Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Néhány kérdés Bajnai Gordonhoz

2012. november 10. - Nívó blog

A medián októberi felmérése egyértelművé tette, hogy Orbán Viktor legerősebb baloldali kihívója Bajnai Gordon lehet a 2014-es választásokon. Amennyiben az Együtt 2014 mozgalomnak sikerül egy táborba felsorakoztatnia az Mszp és az LMP híveit, valamint a bizonytalanok táborából is sikerül ehhez hozzátenni azt az 5-6%-nyi szavazatot, amelyet a felmérések mutatnak, akkor azt láthatjuk, hogy jelen állás szerint egy ilyen ellenzéki mozgalom legalább annyi, de inkább több szavazót tud maga mellé állítani, mint a Fidesz.

bajnai.jpg

Ennélfogva joggal felmerülhet az emberek néhány kérdés, hogy vajon mit várhatunk majd egy második Bajnai- kormánytól? Az én legfőbb kérdéseim a következők:

1. Mi lesz az egykulcsos adóval?

Azt tudjuk, hogy 2010-ben az első Bajnai-kormány jelentős SZJA csökkentést hajtott végre, és 2011-re elfogadtak egy kvázi egykulcsos SZJA rendszert, hiszen az alsó kulcs sávhatárát 15 millió forintra emelték.Ez olyan magas sávhatár, amibe a munkavállalók döntő többsége beleesik. Ezzel párhuzamosan az általános áfakulcsot drasztikusan, 20%-ról 25%-ra növelték. Tulajdonképpen végrehajtottak, illetve 2011-re végrehajtani terveztek egy olyan adóátrendezést, ami a munkabérek helyett a fogyasztást adóztatta. Jövedelemadó szempontjából minél többet keresett valaki, annál jobban járt, legalábbis évi 15-20 millió forintos jövedelemig. Fogyasztás szempontjából pedig minél többet fogyasztott valaki, illetve jövedelme minél nagyobb hányadát költötte el, annál rosszabbul járt az új adórendszerrel. 

A Fidesz tulajdonképpen ezt az utat folytatta azzal, hogy az alsó SZJA sávhatárt a végtelenségig kitolva tényleges egykulcsos adót - a liberálisok és az SZDSZ régi célkitűzését megvalósítva - vezetett be, ezzel párhuzamosan tovább emelte kicsit az áfát, 25%-ról 27%-ra.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon be akar-e vezetni egy második kulcsot, mekkora jövedelemhatártól, és mekkora kulccsal?

2. Lesz-e újra adójóváírás, és kvázi adómentes minimálbér?

Azt tudjuk, hogy Bajnai Gordon az adójóváírás rendszerét jelentősen kibővítette. A minimálbér kvázi adómentessé vált, mindössze havi 600 forint jövedelemadót kellett fizetni a minimálbér után. Az adójóváírás csak jóval az átlagjövedelem fölött, valahol havi 350ezres bruttó bér fölött futott ki. Tulajdonképpen egy szociális elem volt ez az adórendszerben, amelyet sokan támadtak, például Bokros Lajos is. Aki keveset keresett, vagy alacsony volt a legális jövedelme, az alanyi jogon igénybe vehette az adójóváírást. A rendszert a Fidesz a minimálbér párhuzamos megemelésével, valamint átmeneti bérkompenzációs rendszerek alkalmazásával kivezette. Ez a kivezetés azonban minden törekvés és minimálbér emelés ellenére sokaknál némi keresetcsökkenést eredményezett, ami miatt sokan elfordultak a Fidesztől.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon be akarja-e újra vezetni az adójóváírás intézményét. Mekkora havi összeggel és mekkora jövedelemig?

3. Mi lesz a családi adókedvezménnyel?

Miközben az első Bajnai-kormány egy bizonyos jövedelemhatárig állított be az adórendszerbe egy jövedelmi alapon járó adójóváírást, ami az alacsonyabb keresetűeket hozta jobb helyzetbe, addig a Fidesz-kormány a gyermekek után járó adókedvezmény rendszert vezetett be, amely minden jövedelemsávban alacsonyabb adót biztosított a gyermeket nevelőknek a gyermektelenekhez képest. A rendszer leginkább a három gyermekeseknek kedvezett, hiszen egy gyermek után 62,5ezer forintig, két gyermek után 125ezer forintig, három gyermek után 618 ezer forintig adómentessé tette a családi jövedelmet.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg akarja-e őrizni a gyermekek után járó adókedvezményt, vagy esetleg az első Orbán-kormányt váltó szocialista kormányokhoz hasonlóan megszünteti, és helyette az alanyi jogon járó családi pótlék összegét növelné. Egyáltalán, lehet-e számítani a gyermekkedvezmények megőrzésére és kibővítésére, vagy pedig nem?

4. Mi lesz a 3 éves időtartamra visszaállított GYED-GYES rendszerrel?

Azt tudjuk, hogy az első Bajnai-kormány 3 évről két évre csökkentette a megszületett gyerekek után az őt gondozó szülőnek juttatandó támogatások időtartamát. Cserébe több bölcsődét és óvodát ígért. De míg a GYED időtartamát azonnali hatállyal csökkentette, az új bölcsődék az egy éves kormányzás alatt még a tervezőasztalon sem jelentek meg. Ezt az intézkedést a Fidesz korrigálta, visszaállítva a 3 éves időtartamot. Emellett persze építeni kellene azokat a bölcsődéket is, de azok megléte esetén is szerencsés meghagyni a nőknek a választás lehetőségét, hogy bölcsibe adja-e a gyerekét, vagy inkább babázik otthon annak 3 éves koráig.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg akarja-e őrizni (esetleg kibővíteni) a 3 évre visszaállított GYED-GYES-t, vagy újra visszaállítanák azt két évre.

5. Mi lesz az újraindított lakástámogatási rendszerrel, a kamattámogatással és a szocpollal?

Azt tudjuk, hogy az első Orbán-kormány bőkezű lakástámogatási rendszert vezetett be kamattámogatott forintalapú lakáshitelek, lakáshitel törlesztés alapján járó SZJA kedvezménnyel, és gyermekek után járó milliós összegű szocpol támogatással. A rendszer rendkívül megterhelő volt az államháztartásra nézve, amely mindenképpen korrigálásra szorult elsősorban a kamattámogatás mértékét tekintve. Ennek a szerencsés verziója egy gyors euró-bevezetés lett volna, amely automatikusan alacsony kamatkörnyezetbe helyezte volna Magyarországot, így kamattámogatás nélkül is elérhetővé váltak volna az alacsony lakáshitel kamatok. Az euróbevezetéshez szükséges maastrichti kritériumok teljesítéséhez az ország a 2002-es választások előtt közel járt. Az államadósság tekintetében teljesítette is azt, a költségvetési hiány sem volt messze a 3%-os határtól, az infláció és ezzel párhuzamosan a kamatszintek csökkenő pályán álltak. Tegyük hozzá, hogy 2002-ben a Fidesz választási költségvetést alkotott, amit azonban egy esetleges Fidesz-győzelem esetén gyorsan korrigálni lehetett volna, mondjuk a Medgyessy-féle 100 napos programok mellőzésével.

Ehelyett mi történt? Az Mszp-kormányok 100 napos programjaival hagyták elszállni a költségvetési hiányt és így emelkedő pályára állították az államadósságot. Amikor már nagy baj volt, a lakáshitelek után járó adókedvezményeket megszüntették és a kamattámogatott forinthiteleket jelentősen korlátozták (Fészekrakó program). Így az euróalapú, majd később a svájci frank alapú alacsony kamatokat biztosító hitelek úgy terjedtek el az országban, hogy közben az eurót nem sikerült bevezetni, sőt egyre távolodtunk tőle. Az i-re Bajnaiék tették fel a pontot, a lakástámogatási rendszer és a szocpol teljes megszüntetésével.

2010-ben a Fidesz a szocpolt és a kamattámogatott forinthiteleket újra bevezette, igaz a korábbi rendszernél szerényebb mértékben.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg akarja-e őrizni, esetleg kibővíteni az újraindított lakástámogatási rendszert, esetleg újra megszüntetné azt.

6. Mi lesz a nyugdíjakkal?

Azt tudjuk, hogy a Bajnai Gordon előtti szocialista kormányok szívükön viselték a nyugdíjasok sorsát, helyzetük folyamatos javítására, a nyugdíjak reálértékének emelésére törekedtek különösen az alacsony nyugdíjak esetében, sok esetben nem törődve azzal, hogy túllépik a gazdaság teherbíró képességét. Azt is tudjuk, hogy az első Bajnai-kormány a válságossá váló államháztartási helyzet javítására a nyugdíjasoktól is nagy áldozatot kért a 13. havi nyugdíj eltörlésével és a nyugdíjkorrekciós program felfüggesztésével. Ezek az intézkedések több mint 10%-kal csökkentették a nyugdíjak reálértékét. A Fidesz arra vállalt kötelezettséget, hogy ennek a lecsökkentett szintű nyugdíjnak a reálértékét megőrzi, vagyis a nyugdíjat a mindenkori inflációnak megfelelő mértékben emeli.

Jelentős döntések születtek az elmúlt években a mai aktívak nyugdíjkilátásával kapcsolatban is. A szocialista kormányok felemelték a nyugdíjkorhatárt 62 évről 65 évre. Ezzel mintegy három évnyi nyugdíjat elvéve az emberektől. Figyelembe véve az átlagos várható élettartamot, kiszámolható, hogy ez az intézkedés akár 20-40%-kal is csökenti az egy embernek összesen kifizetett nyugdíj öszegét, miközben 3 évvel még többet is kell dolgoznia. A döntés negatív következményei persze nem írható a szocialisták számlájára, elsősorban a rossz demográfiai folyamatok kényszerítették azt ki. A leendő nyugdíjasok kilátásaira vonatkozóan a Fidesz is számos intézkedést hozott. A kötelező-magánnyugdíjpénztárak megszüntetése javított a költségvetés jelenlegi helyzetén, ugyanakkor valószínűleg azzal jár, hogy a jól kereső emberek nyugdíja kevesebb lesz, míg az alacsony keresetűek, vagy kevés szolgálati idővel rendelkezők nyugdíja magasabb lesz, mintha maradt volna a magánnyugdíj rendszer. Ez azért van így, mert míg a magánnyugdíj rendszerben mindenki a saját jövedelméből levont járulékokat kapta volna vissza kamatostól, tehát a jól keresők sokat, a keveset keresők meg keveset, addig az állami rendszerben valószínűleg egyenlősítő mechanizmusok is lesznek: minimálnyugdíj, nyugdíjplafon, nyugdíjkorrekció az alacsony nyugdíjakon. Mindez persze csak vélelmezés az eddigi állami nyugdíjrendszerek alapján. Mindenesetre ez valószínűbb, mint egy befizetésekkel lineárisan változó nyugdíjkifizetés. 

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon milyen nyugdíjrendszert képzel el a jelenlegi és a jövőbeli nyugdíjasok számára. Bajnai meg kívánja-e őrizni mindenáron a jelenlegi nyugdíjak reálértékét, netán emelni, esetleg csökkenteni tervezi-e azokat a gazdaság mindenkori helyzete alapján. Szintén sokakat érdekelhet és érinthet, hogy milyen nyugdíjrendszert képzel el Bajnai a jövőbeli nyugdíjasok esetére. Újraindítja-e a magánnyugdíjrendszert, vagy tisztán állami konstrukcióban gondolkodik? Milyen nyugdíjszámítási rendszer várható? A befizetett járulékokkal arányos nyugdíjat, vagy pedig az alacsonyabb jövedelműeknek kedvező állami nyugdíjszámításra számítsunk?

7. Mi lesz a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjazási lehetőségével?

Azt tudjuk, hogy a szocialista kormányok 62 évről 65 évre emelték a nyugdíjkorhatárt. A Fidesz 2010-ben ezt részben korrigálta azzal, hogy a nők számára biztosította a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségét. Ez akár 2-11 év plusznyugdíjat jelent a nőknek, akiknek így a várható átlagos élettartamot figyelembe véve az összes nyugdíjjuttatásuk akár 20-100%-kal is növekedhet.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg kívánja-e őrizni a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét?

8. Mi lesz a felsőoktatás rendszerével?

Azt tudjuk, hogy az első Bajnai-kormány a felsőoktatás rendszerén a rendelkezésre álló egy évben nemigen változtatott, hiszen a rendszer átalakítása ennél hosszabb időt vesz igénybe. A Fidesz viszont jelentős átalakításba kezdett, amelynek lényege, hogy az ingyenes állami helyek számát jelentősen lecsökkentette azokban a szakmákban, amelyek várhatóan magas jövedelmet biztosítanak majd a diplomaszerzés után (például jogász, közgazdász szakok, tehát NEM az orvosi és a tanári szakok). A végcél a nagyrészt önfinanszírozó felsőoktatás, amelyben a részvevők tandíjként kifizetik taníttatásuk költségét. Emellett bevezettek egy rendkívül alacsony kamatozású Diákhitel2 rendszert, amely az anyagilag kedvezőtlen hátterű diákoknak is lehetővé teszi a tanítás költségeinek kifizetését, amit majd a diplomaszerzés és a munkába állás után várható magas jövedelmükből törleszthetnek.

Persze félreérték ne essék, nyilván az lenne a legjobb, ha a felsőoktatás, meg minden más, még a sör is ingyenes lenne. Tök jó az az átbulizott 3-5 év a munkába állás előtt, de az állami költségvetésnek, és az adófizetők adófizetési hajlandóságának vannak határai. Arról nem is beszélve, hogy a felelősséget is jobban átérzi a diák, ha szembesül taníttatásának költségeivel. A kérdés inkább az, hogy legyen-e ingyenes a felsőoktatás (értsd az adómból fizetem más taníttatását), de aztán egy magas kétkulcsos adóval egész életében adóztassuk a delikvens várhatóan magas jövedelmét, vagy pedig mondjuk azt, hogy csak annyit kell visszafizetned a későbbi magas jövedelmedből, amennyibe az oktatásod az adófizetőknek került. Utána élvezheted az egykulcsos adó előnyeit diplomával a zsebedben és magas jövedelemmel.

Sokakat érdekelhet és érinthet, hogy Bajnai Gordon meg kívánja-e őrizni ezt a rendszert, vagy pedig visszaállítja az államilag finanszírozott, tandíjmentes felsőoktatást?

 

Látható tehát, hogy miközben a Fidesz egy rendkívül bizonytalan világgazdasági környezetben kényszerült az államháztartási egyensúly megteremtésére, ami a többségnek reáljövedelem csökkenést okozott, eközben azonban bizonyos gazdaságpolitikai és társadalompolitikai prioritások mentén számos olyan intézkedést is hozott, amelyek megszüntetése nagyon sokakat nagyon kellemetlenül érinthet.

Épp ezért mindenképpen üdvözlendő lenne, ha a választások előtt megismerhetnénk majd a Bajnai-vezette ellenzéki tömörülés programját is, amely választ adhat a fenti kérdésekre.

Tehát mi lesz az egykulcsos adóval, vagy a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjával? Érdekes, és mindenki számára húsba vágó kérdések ezek. Kíváncsian várom, hogyan tudják majd e kérdésekben összeboronálni álláspontjaikat az ellenzéki pártok. Kinek mennyit kell majd feladnia eredeti elképzeléseiből, programjából ahhoz, hogy létrejöhessen egy új koalíció? Jó, vagy rossz kompromisszumok születnek-e majd?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr634900761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Medián, az Együtt 2014 és a Together 2k14 joghurt 2012.11.12. 14:29:17

A Medián 14 százalékos támogatottságot mért a teljes népességben a felmérést megelőző napokban alakult Együtt 2014-nek (a biztos szavazó pártválasztók között meg 22 százalékot). Az eredmény nagyon meglepett. Nem azért, mert kétségbe vonnám, hogy való...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérges 1234 2012.11.12. 10:33:15

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"):

Nos igen, ezekre valami lujxus adó féle jelenthene megoldást, vagy szjaból leírható ingatlan adó. )Érts átalg fizetés mellett, átlagos ingatlan útán ne kelljen semmit fizetni, elég jól lehetne szabályozni, hogy ne zsigerezze ki a kisembert, de a nulla befizetésből nagy lábon élőket belezze ki.)

Megszületett a lányom, nőgyógyó összesen (terhes gondozás, meg sztülés levezetés) 200.000 adómentes forintba került, nekem megérte, csak az bánt egy kicsit, illetve nagyon, hogy az ember ebből a jővedelemből nem adózik. Nem sajnálom tőle, csak igen igazságtalanná teszi a rendszert.

Quadanium 2012.11.12. 10:36:19

@elwood: Simicska, stadionok, mi?
Nevetséges vagy.

De rendben, ha ezt szeretnéd...
Szerintem minden héten kétszer utazhatott volna Simicska a Bahamákra és rengeteg stadion épülhetett volna abból a pénzből, amit "rossz befektetés gyanánt" a pénztárak lenyúltak.
Jó így? :-)

Értelmes hozzászólást kérünk, nem demagóg rizsát.

Quadanium 2012.11.12. 10:40:02

25%?

Miért 25?
Miért nem 27 vagy 29?
Az nem lenne igazságosabb?

Miért a 400 ezer?
Miért nem a 200 ezer legyen a magasabb kulcs határa?
És aki 100 ezret keres? Annak ez nem fair!

hondamonda 2012.11.12. 10:41:44

@Mérges 1234: A rendszer foleg feled igazsagtalan, mert duplan fizetsz a szolgaltatasert. Az ultra magas adoval sulytott jovedelmedbol kell az orvos fizeteset is kinyognod.

komszikomsza 2012.11.12. 10:43:11

@Fedor: teljes mértékben egyetértek megállapításoddal - ez egy olyan "ravasz" blog mely tárgyilagosnak tűnik majd átolvasva /átgondolva rájössz h átvernek. A "válaszok" listájában van a manipuláció melyen eklatens példája az utolsó a tandíjra vonatkozó rész. Nme beszélve a felvezetésről um "átbulizott 3-5 év". A magam részéről műszaki egyetemi diplomám van (5 éves), keményen meg kellett érte dolgozni!

A többi pont sem sokkal jobb, a lehetőségek tárháza lényegesen több és bővebb pld a személyi jövedelemadó kulcsoknál is, nem beszélve a járulékokról melyeket együttesen kell kezelni.

Vagy ott van a családi adókedveznény vs. családi pótlék szembeállítás! Igen primitív leegyszerűsítés a két választ - vagy/vagy-ra szűkíteni. Mi van ha a kedvezmény az jövedelem szintjéhez IS van kötve? Értem a nemdolgozó kissebbségi adja fel a gyerekszűlést ezért legyen olyan a rendszer h aakinek sok van annak legyen még több.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.11.12. 10:43:28

@Quadanium: te nem a kósalaci vagy? Mindenestre amit mondasz, az szinte szóról szóra... csak szivattyúzták el az emberek pénzét a mnyp-k? Ez egy szabályozott történet volt. Egy új dolog. Ha menet közben látszik hogy a szabályozáson érdemes módosítani, akkor azt meg kell tenni, komoly hatástanulmányok, vita, és egyeztetés után. Ehelyett minden gazdaságpolitikai ötlet hiányát behelyettesítő egyszeri megoldásként ELKÖLTENI, a legnagyobb felelőtlenség. Egyetlen olyan hazai vagy nemzetközi pénzügyi szakértőt sem tudsz idézni, aki nem ezt írta, mondta volna. Mindezek után te azt írod, jobb helye van a pénznek az államnál? De hát nincsen nála. Érted? El lett költve. Mindeközben persze azóta nincs újabb 3000 milliárdos mentőcsomag mely feledtetné az ötlettelenséget és kiszámíthatatlanságot, ezért amit ezzel nyerhetett volna az ország, már régen elbuktunk (ha csak az árfolyamot nézzük, már nincs is kérdés..)
Csak javasolni tudom neked, hogy olvasgass más orgánumokat is a közmédia/hírtv/mno szenthármoságon kívül is. Meg fogsz döbbenni. Létezik egy másik világ, ahol a dolgok összetettebbek, és árnyaltabbak, sokan vitatkoznak, nem egyértelmű állásfoglalások vannak. Ha azonban érvek helyett csak a kósaféle általánosított lózungokat tudsz felhozni (lásd szivattyú...) akkor bizony megeshet hogy egyszerűen rád sül az elfogult/elvakult kormánypárti bélyeg.

Mérges 1234 2012.11.12. 10:45:06

@Quadanium:

Az tény, hogy a világ nagyobb részében az SZJA progreszív, illetve egyáltalán az adóztatás maga.

De, hogy hol legyen a határ, az tényleg kurvára nem könnyű kéréds, nyilván mindeki azt szeretné, hogy a olyan szinten legyen, ami neki még nem fáj.

Szerintem tényleg elég lett volna a felső kulcsot, belőni valahová középre. Jó dolog az adócsökkentés, csak nem jókor lett végrehajtava, értsd rosszkor ütött nagy lyukat a költségvetésen, aminek a himi-humi adókkal való betömködése, sokat ártott a gazdaságnak.

Én úgy látom a törekvések egy része nagyon jó, de a végrehajtás, a számítások, az egyeztetések, valahogy iszonyat elkúródnak mindig, ezért is kellene a Matolcsy-t száműzni, jó messzire.

elwood 2012.11.12. 10:52:39

@Quadanium: az értelmes részét nem olvasod el
az államnál nincs ott a pénzed. el lett költve. nem belőle nyugdíjad.

pástétom 2012.11.12. 10:57:10

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"): Hát, a havi 400 nettót átlagos jövedelemnek már semmiképpen nem mondanám.

pástétom 2012.11.12. 10:59:27

@VT Man: Ez nem irígy ség dolga. És sem vagyok irígy senkire, mikor azt mondom, álljon csak vissza szépen a progresszív adózás, min. 3 kulcsal. Ez nem irígység, hanem közgazdaság.

DIldiko 2012.11.12. 11:00:35

@Quadanium: Még hogy nem az emberek fizetik meg az új adókat - hát sírnom kell. Szinte mindent áthárítanak a megadóztatott cégek, bankok. Ugyanúgy mi kisemeberek fizetjük az összes adót, max a banktól, telekommunikációs cégektől szedik be.

Quadanium 2012.11.12. 11:03:00

@Legelő Őse: nem vagyok kósalaci, de van közöm Debrecenhez... :-) Kösz a kérdést, jól esik.

Tévedsz. Én az Indexet olvasom. Szeretem is, bár szerintem túl elfogult és szexista.

Ami a nyugdíjpénzeket illeti.
Persze hogy el van költve!
Ez óriási megállapítás! Nagyszerű, meg van az első lépésed a világosság felé!

De nem most lett elköltve, hanem réges-rég! Valakinek fizetni kell a nyugdíjakat, érted? Nem a tiéd, hanem a szüleidét!
A magánnyugdíj pénztárak, pont nem fogják. Addig mi lesz? Miből fizetünk?

Nem értelek Benneteket. Mintha csak az egyik fületekre hallanátok, de közben Ti vádoltok ugyanezzel...

Nekem 3 gyerekem van. Felelősséggel tartozok értük, nem szeretném eladósítani a hazájukat, a jövőjüket.
Valaki nemrég írta az igazságot, ami valójában a legelső hozzászólásaim oka is volt.
A jövőbben nem leszünk elegen a rendszer fenttartásához, akkor ki fog kihúzni a bajból?

Jack Torrance 2012.11.12. 11:05:01

@röhögő: pontosan miert is a legjobb? Mert az igereteibol eddig semmi nem teljesult, nem csak 2 het alatt, de 2 ev alatt se. Ennel azert lehetne jobb is, nem?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.12. 11:06:05

@pástétom: Azt próbáltam csak belőni, hogy ki a "gazdag". És arra próbáltam rávilágítani, hogy bérből, fizezésből élők túlnyomó része magyarországon nem gazdag. Nagyon nem szeretem már ezt a gazdasgozást. Jól jártam az egykulcsossal, de nem vagyok gazdag. Sőt felelős emberként többek között az egykulcsos hatására is vállaltunk még egy gyereket, hiszen ez is egzisztenciális kérdés. Ezért vagyok mérges azokra a hozzászólásokra, ahol jönnek nekem azzal, hogy fizessek még több adót, hogy másnak kevesebbet kelljen. Hát kösz, így is az átlag feletti legális jövedelmemmel több adót is fizetek. Legyen ez elég. Hadd költsem már a pénzt amiért megdolgozom a saját családomra és öngondoskodásra, mert állami nyugdíja az én korosztályomnak már úgysem lesz.

Google 2012.11.12. 11:10:27

Gratulálok azoknak, akik azt szeretnék, ne közvetve, hanem egyből a képükbe, zsebükbe kapják a megszorításokat. Könnyebben elviselnék mindenképpen, mint a bankok és a multik. Tudott dolog.
Látva a szavazások eredményeit, kérdezem, mire is kellene ide megint ez a Bajnai Lúdmilla?

Sanko13 2012.11.12. 11:12:52

A poszthoz: "Ez a kivezetés azonban minden törekvés és minimálbér emelés ellenére sokaknál némi keresetcsökkenést eredményezett" - Nna itt hagytam abba az olvasást...
Te is bizonyára azokhoz tartozol, akik el sem tudták képzelni, hogy lesz olyan aki rosszabbul jár, hiszen megmondták, hogy mindenki jobban jár...
Az a "némi" sokaknak szinte minden!
A többi gondolatom nem tűr "nyomdafestéket"!!!!

DIldiko 2012.11.12. 11:21:07

@Quadanium: Az egykulcsos adó akkor lenne igazságos, ha mindenki tisztességesen lenne fizetve. Mert így, hogy 10% körüli a munkanélküliség az éhenhalás helyett szinte bárki elmegy még 47ezer Ft-ért is dolgozni.

dr Smittpálelnökúr 2012.11.12. 11:21:38

Hejj, de szívesen olvastam volna ezeket a kérdéseket 2010. elején, a fidesznek feltéve!

Lehet, ha ezekre válaszol anno a vezénylő tábornok, most nem rombolhatná porig az országot.

Gaius Plinius Secundus 2012.11.12. 11:29:08

@belekotty:

Egyik sem fontos munka, kvázi egy jövőbeni robot munkáját végzik, magyarán az értékén van a munka fizetve.

Szerinted biztos a gazdagok legyenek "szolidárisak" a szegényekkel úgy, hogy a szegények nem szolidárisak a gazdagokkal, nem igaz?

Mocskos gazdag dögöljön meg, mi? Kis proli vagy, seggfej.

Quadanium 2012.11.12. 11:35:27

@DIldiko: Mi a tisztességes bér?
Lehet nemsokára én is munkanélküli leszek. És akkor szidni fogom a rendszert Orbántól-Bajnaitól függetlenül.
Svájcban, Németorságban sokal többet keresnek az emberek. Az a tisztességes?
Majd kivándorlok én is a családdal és cseszhetitek a nyugdíjat, SZJA-t, EÜ-járulékot.
Itt fogtok senyvedni, amíg én onnan nézlek.
Vagy mindenki kivándorol? :-)
Kina és India fog Kelet-Európa helyébe lépni és akkor nézhetitek a béreket. Nem 10% lesz a munkanélküliségi ráta, hanem akkora mint (EU tag és 6% GDP hiány) Spanyolországban.

Ilyen oldalról akarjátok megközelíteni a dolgot, vagy végre normálisan is tudtok viselkedni?

Bajnai nem fog több pénzt adni, sőt inkább el fogja venni a kedvezményeket, amiket majd visszaadja a bankoknek, akik továbbra sem fognak hitelezni, mivel nincs kinek. Akkor inkább az Orbán. Sajnálom hogy nics vele egyenrangú politikai ellenfél, jót tenne az országnak.
Tényleg.

elwood 2012.11.12. 11:35:48

@dr Kangörény: simán válaszolt volna. a csillagot az égről is megígérte volna.

"megvédjük a nyugdíjpénztárakat", "garantáljuk a rendőrök nyugdíját", "nem lesz tandíj" ez mind be lett ígérve. na és ?

zipe moha 2012.11.12. 11:38:59

@ccactus:"én mindösszesen azt állítottam,hogy ...."ez még messze nem gazdaság politika..pláne nem gazdaság stratégia..."

Teljesen egyetértek, ahogy az előbb is írtam. Ezek társadalom- és szociálpolitikai elemek, amelyek nagyban érintik az emberek életkezdését, gyermekvállalását, gyermeknevelését, lakásszerzését, nyugdíjas éveit, adóterhelését. Tehát az élet elég sok fontos részét.
Válasz erre
ccactus · nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:38:23
@zipe moha:

És tegyük hozzá, olyan vívmányok ezek, amelyeket az állam nem hitelből finanszíroz, hanem egyensúlyi költségvetés mellett. Nagy különbség ez a korábbiakhoz képest."

...ok,de NEM gazdaságstratégia....magyarul a "vívmányokat" egyre csökkenő mértékben tudjuk csak újra osztogatni...mert hiányzik a tányérszaporítás stratégiája...

DIldiko 2012.11.12. 11:45:43

@Quadanium: A tisztességes bér az amiből a dolgozó tisztességesen meg tud élni. 25 év munkaviszonnyal nettó 100E Ft nem az 2 gyerek utáni adókedvezménnyel kapok ennyit. Az egyik ismerősöm első havi bére 82E Ft volt - 21 éves, ez volt az első ledolgozott hónapja (neki nincs gyereke), júliusban végzett - neki és nekem sincs diplomám. Vagyis ugyanannyit keres mint én. Tévedés ne essék, nem sajnálom tőle - a sajátomat keveslem nagyon és tisztességtelennek tartom az összes hozzám hasonló 20-25-30 éves munkaviszonnyal, szaktudással rendelkező társam nevében is.

Jack Torrance 2012.11.12. 11:48:21

@Quadanium: Orbannal csak jobb ellenfelek vannak, ez a helyzet. Meg szandekosan is nehez ennyi mindent elrontani, amennyit o es Matolcsy tonkretett.
Ahhoz, hogy a gazdasag jobban menjen, nem folyton elvenni kell. Tehat nem az a kerdes, hogy az emberektol vegyunk el valamit, vagy a bankoktol (ahogy Orban allitja). Az a lenyeg, hogy a penz oda keruljon ahol az _orszag_ (es nem Simicska) szamara hatekonyan tud mukodni.
Mert az nem hatekony, hogy mondjuk a foldekbol meggazdagszanak a rokonok baratok es uzletfelek, mikozben a falu kihal. Magyar kezben van, de csak nehanyban. Es nem, nem fog munkat adni a falunak sem, mert ahhoz tul sok penzrol kene lemondania az uj foldesuraknak.
Es ugyanez van a nagy beruhazasoknal is. A Kozgep sokkal kevesebb penzt oszt szet az alvallalkozok kozt, mint ha azok maguk nyernek meg a tendereket. A legtobb penz meg megy Simicska es a Fidesz zsebebe.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 11:51:58

@Quadanium: Az AXA folyamatosan kapta és kapja ma is a milliós büntetéseket és hűtlen kezelés miatt nyomoznak náluk, több pertársaság is alakult ellenük.

Egyébként az AXA növekedési portfolió 2002-2011 közötti átlagos éves referencia-hozamrátája 3,17%, miközben mindenki más mindegyik portfoliója 5% felett volt, a pénztárak többségének pedig volt 7% felett teljesítő portfoliója is.

Aki nem az AXA-t választotta, annak szépen kamatozott a pénze, az állami rendszerbe visszalépő tagoknak 220 milliárd forint reálhozamot fizettek ki. Vagyis ennyi maradt az inflációt, működési költséget és a cég nyereségét levonva...

Jack Torrance 2012.11.12. 11:56:18

@ccactus: aha, hanem a manyupbol es a tobbi elkonfiskalt penzbol. A csaladi ezustot, a tartalekokat es a jovot eljuk fel eppen.
Mert arra nezve, ha ezek elfogynak akkor mi lesz, nem latni semmit (ja, ott van meg az MNB tartalek, az pont kitart a valasztasokig).

elwood 2012.11.12. 12:00:09

@ccactus: "egyensúlyi költségvetés mellett."

milyen egyensúlyi költségvetés az amiben több százmilliárd forint deklaráltan ideiglenes különadó van ?

Jack Torrance 2012.11.12. 12:00:47

@Quadanium: nagy butasagokat beszelsz, tudod-e. Majdnem az osszes penztar fizetett egy csomo penzt a kilepoknek, a realhozamot.
Ez az a penz, ami az inflaciot levonva is nyereseg. Az allamnal ilyen nem keletkezik, sot, miota lenyultak a penzt meg az AXA-nal is rosszabbul teljesitettek.
Tehat a penztarak igenis JOL forgattak a penzt, atlagon feluli hozamokat termeltek. Az allamnak meg nincs is ilyen kotelezettsege, tole soha nem fogsz tobbet kapni, mint a szukseges minimum (sot, szerintem meg annyit se).

Kámasuka 2012.11.12. 12:03:33

@Jack Torrance: Mert arra nezve, ha ezek elfogynak akkor mi lesz, nem latni semmit

- biztos elmulasztottad az EU jelentését a 2013as ktgvetésről. Sajna abban se manyup se tartalék nincs, mégis jobb ktgvetés mint amit a másik oldal 20 év alatt valaha megcsinált.

+ A zseniális Bajnai a fele IMF pénzt tartalékba tette, ami azt jelenti, hogy a tartalékainkért, az úgymond családi ezüstért mi fizetünk kamatot az IMF-nek. Ez is világcsúcs. Bankkölcsönt veszek fel és beteszem a dunsztosüvegbe, hadd fizessék a pógárok a kamatait örökké.

Sajna OV/Matolcsy toronymagasan a legjobb alternatíva, szokjátok meg.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.11.12. 12:10:12

@Quadanium: most tényleg nem értelek. Tényeket írjál már légyszi. Elhiszem hogy 3 gyereked van és félsz hogy mi lesz, de ez nem magyarázat arra, hogy az állam egyenlőre még rosszabb teljesítményt nyújtott a mint a magánszektor akkor.
Nem magyarázat az, hogy egy már meglévő megtakarítás elköltése aktuálpolitikai kiadásokra, az miért jelent biztonságot az én jövőbeli nyugdíjamra nézve. Tényleg nem értem mit akarsz mondani. Illetve azt értem, csak kezd kínossá válni.. egyszerűen nehéz védeni a védhetetlent. A beavatkozás szükségességét szerintem senki sem vitatta volna. Amit tettek, az azonban egyszerűen védhetetlen, akárhány gyereked is van..

Blogger Géza 2012.11.12. 12:13:45

@elwood: Senkinek nem vették el a nyugdíját.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.12. 12:16:08

@hondamonda: Az átmeneti időszakra kellett csak hitelt felvenni, mert felmenő rendszerben vezették be a pénztárakat. Amíg nincs a pénztárnak vagyona, addig nem is tud nyugdíjat fizetni. Úgy találták ki, hogy 15 évig gyűjtik a pénzt (1998-2013) és utána kezdik el a nyugdíjakat folyósítani.

Lehet, hogy nem volt teljesen átgondolva. Szerintem például rövidebb átmeneti időt kellett volna hagyni, 10 év bőven elég lett volna, és talán kisebb részt (10-20%) kellett volna átadni a magánnyugdíjpénztári rendszernek a 25%-nyi teher helyett. Mondjuk a valóságban a nyugdíjjárulék negyedénél kisebb összeg volt a magánnyugdíjpénztári tagdíj...

Néhány gondolat a jelenlegi, az aktuálisan dolgozók járulékaiból fenntartott nyugdíjrendszerről:
- 2005 óta több a 65 év feletti, mint a 14 év alatti az országban, az idősek aránya folyamatosan növekedett az elmúlt 20 évben
- 1990-ben még 5 munkaképes állampolgárra jutott egy nyugdíjas, ma már 4-re
- 10-15 év múlva a fenti arányok erősen megborulnak, mert a mostani legnépesebb korosztályok akkor fognak nyugdíjba menni

Jack Torrance 2012.11.12. 12:18:15

@BenFranklin: igen, az ideiglenes kulonadokkal es az elkepeszto mennyisegu egyeb adoval.
Megnezted azt is, mit mondanak 2014-rol? :)

Blogger Géza 2012.11.12. 12:19:36

@elwood: Ez az MSZP alatt is pont ugyanígy volt (bankadó, szolidaritási adó, válságadó)

Jack Torrance 2012.11.12. 12:20:21

@BenFranklin: "Sajna OV/Matolcsy toronymagasan a legjobb alternatíva, szokjátok meg. "

Az teny, hogy egysegnyi ido alatt ok gyartottak a legtobb koltsegvetest es csomagot, es meg nincs is vege.

Jack Torrance 2012.11.12. 12:22:25

@Blogger Géza: aha, pont... Egyreszt nem mindegy a mertek, masreszt Orbaneknak sikerult ezeket ugy hasznalni, hogy meg ezek melle is egy sor egyeb adot be kellett vezetni. Tenyleg remek.

elwood 2012.11.12. 12:27:26

@Blogger Géza: hogy hasonlóan mélyen érveljek :

de

elwood 2012.11.12. 12:31:07

@Blogger Géza: az MSZP alatti költségvetések nagyjából évről évre ismétlődtek, kiszámíthatóak voltak.

halálra adóztatták a jól keresőket, de stabil volt és kiszámítható.

a mostani költségevetés tele van 100 milliárdos tételekkel amikre be van ígérve hogy jövőre nem lesz, vagy izé csak a fele, aztán nem lesz, izé mégis lesz jövőre is ...

ez minden csak nem egyensúlyi költségvetés.

Blogger Géza 2012.11.12. 12:32:32

@elwood: De nem. Konkrétan kiét vették el név szerint?

Blogger Géza 2012.11.12. 12:38:16

@elwood: Hogyne, ezért rángatták évközi módosítással pl. 5%-kal arrébb az áfát, rendszeresen évközben is változtak az a SZJA és egyéb szabályok, pedig MSZP volt előtte és utána is.

Csak egy "apró" összefoglaló a 2006 nyarának ámokfutásából:

"Az Országgyűlés 2006. július 10-én fogadta el az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvényt (módosító törvény), és szavazott két új adónemről: az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról, valamint a házipénztáradóról szóló törvényről."

cegvezetes.hu/2006/08-09/az-ado-es-jarulekrendszer-2006-2007-evi-valtozasai/

Blogger Géza 2012.11.12. 12:43:40

@Jack Torrance: Viszont végre valaki ebben az országban el tudott érni 3% alatti hiányt. Ez előtte az MSZP-nek 8 év alatt sem jött össze.

hondamonda 2012.11.12. 12:49:42

@online távmunkás: Lathatoan az atmenti idoszakot sem birjuk ki, mert az orszagot maga ala temeti az adossag.
Massziv gazdasagi novekedes vagy a mostani nyugdijasok sulyos erdekserelme nelkul szerintem nem lehet atallni.

Magyarorszagon evtizedek ota a jovo felelese folyik. A rendszervaltas ota, de foleg az utobbi evtizedben ez csak erosodott. Ennek a kovetkezmenye, hogy ugy jutottunk a csod szelere, hogy meg a demografia fel sem borult.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 12:51:16

@peti6:

ez az új ellenzéki vezér????

- A mindennapi életem szempontjából, ha választani lehet, akkor olyan ME-t akarok, aki teszi a dolgát, nem korlátozza a demokráciát, emelkedő pályára állítja a gazdaságot, és nem tapsolja el nyakló nélkül a gyerekkori álmaira az adófizetők pénzét.
Inkább ilyet, mint egy szónokot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 12:52:34

@Mérges 1234:

A fidesz egy demokratikus párt. Jól jellemzi ezt, hogy a legutolsó pártelnöki választáson Országos Vezető eredménye túlszárnyalta Rákosi Mátyásét, de még Kim Ir Szen elvtársét is.

Jack Torrance 2012.11.12. 12:54:02

@Blogger Géza: ez orvendetes, erdemes volt erte szetverni az egesz gazdasagot.
Tenyleg ez az egy rohadt parameter erdekel minket annyira?

Jack Torrance 2012.11.12. 12:55:08

@Blogger Géza: azt meg leszarom, hogy elotte az mszp-nek mi jott ossze meg mi nem. nem oket sirom vissza, hanem jobbat akarok mint ez a szar ami most van.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.12. 12:57:46

@dr Kangörény: Nos, ha jól emlékszem a fidesz mindenféle nyilvános vitát visszautasított, mivel biztos lehetett a 2/3-ában. Az pedig ugyebár mindegy, hogy amúgy miről kéne szólnia egy demokratikus választásnak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.12. 13:04:15

@Jack Torrance: Nem érdemes Bloggergézával vitatkozni. Símabeszédű narancsdroid kommentelő, részigazságokkal, ferdítéssel. Csak az idődet pazarlod rá...

Jack Torrance 2012.11.12. 13:08:38

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"): tudom, ismerem :) De ha senki nem cafolja, akkor egy idetevedo meg azt is hiheti, hogy igaza van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:11:28

@hondamonda: A kár-haszon egyenlet manyup témában csak 40 év alatt hozott volna hasznot. sajna a magyar politikus 40 évben nem, csak 4 évben tud gondolkodni.

elwood 2012.11.12. 13:15:36

@Blogger Géza: konkrétan mindenkiét aki manyupos volt, a megspórolt pénzük helyet most egy kormányzati igéretük van, hogy jó nyugdíjuk lesz.

elwood 2012.11.12. 13:17:26

@Blogger Géza: "el tudott érni 3% alatti hiányt. Ez előtte az MSZP-nek 8 év alatt sem jött össze. "

3000 milliárdnyi tartalék felélésével.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:21:04

@dr Kangörény:

"Hejj, de szívesen olvastam volna ezeket a kérdéseket 2010. elején, a fidesznek feltéve!

Lehet, ha ezekre válaszol anno a vezénylő tábornok, most nem rombolhatná porig az országot. "

- Feltettük neki?

- Ha nem válaszolt, miért szavaztunk rá? (Nem te meg én személy szerint)

- Remélem a sok hülye egyszer megtanulja, hogy a viktor viktor viktor nem elég a jövőhöz. az az út csak a múltba vezet.

Kámasuka 2012.11.12. 13:22:37

@Jack Torrance: Tenyleg ez az egy rohadt parameter erdekel minket annyira?

- Ez inkább az EU-t érdekli, de fontos paraméter.

Viszont a másik 2 fontos paraméterben (GDP, adósság) sem sikerült Matolcsynak alulmúlnia Megyógyurnait, sőt erősen felülmúlta.

elwood 2012.11.12. 13:25:48

@Blogger Géza: nahát tényleg egyszer emeltek évközben áfát, ami aztán évekig annyi maradt.

mondták mellé azt, hogy de jövőre ez nem lesz, de mégis, a fele, de mégis az egész ... és közben azt, hogy mennyire stabil ez a költségvetés ?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:31:31

@BenFranklin:

"+ A zseniális Bajnai a fele IMF pénzt tartalékba tette, ami azt jelenti, hogy a tartalékainkért, az úgymond családi ezüstért mi fizetünk kamatot az IMF-nek. Ez is világcsúcs. Bankkölcsönt veszek fel és beteszem a dunsztosüvegbe, hadd fizessék a pógárok a kamatait örökké."

- Tudom hihetetlen, de ezzel a dunsztosüveggel lehetett stabilizálni a forintot.

Kámasuka 2012.11.12. 13:31:57

@elwood: Senki sem mondja, hogy ez a -korántsem új- magyar szokás, hogy rögtönzünk mindent, jó. Mondjuk szinte lehetetlen is tervezni amikor az EU is új követelményekkel áll elő minden héten.

Persze ez nagyon sovány érv amellett, hogy visszajöjjön az ancient regime. Ők ugye megoldották, megpróbálták átverni az EU könyvelőit, mint a görögök.

Kámasuka 2012.11.12. 13:34:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Biztos. A szlovák koronát nem is kellett stabilizálni, pedig 2002ben esélyük sem volt euróra...:)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:34:12

@Blogger Géza:

Visszatérő kérdés:

Hol vannak az egyéni számlák az állami rendszerben?

Mi garantálja, hogy az államiban magasabb lesz a nyugdíjam, mint a manyuptól? Mert ellenkező esetben elvettek!

Jéééé!! Hisz ezek a fiúk fagyasztották be már egyszer 98-2002 között amanyupba áramló pénzt! Hisz már akkor elvették a nyugdíjam harmadát! Hisz kevesebb befektetendő tőke kevesebb hozamot realizál, még Unortodoxiában is.

Úgyhogy géza, légyszíves ne hazudj!

Jack Torrance 2012.11.12. 13:35:43

@BenFranklin: ez aztan nagy teljesitmen! tovabbra is javaslom neked elolvasni, mit ir a jelentes 2014-rol.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:36:34

@Blogger Géza:

"évközben is változtak az a SZJA és egyéb szabályok, pedig MSZP volt előtte és utána is."

Idén hányszor változtak az adótörvények?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 13:38:44

@BenFranklin: "A szlovák koronát nem is kellett stabilizálni, "

- Ajánlott olvasmány: Dzurinda tündöklése, reformjai, és bukása.

Kámasuka 2012.11.12. 13:43:52

@Jack Torrance: ez aztan nagy teljesitmen!

Nem arról van szó hogy nagy-e hanem hogy kinek van arca kritizálni....:DDD

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Parancsolsz?

elwood 2012.11.12. 13:47:34

@BenFranklin: az EU-nak nincs minden héten új kérése,
egy kérése van folyamatosan, hogy a strukturális hiányt vigyék le 3%-ra, ne ad-hoc különadókkal legyen meg a célszám, ezt nem teljesíti a kormány.

van valami forrásod, hogy mikor és hogyan verték át az EU könyvelőit ?

apanna 2012.11.12. 13:48:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Hol vannak az egyéni számlák az állami rendszerben?"
szerinted a NAV levele miről szól? na ott az egyéni számlád.

Kámasuka 2012.11.12. 14:00:05

Az a kérése folyamatos, hogy a hiány legyen 3 alatt. Ezt Matolcsy 2 év alatt megcsinálta. Szerva itt.

Most azt szeretné az EU hogy nem mindegy ám hogy van meg a hiány, miből van a pénz, azt is megmondják miből legyen a pénz. Közben 5 EU tagállamban van meg a 3 alatti hiány a 27ből.

Mellesleg a tisztelt EU bekaphattya. Gyurcsány nem adóztatta a multikat és a bankokat, szárnyalt a gazdaság, csökkent a hiány és az adósság, ezért az EU nagyon meg volt elégedve a munkájával...:DDD

Blogger Géza 2012.11.12. 14:04:38

@Jack Torrance: Az ország csődbe menetele szempontjából bizony el a legfontosabb. Nem mellesleg az egyetlen makroszám, amit ha a kormány akar, vaskézzel be tud tartani. És ne feledjük, hogy erre bizony kötelezettséget vállaltunk az EU-nél, tehát ez nem kívánsághangverseny. Azt egyetlen kormány sem tudja önállóan megszabni, mekkora legyen az infláció (áremelkedések begyűrűzése), mekkora legyen a gazdasági növekedés (nemzetközi konjunkturális hatások) stb.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:08:20

@elwood: Korábban is csak az volt, csak a kormány megígérte, hogy majd egy részt a manyupból fogod kapni. Azt senki nem mondta, hogy összességében mennyi lesz. A buli nyilván akkor kifizetődő, hogyha a manyupok magasabb hozamot hoznak, mint amennyibe a buli (a növekvő államdósság növekvő terhei miatt) kerül. Bebizonyosodott, hogy többe került, mint amekkora hasznot hozott, bukta volt.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:11:16

@elwood: Nem, a manyup-pénzek nélkül is az alatt volt. Mondhatnám azt, hogy az MSZP-nek meg az állami vagyon folyamatos felélése (reptér eladások, MOL elkótyavetye és társai) mellett sem sikerült...

Blogger Géza 2012.11.12. 14:12:19

@elwood: Persze hogy mondták, csak max már nem emlékszel rá. Lásd pl bankadó kivezetése.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:18:30

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Mi garantálja, hogy az államiban magasabb lesz a nyugdíjam, mint a manyuptól?"

Biztos hogy magasabb lesz, mert manyupból még senki sem kapott nyugdíjat. :) Szóval nincs tényanyag, amit össze lehetne vetni.

Egyébként meg semmilyen garancia nincs semmire, senki nem garantálta azt sem, hogy a manyup jól működik, hogy nem lopják ki belőle a profitot, vagy akár a vagyont stb. (ezek megtörtént dolgok részben külföldi, részben belföldi példák alapján)

Egy dolog biztos nagyjából. Az állami nyugdíj, de persze a pontos összeg / vásárlóérték /folyósítási szabály ott sem.

elwood 2012.11.12. 14:18:39

@Blogger Géza: "Korábban is csak az volt, csak a kormány megígérte, hogy majd egy részt a manyupból fogod kapni."

téves, a pénz ott volt számládon, láttad. az nem ígéret.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:23:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Jó kérdés, én pl ne emlékszem rá, hogy változott volna évközben bármelyik sarkalatos adónem, pl. SZJA. Az emlékek sokakban megszépülnek, szerintem régebben sokkal nagyobb káosz volt az adózásban, mint manapság. P ha csak azt nézzük, amit belinkelte. Volt egy érvényes szabály 2006. szept 1_ig, aztán egy másik jött utána, de 2007 jan 1 től már megint más kulcs. Hol van most 5 hónap alatt 3 féle szabály? És ez egy alapvető jövedelem típusú adónál... Nem valami periférikus dolognál, ami kevesebbeket érint.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:25:45

@elwood: Téves. Először is az nem pénz volt. Másodszor meg nem férhettél hozzá, hanem csak azt ígérték, hogy ez alapján majd egyszer egy egyáltalán nem ismert szabály alapján majd esetleg kapsz valamit.

Blogger Géza 2012.11.12. 14:28:46

@elwood: "Tisztelt, Felhasználónk! Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hirarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. "

:)

A valóság ezzel szemben:

"Az NGM hétfői közlése szerint a pénzforgalmi hiány alakulása megerősíti azt, hogy az államháztartás 2011. évi kitűzött egyszeri tételek – így például a magánnyugdíjpénztári pénzekből befolyt 3000 milliárd forint – nélküli eredményszemléletű hiánycélja a várakozásoknak megfelelően várhatóan a GDP 2,94 százalékát teszi ki."

index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/09/aht_2011/

Jack Torrance 2012.11.12. 14:30:29

@Blogger Géza: o szegeny kormany. A modszereit azert megvalaszthatja, es vannak ugyebar olyan intezkedesek, amik legalabbis osztonzik az effeleket, masok meg visszafogjak.

elwood 2012.11.12. 14:31:01

@Blogger Géza: abból kiindulva, hogy innentől demokratikus állam leszünk, a felhalmozott vagyonomat biztonságban tudhattam, legalább számla értékéig.

abban igazad van, hogy jött egy kormány amelyik nem tiszteli a magántulajdont és elvette, de ezt nem gondolnám a manyup elleni érvnek.

elwood 2012.11.12. 14:33:23

@Blogger Géza: na jó idemásolom neked:

Az év végi egyszeri kiadások miatt a 2011-es költségvetési hiány a magánnyugdíjpénztári vagyon átvételével tisztítva elérheti a GDP 6,9%-át - áll az OTP elemzési központjának gyorsjelentésében, mely a tegnap megjelent költségvetési adatok alapján készült. A szakértők szerint a gyengébb forintárfolyam és a kedvezőtlenebb elsődleges egyenleg következtében a GDP-arányos bruttó államadósság valószínűleg a GDP 80% felett maradt 2011 végén.

Az OTP elemzési központjának szakértői a korábbi előrejelzésükben azzal számoltak, hogy a 2011-es év egészében az államháztartás konszolidált többlete a GDP 3,7%-át érheti el, ami kiszűrve a magánnyugdíj-pénztári vagyon átvételének hatását (9,7% vagyon és 0,2% hozam típusú bevétel) a GDP 6,2%-ának megfelelő hiányt jelent.

Jack Torrance 2012.11.12. 14:33:29

@Blogger Géza: "Hol van most 5 hónap alatt 3 féle szabály?"

lol
Az alaptorvenytol kezdve az osszes szabaly ilyen most, beleertve a koltsegvetes fo szamait is.

elwood 2012.11.12. 14:37:45

@Blogger Géza:

olvasd el legalább amit belinkelsz, ott van kiemelve:

A nyugdíjvagyon menti statisztikát

A tisztán látás végett: az eredményszemléletű, EU-nak megígért, 3% alatti hiánycél teljesítése egy egyszeri, óriástétel miatt nincs veszélyben. Mégpedig a közel 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyon elszámolása miatt. Ez a bevételi tétel ugyanis többletbe fordítja a költségvetés egyenlegét, magyarázta az adatot a Portfolio.hu.

2011-re vonatkozóan nincs sok értelme annak a kérdésnek, hogy teljesül-e a kormány által kitűzött hiánycél. A kormány a nyugdíjvagyon elszámolásának köszönhetően számos egyszeri tételt számolhatott el év közben, visszavetve a költségvetés átláthatóságát. A nyugdíjvagyon hatásának kiszűrésével számítva 6,9% lehetett tavaly a hiány. A költségvetési politika átláthatóságáról az is sokat elárul, hogy a kormány 220 milliárd forinttal lőtte túl az év vége előtt csupán pár nappal módosított hiányelőirányzatot.

Blogger Géza 2012.11.12. 15:12:42

@elwood: "2011-re vonatkozóan nincs sok értelme annak a kérdésnek, hogy teljesül-e a kormány által kitűzött hiánycél."

:D Nagyon komoly elemzés. Ezt akkor írják így le, mikor fáj elismerni az igazságot.

Ne a tendenciózus kommenteket figyeld, hanem a tényeket.

elwood 2012.11.12. 15:17:32

@Blogger Géza: nem semmi fazon vagy, hiszel valamit, a tények mást mutatnak, hát annál rosszab a tényeknek.

te linkeltél be egy forrást, ami mást mutat mint amit mondasz, erre szólok, hogy olvasd el, erre azt mondod ne foglalkozzak a tendenciózus kommentekkel.

te linkelted be.

most elhiszed végre, hogy manyup nélkül nincs 3%-os hiány vagy nem ? de legalább keress valami olyan forrást aminek legalább te hiszel.

rikitiki 2012.11.12. 18:11:36

@Blogger Géza: pl. a rokkantakét. Az egyiknek annyira elvették, hogy öngyilkos lett.
Név szerint is rákereshetsz...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.12. 18:42:13

@Fedor:

"Azt akartam először írni, hogy végre egy korrekt, értelmes poszt Bajnaival kapcsolatban, de az utolsó rész elrontotta a kedvemet, ugyanis csúsztatással él, egyrészt mert úgy tűnik, mint ha a FIDESZ mindig is a fizetős felsőoktatás élharcosa lett volna (holott), másrészt meg csak két válaszlehetőség van, ami kevés, mert a teljesen ingyenes, és teljesen önfinanszírozó felsőoktatás között vannak átmenetek, és egy ilyen lenne kívánatos, nem a két véglet.

Kár volt ezzel elrontani a posztot."

Az utolsó kérdésen én is sokat gondolkodtam. Persze, hogy vannak átmenetek, de egy részben önfinanszírozó rendszer ugyanazokat a problémákat veti fel a diákok körében, mint a teljesen önfinanszírozó. Jelesül, hogy miből fizessék a tandíjat? Egy 50%-ban önfinanszírozó rendszerben ugyanúgy szükség van a Diákhitel2-re. Aztán persze lehet bonyolítani a rendszert szociális alapú vagy tanulmányi eredmény alapú tandíjkedvezményekkel is, de a lényegen nem változtat.

A dolog pikantériája egyébként, hogy 2008-ban a Fidesz az ingyenes felsőoktatás mellett kampányolt az esélyegyenlőség jegyében, míg a baloldal a fizetős felsőoktatás előnyeit ecsetelte.

Azóta aztán a fordult a kocka, hiszen a Fidesz fizetős önfinanszírozó felsőoktatásra törekszik, most pedig a baloldal vádol ezért a szegényebb rétegek kiszorításával a felsőoktatásból..

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.12. 19:51:18

@Blogger Géza:

Nem látom, mennyi pénz van a számlámon! A manyupban látható volt.

belekotty 2012.11.13. 12:55:23

@Gaius Plinius Secundus: Ja hogy a tanár és az ápolónő nem fontos munka és majd robotok helyettesítik? :-))
Menj a kurva anyádba, te idióta faszfej! Én a két egyetemi diplomámmal az átlagfizetés háromszorosával és hármashatárhegyi villámmal inkább vagyok proli mint hogy egy ilyen köcsöggel, mint te, akinek anyját gecis csizmával rúgta picsán az apja, egy társadalmi osztályba tartozzak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.13. 14:09:39

@ccactus: "Aztán persze lehet bonyolítani a rendszert szociális alapú vagy tanulmányi eredmény alapú tandíjkedvezményekkel is, de a lényegen nem változtat."

Hát nem, nagyon nem mindegy. Nézz utána, vannak összehasonlítások, hogy mennyi terhet jelentett volna Gyurcsányék leszavazott tandíja, és mennyit ez. Olyan a világon nincs, hogy a felsőoktatás SEMMI állami támogatást nem kap,márpedig az önfenntartó felsőoktatás ezt jelenti, és a 0 db betervezett állami helyek egyes szakokon ebbe az irányba mutatnak.

"A dolog pikantériája egyébként, hogy 2008-ban a Fidesz az ingyenes felsőoktatás mellett kampányolt az esélyegyenlőség jegyében, míg a baloldal a fizetős felsőoktatás előnyeit ecsetelte.

Azóta aztán a fordult a kocka, hiszen a Fidesz fizetős önfinanszírozó felsőoktatásra törekszik, most pedig a baloldal vádol ezért a szegényebb rétegek kiszorításával a felsőoktatásból.."

Erre céloztam én is egy félmondattal, de azzal kiegészíteném a mondanivalódat, hogy a baloldal NEM azt mondja most sem, hogy teljesen ingyenes legyen, csupán valami hasonlót ajánl a mostani tervek helyett, mint amit anno be akartak vezetni, mondván (és igazuk is van ebben), hogy ez igazságosabb lenne. Szóval ők nem változtak igazán, max. a hangsúlyt máshova helyezik az ellenzéki létből kifolyólag, a FIDESZ viszont totális hátraarcot csinált (ebben is).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.16. 18:02:32

@Fedor:

"Hát nem, nagyon nem mindegy. Nézz utána, vannak összehasonlítások, hogy mennyi terhet jelentett volna Gyurcsányék leszavazott tandíja, és mennyit ez."

Igen, de ahogy az előbb is írtam: vannak átmenetek, de egy részben önfinanszírozó rendszer ugyanazokat a problémákat veti fel a diákok körében, mint a teljesen önfinanszírozó. Jelesül, hogy miből fizessék a tandíjat? Egy 50%-ban önfinanszírozó rendszerben ugyanúgy szükség van a Diákhitel2-re.

És az sem jó érv, hogy de akkor eleve eladósodva kell kezdenie az önálló életét. Mert ebből az adósságból sok munkával ki lehet keveredni. Viszont a többkulcsos adó, amiben a felsőoktatást mondjuk nagyobb mértékben lehet finanszírozni, örök leküzdhetetlen teher marad a diplomás munkaerőnek. Össze lehet hasonlítani a kilátásokat, és hogy melyik esetben erősebb a motivációja a fiatalnak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.16. 20:02:02

@ccactus: Ha azt vetted ki a szavaimból, hogy én ab ovo tandíj-ellenes volnék, akkor tévedsz. De az se igaz, hogy mindegy a mértéke, így is - úgy is kell a Diákhitel. Hát nem, egyáltalán nem mindegy. Ez, amit most bevezetni terveznek, egy agyrém.

A tandíj ésszerűen bevezetve egy hasznos, és elfogadható dolog. A FIDESZ viszont kétszer is nagyot vétett az ellen, hogy ezt normálisan meg lehessen beszélni: Egyszer négy éve, akkor a legdemagógabb módon kampányolt ellene, és egyszer most, amikor meg az előzőek ellenére a legesztelenebb módon és a legembertelenebb verzióban bevezeti.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.16. 20:04:39

@Fedor:

"a legesztelenebb módon és a legembertelenebb verzióban bevezeti."

Csak ismételni tudom magamat, mert erre nem reagáltál, csak átfogalmaztad a korábbit: "ebből az adósságból sok munkával ki lehet keveredni. Viszont a többkulcsos adó, amiben a felsőoktatást mondjuk nagyobb mértékben lehet finanszírozni, örök leküzdhetetlen teher marad a diplomás munkaerőnek. Össze lehet hasonlítani a kilátásokat, és hogy melyik esetben erősebb a motivációja a fiatalnak."

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.11.16. 20:18:22

@ccactus: Miért lenne egy többkulcsos adó teher a diplomásnak? Csak a megfelelő helyen kell meghúzni a sávot. Nyugat-Európában mindenhol többkulcsos adó van, és nem halottam olyasmit, hogy ez bármiben korlátozná a motivációját az ottani fiataloknak.

Egyébként ha már: nem csak a tandíj renoméját sikerült elcseszni esztelen és rosszul kivitelezett erőltetéssel, hanem az egykulcsos adóét is, amelynek a megfelelő időben, és környezetben való bevezetése szintén nem lenne ördögtől való.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.16. 20:25:01

@Fedor:

A többkulcsos adó azért teher, mert több adót kell fizetnie annak, aki beleesik a második kulcsba. És ez örök teher.

Ezzel szemben a tandíjat csak egyszer kell kifizetni. Ha a delikvens kifizette, utána tehermentesül.

"Csak a megfelelő helyen kell meghúzni a sávot."

Lásd az erről szóló szavazást... További hátránya, hogy évente emelni kell a sávhatárt. A sávhatárról viszont politikusok döntenek...
süti beállítások módosítása