tehát valaki azzal érvel, hogy a kormánynak támogatnia kell a nyugdíjasokat és a kiskeresetűeket, mert magas a rezsi, akkor azt én ellenzem. A kormánynak a rezsi csökkentését kellene támogatnia a nyugaton bevált módszerekkel. És akkor máris nem azzal a problémával kell szembesülnie a kispénzűeknek, hogy esznek, vagy rezsit fizetnek, hiszen a rezsikérdés megoldódott. Az evés kérdése meg megint nem szabadna, hogy probléma legyen egy agrárországban…

Miközben tehát egyre többen követelik nagyon helyesen, hogy az állam ne a költségvetés kiadási oldalához igazítsa újabb és újabb adókkal a bevételi oldalt, hanem fordítva, közben meg a béreknél és a nyugdíjaknál senki sem a kiadások lefaragásával foglalkozik, hanem pontosan a jövedelmek kiadásokhoz igazításával. Nem ártana összehangolni az emberek mikro- és makroökonómiai szemléletét.

Szóval akkor mennyivel emeljük jövőre a nyugdíjakat? Infláció mértékével? Vagy az alatt? Vagy afelett? Vagy differenciáltan? Vagy csökkentsük? Ez a mai szavazásunk témája:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr274593138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rámenős 2012.06.17. 06:22:26

Már nem is bonyolódok bele a cikkek olvasásába. Fúj, nem szép dolog.
Egy egy mondat.
Az energiatakarékossági beruházások valamiféle úri burzsuj.
Hát ez nagyon igaz. Hozzátéve, hogy nincs hozzáértő szakember, sem állami támogatás. Az áfáról meg nem is beszélve.
Magam is azért próbáltam, mert tudtam, hogy nem lesz pénzem a magas rezsit a nyugdíjból fizetni. Nem számoltam megtérülési időt. De, hogy ne is működjön hatékonyan, arra nem gondoltam.
Hat épületgépészt fogyasztottam, 3 komoly átszereléssel.
És ez csak egy kicsiny szelete a mai állapotoknak.

nyünyüge 2012.06.17. 07:56:17

Nekem nagyon nem tetszik, ez az egyre erőteljesebben alkalmazott és a "tömegdemokrácia" meg a technológiai lehetőségek által egyre hatékonyabb "oszd meg és uralkodj" technika, aminek segítségével a politikusok megkönnyítik maguknak az igazán nehéz döntéseket. A keveset kell elosztani, nyilván egyre kevesebb jut a különböző célokra, rétegeknek, ami nehéz politikai döntéseket kíván. Erre ahelyett, hogy a társadalmi kohéziót, az egymással való szolidaritást próbálnák erősíteni minimálisan a propaganda szintjén, inkább egymás ellen hergelik a generációkat, társadalmi csoportokat, rétegeket. És erre mi gyakran vevők vagyunk. Most éppen bevesszük a mindenki táppénzcsalók, potyautas, álrokkant, 40 évesen korengedményes nyugdíjas, ... szövegeket és számokat, mert így egyszerűbb, meg mert mindenkinek van pár elrettentő példája.
A konkrét kérdésre válaszként, én el tudnám fogadni, hogy egy-két évre (de szigorúan csak annyira) befagyasztják a nyugdíjakat (esetleg a bizonyos összeg felettieket), különös tekintettel arra, hogy igazán nehéz és méltatlan helyzetbe a nyugdíjas státuszból kiszorítottak kerültek.
(amúgy kezdő nyugdíjas vagyok, magasnak számító nyugdíjjal)

alfa.orionis 2012.06.17. 08:51:37

@nyünyüge: "ahelyett, hogy a társadalmi kohéziót, az egymással való szolidaritást próbálnák erősíteni "

Ott kezdődik, hogy a család kohézióját kell erősíteni. Ebben az a szomorú, hogy erre újra meg kell tanítani az embereket.

@rámenős: hasonló cipő. Hallottam egy riportot arról, hogy ha állami támogatással a meglévő házakra napelemetetőket szerelnénk, szinte 0-ra csökkenthetnénk az energiaköltségeket, mert aktív házként visszatáplálható lenne a rendszerbe az energia, így azok, akiknek még nincs, szintén egyre csökkenő energiaárakkal számolhatnának.Sajnos nem tudom a cég nevét, amelyik képviselője (tulajdonosa) ezeket elmondta, de első hallásra nagyon meggyőző volt. tehát nem a meglévő tetőre a napelem, hanem maga a napelem lenne a tető. De ma, ha olyan házat építesz, amely független tudna lenni minden energia-és egyéb szolgáltatótól, inged-gatyád kifizetheted a leválásra. Egyszerűen nem engedik, azzal a jelszóval, hogy ha te kiszállsz, a bent maradóknak többet kell fizetni. A lobbiérdeket felülírják a normális gondolkodást.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 09:03:10

@alfa.orionis:

"Egyszerűen nem engedik, azzal a jelszóval, hogy ha te kiszállsz, a bent maradóknak többet kell fizetni. A lobbiérdeket felülírják a normális gondolkodást."

Ezért írtam, hogy szemléletmódváltás kell. Jövedelememelési követelések helyett rezsicsökkentésre kellene fókuszálni.

Különben állítólag csak 1-2 millió Ft-tal kerül többe egy passzívház építése egy hagyományosnál, úgyhogy gyorsan megtérülne.

Épelméjű 2012.06.17. 09:15:44

"Hozzám személy szerint e legutolsó vélemény áll a legközelebb. Azt gondolom, hogy új nyugdíj játékszabályokat csak olyanokra vonatkozóan lehet megalkotni, akik ma még fiatalok, így van még idejük felkészülni a várható időskori viszonyokra. A mai nyugdíjasok rendszeréhez csak legvégső esetben lehet negatívan hozzányúlni."

Tessék, elismerted, a nyugdíjasok szent tehenek. Gratulálok, jó Fideszes vagy MSZP-s politikus lenne belőled...

A magyar nyugdíjrendszer hibái:
- korkedvezménnyel 4x évesen is nyugdíjba lehet vonulni rendőrként, katonaként, stb... 2012-ben 78 milliárd Ft volt erre a kiadás
- a lakossághoz mérten EU-ban nálunk van a legtöbb rokkantnyugdíjas, közel 700-800, kik közül már sokaknak öregségi nyugdíjra váltott ellátása, 400-500 milliárd körül van ellátásuk évente
- az előző rendszer haszonélvezői közül (pl Biszku Béla) 300-400.000 Ft / hó nyugdíja van sokaknak
- a gazdasági helyzetre tekintet nélkül állami nyugdíjaknak nincs maximális összege
- nyugdíjakon felül egyéb kedvezményekben részesülnek nyugdíjasok, pl utazás ingyen...
- az elmúlt években elfogadott volt, hogy akár 5x évesen is el lehetett menni nyugdíjba
- alacsony a nyugdíjkorhatár

megoldás:
- holnaptól maximalizálni az összes nyugdíjas nyugdíját, munkában eltöltött évektől függetlenül, mondjuk 100-110.000 Ft (Ha egy 2 gyermekes, minimálbérből élő 4 fős család 160-170.000 Ft-ból meg tud élni, akkor 1 db nyugdíjas is oldja meg 100-110.000 Ft-ból)
- 50 éves kor alatt mindenkinek elvenni a nyugdíját, aki 50 év alatt ment nyugdíjba, azoknak is elvenni a nyugdíját.
- 50-55 évesek nyugdíját azonnal minimál nyugdíjra csökkenteni
- megszüntetni vagy radikálisan csökkenteni minden kedvezményt a nyugdíjasok esetében, pl utazási
- nyugdíjkorhatár1 holnaptól 65 év, majd 15 év alatt fokozatosan 69-re emelni
- minimál nyugdíjat 15 %-al megemelni
- nyugdíj emelés következő évektől csak a járulékbefizetések mértékének emelkedésének 30%-ával lehet (ezzel elérhető, hogy járulékemelkedés esetén a nyugdíjrendszerben tartalék képződjön)
- rokkant nyugdíjak összegét maximalizálni, de nem lehet magasabb a minimálnyugdíjnál
- akinek nincs meg X évnyi munkaviszonya, mondjuk 30-35, az nem kaphat nyugdíjat

Mivel kommunista országban élünk, ahol többségben vannak a kiváltságosok az idióták és ingyenélők, ezért esélyünk sincs normális nyugdíjrendszer kialakítására...

Mai állapotok eredménye:
- aki tud külföldre szándékozik menekülni, lásd orvosok...
Gratulálok elbaszott Magyarország....

Bözsike53 2012.06.17. 09:19:55

Szégyen ahogy a nyugdíjasokról írnak.Általánosítani?? 42 évet dolgozva mentem nyugdíjba.nincs olyan ember akinek a családjába ne lenne nyugdíjas ember. Ne felejtsétek ki dolgozott idáig ebben az országban. Az úgynevezett Ratkó gyerekek, addig volt pénz, de mikor ők mennek nyugdíjba, arra elherdáltak mindent. Most nem akar senki hivatalos, bejelentett, leadózott munkát végezni!! Mi lesz itt??? A magyar vállalkozók is csak minimálbérért foglalkoztatják a legtöbb embert, a többi fizetés a zsebbe vándorol!!És még hogy a nyugdíjasokat kell szidni. Olyan a társadalom ahogy bánnak az idősekkel. Aki pedig érdemtelenül kap nyugdíjat el kell tőle venni, ne a szorgalmas dolgos emberek ázsióját rontsa. Természetesen mindenhol vannak ilyenek. Színészek, BM dolgozók stb. korai nyugdíjazása?? De a sok gazdag síró-rívó kisnyugdíjasnak nevezett főleg énekesek!! Oda küldeni a NAV-ot vizsgálódni! Miből is lett a vagyon ha csak nyugdíj alapot ilyen keveset fizettek?? Netán nem bejelentett jövedelemből?? De az özvegyi nyugdíjak is! Halott után nyugdíjat?? De vizsgálják meg a régi pártállam sokat kereső, magas nyugdíjból élőket is!! Ne általánosítsunk. Nagy itt a baj, csak senki nem mer hozzányúlni ezekhez a kényes dolgokhoz, pedig kellene Orbán Viktor!! Fasza gyerek vagy, mutasd is meg!!Ne törődj a sok gáncsoskodóval!! Ha itt valaki nem tesz rendet sosem lesz.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 09:23:17

@Épelméjű:

Én az időskori nyugdíjasokra gondoltam, amikor az általad idézett mondatot leírtam.

A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatával és a korengedményes nyugdíjazás megszüntetésével én is maximálisan egyetértek. (Megjegyzem ez is sok szavazó elfordulását okozta a Fidesztől, mégis bevállalták.)

Épelméjű 2012.06.17. 09:26:46

Kapitalista javaslat a kommunista mosttal
szemben:

100.000 számra vannak Budapesten, megye székhelyeken és városokban 4 fal közé panelba vagy jobb esetben téglába zárva nyugdíjasok. Vidéken 1-2 milliórt lehet veneii 50-100 m2-es családi házakat 1-2-3.000 m2-es kertekkel. Rezsije mindeniknek fa tüzelésnek és közös költség hiányának köszönhetően közel fele, harmada.

Nyugodtan el lehet adni a pesti belvárosi és egyéb lakásokat 5-10-20-30 milliókért és lehet belőle venni Tolnában, Somogyban, Baranyában vagy akár Borsdoban, Szabolcsban 1-1 házat 1-2 millióért, amire mondjuk 1 milliót költve lehet szigetelni és felújítani.

Aztán a megmaradt 2-7-17-27 millió Ft-ból, kamataiból és a rezsi költségek csökkenéséből keletkező pluszból vígan elélni!!!!!!!!!!!!!!

De nem, NEM lehet azt, hogy az 5-10-20 milliós INGATLANVAGYONNAL rendelkező PROLI nyugdíjasok eladják és vidékre költözzenek!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NEM!!!!! Dögöljön meg minden alkalmazott, mert nekik KELL a kibaszott sok esetben akár 200.000-es nyugdíj!!!!!!!!!!!!!

Kibaszott kommunista ORSZÁG a mienk!!!!
Idióta magyar alkalmazottak, vállalkozók és fiatalok.... Ebben a rohadt országban annak szava nem lehet KI ÉRTE DOLGOZIK!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 09:30:39

@Épelméjű:

Kapitalista javaslat az, hogy annak legyen nyugdíja, aki járulékot fizetett.

Az általad javasolt költöztetős megoldás azt eredményezné kapitalizmusban, hogy a panelek elértéktelenednének, hiszen a nagy kínálat rászakad a piacra, a falusi családi házakból meg hiány lenne...

Épelméjű 2012.06.17. 09:41:08

Át van itt verve mindenki, alkalmazottól, tanulón, nyugdíjason át a vállalkozókig.
A kibaszott politikusok tönkretesznek vagy hagynak menni mindent.

Addig nem lesz ebben az országban rend és normalizált működés, míg Fidesz és MSZP kormányban vagy erős ellenzékként jelen van.

A nyugdíjasok közül millió kik megérdemlik nyugdíjukat, de mellettük millió kik nem vagy nem annyit amennyit kapnak! Amíg százezresre vagy milliósra tehetőek a potyautasok, addig sajnos általánosítnai fognak sokak. Mert mi mást lehet ha 10-ből 4 nem oda való vagy úgy?

Pl: őstermelők városi piacokon. 10-ből 8 csaló, álőstermelő. A 2 valós nem tesz a 8 ellen, megtűri őket. A vásárlók előbb utóbb az összeset csalónak nézik majd, a 2 igazit is...
Kik tehetnének ez ellen? A valóban termelő őstermelők!

Kik tehetnének a nyugdíjasok megbecsüléséért? A megérdemelten nyugdíjbavonulók, kik elítélnék a nem megérdemelten nyugdíjbavonulókat.

Pl.: egy nyugdíjas tüntetést nem láttam, hogy pl rendőr NE mehessen 4x évesen nyugdíjba....
Egy nyugdíjas tüntetést nem láttam, hogy maximalizálják a nyugdíjakat, vagy emeljék a nyugdíjkorhatárt....

A nyugdíjukat jogosan kapók semmit nem tesznek igazságtalanul kapó nyugdíjasok ellen... Halgatólagosan támogatják Őket.... Ennek következménye az általánosítás! 1 nyugdíjas mindenkiért minden nyugdíjas 1-ért. Akkor az összes szívjon, mondják a nem nyugdíjasok.
Joggal, szerintem.

A 40-50 évet dolgozó nyugdíjas igen is álljon ki és mondja: ne adjanak a 40 éves rendőrnek nyugdíjat, mert NEM ÉRDEMLI MEG, hozzá képest....

Ilyen mikor volt MAon?
Soha..... Mikor lesz?

nyünyüge 2012.06.17. 09:47:36

@Épelméjű:
szépen felsoroltad azokat a sztereotípiákat, amiket a politika tálalt az elmúlt években, függetlenül azok igazságtartalmától.
Mert sok rokkantnyugdíjas volt Magyarországon, de a 700 ezres szám tömény félrevezetés, mert a rég öregségi nyugdíjkorhatárt elért rokkantakat is tartalmazta. Sok korán nyugdíjazott volt - elsősorban a fegyveres testületeknél - de már évek óta nem lehet 4x évesen nyugdíjba menni.
Azt is rosszul tudod, hogy nincs nyugdíjplafon, van, valahol 300 eFt alatt, az 57 év alatti nyugdíjasokat a kormány egy tollvonással már járadékossá minősítette (ha nem tudnád) és nem kapnak semmilyen nyugdíjas kedvezményt,...
Igen, jelen gazdasági és demográfiai helyzetben csökkenteni kell a kedvezményeket, igen, át kell gondolni az egész nyugdíjrendszert (de fokozatosan és előremenőleg szabad csak generális változásokat bevezetni). És nem szabad, a társadalmi együttélést veszélyezteti az emberek egymás ellen hergelése.
Mit tehet arról egy jelenlegi járadékossá minősített volt nyugdíjas, hogy őt mondjuk 53 évesen nyugdíjba küldték egy állami intézményből? Vagy csoportos létszámleépítésben? Mi irigyelendő egy másik 54 éves emberen, aki előtt az elmúlt 10 évben folyamatosan húzták előre a nyugdíjkorhatárt, és azóta sincs közelebb hozzá egy évvel sem!?!

Bözsike53 2012.06.17. 09:49:24

Épp ezért írtam én is itt, és még sok helyen, de nem megyek tüntetni, ne feledd mi már nem vagyunk fiatalok! Elhányom magam mikor a média elkezdi a kisnyugdíjas milliomosok sztárolását. Medveczky, Koós, Araczki, stb, sorolhatnám.

Bözsike53 2012.06.17. 09:52:37

De a nagyon kussoló pártállami nyugdíjasok????????? Azokat is meg kellene már nézni mennyiből élnek!! És milyen fiatalon el mentek nyugdíjba, azóta élvezik, bennünk pedig 42 évi bejelentett munka után is gyaláznak egyesek!!és nem sok nyugdíjjal éldegélünk!

nyünyüge 2012.06.17. 09:53:29

@Épelméjű:
a költözzönek a nyugdíjasok öregkorukra a lakótelepről számukra ismeretlen falvakba újíttassanak fel házat és éljenek ott egyedül, egyre idősebben, távol a rokonságtól, ismerőstől c. javaslatod alapján meg csak az jut eszembe "Épelméjű vagy-e?

Bözsike53 2012.06.17. 09:55:47

Nem szabad általánosítani, a vezetőink feladata feltárni a hiányosságokat, és ebben támogassuk őket, persze ha megérdemlik! Végre legyen már igazság valamennyire, teljesen úgysem lesz!

Bözsike53 2012.06.17. 09:57:22

@nyünyüge: sok nyugdíjas még segíti a gyerekeit, és unokáit, akkor távol tőlük hogyan is?? Elküldje a pénzt, az öreg pedig rohadjon meg az elnéptelenedett falvakban??

alfa.orionis 2012.06.17. 09:59:56

@ccactus:
Hát nem, sokkal több, persze attól függ, mekkora és milyen anyagokat, gépészetet alkalmaznak.
De jogos, amit írsz.

Passzívház, alacsony energiaigényű ház, A+-os ház, autonóm ház, zéró CO2 ház, aktív ház, öko ház, szolárház, fenntartható ház...

Ha ilyeneket építünk, több jut nyugdíjra:)

www.csaladihaztervezes.hu/blog/passzivhaz,-alacsony-energiaigenyu-haz,-a-kategorias-haz

Épelméjű 2012.06.17. 10:01:19

@ccactus:

Lassú folyamat, sok éves vagy évtizedes. Nem egyszerre mindenki, hanem aki józan paraszti eszével belátta. Ha 100.000 a nyugdíj és 60.000 a rezsi, akkor nem éri meg városban maradni, mert vidéken csak vai 20.000 Ft. Akkor majd mindenki eldönti, hogy 60 vagy 20 rezsiért hol marad. Sokan lesznek, kik azért is maradnak, Ők elbuknak és sok év múlva elárverezik lakásukat a közműtartozások miatt.
Az okosak időben lépnek és vidéken jómódban tengetik életüket.

Ez a kapitalizmus kérlek szépen, ahol az egyéni döntések következménye a JÓLÉT vagy PUSZTULÁS! Ma kommunizmus van, ezért ki jól vagy rosszul dönt mind jól jár...

alfa.orionis 2012.06.17. 10:20:43

@nyünyüge: Első hallásra meredek javaslat volt, de azért van benne ráció. A nyugdíjasok is emberek, kapcsolatokkal, barátságokkal, közös hobbyval.
Én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy négy-öt ilyen nyugdíjas házaspár mondjuk együtt költözik egy faluba, a felszabaduló panelt meg tudnák venni fiatalok, jöhetnek a gyerekek, szaporodik a nemzet! :)

Valahogy úgy érzem, sokan azt gondolják, a "nyugdíjas" valami beteges véglény, aki csak vonszolja magát a halálig. Az én anyám 75 éves, rendszeresen dolgozik (otthon), adót fizet és sütit süt az unokáinak. Egyedül van már, ezért nem engedném falura egyedül, de 60-as, viszonylag egészséges emberek városközeli településeken, társaságban egészen más életminőségben élhetnének, mint egy panelbe zárva. Arról nem is beszélve, hogy a friss gyümölcs, zöldség, a lekvárok meg a kert mennyit segítenének az unokákon. Nyilván nem mindenki tudja megtenni vagy nem is teheti-de jópáran igen. És lenne még 20 jó és hasznos évük.

Teszt.Elek 2012.06.17. 10:24:34

Annyira bírom, hogy amikor a megújuló energiaforrásokról, meg nulla rezsiről, meg öko dolgokról beszélnek az emberek, valahogy elfelejtik, hogy mennyibe is kerülnek ezek a beruházások, mi több.. mennyibe kerül a fenntartásuk / karbantartásuk.

Mert ahogy egy panel ház hőszigetelése sincs ingyen, úgy egy öko ház is drágább, mint a nem öko társa.

Persze mondhatjuk, hogy idővel visszahozza az árát, de pont ezen van a hangsúly: IDŐVEL és még akkor se lesz teljesen ingyen, mert ami technikai berendezés létezik, az mind igényel időnként felújítást, időszakosan karbantartást, mi több.. el is romolhat.

Szóval igen, papíron jól mutatnak a zöld házak. Még azt is elhiszem, hogy olcsóbbak mint a nem zöld társaik, de nem.. közel sincsenek ingyen. Az is pénzbe kerül, csak mivel nem havi rendszerességgel rezsi formájában fizeted meg az árát, ezért kevésbé átlátható, hogy pontosan mennyibe is fog ez neked fájni.

Ez kb olyan, mint venni egy autót, miután kiszámoltad, hogy az még ezekkel a benzin árakkal is olcsóbb mint a BKV és csak utána döbbenni rá, hogy az autóba olaj is kell, gumit is cserélni kell rajta időnként, néha elromlik, valaki összetörheti, időnként karban kell tartani és hopp.. máris egy nagyságrenddel a BKV bérlet felett van a z átlagos havi kiadásod, csak ezt, ha nem számolsz konkrétan utána, akkor nem látod.

Tudatlanság, boldogság.

nyünyüge 2012.06.17. 10:32:23

@alfa.orionis:
Nem arról van szó, hogy egyeseknek ez nem megoldás. Vannak is olyanok, akik visszaköltöznek szülőhelyükre, vagy arra a településre, ahol a telkük volt.
Lehetne intézményes segítséget adni ehhez, ha mondjuk egy falusi önkormányzat egyszerre több házat felkínál megvételre.

Én ezt az hangulatot, hogy pusztuljon az útból ez a sok hülye nyugdíjas nehezményezem, de nagyon.
Milyen alapon várjuk el bárkitől, hogy mélyen áron alul eladja a nagy nehezen összekuporgatott-fenntartott lakását és új életet kezdjen 6x évesen egy ismeretlen helyen, ráadásul mindenféle garancia nélkül? Aki megszokta, hogy két megállóra van az orvos, meg a gyógyszertár, holnaptól tudomásul veszi, hogy errefelé hetente egyszer van körzeti orvos és szakorvos a legközelebbi városban, elérhető egynapos kirándulással?

megfigyelt 2012.06.17. 10:40:19

@nyünyüge:
Olvasva az érzelmektől túlfűtött hozzászólásokat,megállapítható a nagymérvű tájékozatlanság.Belátom ,hogy nem egyszerű a nyugdíj káoszban rendet vágni ,de nem lehetetlen amennyiben Orbán Viktor fel merné vállalni a 2009 őszén tett reális kijelentését" VISSZA TÉRÜNK A 2002_ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ" A nyugdíjak mértékére nagyobb hatással van a nyugdíjba vonulás mint a befizetett járulék ésd a ledolgozott évek. 2002-ben 80 000ft számított 100%ig nyugdíj alapnak és a 183 001 ft feletti résznek csak a 20%-a,míg 2009-ben 258 000 ft számított 100%-ig és a 331 001 ft nfeletti résznek pedig a 70%-a ezt a helyrehozhatatlan hülyeséget KORÓZS LAJOS és barom bandája követte el KÜLFÖLDI HITEL terhére állapítottak meg luxus nyugdíjakat és következményként 2009-ben 599,068 MILLIÁRD ft külföldi hitelt kellett betolni a nyugdíj kasszába.. A tisztánlátás kedvéért aki 2002-ben ment nyugdíjba úgy, hogy 45 éves munkaviszonya volt és 1988 óta a mindenkori átlagbér több mint 4x-esét kereste annak éri el most a nyugdíja a 200 000 ft-ot az a nyugdíjas aki ugyanilyen feltételekkel az utóbbi években ment nyugdíjba annak 140 000ft al magasabb a nyugdíja ezt nevezem luxus nyugdíjnak. A 2004 előtt nyugdíjazottak közül 1% körüli a 200 000ft-ot elérő nyugdíj ,míg a 2004 utániaknál ez 10%. Amennyiben a 2002-es nyugdíj színt maradt volna 2003 után akkor évi 400 MILLIÁRD ft al kevesebb lenne az évi nyugdíj kiadás és nem lennének luxus nyugdíjak. Törvényesíteni kell,hogy mindenki a befizetett járulék és a ledogozott évek alapján kapja a nyugdíját Biszku Bélától Smidt P.álig

Gyorgyevics 2012.06.17. 10:40:32

@Épelméjű: Kedves vadkapitalista!
Nyugdíjasként "érintve" érzem magamat, de nem bántottál meg az alábbiak miatt:
1./ Amit Te javasolsz, az nem kapitalista megoldás (lásd fenn!)
2./ Több dologban tárgyi tévedésed van: a vidéki rezsiköltség egyáltalán nem alacsonyabb, mint a városi!
3./"Kapitalistaként" teljesen figyelmen kívül hagyod a "magántulajdon szentségét"!
4./ A nyugdíjas "szent tehenek" a nyugdíjukat a 40-42-45 stb. éves munkaviszonyuk alatt rendesen megfizették. Ehhez hozzányúlni még Magyarországon is JOGTALAN!
5./Megsérted a szabad lakóhelyválasztás lényegét is. Te lágereket akarsz kiépíteni a lakosság különböző rétege számára!
6./ Teljesen félrebeszélsz, ha vagy kapitalizmusban vagy kommunizmusban gondolkodsz!!! Mo.-on egyik sem volt ( nézd meg az értelmező szótárban, hogy melyik mit jelent!!!
7./ Az ilyen "okoskodó" állampolgárok miatt van itt ez az ország, ahol van, mert Te teljesen figyelmen kívül hagyod azt a tényt, hogy ebben az országban eddig minden kormány óriási hibákat követett és követ el.Felmented ezeket!
Ugyan miért?
8./ Azt azért jól jegyezd meg: amelyik kormány (párt) itt a nyugdíjakhoz negatív értelemben hozzányúl, az soha többet nem kerül hatalomra! Nem 3 millió nyigdijas van, hanem a családtagjaikkal együtt minimum 5 millióan vagyunk,ennyi szavazatot nem tud egy "nyerő" párt sem nélkülözni.
9./ Mielőtt nekem esnél, kérlek gondolkodj el azokon, amiket írtm! Hidd el, az élettapasztalatom több, mint a Tied!!

alfa.orionis 2012.06.17. 10:47:40

@nyünyüge:

Tetszik az ötleted az intézményes segítséggel kapcsolatban.

Gyorgyevics 2012.06.17. 10:55:56

Még annyit: Rajtad kívül (Épelméjű) az összes többi kommentelővel egyetértek, tehát nem vagyok sem elvakult, se félre tájékozott!

alfa.orionis 2012.06.17. 10:59:36

@Gyorgyevics:
"8./ Azt azért jól jegyezd meg: amelyik kormány (párt) itt a nyugdíjakhoz negatív értelemben hozzányúl, az soha többet nem kerül hatalomra! Nem 3 millió nyigdijas van, hanem a családtagjaikkal együtt minimum 5 millióan vagyunk,"

Na látod, ez itt a baj. De anyámat, apósomat, anyósomat-és minket, mint családtagokat nyugodtan levonhatsz az ötmillióból (gondolom másokat is, akik tudnak számolni meg gondolkodni. Ugyanis ők, amikor a 19 ezer forintos ordítás ment,nem üvöltöttek a többiekkel, támogatták azt, hogy így nekünk több támogatás jutott a gyerekek után meg a családi adókedvezménnyel.)

Csúnya fenyegetést érzek ki a szavaidból, teljesen figyelmen kívül hagyod a gazdasági helyzetet, amit írsz az csak az ország mentális állapotára jellemző, de arra nagyon.Sajnos.

alfa.orionis 2012.06.17. 11:06:31

@Gyorgyevics: Akkor viszont rosszul fogalmaztad meg azt a 8. pontot:)

Gyorgyevics 2012.06.17. 11:13:30

@alfa.orionis: Lehet, hogy rosszul. De amikor 19 ezer forintozott az ország én még javában dolgoztam, nem is akármit!Mellesleg kormányzati hazugságok sora volt a 19 ezer forintról mondott jó- és rossz vélemény is (mind!)Ezért írtam, hogy egyetértek veletek Ma is támogatok minden "épelméjű" nyugdij-változtatási javaslatot. Vannak, akik csak a korábbi kormányzati léggömböket pufogtatják és az nem vezet sehova! A szavazati jogosult nyugdíjasok és érdekkörük létszámát nem túloztam el, én csak ismerem a magyar mentalitást, ezért - senkit sem fenyegetve - fenntartom, amit állítottam.
Mellesleg én lennék a legboldogabb, ha ez a téma a legkisebb fájdalommal, de igazságosan lezáródhatna! De az igazságnak sok arca van....

Gyorgyevics 2012.06.17. 11:18:15

@alfa.orionis: Egy dolgot kihagytam, de lényeges: A mai gazdasági helyzetért is felel még majd valaki, ne kenjünk mindent a válságra. A többi "keleti" tömbös EU tagországban is volt válság, miért MI állunk a legrosszabúl mégis?

alfa.orionis 2012.06.17. 11:40:48

@Gyorgyevics:
Egyszerre kell mindent csinálni, tűzoltani, a mai nyugdíjasokat kielégíteni és hosszútávú-működő!!!-gazdasági terveket készíteni. Sok ez:( Abban sem vagyok biztos, hogy a megfelelő emberek kezében van a döntés (ezt most pártpolitika mentesen mondom, hiszen Nobel díjas közgazdász is revideálta már az álláspontját. Közhely, de amíg régen lassan változtak a dolgok, az ember könnyebben viselte, ma követhetetlenül pörög minden)
Sajnos abban nem hiszek, hogy bárki felelősségre vonható. Legfeljebb a történelemkönyvekben lesz egy lábjegyzet erről. Ha még lesz iskola meg történelemoktatás. Hogy miért mi állunk a legrosszabbul, arról is megvan a véleményem, de az információk helyességét semmi nem garantálja, úgyhogy egyrészt felületes, másrészt nagyon elviszi a témát. Pedig kapcsolódnak egymáshoz.

Gyorgyevics 2012.06.17. 11:47:10

@alfa.orionis: Teljesen egyetértek. Köszönöm az eszmecserét!!!

nyünyüge 2012.06.17. 11:48:28

@alfa.orionis:
Miért sajnos, ha nincs kit felelősségre vonni? Muszáj máglyán elégetni valakit, attól jobb lesz nekünk vagy bárkinek?
Felelősségre vonni azt kell, aki tudatosan téveszt meg másokat valamilyen célból. A tévedésért miért kellene? Onnan oda is eljuthatunk hogy azokat is büntetjük, akik elhitték a tévedést!
A tévedéseket és azok okait ill. "eredményét" persze meg kell beszélni többek között a történelemtanítás keretében. Hogy legközelebb jobban döntsön aki dönt, és főleg okosabban tudjon dönteni az, aki támogatja.

Rentnerdemokratie 2012.06.17. 11:55:38

@Gyorgyevics:

Szép próbálkozás, csak az a kár, hogy nem igaz. A közel 3 millió nyugdíjasból kevesebb mint 500 ezer rendelkezik 40 vagy annál több szolgálati évvel.

Az EU 27 tagállamában az emberek átlagosan 34,5 évet töltenek munkával az életükből, a svédek dolgoznak a leghosszabb ideig, 40,1 évig, míg a magyarok a legkevesebb, 29,3 évig - a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kimutatása szerint, amely az Eurostat DWL (a munkával töltött élethossz) mutatója alapján készült.

nyünyüge 2012.06.17. 12:12:41

@Rentnerdemokratie:
De ez nem, illetve nem csak a nyugdíjrendszer problémája, hanem a foglalkoztatottságé!
Nem a nyugdíjas tehet arról, hogy a vállalatok leépítéssel oldották meg hatékonysági problémáikat. Nem a nyugdíjas tehet arról, hogy a fegyveres testületek, főleg a katonaság leépítését tömeges nyugdíjazással oldották meg a rendszerváltás után.
Nem a nyugdíjas tehet róla, hogy a gyerekes majd később a családtagokat ápoló nő nem szerzett nyugdíjjogosultságot.
A politika felelőssége, évtizedeken át, hogy amikor még nem volt fizetésképtelen a társadalom jelentős része, akkor legalább a minimális járulékfizetést elvárta volna (ez csak valamikor 2000 környékén történt meg!)

mókáné 2012.06.17. 12:18:41

@ccactus: A nyugdíjkérdést egészében nem értem.

Aki életében mindig fizetett járulékot, azt levonták ugyebár a fizetéséből és ezt az összeget az állam megőrizte s mint jó gazda beforgatta, kamatoztatta.

Namost. A nyugdíjas nem segélyt kér, hanem a saját pénzét kéri vissza, havi lebontásban, amit ő befizetett!

Nem a magánynyugdíjról beszélek, hanem arról, hogy az állami sem könyöradomány.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 12:20:43

@knausz:

"Aki életében mindig fizetett járulékot, azt levonták ugyebár a fizetéséből és ezt az összeget az állam megőrizte s mint jó gazda beforgatta, kamatoztatta."

Hát nem pontosan. Azt a pénzt kifizették az akkori nyugdíjasoknak nyugdíjra.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 12:23:16

@Teszt.Elek: azért ez a kettő eléggé más...
Autód általában van, ökoházad meg nincs. Innentől csak a konkrét költség kérdése, hogy 2 kilométerre autóval gurulsz el 5 perc alatt, vagy 2 átszállással, 30 perc alatt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 12:27:02

@ccactus: meg még mást is, az utóbbi 20-25 évben (azóta permanens a kassza deficitje, kb.).

@knausz: az állam, mint jó gazda... hahaha.
Én aztán igazán nem vagyok vadliberális, de gondolj erre a névsorra: Medgyessy Péter, Csepi Lajos, Draskovics Tibor, Kóka János, Veres János, Matolcsy György.
Ők (voltak) a gazdák, többek közt.

mókáné 2012.06.17. 12:32:27

@ccactus:

"Azt a pénzt kifizették az akkori nyugdíjasoknak nyugdíjra."

Ez egy lánc, hiszen előtte is voltak nyugdíjasok és mindig be lehetett forgatni és aztán még kamatoztatni is.

Nem kevés megy abba a kasszába. Nem lehet, hogy más célokra használták fel azt a pénzt?

alfa.orionis 2012.06.17. 12:34:13

@nyünyüge:
Azért sajnos, mert szerintem van kit(kiket) felelősségre vonni. Nem kell a máglya, de nem lehet szétkenni a felelősséget. Ha neked van igazad, senki nem ítélhet el senkit, akkor minek volt Nürnberg, minek van a Hágai Bíróságon Gotovica, vagy miért mondjuk hogy Észak-Korea diktatúra? Hogy ez politika? Igen. És a gazdaság, az nem? Dehogynem. Van különbség elhibázott és direkt elkúrt gazdaságpolitika között, csak abban egyformák, hogy a mi bőrünkre mennek. Bizonyítható gazdasági és politikai kapcsolatok esetén ne kelljen már a "történelem ítélőszékére" várni.A minimum, hogy olyan társadalmi nyomás alá kell helyezni ezeket az embereket, hogy eltűnjenek végre a süllyesztőben.
Vannak emberek, akiktől nem hogy autót,helikoptert- kádkövet meg rozsdás villamost se vennék. És ez az egyetlen módja, hogy megszabaduljunk tőlük.
nem hiszek abban, hogy ami ma van az mindössze (jószándékú) tévedés eredménye.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 12:35:41

@knausz:

"Ez egy lánc, hiszen előtte is voltak nyugdíjasok és mindig be lehetett forgatni és aztán még kamatoztatni is."

De a lánc valahol elkezdődött. És nem úgy, hogy akkor mától én állambácsi félreteszem, kamatoztatom a levon nyugdíjjárulékodat és majd kamatostul visszaadom nyugdíjas korodban, hanem egyszerre vezették be a nyugdíjat az időseknek és a nyugdíjjárulékot az aktívaknak.

Tehát az állam sosem látott pénzt a nyugdíjból, az mindig csak átfolyt rajta.

mókáné 2012.06.17. 12:35:41

@Hepci:

"az állam, mint jó gazda... hahaha."

Igen. Az állam, mint felelős és jó gazda.

Havonta fizetem be és majd havonta szeretném, ha adnák nekem ásványvízre és müzli szeletekre költeném.:) zabpehelyre.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 12:38:16

@knausz: a kassza folyamatosan üres. Nézd meg a mindenkori költségvetést!
Tartalék egyedül a manyupokban volt, de az is átmenetileg (és fokozottan) a deficitet gerjesztette, ezért "megvédték", hogy fent lehessen tartani a szent egykulcsot, és egyben csökkenteni valamelyest a devizás államadósságot.
Eddig annyi sikerült (kb.), hogy az egykulcs kompenzálásához ez se volt elég, az adósság meg nem csökkent.
Matócsny még a helyén van, reménykedjünk! Az nem lehet, hogy egyszer ne találna be az ellenség kapujába is... :)

mókáné 2012.06.17. 12:41:35

@ccactus:

"De a lánc valahol elkezdődött. "

Gondoltam erre is. Az aktív dolgozók pénzéből finanszírozták kezdetben, ugyanakkor a kamatok és befektetések mértéke meghaladhatta a kifizetéseket és ez a pénz gyűlt.

Itt a kérdés mindig: mennyire jó gazda az állam? Elszámolt-e valaha a befizetésekkel és azzal, miképpen gazdálkodott a befolyt összegekkel.

Szeretném megismételni: a nyugdíjra én úgy tekintek, mint NEM könyöradomány, hiszen mióta aktívan dolgozik valaki, azóta vonják, használják és itt jegyzem meg: remélem nem más célokra.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 12:43:33

@knausz: elsősorban a mindenkori férjedben reménykedj (ásványvíz, műzli, zabpehely). :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 12:45:12

@knausz:

"Az aktív dolgozók pénzéből finanszírozták kezdetben, ugyanakkor a kamatok és befektetések mértéke meghaladhatta a kifizetéseket és ez a pénz gyűlt. "

A mindenkor befolyt járulékot azonnal kifizették nyugdíjra, meg még időnként többet is. Nem kamatozott abból semmi.

Mondjuk az igaz, hogy ha a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság felhőkarcoló székházára pillantok a Váci úton, akkor én is elgondolkodom, hogy milyen lehet a beszedett nyugdíjjárulék/kifizetett nyugdíj arány...

Rwindx 2012.06.17. 12:47:02

Az hogy pazarló az energiaszemlélet egyéni szinten főleg az idősebbek körében azzal maximálisan egyetértek. Saját családomban is van rá példa elég, minden basztatásom ellenére. Aki az energiát pazarolja az a pénzét is pazarolja.

Ebből nem feltétlenül kell a nyugdíjjal kapcsolatos következtetéseket levonni, de a helyzet ez.

MakosTeszta 2012.06.17. 12:47:25

@nyünyüge: Vitatkozhatunk azon, hogy kialakult helyzetért kit és milyen mértékben terhel a felelősség, de végeredmény nem lehet az, hogy elegánsnak átlépünk gazdasági racionalitás felett, miközben minden terhet a következő - koránál fogva az elkúrásban legfeljebb passzív szemlélődőként résztvevő - generációkra lőcsölünk.

nyünyüge 2012.06.17. 12:47:35

@alfa.orionis:
Nem arról van szó, hogy egyértelmű bűnökért ne lehessen felelősségre vonni egy állami vezetőt.
De azért, mert rosszul mért fel egy gazdasági folyamatot, mert "hibás" gazdaságpolitikára alapozta a terveit, azért ne.
Hogy mostani példával éljek: nagyon-nagyon nem értek egyet az egykulcsos adó 2010-es bevezetésével, véleményem szerint óriási tévedés volt az adott bel- és külgazdasági politikai helyzetben. De ez ez tévedés, vagy volna még rá sok igen erős szavam, de nem bűn.
Akkor sem lesz bűn, ha pár év múlva már valaki fehéren-feketén ki tudja majd mutatni, hogy nem vitte előre dolgainkat, sőt.

mókáné 2012.06.17. 12:48:49

@Hepci:

"elsősorban a mindenkori férjedben reménykedj (ásványvíz, műzli, zabpehely). :D"

Az ember végül homokos, vizes síkra ér. Okos fejével biccent. Nem remél. - írja József Attila

Nem tudok a férjeimben gondolkodni és nem is tettem soha. Ők voltak és jönnek-mennek, én pedig nem vagyok anyagias.

Ásványvizem, zabpelyhem ára meglegyen! Ez az, ami a mindenkori állam feladata, nekem megőrizni, és mindenki másnak, aki nyugdíjjárulékot fizet(ett).

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.06.17. 12:50:17

@Hepci: " elsősorban a mindenkori férjedben reménykedj (ásványvíz, műzli, zabpehely). :D"

Abban hiába reménykedtek, hiszen hamar elpatkolunk. Az életerős fitt jómódúak pedig nem biztos, hogy szattyánbőrről ábrándoznak...

:))

Rentnerdemokratie 2012.06.17. 12:51:35

Akkor most beszéljünk egy kicsit a hentesnél csirkefarhátért kolduló, 40 évet ledolgozott, reszketeg öreg nénikék/bácsikák mögé bújó milliós tömegről:

"- A nyugdíjasok mindössze 15%-a, 450 ezer ember rendelkezik legalább 40 szolgálati évvel és korbetöltött. A többieknél ebből valami hibádzik...
- A nyugdíjasok csaknem fele még a korhatárt sem töltötte be, nem öreg, hanem legfeljebb középkorú, de kb: ötödük de facto fiatal ember...
- A "nyugdíjasok" közel negyedének gyakorlatilag semmiféle szolgálati ideje sincs, mégis kap nyugdíjat.
- Az országban sokkal (cca. 30%-al) több a 49 év alatti "nyugdíjas", mint a 80 év feletti...
- A nyugdíjak minden ötödik forintja fedezetlen, a nyugdíjkassza hiánya azonos összeg a költségvetés hiányával, egyben a költségvetés negyedét a nyugdíj-ellátások teszik ki, így elég nyilvánvaló, hogy költségvetési reform a nyugdíjakhoz nyúlás nélkül kevéssé esélyes.
- Az ország ma fajlagosan közel tízszer annyit költ idősellátásra, mint költött 1970-ben, ennek ellenére itt mindig mindenki arra hivatkozik, hogy neki azért jár, mert ő is gondoskodott anno saját időseiről (miközben tegnap is leírta egy nyugdíjas topictárs, hogy az ő ifjú korában saját nagyszülei bizony nem kaptak semmiféle nyugdíjat...).
- Milliószor leírtuk, grafikonokkal megmutattuk, hogy a reprodukciós ráta az 1960-as években ugyanolyan rossz volt, mint most, azt, hogy az ország demográfiájának leromlása egy lassú és állandó folyamat, aminek igenis részesei a ma idősek is, nem igaz, hogy ők úgymond teljesítették a kötelességüket, elég gyereket neveltek - nem, már ők sem reprodukálták saját létszámukat sem."

Az eredeti hozzászólás az alábbi linken olvasható: forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118592920&t=9131523

mókáné 2012.06.17. 12:55:05

@Rentnerdemokratie:

"nem igaz, hogy ők úgymond teljesítették a kötelességüket, elég gyereket neveltek - nem, már ők sem reprodukálták saját létszámukat sem."

Én produkáltam a 3 gyerekkel. Ezt a kormány vegye figyelembe és amit befizettem, arról gondoskodjék, hogy nekem visszafizesse. Ennyi a lényege.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 12:57:02

@Rentnerdemokratie:

"Milliószor leírtuk, grafikonokkal megmutattuk, hogy a reprodukciós ráta az 1960-as években ugyanolyan rossz volt, mint most"

Ez nem így van! A reprodukciós ráta folyamatosan romlott az elmúlt évtizedekben, és csak az elmúlt 5-6 évben stabilizálódott 1,3 gyermek/pár körül.

2012.06.17. 12:57:02

Azért durva ez a nyugdíjasellenes hangulat... milyen sok embernek az a véleménye, hogy most! elvenni! minél többet!
Nem az ők hibájuk. A befagyasztás egy lehetőség, azt is inkább olyan szinten aki kibírja... a megoldás hosszú távon váltani akár korhatáremeléssel vagy magánnyugdíj-modellel (0-összegű rendszer befizetés alapján!), nem pedig kiéheztetni a mostaniakat.
A másik - ok hogy nincs munkahely, kell, de szerintem egy +5 év részmunkaidős meló olyannak aki bírja pénzügyi szempontból is jó lenne, és segítene hozzászokni a nyugdíjas léthez is. Bizony az én szüleimnek nehéz volt hozzászokni, hogy nem kell dolgozni menni, még most is szokják...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 12:58:37

@knausz:

"Én produkáltam a 3 gyerekkel. Ezt a kormány vegye figyelembe és amit befizettem, arról gondoskodjék, hogy nekem visszafizesse. Ennyi a lényege."

Ezzel én is maximálisan egyetértek. Azt mondják, hogy azért lesz kicsi a nyugdíjam, mert nincs elég gyerek, holott nekem 3 is van.

Közben meg majd tengődhetek az alacsony nyugdíjamból, miközben a gyerekeimtől levont járulékok nagyját a gyermektelen nyugdíjasoknak fogják kifizetni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 13:01:15

@knausz: a jövő egyik nagy kincse lehet (a víz mellett) az olcsón üzemeltethető nő. :)

Yatumux 2012.06.17. 13:02:16

Az ingatlan téma valóban érdekes. Talán a nyugdíjasok többsége jóval nagyobb alapterületen el mint amit megengedhet magának míg a fiatalok általában 60 négyzetméteren szorongatják a gyerekkel. A másik. A szolidaritás arról is szól hogy ha baj van márpedig baj van mindenki vegye ki a részét a közös tervekből. 2-3 évre be kellene fagyasztani az átlagos vagy annál nagyobb nyugdíjakat. Volt 13. Nyugdíj. A közösből költöttünk rá. Pont a nyugdíj büdzsé azonnal el lehetne csípni a gazdaság beindításához. Különben megtudja mindenki milyen a fizetős egészségügy és mennyibe kerül egy doboz gyógyszer és mennyibe kerül egy szív műtét. Akkor tényleg el kell majd adni a lakást. Szerintem a nyugdíjasok bán van igény arra hogy elfogadják ezt. Az MSZP és a fidesz közös kérése kell hogy legyen. Illetve Gyurcsány és riválisa Schmuck is ezt kommunikálhatná.

bandrea 2012.06.17. 13:06:29

@Épelméjű:
Amíg T. Vezetőink csak magukra gondolnak, addig csak az általános nemfizetés lenne a megoldás.
Én 28 éve fizetek nyugdíjjárulékot, ehhez van egy magas vérnyomással nyugdíjazott rokonom, aki vígan él belőle.
Szerintem az ésszerű az lenne, ha az alacsony nyugdíjakat emelnék egy min. szintre, a magasakat nem, hiszen akinek magas a nyugdíja, értelemszerűen van megtakarítása, a járulékokból visszakövetkeztetően magas volt a jövedelme, van megtakarítása.
Ha a TB- és nyugjárulékot úgy fizetem, hogy össznemzeti hozzájárulás, gond nélkül lehetne össznemzeti a kapás is, tehát kéne egy min.-max, limit, ezután mindenki (max.-osokra gondolok) úgyis van tartalékuk, akár kp, akár önkéntes biztosítások.

mókáné 2012.06.17. 13:06:43

@ccactus:

"Azt mondják, hogy azért lesz kicsi a nyugdíjam, mert nincs elég gyerek, holott nekem 3 is van."

Gratulálok és sok örömet kívánok hozzájuk, bennük. Nekem rengeteg jutott.:)

A fórumokon és az életben is azért propagálom, mint itt is elmondom most: a gyerek az élet lényeges és szép adománya. Nélküle az élet nem teljes!

Jó családpolitikával a szülési kedv fokozható és ami még lényeges lenne: a kivándorlási kedvet nem kéne növelni, hanem pont azt mondani: ez, itt a Te hazád, az én hazám, a mi hazánk.:)

www.youtube.com/watch?v=M3DkDxwS6NA

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 13:06:50

@ccactus: egyelőre még a fizud szerint/után kapod a nyugdíjat.
Elég kevéssé hiszem, hogy ez a jövőben megváltozna, legfeljebb kisebb lesz az aránya, meg tolódik a korhatár.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 13:11:50

@knausz:

Én is úgy vagyok vele, hogy a gyerekek nélkül nem lenne ugyanaz az élet.

Most hogy nyár van, és elmentek a nagyszülőkhöz tegnap nyaralni, máris olyan fura üres csendes élet nélküli a ház..

mókáné 2012.06.17. 13:15:50

@Hepci:

"a jövő egyik nagy kincse lehet (a víz mellett) az olcsón üzemeltethető nő. :)"

Mint a mesében a királyleány, aki sót vitt arany helyett. A víz a jövőnk aranya! Azért kértem azt.

Jut eszembe a nóta: új a csizmám, a szögre van felakasztva. Sarkantyúját belepte a rozsda. Összeverem olyan betyár módra, mind egy szálig lepereg a rozsda róla.

www.youtube.com/watch?v=sjp5D-JkBQo&feature=related

Nem veszek minden évben újat, csak úgy néz ki, mintha új volna. Minden cuccomra vigyázok.:) nem kerülök olyan drágába..

mari45 2012.06.17. 13:15:57

@Épelméjű: neveddel ellentétben áll az, amit írogatsz. Elképzelésed nem áll messze az 50-es évekbeli kitelepítésektől, csak a kör más, akit ki akarsz ebrudalni abból a krönyezetből, ahol élni szeret. Arra nem gondoltál még, hogy a mai - leginkább fidesz kötödésű - oligarchák azt az állami vagyont szerezték meg, amit a mai nyugdíjasok előállítottak? A panaszkodó nyug-(nyög)díjasok nem vágnak zsebre pld. 3 milliárd ft osztalékot egy évben, mint pld. Simicska tette 2011 alapján. Szerinted Simicska mivel termelte meg ezt az osztalékot? A nyugdíjasok csak rosszul jártak Orbánék intézkedéseinek köszönhetően. Csak a gyógyszerkassza csökkentése 40 md 2012-ben- 80md 2013-ban. De nyugi, ha ez a rémálom folytatódik, nem fognak sokáig élni a nyugdíjasok, Orbánék megoldják a problémát. Nem sorolon tovább, pedig lenne még mit sorolni, már csak egy kérdésem van: téged anya szült, vagy valamilyen állat? Mert ha anyától származol, a te szüleid is lesznek nyugdíjasok!

Rentnerdemokratie 2012.06.17. 13:17:27

@knausz: A fenti hozzászólással pont arra akartam rávilágítani, hogy az ún. nyugdíjasokat egyáltalán nem lehet homogén közegként kezelni.

lavór 2012.06.17. 13:18:13

Na, lanyhul az érdeklődés a másik blogon?

Vessünk fel új szempontokat: legyen a munka életfogytig tartó. A mostani nyugdíjasokat vissza kell állítani a munkába legalább 90 éves korukig. Néhány é és nincs több gond a nyugdíjkérdéssel. A nyugdíjjárulékot meg szépen a melósoknál hagyja az állam.

Bankrator 2012.06.17. 13:20:49

Vegyünk egy könyvet!100 leggazdagabb magyar...majd mehet a levél,tessék beadni a vagyon 30-90%át állambácsinak!Ha olyan ügyesek a maradék milliárdokból ùjra tudnak százmilliárdot csinálni!Ha nem?Akkor a mostani vagyon is "csak ùgy lett"!Örüljenek hogy nem mennek börtönbe!

GluGluGlu 2012.06.17. 13:24:49

Annyi nyugdíjasellenes komment jelent már meg, hogy következtetésem szerint meg is kellene szüntetni a nyugdíjat. A nyuggereket meg belelőni a Dunába. Amúgy meg szégyellem magam, hogy 41 év munkaviszony után teher vagyok a TÁRSADALOM nyakán, a bruttó átlagfizetés kevesebb, mint felét kapva.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 13:25:09

A nyugdíjasok igenis fokozott védelem alatt állnak,a mindenkori hatalom óvja Őket. Nem más miatt, mint a szavazatokért. 13. havi a szociktól, 14. havi a Fidesztől. (a levél Schmitt Plágium Páltól még ma is megvan). Bajnai is a kényszer miatt vette el a 13. havit, mint ahogyan a Fidesz is a szolgálati nyugdíjakat.
Nálunk nem tőkefedezeti, hanem felosztó-kirovó rendszer működik. Bár szépmosolyú Selmeczy megígérte az egyéni számlákat, azóta sem látjuk. A MNy-tól elvett vagyon is 18 milliárddal kevesebb lett az értékpapírok miatt. (Selmeczy nyugdíjvédelmi megbízott vajon feljelenti saját magát?)
Szóval a mindenkori befizetések fedezik a nyugdíjakat. Csakhogy a demográfiai mutatók is jelzik, a Ratkó korszak gyermekei tömegével vonulnának nyugdíjba, ha a "szemét" Bajnai nem emeli a nyugdíjkorhatárt. A Fidesz élénken tíltakozott ellene, alig demagóg módon azt állítva, hogy mindent visszacsinál. Nem csinálta vissza.
Én bizony megadóztatnám a nyugdíjakat és eü. hozzájárulást is fizettetnék. Ha a minimálbéresek és az alacsony jövedelemmel rendelkezők elviselték az adójóváírás eltörlését és az egykulcsos adó miatti hátrányt, akkor a kormány által emlegetett közteherviselést szem előtt tartva bizony a nyugdíjakat is meg kell terhelni.
Mert a jelen állapot megosztáshoz vezet.

Aki a vidékre költözésről beszél, az elfelejti, hogy vidéken az infrastruktúra, a szolgáltatások minősége messze elmarad a nagyvárositól. Arról nem beszélve, hogy a magántulajdonú lakásokat a gyermekek örök link, akiknek a munkahelye adott.

mókáné 2012.06.17. 13:25:09

@ccactus:

"Most hogy nyár van, és elmentek a nagyszülőkhöz tegnap nyaralni, .."

Kiválóan alkalmas ez az idő arra, hogy társas kapcsolatunkat erősítsük és harmóniát varázsoljunk.

Törülköző bele a szatyorba és irány egy békés nudista strand! Az én délutánom így alakul.

Megtanulni a csak kettesben fogalmát is élvezni - ez lényeges és fontos! A családok ezáltal tudnak együtt maradni, sokáig élvezni a gyerekek fejlődését.

Sajnos sok a válás, sok a pici gyerek, aki egyedül marad. Ez kiküszöbölhető a közös programokkal a csak ketten intimitásával.

Szép és hasznosan eltöltött vasárnapot kívánok!:)

mókáné 2012.06.17. 13:28:45

@Rentnerdemokratie:

"hogy az ún. nyugdíjasokat egyáltalán nem lehet homogén közegként kezelni."

Egyetértek. A kormány is egyetért, hiszen pl. aki 40 évet ledolgozott, ő nyugdíjba mehet, korkedvezménnyel.

Több gyermek vállalása esetén is törvényen gondolkodnak. Így korrekt.

lavór 2012.06.17. 13:32:47

@knausz:
"Több gyermek vállalása esetén is törvényen gondolkodnak. Így korrekt."

Már alig várják a romák, hogy gyerekszám után kapják a nyugdíjat. Ekkora marhaság is csak egy túlképzett, öntelt hülyétől származhat.

Rentnerdemokratie 2012.06.17. 13:34:13

@ccactus: A populáció szintentartásához szükséges reprodukciós rátát már 1957 óta nem érjük el. Az 1960-as évek eleje külön mélypontot jelentett ebben a folyamatban.

imgfrm.index.hu/imgfrm/4/5/2/0/BIG_0009834520.jpg

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 13:36:14

@lavór:

"Vessünk fel új szempontokat: legyen a munka életfogytig tartó. A mostani nyugdíjasokat vissza kell állítani a munkába legalább 90 éves korukig. Néhány é és nincs több gond a nyugdíjkérdéssel. A nyugdíjjárulékot meg szépen a melósoknál hagyja az állam."

És miből fizessük a jelen nyugdíjasait?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 13:37:13

@GluGluGlu:

"Annyi nyugdíjasellenes komment jelent már meg, hogy következtetésem szerint meg is kellene szüntetni a nyugdíjat. A nyuggereket meg belelőni a Dunába."

A szavazást is nézd, ne csak a kommenteket. A kommentelők általában a hangos kisebbség.

lavór 2012.06.17. 13:38:23

@ccactus:
A 90 év felettieket? Arra azért még lenne pénz.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 13:38:23

@knausz:

"Törülköző bele a szatyorba és irány egy békés nudista strand! Az én délutánom így alakul."

Azért inkább maradok a fürdőruhás strandnál. ;)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 13:39:01

@lavór:

Miből, ha senki nem fizeti be a járulékot?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 13:40:31

@Rentnerdemokratie:

"A populáció szintentartásához szükséges reprodukciós rátát már 1957 óta nem érjük el. Az 1960-as évek eleje külön mélypontot jelentett ebben a folyamatban."

Viszont az még csak átmeneti volt. Az igazi gondok a grafikonod szerint 1995 körül kezdődtek.

mókáné 2012.06.17. 13:41:37

@lavór:

"Ekkora marhaság is csak egy túlképzett, öntelt hülyétől származhat."

Ilyen veszély nem fenyeget azért engem. Zárójelben, nem dicsekvésképpen mondom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 13:43:15

@lavór: na ja, ez nagy fejtörést okozhat a csodás kormánynak.
Azt mégse írhatják bele egy törvénybe, hogy "támogatjuk azokat, akik ezt-azt csinálnak/csináltak... és nem cigányok".

lavór 2012.06.17. 13:43:53

@ccactus:

Adókból. Azt fizet mindenki. Többszörös áttétellel is.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 13:45:30

@ccactus: "A szavazást is nézd, ne csak a kommenteket. A kommentelők általában a hangos kisebbség."
Miért lenne nyugdíj ellenes, aki kritikát fogalmaz meg?
Nálunk pld. azéllettársi kapcsolat - a nyugatiak ellentétben - nem a fiataloknál honosodott meg előbb, hanem a nyugdíjasoknál. Ugyanis az özvegyi nyugdíj csak addig jár, amíg újra nem házasodik a nyugdíjas. Vagyis nálunk nagyon sok nyugdíjas élt vissza ezzel. Szerintem a vidéken élő, a minimálbérért, vagy annál valamivel többért dolgozó családok nehezebb helyzetben vannak, mint a nyugdíjas házaspár. Nem arra kell hivatkozni, hogy a nyugdíjból segítem az unokáimat. Azt keresse meg a szülő. Akkor lesz gyermekvállalási kedv. Akkor lesz, aki megtermeli a nyugdíjakat.....

mókáné 2012.06.17. 13:46:12

@ccactus:

"Azért inkább maradok a fürdőruhás strandnál. ;)"

Személetváltást javaslok. Találtam egy csodaszép, homokos partot. Nem reklámozom, mert csendes is.:)

Sok házasságot az egyhangúság veszélyeztet. Merjünk élni! Merjünk újítani, kicsit mindig mások, de önmagunk legyünk.

Fontos minden kapcsolatban a kiruccanás párunkkal, az újdonság varázsa, a szexuális ébrenlét.

madmanic78 2012.06.17. 13:47:05

Megleptetek. Egyrészt, hogy ilyen dilettáns blog nap mint nap kint van a címlapon, másrészt, hogy a tegnapit alul tudjátok múlni..

NNa akkor: a nyugdíj inflációkövető emelése TÖRVÉNY. 4,2 %

Továbbá: (eltekintve a kiemelkedően magas nyugdíjaktól) ez az emelés szerinted mire elég?? Ha a gazdid meg a kalap úr kitalálja, hogy picit dobjunk az áfán (2%) MINDENEN RAJTA VAN.

Az energiaárak mennyivel növekednek??

Telefonadó?? Nagymamám azzal tartja a kapcsolatot a külvilággal.. Csipszadó? Igen baszd meg, kávézik is.

Helyi ingatlan adó??
Soroljam??

Szerinted ezeket betakarja a 4,2 % te kretén??

Inkább csökkentenéd, hogy államadósságot fizess belőle te agyhalott??

Ezért tart itt ez az ország, mert ilyen debileknek szavazati joga van.

"Különben állítólag csak 1-2 millió Ft-tal kerül többe egy passzívház építése egy hagyományosnál, úgyhogy gyorsan megtérülne."

Ez a másik téma amihez szemmel láthatóan nem értesz..

Kepan 2012.06.17. 13:47:45

Azon is el lehet töprengeni, hogy akinek magas a nyugdíja, az nagy valószínűséggel rendesen be volt jelentve, és van 40+ év szolgálati ideje. Akinek meg borzasztó alacsony, ott esélyesen nem volt se bejelentve, és/vagy nincs meg a 40 éve, hanem mondjuk csak 15-20. Aki pedig nem volt bejelentve, nemcsak járulékot nem fizetett, hanem adót sem.
Ennek okán nem biztos, hogy igazságos lenne, a kifizetésekhez hozzányúlni.

Egy másik dolog ehhez.
Jó tegyük fel, hogy befagyasztják a nyugdíjak emelését. Ennek akkor is az aktív korúak isszák meg a levét, mert mondjuk ha így is borotvaélen táncolnak a nyugdíjas szüleitek a havi költségekkel, akkor ki fog nekik segíteni? Bizony, ti fogtok. És akkor máris úgy tűnhet, hogy közvetett "adóemelés" történt.

Érdemes mindig a rendszer egészében gondolkodni, mielőtt kigyót-bekát kiáltanánk és Nyuggeraprajafalvába küldenénk őket.

azbesztos 2012.06.17. 13:50:40

@Épelméjű: Hát az országnak is jobb, ha ilyen barmok, mint te, eltakarodnak ebből az országból. Istenkáromlás, de ebben még a pszichopatának is igaza volt a hozzád hasonlók esetében: "el lehet menni kérem, tessék!"

Failer 2012.06.17. 13:51:39

Magyarországon azért magas a rezsi mert külföldi kézben van az energetika, szevasztok.

Panel, távhő, friss szigeteléssel, ablakcserével faszomtudja mivel 16 000 forint készenléti díjat fizetek. Érted? 16 000 forint arra, hogy hátha jégkorszak lesz majd idén nyáron.

Szóval a kurva anyád posztíró

mókáné 2012.06.17. 13:51:41

@madmanic78:

"Egyrészt, hogy ilyen dilettáns blog nap mint nap kint van a címlapon,.."

Jobb, mint a Véleményvezér és a Török blog együtt. Ez az oka.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 13:52:08

@madmanic78: miért, az általad felsoroltak nincsenek benne az inflációban, hanem csak úgy lógnak a levegőben?

(Minek írod szegény szerzőre, hogy kretén? Ennyiből nem derül ki...)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2012.06.17. 13:55:05

@knausz:
azért ekkora túlzásba nem kéne esni :)

A kommentek óriásiak :))))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 13:56:43

@Kepan: a jelenlegi nyugdíjasok azért jellemzően dolgoztak nem keveset a szocializmusban, tehát a "nem volt bejeletve/nem adózott" kategória nem nagyon játszik, inkább nagyon alacsony volt a fizuja, ha most keveset kap.
Az igazi balhé majd akkor következik, amikor a sok rendszarváltás után minimálbéres/kényszervállalkozó/szürkegazdaságban meghúzódó indul nyugdíjba, akik ráadásul már aktív korukban is napról napra éltek.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 13:59:47

@ccactus: "Viszont az még csak átmeneti volt. Az igazi gondok a grafikonod szerint 1995 körül kezdődtek."
Hopp, egy kis tüske a szociknak.
Egy demográfiai "robbanást" kb. húsz év múlva követi egy újabb emelkedés. Vagyis az 50-es évek közepe után, a 70-évek közepe körül, hiszen akkor még divat volt fiatalon családot alapítani. Ma már más szempontok fontosak. Egzisztencia, megfelelő anyagi háttér a gyermeknek. Ez így normális. Az a hatalom feladata, hogy a feltételeket biztosítani tudja. Olyan gazdasági és jogi környezet, biztonság, ahol a válla
Lkozások munkahelyeket biztosítanak, ahol nyugodtan lehet hitelt felvenni, mert van biztos jövedelem. Ez bizony a kormány sara.

mókáné 2012.06.17. 14:02:39

@Zsit (nyau és rémizé):

"A kommentek óriásiak :))))"

Csúcskommentek!:):) De ilyenek csak impulzív (ösztönző erejű), gondolatébresztő írásoknál születhetnek.

Remélem, egyetértünk. Van kölcsönhatás.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 14:04:04

@knausz: Ez nem valami Freudi elszólás? A nudista strand, az intimitás kettesben, a szexualitás ébrentartása..... -:)
Hiába no, az a Cactus jó fej. Szerinted. -:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 14:09:57

@szabodenesnk: a párjával ruccan kettesben.
Remélem, nem az Omszki tóra, mert ott határozottan zavarták a pecálást legutóbb a - nudisták közé keveredett - kigyúrt, primitív állatok. :)

mókáné 2012.06.17. 14:10:00

@szabodenesnk:

"A nudista strand, az intimitás kettesben, a szexualitás ébrentartása..... -:)"

A hosszú házasság titka. Ez fontos a gyerekneveléshez és a nyugdíjhoz is kapcsolódik.

"Hiába no, az a Cactus jó fej. Szerinted. -:)"

Jókat ír. Nem vitás. De a párjával küldtem és nem úgy ösztönöztem, hogy velem jöjjön! Olvassunk a sorok között, Ember!:)

www.youtube.com/watch?v=2Vf48D5ONa4

munkanelkuli 2012.06.17. 14:11:25

A nyudíjakra (különös tekintettel a "szemtelenül magas - akár 600 EUR/hó értéket elérőkre - szemet vetőknek javasolnék még egy lehetőséget az igazságtalanságok kiegyenlítésére:
A nehéz helyzetre tekintettel vegyük el a gazdagoktól az x millónál drágább házakat és autókat, majd osszuk szét a szegények között.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 14:14:15

@knausz: "olvassunk a sorok között".
Azt tettem. -:)
Hogy jókat ír? Ízlés és nézőpont kérdése.
A kognitív disszonancia működik. -:). Tudom, gonosz vagyok, egyesek szerint pedig kimondottan genya. Ez van. -:)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 14:15:09

@knausz:

"Jókat ír. Nem vitás."

Hoppácska! Van egy rajongóm! Ilyen nagyon régen fordult elő utoljára. Engem mindig utálni szoktak itt az írásaim miatt.

Hogy mik vannak?

www.youtube.com/watch?v=vhJRs_yFIR4

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 14:16:25

@szabodenesnk:

"Tudom, gonosz vagyok, egyesek szerint pedig kimondottan genya. Ez van. -:)"

Nem elképzelhetetlen, hogy igazuk lenne. :)

tass-tass 2012.06.17. 14:16:29

Többször leírtam már, hogy az adózási morál ösztönzésére be kell vezetni a közügyektől való eltiltás fogalmához hasonlóan az állami szolgáltatások igénybevételétől való eltiltás fogalmát.

Mérlegelés nélkül 1-10 évig nincs igyen doki, bölcsi, ovi, iskola, nyugdíj, segély, stb. ha pl. nem kértél számlát a piacon, minimálbéren + 40.000 zsebbe dolgozol és kiderül, bármilyen módon segédkezel abban alkalmazottként, hogy munkáltatód kikerülje az adózást, vagy vállalkozóként "okosba" végzed el a munkát, stb...

Lenne adózási fegyelem és a börtönök sem telnének meg, mert az átlag adóelkerülő a torrent-ről letöltőkhöz hasonlóan nem bűnöző, hanem csak a szokás hatalma miatt követ el törvénysértést.

bepe22 2012.06.17. 14:17:48

Ennyi komenistát mint ebben a blogban ritkán látni egyszerre!:))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 14:18:41

@bepe22:

És akkor még nem láttál semmit, bébi!

diesel12 2012.06.17. 14:24:54

@ccactus: egy ket millional joval tobb. Ma Magyarorszagon sokan hirdetnek passzivhaz rendszert, de igazi passzivhazra jogositvanyuk, ervenyesitett engedelye meg csak keves cegnek van. Olyan ez mint a magyar termek-szlovak tejbol:-).
Az elgondolasod amugy esszeru miszerint is a megujulo energiaforraqsokat a rezsiknel is eloterbe kellene helyezni azonban ez meg egyenlore nalunk nehezkes es a tamogatas meertek egy osztrakehoz kepest mit ne mondjak...
Nem Ausztria a viszonyitasi alap nyilvan, azonban ezek Unios forrasok tehat a tamogatasi rendszerben van a hiba.
Egyebkent irtam a tegnapi bloghoz is, a nyugdijak es nyugdij rendszer helyett a kormanyt kellett volna nyiltan vagy masok szamar nyiltabban biralnia, ugyanis a nyugdij emelesehez estleges nem emelesehez a nyugdijasoknak van a legcsekelyebb kozuk.
A nyugdijrendszet pedig alapjaiban kell atalakitani az otthon kereso es majdani nyugdijasok miatt, mert e jelenlegi szisztema tarthatatlan.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 14:24:58

@ccactus: Knusz nagyon hajlamos a túldimenzionált rajongásra, szóval túlzott következtetésekre ne juss belőle...

ki kicsoda 2012.06.17. 14:25:05

... sok kretén, az előző poszt szerzőjével az élen, egyet felfogni sem képes: a nyugdíjas, amit élete során összegyűjtött, a barmok felfogása alapján, már a lakásától, vagy egyéb vagyonától is megfosztható, hiszen, minek az már neki ... arra nem is gondol az állat, hogy az összekelapált nyugdíj is egy személyes vagyon, ami a magántulajdon szentsége, mint az egyik alapvető emberi jog, védelem alatt áll, nem véleményezhető ... amibe a társadalomnak beleszólási joga lett volna, amikor olyanokra szavazott, akik 500.000.000.000.- os lyukat ütöttek a költségvetésen, amikor ilyen gazdasági helyzetben kivezették a progresszív adóztatást ... nem veszi észre a szerencsétlen, amikor megkérdőjelezi a mások tulajdonához való jogát, a sajátjának reletivizálására biztat ... hát, előre a Lenini úton barmok!
"... Akik még nem tudjátok, Most megtanulhatjátok, Hogyan mulat a nép"

mókáné 2012.06.17. 14:25:52

@szabodenesnk:

"Genya vagyok, de nem hülye. -:)"

Nagy a fantáziavilágod. Maradjunk ennyiben végül és nem ragozzuk tovább.

@ccactus:

"Van egy rajongóm!"

Van! Szakmai rajongás. Jók a témák, jó a felvezetés. Kár ezt ragozni!:)

www.youtube.com/watch?v=ZWUoZE2XEi0

munkanelkuli 2012.06.17. 14:27:07

@tass-tass: Hát ez az! Nem értem, miért vetődnek sokkal többen a nyugdíjakra, mint az adóelkerülőkre. Ja, mert nem-számlát-adni, minimálra-bejelentve-dolgozni-zsebbe-kapni-a-többit az rendben van?

portugéza 2012.06.17. 14:27:33

@Kepan: "Azon is el lehet töprengeni, hogy akinek magas a nyugdíja, az nagy valószínűséggel rendesen be volt jelentve, és van 40+ év szolgálati ideje. Akinek meg borzasztó alacsony, ott esélyesen nem volt se bejelentve, és/vagy nincs meg a 40 éve, hanem mondjuk csak 15-20. Aki pedig nem volt bejelentve, nemcsak járulékot nem fizetett, hanem adót sem.
Ennek okán nem biztos, hogy igazságos lenne, a kifizetésekhez hozzányúlni."

Sajnos a magyar nyugdíjak esetén nincs mindig ilyen összefüggés a nyugdíj összege és a befizetett járulék / ledolgozott évek száma között. Állandóan változtak a szabályok. Hogy ki mikor ment nyugdíjba, milyen kedvezményre volt jogosult éppen, sokat nyomott a latba. Vagy ott van a 800 ezer "rokkant" ügye is.

750 000 fő kap 100 000 forint feletti nyugdíjat, nem gondolom, hogy 100 %-ban az a réteg, aki a legtöbbet, leghosszabb ideig, végig bejelentve dolgozott.

Javaslom továbbá ezt a fenti hozzászólást figyelmesen átolvasni, ízlelgetni:

@Rentnerdemokratie:

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 14:28:26

@diesel12:

"azonban ez meg egyenlore nalunk nehezkes es a tamogatas meertek egy osztrakehoz kepest mit ne mondjak..."

Pontosan ez az én problémám is.

És különben a bankokkal is probléma van. Én ha adtak volna plusz 3 millió hitelt annak idején, akkor passzív házat építettem volna. De nem adtak, mert a bank nem fogadta el többletértéknek a passzív státuszt, így nem tudtam megvalósítani.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 14:30:19

@munkanelkuli:

"Hát ez az! Nem értem, miért vetődnek sokkal többen a nyugdíjakra, mint az adóelkerülőkre. Ja, mert nem-számlát-adni, minimálra-bejelentve-dolgozni-zsebbe-kapni-a-többit az rendben van?"

A nyugdíjast könnyebb utolérni, mint az adóelkerülőt. Nyilván az adóelkerülőre vetődik mindenki először, de csak nem sikerül elcsípni, a pénzre meg szükség van, ezért muszáj más megoldás után nézni. Ez persze nem zárja ki, hogy ha egyszer tényleg sikerül minden adóelkerülőt fülön csípni, akkor emeljük a nyugdíjakat, meg csökkentsük az adókat. De addig is...

Yatumux 2012.06.17. 14:31:18

@madmanic78: Ezzel a stílussal jobb ha hallgatsz. Szégyeld magad.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 14:32:07

@portugéza:

"Javaslom továbbá ezt a fenti hozzászólást figyelmesen átolvasni, ízlelgetni:

@Rentnerdemokratie:"

Már részben cáfoltam itt: @ccactus:

Yatumux 2012.06.17. 14:34:51

@ccactus: Azért mert az államadósság komoly része a nyugdíj rendezésére ment. A magyar fizetések a régiónk hoz képest alacsonyak. A nyugdíjak magasak. És most baj van. A család a gyerek helyett a nagy szülőknek adja a pénzt. Ezt kb érted?

champagneM 2012.06.17. 14:39:00

Nem kell túlzásokba esni. A nyugdíjasok nem koncok, csak azok, akik érdemtelenül élnek az adófizetők hátán (pl. ár-rokinyugdíjasok, Biszku és társai, stb.). A nyugdíjemelés legyen eseti jellegű (mi a túróért kell egy 200.000 ftos nyugdíjat emelni???)! És a nyugdíjasok mutathatnának nagyobb áldozatkészséget a sok panasz helyett (rendszerint nem mutatnak), ettől picit javulna a megítélésük.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 14:39:02

@knausz: Az idézett szöveg nem neked szólt. Ha úgy érezted, bocs! Nem kell mindent mindig komolyan venni. Főleg engem nem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 14:39:17

@Yatumux:

"A magyar fizetések a régiónk hoz képest alacsonyak. A nyugdíjak magasak."

Nem mintha nem hinnék neked, de van ehhez linked? Mármint hogy magasak a magyar nyugdíjak.

"A család a gyerek helyett a nagy szülőknek adja a pénzt. Ezt kb érted?"

Csak hogy ki kinek adja a pénzt:

nivo.blog.hu/2011/01/30/vasarnapi_kabare_bucsuzzunk_vidaman_manyup_vagyonunktol

:)

janper 2012.06.17. 14:39:54

Nevetseges, amit a posztolo a kulfoldi sporolasrol, rezsirol ir. Angliaban pl. gyakorlatilag nem letezik a hoszigeteles fogalma. Rengeteg energiat elpazarolnak ezzel -- mas kerdes, hogy telen nem 23, hanem 17 fokot tartanak a lakasukban.

diesel12 2012.06.17. 14:40:24

@Yatumux: a fizetesbol eloknek az allam nem sok mindent ad. A nyugdijat ok fizetik. En nem a ny. ellen vagy mellett szolok, de az atlag nyugdijas ma Magyarorszagon nem el jol, sot inkabb rosszul. Azert mert a csaladoknak nincs munkajuk oket nem szabadna ismet bevonni ily modon a kozteherviselesbe, mert ezt mar megtettek dolgozo eveik alatt. A nyugdijak nem magasak, azaz ha neked az magas akkor nagyon keves lehet a fizetesed, illetve erzeketlen vagy az idosebbek irant. Szerintem. Nem kotekszem ez csak a velemenyem.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 14:41:47

@champagneM: Schmitt Plagi bá' és társait valahogyan sikerült kifelejtened. -:)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 14:42:29

@janper:

"Nevetseges, amit a posztolo a kulfoldi sporolasrol, rezsirol ir. Angliaban pl. gyakorlatilag nem letezik a hoszigeteles fogalma. "

Ahogy a posztban is írtam, nyugaton csak az fizet rezsit, aki akar. Ha valaki nem akar, ebben a szándékában az állam támogatja.

"mas kerdes, hogy telen nem 23, hanem 17 fokot tartanak a lakasukban"

és sok helyen kandalló is van..

lavór 2012.06.17. 14:43:34

Na, akkor ez a téma is bedöglött.

mókáné 2012.06.17. 14:45:36

@Yatumux:

"A család a gyerek helyett a nagy szülőknek adja a pénzt. Ezt kb érted?"

A törvény meghozása nélkül is illik segíteni a szüleinket. Talán az szégyen, hogy ezt mondani kellett.

diesel12 2012.06.17. 14:45:53

@ccactus: Amugy szereny velemenyem az adoelkeruloket nem lenne olyan bonyolult elkapni, csak hat senki sem akarja a sajat maga vesztet. Merthogy en ezt inkabb nem akarasnak velem, marmint nem akarnak valtoztatni, hisz ez nyilvan kedvez nekik, van nekik is vallalkozasuk...
Egyszeru lenne. A TEK mellet lehetne egy nagyon komoly adohatosag is aki mondjuk nem 50 ezernel kezdene a birsagot, vagy oke 50 de utana mar mondjuk 2 millio, tiz millio es bezar a bolt. Persze ehhez szabalymodositasok kellenenek igy novelne a befizetesi hajlandosagot. Azonban velemenyem szerint a jelenlegi helyzet kedvezo a politikusainknak(partallastol fuggetlenul). Pedig szerintem rengeteg bevetel folyik itt ki a kasszabol.

mókáné 2012.06.17. 14:47:02

@lavór:

"Na, akkor ez a téma is bedöglött."

Optimista megközelítés.:)

CyberPunK 2012.06.17. 14:48:17

Mindenféle nyugdíjvita előtt egy statisztikát szeretnék látni, mennyi az átlagnyugdíja a versenyszférából és a közszférából nyugdíjba menteknél. Szerintem nagyon sokan meglepődnének.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 14:52:32

@diesel12: persze, van 1 roppant komoly adóhatóság, amit általában politikai fegyvernek (is) használnak, valamint szóban utasítgatnak disznóságokra, ha éppen úgy hozza a sors.
Hogy mi van még ott, azt már nem írom le, mert mehetnék ÁFA-ellenőrzésre... amin nem találnak semmit, ellenben a szép időben sokat lehet ott üldögélni.
Összefoglalva, komoly szégyen az, hogy egyetlen adóhivatali vezetőre emlékszem, aki végül felállt és nem teljesítette tovább a politikai megrendeléseket.

lavór 2012.06.17. 14:54:04

@knausz:

Miért optimista? A nyugdíj már nem jár. Adható. De holnap gondolnak egyet és nem adnak.

champagneM 2012.06.17. 14:55:25

@szabodenesnk: mi van Schmittel? Ő is tömeggyilkos volt?

munkanelkuli 2012.06.17. 14:56:01

@ccactus: A rossz hír az, hogy akinek nyugdíja van, az rendelkezik a SZABÁLYOK szerinti szolgálati idővel és a szolgálati ideje alatt FIZETTE a meghatározott járulékot, abban a TUDATBAN, hogy a végén ezért kap majd nyugdíjat. Ha csak sejti, hogy nem így lesz, (talán) megtalálja a kiskaput, hogy ne fizessen járulékot. A szabályokat lehet változtatni, de visszamenőlegesen nem ildomos, mert onnantól senki sincs biztonságban.

Judit10 2012.06.17. 14:56:29

Meg tudja-e valaki mondani, pontosan mennyi is évente a nyugdíjra fordított összeg, és ezzel szemben mennyi is a nyugdíjjárulékot soha nem fizetettek, dolgozni nem is akarók és nem is tudók éves támogatása, beleértve a gyerekeikre is fordított családi pótlékot?
És kik is nevezhetők élősködőknek? A nyugdíjasok, akik annak idején rendben fizették az összes járulékokat évtizedeken keresztül? Vagy esetleg azok, akik soha nem dolgoznak, nem tanultak, és felelőtlenül vállalnak több gyereket, akiket ugyancsak rendszeresen támogatni kell az adófizetők pénzéből?
Nem jó gondolkodásmód, hogy elvenni attól is, akinek jár, inkább azon kell munkálkodni, hogy jöjjön létre minden feltétel ahhoz, hogy aki jelenleg segélyeken él, legyen rendes munkahelye, a gyerekei tanulhassank, stb. Egyébként pedig amit itt nyugdíj emelésnek neveznek, az valójában az infláció követésére van kitalálva, és csak az lenne az emelés, ami ezen felül lenne, de nincs.

munkanelkuli 2012.06.17. 14:56:52

@Yatumux: Mihez képest magasak a nyugdíjak?

munkanelkuli 2012.06.17. 14:59:22

@champagneM: Hogy a pártsemlegesség látszatát fenntartsuk, Biszku mellé odatenném a nem doktort is, akinek azért Biszkunál nagyobb zsozsó "jár".

tass-tass 2012.06.17. 14:59:30

@janper: "hogy telen nem 23, hanem 17 fokot tartanak a lakasukban."

Most 26.7 C fok van a lakásunkban. Télen 26~27 C fok volt. Nincs hőszigetelés, nem volt ablakcsere (nem kell kimennem, hogy megtudjam fúj-e a szél?), nem volt fűtéskorszerűsítés.

Távfűtéses panelben lakom.

Télen 20~21 C fok bőven elég lenne.

diesel12 2012.06.17. 14:59:54

az eu-s tamogatasok elosztasarol meg jobb nem is beszelni. csak azt tudom szlovakiaban, hogy megy, de elkeserito. A kioszthato 100%-nak korulbelu 5%-a kerul az eredeti kiiras szerint elosztasra. A maradekot egy zart kor, erre szakosodott ugyvedek segitsegevell palyaztattja es nyeri meg mindig. Az irodak valtozoak, a nyertesek ugyanazok. A gyoztesnek a palyazat irojat zsebbe kell fizetni, ez az elnyert osszeg 20%-a. A palyaztatasi alaposszeg, amennyiert ezek az ugyvedek elindulnak palyazni az 400ezer euro. Ha ezt megnyerik, az esetek 95%-ban akkor ebbol ok 50ezret kapnak keszpenzben, ado nelkul, minden nelkul.
Ez a problemam a rendszerrel. Ugyanez van nalunk is. Habar most mindenki-en is - Simicskara horog meg Nyergesre, elotte mas nyerte ugyanazt. De mindig ok, es csak kis mertekben az igazan raszorulok. Ez persze hasonlo mindenhol Europaban, azonban az aranyok masak es a gazdasagi helyzetuk.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.06.17. 15:00:26

@knausz: Számomra egy a fontos, hogy édesvizem, földem meglegyen, mert ezek a lét alapjai. :-)

champagneM 2012.06.17. 15:01:16

@munkanelkuli: aha, mert szerinted Biszku, aki a politizáláson és a gyikoláson kívül mást nem tett az asztalra egy szintet képvisel Shmittel. Beteg a fejed, de ez legyen a te bajod. Amúgy hogy jól érezze magát balos lelked, felőlem Shmitt is mehet a levesbe.

diesel12 2012.06.17. 15:02:04

@diesel12: neha nem helyes irtam, de ezt irjatok a sietseg szamlajara.

mókáné 2012.06.17. 15:02:18

@szabodenesnk:

"Nem kell mindent mindig komolyan venni."

Egy csapat vagyunk. A blog.hu közössége. Miért bántanánk egymást?

www.youtube.com/watch?v=LXFoH1e_fwU&feature=related

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 15:02:49

@champagneM: Nem, csak egy rohadék ingyenélő csaló. Neki ugye jár a havi másfél milla. "mert ami jár, az jár"
Összegszerűen kb. 1.2 millió a különbség. Havonta.
Nem Biszkut akarom menteni, kapja csak meg amit megérdemel. Csak megemlítettem, hogy nem teljes a felsorolásból, ami a nyugdíjakat illeti.

diesel12 2012.06.17. 15:03:38

@diesel12: Simicskaek es elodeik az allami palyazatokat nyerik, nem az eusokat csak.

champagneM 2012.06.17. 15:07:06

@szabodenesnk: téged csak a pártszimpátiád hajt. Te bajod. Viszont ami engem illet, ha választanom kell, hogy kit tartsak el, egy volt olimpiai bajnokot (még ha levitézlett államfő is) és egy tömeggyilkost, akkor azt hiszem az én értékrendem van rendben, ha az előbbit választom. És ha képes lennél jóindulatúan közelíteni, láthanád, hogy csak szélsőséges esetet idéztem (pl. Biszkut). Tehát jóindulatú voltam, hogy a töküket egész életükben vakargató alsó mszmp-pártfunkcionáriusokra a drákói szigoromat nem terjesztettem ki.

Andriana44 2012.06.17. 15:10:06

@janper:
Igazad van. Eleve ott a többség bérelt lakásban lakik, és Sz@rnak az építtetők olyan dologra, hogy szigetelés. Teljesen tré házak amúgy is, a felső szinten ha végigmegy valaki, az alsó szinten be lehet golyózni tőle. Pont Anglia nem volt jó példa.

Andriana44 2012.06.17. 15:14:12

Ebben az egész nyugdíj dologban az a "legjobb", hogy:
Most vagyok 44 éves, tartsam el magunkat (mármint ketten a férjemmel a kis családot). Aztán mi termeljük ki a mostani nyugdíjasok pénzét. Tegyek félre a gyerekem majdani egyetemére is (ki tudja, mit vonnak meg egy tollvonással, bár minden esélye megvan a tanulmányai alapján az államira, de ki tudja, mi lesz). Mellette pedig gondoskodjak (tegyek félre) a saját majdani nyugdíjamra, mert nekünk az már nem lesz.
Ja, és cserébe minket szivatnak legjobban (családi pótlék befagyasztás, adójóváírás eltörlés, stb..)
Nem azt mondom, hogy nyomorgok, de ennyi mindenre azért nem vagyok képes egyszerre.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 15:15:58

@champagneM: Örülök, hogy Téged nem csak a "pártszimpátiád" hajt. Te bajod.
Én egyiket sem tartom el szívesen. Láthatod, én is csak a szélsőséges esetet írtam, (Schmitt Plagi Pált) tehát jóindulatú voltam a töküket vakargató, a parlamenten kívül más munkahellyel nem rendelkező milliomos Fideszes pártfunkcionáriusokra a drákói szigoromat nem terjesztettek ki. (a pszichológia ezt visszatükrözés nek nevezi) -:)

mókáné 2012.06.17. 15:16:17

@lavór:

"A nyugdíj már nem jár. Adható. De holnap gondolnak egyet és nem adnak."

Jól kinéznénk, ha @Hepci: blogtársamra szorulnék víz- és müzliügyileg.:)

qwertqwert · http://szexpina.com 2012.06.17. 15:17:50

Ez megint csak vihar a biliben.Valaki belecsap a homokba,az száll pár napig,aztán megy minden ugyan úgy tovább.Valamiért a cigányok segílykéjét sem piszkálja senki,mert az ugye már rasszizmus is lenne!Ezért örülök,hogy 2006-óta egy fillér adót sem fizettem Mo.-n

lavór 2012.06.17. 15:19:05

@knausz:
Akkor szép lassan kezdd el vele az érdekegyeztető tárgyalásokat. :D

www.youtube.com/watch?v=pGy8dUIpp3w

champagneM 2012.06.17. 15:21:38

@szabodenesnk: hát az biztos, hogy az én bajom, hogy van pártszimpátiám, de még mindig jobb, mint pártsemlegességet hazudó képmutató seggfejnek lenni, de aztán lelepleződni ("Hogy a pártsemlegesség látszatát fenntartsuk" haha). Kemény legény vagy ám te, amikor megítélsz olyanokat, akik azért nem egyértelműen férgek (mint pl. a bűntudat nélküli tömeggyilkosok). De biztos ez azért van, mert te is olimpiai bajnok vagy, és tudod, hogy az egy nagy rakás szart ér, és minimális tiszteletet sem érdemel.

portugéza 2012.06.17. 15:25:34

@Judit10: "Nem jó gondolkodásmód, hogy elvenni attól is, akinek jár [a nyugdíjasoktól], inkább azon kell munkálkodni, hogy jöjjön létre minden feltétel ahhoz, hogy aki jelenleg segélyeken él, legyen rendes munkahelye, a gyerekei tanulhassank, stb."

Van egy olyan összefüggés, hogy az élőmunkára nehezedő közterhek aránytalanul magasak (X forint nettó bér teljes bérköltsége 2X forint, ez 50 %-os elvonás!), mert a szociális ellátásokra kell a pénz. Az általad leírtakhoz tehát a nyugdíjasoknak, legalábbis az átlag feletti ellátásban részesülőknek is áldozniuk kellene.

Természetesen sok helyen pazarló az állam, már csak méreténél fogva is - bürokrácia, korrupció, hozzá nem értés, plusz ott van a szürke- és feketegazdaság révén hiányzó adóbevétel is. Ezeket azonban technikailag nem, vagy csak nagyon hosszú távon lehetne korrigálni. Egy differenciált nyugdíjcsökkentés meg csak egy tollvonás lenne - meg persze politikai öngyilkosság is a bevezetője részéről...

letmetellyou 2012.06.17. 15:26:08

Úgyis borulni fog ez az egész rendszer a faszba. Öt, max. tíz év és nem csak a nyugdíjrenszer, hanem az egész magyar gazdaság működésképtelenné válik. Még egy-két kormány eltologatja a szart, meg kitalicskázza magának azokat a pénzeket, amik még könnyen hozzáférhetőek, aztán úgyis jön az összeomlás. Ha még mindezek mellé egy kicsit Európa meg az USA is megroppan, akkor valami jó kis regionális háború sincs kizárva.

Na, amikor ezek a szép idők eljönnek, akkor a nyugdíjasoknak lesz a legszarabb. Fájó derékkal kurva nehéz lesz futni a cigányok elől. Nyulat meg verebet fogni, hogy ne haljanak éhen úgysem fog menni. De akkor majd azzal a tudattal éhezzenek, hogy az ország összeomlásában vastagon benne van az ő hisztijük, telhetetlenségük és mérhetetlen butaságuk is.

A fiatalság meg majd Londonból integet egy nagyot.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.06.17. 15:27:07

A nagyanyám 69 évesen halt meg munka közben. Ez a sors vár a korosztályomra. A nagyanyámnak volt egy nagy kertje, minimális nyugdíja, és sokféle időskori panasza, mégis minden évben megművelte a nagy kertet, megvette tavasszal a lábas jószágot és egész évben ellátta magát és az unokáit minden földi jóval.
Sose nyaralt, nem vett magának autót, sose nyújtózkodott túl a takaróján, és nem ment öregek otthonába, pedig a hetvenhez közeledve már érezte, hogy nem bírja tovább a sok munkát.
A kb. 40 ezer forintnyi nyugdíjából rendben tartotta a házát és félrerakott egy takarékszámlára a temetésére.
Mai napig büszke vagyok rá, és az ő példája vezet az életutamon.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 15:29:09

@champagneM: Te kevert valakivel. Nem én írtam a pártsemlegesség látszatát.
Van világbajnok ökölvívó nőnk, akit csalás miatt helyeztek előzetesbe. A bűn, az bűn.
Nem vagyok olimpiai bajnok, de nem vagyok seggnyaló sem, mint Schmitt, aki körbenyalta az aktuálisan regnáló hatalmakat a posztokért.
Magyarázd meg a csórónak, hogy miért kap ennyi nyugdíjat az, aki csalás miatt volt kénytelen lemondani. (ha nem mondott volna le, akkor megfosztották volna az elnöki címtől és semmi nem járt volna neki)

nekemtene 2012.06.17. 15:32:32

@knausz: "Aki életében mindig fizetett járulékot, azt levonták ugyebár a fizetéséből és ezt az összeget az állam megőrizte s mint jó gazda beforgatta, kamatoztatta.

Namost. A nyugdíjas nem segélyt kér, hanem a saját pénzét kéri vissza, havi lebontásban, amit ő befizetett!"

Mennyivel jogosabb ezt visszakérni, mint az adónak azt a részét amiből utat építettek, vagy kórházat működtettek? Az ember a munkájáért bért kap, az az ő haszna és nem más. Az állam pedig adót szed, az meg az ő bevétele.

Nyugdíjra persze szükség van, főleg mert a legtöbb ember nem képes megtakarítani és öregkorára éhezhetne, de ez szociális kérdés és nem tulajdon vagy jogosultság kérdése.

morgóska 2012.06.17. 15:33:22

Szerintem már fel kellene hagyni az állandó nyugdíjasokra mutogatással. Inkább munkahelyeket kellene teremteni, és élni és élni hagyni. A jelenleg nyugdíjasok már végig dolgozták az életüket, és a mindenkori szabályozás szerint mentek az emberek nyugdíjba.
Végül is a nyugdíj nyugdíjjárulék fizetésen szerzett jog. Ezt sem az egyes emberek találták ki,hanem így szabályozták az emberek öregkorára biztosított ellátását a társadalomban. Más kérdés, hogy a nyugdíjkasszára az évek során rátelepitették a szociális kiadások egész sorát. És akkor ment a szöveg, hogy a nyugdíj miatt kell felvenni hitelt, holott a szociális kiadásokat is onnan fedezték.
Most ezt azért szétválasztották úgy, ahogy. Tehát a nyugdíjasok nem ingyen, részükről minden ellentételezés nélkül várják, hogy a társadalom "eltartsa" őket.

Mariann19 2012.06.17. 15:34:34

@ccactus: A levont nyugdíjjárulékot úgy kell felfogni, mint a bruttó munkabér egy részét, melyet nem adtak át a jogosultnak,hanem levonás útján az állam a nyugdíjjogosultság idejéig birtokolta és használta. Ilyen szempontból a nyugdíjasnak tökmindegy, hogy az akkori nyugdíj kifizetésekre fizették-e ki, vagy egyéb társadalmi közösségi célokra használták-e fel.A befizetéseket akár úgy is felfoghatnánk, mint egy folyamatosan feltöltögetett bankbetétet, melyet a lejárati időpontban a betétes igénybe vesz.Az a mindenkori kormányzat döntése, hogy tőkebefektetésként kezeli-e, vagy az aktuális nyugdíjkifizetéseket finanszírozza ebből a forrásból.Amennyiben az évek során a kormányok a pénzpiacokon hozzáértő módon befektették volna, a jelenlegi nyugdíjasok gond nélkül élhetnének.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 15:35:37

@knausz: a műzli megfontolható. Vizet már hordok egy nyugdíjas hölgynek...

mókáné 2012.06.17. 15:36:56

@nekemtene:

"Mennyivel jogosabb ezt visszakérni, mint az adónak azt a részét amiből utat építettek, vagy kórházat működtettek? "

Amit nyugdíjra fizetek be, azt pontosan nyugdíjra és nem egyébre. Nekem Te ne ne mosd össze az adókkal a járulékot!

" ez szociális kérdés és nem tulajdon vagy jogosultság kérdése."

Nem gondolom. Előtakarékosságnak fogom fel. Amúgy szórhatnám a szélbe is.
www.youtube.com/watch?v=oPspXI6AbY0

Yatumux 2012.06.17. 15:37:02

@ccactus: Linkek nincs de korrekt amit írtam. Mostanra lengyel,szlovakia,Csehország is messze elhagyott minket. A nyugdíjak kb egy szinten.

lobaszopiatej 2012.06.17. 15:37:33

Kádári hagyaték: társadalmi kötélhúzás eredménye ma a kalkulált nyugdíj és nem a hosszú távú megtakarításé.
Sajnos mivel Ork Bánék lenyúlták a nyugdíjpénzt ezért maradni fog a kitettség a "köz" kényének-kedvének (pl. kitalálhatják hogy majd a keresztények több nyugdíjat kapjanak mert mennyivel erkölcsösebben éltek és mennyivel nagyszerűbb emberek.)
Mindenki mondhatja hogy szar neki mert magasak a rezsik, diákoktól önhibájukon kívüli munkanélküliektől a tanárokig-orvosokig bezárólag, akik úgy oldják meg hogy többen összeköltöznek.
Megint a "köz"-től várjátok a megoldást pedig ahányan vagyunk annyifélét akarunk.
Arról meg hadd ne beszéljek milyen alapon kap egy párttitkár vagy 3/3-as nyugdíjat, és a képviselők nyugdíját is minimum befagyasztanám mert ők vitték a tönk szélére az országot a hazugságaikkal.

mókáné 2012.06.17. 15:38:17

@Hepci:

Hepci! Te vagy az én főszponzorom.:)

Köszönöm!

Mariann19 2012.06.17. 15:41:26

@nekemtene: Kérlek tisztelj meg azzal, hogy elolvasod 15.34 h-kor vonatkozó véleményemet. Felteszed a kérdést, hogy a levont nyugdíjjárulékot miért jogosabb visszakérni, mint a levont egyéb adókat.Azért, mert a levont adók a nevesítés által célirányosak, és a közösségi célok és szolgáltatások finanszirozását szolgálják, míg a nyugdíjjárulék személyi jellegű levonás. Alapvető különbség!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 15:42:00

@knausz: ha 1 darabig megélsz műzlin és ásványvízen... karcsú leszel... s elvesz 1 Mercedes-igazgató...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 15:44:36

@Mariann19: akkora már a kavarodás a beszedésben/felhasználásban, hogy bőven elég lenne minden év elején egységes valamit beszedni. Mondjuk azt mondaná Matócsny, hogy 74%.
Ez lehetne a SARC.
Aztán az állam a megbízottaink (?) útján elosztja-elb*ssza-ellopja, vagyis szokásos ügymenet.

Mariann19 2012.06.17. 15:47:11

@knausz: Kösz, hogy felhívtad a figyelmemet a minap ezekre a blogokra. A 15.36-kor írt hsz-edre a véleményemet ekörüli időpontokban magam is megírtam, úgy látom, szinte pontról-pontra egyezik a véleményünk, mint láthatod a 15.34 és 15.41-es hsz-nél. Üdv!

megfigyelt 2012.06.17. 15:47:58

@Épelméjű:
Topik neveddel ellentétbe TE nem vagy ÉPELMÉJŰ.Úgy érzem,hogy van jogom nyugdíj ügyben nyilatkozni,mert a nejemmel együttvéve 83-év munkaviszony után mentünk nyugdíjba,egyiken átlag körüli fizetéssel a másikan maximális járulék fizetéssel,ha egyáltalán van fogalmad arról mit is jelent ez.2000 -éves adópapírjaimat a minap selejteztem és még én is meglepődtem,hogy 10 300 000 ft feletti személyi jövedelem adót vont tőlem és fizetett be a munkáltatóm,hogy a hozzád hasonló degeneráltak élni tudjanak. A nyugdíjról annyit,hogy az lenne az igazságos,ha mindenki a befizetett járúlék és a ledolgozott évek alapján kapja a nyugdíját Biszku elvtárs ugyan ugy mint Smidt Pál vagy X Y ezredes.A nyugdíjba hasonlóan nagy káosz van mint a Te fejedben,de a nyugdíj ügyben még lehetne rendet vágni ha az egoista politikusok nem féltenék a hatalmukat.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 15:50:09

@knausz: Ha nem tűnt volna fel, ma már nem járulék a munkáltató által fizetett 27%. Azaz nem jár érte semmi ellenszolgáltatás. Ez pedig előre vetíti, hogy a későbbiekben nyugdíjba vonulók nagyságrendekkel kevesebb nyugdíjat kapnak majd, hiszen az alap, a munkavállaló által fizetett 10%.

dr.kakaósbögre 2012.06.17. 15:50:55

Ha az ember szétnéz Angliában, Ausztriában, Németországban, vagy akár Franciaországban,

nos,aki így tesz az már szarik onnan hazajönni.

mókáné 2012.06.17. 15:53:42

@Mariann19:

Szívesen.:) Színvonalas írások vannak a Nívó blogban. Naprakészek és vitára, beszélgetésre alkalmasak. Említett bejegyzésünket egyszerre írtuk, csak én laikusként, Te szakmai szemmel.

További szép napot kívánok!@Hepci:

" karcsú leszel... s elvesz 1 Mercedes-igazgató..."

Többet nem megyek férjhez. Ami még: mérnök kizáró ok!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 15:54:53

@dr.kakaósbögre: az ott a kánaán, ez meg itt a szarhalom?
Érdekes, nekem nem tűnt fel...

nekemtene 2012.06.17. 15:55:44

"Mennyivel jogosabb ezt visszakérni, mint az adónak azt a részét amiből utat építettek, vagy kórházat működtettek?"

@knausz: (és Mariann19)
Érv helyett az állítást ismétlitek meg.

"Amit nyugdíjra fizetek be, azt pontosan nyugdíjra és nem egyébre."

"A levont nyugdíjjárulékot úgy kell felfogni, mint a bruttó munkabér egy részét, melyet nem adtak át a jogosultnak,hanem levonás útján az állam a nyugdíjjogosultság idejéig birtokolta és használta"

Ti így fogjátok fel, ehhez jogotok van. De miért KELL így felfogni? Az állam nem így működik. (!) Egyetlen érv lehet, hogy ezt pontosan ebben a tudatban fizette be az adózó, de ez sztem nem igaz.

A legtöbb ember talán meg sem tudná mondani, hogy összegszerűen mennyi volt az adójából a nyugdíjjárulék-rész. És még ha tudná is, a nyugdíjszabályok változtak és változnak, soha nem volt formális kötelezettségvállalás, hogy az ő járuléka pontosan mennyi nyugdíjra fogja jogosítani.

Végül pedig, mivel a régi rendszer tarthatatlan, még formális kötelezettségvállalás után is jelenthetne csődöt az állam erre a kötelezettségére.

2012.06.17. 15:55:56

Most már csak arra lennék kiváncsi, hogy a sok nyuggergyűlölő, és a blog irója vajon hány évet dolgozott le és mennyi nyugdíjjárulékot, adót fizetett be az államkasszába?"

Vajon ezek közül, hány ember van bejelentve minimálbéren, hány ember kapja a többit feketén--zsebbe?

Vajon az államkasszába befizetett pénzek, arányban állnak-e az onnan kapott és felvett juttatásokkal, az ellátásokkal, amiket a nyuggereket gyülölők igénybe vettek?

De vajon ezzel a nyuggereket köpdöső témával,mit akarnak palástolni?

Most vajon melyik kormánytag vagy
haverja fog milliárdokat szakitani, mert megérdemli?

De a lényeg nem az, hogy ki, mikor és mennyit lop-lopott, hanem az hogy a nyuggerek minek kapnak nyögdijat, miért nem pusztulnak éhen--mert élősködők!?

Aki ezt habzó szájjal nyomja, az vajon megbeszélte már a nagyszüleivel, szüleivel, hogy ingyenélők illetve azok lesznek? Ha nem kérem, sürgösen tegye
meg !

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 15:56:33

@knausz:
Flexibilis vagyok: hozzád csapódik 1 bölcsész végzettségű Mercedes-igazgató...

dr.kakaósbögre 2012.06.17. 15:57:33

@Hepci: ízlések és pofonok. de azok akik ezt tették/teszik a statisztikák szerint az általam leírtakat követik.ez van akkor is ha neked nem ez a véleményed.bár,én nem emlegettem semmiféle szarhalmot.

Mariann19 2012.06.17. 15:59:38

@Hepci: Én is ezen röhögök!Bocs!Pl: A nyugdíjak finanszírozásának forrása eddig a levont nyugdíjjárulék egyrészt, másrészta munkáltató által fizetett jelenlegi, azt hiszem szociális hozzájárulásként emlegetett 27%. A "Szabad szemmel"c.TV műsorban nyugdíjszakértők ez utóbbiról úgy nyilatkoztak, mint egy vegyes rendeltetésű alapról, holott ennek korábbi deklarált céliránya az eü. és a nyugdíjkassza folyamatos feltöltése volt kormányzat által meghatározott %-os aránnyal. Meglepődtem, amikor az egyik szakértő azt fejtegette, hogy a munkáltató által fizetett alapot nem nagyon ismeri el, mert a kormány úgy manipulálja, ahogy az adott kedve tartja.Ezek alapján alátámasztottad az általa elmondottakat, vagy a szakértő a Te igazságodat.Zúdítsunk bele egy vödörbe minden elvonást, nagyjaink meg könyékig belenyúlva használják fel, nem mindegy, hogy mire?Lakonikus vagyok!

mókáné 2012.06.17. 16:00:01

@szabodenesnk:

"Ha nem tűnt volna fel, ma már nem járulék a munkáltató által fizetett 27%. "

Nem tűnt fel. Háztartásbeliként fizetem a nyugdíjjárulékot. Levonják a számlámról és majd folyósítják, amikor betöltöm a nyugdíjkorhatárt, az én nyugdíjamat.

Ha valamiért nem folyósítják, akkor @Hepci: blogtársam finanszírozza nagyvilági életemet, rámás csizmámat. Ez lesz.

A nóta erről: rámás csizmát visel a babám. Szeret is az engem igazán.
www.youtube.com/watch?v=YeMgDJgltPM

Nanááá 2012.06.17. 16:04:20

@morgóska: Teljesen igazad van. Már a kérdés felvetése is provokatív. Nyugdíjasaink már becsületesen megtették amit elvártak tőlük. Nem kegyelemkenyeret kérnek. Lényegesen jobban jár nekik a havi nyugdíj mint SP javadalmazásai, aki még ebben a nehéz időben is harcol a javadalmazásaiért azon az alapon hogy az JÁR nekik.
A blogindítónak meg javaslom az alábbi témanyitót:
Jövőre mennyi legyen a politikusok bevételeinek emelése?
Mert ha már a számoknál tartunk, lényegesen több pénz maradna az államkasszában ha csak a fele lenne a mostaninak. Pedig még az sem lenne kevés. Hozzátéve hogy kiesve az iskolapadból beültek a bársonyszékekbe. A szó szoros értelmezésében azt sem tudják mi az a munka.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 16:08:36

@knausz: nana, rámás csizmáról meg babádról nem volt szó.
Műzli. :D

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.17. 16:09:24

"A kormánynak a rezsi csökkentését kellene támogatnia a nyugaton bevált módszerekkel."

Nem rossz a blog, de! Mi az, hogy a nyugaton jól bevált módszerrel támogassa a kormány a rezsik csökkentését?

Hiszen ez a kormány kiabálja, hogy a nyugat rothad, döglődik, ezért csak nem vehetnek át onnan a döglődéshez vezető módszereket.
Meg úgy egyébként is, ők a szociális piacgazgadaságot ígérték egy-két éve, azóta a piac erősen döglődik, a szociális piac meg mi a csoda? Ráadásul most államosítják vissza ( pl. pécsi vízmű ) azokat a szolgáltatókat, akik piacgazdasági alapon próbáltak szolgáltatni. Az persze más kérdés, hogy ha egy kézbe, vagy kevés kézbe csoportosul egy-egy szolgáltatás fajta, akkor a piaci erőfölénnyel vissza is lehet élni a fogasztó terhére. Erre pedig a kormány nem bír gombot varrni.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.17. 16:11:15

@madmanic78: "Szerinted ezeket betakarja a 4,2 % te kretén??"

Nem az a kérdés, hogy megérdemlik-e a nyugdíjasok, hogy legalább ugyanígy vagy ennél jobban éljenek - "hát persze, hogy megérdemelnék", hogy egy klasszikust idézzek. Viszont pénz nincs a kifizetésükre. A te gyereked is megérdemelné, hogy mindennap bélszínt egyen, de ha nincs rá pénz, akkor nem fog, és kész.

25 év múlva pedig nem 4,2% emelést, hanem 40-50-60% nyugdíjcsökkentést fognak kapni a nyugdíjasok elkerülhetetlenül. Minél inkább emeljük vagy szinten tartjuk a nyugdíjakat most, annál brutálisabb lesz az összeomlás később.

Más. Minél többet várat magára a nyugdíjkérdés rendezése, a fiatalabb (mondjuk 45 alatti) munkavállalók számára annál inkább a minél nagyobb mértékű adóelkerülés és a pénz az országból való kimenekítése lesz az egyetlen racionális megoldás, ha valamilyen formában az időskori megélhetésüket biztosítani akarják.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.17. 16:15:39

@Nanááá: "Nyugdíjasaink már becsületesen megtették amit elvártak tőlük. Nem kegyelemkenyeret kérnek."

Sajnos az a helyzet, hogy nem igaz, amit írsz. A mostani nyugdíjasok ugyanis a saját aktív éveikben nem tettek félre megtakarításokat az idős korukra, a mostani dolgozó nemzedéktől viszont azt is elvárják, hogy őket eltartsák, és azt is, hogy a saját későbbi megélhetésükre ők viszont félrerakjanak (hiszen ez a nyugdíjrendszer a mostani fiatalok időskori megélhetését már nem fogja tudni biztosítani). Tehát többet várnak a mostani dolgozó nemzedéktől, mint amit ők megtettek.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 16:17:00

@knausz: "Nem tűnt fel. Háztartásbeliként fizetem a nyugdíjjárulékot. Levonják a számlámról és majd folyósítják, amikor betöltöm a nyugdíjkorhatárt, az én nyugdíjamat."
Mint háztartásbeli nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, csak eü. hozzájárulást. Vagyis nem vonhatják a számládról.

sanyix 2012.06.17. 16:17:38

Erre szavaztam volna:
"Nem a nyugdíjasokat kellene nyomorgatni, hanem az oligarcháktól (Simicska, Járai, Csányi, Pintér,… egyéb tetszőleges Fideszhez közeli nevek, "

De enélkül
"[Hagyózni, Sukorózni már nem ér, meg különben is a maiakhoz képest az csak aprópénz])"

Hagyóék tényleg csak kispályások, de ott a leisztinger, csányi (ő jóban van mind2 garnitúrával), kóka, puchlaci, és a többiek. Na ők semmivel sem kisebb oligarchák mint a fityisz oligarchái.

Mariann19 2012.06.17. 16:17:56

Olvasom ezeken az oldalakon a két ellentábor különböző hőfokú összecsapását azokról a nyugdíjasokról, akik évtizedeken át fizettek. Azon gondolkozom, hogy milyen oktalan dolog azokon az embereken acsarkodni, akik végig fizették az életüket. Nem beszélünk és nem haragszunk azokról a nyugdíjban részesülőkről, akik az életükben egy buznyákot nem fizettek sem a nyugdíjkasszába, sem adóként, hanem állampolgári jogon részesülnek nyugellátásban pl: jól kereső férj után, amezőgazdaságból kistermelők, őstermelők stb. Csak egy példa:életében nem dolgozó hölgy nyugdíja 56.000 körül, 40 évet keményen ledolgozó fizikai munkás 82.000.-Ft, egy ledolgozott évre eső elismerés a munkásembernél 650.- Ft.Jó területen fenjük itt az elménket, a lövöldözött nyilak jó helyen találnak célba? Csak úgy felvetettem!

mókáné 2012.06.17. 16:18:05

@Hepci:

"nana, rámás csizmáról meg babádról nem volt szó."

Nem. Látom, hogy nagyon át akarsz passzolni egy Mercedes igazgatónak, látom.

Most megyek napozni. A homokos partra.. a törülközővel és naptejjel és a vízzel. Még nem nyugdíjból finanszírozom, de eljön az az idő is.

mókáné 2012.06.17. 16:19:06

@szabodenesnk:

"Mint háztartásbeli nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, csak eü. hozzájárulást. "

Mindkettőt fizetem. Önkéntes alapon.

különvélemény 2012.06.17. 16:21:01

@Kepan: "Azon is el lehet töprengeni, hogy akinek magas a nyugdíja, az nagy valószínűséggel rendesen be volt jelentve, és van 40+ év szolgálati ideje. Akinek meg borzasztó alacsony, ott esélyesen nem volt se bejelentve, és/vagy nincs meg a 40 éve, hanem mondjuk csak 15-20. "

Ez csak részben van így, sok múlik azon, ki mikor ment nyugdíjba.
Van olyan ismerődöm, aki teljesen átlagos munkát végzett, és magasabb lett a nyugdíja, mint az utolsó pár évben a havi átlagkeresete.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 16:21:36

@knausz: csak jót akarok neked.
Egy Mercedes-igazgatóval jobban jársz, mint a slow life mozgalom tagjaival...

Múltkor az Omszkin alsógatyára vetkőzve horgásztam, hogy jobban simuljak a környezetbe. :)

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 16:22:03

@knausz: Önkéntes nyugdíjkasszába?
Az állam felé mi a járulékfizetés alapja? -:)

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.17. 16:27:05

Kiszámolta-e már valaki, hogy a munkáltató, és a cmunkavállaló által havonta befizetett nyugdíjjárulék mekkora?

Vegyünk alapul egy 100.000 forintos bért, ebből 8-11 százalék közt fizettek a munkavállalók, az ugye kb. havi 10.000 forint. Ehhez hozzá jön havonta 27 százalék munkáltatói járulékfizetés, az 27.000 forint, így a kettő együtt már 37.000 forint. Ezt az összeget - a járulékkulcsok változása folytán változó összegben, jelenleg minimum 40 évig kell fizetni ahhoz, hogy valaki nyugdíjat kaphasson. Elméletileg a nyugdíjjárulékokat a nyugdíjakra kellene költeni, de nem teszik. Ha csak és kizárólag arra használnák fel, minden nyugdíjasnak legalább 20 évig futná a havi befizetés dupláját kifizetni nyugdíjként. Ja, arról nem is beszélve, ha piaci viszonyok közt forgatnák a befiztetéseket, akkor még ettől több is kijönne.

Azért jó, ha mindenki megjegyzi, a munkáltatói befizetés ma már szociális adóként neveződik. Az adót meg az azt beszedő kormány garázdálkodja el.

A legszomorúbb az egészben - és főleg a fiatalok vonatkozásában - az, hogy nincs lehetősége a munkavállalónak más nyugdíj lehetőséget választani, a kormány, és a kormányzó 2/3-ad erről gondoskodott.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.06.17. 16:28:50

@janos551: Nekem jelenleg 43 év munkaviszonyom van. És még kinéz hét év. A várható új szabályok szerint kevesebb lesz a nyugdíjam 50 ledolgozott év után, mint akik most nyugdíjasok 40 év munka után.
Nem nyugdíjas gyűlöletről van szó.

Gyorgyevics 2012.06.17. 16:29:20

@Rentnerdemokratie: Amit a létszámmegoszlásról írtál igaz is lehetne, de nem az! Kb. Annyi "rokona" van a nyugdíjasoknak (vagy ahhoz valahogy kötődőknek, azzal érintetteknek), mint amennyi másoknak. Ez nem torzít azon, amit írtam! Viszont én abba a körbe tartozom, akik "kevesebb, mint 500 ezren" vannak. (41 év 3 hó munkaviszonnyal).
Amiket statisztikailag írsz, az olyan, mint a statisztika.Egy híres ember azt mondta, hogy csak azt a statisztikai adatot hiszi el, amit ő hamisított.Van, aki még azt sem, mert tudja, hogy hazugság. (Hívhatják bármilyen Eurostat DWL-nek is!)Viszont nálunk legrosszabbak a jövedelmi viszonyok is.

rókafogta 2012.06.17. 16:35:46

@Zigomer Trubahin: A mostani nyugdíjasok amíg aktívak voltak az előzőeket tartották el, vagy mint én a szüleimet akiket már nem kell de jelenleg másokat még igen.ill a gyerekeinket, meg elindították őket(ez saját példa is-(tehát nem tudom hogy tettek volna félre) Az a legnagyobb baj ,hogy a "gyerekeinknek" büdös a téma- érdekes nekem huszon -harminc évesen nem az volt a legfőbb gondom hogy nyugdíjasok vannak és el kell tartanom őket, pedig kellett?! Vagy nem?

Gyorgyevics 2012.06.17. 16:36:20

@alfa.orionis: Tökéletesen egyetértek. Ezért írtam fentebb a felelősségre vonásról!

nekemtene 2012.06.17. 16:38:20

@nekemtene: ...

Még egy érv az egyéni számlás, "saját pénzüket kérik vissza" felfogás ellen: maga a nyugdíjas sem így gondolja, még Ti magatok is vérig sértődnétek, ha - adja isten - véletlenül 90-100 évet érnétek meg, és cserébe feleannyi lenne a havi járandóság (vagy 70 év felett elapadna), mint aki csak 70 évet fog megérni.

Az állami nyugdíjnak épp azért van létjogosultsága (az elemi szociális érzékenységen kívül), mert a nyugdíj NEM csak megtakarítás kérdése, egyfajta életkor-biztosítás is.

Persze a saját megtakarítás ettől függetlenül kívánatos (de ahhoz semmi szükség az államra).

wicha 2012.06.17. 16:45:28

Véleményem szerint ez az egész nyugdíjas kérdés egy teljesen kicsavart logika mentén halad:

1. Először is egyetértek @knausz: -szal abban, hogy amit az állam azzal a felszólítással von le, hogy a nyugdíjamra kell (nem utakra, iskolára!), azt igenis kapjam meg.Megdolgoztam érte, adják oda! Az összes többire ott a TB (ami hasonlóan ki van csavarodva) illetve a személyi jövedelemadó.. Hihetetlennek és elképesztően botrányosnak tartom, hogy az állam még úgyse tudja magát fenntartani, hogy utánam a nettó fizetésem 100%-át utalja át nekik a munkáltató! És csak ezután jön az ÁFA meg a többi kutyaf*sza.

2. A nyugdíjasok, bár nem szent tehenek, de ettől függetlenül egy 6x éves embertől már nem lehet felelősen elvárni, hogy úgy dolgozzon mint egy 30 éves, esélye sincs a munka világába visszatérni.Emellett többnyire ebben az életkorban már fizikai akadálya van a munkavégzésnek (magasvérnyomástól a reumán át szívelégtelenségig minden)

3. Amit a nyugdíjasok anno befizettek, azt megadóztatni szvsz durva dolog. Odaadok valakinek 30-40 éven keresztül x összeget majd, amikor annak vissza kellene adni, azt mondja, hogy "visszaadom mind a 100%ot, de azon nyomban adj vissza 30%-at, mert csak.." És azt, mikor-hol kapom vissza?! Úgy, hogy utána megyek a boltba a 27% ÁFÁs cuccokat venni.

4. Amikor valakinek 10-20-30-40 e Ft-ot kell minden hónapban kifizetnie gyógyszerre... utána próbáljon meg a 40 ezres maradékból kijönni a hónapban

5. nagyapámnak kb 12 gyógyszert kell(ett) szedni magasvérnyomásra meg cukorbetegségre. Ebből kb ha 3 fajta gyógyszer lett volna szükséges, az összes többit a mellékhatások mellékhatása miatt szedte, csak azért, mert a rengeteg nemtörődöm balf*sz orvos anélkül írja a rutingyógyszereket, hogy megnézné tulajdonképpen mi is a gond.

6. "Költözzenek a nyugdíjasok" - mondjuk az V.ker vígalmi negyedében nem értem hogy miért nem adják el a lakásukat, de azért ebben a korban már a költözés sem olyan egyszerű

Lehet csűrni-csavarni a dolgokat, de csak akkor lehet majd tisztán kezelni a helyzetet, ha ebben az országban mindenki tudja, hogy mi a felelőssége, vállalja azt, számonkérhető és betartható. Addig megy majd a gurigázás. Erre lenne jó a saját nyugdíj és TB számla 2 évtizedes korrekcióval. Nem gondolom, hogy az államnak ne kellene szolidárisnak lenni, ez szerintem elérhető lenne a levont járulék egy részének a közös nyugdíj/TB alapba irányításával, de ez a bizonytalanság, ami az elmúlt néhány évet jellemezte sehova se vezet. Tudjam azt, hogy ha 40 évig 5368 Ft-ot levontak ilyen címen, akkor a 40 év végén legyen 2.5 millió forintom, amit életem hátralévő részében megkapok (és most még a inflációt se vettem bele). Aki meg nem keresett semmit egész életében, az csak egy kullancs a társadalom bundájában, és nincs joga bármit is kérni. Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy a tetteiért vállalnia kell a felelősséget, ellentétben az utóbbi pár évtizeddel. Tegyen félre, és ne a mások jóindulatában reménykedjen.

És az #&&*# annak, aki azt mondja, hogy az a pénz amit nyugdíjra levonnak, az nem az én pénzem, hanem az apámé-anyámé!! Ha segíteni kell, akkor adok nekik a fizetésemből vagy spórolt pénzemből, de amit tőlem levonnak, azt az én jövőmre tegyék félre!

A jelenre nézve a nyugdíjakat felül kellene vizsgálni (már csak az egyéni számlák miatt is szükséges lenne) és akkor kiderülne, hogy ki az , aki nem megérdemelten kapja a 200ezre nyugdíjat és attól javarészét vissza kellene fogni egy még élhető szintig (kb. 100e-ig)

Ebben az országban mindenki úgy óbégat, hogy senki sem vállal felelősséget.. ez nonszensz

champagneM 2012.06.17. 16:50:30

@szabodenesnk: azt ugye érzed, hogy milyen gáz, hogy miközben az érdemtelenül eltartott nyögdíjasokról csevegünk (totál értelmetlenül), egy baloldali vén tömeggyilkossal (Biszku) szemben egy jobboldali (bár előéletét tekintve az is inkább baloldali) vén olimpiai bajnok kisdoktori csaló (Schmitt) jut eszedbe:)))) Ha a nyugdíjas gyilkos Biszku ellenpólusaként a nyugdíjas kisdoktori-csaló Schmitt jut eszedbe, nincs olyan nagy baj jobboldalon...:))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 16:52:40

@wicha: soha nem ígérték, hogy konkrétan azt kapod vissza, amit befizettél.
Befizetsz/levonnak, amennyit éppen kötelező, aztán majd kapsz valamit, ahogy éppen sikerül...
Csak annyi a tuti, hogy az éppen folyó kifizetéseket nagyjából az aktuális befizetéseinkből finanszírozzák, plusz amit éppen hozzá kell tenni (csekély párszáz milliárd évente).

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.17. 16:54:46

@rókafogta: "Az a legnagyobb baj ,hogy a "gyerekeinknek" büdös a téma"

A korábbi nemzedékeknél nem volt érdekes ez a téma, mert akkor még szilárdnak tűnt a nyugdíjrendszer, és te még bízhattál abban, hogy öreg korodban a gyereked befizetéseiből lesz majd nyugdíjad. Ma viszont lehet tudni, hogy a mostani fiatalokat senki nem fogja már eltartani nyugdíjasként (ugyanis a mostani 1,3 dolgozó/nyugdíjas arány 25 év múlva 0,6 dolgozó/nyugdíjas szintre fog beállni).

Elég elképesztő, hogy az ide beírogatók egy jelentős része ezt az egyszerű összefüggést sem képes felfogni.

A MOSTANI FIATALOK JAVA RÉSZE SOHA NEM LESZ NYUGDÍJAS, TEHÁT AZ ÁLTALA BEFIZETETT JÁRULÉKOKAT SOHA NEM KAPJA VISSZA, MERT A MOSTANI RENDSZER FENNTARTHATÓSÁGÁHOZ 20-30 ÉV MÚLVA A NYUGDÍJAT A FELÉRE KELL CSÖKKENTENI, VAGY A NYUGDÍJKORHATÁRT 70+ ÉVRE, A VÁRHATÓ ÉLETTARTAM KÖZELÉBE KELL MAJD FELEMELNI.

kvadrillio 2012.06.17. 16:57:13

A fél ország munkanélküli. Vajon kik tartják el őket ? A nyugdíjas szülök, nagyszülők...stb.......

Nekik tényleg nem lesz már Nyugdíjuk, hacsak....Viktor FÖL NEM VIRÁGOZTZATTYAJA GAZDASÁGUNKAT.....LÓZUNGJAI SZERINT...:)

ENERGIAPAZARLÁS, SZIGETELÉS....: SENKI NEM AKARJA KÖLTSÉGBE, HITELBE VERNI MAGÁT, HOGY A DÖGLŐDŐ ÉPIPAR BELŐLE GAZDAGODJON KAMU-SZIGETELÉSSEL, AZTÁN BELEROKKANJON A KÖLTSÉGBEVERT A TÖRLESZTÉSBE.
AMÚÚÚGY.....25 ÉVVEL EZELŐTT A NEM SZIGETELT PANELFŰTÉSŰ FŰTÉSSZÁMLÁJA 6.000 !!! fT VOLT, MOST A SZIGETELTÉ 55.000 !!! fT. :o) MERT A HŐSZOLGÁLTATÓ FIDESZESEKNEK KURVÁRA FELMENT A HAVI MILLIÓS BÉRE !!! VÍZFEJEKTŐL NŐ A REZSINK !!!!!!!

AZTÁN...SZERETNÉM LÁTNI EGYENKÉNT.....MIRE IS KIK IS NYÚLTÁK LE A 2004-ÓTA ORSZÁGUNKBA BEÁRAMLÓ UNIÓS SOK EZERMILLIÁRDOKAT, (8000 MILLIÁRD...MEG A FELVETT HITELMILLIÁRDOK....) KINEK, MINEK LETT HASZNA BELŐLE, .....

ANNYI SZÉP, IZGALMAS TÉMA VAN ITT, HOGY ÖRÖM BENNE BÓKLÁSZNI....

jAHH....A NYUGDÍJ PEDIG LASSAN KENYÉRRE SEM ELÉG, MERT AMI EMELÉST ADNAK, ANNK TÖBBSZÖRÖSÉT VESZIK VISSZA AZ ÁREMELKEDÉSEKKEL, REZSIEMELKEDÉSEKKEL, EGYEBEKKEL....

ÉÉÉÉÉS....MÉG: AZ ADÓELKERÜLŐK SZIGORÚAN NYILVÁN VANNAK TARTVA.
BÁRMIKOR NYOMONKÖVETHETŐK ÉS ELKAPHATÓAK.

...csak még hagyják őket is abrakadabrázni...:DDDDDDD

munkanelkuli 2012.06.17. 17:05:56

@Zigomer Trubahin: Igazad van, de az átmenet csak fokozatos lehet. Erre lett volna alkalmas a magánnyugdíjpénztár...

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2012.06.17. 17:16:06

@knausz:
nem
itt nem cactus-pajti zsenije ihlette

@szabodenesnk:
lol

@Hepci:
ó,igen, észlelhető volt régebbről is

rókafogta 2012.06.17. 17:16:22

@Zigomer Trubahin: Szerintem a mostani nemzedék is lesz nyugdíjas (valóban emelve lesz a korhatár) már eddig is megtörtént és ez természetes (eredetileg az apám 60 én 62 de már nem, hanem 63,5 a nálam kettő-négy évvel fiatalabbak 65 év aztán jöhet a 68 majd a 70) De érdekes a mostani bejelentés közalkalmazottak 62 év!

Brix 2012.06.17. 17:26:57

Az egész világon, így Magyarországon is a szociális demokrácia végnapjait éli. Ennek lesz áldozata a nyugdíjrendszer is. A kapitalizmus lerugdos magáról minden felesleges koloncot, így az öregeket is. Nálunk nemcsak a demográfiai és gazdasági problámák miatt lesz ebból 10-20 éven belül óriási probláma, hanem abból, hogy nyugdíjas korba kerül egy olyan generáció, amelyiknek az elmúlt 22 évben, nem ,vagy alig volt legális munkaviszonya. Emberek százezereinek még a 20 év ledolgozott munkaviszonya, így jogosultsága sem lesz meg. Ezzel eddig nem nagyon foglalkoztak, pedig ez egy szociális időzített bomba lesz, már azoknak, akik egyáltalán elérik az egyre emelkedő nyugdíjkorhatárt. MIvel a kormányzat szűkíti az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést és csökkenti a finanszírozást is.

megfigyelt 2012.06.17. 17:28:18

@Mariann19:
Több beírását olvasva tájékozott közel reálisnak tartom,de az özvegyi nyugd íjról alkotott véleménye ott sántít,hogy az az özvegy, aki sajnos elveszítette a férjét és Ő nemdolgozott az előző rendszerben csak nevelte a négy gyerekét a bányász férje pedig a földalatti kemény munka végést követően 61-éves korában elhunyt attól miért sajnálja a 60% özvegyi nyugdíjat. Azt nem kifogásolja,hogy az alezredes ismerősöm a nyugdíjba vonulás után májelégtelenségben 51 évesen meghalt és az igazgatónő felesége kapja utána a nyugdíj 35%át 97 500 ft-ot.Az sem tűnik fel,hogy egy vájárnak 35 év földalatti munkaviszonyra jár-járt 7 azaz HÉT év korkedvezmény 55 éves korára,míg egy polgármesternek 12 év polgármesteri munkaviszonyra 55 évesen ugyancsak 7 év korkedvezmény jár.Rendet lehetne itt rakni ugy is hogy hosszú távon fenntarható és kiszámítható legyen a nyugdíj de ez a jelenlegi hatalom vesztéssel járna.A hatalom mindennél fontosabb ,mert mindig az lop-lopott többet aki a hatalmat BITOROLTA.

Krokodeal 2012.06.17. 17:29:24

Igy van!!!:
Korábban szilárdnak tűnt a nyugdíjrendszer, és te még bízhattál abban, hogy öreg korodban a gyereked befizetéseiből lesz majd nyugdíjad. Ma viszont lehet tudni, hogy a mostani fiatalokat senki nem fogja már eltartani nyugdíjasként (ugyanis a mostani 1,3 dolgozó/nyugdíjas arány 25 év múlva 0,6 dolgozó/nyugdíjas szintre fog beállni).

Elég elképesztő, hogy az ide beírogatók egy jelentős része ezt az egyszerű összefüggést sem képes felfogni.

A MOSTANI FIATALOK JAVA RÉSZE SOHA NEM LESZ NYUGDÍJAS, MERT AZ ÁLTALA BEFIZETETT JÁRULÉKOKAT SOHA NEM KAPJA VISSZA!!!

Krokodeal 2012.06.17. 17:39:33

A mai nyugdíjasok egy nagy rakás adósságot hagytak a mai dolgozó fiatalok generációjára. Ami járadékot befizettek az államnak, annak sokszorosát el is költötték a Kádárizmusban, sőt még adósságot vettek fel, hogy fenntartsák az akkori életszínvonalukat. (A románok, csehszlovákok nem éltek olyan vígan, mint a mostani nyugdíjas magyarok, de töredéke is a magyarnak az ő rendszervtáltás előtt felhalmozott államadósságuk!)... Ennyi "értéket" termeltek a mostani magyar nyugdíjasok...
1989 óta is nyögjük az ő generációjuk fnanszírozására felvett adósságot,ami pedig csak növekszik azoktól a pénzektől, amit a nyugdíjaik további finanszírozására vesz fel minden kormány 1989 óta.

A mai fiatalok tehát fizessék a mostani nyugdíjasok nyugdíját, törlesszék az adójukból az álllamadósságot (aminek jelentős része szintén a fenntarthatatlan TB-re, vagyis a nyugdíjakra megy el), miközben nekik már ígéret szintjén sem lesz nyugdíjuk...
Leshetitek.

Krokodeal 2012.06.17. 17:40:31

4 gyereket nevelünk, párommal mindketten többdiplomások vagyunk, és megyünk külföldre!!!
Ahol az általunk befizetett járulékokért kapunk is majd valamit, sőt ma is meg tudunk élni, sőt még a gyerekeinket is normálisan tudjuk nevelni!
Néhány év múlva Magyarországon 4 millió nyugdíjas és 3 millió munkanélküli fogja eltartani egymást. Jó mulatást!

Netuddki. 2012.06.17. 17:47:33

Ez a tipikus fideszes megosztó politika. Most állítsuk szembe a nyugdíjasokat meg a nem nyugdíjasokat, úgyis régen volt már ez terítéken.
Kisfácán! Ti vagytok most "hatalmon", hát oldjátok meg! Ennyi.
Ja, meg talán nem kéne Debrecennek, Bp.-nek és Felcsútnak új stadion...

mese1 2012.06.17. 17:48:53

Én azt mondom, az ausztrál példát kell alapul veni, ott amikor nyugdíjba mész, akkor ugyan azt kapja mindenki (ugyan az a beosztása: nyugdíjas), a különbözetet, az ÖNKÉTES nyugdíj megtakarítások képezik, ezt kell itthon is meghonosítani.

A kötelezővel az volt a baj (és most már nem csak nálunk, máshol is megszünteték), hogy a kiesett bevételeket hitelekből kellett finanszírozni...

Netuddki. 2012.06.17. 17:49:30

@Krokodeal: Hát mi is diplomásak vagyunk, de itt maradunk és fenékbe billentjük ezt a megélhetési "politikus" csürhét. Hogy a gyerekeinket itthon is normálisan tudjuk nevelni, és ők is az ő gyerekeiket...

mese1 2012.06.17. 17:49:41

@kovi1970: Érdekes ezt a fideszre kenni, mert épp nem ők állítják szembe hanem a liberálisok...

Rox Tobient (törölt) 2012.06.17. 17:56:17

"Azt gondolom, hogy új nyugdíj játékszabályokat csak olyanokra vonatkozóan lehet megalkotni, akik ma még fiatalok, így van még idejük felkészülni a várható időskori viszonyokra."

Nem lehet a szart egy nemzedékre kenni.
Az meg különösen gusztustalan volt, amikor a nyugdíjas érdekképviseletek tapsikoltak a korhatáremelésnek mint a rendszer stibilizálásának kulcslépésének. Persze őket már nem érinti, átlagosan 55-56 év körül nyugdíjbavonultak, szemben a mai 30-40-esekre váró 67 évvel...

Mariann19 2012.06.17. 17:57:57

@megfigyelt: Írása szerint követte a hozzászólásaimat, és azokat reálisnak itélte meg. Szeretném, ha ez a véleménye nem változna meg, különösen annak fényében, hogy meglehetős empátiával gondolkodom e tárgyban. Önnek abban a példáit tekintve teljesen igaza van azokban az anomáliákban, melyeket felsorol. Itt is csak azt tudom mondani, hogy ezen a téren a jogegyenlőség romokban hever, és semmiféle kormányzati szándékot nem látok az igazságosság megteremtése érdekében.Abban azért továbbra is konzekvens vagyok, hogy a folyósítások a munkaviszony és a befizetett járulékok alapján történjenek.Azok a kifizetések, melyek más okokból indokoltak, ne a nyugdíjkasszát terheljék. Ugyanis olyan számokat dobnak be a köztudatba, melyek finoman szólva nem fedik a valóságot. A 2010-es nyugdíjkassza számaiból pl. az látszik, hogy a valóságos öregségi nyugdíjak nem érik el a 2.000 milliárd, Ft-ot , több, mint 1.000 milliárd Ft a rokkant, előrehozott, hozzátartozói stb. kifizetés.Így lesz a nyugdíjkassza közel 3.000 milliárd Ft-ot kitevő alap, mert teljes a káosz.A négy gyermeket nevelő anyát tisztelem, de vegye figyelembe, hogy százrekre tehető azon anyák száma, akik munkavégzésük mellett tették ugyanezt.Ön tévesen értelmezte a hozzáállásomat, én senkitől nem sajnáloksemmit, ilyen szellemet nem is olvashatott ki a véleményeimből, mindössze némi bírálatot kívántam közreadni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:08:36

Azért ebben a posztban nem annyira véded viktorékat,csak egykét bekezdés erejéig.
Csak nem kezdesz megtérni?

Netuddki. 2012.06.17. 18:08:46

@mese1: A blog íróiról mindent el lehet mondani csak azt nem, hogy liberálisok...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:10:25

Atért az 1. pont megfogalmazása durva lett.Ezt nem így kellett volna.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:14:07

Azért azt mondani,hogy nem az árak miatt sok a rezsi...hát nem is tudom.

szita szita péntek 2012.06.17. 18:14:59

Juszt sem fogom belelovalni magam a témába, amit mondhatnék, azt az értelmesebbje már nyilván elmondta.

Ugyanakkor a szavazás elég tré (már bocs), ugyanis olyan lehetőségek sorát vonultatja fel, ami nem zárja ki egymást - ugyanakkor többet meg nem lehet bejelölni. Ez így semmire sem jó - ja max annyira, hogy magyarázni lehessen az eredményt (lám az embereknek csak x%-a nyomott mit tudom én a 4-esre - ja persze, mert egy részük a 9-est és 10-est választotta)

Ami bosszant, az a szerző hozzáállása az energia megtakarításhoz! Nagyjából az jön le a soraiból, hogy csórókám ne hőbörögjön a magas rezsi miatt, mer' sok-sok pénz felemésztésével lehetne az alacsonyabb is. Ja. Jellemzően azok sokallják a rezsit, akiknek a bevételeinek nagy részét az viszi el - ergó nem kimondottan tehetősek, ergó nem tudnak miből racionalizálni.

Például mondok egy példát! Épp a napokban olvastam, hogy milyen remek is lenne, ha napelemeket rakatnék a házamra, és ingyér' lenne nekem az áram. Mondok magamnak - az tényleg király lenne! Olvasom tovább és bezony az 2 millió Ft-ba fájna, ami kb 10 év alatt térülne meg. Hmmm... Szóval akkor most én 10 évre előre egyben fizessem ki a villanyszámlám, és nekem az akkor jó? Szerintem nem jó. Ha lenne valóban fölösleges 2 millióm, akkor lehet jobban járnék ezzel, mint egy bankbetéttel (mondjuk ebben sem vagyok biztos). Ugyanakkor nincs ennyim. Lovaljam hitelbe magam? Most? Na azt már nem. Arról meg ne is beszéljünk, hogy mekkorát szentségelnék, ha a technológia fejlődése miatt 3 év múlva ugyan ez a cucc fele ennyibe kerülne és több áramot termelne, hosszabb garanciával. Hogy ez elképzelhetetlen? Őőő... nem az - az árak folyamatosan csökkennek, a garanciális idő kér éve még 10 év volt, most meg már van ahol 50...

Na jó ez lennék én. Nézzük meg édesanyám helyzetét! Először is: bármennyire fájó is ezt kimondani, de akkor is jogos a kérdés: érdemes egy 70 év körüli embernek 10 év alatt megtérülő gazdasági döntést hoznia? + nála még fokozottabban felmerül a "miből?" kérdése. Egyedül nyugdíjasként valyh milyen hitelre számíthat?

Jó - most belementem a napelem kérdésébe, de a többi sem olcsóbb mulatság. Jómagam mondhatnám szerencsés helyzetben vagyok, a házam hőszigetelése igen combos - nem rég építkeztem és nagyon odafigyeltem erre. (Jó, azt mondjuk elb*sztam, hogy a fűtésem a helyiségek kialakítása miatt szükségképpen gázos és esélyem sincs másra áttérni.) No de a szülői ház, ami a 70-es években épült az akkori gazdasági körülmények, építőipari igények és energiaárak mellett? Ahhoz, hogy a hőszigetelése korrekt legyen még egyszer rá kéne költeni az értékét...

Szóval én inkább azt javasolnám, hogy legalább minimális mértékben gondolkodjék a post írója.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:19:44

De most legalább van néhány normális javaslat a posztban.
Mondjuk a rezsiköltséges véleményed nem tetszik de ez van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:22:21

@szita szita péntek: Na ez az.Ezen akadtam ki én is.Pár éve volt az,hogy talán az osztrákoknál? csökkent a gáz ára.Nálunk meg emelkedett.
Nyugaton keresnek 3 szor annyit legalább és fizetnek rezsire annyit mint mi.Ha nem kevesebbet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 18:23:43

Amúgy meg megy a vita,ez nehéz kérdés.Járni jár csak nem jut.Mondjuk tényleg nem kéne minden évben emelni.
Dehát kedves posztíró ,a viktorod ezt nem látja.:))

orulet 2012.06.17. 18:25:14

Hagyjuk már a demagógiát. Kis matek, hogy a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években befizetett 110, 800, 1300 Ft-okból még jól prosperáló országokban sem lehet kolbászból a kerítés. Főleg nem ott, ahol rosszul fektették be, vagy netán valagára vágtak. Gondolkodjunk el azon, hogy mivel régebben jóval alacsonyabb volt a nyugdíjkorhatár, és kevesebb a járulék, miből tevődik össze a kb. 20 éve nyugdíjállományban lévő ember havi 90 e ft-ja. Van ma így számoló nyugdíjpénztár? Teljesen érthető, hogy megélhetési szempontból alacsonyak a mai nyugdíjak, csak azt tessék felfogni, hogy a fentiek viszonylatában még relatíve sok is.
Ez rosszabb a padlás lesöprésénél is.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2012.06.17. 18:35:19

Hát nekem ne mondja senki, hogy a magas nyugdíjakat (aki bőven elélnek belőle) nem kellene kicsit visszafogni. Ők pár ezer forintos elvonás, csökkenés mellett is valószínű, hogy simán "jók" lesznek, a szegényebbek vagy alacsonyabbaknak meg mehetne egy minimális emelés, vagy stagnáló kifizetés.

de lényegében ez ugyanaz a téma, mint a szaros "egykulcsos" adórendszer. Mai napig nem értem mire volt jó azon kivűl, hogy orbánék megtömték, és tömik mai napig magukat...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.06.17. 18:35:50

Ha az elmúlt 20 évben nem hunytak volna szemet a mindenkori kormányok a fekete foglalkoztatás felett, akkor nem lenne most nyugdíjkérdés.
A probléma az, hogty sok a nyugger és kevés a bejelentett munkaerő.
Szépszemű meg jövőre még nyugdíjba küld 10-11 ezer közszolgát. Mo=nyuggerfalu

szita szita péntek 2012.06.17. 18:38:27

@orulet: Nem kéne keverni a szezont a fazonnal. A rendszerváltás előtti állam a nyugdíjakat nem csak a nyugdíjjárulékokból oldotta meg, hanem vont egy nagy közös kassza, amibe szépen befolyt minden bevétel és abból osztottak vissza. Szóval lehet nem, vagy alig fizettél nyugdíj járulékot, viszont cserében az állami tulajdonban lévő vállalatoknál a munkád értékénél kevesebb fizut kaptál. Aztán jöttek a rendszerváltás évei, és idő kellett az átállásra. A nyugdíj kassza ugyanakkor sokáig nem volt (szerintem szigorú értelemben ma sincs) elkülönítve. Szóval az az igazi demagógia, ha azt mondod, hogy a mostani nyugdíjasok nem fizették meg az ellátásuk árát - megtették.

Mariann19 2012.06.17. 18:44:30

@orulet: Csupán a tisztánlátás érdkében és gazdasági szakemberként elmondanám, hogy a jelenlegi nyugdíjasok után a munkáltatók 17 %TB járulékot fizettek be, összesen 25%-ot, összevonva közteher volt az elnevezése. Ezen felül realizálódott még a dolgozótól levont progresszív nyyugdíjjárulék jövedelemtől függően. Tehát a két irányból kumulálódó összeget kell figyelembe venni, hiszen a levont járulék alacsonyabb volt lényegesen a munkáltató általi befizetéseknél.Ebből kell kiindulni, és nem árt a statisztikai adatokból megismerni a várható életkort a nemek bontásában, ebből célszerű megállapítani, hogy akorábban létrejött, e célra befolyó összegek mennyire fedik le a várható nyugdíj kifizetéseket.Meg kell jegyeznem a fent említett 17% az eü. és nydíj alapokat illette, sajnos nem emlékszem az arányra, de nyugdíjalap kedvezőbb részarányt képviselt.

pHérték 2012.06.17. 18:51:26

No, ami a rezsit illeti: legutóbbi gázszámla, hogy aszongya: 103 forint a termék ára, amit ténylegesen fogyasztottam, a számla végösszege meg 1436 forint. (Nyár van) Villanyszámla dettó: fogyasztás X, számla végösszege 2X.
Ami meg a nyugdíjat illeti: legyen, de ne a magyar ember életcélja.

szita szita péntek 2012.06.17. 18:56:19

Futtatom egy picit tovább az eszmét napelem tárgyában!

Tegyük fel állam bácsi úgy döntene, hogy támogatja az ilyen jellegű beruházásokat. (Nem amolyan Széchenyi terves módon - mert az zsákutca, hanem komolyan gondolja) Ennek legegyszerűbb módja az lenne, ha mondjuk ez esetben eltekintene az ÁFÁ-tól. Mi lenne az eredmény? Csökkenne a költség -> csökkenne a megtérülési idő -> többen vágnának a telepítésébe -> nagyobb forgalom mellett jobban lehetne automatizálni a folyamatokat, megjelenne a konkurencia harc -> tovább csökkennének a költségek -> egy ideig nőne a foglalkoztatottság -> egyre több háztartás függetlenítené magát az energia szolgáltatótól (a közműtől mondjuk nem).

Nézzük meg, hogy jó lenne-e ez az államnak?
- Növekvő foglalkoztatottság (+)
- Csökkenő adóbevételek (-)
- Csökkenő állampolgári kitettség és befolyásolhatóság (-)

No szerintetek? Mi lesz?

pHérték 2012.06.17. 18:59:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ez a járni jár, csak nem jut, ez frappáns! :) De én még ezt a járni jár fölfogást sem egészen osztom. Ugyanis a nyugdíj, nem a "munka után jól megérdemelt járandóság". Az a fizetés! Pontosabban annak kéne lennie.
A nyugdíj egy szociális biztosításféle, ami arra jó, hogy azután se hagyjuk fölfordulni a polgártársat, miután öregsége révén elvesztette a munkaképességét.

szita szita péntek 2012.06.17. 19:03:37

@pHérték: Ez azért van, mert felszabadították az energia piacot. Eddig mi volt? Te fogyasztottál áramot és az áram díjába be volt építve minden költség ami ahhoz kellett, hogy az eljusson hozzád, azaz a távvezetékek, trafóállomások építésének, karbantartásának díja is.

Ugyanakkor ez a rendszer csak energetikai monopóluimokkal működhetett, új belépő nem jelenhetett meg a piacon, hisz neki nem volt az egész országra kiterjedő villamos hálózata. Elég hülyén is nézne ki, ha minden szolgáltató saját vezetéket húzna, nem nevezném költséghatékonynak sem.

No szóval megjelentek (megjelenhetnek) az új szolgáltatók, ám ők is a régi hálózatot használják, amit viszont nem ők, hanem egy másik szolgáltató tart karban. Ugyanakkor az milyen hülyeség lenne már, hogy ő ezért ne kapjon pénzt? Ennélfogva elvált egymástól a felhasznált pld. áram díja (ezt attól veszed akitől akarod) és a rendszer használatának díja (ezt lehet a szolgáltatódnak fizeted, de a végén annál landol, akié a madzag).

Ez a rendszer így logikusabb az előzőnél. Pld. a villamos hálózatot a házadhoz akkor is fenn kell tartani, ha sokat fogyasztasz, akkor is ha keveset, sőt akkor is ha semmit. Ráadásul a fenntartás összege nem függ a fogyasztásod mértékétől - no ezért fizetsz akkor is, ha épp akkor nem használsz semmit.

pHérték 2012.06.17. 19:06:58

@Krokodeal: Köszönjük a "jó" kívánságokat. Most mondjam azt, hogy nektek is hasonlókat idegenben?!

pHérték 2012.06.17. 19:12:29

@szita szita péntek: Köszi, mindezt azért "gyanítottam" én is, de elhiszed, hogy mindez nem vigasztal? Főleg, hogy azt is "gyanítom", hogy a mindenféle rendszerhasználati díjon meg ÁFA tartalmon stb.-n kívül a fogyasztásért nem fizetők számláját is (többek között) velem fizettetik...

fidesz = házmesterek pártja 2012.06.17. 19:20:13

Imádom ezt a nemnáci, nemnyugdíjasgyűlölő blogot... Oly jól mutatja, mennyire leköpnivaló a magyar "jobboldal".

pHérték 2012.06.17. 19:23:27

Mellesleg ugye tapasztaljuk, milyen világot élünk, milyenek az (munka)erkölcsi közállapotok? Csak, hogy a legextrémebb (de nem példátlan) esetet említsem: egyesek inkább levágják a saját lábukat is, csakhogy dolgozniuk ne kelljen.

torró 2012.06.17. 19:23:37

Krokodeal !
Nem tudom meg szabad é vajon kérdezni, hogyan is jött össze a több diploma a finanszírozás tekintetében? Csak azért kérdem mert az én gyerekeim is diplomások és tudom mibe kerültek, mondjuk az óvodától a diploma osztóig.Én mellesleg 45 év munkaviszony után mentem nyugdíjba 6 évvel ezelőtt! És még most is minden nap dolgozom mert a nyugdíj bizony kevés lenne. Tegyük hozzá halkan, hogy bizony mi is fizetünk adót, csak ezt valahogy senki nem számolja. Igen a 27%! Ugye ez száz rugóból rögtön 27 mínusz amiért gyakorlatilag semmit nem kapok! Igaz?
Amúgy a Kádári érában nem igazán fizették meg a melóst, így azután ha abban az időben , vagy a rendszer változást/:)))/ követő 10 évben ment nyugdíjba,hát nem túl sokat vitt neki a póstás!Volt viszont jó pár olyan foglalkozás amiből komoly nyugdíjat lehetett besöpörni.Nem termelői ágazat.

szita szita péntek 2012.06.17. 19:27:56

@pHérték: Elhiszem, persze! :) Ugyanakkor szerintem a rendszer így logikus - ám a díjak mértékén valószínűleg lehetne (talán kellene is) vitatkozni... Nekem túlárazottnak tűnik, de hát én nem értek hozzá.

pHérték 2012.06.17. 19:30:02

...és még valami! :)
Mi az, hogy "nyugdíjas" valaki? Kb. olyan mint a "vállalkozó": lényegében értelmetlen. A nyugdíjas identitás üres és az eltartottságra szorítkozó önmeghatározás.
Már szavak szintjén is tiszteletre méltóbb, ha valaki inkább "nyugalmazott pék", vagy "fuvarozási vállalkozó"...

pHérték 2012.06.17. 19:39:29

@szita szita péntek: Túlárazás nélkül is lehetne logikus... ;)

mókáné 2012.06.17. 19:50:52

@Hepci:

"Múltkor az Omszkin alsógatyára vetkőzve horgásztam, hogy jobban simuljak a környezetbe. :)"

Nincs meg még Magyarországon a nudizmus viselkedéskultúrája. Szívesen rész vállalnék ennek terjesztésében. Az ember és a környezet harmóniája.

Dobd le azt az alsógatyát és meglátod, milyen fenomenális élménye lesz!:)

A naturisták szerint az emberi testen semmi szégyellni való nincsen, hiszen mindnyájan ezzel élünk, és örömmel el kéne fogadnunk a testünket.

Sokan különbséget tesznek a naturizmus és nudizmus között. E nézet szerint nudista az, aki időnként a ruhátlanságot választja; naturista pedig, akinek filozófiája az alkalmi meztelenségnél többet foglal magába: gyakran környezettudatosságot, olykor vegetarianizmust, vagy egyszerűen a természettel való szorosabb viszonyt.

(Ennek jele lehet a strand és a vizek tisztán tartása, a hulladék begyűjtése magunk után, a hangoskodás kerülése stb.)
hu.wikipedia.org/wiki/Naturizmus#.C3.81ltal.C3.A1nos_tudnival.C3.B3k

mókáné 2012.06.17. 19:52:04

@Hepci: @knausz:
jav.

Dobd le azt az alsógatyát és meglátod, milyen fenomenális élményben lesz részed!:)

mókáné 2012.06.17. 19:53:37

@Zsit (nyau és rémizé):

"nem
itt nem cactus-pajti zsenije ihlette"

Hanem?

pHérték 2012.06.17. 19:55:00

@knausz: Pláne, ha nyugdíjas...! (Ha már úgyis kilóg belőle az ülepe!)

mókáné 2012.06.17. 20:00:17

@wicha: @szabodenesnk:

"Először is egyetértek @knausz: -szal abban, hogy amit az állam azzal a felszólítással von le, hogy a nyugdíjamra kell (nem utakra, iskolára!), azt igenis kapjam meg."

Evidensnek gondolom.

"Az állam felé mi a járulékfizetés alapja? -:)"

Korán kezdtem dolgozni, a munkában eltöltött éveim száma sok és ezért úgy döntöttem, fizetem tovább. Bementem a nyugdíjbiztosítóba és kiszámoltunk egy összeget, kötöttem velük szerződést és fizetem. Az éveim száma nő. Jogosult leszek nyugdíjra.

Korábban volt egy olyan opció, hogy utolsó években, ha többet fizet az ember, magasabb nyugdíja lesz, de ezt tudtommal megszüntették.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2012.06.17. 20:03:01

@knausz:
figyelj, a kommentelők szinte _mindig_ nagyobb élményt (pozitív-negatív, mindegy) adnak, mint egy-egy blogposzt.
cactus hirtelen ír, és nem a tájékoztatás a célja, ezért sok esetben demagóg.
Ha már választani kell zseniség tekintetében, akkor inkább a kevésbé tökös TG (ő se zseni), mint a cactus (bocs, kakti :D) - semmiképpen nem lehet őket egy lapon említeni

De felőlem aztán: virágozzék ... :)

namivanmáritt 2012.06.17. 20:05:24

No. én hajlandó vagyok felajánlani jövőre egész évi nyugdíjam megvonását, ha Viktor lakóhelyemen a képzettségemnek megfelelő szakmai minimálbérrel ad munkát, teljes munkaidőben. Amúgy 64 éves vagyok...29 éve asztmás, 2. tipusú cukorbeteg, magas vérnyomás, két gerincsérv, vesebetegség, gyomor és hasnyálmirigyproblémák / amúgy alkoholt sosem ittam, nem dohányoztam /...szóval ezek csak olyan betegségek, ami mellett tudok dolgozni, várom az ajánlatokat...

mókáné 2012.06.17. 20:11:37

@Zsit (nyau és rémizé):

"figyelj, a kommentelők szinte _mindig_ nagyobb élményt (pozitív-negatív, mindegy) adnak, mint egy-egy blogposzt."

Erre alighanem most már Török Gábor is rájött. Olvasom-e őt még? - kérdezhetnéd.

Már nem. Nincs mit tanulni tőle. Ezen a blogon még van olyan, ami újdonság, és ezt szívesen beillesztem a gondolatvilágomba. Van lelkesedés és van tolerancia. Az írások gyakorlati szempontból íródnak, nem elméleti megközelítésből.

Török Gábor annyit finomkodik, hogy az már sok. Teljesen elméleti és a Véleményvezér szintén az. A Nívón összeér a kettő.

Egyébként jelzem: nem ismerem a blog szerzőjét, először azt sem tudtam nő vagy férfi. Ma kicsit több jutott a személyéből, aminek örülök.:)

pHérték 2012.06.17. 20:14:16

@namivanmáritt: Bocsánat, de te most dicsekszel, vagy sajnáltatod magad?
Ennyi nyavalyát! Szép teljesítmény...

megfigyelt 2012.06.17. 20:23:55

@Mariann19:
T.Mariann19,sok hasonló véleményünk van,a visszásságok meg itélésében igen sok az azonosság. 2010 es adat a korbetöltött nyugdíjasok száma 1 462 449 fő nyugdíj átlaguk 101 335 ft,míg a korhatár alatti 238 351 fő 120 449 ft-os átlag nyugdíjjal. Az előrehozott nyugdíj 1999-ben 34 000 fő volt 2009-ben 232 000 főre nőtt,jobban megérte nyugdíjasnak lenni mint dolgozni egyeseknek,igaz 706 226 főnek nem érte el a nyugdíja a 60 000 ft-ot, de a 200 000 ft felettiek száma 60 908 fő volt. A átlag öregségi nyugdíj nem alacsony hanem nagyon aránytalan. A nyugdíj/ nettó átlagbér világ átlag 60% ,Magyarországon több mint 76%. Nem erősebb a Magyar gazdaság a világ átlagnál. Egyértelmü ,hogy ez a nyugdíj teher nem lesz elviselhető a gazdaság számára,főleg ugy,hogy a parlamenti politikusok a saját gazdagodásukkal vannak elfoglalva.Elkeserítő ,hogy milyen egoisták döntenek ember milliók sorsáról.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 20:27:34

@ccactus: "10 milliárddal kevesebbet tesz félre a kormány rendkívüli kiadásokra, kamatkiadásokra viszont majdnem 300 milliárddal többet."
Erről nem írnál egy posztot esetleg? A legjobb kormány a Fidesz címmel, amiben leírnád h csökennő államdósság ellenére, jövőre 300 milliárddal többet fizetünk kamatra. Kijön belőle a tranzakciós, telekomadó, és még nyugdíjemelésre is futná...
Drága mulattság, de így vígad a magyar...

nyünyüge 2012.06.17. 20:37:44

@megfigyelt:
Ember, az nem úgy működik, hogy "jobban megéri nyugdijasnak lenni"! Ilyen választás nem létezik!
Az embert vagy kirúgják nyugdijas kora előtt valahány évvel, vagy felteszik a kérdést, hogy szeretne-e még dolgozni jelenlegi bérénél 25-35 %-áért még egy-két évet. De azt senki sem tudja garantálni, hogy ha a csökkentett bérért tovább dolgozik, hogy pár hónap múlva, vagy két év múlva nem fogják-e kirúgni, a jelenleg elképzelhetetlen, ismeretlen, de garantáltan a csak rosszabb aktuális nyugdíjazási törvények, kollektív szerződés feltételek, manyup szabályok szerint.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 20:40:41

@Tyss:

A szoci kormányok kamatkiadásaival hasonlítsd össze. Meg fogsz lepődni, garantálom..

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 20:49:19

@ccactus: Hát, meglepődtem, komolyan:
2013: 1 325 515,4 millió forint
2012: 1 064 983,8 1 millió forint

2009: 1041,5 milliárd
2010: 1086,6 milliárd

300 milliád bukó, szóval ezt mivel magyarázod kedves ccactus?

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 20:54:30

@ccactus: Itt hagyjuk abba, komolytalan vagy. Idén 1000 milliád jövőre pedig 1300. Az mekkora inflációra jön ki?

Esetleg országkockázat, CDS felár, 10 feletti államkötvénykibocsájtások, azok mind mind smafu. Infláció, az, 30%-s...

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 20:56:09

Amúgy vedd figyelembe, h az államadósság folyamatosan újjúl meg, ebben a tempóban az a kamatkiadások 2-3 év múlva meg fogja haladni a nyugdíjkasszát. Magyarázatok persze vannak, de téged azok nem érdekelnek...

lapátkaszát 2012.06.17. 21:05:15

Kifejezetten rosszindulatúnak tartok minden felvetést ami a nyugdíjasok jáárandóságának csökkentésére vonatkozik!
Nem mintha a nyugdíjasokat szent teheneknek gondolnám, de nézzünk már szét magunk körül kérem!

1. Jelenleg a munkaképes korú lakosság FELE nem dolgozik! Akkor sem ha tudna, vagy akarna.
2. Jelenleg a feketegazdaság a GDP 25-30%-a!

Értem én,hogy könnyebb a nyugdíjakat megvágni mint a munkanélkülieknek munkát adni vagy a felketegazdaság egy részét felszámolni, de mire jutunk így?

Elég lesz a 2013-as nyugdíjemelés befagyasztása, vagy kéne még 10-20% nyugdíjcsökkentés is?

Aztán ha majd a nyugdíjak felét már elvettük kik következnek?

Figyeljetek, mert ez egy folyamat, ami elkezdődött a bölcsődék fizetőssé tételével, az óvodák bezárásával, a felsőfokú iskolákon a tandíj bevezetésével, majd annak jelentős emelésével, a gyógyszerárak emelésével, a várólisták kialakításával az EÜ-ben.. a nyugdíjkassza lenyúlásávalés most folytatódik a nyugdíjakkal.

Aki javasolja vagy örül annak, hogy a nyugdíjasoknak kevesebb jut, az valóban azt hiszi itt megáll a folyamat?

Igaza van azoknak akik sokallják az elvonást, mert az sok is! Ám ha kétszer annyian fizetnének adókat, járulékokat akkor a jelenlegi szint beszedéséhez éppen a felét kéne fizetni mindenkinek!

Az aktívak megduplázását de legalább 50%-os emlését ott várja a közmunkás, a munkanélküli!
Ők is dolgozni akarnak, normális bért keresni abból adózni és nem kegyelemkenyéren élni!

Nehéz dió ugye?
De kinek a munkája könnyű?

Miért kellene elfogadni, hogy az aktuális politikai elit MINDÍG a könnyebb megoldást választja?
Kinek a munkáltatója fogadná el, hogy SOHA nem végzi el a felvállat feldatot?
Vajon melyikünk vehetné fel a havi bérét, ha pl. nem megvarrná a férfi inget, hanem pillanatragasztóval összeragasztaná? Ha nem könyvelne, hanem passziánszozna, hó végén pedig odaadna a munkáltatójának egy összefirkáélt kockás papírt?

Aki veszi a bátorságot, hogy blogot írjon társadalmi kérésekről az nem néz a háta mögé a dolgoknak?

Itt állunk úgy, hogy a munkaképes társadalom fele ( Orbán Viktor szerint 46%-a) NEM dolgozik, a feketegazdaság a GDP 30%-át teszi ki és azt keressük, hogy kitől mit lehetne elvenni, hogy még 2-3 évig ne kelljen ezzel foglalkozni?

Ez normális?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:08:33

@Tyss:

Mondom hasonlíts a szoci kormányok 2002 és 2010 közötti kamatkiadásaihoz, ha arra vagy kíváncsi, hogy mely kormány alatt volt magasabb a kamatkiadás.

2012-höz képest 2013-ban valóban 260 milliárddal magasabb kamatkiadással számol a költségvetés. Ugyanakkor a költségvetés nem számol IMF megállapodással, ami ha mégis megtörténik, az csökkentheti a jövő évi kamatkiadásokat.

A te érvelésed viszont nagyon egyszerű: Jövőre 300 milliárddal magasabb kamatkiadás lesz mint idén, tehát szar a kormány.

Valójában arról van szó, hogy elkezdjük törleszteni az IMF hitelt, aminél az új kibocsátások magasabb kamattal mennek el. Ám ez a magasabb kamat alacsonyabb a 2002-2010 közötti időszak kibocsátásainak átlagánál. Ráadásul ha mégis lesz IMF megállapodás, akkor jókora kamatmegtakarítás keletkezhet a jövő évi büdzsében.

orulet 2012.06.17. 21:16:01

@szita szita péntek: Szumma szummárum, ezt most úgy bosszuljuk meg, hogy jelenleg a munkájánál szinte mindenki kevesebb bért kap + fizeti a mostaniak nyugdíját, mert erre továbbra is hitelt vesznek fel + tartja el a gyerekeit + gyűjt saját magának előre + fizet egy rakás értelmetlen adót. Az, hogy kaki van, mindenki érdeme, tele van az újság 40-50 éves halottakkal, de örülök, hogy ez a megoldás neked tetszik.
Hová is kell visszautalni?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:17:41

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Azért ebben a posztban nem annyira véded viktorékat,csak egykét bekezdés erejéig.
Csak nem kezdesz megtérni?"

Kellett neked mindenkit elkönyvelni Orbán-szidó és Orbán-seggnyaló kategóriákba..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:21:01

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Atért az 1. pont megfogalmazása durva lett.Ezt nem így kellett volna."

A megfogalmazásokat loptam Droli nyugdíjas posztjának hozzászólásai közül. Nem kevesen fogalmazták meg ezt a véleményt, és nem kevesen értenek egyet vele a 4600 szavazó közül.

Nem az én tisztem, hogy disztingváljak, öncenzúrázni sem szeretnék. Ha téged ez polgárpukkaszt, akkor így jártál.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:22:24

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Azért azt mondani,hogy nem az árak miatt sok a rezsi...hát nem is tudom."

Hát istenem, fogy az olaj és a gáz. A kereslet meg töretlenül nő iránta. Viszont megvannak a technikák az energiahatékonyság jelentős növelésére. Ez a jövő barátom, hahó!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:25:14

@orulet:

"Hagyjuk már a demagógiát. Kis matek, hogy a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években befizetett 110, 800, 1300 Ft-okból még jól prosperáló országokban sem lehet kolbászból a kerítés. "

Azt számold ki, hogy mikor mennyibe került egy lélegeztetőgép, és ahhoz arányosítsd a hetvenes évek befizetéseit. ;)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:26:27

@unrealnoise:

"Hát nekem ne mondja senki, hogy..."

Pedig... :)

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 21:27:08

@ccactus:
"Valójában arról van szó, hogy elkezdjük törleszteni az IMF hitelt, aminél az új kibocsátások magasabb kamattal mennek el. Ám ez a magasabb kamat alacsonyabb a 2002-2010 közötti időszak kibocsátásainak átlagánál. Ráadásul ha mégis lesz IMF megállapodás, akkor jókora kamatmegtakarítás keletkezhet a jövő évi büdzsében. "

höhöh, és mi lett a 30%-s inflációval? :-D

"A hosszú futamidejű magyar állampapírok hozama a múlt héten bőven 11 százalék közelébe került, miközben 2010 májusában, a kormányváltáskor a kötvényhozamok 6-7 százalék körül mozogtak, 2011 első napjaiban 7-8 százalék között ingadozott a szintjük, október elejéig kisebb kilengésektől eltekintve a 6,3-7,5 százalékos tartományban mozgott, majd októbertől fokozatosan emelkedtek a mostani, bőven 10 százalék feletti tartományba."

6-7% vs 11-12.
És meséld már el nekem kedves ccactus, hogy van az, h míg nem voltunk bóvlik, addig magasabb hozam mellett adtunk el állampapírt a mocskos komcsik miatt, most bezzeg Gyuri bácsi két szép szeme miatt, meg csupán csak 1x%-ért, bóvliban... Nincs itt semmi fura? Esetleg az infláció? :-D

Mindegy, nálam a 6 az pont fele a 12-nek, de nálad ez biztosan máshogy van...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:30:30

@namivanmáritt:

"No. én hajlandó vagyok felajánlani jövőre egész évi nyugdíjam megvonását, ha Viktor lakóhelyemen a képzettségemnek megfelelő szakmai minimálbérrel ad munkát, teljes munkaidőben. "

Valami kommunistához van szerencsénk, vagy csak viccelsz? Esetleg közalkalmazott szeretnél lenni?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:34:03

@Tyss:

Maradjunk annyiban, hogy a szocik alatt is volt 6% is és 12% is a kamat, meg még több is.

A Fidesz alatt is volt 6% meg 12% is. A Héten úgy tudom 8,6%-on mentek el.

Persze lehet úgy hasonlítani, hogy a szocik legalacsonyabb hozamát hasonlítod a Fidesz legmagasabb hozamával, csak nincs sok értelme. Az átlagot nézd inkább.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.17. 21:47:04

@ccactus: "Persze lehet úgy hasonlítani, hogy a szocik legalacsonyabb hozamát hasonlítod a Fidesz legmagasabb hozamával, csak nincs sok értelme. Az átlagot nézd inkább. "

azzal hasonlítottam össze, ahogy átvették az országot, onnantól már az ő saruk...
azóta 6% nem sokszor volt, és az átlag biztosan magasabb.
De a mellébeszélés látom nagyon megy, nem vagy te rokona esetleg a Szíjjártónak?
azért az, h 300 milliáddal többet dobunk ki az ablakon, és te ennek még örülsz is, az azért sokat elmond...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 21:55:51

@Tyss:

"azzal hasonlítottam össze, ahogy átvették az országot, onnantól már az ő saruk..."

Aktuális nemzetközi kockázatvállalási hajlandóságtól függetlenül. Hmm.

"De a mellébeszélés látom nagyon megy, nem vagy te rokona esetleg a Szíjjártónak?
azért az, h 300 milliáddal többet dobunk ki az ablakon, és te ennek még örülsz is, az azért sokat elmond..."

Ez személyeskedés, sokat elmond..
Magam részéről egyáltalán nem örülök a magas adósságszolgálatnak, és a magas eladósodottságnak. Sőt, országunk jelen problémái közül az egyik legsúlyosabbnak tartom.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 21:57:51

@ccactus: Mivel eddig védted a védhetetlent téged nem volt nehéz valahova elkönyvelni...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 21:59:48

@ccactus: Nem polgárpukkaszt csakk egy kicsit gyökér a megfogalmazása.Senki sem szeretné ha leszólják a szüleit,nagyszüleit.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:04:17

@ccactus: Én tudom,hogy ez a jövő csak tudod odafönt a politikusaink nem tudnak semmit és ez oldalfüggetlen.
Ha van magyarországon feltaláló,aki ezzel foglalkozik és kitalál valamit erre,itthon le se szarják.Aztán meg majd vehetjük meg a találmányát külföldről.
A mondandóddal az a baj,hogy kioktatod a másikat hogy mire tegyen félre.De ha nincs miből neki? Nem mindenki járt jól az egykulcsossal.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:04:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Én a saját véleményemet adom itt mindig elő. Gondolom te is így vagy ezzel, pedig én is mondhatnám, hogy ha sapka van a kormányon akkor azért támadod, ha meg nincs, akkor azért...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:05:11

@ccactus: De persze erről is a szocik tehetnek....:))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:06:21

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Ilyen gyökerek között élünk. Én nem tudom és nem is akarom sem megnevelni őket, sem elnyomni a véleményüket.

Kepan 2012.06.17. 22:06:39

@lapátkaszát: Egyetértek, ott van a fekete és szürkegazdaság, tessék felszámolni azt.
Hozzátenném még, hogy ott van az adóhivatal évente kiadott adóslistája cégek és magánszemélyek tartozásaival. Simán megdupláznám az adóbehajtók létszámát. Komolyan nem értem, névvel, címmel ott vannak több száz, de talán még milliárdos tartozások, köztük több ismert név is...

A kiadási oldalon a csökkentést máshol kezdeném... és a bevételeket is lehetne növelni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:09:05

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"A mondandóddal az a baj,hogy kioktatod a másikat hogy mire tegyen félre.De ha nincs miből neki?"

Ha valaki arra fel követel több segélyt/nyugdíjat/fizetést, hogy magas a rezsije, akkor annek fel kell hívni a figyelmét, hogy ilyenkor nem a magasabb bevételre kell elsősorban törekedni, hanem a rezsiköltség csökkentésére energiahatékonyságon keresztül. Ha ez a téma valakinek sarkalatos, az pedig keressen olyan pártot, aki ebben segíteni tud.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:09:57

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"De persze erről is a szocik tehetnek....:))"

Á dehogy! :)

Nanááá 2012.06.17. 22:10:58

@Zigomer Trubahin: A mostani nyugdíjasoknak ano megmagyarázták hogy az ő befizetett pénzeikből adják az akkori nyugdíjasoknak a nyugdíjukat. Ahogy majd ők is kapni fogják mikor eljön az ő idejük. A GYES-es korszak biztosította is az utánpótlást. Az a rendszerváltás utáni kormányok hibája, hogy a GYES-es gyerekek szülési lehetőségét korlátozták. Így nem a mostani nyugdíjasok hibái a kormányok sokszor már hazaárulási szintű rossz döntéseik sorozata. Sok mindennek foglalkoztak, de a szülésösztönzéssel nem. Mert ahol nincs munka, nincs lét és jogbiztonság ott felelősséggel nem fognak szülni a fiatalok. De könnyebb a nyugdíjasokat szidni, mint a kormányokat! Ahogy a bérek alacsonyak, úgy a nyugdíjak is. Kár sajnálni tőlük. A nagy különbség hogy fiatalon még fekete vagy szürke munkával növelhető a bevétel. De idős korban ez már teljesen kizárt. Tehát ez a réteg teljesen kiszolgáltatott az anyaszomorító, szociálisan érzéketlen számára.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:11:10

@ccactus: Nos,mivel szerintem nem tudnak semmit és ez tíz éve is így volt nehéz lenne bármiben igazat adni nekik.És akkoriban viki akart lenni a legnagyobb magyar de most csak a harácsolást látom tőlük.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:17:16

@ccactus: OKé,de ha Mari néni nem tud fűteni,hogyan szerezzen pénzt szigetelésre?

megfigyelt 2012.06.17. 22:18:04

@nyünyüge: Mennyire nincs igaza. A szomszéd asszonyom 55 évesen gondolkodott azon,hogy maradjon vagy nyugdíjba menjen 40 éves munkaviszonnyal,úgy döntött nyugdíjba megy ,mert több nyugdíjat kap mint a nettó bére.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 22:19:27

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"OKé,de ha Mari néni nem tud fűteni,hogyan szerezzen pénzt szigetelésre?"

Mit tudom én! Szerinted honnan?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:29:03

@ccactus: Én sem tudom.De nem kezdek el neki okoskodni.:))
Te nem hiszed el hogy ti,akik jobban jártatok jóval kevesebben vagytok.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.17. 22:54:12

Na jóéjt gyerekek!Lassan haza kell mennem.Jó szórakozást!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 23:14:23

@knausz: arra gondoltam, hogy az nem fenomenális élmény, ha leég a p*csöm.

namivanmáritt 2012.06.18. 06:23:00

@ccactus: Cseszd meg, azért, mert dolgozni szeretnék már kommunista vagyok?
Ücsörögjél otthon 49330 Ft nyugdíjjal, és mocskold a nyuggereket, a te szüleid biztosan azok a nyuggerek, akiknek nem kell dolgozni, a komenista rendben nyilván jól megszedték magukat:)...te meg itt osztod az észt...No, jöhet a munkalehetőség:)

mókáné 2012.06.18. 08:25:53

@ccactus: @Tyss:

"Magam részéről egyáltalán nem örülök a magas adósságszolgálatnak, és a magas eladósodottságnak. Sőt, országunk jelen problémái közül az egyik legsúlyosabbnak tartom."

Egyetértek. Orbánnak egy fórumon, ahol jelen voltam egy megállapítása: az ország vezetését képzeljük el úgy, mint a saját háztartásunkat.

Az ember, ha a saját háztartásában sem pocsékol, szerényen él, akkor viheti előrébb. Mondtam már valahol: amíg nulla forintom van, addig nem veszek semmit, a hitel tabu.

Az ország eladósodása közös felelősség.

Az Orbán kormány is foghatná szerényebbre, és valószínűleg a miniszterelnök korábbi szavaihoz méltóan kellene gazdálkodni az ország még meglévő vagyonával..

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.18. 08:31:12

@knausz: ott látom az ellentmondást, hogy az ember a saját háztartásából nem lop.
Teccettünk volna kevesebb szőlőültetvényt, rámás csizmát és horgászbotot vásárolni...

mókáné 2012.06.18. 08:36:52

@Hepci:

"arra gondoltam, hogy az nem fenomenális élmény, ha .."

Naptej kérdése. Az életérzés más. A nyugalom, a környezet közelsége. Kifeküdtem a homokos partra és simogatott a nap melege. Csak én és a természet.

Tengerpart sem kell. Találtam ezt a helyet, meseszép és ingyen van. Még bikini sem kell! Magam részéről naptejet sem igen használok.

Amikor fiatal lány voltam, már csináltam ezt: ki a kukoricásba és könyvem velem, le a ruhát és napoztam, olvastam.

Nekem van egy saját, belső világom. Ezt megragadni a többi embernek is, a saját világát és nem azt nézni, hol irigykedhetnek, hol fúrhatják a másikat. Ez lényeges volna.
www.youtube.com/watch?v=P8oy0nR1Nhw

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.06.18. 08:37:03

@knausz: jövőre az azonnali adócsökkentés kormánya 500 milliárd forinttal több adóbevétellel számol.

Mélységesen igaza van ccactusnak, ez a kormány sokkal jobb mint elődei voltak. Magyarország szisztematikus tönkretételében, folyamatos hazugságban párját ritkítja ez a kormány.
Hángérien feritél!

mókáné 2012.06.18. 08:54:10

@Tyss:

"Mélységesen igaza van ccactusnak, ez a kormány sokkal jobb mint elődei voltak. "

Ha ezt mondja, akkor nincs igaza. Ennek a kormánynak bőven megvannak a hibái és ami nekem kifogásom, ha a múltban böngészünk, hogy megszavazták azokat a programokat, melyek az ország tönkretételét szolgálták lásd. Medgyessy 100 napos programjai.

"Magyarország szisztematikus tönkretételében, folyamatos hazugságban párját ritkítja ez a kormány."

Ez a kormány kepeszt. Illúziókban él. Azt hiszi, létezhet erős középosztály úgy, hogy egy széles réteget szegénységbe, kilátástalanságba taszít. Gyorsan kéne ébredni, lehetőség szerint munkahelyeket teremteni és leszállni a magas lóról.

De magyarnak lenni jó. A szocialisták ezt sosem érezték és érezették, mennyire jó magyarnak lenni!

Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan... Nikosz Kazintzakisz

Mennyit ér, aki nem tud, csak tudni vél?
www.youtube.com/watch?v=c8cl9aMV6Zc

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.18. 08:57:29

@Tyss: az a baj, hogy a feritél után kivérzett állapotban érte az országot a gyuritél.

Fácános 2012.06.18. 10:53:59

Hiába ad az állam bármit. A panelfelújítás után a ház energiafelhasználása 765 Gigajoulról 176 Gigajoulra csökkent, a fűtési költség 16 ezerről 23 ezerre nőtt, de úgy, hogy nem az egész lakást fűtöm, hanem csak a két szobát. (és közben volt 51 ezer Ft is havonta). Az az egyedi hőmennyiségmérőhöz a 12 családból 4 nem engedi be a leolvasókat, így az fizeti a többet, aki engedi a leolvasást, mert az átlag 125 %-át fizetik a renitensek. Nesze neked energiatakarékosság! Igenis nem pazarlóak vagyunk, hanem kizsigerelnek bennünket a szolgáltatók. A gázért, ha használom, ha nem, 2300 Forint tűzhelyátalányt fizetek. A villanyszámla felét mindenféle elosztási és egyéb hálózati díjak teszik ki. Egy köbméter melegvízet használok és az alapdíjjal nyáron is 10 ezer Ft-ot fizetek, tehát nem igaz, hogy csak az fizet rezsit, aki akar. Ráadásul én otthonról netezek, nem a hivatali vonalon, nem más fizeti. Ne legyenek már olyan nagyokosak, hogy csak az az igaz, amit a bértollnokok sulykolnak. Nem csak fekete-fehér a világ, és nem csak szentenciák léteznek. Sőt!

Mariann19 2012.06.18. 16:28:57

@megfigyelt: Kösz a számadatokat, a többi mellé kiírtam magamnak, érvként a jövőben felhasználható tényként. Az átlagnyugdíj összege több igazságtalan kormányzati döntést elfed. Az utóbbi években a nyugdíjszámítási módszerer hozta létre azt az aránytalanságot, amiről írsz. A 90-es évek elején a nyugdíjalap eleve a nettó keresetekből indult ki, a sávokba való beillesztés után e jövedelmek 60-70% körül mozogtak, és nem voltak számottevő, kiugró folyósítások. A köreimből egy-két ember nyugdíjba ment, és a nyugdíja megközelítette a havi nettó keresetét, mivel a jövedelem alakulásánál a céljellegű kifizetések is alapot képeztek. Ez nevetséges! Mindenesetre az nem normális, hogy az idős emberek nagy része a vegetáció szintjén él, a szerencsésebb csoport pedig űbereli az aktívak átlagjövedelmét, sőt, meg is haladja azt.

Mariann19 2012.06.18. 16:40:41

@knausz: Kedves Knausz!Azt írod, hogy ez a kormány az erős középosztályban hisz, ezt kívánta kiépíteni és tényleg ezt hangoztatta. A napokban a kormány egy új tervéről beszéltek egy elemző műsorban. Eszerint a kormányzati szándék egy új burzsoázia és nagybirtokos réteg megalakításán szorgoskodik. Ennek az a célja, hogy ez a tőkeerős csoport úgymond "felhúzza" erejénél fogva a gazdaságot. Nagyon valósnak tűnik az elképzelés, mert a kormányzati retorikából kezd eltűnni a középosztály favorizálása, helyette azt látjuk, hogy egyre erősebb a Horthy korszak restaurációja, nem beszélve a földbérletekkiosztásánál tapasztalható uradalmi rendszerek kialakítási szándékáról.Nekem itt két szó ugrott be lakonikusan szólva: béres és bérmunkás. Ez várna ránk?

röhögő 2012.06.18. 21:55:22

@ccactus: "Ráadásul ha mégis lesz IMF megállapodás, akkor jókora kamatmegtakarítás keletkezhet a jövő évi büdzsében. " - Aha. De ha ez így van, akkor minek is volt a gazdasági szabadságharc?

mókáné 2012.06.18. 21:59:56

@Mariann19:

Kedves Mariann!

Talán nem megyünk vissza annyira az időben, de ez függ az IMF megállapodástól. Ha a magyar leszakad, esetleg el tudom képzelni, mint egyetlen lehetőséget, hogy a földből él meg.

A mezőgazdaság és ipar fellendítése. Ez a kettő kiemelt kormánycél, amennyire én látom.

Aki tanul és jó szakmát választ, az ő szerepe a társadalomban nem változik. Egy jó mérnök, egy jó mezőgazdász, megfelelő pozícióban, jól fog élni.

Fontosnak gondolom, hogy az emberek mentalitása megváltozzék. Mobilak legyenek és ötletesek. Akkor nem lehet gond.

"Ez várna ránk?"

Az, ami ránk vár, csakis tőlünk függ. Képesek vagyunk-e alkalmazkodni a változó viszonyokhoz. Mennyire vagyunk piacképesek az élet minden területén.

Mariann19 2012.06.19. 16:51:07

@knausz: Véleményemben - melyre itt reagáltál - nem is a jövőbeni gazdasági növekedésről kívántam szólni, hanem a jelenlegi társadalmi rétegződés kormányzati kialakításának szándékáról, és az állampolgárok várható státuszáról az új helyzetben. Én egy meglehetősen alárendelt jellegű jövőt látok az embereket illetően.A középosztály kialakításának sincsenek meg a feltételei, mivel sem a stabil anyagi viszonyokat nem birtokolja a lakosság, a jövőjét nem a cselekvési szabadsága határozza meg, saját sorsát döntéseivel nem határozhatja meg. Ezek a fő kritériumai a középosztálynak egyebek mellett, és ezeknek a feltételeknek a hiánya okozza a még meglévő, e csoportba tartozó emberek létét. Optimistán utalsz arra, hogy aki tanul és törekvő, jól fog élni. Sajnos a tanulás anyagi feltételei általánosan nem adottak, egy szűk réteg élhet ezzel a jövő kiépitési szándékával, a törekvés munkahelyek hiányában kevésnek bizonyul. Kérdés, hogy az új társadalmi csoportok elfogadása milyen reakciókat vált ki az emberekben, miután nem ebben a szellemben szocializálódtak az előző évek, évtizedek során.Az emberek mentalitásának változása attól függ, hogy milyen jövőt kínálnak neki a hazájában. Amennyiben progressziót lát, vitalitása megnő, az életérzése pozitív irányba fordul."Ami ránk vár, csakis tőlünk függ " írod.Én úgy látom, ez az autonómia nincs jelenezekben az időkben, sodródás van, és kényszerpálya, kikerülhetetlen objektív helyzetben élünk.Kissé pesszimista vagyok most, mert magam is hiába építettem ki a saját és a családom életét hosszú, tudatos életfilozófiával, az az anyagi stabilitás, mely a jövőt meghatározta volna, kezd a vagyoni leértékelődés miatt olyan tendenciát mutatni, ami miatt a vidám perceim ritkulnak.

mókáné 2012.06.19. 18:07:56

@Mariann19:

"a jelenlegi társadalmi rétegződés kormányzati kialakításának szándékáról, és az állampolgárok várható státuszáról az új helyzetben."

Azt hiszem válaszoltam rá. Még mindig hiszek abban, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa és abban is, hogy a pénz nem boldogít.

Középosztály:
- stabil anyagi viszonyokat birtokol,
- a jövőjét a cselekvési szabadsága határozza meg,
- saját sorsát döntéseivel határozhatja meg.

Így definiálod és ehhez még hozzáteszek egy fontosat:
- segítséget nyújt a lemaradóknak

Optimista vagyok. Talán pont azért, mert indulásom, eddigi életutam ellenére csakazértis optimista.

Néhány nagyon fontos pillér ismét összeomlani látszik az életemben, de ár ellen is evezek. Minél mélyebbre taszítanak annál jobban harcolok.

Mariann! Fel a fejjel! Lesz ez még így se.:)

Mariann19 2012.06.19. 18:38:34

@knausz: "Mindenki a maga sorsának kovácsa!"Egészen antagonisztikus ellentmondásba kerülök a saját elveimmel és azzal a felfogással, melyet az előzőekben vázoltam Neked, figyelembevéve a napi realitásokat. Magánemberként a saját felelősségemet favorizálom életfilozófiámban, és ennek kinyilvánításakor nemegyszer megkaptam a válsághelyzetekben tanusitott magatartásomra, hogy könnyű nekem, mert erős ember vagyok. Ez igaz, de ehhez nagy akarattal összeszedett erő kell. Úgy látom, ebben egyezünk a biztató záró mondatodat is figyelembe véve.A mai helyzetben való fennmaradáshoz a felelősség kérdése a nyomasztó, különösen annak, aki a saját sorsán túl a számára fontosak életében a támaszt jelenti az életerejével. Kissé átmentünk filozófikusba, de felvidámított a hozzászólásod hangulata.Már derű van!

mókáné 2012.06.19. 20:37:14

@Mariann19:

Értem, amit írsz, de mondok egy kis komolyat: - Szeretném, ha nem kéne olyan erősnek lennem!

Még mindig görcsölök, de már hagyom a dolgokat megtörténni. Korábban azért minden szál az én kezemben volt.

Lazítani, azt mondja Hofi, nem győzlek tanítani, hogyan csináld. Témában legyek: Gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra. Megmondtam előre: fel ne menj a tetőre!:)
www.youtube.com/watch?v=OMGtWdzwOMk

subtotal 2012.06.19. 21:16:24

Az volt már, hogy teljesen hipotetikus a kérdéskör, mert a sok hablaty között, amit választási programnak titulált a Fidesz (most ugyanilyen hablatyokat költségvetésnek hívnak például), két megfogható igéret volt:
- radikális adócsökkentés (féloldalasan, sokakat megszivatva, de meglépték)
- nyugdíjak megvédése, máskor reálértékének megőrzése
Ugye a fiatal generációt átbaszták a palánkon nyugdíjügyben, gondolom itt az idősek a célközönség. Ez kizárja azt, hogy ne legyen nyugdíjemelés

Mariann19 2012.06.20. 12:46:03

@knausz: Úgy tűnik, nagyon hasonló az elfoglalt helyünk akár a családban, akár a munkahelyen. Nem tudlak bíztatni azzal, hogy - amennyiben eddig minden szál a kezedben volt - ezt a felelősséget meg tudod szüntetni. A jövőben is ezt várják tőled, és nem tudod megtenni, hogy a terheket a címzettre hárítsd. Aki domináns helyzetbe került a karakterénél fogva, attól ezt mindíg el is várják. Ha ellenkezőleg nyilvánul meg, már jellem változásnak vélik, és az fel sem merül, hogy a domina milyen felelősséggel jár azoknál, akik ezt rangot nem a hatalom gyakorlása érdekében viselik. Kedves Knausz Barátom! Sajnos összpontosítanod kell, ne görcsölj, ezek objektivitások, nem kerülhetőek el. Én Veled vagyok, ha ez valamit is lendít a lelkivilágodon!

mókáné 2012.06.20. 16:35:24

@Mariann19:

Lendít, Mariann Barátom, már eleve ez a barátom. Nekem elég kevés a barátom.:)

Volt egy hatalmas törés pár hónapja az életemben (meghalt az egyetlen ember, akihez kötődtem), azóta úgy van, hogy átdimenzionálódott az életem, ha van ilyen szó. Minden átértékelődött.

Semminek nincs olyan súlya, mint volt és ez az egész pl. ki és mit gondol rólam, olyan semmiségnek tűnik. Élek napra-nap és nem akarok megfelelni senkinek, talán csak magamnak, és ezt azért jó, hogy rám hagyta az apám. Isten nyugosztalja!
www.youtube.com/watch?v=Y0Vh5uOw45I&feature=related

Mariann19 2012.06.20. 18:52:36

@knausz: Meghallgattam, és most már mindent értek talán. Döbbenten nézek magam elé, felkavaró.Ezt csak túlélni lehet!Most bármit írnék, ezt a hangulatot nem nemesítené.Bizonyára a közeli jövőben találkozunk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.23. 18:13:44

@namivanmáritt:

"Cseszd meg, azért, mert dolgozni szeretnék már kommunista vagyok?"

Nem! Nem azért vagy kommunista, mert dolgozni szeretnél. (Emiatt éppen még kapitalista is lehetnél.)

Hanem amiatt, ahogy szeretnél: "No. én hajlandó vagyok felajánlani jövőre egész évi nyugdíjam megvonását, ha Viktor lakóhelyemen a képzettségemnek megfelelő szakmai minimálbérrel ad munkát, teljes munkaidőben."

Hát ezért. Persze tudom, Viktor ígért neked egymillió munkahelyet..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.23. 18:14:32

@röhögő:

"Aha. De ha ez így van, akkor minek is volt a gazdasági szabadságharc?"

Miért ne?

Szúrófény 2013.01.01. 05:07:35

@kovi1970: Újra aktuális, vicc: Emelni kell a hús arát! Menny legyen? 50-60 Ft? Nem bánom, csak 56 ne legyen!
süti beállítások módosítása