Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Te miért veszel "áfacsalt" terméket?

2014. február 22. - Nívó blog

Szerintem a volt NAV-os Horváth András harca az áfacsalás ellen hiábavaló. Habár a legtöbb ember szimpatizál vele és munkájával, de valójában a magyar vásárlóknak igen nagy szükségük van az áfacsalt termékekre -mert "olcsó". Pedig nem, de erről majd később.

Nem titkolom, magam is foglalkozom olyan termékkörrel, melyben van áfacsalt termék is. Nem nehéz az ilyet lebuktatni: meg kell nézni egy olajos vagy cukros raklapot, és érdekes dolgokat lát rajta az ember: Szerbiában gyártották, az úticél Szlovénia volt, de végül egy szlovák cég számlázta ki a magyar multinak az áru ellenértékét - miközben a termék marha olcsó átadási áron jutott el hozzánk, olyanon, hogy a termékkör magyar gyártója szinte sírt, hogy ezt az árat ő nehezen tudja megközelíteni, mert ő rendesen befizeti az adót. Szóval az a raklap megjárta Közép Európát, és a gyártási-szállítási költség (nem olcsó ám az üzemanyag!)-esetleges el nem titkolt adó összege még így is jelentősen kisebb átadási árat jelentett, mint a hazai szállító terméke. Csak éppen itt nem azért, mert a külföldi gyártó olyan hú de versenyképes lett volna, hanem pusztán mert megcsinálták azt a trükköt, amit ma úgy hívunk, hogy áfacsalás.

A botrány persze kihatott a mi cégünkre is: habár a szerződéseket már eleve úgy írták meg, hogy a termékek "tisztaságáért" a beszállító cég felelős - ezen ne csodálkozzatok, több tízezer terméket nehezen tud egy kereskedelmi egység egyenként ellenőrizni -, de egy esetleges botrány kihatott volna a cég jó hírnevére is. Dönteni kellett: vagy folytatjuk ezen termékek forgalmazását (amikről még nem derült ki, hogy áfacsalt), és ezzel hiperolcsó árakat tudunk produkálni, vagy az erkölcs kerekedik felül, és hagyjuk ezen termékeket. Most tudom, hogy nem sokan hisznek nekem, de nálunk ez utóbbi győzött.

Mondhatnánk, hogy hurrá, győzött az igazság, és végre vége ezen tisztességtelen eszközökkel dolgozó beszállítói körnek, de sajnos ez csak illúzió. Ugyanis konkurenciáink többsége korántsem volt ennyire szemérmes, és továbbra is folytatja a korábbi gyakorlatot - csak gondolom, most már a beszállítók is óvatosabbak, kicsit jobban palástolják az áfacsalást. És bizony nálunk a legolcsóbb termék 20-30 forinttal drágább, mint a némelyik konkurenciánál. 

És itt jön be az a dolog, ami teljesen megdöbbentett: a vásárlói reakciók. Mikor minden nap mindenhonnan folyik az áfacsalásos téma, mikor sorra dőlnek meg régi, "marhaolcsó" fantáziamárkák, mint legutóbb a Sovereign cukor (mutassatok olyan embert, aki nem vett még ilyet), szóval mikor már az emberek valamennyire tájékoztatva vannak, hogy bizony ezen termékek még itt vannak a polcokon, és jelentős károkat okoznak az államnak és a magyar gazdaságnak - a vásárlók még mindig ezeket keresik. Nem egyszer hallom: "menjünk át az XY-ba, hiszen ott a Z márkájú termék ára olcsóbb, mint a az itteni legolcsóbb cucc" - miközben a Z márka címkéjének-dobozának elolvasásakor szinte rögtön rádöbben az ember, hogy ilyen áron ilyen termékkört ilyen szállítási költségek mellett nem lehet adni! Az eredmény: a tisztességesen játszó bolt forgalma visszaesik, a tisztességtelenül játszóé meg nő. A tisztességtelen eszközökkel operáló cég forgalma nem változik, a hazai szállító meg tovább sír. A vásárló meg visszakacsint a tisztességtelenre, hogy " te vagy az olcsóbb, inkább nálad vásárolok, mert megspórolok 20-30 Ft-ot.

Pedig dehogy spórol meg. Elhiszem, hogy nagyon sok szegény család él Magyarországon, ahol minden forint számít, mert a dolgozó keveset keres, vagy nincs is munkája, de talán el kellene gondolkodni, hogy mit kellene tenni azért, hogy ez ne így legyen. Talán érdemesebb lenne a hazai gyártó nem sokkal drágább termékét megvenni, mert ő fog munkát adni, nem a szerb gyártó vagy a szlovák importőr? Talán lehetne további adócsökkentésen gondolkodni, abban az esetben, ha minden kereskedő tisztességesen befizetné az adót, és a vásárlók ezen termékeket részesítenék előnyben, nem az áfacsaltat? És akkor akár 20-30 Ft-nál is több pénz maradna a vásárló zsebében? Egyszerű összefüggések ezek, és a "vedd a hazait!" vonal szinte csak nálunk szitokszó, a jobb sorsú nyugat-európai országokban nem, de hát pont ezt a szemléletet nem sikerült átvenni az EU boldogabb felétől. És míg mi boldogan vásároljuk a külföldi szemetet (mert ezen termékek minősége sokszor az, pl. próbáljátok ki a legolcsóbb külföldi cukrot, meg pl. valamivel drágább magyart), mert "olcsó", addig szép csendben tönkretesszük a még megmaradt hazai ipart. És akkor még nem is beszéltünk pl. a "kínai piacok" bármelyik fajtájáról, ahová sokat jár a magyar ember, mert hú de olcsó.

Csak éppen a tisztességtelenül játszó kínai nem ad neked munkát. És a tisztességtelenül játszó szerb-szlovák sem. Valahol ezt is tessék fejben tartani, mikor legközelebb vásárolni tetszik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr925826560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.02.23. 12:49:38

@monddazigazatmar:

"Mutass már egy céget ebben az országban, akinek nettó gázszámla érkezik, és nem fizeti ki az áfát."

- Kifizeti, majd visszaigényli. De nem ebből az ÁFÁból van a csalás.

JohnHenry 2014.02.23. 12:52:51

@xclusiv: ezt hívják úgy, hogy egymásra mutogatás :)

kisjuci 2014.02.23. 12:53:12

@tobeor: és tegyük hozzá:
amióta nyilvános lett az ÁFA-csalás, nem a csalásban kezdtek el először nyomozni, hanem Horváth András után...
és Polt válaszából azt is tudjuk, hogy az ímmel-ámmal ÁFA-nyomozásban sem a hálózat felderítése történik, hanem a NAV ügyosztály kivizsgálása (lásd még parlamenti papírok)...
lehet, hogy csak az érdekli őket, hogy vannak-e még veszélyesen becsületes emberek közöttük...

fagzal 2014.02.23. 12:55:01

Legközelebb végigkérdezem a pénztárost minden termékről, hogy áfacsalt-e.

apanna 2014.02.23. 12:55:40

@nu pagagyí: Az fizeti az áfát aki a végén eladja a terméket, nincs köztes áfa ha jól tudom.

kisjuci 2014.02.23. 12:56:56

@Sírköves Slomó: az elcsalt ÁFA ajándék az egyenlőknél is egyenlőbbeknek, és többszörösen megfizetendő a magyar állam polgárainak (köztük a szegényeknek is.
mert az elcsalt/kiesett/be nem szedett adót máshonnan kell beszedni.

JohnHenry 2014.02.23. 12:57:29

@tobeor: és aztán a végén lesz egy ország, ahol minden szinten mindenki lop és a másikra mutogat. én nem akarok ilyen országban élni.

Namir 2014.02.23. 12:59:28

@apanna: de van.
befizet (eladási ár áfája)-visszaigényel (beszerzési ár, és költségek áfája) = egyenleg
(+) általánosságban

nu pagagyí 2014.02.23. 13:00:24

@tobeor: Mivel az Áfát is ők csalják, azt mondanám, neked mindegy.

Ugyanezt a pozíciót akkor is élvezhetnéd, ha:
a) több a jövedelmed, mert egy működő versenyszektorban, több lehetőséged van a növelésére,
b) csökkentik az Áfa-kulcsot olyan mértékben, hogy a kevesebb csalás miatti többlet kompenzálja a nominálisan kieső összeget,
c) nagyobb verseny kisebb árakat eredményez,
d) az árakat nem csak az Áfa veri fel, hanem a mindenféle címen kivetett különadók, a szállítást terhelő extrém magas útdíj, az ésszerűtlen adminisztrációs előírások, a lakossági rezsicsökkentés miatt cégekre terhelt magasabb energia díjak. Ezek összességében torzítanak mindent, megoldásuk rendszerszintű változást igényelnek. Rezsimcsökkentést.

tobeor 2014.02.23. 13:01:59

@JohnHenry: pedig már ilyenben élsz. itt tényleg a belek aki becsületes.

lehetne ez ellen tenni rengeteget: kőkemény szabályozás, maximális átláthatóság, a hatalom részéről példamutatás, tisztesség, a csalók látványos leleplezése és megbüntetése, stb. a mostani maffiaállam azonban pont az ellenkezőjére mutat példát. ez van.

nu pagagyí 2014.02.23. 13:11:22

@Namir: Adószakmai kérdésekben én is bátran hagyatkozok Vámosi-Nagy Szabolcsra. Más ügyekben nem hallottam még megnyilatkozni. Ha arra gondolsz, hogy azt mondta nem tartja valószínűnek az 1000 milliárdos becslést, akkor az egy magánvélemény, maga a NAV egyik vezetője is elismerte, hogy reális lehet az összeg:
www.privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=GazdasagiBunugyek&AN=afacsalassors&MN=Hirmix&LN=Hungarian

Persze csak miután hülyét csináltak magukból.

Namir 2014.02.23. 13:19:17

@nu pagagyí: arról nyilatkozott, hogy a NAV rendszere olyan, hogy a vezetők nem tudnak mutyizni.

mement 2014.02.23. 13:21:09

Lehet rosszul emlékszem, de mintha ti bőgtetek volna le csúfosan a "minimálbérből faszán meg lehet élni, sőt még félre is lehet tenni" kampányal a fideszért. Ebből következőleg kurvár nem értem mit nem értesz a vásárlói szokásokon.

Ki kéne húzni a fejed a seggedből...

Namir 2014.02.23. 13:24:49

@nu pagagyí: egyébként ezt a fajta ÁFA-csalást nem a multik követik el, hanem a beszállítóik.

Annyira átszőtte a politika ezt a "sztorit", hogy a baloldaliak azért támadják a NAV/kormányt, hogy a multiknak segítenek ÁFA-t csalni, a jobboldal meg védi őket. Az egész baromság.

A multik amennyire tudom, inkább optimalizálnak, és nem csalnak. Attól még persze megspórolják egy csomó adó befizetését, de az előbbi legális.

Plusz elfogadják az áfa-csalt árut, de azt sem ők csalják el, csak emiatt olcsóbban veszik.

2014.02.23. 13:24:52

Mi a biztosíték hogy a NEM áfacsalt a drágább? Semmi.Maximum holnaptól drágább az áfacsalt is nehogy feltűnjön az árkülömbözet.
Ugyanez a BIÓ feliratura és a Magyar Termék-re is.
Fejétől büdösödik a hal.
Amíg a politikai Népvezetők a legjobb(rosszabb) példamutatók addíg itt nem lesz változás.

nu pagagyí 2014.02.23. 13:31:47

@Namir: Talán egy linkkel segíthetnél, amelyben kijelenteni mondjuk azt, hogy nem állítottak le idő előtt ügyeket. Ilyesmiről biztosan nem nyilatkozott, maximum az Áfáról, vagy a túl nagy adókulcs káros hatásairól.

nu pagagyí 2014.02.23. 13:37:31

@Namir: Van egy probléma. Valakinek adnia kell a pénzt a lánc elején állónak a vásárláshoz. Özv. Nincstelen Tivadarnénak ugyanis nincsenek milliárdjai a sifonérban, de ha lenne sem érné meg neki nulla forint nyereségért csalni.

Nagyzee 2014.02.23. 13:39:24

@Namir: Amcsi sales tax-ről volt szó. Ott tényleg csak a végső eladónak kell felszámolnia / fizetnie a sales tax-et.

Nagyzee 2014.02.23. 13:42:58

@nu pagagyí: Nem kumulálódik semmi. A lánc utolsó tagjának, aki a végfogyasztónak ad el, kell csak felszámítania a sales tax-et.

Egy nem visszaigényelhető, kumulálódó sales tax elképesztően nagy baromság lenne, ugyanis erősen hátrányosan érintené a komplexebb értékláncokat.

Nagyzee 2014.02.23. 13:49:13

@Joooe: Remek ötlet. Tényleg nem lenne feltétlenül baj, ha egy nem visszaigényelhető áfával aránytalanul terhelnénk a komplexebb értékláncokat. Azért próbáld már meg végiggondolni, hogy ez mivel járhatna...

Nagyzee 2014.02.23. 13:58:55

@nu pagagyí: Ez azért nagyon alja, hogy egy adószakértő képes ilyen baromságot lenyilatkozni az egyik legnagyobb országos hírportálnak.

en.wikipedia.org/wiki/Sales_taxes_in_the_United_States

"Unlike the value added tax, a sales tax is imposed only at the retail level."

Holle anyó 2014.02.23. 13:59:26

@nu pagagyí: Nem bizony és az Összefosásra sem, mert velük kezdődött....

Holle anyó 2014.02.23. 14:02:07

@Namir: Ajjjjjaj! VNSZ-re pont nem jó hagyatkozni, továbbá ő már NEM NAV-os, onnan kirúgták, gondolom nem véletlenül (pedig először úgy nézett ki, hogy ő lesz az elnök). Nem, nem a Fidesz rúgta ki.

Holle anyó 2014.02.23. 14:04:06

@Namir: A multik tkp. orgazdák.

Sírköves Slomó 2014.02.23. 14:05:55

Azért vigyázzatok a komcsi adószakértőkkel.

Akik benyalják a szarukat azok Hornnak, Megyónak, Demszkynek, Böszmének meg Libásnak is hittek, Veresről meg Kókáról nem is szólva. Azt hol vannak már ezek a hullák?

szofter 2014.02.23. 14:08:57

Az állam feltételezi, hogy mindenki tisztességes, ezért simán ki lehet rájuk vetni egy 27%-os áfát. Aztán persze a valóság máshogy működik, mint ahogy az állam elképzeli, megjelennek az áfacsalók, mert 27% már olyan sok, hogy még fél Európán körbeutaztatva az árut IS megéri elcsalni. Aztán jön az egyszeri fogyasztó, aki két dolgot néz: a minőséget és a mennyiséget. A minőség nagyjából ugyanaz (cukor, olaj, ilyesmikről beszélünk, nyilván nincs lényeges minőségbeli különbség az egyes márkák között), az árban meg van egy literenként/kilónként 20-30 forintos különbség. Na akkor most magyarázd meg, hogy sokkal jobb lesz nekem, ha a 20-30 forinttal drágábbat veszem, mert akkor abból kap állam bácsi 50 forintot, és akkor abból állam bácsi majd megbízásokat ad a Közgépnek meg közmunkaprogramban rajzoltat napocskát a nyolc általánost sem végzettekkel. És ha inkább magamnak spórolnék 20-30 forintot a cukor kilóján és az olaj literjén, akkor még én vagyok a hülye. Nem az állam, aki pofátlan sarcokat vet ki, hogy megmutassa, ki a jani.

Imadom a trapistát 2014.02.23. 14:09:11

@Holle anyó: Összefosás! :))) Hehehe! Ez mekkora! Én mindenesetre azon gondolkodom, hogy megérdemelnének még egy esélyt! Oké, hogy 50%-ról 85%-ra eladósították az országot, oké, hogy megszüntették a gyedet, szocpolt, 13.havit, 5%-kal megemelték az áfát, 65%-os felső kulcsot alkalmaztak, imf hitelt is felvettek, de végül is el kell ismerni, hogy csak azért nem sikerült nekik a kormányzás, mert az ellenzék mindenben keresztbe tett nekik. Népszavazás meg ilyesmi. Azt kell mondani, hogy még mindig jobbak, mint Orbán Viktátorék. Akkor inkább jöjjön vissza a maszop!!

midnight coder 2014.02.23. 14:14:06

Igazából a legfőbb baj azzal van, hogy az emberek nem annyira akarnak stadiont, 3x-os áron épült autópályát, N+1 gyereket a szabolcsi nemzetiséginek a pénzükből. Sokkal jobban szeretik magukra elkölteni azt. Állam bácsi pedig próbál lenyúlni tőlük amit csak lehet. Erről szól ez a macska-egér játék már a gengszterváltás óta.

Imadom a trapistát 2014.02.23. 14:17:36

@midnight coder: A szociális érzékenységed egyenlő a nullával!

nu pagagyí 2014.02.23. 14:19:02

@Nagyzee: Sajnos annyira nem tudok angolul, de amit kibogoztam abból úgy tűnik, hogy visszaigénylés egyáltalán nincs a rendszerben. Államonként elég eltérőek a szabályok, van ahol fizetni sem kell. Az adót meg csak akkor nem kell felszámítani, ha mentességi igazolást ad a vevő, ami azért nem ugyanaz, hogy egyértelműen csak a végfelhasználónak számolják fel a fizetendő sarcot.

_most_ 2014.02.23. 14:22:52

egyetértek, amíg az adócsalás érdem lesz, és az adócsalók nem lesz társadalmilag kiközösítve, addig nem fog változni semmi, persze azért érthető, hogy az emberek nem akarják a világ legmagasabb áfáját megfizetni, hogy aztán ebből a pénzből stadionokat építsenek, meg Simicska meggazdagodjon.

Áfa Töprengő · http://afatoprengo.blog.hu/ 2014.02.23. 14:33:00

@Joooe: A halmozódó áfával az a baj, hogy ha a gyártás, kereskedelem minden pontján bukják az áfát, akkor a reakció egyszerű: csak a kész terméket fogják Magyarországra hozni, hogy csak egyszer adózzon le. A termelés, megmunkálás meg kiköltözik az országból @xclusiv: olyan helyre, ahol nem kell minden egyes lépésnél adót bukni.

Amerikai sales tax: ebben nem hiszek. Nem véletlen, hogy Amerikán kívül gyakorlatilag ma már alig-alig van hely, ahol ilyesmi működne, míg többfázisú áfa egyre több országban van.
Amerikai sales tax-ben valóban nincsen olyan áfacsalás, hogy láncügyleteket iktatnak be, és a visszaigényelt adót nem fizeti be a másik fél. Viszont az amerikai sales tax, amint jelentős %-ot kezd elérni, könnyen kikerülhető, sokkal nehezebben ellenőrizhető.
Mert a sales tax lényege, hogy csak annak a kereskedőnek kell befizetnie, akiknek a vevője saját fogyasztásra vásárol. Amint nem mindenki köteles befizetni az áfát, ezerszámra kezdődnek az olyan, utólagos viták, hogy "hittem a vevőmnek, aki igazolást mutatott be, hogy ő kereskedni fog", és ezért sales tax nélkül számláztam neki.

Xclusive, tényleg lehet "részletes, felcimkézett áfabevallás". Csak azt vonhatja le a vevő, amit az eladó bevallott, befizetetett. De:
- ténylegesen előbb be kell fizetnie az eladónak az adót, és a vevő mondjuk csak a következő bevallásban vonhatja le az adót? akkor az államnál áll egy hónapig minimum a befizetett pénz. A cégek, nagy vagy kisvállalkozások nehezen fogják finanszírozni, és jogosan fognak morogni rajta, hogy az állam az ő pénzükön ül.
- és amikor tényleg ártatlan vevő van, aki nem tehet róla, hogy az eladó csal (vagy egyszerűen csak pénzzavarba került, és nem tud áfát befizetni). Ha a vevő már kifizette az áfát az eladó részére, akkor is őt kell szivatni, hogy ezt nem kérheti az államtól vissza, mert a partnere csalt?
- és: persze, a bonyolult bevallással a vállalkozások szívnak, nem az állam. Nekik kell innentől hónapról hónapra minden egyes számlájukról bevallást készíteni. Ez nem egyszeri költség: ez folyamatos plusz amdinisztrációs teher, +emberek a pénzügyre, akik ezeket a listákat készítik. Persze, technológia fejlődik, megfelelő elektronikus nyilvántartásokkal sok mindne teljesíthető - de ezek nem olcsó rendszerek.
- ettől függetlenül szerintem erre felé tartunk. A belföldi összesítő jelentés erről szól, csak nagyösszegű számlákra vonatkozik csak.

Többek emlegették az 1700 milliárd forintot. A héten töprengtem rajta, valóban izgalmas kérdés: mi is az 1700 milliárd? Talán nem annyira egyszerű történetek ezek, mint szeretnénk hinni:
afatoprengo.blog.hu/2014/02/17/egy_gondolat_ezermilliardrol

Nagyzee 2014.02.23. 14:34:20

@nu pagagyí: Most erre mit írjak? Oké, hogy nem tudsz jól angolul, de azért elhihetnéd, hogy azt írja, amit én is állítok.

"Unlike the value added tax, a sales tax is imposed only at the retail level."
Az áfával ellentétben a sales tax-et csak a kiskereskedői szinten számítják fel.

"The purchase of goods for further manufacture or for resale is uniformly exempt from sales tax."
A további megmunkálásra/feldolgozásra vagy szimplán továbbértékesítésre vásárolt áruk egyöntetűen mentesek a sales tax alól.

"The resale exemption is the most common use based exemption."
A viszonteladói mentesség a leggyakoribb használat alapú mentesség.

---
"Az adót meg csak akkor nem kell felszámítani, ha mentességi igazolást ad a vevő, ami azért nem ugyanaz, hogy egyértelműen csak a végfelhasználónak számolják fel a fizetendő sarcot2."

De ugyanaz. A legkisebb sufnivállalkozás, aminek keretében John Doe a Walmartban akciósan megvett cuccokat online értékesíti tovább a Craigslisten, is simán kérhet mentességet.

Áfa Töprengő · http://afatoprengo.blog.hu/ 2014.02.23. 14:37:20

A Sales and Use Tax valóban nem halmozódó adó, a hagyományos értelemben. Akkor kell fizetni, amikor a vevő fogyasztó,.
A köztes fázisokban a vevők valamiféle igazolásokat adnak az eladóknak, hogy ők nem fogyasztók, és akkor adó nélkül kapják a cuccokat.
Illetve, kicsit halmozódó talán mégis: azt hiszem, a legtöbb tárgyi eszköz után a cégeknek be kell fizetniük az áfát, mert hogy az náluk felhasználásra kerül.

nu pagagyí 2014.02.23. 14:42:49

@Holle anyó: Azt javasolnám Önnek, hogy szavazzon a Haladó Bölcsődések Szobatisztasági Pártjára. Ők talán még becsületesek.

De ha már itt tartunk, tekintsük fekete dobozként a dolgot és ne érdekeljen minket a münchaunseni szintű öndicséret, koncentráljunk csak a látható, megfogható dolgokra.

Az előző ciklusban kétségtelenül jobban éltünk, mert ki tudtuk fizetni a rezsit állambácsi segítsége bélkül is, több lehetőség volt az emberek előtt, mert működött a versenyszektor (akkor jött be a Merci is, bővített az Audi és nem szenvedtek a sarki boltosok sem). Lényegesen nagyobb értékű beruházás valósult meg a társadalom hasznára a jelenlegihez képest. Volt például panelfelújítási program, többszáz kilométer autópálya épült, dolgozgattak a metrón, felépítették és átadták a Honvéd Kórházat, lényegesen többet költöttek felsőoktatásra, egészségügyre, kultúrára (például évente mintegy húsz magyar film készült).

Ehhez képest ez a kormány négy évig semmit nem csinált, ami társadalmilag hasznos lehet. A pénzünket stadionokba ölte, kétséges, hogy a metrót be bírja-e fejezni, állítólag (talán) a vasutakat fejleszti, ugyanolyanra mint volt.

A négy évnyi pénz (mely nem csak EU-tól, a magyar adófizetőktől, hanem az MNYP kirablása révén a magánemberek megtakarításaiból is származik) úgy tűnik nyomtalanul szivárgott el. Megfogható ellenértéke elenyésző az előző kormányéhoz képest. Adódik tehát a logikus következtetés, hogy ezek többet lopnak. Könnyen megy nekik, mert prímán begyakorolták már az előző ciklusban az önkormányzatoknál.

ezu 2014.02.23. 14:48:51

Te honnan tudod, hogy áfacsalt a cukor amit megveszel az Aldiban? Vagy csak gondolod?

Mária 2014.02.23. 14:52:46

@nu pagagyí:

"Az egyszerű kereskedő nem nyer semmit a dolgon, a beszerzési árra tett árrése ugyanannyi lesz és ő abból él. "

Tegyük fel, ugyanabban a boltban gúlában áll az akciós cukor 210-ért, mellette a polcon a nem akciós cukor 310-ért.

Honnan tudod, hogy a kereskedő a 310-es cukrot drágábban szerezte be, és be lett fizetve utána az értékesítési lánc minden szereplőjénél az áfa?

Honnan tudod, hogy a 310-es cukrot nem ugyanattól szerezte be, mint a 210-es cukrot, és nem lesz rajta +100 Ft haszna, úgy, hogy a "legális" cukor árában adja az "áfacsalt" cukrot?

Ébresztő, kicsi angyal.

Én már láttam a tipikus "áfacsalós" Sovereign cukrot a polcon a "legális" cukor árában.

ezu 2014.02.23. 14:54:24

@vladimir964: Ami (a svájci sajt) nem egy esetben olcsóbb, de sokkal jobb minőségű, mint a magyar. A Cserepestől sokan el vannak ájulva, mert kézműves(az is megérne egy misét, hogy ennyi üzletet hogyan lát el kézműves termékekkel), és számomra nem finom a zöme. Sokkal jobb füstölt sajtok vannak mint az övéi itt is forgalomban, de szinte miden termékére igaz. Csak egy kicsit drágábban adja, mint az átlag.

Na, ezért olyan nehéz Magyarországon magyar árút, nagy tömegben eladni.

ezu 2014.02.23. 14:56:00

@Mária: erről beszéltem. Te mint vevő semmit nem tudsz arról, hogy ki csal el áfát és ki nem. De nem is a te dolgod. A NAV-é.

nu pagagyí 2014.02.23. 14:56:49

@Nagyzee: Azt hiszem az egy dolog, hogy Vámosi hülyeséget írt az amerikai rendszerről, azt neki nyugodtan bepanaszolhatod. Ennek ellenére az általa leírt módszer nálunk használhatóbbnak tűnik a jelenlegi hozzáadott érték elvnél. Az általa kívánatosnak mondott rendszerben nincs mentességi igazolás, így nem is kellene nyomozni, hogy ki él vissza vele és fogyasztja el orvul az adómentesen megvett árut. Mindenki fizet, senki nem igényel vissza. Nekem jónak tűnik a kumulálódás ellenére, vagy talán éppen azért.

Mária 2014.02.23. 14:59:16

@kobalt:

"Mi a biztosíték hogy a NEM áfacsalt a drágább? Semmi.Maximum holnaptól drágább az áfacsalt is nehogy feltűnjön az árkülömbözet."

Így igaz.

A vevő nem tudhatja, hogy a polcon a 300 forintos cukor nem "áfacsalt" cukor, az akciós 200 forintos meg áfacsalt.

Hiszen a vevő nem kérheti el az értékesítési lánc minden egyes szereplőjétől a papírokat. Viszont a kiskereskedő a boltban megteheti, hogy az "áfacsalt" cukrot olyan áron teszi ki a polcra, mintha mindenki mindent mindenhol befizetett volna utána.

nu pagagyí 2014.02.23. 15:01:50

@Mária: A csalást a versenyelőnyért csinálja a lánc végén álló multi. Nagyobb potenciális árrésből (normál+elcsalt áfa) nyilván szabadabban alakítja az árat, alá tud kínálni versenytársának. Hogy aztán ez cukor esetében 210, vagy 310 lényegtelen. Akkora árat mond, hogy hozzá menj. Ébren vagyok.

ezu 2014.02.23. 15:09:10

@nu pagagyí: Gyakorlatilag mindegyik multi azonos áron árul cukrot. Pár forint a különbség. Ami érthető is, hogy mind olcsóbb, mert a kisközért nem öt kamionnal rendel, hanem három zsákkal. Az árból biztosan nem tudod meg ki csal áfát. Mert biztos lehetsz benne, hogy arra az esély, a kisközérnél semmivel nem kevesebb. De neki áfa nélkül is drágábban adják a kis mennyiség miatt. (Tudom. Valamikor vendéglátós voltam és volt egy boltunk is mellette. A Coca-Cola nekem drágábban szállított, mint amennyiért a multik adták.

nu pagagyí 2014.02.23. 15:17:16

@ezu: A sarki boltos nem részesedik az árut tisztára mosó közvetítői lánc hasznából, az a multiké. Az azonos ár magyarázata pedig az, hogy 1000 milliárd Áfát csalnak el, amiből visszaszámolva áru értékre azt jelenti, hogy szinte a teljes kiskereskedelem áfacsalásban érintett árukkal üzletel. Aki szervezi az nyilván jobban jár és ez jellemzően nem a sarki boltos.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.23. 15:20:49

@eßemfaßom meg áll:

Ez a lényeg:

www.origo.hu/itthon/20131208-a-negymilliardos-abdai-afacsalas-tortenete.html
"Az adóhatóság szerint a csalás 2008-ban kezdődött, és egészen a 2011. őszi razziákig tartott. "

teszem hozzá, Horváth szerint is legkésőbb 2008-ban már javában folyt az ÁFA csalás.

Azaz az MSZP tétlenül nézte, hacsaknem a Simon félék maguk szervezték, az ÁFA csalásokat, a Fidesz kormány pedig elkezdte felkutatni, és megbüntetni az ÁFA csaló cégeket.

ezu 2014.02.23. 15:21:42

@nu pagagyí: Ugye te soha nem voltál boltos?

Etniez 2014.02.23. 15:21:48

Kedves Nívó!

Nagyon régen olvastam már a blogodat, jó sokszor fel is nyomtad a vérnyomásomat, mivel fényesre políroztad a ....-nak a ...-ját.

Ez most egy picit összeszedettebb poszt.

Kezdjük, 4 éve a kedvenc kormányod van hatalmon, ennek ellenére nem foglalkoztak ezzel a témával. Ezt a szerencsétlen Horváth urat is eltakarították a színről, ahelyett hogy a mindenki számára ismert problémát próbálták volna megoldani.

Ugye ellopták a jövő nyugdíjasainak a pénzét, meg csináltak pár huncutságot, hogy pénzt szerezzenek...

Na most kezdj el gondolkozni azon, vajon miért nem érdekelt a kedvenc kormányod, hogy növelje az adóbevételeit ezen az áron.

Az emberektől meg kár elvárni azt, hogy fizessen többet,

1. nincs több pénze az átlag magyarnak, hiába szépek a statisztikák
2. nem az ő dolga, hogy rend legyen
3. a drágább termék, lehet hogy ugyanolyan áfacsalt, ez a polc mellett nem tudod eldönteni

ezu 2014.02.23. 15:24:27

@Etniez: 2008-ban már folyt a dolog, Horvát szerint (szerintem meg már sokkal, de sokkal régebben is), aki most politikusként indul.

Etniez 2014.02.23. 15:26:34

@ezu: Ne mondtam, hogy az Mszp nem sáros.

ezu 2014.02.23. 15:33:25

@Etniez: De azt se mondtad, hogy igen. Csak én hozzátettem, mert csak négy évről beszéltél.

Minndegyik kormány szarik rá, mert eddig mindegyik alatt lehetett áfát csalni. Nagyban és kicsiben is. Jól megfizetett, szakmájukhoz értő, a második kis hibánál kegyetlenül kibaszott állami alkalmazottakra lenne szükség! Az meg nincs. Csak a felső vezetői szinten. A többi meg persze, hogy lop, ahol éri. Százötven, kétszázezres bruttó bérért ki a faszom nem megvesztegethető, ki nem lop ahol csak tud? Csak a szentek. Azok meg viszonylag kevesen vannak.

ezu 2014.02.23. 15:36:33

@ezu: A felsővezetői szintet fizetik meg.

Félreérthető voltam.

Etniez 2014.02.23. 15:41:54

@ezu: Azért írtam az elmúlt négy évet, mert

1. unom az elmúltnyolcévezést
2. a bloggazda régebbi posztjai ódákat zengtek a mostani kormányról. Az utóbbiakat szerencsére nem olvastam, lehet azóta kigyógyult.

Én 2 éve elköltöztem otthonról, ezért nem érint a napi ...odás, de az otthoni ismerőseim túlnyomó része szarul érzi magát otthon. Ez a legjobb szó, amikor hazamegyek, csak keserűség, savanyúság és reményvesztettség jön velem szembe. Ez nektek nem tűnik fel annyira, nekem igen.

Nagyon jó ez a rezsicsökkentés, meg ingyen 150 forint, de emlékeim szerint ez előtt a kormány előtt nem kellett ilyen a normális megélhetéshez. Nem hiszem, hogy tapsikolni kellene ahhoz, amikor valakit belöksz a vízbe, de utána dobsz egy mentőövet.
Azt meg nagyon sajnálom, hogy úgy látszik kapnak még négy évet, mert egyszerűen nincs ellenfelük, az egész magyar politikai elit leszerepelt. Még egy ennyire gyenge teljesítményt nyújtó kormányt sem tudnak leváltani és elzavarni.

Az ukránok mennyivel tökösebbek, de a forradalom után ott sem várható sok javulás, a szőke hölgyemény sem tiszta kezű kisasszony. De ez egy másik sztori.

ezu 2014.02.23. 15:49:20

@Etniez: Te unod, de a tények azok tények.

Mert 2010 előtt mindenki normálisan megélt, nem nyomorogtak milliók, miközben a tótok nyolc év alatt 25%-os fizetés hátrányból 2010-re húsz százalékos előnyt csináltak. Ha a bolsik jók lettek volna (csak annyira mint a tótok,akik itt élnek velünk), akkor ma a nettó átlagkereset lenne kétszázhúsz nálunk, nem a bruttó. De az a tótoknál annyi (akik 2003-ban még negyedével kevesebbet kerestek mint mi), nálunk százötven.

Hol van itt olyan probléma mint Ukrajnában? "Elvtárs" ne beszélj hülyeségeket!

Na, itt abba is hagyom. És még te unod, az elmútnyolcévetzést?

Etniez 2014.02.23. 15:52:31

@ezu: És az elmúlt 4 évben hogy alakultak a tótok és a magyarok viszonya? Úgy olvastam, hogy ők tovább gazdagodtak, mi meg csökkentünk.

monddazigazatmar 2014.02.23. 16:01:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Nem, nem igényli vissza, hanem levonja a befizetendőjéből. Kiállít egy hónapban számlát aminek az áfája 100ezer, és a havi gázszámla 10, akkor 90et fizet be.
Én tudom, meg értem, hogy hogyan megy a csalás, de itt a hozzászólók háromnegyedének fingja sincs róla.

Nagyzee 2014.02.23. 16:18:35

@nu pagagyí: Ja, minek is nekünk komplexebb iparágak? Elég komoly versenytorzító hatása is lenne, ugyanis az olyan nagy cégeknek kedvezne, akik az értéklánc / termék-előállítási folyamat lehető legnagyobb részét képesek házon belül megoldani. De méginkább azoknak, akik külföldön gyártatnak.

Nagyzee 2014.02.23. 16:19:51

@monddazigazatmar: Ha nettó áfa-visszaigénylő pozícióban van, akkor vissza is tudja igényelni.

(A példádban gondolom nem a gázszámla, hanem a gázszámla áfája 10 ezer mellesleg.)

Etniez 2014.02.23. 16:56:22

@Etniez: Nagy lett a csönd ezu.

Mária 2014.02.23. 17:11:19

@nu pagagyí:

"A csalást a versenyelőnyért csinálja a lánc végén álló multi."

1. Nem a lánc végén álló multi csinálja a csalást.

2. A multi versenyelőnye nem a fillérbaszásban van, hanem abban, hogy nagy tételben tud beszerezni, erős az érdekérvényesítő képessége a beszállítóival szemben, csilliárdokat képes költeni relámra és évekig tudja akár a veszteségeit is finanszírozni egy adott országban, a más országokban realizált nyereségéből.

eßemfaßom meg áll 2014.02.23. 18:04:51

@Gyorgy Nagy: "Majd ha az àfa 10 - 12% akkor kérük számlát! A 27% -kal világ elsök vagyunk! Köszi kicsi Viktor!"

a 20-25%-nál kérték-e számlát és megköszönted-e Ferencnek és Gordonnak?

Imadom a trapistát 2014.02.23. 18:50:12

Aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha időnként megbasszák!

Imadom a trapistát 2014.02.23. 18:52:40

@eßemfaßom meg áll: Dehogy kért! Csak írkál a fotelből össze-vissza. Lerí róla, hogy egy fillérje sincs!

xclusiv 2014.02.23. 20:33:55

@Sírköves Slomó: "Azt majd magyarázd el hogyan raktál a bruttó bérktg-re ÁFÁT, megbeszélem a könyvelőmmel..:)"

Javaslom, hogy tedd meg.
Az első kezem ügyébe eső kalkulátorral számoltam egyet, bruttó 150 fizu az 98 nettó, és a munkaadónál 193 bérköltség. De ugye a munkaadó (a példámban a festő, akinek a segédje az alkalmazottja) kiállított számlája nyilván ÁFA köteles, szóval neki csak a segédje bérének kifizetéséhez lennie kell 193e + ÁFA bevételének, és ezt a 193 x 27% = 52e ÁFA nyugodtan írható az alkalmazott költségéhez, még ha nem is azon a soron jelenik meg a könyvelésben.

xclusiv 2014.02.23. 20:37:12

@Ruszin Zsolt: "A megoldást úgy hívják: tételes áfa. A cégek így vallanak és azonnal (értsd: napokon belül) lebukik, aki a fizetendő adót nem vallja."

Az csak papíron megoldás, és papíron jellemzően be is van vallva az áfa. Csak épp befizetve nincs, az a baj.

xclusiv 2014.02.23. 21:13:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "Ezt fejtsd ki egy kicsit részletesebben légyszi!"

Nagyon egyszerű a történet. Ma az áfacsalás nagyrészt (de legalábbis nagyban) úgy történik, hogy az eladó eladja a terméket X Ft + ÁFA értékben a vevőnek, a vevő az összeget kifizeti, az ÁFÁT visszaigényli (leírja az általa fizetendőből), csak ugye az eladó nem fizeti be. Így néhány komolyabb tranzakció után lesz egy csődbement cég X milliárd Ft ÁFA tartozással egy hajléktalan tuladonában, vagy épp Kaya Ibrahiméban, ez részletkérdés, a lényeg az hogy a tartozást behajtani nem lehet.

Ezért lenne az jó megoldás, hogy minden kiállított áfás számláról menne egy bevallás a NAV-hoz (akár a számlázóprogramból, online), ami tartalmazná a dátumot, az eladó és vevő adatait (adószám, stb.), nettó összeget és az áfa összeget. És minden ilyen számla mellé kerülne két rublika, miszerint az áfa befizetésre került-e, valamint visszaigénylésre került-e. Ezt látná az eladó és a vevő is, és mindkettő minden áfabefizetésnél és visszaigénylésnél tételesen felsorolná az adott számlák egyedi azonosítóját, aminek az áfatartalmát az adott tranzakció érinti. A logika egyszerű, ami nem került befizetésre azt nem lehet visszaigényelni, és amit már visszaigényeltek azt nem lehet még egyszer.

Ezzel két probléma van, az egyik, hogy ezzel a vevőre terheljük azt a feladatot, amit az állam nem képes vagy nem hajlandó elvégezni. Nos, valóban, ez szopó, de legalább őszinte helyzetet teremtene. Erre jó megoldás lehetne a fordított áfa, vagyis hogy a végső eladó fizeti be az áfát, de ezt az eu állítólag nem szereti, legalábbis általánosan nem. Viszont az állam csinálhatna egy elszámolócéget (amit ideális esetben mentesítenek a tranzakciós adó alól), amin az ilyen tranzakciókat "keresztül lehetne folyatni", vagyis az vevő nekik utal, ők pedig a számla alapján utalják az áfát az államnak, a nettó összeget pedig az eladónak. Mindezért persze fel kellene számolni valami jelképes (a költségeket fedező) jutalékot, de ha igazak az elcsalt áfa ezermilliárdok, akkor mehetne akár ingyen is, az államnak ez még így is nagyon jó lenne.

A másik probléma a kamu export, vagyis hogy papíron kiviszik a terméket az országból, az áfát visszaigénylik, és stb. Erre az lenne a megoldás, hogy az export áfája csak akkor lenne leírható, ha erről a célország adóhatóságától pöcsétes papír lenne, hogy ez ott tényleg bekerült a rendszerbe. Perszer ezt kicsit macerásabb ellenőrizni, de nem megoldhatatlan feladat, csak akarni kellene.

xclusiv 2014.02.23. 21:21:31

@nu pagagyí: "A diktatúra hatékonyságát biztosan emelné. Törekszenek is rá, online-pénztár, tételes számlabevallás egyelőre csak az egy partnerrel kapcsolatos 2 millió forint feletti Áfa tartalmú számlákról."

Hagyjuk már a diktatúrázást, az adócsalás minden valamire jogállamban főbenjáró bűn. A pénztárgépes dolog baromság, nem ott lehetne ezt megfogni.

"A helyzet viszont az, hogy például a Horváth által leírt csalási módszernél nem kell konkrétan visszaigényelni Áfá-t, mert csak pont annyi költséget csal el a cég, hogy ne kelljen a papíron beszerzett áru után Áfá-t fizetnie. A költségszámlát kibocsátó cég pedig akkor még legálisnak tűnik, csődbe majd mindketten némi spéttel fognak, amikor az áru már nyolc-tíz kézen átment."

Tiszta sor, viszont az én módszeremmel költségelhetnek akárhogy visszaigényelni (vagy leírni) csak akkor tudják az áfát, ha az befizetésre is került. Szóval költségelhetnek akármit, ha a kamu számla áfája nem kerül befizetésre, akkor az egész láncban bukik a mutatvány.
Sőt, mivel hogy jelenleg az áfa befizetési kötelezettség a számla befizetésekor keletkezik, ezért akár az is elég lenne (az én módszeremmel), hogy a vevőnek nem kell kifizetnie azt a számlát, aminek az áfája nem került bevallásra vagy befizetésre.
Probléma megoldva.

xclusiv 2014.02.23. 21:42:48

@KissGecihuszár: "Szerintem pedig az egész ÁFA és úgy általában adó és járulékcsaló attitűdünk a kunfajta "magyarosch" hozzáállásunkból eredeztethető, mégpedig abban a masszív destrukciósból, mely "a jó öreg KirályMátyás" halála óta bennünk van, azaz beinteni az aktuális (elnyomó) regimenek; Töröknek, Habsburgnak, Nácinak, Ruszkinak, a módszerváltás óta pedig az ex elvtársakból vedlődött "urakénak"."

Arról a Mátyásról beszélsz, aki minden évben beszedette a rendkívüli hadiadót? :)

"Édes mindegy, hogy hány % lenne az ÁFA kulcs, ha akár 1% esély lenne annak elcsalására, akkor azt a legtöbb honfitársunk önként és dalolva megcsinálná!"

Itt összemosol több problémát, és mindegyik önmagában is (ind)okot adna az adócsalásra. Mert ugye:
- kurva magas az adókulcs
- lényegében az állam hagyja, hogy csináld
- látod, hogy a befizetett adót mire és milyen hatékonysággal költik el
- és azt is, hogy ha mindet befizetnéd az se lenne elég nekik "fent"

Szóval ilyen körülmények között nem lehet azon csodálkozni, hogy ekkora a szürke és feketegazdaság ebben az országban...

xclusiv 2014.02.23. 21:43:39

@eßemfaßom meg áll: "Ja az a 2009-es 20-ról 25% az demokratikus örömünnep volt, de 25-ről 27% maga az orbáni horror."

Azt azért tegyük hozzá, hogy 25-ről 20-ra is ők vitték le, a mocskos szemetek...

xclusiv 2014.02.23. 21:49:45

@Namir: "a járulékfizetésnél becslések szerint kb. 30% a csalás mértéke. Ezzel mégsem foglalkoznak."

Ja, és a járulék is olyan dolog, hogy ha ezt az összeget egy ilyen színvonalú és valószínűségú szolgáltatásért kellene fizetned, akkor simán nem tennéd meg.
Mert ugy mit kapsz a járulékaidért?
- eü ellátást, ezzel itt most leálltam.
- munkanélküliségi segélyt, ezt se részletezném
- nyugdíjat, amit valszeg nem kapsz 20-30-40 év múlva, mert nem lesz aki befizeti.

Ja bocs, ez utóbbi már adó, szóval még csak követelésed se lehet a semmire. És erre megy el a nettó fizetésed fele. Hát izé...

xclusiv 2014.02.23. 21:54:19

@Namir: ""Jó indok az adócsalásra, hogy "mennyivel jobb helyen van az a pénz az embereknél, mint...stadionban, emlékműben stb.".

"De legfeljebb a be nem fizetett adók 1%-a mindez. Így akceptálva a gondolatot, elég ha a maradék 99%-ot befizetik az emberek = 100 alkalomból 99-szer kérnek nyugtát, egyszer nem."

Botorság. 1%, ugyan már, te még hiszel a mesékben?
Az állítólag civil cöfnek dobtak 1 milliárdot, és tök érdekes van egy ellenzékgyalázó plakátkampány, valamiből. Ez a feltételezett 1700 milliárdnak bő fél százaléka, és szerinted csak ennyi van? És ha több lenne a bevétel, akkor vajon úgy lennének vele, hogy egye bassza, nem lopok többet, mert izé?

xclusiv 2014.02.23. 22:00:24

@JohnHenry: "ezt hívják úgy, hogy egymásra mutogatás :)"

Nem, ezt hívják úgy, hogy realitás.
Ugyanis ha választanom kell, hogy 100 ezerért festetem ki a házamat vagy 200 ezerért, akkor a 200-as ajánlat mellé sokkal többet kell letenni, hogy egyáltalán elgondolkodjak rajta. Nagyon sokkal.

És itt egy csumpi festésről van szó, csakis a munkabért számolva, szóval ha nem hoznak topmodelleket hogy leszopjanak (márpedig nem hoznak, mert az extra pénzt az állam viszi), így racionális döntés a fekete vagy szürke vonal. Az eladónak is és a vevőnek is. Az állam pedig így járt, beleértve persze mindazokat akik az adókból élnek fent vagy lent.

Nagyzee 2014.02.23. 22:15:32

@xclusiv: Remek ötletek, csak totál életidegenek.

Szóval ha az eladó csődbe megy, akkor nem tudnám visszaigényelni a költségszámláim áfa tartalmát akkor sem, ha teljesen jóhiszeműen vásároltam? De ha csak éppen likviditási gondjai vannak, és megcsúszik 1-2 hónappal, akkor várjam ki, amíg fizet az államnak? Ezzel az a gond, hogy olyasmit lőcsölne az állam a cégekre, amit ő maga sem tud a saját óriási szervezetével kellően felügyelni. Ha az állam csak fut az áfacsalók után, akkor mégis hogy várhatnánk el, hogy pl. a 10 millió forintos éves forgalmú Gizike és Gézuka Bt. átvilágítsa minden beszerzési forrását?
A másik, hogy épp eleget kell most is várni az áfa-visszatérítésre. Ami itthon van, az röhej. Neked azonnal kell az áfát fizetned, de ha visszaigénylő pozícióba kerülsz, akkor 75 napra fizet csak az állam, addig ők ülnek a pénzeden. Jó lenne, ha további csúszások jönnének még ezen felül. Remekül lehetne előre tervezni a cash flow-t, ha egy külső szereplő befizetéseitől függene, hogy mennyivel tudod csökkenteni az áfakötelezettségedet...

Állami elszámolócég? Az kellene még. Tuti, hogy azon is megpróbálnának nyerni pár milliárdot, hogy pár napot parkoltatnák a pénzt maguknál. De amúgy is kivitelezhetetlen. A nemzetközi, vagy a nem banki tranzakcióval rendezett ügyletekkel pl. mi lenne?

A külföldi adóhatóságtól visszaküldött pöcsétes papír is rémálmaimban jöjjön elő. Amikor elkezdtem a vállalkozásom, a NAV-tól olyan tájékoztatást kaptam, hogy az kell, ha nettó áron szeretnék eladni EU-n kívülre. Aztán utánamentem a dolognak, és kiderült, hogy 1000 EUR érték alatt a postai feladóvevény is elég annak igazolására, hogy az áru elhagyta az EU-t. A vámosok tudták, a NAV adóügyi részlegétől viszont harmadik próbálkozásra sikerült csak kiverni egy helyes állásfoglalást. Jó is lenne, ha minden 100 dolláros eBay-es eladás után fizethetném az áfát, ha a vevő nem küld vissza egy pecsétes igazolást a saját adóhatóságától.

xclusiv 2014.02.23. 22:15:48

@Namir: "arról nyilatkozott, hogy a NAV rendszere olyan, hogy a vezetők nem tudnak mutyizni."

LOL.
X cégnél a vezető szól az adott vizsgálatot végzőnek, hogy itt nem kéne semmit találni.
Y cégnél meg a vezető szól az adott vizsgálatot végzőnek, hogy itt nagyon kéne valamit találni.

Az eredmény pedig a mai jogi katyvasz mellett borítékolható.

Pl. ha jól tudom a nav által kitöltött adóbevallásnál is az a helyzet, hogy ha el is basszák, akkor is a kitöltető szív. És hallottam olyat is, hogy a hetekkel a határidő előtt ajánlva beküldött pekidzs visszament a feladónak, hogy határidó után érkezett be. És most érted, nyilván épeszű ember nem kezd el kardozni, hogy de akkor is. De hallottam már olyan vizsgálatról, ahol a vizsgálatot elszenvedő örült egy párszázezres vagy pármilliós bírságnak, mert ugyan ő mindent a legjobb tudása szerint becsületesen végzett, de ha igazán elkezdenek köcsögölni akkor sokkal több is lehetett volna...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.02.23. 22:26:46

@xclusiv:

Kösz. Értem.

Tovább gondolom.

Lehetne számlabevallás, mondjuk hetente.

Az APEH rendszerében Adószám alapján minden cég azonosítható. A bevallásnál MINDKÉT félnek kelljen megadni a partner adószámát.

Ezekből az adatokból az APEH létre tud hozni egy adatbázist, ahol az összegek (szla ellenérték) szerepel Adószám --> Adószám viszonylatban, és a visszaigénylést csak akkor teljesítenék, ha az be lett fizetve a másik fél által.

Ezt az APEH mai rendszere (már évekkel ezelőtti rendszere) is tudta/tudná.
A gond ott van, hogy ha én mint becsületes vállalkozó veszek valamit egy trógertól, akkor nekem az ÁFÁm bennt áll, csak azért, mert a tróger nem fizeti be.

xclusiv 2014.02.23. 22:41:24

@Imadom a trapistát: "Összefosás! :))) Hehehe! Ez mekkora! Én mindenesetre azon gondolkodom, hogy megérdemelnének még egy esélyt!"

Te se szoptad be a cöfös plakátot? xD
szólni kéne viktornak, hogy "a civilek" olyan szarul plakátoznak az állami milliárdból, amit még az agyhalott fideszfan-ek se szopnak be xD

"Oké, hogy 50%-ról 85%-ra eladósították az országot"

Oké, hogy ez nem igaz, egyik szám se, amúgy meg a fidesz alatt is rekordokat döntöget, pedig még 3000 milliárd ellopott mnyp pénzt beledobtak...
Annyit, mint amit Paks-ra vesznek fel a nevünkben Ivánéktól...

"oké, hogy megszüntették a ... 13.havit"

amit ők vezettek be? és amit a fidesz se "adott vissza"?

"5%-kal megemelték az áfát"

amit előbb ők csökkentettek 5%-al, a fidesz meg a visszaemelés után ráemelt még kettőt?

"65%-os felső kulcsot alkalmaztak"

amit a fidesz bizonyos esetekben 98%-ra emelt, bár ez a haverokra nyilván nem vonatkozott?

"imf hitelt is felvettek"

amit az orbán kormány drágább hitelre cserélt?

"de végül is el kell ismerni, hogy csak azért nem sikerült nekik a kormányzás, mert az ellenzék mindenben keresztbe tett nekik."

Maradjunk annyiban, hogy a fidesz is megtett mindent, hogy nehogy sikerüljön. Persze a szocik önerőből is elbaszták volna, így viszont tuti lett az eredmény.

Emlékezzünk vissza, amikor járai elvtárs felbaszta 12%-ra a jegybanki alapkamatot, aminél egy 9 milliós forinthitel esetén csak a jegybanki alapkamat lett volna havi 75000, azaz hetvenötezer havonta, és abból még a bank nem keresett és tőketörlesztés se volt?
De akkor a szocik voltak kormányon, az volt a lényeg, hogy minél szarabb legyen nekik. És hogy az országnak is szarabb lett? Kit érdekel?
Na valahogy így terjedt el a devizahitelezés...
Apró kis extra, hogy most 3% alatt vágják a kamatot tolvajcsiék, pedig 1 mutató kivételével mindenben sokkal szarabbul áll az ország, és azért az egy mutatóért is elképesztő árat fizet...
Ja, most más van kormányon. Értem...

"Népszavazás meg ilyesmi. Azt kell mondani, hogy még mindig jobbak, mint Orbán Viktátorék. Akkor inkább jöjjön vissza a maszop!!"

Elő kéne venni a régi plakátokat: "rosszabul élünk, mint 4 éve".
És most igaz is lenne...

xclusiv 2014.02.23. 23:07:21

@Áfa Töprengő: "A halmozódó áfával az a baj, hogy ha a gyártás, kereskedelem minden pontján bukják az áfát, akkor a reakció egyszerű: csak a kész terméket fogják Magyarországra hozni, hogy csak egyszer adózzon le. A termelés, megmunkálás meg kiköltözik az országból @xclusiv: olyan helyre, ahol nem kell minden egyes lépésnél adót bukni."

Az én szisztémámban se kell "adót bukni", ha befizeti azt az, akitől befogadom a számlát.
És elvileg az az alap, hogy befizetni, nem?
Épp ezért bullshit amit fentebb összehordtál, mert ha a szokásos jól ismert beszállítódról van szó, akkor befizeti. Plusz ugye adtam is néhány megoldást, ami védene mindenkit.
És ugye elvileg sincs rendben amit írtál, mert az áfa amúgy is halmozódik, csak a mai magyar rendszerben benne van az, hogy valahol elcsalják. Na én ezt szűrném ki...

"Mert a sales tax lényege, hogy csak annak a kereskedőnek kell befizetnie, akiknek a vevője saját fogyasztásra vásárol. Amint nem mindenki köteles befizetni az áfát, ezerszámra kezdődnek az olyan, utólagos viták, hogy "hittem a vevőmnek, aki igazolást mutatott be, hogy ő kereskedni fog", és ezért sales tax nélkül számláztam neki."

És szerinted ez olyan általános in the states? Legalább annyira, mint itthon az áfacsalás, ami a hírek szerint a GDP bő 5%-át kiteszi?

"Xclusive, tényleg lehet "részletes, felcimkézett áfabevallás". Csak azt vonhatja le a vevő, amit az eladó bevallott, befizetetett. De:
- ténylegesen előbb be kell fizetnie az eladónak az adót, és a vevő mondjuk csak a következő bevallásban vonhatja le az adót? akkor az államnál áll egy hónapig minimum a befizetett pénz. A cégek, nagy vagy kisvállalkozások nehezen fogják finanszírozni, és jogosan fognak morogni rajta, hogy az állam az ő pénzükön ül."

Miért ne lehetne akár napi befizetés, akár szerződés szerint egyedileg? Mert az a pénz, ami a cégnél parkol az nem a cégé, hanem az államé.
Könyörgöm, 2014 van, csak szándék kérdése hogy az áfa bevallása és befizetése napi szinten történjen.

"és amikor tényleg ártatlan vevő van, aki nem tehet róla, hogy az eladó csal (vagy egyszerűen csak pénzzavarba került, és nem tud áfát befizetni). Ha a vevő már kifizette az áfát az eladó részére, akkor is őt kell szivatni, hogy ezt nem kérheti az államtól vissza, mert a partnere csalt?"

Nagyon egyszerű: mert az a pénz nem folyt be, amit ő vissza szeretne igényelni. Mégis hadd kérdezzem már meg, hogy a be nem folyt pénzből ő mégis mit igényelne vissza?
És nehogy már az eladó pillanatnyi pénzzavarait, illetve később a beborított cégeket is közpénzből finanszírozzuk, mert valaki szarul jár. Mert a jelenlegi rendszerben minden adófizető jár szarul, kivéve aki csal.
És erre is lenne megoldás, fentebb írtam.

"és: persze, a bonyolult bevallással a vállalkozások szívnak, nem az állam. Nekik kell innentől hónapról hónapra minden egyes számlájukról bevallást készíteni. Ez nem egyszeri költség: ez folyamatos plusz amdinisztrációs teher, +emberek a pénzügyre, akik ezeket a listákat készítik. Persze, technológia fejlődik, megfelelő elektronikus nyilvántartásokkal sok mindne teljesíthető - de ezek nem olcsó rendszerek."

bullshit.
Ha igaz az, hogy évente 1700 milliárd, kiírom: 1.700.000.000 Ft a tét, akkor ne kezdjünk már el fillérbaszni, ebben simán benne van, hogy a cégek adóját legalább annyival csökkentjük, amekkora többletköltségük származna ebből.
Ami amúgy minimális, mert így is könyvelnek részletesen, a változás csak annyi lenne, hogy ez részben be is menne állam bácsihoz...

"Többek emlegették az 1700 milliárd forintot. A héten töprengtem rajta, valóban izgalmas kérdés: mi is az 1700 milliárd? Talán nem annyira egyszerű történetek ezek, mint szeretnénk hinni"

Nézd. ha csak a tizede igaz, már akkor is megérné amit javaslok...

Ruszin Zsolt 2014.02.23. 23:35:46

@xclusiv: Az adóhatóság képes a vevő követelését lefoglalni és így az az adócsaló cég orra elől begyűjthető. Lásd itt: index.hu/gazdasag/2014/01/22/lecsapott_a_nav_a_sovereign_cukorra/

Nagyzee 2014.02.24. 00:13:34

@xclusiv: "Nagyon egyszerű: mert az a pénz nem folyt be, amit ő vissza szeretne igényelni. Mégis hadd kérdezzem már meg, hogy a be nem folyt pénzből ő mégis mit igényelne vissza?"

Azt, ami jár neki. Nem várhatod el tőle, hogy nem csak az ő hozzáadott értéke, hanem az egész előtte lévő lánc helyett ő fizesse meg az áfát, ha az előtte lévő láncszem kihullik. De már csak alapból is a leírható áfa az egy állammal szembeni követelés, az nem az üzleti partnereddel szemben áll fent. Az, hogy a láncban eggyel előtted lévő cég nem teljesíti a kötelezettségét az állam felé, az semmiben nem módosítja a követelésed jogosságát. De jó is lenne, ha a becsődölő vagy adócsaló cégek sarát rá lehetne borítani a teljességgel ártatlan vevőikre. Szép új világ lenne, még a jelenleginél is vállalkozás-barátabb környezettel.

---

"Miért ne lehetne akár napi befizetés, akár szerződés szerint egyedileg? Mert az a pénz, ami a cégnél parkol az nem a cégé, hanem az államé.
Könyörgöm, 2014 van, csak szándék kérdése hogy az áfa bevallása és befizetése napi szinten történjen."

A tranzakciós és adminisztrációs költségek elég húzósak lennének akkor, főleg egy kisebb vállalkozás számára. Plusz a realitás az, hogy a NAV épp 1-2 éve emelte a kifizetések határidejét 30 vagy 45 napról 75-re. Ha áfa-visszaigénylő pozícióban lévő negyedéves adóbevalló vagy, akkor egy július elejei vásárlás után nagyjából január 5-én fogod visszakapni az áfát. Hacsaknem levelet kapsz tőlük mondjuk november 20-án, hogy találtak egy apró hibát a bevallásodban, amit saját hatáskörben javítottak, de a 75 napos határidő ezzel a javítással újraindult.

Tudod milyen kellemes helyzet az, amikor a 20 milliós éves forgalmú vállalkozásodnak a NAV több mint 1 millió forintnyi áfával tartozik? Az ember szabályosan vágja a centit a 75. napig.

Nagyzee 2014.02.24. 00:23:02

@xclusiv: "Nagyon egyszerű: mert az a pénz nem folyt be, amit ő vissza szeretne igényelni. Mégis hadd kérdezzem már meg, hogy a be nem folyt pénzből ő mégis mit igényelne vissza?"

Arra azért még rákérdeznék, hogy ugye azt tudod, hogy ha egy cég kiesik, és nem fizet áfát, akkor az állam nem annyit bukik, amekkora áfát összesen továbbszámlázott a vevőinek? Általában a kieső cégnek is van leírható áfája ugyanis.

Ha én veszek 12700 Ft-ért egy irodabútort egy nagykerből, és a nagyker becsődöl a következő havi adófizetés előtt, akkor az állam általában nem 2700 Ft-ot bukik, hiába 10000 Ft + 2700 Ft áfa volt a számlán. A fakitermelő cég, a fafeldolgozó, a bútorgyár, stb. már mind megfizette az áfát a saját hozzáadott értéke után. Ami ilyenkor alapból ugrik, az a nagyker hozzáadott értékének áfája.

Szóval milyen jogon is tartana vissza az állam 2700 Ft-ot a vevőtől, ha a valós kára könnyen lehet, hogy csak pl. 200 Ft?

Áfa Töprengő · http://afatoprengo.blog.hu/ 2014.02.24. 08:30:35

@nu pagagyí: halmozódó adókban akkor sem hiszek.
Beruházásüldöző, vállalkozásellenes. Középvállalatokat komolyan tönkreteszi.
Tegnap összeírtam pár töprengésemet:
afatoprengo.blog.hu/2014/02/23/az_amerikai_afa

Áfa Töprengő · http://afatoprengo.blog.hu/ 2014.02.24. 08:58:55

@xclusiv:
"Az én szisztémámban se kell "adót bukni", ha befizeti azt az, akitől befogadom a számlát."
Bocs, keveredés volt. Valahol fentebb volt szó levonási jog nélküli, halmozódó rendszerről is; meg a "csak azt lehet visszakérni, amit befizettek" rendszerről is. A halmozódásos észrevételem a "nincs semmilyen levonás" rendszerre vonatkozik.

"És szerinted ez olyan általános in the states?"
Nem vagyok gyakorló states adóspecialista, de igen, általános probléma. Biztos kisebb gond, mint a magyar áfacsalások - de a tippelt magyar szintnél majdnem mindenütt kisebb probléma az áfacsaloás. EU-n belül komoly gond, de ott is jellemzően jóval kisebb gond, mint nálunk.
És talán az is belejátszik, hogy az USA sales tax szintjei 5-10% körüliek.

"csak szándék kérdése hogy az áfa bevallása és befizetése napi szinten történjen."
Ebben van valami. Mondjuk, túlzás, de valóban létező irány lehet, hogy a gyakoribb bevallással, fizetéssel csökkenthető legyen a befizetés-levonás közötti eltérés.
De: ezek persze elég durva admin, banki költségeket is jelentenének. Én azt látom, hogy közepes méretű cégek ma is vért izzadnak néha, hogy az adóbevallásaikat rendszeresen, időre, pontosan elkészítsék. A napi típusú bevallogatásnak jóval nagyobb lenne a hiba%-a, még nagy jóindulat mellett is.
De: ha az állam valóban sokat meg tud ezzel spórolni, akkor akár lehetne ilyen irányba menni - ha a cégeknek ebből a spórolásból valóban kompenzációt tud adni. Kicsit az online pénztárgép sztorival voltam így: ha az állam valóban évi 90 milliárd forintot spórolna meg az online kasszák bevezetésével, akkor miért nem adja oda a fejlesztés, üzemeltetés költségeit teljes egészében a vállalkozásoknak? Nem csak részbeni támogatásként - fizessen mindent az állam. A spórolásból futna rá. De valahogy nem fair, hogy a vállalkozásokra raknak egy plusz terhet, azért, hogy a költségvetés hatékonyabban szedjen be pénzt.

"Mégis hadd kérdezzem már meg, hogy a be nem folyt pénzből ő mégis mit igényelne vissza?"
Mert azt a pénzt a vevő kifizette. Ha az állam nem tudta beszedni az eladótól, mert béna volt, béna szabályokat, béna ellenőrzést üzemeltet, akkor miért a vevő szívjon emiatt? Az államnak 100szor hatékonyabb eszközei vannak a pénz elfogására (inkasszó), a csalók felderítésére (állami apparátus, adatokba betekintés) mint nekem, vevőnek. Akkor a saját maga által kialakított szabályok szerint, általa begyűjtendő adó be-nem-szedésének kockázatát ne én, vevő viseljem már, hanem az eladó.
Méltányos szerintem, amit az EUB ítéletek kimondtak: a vevő csak akkor feleljen az általa levont, de eladó által kifizetett áfa összegéért, ha a vevő nem a tőle elvárható gondossággal, alapossággal járt el, ha összejátszott az eladóval, vagy ha racionálisan észre kellett volna vennie az eladó csalárdságát.
A nagy izgalom az: mi is elvárható, mikor kellene valakinek észrevennie a csalárdságot? Szerintem egyébként jó lenne, ha a szabályozás, vagy akár adóhatósági anyagok sokkal objektívebben, példákkal illusztrálva afféle "best practice" ötleteket adnának, hogy különböző helyzetekben mi is az elvárható gondosság. Valahol nagyon nem tisztességes, ha a NAV csak annyit mond: ezt csak egyénileg lehet vizsgálni, és pont. Ha nincsenek konkrét, vagy legalább iránymutatásszerű elvárások, akkor igazságtalan a cégeket támadni, hogy nem felelnek meg az elvárásnak.

"bullshit. Ha igaz az, hogy évente 1700 milliárd, kiírom: 1.700.000.000 Ft a tét"
Tartom, amit fentebb írtam: lehet, csak akkor a vállalkozásokat kompenzálni kell. Egyébként: az áfa nem vállalkozási teher. Ez egy fogyasztási adó, ami a vállalkozások számára teljesen semleges kéne, hogy legyen; a végső fogyasztókat, legtipikusabban a lakosságot terheli.
Egyéb adók csökkentésével lehet kompenzálni a vállalkozásokat, csak nem igazán fair módon. Mondjuk, ha egy kereskedő cég olyan iparágban dolgozik, ahol nagy volumenek és kicsi árrések vannak, akkor neki nagyon sok fizetni- és bevallani, levonni valója van. Nagy volumen, sok plusz költség.
Egy másik vállalkozás kevés ügyletet csinál nagyon nagy haszonkulccsal (mit tudom én, luxusautókkal házal). Neki kevés áfa-adminisztrációja lenne.
Mégis, könnyen lehet, hogy az első cég eleve kevés adót fizet (mert kicsi a nyeresége), a második pedig sokat. Ha tehát a társasági nyereségadó csökkenésével kompenzálják a cégeket, akkor a luxuskereskedő, akinek a tételes áfabevallással alig van dolga, sokat takarít meg; míg az eddigi is küszködő, kis árrésű kereskedőnek csak extra terhei vannak.
Szóval ha már, akkor valami közvetlenebb kompenzáció kellene, hogy járjon.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.02.24. 09:35:00

@Holle anyó: 500 forint fél kiló, nálunk 1-2 hónapig elég, szóval nem egy nagy kiadás.

xclusiv 2014.02.24. 09:48:11

@Nagyzee: OK, értem, és akkor mi lenne a megoldás?
(Nyilván az áfa viszaigénylést is rendbe kellene tenni, valszeg pár százaléknyi valódi államadósság van így elfedve.)

Joooe 2014.02.24. 10:18:28

@Áfa Töprengő: "A halmozódó áfával az a baj, hogy ha a gyártás, kereskedelem minden pontján bukják az áfát, akkor a reakció egyszerű: csak a kész terméket fogják Magyarországra hozni, hogy csak egyszer adózzon le"
Elképzelésem szerint az importőr ugyanúgy adózna mint a gyártó, a gyártást terhelő pár százalék plusz adót (a megvásárolt pl. alapanyagok áfaterhe) viszont ellensúlyozni lehetne más adónemek enyhítésével.

Nagyzee 2014.02.24. 11:09:35

@Joooe: Izé, egy értéklánc nem feltétlenül úgy néz ki, hogy áll egy gyártóból, egy nagykerből meg egy kiskereskedésből. Egy komplexebb iparágban egy gyártónak beszállítói vannak, a beszállítónak szintén saját beszállítói, stb.

Nem visszaigényelhető halmozódó áfa esetén hogy tudnád úgy adóztatni az importőrt, hogy az általa behozott termék áfa-terhelése nagyjából megegyezzen egy itthon gyártott termék kumulált áfa-terhelésével?

Joooe 2014.02.24. 12:26:03

@Nagyzee: igen, ez lenne az átalakulás része a dolognak, azok a módok kerülnének a piacon előnybe amelyek rövidebb beszállítói láncokkal dolgoznak.
Attól függetlenül, hogy tisztában vagyok vele, hogy ez sosem fog megvalósulni, már csak azért sem, mert egy ilyen súlyú átalakulás kialakult érdekszférákat sértene, úgy gondoltam érdemes elgondolkodni azon, hogy egy ilyen feltételrendszer talán nem jelentene összességében hátrányosabb gazdasági környezetet, csak mást: más máshogy tud előnybe/hátrányba kerülni.
A kiskereskedelem is sokat változna, erősebben fejlődhetne pl közvetlen a gyártótól (házhozszállítással vagy mintaboltban) vásárlás.
Rohadt osk vesztese lenne, de működne...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.02.26. 08:46:43

Ööö..kaktusz,vagy proli vagy droli.
Nem a 23 ezres NAV-nak kéne kiszagolniuk az áfacsalt termékeket?

Imadom a trapistát 2014.03.01. 10:10:44

@xclusiv: Oké-oké! Végig sem olvastam. Kár volt fáradnod. Én is azon a véleményen vagyok, hogy mindez oké, az eladósítás, a 13. havi elvétele, az áfaemelés, az imf hitel, a lakás- és gyerektámogatások elvétele, a 65%-os felső kulcs, satöbbi, minden oké. Elkúrták, ennyi. Adjunk nekik még egy esélyt, hátha!

DIldiko 2014.03.02. 10:45:59

ÁFÁ- és bármilyen más adót ott lehet csalni, ahol a törvényekben kiskapuk vannak. Ha először be kellene fizetni és csak utána lehetne visszaigényelni akkor kevesebb lehetőség lenne a csalásra. Mivel a legfelsőbb körökben is szinte mindenki csal (máskülönben hogy lehetne 1-2 év alatt milliárdokat keresni) ezért a kis halak is úgy gondolják, ha nekik lehet, nekem is.
Hogy miért veszek áfacsalt terméket? Először is, honnan tudjam, hogy ez az? A boltokban árulják, örülök, hogy 20 Ft-al olcsóbb, mint a másik (ami szintén lehet áfacsalt, csak több hasznot akarnak belőle). Amíg főnök nem 1 milliót visz haza, a melósai meg minimálbért addig senki ne csodálkozzon, hogy az emberek a legolcsóbb terméket veszik - akár áfacsalt, akár nem. Ha a tisztességesen dolgozó embereket nem becsülik meg, hülyének nézik és fenyegetve érzi a munkahelyét, megélhetését addig nem lesz elégedett. pedig tudja mindenki, hogy az elégedett dolgozó sokkal jobban és sokkal többet dolgozik, mert kizárólag így tudja viszonozni a megbecsülését. itt senkit se érdekel ez - tisztelet 1-2 kivételnek. Amíg kizárólag az érdekli a munkáltatót hogyan lehet a dolgozóról még egy bért lehúzni addig semmi nem fog változni. Mindenki ott csal ahol tud. Azért is menekül el egyre több tisztességesen dolgozni akaró és a munkájából tisztességesen megélni akaró ember - legyen az takarítónő, mérnök, orvos vagy portás.

xclusiv 2014.03.04. 21:41:52

@Imadom a trapistát: persze hogy nem olvastad el, csak összezavarta volna a világképedet :)
Nyilván szarok voltak, nem is kérdés, de sajnos a jelenlegi banda se jobb semmivel...

xclusiv 2014.03.04. 21:58:15

@DIldiko: "ÁFÁ- és bármilyen más adót ott lehet csalni, ahol a törvényekben kiskapuk vannak. Ha először be kellene fizetni és csak utána lehetne visszaigényelni akkor kevesebb lehetőség lenne a csalásra."

Részben egyetértek, de a fő probléma ebben az országban nem elsősorban a szabályokkal van, hanem a betartatással. Az állam kilószámra fossa a jogszabályokat, betartatni meg nem nagyon akarják vagy tudják.

"Amíg főnök nem 1 milliót visz haza, a melósai meg minimálbért addig senki ne csodálkozzon, hogy az emberek a legolcsóbb terméket veszik"

Azért ez nem ilyen egyszerű, és nem kicsit demagóg...

"Ha a tisztességesen dolgozó embereket nem becsülik meg, hülyének nézik és fenyegetve érzi a munkahelyét, megélhetését addig nem lesz elégedett. pedig tudja mindenki, hogy az elégedett dolgozó sokkal jobban és sokkal többet dolgozik, mert kizárólag így tudja viszonozni a megbecsülését."

Ez meg hülyeség. A munkaerőpiac pont olyan, mint a többi piac, van a kereslet és a kínálat, és ez meghatároz egy egyensúlyi árat. Ami esetünkben bér, de ez részletkérdés.
Szóval a kérdés úgy hangzik, hogy miért is fizetne a "főnök" minimálbér fölött, ha ennyi pénzért is kap dolgozót, aki elvégzi a munkát? Pont ugyanaz a helyzet, mint a dolgozó esetében, aki a legolcsóbb tejfölt és kenyeret veszi, már ha az megfelel az igényeinek és lehetőségeinek.
Arról nem is beszélve, hogy a munkáltató kb. a dolgozó nettó bérét ilyen-olyan közterhekként befizeti állam bácsinak, számszerűsítve idén a bruttó 101500 Ft-ból a dolgozó 66500 Ft-ot kap, de ez a munkáltatónak 130500-ba kerül, plusz az adminisztratív költségek...
Az elégedettséget és megbecsülést meg inkább hagyjuk is, mert annyi túlfizetett embert annyira szar munkát végezni (vagy még inkább nem végezni) láttam már, hogy azt elmondani se tudom...

"Azért is menekül el egyre több tisztességesen dolgozni akaró és a munkájából tisztességesen megélni akaró ember - legyen az takarítónő, mérnök, orvos vagy portás."

Pontosan.

DIldiko 2014.03.06. 18:00:23

@xclusiv: Miért is demagóg az, hogy ha az embernek a munkájáét csak annyi fizetést adnak, hogy a legolcsóbb termékeket tudja belőle megvenni? Talán az a demagóg, hogy minden cégvezető a saját eszét, munkáját a dolgozói százszorosának gondolja. Pedig a normális, tisztességes dolgozó nélkül elmehetne a sunyiba. Nagyon sok ilyen nagyokost loptak már meg a dolgozó és évekbe telt, míg észrevette.
A munkaerőpiac egy része van beárazva, de az is azért, mert nagy a munkanélküliség. Amíg több a dolgozni akaró, mint a munkahely addig nagyon nehéz bármit is elérni.
Az, hogy a dolgozó mennyibe kerül a munkáltatónak nem a dolgozó tehet. Ha a saját bérét tisztességesen bejelenti, akkor ő maga is duplájába kerül a nettó bérének, érdekes magára nem sajnálja, saját maga után fizet? Vagy magát is minimálbérre jelenti be és a többit valamilyen módon megoldja?
Aki szar munkát végez azt ki kell rúgni, úgy is várnak a helyére vagy százan.

xclusiv 2014.03.07. 01:21:29

@DIldiko: "Miért is demagóg az, hogy ha az embernek a munkájáét csak annyi fizetést adnak, hogy a legolcsóbb termékeket tudja belőle megvenni?"

Az demagóg, hogy "csak annyi fizetést adnak, hogy a legolcsóbb termékeket tudja belőle megvenni".
Mert nem annyit adnak, hanem annyit, amennyiért az adott dolgozó eladja magát a munkaerőpiacon. És azért adja el a munkaidejét ennyiért, mert nem kap érte többet.
Szóval pont annyit fizetni érte, vagy épp csak egy kicsivel többet az nem demagóg, csak racionális. Nyilván te se veszed meg ugyanazt a kenyeret 200 Ft helyett 400 Ft-ért, csak mert ott megbecsülik az eladót, a péket, a búzatermelőt meg még mit tudom én kit. Vagy ha épp te ott is veszed, a többség nem, főleg hogy az előbbiekről nem is tud. Szóval ez a feltételezett "megbecsült" dolgozó egy szempillantás alatt munkahely nélkül találja magát, mert az őt "megbecsülő" munkahely csődbe ment, nem élt meg a piacon...

"A munkaerőpiac egy része van beárazva, de az is azért, mert nagy a munkanélküliség. Amíg több a dolgozni akaró, mint a munkahely addig nagyon nehéz bármit is elérni."

Bizony, a piac így működik. That's hard life.
Ha sorban állnak a marketing-asszisztensek a munkáért, akkor kevés pénzt fognak keresni. És ha sorban állnak a vevők az asztalosnál, akkor ő sokat fog a munkájáért kérni. Akármennyire is diplomás az egyik, és "csak" szakmunkás a másik.

"Az, hogy a dolgozó mennyibe kerül a munkáltatónak nem a dolgozó tehet."

Bizony nem, de ez is egy valós körülmény.
Szóval hiába sír a takarítónő, hogy ő csak 80-at kap, de valójában a munkáltatója 160-at fizet a munkájáért, csak ennek a felét nem ő kapja.

"Ha a saját bérét tisztességesen bejelenti, akkor ő maga is duplájába kerül a nettó bérének, érdekes magára nem sajnálja, saját maga után fizet? Vagy magát is minimálbérre jelenti be és a többit valamilyen módon megoldja?"

Igen, nyilván megoldja máshogy, mert azt meg tudja. Amit tud leköltségel, vagy épp kiveszi profitként negyedannyi adóval és járulékkal, mint amit akkor fizetne, ha munkavállalóként venné ki.
És ez is racionális döntés, mert az államtól ugyanazt a szart kapja akármennyit is fizet be, ha többet fizet akkor csak több megy el olyan dolgokra, amire egy ember ép ésszel nem költene.
De ugyanez igaz a munkavállalóra is, ha választhat a "nettó 80 papíron és zsebbe még 70", vagy a "hófehéren nettó 120" között, akkor szerinted melyiket fogja választani? És ha ezeket a számokat megszorzod öttel, akkor is ugyanez a helyzet...

"Aki szar munkát végez azt ki kell rúgni, úgy is várnak a helyére vagy százan."

De érdekes módon mindenhol belefut az ember a munkáját szarul végzőkbe. Amikor az eladó pofákat vág ha le kell tennie a telefont amin a "barcsinőjével" beszél meg roppant fontos dolgokat, mert egy vevővel kell foglalkoznia. Vagy a kórházi nővért, aki minősíthetetlenül beszél és bánik a betegekkel, vagy a biztonsági őrt aki alszik munkaidőben, vagy a postást, aki begyömöszöli a postaládába a törékeny feliratú dobozt, vagy a, vagy a...
Mindannyian találkoztunk már ilyennel. És igen, egy ideális világban ezeket rég kirúgták volna, de ez a világ nagyon messze van az ideálistól. Épp ezért nem is fizetik meg tisztességesen az összes dolgozót, mint ahogy egy ideális világban azt tenni kellene.

Nem mellesleg volt egy nagymintás kísérlet, amikor mindenki képessége szerint dolgozott és mindenki az igényei szerint vett ki a közösből.
Elvileg legalábbis így történt, aztán ez alatt a pár évtized alatt ez a párszázmillió ember átlagosan sokkal szarabb életminőségben élt, mint a piaci alapú kapitalizmusban. Meg is bukott ez a rendszer, érdemei elismeréseképpen.

És hogy mi ma átlagosan szarabbul elünk, mint 89-ben? Igen, tényleg így van. De ez nem a rendszer hibája, hanem leginkább a mienk. Persze elsősorban a politikusoké, de őket is megszavazta valaki. Na ez a baj...

DIldiko 2014.03.07. 09:44:33

@xclusiv: Érdekes módon nagy múltú demokráciában az emberek megveszik a kicsit drágább, de hazai terméket vagy vásárolnak a termelőtől még akkor is, ha az is drágább kicsit, mint a boltban? Hogy miért? Mert tudják, hogy ezzel a saját honfitársaik munkahelyét támogatják és nem idegenekét. De miért is tudják ezt megtenni? Valószínűleg nem vágja őket a földhöz, ha a kenyér 300 Ft helyett 330 Ft-ba kerül. Becsületesen adóznak, nem számla nélkül csináltatnak mindent, nem csalnak a jövedelemmel (havi minimál+mellé zsebbe valamennyi), mert tudják, hogy a rendszer nem lenne fenntartható így.
De amíg ebben az országban az érvényesül, aki lop, csal, hazudik addig semmi nem fog változni!
A bérekről csak annyit: szerinted egy kezdő orvosnak annyi az értéke, mint egy utcaseprőnek egy jobb vállaltnál? Ha igen, akkor az utcaseprőhöz kell menni, ha valami bajod van. A bérrendsezr úgy ahogy van nem jó! Nem jó, mert a melós a bekerülési bérének 50%-t kapja kézhez, míg a cégvezető különböző kiskapukon keresztül kb. 80%-t is megkaphatja. Vagyis a törvények rosszak. Ha mindenkinek minden jövedelme ugyanúgy adózna, akkor nem kellene a kiskapukat keresni. Hogy miért lettek ezek kialakítva? Mert akik a törvényeket hozták azok is ugyanígy kibújnak bizonyos adók alól és sokkal jobban járnak a kiskapukkal, míg aki becsületesen próbál boldogulni arról lehúzzák az utolsó bőrt is.
Amíg ezek a törvények egységesek nem lesznek és a betartásuk nem lesz ellenőrizve tisztességesen (mindenkinek be kell tartania kivéve a gyevi bírót) addig előrelépés nem lesz, addig a nyerészkedők országa leszünk. Aki meg nem akar nyerészkedni az elmegy innen. Csak az a baj, hogy a tisztességesen dolgozni akaró és tudó emberek. Pár év múlva csak a nyerészkedők, nyugdíjasok és munkanélküliek maradnak. ki fogja akkor őket eltartani. A mai 14-18 évesek kb. fele külföldön képzeli el a jövőjét és ott szeretne családot is alapítani. Ha ez tényleg így lesz 50 év múlva nagy baj lesz, akár Magyarország se lesz. Az országot se a tatár, se a török se a habsburg, se a szovjet nem tudta tönkretenni, hát tönkretesszük mi magunk.
süti beállítások módosítása