Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mégis EU-s mintaállam lesz Magyarország?

2014. október 30. - Nívó blog

Hírek szerint az amerikai kitiltási botrány után az Európai Unió is akcióba lendül, avagy Háromfrontos támadás várható Brüsszelből. Jelent meg csütörtökön a sajtóban.

Mi ez a három front a híradások szerint?

1. Az EU vizsgálódásba kezd a magyar költségvetési hiány ügyében, szükség esetén újraindítva a túlzott deficit eljárást, ami újfent korlátozhatja a magyar gazdaságpolitika szabadságát, leginkább gondolom a multiadók ügyében, valamint végső esetben eredményezheti az EU-ból érkező felzárkóztatási támogatások felfüggesztését.

2. Az EU vizsgálódna a demokratikus viszonyok magyarországi érvényesülése ügyében, szükség esetén életbe léptetve a lisszaboni 7-es cikkelyt, amely végső esetben Magyarország szavazati jogának és a felzárkóztatási támogatások felfüggesztését eredményezheti.

3. Az EU vizsgálódna magyarországi korrupciós ügyek vonatkozásában, amely végső esetben a már eddig megítélt támogatások visszavonását is eredményezheti.

A Nívó blog a maga részéről nagyon üdvözölné, és lelkesen támogatná ilyen típusú EU-s vizsgálódások megindulását. Mára ugyanis nagyon  fajultak a dolgok. Förtelmes mondatokat hallani ugyanis hazánkról külföldön és belföldön egyaránt. Mint például:

Magyarországon diktatúra kiépítése zajlik, a kormány leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Nem független a bíróság.

Nem szabad a sajtó.

Törvénytelen, nemzetközi vagy EU-s jogszabályokba ütköző adók kerültek bevezetésre.

Korlátozzák a civil szervezetek működését.

Korrupt, a kormány által kézivezérelt a NAV vezetősége, nem is érdemes adót fizetni nekik.

Az ország gazdaságát bemutató makroszámaink nem a valóságot mutatják, trükköznek, kozmetikázások zajlanak az adatokkal.

Satöbbi, satöbbi. Órákig lehetne még folytatni. Épp a napokban írtunk arról, hogy az EU, illetve Magyarország EU-s tagsága mennyire jó. Jó a gazdasági fejlődésünk, stabilitásunk, a demokratikus berendezkedésünk, és a korrupció elleni küzdelem szempontjából egyaránt. 

Véleményünk beigazolódni látszik. Az EU-s tagság ugyanis azt is jelenti, hogy az ország lemond szuverenitásának egy jó részéről. Amíg az EU tagjai vagyunk, bizonyos kérdésekben csorbulnak a nemzeti intézményeink, választott vezetőink jogosultságai, azok nemzetek feletti (csúnya szóval szupranacionális) Uniós szervezetekhez lettek átcsoportosítva, hiszen erről mi magyarok népszavazással döntöttünk.

Az EU jogosult, sőt köteles a közös európai normák, szabályok betartatására tagállamaival szemben. Vitás ügyekben európai szervezetek, bíróságok döntenek. Olyan államközi szervezetek, amelyek esetében kétség sem férhet hozzá, hogy az egyes nemzetállami érdekektől függetlenek, nem tartoznak senkinek a kézi vezérlése alá. Olyan FÉKEK ÉS ELLENSÚLYOK ezek, amelyek leépítését oly sokan kritizálják idehaza. Ilyen ügyek a magyar gazdaságpolitika, a magyar demokratikus normák, vagy a korrupció. Olyan FÉKEK ÉS ELLENSÚLYOK, amelyeket nemzeti kormányok nem építhetnek le, győzzenek bármekkora arányban a nemzeti választásokon. Olyan FÉKEK ÉS ELLENSÚLYOK ezek, amelyeket csak összeurópai összefogással lehet módosítani. Ezért is jó az EU, ezért is támogatja a Nívó blog lelkesen az EU-s tagságunkat. Aki mást mond, annak véleményünk szerint nincs igaza!

I_love_Europe.png

Lássuk hát, hogy igazuk van-e a bírálóknak! Induljanak meg az EU-s vizsgálatok mihamarabb! Lássunk végre konkrétumokat! Mely jogszabályokról, mely jogalkalmazásokról, mely korrupciós ügyekről, mely hamis statisztikai adatokról van szó? Nem üres szavakra van szükség, hanem bizonyított tényekkel alátámasztott független bírósági ítéletekre.

Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba! Tényleg korrupt és diktatórikus a kormány? Tényleg leszakadást okozó gazdaságpolitikánk van konvergencia helyett? Tényleg túlzott a magyar deficit? Vizsgáljuk meg, vizsgálják meg pártatlanul! Világos, egyenes beszédet várunk, nem pedig homályos célzásokat, diplomáciai virágnyelven megfogalmazott kódolt üzeneteket, vagy éppen törvényekre hivatkozva bizonyítékok elhallgatását.

Bízzunk az európai bíróságokban és szervezetekben, higgyünk az európai eszmékben, az európai normákban! Brüsszel nem Moszkva!

Elvárjuk, sőt követeljük, hogy az EU vizsgálódásai során tisztázza Magyarország helyzetét! Elvárjuk, és követeljük, hogy az EU fogalmazzon meg egyértelmű módosító javaslatokat azokban az ügyekben, amelyeket nem tart az EU-s normák szerint elfogadhatónak. Ugyanakkor elvárjuk és követeljük a magyar kormánytól is, hogy ezeket a javaslatokat legkésőbb egy EU-nak igazat adó Európai Bíróság általi jogerős döntés után maradéktalanul hajtsa végre. Ha erre nem hajlandó, akkor mondjon le! Vagy ha erre nem hajlandó, akkor demokratikus úton váltsuk le. Remélhetőleg lesz olyan politikai formáció, akire szavazva ezt megtehetjük. A Nívó blog szerint van alternatíva arra az esetre, ha a Fidesz csődöt mond. Ott van például az LMP, vagy ott van a Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért Mozgalom. Persze nem tökéletes egyik sem, de legalább nem kell feltétlenül a bukott baloldalt, vagy a szélsőséges Jobbikot hatalomra juttatnunk a Fidesz leváltása érdekében.

De egyúttal elvárjuk azt is, hogy a kettős mérce elkerülése érdekében amennyiben a Magyarországon kritizált elemek más tagállamokban is felmerülnek, azok ott is kerüljenek módosításra. Ne legyenek kivételek, ne legyenek felmentések! Ez így igazságos és így hiteles!

Lássuk hát a medvét! Igazolódjanak be, vagy omoljanak össze a vádak! Azután pedig lépjünk túl ezen a dolgon egyszer és mindenkorra! Derüljön ki, hogy Magyarország Orbánisztán-e, vagy esetleg az EU mintaállama? Ha pedig ez kiderült, annak legyenek meg a következményei is! Mindenkinek ez az érdeke. 

A demokratikus hozzáállás pedig megköveteli, hogy a független európai.bíróságok ítéletét, döntéseit annak tartalmától függetlenül elfogadjuk.

Hajrá Európai Unió!

Mai online szavazásunk az EU-ról szól:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr896848763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekex 2014.10.30. 21:50:06

A magyar NE MERD rendszer (NEM zeti E gyüttműködés R en D szere) egy moslék, amibe mindent beleöntöttek az előételtől a desszertig. Mivel mindenütt van előétel, leves, stb. követeljük, hogy ezek "a kettős mérce elkerülésére kerüljenek módosításra"
Na hja! Ha mindenütt moslékot zabálnak, fel sem fog tűnni, hogy minket mivel etetnek.
Ugye Lujza?

anonymand 2014.10.30. 22:14:15

Ez igen!
Bátor kiállás.
Sőt, vakmerő.
Vélemény ugyan nincs benne, de azért nagyon merész. Főleg Köteles Kövér László kifarolásra tett utalása után.
A poszt szerzője nem fél.
A következő kérdésekről véleménye nincs:
"Magyarországon diktatúra kiépítése zajlik, a kormány leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.
Nem független a bíróság.
Nem szabad a sajtó.
Törvénytelen, nemzetközi vagy EU-s jogszabályokba ütköző adók kerültek bevezetésre.
Korlátozzák a civil szervezetek működését.
Korrupt, a kormány által kézivezérelt a NAV vezetősége, nem is érdemes adót fizetni nekik.
Az ország gazdaságát bemutató makroszámaink nem a valóságot mutatják, trükköznek, kozmetikázások zajlanak az adatokkal."
A poszt szerzője fél.
Már magam sem tudom eldönteni, hogy melyik állítás az igaz: fél, avagy nem fél?

anonymand 2014.10.30. 22:52:09

"Mégis EU-s mintaállam lesz Magyarország?" - igen!
Olyan, mint a ...

rikitiki 2014.10.30. 23:08:34

@anonymand: hogyne lenne véleménye, leírta, hogy förtelmes állítások ezek.

Továbbá idehazudta még azt is, hogy az EU a gazdaságpolitikában, a demokratikus normákban, korrupcióban lebonthatatlan fékeket és ellensúlyokat jelent.
Miközben ezekben a kérdésekben nincs az EU-nak semmiféle szankcionáló lehetősége, egyedül a 7-es cikkely, vagy a támogatások korlátozása, de semmi egyéb.

Teljesen egyértelmű állásfoglalás, a szokásosnál kicsit nagyobb hazugságokkal alátámasztva.

Megjegyzem, ideje is volt már egy állásfoglalásnak, mert össze vissza hadováltak, érthetetlen posztokban zagyváltak a semmiről, miután befostak a kormányon lévők a váratlan helyzettől, és idő kellett mire a propagandaosztály megszülte az irányvonalat.

Már megvan az irányvonal, tehát jöhetnek a megszokott módon hazug, kormányvédő poszok.

A szemét USA és EU förtelmesen vádol minket, tessék ezt abbahagyni, nincs nálunk az égvilágon semmi gond a fékekkel és ellensúlyokkal (azok amúgy is leépíthetetlenek teccik érteni kedves bérrettegők), inkább nézzenek utána a Goodfriend életrajzának, elég a konspirációból és a hasonló agyamentségek jönnek máris a kormányzati szöveggel teljes összhangban.

anonymand 2014.10.31. 05:57:28

@rikitiki:

"hogyne lenne véleménye, leírta, hogy förtelmes állítások ezek." - pontosabban így írt: "Förtelmes mondatokat hallani ugyanis hazánkról külföldön és belföldön egyaránt."
Ami nem jelenti azt, hogy a tételszerűen felsorolt állításokról, a tényekről véleményt formált volna.
Mi persze jól sejtjük, hogy miféle "véleménnyel" szembesülhetnénk, ha leírná.
Tudjuk jól, hogy tények ide, tények oda a "véleményének" mindig ugyanaz lesz az eredője: A Fidesz a legkisebb rossz, a Fidesz nem okozója, hanem elszenvedője a károknak, valamint, most ugyan még nem jó, de holnaptól biztos...

nnnnnnnn 2014.10.31. 11:40:14

kb 2010-óta mióta jött a fidesz, az eu folyton ugat, eddig mégsem történt semmi, fogást nem találtak. kb le is szarja mindenki az eu-t.

Stefi Schneider 2014.10.31. 12:02:11

Az egesz fidesz rendszert EU penzbol mukodtetik, szoval a tamogatasok megvonasa igenis komoly szankcio. Amikor beleptunk az EU-ba elfogadtuk hogy betartunk mindenfele demokratikus normakat. De mara a fekek es egyensulyok nagyon is le vannak epitve nalunk formalis es informalis eszkozokkel. Magyarorszag ma kevesbe demokratikus mint a rendszervaltas ota barmikor.

Az EU penzre abszolut nem rautalt Ausztriat is megszuttyongatta Jorg Haider miatt az EU amikor a szarszag mar nagyon zavaro volt a kornyeken, nagyon is helyes hogy a egy demokratikus kozosseg megvedi az ertekeit ha valamelyik tag tul messzire megy

nnnnnnnn 2014.10.31. 12:09:20

@Stefi Schneider: ezér a kommentedért a szombat estét már a szibériai sztyeppéken felállított barakkban fogod tölteni.

gizmo26 2014.10.31. 12:50:01

"fékek és ellensúlyok rendszere" - Semmi konkrét definíció, bármit bele lehet magyarázni. Na ez az tán a tökéletes gumicsont, amin egy baloldali újságírónak rágódni lehet.

anonymand 2014.10.31. 13:38:29

@gizmo26:

Jól mondod szép ecsém!
"Na ez az tán"...

István Tamasi 2014.10.31. 14:14:40

Az a szerencséjük -ezidáig - a vidéki suttyó fitymaszosoknak, hogy az EU kompromisszumokhoz szokott. De egyszer minden cérna és kötél elszakad és akkor elzárják a pénzcsapot ami a maffiakormányzás végét jelenti.

Blogger Géza 2014.10.31. 14:32:55

@István Tamasi: Csakhogy ehhez nagyon konkrét, nagyon súlyos és nagyon világos szabályszegések bebizonyítására lenne szükség.

Előjönnek megint a médiatörvénnyel? Amikor már egyszer ezt a játszmát lejátszottuk, s az EU is elismerte, hogy az aktuális törvény nem ütközik semmiféle EU jogszabályba? Ugyanezt lejátszottuk a legtöbb különadónál illetve az igazságügyi reformnál is.

Előveszik a költségvetési deficitet? Na, az elég durva lesz, mivel a legtöbb EU-s tagállamban a mienkénél jóval magasabb a deficitet, és a 2015-ös terv az előírtnál jóval alacsonyabb hiányt ír elő.

Korrupció? A nemzetközi felmérések alapján egy csomó, magyarországinál jóval korruptabb EU-s tagállam van (pl. a mediterrán és balkáni térségben). Egy-egy konkrét ügy meg bármelyik országban kipattanhat.

Szóval akkor mi is lesz a konkrétum?

Ez nem egy újságcikk, amiben a (ki tudja ki által pénzelt) újságíró leírja, hogy márpedig büntessék meg Magyarországot. Mert ilyenkor mindenki egy picit haza is pillantgat, és nyilvánvalóvá válik, hogy az ő hazáját is jó eséllyel szintén el lehetne ítélni ilyen mondvacsinált ürügyekkel.

Ma Baker 2014.10.31. 14:34:31

A sokat emlegetett és megfoghatatlan "fékek és ellensúlyok" rendszerében is csak aktatologatók intézik az ügyeket. Az egyetlen elvárás velük szemben pedig az, hogy függetlenek legyenek a kormánytól és valójában a nemzettől is. Mi biztosítja azt, hogy ha ezek az emberek tőlünk teljesen függetlenek, nem fognak-e függeni olyan érdekcsoportoktól, akik éppenhogy romlásba vinnék az országot?
Nekem ilyen humbugra ne váltogassanak kormányt.

Blogger Géza 2014.10.31. 14:36:28

Amúgy lehet, hogy Orbán mai nyilatkozatában említett erősebb deficitlefaragási szándék részben az 1. pont elleni megelőzést szolgája, de ez nem baj. Ha az EU felől is érkezik ilyen nyomás, akkor Magyarország meg fogja találni azokat az adókat, amelyekkel az itteni európai érdekeltségű vállalatokat még jobban be fogja vonni a közteherviselésbe. Kicsit barátságtalanabb lesz mondjuk a bankoknál a forintosítás stb.

durbintss 2014.10.31. 14:41:50

Szégyenletes írás. Gyakorlatilag odadobná az országot idegen érdekek vezérelte szervek kénye kedvének. Ezt nevezem alapból hazaáruló hozzáállásnak. Az ilyen és hasonló szervek alapból szétszednének minket, hiszen csak erre várnak. Örömmel leállítanák az EU-s transzfereket, stb. Meg kéne már nyugodni, és abbahagyni ezt a folyamatos belső támadást a megválasztott kormány ellen. Ilyen körülmények között esély sincs a folyamatos építkezésre. Véget kellene vetni már ennek a háborúnak. Ez senkinek se jó. Egy zajos kisebbség próbálja ellehetetleníteni az ország életét. Ez sokkal több veszélyt hordoz magában, mint amilyen politikai célt el lehet vele esetleg érni. Kérek minden még józan eszű embert, hogy térjenek már észhez. Nem létező ördögöt üldöznek.

István Tamasi 2014.10.31. 15:14:55

Blogger Géza
Összeadják illetve egy csokorba kötik az összes ügyet és halmazati büntetést alkalmaznak.

Tudományos libsizmus 2014.10.31. 15:27:35

Az EU-t sajnos egyre nehezebb komolyan venni.

kovtibi 2014.10.31. 16:47:46

Ezen kérdésekkel fordult a DK európá-hoz,miután választást nem sikerült nyerni.Mit akarnak? Tiszta kezeket és hogy a vesztesek irányítsanak.Én azt mondom tegyék,ha az alábbi kiemelt kérdésekre meg tudják adni a választ.:-az árak európai szinten vannak-csökkentik?-a bérek 40 %-on vannak-felemelik?-miből termelik meg?-konkrét ígéretet a beruházásokra-konkrét ígéretet a munkanélküliség felszámolására,-megígérjük-é,hogy minden általunk végeztetett munkáról számlát kérünk?-tudjuk.e biztosítani,hogy minden elvégzett munka ki lesz fizetve,?-megígérik-é a munkaadók,hogy feketén és zsebből kiegészített bérért nem dolgoztatnak?-a piacversenyt hangsúlyozó szolgáltató ha tud osztalékot fizetni,akkor nem emeli a szolgáltatás díját ?-nem küldi el a dolgozóit,ha a privatizációs szerződése erre kötelezi?-az összes megszegte a szerződést.-hajrá pártok,szervezetek lehet a kérdésre válaszolni és nem mindig külföldre futni.-egyébként a korrupció az USA-ban úgy működik,hogy a választások előtt a támogatáskor mondja meg az adakozó,hogy mennyi fegyvert akar eladni,a kormány meg biztosítja a háborús terepet,attól félek,hogy Ukrajna után minket is kijelöltek.De fel a fejjel a szabad sajtóért,bíróságokért ügyészségért és a fékekért.Fék nélkül ne menjünk az utcára és az ellensúly is legyen a keréken,mert ahogy látják,bizonyos sebességnél beráz a kormány.

♔bаtyu♔ 2014.10.31. 17:16:20

Elmondanám, ha itt tényleg diktatúra lenne, nem lenne szükség az EU-ra. Megszálló hadsereg nélkül ugyanis nagyon hamar lerendeznénk.

Szóval a ballibsik felvetése szimplán baromság, nem véletlenül nem veszik túl komoylan az EU sem.

♔bаtyu♔ 2014.10.31. 17:27:59

Az EU amúgy csak az USA bábja:

"Titkos amerikai játszmákba tenyerelt bele a kormány!"

www.realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3808

anonymand 2014.10.31. 17:29:16

@durbintss:

Jól mondod!
"Az ilyen és hasonló szervek alapból szétszednének minket, hiszen csak erre várnak. Örömmel leállítanák az EU-s transzfereket, stb." - mi meg szép csendben éhen döglenénk.
Ja!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.31. 19:02:22

@rikitiki: Ez az egesz nem mas, mint az USA adja at a bizonyitekait dolog... Csupan mellebeszeles.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.10.31. 19:04:40

Amugy kicsit nevetseges ahogy ez az orszag mukodik.
Szinte mar termeszetes, hogy mindenki arra var orban mit mond, hiszen mindenki elfogadja, hogy ebben az orszagban mar csak o donthet. Szegyen.

tass-tass 2014.10.31. 21:50:36

Ez a felvetés ebben a formában baromság. Azt már sokan megállapították, hogy a kifogásolható magyar törvényekre mindig tudtak példát hozni valamelyik tagállam törvénykezéséből. Nyilván a 28 tagállam mindegyikében vannak kifogásolható törvények, rendeletek, stb. A legjobb eredményt az adná, ha minden tagállamot egyesével hasonlítanák Magyarországhoz. Aztán megállapítani, hogy Magyarország demokratikusabb berendezkedésű-e valamelyiknél. Ha igen, akkor mea culpa.

Szőlősi 2014.11.08. 12:11:41

@Blogger Géza:
Tökéletes meglátás ! Talán olvastad , de iderakom a linket , ami ékes bizonyítéka annak , hogy hogyan működnek a dolgok Európában .
www.atv.hu/kulfold/20141024-tudom-kik-sarozzak-magyarorszagot-megvezetett-publikum

Imadom a trapistát 2020.10.17. 09:27:09

@Tyson925: nesze ez lett kedves anonimand
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/minden-otodik-ember-az-elszegenyedes-hataran-el-3141244/
Magyarországon az évek óta tartó csökkenés után, már az embereknek kevesebb mint 19 százaléka élt az elszegényedés határán, az eu átlag ennél magasabb 21,1%.

Imadom a trapistát 2020.10.26. 23:03:54

@Tyson925: meg ez lett:
www.portfolio.hu/gazdasag/20201026/lenduletet-vett-magyarorszag-a-regios-felzarkozasi-versenyben-454504
“Az Eurostat frissített kimutatása alapján Magyarország visszaelőzte Szlovákiát a legismertebb fejlettségi mutató, az egy főre jutó (vásárlóerő-paritáson számolt) GDP alapján.“
Ennyit rólad csórikám. Végigpofáztad itt az elmúlt éveket. Kiderült végre hogy csak segget csináltál a szádból. Szégyelled magad remélem.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.26. 23:13:09

@Imadom a trapistát: Valahol elgondolkodtató kedves kaktusz elvtárs, mivé lettél. Egy rohadt kis sajtocska, aki szöveg értelemezni már nem tud, csak vádaskodik, személyeskedik. Ömlik a mocsok belőled.
Mi lett a jogállamisággal? Mi lett a szöveggel, amit anno idehánytál?
Ha elolvasod, a cikket amit belinkeltél, azért előztünk vissza, mert a szlovákok csökkentek...

Imadom a trapistát 2020.10.27. 00:40:59

@Tyson925: hát ez az drága tigeri. Pedig azt hazudtad mindig, hogy mi rohanunk a szakadék felé.. Erre meg Szlovákia alánk zuhan. Tükörbe tudsz nézni, te nímand?!?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.27. 07:13:05

@Imadom a trapistát: Ömlik a mocsok belőled kaktusz elvtárs...

Imadom a trapistát 2020.10.27. 07:51:06

@Tyson925: :DDD. A szálkáról meg a gerendáról hallottál-e már?! Ez sem jött össze neked kedves multinick barátocskám. Hol hagytad a modoros öregúr anonimandos nickedet? Hatalmas balfácán vagy te, semmi több.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.27. 08:37:10

@Imadom a trapistát: :DDD és tovább ömlik a mocsok. Ez a szint a "keresztény fidesz". Ez a te szinted kedves kaktusz elvtárs.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.27. 08:38:32

@Imadom a trapistát: meg szerinted ez az európai színvonal, elvtárs? :DDD

Imadom a trapistát 2020.10.27. 20:03:53

@Tyson925: na ne röhögtess! te képviselnéd itt az európai színvonalat?! :DDDDDD te valami kibaszott nívópálcának képzeled magad itt a nívó blogon, de elárulhatom, hogy annak kurvára rövid vagy, elvtársnő..

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.27. 23:12:31

@Imadom a trapistát: Tényleg nagyon érdekes, milyen szépen belesimultál a fideszes kommunikációs mocsokba...
Ettől érzed magad valakinek, hogy másokat sértegetsz kaktusz elvtárs? Ettől leszel te valaki, hogy másokat bántasz? Hogy fröcsög belőled a mocsok, mint egy munkásőrből? Ez neked a keresztényi? A tíz parancsolat mit mondd neked erről, amit te itt elművelsz?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.27. 23:14:57

@Imadom a trapistát: Milyen kár, hogy elfelejtettél válaszolni a kérdésre...

Imadom a trapistát 2020.10.28. 19:50:36

@Tyson925: milyen kérdés, te fogalmatlan? Hogy mi a vallásom, ahhoz neked semmi közöd!!!!!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.28. 20:28:43

@Imadom a trapistát: Oh, látom nem sikerült feldolgoznod, mi volt a kérdés... Igazán sajnálom.
És mesélj, kaktusz elvtárs, a kis beszédhibás gyereked büszkre rád ilyenkor, amikor így folyik a mocsok belőled?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.28. 20:33:01

@Imadom a trapistát: Keresztény bizonyára nem vagy, hiszen ilyen mocsoktól mi elhatárolódunk...

Imadom a trapistát 2020.10.28. 21:09:30

@Tyson925: úgy érted ti keresztények?? Édes istenem..

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.28. 21:29:34

@Imadom a trapistát: És mesélj, kaktusz elvtárs, a kis beszédhibás gyereked büszkre rád ilyenkor, amikor így folyik a mocsok belőled?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.10.28. 21:33:03

@Imadom a trapistát:

"ccactus · nivo.blog.hu/2015.05.31. 21:43:20
@roli101:

"Ha ez a blog az ország nívója..."
Hogy is mondtad?
"Multinick barátocskám?" A kis beszédhibásnak is ilyen példát mutatsz?

Egyébként ha valamiféle nívópálcának képzeled magad, elárulom, hogy annak kurvára rövid vagy ám!"

Milyen furcsa, hogy pont ugyanazokat a kifejezéseket használod, mint a kaktusz elvtárs...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2020.12.15. 15:25:14

@Imadom a trapistát: Engedd meg, hogy gratuláljak!

"A háztartások életszínvonalát jobban tükröző egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztásban is Luxemburg az első, az EU-s átlag 135 százalékával és Bulgária az utolsó az átlag 58 százalékával. Egy évvel korábban 136, illetve 57 százalékon állt a két adat. Mindössze 9 ország haladja meg az uniós átlagot, Luxembourg mellett Németország, Ausztria, Dánia, Belgium, Hollandia, Finnország, Franciaország és Svédország.

Magyarország tényleges fogyasztásban 2019-ben 67 százalékon állt, ami 1 százalékpontos javítás az előző évhez képest, de a háztartások életszínvonalát nézzük, hazánk így is a 3. legszegényebb ország az EU-ban.

Tényleges egyéni fogyasztás (AIC)
Az uniós átlag 75 százaléka alatti kategóriában velünk együtt öt tagállam volt tavaly, Bulgária mellett Lettország, Szlovákia, és Horvátország. Olaszország, Írország, Ciprus, Litvánia és Spanyolország a 90 és 100 százalék közötti, Portugália, Csehország, Málta és Szlovénia a 80 és 90 százalék közötti, Lengyelország, Románia, Görögország és Észtország pedig a 75 és 80 százalék közötti sávba került. Az utóbbi három évben viszonylag stabil maradt az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás a legtöbb uniós tagállamban.

Érzékelhető növekedést mutattak ki Romániában, ahol 2017-ben még az uniós átlag 70 százalékán, 2019-ben viszont már 79 százalékán állt az AIC.

Litvániában 89 százalékról 92 százalékra, Portugáliában 83 százalékról 86 százalékra, Máltán 82 százalékról 85 százalékra, Szlovéniában 80 százalékról 83 százalékra, Bulgáriában pedig 55 százalékról 58 százalékra kúszott fel ez a mutató. Érezhető csökkenést jegyeztek fel Svédországban (109 százalék tavaly, 113 százalék 2017-ben), Németországban (122 százalék kontra 124 százalék), Ausztriában (118 százalék kontra 120 százalék) és Spanyolországban (91 százalék kontra 93 százalék)."

Paraszt.

anonymand 2021.01.19. 20:40:44

@Imadom a trapistát:

Iszol te rendesen?
"nesze ez lett kedves anonimand" - egyrészt sértő, hogy még a nevemet sem vagy képes tisztességesen leírni.
Másrészt megmagyarázhatnád, hogy miért is emlegetsz.
Itt.
Ott válaszolhatsz ahol kérdezlek, ott jöhet a "nesze", ahol (szerinted) indokolt.
Hát itt éppen nem.
Az államadósságnál annál inkább.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2021.01.29. 10:17:21

@Tyson925: 24.hu/fn/gazdasag/2021/01/29/2021-koltsegvetesi-adossag/

"December végén 36 687 milliárd forintra nőtt a költségvetés adóssága, ez 7002 milliárd forintos, illetve 33,6 százalékos növekedés egy év alatt. Mint ismert, az államháztartás hiánya „csak” 5548 milliárd forint lett, vagyis még ezen is 1450 milliárd forinttal túlnőtt a költségvetési adósság, ez azzal magyarázható, hogy a kormány az idei adósságlejáratokra előre vett fel hitelt – írta meg a Népszava."

Engedd meg hogy gratuláljak te paraszt!

Nívó blog 2021.02.03. 22:49:46

@Tyson925: @anonymand:

Hehe! Régi szép idők! Már 7 éve volt. Viccesek azok a helyreigazítási kérelmek az államadósság ábráról a poszt végén. Netalán újabb helyreigazítást kértek? Akkor tehát a régi kérdés: Mennyi volt a Gdp arányos államadósság 2002-ben, 2010-ben, és mennyi ma? Halljuk a százalékokat!

anonymand 2021.02.05. 04:12:58

@Nívó blog:

Igazad van, hogy viccesnek tűnik.
Így, 7 év távlatából.
Isten ments, hogy helyreigazítást kérnék.
Távol áll tőlem.
Csak arra szerettem volna felhívni a Nívó.blog figyelmét, hogy amiről anno oly vehemensen igyekezett bizonyítani, hogy igaz, az "tévedés" volt.

"Mennyi volt a Gdp arányos államadósság 2002-ben, 2010-ben, és mennyi ma? Halljuk a százalékokat!" - amit annyira erőltettetek, hogy 85%, soha nem volt.
2002-ben: 58,1%; 2010-ben: 80,2% (messze a 85%-tól); ma pedig: 81,2% (nem végleges, letisztítatlan adatokkal).
Remélem hallottad.

Források:
www.portfolio.hu/gazdasag/20210118/huszonot-eves-csucsra-ugrott-magyarorszag-allamadossaga-a-jarvany-miatt-465620
"Vagyis a koronavírus-járvány és az annak nyomán kialakult gazdasági krízis miatt egyetlen év alatt 15,8 százalékponttal ugorhatott a bruttó adósságráta. Az 1990 óta rendelkezésre álló adatsorunk szerint egyetlen év alatt eddig egyszer sem ugrott ilyen nagy mértékben az államadósságmutató (ehhez hasonló volt csupán 1991-ben, 10,3 százalékponttal és 1993-ban 11,6 százalékponttal)."

nepszava.hu/3105565_csucson-az-allam-tartozasa
"2021 az államadósság-csökkenés szempontjából még vélhetően nem hozza meg a fordulatot. Ugyan a gazdasági növekedés visszatérhet, ennek mértéke még bizonytalan, 3-5 százalék között szóródnak az előrejelzések. Ez már önmagában csökkenthetné a GDP-arányos államadósságot, ám 2021-re a kormány még a gazdasági növekedésnél nagyobb GDP-arányos államháztartási hiányt tervez, ami viszont az adósságnövelés irányába hat. A kormány ezzel szemben azt ígéri, hogy a múlt évben felhalmozott tartalékokból finanszírozza a 2021-re tervezett magas hiány jelentős részét, vagyis a Pénzügyminisztérium arra készül, hogy már idén csökken az adósságmutató. A prognózisuk szerint a GDP-arányos adósság minden várakozáson felül a GDP 81,2 százalékára emelkedett 2020-ban, ami az idén már 80,8 százalékra csökken, de még 2024-ben is meghaladja majd a GDP 72 százalékát."

Azt pedig igen halkan jegyzem meg, hogy nem torzított grafikonokkal dolgoznak, mint ahogyan ti próbáltatok.
Remélem, meghallottad ezt.

Is.

Nívó blog 2021.02.17. 20:39:45

@anonymand:

De igen, a Népszava “torzított” ábravál dolgozik a linkelt cikkben, csak szólok.
És jól csinálták, hisz nem vetted észre. :D

anonymand 2021.02.19. 01:41:04

@Nívó blog:

Amennyiben?
Az oszlopdiagrammal, vagy a trendvonallal akadt bajod?
Ha te megad is idézőjelbe teszed a "torzított" szót...
Mégis, mi lenne a kifogásod?

Nívó blog 2021.02.19. 16:59:08

@anonymand:

Nekem semmi bajom nincs vele, azért is tettem idézőjelbe. Neked van bajod a “torzítással”, de úgy látszik, csak szelektíven. :D

anonymand 2021.02.20. 03:40:17

@Nívó blog:

Tudod, én már öreg vagyok, kissé nehéz a felfogásom.
Ezért kérlek, magyarázd már meg, hogy miért is tartod torznak a Népszava diagramját!
Esetleg azt, hogy a "Nívó" blog, miért is torzított (ex has számokkal) anno.

Fáradozásodat előre is köszönöm!

Nívó blog 2021.02.20. 07:39:57

@anonymand:

Nehéz a felfogásod? Magyarázzam el? Ne kérj lehetetlent!
Különben én sem értem mi a problémád. Anno 7 éve az egyeztetett számok alapján helyreigazítást közöltünk.
Eddig jó volt így, most meg 7 év után azt mondod, hogy torz, és magyarázkodni kellene?

anonymand 2021.02.21. 07:34:37

@Nívó blog:

Igen, nehéz.
Anno 7 éve, hónapokig kellet győzködni akárhány nevedet, hogy nem igaz amit írtatok.
Most, 7 év távlatából sem fordul meg a fejedben, hogy tán egy bocsánatkérést el kőne rebegnetek.
Mert minden nevetek alatt nem tévedtetek, de hazudtatok.
Most hogy annyi idő eltelt, és megláttam a cikket, a grafikont, ugyan mi más jutott volna eszembe, mint az, hogy tükröt tartsak elétek?
Persze tudom, lerázzátok, mint kutya a vizet.
Igen, javítgattatok.
Nem is egyszer.
Ahelyett, hogy egyszer igazat írtatok volna.

Bocsánat!
Írtatok.
Akár ebben a posztban is.
Igen, ebben, mikor kérdéseket tettetek föl, s utána az elvekről szóltatok.
A kérdések:
"Magyarországon diktatúra kiépítése zajlik, a kormány leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Nem független a bíróság.

Nem szabad a sajtó.

Törvénytelen, nemzetközi vagy EU-s jogszabályokba ütköző adók kerültek bevezetésre.

Korlátozzák a civil szervezetek működését.

Korrupt, a kormány által kézivezérelt a NAV vezetősége, nem is érdemes adót fizetni nekik.

Az ország gazdaságát bemutató makroszámaink nem a valóságot mutatják, trükköznek, kozmetikázások zajlanak az adatokkal.

Satöbbi, satöbbi. Órákig lehetne még folytatni." - a fentiekről szóltak.
Az eltelt 7 év pedig látványosan igazolta, hogy szép szavakkal ugye demokratikusak vagytok, elveitek, elvárásaitok vannak.
De!
A való világ, meg a qrmány nagy ívben tett szép elvárásaitokra.
Az EU bíróságának jogerős ítéletével, az Alkotmánybíróság határozatával együtt.
De a rendszer jó, mert egykulcsos az adó.

Nívó blog 2021.02.21. 10:20:56

@anonymand:

Az a baj, hogy mindig csak a rosszat látod, azt is felnagyítva.
Tedd mellé azt a sok előnyös fejleményt is, ami történt.

anonymand 2021.02.21. 11:55:49

@Nívó blog:

Nem fogod elhinni, de azt is látom, ha valami jó, vagy jól alakul.
Ám ellenzékiként természetesnek vélem.
Ellenzékiként a kritikus szemlélet az alapállás.

Előnyös fejlődésről (sic!) ugyan hol tudsz bármit is mondani:
- a fékek és ellensúlyok rendszeréről,
- a nem független a bíróságról,
- a nem szabad a sajtóról,
- a jogállamiság semmibe vételéről, .
- a civil szervezetek működésének korlátozásáról?
Vagy te tudsz?

Nívó blog 2021.02.21. 23:03:43

@anonymand:

No igen. Ellenzékiként ez az alapállás. A kormánypárti meg - bár látja a hátulütőket - mégis összességében derűsebben látja a dolgokat az ellenzékinél. De a tuti mégiscsak a semleges alapállás lenne, nemdebár.

U.i.: A szokásosnál hamarabb eljutottunk oda, hogy a fő mozgatórugó mégiscsak a világnézeti alapállás. Ha érted mire akarok célozni..

anonymand 2021.02.22. 05:28:01

@Nívó blog:

Igen, értem.
Csak azt nem értem, hogy milyen alapon hivatkoztok pont ti a "semleges alapállás" helyességére?
Remélem meg sem fordul a fejedben az a szó, hogy erkölcsi.

Nívó blog 2021.02.22. 06:28:51

@anonymand:

Azon az alapon, hogy jogunk van hozzá. Szólás-, sajtó- és gondolati szabadság van nálunk, amit nem korlátozhat senki. Te sem!

anonymand 2021.02.22. 10:44:55

@Nívó blog:

Mondd, szövegértelmezési gondjaid vannak?
Meglehetősen röhejes, hogy "semleges alapállás" szerinted a kívánatos, miközben anno számtalan esetben bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem vagytok képesek semlegesen szemlélni a dolgokat.
Én legalább nem tagadom, hogy szemléletem "ellenzéki", sőt mi több liberális felfogású vagyok.
(Ha szükségét érzed, helyettesítheted: "libsi", "libernyák", "lipsi" (sic!), vagy bármilyen általad kedvelt dehonesztáló jelzővel.

A radai rosseb akar bárkit is korlátozni a véleménynyilvánításában.

Nívó blog 2021.02.23. 07:13:56

@anonymand:

Tudtommal nincs, de az kétségtelen, hogy időnként nagyon félreértjük egymás szavait. Amit én érzékelek, hogy minden hozzászólásomban belekötsz valamely kifejezésembe, hosszan kritizálod azt, közben egyre távolabb sodródsz az eredeti témától, ami talán a gdp arányos államadóság volt. Közben rengeteg témát felvetsz (a bírói függetlenségtől kezdve az egykulcsos adóig, meg a liberális szó dehonesztáló jelzőiig) amelyekre képtelenség mindre reagálni. Ami nekem lejön ebből, hogy majd’ mindennel bajod van, leginkább azzal, hogy nem a te pártod van hatalmon. De hát ez már csak így van, ellenzéki alapállásból nézve. Előbb-utóbb majd fordul a politikai széljárás. Semmi sem tart örökké. Addig is minden reggel felkel a nap, és utána is fel fog.

Nívó blog 2021.02.23. 07:16:23

@anonymand:

Itt érdekes bölcsességek vannak az emberek közötti félreértésekről:

www.citatum.hu/cimke/felreertes

Nívó blog 2021.02.23. 07:19:24

@anonymand:

A fő különbség kettőnk között, hogy az évek során én felülemelkedtem a napi politikai szájkaratén, és próbálom kissé távolabbról szemlélni a dolgokat, te viszont még mindig ölre mész minden szóért, jelzőért.

anonymand 2021.02.23. 08:35:09

@Nívó blog:

Sodródtunk, hogyne.
A GDP-arányos államadósságtól el, messze.
Pedig érdekelt volna a véleményed a 2020-as 81,2%-ról, mivel a 2010-2011-es 80,2-80,4%ról már megismertük anno.
A kívánatos semleges szemlélet jegyében.

Nívó blog 2021.02.23. 20:00:08

@anonymand:

Az általad linkelt portfolio.hu cikkel tökéletesen egyetértek. Elég semleges számodra?

Te ugyan csak ezt a részt idézted belőle kissé torzítva a cikk mondanivalóját:
“Vagyis a koronavírus-járvány és az annak nyomán kialakult gazdasági krízis miatt egyetlen év alatt 15,8 százalékponttal ugorhatott a bruttó adósságráta. Az 1990 óta rendelkezésre álló adatsorunk szerint egyetlen év alatt eddig egyszer sem ugrott ilyen nagy mértékben az államadósságmutató (ehhez hasonló volt csupán 1991-ben, 10,3 százalékponttal és 1993-ban 11,6 százalékponttal).“

De aztán a cikk így folytatódik és ebben van a lényeg:
“ A nem meglepő okok

A pandémia okozta gazdasági visszaesés, valamint a válság hatásait enyhítő állami intézkedések hatásai (ennek következtében pedig magasabb költségvetési hiány) tehát alapjaiban írták át a magyar adósságpályát, de ezzel hazánk távolról sem volt egyedül. A legutolsó negyedéves tényadat szeptember végéről még 74,3%-os adósságmutatót jelzett.

A Pénzügyminisztérium előrejelzéséből az is kiolvasható, hogy az adósságnövekedés ledolgozása nem lesz gyors, ami nem is meglepő a járvány elhúzódó gazdasági hatásai miatt. Az idei év végére is csak 81% alá csökkenhet az adósságráta.

A járvány okozta adósságemelkedés azt is jelenti, hogy

AZ ELMÚLT 8 ÉV TÖRETLEN ADÓSSÁGCSÖKKENÉSÉNEK HATÁSA TŰNT EL EGYETLEN ÉV ALATT.

Már év közbeni szcenárióelemzésünkben előrejeleztük, hogy a kedvezőtlen gazdasági- és hiánypálya miatt nagyot emelkedhet 2020-ban az államadósság, azonban a végső arány még ennél is magasabb lett, aminek oka, hogy az állam jelentősen túltartalékolt és előfinanszírozott 2020-ban (november végére az állam tartalékai 3400 milliárd forint közelébe emelkedtek, ami soha nem látott szint és ugyan december végére apadt ez a tartalék, de még így is nagyon magas szinten áll). Vagyis 2021-ben valamivel könnyebb dolga lehet a kormánynak az adósságkezelés terén (erről beszéltünk részletesen tavaly év végi makropodcast adásunkban).

Nem vagyunk egyedül

A jelentősen megugró államadóssággal azonban nincs egyedül Magyarország, a járvány okozta gazdasági visszaesés és az arra adott természetes kormányzati reakciók idején elkerülhetetlen az adósság átmeneti emelkedése. A jegybank szakértői decemberi inflációs jelentésükben ennek kapcsán azt hangsúlyozták, hogy a magyar adósságráta emelkedése nemzetközi összehasonlításban átlagosnak tekinthető. Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzését figyelembe véve az adósságráta uniós átlaga 15 százalékot emelkedhet 2020-ban, a magyar adósságugrás ezt kis mértékben haladja meg. Azt ugyanakkor meg kell említeni, hogy a V4-es versenytársakhoz képest magasabb adósságnövekedés következett be tavaly hazánk esetében.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a jelenlegi adósságnövekedés alapvetően más, mint a 2008-2010-es időszakban látott és eltérő környezetben is ment végbe. Bár a költségvetési hiány most is nagyot ugrott, a gazdasági és fiskális fundamentumok erősek (bevételek emelkednek, a gazdaságfehéredés tart, elsődlegesen a válság miatti többletkiadások rontják az egyenleget), az egyensúlyi mutatók rendben vannak, az elmúlt évek fegyelmezett költségvetési politikája puffert jelentett és az adósság szerkezete is jelentősen átalakult az elmúlt 10 évben. Alacsonyabb ugyanis a külföldiek kezében lévő magyar adósság is látványosan csökkent a devizaarány is. Ebből kifolyólag az ország finanszírozási helyzete is kedvezőbb.“

anonymand 2021.02.24. 15:36:08

@Nívó blog:

Lehet, hihetetlenül hangzik, de mielőtt hivatkozának mgadtam, egészen idáig:
"Alacsonyabb ugyanis a külföldiek kezében lévő magyar adósság is látványosan csökkent a devizaarány is. Ebből kifolyólag az ország finanszírozási helyzete is kedvezőbb.“ el is olvastam.
Sőt, mi több korreknek, elfogulatlannak tartom.
süti beállítások módosítása