Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Jó ez a felsőoktatási reform!

2012. december 05. - Nívó blog

A Fidesz által elképzelt fizetős felsőoktatás igenis minden magyar állampolgárnak érdeke! Érdeke az alacsony jövedelmű társadalmi csoportoknak éppúgy, mint maguknak az érintett diákoknak. Aki a saját taníttatásának a költségét sem képes kitermelni későbbi munkája során, azt miért kellene adófizetői pénzből taníttatni? Itt most nem az orvosokról, meg a tanárokról van szó, mert az ő költségüket az állam átvállalja, hanem a piaci szakmákról.

Ez így elsőre meredeken hangzik, pedig határozottan így van! No persze nem mindegy hogyan vezetik be, de az a módszer, amit a Fidesz javasol rendkívül előremutató a jövőre nézve. Persze a tisztánlátást akadályozza a témában zajló sokéves demagóg vita, úgyhogy ezúttal próbáljuk meg kicsit meghaladni a témában általában elhangzó felszínes érvrendszert és leegyszerűsített paneleket.

A mindenkori ellenzék, vagy éppen az ellenzéki Véleményvezér blog legfőbb vádja a fizetős felsőoktatással kapcsolatban, hogy az kirekeszti a nehezebb anyagi helyzetűeket a felsőoktatásból, ezáltal csorbul az esélyegyenlőség, lezárja az utat a felemelkedés, a középosztályba feljutás elől.

Fenti érvek alapján a felszínes gondolkodó igaznak is gondolhatja a fizetős felsőoktatás káros voltát, de ha rendszerben gondolkodunk, akkor egész más a kép. Nézzük sorjában!

Miért előnyös az önfinanszírozó felsőoktatás az adófizetőknek?

Leginkább azért, mert nem az ő adójából kell finanszírozni azt. A felsőoktatási rendszer fenntartásának éves költsége nagyjából (300 milliárd Ft157 milliárd Ft, miközben a felsőoktatásban részt vevő államilag támogatott hallgatók száma úgy (300 ezer fő200 ezer fő. Ha a két számot elosztjuk egymással, azt kapjuk, hogy egy hallgató taníttatása évente (1 millió Ft-ba) 800ezer Ft-ba kerül az államnak, a társadalomnak, az adófizetőknek. Ezt a 157 milliárd Ft-ot évente az államnak be kell szednie adó formájában. Ha ez nem lenne, vagyis ha a felsőoktatás önfinanszírozó lenne, ennyivel kevesebb adót kellene fizetnünk. Vagy ha már beszedjük, elkölthetnénk munkahelyteremtésre, gazdaságélénkítésre, vagy mondjuk adósságcsökkentésre.

És miért előnyös a hallgatóknak?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a kormány nem csak úgy önmagában vezette be a tandíjat, ahogy azt tette volna például 2008-ban vagy 1995-ben a szocialista párt, hanem egy olyan rendszer részeként, amelyben az érintett szakok diplomásai nagyon jól járhatnak. Az ugye világos, hogy az önfinanszírozó felsőoktatást nem a tanári vagy az orvosi karokon vezetik be, - az ellenzéki bírálók ezt a tényt is hajlamosak elhallgatni -  ahol nyomottak az államilag szabályozott bérek, hanem azokon a szakokon (pl. jogi vagy közgazdasági), ahol diplomaszerzés és elhelyezkedés után bizony átlagot magasan meghaladó jövedelmeket lehet elérni. Tehát igaz ugyan, hogy ezen diplomák megszerzése pénzbe kerül az illetőnek, utána viszont egy egykulcsos jövedelemadó rendszerben találja magát, tehát az elért magas jövedelméből több marad zsebben, és kevesebbet von el az állam. Ráadásul a családi adókedvezmény révén a sok gyermek vállalását is erősen ösztönzi a rendszer ebben a társadalmi rétegben, hiszen ezek a fiatalok lesznek azok, akik három gyermek vállalása esetén magas jövedelmük okán igénybe tudják venni a maximális, havi 100ezer forintos adókedvezményt is, Valamint a gyermeknevelés révén újra jogosult otthonteremtési szocpol támogatásra is. Senki nem mondhatja tehát, hogy nincs perspektíva ma olyan szakokra jelentkezni a fizetős felsőoktatásban, ahol várhatóan magas jövedelmeket lehet elérni.

Az sem igaz, hogy bárki is ki lenne rekesztve a fizetős felsőoktatásból az anyagiak miatt, hiszen a 2%-os kamatozású Diákhitel 2 rendszer pont a tandíj fizetésre lett kitalálva, míg a hagyományos diákhitel lehetővé teszi mindenki számára, hogy akár diákmunka nélkül is fizesse belőle a havi megélhetést és az albérleti/kollégiumi díjat, ha otthonától távol tanul valaki.

Az persze igaz, hogy a diplomaszerzés önmagában még nem garantálja a jó állás megszerzését. Ahhoz bizony kitartónak, céltudatosnak, tehetségesnek, önmagát jól eladni tudónak és nem utolsósorban mobilnak kell lennie a fiataloknak. A sült galamb nem repül senkinek a szájába, harcolni kell érte. Aki nem ilyen, annak nem lesz jó állása, és nem fogja tudni visszafizetni a diákhitelét. De ugyanígy kidobott pénz az oktatására költött állami pénz is egy ingyenes rendszerben.

Lehet tehát választani! Mi a jobb? A Fidesz rendszer, ahol a diplomás önerőből vagy Diákhitelből kifizeti taníttatásának költségeit, majd élvezi az egykulcsos adó és a családi kedvezmények rendszerét, vagy pedig a költségtérítéses rendszer, ahol ingyenes, vagy jelképes összegű tandíjú a felsőoktatás, viszont a többkulcsos adónak köszönhetően aztán egész életében fizetheti a magas adókat, akire tulajdonképpen adófizető rabszolgaként, fejőstehénként tekint az állam. Nem beszélve arról, ha gyereket vállalsz, tehát megugrik a költséged és visszaesik a jövedelmed, akkor azt sem ismeri el az állam, és lakástámogatási rendszer sincs, mert azt ugye a szocialisták és Bajnaiék megszüntették. Hogyan vállalnál erre gyereket??

Rossz dolog a Diákhitel?

Erre a kérdésre is ismerjük a demagóg, a magyarok alacsony pénzügyi kultúráját meglovagoló ellenzéki vádakat, miszerint a Diákhitel nem megoldás, sőt nagyon veszélyes, hiszen szegény pályakezdő fiatal egyből adóssággal kezdi az életét, meg különben sincs semmi garancia arra, hogy a diploma után el tud helyezkedni. Meg egyáltalán, a hitel úgy általában egy rossz dolog!

Persze hogy a hitel rossz lenne, csak ebben a felállásban hallhatjuk, közben persze az is folyamatos vád, hogy a bankadó miatt a bankok leállították a hitelezést, pedig hitelezés nélkül nincs gazdasági növekedés, tehát a hitelezés ebben a gondolatmenetben már hirtelen egy jó dolog. Hogy is van ez? Természetesen úgy, hogy vannak jó hitelek és rossz hitelek. Rossz hitel például egy 30%-os THM-re megvett LED TV, vagy hitelekből finanszírozott 13. havi nyugdíj, de jó hitel egy fejlesztési hitel, amiből új gyártóegységek, termelő tőke keletkezik. Ugyanígy jó hitel a 2%-os Diákhitel2, ami nem más, mint egy humán tőkébe fektetett fejlesztési hitel. De persze az ellenzék részéről bármit tesz is a kormány, ha sapka van rajta az a baj, ha meg nincs, akkor meg az.

Mellékszál, de ugyanez a következetlenség lelhető fel az ellenzék kritikái között amikor egyfelől arról beszél, hogy a választási regisztráció milyen egy ördögtől való dolog, nem másról szól, mint hogy az alsóbb rétegeket zárjuk ki a szavazásból. Közben meg az is vád, hogy a Fidesz kizárólag a politikai analfabétákra épít, kommunikációját végletekig leegyszerűsítve tálalja a köznek szándékait, terveit. Hogy is van ez? Hol a sapka?

Másik mellékszál, ami mutatja a magyarok pénzügyi kultúrájának tragikus szintjét, az a devizahitelek  árfolyamgát rendszerének népszerűtlensége. Szinte minden felkent szervezet, intézmény azt tanácsolja, hogy nagyon érdemes belépni, mégis a jelentkezési határidő letelte előtt nem sokkal a jogosultak alig 20%-a élt a lehetőséggel. Az interneten meg keringenek olyan ellenzéki riogatások, és minden alapot nélkülöző számítgatások, hogy bizony az árfolyamgát milyen rossz dolog, nem segít a bajba jutott hiteleseken, sőt még jobban eladósítja őket. Közben pedig az is vád, hogy miért támogatják az adófizetők pénzéből azokat, akik felelőtlenül devizában adósodtak el, és miért nem a forinthiteleseket. Hogy is van ez? Hol a sapka?

Mire jó az ösztöndíj?

Hallani időnként alternatív javaslatot is. Ez általában valamilyen homályos okfejtés arról, hogy kell valamekkora tandíj is, meg kell ösztöndíj rendszer is, amit tanulmányi eredmény, vagy éppen szociális tényezők alapján lehetne osztogatni. Nem kétlem, hogy az ösztöndíj is lehet működőképes megoldás, csak éppen baromi nehéz jól megvalósítani, ellenben viszonylag könnyű kijátszani. Szociális rászorultságot bármelyik gazdag vállalkozó apuci ki tud mutatni jövedelemigazolásán, a tanulmányi eredmény alapú ösztöndíj pedig éppen nem a rászorulót támogatja, hanem azt a jó helyzetben lévő jó hátterű hallgatót, akinek nem kell mondjuk diákmunkát vállalnia éjszakánként, hanem maximálisan a tanulásra tud koncentrálni, ráadásul eleve olyan elit gimnáziumokból jött, ahol magasabb szintű középfokú oktatásban volt része, így a felsőoktatási tanulmányokat is könnyebben veszi, mint egy falusi kisiskolából érkező hátrányos helyzetű társa.

Mit kellene még tennie a Fidesznek?

Elsősorban jobb kommunikáció kellene a felsőoktatási reformmal kapcsolatban. Ehhez mondjuk nem Selmeczi Gabriellát kellene kiállítani, hogy elmagyarázza, hanem valaki mást. Persze nincs kétségem afelől, hogy akárki lenne a szóvivő, gyorsan karaktergyilkolászás áldozata lenne ő is. Lásd: Giró-Szász András, vagy éppen pont a Fidesz által kicsinált mszp-s kormányszóvivő-jelölt, Demcsák Zsuzsa

Szóval be kellene mutatni, hogyan illeszkedik a fizetős felsőoktatás az egykulcsos adó rendszerébe, miért előnyös ez mindenkinek, miért nem kell félni a Diákhiteltől.

A néhány tízezres olvasottságú Nívó blog persze próbálkozik, de talán hatékonyabb lenne, ha az óriásplakátokon nem az összebújó sutyorgó Gyurcsányt és Bajnait láthatnánk mindenfelé, hanem a kormányintézkedések, köztük a felsőoktatási reform előnyeit ecsetelő ismeretterjesztő anyagokat.

 

***** Frissítés: 2012.12.15.

És a lájkok csak érkeznek és érkeznek. Nem tudom honnan, gondolom a facebook-ról, mindenesetre köszönöm. A kommentelők között egyedül maradt a cikk szerzője a véleményével, de a lájkok száma nagyon sokat jelent.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr194949839

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tandíj inge 2012.12.13. 17:56:15

A felháborodást, amit a csökkentett támogatási számok és a tandíj bevezetése okozott, megértem. Senki sem szeretné azt látni, hogy őmaga, a gyereke, unokája (és egyéb rokonsági kapcsolatrendszerek szerinti hozzátartozója) nem tud tovább tanulni, mert a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.17. 17:58:02

@ccactus: Vagyis a kerdest el is dontotted! Hogy is mondtad, azt tamogatod ha az allam befektetest tamogat?
Ha az allam diplomasokba fektet be, akkor a magasabb jovedelmukbol befolyt joval magasabb adobol (szja, afa stb) sokszorosan megterul a befektetes. A kerdest igen jol el is dontotted, sakk-matt, diplomasokba, oktatasba kell befektetni, kar, hogy ezeket a tanulmanyokat, OECD alajnlasokat SOHA nem olvasod. :(
Egy diploma meg nem 3 millio. ;)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.17. 18:03:17

@ccactus: Csak, hogy egeszen vilagos legyen: azok alapjan amit leeirtal, es azok alapjan amit korabban mondtal, a tandij egy nem elfogadhato dolog. Szoval donts, melyik allaspontod mellett allsz ki. :D
Ha esetleg pedig tovabbra is azt mondod, hogy kell a tandij, akkor a focidrukkerre is kivetheted az eztra adot...
Ezt a vitat ezzel ugy erzem eldontotted, a tandijnak nincs letjogosultsaga. Szep volt! :D

anonymand 2015.02.17. 18:08:16

@Tyson925:

Soha a büdös életben nem fogtok egy platformra kerülni.
Van aki nem képes más szemével is nézni a világot, nem képes magát mások helyzetébe beleképzelni, beleélni.
Nem tudja egy viszonylagos jómódból megérteni, hogy más kölcsönt felvenni egy csórónak, egy esetleg már eladósodott család tehetséges gyermekének.
Nem tudja elképzelni, hogy aki a semmiről indul diplomásként az még mindig nem a legnehezebb sorsú, mert azt übereli az, aki több milliós mínusszal vág az életnek.
Eddig sem fogta föl, ezután sem fogja.
Ennyi.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.17. 20:16:59

@Tyson925:

"Ha az allam diplomasokba fektet be, akkor a magasabb jovedelmukbol befolyt joval magasabb adobol (szja, afa stb) sokszorosan megterul a befektetes."

Igen, ez is egy jó szempont, ha az állam érdekét vesszük előre. Csak akkor ne feledd az agyelszívás jelenségét. Az államnak csak akkor térül meg a befektetés, ha a delikvens Magyarországon marad. Az egyén szempontjából persze mindegy, hogy a befektetése itthon térül meg, vagy külföldön kamatoztatja tudását.

Én a magam részéről azt a liberális álláspontot követem, miszerint az állam ne az állam eszközöljön ilyen típusú befektetéseket, hanem a privát szféra. Az egyén jobb gazda az államnál, az egyéni befektetés saját humán tőkénkbe hatékonyabb és jobban megtérülő, mint az állami befektetés. Az állam feladata pedig az kell, hogy legyen, hogy elősegítse, támogassa az egyéni befektetéseket a saját tudás megszerzésébe. Tehát az állam legyen nullszaldós ebből a szempontból, és a hasznok az egyéneknél jelentkezzenek.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.17. 22:14:31

@ccactus: "miszerint az állam ne az állam eszközöljön ilyen típusú befektetéseket, hanem a privát szféra"
Ertem en, ezert kell az adofizetok penzen pl Bekescsabara milliardokbol focistadiont epiteni, gondolom? Atlagos nezoszam nincs 500, nbII.
Ha ennyire jo befektetes volna a foci, akkor piaci alapon vehetnenek fel hitelt a fociklubbok, es maris minden milyen jo volna, nem igaz? Szoval, itt megint csak valami bibi van am...
Amugy agyelszivas csak akkor mukodik, ha az otthoni orszag nem tud megfelelo korulmenyeket biztositani. Az ember altalaban nem hagyja ott a hazajat, csak ugy. En pedig ezen a blogon rendszeresen azt olvasom, h mostmar eljott a kanaan, szoval nem igazan ertem ezt sem. Szoval itt tovabbra sem stimmel valami. :)
Ha pedig, a diplomasok ugyis elmennek Magyarorszagrol, akkor egyszeruen zarjuk be az egyetemeket es kesz is. :D

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.17. 22:17:17

@anonymand: Nemtudom, most kaktusznak a sajt elveivel szembe menve kell megvedenie az allaspontjat. Szerintem "sikerulni" fog neki, inkabb mint hogy azt mondja, hogy elkepzelheto, hogy ez egy rossz, atgondolatlan koncepcio volt, bocsi. De, majd meglatjuk... ;)

anonymand 2015.02.18. 06:26:42

@Tyson925:

Azért lehetnél egy kicsit belátóbb!
Gondold el, hogy milyen lelki traumákon köll keresztülmennie a szerencsétlennek.
Egy példa:
Az egykulcsos adózás a jó, az arányos, a méltányos, az igazságos (személyi jövedelemadó).
A több kulcsos, a rendkívül progresszív reklámadó a jó, az arányos, a méltányos, az igazságos. Reklámadó "A" verzió.
Az egykulcsos, reklámadó a jó, az arányos, a méltányos, az igazságos. Reklámadó "B" verzió.
És e példa mentén a felsőoktatás:
"A" verzió: a tanulásért ne kelljen fizetni (ellenzékben)
"B" verzió: a tanulásért "önköltséget" kelljen fizetni (kormányon)
Tiszteld őt nagyon, mert ő mindezt bírja!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.18. 18:21:54

@Tyson925:

"Ha ennyire jo befektetes volna a foci, akkor piaci alapon vehetnenek fel hitelt a fociklubbok, es maris minden milyen jo volna, nem igaz? Szoval, itt megint csak valami bibi van am..."

Nincs itt semmiféle bibi! Ez pontosan úgy van, ahogy leírtad.

"Amugy agyelszivas csak akkor mukodik, ha az otthoni orszag nem tud megfelelo korulmenyeket biztositani. Az ember altalaban nem hagyja ott a hazajat, csak ugy."

Ez így van. Agyelszívás az, amikor a fogadó országban szakemberhiány alakul ki, ezért külföldről toboroz munkaerőt. Jellemzően úgy, hogy az illető saját hazájában meglévő bérénél magasabbat kínál.

"En pedig ezen a blogon rendszeresen azt olvasom, h mostmar eljott a kanaan, szoval nem igazan ertem ezt sem. Szoval itt tovabbra sem stimmel valami."

Szerintem nem velem vitatkozol, hanem az előítéleteiddel. Egyébként erre a (szándékos?) félreértésre maga Orbán fogalmazta ezt meg a legjobban a választ: "Magyarország jobban teljesít. Jobban, de még nem elég jól."

"Ha pedig, a diplomasok ugyis elmennek Magyarorszagrol, akkor egyszeruen zarjuk be az egyetemeket es kesz is. :D"

Szélsőségekben gondolkodsz. Ha már nem ingyenes, akkor zárjuk be? Miért zárnánk be, ha igény van rá? Szerintem inkább fejlesszük őket, és vegye igénybe az egyetemeteket mindenki a saját felelősségére, Az állam támogassa ezt minden lehetséges eszközzel. Azután pedig az EU tagjai vagyunk. Többek között épp azért, hogy a munkaerő szabadon áramolhasson , új lehetőségeket nyitva ezzel az állampolgárok számára. Így senki nem veszíthet.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.18. 23:15:24

@ccactus: "Nincs itt semmiféle bibi! Ez pontosan úgy van, ahogy leírtad."
Sajnos van bibi. Mivel szerinted focistadionokba KELL beruhaznia az allamnak , akkor is ha kutya nem jar meccsre es piaci alapon nem allja meg a helyet. Te azt mondod megall a magyar foci a sajat laban, csak be kell ruhazni eloszor, csakhogy ha ennyire megall a laban, miert nem hitelbol oldjak meg, mint minden mas vallalkozas.
Viszont maximalisan ugy gondolod, hogy a magyar allamnak nem kell beruhaznia sajat polgariaba, hogy ezzel segitse boldogulasukat, vagy hogy noveljuk pl az orszag potencialis kibocsajtasat.

"Jobban, de még nem elég jól."
Pl, jobba lehetne tenni az orszagot, ha nem kenyszeritenenk a fiatalokat tobb tizmilios hitelbe, ha diplomat szeretnenenek, mit gondolsz? :D

"Szerintem inkább fejlesszük őket, és vegye igénybe az egyetemeteket mindenki a saját felelősségére"
Ahogy elnezem, es az eddigi kommentekbol kiderult, te nagyon nem kovetted, mi tortent a hazai felsooktassal az utobbi 5 evben. Talan itt a leglatvanyosabb a leszakadas, a rombolas pedig oriasi volt. Ajanlom figyelmedbe az erre vonatkozo adatokat. Szoval fejlesztesrol semmikepp sem beszelhetunk, ha pedig megnezzuk mennyivel kevesebb diak, es ferohely van, ", és vegye igénybe az egyetemeteket mindenki a saját felelősségére, Az állam támogassa ezt minden lehetséges eszközzel." dolog egy egeszen picit groteszk. Ha pedig teljesen fizetos felsooktarasrol beszelunk, egyenesen rohejes, az EU-ban egyik legmagasabb adoterhelesrol beszelnunk, amin a 9%-s szja vajmi keveset tud majd javitani...

Az pedig, hogy azert legyen fizetos a felsooktatas, mert agyelszivas van, egy olyantol aki a szocialis nepszavazason a tandij ellen szavazott, totalis groteszk. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 20:21:04

@Tyson925:

"Sajnos van bibi. Mivel szerinted focistadionokba KELL beruhaznia az allamnak , akkor is ha kutya nem jar meccsre es piaci alapon nem allja meg a helyet. "

"Te azt mondod megall a magyar foci a sajat laban, csak be kell ruhazni eloszor, csakhogy ha ennyire megall a laban, miert nem hitelbol oldjak meg, mint minden mas vallalkozas."

:))) Most akkor mit is mondok? Megáll a magyar foci a saját lábán, vagy sem? :))
Szerintem összekeversz valakivel! Vagy valakikkel. :))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 20:24:28

@Tyson925:

"Viszont maximalisan ugy gondolod, hogy a magyar allamnak nem kell beruhaznia sajat polgariaba, hogy ezzel segitse boldogulasukat, vagy hogy noveljuk pl az orszag potencialis kibocsajtasat."

Egészen biztosan összekeversz valakivel. Hogy miféle démonok vannak? :)

"Pl, jobba lehetne tenni az orszagot, ha nem kenyszeritenenk a fiatalokat tobb tizmilios hitelbe, ha diplomat szeretnenenek, mit gondolsz? :D"

Ki fizesse ki helyettük? A diploma nélküliek, vagy más diplomások? Vagy dolgozzanak ingyen a tanárok, meg az egyetemeknek adják ingyen a gázt az oroszok, és akkor csakugyan lesz itt ingyenes felsőoktatás. :DD

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 20:27:25

@Tyson925:

"Ahogy elnezem, es az eddigi kommentekbol kiderult, te nagyon nem kovetted, mi tortent a hazai felsooktassal az utobbi 5 evben."

Te viszont állítólag közelről ismered. Mégsem írod le, hogy szerinted milyen lenne a jó rendszer. Tudom, nincs rá időd.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 20:29:44

@Tyson925:

"Szoval fejlesztesrol semmikepp sem beszelhetunk, ha pedig megnezzuk mennyivel kevesebb diak, es ferohely van, ", és vegye igénybe az egyetemeteket mindenki a saját felelősségére, Az állam támogassa ezt minden lehetséges eszközzel." dolog egy egeszen picit groteszk. "

Ez szerintem is szörnyű. Meggyőződésem, hogy az általam javasolt modell előrelépést jelentene. Abban persze igazad van, hogy a magyarok pénzügyi kultúráján is van mit fejleszteni, ha hitelről, adott esetben diákhitelről van szó.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 20:31:16

@Tyson925:

"az EU-ban egyik legmagasabb adoterhelesrol beszelnunk, amin a 9%-s szja vajmi keveset tud majd javitani..."

Mi a javaslatod? Hogyan csökkentsük tovább?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 20:33:51

@Tyson925:

"Az pedig, hogy azert legyen fizetos a felsooktatas, mert agyelszivas van, egy olyantol aki a szocialis nepszavazason a tandij ellen szavazott, totalis groteszk. :("

Képzeld el azt a helyzetet, ha bevezetjük a kétkulcsos SZJA-t, 41%-os felső kulccsal, ahogy 2010-ben volt. Hogyan tarthatná meg az ország a magasan képzett munkaerejét? Fizethetsz neki bármennyi bruttót, ha annak az állam levonja a 60%-át.. Jelenleg csak 1/3-adát vonja el az állam, 2/3-ad megmarad nettóban.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.22. 21:23:52

@ccactus: "Te viszont állítólag közelről ismered. Mégsem írod le, hogy szerinted milyen lenne a jó rendszer. Tudom, nincs rá időd."
Volt ezen a blogon egy bejegyzes ami leirta, h schmitt pal nem plagizalt, mert azt bizony ugy kell csinalni, ahogy o csinalta. Ezek utan, azt hiszem tudomany kerdesekrol ez a blog, nem kompetens, mar bocs.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.22. 21:26:53

@ccactus: Amugy a demagogiat, lehet nyomni, ezerrel, meg, hogy mondjam akkor en, hogy akarom, ha utanna semmibe veszed amit irok. Mint mondtam mar ezerszer, nem emelni hanem csokkenteni kene a kulcsokat, mert mar igy is EU szinten a legmagasabb! Tehat az alacsony keresetueknek kell egy 0%-s kulcs, (mint minden egykulcsos ado esetben) a tobbieknek meg az egykulcs. Ennyi. Nem olyan bonyolult ez! Persze felremagyarazhatsz mindent, vagy esetleg megprobalhatsz figyelni arra is amit irok.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.22. 21:27:35

@ccactus: Ne haragudj, 2010 ota hanyan hagytak el az orszagot?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.22. 21:30:57

@ccactus: A, bocsass meg! Akkor biztosan nem te voltal az a nemronto aki azzal magyarazta miert kell allami penzen stadiont epiteni, mert az allamnak beruhazast kell tamogatnia! Ah, biztosan osszekeverlek valakivel! Ah, vagy csak letagadod, mert mar kinos a sajat velemenyed is? Ah, ki tudja? :DDD

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 21:53:17

@Tyson925:

"Volt ezen a blogon egy bejegyzes ami leirta, h schmitt pal nem plagizalt, mert azt bizony ugy kell csinalni, ahogy o csinalta."

Már megint összekevered ezt a blogot valamelyik másikkal!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 21:57:35

@Tyson925:

"Tehat az alacsony keresetueknek kell egy 0%-s kulcs, (mint minden egykulcsos ado esetben) a tobbieknek meg az egykulcs. Ennyi."

Ez már világos beszéd! És hol húzódjon az "alacsony kereset" határa? Már csak ez a kérdés, ami aztán évről évre felmerül majd, hogy akkor gazdagnak számít-e az aki xy Ft-ot keres havonta. Tehát mekkora jövedelemhatárig legyen 0%-os kulcs? Bónuszkérdés, hogy az így kieső adóbevételeket kiadási oldalon hol kompenzáljuk, illetve hogy mi lesz az alacsony keresetűek családi adókedvezményével, amit 0%-os kulcs mellett ugye nem tudnak érvényesíteni, csak a magas keresetűek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 22:03:38

@Tyson925:

A saját véleményemet tartom. Többször leírtam, próbáltam elmagyarázni. Nem akartad megérteni, nem értettél vele egyet. Elfogadom. No de az én véleményem nem az volt, amit te most a számba adtál. Avagy összekeversz valakivel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 22:05:23

@Tyson925:

És gondolod, hogy azért, mert 41%-os kulcs helyett 16%-osat vezettek be? Nem hinném. Ez inkább egy marasztaló tényező, hogy csökkent az adóék az érintettek esetében.

anonymand 2015.02.27. 16:44:48

@Tyson925:

Rosszul látod te a helyzetet, be kőne ismerjed.
Persze, nem vagy egyedül.
Javaslom, hogy fordulj szemorvosodhoz, vagy optikusodhoz, a többivel együtt.

"Igazán sötét képet fest a kormány oktatáspolitikájáról az Európai Bizottság új elemzése. Pont a szegények járnak a legrosszabbul a 2010-től elindított változásokkal, amik az ország gazdasági teljesítményére sem lesznek jó hatással. Nagyjából ugyanarra jutottak most Brüsszelben, amire év elején a Magyar Tudományos Akadémia kutatói figyelmeztettek."
444.hu/2015/02/27/pont-az-ellenkezojet-csinalja-a-magyar-oktataspolitika-annak-amit-kellene/
Azér nagy szerencsénk (neked is, nekem meg különösen), hogy van aki képes objektív módon megítélni a helyzezet.
És lelkesen magyarázni.
Is.

anonymand 2015.04.06. 06:00:43

@ccactus:

Isten ments, hogy újranyissam a vitát.
Nem áll szándékomban.
Csak azért hozom a linket, mert lehet, hogy elkerüli egyesek figyelmét.

hvg.hu/itthon/20150403_Nem_kreativ__miert_hallgat_Navracsics?s=hk

__________________________________________________________________________________________

Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

anonymand 2015.04.26. 13:39:43

@ccactus:

"Egy frissen publikált kutatási jelentés szerint az Európai Unió tagállamainak részletes adataiból az látszik, hogy rendkívül szoros és pozitív a kapcsolat az egyetemi szféra kutatási teljesítménye és a sikeres innovációk között. Másrészt azt is kimutatták, hogy a kutatási teljesítmény növeléséhez alapvetően két dolog kell:

több állami finanszírozás és
több autonómia."
privatbankar.hu/finlab/szemben-az-egesz-vilaggal-mi-tortenik-a-magyar-felsooktatasban-280538

No comment.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.26. 16:37:10

@anonymand: ne zavard ossze kaktusz elvtarsat a tenyekkel!
Jut eszembe, valami olyasmit mondogadott regen, hogy ha elkezdodik az uj ciklus lesz itt nagy felsooktatasi reform, mert a fidesz majd belevag.

anonymand 2015.04.26. 16:57:42

@Tyson925:

Isten ments, hogy összezavarjam.
A szándék, hogy elgondolkozzon (a két diplomájával), hogy merre is vette az irányt az általa oly nagyra becsült kormány.
Esetleg végiggondolja, hogy amiket ezzel kapcsolatban írt, nem szorulnak-é némi korrekcióra.
Én merek nagyot álmodni!

anonymand 2015.04.27. 03:05:19

@Tyson925:

Kimaradt a régen bennem bujkáló kérdés, vajon hol, milyen újabb néven (már eddig is volt néki nehány) szédíti olvasóit a blog egyik kedves szerzője?
Gyanús, hogy nem készülnek már régóta újabb posztok, annak ellenére, hogy téma akadna bőven.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.27. 14:55:59

@anonymand: Lehet mar az o kepessegeit is meghaladja ezeket a temakat Gyurcsanyra kenni. Lehet, hogy kaktusz nem mas mint Habony Arpad? :DDD

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.28. 20:01:41

@Tyson925:

"valami olyasmit mondogadott regen, hogy ha elkezdodik az uj ciklus lesz itt nagy felsooktatasi reform"

Nemhiába tüntetnek a diákok, nem igaz?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.29. 07:50:57

@ccactus: Mindig elfelejtem, hogy tudsz meg es meglejebb sulyedni. Te mintha nem ilyen reformot emlitettel volna... Vagy ez mar nem is zavar Arpad?

anonymand 2015.04.29. 08:43:39

@Tyson925:

Benned van a hiba kedves Tyson925.
Nem vagy képes ölég dialektikusan szemlélni a világot.
Olvasd csak vissza a régi bejegyzéseket a felsőoktatás , illetve a futball ügyében.
Futball: pénzt köll beletolni, hogy minél gyorsabban javuljon a minőség.
Felsőoktatás: nem gond a forráskivonás, mert ettől lesz sokkalta jobb minőségű.
Egyébként pedig nem tudásalapú társadalomban köll gondolkozni, hanem ahogyan azt Bonsai Duce megmondta, munkaalapúban (a szellemi munka unortodox elvek szerint nem létező fogalom).
Hogy a világ sikeres országai a tudás révén lettek sikeresek, az csak az ortodox szemléletmód szerint igaz, Máriaországamutyisztán jobban fog teljesíteni!

anonymand 2016.01.06. 06:18:47

@ccactus:

Neked mindig van okod az örömre, mosolygásra.

"Magyarországon az átlagszülő szinte teljes fizetését elviheti a gyereke egyetemi taníttatása, a világon sehol nem ilyen drága a felsőoktatás a fizetésekhez képest."
www.origo.hu/gazdasag/20151230-egyetem-tandij-medianjovedelem-jovedelem-lista-expert-market.html

"A szegények nem férnek hozzá
Magyarországon a drága felsőoktatás és az alacsony bérek ahhoz vezetnek, hogy a felsőoktatáshoz csak a gazdagok férnek hozzá, vagy azok, akik hajlandóak eladósodni, jegyzi meg a lista kapcsán a Business Insider cikke. Viszont hozzáteszi, hogy a hallgatók állami finanszírozású képzésben is részt vehetnek." - egyre kevesebben, teszem hozzá én.

Ha fele igaz, akkor sem jó szokták volt mondani...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.13. 10:35:41

@ccactus: Gondolom ez is siker:

"Tízből három embernek van diplomája az Európai Unióban, Magyarországon viszont alig valamivel több, mint kettőnek. Ezzel a tagállamok rangsorában az alsó harmadban helyezkedünk el, 23 százalékos arányunkkal Ausztria előtt, de Bulgária mögött végeztünk. A volt szocialista országok között még a jobbak közé tartozunk, hiszen a 90-es években folyamatosan nőtt a felsőoktatásban tanuló diákok száma.

A cikk a hirdetés után folytatódik
A felzárkózási folyamat azonban – egyre inkább úgy tűnik – megakadt. A konvergenciát annak köszönhettünk, hogy a rendszerváltáskori 100 ezerről 400 ezer fölé emeltük a hallgatók számát 2006/07-re, azóta azonban egyre több középiskolás diák álma szertefoszlik, hiszen a tanulóknak folyamatosan csökken az esélyük arra, hogy főiskolai vagy egyetemi diplomát szerezzenek. Néhány napja írtuk meg, hogy tizenhét éve nem tanultak ennyire kevesen, mint az idei évben. A KSH már kevesebb mint 300 ezer hallgatót számolt össze. Ha a tendencia nem áll meg, akkor pedig nem hogy felzárkózunk az EU-hoz, hanem még inkább hátracsúszunk a sorban.
„A közoktatási reform és bizonyos felsőoktatási képzések fizetőssé tétele mind abba az irányba mutat, hogy a legjobbjaink jobban járnak, ha külföldön szerzik meg azt a tudást, amellyel versenyképesek lehetnek a munkaerőpiacon. A gond csak az, hogy ez feltehetően nem a magyar munkaerőpiac lesz” – állítja egy fiatal magyar közgazdász, aki több meghatározó európai intézményben és bankban dolgozott az elmúlt években.

A fejlett nyugat-európai országok között 35 százalék körüli a főiskolai vagy egyetemi oklevéllel rendelkezők aránya. A felsőoktatás bővítése Magyarországon sem lenne rossz stratégia, hiszen a legtöbb kutatás szerint kiemelkedően magas a diploma megtérülése.
A problémák azonban nem a felsőfokú képzésnél kezdődnek. Ugyan a korai iskolaelhagyók (akik legfeljebb a középiskola alsóbb évfolyamait fejezték be) arányával nincs nagy gond, 11 százalék körül alakul Magyarországon, ahogyan az unióban is, de a regionális adatok ennél kedvezőtlenebb tendenciát mutatnak, hiszen az egyik magyar régió az Eurostat adatai szerint Európa legrosszabbul teljesítői között volt. A korai iskolaelhagyók aránya 2008 és 2014 között a lemorzsolódók aránya több mint 2,5 százalékkal nőtt két további romániai és egy lengyel régió mellett Észak-Magyarországon.

Nemcsak kevesebbet költ a kabinet az oktatásra – öt év alatt a GDP egy százalékával csökkentek a kiadások –, hanem a strukturális problémák sem oldódtak meg. „Míg tőlünk nyugatra a projektalapú oktatásról és az informatika szerepéről folynak viták, nálunk az erkölcstan és a labdarúgás oktatása vált a közbeszéd tárgyává az elmúlt években” – mondja a közgazdász, aki szerint a gazdaság növekedési lehetőségeit is rontja „az oktatási rendszernek a valóságtól elrugaszkodott átalakítása”. A 15 évesek több mint fele digitális analfabéta, és részben ennek hatására a magyar diákok a harmincadik helyen végeztek harmincnégy ország közül az internetes szövegértést mérő PISA-teszten"

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.13. 10:40:42

@ccactus: "A bármilyen típusú migrációt, azaz rövid távú vagy hosszú távú munkavállalást, illetve kivándorlást tervezők aránya a teljes lakosság körében 15 százalékos. Tavaly áprilisban a kivándorlást tervezők aránya már a korábbi kétszerese volt, júliusra kismértékben csökkent, és októberre összességében változatlan maradt. A migrációs hajlandóság halmozott értéke nem változott 2015-ben - derül ki a Tárki felméréséből.

A cikk a hirdetés után folytatódik
Ennél jóval magasabb az arány a tanulók közt, az ő 67 százalékuk tervez kivándorlást. A munkanélküliek 27 százaléka számol azzal, hogy elhagyja az országot."

A fiatalok 2/3-a....
szerinted is ki kene vonni MEG TOBB PENZT AZ OKTATASBOL, hatha lesz ez 100? :)

anonymand 2016.01.15. 08:20:20

@Tyson925:

Nem kőne válaszra várnod.
Annyira elfoglaltak szegények (ccactus és összes valaha volt alteregója), hogy egyszerűen nem fussa az idejük.
Mint ahogy arra sem van idejük, hogy a nagy csinnadrattával indított sorozatokat folytassák.
Ha kicsit rosszindulatú vagy, tudd be annak, hogy belátták (az alteregók): ők tévedtek.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.18. 23:23:03

@ccactus: Emlekszel, mikor mondtam, h mar papir sincs? Nezd, mit talaltam:

"Napi egyetlen krétát vehet fel minden tanár, s az is korlátozott, mennyi papírt kaphatnak, így az azonnali dolgozatok megfontolandók most – értesítették lapunkat az egyik pécsi gimnáziumból. Egyes beszerzéseket pedig olyan iskolai alapítványi pénzből vesznek, amit kirándulásra, mozira, színházra adtak össze.

Hasonló szigor van gyakorlatilag mindenütt, ha nem is konkrétan nevesítve, számszerűsítve. A beérkező igényeket, „rendeléseket” a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban (KLIK) ugyanis egyelőre nem teljesítik mondták el igazgatók, tanárok. Pedig már korábban is mindent, akár egy filctollkészletet is csak a KLIK-en keresztül kaphattak meg. Most a közbeszerzési szabályok módosítása miatt van gond szerintük, s most „Pesten is törik azon a fejüket, hogyan lehetne ezt a helyzetet feloldani”. Állítólag még hosszú hetekig eltarthat ez a helyzet."
Milyen hevesen mondtad, h ilyen marpedig nincs! Hat, hat, ujabb nagy hazugsagodra derult feny...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.18. 23:23:43

@anonymand: Ugyan. Ki van fizetve, neki csak ez szamit.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.19. 22:39:58

@ccactus: Nezd mit talaltam! Ugye te voltal az a "demokrata" aki azt hazudta, h Magyarorszagon a tanarok bere rendben van:

"Az OECD tagországai közül Magyarországon keresnek a legkevesebbet a tanárok. Igen, ez már vásárlóerő-paritáson van számolva, vagyis valóban azt mutatja, hogy a helyi árszínvonalhoz viszonyítva hogyan lehet belőle megélni. Nem mondhatjuk, hogy nagyon megbecsüljük azt a társadalmi réteget, amelyik a jövőt biztosítja az országnak a tudás átadásával. Érdemes lesz figyelni, hogy az életpálya modell mennyit javít a követező években a helyzeten."

www.portfolio.hu/short/ezen_az_abran_megdobbensz_szerinted_hol_keresnek_a_legkevesebbet_a_tanarok.225706.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Ujabb ordas nagy hazugsagodra derult feny...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.10. 09:38:45

@ccactus: "Tegnap hosszan beszélgettem egy régi ismerősöm fiával, aki évek óta itt Londonban tanul egy rangos egyetemen, a honi felsőoktatásba egyáltalán be se lépett, és elmesélte, hogy a volt pesti gimis osztálytársainak a fele külföldön van szerte Európában, és aligha fognak visszatérni. Mostanáig azon gondolkodott, hogy a doktori képzésre visszajöhetne a CEU-ra, mert annak olyan a rangja, hogy összemérhető a legjobb brit képzésekkel, de mivel az egyetemet el akarják lehetetleníteni, és bizonytalanná vált a sorsa, nem tud számolni vele, hogy melyik városban is lesz, meddig lesz, mikor merre hány méter, és ezért inkább marad itt vagy elmegy Amerikába. Nos, a CEU valóban kapu a világra, mivel a globális tudományos-egyetemi elit integráns része, és a fojtogatásával máris sikerült jelentős károkat okozni. Hacsak nem az a kifejezett cél, hogy kiválóan képzett emberfőből minél kevesebb legyen a magyar ugaron. Mert akkor nagy a siker."

milyen kis kusba vagy mostanaban kaktuszka... mostanaban csendben arulod a hazad?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.05.13. 08:38:57

@Tyson925:

Hát ahogy mifelénk mondják: "Fene a jó dolgát!" Akarom mondani pestiesen: "Irigylem a problémáiért."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.15. 11:33:53

@ccactus: Szep, szep hozzaallas.
Ergo, te a tehetseges fiatlokkal mar nem is foglalkozol, menjenek csak kulfoldre. Igaz? Az O problemaik, hogy elloptad a jovojuket, az nem erdekel. Majd Mari neni Bucsarol megoldja az orszag jovojet...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.09.26. 10:38:35

@ccactus: www.portfolio.hu/gazdasag/egyre-tobben-hagyjak-itt-magyarorszagot-akiknek-a-jovot-kellene-epiteni.1.263177.html

"Vagyis ez a szám inkább csak a nagyságrend és a tendencia érzékeltetésére szolgálhat. Azt a következtetést azért ezek alapján le lehet vonni, hogy az utóbbi években több mint kétszeresére emelkedett azok száma, akik a magyar oktatási rendszer helyett külföldön végzik már az általános vagy a középiskolát.
"

"Azért baj, hogy sokan már tanulni elmennek az országból, mert ezeknek a diákoknak egy része jó eséllyel már nem is tér vissza Magyarországra. Főleg a felsőoktatásban lehet jellemző az, hogy ha a főiskola vagy egyetem után kap egy jó állásajánlatot a diák, akkor kint is ragad legalább átmenetileg az adott országban."

Pestiesen szólva, büdös nagy paraszt vagy te kaktusz...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.01.16. 09:33:17

@ccactus: Úgy látszik az adatok szép lassan eldöntötték a dolgot:
"A nap sokkoló ábrája: egyre "képzetlenebbek" a magyar fiatalok
2018. január 16. 06:38
nyomtatás

Kedvezőtlen képet festenek a magyar fiatalok felsőfokú képzettségének alakulásáról a KSH adatai, amelyeket a hivatal küldött el a Portfolio-nak.

Az elmúlt több mint egy évtizedben folyamatosan csökkent a felsőoktatásban résztvevők száma, gyorsabban, mint ahogy a felsőoktatási korú népesség fogyna. Ennek hatása már a teljes munkaerőpiacon is látszik (15-74 éves korosztály), hiszen a munkaképes korú lakosságban megállt a diplomások arányának növekedése.
A nap sokkoló ábrája: egyre "képzetlenebbek" a magyar fiatalok

Felkerestük a Központi Statisztikai Hivatalt, és elkértük a munkaerő-felmérés 24-29 évesekre vonatkozó adatait. Az alábbi grafikonon látható, hogy 2003 és 2012 között töretlen volt a fiatalok körében a diplomások arányának növekedése, akkor azonban megtört az emelkedő trend, és előbb stagnálásba, majd visszaesésbe váltott. (A piros vonal a 2003 és a 2012 közötti adatokra illesztett lineáris trend továbbvezetése.)
A nap sokkoló ábrája: egyre "képzetlenebbek" a magyar fiatalok

A 2003-as 17%-ról csaknem megduplázódott, 2012-re 31% fölé került a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 25-29 éves korosztályban, ami 2013-ban már 30%-ra süllyedt. Ezen a szinten két évig stabilizálódott az arány, majd 2016-ban újra esésnek indult, és 28%-ra csökkent a diplomások aránya.

Mindez szintén alátámasztja, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben a demográfiailag indokoltnál gyorsabban csökkent a felsőoktatásban résztvevők száma, és így a diplomát szerzettek száma és aránya is visszaesett."

Szét lett baszva a felsőoktatás, ahogy évekkel ezelőtt megmondtam. a 21. századi tudásalapú társadalmat furtátok meg, ezáltal konzerválva az országot a múlt században, egy másik világban, ami egyértelműen káros az ország számára. Az aki TUDATOSAN az országá ellen tesz pedig hazaáruló.

anonymand 2018.02.01. 15:27:27

@Tyson925:

Korábban, hogy ne kelljen vállalnia az általa írottakat, időről időre nevet váltott.
Most stratégiát váltott, és bár figyel, mint pók a budi sarkában, nem reagál. :) :) :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.02.11. 14:46:50

@anonymand: @Tyson925:

Itt vagyok, bocsánat. Nos megnéztem az ábrát és számoltam egy kicsit. A 2016-ban 25-29 éves korosztály, akinek a képzetlenségét most kritika éri, nos ők az 1987-1991-es korosztály. Ők 2005-2009 közötti időszakban érettségiztek, tehát a 2005-2009-es körülmények között hozták meg a továbbtanulásról szóló döntésüket. Jól számoltam? Ki is kormányzott akkor? Ez nem az elmútnyócév-ként emlegetett időszak kellős közepe? De igen.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.11. 22:06:14

@ccactus: Sajnos megint hazudtal. Nem unod meg? Ez azert nagyon-nagyon szomoru.
Aztan meselj, a mostani diaktuntetesek miatt a Gyurcsaj, Bajnai, elmult 8 ev, vagy a Soros a hibas? Az is a "jo reform" miatt van? A PISA teszt eredmenyek meredek zuhanast kire fogod kenni?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.11. 22:07:45

@anonymand: Par honapot azert ult, h ordas nagy hazugsagon. Elkepszto, komolyan.

anonymand 2018.02.12. 05:40:59

@ccactus:

"Ők 2005-2009 közötti időszakban érettségiztek, tehát a 2005-2009-es körülmények között hozták meg a továbbtanulásról szóló döntésüket." - nos, valóban.
"Jól számoltam?" - én nem számoltam e egyrészt én hiszek minden szavadnak, másrészt az én gépemen van egy olyan funkció, hogy "Számológép".
"Ki is kormányzott akkor?" -nak?
A lipsik!
És hogyan alakultak, alakulnak a számok?
"A 2016/2017. tanévben a felsőoktatásban részt vevő hallgatók 28,4%-a,
81,5 ezer fő nem nappali képzéseken folytatja tanulmányait. Létszámuk a tavalyi tanévhez képest 4,4%-kal, 3,8 ezer fővel csökkent." - ők ugyi, nem a lipsi rémuralom alatt hozták meg a továbbtanulásról szóló döntésüket?
Megszámoltad-é, hogy a 2010-2017 között döntést hozók száma hogyan is alakult?
Segítség:
szamvarazs.blogspot.hu/2015/01/felsooktatas-hallgatok-es-diplomak.html
És hogy még egy csepp segítséget nyújtsak:
alfahir.hu/2018/01/15/felsooktatas_diploma_fiatalok_oktatasi_hivatal_kozponti_statisztikai_hivatal
Gondolom nem árt kicsit elmélázni ezen.
Két okból.
Egyrészt, milyen is a trend a képzettséget tekintve a 2011-2017 közötti időszakban érettségiztek között, és ezt hogyan lehet a lipsik nyakába varrni.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.16. 12:00:31

@anonymand: Az milyen szinten undorito, hogy kaktusz elvtars, nem azzal foglalkozik, hogy az orszag (amit allitasa szerint ugy szeret - persze hazudik) egyik legegetobb kerdese, a kepzett munkaero, az oktatas szinvonala vitathatatlanul esik, akkor o gyurcsanyozik wazzeg egyet. Nem am megoldast keres vagy valami, hanem ellenseget, mas a hibas. Pont mint a kormany gyulolet kampanya amit 8 eve nyomnak. Egy fikarcnyi egyeniseg nem szorult bele... Elarulja a hazajat inkabb par fillerert.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.02.16. 17:53:00

@Tyson925:

Rólatok meg a magyar ellenzék jut az eszembe. Még abban sincs egyetértés, hogy most ez hazugság, vagy sem:
ccactus · nivo.blog.hu/
2018.02.11. 14:46:50
Itt vagyok, bocsánat. Nos megnéztem az ábrát és számoltam egy kicsit. A 2016-ban 25-29 éves korosztály, akinek a képzetlenségét most kritika éri, nos ők az 1987-1991-es korosztály. Ők 2005-2009 közötti időszakban érettségiztek, tehát a 2005-2009-es körülmények között hozták meg a továbbtanulásról szóló döntésüket. Jól számoltam? Ki is kormányzott akkor? Ez nem az elmútnyócév-ként emlegetett időszak kellős közepe? De igen.

Persze értem én, hogy ezzel lyukra futottál és nem reagálsz rá hanem egyéb témákba menekülsz, úgymint PISA teszt, diáktüntetések, fideszes trollhálózat.
Pedig ezekben teljesen igazad van. Csak hát büszkeséged tiltja, hogy elismerd, bizony az eredeti felvetésed még nem a Fidesz oktatáspolitikájáról húzza le a leplet. Pedig ha ezt elismernéd, utána lehetne konstruktív vita arról, hogy mi a megoldás, vagy valami...

De nem! Ennél a Te büszkeséged sokkal nagyobb. Orbán ugyebár azt is rosszul csinálja, amit jól csinál. Én meg ugyebár hazudok akkor is, ha éppen kérdezek. Ez az alapállás és kész. Értem én. Az ellenzék jut erről leginkább eszembe...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.02.16. 17:58:32

@anonymand:

Én ezeket nem vitatom amiket írtál. @Tyson925: felvetését vitattam: A 2016-ban 29 éves ember bizony jellemzően 2005 tájékán hozta meg a továbbtanulásról szóló döntését. Akkor volt 18 éves, és többségében akkoriban érettségizett. 2016-29=? ehhez nem kell számológép.

anonymand 2018.02.16. 18:12:09

@ccactus:

Akkor nem is értem, hogy miről vitatkoztok, vitatkozunk.
"A 2016-ban 29 éves ember bizony jellemzően 2005 tájékán hozta meg a továbbtanulásról szóló döntését." - nincs is ebben semmi hiba.
Persze azért bonyolultabb, hiszen 2005 környékén ugyan magasabb volt a felsőoktatásban résztvevők szám, ám a lemorzsolódás is magasabb lehetett, kérdés a korosztályból hányan mentek külföldre, rontva a hazai statisztikát, stb.
Én a gondot abban látom, hogy az általam hozott számok alapján nem javulás, hanem romlás várható.
Kisebb létszám, hasonló környezet.
Tényleg nem akarok nagy szavakat használni, de ez elég aggasztó perspektívának tűnik.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.02.16. 18:58:03

@anonymand:

Hát az én fogalmaim szerint az nem vita, hogy minden szavamra úgy reagál, hogy hazudsz, kutya, meg hazaáruló. Szerintem ő sem vitázni akar, csak itt vezeti le a gőzt.

A megoldás egyébként elviekben egyszerű a problémára: több gyermek kell, többet kell költeni családtámogatásokra meg gyermekvállalási ösztönzőkre. És többet kell költeni a felsőoktatásra, sőt az egész oktatási rendszerre.

Ha belegondolunk gyakorlatilag a Fidesz a következőképpen tette helyre a pénzügyeket: pénzt vont el olyan területektől, ahol ez nem jelentkezet azonnali hatással: oktatás, egészségügy, magánnyugdíjrendszer.

De most, hogy végre fut a szekér, mondhatni van miből költeni (4% felett nő a gazdaság és jönnek az EU-s pénzek) el is kell kezdeni felzárkóztatni a korábban elvonással sújtott szektorokat. Elsősorban az oktatást és az egészségügyet. Ennek kellene lennie a következő négy év fő irányának.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2018.02.16. 19:01:28

@anonymand:

"Én a gondot abban látom, hogy az általam hozott számok alapján nem javulás, hanem romlás várható."

Egyetértek. Még ha el is kezdenének egy grandiózus oktatásfejlesztési programot, még akkor is így lenne. Mert mint ahogy a negatív jelek sem azonnal jelentkeztek, a javulás sem jelentkezne azonnal.

(P.s.: Ugyanez igaz például a focira is. :) :) :) )

anonymand 2018.02.17. 07:30:32

@ccactus:

"Ha belegondolunk gyakorlatilag a Fidesz a következőképpen tette helyre a pénzügyeket: pénzt vont el olyan területektől, ahol ez nem jelentkezet azonnali hatással: oktatás, egészségügy, magánnyugdíjrendszer." - ha belegondolunk, akkor egyszer, valamikor nagyon régen volt közöttünk vita arról, hogy a pénzügyek helyretétele megérte-e, megéri-e az érte fizetett árat.
Ott közöttünk nem született egyetértés (bár pl. arra nem emlékszem, hogy konkrétan szóba került-e a most tapasztalható "áldásos" hatás).

"De most, hogy végre fut a szekér, mondhatni van miből költeni (4% felett nő a gazdaság és jönnek az EU-s pénzek)"... - immár két egymást követő évben (nem tudom az általam szükségesnek vélt, tartósan min. 2,5% most már legalább átlagban megvan-e, de ez most mellékes), igen, fut, s ez azt jelenti, hogy GDP arányosan sokkalta többet kellene befektetni (nem elég az abszolút számokat releváns adatnak tekinteni).
Ajánlanám ez ügyben:
index.hu/gazdasag/2017/09/16/oktatas_kiadasok_gdp_palkovics_laszlo/
és
www.zma.hu/blog/mennyit-kolt-kormany-oktatasra
valamint
kamaraonline.hu/cikk/2015-16-atfogo-helyzetkep-a-magyar-oktatasi-rendszerrol
e témakörrel foglalkozó cikkeket.
És akkor most megkérdezem ismét, megérte?

..."el is kell kezdeni felzárkóztatni a korábban elvonással sújtott szektorokat" - akkor most hogy látod, jó volt ez a felsőoktatási "reform"?

"Elsősorban az oktatást és az egészségügyet. Ennek kellene lennie a következő négy év fő irányának." - ja!
Hogy közben lerohadt egy kissé az egészségügy ... is?
Sebaj!
Feltételezem, hogy szerinted megérte.
(Mert ha rendszerszinten gondolkodnál, ahogyan azt nékem valaha javasoltad volt, akkor talán belátnád, hogy a pelyvaként szélbe szórt milliárdok jobb célt is szolgálhattak volna, pl. azokból köllött volna rendbe tenni pénzügyeinket.)

"Egyetértek. Még ha el is kezdenének egy grandiózus oktatásfejlesztési programot, még akkor is így lenne. Mert mint ahogy a negatív jelek sem azonnal jelentkeztek, a javulás sem jelentkezne azonnal." nem szolgál örömömre, hogy egyetértesz.
De csak azért nem, mert ezek szerint te is látod, hogy a trend elkeserítő, és az alagút végén nem látszik nyoma sem egy "grandiózus oktatásfejlesztési programnak".

"(P.s.: Ugyanez igaz például a focira is. :) :) :) )" - ez még viccnek is rossz volt.

"Azért mintha moccant volna valami." - a régi kínai bölcsesség itt is igaz: "A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.17. 08:12:25

@ccactus:
"Persze értem én, hogy ezzel lyukra futottál és nem reagálsz rá hanem egyéb témákba menekülsz, úgymint PISA teszt, diáktüntetések, fideszes trollhálózat.
Pedig ezekben teljesen igazad van. Csak hát büszkeséged tiltja, hogy elismerd, bizony az eredeti felvetésed még nem a Fidesz oktatáspolitikájáról húzza le a leplet. Pedig ha ezt elismernéd, utána lehetne konstruktív vita arról, hogy mi a megoldás, vagy valami..."

Minden szava arany ennek!
1. az itteni regi kommentbol kiderul, h mar sok-sok eve mondta, h baj lesz a kozoktatassal, es h a PISA teszteken latszodik. Most mar eleg egyertelmuen latszodik a szetbarmolas eredmenye, akkor TAGADT EZT es elmultnyolveeztel, mint egy jol fizetett droid.
2. te is, en is pontosan tudom, hogy hazudtal. Az egy dolog szegeny anonymandot felrevezetett, de ne jatsz mar itt, a megsertotott, megszeppent fideszes kiralylanyt.

Es akkor, becses figyelmed hazugsag mester:
"Az alábbi grafikonon látható, hogy 2003 és 2012 között töretlen volt a fiatalok körében a diplomások arányának növekedése, akkor azonban megtört az emelkedő trend, és előbb stagnálásba, majd visszaesésbe váltott. "
felhivnam a figyelmed valamire: diplomasok aranya. Volt egy vitad anonymanddal, h ki, hogy tud szoveget ertelmezni. (sarokba voltal szorulva akkor is). Nos, a diplomasok aranyat, ugy lehet megnezni, hogy vesszuk azok szamossagat, akiknek van diplomajuk, es elosztjuk a teljes populacio meretevel. Diplomaja meg annak van, aki sikeres elvegezte, befejezte az egyetemet.

"Én ezeket nem vitatom amiket írtál. @Tyson925: felvetését vitattam: A 2016-ban 29 éves ember bizony jellemzően 2005 tájékán hozta meg a továbbtanulásról szóló döntését. Akkor volt 18 éves, és többségében akkoriban érettségizett. 2016-29=? ehhez nem kell számológép."

tehat, az emlitett korosztaly, ugyan akkor hozta meg dontest, de amikor meghozta, nem kapta automatikusan meg a diplomajat. Hanem beiratkozott, majd az emlitett "jo" oktatasi reformnak hala, hagyta az egeszet a francba... Es ahogy a tobbi szambol latszik, egyre kevesebben probalkoznak tovabbtanaulni.
No, most mi lesz pokhendi ur?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.17. 08:16:12

@ccactus: "Ha belegondolunk gyakorlatilag a Fidesz a következőképpen tette helyre a pénzügyeket: pénzt vont el olyan területektől, ahol ez nem jelentkezet azonnali hatással: oktatás, egészségügy, magánnyugdíjrendszer. "

Tehat ellopta a magyar emberek jovojet! Amiert te kialltal, es mindennel egyet ertesz. Ezert vagy te hazaarulo!
Ezzel, meg amugy megint jo nagy hazugsagot mondtal. Mert hat azt is latjuk, hogy az emlitett idoszakban igenis volt penz. Vagy azonnali hataskent kell ertekelni, orban vejenek tobb tizmiliardos meggazdogadast kaktusz koma? Simincska 100 milllarddal roviditett meg akkor minket, es nemzet gazszereleje szinten. 2000 milliardott eleg hamar ossze tud barki szedni, hogy hogyan loptak el...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.17. 08:36:24

@ccactus: " Szerintem ő sem vitázni akar, csak itt vezeti le a gőzt." SEM? Aztan meg ki nem?

"Rólatok meg a magyar ellenzék jut az eszembe. Még abban sincs egyetértés, hogy most ez hazugság, vagy sem: "

Jol ertem, h te itt arra vagy buszke, h egy partirodabol kapod az utasitasokat, mikor mit kell hazudni? :D

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.17. 08:37:56

@ccactus: ") el is kell kezdeni felzárkóztatni a korábban elvonással sújtott szektorokat. Elsősorban az oktatást és az egészségügyet. Ennek kellene lennie a következő négy év fő irányának."

4 eve, a valasztasok elott pontosan ugyanezt mondtad. Ezek szerint HAZUDTAL mar akkor is?
Valahogy ugy szolt a dolog, h a valasztasok megnyeres utan az oktatas rendbetetele fog kovetkezni. Semmi nem tortent... Jobban elsorvasztottak az egeszet, azt latjuk a szamokbol.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.17. 09:53:06

@ccactus: "pénzt vont el olyan területektől, ahol ez nem jelentkezet azonnali hatással: oktatás, egészségügy, magánnyugdíjrendszer. "

es persze az tobb szaz milliard ami a focira dobtatok ki az ablakon, az is mind fontosabb volt mint a kovetkezo generacio jovoje? Ugye?

anonymand 2018.02.17. 19:12:16

@Tyson925:

Higgadjál!
Tudod, ccactus sehol nincs Vidékihez (disqus.com/by/vid_ki/).
Időnként nehéz vele, időnkét valóban más az értelme egyes szavaknak, kifejezéseknek, de ő legalább igyekszik állításait forrásokkal alátámasztani, a feltett kérdésekre válaszolni szokott, stb.
Higgadj, mert egy vita sem ér meg egy gutaütést. :) :) :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.18. 09:00:55

@anonymand: Ne aggodj, nem er nekem egy komcsi ennyit...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.18. 09:04:08

@anonymand: Viszont ez a videki, ez azert nem semmi...
Igazi, "nemzeti konzervativ kereszteny".
Megdobbento, gondolom nincs semmi dolga az allami allasaban es neten eli ki magat...

Na de hova tunt kaktusz? :DDDD

anonymand 2018.02.19. 06:13:11

@Tyson925:

Vidéki valóban nem semmi!
A tipikus bérkommentelő etalonja.
Nyilvánvaló, hogy leütésszám után fizethetnek neki(k).
Más eset ccactus.
Ő részben hisz, részben a rendszer kedvezményezettje (egykulcsos adó pl.), csak kissé konok.
Igen nehezen ismeri be, ha "tévedett" (én sem vagyok sokkal különb).
Nem eltűnt, hanem belátta, hogy sorozatos tévedései, a kormányzati intézkedések elvtelen támogatása sziszifuszi munkát jelentenek neki.
Gondolom még azt is, hogy visszatekintve több évi "áldásos" tevékenységét, nem sok sikerélménye lehetett.
Ez pedig frusztráló lehet.
Nem tűnt el, de nyilván nem hiányzik neki, hogy szembesítsék korábbi általa (bármilyen néven is) írt szavaival.
Nem tűnt el.
Van, figyel és roppant önuralommal átment inaktívba.
(lehet, hogy ez a hosszú élet titka?)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.19. 19:09:35

@anonymand: Hova lett kaktusz? :D

Amugy azon gondolkozom, h kaktusz inaktivitasa sem veletlen. Vegulis, azon kivul "sorosgyorgy" tortent barmi erdemi az utobbi 4 evben? Van kormanyprogram?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.19. 19:10:11

@anonymand: Mar azon kivul van-e barmi program, h "ellopunk mindent ami a magyar nemzete".

anonymand 2018.02.20. 03:40:05

@Tyson925:

Az inaktivitásnak számtalan oka lehet.
Előfordul, hogy valaki tényleg nagyon "be van havazva", ez azonban rövid, átmeneti időszak szokott lenni (tapasztalataim szerint).
Oszt ott van egy másik ok, mégpedig a korábban írottak nem vállalása.
Gondold el, hogy miért is változtat valaki nick-nevet?
Én azt is el tudom képzelni mert fantáziám az aztán van!), hogy aktív ő, csak más néven, és ezt az oldalt hanyagolja csak.
Nehezen tudom elképzelni, hogy Droli éppen akkortól csökkentette bejegyzései számát drasztikusan (szinte megszüntette), amikortól ccactusnak "nincs ideje".
Egybeesésnek vicces. :) :) :)

"Mar azon kivul van-e barmi program, h "ellopunk mindent ami a magyar nemzete" - az "utánam a vízözön" filozófiája működteti ma a hatalmat.
És hogy a vízözön minél később következzen be (a megúszás esélyét növelve), gondoskodtak egy G. Polt Péterről, aki főügyészként haláláig biztosítja a védelmet.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.20. 17:30:23

@anonymand: " Pedig ha ezt elismernéd, utána lehetne konstruktív vita arról, hogy mi a megoldás, vagy valami..."

ez is annyira, de annyira tipikus. Feltelekhez szabja, h "vitazzon". Ovodas...
Nem tudom hova tunt @ccactus: de "Persze értem én, hogy ezzel lyukra futottál és nem reagálsz rá " :DDDD

anonymand 2018.02.21. 05:25:04

@Tyson925:

"ez is annyira, de annyira tipikus" - nem vagyunk egyformák.
Stílusban, gondolkodásban, reakcióban, pártállásban, stb.
Ha reagálok valakinek a bejegyzésére, akkor kvázi elfogadom, hogy milyen tulajdonságokkal bír.
Egyébként legalább következetes, mert hasonlóra korábban is volt példa.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.26. 00:32:48

@anonymand: Nekem nagyon ugy tunik, h a kedves kaktusz megfutamodott. Te mit gondolsz?
Bezzeg a videki milyen aktiv!

anonymand 2018.02.26. 04:31:00

@Tyson925:

A majd 8 év "eredményeit" tekintve nem csoda, hogy inkább a hallgatást választja, mint annak kockázatát, hogy évekre visszamenőleg fejére olvassa valaki tévedéseit.
Megértem.
Az emberek általában sikerorientáltak, és egyáltalán nem szeretik, ha kudarcaikat kell magyarázni.
Vidéki kénytelen aktív lenni, mert véleményem szerint fő bevételi forrása a bér-kommentelés, ellentétben ccactussal, akiről ezt nem feltételezem.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.02.28. 07:10:11

@anonymand: Azt nem talalod furcsanak, hogy kaktuszka elozo neve VIDEKI volt? :D
@ccactus: Aggodom erted kaktusz. Jol vagy? :DDD

anonymand 2018.03.01. 02:18:35

@Tyson925:

Én nem így emlékszem.
Oly régen olvasták itt a fejére a neveit, hogy már elfelejtettem.
De Vidéki nem rémlik.

anonymand 2018.03.05. 18:06:15

@Tyson925:

Megvan!
Egyik korábbi becsületes neve "bogancs" volt.
2012-ben.
Az államadósságról, annak mértékéről folytattunk végtelennek tűnő vitát.
Hogy kormányváltáskor...
Kitettek egy kissé torzított grafikont, számszerűsítve 85,3%-nak megadva a kormányváltás idejére meglevő adósságunkat.
Ez csak onnan ugrott be, hogy merő véletlenből rákattintottam egy oldalra.
"Barcza György szerint a 2010-ben még 82 százalékon álló GDP-arányos államadósság még az idén 73 százalék alá mérséklődhet és 2018-ban is a további csökkentés lesz a cél." - Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

nivo.blog.hu/2012/02/14/megis_gyozelemre_all_az_allamadossag_elleni_harc
bogancs
nivo.blog.hu/2013/08/23/megis_gyozhetunk_az_allamadossag_elleni_harcban
ccactus

Ui.: külön érdekességként had idézzek a kiegészített posztból:
"Anonymand nevű olvasónk a forrásmegjelölések és a módszertan megjelölése ellenére kifogásolta az államadósság alakulását jelző ábránk igazságát, konkrétan hazugságnak tartja azt. A kritikája lényege, hogy a szocialisták által átadott 85,3%-os államadóssággal nem ért egyet, mert az a 2010. június 30-i adat, miközben a kormányváltás pontos dátuma 2010. május 29.

Az anonymand által számolt vagy idézett (pontosan nem tudjuk, mert sem forrást, sem számítási módszertant nem adott meg) kormányváltáskori pontos értékekkel az alábbi grafikon közöljük. Szintén anonymand nevű olvasónk kritizálta, hogy az eredeti ábrán az origó 30%-os értéknél van, mondván, hogy így nagyobbnak tűnik a szocialisták országeladósítása, mint amekkora valójában volt.

Az új ábrát anonymand számaival és nullára beállított origóval alább közöljük. Ha szabad véleményt nyilvánítani a róla, és amennyiben az ő adatait elfogadjuk valóságnak, akkor azt kell mondanunk, hogy az új ábra lényegesen nem változtat a poszt eredeti mondanivalóján, ami provokatív módon az volt, hogy lehet ugyan alkudozni néhány %-ot a poszt által közölt számokon, de az lényegi elmozdulást nem jelent arról az állításról, miszerint a szocialisták nyolc év alatt végzetesen eladósították az államháztartást, és ezt az eladósodási folyamatot a Fidesz kormány az elmúlt három évben legalábbis megállította, kicsit csökkentette. De feltételezzük, hogy minderről majd ő maga kifejti a véleményét. Az adatok forrásáért vagy számítási módszertanáért is anonymandhoz lehet fordulni. A közölt adatok valóságtartalmáért felelősséget nem vállalunk. (Nívó blog)"
Mosolyra késztetett.

anonymand 2018.03.08. 03:12:42

@Tyson925:

Rendezi a gondoltait.
Mert a nemzetközi helyzet fokozódik.
"Kovács Zoltán szerint sokkal jobb a helyzet, mint ahogy az kívülről látszik
Szerdán közzétette az Európai Bizottság Magyarországról szóló jelentését. Ebben írnak sok jó dologról meg sok rosszról, dicsérik például a gazdaság helyzetét, de nem tartják elégségesnek a szegénység elleni küzdelmet, és szerintük az egészségügy és oktatás helyzete sem rózsás.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint viszont ez az országjelentés egy "politikai és kampányjelentés, amelynek jellegzetessége, hogy csak negatívumokat tartalmaz."

A kormány pedig úgy tűnik, a kritikák megfontolása helyett inkább a tagadás stratégiáját választja. Kovács szerint a jelentés nem tükrözi "a kormány által rendelkezésre bocsátott és nyilvánosságra hozott eredményeket." Egyébként van arra is válasza, hogy miért húznak le minket ennyire. Mert a jelentés készítésében részt vett Magyar György baloldali képviselőjelölt fia is, Magyar Gábor."
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/07/valasztas_kampany_percrol_percre/kovacs_zoltan_szerint_sokkal_jobb_a_helyzet_mint_ahogy_az_kivulrol_latszik/

"Szerdán közzétette az Európai Bizottság Magyarországról szóló jelentését. Ebben írnak sok jó dologról meg sok rosszról, dicsérik például a gazdaság helyzetét, de nem tartják elégségesnek a szegénység elleni küzdelmet, és szerintük az egészségügy és oktatás helyzete sem rózsás." - hogyan lehet ezt a tőle megszokott módon optimistán elővezetni?
Szemelgetve, csak a pozitívumokra koncentrálni és figyelmen kívül hagyni a kritikus elemeket (ölég nehéz feladatnak tűnik), vagy követni G. Kovács Zoltán kormányszóhordó taktikáját, s a baloldal ármánykodásának beállítani a kritikus elemeket (mintha azok lennének nagyobb számban).
Dilemma a javából.

Megjegyzem, a meglevő pozitívumok jelentős része éppen úgy mint korábban, az Uniós pénzeknek köszönhető, csak ennek beismerése lelki törést okozna neki.
A GDP-növekedés örvendetesen nagy, csak régiós összevetésben nem tűnik annyira fényesnek, és a zemútmajdnyócév átlagát tekintve már nem is annyira ragyogó.
Az otthonukban kihűlés által elhalálozottakkal sem nagyon lehet dicsekedni.
A korrupcióról, OLAF ide, OLAF oda, jobb hallgatni.
Czeglédy esete a gazságszolgáltatással nehezen tekinthető a jogállamiság glóriájának.
Az oktatás helyzetéről sem sok jót lehet leírni.
A futballról pedig szó se essen (bár anno nagyon helyeselte, hogy oda dől a pénz).
Szóval, nincs egyszerű helyzetben.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.09. 22:15:21

@ccactus: "+414%. Ennyivel ugrott meg a magyar focikubok költése külföldi játékosok megszerzésére. 300 000 dollár fölötti átigazolás évekig egy sem volt, 2017-ben 9 (!). A jelenségre még a FIFA is felfigyelt, mert külön oldalas elemzésben ecseteli. Felveti a klubokat a közpénz, és a pénzbőség miatt inflált fizetésekkel - sokkal magasabbak, mint több, eredményesebb focit felmutató szomszéd országban - idevonzzák a közepes minőségű külföldi labdarúgókat, hiszen máshol ilyen gyengécske teljesítményért nem lehet ennyit keresni (9000 euró körül van a havi átlagfizetés). Újabb garancia a fociszocializmus további süllyedésére, minél több benne a teljesítmény nélkül kiáramló lóvé, annál rosszabb lesz. Az adófizetők pénzéből.
"
www.fifatms.com/wp-content/uploads/dlm_uploads/2018/01/GTM_2018.pdf

ccc... Meg jo hogy rendbe lettek teve a penzugyek, mi, kaktusz elvtars...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.10. 12:36:50

@anonymand: „De olyan egyetemek meg főiskolák vannak, hogy annyit érnek, mint vászontarisznyán a lakat, némelyik. Avval nem lehet elhelyezkedni, a magasba néző diplomával nem lehet elhelyezkedni. Egyáltalán, semmi ilyen nincs. Hát ne vicceljünk. Ehelyett mondjuk egy tetőfedő mennyivel jobban jön. És attól, mer valaki tetőfedő, még nem hülye. És nem kulturálatlan ember, és így tovább. Hanem végzi a munkáját, méghozzá olyan munkát, amit te komám, nem tudsz elvégezni a professzori székből. Ez a helyzet, és ebből meg lehet élni. Leszoktatták a munkáról az embereket, mások dolgozzanak helyettetek. A Trump most ezt csinálja vissza.”

Hivatalos Fidesz allaspont, igy mar ertheto, miert kellett szetverni az oktatast.

Ugy latom, megfutamodott ez a gyava kaktusz...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.13. 22:09:49

@anonymand: merhetetlen nagy gyavasag kaktusz koma reszerol ez a megfutamodas... Kun Bela is elrepult Moszkvaba anno...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.14. 20:30:31

@ccactus: Anno, a hazug, komcsi smidtpalit is megvedted. Nem kene egy poszt az oreg kosa vedelmeben? Csak tudod, mert a penzugyek rendben vannak. Vagy itt arra gondoltal, hogy a fideszesek rokonainak, meg a te penzugyeid rendben vannak?

Imadom a trapistát 2018.03.14. 20:40:12

@Tyson925: Hogy egy klasszikust idézzek, a politikusok olyan államférfiak, akik az állam ügyeit intézik, például kölcsönöket vesznek fel, vagy adókat módosítanak. A politikusok éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy az ország lakói nyugodtan hajthassák álomra fejüket egy dolgos nap után!

Sajnos napjainkban egyre jobban elterjed, hogy a politikusokat leszólják, munkájukat semmibe veszik. Ez azért van, mert a sok suttyó parasztnak minden magas, ami nem a zabálás-szarás-baszás háromszögből kerül ki! Ha olyan kurva jó politikusnak lenni, Te miért nem vagy az, kispofám?!

Barom.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.15. 06:26:17

@Imadom a trapistát: Na, nezd csak, visszatertel kaktusz?! Hat, stilus maga az ember... :DDD

Imadom a trapistát 2018.03.15. 06:58:33

@Tyson925: Stílusát tekintve az abszurd humor kategóriájába helyezném előbbi felszólalásom. Ami a te stílusodat illeti drága barátom.... Pfff. beteges. Nem is hergellek tovább. Jól el vagy te itt egyedül is. Csak egy utolsó szívből jövő és józan ész diktálta jó tanács: Lazítsál! Gondolkozz el ezen légy szíves.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.15. 06:59:03

@anonymand: "A Fidesz vagy csak kicserélte választóit, vagy nagyjából tíz év alatt 180 fokos fordulatra vette rá őket, derül ki a 444.hu számára a Medián által készített nagymintás felmérésből. 1200 embert kérdeztek meg, a mintában szereplők tükrözik a magyar szavazókorú lakosság összetételét.

Amíg hat számunkra releváns nagyhatalom közül Oroszországról a legrosszabb átlagosan a magyarok véleménye, addig a Fidesz szimpatizánsainál ez egyáltalán nincs így, ők húzzák fel az átlagos álláspontot.

Több oldalról végigkérdezve pedig az látszik, hogy Magyarországon messze a fideszesek kezdtek el leginkább vonzódni Oroszországhoz, még a jobbikosoknál is látványosan jobban kedvelik az illiberális demokrácia mintaországát.

A fideszesek gondolják leginkább azt, hogy Magyarországnak akkor jó, ha Oroszország erős, ellentétben a társadalom többi részével, még a jobbikosokkal is. Emellett minden más párt híveinél kevésbé aggódnak azon, hogy Oroszországnak túl nagy befolyása lenne Magyarország ügyeibe.

Ahogy például azt is nekik köszönheti Putyin, hogy hét megkérdezett nemzetközi vezető közül Putyin a második legkedveltebb nálunk. Sőt, a fideszesek szerint összességében Putyin tevékenysége áldásos. További részletek a cikkben, a lap egyébként ma egy összeszedettebb videót is készített a magyarországi orosz befolyás növekedésének áttekintéséről."

Marcius 15-en unnepeljuk azt a szabadsagharcot, amit az oroszok folytottak verbe. A fideszesek meg az oroszokban biznak. Nehez erre szavakat talalni

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.15. 07:00:09

@Imadom a trapistát: Kaktusz koma, megvan-e mar a szamologep? :DDD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.15. 07:04:22

@Imadom a trapistát: Es mi van a hires "vitassuk meg" szlogennel? Megfutamodtal kaktuszka? Nem ez az elso eset, h kiderult h hazudtal, nincs itt semmi uj...

Imadom a trapistát 2018.03.15. 07:07:15

@Tyson925: Visszaolvastam az utolsó tíz kommentedet. Nagyon durván nyomod! Be fogsz csavarodni ha így folytatod.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2018.03.15. 07:18:45

@Imadom a trapistát: JAJ, orulok, hogy igy aggodsz! De nem fura, hogy nem kaktuszka miatt aggodsz? Ugy eltunt, miutan lebukott a mocskos kis hazugsagaival... Bar gondolom ma, ott lesz az elso sorban.

anonymand 2018.03.15. 15:07:49

@Tyson925:

"A Fidesz vagy csak kicserélte választóit"... - nem értek egyet a Mediánnal.
Nincs "vagy".
A leghatározottabb véleményem, hogy lemorzsolódás ugyan lehetséges a hívők táborából (az utóbbi időkben nyilvánosságra került és vállalhatatlan tények hatására), de nem cserélődtek ki.
Korábban is a vakhit volt a jellemző, most is az.
És mindig abban hisznek vakon, amit G. Bonsai Duce akar, állít, hazudik.

Példaként felhoznám az SzDSz-t.
Viszonylag jelentős szavazótáboruk volt, míg rá nem jöttek, hogy nem valódi szabad-demokraták, és kipukkadt a párt, mint egy szappanbuborék.
Mert kiábrándultak a hazudságaikból.
Egy Fidesz-KDNP hívővel ilyesmi elő nem fordulhat, ezért van jelenleg is cca 2 milliós tábor.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2021.11.03. 11:49:16

@ccactus: Úgy látszik az idő azért végül válaszolt, mennyire jól sikerült a reform.
g7.hu/kozelet/20211102/raktarosi-fizetesert-robotol-tobb-ezer-tanarseged-es-adjunktus-a-magyar-egyetemeken/

"A főiskolai és egyetemi oktatók szürreális bérhelyzetére már 2017-ben rávilágított a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, amikor kiszámolta, hogy egy Aldi-raktáros többet keres, mint egy docens"

Konkrétan, hazaárulás amit itt műveltél, és mihez azóta is tapsikolsz!
süti beállítások módosítása