Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hogyan duplázzuk meg a GDP-t?

2012. november 16. - Nívó blog

Néhány napja hangzott el Matolcsy miniszter szájából az a javaslat/ötlet/szándék/terv, hogy 2025-re meg kellene duplázni a magyar GDP-t.

A szándék nemes, kivetni valót nem is lehet találni benne, talán csak az odavezető út lehet még érdekes. A gazdasági növekedés kulcsát, titkát kellene már végre megtalálni. 

Az ellenzéki véleményvezérek gyorsan lecsaptak Matolcsy mondatára: Ez hülye, ez nem normális, ez közröhely, ezt nem lehet megcsinálni, ez nem reális, azonnal mondjon le! Írta a Véleményvezér blog másnap. Az indoklás is megvan: a következő 1-2 évben más most láthatóan úgysem lesz semmi, örülhetünk ha nem csökkenünk tovább. Az EU-ban is elhúzódó válság várható, nekünk meg évi 7%-kal kellene nőni ahhoz, hogy a duplázás meglegyen. Nagyon jó érvelés, ebben a logikában nem is lehet belekötni. Véleményvezér szerint bele kell törődnünk, hogy kicsik vagyunk és a mi életünkben már kicsik is maradunk.

Azonban Matolcsy György tett még egy érdekes összehasonlítást, és a poszt hátralévő részében ezzel szeretnék foglalkozni: "A nálunk kisebb Ausztria GDP-je évi 300 milliárd euró, szemben a magyar 100 milliárd euróval." Az én kérdésem most Matolcsytól függetlenül, hogy hogyan lehetne mégiscsak belátható időn belül valahogy elérni az osztrák színvonalat. Hogy lehet, hogy az egy osztrákra jutó GDP még vásárlóerő paritáson is közel háromszorosa az egy magyarra jutó GDP-nek?

Munka_hosei.jpg

Talán ott többen dolgoznak? Nem! Ausztriában a foglalkoztatottak száma mintegy 3,4 millió fő, szemben a magyar 3,9 millióval. Tehát félmillióval kevesebb ember állít elő háromszoros hazai összterméket. És mégis lehetetlennek mondják sokan, hogy az osztrák termelési szintnek évtizedes távlatban is akárcsak a közelébe jussunk.

Kezdjük talán ott, hogy mi a GDP? A bruttó hazai termék az a 'jószághalmaz' - közgazdasági bikkfanyelven szólva - amelyet az ország lakossága és vállalatai megtermelnek. Beletartozik ebbe a cipőgyárban termelt cipő, a földeken megtermelt búza, a fogtömés a fogorvosnál, a hajvágás a fodrásznál, a tömegközlekedés éppúgy mint mondjuk a bérszámfejtés vagy éppen a polgármester, az önkormányzati alkalmazottak munkája, a telefon- és internet szolgáltatáson keresztül lebeszélt percek, letöltött weboldalak száma.

Az élet, a gazdaság tehát ugyanúgy működik mint Ausztriában, mégis náluk kevesebb ember termel több árut és szolgáltatást. Kérdés, hogy nálunk miért nem ez a helyzet, és hogyan lehetne ezen változtatni, lehet-e egyáltalán?

A válasz az, hogy egészen biztosan lehet! Nem is kell erre évtizedeket várni, akár egyik napról a másikra lehetséges. Nem olyan elvetemült tehát Matolcsy GDP duplázási ötlete. A napokban jelent meg a hír, hogy Németországban 100 ezerhez közelít az ott dolgozó magyarok száma, akik az elmúlt évtizedben vándoroltak ki oda, egyre gyorsuló ütemben.

Tehát hogy is van ez? Adott 100 ezer ember, akik idehaza kerestek valamennyit, termeltek valamennyi GDP-t, ha egyáltalán termeltek. Majd egy szép napon kivándoroltak Németországba, ott munkába álltak, majd hirtelen egyből az itthoni termelésük háromszorosát végzik el, kb. azonos mértékben nagyobb fizetésért cserébe. Ebből pedig az következik, hogy bizony benne van a potenciál a magyar munkaerőben, nincs okunk a kishitűségre.

Most már csak az a kérdés, hogy ha valaki odakint képes a nyugati színvonalú munkára, akkor itthon miért nem? Rá lehet persze fogni a gazdaságpolitikára, hogy azért mert magas az áfa, vagy egykulcsos a jövedelemadó, vagy mert nálunk bankadó, telekomadó és közműadó van és azért. De ezek a kifogások engem nem győznek meg, bár arra kétségkívül kiválóan alkalmas szófordulatok, hogy egy agitatív gondolatmenetet arra lehessen kifuttatni, hogy a zorbán-matolcsy hülye, mondjanak le, jöjjön a Bajnai, aki már egyszer megmutatta, és máris minden mindjárt jobb lesz.

Én ehelyett inkább azt vizsgálnám, hogy ha egyszer ugyanannyi ember dolgozik nálunk és Ausztriában, és ott mégis háromszor annyi a GDP, akkor ki az, aki itthon kevésbé hatékony munkát végez osztrák társához képest? Egységesen mindenki harmadannyi értéket állít elő, vagy pedig vannak fokozatok?

Így elsőre elég sok olyan szakmát tudnék felsorolni, ahol nem látok háromszoros különbséget a két ország  dolgozóinak teljesítményében. Ilyen például a Mercédesz-gyári munkás, vagy egy hipermarket pénztáros, egy egészségügyi dolgozó. Lehet, hogy van némi különbség ezeken a területeken a magyar és az osztrák kolléga teljesítménye között szervezési, munkakulturális, eszközellátottsági okokból, de ez egészen biztosan nem háromszoros. Ugyanígy egy fodrász is ugyanannyi idő alatt végez egy hajvágással, a fogorvos a fogtöméssel, a pincér a felszolgálással, mint a sógoroknál. Jó esetben legalábbis.

Ahol én a különbséget látom:Vegyünk egy kis borsodi falut! Magas munkanélküliség, mindenki a lábát lógatja a segélyre várva, majd ha megkapják azt a néhány tízezer forintot, azt szépen beosztva minimálisat költve és fogyasztva elvegetálnak a következő hónapig. Ebből ugye nem sok GDP lesz. De mi van akkor, ha a faluban az emberek elhatározzák, hogy egyikőjük fodrásznak áll, a másik péknek, a harmadik autószerelőnek, a negyedik hentesnek és így tovább. A pék, a hentes és az autószerelő elmegy a fodrászhoz hajat vágatni. A fodrász az így szerzett jövedelméből kenyeret vesz a péktől, és az elromlott autóját falun belül csináltatja meg, húst is a faluban vásárol a közeli Tesco helyett. A hentes és az autószerelő ugyanígy tesz. Mi is történt? Láblógatás helyett a falu lakossága DOLGOZNI kezdett. Én sütök neked kenyeret, te meg levágod a hajamat. Nem a segélyre várunk, hogy aztán a városban vegyük meg mindezeket, hanem megoldjuk falun belül. Így hirtelen a nagy munkanélküliségből mindenki megtalálja a maga munkáját és hopplá, máris magas a GDP. Ez a dolog az osztrák falvakban működik, nálunk nem mindenhol.

A másik különbség pedig az elvégzett munka hatékonyságában van. A hatékony munkavégzéshez ugyanis nem elég a szakértő munkaerő, tehát a MUNKA, ahhoz bizony felszerelés és gépek is kellenek, tehát TŐKE.

A munkaerő színvonalának emelését elsősorban oktatással lehet elősegíteni. Ezzel talán nincsenek óriási problémák, hiszen a középiskolák, egyetemek tulajdonképpen mindenki, de legalábbis a többség előtt nyitva állnak. Nagyobb gond a tőkehiány. Ezt kétféle módon lehet pótolni, vagy tőkeimporttal, tehát külföldi működő tőke bevonzásával, külföldi tulajdonú beruházásokkal, vagy pedig lakossági megtakarítással, bankbetétekkel, ami a bankrendszeren keresztül bankhitellé válik a hazai vállalkozásoknál, akik abból beruháznak, termelő tőkét hoznak létre. Nyilván ez utóbbi a szerencsésebb és előnyösebb, de az előbbi a könnyebb út.

Amikor tehát arról beszélünk, hogy meg kellene háromszorozni a GDP-t, hogy utolérjük Ausztriát, akkor elsősorban nem a munkahelyek számának növelésére van szükség, hanem TŐKEFELHALMOZÁSRA. Ha a jelenlegi közel 4 millió munkahely mellé még akár újabb egymillió is létrejön, tehát 25%-kal nő a munkahelyek száma, az 25% növekedést jelenthet a GDP-ben. Mi viszont háromszorozni akarunk. Ehhez arra van szükség, hogy mind a 4 millió jelenlegi dolgozó magyar ember megháromszorozza az általa előállított értéket a munkahelyén. Háromszor annyi cipőt kell gyártani a futószalagnál, háromszor annyi vendéget kell kiszolgálnia a pincérnek az étteremben, háromszor annyi beteget kell meggyógyítania az orvosnak, háromszor annyi utast kell elvinnie a taxisofőrnek. Lehetséges ez? Tudnék jövő hétfőtől minden nap háromszor annyi értéket előállítani a munkahelyemen, mint eddig? Nehéz elképzelni. És mégis erre lenne szükség. Talán ki kellene menni egy időre Németországba dolgozni, megnézni, hogy ott hogyan csinálják?

Az eheti szavazásunk is erről szól:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr664909370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.11.21. 10:06:25

@ccactus: "A figyelmeztetés szerint "a keretszámok változása effektív korlátot jelenthet a továbbtanulásban", amit modellszámítással is visszaigazol a dokumentum: eszerint 2020-ra a teljes, 20-65 éves népesség körében is 1 százalékponttal, a 25-29 éves férfiak és nők esetében pedig 3, illetve 5 százalékponttal alacsonyabb lesz a diplomások aránya, ahhoz képest, mintha nem változtak volna 2012-ben a felvételi keretszámok."

Kaktusz, Kaktusz. Most vagy te hazudsz vagy az Oktatási Államtitkárság...
Hazudni nem szép dolog, ellenben nívós...
Ajánlom neked, hogy blogolás, ööö folyamatos hazudás helyett inkább ismerkedj meg Magyarországgal.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.11.21. 10:06:58

@rámenős: "Mi meg? Befizetjük az adósságszolgálatba, a multik nyereségébe, akik kiviszik az országból."
Látom a Szijjártói közgazdaságtan nagyon megy...

rámenős 2012.11.21. 16:11:31

@Tyson925: Nem ott tanultam, csak a józan eszemet használom. Egy ilyen kommentben nem lehet kitérni a folyamatokra. Az ország vagyonának elrablására, a direkt adósságba taszításra, a fogyasztás ösztönzésére, stb. Nincs lényeges különbség a kormányok között. Kezdek hinni az összeesküvés elméletekben, hogy direkt csinálták. Ennyi hülyeséget nem lehet, csak készakarva elkövetni.
Most is mi akadályozza meg a kormányt a 20 km-es határ meghúzásában? Csak a haverok kapzsisága.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.30. 19:24:08

@Tyson925:

"Mesélek neked a tőkefelhalmozásról
...
2010-ben az addig pénzemen RFV kötvényt jegyeztem."

Egy lapra tettél fel mindent, sokat kockáztattál, és vesztettél. :(
A megtakarítás nagyobb részét érdemes kockázatmentes, vagy nagyon alacsony kockázatú eszközökben tartani, és csak kis részével vállalni nagyobb kockázatot.

"Segítettem az illetőnek forrást találni ehhez, viszont a napokba felhívott, hogy mégsem vág ebbe bele. Azt mondta, nem tudja, mikor vetnek ki a szektorra egyik percről a másikra egy olyan adót amitől be kell zárni az egészet, és akkor hogy fizeti a gépek árát? Végül az a megoldás lett, hogy az önerője egy szlovák bank számláján landolt."

Érdekes esettanulmány ez is. Örülök, hogy közzétetted ezeket, mindkettő tanulságos.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.30. 19:25:08

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Az a baj,hogy most viktorodék üldözik el a dolgozni tudó és akaró embereket."

A te zsidózó kedvenceid sem különbek. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.30. 19:28:13

@DIldiko:

"Egyes népcsoportoknál, ahol sok gyerek van az a sok gyerek azt a példát látja, hogy anya, apa nem dolgozott egy percet se életében mégis felnőttünk tízen. Tehát ez a követendő példa. Ők aztán nem fognak GDP-t emelni! Őket egész életükben el kell tartani annak az egyre kevesebb embernek, akik hajlandók és tudnak is dolgozni. Ők viszont nem szülnek 8-10 gyereket, max. 2-3-t."

Erre jó megoldás a gyermekek után járó adókedvezmény, nem igaz? Azt csak azt a gyerekes családot jutalmazza, akik úgy fállalnak gyereket, hogy mellette dolgoznak is, tehát felelősen. És a gyerekek is azt látják, hogy anya-apa reggelente dolgozni jár.

Az enyémeim mind a ketten fújják, hogy először bölcsődébe kell járni, utána óvodába, utána iskolába, utána munkahelyre.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.30. 19:30:03

@rámenős:

"A lényeg a maradék pénzen van. Azzal mit csinál a polgár és az állam. A polgár megtakarítja, elkölti. Az állam beruház, szolgáltat, autópályát, kórházat épít. Mi meg? Befizetjük az adósságszolgálatba, a multik nyereségébe, akik kiviszik az országból."

És mégsem tanultak sokan a dologból, hogy az állami eladósodás rossz dolog. Sokszor olvasom blogkommentek között is, hogyaz államadósság az nem probléma, csak jól kell menedzselni. Hát nem!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.30. 19:32:38

@Tyson925:

" "A figyelmeztetés szerint "a keretszámok változása effektív korlátot jelenthet a továbbtanulásban" "
...
"Kaktusz, Kaktusz. Most vagy te hazudsz vagy az Oktatási Államtitkárság..."

Feltételes módban is lehet hazudni? :))

DIldiko 2012.12.01. 12:37:08

@ccactus: Ez így jó lenne, de ahhoz munkahelyek kellenének. Az enyémek már gimisek és egyetemre készülnek, hogy megélhessenek. De hiába végeznek egyetemen ha nem lesz hol dolgozni.
Viszont ettől függetlenül nem jó, hogy a 3. gyerek után az adókedvezmény 10E Ft helyett, 33E Ft gyerekenként. Inkább lenne 20-22E, de az első 2 gyerek után lenne 15-18E.
A 3 és több gyerekesek rettentő mértékben pozitívan diszkrimináltak - vagy az 1 és 2 gyerekesek negatívan.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 20:04:28

@DIldiko:

"De hiába végeznek egyetemen ha nem lesz hol dolgozni."

Ajánlom figyelmedbe: Rengeteg álláshirdetés van itt. Persze lehet, hogy költözniük kell majd hozzá, mint sokaknak másoknak is. Mobil munkaerők a gyermekeid?

"Viszont ettől függetlenül nem jó, hogy a 3. gyerek után az adókedvezmény 10E Ft helyett, 33E Ft gyerekenként. Inkább lenne 20-22E, de az első 2 gyerek után lenne 15-18E."

Szerintem az a szándék húzódik meg emögött, hogy ösztönözzék a középosztálybeli családokat arra, hogy vállalják be a harmadik gyereket.

Egyébként a családi pótlék rendszere is mindig is úgy volt kialakítva, hogy sokkal jobban díjazza a harmadik gyereket, mint az első kettőt. Valahogy ezen mégsem problémázott soha senki.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 20:40:11

@ccactus: Ők kurvára nincsenek abban a pozícióban,hogy tönkretegyenek,szétraboljanak egy országot,mint a te kedvenceid.
És te ezért tapsikolsz nekik,mert kaptál tőlük néhány morzsát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 20:43:26

@DIldiko:

Bocs, a link lemaradt:
www.profession.hu/

Kifejezetten diplomásokat keresnek itt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 20:45:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Ők kurvára nincsenek abban a pozícióban,hogy tönkretegyenek,szétraboljanak egy országot"

Az a vicc, hogy amikor a Fidesz bevezette a bankadót, sokan mondogatták itt a neten, hogy szégyenlik, hogy magyarok, mert ez milyen egy unortodox lépés volt.

Most meg tele a világsajtó a "fasiszta Magyarországgal"...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 20:50:50

@ccactus: Igen megy a hiszti,és ezt a parlamenti akciót én sem díjaztam.
viktorék meg ellopják a jövőnket.
Azért remélem,hogy ezt nem a fidesszel összejátszva csinálták.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 20:53:48

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

És meddig nézed el nekik ezt az elhajlást?? Majd ha jönnek a vonatok arra is azt mondod, hogy ezt azért már te sem díjazod???

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 20:59:49

@ccactus: Maradjunk annyiban,hogy nekem talán több húzása nem tetszik a jobbiknak,mint ahány húzása nem tetszik neked a fidesznek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 21:07:53

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Egy frászt maradunk ennyiben!!

Egy egykulcsos adót, egy kis pénzt nem lehet listázással, népirtással, emberiség elleni bűncselekményekkel, ordas eszmékkel egy lapon emlegetni.

Ember vagy te?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 21:20:15

@ccactus: Nos.A jobbikra szavaztam.Nem akarok cigány vért inni,nem akarok zsidókat áldozni.
Ez a beszéd rosszkor hangzott el rossz helyen.
Hagyjuk már a rettegést meg a műbalhét.
Viszont.
Örülnék ha az egykulcsos adó lenne viktorék legnagyobb baklövése.
Mert kurvára nem az .És kurvára le vagy maradva azzal,hogy jaj mindenki sajnálja tőled a pénzedet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 21:35:50

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Nem akarok cigány vért inni,nem akarok zsidókat áldozni.
Ez a beszéd rosszkor hangzott el rossz helyen.
Hagyjuk már a rettegést meg a műbalhét."

Akkor tessék! Határolódj el te is a Jobbiktól! Mondd ki, hogy amit képviselnek, annak egy jó része tűrhetetlen és elfogadhatatlan! És ne terelj! Utána beszélhetünk a fidesz-kormány baklövéseiről is felőlem. Biztosan sok dologban igazad van. De meg ne próbáld összekeverni a gazdaságpolitikát és a népirtást!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 21:52:22

@ccactus:
Úgy beszélsz,mint egy szdsz-es,mszp-s.
Te hoztad föl a témát.
Nem a zsidózás miatt mennek el a fiatalok.
Máshol már kértem bocsánatot a verekedéses balhé miatt,akkor is egyből nekem rontottak.
A jobbiknak inkább a megfogalmazásaival van gond ez tény és való.
És sokmindenben nem értek velük egyet.
és sokszor ezt sok helyen leírtam.
Te viszont a fidesz legtöbb baklövését próbálod megmagyarázni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.02. 21:59:15

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

A megbocsáthatatlant nem lehet bocsánatkéréssel elintézni. El kell határolódni! Ki kell mondani, hogy ilyesmit nem lehet mondani! Ki kell mondani, hogy aki ilyet mond, legyenek bárbilyen jó elképzelései egyéb téren, arra még véletlenül sem szabad szavazni!

"Nem a zsidózás miatt mennek el a fiatalok."

Te nem is érted, mi a probléma, ugye?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 22:13:40

@ccactus: Te tényleg nem úgy beszélsz,mint egy fideszes!
Nekem kicsit más a gondolkodásmódom és talán megengedőbb vagyok.
Az ember arra szavaz akit jobbnak lát vagy nem látja rosszabbnak,mint a többit.
A problémát értem de nem felháborítónak tartom,hanem :Ezt most miért kellett? ez hülyeség volt.Ez jut eszembe.
A poszt meg eredetileg arról szólt,hogy az idióta főnökeid egyike a GDP megduplázásáról beszélt.
Ami velük lehetetlen lesz.
Hacsak nem történik valami csoda.
És ezek a tetvek is csak ebben bíznak.
Egyébként ha ez direkt a fidesz -jobbik összejátszása volt,akkor bizony te is szégyellheted magad.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 22:51:02

@ccactus: És ha komolyabb baj lenne én is rejtegetném a zsidó családtagot.
Na jóéjt.

DIldiko 2012.12.03. 18:22:49

@ccactus: A családi pótlék összege: Egy gyermekes család esetén: 12 200 Ft, Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén: 13 700 Ft. Két gyermekes család esetén (gyermekenként): 13 300 Ft. Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként): 14 800 Ft. Három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként):
16 000 Ft. Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként): 17 000 Ft.
Ez azért nem olyan lényeges többlet, mint az adókedvezmény - ahol az 1-2 gyerekesek gyerekenként havonta '0E Ft-ot írhatnak le, míg a 3 és több gyerekesek 33E Ft-ot gyerekenként. Ez, ha jól számolom 330%!
A középosztálybeli családok kik? Ahol a 2 felnőtt dolgozik 25-28 év munkaviszonnyal rendelkezik és 80E, ill. 100E Ft-ot visz haza közalkalmazottként, vagy az ahol a 2 felnőtt havi 300E ill. 500 E Ft-ot visz haza? Mert aki igénybe tudja venni a teljes adókedvezményt az már bőven nem középosztály. Én azt hiszem a középosztály az aki átlag körül keres és a dolgozók kb. felét kiteszi - hát ők messze nem tudják igénybe venni a kedvezményt. Amúgy meg aki csak az adókedvezményért vállal gyereket az szerintem nem tudja mit csinál!
A gyerekeim még csak gimnazisták, de egyetemre is kb. 150-350 km-re akarnak menni - vagy külföldre, ha itthon önköltségnek nevezett tandíjat kell fizetni.
A magyarok azért nem mobilak, mert a saját házhoz, lakáshoz ragaszkodnak. Egy BAZ megyei faluban - ha költöznének is - nem lehet eladni a házat, ha el lehetne is, nem lehet belőle még egy garázst se venni Bp-n vagy GYMS megyében. Ha meg otthagyja akkor 2 nap múlva valaki elfoglalja és év alatt teljesen lelakja.
Én is árulom a házamat már 2 éve - nincs rajta hitel - de sajnos nem kell senkinek - Nógrád megyei kis falu. Ha sikerülne eladni mennék még a környékről is!

DIldiko 2012.12.03. 18:28:35

@ccactus: A 3 gyerek után járó adókedvezményt teljes egészében az tudja igénybe venni akinek a bruttója (vagy a házastárssal közösen) min. 618750 Ft.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.12.05. 18:51:16

@ccactus:
A magasságos vezető véleménye a témáról A MÚLTBAN: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T-Yhi8SEWjU
valamelyikőtők hazudik. Nos kaktusz, te hazudsz vagy a nagy vezér?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.05. 20:53:18

@DIldiko:

Azért az is nagyon jól járt, ahol mondjuk bruttó 150-et keres mindkét szülő. Három gyerekre kapnak havi 48ezer családi pótlékot, meg az szja-jukból visszaigényelhetnek további 48 ezer családi adókedvezményt.

Na ez a második 48 ezer 2010 előtt nem volt. Gyakorlatilag kap a család egy harmadik fizetést.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.05. 20:59:44

@DIldiko:

"Ez azért nem olyan lényeges többlet"

Igen, de a családi adókedvezmény tudatosan a harmadik gyermek bevállalását ösztönzi a középosztálybeli családoknál.

"Mert aki igénybe tudja venni a teljes adókedvezményt az már bőven nem középosztály."

Dehogyisnem!

"Én azt hiszem a középosztály az aki átlag körül keres és a dolgozók kb. felét kiteszi"

"Amúgy meg aki csak az adókedvezményért vállal gyereket az szerintem nem tudja mit csinál!"

Főleg aki a családi pótlékért...
Definíciós kérdés..

"A magyarok azért nem mobilak, mert a saját házhoz, lakáshoz ragaszkodnak. Egy BAZ megyei faluban - ha költöznének is - nem lehet eladni a házat"

Jó kifogás sosem rossz.. Semmire nem megy a házával, ha nincs munkája. Egyébként olcsó házak/lakások esetleg albérletek mindenfelé vannak az országban. Ahol meg magasabbak a lakásárak az nyilván azért van, mert fizetőképes kereslet is van rá, tehát ott van munkalehetőség és jó kereseti lehetőség is. Nem gondolod?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.05. 21:01:55

@Tyss:

Szerinted? Megjegyzem a baloldallal is hasonlót fordult a világ. Akkoriban ők kampányoltak a tandíj helyessége mellett, és a Fidesz aggódott az esélyegyenlőségért, most meg fordítva.

Neked mi volt a véleményed a múltban, és mi most?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.05. 21:03:54

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Ezt most miért kellett? ez hülyeség volt.Ez jut eszembe."

Tehát szerinted nem is gondolták komolyan a listázást? Ha ne adj' isten kormányra kerülnek nem fognak majd listázni?

DIldiko 2012.12.06. 07:46:54

@ccactus: Ha te kifogásnak érzed azt, hogy életed nagyrészében dolgoztál egy házért vagy lakásért és nem akarod otthagyni, hogy önkényesen elfoglalják pár hét vagy hónap múlva akkor igen, kifogás. olcsó házak, lakások nincsenek mindenhol az országba, kizárólag ott vannak, ahol nincs munkalehetőség. Akkor meg minek költözni egy másik olyan helyre ahol szintén nincs munka?!
A szülők nem mennek el, de a gyerekeiket biztos elküldik - ha azoknak lenne esetleg jó szakmájuk vagy diplomájuk. De most ennek a lehetőségét is elveszik ezektől a gyerekektől. Innen minden értelmes fiatal menekül - majd rájönnek mennyire mobilisek vagyunk, csak majd nem állunk meg a határ előtt. Ugyanis ha valakinek van versenyképes tudása és eldönti, hogy elhagyja az otthonát, rokonait, családját, barátait akkor nem fog megelégedni a mostani bevétele másfél-kétszeresével, hanem elmegy oda ahol esetleg a tízszeresét kapja. A mai 50-es korosztály nem nagyon mozdul - mondván neki már mindegy, de a gyerekeik a huszonévesek igen is mozdulnak és az országból is. Ennek legfőbb oka a kilátástalanság, elkeseredettség. Ugyanis Európa nyugati felében szinte semmivel nem drágább az élet, de a fizetések és munkalehetőség magasan jobb.
A teljes adókedvezmény igénybe vételéhez a 2 szülőnek min. 620E Ft-ot kell keresni - ez már bőven nem a középosztály - sajnos.
Az, hogy egy család bevállal bizonytalan havi 48E Ft-ért (ami ugye csak meseországban fizetés és csak ott lehet megélni belőle)- az adókedvezményt ugye bármikor egy tollvonással eltörölhetik, úgy ahogy ahogy ezt meg is tették - egy harmadik gyereket, amit anélkül esetleg nem tudna eltartani, hát nagyon bátornak kell lennie - legalább annyira, mint amikor emberek százezrei vettek fel 5-8-10 milliós hiteleket főleg svájci frankban. Akkor 10 év múlva majd ezeket a családokat kell megmenteni, hogy a 3. gyereknek legyen mit ennie, legyen ruhája, stb?
Aki a családi pótlékért vállalja a gyereket az pontosan tudja mit csinál - egy csomó eltartottat, akiket majd egész életükben el kell tartani, és pont azért, hogy minél több pénzt kapjon. Ők nem járatják rendes ruhákban a gyerekeiket, nem esznek tisztességesen és nem is tanulnak rendesen. Ezáltal még ha akarnának se tudnak majd dolgozni. Ugyanis ilyennek még a csíráját se látták a saját családjukban és a környezetükben.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2012.12.06. 10:20:21

@ccactus: Szerinted?
Szerintem van két tökéletesen ellentmondó vélemény, ergo valaki hazudik, valótlanságot állít. Szerintem az volna a korrekt ha te leírnád feketén-fehéren ki hazudik. (tudom semmi esély rá, majd hazudsz tovább valamit)

Ordas nagy hazugság a baloldali tandíj megpendítése. Ez amolyan kaktuszos. Jó volna, ha már írsz valamiről, előbb tájékozódnál:
1, a 2008-ban bevezett tandíj FELE sem lett volna a mostaninak, és a legjobban tanulók 15%-nak nem kellett volna fizetni. A jelenlegi megvágott keretszámok mellett a 10.000 állami ösztöndíjas jóval kevesebb mint a 140.000 hallgatónál a 15% jó tanuló.Tehát a nincs tandíj rendszere mellett kb fele annyian tanulnak ingyen, mint a tandíj rendszere mellett.
Egy tudás alapú társadalomban az állam sokat költ oktatásra. Nem a GDP 1%-5 költi K+F-re, hanem legalább 3%-t. A felőoktatásból nem pénzt vonnak ki, hanem pénzt tesznek be.
Költői kérdés: mi lesz az oktatás színvonalával, ha a jelnlegi jó tanárok egyszerűen megunják az önfenntartó felsőoktatás folyományakénti megalázóan alacsony béreket, hogy az intézményeket több mint 1 hónapra be kell zárni szénszünet miatt, hogy nincs pénz papírra stb. stb.
Az új poszt kapcsán felmerült bennem a kérdés, hogy mi érdeked neked hazudni a kormány védelmének érdekében. Félrevezetni embereket, valótlanságokat állítani. A dolog komolyan érdekel.

kifordított nagyanyó 2012.12.06. 11:47:37

@ccactus: Úgy értem baromság volt ezt ott előadni.
De azért tényleg fura hogy egy fideszes így beszél.

kifordított nagyanyó 2012.12.06. 11:54:40

@ccactus: Azok az olcsó házak ,albérletek elviszik legalább a fizetés felét,harmadát.
Max. ha párban jönnek fel és nincs gyerek akkor jobb.
@DIldiko: Így van.

kifordított nagyanyó 2012.12.06. 11:56:30

@ccactus: Amiért neked szemetek voltak a szocik,azért viki meg jófej.Nem furcsa ez?
Ja,te fideszes vagy...
@Tyson925: Hát ez az.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.06. 20:34:45

@DIldiko:

"olcsó házak, lakások nincsenek mindenhol az országba, kizárólag ott vannak, ahol nincs munkalehetőség. Akkor meg minek költözni egy másik olyan helyre ahol szintén nincs munka?!"

Én is ezt mondom. Ahol nincs munkalehetőség, nincs az embereknek jövedelme, ott a lakások is olcsók. Nem is épülnek újak, mert mire elkészül, nem ér annyit, mint amennyibe belekerül.

Ahol viszont van álláslehetőség, ott drágább a lakás is. Nyilván azért, mert ott van álláslehetőség. Tehát oda kell menni munkát vállalni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.06. 20:36:45

@kifordított nagyanyó:

A kérdésemet persze lazán kikerülted. Sebaj, felteszem még egyszer: Tehát szerinted nem is gondolták komolyan a listázást? Ha ne adj' isten kormányra kerülnek nem fogják majd a zsidókat listázni? Ezt csak úgy mondják? Nem is kell vele foglalkozni?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.06. 20:38:01

@kifordított nagyanyó:

"Azok az olcsó házak ,albérletek elviszik legalább a fizetés felét,harmadát.
Max. ha párban jönnek fel és nincs gyerek akkor jobb."

De ez nem magyar kuriózum. A lakhatás mindenhol a legnagyobb tétel a családi költségvetésben.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.06. 21:06:38

@ccactus: Már bocsi,de milyen jogon von kérdőre engem egy fideszes,ha viktorodék kezdték meg az ország kettéosztását?!
De a fene tudja mennyire gondolják komolyan.
Még az is lehet hogy kitelik tőlük.
Persze tudom ez más mint a kubatov lista,merthát az ugye oké.
Csak tudod kettőnk között az a különbség,hogy nálam van egy szint ami elérése esetén nem szavaznék rájuk.
Nálad van ilyen???

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.06. 21:10:45

@ccactus: A lakhatás ott is elviszi a negyedét,ötödét de ott marad még pénz kajára és félre is tudnak tenni.
Viszont az tény hogy 2x annyi munkával keresnek itt pesten 2x, 3x annyit mint vidéken.
Fizikai melóval.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.06. 21:12:49

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Persze, hogy van! Ebben nincs különbség közöttünk. Aki zsidólistákat szeretne, azokra én nem szavazok.

Mi az a kubatov lista?

DIldiko 2012.12.07. 11:42:04

@ccactus: Már bocsánat, de pont te írtad: "Egyébként olcsó házak/lakások esetleg albérletek mindenfelé vannak az országban."
Hát nincsenek!
Ha csak annyival több a bevételed, amennyi ebből a lakásbérlés akkor nem megy senki, ugyanis semmi értelme.
Ahhoz, hogy valaki mozduljon legalább 20-30%-al többnek kell maradni a lakhatási pluszon felül. Ha belekalkulálod, hogy az otthoni lakásod, házad tönkremegy 10 év alatt és teljesen elveszíted a "vagyonod" akkor ennyi idő alatt legalább annyi plusznak kellene lennie. Viszont aki most kezdene munkát vállalni és nincs háza, amit sajnálna otthagyni az igen is mobilis,. Csak a saját falumban nézek szét és azt látom, hogy a huszonévesek kb. 80%-a nincs a faluban (kizárólag fehérekről beszélek). A szüleik maradnak, de ők elmentek. Eddig csak a fővárosba és Győr környékére, de szép lassan az országból is kiszivárognak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.07. 18:51:08

@DIldiko:

"Ahhoz, hogy valaki mozduljon legalább 20-30%-al többnek kell maradni a lakhatási pluszon felül. Ha belekalkulálod, hogy az otthoni lakásod, házad tönkremegy 10 év alatt és teljesen elveszíted a "vagyonod" akkor ennyi idő alatt legalább annyi plusznak kellene lennie."

De a fiatalok azért könnyebben mozdulhatnának, hiszen nekik nincs "otthoni" lakásuk.

DIldiko 2012.12.07. 21:00:39

@ccactus: Kár, hogy nem olvastál tovább: "Viszont aki most kezdene munkát vállalni és nincs háza, amit sajnálna otthagyni az igen is mobilis,. Csak a saját falumban nézek szét és azt látom, hogy a huszonévesek kb. 80%-a nincs a faluban (kizárólag fehérekről beszélek)."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.07. 21:02:11

@DIldiko:

Akkor mi a probléma? Diplomás állások sosem lesznek tömegével a falvakban. Diplomás álláshoz be kell menni a nagyvárosba.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.07. 21:02:45

@DIldiko:

Diplomás álláshoz be kell menni a nagyvárosba. Legalábbis amíg el nem terjed a távmunka kis hazánkban..

DIldiko 2012.12.07. 21:09:30

@ccactus: Egyáltalán nem baj. Csak azt mondtad, a fiatalok se mobilisek. De azok. És még nem is mindegyik diplomás. Sőt, nem is mindenki marad az országban.
Azért megnézem majd a távmunkás orvost, tanárt, mérnököt, stb, aki otthonról végzi a munkáját. A távmunka nagy része bedolgozás, ehhez viszont nem kell diploma.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.07. 21:16:20

@DIldiko:

Távmunkában tudna dolgozni a legtöbb informatikus, könyvelő, marketinges, pénzügyes, banki back office emberek... stb.

OK! Tehát a fiatalok mobilisek szerinted is. Már csak az a kérdés, hogy akkor miért a fiatalok körében a legnagyobb a munkanélküliség az egész EU-ban? Lehet, hogy a diploma nélküli fiatalok azok?

DIldiko 2012.12.07. 22:21:51

@ccactus: Könnyen lehet, hogy a diploma nélküliek a munkanélküliek nagy része. Éppen ezért kellene a diplomát elérhetővé tenni azok számára akik képesek elvégezni a főiskolát, egyetemet.
Amúgy a kisebbség egyre nagyobb létszámot képvisel az országban, sőt Európában is. Ők azok akik nem akarnak dolgozni és nem is fognak, akkor se, ha lenne hol.
Azért informatikusként tudom, hogy nagyon sok feladat személyes jelenlétet követel meg. Egyetlen hardveres hibát se lehet elhárítani távmunkában.
A marketingesek szerintem most is távmunkában dolgoznak, könyvelők úgyszintén.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.07. 22:42:05

@DIldiko:

OK! Fejezzük ezt be! Nagyon buta vagy.

A véleményed ennek ellenére határozott és megingathatatlan. Csak tudnám, mire fel.

Bezzeg cigányozni tudsz..

DIldiko 2012.12.07. 23:25:59

@ccactus: Ha ők leparasztozhatnak, akkor én is őket.
Ismersz közülük egyet is? Látod hogyan élnek? Mikor dolgoztak utoljára és akarnak-e?
SZSZB, Heves, Nógrád megye falvaiban. Budapestről - úgy, hogy csak képen látod őket és nem találkozol velük nap, mint nap nagyon könnyű dumálni.

DIldiko 2012.12.09. 15:49:29

@ccactus: Tudod az a legegyszerűbb, ha nem látod, hogy a másiknak is lehet igaza, ha lehülyézed!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.09. 20:33:09

@DIldiko:

Egyáltalán nem így van! Neked a magad szemszögéből teljesen igazad van. Van egyfajta igazságérzeted, és ami attól eltér, azt kritizálod. Ez is teljesen természetes és érthető.

DIldiko 2012.12.10. 07:50:01

@ccactus: Azt hiszem már "megbeszéltük" ezt egy másik fórumon. Egyesek nagyon jól jártak az adószabályokkal és egyéb sok döntéssel is, míg mások nagyon nem. Sajnos azok vannak többségben, akik kevesebbet visznek haza, vagy e változások miatt csökkent az óraszámuk, esetleg megszűnt a munkahelyük is.
Én egyetlen szóval se cigányoztam, csak írtam egy bizonyos népcsoport viselkedéséről, hozzáállásáról - te gondoltál rájuk. ugyan miért.
Amúgy aki ezt a problémát (vannak olyan egész generációk, akik soha nem dolgoztak, nem is akarnak, lehetőségük se lenne rá, mert nagyon sokuk a nevüket is alig tudják leírni, kizárólag segélyekből élnek, a gyerekeik éheznek) nem veszi figyelembe és nem akar ezen változtatni az gazdaságilag is méginkább tönkre teszi az országot. Nem szabad rájuk kizárólag szavazóként tekinteni, ugyanúgy ahogy a nyugdíjasokra sem. Ha már racionálunk akkor először is a mezőgazdaságban legalább létre kellene hozni olyan munkahelyeket, ahol ezen képzetleneket tömegével lehetne foglalkoztatni. A nyugdíjasok egyes kedvezményeit is meg kellene szüntetni - pl. ingyen utazás, sőt a 16 utazási lehetőségből álló kedvezményt is elvenném, ugyanis azzal is szinte egész évben féláron utaznak, hiszen szinte senki nem pecsétel bele.
Nem lehet kizárólag a rosszul kereső dolgozókkal megfizettetni mindennek az árát.
Addig a GDP emelkedni nem fog, míg nagyobb tömegek nem kezdenek termelni és nem lesznek hatékonyabbak a dolgozók. Ezen a közmunka nem segít, hiszen a közmunkások szinte semmit nem termelnek és naponta láttam, hogy hogyan "dolgoznak" - támasztják a lapátot mentalitással.
A cégekre rótt pluszterhek miatt nem fognak beruházni és nem lesz hatékonyabb a munkavégzés sem. Emiatt inkább csak embereket küldenek el, sokukat elküldik, majd közmunkásként visszaveszik. Viszont az az ember, akit közmunkásként visszavett a cége nem fog dolgozni tisztességesen, hiszen megalázva érzi magát - ugyanazt a munkát fele-harmada bérért végzi.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.10. 20:43:31

@DIldiko:

"Én egyetlen szóval se cigányoztam, csak írtam egy bizonyos népcsoport viselkedéséről, hozzáállásáról - te gondoltál rájuk. ugyan miért."

Hát persze. A Jobbik sem zsidózott a parlamentben, csak félreérthetően fogalmazott. Valójában csak az izraeli-magyar kettős állampolgárokat akarták összeírni a parlamentben.

"Ha már racionálunk akkor először is a mezőgazdaságban legalább létre kellene hozni olyan munkahelyeket, ahol ezen képzetleneket tömegével lehetne foglalkoztatni."

Mire gondolsz pontosan? És mekkora bérért? Kitermelik azt a bért szerinted az általuk előállított termékekből?

"A nyugdíjasok egyes kedvezményeit is meg kellene szüntetni - pl. ingyen utazás, sőt a 16 utazási lehetőségből álló kedvezményt is elvenném, ugyanis azzal is szinte egész évben féláron utaznak, hiszen szinte senki nem pecsétel bele."

A kedvezmények csökkentésével egyetértek. Lásd egy korábbi cikkünket, még szavazás is volt róla:

nivo.blog.hu/2012/03/27/ki_utazhasson_kedvezmenyesen_a_mav_val

De nem azzal az indokkal amit te írsz. Mi az, hogy senki nem pecsétel bele? Akinek a dolga lenne és mégsem pecsétel bele, azt jól seggbe kéne rúgni, és kártérítésként kötelezni, hogy fizesse meg a tömegközlekedési vállalatnak okozott kárt. És még több bért követelnek ezek!! Húsz forintot nem érdemel az ilyen, nemhogy felelős állásba helyezzék. Sokkal több kárt okoz az ilyen, mint a cigány aki uborkát lop a kertből.

"Nem lehet kizárólag a rosszul kereső dolgozókkal megfizettetni mindennek az árát."

Tudod, aki kétszer annyit keres, az kétszer annyi adót is fizet...

DIldiko 2012.12.11. 07:46:26

@ccactus: A faluban nálunk a közmunkások pl. az önkormányzat földjét is művelik. Megtermelik mindazt ami az iskola, óvoda és az idősek konyhájához kell (zöldségek, gyümölcsök). Ezen növények nagy részét kézzel kell/lehet művelni (uborka, paradicsom, paprika, zöldség, sárgarépa, borsó, bab, stb.). A gabonaféléket természetesen nem kézzel művelik. Gondolom, hogy megéri, mert akkor nem csinálnák pár éve. A savanyúságot is berakják, tartósítják, amit lehet lefagyasztanak. Úgy hallottam állatokat is akarnak tartani, mert így olcsóbb. Ezt megtehetnék minden faluban.
Mikor láttál te nyugdíjast, aki kedvezménnyel utazik. Nap, mint nap találkozom velük és csak kérik a féljegyet - még fel se mutatják a papírt, hogy esélye se legyen a sofőrnek beleírni. Ha meg kéri tőlük, még fel vannak háborodva, hogy ez nekik JÁR!
Aki uborkát lop a kertből is ugyanolyan bűnt követ el, hiszen ha ezt rendszeresen teszi félelemben tartja az uborkát megművelőt és a környezetét is. Sajnos vidéken nagyon sok idős ember él rettegésben az "uborkatolvajok" miatt. Édesanyámat is rendszeresen vén boszorkázzák, nem egyszer betörtek hozzájuk, a szomszédját 90 éves néni, már az idén kb. 7-8x rabolták ki - már nem is mer éjszaka otthon aludni. Az utolsó tányérját is elvitték - vagyis mindent ami mozdítható. Sőt az egyik néni házából a gázcsöveket és a bojlert is ellopták míg ő kórházban volt. Sajnos az ilyenek naponta előfordulnak és az elkövetők mindig az a bizonyos kisebbségből kerülte ki eddig! Soha egyetlen esetben se voltak mások. Az esetek kb. 90-95%-t felderítette eddig a rendőrség! Ha te a nem pecsételést ettől nagyobb bűnnek tartod akkor fogalmad sincs hogyan élnek vidéken az emberek, ahol a kisebbség lassan a többség lesz. Az iskolában és főleg az óvodában a gyerekek kb. 60-70%-a közülük kerül ki. Egyáltalán nem fogalmaztam félreérthetően, ezért is tudtad te is rögtön kire gondolok. Sajnos ők így élnek és nagyon kevesen tudnak-akarnak ebből az ördögi körből kilépni. Akiknek sikerül viszont sokkal jobban utálják a többséget, mert róluk ítélik meg őket.
Aki 2x annyit keres az 2x annyi adót fizet, de 2x annyi is marad. Lehet, hogy ez se sok, de jobban megél belőle, mint a feléből élne - ráadásul lehet, hogy nem végez 2x olyan jó munkát, nem állít elő 2x annyi GDP-t. Ha a jól keresők nem csak maguknak állapítanák meg a jó fizetést nem lenne baj - most emelték egyes fővárosi vezetők fizetését miniszteri szintre egy határozattal - erre volt pénz, de a minimálbér emelésére nem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.11. 21:23:10

@DIldiko:

"Gondolom, hogy megéri, mert akkor nem csinálnák pár éve."

Lehet, hogy így van, lehet, hogy nem. Ahhoz képest, hogy te is csak "gondolod" és nem biztosra tudod, elég határozott vagy.

"Aki 2x annyit keres az 2x annyi adót fizet, de 2x annyi is marad. Lehet, hogy ez se sok, de jobban megél belőle, mint a feléből élne - ráadásul lehet, hogy nem végez 2x olyan jó munkát, nem állít elő 2x annyi GDP-t."

Lehet, hogy nem, de valószínűbb, hogy igen. Gondolom nem fizetne neki 2x annyit a munkaadója, ha nem érne annyit a munkája. Helyette felvenné azt, aki feleannyiért kétszer olyan jó munkát végezne.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.11. 21:25:52

@DIldiko:

"Ha a jól keresők nem csak maguknak állapítanák meg a jó fizetést nem lenne baj - most emelték egyes fővárosi vezetők fizetését miniszteri szintre egy határozattal - erre volt pénz, de a minimálbér emelésére nem."

Te mennyit fizetést adnál a főpolgármesternek? Te mennyiért vállalnád el azt a munkát? Te meg tudnád csinálni azt a munkát? Ha nem, miért nem? Ha igen, miért nem vállalsz fővárosi vezető munkát aláígérve bérben a most ott ülőknek? Kampányolhatnál azzal, hogy te minimálbérért vállalnád a városvezetést. Biztos megválasztanának..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.11. 21:26:54

@DIldiko:

"erre volt pénz, de a minimálbér emelésére nem."

Kérdezd a munkadókat, hogy miért nem! Miért nem 200ezer a minimálbér?

DIldiko 2012.12.12. 07:53:24

@ccactus: Ha ő a főnök fia vagy rokona akkor tök mindegy milyen munkát végez - sőt lehet, hogy semmilyet se mégis akár 10x annyit keres, mint egy másik dolgozó!
Hát nem érted? A sokat (többszázezer, millió) keresők általában maguknak és egymásnak határozzák meg a bérüket!

DIldiko 2012.12.12. 07:54:11

@ccactus: Közalkalmazott vagyok. Kit kérdezzek? Név, cím, telefonszám, emailcím?

DIldiko 2012.12.12. 07:59:20

@ccactus: Közalkalmazotti bértábla szerint. Jutalmat csak akkor kapna, ha az adósságot csökkenteni tudja - vagy olyan beszerzést végez, hogy az az adósságot jelentősen csökkenti.
Autót nem, ott a BKV. Ha mégis akar, akkor azt ő nagyon is meg tudja fizetni. Ezer tanácsadó se kell, mert akkor mit csinál ő? Max. 1-2 gazdasági és jogi szakember, aki ezen ügyekben segíthet.

DIldiko 2012.12.12. 08:01:35

@ccactus: Amúgy a munkaadók azért nem emelnek, mert teljesen bizonytalan a gazdaság. Nincs szinte semmire kereslet, fölösleges bármit előállítani.
A jobbak külföldre viszik az áruikat, de ott se lehet mindent eladni.
Meg minek is emelnének, ha bármikor kapnak 47E Ft-ért embert! Elküldi a dolgozóját, majd visszaveszi közmunkásként - nem egy cég csinálja!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.12. 21:21:58

@DIldiko:

"Hát nem érted? A sokat (többszázezer, millió) keresők általában maguknak és egymásnak határozzák meg a bérüket!"

Miért? Kinek kellene meghatároznia?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.12. 21:25:00

@DIldiko:

"Közalkalmazott vagyok. Kit kérdezzek? Név, cím, telefonszám, emailcím?"

Az adófizetőket kérdezd, hogy akarnak-e több adót fizetni, amiből a magasabb béreket fedezni lehet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.12. 21:26:41

@DIldiko:

"Közalkalmazotti bértábla szerint."

Szóval mennyit?

"Autót nem, ott a BKV. Ha mégis akar, akkor azt ő nagyon is meg tudja fizetni."

Mennyiből?

"Ezer tanácsadó se kell, mert akkor mit csinál ő? Max. 1-2 gazdasági és jogi szakember, aki ezen ügyekben segíthet."

És azoknak mennyit fizessünk?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.12. 21:31:12

@DIldiko:

"Amúgy a munkaadók azért nem emelnek, mert teljesen bizonytalan a gazdaság. Nincs szinte semmire kereslet, fölösleges bármit előállítani."

Ez így van. Bár megjegyzem ha nagyobb lenne a kereslet nem elsősorban a béreket emelnék, hanem felvennének még újabb embereket, hiszen több lett a munka.

"A jobbak külföldre viszik az áruikat, de ott se lehet mindent eladni."

Mert az EU-ban is recesszió van, mint nálunk. Ott sincs kereslet.

"Meg minek is emelnének, ha bármikor kapnak 47E Ft-ért embert! Elküldi a dolgozóját, majd visszaveszi közmunkásként - nem egy cég csinálja!"

Ha van két ember aki hajlandó és képes ugyanazt a munkát elvégezni, akkor logikus, hogy a munkaadó az olcsóbbat választja. Te is így vagy ezzel a boltban. Ha van két ugyanolyan szolgáltatás eltérő áron, te is az olcsóbbat választod. Csak akkor választanád a drágábbat, ha az olcsóbbat letiltják. De a drágából akkor is kevesebbet veszel. Ez természetes dolog.

DIldiko 2012.12.13. 08:26:03

@ccactus: www.tudosz.hu/portal/linkgyujtemeny/2012-es-kozalkalmazotti-bertabla-ft-ho.html - ebből megnézni milyen végzettsége van, mennyi ideig volt közalkalmazott. Ha egyetemi diplomája van akkor G kategória és ha 31 éve közalkalmazott akkor G10 - azaz: 177200 Ft/hó bruttóban természetesen!
Ha másnak a br. 93E Ft-ból ki kell fizetni a bérletet akkor fizesse ő is. Kicsivel többet keres, jobban megteheti.
A tanácsadók is közalkalmazotti bértábla szerint, hiszen a közért dolgoznak ők is - vagy nem?!

DIldiko 2012.12.13. 08:29:13

@ccactus: Ennek a megalázó lehetőségnek a feltételeit a kormány teremtette meg!
És nem is akarja, hogy az egyszerű melós gyerekének ebben az országban jobb legyen - lásd felsőoktatás "racionalizálása". Érdekes, a jogi és közgazdasági képzést tette elsősorban kizárólag fizetőssé - kérdem én az ő diplomájuk milyen? A nagy részüknek jogi vagy közgazdasági a többieké büfészak. Az ő gyerekeik hová járnak? Csak nem jogra és közgázra?
Szóval látják, hogy mit ér a saját és gyerekeik diplomája és azért nem akarják, hogy más is ilyen értéktelen diplomát szerezzen?

DIldiko 2012.12.13. 08:32:59

@ccactus: Ha az egészségügy és az oktatásra menne el a pénz szívesen fizetnénk több adót - de stadionokra, focira, külföldiek támogatására (egészségügy, nyugdíj, oktatás), a saját jövedelmük sokszorosára emelésére, milliós költségtérítésükre nem akarunk többet.

DIldiko 2012.12.13. 08:42:53

@ccactus: Ha a közért dolgoznak akkor a köznek.
Ha a vállalkozó meghatározza a sajátját nem baj, de akkor legyen ugyanolyan bőkezű a dolgozójával is mint saját magával. neki is annyiba kerül a kenyér és minden más is a boltban. Ha nincs pénz a dolgozó kifizetésére ne legyen a sajátjára se - ez így lenne tisztességes.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.13. 20:09:50

@DIldiko:

Hát mit mondjak. Érdekes nézőpont. Mind a főpolgármesteri fizetésről, mind arról, hogy hogyan lenne ildomos meghatároznia a vállalkozónak a saját és az alkalmazotti fizetését.

Sajnos nem értek egyet! belebonyolódhatnánk erről hosszú eszmecserékbe, de már így is messzire kalandoztunk a poszt témájától.

Maradjunk annyiban, hogy nagyon másként gondolom. Gondolj csak bele, miért keres egy sztárfocista, vagy sztárénekes milliárdokat? Neki is annyiba kerül a kenyér, mint neked.

DIldiko 2012.12.13. 20:32:45

@ccactus: A szárfocista és énekes annyit keres, amennyi hasznot hajt - ha valaki jól énekel, zenél és veszik a lemezét mint a cukrot, ezrek tombolnak a koncertjein akkor sokat keres. Ha senki nem kíváncsi rá keveset.
a focisták is annyit keresnek, amennyi hasznot hajtanak a klubjuknak - mondjuk nem nálunk. Habár én nem sok sztárfocistát ismerek. Lehet, hogy külföldön jók, de a magyar válogatottban valahogy nem tudnak teljesíteni. A foci a legjobban fizetett sport, de ők legkevésbé se teljesítik az elvárásokat - szerintem. Mégis sokkal többet kapnak, mint a vízilabdások vagy kosárlabdások.

DIldiko 2012.12.13. 20:36:28

@ccactus: nem mondtam, hogy a vállalkozó is minimálbért keressen, csak ne adjon magának 1 milliót - miközben minimálbér után fizeti a járulékát és emellett még a kocsi bérlés - akár 2-3 is a cég nevén legyen, stb. Kicsit lehetne normálisabb a dolgozóival akik a hasznot hozzák neki.

DIldiko 2012.12.13. 20:40:27

@ccactus: Nem tudom miért baj, ha a vállalkozó először kifizeti a dolgozóit és utána marad még neki jópárszor annyi, mint amit nekik ad. Nagyon sokan csak dolgoztatják az embereket és mikor fizetni kellene beintenek. Sokan mennek a kórházba, háziorvoshoz vagy gyógyszertárba és szembesülnek azzal, hogy piros a TAJ számuk, tehát nem fizetnek utánuk járulékot se. Pl a sógorom is így járt. Aztán elment az APEH-hoz, hogy megmutassa a szerződését és a főnöke azonnal kirúgta, ráadásul ki se fizette. aztán hónap végén a többieket is kirúgta és senkinek se fizetett, mondván rászállt az APEH. De azért neki BMW-je, az asszonynak Mercedese van - vadonat újak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.13. 21:25:42

@DIldiko:

"A szárfocista és énekes annyit keres, amennyi hasznot hajt"

Na ez az! Pontosan erre gondoltam. A fizetést nem az alapján érdemes meghatározni, hogy mennyibe kerül a kenyér, hanem az alapján, hogy kinek mennyi hasznot hajt a munkája. De gondolom arról is már a véleményünk, kinek mennyit ér a munkája.

Ökölszabályként azt mondanám, hogy aki különleges képességekkel rendelkezik, el tud végezni olyan munkákat amit csak kevesen, mert tehetséges és mert sokat tanult, gyakorolt, annak sokat ér a munkája.

Az olyan munkák viszont keveset érnek, amelyet nagyon sokan meg tudnak csinálni, amihez kevés betanítás szükséges, vagy nem kell hozzá különösebb szakképzettség, illetve azt könnyű megszerezni és sokan meg is szerzik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.13. 21:37:43

@DIldiko:

"Kicsit lehetne normálisabb a dolgozóival akik a hasznot hozzák neki."

Lásd előző komment. A legtöbb cégnél a tulajdonos dolgozik a legtöbbet, és ő is kockáztat a legtöbbet, hiszen az ő tőkéjéről van szó. Azzal persze nem értek egyet én sem, hogy feketejövedelmeket vegyen fel a cégből. De ha leadózza, felőlem 5 milliót is kivehet havonta. A munkapiacon pedig szintén verseny van. Azt az embert fogja felvenni, aki a legjobb munkát végzi el számára a legolcsóbban. Ha pedig meg van elégedve az alkalmazottjával, akkor úgyis fizet neki annyit, hogy a munkavállaló is úgy érezze, hogy nincs értelme átigazolnia a konkurenciához. Feltéve, ha van konkurencia. Mert ha nincs, tehát nincs kereslet a munkájára akkor nem nagyon válogathat, max átképzésen, pályamódosításon gondolkodhat az előrehaladás érdekében.

Nekem van egy autószerelő vállalkozó ismerősöm. Van egy kiváló szerelője, de azt mondja, hogy lassan már nem tud neki annyit fizetni, hogy ott maradjon nála, mert anyira jó autószerelő, hogy a konkurencia folyamatosan csábítgatná. Mégis emeli a bérét amíg csak megéri neki, mert tudja, hogy ha elengedi, utána aztán kínlódhat egy új alkalmazott betanításával. Dupla energia, ráadásul ha valamit elront a tapasztalatlansága miatt, még az ügyfelei is elpártolhatnak tőle, ügyfélvesztést pedig a jelenlegi nehéz helyzetben nem engedhet meg magának.

Persze tudom, hogy ez a jelenség sajnos nem általános Magyarországon, de efelé kellene haladni. Ez a nyugati út.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.13. 21:41:40

@DIldiko:

"Sokan mennek a kórházba, háziorvoshoz vagy gyógyszertárba és szembesülnek azzal, hogy piros a TAJ számuk, tehát nem fizetnek utánuk járulékot se."

Az ilyenért jól meg kell büntetni a munkaadót. Ennek az esetnek semmi köze a munkapiaci keresleti-kínálati viszonyokhoz. Egész egyszerűen az illető csalt, amit nem lehet.

Meg ugye az is igaz, hogy sokan minimálbérre jelentik be az alkalmazottaikat, aztán zsebbe fizetnek mellette, mert a magas elvonások miatt így jobban megéri. Ez ellen pedig úgy lehet küzdeni, hogy csökkentjük az adókat. Adót csökkenteni viszont csak úgy lehet, ha csökkentjük az állami kiadásokat is, ahonnan lehet, ki kell vonulnia az államnak. Lásd felsőoktatásos cikkünk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.13. 21:55:40

@DIldiko:

"Pl a sógorom is így járt. Aztán elment az APEH-hoz, hogy megmutassa a szerződését és a főnöke azonnal kirúgta, ráadásul ki se fizette. aztán hónap végén a többieket is kirúgta és senkinek se fizetett, mondván rászállt az APEH. De azért neki BMW-je, az asszonynak Mercedese van - vadonat újak."

Ez sajnos magyar sajátosság. Kultúra kérdése. Mindenki azt tapasztalja, hogy csalással, feketézéssel, számla nélküli üzletekkel, mások kihasználásával előbbre lehet jutni, mint becsületes úton. Ha mindenki becsületes lenne, és hatékonyan ellenőriznék, büntetnék a csalókat, a potyautasokat, akkor mindenkinek jobb lenne.

Hogy ezen a helyzeten hogyan lehetne változtatni, azt sajnos én sem tudom. Magam persze járhatok elől jó példával, de a múltkor is, mikor számlát akartam kérni a konténerestől, hogy elszállítsa a ház elől a felújításkor keletkezett sittet, azt mondta, hogy számlát nem ad, mert úgy nem éri meg neki inkább el sem viszi a szemetet...

Egyébként volt már egy javaslatunk itt a Nívó blogon is:

nivo.blog.hu/2011/09/10/szamlaval_otvenezer_anelkul_negyven

Csak olvass bele a hozzászólásokba, hogy mit kaptunk érte.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.13. 21:56:56

folyt.

Persze az is igaz, hogy sokan meg lájkolták a cikket..

DIldiko 2012.12.14. 08:22:57

@ccactus: Pontosan erről van szó. A dolgozók messze nem annyit kapnak, amennyit a munkájuk ér!
Van akinek a munkája sz.rt se ér mégis milliókat keres, van akinek sokat és mégis filléreket!
Szerinted egy most végzett dolgozó munkája annyit ér, mint aki 30 éve dolgozik és a kisujjában van a szakma? A kezdőt betanító is ugyanannyit kap, mint az akit tanít - közben a felelősség az övé! kicsit nézz már szét! A dolgozók kb. fele minimálbért vagy bérminimumot keres - az ő munkájuk pontosan ugyanannyit ér? No ne nevettess!
Én pl. olyan munkát végzek, amit rajtam kívül a munkahelyemen senki nem tud megcsinálni (szabira úgy mehetek, hogy telefonon, interneten állandóan elérhető vagyok, ha kell bármikor bemegyek vagy megoldom a dolgot távolról) - ha nem dolgozom nem kap a cégem pénzt - és bérminimumtól kicsit kapok többet. Szerinted igazságos - de a közalkalmazotti bértáblába ide estem.

DIldiko 2012.12.14. 08:24:37

@ccactus: Talán nem a jövőből kellene kivonni a pénzt!
Amúgy volt javaslatom a feketemunka csökkentésére, de ha jól emlékszem, pont neked nem tetszett.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.14. 23:55:37

@DIldiko:

"Szerinted egy most végzett dolgozó munkája annyit ér, mint aki 30 éve dolgozik és a kisujjában van a szakma?"

Sok esetben igen! Például ha gyári szalagmunkáról, vagy kukásról, vagy takarítónőről van szó. Ezekhez nem kell 30 év elsajátítani.

"A dolgozók messze nem annyit kapnak, amennyit a munkájuk ér!"

Ez relatív. Egy pénztáros Luxemburgban 6x annyit keres mint nálunk, Ukrajnában meg 3-adannyit. Most akkor mennyit ér?

"A dolgozók kb. fele minimálbért vagy bérminimumot keres"

Akkor a másik fele nagyon sokat kell, hogy keressen, hogy kijöjjön a 220ezer forintos átlag..

"Én pl. olyan munkát végzek, amit rajtam kívül a munkahelyemen senki nem tud megcsinálni"

Nyilván azért, mert erre a típusú képességre elég a munkahelyeden egy munkavállalónyi kapacitás. Ez még nem zárja ki azt, hogy a fél ország két hónap alatt nem tudna beletanulni, és ugyanolyan jól ellátni a feladatot, mint te. Persze lehet, hogy tévedek, most nem téged akarlak lebecsülni, de ez az állítás szerintem a munkák nagy részére igaz.

Egy kamiont viszonylag gyorsan meg lehet tanulni vezetni. Egy könyvelőprogram kezelését gyorsan el lehet sajátítani, a mérlegkpes tanfolyamot is gyorsan el lehet végezni. Stb. stb.

Sok pénzt annak az embernek a munkája ér, amit senki nem tud utánozni. Pl. Steve Jobs, Lionel Messi, Michael Jackson, Michael Schumacher, Bill Gates, Ben Bernanke. De sorolhatnék itt világhírű építészeket, orvosokat, kutatókat, tehetséges programozókat... stb. Akit könnyű kiváltani, annak a munkája kevesen ér. Akit meg nehéz, azé sokat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.14. 23:57:34

@DIldiko:

"Szerinted igazságos - de a közalkalmazotti bértáblába ide estem."

A közalkalmazotti bérek nyomottak, ez egyértelmű. Mértékét nem a piaci mechanizmusok (tehát, hogy mennyit ér az adott munka) határozzák meg.

Megoldás az lenne, hogy feleannyi bürökrata kellene, dupla bérért.

DIldiko 2012.12.15. 11:10:30

@ccactus: Kit nevezel bürokratának: a rndőröket, tanárokat, nővéreket, orvosokat, börtönőröket, tűzoltókat vagy azoknak a főnökeit. Pl. a BKV fölött a BKK vezérkarát? Mert szerintem a második az, az első nem. No a második keres piszok jól és nem végez érdemi munkát érte, de ott mindenki valakinek a valakije és őket nem fogják kirúgni. Egy börtönben 5 őrre jut egy tiszt - az őrök 120E ft-ot kapnak, a tisztek 600E ft-ot (vagyis ugyanannyit egymaga, mint a másik 5 ember, aki a munkát végzi). De ha csökkentnek akkor őrt küldenek el és nem tisztet. Így van az összes többi fegyveres szervnél is! Ezeket soha nem fogják elküldeni, csak az egyszerű dolgozót - annak meg lassan kilóg a bele, mert egyszerre 3 helyen kellene lennie, és 3 ember munkáját végeznie - ugyannyiért, vagy még kevesebb fizetésért - ők ugyanis rosszul jártak az adóváltozásokkal veled ellentétben!

DIldiko 2012.12.15. 11:14:50

@ccactus: Ne az országok közötti különbségeket nézd, hanem za országon belülieket.
Igen, erre a munkára, amit én csinálok 1 éve még 3 ember volt - egyik elment szülni, a másik tartósan beteg. Egyedül csinálom, magamtól jöttem rá bizonyos dolgokra, mert segítséget nem sokat kaptam. Viszont, ha valamit elcseszek nincs pénz - nem lesz kifizetve a közüzemi számla, nem lesz a dolgozóknak fizetésük! Ezért kapok annyit, mint egy kezdő szakmunkás. Felelősség óriási, néha míg a visszajelzés nem jön, hogy elfogadták a munkát, amit elküldtem nem tudok pihenni nyugodtan. Szóval akkor 80E Ft-ot érdemelek - aki előttem csinálta 200E Ft-ot kapott.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.16. 09:41:16

@DIldiko:

"Kit nevezel bürokratának: a rndőröket, tanárokat, nővéreket, orvosokat, börtönőröket, tűzoltókat vagy azoknak a főnökeit."

Egyiket sem. Hanem a fenti területeken az ügyviteli területeket. Plusz az államigazgatásban ugyanezeket. Ügyintézőket, back office dolgozókat... stb. Tudod te. (Remélem.)

DIldiko 2012.12.16. 13:29:37

@ccactus: Hát most a járásokkal ehelyett inkább még egy teljes bürokrata réteget ültetnek a nyakunkba, akik majd piszok jól meg lesznek fizetve - legalábbis a vezetők és a helyetteseik, de érdemi munkát egyik se fog végezni. Arra ugyanis ott lesznek ugyanazok az emberek, akik eddig is ott voltak. Ráadásul fizikai helyet is ki kell építeni, mert egy más hegyén-hátán nem lehet dolgozni. Szóval ez lenne az ésszerűsítés és a bürokrácia csökkentés - hát ezzel megint hátraléptünk egyet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.19. 08:19:03

@DIldiko:

Nem azt mondom, hogy azt csinálják, hanem hogy azt kellene csinálni. Leépíteni a bürokráciát felére, a másik felének pedig dupla bért adni.

Egyébként szociális okokból nem lépik ezt meg. A közigazgatásban nagyon sok olyan ember ember dolgozik, akit ha leépítenének, nem tudna hol máshol elhelyezkedni. Kapun belüli unkanélküliség..

Ezért létszámcsökkentésre max. finom módszerekkel kerül sor: például a nyugdíjazott helyére nem vesznek fel mást, létszámstop, külső felvétel tilalma... stb.

DIldiko 2012.12.19. 08:30:10

@ccactus: "Egyébként szociális okokból nem lépik ezt meg. A közigazgatásban nagyon sok olyan ember ember dolgozik, akit ha leépítenének, nem tudna hol máshol elhelyezkedni. Kapun belüli unkanélküliség.." - a bürokrácia a vezetők hada a dolgozók fölött, akik sokszor annyit keresnek fejenként, mint 5-6 beosztottuk összesen. Ha ezeket szociális okból tartjuk, akkor ez tarthatatlan. A létszámcsökkentés azt jelenti nálunk, hogy 5 beosztottat elküldenek, de jön egy újabb főnök - 4 személlyel kevesebben vannak, de a bérek nem lettek kevesebbek.
Ha ezek a főnökök nem tudnak máshol elhelyezkedni akkor szakmailag alkalmatlanok a versenyszférába, tehát a közszférába is. Vagy a versenyszférában még mindig azt veszik fel, aki ért is a munkájához és nem valakinek a valakije? A közszférában nincs egyetlen ember sem, aki a munkáját nem tudja elvégezni és közben nem valakinek a valakije. Akkor azt rögtön elküldik és vesznek fel helyette hozzáértőt - vagy protekcióst.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.19. 08:34:46

@DIldiko:

Na, ez a baj!

Én egyébként nem csak a vezetők hadát, hanem az ügyintézők/adminisztratív dolgozók hadát is a csökkentendő bürokrácia kategóriába teszem.

DIldiko 2012.12.19. 13:12:53

@ccactus: Biztos vannak felesleges dolgozók is, de ezek érdemi munkát nem nagyon végeznek - csak ott vannak, felveszik a fizetésüket (saját tapasztalat). Azok akik ténylegesen dolgoznak is, ügyet intéznek és a kérdésedre válaszolni tudnak szerintem sok helyen még kevesen is vannak. Hogy a többiek miért vannak ott - arról talán azt kellene kérdezni aki kinevezte őket!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.19. 15:13:54

@DIldiko:

Mondom, feleannyi ember kellene dupla bérért.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.19. 15:14:54

@DIldiko:

Ha ezt egyszer valaki célul kitűzné, egészen biztosan el lehetne érni. És a többség jól járna vele. Csak előtte azt kellene jól kitalálni, hogy a másik felével, akit leépítenek, azokkal mi legyen.

DIldiko 2012.12.19. 15:22:47

@ccactus: A felére csökkenteni csak akkor lehet, ha a fölösleges bürokráciát egy az egyben megszüntetik. Minek a kistérség, járás, megye, régió - ha csak azért nem, hogy páran nagyon jól éljenek a semmittevésből!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.19. 20:12:31

@DIldiko:

"A felére csökkenteni csak akkor lehet, ha a fölösleges bürokráciát egy az egyben megszüntetik."

Így van! Ezt kellene csinálni. És ezzel párhuzamosan a béreket duplájára emelni. Hogy ez a fele létszám milyen szervezeti felállásban oldja meg a munkát, az másodlagos. A szervezeti felépítés úgyis folyton változik. Feladatok keletkeznek és szűnnek meg.

Lehetne önkormányzatokat is összevonni például. Lehetetlen állapot, hogy szomszédos települések önkormányzatai civakodnak-pereskednek egymással. Egymás ellenében indulnak pályázatokon ahelyett, hogy kistérségi koncepcióban gondolkodjanak. Fölöslegesen kiépítenek párhuzamos kapacitásokat, tartanak fenn külön épületeket... stb.

Iskola ugyanez. Németországban a kistelepüléseken mindenfelé látni, hogy iskolabuszokat és külön iskolabusz megállókat. Reggel összeszedik, délután hazaviszik a gyerekeket. Nálunk meg az van, hogy nehogy már 5 km-t buszoznia kelljen a gyerekeknek, inkább fenntartunk egy saját rossz színvonalú iskolát. (Lásd esélyegyenlőség a felsőoktatásért, itt kezdődik.)

Stb.stb. És ez még nem is annyira bürokrácia, ellenben azzal, hogy például hány hivatalnál kell sorbanállni, ha például építkezik az ember, ne adj'isten állami kamattámogatást és szocpolt is igénybe akar venni. Csak földhivatali tulajdoni lapért el kell menni vagy 3x, mert mindenhol 30 napnál nem régebbit kérnek, és persze ezek a drága hivatalok 30 napon belül csak csoda esetén képesek bármit is lerendezni.

DIldiko 2012.12.19. 20:20:04

@ccactus: Az iskola és önkormányzat összevonások már régen elkezdődtek - min. 9 éve. Ugyanis elsős volt a kisebbik fiam, mikor az összevonás miatt jött osztálytársa félévkor át egy másik iskolából. Kistelepülések önkormányzatait összevontak a közelünkben - igaz kb. 200-300 lakosú falvak voltak, de most már csak 1 önkormányzat van és a volt helyen működik hetente 1x ügyintézés. Az önkormányzat a mi falunkban együttműködik a környezőekkel és együtt pályáznak - idén pl. a falvakat összekötő kerékpárútra - hogy nyertek-e nem tudom. Nálunk a földhivatal azonnal kiadja a tulajdoni lapot, csak előre be kell jelentkezni és megmondani miért mész. 2-3 napra kaptam időpontot édesapám halála után, mikor a tulajdoni lap kellett.

DIldiko 2012.12.19. 20:23:47

@ccactus: Vagyis vannak helyek ahol majdnem tökéletesen működnek a dolgok, bármennyire is hátráltatják a dolgozókat. Mert sajnos erre is látok példát.
Az én gyerekeim 5-6 éves koruktól buszoznak naponta 2x25 km-t (átszállással), hogy jobb iskolában tanulhassanak. A faluban alig van gyerek a felső tagozatban, mert a jobbak elmentek a szomszéd kisvárosba 8 osztályos gimibe. Sőt sokan már elsőtől elviszik a gyereküket, hogy jobb oktatásban részesülhessenek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.19. 20:29:00

@DIldiko:

"bármennyire is hátráltatják a dolgozókat"

Kik?

DIldiko 2012.12.19. 21:06:48

@ccactus: A törvények vagy a főnökök. A saját fülemmel hallottam, hogy ráérsz, még van X napod!
süti beállítások módosítása