Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Térkőre van pénz, iskolára nincs

2012. július 24. - Droli

Bontják a mellettünk lévő kisváros főterét, mert az eddigi aszfaltburkolatot felváltja a térkő. Na, most aki ki akarja találni, melyik városkához lakom közel, annak gyakorlatilag semmilyen támpontot nem adtam, mert meglehetősen népszerű ma a térkövezés.

És igen, valahol elgondolkodtató a dolog: az önkormányzatoknak a gatyából is kilóg a seggük, úsznak az adósságban, iskolákat-óvodákat zárnak be, de erre mindig van pénz. Hogyne lenne, némelyik polgármester egójánál már csak a város devizaadóssága a nagyobb, ha nem lenne annyira feltűnő, sok önkormányzati vezető még saját képmását ábrázoló lovasszobrot is állítana magának, jó, persze ezt még nem lehet megtenni, de a térkő nagyon jól mutat a választási kampány prospektusaiban. Na meg a szökőkút, melynek működtetésére a későbbiekben nincs pénz, de legalább méltó emléket állít az utókornak arról, hogy milyen felelőtlenül is költekezett anno a városvezetés. Az utókor annyira nem biztos, hogy örülni fog ennek, de az szinte biztos, hogy még ő is fizetni fogja.

Pedig a kisvárosban annyi, de annyi ennél sokkal fontosabb tennivaló lenne: egy csomó út még nincs aszfaltozva, a vezetékes víz és a csatorna nincs mindenhová bevezetve, a vasúti átjáró életveszélyes, a helyi piac nagyon szűk, a város autóbusz pályaudvara balkáni hangulatot idéz, sok egészségügyi intézmény és hivatal százéves házakban kapott helyet, és még sorolhatnám, de minek. A térkő mindennél fontosabb, itt kérem még a kerékpárutat is térkőből rakták ki - nem vicc!

Persze, sejtem én, miről szól a dolog: erre le lehet hívni EU-s forrásokat, aztán valamelyik ismerős cég megkapja a munkát, amiből vissza lehet osztani akinek szükséges. Mert az EU-nak is fontosabb a térkő meg a többi presztízsberuházás, mint például a munkahelyteremtő beruházások. Miért hagyják az EU adófizetői, hogy ilyen hülyeségekre szórják el a pénzét? Miért nem szólalunk fel mi, magyar adófizetők, hogy értelmes dologra költsék a pénzünket?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr674674587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Most már tudjuk, amit eddig sejtettünk 2012.07.24. 15:09:58

A kormány kézi vezérléssel osztja szét az uniós pénzeket. Testület is alakult hozzá, Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NKF, naná, hogy nemzeti), így mindenki számára egyértelmű, kivel kell jóban lenni és nem veszik el a sok bába között a gyerek. Az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 14:26:01

@Kivlov:
2e, b+, akkor nem kell sírni, hogy nincs pénz télen az iskolát fűteni, ha arra meg van hogy kolompáréknak minden hónapban a kezébe adják az 50-60E "szociális segélyt", mert ők rászorulók!!!"

b3 egyetértek, lőjük a dunába a politikusakat és bűnőző aljanépet, akik öregeket gyilkolásznak és lopnak csalnak.

vamvend 2012.07.24. 14:27:00

@Rosszalvó:"Akkor félművelt hőbörgő türhő vagy kedves posztoló"

Amit itt felvezettél ezen mondatod után, nem ő a nagyobb.

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 14:27:32

@vizsla74:
Igen megérte, mert az EU-nak így jobb. A politikusnak meg ezért tömik a zsebét. Összedolgoznak szépen.

bblloogg 2012.07.24. 14:28:40

A cikk címéhez hasonlókat gondolom a szerző családjára (vagy akár sokunk családjára) vonatkozóan is lehetne írogatni: ásványvizet isznak (sőt még sörre is jut olykor), közben meg a gyereküket nem viszik el nyaralni.
Igaz, igaz, nincs összefüggés. A két költség nagyságrendjében rejlik a magyarázat. Az ásványvíz 100 forint, a gyerek nyaraltatása (mondjuk alsó hangon) 20 000 forint.
Ez persze csak egy nagyon leegyszerűsített lehetőség arra, hogy nem biztos, hogy az önkormányzat nyilvánvaló hibájáról van szó...

Egy kicsit emlékezetet a "lélegeztetőgépeket" hiányoló kampányra ez a cikk (nyilván azt is kérhette volna, hogy térkő helyett újabb lélegeztetőgépeket vegyenek). Persze, lehet, hogy csak én érzem így, annak ellenére, hogy láthatóan sokan bólogatnak a cikk megállapításaira az itt hozzászólók közül.

Kivlov 2012.07.24. 14:29:06

@SzaszaG1:
nem kell senkit se lőni, '89ben kellett volna az összes exkommert, ha nem lettünk volna halvűek. Most csak szimpla (gazdasági) racinalitás kellene: annyit osztunk szét, amennyi a bevételünk és nem a hozzáadott értéket alig produkáló transzferkiadások vannak az első helyen...

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.24. 14:30:49

@Leonard Zelig:

Kádkővel mégse burkolhatják a főteret :)

vamvend 2012.07.24. 14:30:54

@rxtr: Messze nem így van. Sokmindenre ad, mire kérünk, de címenként. Amire nem, azt nem fogja erőltetni, hiszen ahhoz a pénzhez, amit "ingyen" ad, Magyarországnak is hozzá kell járulnia. Ez tény, nem csak úgy gondolom.

Muad\\\'Dib 2012.07.24. 14:33:07

Mostanában az indexen egymást érik a "színvonalas" posztok. Azért attól, mert szétlopják a pénzt az országban, nem ártana a kritikákkal elérni valami minimális szintet. Ugyanis roppantul hiteltelenné tesz valamit, ha primitív, tudatlan módon csinálják. ezzel csak lovat adnak a tolvaj vezetőink alá, hogy na szerencsére ezektől ennyi telik.
Azt az apró titkot azért segítségül elárulnám, hogy az nagyon nem úgy működik, hogy kapom az EU pénzét és azt építek belőle amit akarok. Ha olyan forrást hívtam le, amiből városképet kell fejleszteni, akkor nem tudok belőle iskolát építeni, még ha ez nem is megy a proli fejébe bele.
Az anyázások elkerülése végett megjegyezném, hogy természetesen tisztában vagyok vele, hogy az ilyen munkák nagy része mutyihegyekben történik...

Gnózis 2012.07.24. 14:34:23

@sikertelen kiégett frusztált:
Csak nem személyesen Simicska urat tisztelhetjük Önben?
Vagy simán egy magyar állampolgár. Aki persze - amint az kiviláglik - sikertelen, kiégett és .. ja igen: frusztrált (nem frusztált).

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 14:34:45

@Kivlov:
Pedig előbb-utóbb az lesz. Ha még ennyi segélyt sem osztanának akkor a mélyszegények még többet bűnöznének és sorban meglincselnék őket a felháborodott becsületes emberek.
Kelet Mo-n azért nem tartanák már most háztájit mert úgyis ellopják. És tudod mit tesz a rendőrség? 50.000-re megbünteti Jóska bácsit mert nincs lámpa a biciklijén. Na nem a mélyszegényt, mert az úgysem fizeti be.
Kellene egy kormány aki rendet tesz

VacakBlogHu 2012.07.24. 14:35:29

@sikertelen kiégett frusztált: "(vagyis nem megrekedt, hanem a kommunizmus igénytelensége és a rákövetkező új szélsőség, a liberalizmus értékpusztító, devianciát istenné emelő rombolása)" Még gyógyítható a dolog, vagy le kell vágni?!

SvenH. (törölt) 2012.07.24. 14:36:49

@rxtr: NEM
ez igy nem igaz...

az elavult iskolamukodesre, amit a sok kis idiota falvacska nyomat arra az EU nem ad penzt
kistersegi iskolak kialakitasara viszont igen, csak ahhoz kellenek az kisfalvas onkurik is hogy legyen alapanyag...
de ok ezt nem akarjak es igy elik ki magukat hogy legyen egy kicsit szep kinezete
ergo az EU ebben a kontextusban jo, viszont az onkuris rendszer az rossz

bblloogg 2012.07.24. 14:36:57

Persze, az is igaz, hogy a főtér kinézete egy kisvárosban nem annyira mellékes, mint ahogyan azt elsőre gondolni lehetne (pl. a kisvárosban élő több ezer ember közérzete, önbecsülése, a látható fejlődés jele, az idegenforgalom fellendítése, stb.).
Ezzel szemben egy kisvárosi iskola - miközben nyilván nagyon fontos - néhány száz embert érint közvetlenül. Arról a szokásos "következő kérdésről" már nem is beszélve, hogy vajon melyik iskoláé lehet a prioritás. Ha az A iskolát felújították, akkor a B iskolát vajon miért nem (nyilván az A iskolába járnak a polgármester rokonai :))?
Ez már tényleg politikai kérdés. És akkor itt jön az igazi kérdés: melyikre van (elegendő) pénz. A főtér kövezésére (gondolom néhány millió), vagy pár iskola rekonstrukciójára (több tízmillió...).

egynemmerengo 2012.07.24. 14:37:33

segghülye aki írta ezt a postot.
EU-s pénz beruházásra van, működtetésre nincs.
Iskolát azért nem épít, mert nem tudja üzemeltetni.
Inkább a főteret újítják fel, mert az nem okoz nagy működtetési költséget..

inkább zárd be a blogot és menj el kaszálni valamelyik közmunkatáborba

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.07.24. 14:38:28

Az már bennem is felmerült, hogy miért erre ad az EU támogatást. Miért nem mondjuk bölcsőde vagy óvoda építésre/fenntartásra? Mennyivel több értelme lenne ennek, mikor sok gyerek azért nem születik meg, mert az anya nem tudná hova elhelyezni, miközben dolgozik. A városok főterei még biztosan kibírnak néhány évet.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy fejétől (is) bűzlik a hal. Ha az eurokraták, akik eldöntik, hogy mire lehet pénzt adni, hülyék, akkor mit várjunk a magyar önkormányzatoktól.

DIODORO 2012.07.24. 14:39:27

@Thera: "Hülyeség. Iskolafelujjitásra is adna, meg a szomszéd utca csatornázására is. És falvak közti bicikliútra is."

Hát nem'tom... Az én referencia mezővárosomban játszóterek épültek tiszta családiházas környezetben (értsd:2km-es körzetben csak családi ház kerttel). EU-s pénzből.... (amúgy maga a játszótér színvonaltalan és drga volt, jelenleg kihasználatlan. Nem rajtam múlt, hogy a városvezetés nem lett elhajtva...)

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.24. 14:39:41

@Rosszalvó:

" plusz ha pájázatot erre írnak ki akkor erre kell költeni"

*

És miért kell olyan "pájázatokban" részt venni, amibe kár az önrészt beletolni, mert a végeredményre nincs szükséged?

Peetee 2012.07.24. 14:40:29

@DIODORO:

Akkor nem lehet százmillióból hatvanat kitalicskázni; ez halva született ötlet!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.07.24. 14:42:26

@SzaszaG1: Szegény kormány, szívem megszakad...

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 14:42:38

@No_Fidesz_No_Problem:

"És miért kell olyan "pájázatokban" részt venni, amibe kár az önrészt beletolni, mert a végeredményre nincs szükséged?"

Mert ha nem akkor jön a mindenkori idióta ellenzék és kiabál, hogy nem használtuk ki az EU-s forrásokat. Amiket csak úgy tudtak kihasználni hogy felvettek egy csomó hitelt. ja meg a felét el is kellett lopni. Mit gondolsz honnan jött össze az a 13.000 Mrd forint extra adósság?

Kivlov 2012.07.24. 14:44:28

@SzaszaG1:
Mi az, hogy mélyszegény? Kamukifejezés, mint a rászoruló, a hátrányos helyzetű, meg a hasonló liberális b*zi, alibi maszlagdumák.
Ki tette szegénnyé? Én??? nem hinném.
Mindek csinált 5 gyereket, mikor se képzettsége, se végzettsége se semmi? Ja, hogy abból akar megélni, hogy erre ad pénzt az állam, meg az adófizetők? Na, ezt nem kéne...

Fisk 2012.07.24. 14:44:53

egynemmerengo jobban összefoglalta, amit én is írni szerettem volna.
Plusz a sok mélymagyar hőbörgő azon gondolkozzon el, hogy hogyan is van az, hogy Lengyelo. és Szlovákia pl. ki tudja használni ezeket a "felesleges" EU-s forrásokat úgy, hogy nő a gazdaságuk és csökken az államadósságuk, miközben nálunk ez valahogy nem megy - ugyanúgy feltételek mellett? (és pl. Romániában és Bulgáriában sem megy?!)
Biztos, hogy az Unijó a csúnyamocskoshülye, és esetleg először nem magunkban kéne keresni a bibit?

dr. Bubó 2012.07.24. 14:45:41

@vizsla74: igen mert pilanatynilag gazdagabbak...

de 2030-ra nekik anyni

eygébként is...a főtéren ők járnak, iskolába meg nem járnának...jobb is hogy főteret burkolunk

klorofil 2012.07.24. 14:50:41

Már évek óta hajtogatom, hogy az EU-s pénzekből végül is térburkolat lesz.
A lényeg a látszat, és a haszontalanság!
A saját falum (Budakeszi) sem kivétel, erősíti a szabályt. Ha a valódi problémák megoldásában nincs egyetértés (nem a pénz hiányzik, hanem a következetesség és a konszenzus!!!), akkor jöhet a Viacolor! Hajrá Magyarország, hajrá térkő!

VoluntartistA 2012.07.24. 14:51:08

Jó a cikk, tetszik. Én Miskolcon tapasztalatam ugyanezt, akkor nem tudtam, hogy ennyire általános jelenség. Az ügyeletes polgármestert nem érdekli, hogy a városi vasúti EU-s projekt nem erre van, nincs rá pénz, stb., gránittal szeretné újrakövezni a belvárost, persze okosan. A többletköltség mintegy 300-400 MFt, és NEM fogja az EU fizetni. Sokan még mindig hülye baleknak nézik az EU-t, aztán ha később vissza kell majd fizetni pár milliárdot, akkor majd az akkori vezetés oldja meg ahogy akarja. Meg a zemberek se ártatlanok, ugyebár, mert bűnösök közt cinkos aki néma.

rubik_kocka 2012.07.24. 14:51:30

Mindenre van (volt) pénz:

static.guim.co.uk/sys-images/Observer/Pix/pictures/2012/07/22/gu_wealth-offshore-02.jpg

és a bónusz kérdés: hogyan módosul a fenti sorrend, ha lakosság nagyságára vetítjük?

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.07.24. 14:53:17

A posztra reagálva:
végre valaki összefoglalta azt az agyrémet, ami magyarországban folyik. Bazmeg.

De amúgy tényleg kurvára tetszik, hogy mindenki az eu-s támogatásokra fogja. Bazmeg.

mari45 2012.07.24. 14:53:23

@fülesboci: Fehérvárnak ez nagy kiadás, de az Orbán bányák és a fideszes oligarchák étvágyát tekintve ez semmi. És a mércét ők határozzák meg. Ha azt nézzük, hogy Orbán mennyit vett ki a kb. 6 millió kisember zsebéből, és a dilettáns, szélhámos gazdaságpolitikájuk mennyi veszteséggel járt eddig - csak a MNYP pénzek lenyúlása 4000 milliárd - az ország számára, szintén nem nagy összeg. A legnagyobb veszteség pedig még hátra van: sok-sok évre padlóra küldték a gazdaságot, jó esetben 10 - 20 év kell, hogy kinyögjük őket. De még ennél is nagyobb baj az a butítás és agymosás, amit a fejekben végeztek immár 12 - 16 év alatt.Ez az egész nem szomorú, hanem tragédia.

dezspet 2012.07.24. 14:54:34

Bármire költesz, mindig lesz valaki, aki szerint felháborító, hogy nem valamire másra költesz a jelenlegi gazdasági helyzetben. Meg kell nézni a konkrét beruházást, döntést, mennyire indokolt, miből finanszírozzák. Ha EUs forrásból megy, az nem kerül pénzbe a városnak, márpedig az általam ismert központok mindegyike EUs forrásból épül.
Kerékpár utat pedig térkőből építeni olcsóbb és praktikusabb, mint aszfaltból. Sőt, a térköves út általában nem drágább az aszfaltnál, nem véletlen, hogy pl. Hollandiában a lakóövezetekben szinte kizárólag térköves utcák vannak (az autóút, kerékpár út és a gyalogos járda is az). Egyszerűbb a vízlevezetés, és nem kell állandóan foltozni fagyások, kátyúk, csatornaépítés és egyéb bontások miatt.

Vacskamati69 2012.07.24. 14:55:15

Kapaszkodjatok meg, én olyan kisvárosban lakom, ahol a főteret szintén most pofozgatják, és a közepére fel fognak állítani egy üvegből készült körtefát.... Mint dísz... Mert anélkül nem tér a tér a XXI. században... Az már más tészta, hogy 4 önk.-i általános iskolából 3-at adtak vissza egyik napról a másikra az egyházaknak, meg sem kérdezve a szülőket, akarják-e esetlegesen "pogány" vagy netán református vagy buddhita gyereküket katolikus iskolába járatni? Ja, mert ugye a maradék egy önkormányzati tele van, oda nem tudják felvenni azokat a gyerekeket, akik nem akarnak egyházi iskolába járni.

fülesboci 2012.07.24. 14:56:17

@mari45: ebben egyetértünk azzal, hogy nem 16, hanem 60 év.

bjoe0502 2012.07.24. 14:56:24

olvasta itt bárki az EU 2007-2013 közötti stratégiáját? ha megtettétek volna, rájönnétek hogy elég sok jó cél van benne, amire lehet pályázni, de az az adott térségen múlik hogy mit valósít meg.

Kutchek (törölt) 2012.07.24. 14:56:37

Az egész a brüsszeli bürökraták hibája!!!
Mivel valamilyen módon tagjai lettünk ennek a szervezetnek, tévesen azt gondolják, hogy tudunk olyasmikről gondoskodni, mint pl.: legyen fűtés a gyerekeinknek az iskolában vagy legyen egészségügyi papír egy kórház mosdójában.

Azt már 8 év alatt helyesen felmérték, hogy mentális felzárkóztatásunkra nincs/nem lesz elég pénz. Így hát adnak inkább mindenféle felújításokra, hogy legalább pofára próbáljunk meg hasonlítani valamelyik kikupálódott ex-NDK kisvárosra.

Amúgy valóban: ha Deutsch Tominak vagy Kovács Lacinak nem volt bőr a pofáján Brüsszelben elmondani, hogy nem csak földrajzilag vagyunk félúton Albánia és Belarusz között, akkor nekünk kell kimenni és átadni Barrosonak egy petíciót.

Muad\\\'Dib 2012.07.24. 14:57:20

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!:
Attól, hogy mi történik az országban, a poszt ebben a formában baromság. Semmi konkrétum nincs benne leírva, csak proli vagdalkozás. Írná le, hogy ilyen meg olyan EU keretet hívtak le, amiből ilyen hatalmas az önrész, ezért szar. De nem teszi, mert ez már azt feltételezi, hogy utána kell járni a dolognak, ráadásul a számok megzavarhatják a suttyót, akinek kell négyévente a változás, hogy a hasonlóan színvonalas posztok után szidhassa a maszopot vagy a fityeszt...

aztahétmeganyolcszázát 2012.07.24. 14:59:05

Hát, EU forrásokból szerintem számos értelmetlen beruházás történik.

Van egy falu, nem emlékszem a település nevére.Ismerős temetése végett jártam korábban ott. Isten háta mögötti falu, de a temetőnél kint a határban olyan drága kerítés épült, ami talán még a budai villák némelyikében sincs. EU-s pénzből... Nagyon fontos lehetett. Le merem fogadni, abban a faluban szülők zömének gondja a gyerekének a nyári étkeztetése,stb, de hurrá, az isten háta mögötti falu temetőjének kerítése csili-vili. Ész megáll.

SvenH. (törölt) 2012.07.24. 15:01:48

@dezspet: "Kerékpár utat pedig térkőből építeni olcsóbb és praktikusabb, mint aszfaltból."

a magadfajtanak kivanok jo kis prosztatamasszazst...

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 15:05:27

@Kivlov:
"Mi az, hogy mélyszegény?"

Hogyan fogalmazzak, Bűnöző vadállatok? Idióta ösztönlények?

Muad\\\'Dib 2012.07.24. 15:06:46

@aztahétmeganyolcszázát:
Másszál már el a kedvemért az EU oldalára és nézd szépen meg, hogy milyen módon fognak seggbeb***ni, ha mondjuk a városfejlesztésre lekért keretet te hobbiból mondjuk étkeztetésre költöd. Ha nem tűnt volna fel, pont az ilyenek miatt van jelenleg is vizsgálat ellenünk (meg más miatt is), mert itt mindenki azt hiszi arra költi a lekért pénzt, amire akarja...

starboard · http://horgaszat-befektetes.blogspot.com/ 2012.07.24. 15:07:56

amig nem lesz feladat alapu a koltsegvetes tervezese addig MINDIG igy lesz... ev vegen a kozintezmenyekben lazasan koltenek, mert ha nem koltik el az osszes penzt akkor jovore nem kapjak meg az inflacioval novelt erteket... tudom, 1 evet lehuztam... a 30 fos foosztalynak 2 szines fenymasolot vettek... mikozben mar volt egy szimpla, s ott sem kellett sorban allni...

a blogban leirtak igy mentek 10-20-30-50-100 eve is... ezert tart itt az orszag.. de ilyen a magyar ember... nincs meg egy orszag, ahol a lakotelepi parkolokban annyi luxus auto allna... szoval zsak a foltjat

Asidotus 2012.07.24. 15:11:43

A probléma az, ha logikusan, nyugat-európai fejjle végiggondolom a dolgot, én, mint nyugat-európai polgár abban lennék érdekelt, hogy Magyarországon főtér-rekonstrukciókat csináljanak, ne munkahelyteremtő beruházásokat. A főteret az ide látogató nyugati túrista használja, az új magyar gyár miatt meg lehet, hogy elveszti a munkáját.
Érthető, hogy mire ad pénzt.

dolgozni kék 2012.07.24. 15:14:33

a posztolónak igaza van. az össze városban, ahol előbbrevaló volt a főutca, a szökőkút, mint a közintézmények rendbetétele, ott sürősen el kell zavarni a vezetést.

dolgozni kék 2012.07.24. 15:18:22

@Muad\\\'Dib: és a városfejlesztés az egyenlő a köztér díszburkolat cseréjével?

hiányoltál számokat fentebb. én is hiányolok párat... olyanokat, mint mennyi lesz a profit a köztér felújításából? mennyi lesz a költsége a szökőkút, vagy kultúrnegyed üzemeltetésének?

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2012.07.24. 15:19:44

@sikertelen kiégett frusztált: kifelejtetted, hogy az udvarban ott áll a német autógyártás csúcsa, hitelre.

aztahétmeganyolcszázát 2012.07.24. 15:20:10

@Muad\\\'Dib:

"...mondjuk a városfejlesztésre lekért keretet te hobbiból mondjuk étkeztetésre költöd. Ha nem tűnt volna fel,..."

Mi lenne, ha nem tulajdonítanál másoknak olyan gondolatokat, amiknek a másik fejáben, még gondolati csírái sincsenek? Honnan gondolod, hogy én jónak tartanám, ha városfejlesztési pénzt, másra költenének? Hol írtam én ilyet? Vegyél vissza kicsit a kivetítésből :)

Egyszerűen közöltem, hogy adott esetben baromira felesleges, szükségtelen dolgokra mennek el EU-s pénzek. Ez szerintem tény. Hozzáteszem most, vízfej az EU, értelmetlen dolgokra lehet pályázati pénzeket nyerni. Nincs jobb dolguk, mint ilyen szarságokra szórják ők is a pénzt?

És hozzáteszem most azt is, véleményem szerint dilettáns az az önkormányzati banda (mindegy, hogy vörös, vagy narancs), aki isten háta mögötti faluban csili-vili temető kerítés, stb, egyéb haszontalan dolgokra való pályázatra egyáltalán idejét fecsérli, és energiáit ennek megvalósításra fordítja a sikeres pályázat után, ahelyett, hogy alapból olyan dolgokon járna az agya, hogy honnan lehet az adott településen olyan dolgokra pénzt szerezni, amire az ottlakóknak valóban szükségük van, amivel valóban segíteni lehet.

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 15:20:15

@Nűnű:
Erről van szó!
De alátszatot fenn kell tartani, hogy csönd legyen.

Muad\\\'Dib 2012.07.24. 15:21:36

@dolgozni kék:
Addig, amíg nincsenek tények leírva csak vagdalkozás megy. Te tudod, milyen pályázatról van szó? Tudod, mik voltak a lehetőségek a pályázatban? Ezek hozzáférhető, nyilvános adatok. Aki arrafelé lakik és fel van háborodva, talán előbb ezeket nézze meg. És akkor lehet jogos, valós kritikát írni, ha olyan információkat talál. Persze tény, hogy egyszerűbb fogalmatanul vagdalkozni.

Muad\\\'Dib 2012.07.24. 15:22:57

@aztahétmeganyolcszázát:
Persze, amikor egy önkormányzat nem vesz fel minden elérhető támogatást, akkor azért dilettáns. Szép magyar közélet...

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 15:22:59

Nem azért vettek fel minket az Eu-ba hogy kiegyenlítsék az életszínvonalat.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.24. 15:28:19

Érden 20 méter széles sétányt burkoltak. Mikor ott voltam, nem sétált rajta senki.

dolgozni kék 2012.07.24. 15:32:10

@Muad\\\'Dib: nem, nem tudom, konkrétan, milyen városról van szó, nem studom milyen pályázatról van szó.

csak azt tudom, hogy pl hétvégén voltam Esztergomban, ahol csilli-villi a főutca 3-4 nagy szökőkúttal, amiből csak egy megy (gondolom spórolás okán), meg a várba vezető díszlépcső, meg van egy 12 méter magas "István királlyá koronázása" c. szobor a vár fokán. És ahogy sétálsz a szép főutcán láthatsz lepukkant bírósági épületet, meg lepukkant önkormányzati épületet, iskolát. Közvilágítás nincs, tömegközlekedés csődben.

Számomra a városfejlesztés kicsit komplexebb fogalom, mint a köztér rendbe tétele. Előbbre való a közművek, gazdasági hasznot termelő infrastruktúra-fejlesztése, közintézmények működésének racionalizálása, fejlesztése. A köztér lenne a leges-legutolsó dolog, amire én honatyaként pénzt költenék.

gondolom, ha kertesházat építesz, te sem a kerti szökőkúttal kezdenéd.

Bele lehet menni a részletekbe, de garantálom neked, hogy nem fogsz tudni mutatni egy olyan EU-s pályázatot, amit köztér burkolat cserére írtak volna ki célzottan.

aztahétmeganyolcszázát 2012.07.24. 15:40:31

@Muad\\\'Dib: egy jól működő önkormányzat, nem haszontalan, az adott településen teljesen felesleges, tök értelmetlen dolgokra kér támogatást.

Pl. abban az isten háta mögötti faluban ahol régebben jártam, és az EU-s pénzből megvalósult méreg drága kerítés a temetőben, szerintem nagyjából annyira volt szükséges, mint egy rózsaszín párduc szobor lenne a falu temploma előtt. Kár volt arra a kerítésre kint a mező közepén, a legkisebb energiát is pazarolni. Nem azt mondom, hogy ne legyen kerítése a temetőnek, de kint a pusztában felhúzni egy olyan színvonalú kerítést, amivel nagyvárosi temetők sem rendelkeznek, eléggé röhejes. Nem tapsot érdemel ezért az önkormányzat, aki ezt a pályázati pénzt kilobbizta, hanem csak dilettanizmusokról szolgáltatnak bizonyítványt.

És nem kevésbé süsü az EU, ha szerintük az rendben van, hogy Eu-s pénzekből ekkora hülyeségek valósulnak meg.

vénkujon 2012.07.24. 15:41:05

az egyik megoldás neve: az ún. ipari park. gondolom hasznosabb, mint a sok főtér, meg fürdő.

aztahétmeganyolcszázát 2012.07.24. 15:42:36

Ja, Baranya megyében van az a falu, amelyiknek EU-s pénzből pont temető kerítése is lett. De akárhogy mozgatom az agyam, most nem jut eszembe a falu neve.

titokmacsek 2012.07.24. 15:45:47

sajnos, pontos helyzetkép arról, hogy a négyévenkénti helyhatósági választások bűvöletében égő önkormányzati képviselők milyen eszetlen módon hoznak döntéseket.Nem számít összeomló költségvetés, nem számít valódi szükséglet, a lényeg, hogy mutatós projektekkel megpróbáljanak szavazatokat szerezni :(

sikertelen kiégett frusztált (törölt) 2012.07.24. 15:47:51

@SzaszaG1: látom, csak addig látsz, amíg a nickem ér, hááát, akkor te sem vagy összetettebb, mint a FAÉK, apám!

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2012.07.24. 15:47:57

@starboard: én tudok olyan munkaügyi központról, ahol már harmadszor jártak Marokkóban "tanulmányi" úton milliókért, miközben embereket rúgtak ki.

a Sivák-Vigvári féle feladat alapú költségvetés csak egy eszköz. amíg a politika túl nagy befolyást bír gyakorolni az intézmények működésére, nem fog változni semmi.

dez01 2012.07.24. 15:49:21

Igen, ez tényleg katasztrófális.

FDToth 2012.07.24. 15:49:29

Budapest, Csillaghegy (III. ker.): ideépítettek egy országzászlót több 10 millióból. Azóta a szépen begyepesített terület száraz több helyen, mert öntözőrendszerre nem gondoltak.
Hév megálló, vmi nyílt könyvtár. Szintén gyepesítettek, de azóta az teljesen kiszáradt + tiszta szemét a terület.
Szintén itt, Mátyás király út. "szépítik" a járdát (új aszfalt, stb.. Ha ezt szépítésnek nevezik. Undoírtó lett. És erre megy el a pénz? Felháborító!!!

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 15:49:30

@sikertelen kiégett frusztált:
Oh, ezt most jól megmondtad. Mindjárt befordulok.
Hogy Hofit idézzem: nem érzed jól magad, ha nem szaros a szád.

SzaszaG1 (törölt) 2012.07.24. 15:50:35

@FDToth:
Nyugi, a felét minimum ellopták a folyamatban.

Mérges 1234 2012.07.24. 15:53:33

Azt hsizem pontosan emiatt a hozzállás miatt dobta ki a nép az MSZP-t, csak azt nem gondolta senki, hogy a dolog folytatódik, azt meg pláne nem, hogy még rosszabb is lesz a helyzet, mint eddig bármikor.

Pedig, ahogy látjuk pontosan ez történik.

És még az a kibaszott szomorú, hogy sokan a gyülölettől elvakulva nem veszik észre, hogy csöbörből vödörbe jutottunk.....

De hátha.

Lődörgő Hollandi 2012.07.24. 15:53:38

Bár ebben a posztban lehet némi igazság, de ennek felderítéséhez a város teljes helyzetét látni kellene. Az EU nem csak a térkövezést, de az iskolákat, az egészségügyet, a munkahely teremtést és még millió más dolgot is támogat. A kérdés, hogy mennyi önerőt költött a város a térkőre és megérte-e hosszú távon.

Egy esztétikus, lakható város, aminek lehet sétálni a főterén az vonzza a lakókat, a beruházásokat, ami bevételt hoz a városnak. Itt nem a szökőkút és a térkő a lényeg, hanem a beruházások közti egyensúly és a hosszú távú megtérülés.

dr. Bubó 2012.07.24. 15:54:49

@Mérges 1234: "emiatt a hozzállás miatt dobta ki a nép az MSZP-t"

épkézláb emberek mind tutták... MINDEN POLITIKUS BŰNÖZŐ !!!

Mérges 1234 2012.07.24. 15:57:11

@dr. Bubó:

Akkor viszont a jelenlegi rendszer rossz, amin sürgősen kellene változtatni, mert rámegy az ország.

Csakhogy a rendszer haszonélvezőinek kellene változtatni a saját kárukra, ez meg nem akar menni.

dr. Bubó 2012.07.24. 16:01:14

@Mérges 1234: saját maguktól nem fognak elmenni...

a jogszabájaikkal és a választási rencerükkel sem legyőzhetők...

a szemed előtt lebegjen egy bűnszervezet akik a kasszát birtokolják...
szerinted önként át fogják adni, vagy lemondanak az előnyökről?

védik a koncot...

kicsit szánalmas amikor arról spekulálnak az elemzők és a választók, hogyan lehet leváltani a fidest... ők meg közben teccőlegesn átírogattyák a szabájokat... egy lépéssel "jogállami" keretek között mindig előrébb vannak...

Móg 2012.07.24. 16:05:57

Még ha teret térköveznek,az is lehet felesleges.
Nálunk a jobbsorsra érdemes Bucsa községben
az egyetlen parkban irtják éppen a növényzetet
és szorgosan betonoznak,térköveznek.A park
bizonyitottan több mint 100 éve park.Azóta egyetlen
előljárónak se jutott eszébe itt betonba öntetni
a névjegyét{jövőre meg gondolom szoborba a szép
fejét}

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.07.24. 16:06:08

@dolgozni kék: Ahogy mondod! Az EU pályázatokat infrastrukturális fejlesztések lehet felhasználni, megfelelő önerő mellett! Az, hogy konkrétan mire, azt a pályázat magyarországi elbírálói döntik el. Nem csak azért pártolják a kövezéseket, mert csak, hanem azért, mert ezt adják be az önkormányzatok.A pénzek jelentős része nincs felhasználva, mert nincs megfelelő pályázat. Azt támogatják, ami van!
Hogy miért nem pályáznak pl. csatornázást, közművesítést? Nos azért, mert már - a többiek kudarca alapján - tudják, hogy ezeket utána fenn is kell tartani, ami hatalmas költség, és ahhoz már nincs EU pénz. A térkő meg nem kér enni! Hát ennyi!

dr. Bubó 2012.07.24. 16:07:45

@Móg: nem kell füvet nyírni... zuglóban is ezt csinájják...

lebetonozni aszfaltozni mindent

Hunor Levente 2012.07.24. 16:09:59

@egynemmerengo: A te gondolkodásod a berögzült.
A poszt mondanivalója, hogy a térkövezésnél, stadionépítésnél lehet vannak előrébb való dolgok.
Hajlandóság, szándék kérdése mire szereznek pénzt, illetve mire adnak azok, akiknek van.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.07.24. 16:15:53

Pedig egyszerű: munkahelyteremtés

Bonyolultabb térkövezni, mint mondjuk betonozni. Az alapanyagot le kell gyártatni (külföldön) szállítani kell, raktározni, beépíteni... mind-mind alkalmazottakkal. Az alkalmazott adót fizet vagy vonják tőle, a vállalkozó úgyszintén, az adóból fejlődik a gazdaság, van pénz a nyugdíjasra, iskolákra stb.

Az egész ott bukik, hogy az építőipar majd pont nem ad számlát, feketén dolgoztat és vendégmunkást.

Móg 2012.07.24. 16:20:54

@dr. Bubó: A sok közmunkás meg fűnyirás helyett
parádézhat a betonon.Egyébként a parknak parkként
volt funkciója.Igy meg csak ott van és ronda

aztahétmeganyolcszázát 2012.07.24. 16:23:29

@dr. Bubó:

"lebetonozni aszfaltozni mindent"

Pécsett az EKF projekt beruházásnál, a Széchenyi térből az autós forgalmat teljesen kitiltották, és teljes egészében letérkövezték, csak éppen az ott lakóknak nem jön be a bazi nagy térkő tenger. Nem győz az önkormányzat azóta sem ládákban fákat, meg virágokat kitenni, hogy mégis valami emberi kinézete legyen, a kopár térkőrengtetegnek. Mert rá lehet csodálkozni, hogy hű de szép a dzsámi, meg egy-két szobor, meg lehet csodálni a teret körbe vevő szép homlokzatú épületeket, stb, aztán keresi az ember a zöldet. Azt alig terveztek. Az utólag kirakott növények már javítottak a képen, de csak egy beton (térkő) dzsumbuj épült oda. Bizonyára sok pénzből. Persze az egyszeri odalátogató turista mondja, hogy gyönyörű, de akik EKF előtt odamentek, azok is ugyanazt mondták arra a térre. Nem a térkő rengeteg tette széppé, az addig is szép pécsi Széchenyi teret. De joggal várja az ember, pláne ha új beruházást csinálnak, sok pénzből, akkor emberire tegyék, akkor már ne spóroljanak a virágokkal, stb.

Ha sok településen a térkövezés a menő, egy idő után követelni fogja az ottlakó nép, és a virágok, és a fák hol vannak? Mert a kopár térkő önmagában még nem szép. Azaz, a térkő is "kér valamennyit enni", mert ki kell helyezni és folyamatosan gondozni kell növényeket, stb.

Tigriske 2012.07.24. 16:25:56

Sajnos az EU ennyire elbaszott koncepció, ez van.

lfleto 2012.07.24. 17:06:55

Engem meg inkább az zavar, hogy országszerte még mindig igénytelenek, sőt egyre lepusztultabbak a közterületeink. Nagyon örvendek, amikor megújul egy-egy rész, legalább a városközpontok. A térkövezés alapvetően jobb, mint az aszfalt. Ha gond van a föld alatt, fölszedhető, majd esztétikai hiba nélkül visszarakható. Sokkal több ilyen beruházás kellene. Érdemes körülnézni mondjuk Csehországban, ahol már az EU előtt megkezdődött a rekonstrukciós folyamat, igaz komoly turisztikai fejlesztésekkel együtt és hasít az idegenforgalom. A csehek egyébként korábban sehol sem voltak hozzánk képest... De nem csak a turizmus a fontos, egy jó hangulatú városban az embereknek is jobb a hangulatuk, nem beszélve arról, hogy legalább ez pörgeti valamennyire a halódó építőipart, van munkájuk azoknak, akik ott dolgoznak és a cégek is kihasználják az egyébként álldogáló kapacitásaikat. Az EU-pályázatok talált pénzt jelentenek, olyan dolgokra is költhet belőle a város, amikre egyébként soha nem lenne forrása, igaz az átgondolatlanság továbbra is nagy problémát jelent... Érdemes azért hozzátenni, hogy egyes településeken a jól kitalált belváros-rekonstrukciók jelentős forgalomnövekedést is hoztak a turizmusból, vendéglátásból élőknek. Ma már Balatonfüred vagy Tihany esetleg az éppen most átadott siófoki főutca környéke pl. tényleg nyugati szintű látványosságok. Budapesten jó példa az V. kerület korábban halódó része a Bazilika környékén, a Sas és az Október 6. utca, de régebbi és teljesebb tömb-rekonstrukció tette vonzóvá a beköltözőknek a ferencvárosi feltörekvő negyedeket is. Rossz példa ugyanakkor Szentendre, lakóhelyem, ahol a tudatos fejlesztések hiánya az elmúlt nagyjából 15-20 évben olyan károkat okozott a turizmusban, amelyeket csak legalább ennyi ideig tartó munkával lehet majd orvosolni...

Ezért nincs igaza a blog szerzőjének, így, ahogyan leírta, ez puszta demagógia. Hogy sokhelyütt lehetne jobban is csinálni? Ebben nem vitatkozunk. Az viszont biztos, hogy szükség van a térrekonstrukciókra, sőt több kellene...

Sausage 2012.07.24. 17:09:30

Agyrém a térkő...az egy dolog, hogy a csökkenő zöldfelület miatt sokkal nagyobb a por és a meleg, de altalaban olyan jol sikerul lerakni, hogy 1 ev mulva mar jarni is nehez rajta.
Es nyomatjak mindenhol, esz nelkul. Termeszetesen kerekparutnak is jo, az igaz hogy kirazza a fogtomesedet is, raadasul az egyeb alternativ kozelekedesi eszkozoknek (roller, gorkori stb) eselyuk sincs, de hat menjen a paraszt autoval, vagy bkv val, mi pedig folytassuk az esz nelkuli, funkcio nelkuli terkovezest. Mert az jo.

Sausage 2012.07.24. 17:13:51

@lfleto:

Lehet hogy szebb a terko, de konyorgom azert megis a funkcio legyen mar az elsodleges. Radasul amilyen technologiaval nalunk rakjak, nem kell felszedni, mert feljon magatol. Orulhet az ember, ha 1 evet kibir megsullyedes nelkul, utana pedig balesetveszelyes, es nagyjabol minden gurulo eszkoznek kinszenvedes, legyen az bicikli, kori, babakocsi, borond, vagy akarmi. A tusarkukrol nem is beszelve.
Van szep es jo terko is, pl a deak ter frissen lerakott resze teljesen jo a fenti szempontok alapjan is, viszont mar most kezd szethullani.

felucca 2012.07.24. 17:17:39

Akkor meg lehet fogódzkodni: A térkő ugyanannyiba kerül, mint az aszfalt. Azt csak az egységsugarú felhasználó gondolja, hogy az aszfalt olcsó, a térkő drága.

A megoldás az, hogy mindenre kell költeni és komplexen kell fejleszteni. Nekem meg a tököm tele van azzal, hogy állandóan csak inkubátorház, meg az iskolába számítógép, a közterületeink meg olyan lerohadtak, mint 1970-ben Albániában.

"....Ha sok településen a térkövezés a menő, egy idő után követelni fogja az ottlakó nép, és a virágok, és a fák hol vannak?..."

A virágok és a fák a parkban vannak, meg az utcán, az ott a fasor helye. Az egy nagy tévedés, hogy minden téren erdőnek kell lennie.

Tetszik Dubrovnik? Tetszik, nyilván. Van ott fa? Egy darab sem. Meleg van? Kurvára. Nahátakkor.

lfleto 2012.07.24. 17:22:08

Annyit azért még érdemes megjegyezni, hogy ma már tendenciának tűnik az igénytelenség. Az egy dolog, hogy ennyi egyetértő bejegyzés van egy alapvetően destruktív szöveg után, de érdemes körülnézni ebben a szegény kis országban. Hiányolják itt a növényeket? Igen, az jobb, ha befüvesítenek mindent, majd áll a gaz, amit egy évben egyszer, ha lenyíratnak. Máshol meg csibészutak tömkelege, ahol kanyarodik a járda, a paraszt már le is vágja, a fű eltűnik, marad az igénytelenség... Kis városunkban (Szentendre) a polgármesteri hivatal mellett két-három fa is kirohadt, kidőlt a neki kiképzett régi macskakő-körből, évek óta nem pótolják. Az utak szélén szétmállanak a szegélykövek, jönnek felújítani, ráhúznak egy újabb aszfaltréteget (jobb esetben, rosszabban csak kátyúznak) a szegély meg marad. Ezt benövi a gaz, észre se veszi senki. Az ilyen tehetséges posztolók, akik sokallják a térkövet, nem sokallják az igénytelenséget, a csikktengert, nem zavarja a szemüket a girbe-gurba oszlopokból álló táblarengeteg, a szétvert padok, a mindenütt lógó vezetékek (a legtöbb magyar faluban nem lehet lefotózni a templomot, a régi parasztházakat mert tuti, hogy belelóg egy-két vezeték)... Sorolhatnám a sok-sok igénytelenséget, de mást írok. Elég átmenni az osztrák határon. Érdekes élmény. A legtöbb ember csak érzi, hogy valami megváltozott, mert nem nézi a részleteket. A pénz miatt van, mondják, pedig a legtöbb dolog nem kerül sokba. Az, hogy egyenesen álljanak az oszlopok például ugyanannyi, mint görbén berakni őket... Az, hogy egy átlag osztrák faluban a föld alá vitték 15-20 éve a közműveket, a villanyt, a telefont a kábeltévét ott is pénzbe került - persze nem sírt miatta senki, mert szeretnek szép környezetben élni - de az, hogy a járda alá kerültek ezek a vezetékek, amit nem aszfalttal, hanem térkővel burkoltak, hogy hiba esetén ne kelljen bontani, foltozni, szimpla praktikusság. Több volt az ára? Amikor megcsinálták igen. Húsz év alatt? Már az első évben megtérült. Miért gazdagabbak az osztrákok? Mert praktikusan, előrelátóan gondolkoznak, tudják a saját érdekeiket (ja és nem volt negyven év agymosás, ami a magyar igénytelenséghez vezetett).

lfleto 2012.07.24. 17:24:36

@Sausage: Hát, én éppen egy babakocsics kisgyerekkel tapasztalom, milyen jó minőségű az egy-két évtizedes beton-aszfalt kombó... Ennél a térkő csak jobb lehet. Persze fontos, hogyan rakják - erre megint Szentendre az elrettentő példa... Érdekes, Csehországban, Olaszországban - és direkt nem a gazdag Ausztriára hivatkozom - ismerik az évszázados technológiát, amitől maradandó lehet a jól lerakott kőburkolat.

Leonard Zelig 2012.07.24. 17:26:20

Egy előnye mindenképpen van a térkőnek, a geci gördeszkások elhúznak máshová.

Sausage 2012.07.24. 17:27:59

@lfleto: Évtized? :) A mostani térkövek 2-3 évet nem húznak ki... repednek, billegnek és iszonyú kemény peremű szintkülönbséget generálnak. Nem beszélve azokrol, amik ha jol vannak is lerakva, olyan durvak, hogy onmagukban is raznak.

lfleto 2012.07.24. 17:38:34

Nem tudom, miről beszélgetünk. Az megérne egy külön posztot, hogy a kivitelezők spórolnak az anyaggal, rossz technológiával rakják le a köveket, vagy szar minőséget vesznek. De ettől nem a térkövezés, mint fogalom elvetendő, hanem a kivitelezés minősége kifogásolható. Az két külön dolog. Ez az írás azonban arról szólt, hogy mennyi fontosabb helyre lehetne tenni a pénzt a térrekonstrukcióknál. Példaként csatornázást, aszfaltozást hozott, piacrekonstrukciót, meg azt, hogy régi középületekben vannak a hivatalok. De ez így hülyeség. Ugyanis azoknak a problémáknak a megoldása igenis párhuzamba hozható azzal, hogy emberhez méltó környezetet teremtsen, legalább a központjában egy-egy települési önkormányzat, aminek sok, mérlegelhető többlethaszna is lehet (turizmus, vendéglátás, kulturális programok stb.) Ezek az uniós pénzek egyébként alapvetően mindig funkcióbővítésre hívhatók le (parkolási problémák megoldása + térrekonstrukció pl.), ezek jó célok és a térkövezés csak egy részét jelenti a megvalósulásnak. Hogy szar néhol a kivitelezés, az is az önkormányzatot minősíti, hiszen nem köteles minden munkát átvenni... Ez viszont egy másik kérdés. Mérlegelni meg érdemes, melyik településnek mi éri meg.

gnme 2012.07.24. 17:41:23

a térkövezésben az a jó, hogy nyáron a nagy melegben jól sugározza vissza a hőt, olyan érzetet ad, mintha az ember egy feneketlen kuktában lenne, minden irányból csak a rá áradó iszonyatosan fojtogató felszálló forrólevegőt érzi

nehéz ezt megérteni városvezetési szinten (főleg ha nem mérnök a városvezető) hiszen az ülések közben megy a légkondi

Persze... 2012.07.24. 17:42:29

@SvenH.: :-O gondolkodásra képtelen, tájékozatlannak tetszik lenni? Vagy a hollandok teljesen hülyék? Biztos. Tényleg jobb lehet a szar aszfaltot kátyúzgatni mindig, bontás után jól rosszul befoltozgatni, ami az első télig jó, aha. Mi tudjuk: a zaszfalt a király. phh...

dean23 2012.07.24. 18:06:43

A térkő a helyi politika legfontosabb magic skill-je! :)

pupumpa 2012.07.24. 18:08:10

Térkőhöz hasonlónak tartom a buszok, villamosok elektronikus kijelzőjét is. Ha annyira nincs pénz semmire, hogy rohadnak le a buszok, gyulladnak ki a metrókocsik, miért nem tudja a vezető a hóna alá venni a busz számát és kicserélni, mint régen?

És persze ma már elképzelhetetlen új tömegközlekedési eszköz klíma nélkül. Jó is az, nem vitás, de amikor kilóg a seggünk a gatyából?

Más: legalább tíz éve minden önkormányzat, állami hivatal lecserélte a régi monitorokat LCD-re. Pedig tíz éve még elég horror áruk volt. Akkor már inkább térkő, azt többen látjuk.

mechanikus 2012.07.24. 18:14:54

@Rosszalvó: Tényleg iskolára kellene,vagy is kellene költeni,mert bántó látni azt hogy a pályázatot barátom és honfitársam pontos jé vel írja.

mechanikus 2012.07.24. 18:18:45

@felucca: Ne szemetelj,ültess fát,menj el Albániába,gondolkodj és azután legyél indulatos.Amúgy szerethető a véleményed.

Shopping 2012.07.24. 18:42:10

Nem véletlenül fideszes önkormányzati városban laksz?

A térkővet a haver tol veszik, ezért van többek közt az egész kecskeméti utca+összes mellékutca+egyetem tér lekövezve.

Fa sehol!!!

Nyáron levegőt se lehet venni.

Mondj egy vàrost ahol normàlis parkot építettek.

dolgozni kék 2012.07.25. 11:27:44

@Rézfánfütyülő fűzangyal: az szerintem az önkormányzat szellemi szegénységét mutatja, hogyha van egy eléggé általános EU-s pályázat, akkor ő azt a lehető legegyszerűbb beruházás megvalósításával kívánja megnyerni.

"Hogy miért nem pályáznak pl. csatornázást, közművesítést? Nos azért, mert már - a többiek kudarca alapján - tudják, hogy ezeket utána fenn is kell tartani, ami hatalmas költség, és ahhoz már nincs EU pénz. A térkő meg nem kér enni! Hát ennyi!"

És ahol korszerűtlen csatorna van, amit évente kell javítgatni? vagy magas költségen kifűthető az önkormányzati épület, az iskola? Nem lenne ésszerűbb, ha előbb hőszigetelnék az épületeket, és amit megfognak a következő 10 évben a fűtés költségén azt visszaforgatják közterek fejlesztésébe?

Persze... 2012.07.25. 15:19:07

@SvenH.: Igen, voltam Amsterdamban+sok kis faluban, sok kisvárosban és nagyvárosban is ottkint. Mit ellenőrizzek? Amúgy nem írtam, hogy kizárólag térkővel van minden kirakva ott, de nagy százalékban. Ja, nincs kilopva talán minőség az aszfaltból, ami abból készül mégis kint. Lényeg, hogy itthon azonnal csak fikázást kap a térkő.

SvenH. (törölt) 2012.07.25. 16:37:09

@Persze...: az itteni ganyolasi viszonyokhoz kell ezt merni
azert egy aszfaltot nem fognak centis elteressel lehanyni mig a terkonel valoszinubb
en mentem az eger uton a viakoloros kovon es egy borzalom volt, mig itt nalunk a rendes autos uton, amit kerekparoskent hasznalok ott nagyon jo az ut

az meg hogy fikazzak, hat a tapasztalat, a tapasztalat...

Persze... 2012.07.25. 19:10:50

@SvenH.: Igen, a minőségi munkán/hiányán múlik minden, nálunk rengeteg építés igénytelenül van kivitelezve. Az átvevő is hibás kegyetlenül.

Zotya 2012.07.26. 01:50:31

Debrecen mindig is élen járó volt a fent leírtakban. Az elsők között térköveztettük le a főteret. Azóta is minden évben akad térkövezni való, még a buszmegállókba is jutott.

"ha nem lenne annyira feltűnő, sok önkormányzati vezető még saját képmását ábrázoló lovasszobrot is állítana magának"
Szobor is volt, de az kicsi lett, úgyhogy helyette lett freskó: debbenet.blogspot.hu/2010/01/lajos-huszar.html

Iskolabezárásból meg Dunát lehet rekeszteni:
www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/uresen-all-a-feszek-bezar-az-eotvos-utcai-altalanos-iskola/0507130631
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2132_megszunik_a_teglaskerti_iskola_is

Az EU forrásból megvalósuló pályázatok kiírásain és feltételrendszerein meg bőven lenne mit változtatni. Ne adjunk az önkormányzatok kezébe pénzherdálásra lehetőséget.

SvenH. (törölt) 2012.07.26. 18:07:29

@Zotya: azert ez nem mindig volt am igy!!!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:Újpesti_vasúti_híd_újjáépítése.jpg

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:Lanchid-pestihidfo-emlektabla.jpg

Szúrófény 2013.01.01. 05:12:06

@rxtr: ”? Ez a „támogatás” olyan tisztességtelen, mintha a törött lábú embernek törött mankót adunk, amivel majd a másik lába is eltörik, a mankó végleges kimúlásakor! Magyarul: ami néked kell, azt majd mi megtermeljük, eladjuk néked kelet-európai kizsákmányolt, te már úgy is megszoktad, hogy olcsó kuli, melós legyél. Legfeljebb a helytartóid- kormányzóid gazdagodnak egy kicsit, az igazi haszon a Birodalomé! Írtam a Kapuban 2006!
süti beállítások módosítása