Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hipermarketek nélkül nem tudunk élni?

2014. december 13. - Nívó blog

Be kell vallanom, hipermarketfüggő vagyok. Hiperben vásárolok élelmiszert, egyéb háztartási árukat, mindenféle napi fogyasztási cikket, sőt általában még ajándékokat is. Talán egyedül csak ruhát nem. De minden mást igen. Az az igazság, hogy nem is nagyon tudom, hogy máshol hol tudnám beszerezni ezeket. Hol vehetnék például egy radírt, egy kalapácsot, vagy mondjuk egy pohárkészletet, karácsonyfaégőt, falinaptárat, izzót, porzsákot ha nem a hiperben?

A hipermarketek nagy előnye, hogy mindent megkapok egy helyen, széles választékban, és ráadásul olcsóbban, mint máshol. Telepakolom a bevásárlókocsit, odatolom a pénztárhoz, fizetek, kitolom az egész cuccot a parkolóba, átrakom a csomagtartóba és már megyek is haza. Jó-jó, tudom: a hipermarketek mind külföldi multicégek tulajdonában vannak. Ha ott vásárolok, a külföldi tulajdonos zsebét tömöm, mert övé lesz a haszon (akarom mondani a kimutatott veszteség :). Ráadásul sanyargatják a beszállítóikat és az alkalmazottaikat, akik persze általában és többségében magyarok. A hipermarketek miatt ürültek ki, mentek tönkre a bevásárlóutcák, a főterek magyar tulajdonú üzletei.

okobolt.jpg

De egy ideje már érlelődik bennem a gondolat, hogy nem biztos, hogy jól van ez így. Otthon végignézem amit vásároltam, és eltűnődöm:

Biztos, hogy megvenném azt a tábla milka csokit 229-ért, ha nem a hiperbe járnék vásárolni, hanem a sarki családi vállalkozás boltjába?

okobolt2.jpg

Biztos hogy megvenném az ajándékba szánt borhoz a papírtasakot 379-ért, ha nem a hiperben vásárolnék, hanem a sarki családi vállalkozásnál?  (Képek innen: link)

Biztos, hogy megvenném az egyszer használatos olasz gyártású tejszínhabot (magyar nincs) 499-ért, ha nem a hiperben vásárolnék, hanem a sarki boltban?

Biztos, hogy kellett a gyereknek az a 200 forintos színes műanyaggolyó, amit a bejárat melletti nagygömbből lehet kapni, ráadásul sírás is lett belőle, mert a gyerek kéket szeretett volna, az a fránya masina meg egy zöldet adott ki?

Biztos, hogy kellett az az Actimel 479-ért? Vettem volna ilyet a sarki boltban?

Biztos, hogy kellett az az újabb tucat karácsonyfadísz csomagban 999-ért, mikor tavaly sem raktuk már fel az összeset?

Biztos, hogy kellett az a hógömb 899-ért

És még hosszan hozhatnám a példákat a 24ezres blokkról, amit vásárláskor kaptam. Pedig csak kenyérért, tejért, narancsért és porzsákért indultam útnak, ráadásul porzsákot nem is kaptam olyat, amilyen a porszívóba kellene. Így hát legkésőbb pár nap múlva újra el kell menni a hiperbe, hátha akkor már lesz megfelelő porzsák, mert nagyon kellene már. Meg hát ezt a 4db 100Ft-os kupont sem kellene veszni hagyni, amit ötezer forintonként kaptam a vásárlásom után. Meg hát tulajdonképpen nem is vettem semmit, pár nap múlva megint üres lesz a hűtő, úgyhogy mindenképpen menni kell a hiperbe.

Nem jól van ez így, nagyon nem. Leginkább az bánt, hogy miért van a magyar kiskereskedelem is legnagyobbrészt külföldi tulajdonban? Miért nem tudják ezt magyarok is megcsinálni maguknak? Másrészt meg az bánt, hogy hiperfüggő vagyok. Miért kell minden héten bemenni a hiperbe, ahol megvetetnek velem sok-sok haszontalan dolgot? És miért érzem mégis ezt a legolcsóbb és legjobb megoldásnak?

Úgyhogy most elhatároztam valamit. Januárban egy hónapon át nem megyek be egyetlen kiskereskedelmi lánc üzletébe sem. Nem költök náluk egy fillért sem. Csakis magyar tulajdonú, családi vállalkozásként működtetett kisboltokban fogok vásárolni. Egyrészt kíváncsi vagyok rá, hogy tényleg drágább-e ez a megoldás, mint a hiper, másrészt amúgy is fel akarom kutatni a környékünkön a különböző kis szakboltokat, meg van is a közelünkben egy jó kis boltocska, amelyet a tulajdonosa üzemeltet.

Tapasztalataimról pedig hetente beszámolok majd itt a blogon egy "Hipermarketek nélkül fogok élni" című posztsorozat keretein belül. Kíváncsi vagyok, ugyanolyan nehéz-e leszokni a hiperfüggőségről, mint mondjuk a dohányról. Jelentkeznek-e majd elvonási tünetek.

Egyáltalán, azt próbálom majd kideríteni, hogy van-e értelme a hiperek teljes száműzésének az életünkből, illetve ha nincs, akkor hol a helye. Ezenkívül arra is fényt szeretnék deríteni, hogy hol vannak a hiányosságai a kisboltoknak ár, választék, nyitva tartás, kiszolgálás... stb tekintetében. Tehát hogy miért van az, hogy ennyire elterjedt a hipermarket a kisboltok és a szakboltok rovására?

A cél végső soron az lenne, hogy megfogalmazzam milyennek kellene lennie álmaim boltjának. Hol helyezkedik el? Mikor van nyitva? Ki árul ott? Ki nem árul ott? Leginkább pedig: Mit árul ott és milyen szolgáltatásokat nyújt?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr306980349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.13. 23:41:35

"Biztos, hogy megvenném azt a tábla milka csokit 229-ért, ha nem a hiperbe járnék vásárolni, hanem a sarki családi vállalkozás boltjába?"

Egész biztos nem, mert a kisboltban 229 helyett 299-ért kapnád meg.

"Biztos, hogy megvenném az egyszer használatos olasz gyártású tejszínhabot"

Van többször használatos tejszínhab is? :O

"Miért kell minden héten bemenni a hiperbe, ahol megvetetnek velem sok-sok haszontalan dolgot?"

Pisztolyt nyomnak a hátadba és úgy kényszerítenek?

OkoskaTo:rp 2014.12.13. 23:41:55

Ha bevásárlólista nélkül mégy a hiperbe, és becumizod a marketingesek ilyen blőd trükkjeit, akkor meg is érdemled.

Elgondolkodtál mondjuk azon, a sarki kisbolt mekkora fizetésre jelentette be az alkalmazottját?

Vagy azon, hogy a pultban levő rúd felvágott (mondjuk nem a legnépszerűbb párizsi) mennyi idő alatt fogy el a kisbolt forgalma mellett, és azt a vége felé mekkora lelkesedéssel fogja fogadni az emésztőrendszered?

hidroponi 2014.12.13. 23:44:46

"Egyrészt kíváncsi vagyok rá, hogy tényleg drágább-e ez a megoldás, mint a hiper"

tenyleg dragabb..

hidroponi 2014.12.13. 23:47:32

najo..annyit elarulok, hogy zoldseg, gyumolcsot zoldsegesnel veszek nem hiperben.
hiperben altalaban szebbek, de dragabbak. nekem meg jo a csunya, kicsi, foldes cucc is.

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2014.12.13. 23:54:20

Engem nem erdekel, megvenned-e. Az se zavar, ha valaki nem veszi meg, sot, nem is jar oda soha. Csak aki akar mehessen, es vehessen, amit csak akar.

dr. jenőke (jenőke) 2014.12.14. 00:02:30

Őrült a gyerek a csokoládénak?
Máshol nem vennél neki semmit?
Parkolás? Drágább áruk... Egyebek...
Persze NER-ben az igazság.

Mészáros Laci 2014.12.14. 00:05:42

a hiperben történő vásárlást is lehet fegyelmezetten intézni (éhesen nem vásárol az ember, listát ír, stb). ami nagy különbség lesz, hogy bevásárlásonként fél órát megspórolsz. ez gondot fog okozni. váratlanul korán érkezel haza, stb.

Arcade Macho 2014.12.14. 00:13:36

kisboltban a nagy milka az 620 azaz 206 a 229 helyett

azaz ott a kisboltban a nagy milkat fogod megvenni

Arcade Macho 2014.12.14. 00:29:32

ez a fent emlitett kisbolt nem a CBA, hanem a kinai delikatesz kisuzletek, mondjuk nekem nem gond elmenni a forrashoz de tudom hogy a belvarosban is vannak ilyenek

festeket ecsetet higitot, meg a festekboltban kell megvenni, raadasul nem csucsidoben erkezve az elado meg el is magyarazza mit hogyan kell csinalni
szerelvenybolt detto, igaz ezek szombat delutan 6kor mar nincsenek nyitva

a poszter nagy a hiperszeretetet meg nem tudom mire ertette, mindenesetre az Aldi Lidl kornyekep is van par cucc amit a madaras tecsko nem arul

azaz erdemes diverzifikalni a bevasarlast, es elfeledni a kupon miatti vasarlast, eppen eleg az eppen gyujtendo gyerekjatek miatt kenyszeresen vasarolni

Phteven 2014.12.14. 00:37:01

Ha az ember megspórolja az életéből elpazarolt 2-3 órát, akkor már megérte az a kis többletköltség. Vagy nézzük úgy, hogy nem veszünk meg két fölösleges dolgot, már jobban jövünk ki anyagilag.

Jómagam is leszoktam a multik látogatásáról. Egyedül a havi nagybevásárlást intézem az Aldiban.

BitPork 2014.12.14. 00:52:54

Én tettem már egyszer egy próbát.Igaz csak 1 hétig mentem gyalog a sarki kisboltba , mert mi van ha az üzemanyag kinulláz. Hát nem, sajnos. A multiban alig van olyan h valami nincs, és a választék miatt gyk lehet olcsón vásárolni.
Nem vagyok a saját pénztárcám ellensége, uh én igen is az olcsóbb multit fogom választani.

polgári kór 2014.12.14. 01:02:29

fogyassz bazmeg azért vagy, ne siránkozz

P1sty 2014.12.14. 01:59:19

"Miért kell minden héten bemenni a hiperbe, ahol megvetetnek velem sok-sok haszontalan dolgot? "

Mert egy életképtelen szerencsétlen vagy, aki még egy bevásárláshoz sem nőtt föl.

Kell önerő és szervezettség (aka bevásárló lista), és csak azokat megvenni, amikre szükséged van, nem impulzusvásárolni.

P1sty 2014.12.14. 02:03:32

Korr.: önerő, vagyis önuralom.

IamTwo 2014.12.14. 02:34:39

200 forintos golyó a kisboltoknál is van, hógömböt meg sehol sem veszek :)
Azt hiszem a posztolónak át kéne gondolni a saját szokásait, csak ajánlani tudom azt, amit a többiek: előre megírt LISTA!!!
A kisbolt kétesélyes. Drágábbak, sokszor és sokkal. Maximum azért jössz ki onnan kevesebb költéssel (de nem olcsóbban), mert egy csomó dolgot nem fogsz megkapni.

Erről a "hiperben hülyeséget veszek" mentalitásról mindig ez jut eszembe: "A férfi dupla árat is megad azért, amire szüksége van. A nő csak fele árat ad azért, amire nincs szüksége."

she_wolf 2014.12.14. 03:07:19

Én is "nagybótba" járok, és rájöttem, hogy valóban a LISTA a legfontosabb a heti menü megszervezése mellett. Nagybevásárlásokat szoktam tartani a nagybótban (pl. cukor, liszt, mosópor, egyéb tisztítószerek, stb...) és jelentős összeget takarítok meg általa. Olyan helyen lakom, amit körbevesznek a multik. Egymásba érnek, vicc, de így van. Azt is belőttem, hogy melyik multiban mit veszek meg. Van külön húsos multim, és tejtermékes multim. Igaz, zöldséget én is csak a kedvenc zöldségesemtől veszek, aki nem adja olcsón a portékáját, viszont garantált a minőség. És még egy dolgot tartok fontosnak, amit más is megemlített: éhesen nem megyek vásárolni:)
De a legeslegfontosabb, amit sehol nem vehetek meg pénzért: az önuralom! Szép, szép az az ... izé..., de kell az nekem? Hova teszem? Meg minek?
Szóval mielőtt az ember lánya/fia elkezd blogot írni arról, hogy hol éri meg vásárolni inkább tartson egy rövid önvizsgálatot:)
Mindenesetre irigyelni tudom azt aki meg tudja tenni, hogy egy bolt helyett mondjuk hatot jár körbe mire mindent bevásárol, és még a tapasztalatait is van ideje megírni egy blogban.
Kis boltba egyébként én is járok. Itt van a házunktól kb. 50 méternyire egy, ahol aranyáron adnak mindent. Néha rákényszerülök, hogy leszaladjak néhány zsömléért, egy-egy apró dologért, ami aznap feltétlenül kell. De van, hogy hetekig nem megyek be.
Erről blogot írni szerintem blődség, de azzal töltöd el az időd, amivel akarod, legyen szerencséd!:)

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.14. 05:09:58

A vasarlo hulyesege nem a hiper hibaja.
En zoldseget, gyumolcsot altalaban a piacon veszek. Szerszamot, szerelvenyt, ruhat, cipot szakboltban.
A kenyeret megveszem a pekseg mintaboltjaban, de van, hogy hiperben.

Olyan dolgokat, amik csomagoltak, vegyi aru, liszt, cukor, tej stb., ami pont ugyanaz, markara, kiszerelesre, mindenre, mint a CBA-ban es mas kisebb boltban, csak a hiperben olcsobb, azt termeszetesen a hiperben veszem meg.
A CBA es tarsai pont semmi extrat nem nyujtanak a hiperekhez kepest, csak ugyanazt vagy kisebb valasztekban hasonlot arulnak kisebb teruleten es sokkal magasabb aron.
Ruhazatot, muszaki dolgokat a legritkabb esetben veszek hiperben, arra ott a szakbolt.
Hust hentestol, azt sose vennek hiperben. Elore csomagolt felvagottat igen, de hust nem.

Ami meg jo, az Lidl, Aldi. Mert olyan markakat, termekeket is meg lehet talalni, amit kisboltban, hiperben nem. Nemet tejtermekek, husok, felvagottak, dietas dolgok, jo suru nemet rozskenyerek.

Nekem a CBA es hasonlo magyar tulajdonu boltok csak a magas arat jelenti, se nem kenyelmesebb, se nem gyorsabb, se nem jobb minosegu, mint a hiper, pont ugyanazt a mososzert, vegyi arukat vehetnem meg ott is, csak eppen sokkal dragabban.
Ja, a CBA es tarsai se fizetik jobban a munkavallaloikat.

Szoval en mindenhol vasarolok, csak es kizarolag a CBA marad ki, mert egyaltalan nem versenykepes. Meg a Co-op is jobb neha, kisebb mennyisegu elelmiszert megveszek, ha eppen oda tudok beugrani, de nagybevasarlashoz picit draga. Tizezreket lehet sporolni, ha az ember jo helyen veszi meg a szuksges dolgait es nem csabul el a marketingesek trukkjeitol. Lista alapjan kell vasarolni, csak azert mert akcios valami, nem kell lecsapni ra. Ja es elore tervezni, lehet, hogy eleg havonta egyszer elmenni a hiperbe, akkor megvenni onnan, ami ott olcso, egyszer-ketszer a henteshez, gyakrabban a pekhez. Akinek ezt nem tanitottak meg gyerekkoraban, az persze hulye fogyaszto lesz.
Az, hogy valaki bemegy a multi uzletebe es minden szart megvesz, az egy felnott embernel erthetetlen. Ez nem a hiper hibaja.

Toportyán Zsóti 2014.12.14. 05:14:50

Multik téroglalása évszázados tendencia,politikusokat raknak zsebre akik az ő érdekeiket részesítik előnyben mikor törvénykeznek,magyar vezetést most éppen moszkvai tartótisztjeik rángatják dróton "szabadságharc" -nak mondják ezek a gazprom csicskák.

2014.12.14. 06:00:57

Vásárnap a multik és a plázák nélkül halott lesz Magyarország.

Persze lehet majd ünnepelni, a többezer munkanélküli nem fog.

lavór 2014.12.14. 07:23:15

Az elmúlt rendszerben sem halt éhen a magyar, pedig be voltak zárva vasárnap az üzletek.
A sok elkényelmesedett irodakukac nyafog a nyitva tartás mellett, mert nekik "jár" a hétvégi korzózás. Bezzeg, ha arról lenne szó, hogy megszűnne a szabad szombat... Azonnal tüntetni kezdenének...

gyongyi70 2014.12.14. 07:27:58

A lényeget leírták már előttem, csak még annyit: tegnap megkérdeztem a kedvenc pénztáros néninket, akivel mindig jól elbeszélgetünk, mit szól a vasárnapi bezáráshoz. Majdnem elsírta magát. Azt mondta, havi 10 ezret húz ki a zsebéből és az neki (egyedül él, a férje meghalt), nagyon nagy érvágás. A dolgozók aláírásokat gyűjtenek ellene, de sejtik, hogy hiába... Szóval, úgy tűnik, őket nem kell megmenteni, nem akarják.
Én, mint vásárló is fel vagyok háborodva, mint minden, hétköznap sokat dolgozó, hétvégén a háztartásban magát utolérni próbáló átlagos családanya. Van, amikor úgy szervezzük, szombaton vásárolunk, van, hogy vasárnap. Arról nem is beszéplve, hogy miért kell az élkisker piac újrafelosztása miatt a ruha, cipő, bútorboltokat is csesztetni. Mi már hullák vagyunk hétköznap elmenni ilyen dolgokért, azt szeretjük nyugodtan, ráérősen, hétvégén beszerezni.
Amúgy egyszer végignéztem magamon és a kislányomon: nagyon sok tescos cuccot hordunk. Mert jó a minősége és abszolút megfizethető, plána, ha kiváőrod az akciót. Én pl. libatollal töltött hosszú télidzsekit vettem tavaly 10 ezerért (nagyon jó meleg!), máshol az ilyen 30-50 ezer. Szóval: szeretjük. El a kezekkel! Aki nem szereti, annak meg nem kötelező.. Lehet piacra járni, csak a fene tudja, mivel permetezte a szimpi néni a mosolygó almát. Lásd. Nébih reklám. Ők is tudják.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.14. 07:28:18

A hiper meg a multi nem jotekonysagi szervezet. Ha a kormany javitani akarna a foglalkoztatast, az alkalmazottak helyzetet, a versenykepesseget, akkor nem ugy altalaban a hiperek ellen hozna ad hoc jogszabalyokat, hanem a tisztessegtelen gyakorlatokat tiltana meg. Pl. dolgozok potlekai, beszallitok szopatasa, rossz minosegu termek forgalmazasa. Ehelyett Orbanek a munka torvenykonyvet is a multik javara modositgattak, a munkavallalo karara, tamogatasokat adtak nekik meg az EU szabalyokat is leszarva.
Nehogy valaki azt higgye, hogy CBA-ban jobb arut kap, csak eppen sokkal dragabban es az elado se keres jobban, mint egy hipernel.
A hiper nem ellenseg, az esetleges tisztessegtelen modszereiket kellene buntetni, nem a nyitvatartassal varialni.
A magyar kisker lancoknak meg szabad jobb minoseget olcsobban arulni, szervezni egy logisztikat, ami olyan hatekony, mint egy multinal. Senki se tiltja, hogy versenyben legyozzek a versenytarsaikat, ezaltal a haszon is a fogyasztonal csapodna le. De sajnos nem ez tortenik, hanem szart horroraron arusito uzleteket hoznak helyzetbe brutalis es otromba intezkedesekkel. A fogyaszto meg rosszul jar, magyar ceg nem vesenykepesebb lesz a multinal, hanem a kormany dorongolja le a multit mellole.

Nzoltan 2014.12.14. 07:33:05

@lavór: Bizony.

Ez olyan, mint hogy a pesti embernek ingyen autópálya jár, a vidéki meg fizessen.

Göntér László 2014.12.14. 07:33:51

Az alábbiak azt mutatják, hogy a kérdéshez nem csak az eladók és a vevők oldala felől, hanem a látogatók nézőpontjából is lehet közelíteni.
ktkj.blog.hu/2014/12/13/vasarnapi_plazazas_-helyettesitese

Nzoltan 2014.12.14. 07:35:27

Ami munkaerō felszabadul a multiknál, az reszben megjelenik majd a kisboltokban.
A gazdaságnak az utóbbi jobb, az emberek meg majd eldöntik.

lavór 2014.12.14. 07:41:36

@Nzoltan:
Szerintem az autósok egy különös állatfaj, valami speciális génmódosításon eshettek át, mert a birka is hamarabb lázadozik, mint az autósok. Egyszerűen szeretnek fizetni. És ha lehet, egyre többet.
Nem magyarázható másként a Magyarországon történt/történő eseménysorozat.
Kifizették a régi autópályáinkat, annak bekötőútjait, a benzinből ki sem került a KFGB, az útdíj- és autópálya-fejlesztési díj, megnövelték az ÁFA tartalmát, az adótartalmát... Szóval szeretnek fizetni. Végül is igazuk lehet: "Drága autókhoz drága benzin és úthasználati díj dukál".

Ha mégsem tetszik nekik, miért nem tiltakoznak? Volt itt már 100 forint alatti benzin miatt taxisblokád.

jog-ász 2014.12.14. 07:44:21

és azt a kérdést is feltetted magadnak hogy sorba álltál-e bécsben gorenje hűtőért 1988-ban?vagy három évente ha az adriára eljutottál akkor tudtál sorbanállva venni egy adidas cipőt 1985-ben?
lehet hogy ezért is szoktunk rá a hiperekre meg a millióféle diszkontra?
esetleg azt a kérdést is felteszed magadnak hogy melyik a jó?ha eldöntheted hogy hova mégy, és esetleg beszáll a versenybe a kis magyar vállalkozás is, vagy ha nem döntheted el hol vásárolsz?
amúgy hol is vannak a magyar delikát és szatócsboltok?és hol a vásárló erő?sok sok kérdés..

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.14. 07:44:39

@lavór: " sok elkényelmesedett irodakukac" - van aki hulla mar munka utan elmenni bevasarolni es mondjuk a szombaton is dolgozik, hogy az allami hereknek, seggmereszto hivatalban dolgozoknak, akik mar pentek delutan hazahuznak, meglegyen a jolet. Vallalkozokrol beszelek, akik maguk urai akarnak lenni, csak kozben ok az igazi rabszolgak, akik eltartjak a sok faszlobalo senkihazit.

Es miert lesz jo ugyanazt a szaraztesztat, tejet, mosoport, ugyanazt a felvagottat 30-40 %-kal dragabban megvenni a kormanykozeli uzletbol, ha a multit eluldozik? A fogyaszto csak rosszabbul jar.

"Az elmúlt rendszerben sem halt éhen a magyar" - sok minden volt a mult rendszerben. A rendszergazda mar kimult, nem kellene visszasirni, bar Orban torekszik minden rosszat visszahozni. A jot azt nem. Javaslom vedd vissza a fogyasztasod az 1976-os szintre, ne legyen vilagutleveled, interneted, jarjal csempeszett farmerben, a nodnek legyen honaljszore es persze felejtsd el az unios tamogatasokat is, meg a szolasszabadsagot. Mert regen minden jobb volt! Igaz?
Aki szarul el ma, annak nem a vasarnapi nyitvatartassal van baja... A Tesco alkalmazott igenis ki lesz rugva, ha nem kell vasarnapra egy ember se. Nekik fog hianyozni a vasarnapi munka.

Javaslom a templomok vasarnapi zarva tartasat is, hiszen notlen, gyerektelen papok cseszik ott el csaladok vasarnapjat. A papnak nincs csaladja, o konnyen ugat vasarnap! Munkanak mondjuk nem neveznem, inkabb agymosasnak.

lavór 2014.12.14. 07:50:24

@aki mást mond az hazudik:

Szóval úgy gondolod, hogy a kereskedelemben dolgozók hétfőtől szombatig wellnesseznek, majd vasárnap beugranak kicsit dolgozni...

A kutya nem sírta vissza az "elmúlt rendszert". Ez a manapság nagy divatnak örvendő hablatyolás.

Ó, de aggódik hirtelen mindenki a Tesco dolgozókért, amikor a bányákat zárták be, az IBM... stb. vonult ki, hol volt ez a nagy aggódás. Elárulom: sehol.

Ebben is mint minden másban, a magyart az önös érdek vezérli. Olyan fasza vasárnap lődörögni, korzózni egy áruházban...

Tőlem bezárhatnak a templomok nem vasárnap, örökre.

gyongyi70 2014.12.14. 07:52:06

@Nzoltan:
a gazdaságnak miért is jobb a 4 órás minimálbér után fizetett adó, járulék (kisbolt), mint a fehér foglalkoztatás (gaz multi)?

lavór 2014.12.14. 07:54:54

@gyongyi70:
A gazdaságnak miért is jobb, hogy minimum 200 ezer felesleges közalkalmazottat fizetünk?

gyongyi70 2014.12.14. 07:54:57

@lavór: a multiban dolgozó megkapja a heti 2 nap szabadnapját csak épp nem mindig vasárnapra esik. Épp ebből követketkezik, hogy ha egy nap zárva lesz, akkor a dolgozók 1/7-e fölöslegessé válik. A maradék meg elesik havi 10 ezer pótléktól.
Te megkérdezted őket, mit szólnak hozzá? Mert én igen, lásd fentebb.

gyongyi70 2014.12.14. 07:56:26

@lavór: mondd a keedvenc kormányodnak, miért szaporította föl őket ennyire... a bürokrácia csökkentése jelszó alatt. FM-ben pl. régen 2-3 államtitkár volt, ma 12 van! Államtitkári fizuért. Sok a haver..

lavór 2014.12.14. 07:59:00

@gyongyi70:

Már elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában, úgy meghatódtam az aggódásodon.
25 évig dolgoztam kereskedelemben. Mutasd már be légy oly kedves!
Majd átalakul a kereskedelmi rendszer. Ugyanúgy, mint amikor a multik átalakították azt. Ráadásul lényegesen kevesebb embert foglalkoztatnak, mint annak idején a kis boltok felszívtak. A fizetésről: meg kéne tán fizetni az eladót, pénztárost abból a profitból, amit megkeres a multi, hogy ne sírjon xaros 10 ezer forint miatt. Ennyi.

lavór 2014.12.14. 07:59:52

@gyongyi70:

A kedvenc kormányod, már az előző, is felszaporította őket.
Egykutya.

gyongyi70 2014.12.14. 08:07:41

@lavór: nekem ez az egyik kutatási témám. Vizsgáltuk. Nem kamu, hogy veszteséges a szektor. Nagy a verseny, a fogyasztók (mivel nem élnek olyan szuperül, ahogy az agip propaganda hirdeti) erősen árérzékenyek, ezért évek óta lenyelik,.
A kereskedelem törvényszerűen alakult át. Méretgazdaságosság, olcsóbb logisztika, olcsóbb árak, ez minden más gazdasági ágban így zajlik, ez van. Nem mellesleg rengeteget tisztult a szektor, amikor bejöttek a gaz multik, 20-30%-kal megugrott az élkisker forgalom. Nem azért, mert ennyire megnőtt a vásárlás, hanem mert nem feketén árultak, szemben a kisboltokkal. Több áfabevétel, több adó az alkalmazottak után. Nem mellesleg az élelmiszerbiztonsági szintet is emelték. De azért csak utáld őket, megmondták, hogy utálni kell.
Nézz utána a közszféra számainak, lehet, meg fogsz lepődni.

csőcsere 2014.12.14. 08:22:41

Kb. másfél éve életmódváltást csináltam. Fokról fokra alakult ki, nem az volt, hogy na, holnaptól fogyókúra, meg nem megyek hiperbe. A direkt, azonnali megvonás előbb-utóbb visszaüt.

Az óbudai piacon vásárolok hetente egyszer zöldséget, gyümölcsöt, húst, savanyúságot, szebb, jobb és slusszpoénként 10-20% al költséghatékonyabb, mint bárhol máshol. Szintén hetente egyszer a Lidl-ben, Aldiban kisebb dolgokat, pl. lapkakenyér, havonta a Metroban vegyiárut és mélyhűtött croissant-t, különleges dolgokat, édességeket pedig kéthetente a Culinarisban. Auchan, Tesco havonta egyszer, macskaja miatt.
Ez a rendszerem lassan, magától alakult ki, előtte én is hiperfüggő voltam és10 kilóval nehezebb.

lavór 2014.12.14. 08:23:27

@gyongyi70:

Akkor rosszul kutattál, de nagyon.
Nagy a verseny kisebb alapterületű és a településeken szétszórt kereskedőláncok közt is. A központ árubeszerzéssel alacsonyabban tartják a beszerzési árakat, melynek a legtöbbször semmi köze a kiskereskedelmi árképzéshez. Az élelmiszerláncok mindegyike úgy értékesít, hogy hol ez, hol az valamivel olcsóbb nála, mint a sarki közértben. Logisztikai költséggel számolva a vevőnek, már a legtöbbször ráfizetéses egy-egy termékért a fél városon át utaznia.
Nem véletlenül csökkentette polcszámot az M5-ös Auchan sem. Nincs akkora vásárlóerő, mint régebben. Lődörögnek az emberek 2 kiflivel a kosarukban. A szemben lévé Tesco meg szinte kong az ürességtől. A vidéki áruházak ég rosszabb helyzetben is lehetnek. A kis boltok gyakorlatilag megszűnnek ezeken a helyeke, a bérleti díjat nem tudják megtermelni, hiába a nagy tömeg a folyosókon. Az online pénztárgépekkel már a kis boltok sem tudnak annyira trükközni. Az élelmiszerbiztonságot hagyjuk, egerek, patkányok, madarak élnek egy-egy - a tarlóra épített - áruházban. A beszállítók pont ugyanazok, mint a kisboltokban. Tehát: a multinál is van nem megfelelő árucikk. Az élelmiszertől elvonatkoztatva is azt látjuk, a vasárnap is nyitva tartó barkácsáruházaknál nincs drágább hely a Földön. A kisboltok lényegesebben olcsóbban adják a termékeiket.

Igen, lehet a 200 nem 200, hanem 300 ezer. De nem lepődnék meg rajta.

manager2008 2014.12.14. 08:24:40

Az egész folyamat, ami a nagy láncokat szívatja egy logikailag is támadható ökörség. Senki sem mondta hogy a hazai kereskedelem nem hozhatott volna létre egy hasonló rendszert, ugyanolyan hatékony működéssel mint bármelyik nagy. Nem tette. ez van, a csata elveszett mint Mohácsnál. Oda is vihettünk volna nagy sereget de helyette bénáztunk. ez van. A nagy lánc hatalmas területen versenyeztet és vásárolja a lenyomott árú termékeket, épít komoly infrastruktúrát, ingyen parkolhatsz stb. Ha Budapesten gépkocsival kellene összeszednem kis boltokból ugyanazt amit fél óra alatt a kocsiba rakok a nagy cégnél, többe kerülne a parkolási díj mint az árú. A CBA, COOP, stb árukínálata gyenge és az árai meg magasak. Kicsiben nem lehet ugyanolyan hatékony egy rendszer mint a multié. A kiskereskedő meg nyilván megakar élni és megemeli az árat. Egy képviselő jelölt is szidta a multikat (választási körúton), miközben van kisker boltja és a multinál vett árút árulja ott megemelt árért.

gyongyi70 2014.12.14. 08:25:04

@csőcsere: persze, hogy olcsóbb, mert adómentes
hogy egészségesebb-e? hát, ki tudja.. ki ellenőrzi pl. a vegyszermaradványokat?
Én egyszer egy piaci szerzeménytől kaptam fulladásos allergiarohamot...

meggyes alfonz 2014.12.14. 08:27:08

Nem mindegy, hogy magyar vagy külföldi a tulajdonos? Porschet vesz úgyis a haszonból.
Milkat meg vegyél a CBAban 229 Ft-ért, ha tudsz. De nem fogsz!
Hagyjuk már ezt a multi ellenességet!

gyongyi70 2014.12.14. 08:27:31

@lavór: az a különbség, hogy te kinyilatkoztatsz, én meg tíz éve ezt kutatom
meghagylak ebbéli hitedben, légy boldog :-)
amúgy a logisztika nem a vevő szaladgálását jelenti :-)

lavór 2014.12.14. 08:29:06

@gyongyi70:

Látszik is, hogy kik és hogyan kutatnak. Itt is tart az ország. A hozzá nem értés magas iskolája, ami itt folyik. Szállít a vevő is.

gyongyi70 2014.12.14. 08:29:57

@manager2008: a magyarok ott cseszték el, hogy rosszul építették fel a szervezetet
3 szintű pl. a cba, van a központ, a regionális központok és maga a bolt.. három szinten szedik ki a profitot is, a döntési jogkörök sem tisztázottak, ez mind-mind plusz ktg: eredmény magasabb fogyasztói árak, rosszabb (sokkal rosszabb) feltételek a beszállítók számára

gyongyi70 2014.12.14. 08:30:39

@lavór: szállít, de azt döntse el ki-ki maga, az az ő költsége

git 2014.12.14. 08:33:39

A kisboltok nagyabb resze is külföldi tulajdonu.
Peldanak okaert a tesconak is vannak kisboltjai tesco express neven, ha meg nem tünt fel. Gondolom a nagy magyar CBA boltokra van kihegyezve az iras. Csak itt magyar,jobboldali, bla bla köntösbe bujva arrol van szo, hogy nehany ember marha jol jarjon, jo nagy piacot szerezzen mestersegesen, ha mar piaci alapon nem megy.
Az, hogy az allam kevesebb bevetelhez jut, rengeteg embert elbocsatanak nem szamit.
A magan kisboltok, amelyek nem egy halozathoz tartoznak, külföldön is halottak, mert nem versenykepesek.

lavór 2014.12.14. 08:36:42

@gyongyi70:

Pont ezért nem éri már meg sokszor elmenni egy-egy ilyen városszéli hodályba.
A költség miatt.

a keresztényeket bántani tilos 2014.12.14. 08:40:03

@Nzoltan: Ezt nem értem, de elmagyarázhatnád:

Kiesik 20 ezer munkavállaló az egyik oldalon, és néhány száz munkát talál kisebb boltokban. Ez miért jobb a gazdaságnak, hogy tízezrével veszíti el az adózó munkavállalókat, és akik fizetnek, azok is kevesebbet?

gyongyi70 2014.12.14. 08:40:15

@lavór: neked nem, nekem pl. igen, mert a város szélén lakom. tele az ottani tesco, mert sokan laknak a bp melleti alvófaluban és sokan laknak a peremkerületi kertvárosban is

de ez olyasmi, amit mindenki saját józan esze alapján eldönt, a kisker meg ha okos, akkor reagál rá, mint ahogy írtad is

ezt a legjobb a piacra bízni, mert az önérdeknél tisztább logikájú rendezőelv nincs

lavór 2014.12.14. 08:41:28

@gyongyi70:

Ennek viszont már semmi köze a vasárnapi nyitva tartáshoz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.12.14. 08:45:10

@manager2008: hát igen az vicces amikor a falusi boltosok a metróben vásárolnak és azt árulják otthon.
gondolom a falusiaknak nem annyira szívderítő, hogy a faluban élő "monpol" boltban 2X annyiba kerül valami mint a városban.

gyongyi70 2014.12.14. 08:47:05

@lavór: nincs, te keverted bele

a vasárnapi nyitvatartásnak annyi köze van ehhez, hogy az egy ész nélküli beavatkozás egy jól működő piacba...

és ráadásul az élkiisker piac újrafelosztáűsa mioatt más szektorok életébe is beavatkozik (barkács, bútor, ruha, cipő)

barkács pl. jól példa, ez nem az én asztalom, de fogyasztóként alapos és sarkos véleményem van róla: igen, sokszor jobb áru kapható a kis boltokban és szaktanácsot is adnak, de sokra megyek vele, ha hétfőtől péntekig 8-tól 4-ig vannak nyitva

olyankor én dolgozom...

ha vmit szétszed a férjem és kiderül, hogy hiányzik egy csavar egy lefolyóelem, akkor hová tudunk elszaladni hétvégén? a multihoz... ez pl. a bolt tulajdonos saját döntésén múlik.. valszeg nekik így is megéri, mert megélnek a szakikból, a hobbi barkácsolók nem az ő piACUK.. ŐK DÖNTÖTTEK ÍGY

G2 2014.12.14. 08:48:46

Kedves posztoló, nem a hiperekkel van baj, hanem a te fejedben. Az, hogy hülyeségeket vásárolsz, az nem a kereskedő hibája. A kormány hazug propagandáját viszont szépen benyelted. Hiszen miért is jobb az nekünk, hogy a megtermelt profit nem külföldi kisrészvényeshez, hanem a magyar CBA tulajhoz kerül, hogy 300 millió forintos autóval járjon. Amit nemzeti színnel felpántlikázunk, az már mindjárt jobb...
Szerintem 25 évvel ezelőtt a versenyt és a kapitalizmust választottuk, ha valamelyik kereskedőlánc nem tud megállni ezen a piacon, mert kínálatban, árban, szolgáltatás minőségében nem nyújt elég jót, akkor ne a kormány segítségével próbáljon meg előnyökhöz jutni.

csőcsere 2014.12.14. 08:52:41

@gyongyi70: akkor neked nem jött be, ennyi. Mindenki vásároljon ott, ahol jólesik neki és amiben megbízik. A élelmiszer is bizalmi termék.
Pár hete vettünk a metróban, 25 000 ft-ért egy teljes serrano sonkacsülköt. Megláttuk és beleszerettünk, nem bírtuk otthagyni. Valamelyik este úgy döntöttünk, nem várunk a kari szünetig, belevágunk. Keserű, kemény, avas volt a sonka, nagyon nagy csalódás. Párom visszavitte. Nagyon korrektek voltak, a hentes megszagolta, fintorgott, papírmunka, pénz vissza, mindenféle okoskodás, kérdezés nélkül. Továbbra is vásárolok majd ott. Nem azt a konklúziót vontam le, hogy az összes hiper ilyen, meg olyan, hanem hogy ezt most benézték, sebaj.

Mortanius 2014.12.14. 08:53:46

15 éve ide épült mellénk egy hiper, kb 2percre.... Hatalmas választék, minden egy helyen, olcsó, friss áruk, gyors és még élvezzük is a vásárlást.
Ja, nekünk 4 emberre kell bevásárolni, tehát minden alkalommal amikor megyünk nagy bevásárlás van. Természetesen meg nem fordult a fejünkben, hogy máshová menjünk!

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.12.14. 08:54:37

Saját hülyeséged azzal mentegeted, hogy a gaz multi hipermarkete erőszakolja rád a felesleges szemeteket.
Zseniális.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 08:56:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Pisztolyt nyomnak a hátadba és úgy kényszerítenek?"

Nem, mert az egyrészt tilos, másrészt akkor többet a közelébe nem mennék a boltnak.

lavór 2014.12.14. 08:56:51

@FILTOL:
Tudni illik: a Metro nagykereskedői áruház. Nem arra szánták, hogy boldog-boldogtalan szerezzen innen-onnan egy Metro-kártyát és 1 kiló kávéért beugorjon.

@gyongyi70:

Anno, mikor engedélyezték a nyitva tartást, az nem volt beavatkozást? De.
Nagyon helyes, hogy sok kisebb bolt életre kelhet, még az árakat is letörheti, mint azt ma is tapasztalhatod, hogy a nagy barkácsáruházak irgalmatlan drágák. Hát, a kormányablakok, ügyfélszolgálatok, orvosi rendelők sem non-stop működnek sajna (Még szombaton se!), pedig mily szép lenne vasárnap intézni az aktuális ügyeket, nem? Az újrafelosztás a " bp melletti alvófaluban és a peremkerületi kertvárosban is" jól jöhet, ha megéri majd egy-egy üzletnek az újranyitás vagy a kínálatbővítés. Az ott lakóknak sem kell annyit utazniuk.

Egy csavarért tartson nyitva országos szinten mit tudom én, 500 áruház? Ugye viccelsz? Az a férfi, akinek nincs otthon 1 csavarja, az nő. De a szomszédnak lehet van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 08:57:00

@szigetipotyautas:

Igen, így van. Ezért is az elhatározás.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.12.14. 08:57:44

@G2: :) úgy tűnik, nem vagyok egyedül a véleményemmel. :)

manager2008 2014.12.14. 08:59:03

FILTOL A kisnyugdíjas autó nélkül nem tud elmenni a TESCO-ba. Ezért a helyi boltos szívatja szegényt. Még úgyis jobban megéri neki ha fizet valakinek hogy elvigye vásárolni. Egy kiló kenyér is 100 Ft-al drágább a faluban mint a nagy hiperben. A többi pláne. Van persze kivétel is egy "lakás boltban" olcsó minden, veri a TESCO-t is - de csak kevés árút tud tartani, de hát semmi sem véletlen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 08:59:34

@G2:

"Kedves posztoló, nem a hiperekkel van baj, hanem a te fejedben. Az, hogy hülyeségeket vásárolsz, az nem a kereskedő hibája."

Részben igazad van, az én fejemmel is baj van, részben pedig azért árul a hiper hülyeségeket, mert kereslet van rá. Tehát nem csak az én fejemmel van a baj, de mindenki törődjön a maga bajával, nem igaz?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.14. 09:00:29

"Csakis magyar tulajdonú, családi vállalkozásként működtetett kisboltokban fogok vásárolni. "

Ez butaság.

Zöldségfélét a piacon, húst a hentesnél, kenyeret a péknél vesz az ember.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:00:47

@git:

"A kisboltok nagyabb resze is külföldi tulajdonu.
Peldanak okaert a tesconak is vannak kisboltjai tesco express neven, ha meg nem tünt fel"

Én a kisteszkót is a nagybolt kategóriába sorolom, nem a családilag üzemeltetett körbe.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:02:05

@git:

"A magan kisboltok, amelyek nem egy halozathoz tartoznak, külföldön is halottak, mert nem versenykepesek."

Hát ez az! A poszt is ezt írja. És miben gyökerezik a versenyképtelenségük szerinted? Ezt kellene itt most kitalálnunk.

prolee 2014.12.14. 09:02:23

A multi méretgazdaságosabb és lényegesen olcsóbb, tehát ép eszű ember multiba jár vásárolni.
Ha vasárnap zárva lesz a multi, akkor még olcsóbb lesz, tehát én nem pofázok a vasárnapi zárva tartás ellen. (Igaz, nálam a vasárnap Szent Heverde napja, így eddig sem jártam vasárnap vásárolni.)
Havi egy nagybevásárlást csinálok a fizetésnapot követő szombaton délután a "Madarasban", mert az a legolcsóbb. Mindig listával vásárolok, amit listán felül teszek a kosárba, azt külön rakom és a pénztársorba állás előtt átnézem, abból a szempontból, hogy tényleg szükségem van-e rá (általában a fele/harmada visszakerül a polcra).
Húst, zöldséget, gyümölcsöt és házi tejterméket a piacon veszek.
CBA-ba akkor mentem, ha véletlenül nem volt otthon valami, ami kellett és a "tesóban" sem volt.

Mostantól kezdve viszont a CBA is felkerül arra az önkéntes tiltólistára, ahova nem teszem be a lábamat. Ezen a listán első helyen a nemzeti dohánybolt áll.

A kormány és barátai kinyalhatják a seggemet.

gyongyi70 2014.12.14. 09:03:11

@lavór: AMI SZABAD, NEM KÖTELEZŐ
AMI TILOS, AZ KÖTELEZŐ

EZT ÍZLELGESD, ÉN MEG MEGYEK VÁSÁROLNI, MÉG SZABAD!
(bocs, nem kiabálok, véletrlenül maradt bekapcsolva..)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:04:04

@meggyes alfonz:

"Nem mindegy, hogy magyar vagy külföldi a tulajdonos? Porschet vesz úgyis a haszonból.
Milkat meg vegyél a CBAban 229 Ft-ért, ha tudsz. De nem fogsz!
Hagyjuk már ezt a multi ellenességet!"

A CBA sem jó. Nem a tulaj a fontos, hanem az üzemeltető. Az, hogy valaki saját magának csinálja a boltot, vagy csak alkalmazott. A kettő nagyon nem ugyanaz.

lavór 2014.12.14. 09:04:30

@gyongyi70:

Menj csak vásárolgatni, de azzal a tudattal, hogy az eladók a hátuk közepére nem kívánnak. :)

prolee 2014.12.14. 09:05:06

@ccactus: A méretgazdaságosság törvényében rejlik. Szerintem.
Otthon is gazdaságosabb több napra főzni, mint naponta kislábossal.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:07:34

@manager2008:

"Nem tette. ez van, a csata elveszett mint Mohácsnál."

Jól mondod, csak a csata veszett el, mint Mohácsnál. Reméljük, hogy nem 150 évre...

(ARU rüvid U, tudod, a kivételek: satu, kapu, apu, anyu)

prolee 2014.12.14. 09:08:28

@lavór: Figyi! Nekem igen menő kézműves szakmám volt 1985-ig, ami a technika fejlődésével néhány éven belül meghalt.
Sírás helyett pályát módosítottam és élek, mint marci hevesen.

Szerintem a kisbótosnak/eladónak/pénztárosnak is meg kell élni szemlélettel fordítva ülünk az éjjeliedényen.

gyongyi70 2014.12.14. 09:09:34

@lavór: az baj lenne, ugyanis belőlünk, vásárlókból élnek

megmondom pl., mi lesz, ha vasárnap minden be lesz zárva: tömeg szombaton... én meg kevesebbet fogok vásárolni, mert utálom a tömeget... nekem nem lesz baj, kiszorítottam a gardróbból szegény férjemet, legfeljebb egy kis örömforrással leszek szegényebb.. de a kisker forgalom nagyon vissza fog esni, ezt meg csúnyán megérzi majd a gazdaság... merthogy nem vagyok egyedül, több barátnőm, kolléganőm így van ezzel...
nem mellesleg pont szembemegyünk a trenddel, Bécsben épp most szavazták meg, hogy bővítsék a vasárnapi nyitvatartást.. szeretnék a kereskedők, fogyasztók is...

itt kit kérdeztek meg erről? baldaufon és a lázár fivéreken kívül?

a dolgozók nem szeretnék, mondták, a fogyasztók nem szeretnék, a kereskedők nem szeretnéák... akkkor?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:11:58

@prolee:

A méretgazdaságosság csak a termelésben érvényesül, a szolgáltatásban nem. A kiskereskedelmet minél inkább termelésnek tekintjük és nem szolgáltatásnak, minél hatékonyabb a termelés, annál inkább romlik a szolgáltatás színvonala. Lásd egér a lisztessoron, törött tojás a tojástartóban, romlott szőlő a gyümölcspulton. Azok a dolgok, amelyekre az ember ügyel, ha a saját boltjáról van szó, és tojik bele, ha alkalmazott valahol bruttó 110-ért.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:13:52

@<- politikus ->:

De hiszen a poszt is ugyanezt írja. A hiperek előnye a mindent egy helyen, gyorsan. Nem is ezzel van a gond, hanem a szintén leírt hátrányokkal.

lavór 2014.12.14. 09:16:51

@prolee:

Te, miről írtál most? Mi köze ennek a vasárnapi nyitva tartáshoz?
Én meg szombat -vasárnapi ügyfélszolgálatokat akarok, na?

@gyongyi70:

Mármint a főnökeik, igen. Ők abból a pár üveggyöngyből amit nagy kegyesen eléjük gurítanak.
A kiskerforgalom szerintem nem fog visszaesni, a barátnőid pont annyit fognak vásárolni, mint előtte. A férfiak se vesznek egy doboz sörrel sem kevesebbet. Szóval a bővítés az nálad a nonstoppal egyenlő, értem. Ott sem az eladók követelik szerintem a nyitva tartás bővítését, az idióta tulajok meg a nagyon ráérő vásárlók. Emellett Nyugat-Európában már bennszülött lassan nem dolgozik ilyen helyeken. A bevándorló meg a minimálbérért dolgozhat éjjel-nappal. (Még így is jobban jár, mint otthon.)

És a vasárnapi nyitva tartás engedélyezéséről kit kérdeztek meg?
A dolgozók csak a pótlék miatt nem szeretnék.
Erre meg a megoldás a normális fizetések. Adj egy eladó-pénztárosnak havi nettó 200-250 ezret és kérdezd meg, szeretne-e vasárnap gályázni 10 ezerért? Akkor?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.14. 09:21:22

@ccactus:

Bogaram, a hipereknek nem az a hátránya, hogy 3x annyit költesz náluk, mint amennyit terveztél.

A hipereknek az a hátránya, hogy PAPÍRON, könyvelési trükkökkel veszteségesnek hozzák ki a magyarországi üzleti eredményüket, és bacnak utána nyereségadót fizetni.

Vagy ha mégis van nyereségük, mert már az összes trükköt bevetették, hogy PAPÍRON eltüntesék, de mégis maradt valamennyi, akkor megoldják, hogy ne itt, NE AZOKNÁL, akiktől a nyereség származik, hanem mondjuk a Juncker-féle luxemburgi adóparadicsomban lehessen nekik utána adózni.

git 2014.12.14. 09:22:43

Csaladilg üzemeltetett bolt alig van, nagy mese. Meg az egyszemelyes kisboltokban is alkalmazottak vannak, sajat tapasztalat.
Ha egy kisbolt halozathoz tartozik, akkor kiszallitva, idöben megkapja az arut, kesöbbi fezetessel.
Egy egyedüli kisbolt, na meg csaladi, mindent egyedül kell beszereznie, ergo sok idö, benzin, raadasul elöre kell kifizetni mindent.
Ja es a kisboltos igyekszik mindent feketen beszerezni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:24:26

@OkoskaTo:rp:

"Ha bevásárlólista nélkül mégy a hiperbe, és becumizod a marketingesek ilyen blőd trükkjeit, akkor meg is érdemled."

Igazad van, ezért próbálok változtatni. Listával szoktam járni, mégis sokszor becumizom.

"Elgondolkodtál mondjuk azon, a sarki kisbolt mekkora fizetésre jelentette be az alkalmazottját?"

Miért? A hiperben szerinted többet kap egy alkalmazott a minimálbérnél?
Ép ezért én a családilag üzemeltetett kisboltokat, vagy a piacot preferálnám elsősorban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:25:28

@git:

"Csaladilg üzemeltetett bolt alig van, nagy mese."

Igen, ez a baj, hogy senki nem mer vállalkozni. Pedig milyen jó lenne vevőnek és boltosnak egyaránt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:26:49

@polyvinyl:

Ebben is könnyen lehet, hogy igazad van, de ez a poszt most a dolognak nem ezt a vetületét vizsgálja. Nem mint becsületes adófizető, hanem mint vásárló szemszögéből.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:27:30

@hidroponi:

"tenyleg dragabb.."

Már próbáltad? Vannak tapasztalataid?

gyongyi70 2014.12.14. 09:28:20

@lavór: semmit sem tudsz a nőkről, ha ezt gondolod.. mi szeretünk vásárolni a vásárlás öröméért, csak úgy... de iszapbírkózást folytatni, órákat szobrozni a próbafülke előtt nem öröm

nem mellesleg van olyan, hogy impulzusvásárlás.. a férfiaknál is... amikor leküldi az aszony egy kiló kenyérért, de vesz egy lombfűrészt, mert akciós volt és úgyis gondolkodott már rajta..

az impulzus vásárlásra a pihent, ráérő, nézelődő ember háromszor hakjlamosabb, mint a fáradt, siető

ezért van a kellemes meleg, kellremes zene, kellemes fények.. elandalít, kikapcsolja a külvillágot, észre sem veszed, hogy már rádesteledett és már egy órája kóvályogsz... mindenkire hat, csaj van, aki bevallja, van, aki nem

a statisztikákta meg majd megnézzük 2016-ban. Varga nem véletlenül ellenezte, így is fő a feje a költségvetés miatt. Ő még szakember és érdekli a számok.

torró 2014.12.14. 09:28:49

Sok érdekes álláspont, és mindenki állítja, hogy neki van igaza.Mi szinte egyáltalán nem járunk hiperbe, persze hozzá kell tennem, hogy a feleségem egy ABC-n dolgozik a lakásunktól 3 percnyire. És ettől függetlenül mi soha nem vásárolunk vasárnap. Ilyenkor télen Ők zárva vannak, mégsem küldtek el senkit. Hogy a régi dolgokra egy kicsit reagáljak, a Kádári korszakban sem volt soha nyitva vasárnap egy bolt sem.Mégsem halt éhen senki. Szerintem is a vasárnap pihenésre való. Persze vannak akik nyáron, rendszeresen vasárnap üvöltetik a gépeket, holott látom, egész héten lenne rá ideje. Visszakanyarodva. Van egy olyan jól kialakult szokás, hogy a multi is szépen átvette a Magyar fizetési szokásokat, célzok a minimálbérre, mert ha tisztességesen fizetnének nem hiányozna a pénztáros nőnek az 10 rugó. Már ha egyáltalán van ahol megfizetik. Azt hiszem kicsit baj van a gondolkodás módunkban is. Túlzottan egoisták az emberek. Példa:" Én szeretem ha mindennap friss szalámit tudok venni!" Kérdés, mióta áll a húsos pultban az a rúd szalámi? Ugye? Na akkor nem mindegy hogy hol áll két napot? Vagy legyen a kenyér. Olyan kenyeret veszek amit 4 nap múlva is meg lehet enni. Mondjátok könnyű nekünk mert megszoktuk, hogy annak idején mikor szegény anyám, kéthetente sütött kenyeret, nem volt mindennap friss. És érdekes még mindig itt vagyok. Oké! más világ lett, de nem kellene rögtön pánikba esni, ha valami változás történik. Atya világ hányféle változást kellett az én korosztályomnak megélni a háború utántól ezidáig! A templomot meg ide hozni fölösleges. Oda vagy jársz vagy nem.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.14. 09:29:00

@gyongyi70:

"de a kisker forgalom nagyon vissza fog esni, ezt meg csúnyán megérzi majd a gazdaság."

Ezt a butaságot észérvekkel alá tudnád támasztani?

Annak a pénzednek, amit NEM költesz el a multinál, többféle sorsa lehet:

1. Megtakarítod, és egy összegben költöd el egy magyobb volumenű beszerzésre. Lakást felújítasz, kocsit cserélsz, lapostévét veszel, stb.

2. Mivel a dolgok nagyobb részére SZÜKSÉGED van, akár a multinál veszed meg, akár máshol, az erer szánt pénzed nagy részét BIZTOSAN el fogod költeni.

3. Nem költöd el semmire a pénzt, amit a multinál nem költenél el, beteszed a bankba kamatozni, ahol a bank NEM ül rajta, hanem kiadja azoknak, akik hitelt kérnek.

Kérdés:

A három felvázolt lehetőség melyike az, ami LASSÍTJA a gazdaság pörgését?

Nos?

prolee 2014.12.14. 09:30:13

@polyvinyl: Ha a hiperek nem áfacsalt alapélelmiszert árulnának és nem agresszív adótervezéssel tüntetnék el az adóalapot, már éhséglázadások lennének.
A kormányzatnak nem az a problémája a hiperekkel, hogy adót csalnak, hanem az, hogy nem tejelnek, mint a CBA. :))))

Ha kiűzik a multikat, akkor nincs gond, én pl. Bécsújhelyre megyek nagybevásárolni. :)))
A "megmentettek" pedig már úgysem tudnak majd vásárolni sehol. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:30:44

@esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel:

"Engem nem erdekel, megvenned-e. Az se zavar, ha valaki nem veszi meg, sot, nem is jar oda soha. Csak aki akar mehessen, es vehessen, amit csak akar."

Ez így van. De azért valamifajta szabályozásra mégiscsak szükség van, hogy mondjuk 299 forintos áfacsalt étolajat mégse lehessen ott venni, bármennyire akarják sokan. Így van?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.14. 09:31:52

@ccactus:

"Nem mint becsületes adófizető, hanem mint vásárló szemszögéből."

Tudatos vásárló nem viszi oda a pénzét, ahol eltüntetik / kiviszik az országból a nyereséget az adófizetés elől!

git 2014.12.14. 09:32:03

Ember, ccastus.
Csaladilag üzemeltett boltok alig vannak, mert nem eri meg. Egy alkalmazott olcsobb mint egy csaladtadtag.

lavór 2014.12.14. 09:32:58

@gyongyi70:

:D Még tényleg hinni fogok neked,.. .De mégsem. HA nincs szükségem valamire, nem veszem meg. Semennyiért. Ennyi.

A pszichológiáját ismerem a multiban vásárlásnak, köszönöm. (Óra sincs egy áruházban. :) )
Statisztikára hogy is mondta Churchill? "Azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam"? :D
Pedig ő sem volt buta ember. :)

gyongyi70 2014.12.14. 09:32:58

@polyvinyl: leírtam: az impulzusvásárlások elmaradása

vasárnap meg majd Szlovákiában fogunk vásárolni. :-) Ráérősen ruhát, cipőt.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 09:33:44

Ez nem azon múlik, hogy te tudsz e hipermarketek nélkül élni, hanem azon, hogy a hipermarket milyen szerepet játszik az állam életében. Mennyire hasznos.

Ha az adót elcsalja különféle trükkökkel és ezzel a lépésével tesz szert piaci előnyre, akkor nem kérdés, hogy távozniuk kell, ugyanis az adót mindenképp befizeti valaki és az akkor te leszel. Ráadásul tisztességtelen piaci lépésével az egészséges konkurenciát is tönkreteszi. Ami amúgy gond, hogy az igényesebb üzleteket is. A régebbi lakhelyemen egyetlen nem is túl nagy teszkó hetek alatt tönkrevágott egy kb. 10 üzletből álló kis bevásárlóközpontot, ahol pld. elektromos alkatrészeket árusító üzlet is volt. Persze jön az ostoba, hogy a teszkó a negyvenes villanykörtét 20 Ft-al olcsóbban árusította és verseny van. Persze, csakhogy ma már minden drágább mint a régebbi elektromos üzletben, hiszen a legközelebbi hasonló vagy 5 km-e van. Ráadásul a teszkó a felét sem árulja a dolgoknak ami a régiben megvolt.

Az okozott kárt te ugyanis nem látod, de valójában érzed.

gyongyi70 2014.12.14. 09:34:02

@polyvinyl: leírtam: az impulzusvásárlások elmaradása miatt

vasárnap ráérősen pedig Szlovákiában fogunk vásárolni.

gyongyi70 2014.12.14. 09:35:36

@lavór: igazad van, hamisítják... pl. a szegénységi adatokat... de attól még a kassza üres lesz az elmaradt adóbevételek miatt, ezért amikor újabb dolgokra vetnek ki ötletszerűen adókat, kezdhetsz gyanakodni

prolee 2014.12.14. 09:35:56

@ccactus: Vettem már büdös tojást saját kisbótban, savanyú krémest saját cukrászdában, lejárt, szar elemet kisközértben.
Ez egy mítosz. Ilyen adóterhek, ilyen vásárlóerő mellett nem lehet magánboltot gazdaságosan üzemeltetni.

cso zsi 2014.12.14. 09:36:04

@lavór: Pont ezért éri meg a városszéliben nagybevásárolni.
Ott nem egy kiló cukrot, és nem egy üveg bubisvizet veszünk.
Tartósból olyat, ami eláll a következő vásárlásig, és annyit, hogy kitartson addig.
Mosóport nagy kiszerelésben drasztikusan olcsóbban veszel, mint kis dobozos áron.
Ez heti egy, vagy havi két fuvar.
Sőt, az egyik városszéli már házhoz is szállít, tehát módosul a számolás.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:36:37

@P1sty:

"Mert egy életképtelen szerencsétlen vagy, aki még egy bevásárláshoz sem nőtt föl.

Kell önerő és szervezettség (aka bevásárló lista), és csak azokat megvenni, amikre szükséged van, nem impulzusvásárolni."

Hát ez az! Tehát az a kiskeregység, amelyik az impulzusvásárlásra hajt, az nem jó! Ez jó szempont még a kisboltokhoz is. Sokszor azoknál is ki van tolva a nyalóka a pénzár mellé, hogy a gyerek kisírhassa.

gyongyi70 2014.12.14. 09:38:30

@ccactus: az áfacsalást a cba csinálja, mert másképp versenyképtelen...

ez a multik kiviszik a profitot meg adót csalnak kicsit vicces... a legnagyobb adócsalók a magyar cégek és szerintem a magyar üzletemberek se a szegények között osztogatják szét a profitot, hanem kiviszik svájci bankszámlára, vesznek külföldi luxusautót, elutaznak a karibi szigetekre...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:38:43

@prolee:

"Vettem már büdös tojást saját kisbótban, savanyú krémest saját cukrászdában, lejárt, szar elemet kisközértben."

Ez is igaz! Én is jártam már így. De az a magánkereskedő, aki ilyen boltot üzemeltet, az alkalmatlan arra amit csinál. Az ilyenek menjenek is tönkre. Kell a piactisztulás.

"Ez egy mítosz. Ilyen adóterhek, ilyen vásárlóerő mellett nem lehet magánboltot gazdaságosan üzemeltetni."

Ha valaki jót jól csinál, az meg tud élni. Erre számos jó példa van. Igaz a kelleténél jóval kevesebb.

citrix 2014.12.14. 09:39:58

"Biztos, hogy megvenném az egyszer használatos olasz gyártású tejszínhabot (magyar nincs) 499-ért, ha nem a hiperben vásárolnék, hanem a sarki boltban?" Ne vedd meg semmiképpen. Multiktól eleve semmit, pláne egyszer használatos tejszínhabot vagy eü (wc) papírt. A real/coop/cba háromszögben kapható többször használatos (búvár) tejszínhab és kétszer használható wc papír...

lavór 2014.12.14. 09:40:24

@gyongyi70:
Mint az új pályamatrica rendszer? Meg az elmúlt évek új adói?

:D@cso zsi:

Igen. És? Mindezt kizárólag vasárnap lehet beszerezni a városszéli multiknál?
Nem. Na látod. A házhoz szállítást meg akkorra rendeled, mikor otthon van valaki.
Még olcsóbban is kijöhet, mintha az áruházban vennéd meg. Pl: a MM webáruházában találsz olyan terméket, nem egyet, ami az áruházakban drágább. És ingyen házhoz szállítják. És így 14 napos elállási jogod is van a terméktől, nem úgy, mintha a boltban vetted volna meg. Ott ilyen nincs.

gyongyi70 2014.12.14. 09:42:42

@lavór: pontosan. meg a manyup lenyúlása, az élelmiszerfelügyeleti díj, az internetadó és tsi

cso zsi 2014.12.14. 09:42:44

@Nzoltan: Tudod, amit díjkötelessé akarnak tenni, az nem csak az autópályákhoz visz, hanem városszéli lakótelepekre is.
Sűrűn autózom a pályákon.
M3-as tapasztalat a Róberttól indulva, ahogy fogynak előlem a népek:
Első adag a Nagy Lajosra
Második adag a Szerencs utcánál - Szentmihályinál.
Harmadik az M0-nál
Negyedik Gödöllőnél
Ötödik Hatvannál
Hatodik Gyöngyösnél
Onnan kifelé hazai autós már alig van a pályán.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:46:02

@gyongyi70:

"az áfacsalást a cba csinálja, mert másképp versenyképtelen..."

szerintem ez tévedés, minden üzletben ott van a 299 Ft-os étolaj, de nem akarok most róla vitatkozni, nem ez a téma.

"ez a multik kiviszik a profitot meg adót csalnak kicsit vicces... a legnagyobb adócsalók a magyar cégek és szerintem a magyar üzletemberek se a szegények között osztogatják szét a profitot, hanem kiviszik svájci bankszámlára, vesznek külföldi luxusautót, elutaznak a karibi szigetekre..."

Állításokat, hiedelmeket, előítéleteket sorolsz. Természetesen senki sem azért hajt a profitra, hogy szétossza a szegények között. A magánmegtakarításával mindenki azt kezd, amit akar. A forint konvertibilis, a tőkeáramlás szabad. Demokráciában, piacgazdaságban ez így szokás.

Ja, és az irigység. Én is láttam már olyat, hogy valaki azért nem a magyar kistulajdonosnál vásárol, mert a karib térségbe jár nyaralni. A szomszéd fűje zöldebb effektus. Rántsuk vissza, aki sikeresebb, aki előrébb tart. Inkább válasszuk a multit. Neki legyen sok, de az emberek legyenek mind egyenlőek. Akinek kicsit több van attól vegyük el. (többkulcsos adó... stb.) Én nem osztom ezeket a nézeteket.

midnight coder 2014.12.14. 09:46:49

Ahol előzőleg laktam, a kisbolt (CBA) kb 20%-kal volt drágább mint egy Lidl. Az itteni éjjel-nappali kispiszkos meg úgy 50%-100%-kal és az eladó szeret trükközni a visszajáróval. A nagybevásárlásokat a multinál intézem, a kisboltba max. akkor megyek, ha valami kis dolgot kell vennem, Pl. tejfölt vagy tejet. Mentségemre szolgáljon, hogy a fizumat is egy külföldi multitól kapom.

centenárium 2014.12.14. 09:46:50

Én is az vagyok.de vasárnap nem járok oda.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:49:02

@mig54:

"Mindenesetre irigyelni tudom azt aki meg tudja tenni, hogy egy bolt helyett mondjuk hatot jár körbe mire mindent bevásárol"

Ráadásul az ismerós kisboltossal és az ismerős vásárlókkal még vált is egy-két szót az ember vásárlás közben. Ez is micsoda időpocséklás.

midnight coder 2014.12.14. 09:49:35

@ccactus: Nekem tökmindegy, ki mennyit keres. Az érdekel, hogy milyen szolgáltatást kapok a pénzemért. Ha a multi ad jobbat akkor azt választom, ha a kisbolt akkor azt. Illetve a dologba belejátszik az idő is - nincs időm elmenni a világ másik végére megvenni valamit valami kisboltba még akkor sem, ha az olcsóbb mint mondjuk az OBI.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:51:21

@midnight coder:

"Ahol előzőleg laktam, a kisbolt (CBA) kb 20%-kal volt drágább mint egy Lidl. Az itteni éjjel-nappali kispiszkos meg úgy 50%-100%-kal és az eladó szeret trükközni a visszajáróval."

Sőt a kisboltos még a számlaadással is trükközik időnként, online pénztárgép ide vagy oda. Ez a legnagyobb baj, szerintem is. A "kisbolt" sem egy egységes kategória. Kevés az igazán jó, a rosszak pedig valahogy nem hullanak ki. Nincs piactisztulás.

2014.12.14. 09:51:56

A hipermarketekről kialakult egy általános sztereotípia, a fogyasztói társadalom pöcegödrével azonosítják szinte ezeket a kereskedelmi egységeket. Az egészséges alternatíva propagálása abban merül ki, hogy csak a hazai termék, és csak a magyar kiskereskedő lehet elfogadható. Velence csak jelentéktelen halászfalu lenne, ha ott is így gondolkodtak volna.
A hipermarketek nem a közelmúltban keletkeztek és nem az a cél hívta életre őket, hogy a multi vállalatok felsővezetése megtömje a zsebét.

Például Párizs nagy vásárcsarnok együttese, francia nevén Les Halles (a csarnokok), története a középkorba nyúlik vissza. A csarnokok helyszíne már a középkori Párizsnak is központi piactere volt. Fülöp Ágost francia király a 12. században építtetett a kereskedők részére tároló helyiségeket és kibővíttette a piacot.

A kapitalizmus fejlődése, a termelési módok változása a vidéki lakosságot arra ösztönözte, hogy városokba költözzenek. A városokban a népesség növekedésével együtt az áruk, főként az élelmiszer elosztását, az elosztás körülményeit, módszereit is változtatni kellett. A párizsi központi piacon épült hatalmas vásárcsarnok együttes az első volt ezen épületek között. A pavilonok áru fajták szerint voltak felosztva.

Magyarországon először Pest és Buda egyesítésének tervezésekor merült fel nagyméretű vásárcsarnokok építése. Több javaslat is született, köztük Edouard Besnier de la Pontonerie ötlete, aki a párizsi Les Halles mintájára tervezte volna a budapesti csarnoképületet. A vásárcsarnokok építésének ügyében évekig húzódott a döntés, annak ellenére, hogy egyre sürgetőbbé vált az étkeztetés modernizálása. Ebben az időben, Budapest területén körülbelül 40 piac működött ellenőrizhetetlen, nagyon rossz körülmények között. A lakosság gyors növekedésével együtt nőtt a higiénia hiányából eredő kockázat is. A probléma súlyosságát mutatja, hogy 1879-ben létrehozták a főváros közélelmezési bizottmányát. Hosszú vajúdás után 1889-ben születik döntés az építkezésekre vonatkozó javaslatok elfogadásáról, majd 1891-ben döntenek a végleges tervek mellett. Az elfogadott tervek több csarnok építését célozták. Köztük a Központi Vásárcsarnokét, melynek építését 1897-re fejezték be, Pecz Samu tervei alapján. Az épület a historizmus és a szecesszió jegyében épült egyik legszebb fővárosi műemlék. Az épület 19. századvég hangulatát idéző falai között ma egy modern bevásárlóközpont és piac működik.

Később a külvárosi részeken és vidéken ezeknek a központoknak a hatására kezdtek elfogadhatóbb körülményeket teremteni a piacokon, vagy ekkor épültek a kisebb boltok.

A mai hipermarketek iránti érdeklődést, a fogyasztási cikkek sokféleségét az ember pszichéjének működése tartja fenn. Ez a szegmens az illúzió keresésre épít, a vágyra.
De a kialakulásához vezető út bizony az embertelen körülmények megoldásával kezdődött.
Ha az a tömeg amely ma hipermarketekben vásárol, a mindennapi szükségletét kisboltokban próbálná beszerezni, az hasonló embertelen körülményeket teremtene.

midnight coder 2014.12.14. 09:52:16

@ccactus: Párszor már gondoltam rá amikor előttem kedélyesen beszélgettek az eladóval a boltban, hogy nem lenne hülyeség néma boltosokat alkalmazni. Ha neked kell arra várnod, hogy két idegen az orrod előtt élje a társadalmi életét, az nem annyira vicces, pláne ha sietsz.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:52:18

@midnight coder:

Igen, valószínűleg napjaink rohanó világa is a hipereknek kedvez.

BitPork 2014.12.14. 09:53:14

Nagyon tetszik amikor a vasárnapi szünnap mellett állnak ki emberek. Azért szívesen megkérdezném őket, hogy ha Ők most akkor is dolgoznának, nem hiányozna az a plusz pénz a havi bevételből? Meg hogy milyen alapon feltételezik , hogy megjelennek az emiatt elbocsájtott emberek a kis boltok fizetési listáján -amikor tudvalevő hogy a kkv-k majd megfulladnak a járulék és adóterhektől, nem is beszélve h vasárnap csak a tulaj és családja állhat a pénztárgépnél?
Nem kell megvédeni a vasárnap dolgozókat! Pláne nem úgy mint a magánnyugdíj pénzeket!
Hofi is megmondta, pont a KDNP kapcsán, amikor kifogásolták, hogy nincs elég gyerek, meg mindenki olyan sokat dolgozik és hajtja a pénzt: Igen, mert nekik ott van a persely, de másnak meg kell dolgozni érte. És amíg beleugatnak a nyomorba is, addig nem kell a szakértésük!

gyongyi70 2014.12.14. 09:54:15

@ccactus: persze, hogy mindenhol ott az áfacsalt olaj, mert verseny van, nem tehetik meg, hogy ne tartsanak olcsót... de az a kérdés, ki a csalási lánc szervezője, ki nyúlja le az áfát

nem szorulok rá, hogy más profitját sajnáljam, csak épp foglalkoztam a feketegazdaság témájával, hosszú tanulmányban... tényekről beszélek, ami kijön a statisztikákból is... pl. hol alacsonyabbak a bérek ugyanolyan munkánál

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:54:29

@midnight coder:

Egyetértek! Ha valaki siet arra tekintettel kellene lenni. Ha sor van a pultnál vagy a pénztárnál, az eladónak sem illik szóba elegyednie senkivel a sor feltartása árán. Ezt egy jó kisboltosnak mind tudnia kellene.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:55:54

@midnight coder:

Ja, és a hipereknél norma van arra, hogy max 20 mp-t lehet egy vásárlóval beszélni. Udvariasan, mosolyogva...

BitPork 2014.12.14. 09:56:21

Jut eszembe, az utolsó aki meg akarta menteni az embereket , kereszten végezte, uh gondolkodjon el az aki mindenki léletét meg akarja oldani, hogy valóban ezt akarj-e...

torró 2014.12.14. 09:57:08

Azt el is felejtettem! Ki látta pár éve, vagy tavaly(?) a "csiga 2 tv " stábját, amikor egy meghatározott bevásárló listával, itt nálunk bevásároltak egy multinál, majd ugyan ezt a listát Ausztriában. A különbség tíz ezer körül volt a sógorok javára, a minőség pedig szintén. Vagyis ugyanez a bolt, jóval olcsóbban adta a ugyan azt az árút, ráadásul sokkal jobb minőségben ott, ahol a jövedelem többszöröse mint nálunk. Részemről akár ki is vonulhatna mindegyik, mert átvernek bennünket. Ráadásul kaptak 5 éves adókedvezményt. Úgy hogy az infrastruktúráért nem is fizettek semmit. Majd elterjed az a gyakorlat, hogy csinál a tulajdonos egy váltást és a feleség vagy valamelyik családtag veszi át a céget és újra kap 5 év kedvezményt. Nehogy azt mondjátok, hogy ez nem igaz, mert tudunk konkrét esetet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:57:22

@gyongyi70:

"de az a kérdés, ki a csalási lánc szervezője, ki nyúlja le az áfát"

Ezzel egyetértek!

midnight coder 2014.12.14. 09:57:25

@BitPork: A manyup felszámolása speciel nagyon időszerű volt, ennél nagyobb öntökönlövést nemigen lehet elképzelni. A vasárnapi nyitvatartás megszüntetése viszont hagymázas ötlet. Pont a saját szavazóbázisukat - azokat akik dolgoznak és pénzt keresnek - rúgják tökön vele.

midnight coder 2014.12.14. 09:58:40

@torró: Ebben teljesen igazad van. A gond az, hogy még így is jobbak és olcsóbbak mint a hazai boltok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 09:58:47

@gyongyi70:

"de az a kérdés, ki a csalási lánc szervezője, ki nyúlja le az áfát"

kéz kezet mos... Én csak megveszem az áfacsalt étolajat a boltban, meg a lopott borotvapengét az áruházi parkolóban. Kapják el azt, aki szervezi az egészet...

gyongyi70 2014.12.14. 09:59:04

@torró: ja a gaz multi... Ausztriában 5% az élelmiszereken az áfa, nálunk meg 27%

ki is a hunyó?

cso zsi 2014.12.14. 09:59:30

@lavór: Akkor itt válaszolok, nem a hajnali agymenésedre.
Reggel 7-kor elindulás a gyerekkel az iskolába, 3 metrómegállónyira (majd 5-8perc gyalog, attól függ ki viszi), onnan vissza valami emberi jármű közelébe, ahonnan még 40 perc a munkahelyig az út. 5-kor vége a melónak, mindkét szülő esetében.
Az egyik szülő sűrűn van vidéken, nem ér vissza időre. A másik szülő mintegy fél órát utazik, és gyalogol az iskolához. Közben útba tud ejteni egy napi szükségletes boltot, ekkor 4 kilónyi cuccot visz már magával.
A gyermek sportnapjain 6-kor 7-kor végeznek a suliban, sportcucc még két kiló, a gyermek maga viszi a hátizsákját, ami szintén 5 kiló. Ezzel szállj fel tömegközlekedésre, úgy hogy van másik 10-20 hozzád hasonló ugyanabban az időben.
Csinálhatnánk ezt autóval is, de azért a biciklis társadalom ró meg minket. Pedig látványos időcsökkenés van.

gyongyi70 2014.12.14. 10:00:21

@ccactus: a második legnagyobb haszonélvezője a fogyasztó, így van

mi vagyunk ilyen szarrágók

Kopasz Szuzukis 2014.12.14. 10:01:28

A "jó magyar kisboltokról" egy adalék: határtól 40 kilométerre lévő nagyváros magyar tulajdonú kiskerlánc magyar tulajdonú boltjában CSAK romániai kenyeret, étolajat lehet kapni!!! A városi sütőüzemet be kellett zárni, mert az utóbbi években visszaesett a termelése.
Bezzeg a "mocskosmulti" tecsó-ósöny-alldi saját sütödét tart fenn, amelyik, minő merő véletlen magyar alapanyagokból sütögeti a kenyerét. Magyar alkalmazottakkal.
Tehát, ha kiviszi a hasznot, az rossz? Ha viszont még a munkaerőt is kintről importálja (érdekes módon az alkalmazottai is "határontúliak") az jó, és népnemzeti?

gyongyi70 2014.12.14. 10:01:37

@midnight coder: erről más a véleményem, de most nem ez a téma

lavór 2014.12.14. 10:02:57

@cso zsi:

Bocs, mi köze mindennek a vasárnapi nyitva tartáshoz? Azért, mert nem tudod megszervezni az életedet más szívjon, mert az neked jár? Valahogy te is felnőttél és nem voltak nyitva anno a boltok, ugye? Hűtőtök van? Csak hisztéria az egész.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 10:02:58

@gyongyi70:

"tegnap megkérdeztem a kedvenc pénztáros néninket, akivel mindig jól elbeszélgetünk, mit szól a vasárnapi bezáráshoz. Majdnem elsírta magát. Azt mondta, havi 10 ezret húz ki a zsebéből és az neki (egyedül él, a férje meghalt), nagyon nagy érvágás. A dolgozók aláírásokat gyűjtenek ellene, de sejtik, hogy hiába... Szóval, úgy tűnik, őket nem kell megmenteni, nem akarják."

Én azt csinálnám, hogy a vasárnapi pótlék helyébe bevezetném a szombati pótlékot. Elvégre az is hétvégi nap. Így a vasárnapi szabadnap is megmarad, meg a dolgozók pluszpénze is a hétvégi munkáért!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 10:03:53

@gyongyi70:

Sőt! az éjszakai, meg a délutáni pótlékot is bevezetném. A reggel 8 és este 6 közötti munkáért kelljen pótlékot fizetni!

cso zsi 2014.12.14. 10:04:12

@ccactus: Én még ilyet nem tapasztaltam.
Ha műszaki cikket akartam venni, akkor (ha volt eléggé hozzáértő), az úgy állt a vevőhöz, hogy az akkor is megvegye a cuccot, ha már van otthon kettő.
Csak akkor foglalkoztak velem rövid ideig, amikor ragaszkodtam az általam kinézett termékhez, de a raktárból kihozás, vagy a felső polcról leemelés is tovább tart 20 másodpercnél.
A felvágottaspultban meg addig foglalkozik velem, amíg kérek tőle.
Az automata kasszáknál segítők is percekig ott vannak a problémázók mellett.

cso zsi 2014.12.14. 10:05:05

@lavór: A hisztériát te kelted.
Szatyorban élsz.

prolee 2014.12.14. 10:06:29

@ccactus: Így. Pl. 15% áfát már nem éri meg csalni. Az a kevés, akinek még ez ismegéri, már hatósági módszerrel is könnyen elkapható - ha végre szakmaivá teszik a NAV-ot.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 10:08:18

@gyongyi70:

"Épp ebből követketkezik, hogy ha egy nap zárva lesz, akkor a dolgozók 1/7-e fölöslegessé válik. A maradék meg elesik havi 10 ezer pótléktól.
Te megkérdezted őket, mit szólnak hozzá? Mert én igen, lásd fentebb."

A logikádból az következik, hogy a vasárnapi zárvatartás hatékonyabbá teszi az egész kiskereskedelmet, hiszen kevesebb alkalmazottal, és azoknak fizetett kevesebb bérből is meg lehet oldani ugyanazt. Ez a megspórolt pénz aztán vándorolhat a hiper profitjába, az államhoz különadó formájában, vagy esetleg a vásárlókhoz, mert a kisebb költségek miatt az árakat sem kell emelniük. Valami nem stimmel itt...

cso zsi 2014.12.14. 10:08:48

@csőcsere: Miért? Eddig naponta jártál hiperbe? A váltásban leírtakat tízezrek csinálják ugyanígy, mert az időbe más nem fér bele.

lavór 2014.12.14. 10:08:51

@cso zsi:

És mit jelent "szatyorban élsz" kifejezés?
Nem keltek hisztériát, csupán ez a véleményem.
Még egyetlen épkézláb indokot nem olvastam, hogy miért kéne egy kiskereskedelmi egységnek nyitva lennie...(Az elbocsájtások száma is merő találgatás egyelőre.)

Aki nem tudja megszervezni az életét, annak mindegy, hogy vasárnap nyitva vagy zárva vannak a boltok. Máshol is elúszik az ideje.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 10:09:46

@cso zsi:

"Én még ilyet nem tapasztaltam."

Sokan vannak ezzel így. Gondolom egyetértünk abban, hogy ez így nem jó. Rövid távú szemlélet, szolgáltatásközpontú helyett termelésközpontú hozzállás.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 10:11:56

Ne kínlódjatok már. A vasárnap és éjjel is nyitvatartó kisbolt evidens, hogy drágább, ő egyszerűen más szerepet tölt be. Ilyen helyen nem pakolják tele a kosarat.

A többi a multit is beleértve átlagosan egy áron van. Ami nem azt jelenti, hogy ne lennének változóan olcsóbb termékek. Csak kiragadott példa: a sertésmáj konzerv az Auchan-ban éppúgy 105 Ft mint a Spar-ban. De a legtöbb termék ára ugyanaz. Ez eléggé evidens. A multi előnye nem is az alacsony ár, hanem a nagy és sokféle árutömeg, továbbá az, hogy egy egy terméket akciósan tud árusítani. Bár ez is sokszor csalóka, az akciósan árult terméket simán viszontláthatod ugyanolyan áron vagy olcsóbban máshol. Egy fém benzineskanna az Auchanban 9999 Ft, a Teszkóban ugyanannyi, az Obiban viszont ugyanaz 6900 Ft. Most akkor az Obi a legolcsóbb? Nagy lófaszt, mert az attól függ, éppen mit veszel. Persze benzineskannában feltétlenül, az ugyanis már vagy fél éve így van.

A másik titok a kamu termékek. Nem tej, hanem frissföl és hasonlók csokiban, vajban, stb. Ezeket nyilván nem lehet összehasonlítani a normálissal.

Az egyetlen mérce a társadalmi hasznosság, befizeti e az adóját, képes e nagy tömegben áFA csalt termékeket felvenni és hasonlók.

Mert lehet, hogy Bugyi Béla éve szinten 4000 Ft-ot megtakarít az Áfa csalt, és/vagy az árát mesterségesen alacsonyan tartott tejen, de valójában még 8000 Ft-t ráfizet, ennyibe kerül a gazdák sztrájkja miatti gazdasági kár, a környező kiesett konkurencia miatt nem befizetett adó, a plusz segélyek, az állam harca az áfacslások felderítésére és a többi.

Ezt értelmetlen arra a szintre lehozni, hogy a multi "jó" e. A multi ugyanolyan jó a magyar gazdaságnak mint a többi, feltéve, hogy becsületesen befizeti az adóját, nem vesz fel ÁFA csalt termékeket, nem manipulálja pld. a magyar almapiacot, hogy azt tönkretéve a másodosztályú lengyel almát I. oszt. magyar alma árában árulhassa.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 10:12:20

@prolee:

"Így. Pl. 15% áfát már nem éri meg csalni. "

Elég drága módszert választottál. Persze ha a fehérítő hatás kompenzálja ezt, akkor OK! HaAtástanulmányok kellenének erre, meg külföldi tapasztalatok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 10:14:46

@SünBalázs:

"Egyebkent mit ertesz kisbolt alatt? A tenyleg sarki kisboltot, vagy CBA meg belefer? "

Elsősorban családi üzemeltetésű boltokra gondoltam. Tehát olyanokra, ahol alkalmazottak csak kisegítő jelleggel dolgoznak, és az első számú üzemeltető a tulajdonos és annak családja.

torró 2014.12.14. 10:14:52

@cso zsi:
Csak egy röpke számítás. A mostani verzió szerint 400 forintba kerülne havonta a pálya használat. Bontsd le napi szintre. De! a Havi négyszáz! Mennyi doboz cigi, amit sokan naponta megvesznek? 1200 Ft körül.Mennyi az havonta? A vizet is fizeted meg a villanyt is. Az út nem ingyen készült, fenntartási költségei is vannak. Én zúgolódtam amikor eltörölték a 4 napos díjat, mert így ha havonta egyszer meglátogatni akarom az unokáimat, 3000 ezret fizetek és csak egyszer használom. Nektek meg sok a havi 400 minden napra! Ez a baj veletek városiakkal, hogy mindent ingyen szeretnétek.Nekünk itt vidéken sokkal több kiadásunk van, és be kell érnünk fele akkora fizetéssel mint a városban.

lavór 2014.12.14. 10:18:28

@torró:

Oktalan érvelés. A benzinben fizeted az útfejlesztéseket, sőt az annak idején beépített KFGB részét sem vették ki a kiskereskedelmi árból. Mióta felemelték a 4 napos matrica díját, nem megyek pályára. Nem sietek annyira, hogy megérje a többletköltség.

prolee 2014.12.14. 10:20:45

@midnight coder: A párom multival házhoz szállíttatja a nagybevásárlást, amit interneten rendel.
A piacot úgy oldja meg, hogy a Teleki térről kiűzött 3-4 kistermelővel is házhoz hozatja a telefonon megrendelt cuccot. (Több ismerős, 6-10 ember rendelését gyűjti össze, majd szétosztják.)
Ez mindenkinek jó: a nénik nem jönnek ki egész napra a piacra, vagy csak egyikük jön egy helypénzért árulja a többiek portékáját is.. A NAV nem látja ezt a forgalmat. Már szerdán tudom, hogy szombaton lesz 15 kg barack az ajtóm előtt(!!!), amit el kell tennem, így osztom be az időmet. Mindenki tud tervezni.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.14. 10:20:46

@lavór: "Olyan fasza vasárnap lődörögni, korzózni egy áruházban" - mennyivel jobb szombaton lodorogni, korzozni?
Amit te lodorgesnek, korzozasnak minositesz, az a bevasarlas.
Amugy meg mindenki akkor korzozzon, amikor neki kedve van.
Egy irodista, aki penteken felutan 2-kor mar elhuz a picsaba, az lehet, hogy be tud vasarolni meg aznap.

A gonosz multi kiadja a vasarnap dolgozoknak a szabadnapot het kozben. Ha kiesik egy teljes munkanap, embereket fognak utcara tenni. Akik persze nem kellenek majd a rendszerhu CBA-kban ilyen szamban. Jo lesz az a sok ezer munkanelkuli elado, kasszas az arok partjara kozmunkaskent szemetet szedni.
En rohogni fogok az egeszen, nem az en munkam szunik meg. A CBA-ba eddig se jartam, nem akartam ugyanazert 30-40-os felarat (extraprofit) fizetni, ezutan se teszem be oda a labamat. Nem csak rendszerkritikabol, hanem mert nem vagyok a penztarcam ellensege. Szakboltokba jarok, szerelvenybolt, cipobol, ruhazat stb. Piacrol mez, tojas, zoldseg, gyumolcs altalaban, kenyerestol kenyerfelek. De csomagolt elelmiszer, vegyiaru az a hiper es Lidl/Aldi. A CBA semmilyen aru tekinteteben nem versenykepes, be kellene szantani, igazi extraprofitra ehes banda.

prolee 2014.12.14. 10:21:59

@ccactus: Ezzel foglalkozom, azért írtam.

midnight coder 2014.12.14. 10:22:02

@ccactus: Mára már a szolgáltatásközpontú szemlélet is elavult, mióta a szolgáltatásokat is kiszervezik Európából. Ma más a hitelközpontú szemlélet a divat.

BelAmi 2014.12.14. 10:24:32

@gyongyi70: "hogy egészségesebb-e? hát, ki tudja.. ki ellenőrzi pl. a vegyszermaradványokat" (mármint a piacon vásárolt termékeknél!)
Nemrégiben nyilatkozott valaki a TV-ben, hogy a szúrópróba-szerűen végzett piaci ellenőrzések jóval több vegyszermaradványokat mutatnak ki, mint a multiknál. Ez utóbbiaknak nem érdekük a lebukás, sokkal többet veszítenének, ezért maguk folyamatosan ellenőrzik a beszállítóikat, és akiknél problémát találnak, rövid úton megválnak tőlük.

ügyfélszolgálatos 2014.12.14. 10:24:39

ÉN a fideszes debilek nélkül lennék meg ebben az országban...

torró 2014.12.14. 10:25:31

@midnight coder:
Persze, igazad van, azt hiszem a probléma az is, hogy a mi jövedelem elvonási rendszerünk a ludas, mert nem tudom Te voltál e vállalkozó? Mert én voltam , és tudom mennyit kell még az alkalmazott után befizetni, gyakorlatilag majdnem annyit mint a fizetése. Ezt ki is kell gazdálkodni. Azt hiszem ez a probléma azért kicsit összetettebb mint ahogy első nekifutásra látható.
@gyongyi70:
Ez valóban nem elhanyagolható, de akkor még mindig ott a minőség!

lavór 2014.12.14. 10:26:23

@aki mást mond az hazudik:

Már írtam, merő találgatás az elbocsájtások mértéke. Az átalakulás miatt megnőhet a munkaerő kereslet a kisebb boltokból. A másik dolog: annyi történik, hogy így az egyik szabadnap mindig vasárnapra esik. A másik szabadnap a hét bármely más napjára. Még mindig rosszabb felállás,m mint a szabad szombattal és vasárnappal rendelkező rétegnek.

Én is ritkán járok a multikba, egyszerűen már nincs miért, olyan drágák lettek.
Az internetes vásárlás korában meg pláne egyre feleslegesebb.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 10:27:47

@ügyfélszolgálatos: Én pedig nélküled te ostoba, mert ha te sokan lennél, akkor még mindig tele lennénk ballibsi debillel és Bajnai valószínűleg már venné fel a negyedik IMF hitelt.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 10:31:34

@torró: Ez pontosan így van.

Amúgy a multi a kormányoknak (és az adófizetőknek) nagyon jó is tud lenne, de ha ő kezd el csalni, manipulálni, akkor kibaszott nagy károkat tud okozni, pár multi gyakorlatilag képes tönkrevágni egy ország teljes belkereskedelmét.

Nem véletlen nem szereti egyetlen ország sem a külföldi multikat. Sok helyen helyen nincs is, sok helyen pedig csak mutatóba, azaz nem engedik a lánc kiépítését, vagy csak akkor, ha a hazai nagyon erős. Pld. Ausztria.

torró 2014.12.14. 10:33:50

@lavór:
Igen, de a nem fizetős útjainkat is csak toldozni foltozni tudják olyan hitványak. Persze a mi útjainknak sajnos nincs megfelelő alapjuk. Ugyanis emlékszem a gyerekkoromból, csak makadám/köves/ útjaink voltak, és erre lazán ráterítettek valamennyi aszfaltot/ nem is jó minőséget/, Majd a kamionok ezt úgy széttaposták, hogy öröm (?)volt nézni. Így nekünk az Isten pénze se elég. Főleg ha még a síbolást is belevesszük.

prolee 2014.12.14. 10:36:40

@ccactus: A családi kisbolt egy idea. A családi bolt az, ahol mindenki képzett kereskedő?
Nem. A családi bolt fogalom nálunk azt takarja, hogy nincs szaktudásom, ezért nem tudok elhelyezkedni, vagy produktív vállalkozást indítani, de egy kisbótot elviszek az asszonnyal, meg besegítenek a gyerekek is, vagy felveszek feketén/próbaidős eladót.

Úgy gondolom, nem a kisbót, hanem a piacképes képzés biztosítja az emberek jövőjét.

Ha én kisboltot nyitnék, abban nem is lenne pénztáros (se vasárnap, se hétköznap), a vevő és az áru között üvegfal lenne és addig meg se érinthetné az árut a vevő, amíg nem fizetett.
Mert ez a jövő. :)

lavór 2014.12.14. 10:37:30

@torró:

Biztos azért, mert túl olcsó a benzin... :D
A csepeli gyorsforgalmin (is) láttam, hogy zajlik a "teljes útfelújítás". Szépen felmarták a régi aszfaltrétegeket a beton alapig... a betonalap széttöredezett szakaszait úgy hagyva ráterítették az új aszfaltrétegeket.... Szerinted? :D Szóval én a "síbolásra" tippelnék, mint okozatot az útjaink állapotának okáért.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 10:47:23

@prolee: Jó nagy tévedésben vagy te. Szaktudás nélkül kb. 1 hónapig bírod aztán már tönkre is mentél,, a családban pedig kizárólag a legelszántabbak alkalmasak arra, hogy egyáltalán megpróbáld velük. Sokkal nagyobb profizmus és kitartás kell ide mint pld. a teszkóban, ahol minden területre meg van az ember.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 10:51:27

@lavór: Ezt én sem értettem soha, miért nem lehet osztrák minőségű utakat csinálni. Szerintem a titok azért abban is van, hogy az osztrákoknál és a szlovéneknél a teherautó vagy a busz tulaja a gatyáját is ráfizeti, ha nem a számára megfelelő minősítésű útra hajt be.

lavór 2014.12.14. 10:54:32

@♔bаtyu♔:

A "szaktudást" egy multi sem fizeti ki. Pont ezért van az az eset, amikor a kérdésedet az eladó nem is érti. :D

Szerintem nagy átlagban az osztrákoknál pont annyit fizetnek a benzinért, mint mi, autópályájuk is talán több és hosszabb van. A hó jobban esik arrafelé, és mégis jobbak az utak. Ki érti ezt? :D

torró 2014.12.14. 11:04:33

@prolee:
Tájékozatlan vagy ez ügybe, ahogy@♔bаtyu♔: is mondja. A feleségem is egy ilyen családi vezetésű ABC-ben dolgozik.Előtte mindenki más boltoknál dolgozott, és mindenki szakképzett! Nem baj az ha Te nem tudod mi mindennel kell tisztában lenni, mert mindenki tapasztalat után ismeri meg a tényeket. Tudod nekünk 25 éven keresztül volt fagyizónk , és pizzéria. Képzeld magad bele. De, rendes üzlet , konyha placc stb. És egy teljes körű Balaton körüli átfogó mindenre kiterjedő vizsgálat után 3 üzletet találtak mindenben kifogástalannak. Ebből az egyik a miénk volt.Tudod mi mindennek kell ilyenkor rendben lenni? Nem gyerekjáték!

cso zsi 2014.12.14. 11:15:44

@♔bаtyu♔: Most mintha épp más által felvett hitelt fogunk nyögni. Amiből az előzőt fizették ki.
Szar ez mindenhogy.

prolee 2014.12.14. 11:16:04

@♔bаtyu♔: Tehát minden bótos család szakképzett kereskedő? Elolvastad amit írtam???? Vagy szövegértési problémád van?

prolee 2014.12.14. 11:18:27

@torró: Tusom, eléggé képben vagyok. Nem véletlen, hogy csak a ti boltotokat találták rendben.
Mert a kisbótpiac tele van kényszervállalkozó szakképzetlenekkel.
Te sem olvasol, csak írsz?

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 11:18:58

@lavór: Szerintem az lehet a gond, hogy nekünk az összes utat az alapoktól kezdve kellene újjáépíteni, amúgy nézem, elég sok helyen éppen ezt is csinálják.

Aztán innentől kezdve elvenni a teherautóját annak, aki súlyhatár felett rátéved.

Amikor Szlovéniába kirándultunk, a buszvezető egyik fő tevékenysége az volt, hogy nézze az alsóbbrendű utak súlyhatárát. Volt, hogy rátévedtünk, visszatolattunk. Viszont kis szar falusi utak is olyanok voltak, mintha tegnap épültek volna.

Na ez nálunk elképzelhetetlen.

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2014.12.14. 11:20:01

Hát ha mindent megvetetnek veled, olyat is amire nincs szükséged, akkor ott veled van a baj nem a hiperrel...
Te pont ugyanolyan bugyuta birka leszel kis boltban is, csak max nem kapsz meg mindent egy helyen, hanem 56 boltba kell elmenni 1 helyett.

cso zsi 2014.12.14. 11:20:45

@♔bаtyu♔: Ha megnézzük a "sarki kisbót" kínálatát, az általában az agyonreklámozott termékekből áll. Ezen kívül árulják még a tejterméknek látszó, de növényi alapanyagból készült izéket, mert az olcsó.
Neki.
Amikor kirakja, akkor annyiért más helyen sajtot, tejet kapni.
Járom az országot, sűrűn térek be (és fordulok ki szinte azonnal) ilyen helyekre.

torró 2014.12.14. 11:21:51

@cso zsi:
Te kis szőrszálhasogató:DDDD

d.j 2014.12.14. 11:22:11

Tudjátok mi a különbség ezen blog és a kormányunk között? Az hogy itt vita van, diskurzus, érvek és ellenérvek vannak felsorolva. Már csak egy hiányzik innen. A szakmai kompetencia. Ha ez meglenne, akkor már 100%-ban jobbak lennénk, mint a mostani kormányunk, amely hasraütésszerűen, gondolkodás nélkül hoz döntéseket és vezet be új adókat. Persze mindenki másképp gondolja, de egy biztos, a jelenlegi tervezetben, csak 200 m2-esnél kisebb üzletek lehetnének nyitva és azok körül is csak azok, ahol a tulajdonos 1/5 részben az és a családtagok dolgoznak. Ez megint gyönyörű példája a fidesz kormány illiberális, unortodox gazdaságpolitikájának. Azt mondták, hogy a családok miatt akarják bevezetni, hogy együtt legyenek vasárnap. Hát végül is a boltban, a pult mögött együtt lesznek. Persze ez már háttérbe szorult, majd helyette kitalálnak valami más baromságot. Vicc kategória. Arról nem beszélve, hogy már egy 200 m2 alatti boltot, vagy bármely vendéglátó egységet sem lehet alkalmazott nélkül üzemeltetni. Magyarul, ha a multiknál ez miatt ebocsájtások lesznek, már pedig lesznek, hiszen kiesik a bevételének a 15-20 %-a - bizony a vasárnap ennyit hoz a multiknak - ezt csak elbocsájtásokkal tudja kompenzálni. Persze valamennyivel fog nőni a bevétel a hét többi napján, de ennyivel biztosan nem . Ezek az emberek nem fognak tudni elhelyezkedni a családi vállalkozásoknál, vagy kisebb üzletekben, hiszen már most sem tudnak több embert foglalkoztatni. Valamint abban sem lehet bízni, hogy ennek hatására, hirtelen a kisboltok forgalma a sokszorosára fog nőni. Nem fog. Ugyan úgy, mint a dohányzás megtiltása a vendéglátó helyeken is vendégszám és forgalomcsökkenést hozott, és ez azóta sem emelkedett. Érdekes módon nem özönlöttek a nem dohányzó, egyébként az ötletet lelkesen támogató tömegek a vendéglátóhelyekre, most hogy nem zavarja őket a dohányfüst. Ezt sem , meg még sok mindent nem gondoltak végig, sőt időnként azt gondolom, hogy nem is gondolkodnak a jelenlegi kormányzó illetékesek. A traffiktörvény ugyanez pepitában. Tönkretettek egy csomó trafikost, mert fúú de jó lesz, hogy majd minden dohány a mi kezünkön megy keresztül, meg megvédjük a fiatalkorúakat, meg egyéb bullshitek. Ezzel szemben, tönkretették a kocsmákat a trafikokat, és végül most ott tartunk, hogy minden dohánybolt egyben kocsma és trafik is. Továbbá ugye megemelték a cigi árát és az árrést is, hogy nehogy már rosszul járjon a haver. De ugye nem számoltak azzal, mert ezek soha nem számolnak semmivel, hogy tömegével jön a csempész cigi, mert a magyar dohányos hozzászokott, hogy bárhol bármikor megtudja venni a napi doboz cigijét, arról nem beszélve, hogy úgy néz ki elért egy ingerküszöböt a cigi ára, ezért megveszik a feleannyiba kerülő csempészcigit.
Szóval minden ilyen intézkedés, amit nem előz meg hatástanulmány, nem vonnak be külső szakértőket, az érintetteket az egy borzalmas szörnyszülött lesz és káros. jelenleg ez a kormány így kormányoz, szerintem szarul és kártékonyan, de ez más lapra tartozik.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 11:22:15

@prolee: Szövegértési problémáid neked vannak. Ha valaki a mi körülményeink között megmarad boltosnak, az nem csak szakképzett, de nagyon tehetséges is.

Az a gond, hogy a magadfajta okos gyerek elvégzi az OKJ-s kereskedelmi tanfolyamot és azt hiszi hasít majd egy közértben.

És amikor egy hónap múlva kibasszák vagy elbukta az autója árát nem érti, hogy a szakképzetlen Horváthné hogy a picsába vezeti a közértjét a nyolcadik éve egy 8 általánossal.

cso zsi 2014.12.14. 11:25:45

@Hivatásos beszólóművész: Az az érdekes, hogy a városszélibe nem kell nekem bevásárlólista, mégsem veszek minden alkalommal új tévét, tabletet, telefont, csak mert akcijós, vagy újabb, mint a két héttel korábbi.
A szükségeseket meg tudom, elvégre azért indultam. Persze, megnézem az újdonságokat, de nem veszek egy kék nyelű csípőfogót, ha már van egy piros nyelű otthon.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 11:26:07

@cso zsi: A kisboltnak nem az a szerepe, hogy a multival harcoljon, hanem az, hogy kiszolgálja azokat, akiknek csak pár dolog kell. Itt nálunk is van egy és én erre is használom. Kb. 20 Ft-al drágább a vaj és akkor mi van? Vasárnap reggel leballagok ha elfogyott a vaj és van vajaskenyér.

Eleve nem is akarom ezeket egy multihoz hasonlítani, de még a nem túl messze lévő CBA hoz sem.

Az Index és a ballibsi pártok is csak azért hasonlítják, mert a kisboltok egy csomó dologban előnytelenül jönnek ki a multival szemben. Pedig az indexes sem a multihoz megy le sörért ha hirtelen kell pár üveg.

2014.12.14. 11:28:08

Elképesztő mennyiségű fölösleges kacatot vásárolnak össze némelyek.A blog írója is többek között.

prolee 2014.12.14. 11:29:50

Ismerek olyan szaktudás nélkül vezetett kisboltot, ami nem ment tönkre.
20 nm, tele van koszos, büdös, fonnyadt kamuáruval, viszont éjjel-nappal árulja a kisüveges piát a csövidinkáknak.
Szemmel láthatóan piszokul megy a zugkocsma, mellette mozgóárus rendszerben árulják dzseki alól a csempészcigit, pár lépésre az afrikai származású polgárok a drogot.
Rendőrjárőr biztosítja a zavartalan üzletmenetet. :))))

2014.12.14. 11:30:30

Ha tényleg annyira a magyar kiskereskedőket akarják támogatni, akkor a piacokat nyitva hagyják vasárnap.
Bár nem tudom hogy így mi lesz a magyar kistermelőkkel?

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 11:32:46

Amúgy annak idején Gyurcsányék is jobban tették, ha érzelmi alapú politizálás helyett értelmi alapút folytatnak.

Orbánék még tavaly beköttették a közérteket a NAV-hoz és most jól látják, hogy egy kiflire ez vagy az mekkora adót fizet.

Na ebből jönnek ki a multik vesztesen és ezt nem akarják Orbánlk értelemszerűen megengedni.

A "szabad multimentes Magyarországot" sima indexes ostobaság, ezeket a dolgokat kőkemény gazdasági érdekek döntik el és a minta nem Oroszország, hanem Ausztria, Németország.

prolee 2014.12.14. 11:35:29

@♔bаtyu♔: Csak nem képezled, hogy elvégeznék egy okj-s tanfolyamot? A kereskedelmi főiskola és a külföldön szerzett gyakorlat a minimum lenne ahhoz, hogy egy elektronikus vezérlésű boltot nyissak. Mondjuk simán megélek a jogi diplomámból, tehát nem versenyzek a családi kisbóttal. Csak szóltam, hogy elavult szarokért megy a küzdelem. :))))

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 11:39:35

@prolee: A családi kisbolt nem elavult, elhiheted. MIndig lesz. Te viszont szerintem kitörölheted a diplomáddal, ilyen szemlélettel és nem is hiszem hogy te képes lennél tovább húzni egy kisboltban mint egy hónap. Sok cég menedzsere kezdi családi kisboltban és nem véletlenül.

d.j 2014.12.14. 11:41:24

@♔bаtyu♔: Most ezt nem igazán értem, amit írsz. A multik saját pénztárgépszoftvert használnak. Innentől nincs miről beszélni. A multik vesztesen jönnek ki? Miből? Ezt nem akarja Orbán? Mit nem akar, mikor 30 olyan adót vezettek be, amely mind a multikat érinti. Miről beszélsz?
"A "szabad multimentes Magyarországot" sima indexes ostobaság" hol írt ilyet az index? Inkább bayerzsóti szöveg ez, nem indexes.

cso zsi 2014.12.14. 11:48:49

@♔bаtyu♔: Az éjszaka nyitva tartó kisboltoknak ez volt az egyetlen előnye, szombat este tudtál utánpótlást venni, ha drágábban is.
Mára már ez sincs, így tényleg nincs miért bemenni hozzájuk.
A vaj nem vasárnap reggel fogy el a hűtőből. Ha mégis, az felhasználói hiba.

prolee 2014.12.14. 11:50:24

@Diorella Queen: Mindegy, hogy ezek mit akarnak. Ha nem vagy a saját pénztárcád ellensége, akkor bojkottálod a CBA-t, ezzel életben tartod a multit és szombatra teszed át a hétvégi bevásárlást.
Mindenki jól jár.

Kivéve a multi alkalmazottait, de róluk majd gondoskodjon a kormány.... mert legkésőbb három és fél év múlva választások lesznek.
Attól, hogy vasárnap zárva lesz a multi, még nem fogok a CBA-ban, meg a kisbótban bevásárolni vasárnap. Már csak azért sem, mert a kínálatuk össze sem hasonlítható.

A kisbót meg nem fog megélni abból, ha nála veszem az elfelejtett apróságot.
Elfogyott sörért meg csak egyszer szaladunk le, látva az árkülönbözetet legközelebb majd gondoskodunk róla, hogy ne fogyjon ki.

Itt a tejelő CBA-t akarják helyzetbe hozni. Oda nem szabad bemenni (hétköznap sem) és szívhatnak.

A nemzeti dohányboltok is megszívták, kiderült, hogy mégsem olyan jó üzlet, mint amennyire lefejték őket, hogy legyen pénz a kampányra.

cso zsi 2014.12.14. 11:53:14

@torró: Dehogy. Csak a felvetést épp láttam egy másik blogban is.
Ott az illető kapott egy sokkal durvább választ, ami a feltételezett lányának többezren való használatát elosztotta napokra, és akkor már nem erőszak, hanem házasélet.... vagy ilyesmi.
Nem az 5000 a probléma, hanem az, hogy a sokadik tétel.
Amiből rengeteg kizárólagosan az autósok ellen szól.
Nincs autóm. De jó nekem.
Azaz mégsem, mert amikkel hazajárok, azok után többet költök, mint ha tulajdonos lennék.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 11:53:28

@d.j: A multi nem a kifli adójával csal, hanem az összes többivel.

Orbánékat végül is az érdekli, hogy ha a kisboltból egy kifli után 1 Ft jön be, akkor az bejöjjön a multitól is. Ha nem jön be, akkor a multi nem jó multi.

Nem is értem, ez miért kérdés? A külföldi multi alapvetően egyfajta kényszer minden ország életében, szükséges rossz, mert nem nemzeti. Minden ország a nemzeti multikat szereti.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.12.14. 11:53:40

Hülyeség a vasárnapi zárva tartás. Ausztriában is már egyre több helyen vezetik meg a vasárnapi nyitvatartást. A vidéki kisboltokban, nem csak a bécsi nagy hiperekben.
Nekem senki ne szabja meg, hogy vasárnap csak ebbe, vagy abba a boltba mehetek vásárolni csak. Ha én a tescóba akarok venni vasárnap egy palack ásványvizet vagy egy üveg bort, akkor azt hadd tegyem már meg! Ne mondják meg nekem onnan föntről, hogy én vasárnap melyik boltba mehetek csak!

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 11:55:27

@cso zsi: Valami titkuk mégis csak van, hiszen itt mellettünk a kisbolt időtlen idők óta itt van. Pedig ez nem szegény környék, itt mindenkinek van autója és elég jó üzletek vannak errefelé. Még CBA-ból is a jobbik van.

prolee 2014.12.14. 11:55:53

@♔bаtyu♔: Piacgazdaságban valóban lehet kisbótban kezdeni, de az nem itt van.
Miből gondolod, hogy kitörölhetem a seggem a jogi diplomával? :)))) 25 éve egész jól élek belőle, persze a magyar átlaghoz képest.

prolee 2014.12.14. 11:57:19

@d.j: Hülyeségeket ír. Erre én is vissza akartam kérdezni, de aztán kitöröltem, mert rájöttem, hogy fölösleges. :))))

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.12.14. 11:58:22

Értem én, hogy a kormány a CBA-t akarja előnybe hozni, de versenykapitalizmus van, a gyenge multi elhullik... Mi az oka annak, hogy a CBA nem versenyképes a nagy multikkal?

cortes 2014.12.14. 11:58:56

Városunkban, a peremkerület kisboltosa, a szintén helyi Tescoba szerzi be az áruját... ha nem is mindent. Erről ennyit.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 11:59:58

@prolee: Akkor azt írd, te úgy írtad, mintha kereskedelmi diplomád lett volna.

Persze most már nem csodálkozom azon, hogy kisbolt témában "szakértő" vagy.

prolee 2014.12.14. 12:00:08

@cso zsi: Ha lesz nemzeti alkoholbolt is, akkor már tényleg csak az fog bemenni a kisboltba, aki Alzheimer-kóros.

prolee 2014.12.14. 12:01:47

@♔bаtyu♔: Nem úgy írtam, csak nem tudsz szöveget értelmezni.

cso zsi 2014.12.14. 12:02:38

@prolee: Arról nem beszélve, hogy neki az árukészlete vagy a városszéliből van, vagy a közeli (fúj de útált) multiból. Akik a környezetemben van kisboltok, azoknál mind ez a helyzet.
Mert ott neki is olcsóbb vásárolni.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 12:04:01

@Nyekenyóka: Szerintem a kormányt számok érdeklik. Az is lehet, hogy ez egyszerűen csak egy lélektani hadviselés. Ha ennek hatására a multi kevesebb dolgot szervez ki, lemond a nyeresége egyrészéről, hogy az egészet megmentse, már mindenki jól járt.

2014.12.14. 12:04:23

@prolee: A beszállítókat mindenesetre hazavágják, minden létező téren.Az a baj hogy ezek nem védik a munkahelyeket hanem irtják!

prolee 2014.12.14. 12:04:26

@♔bаtyu♔: Pénzmosodáról hallottál-e már? :))))) Mellettünk van egy szolárium, ami szintén nagy titokkal működik, bár szinte senki nem megy be oda.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 12:05:45

@cso zsi: Ez az "utálom a multikat" a másik oldalnak tulajdonítani miért kell? Nem ez az érve a másik oldalnak.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 12:07:19

@prolee: Te direkt csinálod? Vagy tényleg nem fogod fel, hogy pld. egy teszkó egyetlen belső intézkedésével több erőforrást tud az ellenőrzés alól kivonni, mint a fél magyar szolgáltatóipar.

prolee 2014.12.14. 12:07:41

@Diorella Queen: Azért irtják a munkahelyeket, mert ezek az emberek lesznek a "közmunkások" , vagy a még ki sem talált, neve sincs foglalkoztatási programok alanyai, akik piaci alkutól függetlenül rabszolgamunkát fognak végezni a haverok most megszerzett érdekeltségeiben.

prolee 2014.12.14. 12:08:51

@♔bаtyu♔: Felfogom, mert munkaidőmben napi 8 órában ilyen témával foglalkozom. :))))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:10:51

@prolee:

"A családi bolt fogalom nálunk azt takarja, hogy nincs szaktudásom, ezért nem tudok elhelyezkedni, vagy produktív vállalkozást indítani, de egy kisbótot elviszek az asszonnyal, meg besegítenek a gyerekek is, vagy felveszek feketén/próbaidős eladót."

Igen, ilyen nagyon sok van. Ez a baj! Mondjuk a Tesco pénztáros sem az az elhivatott kereskedőféle...

prolee 2014.12.14. 12:11:27

@prolee: Erre azt akarom mondani, hogy mi itthon leszünk gyarmat. :))))

2014.12.14. 12:12:33

Ha annyira a magyar vállalkozásokat akarnák helyzetbe hozni akkor a magyar vállalkozásoknak lefelezné a járulékköltségeit és ámen!
De szó sincs ilyesmiről!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:14:24

@Diorella Queen:

Nem lehet! Az EU tiltja az efféle diszkriminációt, nagyon helyesen.

prolee 2014.12.14. 12:14:53

@ccactus: Persze. Sok helyen (pl. az Astoriánál) a Tescoban ember helyett gépi pénztár van. Lehúzom a vonalkódot, kártyával fizetek, csókolom. Minek ide ennyi pénztáros adóval, tébével, járulékkal, vámmal, illetékkel, hozzájárulással terhelve????

gyongyi70 2014.12.14. 12:16:46

@torró: igazad van
mi is leírtuk, hogy nem a vállalkozó hibás, ő csak a józan esze szerint cselekszik
a rendszer rossz: egyrészt a túl magas adóterhek arra ösztömöznek, hogy eltitkolja a jövedelmét, alkalmazottak bérét stb, másrészt meg is teheti, mert könnyen kijátszható számviteli szabályok vannak

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 12:19:24

@ccactus: "minden üzletben ott van a 299 Ft-os étolaj," manapság már az adózásilag nyilván hibátlan 260Ft-os étolaj a divat.

cso zsi 2014.12.14. 12:19:43

@♔bаtyu♔: Nem a másik oldalnak van tulajdonítva, de pillanatnyilag a jelenlegi kormány folytat ellenük hadjáratot.

prolee 2014.12.14. 12:23:00

Azt sem igazán értem, hogy a benzinkúton miért kell pénztárosnak fizetni? Tankolok, a lezárt kijáratnál fizetek, kapu kinyílik és elindulok. BKV pénztáros nélkül is milyen jól elvagyok az érintőképernyővel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:24:18

@prolee:

Tescoban is vannak már ilyen pénztárak.

cso zsi 2014.12.14. 12:24:55

@prolee: Kb az lesz, mint az ausztráloknál. Ott a bolti sörtől megszédült a helyi lakos, minket el kellett vinni az alkoholboltba, hogy sörből 4-5%-osat, és whiskeyt, pálinkát vegyünk. Utóbbi nem volt több 30 fokosnál.

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 12:26:02

@Nyekenyóka: "Nekem senki ne szabja meg, hogy vasárnap csak ebbe, vagy abba a boltba mehetek vásárolni csak."

Senki nem szabja meg neked, hova mehetsz. A boltnak szabja meg, hogy csak tulaj és családja dolgozhat benne. Itt a lehetőség a teszkorészvényesek előtt, vasárnaponként ha beállnak árufeltölteni már mehet is a biznisz.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:26:31

@prolee:

"Azt sem igazán értem, hogy a benzinkúton miért kell pénztárosnak fizetni? Tankolok, a lezárt kijáratnál fizetek, kapu kinyílik és elindulok."

Vannak ilyen benzinkutak. Bár nyugaton elterjedtebb, az biztos.

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 12:26:35

@ccactus: csak a tendencia miatt emlitettem, egyre olcsóbb az "akciós" olaj

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 12:27:00

@cso zsi: A kormány láthatóan mindent elkövet, hogy ne csak te adózz. Ez miért probléma?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:28:12

@eßemfaßom meg áll:

Az más miatt van. Idén állítólag jobb a termés, így az alapanyagár alacsonyabb. Így lesz a 299-ből 260. Áfa nélkül...

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 12:30:07

@cso zsi: Hosszabb távon szerintem itt is külön boltokban lesznek az alkoholok. Méghozzá abban a pillanatban, amikor a várható ellenállás kisebb mint ami az adott kormányt képes megdönteni.

Ugyanis egy kormánynak minden téren nagyon nagy bevétel.

gyongyi70 2014.12.14. 12:30:39

@ccactus: azért nem igaz, mert nem lesz akkora a forgalom

olvasgass szakirodalmat az impulzus vásárlásról és berlátod

vagy gondolod, hogy a multi úri huncutságból tart nyitva vasárnap? nem, nagyon is jól felfogott érdekéből.. ha nem érné meg, nem tartana nyitva

amúgy: vki írta, hogy a szolgáltatásban nincs méretgazdaságossági hatás

ez tévedés

a legnagyobb méretgazdaságossági hatás azokban a szektorokban érhető el, ahol kicsi a hozzáadott érték... a nagy hozzáadott értéket termelők kis méretben is ragyogóan megélnek, míg ahol a hozzáadott érték kicsi, ott nő a koncentráció. pl. vágóhíd csak nagyban gazdaságos, finom kolbászt kisüzemben is lehet készíteni

akit mélyebben érdekel, az olvasgassa Cortjens kutatásait, aki azt vizsgálta, miért alakultak ki nagyon nagy vállalatok az élelmiszerkiskewreskedelemben: 50 tőzsedi termelő és kisker cég költség-jövedelem alapján igazolta, hogy ha egy kisker cég és termelő cég forgalma 5-5%kal nő, a kisker cég profitja kétszer olyan mértékben emelkedik: ezért egy fajta közgazdasági kényszer a kiskereskedelemben a nagy méret

cso zsi 2014.12.14. 12:31:02

@lavór: Hogy mit jelent?
Ha kikerülsz a főiskola - albérlet/anyád szoknyája - romkocsma háromszögből, akkor meglátod, hogy akinek családja, sőt munkája van, az ezeket éli meg a mindennapjaiban.
Ezek nem egyéni gondok, a suliban úgy 400 szülő hasonlóan él.
Ez egy darab belvárosi iskola, amihez mi viszonylag közel lakunk.
Van rákospalotai, újbudai osztálytárs is.

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 12:31:46

@ccactus: azért a vénusznak nem ment le ugyanennyivel az ára csak a heppy szansájnnak

lavór 2014.12.14. 12:32:49

@cso zsi:

Szóval még mindig nem a vasárnapi nyitva tartásról van szó. Sajnálom, más helyett nem tudok gondolkodni, dönteni.

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 12:32:54

@gyongyi70: aki nem költi el impulzusplazmatévére a pénzét az a megspóroltat elégeti, vagy valahol azért elkölti?

T.Jani 2014.12.14. 12:33:00

"Biztos, hogy megvenném azt a tábla milka csokit 229-ért,"
Ezt a gondolatsort folytatva, nem venném meg mert 200-ért megkapom feketén számla nélkül így az Áfát sem fogja befizetni a piaci kereskedő.
De nem venném meg a sarki kisboltban sem 300-ért, mert előttem vette a tulaj a piacon, szintén számla nélkül.
Viszont ha bezárnak a multik, akkor a helyi kisboltosok hol vásárolnak, talán a Nemzeti Nagykerben mindent hivatalosan számlára??

cso zsi 2014.12.14. 12:39:45

@prolee: Amíg csak üzemanyag kell, addig elég a robot.
Ha akkor szakadt el az ablaktörlőgumid, nyíg a gyerek a hátsóról, hogy csokit kér, akkor már más a helyzet.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 12:42:12

@T.Jani: A multi az soha nem zár be, hanem alkalmazkodik. És ezt nagyon tudják Orbánék is.

A Raffeisen gyakorlatilag 5 éve vonul ki a jövő héten, legalábbis az indexék szerint.

És nézd meg, mekkora mértékben fejték meg Orbánék.

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 12:44:09

Mit nem talál az ember az internet bugyraiban nézelődve

www.hrportal.hu/hr/megeri-e-dolgozni-a-vasarnapi-potlekert-20110121.html

2011.01.21

"a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) végzett néhány évvel ezelőtt. Ebből világosan látszik, hogy a dolgozók 94 százaléka nem szeret vasárnap dolgozni, és a többségük csak azért vállalja, mert kötelező, és mindössze 8 százalékuk mondta azt, hogy a többletkeresetért dolgozik a hét utolsó napján."

Ami az elbocsátásokat illeti, valóban meglepőek a számok, ha figyelembe vesszük, hogy a kereskedelmi dolgozók jelentős részét a törvényben megengedettnél többet dolgoztatják, tele vannak túlórával, nem tudják kivenni a szabadnapjaikat, évi rendes szabadságukat, ami nem éppen azt jelenti, hogy felesleges munkaerővel rendelkeznének az üzletek. A dolgozók többsége (94,6 százalék) maga is úgy látja, hogy nem kellene elbocsátásokra számítani, mert a 6 napos nyitva tartáshoz is kevés a mostani létszám, illetve ha vasárnap nem kellene dolgozniuk, a munkavállalók megkapnák a szabadnapjaikat, kevesebbet kellene túlórázniuk is.

A bevételkieséssel kapcsolatban a KASZ alelnöke a Gfk kutatását idézte, amely szerint a vasárnapi forgalom a heti forgalomnak körülbelül az 5-10 százaléka. - A vasárnapi vásárlás egyszerűen a hét többi napjára fog elosztódni, így valószínű a hétfői, pénteki és a szombati forgalom erősebb lesz."

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 12:46:08

@gyongyi70: Mármint aki impulzusvásárolva akar plazmát venni csak már nem fog tudni vasárnap impulzusvásárolva plazmát venni az nem is fog impulzusplazmát venni mondjuk szombaton?

gyongyi70 2014.12.14. 12:47:44

@♔bаtyu♔: néha bezár, lsd. brico, cora...

ha viszont kivonul még néhány multi, akkor nagyobb lesz a koncentráció:értsd még kevesebb, még nagyobb cégek, oligopol piac. azt csinálnak, amit akarnak, mert alig lest versenytárs. a fogyasztó nem tud máshová menni, a beszállító is csak náluk tud eladni: ergo: emelkedő fogyasztói árak, rosszabb beszállítói feltételek várhatóak

egyébként nem biztos, hogy elmennek, inkább kiblekkelik.. a spar máris bejelentete, hogy más stratégiába kezd

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:47:59

@gyongyi70:

"azért nem igaz, mert nem lesz akkora a forgalom

olvasgass szakirodalmat az impulzus vásárlásról és belátod"

Én ezt belátom egykönnyen, de pont az lenne a cél, hogy kevesebb legyen az impulzus vásárlás, nem igaz?

cso zsi 2014.12.14. 12:49:11

@lavór: De, még mindig arról van szó. Ezek az emberek ugyanis valóban nem érnek rá komoly bevásárlásra hétközben.
Nem a hétvégi bevásárlás veszi el a családtól az időt, hanem a hétköznapok.
Amikor a nyolc órás munkaidő 9-10 hosszú, rárakódva a 2x1 órányi utazással (vidéken élve, vagy aggloba hazajárva több).
Anyósék az aggloból egy tiszamenti kis faluba költöztek. Velük szemben kisbót, ami a dohánytörvény óta már csak a piából él, és az ez miatt ott vásárló rétegből.
A faluban egy Coop, és egy CBA, meg tán a túlvégen még egy kisbolt. Ezekben az épeszű kétszer vásárol: először, és utoljára.
Aki viszont megteheti, kocsiba ül és elautózik a 10 kilométerre lévő nagyobb településre, két multiból választhat, és vásárlás közben találkozik a szemközti kisbótossal.
Mert az is vasárnap vásárol be.

gyongyi70 2014.12.14. 12:50:02

@eßemfaßom meg áll:
az impulzusvásárlás egyenes arányban nő a vásárlásra fordított idővel
ha egy nap kiesik, ráadásul olyan nap, amikor a magas jövedelmű réteg ráér vásárolni (a hétköznap kóválkygó nyugdíjas kiflin nkívül úgyse vesz mást), akkor akár 40%-kal is csökkenhet

az impulzus vásárlás természetesen nem egyenlő az egész forgalommal, de a kieső bevételt így is 5%-ra becsülöm

gyongyi70 2014.12.14. 12:50:49

@ccactus: kinek?

neked, nekem jó

de mi lesz a gdp-vel és az adóbevételekkel?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:51:34

@gyongyi70:

"amúgy: vki írta, hogy a szolgáltatásban nincs méretgazdaságossági hatás

ez tévedés

a legnagyobb méretgazdaságossági hatás azokban a szektorokban érhető el, ahol kicsi a hozzáadott érték... a nagy hozzáadott értéket termelők kis méretben is ragyogóan megélnek, míg ahol a hozzáadott érték kicsi, ott nő a koncentráció. pl. vágóhíd csak nagyban gazdaságos, finom kolbászt kisüzemben is lehet készíteni
akit mélyebben érdekel, az olvasgassa Cortjens kutatásait, aki azt vizsgálta, miért alakultak ki nagyon nagy vállalatok az élelmiszerkiskewreskedelemben: 50 tőzsedi termelő és kisker cég költség-jövedelem alapján igazolta, hogy ha egy kisker cég és termelő cég forgalma 5-5%kal nő, a kisker cég profitja kétszer olyan mértékben emelkedik: ezért egy fajta közgazdasági kényszer a kiskereskedelemben a nagy méret"

Én azt mondtam, hogy szolgáltatásban nincs méretgazdaságosság, csak termelésben. Kiskereskedelemben persze lehet méretgazdaságosság, amennyiben termelésnek tekintjük az ott zajló munkát. A termelés hatékonyságának növelésével párhuzamosan azonban csökken a szolgáltatás színvonala. (törött tojás... stb.)

cso zsi 2014.12.14. 12:51:45

@♔bаtyu♔: Tulajdonképpen van akinek nem kell adóznia?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:52:37

@gyongyi70:

"kinek?

neked, nekem jó

de mi lesz a gdp-vel és az adóbevételekkel?"

Nem látom az összefüggést. Neked, nekem, mindenkinek jó. De kinek rossz?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:53:44

@eßemfaßom meg áll:

"azért a vénusznak nem ment le ugyanennyivel az ára csak a heppy szansájnnak"

Vénusz fixen ~100 forinttal drágább, kerüljön bármennyibe a sunolaj.

gyongyi70 2014.12.14. 12:53:50

@eßemfaßom meg áll: ezzel az a baj, hogy csak az fmcg termékekről van scannelt adat

arról tudjuk, hogy 5-10%, de az is csalóka, mert a vasárnap a legtöbb boltban rövidebb

csak becslések vannak a barkács, bútor, divatáru forgalomtól, ott sokkasl magasabb a hétvégére jutó forgalom aránya

lavór 2014.12.14. 12:53:58

@cso zsi:

A család, és ha minden igaz, akkor nem egy emberre értjük, minden tagja mozgósítható.
Régebben is túlóráztunk, mégse haltunk éhen. "A nem akarásnak nyögés a vége" - mondja a népi bölcsesség.

Ha megérné, több helyi üzlet nyílna, árukínálatot bővítene. De mivel mindenki a multikba jár, így minek?

Sok olyan falut láttam, ahol már közért sincs, sőt olyanban is megfordultam, ahol egy ideig a kocsmában leválasztott részen működött a "közért", de már az is bezárt és a kocsmát is árulták. És az öregek ezeken a helyeken hogy vásárolnak be? Szóval?

gyongyi70 2014.12.14. 12:54:44

@ccactus: az országnak, a költségvetésnek, s mivel az adót valahonnan be kell majd szedni, végül mindannyiunknak

Чебурашка 2014.12.14. 12:56:45

A képlet egyszerű, az egyház szeretné visszaszerezni a fő birkapásztor titulust, amit a csúnya multik elvettek tőlük.

gyongyi70 2014.12.14. 12:58:15

@ccactus: ezt vitatom

a legfmagasabb minőségellenőrzés, legkorszerűbb logisztika, ami a lejárati idő szerint szállítja ki az árut, személyre szabott akciók, házhozszállítás: ezt mind-mind a nagy láncoknál kapod meg, nem a saki kispiszkosban... a választékról nem is beszélve.. sajátmárkás termékek: a kisker legnagyobb találmánya. a fogyasztóknak nagyon jó, a kiskernek is, az élip nem örül annyira, de van olxyan, aki erre épít és remekül megél belőle

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 12:58:58

@gyongyi70:

"az országnak, a költségvetésnek, s mivel az adót valahonnan be kell majd szedni, végül mindannyiunknak"

Komolyan nem értelek. Szerinted mi lesz az emberek azon pénzével, amit nem költ el impulzusvásárlásra?

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:00:21

@gyongyi70: Elhiheted, hogy nem. Mo. különösen nem. Ez egy élelmes ország és mindig átlagosan ugyanannyiba kerül a paprika, akárkik is a szereplők.

De eleve nem vonul ki a multi, ahogy pld. a Raffeisen sem vonul ki. Miért is tenné, lecsökken a profit, kivár, túlél, azért egy multi nem véletlenül lett multi. Átalakul, megváltozik, de a piacokat azt nem adja fel. Nem is nagyon értem miért lehet embereket ilyenekkel ijesztgetni hogy kivonul a multi egy olyan korban, amikor a kereskedelem evolúciójának csúcspontján a multi áll.

Az tény, hogy a belkereskedelem át fog alakulni, több lesz a magyar érdekeltség, de a multi által lefedett terület nem változik. Oligopol piac egészen biztosan nem lesz. Egy nyitott gazdaságban, amely ráadásul komoly élelmiszerkibocsátással is rendelkezik? Kizárt. Ahhoz eleve meg kellene szüntetni a piacokat, amelyek épp most virágoznak szinte havonta nyílik újabb.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:01:57

@cso zsi: Nyilván a multiknak KELL adóznia. És ha különféle trükkökkel elkerülik, akkor nem jó multik. Nem is értem, ez miért kérdés?

Te sem szereted, ha kiadsz valamit bérbe és a bérlő trükközik.

randomuser1 2014.12.14. 13:02:52

hiperbe visszaveszik a sörösüveget, kisbótba csak cserélik .

Gringo 2014.12.14. 13:06:59

Aki hülye és megvetetnek vele minden sz@rt, amire nincs is szüksége, az a kisboltban is egy vagyont fog otthagyni. Plusz a kisbolt 1,5x olyan drága.

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 13:08:03

@gyongyi70: te becsülgethetsz amit akarsz, ami pénz az emberekhez kerül azt elköltik, nem elégetik a kályhában. Ha nem vasárnap imulzusplazmára, akkor szombaton impulzusplazmára, vagy egy évvel később lakásfelujitásra.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:11:14

Csak felvetem: Ha a multik tökét Orbán megszorongatja, akkor nem tízezer kisbolt lesz, hanem olyan multik, akik engedelmesebben tejelnek.

Ha megfigyelitek, az egész világ erről szól. Anglia épp most vezette be, hogy a komolyabb netes cégek Google és társainak akkor is adózniuk kell, ha nyereségük nulla.

Akkor most mi van, kivonul a Google angliából, jön a kőkorszak?

d.j 2014.12.14. 13:12:35

@♔bаtyu♔: Azt nem lehet előírni, hogy minden boltnak, minden kereskedőnek az egyforma áru után ugyan annyi adót fizessen, mert más az árrés, más a kiadás , ezért más a nyereség és az az után fizetendő adó is. Egyszerű matek ez, nem ördöngösség. Persze azoknak akik soha nem vállalkoztak, mint pl. a döntéshozóink 99.99-ának ezekről fingja sincs, ezért kellene szakértőket alkalmazni és nem habony féléket, hanem SZAKÉRTŐKET. Ezért nincs értelme pl. az online pénztárgépnek, mert hiába van pl. két kocsmának fillérre ugyan annyi a bevétele, mégis más és más lesz az utána fizetendő adó. Magyarul a NAV-hoz beérkezett adattömegnek szinte semmi haszna nincs, mert nem tudják egalizálni az fizetendő adókat, nem tudják követelni a kevesebbet fizetőtöl a különbséget, hiába egyezik a két bevétel.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:20:58

@d.j: Itt végül is nem ez a lényeg, hanem a relatíve azonos teherviselés. Az online pénztárgépeknek van értelme, hiszen a költségvetésben már a bevezetés évében 30%-al több adó érkezett, ez nem is kérdés. Nem csak mi vezettük be, de horvátok, szlovákok is.

Orbánék kereskedelmi politikáját amúgy én azért támogatom, mert végre kimondja, hogy a piac az önmagában is érték. Azaz nem csak a tej után adóztat, hanem a piac mérete után is. Ráadásul különbséget tesz magyar és külföldi között.

Az eléggé igazságtalan, hogy a osztrákok ha őket akadályozzák a terjeszkedésben rohannak az EU-hoz, miközben az osztrákokhoz gyakorlatilag lehetetlen bejutni. Én persze megértem őket, de éppen ezért magunkat is.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 13:21:11

@gyongyi70:

"mi lesz a gdp-vel"

Abból nem lesz több a gdp, ha én veszek valami kínai műanyag vackot. Sőt, ettől kifejezetten kevesebb lesz! Odaadom a megtermelt pénzemet a kínainak, ahelyett, hogy értelmes dologra használnám fel..

eßemfaßom meg áll 2014.12.14. 13:21:26

@d.j: de azért ha két kocsmában fillérre ugyanaz a bevétel az egyik ebből rendesen adót fizet a másik meg veszteséges, akkor minimum megér egy ránézést az apeh részéről, hogy mégis honnan lett a veszteséges tulajnak uj Q7

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 13:24:01

@gyongyi70:

"ezt vitatom

a legfmagasabb minőségellenőrzés, legkorszerűbb logisztika, ami a lejárati idő szerint szállítja ki az árut, személyre szabott akciók, házhozszállítás: ezt mind-mind a nagy láncoknál kapod meg, nem a saki kispiszkosban"

Ja, hogy te a sarki kispiszkost hasonlítod a kereskedelmi láncokkal? Akkor úgy igazad van. Azoknál tényleg jobb a hiper. De én az igényes, családi alapon működtetett színvonalas kisboltokról beszélek, ahol nem az adócsalásra, nem az impulzusvásárlásra, nem a vásárló lehúzására mennek, hanem színvonalas kiszolgálásra színvonalas árukkal, nem pedig kínai tömegtermékekkel.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:28:13

@eßemfaßom meg áll: Pontosan erre is használja a NAV. Pld. épp a te felvetésed alapján ellenőrizte a belvárosi romkocsmákat. Na voltak is hiányosságok.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:35:23

@ccactus: A multik alternatívája a piacok, azok pedig ma fénykorukat élik. A ballibsi médiában nem véletlenül felejtik ki őket, mert akkor rögtön kiderülne, hogy a multi több szempont szerint is vesztett.

A kisboltokkal hasonlítják, mert ezek egyértelműen kihozhatók vesztesnek.

A Sparban és a piacon összehasonlítva a minőségi tejet, vagy hús, pld. kolbászárut nem is kérdés ki a győztes. Több száz Ft a különbség. Ráadásul a piacon a választék is jóval nagyobb. Egy termékből több fajta is van és a fajtán belül az egyedek száma is jóval több.

Nem véletlenül aratnak a piacok.

fehérfarkas 2014.12.14. 13:38:22

Amit a blogger ír saját magáról, azt úgy hívják nem tudatos vásárló. És vannak a bloggerrel szemben a tudatos vásárlók, akik tudják mit akarnak megvenni és azt veszik.
A tudatos vásárló a szoci időszakbeli ABC-ben, a mostani CBA-ban meg a Tesco-ban is azt veszi, amit elhatározott (van aki fejből tudja, és van aki papírcetlire leírva, hogy mit kell/akar vennie).

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:43:36

@fehérfarkas: Szerintem teljesen természetes a gondolatmenete. Sőt tudatos vásárló, mert bár hagyja, hogy a gyerekei vegyenek a színes gömbökből, de elgondolkodik azon, hogy ettől mitől lesz neki jobb és sejti, hogyha ő ennek a pénznek csak a felét költené el magyar tulajdonú egységekben, mennyivel jobban járna ő is.

Szerintem te sem mindig vásároltál tudatosan, főleg, ha pl.d 2 gyerek lógott anyu kezén.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 13:46:10

@fehérfarkas:

Így van! @gyongyi70: szerint viszont a tudatos vásárló nem túl jó, mert nem növeli elégé a gdp-t, szemben az impulzusvásárlóval, aki tevékenységével fellendülést hoz.

Sokféle szempont van tehát itt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 13:47:52

@♔bаtyu♔:

Igen, vannak szituk, amikor mást jelent a tudatos vásárló fogalma, mint amit @fehérfarkas: elképzel. Sokszor megér 100 forintot a békesség, ha már hiper...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 13:49:19

@♔bаtyu♔:

A piac tényleg jó, csak sajnos kevés van belőle. Csak képzeld el, hogy hány ezer m2-rel nőtt a kerláncok vásárlóterülete az emúlt 10-15 évben, és mennyivel nőtt a piacok területe...

másik oldalon 2014.12.14. 13:51:09

@lavór: Az a baj hogy csak dolgoztál a kereskedelemben, de nem érted hogy hogyan is működik ;)

lavór 2014.12.14. 13:52:48

@Ikukám:

Tedd hozzá: szerinted.
Még mindig várnám az épkézláb indokokat a vasárnapi nyitva tartásra. Nyafogásból olvastam ma már eleget.

mrs. white 2014.12.14. 13:54:19

Ha kisboltba mész az biztos bukás már most megmondom. Amit állítasz, hogy a hyper olcsó az legalább akkor a tévedés mint csak a kisboltban magyar tulajdonosnál való vásárlás. A hyperekhez képest egy kínai (vietnámi) bolt, kisbolt, nagykereskedő kisker része combóval 150.000 forintos hyper árak mellett minimálisan 50-70.000 forintot takaríthatsz meg. Hyperekben szuperekben is csak a saját márkás olcsó, ez adja az olcsóság illúzióját. Mivel az embereknek erre van pénze, ezért ez is lett a mérvadó de márkát ott általában nem kapsz olcsón.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:54:44

@ccactus: Itt valaki kifejtette (szerintem nagyon okosan), hogy a gdp-t igazán az növeli, ha magyar termékeket, magyar helyen veszel. (Mondjuk a GDP-t az is növeli, ha a multitól kínait veszel, csak éppen ez valójában csak statisztikai növekmény, hiszen a multi kiviszi a hasznát).

Az ideális állapot az, ha a magyar nem tétlenül néz, hanem versenyez. Egy ilyen folyamat el is indult, mi pld. az élelmiszer nagyrészét már piacról vásároljuk, kivéve ásványvíz, konzervek, pia és még pár dolog, holott hat éve még én is ott toltam a tömött bevásárlókosarat a többiekkel az Auchanban.

De úgy néz ki, a többi esetében is csökken a multi részesedése, mert a CBA nyitott egy nagyon színvonalas közértet itt közel, akkor pedig miért autózzak Dunakeszire, ha itt is megtalálom ugyanazokat.

Én sem vagyok tudatos vásárló, de abban igen, hogy elsősorban magyar termékeket vásárolok. Nem csak élelmiszerben, hanem minden másban is keresem a magyart.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 13:58:16

@ccactus: Ebben egyetértek. Tele is van rendesen, egy multiba eleve be sem mennék ha annyian lennének, de a piacon megéri kivárni a sort. Simán elbírna szerintem az összes kerület még egyet.

gyongyi70 2014.12.14. 14:05:19

@ccactus: a piac jó, egy rétegnek, aki szereti

de trükkös dolog ám, mert a termelőknek is csak egy (kisebb) része hajlandó oda termelni... megint jön a fránya méretgazdaságosság... aki profi ültetvényen termel pl. több tonna almát, az nem fog kiülni a piacra, hanem eladja a kiskernek, feldolgozóiparnak, nagykereskedőnek... van egy része a termewlőknek, akik kifejezetten szeretnek piacra termelni, de ők teljesen másképp működnek: többféle terméket termelnek kis mennyiségben, van munkerő a piacon üldögélésre, szállításra stb.

a kicsiség persze drágítja a dolot, ahogy a munkaerő is, amit szállításra, eladásra használnak fel

pillanatnyilag azért olcsóbb mert hm..kreatívan adóznak. ha rendesen adóznának, adnának számlát, drágább lenne, és akkor még inkább rétegvásárlókat fog vonzani

amúgy az is baj a piacokkal, hogy kevésbé alkalmazkodnak az elfoglalt vásárlókhoz, akik pl. késő est5e, hétvégén érnek rá, s hétvégén (vépgre) nem szeretnének korán kelni... a minőségellenőrzéssel is akadnak bajok, van sok becsületes termelő, de sajnos olyanok is, akik visszaélnek a vásárlók bizalmával

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:05:39

@mrs. white: A legolcsóbb a piac. Gagyiban és minőségben is. Nagyságrendekkel, pld.. a Tóalmási tüzes a piacon 1300 Ft, a Sparban akciózva is 1600, amúgy 1900-2100, a piacon ráadásul eldöntheted, hogy szárazat, vagy nedvesebbet kérsz. Minden olcsóbb sokszor még akkor is, ha magasabb minőségű. Nem véletlenül van ott mindig hatalmas tömeg. Ráadásul a multik közel sem árulják azt a minőséget. Nálunk pld. nagy baklövés a Sparból zöldséget vásárolni, nem csak drágább, de a minősége is rosszabb. Általában a fajtája sem jó, de általában mindig állott is, hiszen külföldről jön.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:10:26

@gyongyi70: Ott olyan tömeg van, hogy nincs is szükségük az alkalmazkodásra. Ezért csinálnék kerületenként több piacot.

Dolgoztam valamikor a Nagybanin így tudom, a multik kizárólag II. oszt zöldség-gyümölcsöt vásárolnak. Ma már nem tudom mi van, de az Auchanban a minap saját szememmel láttam hatalmas méretű első osztályú magyar almát, ráadásul nagyon olcsón. Persze ez lehet az orosz exporttilalom miatt is, a multinak mindegy honnan jön, csak nagy tömegben legyen és olcsón.

rizy 2014.12.14. 14:11:00

gondolom némi előnnyel indulok a hozzászólókkal szemben, tekintettel, hogy én már akkor vásároltam, amikor csak kis közértek voltak. talán tudatos vásárló is vagyok, mert rendszerint csak azt veszem meg, amire szükségem van, vagy lesz. és akkor visszatérve a kis közértre , borzalmas volt. megvetted a tejet, a kenyeret, lisztet. olajat, sorban álltál a pénztárnál, majd átballagtál a zöldségeshez, a henteshez, az ápiszba, a jaj felmosó is kell háztartási boltba, amelyek ugyan erre a vedd meg a csokit, a kütyütre volt berendezve. a két gyerek, már a hentesnél feladta és bemutatta a mi a földön várunk produkciót. mind ezt tetéztük a keressük már meg hol lehet kapni játékkal. csináltam ezt húsz éven keresztül, tehát én bizony leteszem a voksomat a hipermarket mellett, de nem fogok vasárnapi programot csinálni belőle. bizony látom a kisboltokat, a hat kiló kenyér és a napi 100 péksütivel való kínlódással, ki nem szállítanak mert keveset rendel, megveszi a Tescoba, ráteszi a hasznát és azzal vegetál, meg a kannás borával. drága és nincs választék, én pedig szeretem eldönteni, hogy mit használok addig, amíg lehet. talán nem véletlen terjed el, ez az eladási forma. de kormányunk elhatároztam, hogy vissza a Horthy érába, és ismerve őket, nem foglalkoznak semmivel, főleg nem ilyen nyugati szarokkal, mint hatástanulmány. nekik a multik bevételére fáj a foguk, ezért inkább kiüldözik őket. pedig, ha tanácsadóként, a lányukat, vejüket szomszédjukat alkalmaznák, talán lenne lehetőségük, de nem ezeknek csak a profit számít, akkor pedig ők talán nem annyira korrumpálhatók.

polgári kór 2014.12.14. 14:13:07

275 szánalmas komment

priceless

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 14:18:38

@ccactus:

Akkor pedig mégis csak saját elhatározásból veszed meg azt, amit. Lehet, hog yfölösleges dolgokat is megveszel, de akkor is a te döntésed. Ezzel az erővel a reklámokat is be lehetne tiltani, mert azok aztán főképp sok fölösleges cucc megvásárlására buídítják az embert.

Szerintem fölösleges és káros a beavatkozás. Az ember a nagyobb bevásárlásokat úgyis a hipermarketben fogja elintézni, legföljebb majd nagyobb zsúfoltság mellett, jópár munkahely elvesztése árán. Ha viszont kell egy doboz tejföl a vasárnapi ebédhez, akkor mindenképpen a kisboltba megyek - még akkor is, ha a hiper nyitva van.

d.j 2014.12.14. 14:18:41

@eßemfaßom meg áll: Ezt eddig is le tudta ellenőrizni a NAV ha akarta. Ehhez nem kell online pénztárgép. Arról nem beszélve, hogy az ellenőrzés még mindig ugyan úgy megy, mint előtte. Próbavásárlás, hiányosságok feltárása stb. Akkor minek az új pénztárgép?

gyongyi70 2014.12.14. 14:19:27

@♔bаtyu♔: ma már sokat vásárolnak direkt termelőktől, tész-ektől.. jártunk pl. egy családi gazdaságban, ők szállítják a friss paradicsomot az ósanba.. nagyon szép árujuk van.. egyre nagyobbak és profibbak a termelők, így már megütik azt a méretet, hogy parnerek tudnak lennik az élkiskernek... a piaci kofák viszont mind a nagtybanin vásárolnak... elvileg vannak őstermelők is a piacon, kérdés, hogy ki tudod-e szűrni... csináltunk felmérést a nagybaninak, akkor készítettem interjúkat a nagybanin vásárlókkal... rengeteget dolgoznak, hajnalban kelnek, rendes emberek.. viszont: kérdeztük, mi a helyzet a minőséggel, vegyszermaradványokkal.. azt mondták, mivel őket se ellenőruik, ők se kérdezik.. csak azt nézik, szép-e az áru... és itt visszajutottunk a nébih-es-hófehérkés reklámhoz.. ismerem a nébih-es kollégákat, sokat küzdenek, mert kevés pénzük van az ellenőrzésekre, nem tudnak mindenhová eljutni, ezért oda mennek, ahool nagy tömegű áru fordul meg: pl. a multi kiskerekhez

d.j 2014.12.14. 14:20:51

@♔bаtyu♔: Neked is leírom, ehhez nem kell kellett volna online pénztárgép. Kimennek, próbavásárlás, bukta. Ennyi, és még most is ezt csinálják, és fogják is.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:21:06

@rizy: Igazából kormányunk azt határozta el, hogy ők is megfelelően adózzanak, hogy a te gyerekeid után több adókedvezményt, juttatást kaphass.

Mégis mit gondolsz, honnan volt a GYES és a többi?

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:22:44

@d.j: Azért más ám az, amikor egy listán lejön a sorrend.

A NAV maga mondta, hogy ez alapján ellenőriz. Nyilván te sem gondolod komolyan, hogy egy hasraütéses módszer jobb a valós tényeken alapulónál.

polgári kór 2014.12.14. 14:25:07

@gyongyi70: ami szép az mind vegyszeres

főleg ilyenkor télen a magyar paaradicsom..:))) de az idióta pestiek megveszik a diót is paradicsomként, mondjuk ez mindig igy volt

-a még hülyébb pestiek meg azt hiszik hogy a hiperben a banán hondurasban, a narancs meg spanyolországban érett, mer cimkét olvasni azt tud a pesti, ahhoz ért kb., de hát a hulladékot is meg kell etetni .valakivel. decc lájf, szelavi hehe

hehe

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 14:25:26

@polgári kór:

"275 szánalmas komment"

Plusz a tied. Mások legalább véleményt nyilvánítanak. Tőled meg csak annyira futja, hogy másokat fikázol - s közben a többiek fölött állónak képzeled magad. Ez az igazán szánalmas.

d.j 2014.12.14. 14:26:35

@♔bаtyu♔: Várjunk azzal a nagy adóbevétellel, mert első évben eladtak 200000 pénztárgépet. Evidens a nagyobb ÁFA bevétel. Majd most kiderül, sőt ki is derült, mert nem igazán harsognak a kormány szócsövei, hogy mennyire überfasza ÁFA folyik be az online pénztárgépek miatt. Elárulom, semmivel sem több, mint előtte. Ha ez így lenne, akkor nem kellene az M0-ást fizetőssé tenni, nem kellett volna az internatadó, nem kellene faragni az egészségügy és az oktatási költségvetésen.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:27:27

@gyongyi70: Persze, előfordul minden, akár külföldi magyarként is eladva. De a piacon ez csak egy szegmens, ráadásul ez sem szezonjában. Azért a legtöbb háziasszonyt nem lehet átverni spanyol importparadicsommal. Leteszi nyáron a konyhába és ha 2 hét múlva sincs rajta penész, akkor az eladó megbízható. Itt azért sokan ugyanoda járnak vissza. A nejemmel is megesett, hogy mellényúlt, de pontosan tudta, hogy onnantól kit kell kerülni. Ráadásul sok minőségi terméket nem is lehet máshol megvenni. Szalonna, kolbászok, sonkák, méz, vaj, savanyúság, stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 14:29:06

@♔bаtyu♔:

Ha szipmlán ez lenne a cél, akkor a "kreativ" adózási trükköket tennék lehetetlenné.

d.j 2014.12.14. 14:29:44

@♔bаtyu♔: Milyen lista? Egyet tudnak nézni, hogy pl. két azonos feltételű egységnél a bevétel nem egyforma. De ezt eddig is megtudták nézni. De ha így is van, ez még nem jelenti azt, hogy két üzlet, mert azonosak a feltételek, ugyanakkora bevételt is termel. Persze kimehetnek, de nem mennek.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:29:47

@d.j: Nem tudom most mi van, de itt az indexen olvastam nemrég, hogy Orbánék most még annál is nagyobb bevételre tettek szert, mint amennyit vártak és épp az online pénztárgépeket hozza fel egyik tényezőként.

Azért nem is értem, miért erőltetik az M0-s díját.

gyongyi70 2014.12.14. 14:30:24

@♔bаtyu♔: a multik z-gy választékával én se vagyok megelégedve, de szerencsére van kertünk és a férjem úgy válogatta össze a gyümölcsdöket, hogy tavasztól őszig folyamatosan van minden
állati termékeket én nem veszek kistermelőktől, jobban bízom a haccp. iso, ifs, egyéb hókuszpókuszban.. szakmai ártalom, tudom, mennyire mellé lehet nyúlni még jószándék mellett is...

de senkit nem akarok lebeszélni, ez az én döntésem :-)

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:35:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem biztos hogy lehet. Pld. itt a fordított ÁFA egy csomó helyen az EU nem engedi. Sok, gondolom, eleve megfoghatatlan. Pld. nem lehet belekötni abba, hogy a teszkónak Szlovákiában mennyiért könyveltek. Vagy miért a spanyol őrző-védő céget bízták meg. (Ezek természetesen csak fikciók, de az adóelkerülésnek ilyesmi trükkjei vannak).

Itt az adóelkerülés mellett a másik fontos tényező, hogy piaci előnyt szereznek, ráadásul hazai versenyzők rovására. Az adózási bevételen túl nyilván van nemzeti érdek is, azaz a magyar kereskedő akik lehetőségei szűkebbek, ne menjen tönkre.

A CBA pld. csak az Index szemében multi, valójában a magyar kisközértek egyik túlélési formája, szinte az összes családi vállalkozás.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:36:02

@d.j: Szerintem maradjunk abban, hogy megguglizod mi a különbség az offline és online között.

Utána már nem fogsz vitatkozni.

gyongyi70 2014.12.14. 14:36:38

@♔bаtyu♔: nem tudom, előbb miért nem ment el
a lényeg: z-gy válastztékkal én sem vagyok kibékülve a multinál, de szerencsére van kertünk és benne sok-sok gyümölcs, inkább sajátot eszünk
állati termékek tekintetében viszont jobban bízom az élip termékekben, mint a kistermelőkben, szakmai előképzettség okán tudom, hogy még jószándék mellett is lehet félrenyúlni

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 14:39:17

@gyongyi70: Elhiheted, a te kerted termése, főleg ha Bp környékén van, mérgezőbb lehet mint sok kistermelői. Én pld. eleve nem eszem a saját (társasházi) kertünkből zöldséget, pedig terem. Persze, lehet hogy hülyeség, de nem akarok úgy járni, ahogy Budafokon jártak. Nem tudom, mennyi ólom van az ubiban, paradicsomban.

gyongyi70 2014.12.14. 14:40:03

@♔bаtyu♔: hát, a cba-ban, mint szégény, elnyomott családi vállalkozásban nem fogunk egyetérteni.. körbekérdeztük a magyar beszállítókat pl., kivel szeretnek együttműködni, ki a nprmális partner, csak óvatosan mertük leírni, miket meséltek a cba-ról... röviden és fonopman úgy tudom összefoglalni, amit mondtak: próbáltak tanuni a multiktól, de csak a legrosszabb dolgokat sikerült eltanulniuk..

gyongyi70 2014.12.14. 14:40:54

@♔bаtyu♔: vecsési káposztát eszel?

polgári kór 2014.12.14. 14:43:39

@gyongyi70: ezzel nem egyetérteni kell idióta

a CBA egy franchise, külön cég visz minden egyes boltot okoska

gyongyi70 2014.12.14. 14:45:24

@polgári kór: aki mondja..eddig tt normáls hangnem volt

van beszerzési központja a cba-nak és soik mindent a központ határoz meg.. és a profit egy részét is a központ nyúlja le

polgári kór 2014.12.14. 14:50:21

@gyongyi70: naná ezért franchise

ki kell nyirni mindenkit kell még 2 magyar franchise azt annyi, ekkora a piac

először a francia és angol láncot kell kitakaritani, utána a németek is mehetnek

aztán a magyar láncokat kell bevetni külföldön

teccikérteni

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 15:01:01

@gyongyi70: Ez ezért nem szempont, mert nekem a legrosszabb tapasztalatom CBA-val volt 20 éve.

Ugyanakkor a haveromnál van egy CBA üzlet, ami nagyságrendekkel jobb bárkinél. Árban, minőségben. Nem is képes a közelben konkurens nyílni, pedig egy kis lakótelep.

Most akkor utáljam, vagy szeressem?

Szabványok 2014.12.14. 15:09:35

@lavór: "Tudni illik: a Metro nagykereskedői áruház. Nem arra szánták, hogy boldog-boldogtalan szerezzen innen-onnan egy Metro-kártyát és 1 kiló kávéért beugorjon."
Miért is nem? Ha a Metronak nem éri meg 1kg kávét eladni nekem, akkor ne adja. Adja, tehát neki megéri, van rajta profitja még így is. Ha nem érné meg neki, akkor azt mondaná, hogy egy raklapnál kevesebbet nem ad. De ad!
Akkor meg?
Csak egy okot mondj, hogy miért ne menjek a Metroba és vásároljam meg olcsóbban!

Most inkább menjek a sarki kisboltba, csak azért, hogy támogassam a kisvállalkozásokat? Annyira nem vagyok öntudatos.

d.j 2014.12.14. 15:10:44

@♔bаtyu♔: Nem kellene személyeskedni. Elfogytak az érvek? Egyébként, sajnos nekem kell egy ilyen. Azóta már két ellenőrzésem is volt és mind ugyanúgy zajlott. Bejöttek, próbavásárlás és megírták a jegyzőkönyvet. Előtte is ugyan ez volt, bejöttek, próbavásárlás, jegyzőkönyv. Ehhez nem kell 130 eFt-os online pénztárgép. Olyan sem volt, hogy kint ültek volna, mint amivel riogatták az embereket, és nézték a laptopon, hogy beütöttem-e a blokkot. Olyan sem volt, hogy megállították kifele menet a vendégeimet és nézték volna, hogy mit vett és kapott-e blokkot. Mert ezzel is riogatták a kereskedőket, meg az embereket. Semmi nem változott. Abban az esetben egyébként egyetértettem volna az egész hercehurcával, ha akár csak egyetlen egy pénztárgépgyártó lenne hazánkban. De nincs. Kiömlesztettek több tízmilliárdot lengyel, olasz, koreai gyártóknak, akik köszönik szépen a több éves bevételüknek megfelelő megrendelést a magyar kormánytól. Viszont így ebben a formában egy tévedés, finoman fogalmazva.

git 2014.12.14. 15:14:11

@polgári kór: Jézus ember hol élsz te, Szibériában? Vagy a 8-ik században? Nem vetted észre, hogy már tíz éve nincs határ nyugat felé?

Szabványok 2014.12.14. 15:14:49

@♔bаtyu♔: "Most akkor utáljam, vagy szeressem? "
A válasz egyszerű! Piacgazdaság van. A piaci szereplőknek egy dolguk van: a saját érdekeiket képviselni. Nem kell 'szeretni' senkit sem, nem kell 'gyűlölni' senkit sem.
Ott és azt vegyél, ami Neked a legjobb. Ha a kisboltos nő dekoltázsa megér neked +100Ft-ot, akkor menj oda. Ha a kedvenc nápolyidat a Multisuper üzletlánban kapod meg, akkor menj be és vedd meg. Ha utálsz messzire menni, akkor a legközelebbi boltba. Ha autóval jársz hetente egyszer bevásárolni, akkor menj oda, ahol van parkolóhely és gyorsan, olcsón megkapod mindazt, amit akarsz.
Én nem nézem a bolt logóját., méretét, tulajdonosát, stb.
Hanem azt, hogy hol, milyen körülmények között, mit, milyen minőségben, mennyiért adnak.

prolee 2014.12.14. 15:27:25

@Szabványok: Itt már nincs piacgazdaság.

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 15:30:42

@prolee: Itt van piacgazdaság, mert ha nem lenne, akkor nem azért járnék a barkácsboltba mert ugyanaz olcsóbb mint a multiknál, hanem azért mert közelebb van.

lavór 2014.12.14. 15:32:04

@Szabványok:

Azért, mert ügyeskedsz, még nem biztos, hogy igazad van.

Scagnetti 2014.12.14. 15:34:16

Senkit sem érdekel, hogy ki megy be a hiperbe és ki nem. Ahogy az sem, mit veszel meg ott, mennyire találod utólag feleslegesnek.

Az érdekel, hogy senki se akarja megmondani, hol vásárolok, mikor, mit és mennyiért. Legyen ez mindenkinek a saját döntése, és senki ne ugasson bele! Főleg úgy ne, hogy az egész csak arról szól, hogy helyzetbe akarnak hozni néhány haveri üzletláncot, ill. ki akarnak szolgálni néhány, évszázadokkal lemaradt ultrakonzervatív idiótát, akiknek mániája, hogy belepofázzanak a mások életébe!

♔bаtyu♔ 2014.12.14. 15:38:55

@Scagnetti: Te valamit nagyon nem értesz. Ha az állam nem nyalja le a hiperektől a tejfölt tőled fogja lenyalni.

Gondolod, hogy Orbán utálja a teszkót? Magasról szarja le, az érdekli mennyi adót fizet és mekkora adót fizethetne egyébként.

Persze, a teszkó rád is nyomhatja a plusz adót, csakhogy egy erős CBA-nal ezt nem tudja megtenni.

Oszd meg és uralkodj, te nem ezt csinálnád?

Fekete Mamba 2014.12.14. 15:50:53

Mindenki szabadon utálhatja a kapitalizmust, a piacot, a versenyt.
Én még hozzátenném az öregedést, meg hogy fáj a térdem, hátam, na meg a nyirkos észak-nyugati szelet, a hosszú, sötét novemberi estéket. Így egyéni szinten ez így teljesen érthető és emberi. De hogy egy nép kultúrájának meghatározó eleme, hogy nem képes elfogadni a világot, amiben él, és szakadatlanul keresi a kifogásokat, na ez nagyon gáz, és nagyon szánalmas. És olyan nagy reményekre a szebb jövőt illetően nem ad okot.

Fekete Mamba 2014.12.14. 16:13:24

@♔bаtyu♔: erre a 30% több adóra linket kaphatnánk?

másik oldalon 2014.12.14. 16:17:14

@lavór: Nem mondtam eg.y szóval sem hogy vasárnap nyitva kell tartani, úgyhogy ne ezekkel a szalmabár érvelésekkel gyere.
Azt mondtam hogy lófaszt sem értesz a kereskedelemhez attól hogy alkalmazottként dolgoztál benne.

lavór 2014.12.14. 16:20:16

@Ikukám:

De most a vasárnapi nyitva tartásról van szó, nem a hozzáértésemről vagy annak hiányáról.

másik oldalon 2014.12.14. 16:22:36

@lavór: "A fizetésről: meg kéne tán fizetni az eladót, pénztárost abból a profitból, amit megkeres a multi, hogy ne sírjon xaros 10 ezer forint miatt. Ennyi. "
Honnan tudod hogy mennyi a profit? Vikiék sem tudják, ez a nagy bajuk ;),
Ha egy kicsit is értenél a kereskedelmhez -azzal együtt hogy 25 évet benne dolgozál- akkor tudnád, hogy az olyan munkákat amiket egy intelligensebb csimpánz is el tud végezni -(pénztásros, árufeltöltő, takarító, stb) sohasem fogják megfizetni. Ha nem lesz rá ember akkor -mint a Tesco- bevezetik az önkiszolgáló pénztárat, meg automata árurendező, kihordő rendszereket, és takarítani is tud robot is.

lavór 2014.12.14. 16:25:16

@Ikukám:

Drága Ilukám, már a neten vásárolunk.
A fizikai munkát meg nyugodtan fizessék csak meg.

másik oldalon 2014.12.14. 16:25:22

@lavór: Én csak a 'hozzáértő" írásodra reagáltam, amit fljebb olvashatsz (16:22:36)
Engem baromira nem érdekel hogy nyitva lesznek-e a boltok vagy sem. Eddig sem mentem CBS-ba ezután sem fogok.
Ezzel a vasárnapi nyitvatartással csak a multik fognak jól járni, úgyhogy ez pont ÖNGÓL lesz.
A forgalmuk érdemben nem fog csökkenni (kb 1-2%), a költségeik viszont jelentősen (kb 4-5%)

lavór 2014.12.14. 16:30:21

@Ikukám:

Majd kiderül az életben, mi fog történni. A spekulációk nem érdekelnek.
Mint az életben, van egy költségvetési kalkuláció, meg van az, amennyi valóban bejött belőle.
Mindig az a kérdés, a kettő milyen messze áll egymástól.

másik oldalon 2014.12.14. 16:31:01

@lavór: Én csak a 'hozzáértő" írásodra reagáltam, amit fljebb olvashatsz (16:22:36)
Engem baromira nem érdekel hogy nyitva lesznek-e a boltok vagy sem. Eddig sem mentem CBS-ba ezután sem fogok.
Ezzel a vasárnapi nyitvatartással csak a multik fognak jól járni, úgyhogy ez pont ÖNGÓL lesz.
A forgalmuk érdemben nem fog csökkenni (kb 1-2%), a költségeik viszont jelentősen (kb 4-5%)

másik oldalon 2014.12.14. 16:33:10

@lavór: Mit vásárolunk a neten 5-6% talán? Annak is a 90%-a az IT szektorhoz tartozik. Ne röhögtess!

Szabványok 2014.12.14. 16:34:51

@prolee: :-(((
30 évig vágytam rá, hogy legyen. Aztán elkezdődött lenni egy piacgazdaság. régi terminológiával: "leraktuk a kapitalizmus alapjait"
De Orbán felszedte. Elég csak megnézni, hogy miket mond. Ugyanaz a szöveg, mint Kádár. Munkaalapú társadalom, majd én elveszek 1000Mrd-ot a bankoktól, teljes foglalkoztatottság, küzdelem a multik ellen, a profit bűn, piac tönkretétele és, és REZSICSÖKKENTÉS! Ez már nem is kádári, ez már Rákosi szlogen!

Szabványok 2014.12.14. 16:36:00

@lavór: Én nem 'ügyeskedem'. Én piackonform magatartást tanusítok.

lavór 2014.12.14. 16:38:40

@Ikukám:

Bármit megvásárolhatunk már a neten. A vásárlások száma egyre nőni fog a, jelentős árdifferenciákat lehet látni. A magyar piac meg árérzékeny. Erre mozdult a Tesco is.

@Szabványok:

Ügyeskedsz.

másik oldalon 2014.12.14. 16:44:04

Egyébként meg én úgy látom az egészet, hogy van néhány magyar kereskedő cég akik gyengék, és nem tudnak a piaci versenyben helytállni, ezért törvényeket hoznak az életben maradásukhoz. Én is voltam kereskedő,8 évig (nem élelmiszer fronton) de láttam hogy sajnos a multik ügyesebbek. Váltottam, és most amit csinálok azt egyelőre a multik még nem tudják jobban csinálni, de eljön az idő amikor ebben is lenyomnak. Sebaj, keresek más szegmenst és újraindítok mindent. Nincs itt gond, nem más kárára akarom megoldani az életem.

polgári kór 2014.12.14. 16:44:45

@Szabványok: orbán ugyanaz mint kádár, leszámitva hogy kádárt nem a nép választotta, és kádár eladósitotta az országot a gecibe, amit orbán fizet vissza

de a jólét az stimmel, a kádári jólét miatt nosztalgia van, az orbáni miatt meg lesz!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 16:50:53

@gyongyi70:

Nem kell ide semmi kreativitás. Az őstermelők nagyon kedvező adózási környezetben működhetnek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:00:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ezzel az erővel a reklámokat is be lehetne tiltani, mert azok aztán főképp sok fölösleges cucc megvásárlására buídítják az embert."

Mondasz valamit! Mondjuk a reklámadó akár ilyen célt is szolgálhat, hogy visszavegyen valamit a társadalom számára e a tevékenység profitjából.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:04:52

@gyongyi70:

"kérdeztük, mi a helyzet a minőséggel, vegyszermaradványokkal.. azt mondták, mivel őket se ellenőruik, ők se kérdezik.. csak azt nézik, szép-e az áru..."

Ez viszont szabályozói kérdés. Ha a hipereket sem ellenőriznék, őket sem érdekelné? Furcsa hozzáállás ez. Én ilyen helyeken nem szeretnék vásárolni.

Olyan bolt kell, amely azt érzi küldetésének, hogy friss, egészséges, jó minőségű magyar árut kínáljon vásárlóinak. Mindenféle ellenőrzés nélkül.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:07:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"a többiek fölött állónak képzeled magad"

Nekem ez nem jött le a kommentjéből.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:10:07

@d.j:

"nem igazán harsognak a kormány szócsövei, hogy mennyire überfasza ÁFA folyik be az online pénztárgépek miatt"

Nincs szükség propagandára. A tények magukért beszélnek:
www.portfolio.hu/gazdasag/megvan_ezert_nem_aggodnak_orbanek.4.207847.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:15:13

@gyongyi70:

"van beszerzési központja a cba-nak és soik mindent a központ határoz meg.. és a profit egy részét is a központ nyúlja le"

A boltos pedig választhat, hogy vállalja ezeket a kötöttségeket, vagy független marad.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.14. 17:18:21

@Scagnetti:

"Senkit sem érdekel, hogy ki megy be a hiperbe és ki nem. Ahogy az sem, mit veszel meg ott, mennyire találod utólag feleslegesnek.

Az érdekel, hogy senki se akarja megmondani, hol vásárolok, mikor, mit és mennyiért."

Hát akkor téged ez a poszt meg a hozzászólások nem nagyon fognak érdekelni...
Voltak ugyan néhányan, akik politizálni próbáltak, de elhaltak ezek a vonalak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 17:28:09

@♔bаtyu♔:

"Sok, gondolom, eleve megfoghatatlan. Pld. nem lehet belekötni abba, hogy a teszkónak Szlovákiában mennyiért könyveltek."

Azért valamennyire lehetne, hiszen fel lehet térképezni, mely cégektől vásárol a Tesco vagy más cég aránytalanul drágán. Aztán meg lehet nézni e drága cégek tulajdonosi hátterét stb. Nem hiszem ui., hogy pl. a Tesco csupa szívjóságból fizet a könyvelő cégnek (persze ez is csak egy fiktív példa) többszörös díjat, vagy vásárol az anyacégtől egyes árukat vagy szolgáltatásokat aránytalanul drágán: az valahol visszacsordogál a Tescohoz.

Aztán ha adóelkerülés gyanúja merül fel, a magyar ügyészség fordulhat pl. a brit hatóságokhoz, szóval nem vagyok teljesen biztos, hogy ez reménytelen. Igaz, nem értek a könyveléshez, akár tévedhetek is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.14. 17:30:28

@ccactus:

Akinek a kommentje pusztán abból áll, hogy lefikáz 275 hozzászólást, az egyértelműen lenézi a hozzászólókat.

gyongyi70 2014.12.14. 17:43:52

@♔bаtyu♔: csakhogy mi nem egy beszállítónál jártunk, hanem úgy 130-nál

gyongyi70 2014.12.14. 17:57:02

@ccactus: írd be a gugliba: ifs, brc, globalgap

meg fogsz lepődni: ezek olyan minőségbiztosítási szabványok, amit kiskereskedelmi láncok hoztak létre. sokkal keményebbek a hatósági előírásoknál.

magyarul: náluk az az alap, hogy a termék friss, egészséges, megbízható

vannak olyan kisboltok is, biztos, de utolsó emlékem, amikor még előfordultam ilyenben, hogy lejárt szavatosságú termékeket próbáltak folyton rám sózni, akkor szoktam rá, hogy állandóan azt silabizálom... hosszú éveknek kellett eltelni, míg erről leszoktam: a gaz multiknál nem fordul elő ilyesmi... pl.

de: ezen ne vitatkozzunk. egyéni ízlés, preferencia kérdése, hogy ki, mit szeret, engem pl. nem hat meg, ha egy termék magyar, azt keresem, ami jó és jó áron van, szeretem, ha mindent gyorsan egy helyen szeretek venni és nem kívánok beszélgetni az eladóval

van, aki ezt másképp szereti, ezt tiszteletben tartom

a baj csak az, hogy ezekkel az intézkedésekkel (vasárnapi bezárás, élelmiszerfelügyeleti díj sávos kivetése, 2 év veszteség szabály és ide sorolom a sztrádadíjat is) most ebben a szabad választásomban szeretnének korlátozni: el akarják lehetetleníteni azokat az üzleti formákat, amit én szeretek, megszabják, mivel töltsem a vasárnapomat stb. stb.

ez a baj

és, mint mondták, ez csak az első lépés, mi jön még? vasárnap majd a múzeum se fog dolgozni, meg az úszómester se, meg mozigépész se, a túráimat meg épp most cseszte el vmi nagyokos, aki riportot csinált arról, hogy egyre több a medve és a farkas az erdőben és a családom általános bojkottot hirdetett (szerintem alig várták már, hogy legyen erre okuk :-)...)

na jó, a vége vicc volt, de az eleje komoly

gyongyi70 2014.12.14. 17:58:24

@ccactus: írd be a gugliba: ifs, brc, globalgap

meg fogsz lepődni: ezek olyan minőségbiztosítási szabványok, amit kiskereskedelmi láncok hoztak létre. sokkal keményebbek a hatósági előírásoknál.

magyarul: náluk az az alap, hogy a termék friss, egészséges, megbízható

vannak olyan kisboltok is, biztos, de utolsó emlékem, amikor még előfordultam ilyenben, hogy lejárt szavatosságú termékeket próbáltak folyton rám sózni, akkor szoktam rá, hogy állandóan azt silabizálom... hosszú éveknek kellett eltelni, míg erről leszoktam: a gaz multiknál nem fordul elő ilyesmi... pl.

de: ezen ne vitatkozzunk. egyéni ízlés, preferencia kérdése, hogy ki, mit szeret, engem pl. nem hat meg, ha egy termék magyar, azt keresem, ami jó és jó áron van, szeretem, ha mindent gyorsan egy helyen szeretek venni és nem kívánok beszélgetni az eladóval

van, aki ezt másképp szereti, ezt tiszteletben tartom

a baj csak az, hogy ezekkel az intézkedésekkel (vasárnapi bezárás, élelmiszerfelügyeleti díj sávos kivetése, 2 év veszteség szabály és ide sorolom a sztrádadíjat is) most ebben a szabad választásomban szeretnének korlátozni: el akarják lehetetleníteni azokat az üzleti formákat, amit én szeretek, megszabják, mivel töltsem a vasárnapomat stb. stb.

ez a baj

és, mint mondták, ez csak az első lépés, mi jön még? vasárnap majd a múzeum se fog dolgozni, meg az úszómester se, meg mozigépész se, a túráimat meg épp most cseszte el vmi nagyokos, aki riportot csinált arról, hogy egyre több a medve és a farkas az erdőben és a családom általános bojkottot hirdetett (szerintem alig várták már, hogy legyen erre okuk :-)...)

na jó, a vége vicc volt, de az eleje komoly

gyongyi70 2014.12.14. 18:00:16

@ccactus: az őstermelői rendszerrel nagyon sok a visszaélés

franchise: igen, a spar épp most erre megy rá, el akarja szipkázni a cbas boltokat.. kiváncsi leszek, kit választanak... van tippem

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.12.14. 18:32:33

@ccactus: Egy ideje feltunt az az osi fideszes szokas, hogy miutan jo sokat papolnak, hogy nemzet igy, meg nemzet ugy, utanna indul a masik mese, hogy O aztan nem tankol a MOL-nal mert ott nem jo a benzin, csak az OMV-hez megy. O csak hiperben vasarol mert az a jo, az O gyereke csak milkat eszik, mert mintha nem lenne magyar hattero csokigyarto, ugye, es meg sorolhatnam. A kedvecem az, amikor kepes atmenni a masik hiperbe, hogy osztrak asvanyvizet vegyen.
Engem meg lesajnalnak, amikor picra jarok, termelotol veszem a zoldseget, es rendszeresen a dragabb de magyar termeket valasztom. Hat ilyen ez, amikor az embernek csak a szaja jar...
Amugy gratulalok, szep demagog posztot siekrult osszehozni: csak sejteti, hogy hat nem is kell majd vasarnap boltba jarni, mert hat minek.
Amugy egy jo kerdes van: miert van a magyar kiskereskedelem joreszt kulfoldi kezben. En ugy tippelem a szokasos problema: nem volt toke.
Jah igen, szerinted toke nelkul is lehet fejlodni el is felejtettem, szal inkabb ezt itt abba is hagyom. :D

rizy 2014.12.14. 19:22:25

@♔bаtyu♔: miről beszélsz? miből kapok én többet? és ki adózik tisztességesen?

cso zsi 2014.12.14. 19:25:17

@♔bаtyu♔: Úgy gondolod, hogy nem adóznak? Itt csak az nem adózik, akinek az állam engedi el, vagy aki nagyon tilosban jár. Egy üzletlánc ezt elég nehezen teszi meg.
.
Másodosztályú zöldség?
Volt idő, amikor beszállítottam az Aldi központjába, és belülről láttam más beszállítók dolgát is.
A minőségellenőr találomra kiválasztotta az árut, ha az megfelelt, elkezdhetett kipakolni, miközben folyamatosan nézték a beérkezett holmit.
Akadt olyan olasz, vagy ausztriai török kamionos, akivel üvöltöztek (németül), hogy hogy merészeli a fonnyadt árut egyáltalán a kapun behozni, és rövid úton kihajították.

rizy 2014.12.14. 19:26:43

@polgári kór: itt nincs előírás, itt minden eladható most! egyébként meg hagyjál már azzal, hogy nosztalgiával gondolok Orbánra, én nem, ezt ígérem neked!

cso zsi 2014.12.14. 19:30:52

@ccactus: Azokat hívjuk sarki kispiszkosnak.
Biztos van kivétel.
Biztos.

cso zsi 2014.12.14. 19:36:52

@♔bаtyu♔: Erre tökélete példa volt anno, amikor még a Fölművelési árkádjai alatt volt piac jellegű zsibvásár.
Pont úgy nem aludt meg az ott vett tej, mint a kartondobozos.
Megkeseredett.
Gyerekkoromban az üveges tej nem savanyú löttyé vált, hanem aludtejjé. .
Amit vidéken veszek a gazdától, az is megalszik.
A Lehelen volt egy tejes csapat, csontra ki van pakolva az üzletük.
A földművelésis tejesről egyesek tudni vélték, hogy a közeli boltban vásárolt tejet, de ennek nem hiszek.

Szabványok 2014.12.14. 21:59:33

@lavór: Szerinted mi az "ügyeskedés" definíciója? Az, hogy ott vásárolok, ahol nekem a legjobb? Mert ez esetben vállalom, hogy "ügyeskedem". Igen "ügyeskedem", megkeresem mindenben azt, ami nekem a legjobb minőség, ár, kényelem és még pár szempont alapján.
Szerintem mindenkinek így kell tennie és akkor a másik oldal is igyekszik olyan minőséget, árat, kényelmet és még pár jellemzőt kínálni, mint amilyet az emberek (=fizetőképes kereslet) akarnak.

Szabványok 2014.12.14. 22:08:46

@polgári kór: Kádárt a nép választotta! Emlékszem a választásokra. Titkosak voltak, még alkoholtilalom is volt, nehogy leitassák a jelöltek a választóikat. Persze 2/3-os többsége volt, így aztán megtehette, hogy úgy faragja az alkotmányt, hogy abban benne van, melyik párt vezeti az országot. Ezek után már csak az egy pártot képviselő emberek közüllehetett választani.
Kádár nem adósította el az országot, ez félreértés. Mennyi volt a GDP arányos államadósság '87-ben? (Az utolsó év, amikor még Kádár irányított.)
Az elmúlt 25 évben egyetlen kormány volt, amelyiknek sikerült tennie valamit az államadsság ellen. Nézd meg az államadósság grafikonját '90-től!
Ez az egyetlen kormány a Horn kormány volt, azon belül is, Bokros pénzügyminiszter. Az ő intézkedéseinek lecsengésével elindult felfelé az államadósság. Már a fidesz megkezdte, Megyó az egekig vitte, Gyurcsi is kezdetben vitte felfelé, az őszödi beszéd pont arról szól, hogy megpróbálja felrázni a lopásban serény múmiákat, hogy ez így nem mehet tovább. Persze nem sikerült. A fidesz ellenzékből jól kihasználta, hogy az adósságcsökkentés népszerűtlen lenne (vö. szociális népszavazás). Aztán jött egy válság és 80%-on talátuk magunkat. Ami annyira nem rossz. A fidesz azóta is tartja a 80%-ot, mindössze átváltotta rosszabb kamatozásúra.

Orbán saját szájával mondta, hogy a Kádár-rendszerben nem a rendszer volt a rossz, hanem az, hogy a kommunisták ltek a hatalomban és nem a fideszesek.

Nzoltan 2014.12.14. 22:15:55

@gyongyi70: Közelítsd meg a munkaadói oldalról.

Nzoltan 2014.12.14. 22:24:03

@a keresztényeket bántani tilos: azért mert a kkv szektor sokkal több szolgáltatást vesz itt igénybe, mint a hiperek. Tulajdonképpen minden kisbold egy vagy két családot tart el, plusz az eladók. Ezek röbbnyire irt foglalkoztatnak, itthon költenek. Nem utazik a profit a luxemburgi anyacéghez.

cso zsi 2014.12.14. 22:42:16

Akkor hogy is van ez az egész?
index.hu/gazdasag/2014/12/09/az_osztrakok_visszacsinalnak_a_vasarnapi_zarvatartast/

" A közvélemény-kutatás eredménye nekünk azért is lehet külön tanulságos, mert Ausztria volt a kormánypárt első példája a vasárnapi zárva tartás mellett."

fehérfarkas 2014.12.15. 01:21:42

@gyongyi70:

Az a gond, hogy Magyarországon nincsen "igazi piac". Amit mi piacnak nevezünk, az csak halvány illúziója annak, ami Thesszalónikiben, Isztambulban (Nagybazár), Kairóban (Khan el-Khalili), Teheránban, Iszfahánban, Aleppóban vagy Damaszkuszban piacnak vagy bazárnak neveznek.
Ott ezek a piacok minden nap nyitva vannak, és sokkal több minden található mint nálunk a legnagyobb alapterületű Tescoban vagy Auchanban.
És ha már alapterület, akkor Aleppóban 3 nagy bazár is van, mindhárom hossza meghaladja a 400 métert.
A kairói Khan el-Khalili piac/bazár főutcája 2 km hosszú (ez nyilt és nem fedett).
Isztambulban a Nagybazárnak több mint 50 fedett utcája van (a fedetlenekkel együtt 61 utca), több mint 3000 üzlet van bennük, napi forgalma meghaladja a 250 ezer vásárlót. Élelmiszereket, édességeket, fűszereket ugyanúgy lehet benne kapni, mint ruhanemüket, szőnyegeket, bútorokat, vagy ékszereket és aranyat.
A teheráni nagybazárnak az (fedett) utcái összeadva több mint 10 km hosszúságot tesznek ki. Itt is minden megtalálható a világ minden részéről uganyúgy mint az isztambuli nagybazárban, csak itt még vendég házak és bankok is vannak benne.
A világ legnagyobb fedett bazára szintén Iránban van: Tabrizban.
Ja, és ezek évszázadok óta működnek.
Ezek valódi piacok, hatalmas választékkal a világ minden részéről árult termékekkel (de a helyi/hazai termelők számára hatalmas felvevőpiacot jelentenek), és sok évszázados kereskedő családokkal, akiknek a kereskedelem a vénájukban van.

Egyébként a fenti országokban is vannak hipermarketek és szupermarketek - és egymást jól ki tudják egészíteni.
(mondjuk a fenti bazárokhoz/piacokhoz képest a hipermarketek is csupán apró kisboltnak tünnek)

fehérfarkas 2014.12.15. 01:42:05

@gyongyi70: "a baj csak az, hogy ezekkel az intézkedésekkel (vasárnapi bezárás, élelmiszerfelügyeleti díj sávos kivetése, 2 év veszteség szabály... "

Ez a 2 év veszteség elsőre a hozzá nem értők számára nagyon jól hangzik = populista.
Aki ért hozzá, az tudja, hogy a külföldi üzletláncok úgy ruháznak be, hogy mindegyik üzletükre kb 5 éves megtérülési időt kalkulálnak. Vagyis 5 év alatt termeli ki az építési/beruházási költséget - vagyis addig nem tud nyereséget termelni, hanem csak 5 év után.
És miután nem egyetlen egy évben építettek új üzleteket, hanem folyamatosan, szinte évente épülnek új üzleteik, ezért előfordulhat az is, hogy egy nagyon aktívan terjeszkedő áruházlánc a 15. évben sem nyereséges (a folyamatos beruházásai, fejlesztései, építkezései miatt).
Persze ez nem azt jelenti, hogy csődben lennének. Messze nem ezt jelenti. Ezért megtévesztő és veszélyes a kormánynak ez a vérpopulista 2 évnyi veszteség után bezáratná szándéka. Hiszen itt a veszteség nem a veszteséges működésből származik, hanem abból, hogy kb 5 év alatt térül meg egy üzletének a megépítése, és országszerte folyamatosan építi az új üzleteket.

Azok, amelyek tényleg veszteséges működésű üzletek (mert nincs elg vásárlója), azok meg a törvényi szándék nélkül is bezárnak, és elmennek az országból. 2 nagy bútoráruház is a gazdasági válság + Orbán-kormány alatti elszegényedés miatt bekövetkezett vásárlócsökkenés miatt elment Magyarországról, és bezárta az összes itteni áruházát.

a keresztényeket bántani tilos 2014.12.15. 05:24:34

@Nzoltan: Ez egy népszerű ostobaság, hogy a profit visszautazik a "luxemburgi anyacéghez". Nem megy az sehova. Itt marad az országban, abból épülnek újjá a boltok, és abból fejlesztik az infrastruktúrát.

Egyébként nem feleltél a kérdésemre, de nem baj...

lavór 2014.12.15. 06:16:40

@Szabványok:

Szóval, semmi keresnivalód egy nagykereskedelmi áruházban... De ...
Szereztél innen-onnan egy Metro-kártyát. így rögtön úgy gondolod, hogy a rohadt kereskedők nyerészkednek rajtad, így neked jogodban áll megtenni ezt a sunnyogó lépést. Elárulom, a Metro is keres rajtad. Ez a magyar valóság sajnos, mindenben nem ebben az egy kérdésben, sunnyognak, ügyeskednek az emberek, mert az jár nekik. Ha kiderül, még fel is háborodnak, kikérik maguknak, hogy ők aztán nem... dehogy, csak azt tették, amihez joguk van.
Tehát: ügyeskedsz.
A minőségi kifogásaid is csak addig igazak, míg kihasználod a kártya nyújtotta előnyöket (pár százalék egy termék esetén), amikor ugyanazzal az áruval találkozol a sarki kispiszkosban, máris a "szar" jelzőt dobod rá. Néha nézz tükörbe...

Na, lö pá!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.15. 11:10:49

@a keresztényeket bántani tilos:

Es azért nincs teljesen így. A tulajdonos bizonyára szeretne nyereséget látni a befektetései után, vagy ha nem ő, akkor a részvényesek. Szóval a hálózat kiépülése és a befektetések megtérülése után szerintem némi profit is vándorol az anyacégekhez.

a keresztényeket bántani tilos 2014.12.15. 12:14:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy a CBA esetében is. Az teljesen irreleváns, hogy a Lázár testvérek, vagy Hans Jürgen megy nyaralni a Bahamákra szerintem mint cégtulajdonos, ez a "multik kitalicskázzák az országból a pénzt" akkora ökörség, hogy arra szó nincs, mert közben fizetik az iparűzési adót, foglalkoztatottaik után fizetik az SZJA-t és még kitudja mennyi bérköltséget termelő adót, ráadásul olyan mennyiségben, amit a kisboltok soha nem tudnának kitermelni. El kéne fogadni végre, hogy az államnak a multi jelenléte jó, mert fizetőképes, a kisbolt meg egy apró szellő meglendíti, és tönkremehet. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a kkv rossz dolog, fejlett országban a kkv szektor erősítése is fontos, de nem a multik javára, mert az csak kommunista demagógia, de hatásosnak semmiképpen sem az.

fehérfarkas 2014.12.15. 12:16:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

És akkor mi van? A kereskedelem évezredek óta erről szól. És megnyugtatlak: a CBA vezetőinek is jut a számláira a CBA Lengyelországban nyitott üzleteinek nyereségéből.

Te talán úgyfektetnél be valahova, hogy az ne legyen nyereséges? Vagy, ha nyereséges, akkor neked abból egy fillér se jusson?
Nem csoda, hogy itt tart ez az ország 2014-ben, és a 20 évvel ezelőtt csóró ázsiai országok is elszáguldanak mellettünk. Ugyanis mi sajnos még mindig a Rákosi-korszak piacellenes, kapitalizmus ellenes, gazdaságelennes kommunizmusa mentalitásában élünk. És sajnos a blogolók többségének a kommentjei pont ezt bizonyítják. Lassan már tényleg csak Észak-Korea marad az egyetlene egy hozzánk hasonló országnak.
Szomorú, hogy 24 évvel a szocializmus megbuktatása, a rendszervltás után egyre nagyobb ütemben zárkózunk fel Észak-Koreához.

Éljen Orbán, Matolcsy és Lázár - jó sokáig, kenyéren és vizen :D :D :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.15. 14:13:30

@a keresztényeket bántani tilos:

Hol állítottam, hogy a CBA vagy egyéb magyar tulajdonú cég esetében nem így történik? Avagy a kommentemben hol jeleztem, hogy külföldi tulajdonú cégre gondolok?

@fehérfarkas:

"És megnyugtatlak: a CBA vezetőinek is jut a számláira a CBA Lengyelországban nyitott üzleteinek nyereségéből."

És akkor mi van?

"Te talán úgyfektetnél be valahova, hogy az ne legyen nyereséges? Vagy, ha nyereséges, akkor neked abból egy fillér se jusson?"

Hol írtam ilyet, te szerencsétlen?

a keresztényeket bántani tilos 2014.12.15. 14:18:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A "talicskában hordja ki az extraprofitot a külföldi multi, mert külföldi" című threadre feleltél, egyértelműnek tűnt, hogy annak érdekében próbálsz érvelni, hogy külföldi rossz, magyar istencsászár jó.

fehérfarkas 2014.12.15. 15:53:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Lehet, hog félreértettelek, de a hozzászólásod alapján a multik és a profit ellenesnek tüntél.
Én 5 évig dolgoztam a kereskedelemben (de utána is volt kapcsolatom eme területtel), van egy logisztikai végzettségem (a 3 végzettségem közül az egyik), és saját szememmel láttam a thesszalóniki, kairói és isztambuli nagy piacok napi működését, a többi általam említettről pedig számos anyagot olvastam.
Ezen kívül a kereskedelem kialakulása az ókortól napjainkig hobbi szinten is foglalkoztat. Így egy kicsit látom a történelmi összfüggést azon civilizációk között, amelyek a kereskedelmet segítették, és amelyek ezt gátolták.
A kereskedelmet lehet gátolni idológiai okok miatt, de lehet azért is, hogy egy bizonyos oligarcha tegye rá a kezét, és a riválisokat/konkurenciát kiszorítsa. Az Orbán-kormány sajátossága, hogy mindkét okot tapasztalni lehet nála: ideológiailag a multi/külföldi ellenesség + a saját versenyképtelen oligarchiái érdekében a riválisok/konkurencia törvényi korlátozása.

fehérfarkas 2014.12.15. 15:57:32

@fehérfarkas:
És még annyit ehhez: Magyarországon egy Tesco vagy Auchan hatalmas nagy méretűnek tűnik - de pont ezért említettem a kairói, damaszkuszi, teheráni, tabrizi, isztambuli, aleppói, thesszalóniki piacokat/bazárokat, hogy azokhoz képest a hipermarketek eltörpülnek, és csupán egy sarki kisboltnak tűnnek.

Ráadásul a CBA vezetése is nyugodtan építhetne hipermarketeket, ha akarna befektetni több milliárd forintot egy ilyen megépítésébe (a 2. legnagyobb árbevételű áruházlánc az országban). Ja, hogy a CBA vezetése inkább offshore számlákra menekíti ki a profitot, és nem forgatja vissza - és inkább törvényben (politikai kapcsolatoknak köszönhetően) korlátozná a konkurenciát. Ezt hívják maffiaállamnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.15. 18:40:53

@fehérfarkas:

Nagyon félreértettél. Sem a multik, sem a profit ellen nem vagyok, ahogy hülye sem vagyok. A kereskedelemnek az emberi civiláció fejlődésében betöltött óriási jelentőségével is tisztában vagyok. Fogalmam sincs, hogyan juthattál ilyen következtetésre ebből: "A tulajdonos bizonyára szeretne nyereséget látni a befektetései után, vagy ha nem ő, akkor a részvényesek. Szóval a hálózat kiépülése és a befektetések megtérülése után szerintem némi profit is vándorol az anyacégekhez."

Más kérdés, hogy amennyire lehet, minden szereplő azonos és egyenlő szabályok szerint adózzon, de erre nem a haveri kört előnyben részesítő, a többieket meg diszkrimináló, és egyébként is eléggé kérdéses törvények (vasárnapi zárva tartás, élelmiszer-felügyeleti díj ugyancsak diszkriminatív és brutális adóterhe) a megoldás.

Sőt az sem dobogtatja meg büszke honleányi szívemet, ha a profitból nem a Tesco, hanem a CBA tulajdonosai utaznak nyaralni. :)

fehérfarkas 2014.12.15. 19:27:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ezek szerint félreértettelek. Mea culpa :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.15. 20:27:01

@gyongyi70:

Érzésem szerint túlságosan fekete-fehérben gondolkodsz

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.12.18. 16:53:49

Bolgáriában pont fordítva van: a hét minden napján zárva vannak a 199 négyzetméternél kisebb üzletek, kivéve a vasárnapot, amikor is csak ezek lehetnek nyitva, de csak 8:00 és 12:30, valamint 11:55 és 18:00 között.

A jogszabály azonban nyitva hagyott egy kiskaput: amennyiben a tulajdonos igazolja, hogy az alkalmazottját a minimálbér felének a kétszeresére jelenti be és 3 évre visszamenőleg igazolja, hogy minden járulékot időben és maradéktalanul megfizetett, abban az esetben hosszabbított nyitva tartás mellett vasárnap is üzemelhetnek.

Szóval mindent meg lehet oldani, Orbánék igenis jó irányba mozdultak a jogszabály megalkotásakor.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.08. 14:02:47

@ccactus: "Tapasztalataimról pedig hetente beszámolok majd itt a blogon egy "Hipermarketek nélkül fogok élni" című posztsorozat keretein belül."
süti beállítások módosítása