Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Ez az Orbán-kormány legnagyobb eredménye

2014. augusztus 01. - Nívó blog

Az EU átlaghoz képest tartós felzárkózó pályára került a magyar gazdaság, és a régiós gazdaságokhoz képest is megállt az évtizedes leszakadás. Végre egy ütemben fejlődik Magyarország a visegrádi országok átlagával.

Igen, ez a helyzet kedves olvasók! Mi, a Nívó blog szerzői is meglepődtünk ezeken az adatokon amikor a KSH és az Eurostat statisztikáit böngésztük, hiszen a magyar gazdasági teljesítményt értékelő hírek, cikkek, publicisztikák, elemzések többségében egészen mást lehet általában olvasni. A minket érő hírfolyam alapján valahogy az a tévképzet alakul ki az emberben, hogy a szocialisták elszúrt és leszakadást hozó nyolc éve után a Fidesz-kormányok alatt a helyzet csak tovább romlott, már-már a teljes reménytelenségig.

Pedig nem. Az alábbi ábrákon jól látható, hogy a növekedési különbözet Magyarország és az EU átlag, valamint Magyarország és a régiós átlag viszonylatában is a Fidesz idején fokozatosan javult. És immár második éve a régiós átlagnak megfelelő a magyar növekedési teljesítmény, ami évi 1-1,5%-os felzárkózást jelent az EU 28 országának átlagához képest.

Lássuk hát a mindennél többet mondó ábrákat:

HU_EU28_GDP.JPG

Ha az EU átlagához képest értékeljük a magyar növekedést, akkor elsősorban az szúr szemet, hogy 2006 óta igencsak hullámzó a teljesítményünk, de többnyire inkább leszakadó. 2007-ben a Gyurcsány-féle "elkúrtuk-beszéd" utáni megszorítások negatív hatása áll a leszakadó teljesítményünk mögött. Majd a 2009-ben kitörő gazdasági világválság Magyarországot sokkal jobban megviselte az EU-s átlagnál a korábbi évek rossz gazdaságpolitikája miatti sérülékeny és kiszolgáltatott állapotunk miatt. Ugyanez látszik a 2012-es gyenge teljesítmény mögött is, ez az európai adósságválság időszaka, a W alakú válság második V-je, amivel ráadásul egybeesett a túlzott deficit eljárásból való kikerülési kényszer miatti újbóli megszorítások hatása. De ez a hullámvölgy már jóval kisebb volt az előző kettőnél, és 2013 óta viszont stabilan az EU átlaga feletti a gazdasági növekedésünk évi 1-1,5%-kal. (Az ábrán a pontozott rész a 2014-es első negyedéves tényadat.)

HU_REGIO_GDP.JPG

Még érdekesebb a helyzet, ha a magyar növekedést a cseh-lengyel-szlovák gazdasági növekedés súlyozott átlagához hasonlítjuk. A 2007-es, 2009-es és 2012-es hullámvölgyek ugyanúgy megfigyelhetők mint az első ábrán, ugyanakkor az is egyértelműen látszik, hogy a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta a régiótól való leszakadásunk tempója folyamatosan csökken, míg az utóbbi két évben a magyar növekedés már teljesen megfelelt a régiós átlagnak, amire már nagyon-nagyon régóta nem volt példa korábban. (Az ábrán a pontozott rész a 2014-es első negyedéves tényadat.)

HU_GDP.JPG

Ha az abszolút magyarországi növekedési számokat nézzük az utolsó ábrán, abból is szépen látszik a W alakú válság 2009-es és 2012-es mélypontokkal, valamint a Gyurcsány-féle 2007-es megszorítások okozta "mini-recesszió". 2013 óta pedig a folyamatosan gyorsuló gazdasági növekedés. Az ábrán a pontozott rész a Nívó blog - már-már hagyománnyá váló saját becslését mutatja a 2014-es második negyedéves GDP növekedésre vonatkozóan. A tényleges adatokat három hét múlva teszi közzé a KSH. A Nívó blog előrejelzése szerint a GDP növekedés üteme a második negyedévben is tartja az első negyedévben elért 3,5%-os ütemet.

Az adatok mögött természetesen sokféle tényező meghúzódhat ami árnyalja a képet, de maga a jelenség és a tendencia mindenképpen figyelemre méltó.

*** Frissítés: 2014.08.02.

Többen azzal reagáltak a hozzászólásokban, hogy az adatok hamisak, hazugok. Erre csak annyit tudunk reagálni, hogy az Eurostat és a KSH honlapján található hivatalos adatokból dolgoztunk. Aki nem hiszi, járjon utána!

GDP adatok:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qpt001j.html

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nama_gdp_k&lang=en

A régiós gazdaságok (CZ, SK, PL) súlyozott átlagához pedig az itt található adatokat használtuk fel súlyként:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis)

*** Frissítés 2: 2014.08.02.

Szintén olvasói kérésre alább egy olyan ábra látható, ahol 2006-hoz és 2010-hez, mint kiindulási alaphoz viszonyítja a 4 éves teljesítményt:

GDP2006_2010_2014.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr996566973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.11.18. 22:16:32

@rikitiki:

"Ez az Orbán kormány nagy teljesítménye.
Öröm, hogy te látod benne a teljesítményt, nemcsak balos, liberális, de konzervatív közgazdászok sem képesek erre a csodatettre, amire te igen."

Akkor cáfold meg a poszt állításait! Melyik állításával nem értesz egyet? Úgy tűnik leginkább csak azzal, ami el sem hangzott! Lásd: "A szocik 2006 után brutálisan durva megszorításokat csináltak... Nem tudom, te hol láttad hogy nem voltak megszorítások."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.19. 01:52:13

@ccactus: "Mindhárom állításod csúsztatás. "

MEgprobalhatnal valamivel alatamasztani is valamivel, hogy miert is. Nem 80 milliard az MTVA koltsegvetese?
Nem 20-30 milliard megy stadionokra? Valoban nem, ennel tobb.
matolcsy nem hozott letre 200 milliardbol semmirevalo alapitvanyokat kozpenzbol? Tessen megcafolni.
Amugy vicces amikor ilyeneket irogatsz, a szegyenteljes 300 milliardba kerul a felsooktatas az allamnak posz utan, amikor az nincs 140 milliard...
Kaktusz, elarulok valamit: egy demokrata nem hazudik.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.19. 01:55:09

@ccactus: "Akkor cáfold meg a poszt állításait! "
Sajnos egy koholt hazugsaghalmaz az egesz.
Mint ahogyon senki nem jar rosszabbul az egkulcsos adoval, ahogy nem haritjak at a szolgaltatok a kulonadokat, ahogy az MTVA nem hazudik, ahogy 300 miliard megy felsooktatasra, ahogy smittpali nem masolt... Es meg sorolhatnank...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.19. 01:57:51

@ccactus: Arrol meselj mar kaktusz, oktatasra mennyire sok penzt csatornazott at a te kormanyod? Csak tudni szeretnem, mert ugy latszik, te vagy itt az egyetlen hiteles forrasa, aki SOHA nem csusztat. :DDD khm HAZUDIK

anonymand 2014.11.19. 05:09:38

Kedves naplóm!

Össze-vissza olvasgatok, pedig funkcionális analfabétának tartanak.
Ilyen korban az ember már marad megrögött beidegződéseinél.
Megakadt a szemem, levegőt alig kaptam:
""80 milliárdot ad közmédiának, 20-40 milliárdot stadionra évente, 200 milliárdot dob oda Matolcsy 'alapítványainak'."" - ilyeneket írnak! Igaz lehet ez? De még mielőtt a vér nem megfelelő helyre tolult volna, szerencsére jött a frappáns válasz:
"Mindhárom állításod csúsztatás." - és megnyugodtam. Nagy kő esett le a szívemről.
Gondoltam utánanézek már kissé, egyrészt annak, hogy igaz-e a 80 milliárd, vagy csúsztatás?
Igaz-e a 20-40 millárd stadionokra vagy évente?
Tallóztam tehát, hogy lássam mi is a helyzet?
"A kritikusok felhívták a figyelmet arra, hogy a költségvetés 340 milliárd forintos szociális kiadáscsökkentést von maga után, viszont a futballstadionok építésére elkülönített összeg 50 milliárd forinttal emelkedett." - látványos igazolása már ez a mondat is, az első idézetbeli csúsztatásnak!
Hiszen itt szó nincs 20-40 milliárdról, kereken 50-ről szól, egy év alatt. Még szerencse, hogy lesz rá fedezet, hiszen ..."a költségvetésben 5 százalékkal csökkentették a felsőoktatási kiadásokat a 2013-as évhez képest,"
Tehát aggodalomra semmi ok!
A 80 milliárdot nem találom. csak 70 milliárd jut a rászorulóknak. De nálam ezt kompenzálja, hogy 50 milliárd viszont jut hál' Istennek az MVM Zrt.-nek, a rezsicsökkentés kompenzálására. Ne is a magyar emberek fizessék a drága rezsit!
Most még megpróbálok utánanézni, hogy unortodox szemállású Maximus Balfus tényleg dobálódzik-é a más pénzével, vagy ez csak a "ballib" CIA ügynökök demoralizálónak szánt fizetett akciója, rémhírterjesztés?

anonymand 2014.11.19. 05:16:20

Kedves naplóm!
Hogy el ne felejtsem, ide másolok egy cikket, cakk-pakk.
"A Napi.hu értesülései szerint a 2015. évi költségvetés tervezete szerint a közmédia 114,3 milliárd forintból gazdálkodhat majd. A portál, valamint a hírt átvevő több oldal szerint ez komoly emelkedést jelent 2014-hez képest. Az NMHH, a Médiatanács és az MTVA összesített számait nézve (erre vonatkozik a 114,3 milliárdos összeg) a teljes növekedés az idei év 112,08 milliárdos büdzséjéhez viszonyítva 2%, ezen belül az MTVA kerete 3,2%-kal bővül, az NMHH-é nem változik, a Médiatanácsé pedig kismértékben csökken. (2013-ban a teljes költségvetés még 118 milliárdra rúgott.)

Vagyis az összes tervezett kiadás növekedése az MNB prognózisa szerinti 2,5 százalékos infláció alatt marad, míg az MTVA-é annál valamivel magasabb. Érdekesebb kérdés az összeg abszolútértéke, illetve annak felhasználási módja. A Napi.hu cikke a forrás alapján hivatkozik arra, hogy az MTVA büdzséjén belül műsorgyártásra 61,46 milliárd forint jut. A korábbi költségvetési törvények, illetve az MTVA beszámolói alapján nehéz visszafejteni a műsorgyártási célú ráfordításokat, néhány tétel azonban azonosítható: a 2012-es és 2013-as beszámoló alapján közvetítési jogokra és közvetítővonalakra 11-12 milliárd forintot, film- és műsorgyártásra (anyagjellegű ráfordítások között) bő 7 milliárdot, híranyagokra 1,5 milliárdot fordít az MTVA, míg a műsorgyártással kapcsolatos külső szolgáltatásokat 1 milliárd forint körüli értékben vesz igénybe, és zenei, irodalmi jogdíjakat is hasonló nagyságrendben fizet."
Megjegyzem itt sem van szó 80 milliárdról.

Na! Végre megleltem, honnan vehette a 80 milliárdos izét, a kolléga: "Elkészült a közmédia és a hírközlési hatóság jövő évi költségvetési terve, eszerint a teljes állami médiaköltségvetés 2015-ben 114,3 milliárd forint lehet. A közmédia közvetlen támogatása 80,5 milliárd forintra nő, ami 3,2 százalékos növekedés az idei 77,9 milliárdos kiadásokhoz képest." - a ballib sajtó ármánykodásának köszönhetően meg lett vezetve, s aki nem követi az eseményeket, az egy korábbi dezinformáció alapján rossz színben látja a világot.

rikitiki 2014.11.19. 15:52:50

@anonymand: :)

lefele csúsztattam :)

rikitiki 2014.11.19. 16:10:56

@ccactus: "Míg a szocik többször megtehették, hogy az elcsúszott konvergenciaprogramjaikat újraírják, addig a Fidesznek ez már nem adatott meg. Fiskális expanzió helyett megszorításokat kellett csinálni"

Kedves Andris, a magyar nyelv szerint ez azt jelenti, a szociknak nem kellett megszorítani, mert ők újraírhattak. Ezt értelmeztem balga módon úgy, hogy szerinted a szocik nem szorítottak.

A szocik hiányáról: 2009-ben 4% körüli volt a hiány, 2010-ben sem szállt el 'több százalékkal", ne etess már azzal, hogy 1,5 (mnyp)+ 2% (EU) GDP mozgástérrel ne lehetett volna hozni durva megszorítások nélkül, de akár egyetlen széll kálmán csomag után.

Az EU-s transzferekről: higgyem el, hogy képtelen vagy találni róla bármilyen adatot, amikor még nekem is fél perc alatt sikerült olyan eldugott helyeken, mint pl. portfolio.hu?

Az orbáni megszorításokról: higgyem el, hogy képtelen vagy bármit találni a témában fél perc alatt? Mondjuk ténytár.hu, ki mekkorát szorít sorozata...

Az adóelvonás növekedéséről: higgyem el, hogy nem vagy képes adatokat találni az adóelvonás mértékéről?

Elég béna egy blogíró vagy akkor Andriskám, hallod-e?

Cáfoljam a poszt állításait? Mi a f-ért tenném, amikor nem az a téma, hanem a te általad felhozott cikk és téma felvetés, amire nem reagálsz

A reakciód annyi, hogy nem találsz semmiről adatot, tehát minden csúsztatás, és egyébként is online pénztárgép, meg útadó, továbbá beszéljünk inkább a posztról.

Nem, kedves kis rendszer felszopó elvtárs, aki nyomja itt a szar propagandát egy szar rezsim mellett. A téma nekem az oktatás megszorítása, a külpolitikai elszigetelődés, a tőke kiáramlása, a szegények sarcolása, a közpénzek elherdálása, az alkotmányos rendszer leépítése, a hosszútávú következményei ennek, amire te soha semmikor nem reagáltál semmit.

Hol érdekes az útadó?
Hogy jön bármihez, amit én felvetettem, és kérdeztem?

Javaslom, a következő nickneved legyen meggymag.

Az olyan kicsi és köpnivaló, mint te.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.19. 17:38:36

@rikitiki: "Míg a szocik többször megtehették, hogy az elcsúszott konvergenciaprogramjaikat újraírják, addig a Fidesznek ez már nem adatott meg. "

Emlekszik meg valaki a matolcsy fele 6%-l lesz a novekedes konvergencia programra? Ezt sem irtak at, mi? Hajaj, kaktusz lassan akkor is hazudik amikor kerdez...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.19. 18:25:34

@rikitiki: A téma nekem az oktatás megszorítása, a külpolitikai elszigetelődés, a tőke kiáramlása, a szegények sarcolása, a közpénzek elherdálása, az alkotmányos rendszer leépítése, a hosszútávú következményei ennek, amire te soha semmikor nem reagáltál semmit.

cafeteria, az a tema! Ugyanmar, ezek mind-mind sogadlagos problemak, bezzeg a cafateria! Na az!!!

rikitiki 2014.11.19. 22:25:24

@Tyson925: Én még arra is emlékszem, amikor Orbán dícsérte milyen fáinul válságkezelt a Bajnai-kormány. Na persze nem itthon dícsérte, és nem kaktusznak az eligazításon...

itthon az ment, hogy a görög csőd semmi volt ahhoz képest, ahogy Bajnaitól át kellett venni az országot, mindjárt elő is állt egy ilyen csődhelyzetben Matolcsy a 6%-os növekedési tervvel :))

Matolcsy konzervatívabb 4,5% körüli számítása nagyjából stimmelt, minden egyéb változatlansága esetén, az mnyp és EU transzferek tényleg elérhetővé tettek volna ekkora növekedést is, csak nem kellett volna (már megint!) egykulcsos felpörgő fogyasztási téveszmébe menekülni, mert a következményes megszorítás elfojtotta a növekedést. Na de kaktusz majd megmagyarázza, hogy örüljünk a cafeteriának, útadónak, online pénztárgépeknek :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.20. 20:07:24

@ccactus: "Gyerekszegénységben Magyarország a sereghajtók között van az EU-n belül, Bulgáriával, Romániával egy csoportban. A legkisebb, 7 év alatti gyerekek 42,4 százaléka él nálunk szegénységben."

Erre mit fogsz mondani?
Hogy csusztatas?
Esetleg elkezdesz szemelyeskedni?
Mert ez bizony Orban kormany eredmeny... Es a gimnaziumi helyek szukitese, es maris elottunk a szep uj jovo, ugy kaktusz?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.11.21. 18:27:56

@ccactus: Amikor esetleg megprobalod megmagyarazni, hogy az MNB hogyan is szorja az adofizetok penzet ket kezzel, es ez valojaban miert nincs igy, hadd ajanljam becses figyelmedbe ezt:
"Van ez a dolog, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nincs felügyelőbizottsága idén május 5. óta, tehát gyakorlatilag senki nem ellenőrzi, hogy mire költik a pénzt.

Senki nem követi a tulajdonos (= a magyar állam) részéről, hogy hogyan gazdálkodik, és főleg milyen nyaralókastélyokat, luxusirodákat vásárol éppen, milyen alapítványokat tőkésít fel, kiknek – köztük mondjuk milyen baráti csodazongora-gyártóknak – ad pénzt a jegybank. Miközben egyébként soha nem látott, százmilliárd forint feletti nyereséget realizál éppen a gyenge forintárfolyam miatt a devizatartalék forintra váltásán.

A jegybanktörvény szerint a mindenkori kormánypárti frakció(k) kötelessége az MNB számára felügyelőbizottságot jelölni. Ez azonban az új parlament megalakulása óta nem történt meg, nem vették napirendre az ügyet.

A Fidesz frakciója egy hete nem válaszol az ezt feszegető a kérdésre, az Országgyűlés pedig ennyit közölt az imént:

Az országgyűlési képviselőcsoportok részéről történő jelölés hiányában egyelőre nem szerepel az OGY napirendjén az MNB FB tagjainak megválasztása.
Szóval nincs itt semmi látnivaló, egy darabig még mehet tovább a törvénysértő állapot. Azért kicsit fura, hogy még egy 100% baráti fb-t sem tesznek be mutatóba."

No, mi lesz kaktusz, hazudsz meg nekunk valamit?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.12.08. 18:19:09

@ccactus: Nos kaktusz koma!

Ujabb oriasi hazugsagodrol sikerult lerantani a leplet. Volt az a szep kis kommunista alaptezised, hogy az allam nagyon jo gazda. Ugye?
Na, akkor nezzuk csak szepen meg mi is tortent a Torocskei erdekeltsegeibe tartozo cegekkel? Tonkrement egy bank, egy hitelszovetkezet es egy takarekszovetkezet. A bankba a magyar allam, a magyar adofizetok penzebol 3 milliardot koltott el kozvetlenul, a bank felelotlen, valoszinuleg haveroknak kiosztott NPH hitelek miatt meg csodbe ment, amit szinten a magyar adofizetok fognak megfizetni. Igazi siker a matolcsys hitelporgram igaz kaktusz elvtars? Hiszen a haverok kapnak kolcsont a haveri banktol, aztan johetnek a csodok, az adofizetok meg fizetnek. Gyonyoru iskolapeldaja a korrupcionak, h miert nem jo tulaj az allam. Jut eszembe, semmi felelosegre vonas, a mikozben a kar 10 milliardos. Mit fogsz erre reagalni kaktusz, h "csusztatas", es kesz? Ujabb hazugsaggal buktal meg kaktusz, amiert a magyar emberek nagyon sokat fizettek... Nincs a fidesznel jobb, igaz kaktusz koma? Ki lopott VALAHA IS ennyit kaktusz?
A nav elnok korrupt, az adossagkezelo elnoke korrupt. Lazar fianak tobb penze van, mint egy bekesmegyei varos lakossaganak osszesen, szijjarto meg rogan azon versengenek kinek van nagyobb haza. Luxusbaloldal...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.08. 20:33:00

@Tyson925:

???

Szerintem összekeversz valakivel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.08. 21:41:03

www.portfolio.hu/gazdasag/ismet_oromhirt_kozolt_az_ngm_2.3.207573.html

"A szeptemberi és októberi hónapok után novemberben is többlettel zárt az államháztartás, a központi alrendszer 2014. novemberi pénzforgalmi többlete 95,9 milliárd forint lett - közölte gyorstájékoztatójában a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Portfolio gyűjtése szerint 2002-ig visszamenőleg nem volt ekkora szufficit a költségvetésben az év tizenegyedik hónapjában. Ezzel a kumulált hiány 713 milliárd forintra csökkent, és figyelembe véve az új pénzforgalmi hiányelőirányzatot (1151 milliárd), decemberben akár 438 milliárd forintos "lyukat" is produkálhatna az állam.
Köszöni szépen, jó állapotban van az idei költségvetés.
...
Egy ekkora deficitet az elmúlt évek decemberi egyenlegének fényében (leszámítva a 2011-es különleges évet) nehezen tartunk elképzelhetőnek, így a tervezettnél akár sokkal jobb is lehet az idei költségvetési egyenleg."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.12.08. 21:46:56

@ccactus: talan nem te mondtad, hogy az allami vagyon gyarapszik?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.08. 21:52:33

@Tyson925:

Mondom, szerintem összekeversz valakivel.

anonymand 2015.02.01. 04:19:58

Leborulok a Fidesz, a kormány, a zeredmények előtt.
Európa bekaphattya!

"A kormánypárti képviselőcsoport közleményében azt írta: mára az uniós államok közül hazánk teljesít a legjobban a munkanélküliségi küzdelemben és Európa élén járunk a gazdasági növekedésben. Megszabadultunk az IMF-től és a túlzottdeficit-eljárástól - tették hozzá. Felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar családok megélhetését családi adórendszerrel, rezsicsökkentéssel és béremelésekkel segítik.

Visszaadják a családi adókedvezményt, "amit Gyurcsány Ferencék szüntettek meg", idén is emelkedik a pedagógusok fizetése, béremelés indul a rendvédelmi dolgozóknál, a katonáknál, és megemelik a háziorvosok támogatását. A magyar vállalkozások versenyképessége érdekében felére csökkentették a társasági adót, munkahelyteremtésüket adókedvezményekkel segítik, és idén elindítják az eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztési programot"
profitline.hu/hircentrum/hir/326771/Gyurcsany-tonkretette-az-orszagot-amely-mara-Europa-elen-jar-a-gazdasagi-novekedesben

Ráadásul, bár erről nem tesznek említést, itten nem van korrupció (ellentétben a zemútnyócévvel).

anonymand 2015.02.18. 06:18:13

...„amikor elmennek szavazni, jusson eszükbe az is, hogy négy év alatt a legfrissebb adatok szerint 300 ezer új munkahelyet teremtettünk” - 2014
..."400 ezerrel többen dolgoznak, mint négy éve,"... - 2015

Ez kommentár nélkül:
www.szabadfold.hu/aktualis/bokrolgato_munkasok_riport

anonymand 2015.03.07. 06:58:56

Máriaországamutyisztán jobban teljesít!

"A legkorruptabbak között van Magyarország"
www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/a_legkorruptabbak_kozott_van_magyarorszag.211093.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

"Számos olyan kisebb-nagyobb árulkodó jel megfigyelhető a közbeszerzési rendszerekben, amelyekből következtetni lehet a korrupció kockázatára és egy nagy nemzetközi minta alapján Magyarország a legkorruptabbak közé tartozik - mondta el a Portfoliónak adott interjúban Tóth István János. A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) társalapítója szerzőtársával együtt a minap mutatta be egy EU-s konferencián Lettországban azt a saját módszertanuk alapján készült kutatást, amely szerint az Európai Unióban Románia és Bulgária után Magyarország számít a leginkább korruptnak. Azt is megjegyezte, hogy a román korrupcióellenes lépések hatásossága esetén ők is megelőzhetnek minket, ráadásul ő úgy látja, hogy a legutóbbi magyar közbeszerzési törvénymódosítások inkább csak növelték a korrupciót. Meglátása szerint azt a fontos kérdést kell eldönteniük a magyar adófizetőknek, hogy a fejlett országokhoz, illetve a hozzájuk felzárkózni kívánó országokhoz kívánunk közelíteni, mint például Chile, Szlovákia és Horvátország, vagy inkább Bulgáriát, illetve egyes afrikai és ázsiai országokat tekintjük példaképnek."

És mindeközben nem indul átfogó vizsgálat a NAV-nál, nem indul eljárás Vida Ildikó tisztázása érdekében, nem tudjuk, hogy kik a kitiltottak, stb.

Máriaországamutyisztán jobban teljesít!

anonymand 2015.03.17. 04:12:33

Egy elemzés, amely érdekelhet valakit.
Bárkit.

tldr.444.hu/2015/01/20/a-nemet-utrol-letertunk-banglades-es-albania-fele-bandukol-a-magyar-gazdasag/

Sajnálom, hogy csak most bukkantam rá, elnézést!

anonymand 2015.03.19. 04:07:52

Friss:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_a_legujabb_elemzes_magyarorszagrol_nem_tul_szep_a_kep.595088.html

ccactus:
"...a költségvetés hiányát már harmadik éve a GDP 2%-a körül tartjuk, ami az EU tagállamai között a legkisebb hiányok között van."

Fenti forrás:
"A 2010-es hatalomátvétel óta a Fidesz bevezette a különadók rendszerét, amivel egyértelműen sikerült kontroll alatt tartani a költségvetési hiányt - ezek ugyanis mára már az állami bevételek több mint 5 százalékát hozzák -, így pedig kikerülhettünk az EU túlzottdeficit-eljárása alól és van rá esély, hogy a nagy hitelminősítőknél ismét a befektetésre ajánlott kategóriába kerül az ország - írják a kutatás szerzői."
"Bár ezen hatások összességében egy stabilabb finanszírozási környezetet teremthetnek az országban működő vállalkozások számára, a tanulmány megjegyzi azt is, hogy a különadók főképp a külföldi tulajdonban lévő cégeket célozzák, illetve azt a célt is szolgálják, hogy konkrét vállalatokat hozzanak kedvező, vagy éppen hátrányos helyzetbe."
Mit, hogyan.
Persze nem csak kifogásolható, "nemszeretem" dolgok találhatók az elemzésben:
"A tanulmány ugyanakkor dicséri az alacsony magyar társasági adót, mint írják, ez az egyik legvonzóbb az EU-ban, ráadásul olyan adókedvezmények kapcsolódnak hozzá, amelyek segítik a kormány foglalkoztatás bővítési szándékát. Jó hírnek tartják azt is, hogy a kormány a következő években egységesítené a társasági adót - ma 10 és 19 százalékos sávok vannak -, ráadásul úgy, hogy az alacsonyabb tíz százalékos adókulcshoz közelítenének - ez pedig az adóterhek csökkenését jelentené a vállalatok többsége számára."
Bár a "legvonzóbb" kicsit erősnek tűnik, ha a tőkekiáramlást vetjük össze ezzel a qrva nagy vonzással.
Meg a foglakoztatás bővülésével.
De ezeken, meg a többin is mélázzon el az, az eredményeket nagyra tartja.

"A fizikai munkákat végzőknél például továbbra is gondot fog jelenti a minimálbér, illetve ezzel párhuzamosan az adók nagysága, így pedig várhatóan folytatódni fog a külföldre vándorlás, amit már eddig is közel félmillió magyar megtett." - írják az elemzők.
Én csak idéztem...

anonymand 2015.03.26. 11:33:34

Én most nem állítom, hogy a legnagyobb eredményről beszélek, de aki a kicsit nem böcsüli, a nagyot nem érdemli.
Mert, hogy Máriaországamutyisztán jobban teljesít (mint Gyurcsány-Bajnai alatt a zemútnyócévben) az úgy tűnik biztos.
Véleményként csak annyit, ha fele igaz, az is sok(k).
www.gki.hu/sites/default/files/users/Petz%20Raymund/korrupcio_1503.pdf

anonymand 2015.03.29. 13:50:16

@ccactus:

Hogy a versenyszférában hosszú idő után láthatóan javult a foglakoztatás, tény.
Végre.
Az erre vonatkozó optimista várakozásaid gyorsabban teljesülnek, mint a felminősítésre adott prognózisod. :)

anonymand 2015.03.29. 13:53:38

@ccactus:

Azért egy két szót az is megérdemelne, hogy az eddig is ferde szemmel nézett korrupciós sikereink a brókerbotrány hatására a befektetőkből miféle érzelmeket válthatnak ki.
Ne feledd, a hitelminősítők szöveges magyarázataiban eddig is a szükségesnél többször esett szó a korrupcióról.
Ezt úgy értem, hogy jó lett volna, jó tett volna már régóta, ha említeni sem köll!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.30. 19:15:52

@anonymand:

"Hogy a versenyszférában hosszú idő után láthatóan javult a foglakoztatás, tény."

Együtt örülünk! :)

"Azért egy két szót az is megérdemelne, hogy az eddig is ferde szemmel nézett korrupciós sikereink a brókerbotrány hatására a befektetőkből miféle érzelmeket válthatnak ki."

Ilyeneket: "Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza:
Ha csak Magyarországot nézzük, akkor még akár tovább is erősödhet a forint a 300-as árfolyamról. Ezt támogathatja a gyors gazdasági növekedés, az alacsony infláció, a masszív külkereskedelmi többlet és a fizetési mérleg többlete, ráadásul kontroll alatt van a költségvetés és csökken az államadósság. Ezzel együtt van egy hozamprémiumunk Lengyelországhoz és Csehországhoz képest. A tőkebeáramlás felerősödhet és az MNB sem csökkenti agresszíven a kamatot, ami a forintot támogatja."

Meg ilyeneket: "Suppan Gergely , a TakarékBank vezető elemzője:
Nem zárható ki, hogy látunk még 300 feletti eurót, külső okokból és átmenetileg. Hosszabb távon stabilizálhatja a 300-as szint alatti helyzetét a forint az euróval szemben. Az olajárak esése miatt nőhet a folyó fizetési mérleg többlete, így gyorsulhat a külső adósság csökkenése, másrészt növekedési meglepetést is okozhat az alacsony olajár. A költségvetés is kedvező pályán mozog, így a vártnál gyorsabban csökkenhet az államadósság is. Ezek hatására további felminősítésekre számítunk"

És még ilyeneket: "Török Zoltán , a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza:
Alaposan át kell értékelni az elmúlt években kialakult negatív képet a magyar gazdaságról. Nem újdonság, hogy az államháztartási hiányt alacsonyan tartja a kormány, és az sem, hogy az államadósság mutatója mérséklődő pályára került. Viszont a tavalyi évre megérkezett a gazdasági növekedés, és a lakossági deviza jelzáloghitelek forintosítása jelentősen mérsékelte az ország külső sérülékenységét. A hitelminősítők javuló véleménye tehát nem alaptalan, vagyis minden a forint erősödése felé mutat. "

anonymand 2015.03.31. 06:15:39

@ccactus:

Kedven lapom olvasgattam:
"Ugyanakkor, a Globális Versenyképességi Jelentés még mindig jó néhány strukturális kihívásra hívja fel a figyelmet - jegyzik meg a stratégák. A jogi környezet lassú és bonyolult, a korrupció relatíve magas, a kormányzati költekezés nem elég hatékony, és a szabályozási környezet általánosságban nagy terhet jelent a gazdasági szférának. Mindemellett a képzett munkaerő megtartása és az áruk és szolgáltatások piacának hatékony működése is problémákat okoz. A bürokráciával, a korrupcióval és az agyelszívással (angolul brain drain - a szerk.) való küzdelem kifejezetten nehéz lesz az elemzők szerint."
www.portfolio.hu/gazdasag/hamarosan_johet_magyarorszag_felminositese.209040.html

Meg a közismerten "ballib" Csáth Magdolnát:
"Teljesíthetők a kormány által kitűzött hiánycélok, ám további cselekvésre van szükség – fogalmazott az MNO-nak Csath Magdolna. A közgazdász a lehetőségekről szólva elmondta, hogy „nem elég csak feltárni a korrupciós eseteket” , hanem meg kell találni az elfolyatott péntek visszaszerzésének módját is. Sok milliárdról van ugyanis szó – teszi hozzá a professzorasszony, aki szerint ezzel párhuzamosan mindent meg kell tenni a korrupciós csatornák elzárása érdekében is."

Persze lézetnek elgfogultan véleményezők is:
"A tavalyi kiugróan gyors, 3,5 százalékos bővülés után idén már lassulást, 2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a GKI, valamint azt, hogy hitelminősítők az év második felében javítani fogják Magyarország besorolását - derül ki a GKI Gazdaságkutató előrejelzéséből. Külföldön az államosítás, a korrupció, a piacellenesség jut a befektetők eszébe Magyarországról."
m.privatbankar.hu/cikk/nincs-jo-hire-magyarorszagnak-a-vilagban-278475

Ha pedig még keresgélek is, mit nem találok?
"5. Minden átláthatatlan, kiszámíthatatlan és korrupt.
Nagyjából Orbánék kormányzásának kezdete óta állandó siráma az üzleti szereplőknek, hogy amellett, hogy milyen sok adót kell fizetni, még fel se lehet készülni a kormány legújabb, minden egyeztetés nélkül, viszont rohamtempóban elővezetett ötleteire.

Az Európai Bizottság elemzői ezt úgy fogalmazzák saját zsargonjukban, hogy “instabil a szabályozói környezet”, és szépen ismertetik is ennek különböző elemeit:

Versenytorzítás, főleg szolgáltató szektorban. Magasak a belépési korlátok, amivel a nagyobb szereplők visszaélhetnek a kisebbek javára.
Átláthatóság és kiszámíthatóság hiánya: a döntések érintettjeivel való egyeztetések és megvalósíthatósági tanulmányok hiánya, rövid átállási időszakok, improvizáció, folyamatosan módosítgatott törvények, és így tovább.
Korrupció, különösen a helyi szintű politika és a politika-közeli üzletemberek összefonódása. Borzalmas információhiány az állam pénzügyeiről, ami kedvez a lopásnak. (Bővebben az EU korrupciós jelentésében.)
Közbeszerzések és az EU-s pénzek lopásgyanús kezelése.
Magas adminisztratív terhek.
Kevés pénz kutatás-fejlesztésre.
Persze az Európai Bizottság ezt már többször leírta, így most annyit állapítanak meg végszóként igen keserűen, hogy nem történt semmi javulás. Ha a kormány “csökkentette is a bürokráciát” valahol, akkor más, ugyanabban az időben meghozott döntéseivel legalább annyira növelte a terheket máshol."

Persze az EU jelentés
ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report/docs/2014_acr_hungary_chapter_en.pdf
már régen nem aktuális.
Régi adatok alapján vonják le következtetéseiket, a helyzet azóta sokat, nagyon sokat változott! :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.31. 17:22:28

@anonymand:

Kétségtelen, hogy van még teendő, nem lazsálhat sem kormány, sem ellenzéke.

Ugyanakkor a gazdaságunk 2014-ben Európa leggyorsabban növekvő gazdasága volt. A költségvetés egyensúlyban, a munkanélküliség csökken, a piaci munkahelyek növekednek, az államadósság csökken, a reálbérek és a reálnyugdíjak növekednek, az infláció alacsony.

Az elemzők egyre másra javítják hazánk kilátásait, általános a felminősítésekre vonatkozó előrejelzés.

Elmondhatjuk tehát, hogy jó irányba haladunk, amellett, hogy van még teendő bőven. Elértük és meghaladtuk a válság előtti teljesítményt, most már az következik, hogy meg kellene haladnunk önmagunkat.

És már a régi elvárásod is teljesülni látszik:
"Az S&P átlagosan 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít 2015-2017 között"
Azután, hogy már tavaly is meghaladta a kívánt szintet.

anonymand 2015.04.04. 09:12:08

@ccactus:

"
Elmondhatjuk tehát, hogy jó irányba haladunk, amellett, hogy van még teendő bőven. Elértük és meghaladtuk a válság előtti teljesítményt, most már az következik, hogy meg kellene haladnunk önmagunkat.

És már a régi elvárásod is teljesülni látszik:
"Az S&P átlagosan 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít 2015-2017 között" - igen a 2014-es adatok jól besegítettek az átlagba.
Téged igazol: "Javított a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésén, méltatta az elmúlt időszakban elér eredményeket"... - de nem szabad elfeledkezni, hogy ugyanez a cikk végső soron az én szkepticizmusomra erősít rá: "2014-es (előzetes adatok szerinti) 3,6 százalékos növekedése után 2015-ben 2,7, 2016-ban 2,3, 2017-ben pedig 2,2 százalékos GDP-növekedés várható"... - a növekedés csökkenő trendjét vetíti előre.

anonymand 2015.04.04. 17:57:46

@ccactus:

Kedves ccactus!

Őket hova sorolod, melyik statisztika, mely sorát mjavítják?
"Rengetegen hagyják itt az országot

Tavaly 31 500 magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre, majdnem 50 százalékkal többen az egy évvel korábbinál – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal népmozgalomról szóló kiadványából."
Gondolom egy részük csökkenti a munkát keresők számát, egy jó részüket a versenyszféra új munkahelyeinek gyarapodásához kötöd.
Vagy van konkrétabb, más saját metodikával magyarázható megoldásod?
________________________________________________________________________________________________

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.06. 20:25:02

@anonymand:

"igen a 2014-es adatok jól besegítettek az átlagba"

"Az S&P átlagosan 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít 2015-2017 között"

:)))

anonymand 2015.04.07. 05:18:34

@ccactus:

":)))" - az tényleg vicces, hogy az előrejelzés alapján 2,5%-ra becsült átlagnövekedés milyen örömöt tud okozni néked.
Mert nyilván az jutott eszedbe, hogy az én minimum elvárásom volt anno.
Igaz.
Majdnem.
Mert nem arról volt szó (ha emlékezetem nem csal), hogy lesz egy kiugró év, oszt visszaesik a növekedés, hanem arról, tartós (fenntartható évenkénti 2,5%-al) beérném.
Most, hogy az S&P prognózisa kijött, még mindig nem látod a csökkenő növekedést (3,x-ről 2,y-ra, vagy lejjebb, hogy kijöjjön a 2,5%-os átlag)?
Mert előbb vagy utóbb, de csak lecseng a választási gazdaságpolitika hatása.
Nem először, bevallom, én a magam részéről, gyorsabb kifutásra gondoltam.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.10. 20:37:23

@anonymand:

www.vg.hu/velemeny/elemzes/standard-poors-magyarorszag-kevesbe-serulekeny-a-kulso-sokkokra-447869

"Növekedési előrejelzésünk szerint a magyar gazdaság reálértéken átlagosan 2,5 százalékkal bővül majd 2015 és 2017 között, amely magasabb a korábbi, az alig valamivel 2 százalékot meghaladó prognózisunkhoz képest. Várakozásaink szerint a magyar gazdaság teljesítménye INKÁBB MEGHALADJA, MINTSEM ALULMÚLJA majd ezt az előrejelzést. Ennek hét oka van. Többek között A KÜLSŐ ADÓSSÁG FOLYAMATOS CSÖKKENÉSÉNEK köszönhetően az ország most kevésbé védtelen." - mondja a Standard & Poors.

anonymand 2015.04.11. 06:04:42

@ccactus:

Érik a felminősítés. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.11. 08:28:58

@anonymand:

A felminősítés egy másik kérdés. De a GDP-re visszatérve: "Növekedési előrejelzésünk szerint a magyar gazdaság reálértéken átlagosan 2,5 százalékkal bővül majd 2015 és 2017 között, amely magasabb a korábbi, az alig valamivel 2 százalékot meghaladó prognózisunkhoz képest. Várakozásaink szerint a magyar gazdaság teljesítménye INKÁBB MEGHALADJA, MINTSEM ALULMÚLJA majd ezt az előrejelzést. Ennek hét oka van. Többek között A KÜLSŐ ADÓSSÁG FOLYAMATOS CSÖKKENÉSÉNEK köszönhetően az ország most kevésbé védtelen." - mondja a Standard & Poors.

anonymand 2015.04.11. 08:43:46

@ccactus:

Jól van na!
Mondom én, hogy érik Máriaországamutyisztán felminősítése.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.11. 14:38:25

@anonymand:

Érik. A GDP-re visszatérve: "Növekedési előrejelzésünk szerint a magyar gazdaság reálértéken átlagosan 2,5 százalékkal bővül majd 2015 és 2017 között, amely magasabb a korábbi, az alig valamivel 2 százalékot meghaladó prognózisunkhoz képest. Várakozásaink szerint a magyar gazdaság teljesítménye INKÁBB MEGHALADJA, MINTSEM ALULMÚLJA majd ezt az előrejelzést. Ennek hét oka van. Többek között A KÜLSŐ ADÓSSÁG FOLYAMATOS CSÖKKENÉSÉNEK köszönhetően az ország most kevésbé védtelen." - mondja a Standard & Poors.

És 2014-ben is 2,5% fölött voltunk. 2014-2015-2016-2017. Négy év, 2,5%-os növekedés. Eléggé tartós, nemdebár.

De én ennyivel nem elégednék meg a helyedben. És tartós 3% fölötti növekedéssel lennék csak elégedett. 2014-ben megvolt, 2015-ben minden jel szerint meglesz, 2016-tól viszont még van teendője ezzel kapcsolatosan a kormánynak.

anonymand 2015.04.11. 15:24:34

@ccactus:

"És 2014-ben is 2,5% fölött voltunk. 2014-2015-2016-2017. Négy év, 2,5%-os növekedés. Eléggé tartós, nemdebár." - nyugtával dicsérd a napot, tartja a szólás.
Gyufát ne igyál a 2015-2016-2017-os eredményekre.
Egyébként amikor még nem voltak jók az előrejelzések, mintha lebeszéltél volna róluk mindenkit.
Idős vagyok, de emlékszem...

anonymand 2015.04.12. 10:01:51

@ccactus:

Eredmények, statisztikák...
"111 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt, Foglalkoztatottság, 2014. december–2015. február
2014. december–2015. februárban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 124 ezer fő volt, 111 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 62,5%-ra emelkedett. A férfiak és a nők foglalkoztatási mutatói hasonló mértékben javultak."
www.ksh.hu/foglalkoztatottsag
"7,7%-ra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, Munkanélküliség, Munkanélküliség, 2014. december–2015. február
2014. december–2015. februárban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 24 ezer fővel, 346 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 7,7%-ra csökkent. A férfiak és nők munkanélkülisége közel azonos szintű volt, a nőket nagyobb mértékű javulás jellemezte."
www.ksh.hu/munkanelkuliseg

"Tavaly csaknem 32 ezer magyar állampolgár hagyta el hazánkat legalább egyéves külföldi tartózkodás kedvéért. Ez a szám azért figyelemre méltó, mert a hivatalos közlésekkel szemben nemhogy csökkent volna, hanem egy év alatt a másfélszeresére nőtt a kényszer-, a gazdasági és az edukációs migránsok aránya. És ha ez még nem lenne elég: a kiáramlók háromnegyede még nem érte el a negyvenéves kort. A Hetek cikke.
A KSH adataiból az is kiderül, hogy a tavaly távozottak több mint hatszor annyian vannak, mint a 2009-ben elvándorlók, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy a felmérést végzők komoly látenciáról – vagyis a hazai nyilvántartási rendszerekben a bejelentések elmulasztásából adódó hiányosságokról – számolnak be, akkor az eredmény még ijesztőbb. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy a fogadó országok bevándorlási adatai világosan mutatják az ordító különbséget."
www.atv.hu/belfold/20150410-atleptunk-egy-hatart-indulnak-meg/hirkereso

Magyarázat?
Esetleg magyarázkodás?
Az álláskeresők számának változásában milyen szerepet tulajdonítasz a külföldön munkát vállalóknak?
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf056.html

Lassan kezdem azt hinni, hogy költőinek véled kérdéseimet.
Pedig nem annak szántam.
Magyarázat köllene.
Észérvek.
Esetleg csak érvek...

anonymand 2015.04.21. 10:34:07

@ccactus:

Várom a válaszokat.

Oly sokszor hivatkozol a rezsicsökkentésre, hogy szívesen megosztok veled egy linket (kéményseprőről talán már magad is olvastál):
www.vg.hu/gazdasag/tonk-szelen-a-szemetszallitok-448533

Várom a válaszokat!
Nagyon.

anonymand 2015.04.22. 10:40:03

@ccactus:

Még mindig várom megtisztelő válaszaidat kérdéseimre.
Nyögdíjas vagyok, ráérek, várok.

Azért egy kis hangulatcsináló:
"Szűcs Viktória szerint a jelenlegi átlagbér 90 ezer forint körül van a bölcsődei dolgozók körében. – Ám ebben már benne van a vezetők magasabb fizetése is – tette hozzá az elnök. – Ténylegesen azonban a dolgozók 74 százalékának a bére nem éri el a 2013-as létminimumot, azaz a 87 ezer 510 forintot." - ha jól sejém, akkor 2015-öt írunk, de sebaj!
www.sonline.hu/somogy/kozelet/szegyenteljes-igergetes-a-bolcsodek-napjan-a-letminimumon-sincs-a-beruk-607477

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.24. 16:30:32

@anonymand: Csak remelni tudom, hogy kaktusznak azert nincs ideje reagalni, mert mar javaban keszul az "elmultnyolcevGyurcsanyahibasmegamugybajnai a valado felelos questor bedoleseert" posztja! :DDD

anonymand 2015.04.24. 17:56:49

@Tyson925:

Szoci szegénységbotrány! :)))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.28. 20:09:45

@anonymand:

"A nemzetközi hitelminősítő (S&P) javította a magyar gazdaság középtávú növekedésére adott előrejelzését is, most 2,5 százalékot vár az eddig jelzett kettő helyett."

Lám már egy hitelminősítő szerint is eléri a 2,5%-ot hazánk KÖZÉPTÁVÚ növekedését. Nevezhetjük tartósnak, vagy várjunk még pár évet, mire meg is valósul? :)

www.portfolio.hu/gazdasag/jo_velemenyt_mondott_magyarorszagrol_az_sp.213311.html

De ez sem rossz:
"Nagyot gyorsulhat a magyar gazdaság, de vannak veszélyek. Londoni pénzügyi elemzők szerint a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az idei év elején is a leggyorsabbak között volt a térségben. A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a közép- és kelet-európai térségről összeállított havi prognózisában közölte: az általa alkalmazott növekedéskövető számítási modell (GDP tracker) azt valószínűsíti, hogy februárban a magyar hazai össztermék (GDP) 3,5 százalék körüli ütemben növekedhetett éves összevetésben, vagyis valamelyest még gyorsulhatott is a tavalyi negyedik negyedév 3,4 százalékos éves szintű átlagnövekedéséhez képest.
...
A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy erre az előrejelzésükre felfelé ható kockázatok érvényesülnek."

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/nagyot-gyorsulhat-a-magyar-gazdasag-de-vannak-veszelyek-448955

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.28. 20:14:20

@anonymand:

Tehát már a Standard & Poors, a Morgan Stanley, a Capital Economics és a JP Morgan szerint is teljesül a tartós minimum 2,5%-os növekedési ütem.

Mondjuk az én elvárásaim ennél magasabbak. Én már 3% alatti növekedéssel elégedetlen lennék.

anonymand 2015.04.29. 05:49:10

@ccactus:

"Tehát már a Standard & Poors, a Morgan Stanley, a Capital Economics és a JP Morgan szerint is teljesül a tartós minimum 2,5%-os növekedési ütem." - gratulálok!
Már most teljesülni látszik az a minimum, amiről usque 2 éve írtam.
Mondom látszik, mondom minimum. :)

anonymand 2015.04.29. 21:12:17

@ccactus:

"A legújabb KSH adatok szerint tavalyhoz képest 12 ezerrel nőtt a külföldön munkát vállalók száma, ami a belföldi foglalkoztatás 1,7 százalékos bővülését jóval meghaladó, 12,3 százalékos növekedést jelent. A kormányzati hurráoptimizmusra semmi ok: a látszólag javuló foglalkoztatási adatok romló életszínvonalat, egyre nehezebb megélhetést takarnak."

"A KSH legújabb foglalkoztatási adatait egyoldalúan olvasó kormány nem akar tudomást venni az egyre gyorsuló ütemű elvándorlásról. Pedig tavalyhoz képest közel 12 ezer fővel többen dolgoztak külföldön az első negyedévben, ami hétszer nagyobb arányú bővülést jelent a belföldi foglalkoztatásénál. A belföldön létrejött munkahelyek jó része sem tartós, stabil, 8 órás, bejelentett munka, erre utal, hogy a versenyszférában 2010-hez képest csak 40 ezerrel bővült az alkalmazottak száma, és jó messze vagyunk még a válság előtti szinttől, amikor a mainál 85 ezerrel dolgoztak többen piaci állásban."
fn.hir24.hu/gazdasag/2015/04/29/hetszer-gyorsabban-no-a-kulfoldi-munkavallalas-a-hazainal/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm_campaign=fn_2015-04-29

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.29. 21:49:52

@anonymand:

"Már most teljesülni látszik az a minimum, amiről usque 2 éve írtam."

Most? De hisz már két éve 2,5%-nál gyorsabban növekedünk! :)))

anonymand 2015.04.30. 06:12:53

@ccactus:

"Most? De hisz már két éve 2,5%-nál gyorsabban növekedünk!" - való igaz.
Mint ahogyan igaz az is, hogy a választási gazdaságpolitika hatásait rövidebb távúra becsültem, mint az a számok tükrében megvalósulni látszik.

Ám, ha emlékezetem nem csal, én nem rövid ideig tartó, átmeneti 2,5% minimumról írtam, hanem fenntarthatóról, az akkori viszonyokból kiindulva. Azt hiszem kicsit kisebbet tévedtem, mint te Magyarország felminősítésére vonatkozó vízióidban. :)))

Kénytelen vagyok ide is, ugyanazt:
"A GKI elnöke szerint 2015-2016 során lassuló gazdasági növekedés várható, az intézet idén 2-2,5 százalékos, jövőre 1,5-2 százalékos növekedési ütemmel számol."
(vagyis te az elmúlt két évet tudod be fenntarthatóság címszó alatt?)
Két dologról nem szabad megfeledkezni, ami előre nem becsülhető, számítható: az egyik a mezőgazdasági teljesítmény esetlegessége (időjárásfüggés, szankciók hatása), a másik pedig a gépjárműipar teljesítőképességére alapuló ipari teljesítmény (ölég egy Mercedes eladás visszaesése, és "nekünk annyi").

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.05.01. 00:50:43

@anonymand:

És mivel magyarázod, hogy a választási gazdaságpolitika az istennek sem akar kifulladni?
Lassan itt a következő választás... :)))

Vagy talán szerinted idén már nem fog teljesülni a 2,5%? Két hét múlva jönnek ki az első negyedéves adatok. Szerintem jóval 3% felett leszünk továbbra is. Tehát az én elvárásomat teljesíteni fogja. Én 3% alatt már elégedetlen lennék.

anonymand 2015.05.01. 07:59:39

@ccactus:

Nem köll nekem magyarázni semmit.
Ki kellene menned a KSH honlapjára, ahol is a fontosabb adatok grafikonos ábrázolása szerepel.
Én tudom, hogy hiába látom én azt a népmozgalom adatnál, hogy a születésszám a k2008-as adatokhoz képest hogyan alakul, Rétvári államtitkár Kálmán Olgánál megmagyarázza, hogy mennyivel jobban teljesít Máriaországamutyisztán, mint anno és hogy ez természetesen a kormány intézkedéseinek következtében javul soha nem látott mértékben.
Pont ilyen vagy te is.
Van azon a grafikonon egy olyan lehetőség, ahol az ipar teljesítményváltozása követhető nyomon.
..."az istennek sem akar kifulladni? " - ha pedig megnézed a KSH statisztikát (lásd grafikon), akkor mit is lehet leolvasni róla?
Az ipari termelés visszaesőben a "választási gazdaságpolitika" csúcsértékéhez képest (messze 2010-2011 értékeihez viszonyítva), exportértékesítés kissé jobb adatokkal ugyan, de szintén csökkent. :( :(
És valóban a belső fogyasztás az, ami egy rövid ideig tartó visszaesés után ismét javuló tendenciát mutat.

""A GKI elnöke szerint 2015-2016 során lassuló gazdasági növekedés várható, az intézet idén 2-2,5 százalékos, jövőre 1,5-2 százalékos növekedési ütemmel számol."" - a te elvárásod megint egy negyedéves (esetleges) jó adatra alapozott, az éves prognózis a GKI-nál pedig mintha kevésbé lenne derűlátóbb, de jelentős csökkenés a rekordévhez képest.
A 2016-os előrejelzés meg mintha nem is lenne, megint figyelmen kívül hagyod.
Persze tudom, ismerem a metodikát:
- ha valami javuló, növekvő, optimizmusra okot adó, akkor "érdemes odafigyelni"
- ha valami romló, csökkenő ( a szegénységet kivéve), megalapozza a szkepticizmust, akkor negligálandó, nem köll törődni vele, stb.
Ezt híjják ugyi dialektikus szemléletmódnak?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.05.07. 21:45:18

@anonymand:

"Az ipari termelés visszaesőben"

A hazugságok/dezinformációk helyett:

www.portfolio.hu/gazdasag/kilott_tavasszal_a_magyar_ipar.4.213697.html

A friss adatok szerint a kiskereskedelmi fogyasztás 6,5%-kal, az ipari termelés 11%-kal, az export 9%-kal nőtt az idei első negyedévben. Lassulás? Jövő héten kiderül. :)))

Szerintem gyorsulás lesz! :))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.05.08. 21:23:49

@anonymand:

"Az ipari termelés visszaesőben"

Mire jó ez a minden fronton való dezinformálás? Visszaeső ipari termelésről, és 85%-os államadósságról írkálsz. Mire jó ez, mondd?

Mi lesz a következő? 20%-os inflációról, meg emelkedő szegénységről fogsz írni?? Esetleg emelkedő munkanélküliségről?

Tudni kellene szépen is veszteni...
Főleg úgy, hogy az ország számára egy örvendetes dolog, hogy legújabban már 4% feletti GDP növekedést prognosztizálnak. Adat a jövő héten. Kritizálod, hogy nincs meg a 2,5%, pedig már 4% fölött járhatunk valahol...

anonymand 2015.05.09. 05:20:16

@ccactus:

"Tudni kellene szépen is veszteni..." - mondja az, aki...

Valóban örvendetes, hogy van kiugró hónap, van kiugró év.
Eredmény, amit böcsülni kell.
Remélem, hogy másfél, két év múlva is legalább ennyire optimista leszel.

"Főleg úgy, hogy az ország számára egy örvendetes dolog, hogy legújabban már 4% feletti GDP növekedést prognosztizálnak." - én is szoktam álmodni.
"2015-es tavaszi európai gazdasági előrejelzés
A Magyarországra vonatkozó előrejelzések 2013 2014 2015 2016
GDP-növekedés (%, év/év) 1,5 3,6 2,8 2,2"
ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/hungary_hu.htm
(Merem remélni, hogy nem csúsznak el a sorok.)
Valóban vesztettem.
Igaz ugyan, hogy már leírtam, de megerősítem, hogy nem gondoltam volna a "választási gazdaságpolitika" ilyen hosszan tartó hatását.
Tévedtem.
Tévedtem, mikor durván egy-másfél év lendületet feltételeztem.
Nem voltam egyedül:
"Meglepően jó
Az adat nagy meglepetést jelent, hiszen az elemzők egységesen lassulásra számítottak: úgy gondolták, hogy az éves index a 3. negyedévi 3,2 százalékról 2,8 százalékra mérséklődik."

Apropó! Jut eszembe, hogy valahol a konvergenciaprogramra hivatkoztál. Na azzal te dobtál föl, vidám napom lett.
Én ugyanis még emlékszem unortodox szemállású Maximus Balfus 7%-os vízióira.
Is.

"Az Európai Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy 2016-tól már csak a 2014-2020-as uniós keretköltségvetés strukturális alapjai lesznek elérhetők Magyarország számára, ami a beáramló EU-források jelentős csökkenését eredményezi, ez pedig hatást gyakorol a beruházási tevékenységre. Így a közfogyasztásban a tavalyi 2,4 százalékos növekedés után idén már csak 0,9 százalékos növekedés, 2016-ban pedig 0,5 százalékos csökkenés várható. Az állóeszköz beruházások a 2014-es 11,7 százalékos növekedés után idén már csak 4,6 százalékos növekedést, jövőre pedig 1 százalékos csökkenést fognak mutatni az Európai Bizottság becslései szerint."
Forrás:
mfor.hu/cikkek/Lassulo_magyar_novekedessel_szamol_az_EB.html
Valószínű, hogy innen merítettek:
ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2015_spring/hu_en.pdf

Tudod. Ami késik, az nem múlik.

rikitiki 2015.05.13. 18:15:15

@anonymand: majd meglátjuk megérti-e ccactus a tőkeáramlások szerepét, amikor az eu-zóna összeroskad még idén, a tőke meg fogja magát és elhúz...

Mennyivel is gyengült eddig az euró?

Pillanatnyi vihar előtti csend és megnyugvás után, következik majd a folytatás, aztán megnézzük milyen fantasztikus növekedést fogunk produkálni, ahogy a tőke veszi a kalapját és elhúz.

Ezekben az EU-s előrejelzésekben még nincs is benne egy EU-zóna államcsőd és recesszió...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.05.13. 21:39:05

@rikitiki: tul pesszimistan latod az EU-t szerintem.

anonymand 2015.05.13. 23:02:25

@rikitiki:

..."aztán megnézzük milyen fantasztikus növekedést fogunk produkálni, ahogy a tőke veszi a kalapját és elhúz." - az igazán figyelmes szemlélődőnek már eddig is föl kellett tűnjön, hogy a tőkekivonás, ha igen lassan is, de annál folyamatosabban már megy több, mint négy éve.

anonymand 2015.05.13. 23:04:38

@ccactus:

"Főleg úgy, hogy az ország számára egy örvendetes dolog, hogy legújabban már 4% feletti GDP növekedést prognosztizálnak. Adat a jövő héten. Kritizálod, hogy nincs meg a 2,5%, pedig már 4% fölött járhatunk valahol..."
Khmm.
"3,4 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben" - ami persze több mint a 2,5% általam tartósnak ítélt minimum, de majd meglátjuk.

anonymand 2015.05.14. 19:21:43

Annyi, de annyi eredmény van, hogy nem is tudom eldönteni, ide tartozik-é?

"A magyarok harmadával fordult elő a múlt évben, hogy nem volt pénze ételre a családjának"
szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14689-a-magyarok-harmadaval-fordult-elo-a-mult-evben-hogy-nem-volt-penze-etelre-a-csaladjanak

anonymand 2015.05.14. 19:23:27

Annyi, de annyi eredmény van, hogy nem is tudom eldönteni, ide tartozik-é?

"Az OECD 34 országban vizsgálta a minimálbérek adózás utáni értékét, amelyeket egy órára jutó dollárban számolt összegben tettek közzé."
www.hrportal.hu/c/a-magyarorszagi-minimalber-a-sereghajtok-kozott-20150510.html

anonymand 2015.05.14. 19:26:49

Annyi, de annyi eredmény van, hogy nem is tudom eldönteni, ide tartozik-é?

"A magyar gazdaság kiemelkedően jól teljesít, ezt nemcsak a magyar kormány állítja, hanem az Európai Bizottság (EB), a Nemzetközi Valutalap (IMF), a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a nagy nemzetközi intézmények, valamint a piaci elemzők is, amelyek sorozatban módosítják előrejelzésüket - mondta Varga Mihály az Országgyűlésben. - http://magyarhirlap.hu/cikk/24551/Kiemelkedoen_teljesit_a_magyar_gazdasag#sthash.d38LlsHK.dpuf"

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.05.15. 17:56:23

@anonymand: Kishantos ugyeben kiderult, masodfokon is, hogy az allam hazudott. A kar szazmillios, felelos nincs. Kozben az iskolakbol kirugjak az embereket, majd visszafoglalkoztatjak kozmunkaskent. Hogy is mondjam, ilyet csak a mocskos kommunistak csinalnak, de szerintem kaktusz meg fogja (tudja) magyarazni, hogy ez is a kereszteny jobboldali ertekrend resze. Mondjuk a hazugsag eddig sem zavarta, sot eloszeretettel el is vele rendszeresen, ugye...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.05.15. 18:06:50

@anonymand: Neked nem hianyzik egy gyomorforgato cikk a gazdasagi bevandorlokrol? Kaktusz Arpi biztos nagyot tudni ezen a teruleten is alkotni...

anonymand 2015.05.15. 21:00:18

@Tyson925:

Nem tudom mire vélni, hogy ennyire inaktív a blog egyik kedves szerzője.
Részben hiányérzetem van, részben örvendek, hogy eggyel kevesebb propagandista tolja ennek a mocsok bandának (ccatus szerint a kisebbik rossz) a szekerét.

Egy más lapon, imígyen:
nivo.blog.hu/2014/12/10/szegenyseg_akkor_most_csokken_vagy_no
időnként azért szót váltunk.
Persze, amikor kényes kérdéshez érünk, akkor az egyik megszokott menekülési formáját választva, a feladott kérdésekre nem válaszol.
Számtalanszor megismételtem már neki, hogy:
"Mindentől függetlenül érdekelne, immár sokadszor, hogy mivel magyarázod a két általam említett súlyos ellentmondást, illetve a javuló tényadatok (eddig is tudtuk, hogy a külföldön dolgozókat is "honosítják") mennyiben befolyásolják, árnyalják, színezik, egyszóval sminkelik a lefestett képet.
1. Az enyhe tél ellenére a kihűléses halálesetek száma magasabb volt, mint a korábbi évben (+14 fő, durván a fele saját otthonában, pedig csökkent a rezsi).
2. Váratlan kiadásokat a lakosság 76,1%-a nem lenne képes fedezni (cca 2% növekedés, pedig csökkent a rezsi).
+1. Rekordszámú külföldre távozó (megjegyzem a hazai adatok mindig alacsonyabb számot mutatnak, mint a külföldről érkező adatok összesítése). Milyen hányaduk csökkenti az álláskeresők számát, milyen mértékben növelik a foglalkoztatottságot, mennyi a versenyszférában foglalkoztatottak tényadatai közé sorolható?"
Ha (igazat) válaszolna, kiderülne, hogy erősen kozmetikázott statisztikai adatokra való hivatkozással érvel.
Inkább nem válaszol.
Már régen beláttam, hogy az általam várt növekedéscsökkenés később fog bekövetkezni, mint azt korábban gondoltam. Ez neki nem ölég (persze, hogy jó azt olvasni, az ellenfél belátja, hogy valamiben tévedett), még mindig olyan idétlen gazdasági növekedéseket vizionál (4% körüli), ami csak... Inkább nem személyeskedek.

"Az idei képest jövőre csak csöpög az uniós pénzcsap, a 2016-os költségvetés tervezete azt mutatja, hogy 1401 milliárd forint EU-támogatás érkezhet, ebből 862 milliárd forint jön ténylegesen Brüsszelből, a többit a magyar büdzsének kell állnia. Idén ugyanez 2562 milliárd forint." - ami megint valószínűleg engem fog majd igazolni.
Mármint, hogy a "választási gazdaságpolitika" "eredményei" nem örök életűek, nem fenntartható gazdasági növekedésről szólnak.
Persze ami késik, az nem múlik.
A volt "álamelnök" esetében is igen sok időnek köllött eltelnie, hogy egy vitatárs kikényszerítse belőle a színvallást.
Itt sem várható más, persze nem zárható ki a menekülés nála megszokott másik formája, a névváltás.

Összehordtam itt sok mindent, de oly régen volt alkalmam veled társalogni, hogy kikívánkozott.
Mint ahogy az is, hogy meglátogathatnál, ahogyan anno szóba került.

anonymand 2015.05.30. 04:51:04

Egy mondatnyi demagógia.
Miközben a kórházak "konszolidációja" vontatottan halad (és szó nincs konszolidációról, inkább csak pillanatnyi hangulatjavító intézkedésről), a stadionépítés-szépítés zavartalanul folyik. :(
www.vg.hu/kozelet/nyolcszazmillios-stadion-epul-az-nb-iii-ba-450950
Ezt nyugodtan tekinthetjük a legnagyobb eredmények legeslegnagyobbikának.
Ez már két mondat volt, tudom.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.05.30. 21:05:57

@anonymand: "Nem tudom mire vélni, hogy ennyire inaktív a blog egyik kedves szerzője."

Miert, neked hianyzik a sok hazugsag? Volt kaktusznak olyan allitasa amirol ne derult volna vegul ki, hogy ordas nagy hazugsag?

anonymand 2015.05.31. 05:32:34

@Tyson925:

Ne légy igazságtalan!
Az eltelt években számtalan esetben előfordulhatott, hogy igazat mondott, igaz ügy érdekében emelte fel a szavát.
Alaposan végig kőne nézni (visszamenőleges hatállyal) a posztjait és bejegyzéseit.
Még olyat is találnál gondolom, hogy elismerte mások igazát, belátta tévedését.
Ne tévesszen meg, hogy váltott nevekkel írt néhányszor.
Részéről az irónia megnyilvánulásának (amit egyébként nehezen viselt) köll tulajdonítani.

anonymand 2015.06.29. 09:28:52

Tisztelt posztoló!

Ez vajon fölfér még a dicsőségtáblára?
"A Magyar Kórházszövetség már három éve is azt mondta, egyetlen hazai kórház sem felel meg a betegbiztonságot garantáló minimumfeltételeknek.
A statisztikai számok a lap cikke szerint azt mutatják, hogy öt éven belül több ember hal meg gyógyintézményben összeszedett fertőzésben, mint rákban.
"Míg Európa más országaiban, például Franciaországban 4-5 beteg jut egy ápolóra, itthon ez a szám 15-20-30! Sőt! Nem ritka, hogy éjszakai műszakban egyetlen ügyeletes ápoló „felügyel" akár 60 betegre is." – mondta a FESZ elnöke, Kiss László."
propeller.hu/itthon/3122746-adatok-bizonyitjak-magyar-korhazak-siralmas-helyzetet?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=3122746-adatok-bizonyitjak-magyar-korhazak-siralmas-helyzetet

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.06.29. 19:26:32

@anonymand:

Nem fér föl. Az egészségügy úgy összességében sem fér föl a dicsőségtáblára.

anonymand 2015.06.29. 19:37:31

@ccactus:

Nem örülök, hogy egyetértünk. :((

anonymand 2015.06.29. 19:44:49

@ccactus:

Rémlik, hogy valahol, valamikor vita folyt közöttünk arról, mibe is fájt a pénzügyi konszolidáció (fogalmazzunk röviden így), amikor még a szegénységi görbe is egyre felfele tartott.
Természetesen nem jutottunk közös nevezőre.
Nem kívánom újra indítani a vitát, csak szeretném megjegyezni, hogy az egészségügy pillanatnyi állapota is az áldozatok oszlopában helyezkedik el.
(100 milliárdos adósság 60 milliárddal történő "konszolidációja, érdemi intézkedések nélkül, amelyek megakadályoznák az újratermelődést).
Persze lehet, hogy én látom rosszul ezt is.
Akkori véleményem most is vállalom, az államháztartás "rendbetételének" a módja túl nagy áldozatot követelt (és még fog).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.06.29. 22:07:49

@anonymand:

Hogy túl nagy volt-e az áldozat, azt mindenki maga tudja eldönteni. Miután érzésekről van szó, fölösleges róla vitatkozni. Mindenkinek igaza van abban, amit érez, gondol ezzel kapcsolatban.

anonymand 2015.06.30. 10:23:37

@ccactus:

Kellemetlen.
Már megint nincs miről vitatkozzunk.

anonymand 2016.06.01. 07:01:58

@ccactus:

"Az EU átlaghoz képest tartós felzárkózó pályára került a magyar gazdaság, és a régiós gazdaságokhoz képest is megállt az évtizedes leszakadás. Végre egy ütemben fejlődik Magyarország a visegrádi országok átlagával." - vagy mégsem.
Nem a posztból idéztem, hanem innen:
archive.org/details/hatterkep_20140828
Mikor olvastam, rögvest beugrott (rácuppantam), hogy én ezeket a sorokat már láttam valahol.
Nem is akarok sokat zavarni, csak egy régebbi cikkre akadva, ingerenciám támadt.

www.vg.hu/velemeny/uzlet-legyen-az-uzlet-462684
"Ugyanakkor az is tény, hogy a beérkező EU-s források makrogazdasági szempontból nagy segítséget nyújtottak. Eddig mintegy 30 milliárd eurónyi forrást használtunk el, a magyar GDP 30 százalékát, s 2020-ig még ugyanennyi pénzhez jutunk. 2010–2014 között a nettó EU-források beáramlása a GNI 4,4 százalékát tette ki, ami a második legmagasabb volt a régióban, s ugyanezen időszakban a hazai GDP éves átlagban 1,3 százalékkal emelkedett. Több elemzés kimutatta, hogy egyfelől ez a hatalmas devizabeáramlás tette lehetővé a devizatartalék fenntartását, a lakosság devizatartozásának átváltását s lényegében az elmúlt évek kamatcsökkentési folyamatát is. Abban az esetben, ha a nettó EU-forrás-beáramlás csak a GNI 2 százalékát tette volna ki (úgy, mint 2007–2009 között), akkor Magyarországon a GDP lényegében nem emelkedett volna az elmúlt öt évben." - Tudom, tudom, Vértes András "közismerten elfogult".
Mégis csak egy vélemény, amit érdemes az ide idézetten túl is elolvasni.
Én leginkább azon töröm a fejem, hogy 2007-2009 között nem csak fele akkora volt az Uniós pénzek aránya, de ráadásul még volt valamiféle gazdasági világválság ... is.
Kezdem megérteni, hogy miért hivatkozási alap az elmúlt nyolc év.
Mindörökké, ámen!
Az az "emútnyócév".

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.05.14. 11:07:05

@anonymand: szerinted a hazaáruló kaktusz elvtárs most boldog, hogy már azért is elviszik az embereket a rendörök ha véleményt nyilvánitanak? Vajh, most büszki a kis kaktusz? Vajh ebbe a világba akarta felnevelni a gyerekeit?

anonymand 2020.05.15. 09:21:49

@Tyson925:

A kérdés jogos, de nem tudom megválaszolni.
Annyit tudok, hogy amíg egykulcsos adó van, addig ccactus elégedett a helyzettel, bármi történjék.
Is.
Amúgy pedig soknevű felebarátunk bátran a hallgatás homályába burkolódzik, mióta számtalan felszólításom ellenére nem sikerült hamis állítását 1, azaz egy idézettel igazolnia.
Sir Robin jobban teljesít! :) :) :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.05.15. 10:51:23

@anonymand: kiváncsi lennék, hogy tud a beszédhibás gyereke szemébe unicomtól elhomályosult tekintettél nézni és azt mondta: látod fiam, teremtettem neked egy világot, ahol bizony már nem vagy szabad.
Lehet ezért hallgat ő is? Nem engedi a főnök? :DDD

anonymand 2020.05.15. 15:55:29

@Tyson925:

Én libsi vagyok, tehát toleráns, megértő, s alapvetően jóindulatú.
Éppen ezért úgy vélem, hogy nem tiltás miatt nem szólal meg, hanem azért, mert felébredt benne a lelkiismeret.
Vagy valami hasonló.

A szembenézés egyébként nem az utódokkal, hanem a tükörrel a legnehezebb.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.05.26. 22:04:57

@Imadom a trapistát: SZEVASZ KAKTUSZ! Látom jól vagy, és még mindig iszol rendesen! Jól van, örülök! Örülök, h erre is a vendégem voltál!

anonymand 2020.05.30. 06:31:53

@Imadom a trapistát:

"Mit összehisztiztél annak idején ezen. Is." - ha már egyszer ilyen hisztis vagyok...

Amúgy pedig valami ccactus, vagy bogancs, vagy a franc tudja éppen milyen néven írogató régóta várt idézetét lesve járogatok ide (Nívó.blog) időnként.

"bunkó vagy Bugsy! " - miért is?

Imadom a trapistát 2020.05.31. 08:23:10

@anonymand: @Tyson925: “Képviselőkbe folytani a szót illendő?”
www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyarorszag-nemzetkozi-jog-baltas-gyilkos-kiadatasa-azerbajdzsan-ejeb-itelet.706965.html
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) kedden hozott ítélete szerint Azerbajdzsán megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azáltal, hogy hazatérése után szabadon bocsátotta az örmény társa meggyilkolása miatt Magyarországon elítélt Ramil Safarovot, a baltás gyilkosként emlegetett katonatisztet. A bíróság ítélete szerint Magyarország ugyanakkor nem sértett nemzetközi jogot azzal, hogy kiadta Azerbajdzsánnak Safarovot. Magyarország jóhiszeműen és jogszerűen járt el, amikor az azeri katonát átadta Azerbajdzsánnak.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.05.31. 09:13:18

@Imadom a trapistát: Mesélj, kaktusz koma!
Miről akarod elterelni a figyelmet? Vagy te igaz keresztényként (muhaha), így ünnepled a pünkösdöd?
Amúgy 7. cikkelyről miért nem írsz?

anonymand 2020.05.31. 19:22:49

@Imadom a trapistát:

Mivel nagyon közel állsz ccactus-bogancs efftárshoz, kérlek, vedd már rá, hogy régóta várt idézetét az inkriminált ügyben legyen olyan kedves közzétenni.
Már úgy várom, mint kiskölyök koromban a Jézuskát...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.06.12. 21:29:33

@anonymand: Segítenél nekem? Nem értek valamit!
index.hu/gazdasag/2020/06/12/autopalya_romania_magyarorszag_duna-aszfalt/

Szerinted hogy lehet az, hogy nálunk jóval drágábban épül minden mint a környező országokban? Lehet ennek köze ahhoz, hogy a közbeszerzéseken csak egyvalaki nyer?
Furcsa egy eredmény azért ez a kormánytól... Nem gondolod?

anonymand 2020.06.19. 16:13:32

@Tyson925:

Szerencsés ember vagy!
Te nem értesz (egy ) valamit.
Én túl azon, hogy egy hétig internet nélkül voltam viharkárok okán, sok mindent nem értek.

"A román és szlovák cégekből álló Trameco konzorcium 326,5 millió lejért építi meg az új sztrádaszakaszt, forintra átváltva az MTI szerint ez 23,18 milliárdot jelent. A Bihar és Bisztraterebes (Chiribis) közötti új autópálya-szakasz bekerülési költsége így kilométerenként 813 millió forintba kerül.

Összehasonlításként: a legutóbb átadott magyar gyorsforgalmi útszakasz, az M4-es autó Üllő és Albertirsa közötti szakasza 30 kilométeres (tehát nagyjából az új észak-erdélyi autópályával azonos hosszúságú) szakaszát 52 milliárd forintból, tehát kilométerenként 1,73 milliárdból építette meg a Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szijj László érdekeltségébe tartozó Duna-Aszfalt Kft. és az Euroaszfalt Kft." - úgy vélem, hogy erre a részre gondolsz most konkrétan, amiből egyébként jogos akár az általánosítás.

Is.
Tudnod köll, hogy "M.országamutyisztán jobban teljesít!" - legfőképpen mutyiban.
Ha sikerül ezt kiindulási alapnak tekintened, akkor már csak a kormány családbarát voltát próbáld hozzákalkulálni.
Most nem kívánom felsorolni név szerint a családokat, de utána tudsz nézni.

Remélem válaszommal sikerült téged megnyugtatni, s lelkes híve leszel a Fidesz-KDNP-nek, a qrmánynak, valamint személy szerint G. Bonsai Duce-nak ezután.

Is.

Brunner Tibor 2020.08.01. 04:05:42

@Tyson925

Azt, hogy így jó, mert egykulcsos az adó.

Egyébként anonymand vagyok, csak le van tiltva a profilom.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.08.31. 14:27:17

@Brunner Tibor: Volt itt korábban szó, hogy micsoda "gyönyörű" válságkezlést hajtott végre a kormány 2010 után. Csökkent az adósság meg, ment a növekedés. Azt még a hazaáruló kaktusz is elismerte, hogy ennek az volt az ára, hogy elvontak mindent az egészségügytől és az oktatástól. Azt ígérte, hogy majd ha lesz növekedés oda is jut majd.
Hát, most a válságnál látjuk, hogy amint baj van, pont innen fog mégtöbbet elvonni a kormány: 24.hu/kozelet/2020/08/31/igazgyongy-l-ritok-tamogatas/?fbclid=IwAR2xZZOl68bUm8TIBNETEIVAQoLoSGJqEENLOqg8MfrCULb4eT_WRkU_Yj0

Persze kaktusz tapsol. A kölkét meg viszi logopédushoz...

anonymand 2020.09.19. 15:35:59

@Tyson925:

Bocsi, de ezt a (tetsz?)halott oldal már nem szoktam látogatni.
A Facebookon többé-kevésbé rendszeresen reagálok az eseményekre.

Elvonnak a legrászorultabbaktól, és többszörösét szétszórják (pl.: fitnesz-eseményre).
De ez soknevű haverunknak nem gond, mert egykulcsos az adó.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2021.11.23. 10:59:57

@ccactus: "A Világbank román munkatársa a minap Nagyszebenben bejelentette, hogy az egy főre jutó GDP-t tekintve Románia megelőzte Magyarországot. Aztán kiderült, hogy még nem egészen, de 2022-re minden bizonnyal meg fog történni ez a szégyenteljes esemény. És bizony ennél érzékletesebben semmi sem minősíti Orbán tizenkettedik éve tartó uralmát.

Matolcsy Györgynek is feltűnt a mindig mögöttünk lévő, sok tekintetben lenézett szomszédunk gyors és látványos előretörése, és egy cikkében sorra veszi az okokat, hogy miért is történhetett meg mindez. Az MNB elnökének meglátásai pontosak és helyénvalóak, egy kivétellel:

A román felzárkózási többlet részben egy magyar hibasorozat nyomán alakult ki 2002 után. A 2002–2010 közötti szűk évtized hibás magyar kormányzati politikájának következményei még tíz évig, egészen mostanáig előnybe hozták a román felzárkózást hozzánk képest.

Ez a megállapítás is igaz, de csak félig: Matolcsy egy szóval sem említi a 2010 utáni éveket. Érhető, hiszen ebben az időszakban a gazdaságpolitika alakításában ő is tevékenyen részt vett. A koronavírus-járvány okozta sokkig eltelt tíz évben – kétharmaddal a hátuk mögött – Orbánék a hibákat kijavíthatták volna, és a magyar gazdaságot egy egészséges pályára állíthatták volna. De ezt a páratlanul kedvező világgazdasági környezetet nem használták ki, hanem tovább lökték Magyarországot a lejtőre. Erre nincs mentség: Románia példája azt mutatja, hogy igenis lehetett volna máshogy és jobban csinálni. Történelmi bűn ennek a kivételes lehetőségnek az elszalasztása!

Az intő jelek már az első ciklus alatt jelentkeztek. 2013 elején, Matolcsy jegybankelnökségének kezdő évében történt, hogy Magyarország egy időben bocsátott ki kötvényt Szerbiával és Romániával. Mindkét ország kedvezőbb kamatfeltételekkel tudta kibocsátania kötvényeit, mint mi! Ezt a – Magyarország úttévesztését mindennél érzékletesebben jelző – szégyenteljes esetet szóvá is tettem a Figyelő 2013/10. számában megjelent Uniós támogatásból adósságot törleszteni című cikkemben.

Az úttévesztés persze nem ezzel kezdődött, és ebben Matolcsynak igaza van, hanem a kétezres évek közepén. De nemcsak a hitelből való túlzott költekezést kell megemlíteni, hanem azt az iparpolitikát is, amelynek fókuszában a multik idecsalogatása állt. Ezt tényleg a balliberális kormányzat kezdte, de az Orbán-kormány még rátett néhány lapáttal. És sikerült túltolnia: a multinacionális vállalatokra alapozott gazdaságfejlesztés felélte tartalékait, 2020-ra kiderült, hogy a magyar gazdaság teljesítménymutatói nem tartanak lépést a környező országokéval, így a románokéval sem.

Jóllehet Romániát is uralják a multik, de a jelenlétük sokkal diverzifikáltabb, mint nálunk, nincs akkora autóipari túlsúly. És volt saját gyártású márkájuk – román beszállítói hálózattal – korábban is, ezt privatizálta 1999-ben a Renault. Nálunk nem volt ilyen. (Ami volt – buszgyártás – azt hagyták veszendőbe menni.) Itt a német autógyáraknak alig van magyar tulajdonú beszállítója, azok szinte kizárólag ugyanolyan zöldmezős multinacionális cégek, mint az Audi. Nem csoda, hogy a magyar gazdaság kettészakadt: a gazdaság zászlóshajója, az autógyártás – szemben Romániával – nem tud szívóhatást kifejteni a hazai kkv-szektorra.

A másik terület, ahol leckét kapunk keleti szomszédunktól, az a jogállamiság kérdése. Igen, az a balkáni ország, amelyet lekicsinylően mindig is a korrupció mintaállamának tekintettünk, óriási lépést tett a rule of law érvényesülésének irányába azzal, hogy létrehozta az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget. Laura Codruța Kövesi hatéves kérlelhetetlen tevékenységének eredményeként a román politikusok ezerszer is meggondolják, mit tesznek, és – szemben a magyar kollégáikkal – latba veszik döntéseik következményeit.

A politikusok büntethetősége a jogállamiság egyik legfontosabb ismérve. Na, ebben Magyarországon óriási a deficit! Romániában nem maradt volna következmények nélkül az, ha az országnak sok milliárdos kártérítést kellett volna fizetni olyan döntések miatt, amelyekről tudható volt meghozatalukkor is, hogy szembe mennek az ország által korábban aláírt szerződésekkel. Vagy ha a kormány lemond az országnak járó támogatásokról csak azért, mert a donáció egy kicsinyke részének az elosztásába nem szólhat bele.

Magyarországon nem lett semmi következménye annak, hogy a kormány 55 milliárd forintot eltapsolt azzal, hogy három francia cégtől elvette a piacát az azóta már megbukott Erzsébet utalvány monopolizált bevezetésével. Senkinek sem esett baja amiatt se, hogy Magyarország lemondott a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatásáról, pusztán azért, mert néhány milliárd forint allokációjáról egy sorosistának minősített alapítvány dönthetett volna. A kettős károkozás együtt 130 milliárd forintra rúg, hatalmas összeg, bizony, akár a hűtlen kezelés tényállását is megállapíthatta volna a legfelsőbb ügyész – Romániában. De itt nem."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2021.11.23. 11:02:01

"Ott nem hagyták volna szó nélkül a legfőbb ügyésznek ezt a mulasztását sem. A jogállamiság megteremtésére tett román erőfeszítések méltánylásaként Laura Codruța Kövesi lett az Európai Ügyészség első vezetője, annak a szervezetnek az élén áll, amihez Orbán Viktor – érthető okokból – nem kíván csatlakozni.

Nem állítom azt, hogy a politikusok érinthetetlenségével kapcsolatos tabuk megdőlése a fő oka szomszédunk jobb teljesítményének, de hogy hatással van rá, az egészen biztos. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ott a leggazdagabb ember nem a közpénzekből – kormányzati segítségével – felhizlalt vállalatok tulajdonosa, mint nálunk, hanem valódi versenypiacon kiemelkedően teljesítő, saját innovációt megvalósító vállalkozó. És az első tíz között is igazi self-made manek vannak, nem pedig a kormányfő kegyéből meggazdagodott szereplők. Ha Magyarországon érvényesülne a jogállamiság, a miniszterelnök gyerekkori barátját nem lehetett volna megtenni az ország leggazdagabb emberévé!
Ahogy Márky-Zay Péter visszakérdezett, amikor futóbolondnak minősítették, hogy vajon nem az-e az elmebeteg, aki kétezres faluban négyezres stadiont épít (ahogy Ceausescu is annak idején), feltehetjük – joggal – mi is azt a kérdést, hogyan is történhetett meg ez velünk? Még egy banánköztársaságban is ritka az a mód, ahogy a NER portfoliója kiépült. Az a sok-sok ezer milliárd forint, amit a kormány ide áramoltatott, nagyon hiányzik ahhoz, hogy a nemzetközi piacokon igazán versenyképes, a növekedés motorjául szolgálni tudó hazai tulajdonú vállalkozói szektor kifejlődhessen. Romániában – bármilyen hihetetlen – nincs NER. Az ország jobb teljesítményét ez bizony igen-igen tekintélyes mértékben megmagyarázhatja. Kár, hogy erről Matolcsy egy szót sem ejt.

És még van egy jelentős eltérés a két ország között, ami hozzájárulhat a román indexek gyors javulásához: ott nem valósult meg az a fajta közmunkaprogram, mint ami nálunk. Amelynek legfőbb funkciója nem más, mint biztosítani a függésben tartott százezrek szavazatait a kormányon lévők hatalomban maradásához. Mert a GDP-hez ez a kényszertevékenység vajmi kevéssé járul hozzá.

Románia engedi, sőt, ösztönzi a munkát nem találók külföldön történő boldogulását. Ami sok nehézséggel, egyéni tragédiával és a lélekszám fogyásával jár, de előnyei tagadhatatlanok. Nem csak a hazautalt milliárdok formájában, amelyek jelentősen javítják a fizetési mérleget, és hozzájárulnak a fogyasztás gyors növekedéséhez. Sokkal inkább abban, hogy a Nyugat-Európában dolgozók nyelvet, kultúrát, fejlett munkamorált, mobilitási készséget és sok más egyebet sajátítanak el, ami hosszabb távon az ország előnyére válik. Nem szorulnak rá az állam kegyére, független állampolgárok lesznek, nem lehet zsarolni őket.

Ennek éppen az ellenkezője mondható el a közfoglalkoztatás intézményére, sőt! Nem véletlen, hogy egyre több volt közmunkás inkább Romániába jár át, hogy megélhetése legyen! Lehetséges, hogy ez a különbség is valamilyen formában hozzájárul Románia jobb teljesítményéhez.

Mindenesetre az a tény, hogy Románia hamarosan megelőzhet bennünket, magyarázatra szorul azok részéről, akik ezt a nemzeti öntudatunkat mélyen sértő állapotot előidézték. A legjobb az lenne, ha az ország nyilvánossága előtt, még a választásokat megelőzően, a köztévében – persze, független mediátorok közreműködésével – vitát folytathatna erről a két miniszterelnök-jelölt, Orbán Viktor és Márky-Zay Péter. A választópolgároknak, az adófizetőknek, akiknek a pénzéből működtetik ezt az országot, joguk van tudni az igazságot, mi is történt Magyarországgal. Reméljük, hogy Matolcsy György, aki volt szíves felhívni a figyelmet arra, hogy Románia hamarosan lekörözhet bennünket, minden befolyását latba veti, hogy ez a vita létrejöjjön. Ez a legkevesebb, amit Magyarország megérdemel!
süti beállítások módosítása