Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Elégséges, de nem elég

2012. július 03. - Droli

Szögezzük le az elején: blogunk messzemenőleg támogat minden olyan lépést, mely a gazdasági szereplők (főként vállalkozók, munkaadók vagy munkavállalók) terheit bármilyen formában csökkenti. Orbán tegnap bejelentett 10 pontja mindenképpen üdvözlendő dolog, igen, lépni kellett már ezekben az ügyekben, én csak azt sajnálom, hogy diszkriminatívan történt a dolog. Elfért volna még általános, mondjuk 10%-os járulékcsökkentés, ami viszont sokba került volna az államháztartásnak.

És igen, itt van a legfőbb problémám: mi lesz az akciótervből fakadó 300 milliárdos hiánnyal? Két dolgot tehet ilyenkor a pénzügyi tárca: 1, kiadást csökkent 2, bevételt növel. Naná, hogy ismét a kettes pont győzött, ráadásul abból is a rosszabbik verzió, mert az ilyen "egyik zsebemből a másikba teszem a pénzt" megoldások a legritkább esetben szoktak pozitív végkifejlettel végződni, magyarul a hiányzó pénz igencsak az államháztartás hiányát fogja növelni. Pedig arra mostanában büszkék vagyunk, mondhatnák, ezen a téren tudja a legjelentősebb eredményt felmutatni a Fidesz kormány.

Érdekes, hogy az 1-es pont a legritkább esetben kerül előtérbe; a mindenkori kormány csak akkor hajlandó kiadást csökkenteni, ha a fogát húzzák és tökén taposnak (egyszerre). A jövő évi költségvetés kiadásai 15.476 milliárd forintot tesznek ki, ami hatalmas összeg, az éves GDP 50%-a, magyarán az állam a gazdasági szereplők által megtermelt minden második forintot saját maga szeretné elkölteni. Az állam évek óta hatalmas mértékben telepszik a gazdaságra, valósággal megfojtva azt, és kétes hatékonysággal osztja el ezt az óriási pénztömeget. A közgazdászok évek óta papolnak arról, hogy az államnak illene kicsit háttérbe húzódni, és a kiadáscsökkentéssel összehangolt adócsökkentés politikáját folytatni, szerintem ezzel nagyjából mindenki egyetért - mégsem csinálják. Egy 300 milliárd forintos kiadáscsökkentés azt jelentené, hogy jövőre a költségvetés 2%-kal kevesebbet költhetne. Sok ez vagy kevés? Ahhoz képest, hogy jópár elemző ezermilliárdokat szorítana meg, kevés; de ahhoz képest, hogy az a 300 milliárd nagyon hiányozna annak, akitől elveszik, sok.

És honnan lehetne elvenni? Lehetne például egy picike nyugdíjreformocskát végrehajtani, nyugdíjplafonnal és differenciált nyugdíjemeléssel. Az állami szféra is minden bizonnyal spórolhatna magán, és én még a közbeszerzések-állami beruházások rendszerét vizsgálnám felül, mert ezek melegágyai a korrupciónak. (Egyáltalán: kötelező nekünk éppen most, ebben a gazdasági helyzetben térkővel és szökőkutakkal telerakni az ország összes települését?) Lehet, hogy önmagában egy hitelesebb, átgondoltabb, nem ötletelésen alapuló gazdaságpolitika is sokat hozna a kasszára, mondjuk olcsóbb hitelek vagy erősebb forint formájában (ez utóbbi a devizahitelesek fogyasztása miatt lehet fontos). Gondolom, mindenkinek megvannak az ötletei, amiből jelen állás szerint úgysem lesz semmi.

Összefoglalva: örülünk, hogy a kormány felismer bizonyos problémákat, de jó lenne, ha nem tüneti-helyi kezelést alkalmazna, hanem a betegséget kiváltó okot szünetné meg. Ezért mondom azt: a bejelentett tíz pontot úgy osztályozom, hogy elégséges, de nem elég.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr914625569

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégsem vesz fel IMF-hitelt Magyarország 2012.07.03. 20:20:18

- Komoly tévedésbe vannak, akik azt gondolják, hogy hazánknak szüksége van az IMF pénzére! Ha így lenne, akkor hogyan módosíthatnánk a friss költségvetést egy 300 milliárdos szociális adócsökkentéssel? - tette fel a kérdést felháborodottan Orbán Viktor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajafix 2012.07.03. 13:44:40

rossz a cím. :) Szükséges, de nem elégséges. mint a monotonitás a konvergens sorozathoz! :-)

lajafix 2012.07.03. 13:48:35

"például egy picike nyugdíjreformocskát végrehajtani, nyugdíjplafonnal és differenciált nyugdíjemeléssel. "
A nyugdíjplafonnal óvatosan. évi ~8 millióig vonják a munkáltatói járulékot, plusz korlátlan a munkavállalói rész... A végén egy jobban kereső kiszámolja, hogy 10-30% helyettesítési rátára számíthat 45 év munka után és elmegy a maradék adófizetési kedve is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.03. 14:43:29

Na megszólalt a blog ál-ellenzéki arca.:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.03. 14:49:16

Az ilyen rasszisták mint én is jönnek például a cigósegélyek megnyírbálásával is.
Esetleg egy két évig nem lenne nyugdíjemelés.
Haveroknak kevesebb közpénz csúsztatása.
Ezekből ugye nem lesz semmi.

lajafix 2012.07.03. 16:16:24

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"cigósegélyek megnyírbálásával is.
Esetleg egy két évig nem lenne nyugdíjemelés.
Haveroknak kevesebb közpénz csúsztatása."
Ez kevés. vagy 2 ezer milliárd kiadáscsökkentés kellene, amit te írsz az ennek max ötöde.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.03. 18:17:03

"Lehet, hogy önmagában egy hitelesebb, átgondoltabb, nem ötletelésen alapuló gazdaságpolitika is sokat hozna a kasszára, mondjuk olcsóbb hitelek vagy erősebb forint formájában"

Meg vagyok döbbenve.

Dr. GGG77 2012.07.03. 20:03:47

"Lehet, hogy önmagában egy hitelesebb, átgondoltabb, nem ötletelésen alapuló gazdaságpolitika is sokat hozna a kasszára, mondjuk olcsóbb hitelek vagy erősebb forint formájában (ez utóbbi a devizahitelesek fogyasztása miatt lehet fontos)."

Tényleg!? Nem mondod! :)

rohadjmegARCgeci 2012.07.03. 20:29:07

Majd Matolcsy megoldja,elvére azért kapja a fizetését.
Nehogy már az én fejem főljön, hogy hogy tömjék be a lyukakat?!
Hát oldják meg!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.03. 20:31:26

Azért az látszik, hogy ha ezeket végre is hajtják (erősen kétlem), akkor nem 300 milliárdos lukat fog ütni...
Szerintem megmarad PR-fogásnak, és (sajnos) nem fogják a nagy részét végigvinni.

Mérges 1234 2012.07.03. 21:04:15

A végén még kiderül, hogy nem minden Fideszes hülye, mondjuk selytettük, de ritkán lehet normális arcokkal találkozni.

Az az igazság, hogy elve nem sok lehetősége volt Matolcsy-nak, de valahogy jó szart hozott ki az elmúlt 2 évből.....

Most mintha jó irányba kezdene indulni, de ki tudja mi lesz belőle, sajnos Magyaroszágon többnyire a rossz dolgok történek meg nem a jók, kormányfüggetlenül.

Pl. Rebeskedik, hogy nagyobb nyugdíjemelés kellene, persze jönnek a választások.

Az 50%os GDP arányos kiadás ráadásul szerintem rekord Európában, persze mindig is így volt.... Ezért ez a kurva nagy függőség a mindenkori kormányoktol... :(

Mérges 1234 2012.07.03. 21:05:47

@Dr. Furia:

Te, amikor betömik, akkor azért fog fájni a fejed.

Azért eddig is sokba került mindegyik komrány ámokfútása. A szabadságharc is számszerűsíthető, de fizetjük is a 27%-os ÁFA-ban

Diocles 2012.07.03. 21:30:45

off

az RMDSZ-es pártalapítási blöffről nem akartok írni?

apropó, vendégposztot lehet nálatok írni?

Johnfive 2012.07.03. 22:33:11

Végre néhány lépés a gazdaság élénkítésével kapcsolatban.
Amiben bizonytalan, vagyok, hogy van-e erre fedezet a kts.-vetésben. (A tapasztalat azt mutatja, hogy nem nagyon szokott lenni.)
A másik, hogy egy lépéssel ismét távolabb kerülünk az átlátható adósrendszertől. :(

Johnfive 2012.07.03. 22:34:04

,mármint -adórendszertől- :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.03. 22:48:32

@Johnfive: az adók és járulékok rendszere évek óta a permanens átalakulás folyamatában van. Valószínűleg az a cél, hogy csak a könyvelők-adótanácsadók lássák át, vagy még ők se.
Ha valamelyik szerda reggel felébred az ügyeletes pénzügyi zseni, a szandrab*szó veresjanitól a jelen bandzsa látnokig, és talál 20-30 milliárd kiadni valót, üstöllést megváltoztatja az adórendszert.

dogbakszi 2012.07.03. 22:49:33

"És honnan lehetne elvenni?"
- HOZHATTA VOLNA AZ EGYKULCSOSRÓL KÉTKULCSOSRA ALAKÍTÁS VÁLTOZATOT IS
de nem ezt tette..., hanem, mint a multkori bejegyzésében történt, megint a nyugdíjakat emlegeti, mint megnyírandó, csökkentendő pénzforrásoökat... SZÉGYEN!

"Az állami szféra is minden bizonnyal spórolhatna magán, és én még a közbeszerzések-állami beruházások rendszerét vizsgálnám felül, mert ezek melegágyai a korrupciónak."
- Talán kezdheti azzal, hogy miként és hogyan szerezhet ilyen romló gazdasági környezetben meg jelentős mértékű álami beruházást a KÖZGÉP? Miként lehet, hogy míg a Kolontár melletti vasútvonalat teljes felújításban 300 millió Ft/km áron a vasútpálya fel tudja újítani, akkor a KÖZGÉP a vasúti felújítást egy a Kolontárinál jobb inőségű szakaszon 2 milliárd Ft/km áron végzi?

'(Egyáltalán: kötelező nekünk éppen most, ebben a gazdasági helyzetben térkővel és szökőkutakkal telerakni az ország összes települését?)"

Nem kötelező, lehetne azt az EU-s pályázati pénzt értelmesebb dolgokra is költani, ilyen lehetne a csatornázás befejezése az országban, mely környezetvédelmi szempontból sem utolsó.
"Lehet, hogy önmagában egy hitelesebb, átgondoltabb, nem ötletelésen alapuló gazdaságpolitika is sokat hozna a kasszára, mondjuk olcsóbb hitelek vagy erősebb forint formájában" No comment, if No Fidesz...

Összefoglalva: örülünk, hogy a kormány felismer bizonyos problémákat, de jó lenne, ha nem tüneti-helyi kezelést alkalmazna, hanem a betegséget kiváltó okot szünetné meg. Ezért mondom azt: a bejelentett tíz pontot úgy osztályozom, hogy elégséges, de nem elég.

A dolog amiről a kormányváltáskor volt szó, attól számítva arról két év elteltével úgy dönteni, hogy közben nincs rá fedezet, miközben a kormány tevékenysége miatt az ország hitelessége a befektetők szemében a zérushoz konvergál, így az értékelés még az elégségest sem üthetné meg...
EZ AZ ÉRTÉKELÉS ÖNÖKNEK HOGYAN SIKERÜLT?

TheloniusMonk 2012.07.03. 23:14:55

"A jövő évi költségvetés kiadásai 15.476 milliárd forintot tesznek ki, ami hatalmas összeg, az éves GDP 50%-a"

Ez már közelebb van 52%-hoz, valószínűleg évtizedes rekord...

lajafix 2012.07.04. 09:21:32

@dogbakszi: már megijedtem hogy sokat kell várni arra, hogy megjöjjön az első egykétkulcsost kritizáló.

Örülök az egykétkulcsosnak, legalább már fizet adót az is, akitől hülyeségeket olvashat az örök adófizető.

ui: azért tessék már a különbséget érezni egy kolontári típusú mellékvonal és egy vasúti fővonal(160as sebesség) közötti műszaki követelményei között. A 2 milliárdot más fővonalfelújításokkal érdemes összevetni.

Mariann19 2012.07.04. 15:26:17

A kormány nagy ötlete a foglalkoztatás politika érdekében hozott intézkedések sora, mely a vállalkozások adóinak mérséklését jelentené, ezáltal beindulnának a vállalkozások, munkahelyek megteremtése mellett, mely 300 milliárd Ft-ot képvisel.Ez lenne az eszköz a gazdasági növekedés elérése érdekében. A kérdés az, hogy mi a tárgy?Egy szó nem hangzott el arról, hogy milyen beruházások beindítását tervezi a kormány, pedig a hírek szerint az utolsók vagyunk a le nem hívott eu-s fejlesztési források tekintetében, mivel a lehívások előfeltétele az önerő biztosítása, mely pedig nem áll rendelkezésre.A 300 milliárd Ft-ot elsődlegesen miért nem e célra állítjuk be?Hiszen ebben az esetben lehetne mire vállalkozni, ha van beruházás, akkor beindul a vállalkozási mechanizmus, egyidejűleg a foglalkoztatás is. Tegnap hősi nyilatkozat hangzott el 200.000 közmunkás munkába állításáról, de a tevékenység nevesítése nélkül. Márpedig a közmunka önmagában új értéket nem jelent, azaz elmarad a hozzáadott érték megteremtése.Az egész előadott terv ötletelés szintűnek látszik, és félő, hogy a 300 milliárd Ft úgy fog elszállni, mint a rendszerváltás óta e célra invesztált milliárdok. Hangzatos célok, továbbképzések stb. csupán munkahelyek nem teremtődtek soha.Az adókedvezmények bevezetésétől várt adózási morál javulásában is szkeptikus vagyok. Mindaddig, amíg a vállalkozások a csőd szélén balanszíroznak, nem fog felébredni az állampolgári öntudat, hanem a lét és az életben maradás lesz a prioritás a vállalkozásoknál.A minap egy közgazdász szomorkodott a TV-ben, hogy nálunk mikor valósul meg a dán adózási kultúra?Elmondtam volna egy dán adózó nyilatkozatát, aki azért adózik szívesen minden évben, mert az adózás utáni esztendőben a környezetében mindíg megvalósul olyan közösségi igény, melyet előzőleg kértek.Ez a lényeg!

Én is akarok kommentelni 2012.07.05. 10:27:49

Én egy dolgot nem értek csak:
Ha a fidesz zsebből zsebbe pakolással tud csinálni 300 milliárdot (meg is magyarázták már mindenhol, hogy ez nem trükk, csak szokatlan lépés!), akkor miért áll meg itt?
Miért nem 28000 milliárdot csinálnak így? Kifizetnénk egy összegben a teljes államadósságot és nem kéne kamatokat fizetnünk!

lajafix 2012.07.05. 12:38:02

"a hírek szerint az utolsók vagyunk a le nem hívott eu-s fejlesztési források tekintetében, mivel a lehívások előfeltétele az önerő biztosítása, mely pedig nem áll rendelkezésre.A 300 milliárd Ft-ot elsődlegesen miért nem e célra állítjuk be?"
Minek? az eddigi EUs beruházások sem lökték meg a foglalkoztatottságot és a kormány most úgy látja, hogy a probléma a 25 év alatti és az 5x év feletti foglalkoztatottság. Jobb-e ha himihumi kormányzati beruházásokat csinál a kormány annál, mintha 300 milliárdot a gazdaság szereplőinél hagy segítve ezen réteg munkáltatását? Bezony hogy jobb! Kár, hogy a bevételcsökkenés mellé a kiadásokat nem csökkentik hanem kreatívadóztatják, mint az elődeik. E téren nagyon szocialusta a fidesz is.

"a közmunka önmagában új értéket nem jelent, azaz elmarad a hozzáadott érték megteremtése."
na ne má, honnanteccett ezt hallani? Hogy nem hatékony a közmunka az tuti, node hozáadott értéket csak teremt. Pl nekem sokkal jobb a tiszta, kaszált utak szélét nézni mint a szemetes gazosat.

"A minap egy közgazdász szomorkodott a TV-ben, hogy nálunk mikor valósul meg a dán adózási kultúra?"
Az a közgazdász a szokásos magyar hülyeséget nyomja: teljesen más kultúra, környezet, gazdaság egy kiragadott, neki tetsző elemét veszi elő. A válasz egyébként nagyon könnyű, akkor lesz dániai a magyar adózási kultúra is ha pár évtized dán gazdasági/társadalmi/kultúrális fejlődését a magyar gazdaság/társadalom/kultúra leköveti...

lajafix 2012.07.05. 12:39:13

@Én is akarok kommentelni: ezt csak azért csinálják hogy az általad képviselt magas szinvonal is kielégüljön... :)

Én is akarok kommentelni 2012.07.05. 14:14:21

@lajafix:
No ők engem csak ne akarjanak kielégíteni, van nekem erre a célra barátnőm! :P

lajafix 2012.07.05. 18:55:48

@Én is akarok kommentelni: a barátnőd ezek szerint nem szellemiekben nyújt neked tartós élvezetet...

Én is akarok kommentelni 2012.07.06. 08:20:27

@lajafix:
De, köszönöm ezen a téren sem panaszkodhatom, lévén ő (is) könyvelő. Igaz ő inkább felhúzza az agyát a kormányzati dilettantizmuson, míg én jókat kacagok rajtuk :)

subtotal 2012.07.07. 11:01:24

A kormányzat hihetetlen precizitással nyírja a kiadási oldalon azokat a tételeket, melyeket nem kellene:
- oktatás
- egészségügy (itt egyedül a gyógyszerkassza a kivétel)
Ehhez képest az újraelosztás nem csökken, ez az igazi bravúr, azt kellene megnézni, milyen fejezetek nőnek (adósságszolgálat?).

Azonban ha a nyugdíjasoknak csökkenti a jövedelmét, ahogy te javasolod, akkor 90%-ban belföldi fogyasztást csökkent, ami megint visszafogja a gazdaságot.

A sziszifuszi munka - ami a rendszerek konzekvens átalakításával teremtene lehetőséget az újraelosztás csökkentésére - pedig vagy túl nagy falat a politikának, vagy nem érdeke mert nem hoz cikluson belüli politikai hasznot. Ezért csinálja balfasz módon, meg a ciklust megelőző felelőtlen kommunikációja miatt.
süti beállítások módosítása