Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A kutya ugat, a karaván halad!!!

2015. május 31. - Nívó blog

Nem lett igazuk azoknak, akik az elmúlt öt évben folyamatosan azt szajkózták, hogy az Orbán-kormány a szakadék felé vezeti az országot.

Mostanában sok szó éri a ház elejét törzsolvasóink részéről blogunk inaktivitása miatt. Igazuk van, hiszen az utóbbi hónapokban valóban kevés új posztunk született, sokan talán már el is felejtettek minket annak ellenére, hogy blogunk már a 3 millió letöltésen is túl van. Ennek ellenére nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a kommentelés a mai napig aktív nálunk, így akár napi témák megvitatása is továbbra is is lehetséges nálunk.

Mi az oka az inaktivitásnak részünkről? Egyrészt a krónikus időhiány, úgy tűnik, hogy a válság végérvényesen véget ért a mi civil szakmánk területén is, másfelől viszont igen erős politikai uborkaszezon hónapjait éljük. A gazdaság gyors ütemben nő, a bérek és nyugdíjak vásárlóértéke nő, a munkanélküliség és a szegénység csökken, mindeközben pedig az állami pénzügyek is rendben vannak, az államadósság csökken, a költségvetés egyensúlyban van, az alapkamat és az állampapír hozamok mélyponton vannak.

akkor_jarunk_jo_uton.jpg

A csendes gyarapodás, lassú felemelkedés korszakát éljük. Az ellenzéknek is olyan kardinális problémái vannak mostanság leginkább, mint hogy stadionok épülnek az országban, túl sok a közmunkás, avagy többet kellene költeni az adófizetők pénzéből oktatásra és egészségügyre, illetve azt is kritikaként hozzák fel sokan, hogy a magyarok élnek a 2011 óta élő lehetőséggel, vagyis az egész EU-n belüli szabad munkavállalás jogával.

Magyarán szólva a kutya ugat, a karaván halad. Nincs nagyon mit hozzátenni, az elmúlt években írtunk már a növekvő foglalkoztatottságról, a növekvő gazdaságról, a növekvő bérekből, a csökkenő GDP arányos államadósságról, a csökkenő szegénységről, tehát az összes fontos dologról. Nincs miről írni, mert ezek a mutatók azóta is szépen javulnak.

Míg a 2010 és 2013 közötti időszak a valóban nagy átalakítások, a drasztikus (mondhatni unartodox) lépések időszaka volt a gazdaságban és a társadalomban egyaránt, addig az utóbbi két évben, és előreláthatólag az előttünk álló időszakban is nyugodtabb vizeken halad a "gyorsnaszád". A gazdaság napról napra többet termel, így pedig napról napra nő a közös állami költségvetés mozgástere. Ez a többlet mozgástér pedig alapja a folyamatos lassú építkezésnek: egy kis béremelés itt, egy kis építkezés ott, egy kis fejlesztés amott, vagy éppen egy kis SZJA csökkentés imitt.

A napi, sokszor kisstílű politikai vitákba persze bele lehetne állni, de ennek nem sok értelmét látjuk 3 évvel a választások előtt. Ezek csupán arra jók, hogy eltereljék a témát a fent már említett fontos, a háttérben csendben folyamatosan javuló témákról (gazdaság, munkanélküliség... stb).

Mert mi voltak a legfőbb témák az utóbbi időben? Internetadó, Vida Ildikó, Orbán vejének üzletei, bevándorlók meg más effélék. Rugózni sokat lehet rajtuk, kiválóan alkalmasak ezek a témák arra is, hogy az embereket joggal felháborítsák, kiválóan alkalmasak ezek a témák arra, hogy egyesek politikai haszonszerzés reményében magasba röppentsék ezeket az ügyeket. A Nívó blog ezeket a témákat unalmasnak, sehová sem vezetőnek tartja. Nem nagyon van rajtuk mit megvitatni blogunk szlogenje szerint. E témák arra is alkalmatlanok, hogy felkarolásával egyik vagy másik politikai csoportosulás megerősödjön, esetleg esélyessé váljon a következő választáson való győzelemre, de ugyanígy nem ezek azok a témák, amelyek megbuktathatják a Fidesz-kormányt.

Mert a fontos témák a gazdasági helyzet, a foglalkoztatottság, a bérek, a nyugdíjak, az adósság, illetve ezek dinamikája. Ezek a dolgok pedig jó irányba mennek, így ami manapság politika címszóval fut az országban, azt mi csak politikai pótcselekvésnek tartjuk. Az ellenzék hivatalból mindent kritizál, mindent elutasít, sokszor alternatíva felmutatása nélkül, a kormány pedig hivatalból optimista, sikerpropagandát folytat. Mindennek a színvonala Nívó alatti, értelmiségi ember ezekbe a témákba nem bonyolódik bele, parttalan vitákban, fölösleges adok-kapokban nem vesz részt.

Szó esett itt a hozzászólásokban az elmúlt napokban a blog hazugságairól is. Hogyan derült ki erről meg arról a témáról, hogy mekkorát hazudtunk benne. Nos, mi azt gondoljuk, hogy azoknak (a hangos kisebbségnek) nem volt igaza, akik immár öt éve azt mondják, hogy a szakadék, a fal, vagy éppen az összeomlás felé rohan az országunk. Ezzel szemben mi mindvégig azt a meggyőződésünket hangoztattuk, hogy az Orbán-kormány sokszor kemény és meredek intézkedéseinek előbb-vagy utóbb meglesz az eredménye. Természetesen senki sem tévedhetetlen, senki nem rendelkezik a bölcsek kövével, mindenki hibázhat, minden döntésnél van jobb, minden döntést, elhatározást lehetett volna még jobban végrehajtani, mint ahogy sikerült. De a végeredmény mégiscsak az, hogy nem lefelé zuhanunk a szakadékba, hanem előbb kikászálódtunk onnan, azóta pedig az irány egyértelműen felfelé. Pezsgőt bontani persze nem lehet. Az élet nem olyan mint egy hegy, amelynek egyszer felérünk a tetejére, és akkor mindenki boldog. Az élet hegyét folyamatosan mászni kell, és mégsem érünk soha a tetejére, mert mindig van feljebb. Legalábbis ma ilyen a világrend. Gazdasági növekedés nélkül nincs élet. Persze lehetne arról elmélkedni, hogy miért van ez így, de az már filozófiai kérdés, ami pedig egy másik blog terepe.

Ez a mi "ötévértékelőnk". Persze mindig vannak/lesznek, akik vitatják a folyamatokat. Ha más érvük nincs, hát akkor azt mondják utolsó mentsvárként, hogy nem igazak a statisztikák. Mit lehet ilyenkor mondani? Csupán ennyit: A kutya ugat, a karaván halad! Hazudnak a statisztikák? Hazudott a blogunk? Várjunk még egy hónapot, várjunk még egy negyedévet! Majd meglátjuk, mi történik. Meglátjuk, hogy a szakadékba zuhanunk-e, vagy felfelé haladunk-e. Legkésőbb a 2018-as választáson kiderül, ki hogy érzi, zuhan-e, avagy gyarapodik, fejlődik-e. Persze vannak, akik szerint a választások eredménye sem mérvadó, hiszen az emberek birkák, csak az állami média agymosása miatt hiszik azt, hogy jobban élnek, miközben valójában rosszabbul. Ezzel végképp nem lehet mit kezdeni. Mi továbbra is azt valljuk: Vitassuk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr307507152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.26. 20:01:43

@anonymand:

Ja, és a GDP növekedési tippem lemaradt: Szerintem EU átlag fölött lesz a növekedésünk, az irányt tekintve tehát felzárkózásban. És szerinted? :))

anonymand 2015.10.30. 11:54:34

@ccactus:

Nos, igen.
OECD.
Aki hivatkozási forrás, ha téged igazol valamiben, és aki elavult adatokkal dolgozik, mint azt jól tudjuk, amikor számodra kedvezőtlen adatokat közöl.
Ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes...
Ja! A GDP növekedési adat.
Ne az Uniós átlagot nézd, hanem a régióst.
Persze tisztában vagyok azzal, hogy viszonyítási alap a 28 ország átlaga, de azért mégis.
Azt valahogy elfelejted egyébként megemlíteni, hogy a választási költségvetésnek köszönhető rekord teljesítményünk már-már az idő homályába vész, és a GDP növekedésünk több prognózis szerint is az általam tartósnak kívánt minimum 2,5% alá tendál.
De, majd meglátjuk...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.30. 21:30:59

@anonymand:

Elavult az, amikor valaki jelen időben csökkenést mond valamire a tavalyi számokra hivatkozva, jelen időben, miközben az idei évi adatok növekedést mutatnak.

"Ne az Uniós átlagot nézd, hanem a régióst."

Mondja az, aki uniótól, régiótól függetlenül 2,5%-ot vár el. Amit nem mellesleg 2013 vége óta negyedévről negyedévre felülteljesít a gazdaság.

"Azt valahogy elfelejted egyébként megemlíteni, hogy a választási költségvetésnek köszönhető rekord teljesítményünk"

Választási költségvetés az, amikor a büdzsé hiánya elszáll a választások előtti költekezések miatt. Lásd 2006.

anonymand 2015.11.02. 05:54:56

@ccactus:

"Elavult az, amikor valaki jelen időben csökkenést mond valamire a tavalyi számokra hivatkozva, jelen időben, miközben az idei évi adatok növekedést mutatnak." - te álomvilágban élsz?
Növekedést?
Ébredj már fel!
"Marad a lassuló növekedés, mert szűkültek a kiviteli lehetőségek, kevés az üzleti beruházás, és visszaestek a fejlesztési célú uniós források - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel. A GKI kitart amellett a korábbi előrejelzése mellett, hogy a GDP a tavalyi 3,6 százalék után az idén várhatóan 2,7 százalékkal, jövőre viszont már csak 2 százalék körül fog bővülni."
index.hu/gazdasag/2015/11/02/lassul_a_kivitel_nonek_a_politikai_kockazatok/
Avagy értsük úgy, hogy a "negatív növekedés is növekedés"? - hogy egy méltán klasszikus parlamentit idézzek.
Már megint a védhetetlent próbálod körömszakadtig igazolni.
Növekedés? Ja! A 3,6% ról 2,7%-ra.
Unortodox logika szerint.

"Választási költségvetés az, amikor a" kormány kiszórja a zúniós pénzeket, hogy látványos gazdasági növekedésre hivatkozhasson.
Akkor sem hitted, hogy visszaesés lesz, most sem.
Ölég ha kimész a KSH honlapjára, oszt van ott egy grafikon a GDP-ről. Ott is látható a(negatív) növekedés.
Jóindulatú vagyok (a szokástól eltérően), és iróniának ftekintem bejegyzésed.
Jó vicc volt, ha-ha-ha. :)))

anonymand 2015.11.02. 06:49:27

@ccactus:

"Mondja az, aki uniótól, régiótól függetlenül 2,5%-ot vár el. Amit nem mellesleg 2013 vége óta negyedévről negyedévre felülteljesít a gazdaság." - várt(!) el.
Akkor, amikor.
Akkor, az akkori körülmények között, stabil minimumként jelöltem meg.
Talán nem is olyan rosszul, mint azt beállítani próbálod.
Sebaj!
Most meg, többek véleménye szerint konvergálunk a 2%, azaz két százalék fele.
A GKI-t már volt szerencsém idézni.
Akkor most mástól:
"Magyarország 2016-ra irányzott 2,2 százalékos GDP növekedése mellett Románia 3,3 százalékkal számolhat, Lengyelország 3,4 százalékkal, Csehország 2,6, Szlovákia 3,4, Bulgária pedig 1,3 százalékkal növekedhet."
m.privatbankar.hu/cikk/itt-a-friss-itelet-magyarorszagrol-hamarosan-allva-hagynak-minket-a-versenytarsak-280851
És akkor még egyszer a GKI.
www.gki.hu/language/hu/friss-elorejelzeseink/
Ajánlom becses figyelmedbe a lapon jobb oldalon megjelenő "kedvcsinálót".
"Előrejelzés
2015-re és 2016-ra

2015 2016
GDP 2,7% 2,0%
Ipari termelés 6,5% 5,0%
Beruházás 0% -5,0%
Bruttó kereset 3,5% 3,2%
Infláció 0% 2,0%"
Na ez az, amin nincs kedvem mosolyogni.

anonymand 2015.11.02. 07:20:05

@ccactus:

Olyan rohadtul rendes vagyok, hogy elmentem és kerestem egy másik forrást.
Pénzügykutató.
Nur für dich:
"2. A MAGYAR GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE
2.1. A GDP-növekedés alakulása
2015-ben lassul a bruttó hazai termék termelésének üteme, ellentétben az unió és ezen belül
az átalakuló országok, közvetlen versenytársaink növekedési trendjével. A várhatóan 2,9
százalékos GDP-többlettel az idén utolérjük a válság előtti (2008. évi) szintet, azt, amit az
unió és a visegrádi országok már korábban elértek, illetve túlszárnyaltak. A lassulást az
állótőke-felhalmozás dinamikájának az uniós források apadása miatt bekövetkezett zuhanása
okozza. A hazai fogyasztás azonban határozottan élénkül, amit a túltervezett inflációnak és a
hozzáigazított jövedelem-kiáramlásnak köszönhető reáljövedelem-többlet, valamint a bankok
„elszámoltatása” hatására javuló költekezési képesség tesz lehetővé. A növekedést a
fogyasztás mellett a kedvező külső konjunktúrához kapcsolódó nettó export fűti. Növekedésünk
erősen extenzív jellegű, mivel a GDP-többlet zöme a kiterjedtebb foglalkoztatásból ered.
2016-ban a világgazdaság és Európa növekedésének gyorsulásával szemben nálunk
folytatódik a GDP-termelés lassulása. A kedvező külső konjunktúra hatása ugyanis nem tudja
túlkompenzálni a beruházások visszaeséséből eredő növekedési veszteséget. A háztartások
fogyasztása továbbra is bővül, de az előző évinél alacsonyabb ütemben. Az alátervezett
inflációhoz igazított jövedelem-kiáramlás és a szociális célra fordított összegek nominális
megvágása miatt a háztartások reáljövedelme csökken, ám a fogyasztóképességüket javítja a
bankok „elszámoltatásából” eredő többlet-költekezési lehetőség. Az előrejelzésünk szerinti
2,4 százalékos éves GDP-bővülésnek lefelé mutató kockázatai vannak: a külső konjunktúra
megtörése, az uniós források igénybevételi lehetőségének vártnál nagyobb beszűkülése,
valamint a Volkswagen-botránynak a magyar járműipari és exportteljesítményre gyakorolt,
ma még felmérhetetlen hatása egyaránt mérsékelheti a növekedést.
3
2.2. A növekedés forrásai
(Beruházások) 2015-ben megtört a beruházások 2013 óta felfelé ívelő trendje. A dinamika
határozott csökkenését a versenyszféra fejlesztéseinek mérséklődése idézte elő. Az első félévi
növekményt kizárólag az uniós források fokozott felhasználása okozta, ám a beruházási ráta
így is soha nem látott mélységbe, 13,5 százalékra esett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás rátája
is 20 százalék alá süllyedt, ami még a 2008-2009-es válságévekénél is alacsonyabb. Míg
2014-ben a pénzügyi szektor kivételével mindenütt nőttek a beruházások, 2015 első felében a
19 ágazatból 13-ban csökkentek, köztük a korábban zászlóshajónak tekintett
feldolgozóiparban. A gép- és berendezés jellegű beruházások stagnáltak, ami szintén rontja a
magyar gazdaság versenyképességét. A második félévben az uniós források erőteljesebb
felhasználása és a kedvező külső konjunktúra hatására már javulást várunk. Az előbbi a
szállítás, raktározás, víz-, hulladékgazdálkodás, és az energiaszektor, valamint a közigazgatás
és az oktatás terén növelheti a fejlesztés ütemét, az utóbbi a feldolgozóipari törést simíthatja
ki. A kiadott lakásépítési engedélyek alapján az ingatlanügyletekben is élénkülés
prognosztizálható. Éves szinten a beruházások 3 százalékkal bővülhetnek, ami alig a harmada
az előző évinek, a környező országok dinamikájával összevetve pedig versenyképességünk
szempontjából kifejezetten kedvezőtlen.
2016-ban lezárulnak a 2007-2013. évi uniós költségvetési ciklusban elérhető
forráscsapok, az új ciklus folyósításai pedig még csak gyéren csordogálnak. A 2016-os
költségvetés szerint az államháztartás konszolidált kiadásai körében a felhalmozási kiadások
23 százalékkal, ezen belül a beruházásokra fordítottak 14 százalékkal esnek a 2015-ös
előirányzatokhoz képest. Noha az MNB növekedési hitelprogramja várhatóan folytatódik, és
javul a vállalkozások hitelfelvevő képessége, a továbbra is kiszámíthatatlan kormányzati
politika visszatartja a cégeket a hosszabb távra szóló kötelezettségvállalásoktól. A nagy
exportorientált cégek – főleg a járműiparban és beszállítói körükben, valamint a
gyógyszeriparban – ugyanakkor a külső konjunktúrához kapcsolódóan kapacitásaik bővítésére
törekednek, ezért várhatóan nem csökkennek két százaléknál nagyobb mértékben 2016-ban a
beruházások. A jövő évi visszaeséssel megtörik az állóeszköz-fejlesztések 2013 óta növekvő
trendje, és a beruházások szintje ismét a válság előtti alá süllyed."
penzugykutato.hu/sites/default/files/Penzugykutato_Prognozis_2015%20szept_Sajtotaj.pdf
Lenne a minket érintő lényeg.
Persze mindentől függetlenül te merjél nagyot álmodni.
Csak nehogy csalódással ébredj...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.03. 11:48:47

@ccactus: Azt mondtad par eve, a felsooktatasbol jo ha kivonul az allam (helyette a fociban kell szerepet vallalnia). Nezd milyen szep eredmenyeket sikerult felmutatni:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nagy_bajba_kerult_magyarorszag_ket_oldalrol_zarul_a_csapda.605377.html
Egyre tobb szo esik a munkaerohianyrol ma Magyarorszagon. Szerinted is a felsooktatas szetverese erre a megfelo valasz kaktusz? Akkor, amikor szakkepzett emberekbol egyre nagyobb a hiany, teljesen logikus lepes a tanulashoz/kepzeshez jutast minnel jobban megneheziteni, a szinvonalat csokkenteni, az egyetemeket szetverni, oktatasra egyre kevesebbet kolteni. (Itt bukik meg az erved is (miszerint az allam csak fejlesztesre adjon penzt), mert egyertelmiu, h az oktatas FEJLESZTESERE oriasi szukseg volna) Csak, hozzavetolegesen, kb mennyivel magasabb GDP-t lehetne elerni, ha 20000 programozoval tobb dolgozna (egy programozo kb havi 1 millio forintnyi GDP-t termel, vagyis csak ez a tetel meglatszani a GDP-ben), nem lennenek ures mernok allasok stb, stb. Ekkor lenne realis a felzarkozashoz szukseges GDP bovules, de itt is szepen tetten erheto, hogy miert is 1-2,2.5% a magyar potencialis novekedes. Dehat, lesznek szep stadionok, es mi annak orulunk! Meg, h kaktusz eladta a lelket, ha volt egyaltalon neki ilyen! Engedd meg, h gratulaljak amugy, ugy latszik ebben a temaban is sikerult szepen felsulj, mint szinte mindegyikben! Persze ez teged nem zavar, hiszen megvan meg a zsiros allami allas :DDD

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.11.09. 20:44:48

@Tyson925:

"Azt mondtad par eve..."

Pár éve? Hogy emlékszel! :) Démonaiddal hadakozol már megint.

anonymand 2015.11.10. 07:01:48

@ccactus:

"Azt mondtad par eve..." - igen, azt mondtad pár éve.
Azt, hogy a felsőoktatásba nem koll többletforrás, sőt!
Mert majd így lesznek jók.
Azt mondtad, hogy a fociba köll a többletforrás.
Mert majd így lesznek jók.
Ezen lehet mosolyogni, a villamos alól kitekintő magabiztossággal.
Még hogy Tyson925 a "démonaival hadakozik"?
Én ajánlanám inkább, hogy egynémely témában végezz egy kis revíziót, és indíts egy (szokás szerint) félbemaradó sorozatot, hogy te (a Nívó blog) miben tévedtél.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.11. 10:41:56

@ccactus: Meselj kaktusz, meselj! Tan nem te voltal, aki amiatt kardoskodott, hogy ki kell vonuljon az allam a felsooktatasbol? Tan tagadod kaktusz?
Gyorben es Vacon magas szinvonalon mukodo gimnaziumokat alakitanak at szakiskolakka. Az egesz oktatasi rendszer szepen lepesrol lepesre verik szet kaktusz. Miert nem irsz egy jo kis bejegyzest a gimnaziumi oktatas feleslegessegerol? :DDD Erettsegi, ugyan mar!

anonymand 2015.11.13. 18:17:13

@ccactus:

Kérlek szépen, értelmezd nekem (a tudatlannak és folyvást tévedőnek), hogyan is kőne értelmeznem a megadott linken az ábrát, ami a GDP növekedést fösti le!
www.portfolio.hu/gazdasag/egyetlen_abra_ami_rengeteget_elarul_a_magyar_gazdasagrol.222499.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Segítségedet előre is hálatelt szívvel köszönöm.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.13. 19:12:40

@anonymand: a csucs nem pont a valasztasokra esik?

anonymand 2015.11.14. 02:59:33

@Tyson925:

Nékem is úgy tűnik.
Csak a blog egyik kedves szerzője próbálta kétségbe vonni megjegyzéseimet arról, hogy választási gazdaságpolitika eredménye volt anno a kiugró eredmény és a trend rövid idő után fordul.
Nem oly rég még vigyorogva arra is rákérdezett valahol, hogy "az irány jó-e?".
Jó.
Jó erősen irányul lefele.
Vigasztaljon az a tudat, hogy azt viszont pontosan megmondta: érik a felminősítésünk.
Ne akarjál már a kákán is csomót keresni... :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.11.15. 22:43:44

@anonymand: @Tyson925:

ÉS MEGVAAAAAN!!!

Francba most a tizedszázalékokkal! Megvan!!!

anonymand 2015.11.16. 02:03:42

@ccactus:

Örülök, hogy megvan!
Tehát te is látod a trendet.
Örülök, hogy örülsz neki.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.24. 23:18:31

@ccactus: mit talaltal meg kaktusz? A palinkas uveget?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.24. 23:24:06

@ccactus: NEzd mit talaltam kaktusz:

"Az oktatáson spórol leginkább a költségvetés"

"A megtakarítások szerkezete viszont aggodalommal tölti el a szakértőket, ugyanis éppen ott sikerült spórolni, ahol nem szabadott volna. A szociális kiadások mellett az elmúlt öt évben az oktatási költések csökkentek. Utóbbi a GDP közel 5 százalékáról 3,6-re esett, és a kormány tervei szerint 2020-ra az oktatási kiadások alig érik el a 3 százalékot. Ezt leginkább a csökkenő születésszámmal szokták magyarázni, ám a gyermekek száma nem esett vissza annyira, mint ahogy a kiadásokat csökkentették. Különösen kedvezőtlen, hogy a felsőoktatásra már csak a GDP 0,6 százalékát költik a korábbi 1 helyett. Ez nem meglepő viszont annak tükrében, hogy a felsőoktatásban részt vevő tanulók száma a válság előtti 400 ezer közeléből 300 ezerre csökkent.
Az egészségügyi kiadásokon is sikerült faragni, ez azonban nem tartható fenn hosszú távon. Az elöregedés miatt a kormány is azzal számol, hogy hosszú távon az egészségügyi kiadásokat emelni kell. Arra ugyanakkor nem kell számítani, hogy hirtelen sokat fordítanának erre, különösen, hogy a következő években várhatóan még csökkenni fog a GDP-arányos költés. Az elöregedés a nyugellátásra is hatással lesz. Persze egy kis megszorítás még belefér előtte: a tavalyi 9 százalék után 2020-ra már a GDP 8 százalékát sem fogja kitenni az öregségi és a korhatár előtti nyugdíj."

Na, meselj ki kuzd a demonkkal kaktusz? Mi lesz a valasz? H Gyurcsany rombolta le az utobbi 5 evben a felsooktatast? Jah, 2014 -es valasztasok elott irtal valamit, hogy majd az uj kormany nagy oktatasi reformba kezd. Meslj mar kaktusz azzal mi lesz? Kivonnak minden penzt es ennyi, ez a "reform" szerinted? Csak kerdem...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.24. 23:31:26

@ccactus: Te, kaktusz, van neked egy abrad, miszerint huj de jot nottek a berek 2010 utan, ugye emlekszel. Buszke is vagy ra, meg minden. Hasonlitsuk csak ossze a regioval ezt a dolgot:

"A gazdasági válság 2008-as kezdete óta a magyar minimálbér bruttó értéken 47 százalékkal nőtt, de ez csak 22 százalékos nettó növekedés. Ez azt jelenti, mintha minden évben 2,9 százalékkal emelkedett volna a minimálbér. Érdemes megnézni a környező országokat, ahol teljesen más dinamikával változtak a kötelező legkisebb bérek is. Ugyanezen időszak alatt Románia évi 9 százalékot, Szlovákia 4,9 százalékot, Lengyelország 6,2 százalékot, Bulgária 8,2 százalékot emelt átlagosan. Egyedül Csehország teljesített rosszabbul a maga 2,3 százalékával.

Az állami bérpolitika álságossága abban is tetten érhető, hogy míg a legkisebb keresetek alig nőttek a gazdasági válság kezdete óta, az átlagkeresetek ugyanezen időszakban már évi 3,9 százalékkal nőttek - állapították meg a kutatók."

Ordas nagy hazugsag volt ez is kaktusz, az egesz regio lehagyott... De neked sikerult ezt is "sikerkent" eladni. Engedd meg h gratulaljak!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.24. 23:33:26

@ccactus: Ha mar megvan. Az megvan, h Magyarorszagon a pedagogusoknak nem adnak fizetest, kaktusz? Gondolom neked utal rendszeresen az allam, ezert jol el vagy.

Nezzuk csak:

"Alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés, nincs tekintettel a gyerekekre, van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést - derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének fórumán hétvégén elhangzott felszólalásokból. A szervezet ezeket összegezve levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.
Vasárnap volt a magyar közoktatás napja, ez alkalomból a Pedagógusok Szakszervezete a hétvégén fórumot tartott, amelyen lehetőséget adott a tanároknak, hogy elmondják a véleményüket a köznevelés állapotáról, így például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról, az új alaptantervről, a munkafeltételekről és a munkaszervezésről - olvasható az Inforadio.hu-n.

Kapcsolódó cikkek
Újabb állami szupercéget hoznak létre
Nem lesz több ingyenpénz - Döntött a kormány
Tovább barkácsolnak a házi pálinkafőzés szabályain
OECD: még mindig kevés a magyar diplomás
Kormánytanácsadók lennének a Matolcsy-diákok
Nyoma veszett 20 millió forintnak - anyagi ellehetetlenítéstől tartanak az érdekképviseletek
A felszólalók közül többen beszéltek arról, hogy a tanárok túlterheltek, kimerültek és félnek a totális ellenőrzéstől, amelynek része a tanfelügyeleti rendszer, a központosított kinevezések és az etikai kódex - idézte fel az elhangzottakat Galló Istvánné, a szervezet elnöke. "Nagyon magasak az óraszámok, nagyon leterheltek a kollégáink, mindehhez a tárgyi feltételeket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem biztosítja."

A szakszervezet elnöke hozzátette, az elhangzottakat összefoglalva levélben fordulnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és a választól függően döntenek majd a további lépésekről. "Mi azt akartuk, hogy az osztálytermi pedagógusok mondják el a problémáikat, mert a szakmai szervezetek, a szakszervezetek vezetői ezt már sokszor, sokféleképpen jelezték, de hallják meg a döntéshozók, hogy a tanteremben lévő pedagógusnak ez a baja, amikor mi mondjuk, az ő véleményüket tolmácsoljuk.

Galló Istvánné szerint tarthatatlan, hogy az óraadó tanárok bérét többhónapos késéssel fizetik ki és a kötelezően előírt utazási térítéseket sem fizetik rendszeresen. A szakszervezet elnöke megismételte azt a korábbi felvetésüket, hogy a pedagógiai asszisztensek, az iskolatitkárok, a dadák bérének emelését szorgalmazták. "Az oktató-nevelő munkát segítő kollégák bérhelyzete, amely 2008 óta nem változott, minimálbérért vagy bérminimumért dolgoznak havonta. Elfogadhatatlan!"

A szakszervezet ma elküldi a levelet a miniszterelnöknek."

Termeszetesen, szerinted ez is rendben van. Mint ahogy az is, ahogy szetvertek az egesz oktatasi rendszert. Alsotol, a felsooktatasig, irtal is rola sokat... 21. szazadban focira van szukseg szerited is, nem versenykepes tudasra, igaz kaktusz?

anonymand 2015.11.25. 03:35:32

@Tyson925:

Számon kérő soraid indulatról árulkodnak.
"21. szazadban focira van szukseg szerited is, nem versenykepes tudasra, igaz kaktusz?" - példának okáért.
Pedig elég lenne, ha vennéd a fáradságot és utánanéznél, hogyan is alakultak a nézőszámok az utóbbi 5, azaz öt évben, dacára annak, hogy alig-alig épül új stadion, a régieket pedig ki tudja, felújítják-é?

Be kőne látnod, hogy mindig is a Nívó blognak, illetve a szerzőinek volt igaza.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.25. 13:27:27

@ccactus: Nezd mar kaktusz, mekkora sikert talaltam!

"A KSH nemzeti számlái szerint a külföldről kapott munkajövedelmek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami 43 milliárd forinttal meghaladja a 2013-ast, és 236 milliárddal több, mint a 2012-es - írja a Világgazdaság.

A 900 milliárd forintos hazautalás azt jelenti, hogy átlagosan 200-250 ezer forintot tesznek félre havonta a külföldön dolgozó magyarok, feltételezve, hogy 300-400 ezren küldenek pénzt. Ez viszont kissé magas összegnek tűnik, ez alapján akár azt is gondolhatjuk, hogy ennél is többen lehetnek a külföldön munkát vállaló magyarok - jegyzi meg a lap.

Az elmúlt öt évben százezrek hagyták el az országot átmenetileg vagy végleg. A legtöbben Nyugat-Európában próbáltak szerencsét, akik ha nem is tudtak elhelyezkedni saját szakmájukban, úgy is magasabb életszínvonalon élnek. Eközben Magyarországon már több iparágban munkaerőhiány van."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.26. 11:58:29

@ccactus: Nezd kaktusz, talaltam egy ujabb oriasi sikert!!!

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/ijeszto_szamok_verzik_a_magyar_oktatas.3.223037.html

"Kevesen végeznek felsőoktatási képzést, sőt, doktori címet nálunk szereznek a legkevesebben. Valószínűleg mindez összefüggésben van azzal, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb az egy tanulóra jutó éves kiadás és a vizsgált időszakban nálunk csökkent a legdrasztikusabban az oktatásra fordított állami kiadások aránya. A tanárok pedig továbbra is alulfizetettek és egyre idősebbek."

Mindekozben, csak 20.000 informatikus hianyzik! Ugye szerinted is tovabbi forraskivonas szukseges a felsooktatasbol? Ha eladnak az ELTE epuletet, lehetne egy tok fasza stadiont epiteni a befolyt penzbol, nem gondolod?
Tenyleg kaktusz, hol a beigert oktatasi reform? Nagy volt a szad korabban...

anonymand 2015.11.26. 16:08:52

@Tyson925:

Borúlátó vagy kedves Tyson925.
"Masszív, közel hatszázoldalas kézikönyvben szedte össze az OECD az összes dolgot, amit tudni kell az oktatásról a fejlett világ országaiban. Amit ebből Magyarországról megtudhatunk, az nagyjából mind arra utal, hogy leszakadóban van, elavult és úgy általában, a kor igényeinek nem tud megfelelni az oktatási rendszerünk. "
444.hu/2015/11/26/a-kormany-totalis-oktataspolitikai-csodje-rajzolodik-ki
Pesszimista szemléletednek az az oka, hogy nemveszed figyelembe:
1. "az OECD elevult adatokkal dolgozik" (copyright by ccactus)
2 az elmúlt öt évben mennyivel több pénz jutott a felsőoktatásba (akadémiák, amit az OECD figyelmen kívül hagy), mint a zemútnyócévben

anonymand 2015.11.27. 08:14:39

@ccactus:

A kutya ugat, a karaván halad...

"Magyarország 2008–2010 között reálértéken csökkentek az oktatási intézményekre fordított állami kiadások (az általános iskolától a felsőfokú oktatásig terjedően), rajtunk kívül még öt ilyen OECD ország volt a 34-ből. A 11 százalékos magyarországi csökkenés az egyik legmagasabb mértékű volt; ezzel a kiadások a GDP százalékában is ténylegesen csökkentek. Magyarországon 2010–2012 között további 13 százalékkal csökkentek a kiadások. Ez így összesen csaknem 25 százalékos csökkenést jelent."
index.hu/chart/2015/11/27/egyre_kevesebbet_koltunk_oktatasra/

"Nem lett igazuk azoknak, akik az elmúlt öt évben folyamatosan azt szajkózták, hogy az Orbán-kormány a szakadék felé vezeti az országot." - helyzetértékelésetek, mint mindig, tökéletes!

anonymand 2015.11.27. 09:19:45

@ccactus:

A kutya ugat...

"A napilap a német és a brit statisztikai hivatal tavaly év végi adataira hivatkozva közölte: Németországban 2012 és 2014 között a kereső tevékenységet végző regisztrált magyarok száma csaknem 70 százalékkal nőtt."
propeller.hu/nagyvilag/3174145-meg-tobb-magyar-menekul-kulfoldre

...a (teherhordó) karaván meg halad.
Kifele az országból.

anonymand 2015.11.30. 09:22:48

@ccactus:

"ÉS MEGVAAAAAN!!!
Francba most a tizedszázalékokkal! Megvan!!!" - a kis öröm is öröm.

"A GKI előrejelzése szerint a magyar gazdaság a tavalyi, átmenetileg gyors növekedés után idén lassuló pályára került, az első negyedévi 3,5 százalékos növekedést a második negyedévben 2,7 százalékos, a harmadik negyedévben 2,3 százalékos ütem követte, a következő negyedévekben pedig már csak 2 százalék körüli bővülés várható.

Beruházás nélkül nem megy
A gazdaságkutató kifejti: az Európai Bizottság friss őszi prognózisában tavaszi előrejelzésénél kissé alacsonyabb - de a GKI előrejelzésénél valamivel magasabb -, 2015-re 2,9, jövőre 2,2 százalékos növekedési ütemet valószínűsít.
A bizottság értékelése szerint a magyar növekedés túlságosan szorosan kapcsolódik az EU-forrásokhoz.
Mivel a forrásbeáramlásban "apály" várható, így 2016 végéig a nettó exportnak és a fogyasztásnak lesz köszönhető a növekedés.
Ugyanakkor a beruházások - az idén várható stagnálás után - jövőre minden bizonnyal visszaesnek. " - ez is megvan?

"A bizottság értékelése szerint a magyar növekedés túlságosan szorosan kapcsolódik az EU-forrásokhoz." - az is megvan, hogy magyarra fordítva a GDP növekedésben saját erő nem volt?
A francba most a tizedszázalékokkal...
Megvan?

anonymand 2015.12.04. 09:09:53

'A kutya ugat, a karaván halad!'

"Talicskával viszik külföldre a megtakarításaikat a magyarok"
"A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint gyorsan növekszik a külföldön, betétben tartott pénz mennyisége, nyáron már meghaladta "a 670 milliárd forintot," írja a Világgazdaság. Az előző évihez képest 13,3 százalékkal nőtt az összeg, négy év alatt pedig megduplázódott. 2010-ben még az összes pénzügyi eszköz egy százalékát tették ki ezek a megtakarítások, mára ez 1,7%.
A Világgazdaság szerint három oka lehet a növekedésnek:
- a lakosság bizalma megrendült a hazai rendszerben,
- csökkennek a lakossági betéti kamatok,
- egyre többen dolgoznak külföldön."

Irány?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.12.05. 19:29:07

@anonymand: @Tyson925:

:)))) Nem a trend van meg, és nem is a pálinkásüveg. :))))
A magyar-norvég visszavágó után írtam a kommentet. Annak örültem, hogy megvertük a norvégokat, és kijutottunk az EB-re.

Nem mellesleg 4 milliárd Ft-ot kaptunk ezért. Vissza is jött egy stadion ára. :))))

anonymand 2015.12.06. 04:40:28

@ccactus:

Végre egy csöpp vidámság! :)))
Persze minden örömben akad egy kis üröm.
Is.
Néked nem ártott volna meglelni a trendet (bár sok örömre nem ad okot), magamnak pedig a pálinka hiánya okoz, már-már agykárosodással járó problémát.

Nem mellesleg, nem lehetne még nehány meccset megnyerni?
Csak azért, hogy a befolyó összegből esetleg jutna az eleddig kifizetetlen pedagógusbérekre, netán az egészségügyi szakdolgozóknak is jutna, és végül, de nem utolsó sorban a Századvég is régen kapott már milliárdos nagyságrendű megrendeléseket.
Mosolyognék, de úgy is tudod, hogy nem lenne őszinte.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.12.06. 21:46:51

@anonymand:

Igen, én is tapasztaltam, hogy nem mindenki örül őszintén a kijutásnak.

anonymand 2015.12.06. 22:10:13

@ccactus:

Már megérte stadionokat (templomokat) építeni, felújítani (az imáknak több köszönhető, mint a játéktudásnak)...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.12.07. 11:25:59

@ccactus: KAPTUNK? Nezem a bankszamlamat kaktusz, nekem nem utaltak semmit a kijutasert. Hogy van ez? Ki kapta? TI? Mert akkor mar ertem am, hogy miert is a nagy focirajongas! Meselj kaktusz, te mennyit kapsz, hogy a magyar focit told?
Vagy te most te azt unnepled, a sok botlabu kapot egy rahedli penzt? Ezzel tamasztod ala a tobb szaz milliardos stadion epites programot? Hetvegen 12.000 voltak focimeccsen. Amivel csak az a baj, h kezilabda meccsen valszeg tobben voltak, stadionepitesi program nelkul. Hat nem erdekes, koma?

Kicsit vicces a nagy focirajongasod kaktusz, figyelembeveve, hogy szamos alkalommal prezentaltad mar itt a forumon, hogy pontosan SEMMIT nem tudsz a magyar valogatott multjarol a jatekot se nagyon erted (jatekosokat meg se emlitsuk), a jelenevel meg csak azert foglalkozol, mert ezt kaptad utasitasba. Amiert ahogy irtad, csurran cseppen is neked valami...

Arrol meselj mar, h amikor kijonnek most evvegen, hogy melyik egyeremunk, milyen helyezest ert el vilagban, annak miert nem orulsz annyira? Cccc kaktusz, kaktusz...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.12.07. 11:30:16

@anonymand: www.napi.hu/magyar_vallalatok/meghokkento_ugyek_derultek_ki_a_bedolt_buda-cashnel.607012.html

Emlekszunk ugye, hogy kaktusz koma, nagy-nagy arccal kijelentette, h igenis butasag volt karogni, hogy ki kell vinni az orszagbol a megtakaritasokat. Nezzuk ezt a tortenetet. A buda-cash csalt, amit evekig nem vett eszre a felugyelet -> nyilvan keves embert fizettek le ezert, persze felelos nincs, hogyan lehet, h a felugyelet aszisztalt a lopashoz. Majd kirendel az allam a csodbiztost, es az allampapir eltunik az ugyfel szamlajarol. Nyom nelkul. Vajon a kedves ugyfelnek a kaktusz meg tudna magyarazni, h igenis, jo helyen van/volt a penze Magyarorszagon? :D
Es szep lassan jon majd a negativ realkamat idoszaka is az allampapirokra! Az milyen szep lesz.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.12.08. 22:36:58

@anonymand: Azert az komoly, hogy kaktusz elvtars "kereszteny, demokrata" "kormanyanak" elsoszamu fotanacsadoja, hogy megfazott! 4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Tmrclx54--/c_limit,w_1160/6nUrSWGmrTNqCG62a.gif
Azert, wazzeg, h van az a penz, amiert kaktusz drogosokat tol a az orszag elere... az szint. Nagyon komoly szint.

anonymand 2015.12.08. 22:53:54

@Tyson925:

Nem vagy te egy kicsit rosszindulatú?
Influenzája miatt szipog, gondolom.
Meg nem tellett neki a védőoltásra, amit én már ingyen kapok a korom miatt.
Ha nem kaptam volna, lehet én kerülök lencsevégre Ibizán öngyógyítás közben.
Azt azért inkább szeretném tudni, hogy Rétvári milyen tudatmódosítót kap.
Igen komoly cucc lehet...

anonymand 2015.12.09. 05:49:44

@ccactus:

Ismét egy példa, hogy nem mindenki olyan optimista a jövőt illetően (pl. GDP növekedés), mint te.

"Évről évre lassulni fog a magyar gazdaság növekedése, megszorításokra előre láthatólag nem lesz szükség - derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest előrejelzéséből. Összeírták, milyen kockázatoktól kell tartanunk a következő években. A legfurább, hogy valami nem stimmel a foglalkoztatottsági adatokkal.

KFIB-előrejelzés
2 százalék alá lassul a gazdasági növekedés

A 2014-es gazdasági növekedést támogató egyedi tényezők fokozatos kifutásával a GDP bővülésének üteme 2015-re 2,9 százalékra, majd a következő években 2 százalék alá mérséklődik a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) előrejelzése szerint."
privatbankar.hu/makro/milyen-veszelyek-fenyegetik-a-magyar-gazdasagot-valami-nem-stimmel-288274

Most illene részletezned, hogy miért is ekézted azokat, akik már anno felhívták a figyelmedet, hogy egyedi hatásnak köszönhető "Európa rekorder gazdasági növekedésünk".
Hogy miként is állunk azzal a nékem sokszor felhánytorgatott minimum 2,5% stabil növekedést elváró véleményemmel?
Persze ráérsz akkor, ha eufóriád a kijutás okán kissé alábbhagyott...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.12.09. 09:53:03

@anonymand: A kerdes az, vajon hany dontes szuletett influenzasan? Kaktusz a nagy "Kereszteny demokrata" es drogosoknak tolja a szekeret...

anonymand 2015.12.09. 14:37:17

@Tyson925:

Én azt hiszem, hogy minden döntésük kómában születik.
És nálam ez nem számít enyhítő körülménynek!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.12.09. 22:09:12

@Tyson925:

"@anonymand: Emlekszunk ugye, hogy kaktusz koma, nagy-nagy arccal kijelentette, h..."

Nem emlékszik! Kedves démonokkal hadakozó!

"Rekordközelnyi kincstárjegyet vásároltak be a magyarok
Közel 100 milliárd forinttal emelkedett novemberben a lakossági állampapírok állománya. Ezzel a forintban kibocsátott lakossági állampapírok teljes mennyisége csaknem 3337 milliárd forint. Az euróban denominált államkötvénnyel, a PEMÁK-kal együtt a teljes mennyiség közel 4197 milliárd forint"

Tájszon, tájszon!!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.12.09. 22:15:32

@anonymand:

"Ismét egy példa, hogy nem mindenki olyan optimista a jövőt illetően (pl. GDP növekedés), mint te.
KFIB-előrejelzés
2 százalék alá lassul a gazdasági növekedés"

Ismét. Példa.
Ezt mondta a KFI 2014. február 14-én: "2% lehet a gazdasági növekedés 2014-ben, 2015-ben viszont visszaeshet 1% alá."
Aztán mi lett belőle? 2014-ben 3,7%, idén pedig 3%.
Ismét. Példa.

"Maximális felülsúlyozásra javasolja a magyar kötvényeket a Morgan Stanley."
"Magyarország továbbra is egyre javuló pályán jár" - Morgan Stanley
"A környező országokon belül Lengyelországot visszaemelték piaci súlyozásúra, Románia kapcsán viszont pesszimista a Morgan Stanley, alulsúlyozásra javasolja a román eszközöket, mivel szerintük megnövekedtek a költségvetési és a politikai kockázatok. " - Magyarország pedig maximális felülsúlyozáson.

Ismét. Példa.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.12.09. 22:22:26

@anonymand:

Ismét. Példa.
"Ismét egy példa, hogy nem mindenki olyan optimista a jövőt illetően (pl. GDP növekedés), mint te."

Mint. Én.

"A hazai makrogazdasági adatok széles körben jelentkező javulását mára már szinte minden elemzés megerősíti."
www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag_objektiven_jobban_all_mint_szubjektiven.4.223824.html
Ismét. Példa. Mint. Én.

"Történelmi csúcson az ipari termelés."
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ipe/ipe1510.html
"10,1%-kal nőtt az ipari termelés októberben"
Ismét. Példa. Mint. Én.

Ja, bocsánat. Ez KSH tényadat, nem KFI előrejelzés. Úgy tűnik a KFI-vel szemben nem vagy annyira kritikus mint a KSH-val.

Mint. Te.

Tovább csökken a szegénység.
kep.cdn.index.hu/1/0/1051/10511/105117/10511703_fa3929deb466c3b2ae9565d00dd055e3_wm.png

Irány? Mint. Te.

anonymand 2015.12.10. 06:34:18

@ccactus:

Megértelek, hidd el.

Hátulról, ha nem vagyok sikeres, kezdhessem előröl.
"Tovább csökken a szegénység." - ami még a te diagramod szerint is mintha kissé növekedett volna.
Tovább-á, a KSH pontosságára már hoztam példát, meg egyébként is, a szegénység másik poszt témája, ahol is az MTA-Tárki, és a KSH közötti ellentmondásról polemizálhatunk ugyan, de felesleges.
Az újfajta módszertan bevezetésével nincs összehasonlítási alap (almát a körtével már ugyan ne hasonlítsuk össze), szerintem jogos némi várakozás annak eldöntéséhez, hogy milyen is a trend.

""Történelmi csúcson az ipari termelés."" - kissé hasonlít 2014-es örömödhöz: ""Történelmi csúcson az ipari termelés.""
Jó a hír, igen.
De!
Már akkor sem óhajtottad elfogadni, hogy az egyszeri hatás (választási gazdaságpolitika) következménye.
Most kissé hasonló helyzetben vagyunk.
Van egy kiugró teljesítmény (aminek mindenki örülhet), de borzasztó tévedés azt hinni, hogy ez marad, netán javul.
Az MNB-re szívesen szoktál hivatkozni (kicsit objektívebb szerintem is mint a KSH).
Nos, akkor most sem ártana a jelentésüket megtekintened (Növekedési jelentés 2015).
Beruházásokat pl.
Idézek:
"További problémát jelent, hogy a kkv-szektor beruházásait hitelkínálati korlátok is gátolják (3-15.b ábra). 2013 során fordulat következett be a regionális szinten is alacsonynak mondható beruházási aktivitásban, amelyben érdemi szerepe volt a kormányzati beruházások 2011 és 2015 között tapasztalható, a GDP közel 2 százalékát kitevő növekedésének, melyet jórészt az intenzívebbé váló Európai Uniós forrásfelhasználás magyaráz." - nem jut eszedbe semmi ezt olvasván?
(olyan részletekkel már ne is foglalkozz, hogy az állami beruházások dominálnak, a magánberuházások a béka segge alatt, hogy az állami beruházások természetüknél fogva nem munkahelyteremtőek, stb.).

Nem kívánom porrá zúzni optimizmusodat.
"Érik Magyarország felminősítése", írtad nem is olyan régen. :)))
Töretlen optimizmussal most is hivatkozol (mert hivatkozni anno is tudtál): "A hazai makrogazdasági adatok széles körben jelentkező javulását mára már szinte minden elemzés megerősíti."
És jövőbe vetett hitedet nem ingatja meg sem a "szinte" szócska, sem az, hogy a megítélés soha nem mentes a szubjektív elemektől.
Hajrá te, hajrá KSH, hajrá Máriaországamutyisztán!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.12.10. 07:34:58

@ccactus: nyomod a drogot te is kaktusz? :DDD Sok lesz a demon... :DDD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.12.10. 12:44:46

@ccactus: Tehat azt akarod mondani, hogy a devizahitelek is nagyon jo termekek voltak, par ezer milliard ertekben vettek fel abbol is a haztartasok! Okos egy ervelesed van kaktusz, ismet felsultel. Ez az elso alkalom? Nem, bar ha egy drogos utasitasait kell kovetned, mar nem is fura.
Esetleg meselj mar kaktusz koma, mennyi penz egett el a buda-cash, questor, stb stb-nel? 2-300 milliard? Mit mondasz a karosultaknak? :DDD Ekizzenek tobbet? :DDD

anonymand 2015.12.11. 08:49:52

@ccactus:

Értelek.
A karaván halad.
Szerinted jó úton.
Hogy ne strapáld magad, ide másolok egy nyúlfarknyi cikket:
"Magyarország kapta a legnagyobb összegű uniós támogatást a lakosságához képest a régióban, ám a GDP növekedése mégis elmaradt a szomszédai teljesítményétől. Ennek egyik oka az állami szinten szervezett korrupció, illetve az a törekvés, hogy lehetőleg az utolsó fillérig elköltse az ország az uniós támogatásokat. Ez jórészt sikerült is, ám nagy árat kellett ezért fizetni: a hatékonyságot – mondta a Népszavának Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke"
"Gyakorlatilag egyáltalán nem korszerűsítették 2007-2013. közötti uniós pénzügyi ciklusban a több mint 8 ezer milliárd forintos forrásból az állami nagy struktúrákat, az egészségügyet, az oktatást, az államigazgatást, a közösségi közlekedést. Gyakran fölösleges státusz beruházásokra, vagy olyan infrastrukturális beruházásokra ment el a pénz, amelyek adott pillanatban ugyan növelték a társadalmi terméket, de elkészültük után a fenntartásul viszi a pénzt. Molnár László, a GKI vezérigazgatója lapunknak megjegyezte, a 2014-2020. közötti időszakban a kormányzati propagandával szemben az egyes támogatási borítékokban nem a 60, hanem jó esetben a 40 százaléka juthat gazdaságfejlesztésre, de ennek is csak kis része javítja majd a hatékonyságot, versenyképességet."
nepszava.hu/cikk/1079281-gki-hanyatlik-a-gazdasag/

..."ám a GDP növekedése mégis elmaradt a szomszédai teljesítményétől. " - szabvány válaszod ilyenkor: de az uniós átlag...
És szívesen megfeledkezel a mondat első részéről: "Magyarország kapta a legnagyobb összegű uniós támogatást a lakosságához képest a régióban"...

"Gyakran fölösleges státusz beruházásokra, vagy olyan infrastrukturális beruházásokra ment el a pénz, amelyek adott pillanatban ugyan növelték a társadalmi terméket, de elkészültük után a fenntartásul viszi a pénzt." - amikor itteni vitapartnereid állították, s próbáltak szembesíteni a tényekkel, lepergett.
Most elfogadod észérv gyanánt?

anonymand 2015.12.11. 08:57:04

@ccactus:

"A magyar gazdaság az átmeneti tényezőkön alapuló, 2014. évi gyors növekedés után idén – a GKI előrejelzésének megfelelően - lassuló pályára került, az I. negyedévi 3,5%-os növekedést a II. negyedévben 2,7%-os, a III. negyedévben 2,4%-os ütem követte. A következő negyedévekben pedig inkább csak 2% körüli bővülés várható. A GKI az idén a GDP 2,7%-os, jövőre 2,3% körüli emelkedésére számít. A beruházások az idei stagnálás után jövőre visszaesnek (-5%), a fogyasztás viszont GDP-hez közeli – az idén attól kissé elmaradó, jövőre azt valamivel meghaladó – 2,5% körüli ütemben bővül. Az exporttöbblet 2015-ben látványosan, 2016-ban lassabban emelkedik."
infovilag.hu/hir-33699-elorejelzes_2015_16_ra_kiszamithatatlan_.html

..."átmeneti tényezőkön alapuló, 2014. évi gyors növekedés"... - nekem, nekünk nem hitted el.
Most már képes vagy-é elfogadni?
Mondjuk a tények alapján.
..."lassuló pályára került, az I. negyedévi 3,5%-os növekedést a II. negyedévben 2,7%-os, a III. negyedévben 2,4%-os ütem követte. "
Elrebeghetnél egy halk bocsit!

"A beruházások az idei stagnálás után jövőre visszaesnek (-5%), "... - már a stagnálás is alacsony szinten következett be.
Ha a prognózis téved és továbbra is "csak" marad a beruházási ráta, az számodra mit jelent?
Tudom, azt, hogy mi, a kutyák ugatunk...

anonymand 2015.12.11. 10:01:51

Prognózisokat emlegettem, elfelejtve azt, hogy mindig csak azokat köll figyelembe venni, amelyek pozitívumokat prezentálnak.
Most akkor egy nem előrejelzés, hanem hír a való világból:
"Összeomlott a sertéspiac, zuhannak az árak!"

"Néhány hete még 370 forint volt a legjobb minőségű élő sertés kilója után fizetett felvásárlási ár, most viszont már nincs 310 forint. A gyengébb/zsírosabb disznóért 280-290 forintot adnak a vevők. Mindez azt jelenti, hogy a termelők vesztesége minden egyes eladott sertés után tovább hízik, egyre kilátástalanabb a helyzetük. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint miközben Horváth István sertésstratégiáért felelős kormánybiztos 15-20%-os állománybővülést emleget, a stratégia sikeréről beszél, termelők tömegei jutottak el arra a pontra, hogy befejezik a termelést, abbahagyják a - sok esetben évtizedek óta folytatott - sertéstartást.

Miért is folytatnák? Az árak öt éves mélypontra zuhantak, a feldolgozók sorra zárnak be és a leszállított sertéseket nem fizetik ki, egyre nehezebb eladni a kemény munkával felnevelt állatokat, ráadásul a fogadkozások ellenére az adminisztrációs terheik is tovább nőttek. Ráadásul a földtörvény előírásai miatt sokan elveszítik a takarmánytermő területeiket és a keletkezett trágya elhelyezése is egyre nagyobb problémát okoz. A nagy létszámú állatot tartó gazdaságoktól a területalapú támogatásaik jelentős részét is megvonták és gyakorlatilag a vidékfejlesztési támogatásokból is kizárja őket a kormány. Vagyis miközben a kormány 2020-ra 6 millió sertést vizionál Magyarországra (a dupláját a jelenlegi állománynak), sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyek éppen azokat lehetetlenítik el, akik a hazai sertésállomány 75%-át tartják. Nélkülük nemhogy 6 millió, de 3 millió sertés sem lesz Magyarországon – állítja a MOSZ. "
www.szabadfold.hu/gazdanet/osszeomlott_a_sertespiac
Elnézést, hogy hosszan idéztem, de indokolt volt.
A MOSz is kutya?

anonymand 2015.12.13. 17:22:18

@ccactus:

Valami borzasztóan elromolhatott, olyan intézkedést jelentettek be, ami még nekem is tetszik.
"Hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken" - egészen el vagyok keseredve. :))

anonymand 2015.12.17. 05:44:54

@ccactus:

Hadd, csaholjak má egy kicsit!

"A költségvetés jelen állás szerint is úgy fest, hogy idén újra csökken az oktatásra fordított pénz mennyisége, bár erre vonatkozó részletes adatok egyelőre nincsenek. Erre utalhat azonban például az, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került szakképzőkben gyakorlatilag megszűnésre ítélték a gimnáziumi osztályokat. Vagy hogy a pedagógusok béremelését visszafogták." - tudjuk, a karaván halad.
Sokadszor kérdezem, hogy szerinted jó irányba?

Amúgy a forrás:
eduline.hu/felnottkepzes/2015/12/17/Ennyit_kolt_az_allam_az_oktatasra_Y2L8Y8#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_12_17

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.27. 13:10:40

@ccactus:

index.hu/gazdasag/2016/01/27/magyarorszag_meg_jobban_teljesit_a_korrupcioban/

"Magyarország tavaly 51 pontot ért el, amivel a vizsgált 168 országból az 50. legkorruptabb.
Ezzel Magyarország 3 helyet rontott a 2014-es helyéhez képest. Összehasonlításban ez azt jelenti, hogy az EU-ban csak négy, a kelet-európai uniós országok közül pedig csak kettő - Románia és Bulgária - számít korruptabbnak, mint Magyarország. "

Gondolom erre is van magyarazatod. :D

Kaktusz koma, NEKED jol megy a szeker...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.01.27. 22:59:45

@Tyson925:

Ez a Transparency International felmérés? Valamit félreérthettél, vagy a cikk, amit olvastál erről félreértelmezte a jelentést. Magyarország a 168 vizsgált országból nem az 50. legkorruptabb, hanem a 118-adik!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.28. 00:55:12

@ccactus: Te tenyleg tudsz meg mindig lejjebb sulyedni.
Szoval meselj mar kaktusz, hogy lehet az, hogy az EU-ban csak négy, a kelet-európai uniós országok közül pedig csak kettő - Románia és Bulgária - számít korruptabbnak, mint Magyarország.

Na, errol ertekezzel legy oly kedves! Hova halad, es micsoda?

Tudod, EU, 28 orszag, ebbol 4 orszag korruptabb. A tobbiben jobb a helyzet mint nalunk. Es jonehany eve a megvalto fidesz kormanyoz. Tessen ertekezni, hogy akkor, hogy is van ez. Meg mi, hogy merre, halad.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.28. 00:58:24

@ccactus: "Az elmúlt 5 évben 635 fővel csökkent a 3–6 évesek száma a városban. Ezzel egyébként országosan a középmezőnybe tartozunk: a nagyvárosok többségében rosszabb a helyzet. Az utóbbi 3 évben országosan 19 ezer 100 fővel csökkent az óvodáskorúak száma.

Ebben a három évben Szegeden 361-gyel lettek kevesebben. Közülük 70 gyerek egyébként családjával együtt külföldre költözött – ez három teljes óvodai csoport létszámának felel meg.

– A tendencia egyértelmű, és mivel a 3 év alatti gyerekek száma is csökken, látható, hogy folytatódni is fog. Éppen ezért hozzá kellett nyúlni a jelenlegi óvodai struktúrához – magyarázta Kardos János, a Humán Közszolgálati Iroda Művelődési Osztályának vezetője, miért terjeszt be a februári közgyűlés elé óvodabezárásokról szóló javaslatot."

Eves szinten 70 gyerek kulfoldre, egyetlen varosbol...
Halad a mi is kaktusz? Errol mit fogsz osszehazudni?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.01.28. 08:04:53

1700 péz volt a kibaszott tüdőszűrés!
6 vizitdíjból már kijönne!

anonymand 2016.01.28. 08:09:10

@ccactus:

Igazad van!
Légy büszke!
Máriaországamutyisztán jobban teljesít!
Alig estünk vissza.
A kutya ugat...
A 47. helyről az 50.-re ha a legkevésbé korruptak felől vizsgáljuk.
Tedeum, térdre, imához.
Annak ellenére, hogy egyes dolgokat nem is vizsgáltak.

Egy vélemény (nem biztos, hogy tetszik neked, és egészen biztos, hogy nem értesz egyet vele):
"Hangsúlyozta, hogy Magyarország hosszú évek óta lejtmenetben van a listán. Amíg a kétezres évek elején az évente ismétlődő jelentés alapján a régióban csupán Észtország volt kevésbé korrupt, ma már az alsó negyedben helyezkedik el az ország. Az Európai Unióban csak Bulgária, Görögország, Olaszország és Románia kapott rosszabb minősítést Magyarországnál.

A régióban Észtország bizonyult a legkevésbé korruptnak (70). Sorrendben Lengyelország (62), Litvánia (61), Szlovénia (60), Csehország (56), Lettország (55) követi.

Úgy vélekedett, hogy a korrupciós szint szorosan összefügg egy-egy ország versenyképességével.

A Világgazdasági fórum éves jelentései szerint, 2001-ben Magyarország a 28. legversenyképesebb állam volt a világon, 2015-re visszaesett a 63. helyre. 2006 óta még a régiós átlagtól is egyre inkább elmarad az ország - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A továbbiakban a jelentés megállapítja - folytatta Martin József Péter -, hogy Magyarországon rendszerszintű és sokszor legalizálttá vált a korrupció, vagyis olyan jogszabályok születnek, amelyek jogszerűvé teszik a korrupciót."
proaktivdirekt.com/magazin/cikk/transparency-international-magyarorszag-50-a-korrupcios-listan?utm_source=hrkrs&utm_medium=cpc&utm_campaign=proaktiv
...a karaván halad.

Hogy legyen egy kis hab a tortán:
"Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója arról szólt, hogy eközben az állam által "foglyul ejtett" intézmények, mint a rendőrség és az ügyészség, folyamatosan a korrupció csökkenéséről számolnak be.

Ugyanakkor például szóba sem kerül annak vizsgálata, hogy Paks 2 kapcsán 10-12 milliárd eurónyi közpénzt kíván elkölteni az állam, vagy a Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forinttal támogat alapítványokat - mondta.

Szintén nem vizsgálja senki, hogy található-e összefüggés az egyes vállalatok által juttatott sporttámogatások és az adott cég közbeszerzési sikerei között. A takarékszövetkezeti szektor, a dohánykereskedelem átalakítása, a termőföld és a kaszinóügy a példái a legalizált korrupciónak - mondta Ligeti Miklós."
Forrás: ua.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.01.29. 16:58:15

@Tyson925:

Az az igazság, hogy túltoltad a biciklit. Miért kellett tényszerű adatokban ferdíteni, dezinformálni? Magyarország a 168 országból a 118-adik helyen áll, és nem az 50-ediken a korrupciós listán. Hol van az a kis "bocsika, benéztem"? De cinkosod itt a többi ellenzéki kommentelő is, akik mind átsiklanak efelett.

Igazad lenne sok dologban, de sajnos "az indulataid elhomályosítják az elmédet".

anonymand 2016.01.30. 03:58:26

@ccactus:

Dezinformáció kezdete.
Páratlan objektivitásod az, ami miatt szeretek idejárni.

"De cinkosod itt a többi ellenzéki kommentelő is, akik mind átsiklanak efelett." vs "anonymand 2016.01.28. 08:09:10
@ccactus:

Igazad van!
Légy büszke!
Máriaországamutyisztán jobban teljesít!
Alig estünk vissza.
A kutya ugat...
A 47. helyről az 50.-re ha a legkevésbé korruptak felől vizsgáljuk.
Tedeum, térdre, imához.
Annak ellenére, hogy egyes dolgokat nem is vizsgáltak."
Mivel szívedhez közelebb áll, ha az előrelépés oldaláról vizsgáljuk a dolgokat, cinkosság ide, cinkosság oda, Máriaországamutyisztán jobban teljesít, hiszen egy év alatt három hellyel került előbbre.
Nem a 121. legkorruptabb ország a világon, hanem 118,
Ezzel a nem túl gyors tempóval 39 év múlva világelsők lehetünk.
Dezinformáció vége.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.01.31. 18:00:05

@anonymand: @ccactus: Igen, kaktusz, annyi, hogy merrol nezzuk a listat. Nincs itt semmi dezinfomracio. Csurod csavarod a dolgokat, a kerdesre meg nem valaszoltal! Van egy aranyos hangfelvetel is, ahol az intezmenyes korrupciorol beszelnek a kedves fideszes honatyak, arrol miert nem ertekezel kaktusz?
Jut, eszembe, nem te voltal pont az, aki behazudta, hogy 300 milliardot kolt az allam felsooktatasra? Aztan kozben annak toredeket... Es hat sorolhatna meg itt az ember azt a sok hazugsagot amit itt osszehordtal.
Jut eszembe, hol az oktatasi reform kaktusz? Valasztasok utanra igerted, jovoheten pedig valoszinuleg jon az ujabb tuntetes. Az OECD orszagok kozt a magyar tanarok keresnek a legrosszabbul. Lehetne meg sorolni...

anonymand 2016.02.01. 04:16:03

@ccactus:

Oly rég volt már...
"ccactus · http://nivo.blog.hu/"

""A hazai makrogazdasági adatok széles körben jelentkező javulását mára már szinte minden elemzés megerősíti."
www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag_objektiven_jobban_all_mint_szubjektiven.4.223824.html
...
"Történelmi csúcson az ipari termelés."
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ipe/ipe1510.html
"10,1%-kal nőtt az ipari termelés októberben"
...
Ja, bocsánat. Ez KSH tényadat, nem KFI előrejelzés. Úgy tűnik a KFI-vel szemben nem vagy annyira kritikus mint a KSH-val."

Mindig is kényes voltál, hogy friss információkalapján ítélj.
Nos, akkor egy kis friss:
"A GKI MTI-hez eljuttatott előrejelzése szerint a magyar gazdaság fejlődése sokéves gyengélkedés után 2014-ben a második leggyorsabb volt az EU-ban. Tavaly is átlag feletti növekedést sikerült elérni, ez azonban a lassulás miatt már elmaradt a régiós versenytársak többségének eredményétől, idén pedig tovább nyílik az olló: 11 ország közül a magyarnál várhatóan csak a horvát, a bolgár és a szlovén dinamika lesz alacsonyabb."
Múló dicsőség?
Nem írtak itt arról, hogy szalmaláng jellegűnek tűnik?

"A magyar gazdaság növekedési üteme 2015-ben nagyjából 1 százalékponttal, 2,7-2,8 százalék körülire lassult - közölték." - nofene!
Csak nem a kiszórt Uniós pénzek (tudod, a választási gazdaságpolitika) hatása?

"A GKI elemzése szerint az idén például a visszaeső uniós támogatások és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt, a bővülő fogyasztás ellenére tovább csökken a növekedés lendülete, illetve a bizonytalanabb járműipari konjunktúra miatt is további fékeződés valószínű. "
Ja! De.

"Kedvező, hogy a feldolgozóipar belföldi értékesítése hosszú idő után 2014-ben emelkedni kezdett, és 2015-ben már csak nagyjából 2 százalékponttal maradt el a kivitelétől. Igaz, ebben az autóipar beszállításoknak van döntő szerepe." - a jó hír is hír.

"Tavaly a gabonatermés 16 százalékkal csökkent; ezen belül a kukoricáé 27 százalékkal, ami az előző öt év átlagától 10 százalékkal is elmaradt. A búzatermés viszont mintegy 20 százalékkal meghaladta az előző öt év átlagát."
Ez olyan, mint a törvénykezés.
Salátajellegű.

"Az építőipari termelés 2015 őszén már egyértelműen kisebb volt az egy évvel korábbinál, a szerződésállomány pedig november végén alig több mint fele az egy évvel azelőttinek. Idén a mélyépítő-ipar további visszaesése miatt csak stagnálás körüli helyzet várható." - emlékszöl még?
Indikátor jelleg. Mondtam én, amikor a rövid idő után félbehagyott objektív indexelésedbe bevétettem.

"A kormány által bejelentett lakáspolitikai intézkedések várhatóan csak 2016 közepétől élénkítik a lakásépítést. A kiskereskedelmi forgalom az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal, de októberben már csak 4,1 százalékkal, novemberben 4,8 százalékkal emelkedett. A lassulás feltehetőleg a fehéredési hatás kifutásának következménye, az online pénztárgépek használata 2014 szeptemberétől lett kötelező. Idén 3 százalék körüli forgalombővülés várható." - minden szkepticizmusom ellenére ez azért még nem annyira rossz hír.
Szerintem.

"A hivatalos munkanélküliségi ráta a 2015. negyedik negyedévében 6,2 százalékos volt, 1 százalékponttal kisebb az egy évvel korábbinál. A tényleges munkanélküliség - a közmunkások többségét ideszámítva - 9-10 százalék között valószínűsíthető. Tavaly az első 11 hónapban a költségvetési szektorban 1,7 százalékkal, a legalább ötfős cégeknél 2,8 százalékkal volt magasabb a létszám. Képzett munkaerőben egyre inkább hány van az elemzés szerint." - a külföldön munkát vállalókról ( a roppant objektív KSH szerint nincsenek 200 ezeren) pedig szó se essen.
Kora reggel ennyit tudtam ugatni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.02. 21:10:41

@Tyson925:

"Igen, kaktusz, annyi, hogy merrol nezzuk a listat. Nincs itt semmi dezinfomracio."

Szóval tagadod! Ez elképesztő! Ne mentegesd a menthetetlent. Magarország az 50. legkorruptabb a 168 vizsgált országból. Ezt írtad! Ez neked nem dezinformáció?? Akkor mégis hogy neveznéd?
"Csurod csavarod a dolgokat, a kerdesre meg nem valaszoltal!"
A kérdés az volt, hogy mivel magyarázom ezt a helyezést. Hát azzal, hogy vagy alapvető tévedésben élsz, vagy azzal, hogy dezinformálsz.

"Van egy aranyos hangfelvetel is, ahol az intezmenyes korrupciorol beszelnek a kedves fideszes honatyak, arrol miert nem ertekezel kaktusz?"
Mit értekezzek róla? Nem lehet róla tudni semmi konkrétat. Biztosan emlékszel még a bajai DK-s videóra. De ha mégis igaznak bizonyul, akkor le velük, nekem nem fog fájni cseppet sem!!! Csak tudjunk helyettük jobbat választani a kínálatból...
"Jut, eszembe, nem te voltal pont az, aki behazudta, hogy 300 milliardot kolt az allam felsooktatasra? Aztan kozben annak toredeket... Es hat sorolhatna meg itt az ember azt a sok hazugsagot amit itt osszehordtal."
És ha így volt? Szépen kijavítottatok, linkekkel, forrásokkal. Minden ott van, el lehet olvasni. Hol is?

"Jut eszembe, hol az oktatasi reform kaktusz? Valasztasok utanra igerted, jovoheten pedig valoszinuleg jon az ujabb tuntetes. Az OECD orszagok kozt a magyar tanarok keresnek a legrosszabbul."
Hogyhogy hol van?? Tüntetni pont a reformok ellen szoktak, nemde? Az megvan, hogy a reformok általában népszerűtlenek, ezért szoktak ellene tiltakozni, illetve a ciklus első felében bevezetni? Nem lehet hogy zajlik a reform, csak te nem ilyen reformra gondoltál? Tanári életpálya modell jelentős béremeléssel? Mindennapos testnevelés? Iskolafelújítások? Központosított tanterv? KLIK?
Mesélj tájszon! Te milyen reformot szeretnél?

OECD országok közül a magyar tanárok keresnek a legrosszabbul? Komolyan? Nem csak megint fordítva nézed a listát??

Na itt van. Mindent megválaszoltam. Most te jössz! Mesélj tájszon! Hogy is van az az 50. legkorruptabb helyezés? Hogy is van az az OECD utolsó hely? Csak semmi mellébeszélés! A kérdéseim egyértelműek. Csicseregj, hallgatjuk! Tehát hogy is van az az 50. legkorruptabb hely? Hogy is van az az OECD legrosszabb helyezés?

A Ténytár blogon már megkaptad volna a Pinokkió díjat! Na persze azt csak a kormánypártiaknak osztogatják, az ellenzékiektől a hazugság is jöhet. egymást úgysem korrigálják ki, hanem cinkosul hallgatnak. Ez vagytik ti, tájszon! Gratulálok!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.02. 21:14:10

@anonymand:

Szép gyűjtés. Új információt nem közölsz, de ha a véleményemre vagy kíváncsi, akkor csupa jó hír, nemde? Soha rosszabb hírt, mint hogy lassulva gyorsul a növekedés üteme egyik vagy másik részterületen, miközben a többi komponens meg történelmi csúcson. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.02. 21:19:24

@anonymand:

Külön szívderítő, hogy már a GKI is ilyen optimistává vált. 2014 januárjában 1,2%-os növekedést jósoltak 2014-re, lett belőle 3,8%. 2015 januárjában 1,5%-os növekedést jósoltak 2015-re, lett belőle 3%. Most januárban 2,3%-os növekedést jósoltak 2016-ra, lett belőle.....

Amúgy jó ez a számsor, nem igaz? 2014 és 2015-ben 3% vagy afölött, és még a 2016-os előrejelzésben is pici híján elérik az általad kívánt 2,5%-os minimumszintet.

2017-től pedig újra gyorsulást jósolnak. 2018-ben meg indul az újabb választási gazdaságpotilika, ami a mostani tapasztalatok szerint kitart még 2019-ben is. Elég tartós már? Vagy még mindig kevés? :D:D:D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.02. 21:24:21

@Tyson925:

Jut eszembe! Úgy csinálsz, mintha számítana neked bármit is, hogy ha netán javítunk a korrupciós listán... Akkor meg?
Ha rossz hír, akkor ugat a kutya, ha jól alakul (mint tavaly) akkor keresni kell mást. Végül is rendben van ez, ez az ellenzék dolga. Csak éppen a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Kedves 'tájszon50.legkorruptabbtájszondezinformálótájszon'! :D:D:D

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.02. 21:37:18

@ccactus: Te tenyleg nagyon melyre tudsz sulyedni kaktusz. Rettentesene melyre...
Hadd ajanljam figyelmedbe, hogy amit irtam, es voltal kedves belekotni, az idezojelbe volt, es meg volt adva a forras is... Tehat pofara eses 1.
Masik, az, hogy egy listat lehet ket oldalrol nezni, es te ebbe belekotsz, meg vadaskodsz, azzal csak magadat minosited. 50. helyen allunk vagy sem? Az unio egyik legkorruptabb orszaga vagyunk vagy sem? Az uj felmeres szerint pedig romlik a helyzet, erre mi a magyarazatod? Arra adj magyarazatod, h mi az oka annak, hogy egyik legrosszabb a helyzet az unioban, es ne nyelveszkedj kaktusz. Szeretnel beszelni a problemarol, vagy nyelveszkedni szeretnel? Tipikus modja a terelesnek, nem eloszor csinaltad mar... Igazi "demokrata" stilus. "fidesz demokrata".
2016-van, 2010-ben voltak a valasztasok, es mindenki arrol beszel mennyire intezmenyesult a korrupcio, allami szinten. Mi lesz a valasz, h gyurcsany a hibas? Vagy gagosz?
Arrol miert nem ertekezel, hogy a foldprivatizacio soran a foldek nagyreszet kormanyparti politikusok es ugyvedek nyertek? Valami 20-30% aranyrol beszelnek, annyi kerult a gazdakhoz. Gondolom teged ez sem zavar...

"OECD országok közül a magyar tanárok keresnek a legrosszabbul? Komolyan? Nem csak megint fordítva nézed a listát??"
Par tenyt, ami teged tuti nem zavar, hadd osszak meg veled:
"Az oktatási intézmények egy tanulóra jutó éves kiadása Magyarországon az általános iskolától a felsőfokú oktatásig terjedően az egyik legalacsonyabb az OECD országok viszonylatában (5,5 ezer dollár vs. OECD-átlag 10,2 ezer dollár)"
www.portfolio.hu/img/upload/2015/11/3oktatasraford-20151125.png

Nezd csak meg ezt a "szep" abrat:
infogr.am/tanarok_fizetese_a_vilagon
Hozza, kis magyarazat:
"Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) egy nemrégiben közzétett tanulmánya szerint a tagországok közül Magyarországon keresnek a legkevesebbet a tanárok. A felmérés vásárlóerő-paritáson van számolva, vagyis azt mutatja, hogy a helyi árszínvonalhoz viszonyítva hogyan lehet megélni a fizetésből."

Meseljel mar, mi a velemenyed rola?!
Figyelj az idezojelekre!

"Nem lehet hogy zajlik a reform, csak te nem ilyen reformra gondoltál? Tanári életpálya modell jelentős béremeléssel? Mindennapos testnevelés? Iskolafelújítások? Központosított tanterv? KLIK?"

Olvasd el ezt, tele van csupa sikerrel!
ofi.hu/sites/default/files/attachments/1507326_szerep-_es_funkciovaltasok_a_kozoktatas_vilagaban_beliv.pdf
Egyenesen szegyenteljes az egesz...

"A Ténytár blogon már megkaptad volna a Pinokkió díjat! Na persze azt csak a kormánypártiaknak osztogatják, az ellenzékiektől a hazugság is jöhet. egymást úgysem korrigálják ki, hanem cinkosul hallgatnak. Ez vagytik ti, tájszon! Gratulálok!
"
Mivan kaktusz, tultoltad a bicajt? Vadaskodsz, kerdesekre nem valaszolsz, es szemelyeskedsz! Nyomjad kaktusz, nyomjad! Korrupciobol, csurran cseppen neked is? Inkabb pont illik oda: Korrupciobol, csurran cseppen neked is. Neked jo. A tobbi MAGYAR ember meg TEGED nem erdekel.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.02. 21:40:02

@ccactus: Jol el kened a szart kaktusz. Szoval nincs is itt semmi gond a korrupcioval, igaz? Ird le kaktusz, h nincs gond! Hajra!!!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.02. 21:41:04

@ccactus: "Csak éppen a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát."
Mint minden posztodbol kiderult. Volt olyan egyaltalan, ahol nem derult ki, hogy hazudtal? :DDD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.02. 21:46:12

@ccactus: Tehat ez volt az ominuzus szoveg amibe belekotottel:

"Magyarország tavaly 51 pontot ért el, amivel a vizsgált 168 országból az 50. legkorruptabb.
Ezzel Magyarország 3 helyet rontott a 2014-es helyéhez képest. "

Tehat, van 118 orszag mogottunk, aki korrptabb. Nyilvan a 168. a legkorruptabb. Jaj, nem te voltal, aki szegeny anonymandot tamadtad, hogy nem tudja ertelmezni az olvasottakat.

Na, nekem egy darabig eleg volt beloled.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.02. 23:03:54

@Tyson925:

Talán kérdezzük meg szegény anonymandot, ő hogyan értelmezi ezt a magyarázkodást a helyezésekről. Próbálod elkenni, de ha a 168. a legkorruptabb, és 118 ország van mögöttünk, aki korruptabb nálunk, ahogy most írtad helyesen, akkor egyértelmű, hogy mi nem lehetünk az 50. legkorruptabbak, hiszen 118 ország korruptabb nálunk, hanem csak a 118. legkorruptabb, ahogy ítam már a legelején. Lám megint ilyen mélyre süllyedek, hogy leírom a tényeket.
De majd anonymand mindjárt igazságot tesz..

Szóval nem tudom, hogy mit képzelsz te magadról?! Hogy valami nívópálca vagy, hogy itt az én mélyre süllyedéseimet elemzed, holott csak a tényeket próbálom tisztázni a dezinformációid tengerében? Szóval ha nívópálcának képzeled magad, elárulhatom, hogy annak kurvára rövid vagy ám! :D:D Kedves tájszon50.legkorruptabbtájszon!

"50. helyen allunk vagy sem?"
Igen, 50. helen állunk, de nem az 50. legkorruptabb vagyunk, hanem az 50 legkevésbé korrupt. Mecsoda különbség! Ezzel szemben te:
"egy listat lehet ket oldalrol nezni"
Lehet bizony! Csak ha megfordítod a listát, akkor azt tudni kell értelmezni is. Ha valaki első a legkorruptabbak listáján, az utolsó lesz (és nem pedig első) a legkevésbé korruptabbak listáján. Ugyanígy van ez az 50. helyezéssel is. Kapise?
Avagy mint az osztrák kancellár, aki azt bírta mondani a múltkor, hogy ők nem kerítést építenek, hanem kaput oldalsó szárnyakkal. :D:D

"Na, nekem egy darabig eleg volt beloled."
Igen, kedves 'démonaivalharcoló 50.legkoruptabb tájszon'! :DDDDD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.02. 23:26:52

@ccactus: A kerdesekre a valaszt elhanyagoltad. Szokas szerint elterelted a szot kaktusz. Szanalmas, nagyon, nagyon, nagyon szanalmas...
Tenyeket tisztazni, a felsooktatasos posztoddal, meg ott a sok kommenttel, telis tele hazugsagokkal? Schmitt pali mosdatasaval? Marx Karolyt meghazudtolo kommunista nezeteiddel? Soroljam meg kaktusz?
az 50. hely hova eleg az EU-ban kaktusz? Errol miert nem ugatsz?

Mi lesz a pedagogusok berevel, a szetvert oktatassal, a bezart ovodakkal?
Azokrol, hogy hallgat a kis pofad... Mert hat rettenesen melyre sulyedtel, amirol minde egyes alkalommal tanubizonysagot is teszel. Mert hat te vagy a palca, schmittpali szent vedelmezoje, ki sosem hazudik, ki sosem szemelyeskedi, igaz kaktusz? :DDD

sokadjara tettem fel kerdeseket, mind mind megkerulted a valaszt. Nem veletlen. Teged, nem erdekelnek a MAGYAR emberek. Teged csak a sajar gazdagodasod erdekel.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.02. 23:50:20

@ccactus: Tehat, hogy te is ersd, elvtars: a tomerdek hazugsag utan amit itt a blogon bemutattal, valahol az utolso ember lehetsz, aki itt barkit szamon ker. Raadasul en egy idezetet masoltam be forrassal, lehet azzal vitatkozni, vagy, hogy nem jo a forras etc... De te, te szemelyeskedsz, mert te ilyen demokrata vagy. Mit mondjak, megszoktam.

Masreszrol, hazudsz mint a vizfolyas. A vilag legjobb befektetese volt a magyar allampapir, mi? Tobb tucat jobb befektetes volt az utobbi evekben. Es mivel ezzel a dezinformacioval masokat megtevesztettel kaktusz, en nem vagyok benne biztos, hogy nem sertettel torvenyt is... Mindig tudsz melyebre sulyedni!!! Es ez bizony sajnos nem valtozik. :(

anonymand 2016.02.03. 04:12:04

@ccactus:

Nem kívánok fogadatlan prókátor lenni, de annyira csípte a szemem a vitátokban adott egyik feleleted, hogy rögvest billentyűzési ingerenciám támadt.

"
OECD országok közül a magyar tanárok keresnek a legrosszabbul? Komolyan? Nem csak megint fordítva nézed a listát??
Na itt van. Mindent megválaszoltam. Most te jössz! Mesélj tájszon! ... Hogy is van az az OECD utolsó hely? "
Ha viccnek szántad akkor gyatra humor, ha komolyan gondoltad, akkor pedig nagyon erősen tényeket mellőző riposzt.

"Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) egy nemrégiben közzétett tanulmánya szerint a tagországok közül Magyarországon keresnek a legkevesebbet a tanárok."
www.penzcentrum.hu/karrier/szamolgattunk_ezert_sirnak_a_magyar_tanarok.1047938.html

"A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet egy nemrégiben közzétett tanulmánya vásárlóerő-paritáson van számolva, vagyis azt mutatja, hogy a helyi árszínvonalhoz viszonyítva hogyan lehet megélni a fizetésből. E szerint a magyar tanárok fizetése csak a ranglista utolsó helyére volt elég - írja a pénzcentrum.hu."
nepszava.hu/cikk/1083253-sokkolja-a-magyar-tanarokat-az-oecd---felmeres

"Számolgattunk: ezért "sírnak" a magyar tanárok?!" - van az oldalon egy szép, színes ábra. Ott külön a kezdő, és külön az elérhető max fizetés, sajnálatos módon, de vitabeli ellenfeledet igazolja.
www.penzcentrum.hu/karrier/szamolgattunk_ezert_sirnak_a_magyar_tanarok.1047938.html
Nem nézte fordítva.
Hogy is van?

anonymand 2016.02.03. 04:31:13

@ccactus:

Öröm olvasni, hogy (kincstári) optimizmusod töretlen.
"Új információt nem közölsz, de ha a véleményemre vagy kíváncsi, akkor csupa jó hír, nemde? Soha rosszabb hírt, mint hogy lassulva gyorsul a növekedés üteme egyik vagy másik részterületen, miközben a többi komponens meg történelmi csúcson. :)" - hogy csupa jó hír lenne?
Én nem állítanám.
Ez a pongyola fogalmazás:..."lassulva gyorsul a növekedés üteme"... meg kritikán aluli.
Lassul a növekedés üteme, gondolom ez kívántad elkerülni, csak nem sikerült.
Igen lassul, igen a többiekhez képest visszaesik, igen mi ezt jósoltuk előre (írom sokadszor), és inkább bejönni látszik, (alig 2 év?), mint a megérés a felminősítésre (2012. juli. 20.).
"2017-től pedig újra gyorsulást jósolnak. 2018-ben meg indul az újabb választási gazdaságpotilika, ami a mostani tapasztalatok szerint kitart még 2019-ben is. Elég tartós már? Vagy még mindig kevés? :D:D:D" - valóban számítani lehet egy újabb pénzkiszórásra, amit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni az két dolog.
Egyrészt 2019-re elfogynak az Uniós pénzek, másrészt a gazdasági növekedés csak és kizárólag más pénzéből történik, saját erőből semmi.
Viszont vigasztaljon az a tudat, hogy a tőke nem befele áramlik az országba, hanem kifele igyekszik.

Ha már itt vagyok, megemlítem, hogy a korrupciós listán való 3 hellyel történő visszaesésünk egy év alatt sem igazán járul hozzá, hogy javuljanak a körülmények. Erre most még rátesz egy lapáttal a jogrend további rombolását célzó bíróságokat "regulázó" szándék.
A karaván halad...

anonymand 2016.02.03. 04:37:46

@ccactus:

Update.
További kutakodásom közben leltem egy másik oldalt, ami módosítja, árnyalja a képet.
www.facebook.com/theOECD/photos/a.10150177273897461.304209.73290362460/10152622735902461/?type=1&theater
A képről ugyi az jön le, hogy nem is igaz az utolsó helyünk.
Mert Máraiországamutyisztán jobban teljesít!
Szlovákiánál.

anonymand 2016.02.03. 04:43:24

@ccactus:

Nem kőne úgy csinálnod, mintha már régen nem írtam volna meg a véleményem (jan. 30.-án).
"Igazad van!
Légy büszke!
Máriaországamutyisztán jobban teljesít!
Alig estünk vissza.
A kutya ugat...
A 47. helyről az 50.-re ha a legkevésbé korruptak felől vizsgáljuk.
Tedeum, térdre, imához.
Annak ellenére, hogy egyes dolgokat nem is vizsgáltak."
Mivel szívedhez közelebb áll, ha az előrelépés oldaláról vizsgáljuk a dolgokat, cinkosság ide, cinkosság oda, Máriaországamutyisztán jobban teljesít, hiszen egy év alatt három hellyel került előbbre.
Nem a 121. legkorruptabb ország a világon, hanem 118,
Ezzel a nem túl gyors tempóval 39 év múlva világelsők lehetünk.
Dezinformáció vége."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.03. 08:44:46

@ccactus:

"Szoval meselj mar kaktusz, hogy lehet az, hogy az EU-ban csak négy, a kelet-európai uniós országok közül pedig csak kettő - Románia és Bulgária - számít korruptabbnak, mint Magyarország.

Na, errol ertekezzel legy oly kedves! Hova halad, es micsoda?"

"A kérdés az volt, hogy mivel magyarázom ezt a helyezést. Hát azzal, hogy vagy alapvető tévedésben élsz, vagy azzal, hogy dezinformálsz."

Hopp, egy ujabb kis csusztatas! Hisz a kerdes az volt, hogy mikent magyarazod, h az euban elegge hatul vagyunk! Hiszen te hasonlitgatod mindig az EU-hoz az orszagot... Dezinformacio? Az. Csusztatsz, ahogy szoktal? Hat persze... Melyebbre sulyedtel? Es meg tudsz hova...

Azert nagyon meg lehetsz mar szorulva kaktusz elvtars, ha mar csak a szemelyeskedes marad. Ervek mar nincsenek, csak az h szemelyemet tamadod? Ej, ej kaktusz...

Arra is mindenki emlekszik am meg, amikor lehulyezted az itt kommenteloket, aztan azt mondtad, fizetsz 10.000 magyar forintot ebben az esetben. Mindannyian tudjuk, h nem fizettel. Nem tartottad be az igereted. Szoval, te ne gyere azzal, ki mekkora nivo palca... Lejarattad mar magad kaktusz, nem egyszer. :(

anonymand 2016.02.07. 04:19:43

@ccactus:

Már megint ugathatnékom van. :(
"A magyar autóipar hazai hozzáadott értéke az autóipari exporton belül nagyon alacsony, mindössze 39 százalék, amivel a vizsgált öt ország közül az utolsó helyen állunk, mutat rá a Morgan Stanley elemzése. A lista másik végén Románia helyezkedik el, ahol ez az arány közel kétszer akkora, százalék."
www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/nagyon_csunyan_lehagyott_minket_romania.609819.html
Érdekelne a véleményed.
Mi a jó, mi a rossz a hírben?
Egyébként is szívesen megismerném a véleményeset úgy en bloc a rendszerről.
Mert valamikor azt tanácsolta valaki itt a fórumon, hogy próbáljak meg rendszerszinten gondolkodni.
Rendszerszinten halad ugyi a karaván...
- Alaptörvénykezés
- Törvénykezés
- Jogbiztonság
- Gazdasági környezet változása
- Gazdaságteljesítménye
- Közoktatás
- Felsőoktatás
- Egészségügy
- Igazság,- vagy jogszolgáltatás
- Szociális háló
- Korrupció
- Civil szervezetek
- Egyházak
- bocsi, ha valami kimaradt, mind mind olyan szegmense az életünknek, ami változott, változik, változni fog.
A karaván halad...
A véleményed szerint merre?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.07. 10:03:47

@anonymand:

Csak nyugodtan! Ahogy Hofi mondta: "Ugatni még szabad. Ugatni már szabad."
Vonatkozik ez @Tyson925: -ra is!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.02.07. 15:05:04

@ccactus: Na mi van pinokkio, megfutamodtal? :DDD

anonymand 2016.02.07. 16:35:21

@ccactus:

Részletes, mondhatni kimerítően aprólékos és fölöttéb bátor, már-már halált megvető merészségről tanúbizonyságot tevő válaszod lenyűgözött.
Köszönöm, köszönöm, nagyon köszönöm!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.02.07. 18:36:52

@Tyson925:

Dehogyis. De igazad volt, a magyar állampapír nem nevezhető a világ legjobb befektetésének. Egy olaj shorton többet lehetett keresni. Ezért kértem elnézést, és köszöntem meg a kiigazítást pontatlan megfogalmazásom miatt.
(Jut eszembe: Te még mindig tartod, hogy Magyarország az 50. legkorruptabb a 168-as listán?)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.04.08. 16:36:10

@Tyson925:

"Na mi van pinokkio, megfutamodtal? :DDD"

Mint láthatod, én itt vagyok.
Szóval? Te még mindig tartod, hogy Magyarország az 50. legkorruptabb a 168-as listán?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.04.08. 16:42:16

Történelmi csúcs az exportban:
www.portfolio.hu/gazdasag/uj_tortenelmi_csucson_a_magyar_export.4.229982.html
Ez már nem EU-s pénzből van...

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban:
www.portfolio.hu/gazdasag/ujra_negativ_az_inflacio_magyarorszagon__3.4.229983.html

Vesd össze nyugdíjemelés, minimálbér emelés mértéke, átlagbér emelkedés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2016 második hónapjában 6,4 százalékkal erősödött a hazai boltok forgalma az egy évvel korábbihoz képest:
www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/ujra-lenduletben-a-kiskereskedelem-468181

Termelünk, exportálunk, és fogyasztunk. Közben az adósságunk csökken, az államháztartás egyre jobb helyzetben. Mi a helyzet az EU-s támogatásokkal?

anonymand 2016.04.09. 09:33:29

@ccactus:

"Mi a helyzet az EU-s támogatásokkal?" - úgy tűnik, hogy te csak ajánlani tudod másoknak a Google-t, ám használni nem.
Segítek:
"Mi lenne velünk, ha az EU-s pénz nem lenne?
Érdemes röviden eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne uniós felzárkóztatási támogatások nélkül. Magyarország előtt lényegében három lehetőség állna.
Az első, hogy a fejlesztési forrásokat a költségvetés más kiadási tételeinek lefaragásával teremtené elő. Az uniós pénzügyi támogatásokhoz mérhető összegek előteremtése viszont csak a nyugdíj- vagy a társadalombiztosítási büdzsé további csökkentésével lenne lehetséges, aminek elkerülhetetlen és súlyos társadalmi következményei lennének.
A másik lehetőség, hogy a magyar állam lemondana a fejlesztések jelentős részéről. Ezzel viszont konzerválódna az ország tartós lemaradása a fejlett nyugati országokhoz képest.
A harmadik lehetőség, hogy az ország máshonnan próbálna külföldi forrásokhoz jutni, például Oroszországból, esetleg Kínából. A kínai forrásbevonást eddig igencsak mérsékelt siker koronázta, az Oroszország irányába történő eladósodás politikai kockázatait pedig Ukrajna és Fehéroroszország helyzete világosan példázza."
index.hu/gazdasag/2014/02/12/tiz_eve_dol_a_le/

"Baj lehet, ha vége az EU-pénznek"
" A magyar növekedés csak azért tartható fenn, mert áramlanak be az EU-pénzek, és ezek tartják fenn a bővülést – mondta Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere a Világgazdaság által szervezett gazdasági évindító konferencia kerekasztal-beszélgetésén."
www.metropol.hu/itthon/cikk/1409295-baj-lehet-ha-vege-az-eu-penznek

"Az elmúlt évben a magyar gazdaságnak olyan mértékű nettó EU-transzferre sikerült szert tennie (a GNI 5,64%-ára), melynél nagyobbat közép-kelet-európai ország az Európai Unió történetében még sohasem kapott. A kimagasló EU-támogatások azonban hazánkban nem csak tavaly, hanem az elmúlt években folyamatosan jelen voltak, ám jövőre az EU-transzferek jelentős csökkenése várható, ami a gazdaság számottevő lassulását idézi majd elő. De vajon mennyire eshet vissza a növekedés, s egyáltalán, mekkora szerepet játszottak az óriási EU-s pénzek az elmúlt évek gazdasági teljesítményének alakulásában? "
"Vagyis, példának okáért a GDP-hez mérten 4%-os EU-s forrás - 1,3 nagyságú multiplikátorral kalkulálva - önmagában is 5,2%-kal nagyobb GDP szint elérését teszi lehetővé ahhoz képest, mint ami EU-támogatások hiányában fennállna." - és nekünk mennyi is sikeredett az elméletileg elérhetőből?
Megadják a választ is:
"Az ábra legfontosabb tanulsága az, hogy a felgyorsult EU-transzferek hatását kiszűrve, a magyar gazdaság elmúlt öt évben felmutatott szerény (átlagosan évi 1,3%-os) növekedése zéró közelébe (évi 0,2%) megy át, vagyis szinte teljesen eltűnik. A teljesítmény ezzel botrányosba fordul, és egy stagnáló, leszakadó ország képe rajzolódik ki előttünk."
www.portfolio.hu/gazdasag/megis_hogyan_neznenk_ki_eu-tamogatasok_nelkul.223003.html

"2015 utolsó három hónapjában a nemzetgazdasági beruházások volumene 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2015 egészében a beruházási teljesítmény 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A KSH legfrissebb adataiból az derül ki, hogy főleg az EU-s pénzekből finanszírozott állami beruházások miatt nőtt összességében a beruházások szintje."
index.hu/chart/2016/02/29/unios_penzek_miatt_nottek_a_beruhazasok/

"A termelés növekedési üteme azonban az idén az uniós pénzek (valószínű) csökkenése miatt feltehetően lassul. A tartósan alacsony importárak miatt pedig a maginfláció gyenge marad és az energiaárak emelkedésével, illetve a munkaerőpiaci kínálat szűkülésével párhuzamosan vontatott ütemben éri majd csak el a három százalékos célt – figyelmeztet a jelentés." - persze te a 0% körüli inflációra vagy büszke. :)
magyaridok.hu/gazdasag/imf-jol-teljesit-a-magyar-gazdasag-serulekenysege-csokkent-386023/

"A Bizottság úgy látja, hogy a kiugróan dinamikus 2014-es 3,7 százalékos reál GDP-növekedés után kiegyensúlyozottabb növekedési pályára áll a magyar gazdaság. 2015-ben a GDP 2,9 százalékára, 2016-ban pedig 2,2 százalékára lassulhat le a növekedés. A megtorpanás azonban csak átmenetinek ígérkezik, mert a 2014 és 2020 közötti uniós források fokozott felhasználásával párhuzamosan 2017-re már 2,5 százalékra pöröghet fel a növekedés, legalábbis a 2015 őszén rendelkezésre álló információk alapján ezt prognosztizálja Brüsszel."
www.bruxinfo.hu/cikk/20151105-az-eu-penzek-ritmusara-ver-a-magyar-gazdasag.html

"Mi a helyzet az EU-s támogatásokkal?" - az a helyzet, hogy olyan nékünk, mint az önálló életre képtelen magzatnak a köldökzsinór.
Ez a helyzet.

Ui.: módosítanom köllött, mert a sok link miatt nem ment át

anonymand 2016.04.10. 06:03:50

@ccactus:

Tanulságul idézek egy cikkből:
"Magyarország nagyot ugrott a versenyképességi rangsorban" - főcím igen vastagon szedve.
2015. október 28. 10:55

A Világbank által összeállított Doing Business versenyképességi rangsor 42. helyén végzett ezúttal Magyarország, ami jelentős javulás a korábbi 54. hely után. A Világbank felülvizsgálta a lista módszertanát, amelynek a legnagyobb nyertesei a kelet-európai országok lettek.

Időközben kiderült, hogy a tavaly kiadott rangsor akkori helyezését nem lehet összevetni az új helyezéssel, így valójában a 40. helyről csúszott vissza Magyarország:

2015.10.28 15:08 Fordulat: Magyarország lecsúszott a versenyképességi listán " - cca 4 órával későbbi update, már nem annyira vastag betűkkel.
www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag_nagyot_ugrott_a_versenykepessegi_rangsorban.221605.html

:))))))))

anonymand 2016.05.13. 13:35:30

@ccactus:

Majd egy éve írtad:
"Ennek ellenére nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a kommentelés a mai napig aktív nálunk, így akár napi témák megvitatása is továbbra is is lehetséges nálunk."
"Amikor a számítógép popdalt énekel" - 2016. április 26. - Droli
"Vasárnap nyitva - kérdezz-felelek" - 2016. április 17. - Droli
"Vasárnap is nyitva" - 2016. április 11. - Droli
"Kutyatámadás" - 2016. február 21. - Droli
"Én nem védelek meg téged" - 2016. január 19. - Droli
..."akár napi témák megvitatása is továbbra is is lehetséges nálunk." - akár.
Előtte az utolsó:
"Hol vannak a terroristák?" - 2015. november 15. - Droli
Már hogyne lenne lehetséges?
Ha te mondod?

Meg ezt:
"Mi az oka az inaktivitásnak részünkről? Egyrészt a krónikus időhiány, úgy tűnik, hogy a válság végérvényesen véget ért a mi civil szakmánk területén is, másfelől viszont igen erős politikai uborkaszezon hónapjait éljük. A gazdaság gyors ütemben nő,"
..."másfelől viszont igen erős politikai uborkaszezon hónapjait éljük." - iszonyú hosszúra nyúló szezon.
"A gazdaság gyors ütemben nő,"... - és már itt is vagyunk a kapcsolódási pontnál.
Közelebbről pedig, alig egy hónapja kérdezted: "Mi a helyzet az EU-s támogatásokkal?"
Nos az, hogy kifújt.
A választási gazdaságpolitika részeként kiszórt uniós pénzek elfogytak vala.
És a gyors növekedés, átváltott kevésbé gyorsba.
Mint azt én, és nehány hozzám hasonlóan megátalkodott jelezte anno.
Kaptam, kaptunk érte eleget, tán még sokat is.
Erre, mit tesz Isten, kijöttek az első negyedévi adatok.
"Az előző negyedévhez képest 0,8%-kal csökkent, az egy évvel ezelőttihez képest (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 0,5%-kal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben - derül ki az első GDP-becslésből. A kiigazítatlan (és így szökőnaphatással megtámogatott) éves index 0,9%-os bővülést mutat, az erre vonatkozó elemzői konszenzus 2% volt." - írja a Portfólió.
"Mivel tavaly az utolsó negyedévben 3%-os volt a növekedés, elmondhatjuk, hogy látványos volt a lassulás. Ráadásul még a várakozásokat is mélyen alulmúlta, hiszen a Portfolio felmérésének konszenzusa 2% volt, a Reuters és Bloomberg felmérésében pedig 2,3-2,4%-os volt a medián várakozás." - igen, elmondhatjuk.
Igaz, ilyen mérvű esésre én sem gondoltam (arra viszont valóban, hogy már korábban elkezdődik a növekvés csökkenése), csak hát az a fránya építőipar., ugye?
Meg az autóipar.
"Kis autóipari leállás, nagy EU pénz megtorpanás és máris csökken a magyar GDP"
alapblog.hu/kis-autoipari-leallas-nagy-eu-penz-megtorpanas-es-maris-csokken-a-magyar-gdp/
Persze ez csak egy vélemény.

"Sereghajtó lett a magyar gazdaság Európában"
"A rendelkezésre álló adatok alapján Magyarország az európai növekedési rangsor legvégére csúszott vissza - derült ki az Eurostat legújabb statisztikájából. Negyedéves alapon a hazai gazdaság 0,8%-os visszaesése a leggyengébb volt az egész Európai Unióban, éves alapon pedig csak a recesszióval küzdő Görögország teljesített nálunk rosszabbul."
www.portfolio.hu/gazdasag/sereghajto_lett_a_magyar_gazdasag_europaban.5.231831.html
Sereghajtó.
Van egy sanda gyanúm, erről nem szültök posztot.
Pedig valami hasonlóra már volt példa:
nivo.blog.hu/2015/02/13/europa_rekorder_a_gazdasagi_novekedesunk
Csak akkor nem volt uborkaszezon.
Ce la vie, ahogyan a művelt ukrán mondja.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.05.14. 19:08:17

@anonymand:
"ccactus · nivo.blog.hu/ 2016.03.01. 23:07:47
@anonymand:

"igen, belátható, hogy ölég volt a hülyeségből.
Szórakoztató volt."

Az érvek persze elfogytak, hogy mi a gond a levezetéssel. :) No mindegy, végül is okos enged...
Ha szerinted józan számítás szerint reális az, hogy ha egyszer kapsz 5-öt, akkor onnantól minden évben megterem az az 5, hát akkor legyen.
Milyen egyszerű is ez: Egyszer megépítettünk egy kilátót 40 millióból, az onnantól minden évben 40 milliót termel: alfahir.hu/node/37753
Egyszer építettünk egy 4-es metrót 400 milliárdból, ami évi 400 milliárd hasznot hoz az országnak. Tuti jó!
A Paksi erőművet is csak egyszer kell megépíteni 3000 milliárdból, és aztán itt a kánaán, az szépen minden évben meg is termel 3000 milliárd forintot. Ez fejenként 300ezer Ft minden magyarnak minden évben. Csak ebből.
És akkor még szó sem esett az EU-s mezőgazdasági támogatásokról, az EU-s pénzből lecserélt vonatokról, villamosokról, vagy éppen kórházfejlesztésekről.
Hogy ez mégsincs így? Hát az a kormány hibája! Lássunk egy pártot, egy szakértőt, aki azt mondja, hogy mindez pedig lehetséges!
Ott van Lord Valdez. A múltkor már idéztem neked a hozzászólását. Ellenzéki ő is, mint te. Mégis nagyon korrektül megírta, hogy bizony az EU-s támogatások és a növekedési ütem összehasonlításának nincs értelme.
De nem, és nem! Én tévedek, Lord Valdez téved, mindenki téved. Neked van igazad:
"lehetne úgy is felfogni, hogy "holnaptól" legalább a külső forrás mértékét megközelítő növekedést is produkálhatnánk (de ennyire nem vagyok idealista). Lehetnének az elvárásaim még nagyobbak."
Lehetne. Ilyen nincs, és mégis van. Sőt, lehetnének még nagyobbak is az elvárásaid. Lehetne.
Mondjuk mindig pont annyi, amennyit magasabb a tényleges növekedésnél. (Ál)indoklást mindig lehet mögé tenni. Ma az EU-s pénzek, holnap az időjárás, holnapután pedig a kispista.
A 2,5%-os elvárást szépen el lehet felejteni. Túl alacsonyra lett belőve, mert az elmúlt három év átlaga 2,8%, és az istennek sem akar lassulni, az még 2016-ban is hasít:
http://www.vg.hu/gazdasag/hasit-a-magyar-gazdasag-466418"

anonymand 2016.05.14. 19:28:55

@Tyson925:

Köszönöm, hogy idézted, én már vén hülye, meg is feledkeztem róla.

anonymand 2016.05.14. 20:08:17

@ccactus:

Látod ilyen a net.
Emlékeztet, emlékszik.

Valóban nem árt elmélázni újfent azon, ami ott szóba került.
Elékezni csak lassan, szépen ahogy a csiga megy a réten, úgy érdemes!

"Az érvek persze elfogytak, hogy mi a gond a levezetéssel. :) No mindegy, végül is okos enged..." - túl azon, hogy szerencsés vagyok, mert egy okos szerény vitapartnerrel van dolgom, sajnálattal kell közölnöm, hogy a te érveid fogytak el.
Én kértem nem is egyszer, hogy a nagyon szép, nyugdíjjal magyarázott levezetésedet adoptáld már két másik országra.
Az egyik nettó befizető, a másik a GDP-hez mérten kevesebb Uniós forrást kapó, ám mégis jobb adatokat produkáló.
Hónapok óta nem kapok sem megnyugtató, sem semmilyen érdemi választ.
Ha válaszoltál (nyilván véletlen) akkor is kisiklottál, érdemben nem válaszoltál.
Pedig egy okos embertől elvárnám, hogy segít rajtam, a tudatlanon.
Tehát, érdeklődéssel várom az analógiákat.

"Ott van Lord Valdez. A múltkor már idéztem neked a hozzászólását. Ellenzéki ő is, mint te. Mégis nagyon korrektül megírta, hogy bizony az EU-s támogatások és a növekedési ütem összehasonlításának nincs értelme." - ott.
Talán maga unortodox szemállású Maximus Balfus rejtezik a nicknév mögött.
Te hivatkozási alapnak tekinted (ami önmagában nem lenne baj), azért, mert téged igazol.
Én pedig, ha nem haragszol inkább olyanokra vagyok nagyobb figyelemmel, és azok véleményére adok, akiknek már van némi neve a közgazdászok között.
Tudod, ízlések és pofonok...

"Mondjuk mindig pont annyi, amennyit magasabb a tényleges növekedésnél. (Ál)indoklást mindig lehet mögé tenni." - sok mindent elmondhatsz rólam, de azt nehezen hiheti el bárki, hogy következetlenül, netán gyakran változna a véleményem.
"Ma az EU-s pénzek, holnap az időjárás, holnapután pedig a kispista." - mint már jeleztem, meg tudod te jól maga is, hogy inkább konokul ragaszkodom az érveimhez (mert hiszek igazukban), mintsem egyre újabbakat (hacsak nincs erős indoka) hozzak.

"A 2,5%-os elvárást szépen el lehet felejteni." - nem lehet.
Tudod, a net emlékszik helyetted ... is.
Éppen ezért, nagyon szépen kérlek, hogy ha emlékezned már nem is sikerül, legalább nézz utána!
1. minimumnak írtam
2 tartósnak
Jól esne, ha nem felejtenéd el, következetesen.
Amúgy nem szégyellem, most is elégedett lenne Varga Misi, ha megvalósult volna.
"Túl alacsonyra lett belőve, mert az elmúlt három év átlaga 2,8%, és az istennek sem akar lassulni"... - csak egyetlen gondom, hogy egy kormányzat, még ha ráduplázik is, nem negligálhatja teljesítményének gyengébb éveit.
Szeretnélek emlékeztetni, hogy 2010 májusában történt a hatalomváltás.
Google és Cavinton a legjobb barátod!
Tehát nem ragadhatsz ki neked kedvezőnek tűnő idő-intervallumokat a megítélésnél.
Nyugodtan számold az elmúlt öt év átlagát, és azt vesd össze akkor megírt elvárt, tartós minimumnak megadott 2,5%-al.

..."az még 2016-ban is hasít:" - óvatosabban fogalmaztál volna, ha sejted, amit még az elemzők se.
Meg én se.
Nagyjából konvertálhatod egyes mondataimat, amiket akkor írtam, amikor a "rekord" örömkönnyei homályosították el, amúgy tiszta látásodat (már majdnem azt írtam elmédet).
Egy negyedéves számadatból messzemenő következtetéseket levonni nem szabad.
Messzemenőt, mondom.
Ahogyan a megfelelő higgadtsággal kellet volna kezelned azt, annyira higgadtan szemlélem ezt.
Ezt a gyatra negyedévet.
Nem tartom valószínűnek, hogy hasonlóan rossz a következő negyedévekben előfordulhat, hacsak valami egészen durva dolog nem történik.
És itt nem hazai, hanem nemzetközi történésre gondolok.
Hogy a növekedés lassulása tovább fog tartani, azt most is állítom.

anonymand 2016.05.16. 10:25:38

@ccactus:

"Az ipari termelésről jövő KSH-adatok nem valami megnyugtatóak, a volumen sorozatban az ötödik hónapja csökkent egymás után márciusban. Ilyen a világgazdasági válság közepe óta nem volt már Magyarországon." - amiről ugatni szoktam. Valahogy neked soha nem sikerül(t) észrevenned azt, ami hónapok óta zajlik a gazdaságban.
index.hu/gazdasag/2016/05/15/kipukkadt_a_magyar_lufi/

"A leggyatrábban talán az építőiparban indult az év: a KSH legfrissebb adatai szerint az első negyedévben 27,6 százalékkal, márciusban pedig 33,9 százalékkal csökkent az építőipar volumenindexe. Reményre adhat okot viszont, hogy a szerződésállományon már látszik valami javulás, épületek építésére 17 százalékkal kötöttek több új szerződést, mint tavaly márciusban." - az a fránya építőipar.
Ezek után lehet majd örvendezned, hogy már megint nőtt(!) 4-5-6 százalékkal.
Mert azt észre fogod venni.
Forrás ua.

anonymand 2016.05.21. 07:02:20

@ccactus:

"Ott van Lord Valdez. A múltkor már idéztem neked a hozzászólását. Ellenzéki ő is, mint te. Mégis nagyon korrektül megírta, hogy bizony az EU-s támogatások és a növekedési ütem összehasonlításának nincs értelme."
"De nem, és nem! Én tévedek, Lord Valdez téved, mindenki téved."
Mert Lord Valez egy név.
Nagy név.
A szakmában.
Nem kőne valahogy összeugrasztanod mondjuk Mellárral?
"Mellár Tamás egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint, ha a „külföldi” hatásoktól – külhoni tulajdonú vállalatok termelésének eredményeitől és az uniós támogatásoktól – megtisztítjuk az elmúlt évekre jellemző 3 százalék körüli növekedést, akkor azt kapjuk, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciálja 0, azaz nulla százalék körüli. Tehát évi 3 százalék körüli gazdasági növekedés esetleges fenntartása külső tényezők függvénye, gyakorlatilag nincs saját hazai növekedési bázisunk." - nem mintha számítana, de állítólag ő sem libsi.
www.atv.hu/belfold/20160520-gyorsnaszad-csigatempoban-a-ksh-megcafolta-a-kormanyzati-hurraoptimizmust/hirkereso

"Róna Péter szerint az is komoly problémát jelent, hogy az elmúlt 20-25 év kormányzati gazdaságpolitikáinak eredményeként nagyon megnőtt a magyar társadalomban a szegények aránya, európai összehasonlításban is vékonyodik a középosztály." - ez is csak egy vélemény, tudom.
Nem Lord Valezé, aki ugye tudja a tutit, és rá bizton lehet hivatkozni, hanem csak egy névtelen niemand-é.
"Róna Péter (Miskolc, 1942. május 4.) közgazdász, jogász, üzletember. 1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. Egyetemei elvégzése után előbb egy ügyvédi iroda, majd egy minisztérium munkatársa volt, később a brit bankszektorban dolgozott. 1986 és 1990 között a J. Henry Schroders bank elnök-vezérigazgatója. 1990 és 2004 között a NABI buszgyártó cég magyarországi leányvállalatának alapító elnöke, valamint az Első Magyar Alap elnök-vezérigazgatója. Több egyetem oktatója." - hogy ne kölljön fáradnod.
hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3na_P%C3%A9ter_%28k%C3%B6zgazd%C3%A1sz%29

anonymand 2016.05.23. 06:29:53

@ccactus:

Portfólió.
Csak kora reggeli, szokásos böngészés.
Csak a fülszöveget olvastam el (bíz' Isten), s máris elment a kedvem az egész naptól.

"Csökkenő világpiaci részesedés, alacsonyabb minőség és romló versenyképesség: röviden így jellemezhető a magyar export 2008-as válságot követő időszaka. Bár a külkereskedelmi mérlegünk drasztikus kiigazodáson ment keresztül, világpiaci exportrészesedésünk eközben jelentősen visszaesett, holott a többi régiós ország növelni tudta részesedését. Az export szerkezete az alacsonyabb minőségű termékek felé tolódott el, az Európai Bizottság szerint részben ez lehet a magyarázata annak, hogy a magyar exportőrök nem tudták áraikat a régió többi országéhoz hasonló ütemben emelni, hiszen a minőség helyett sokkal inkább az árveresenyre helyeződött a hangsúly. A fenti folyamatok összhangban állnak azzal, ahogy Magyarország folyamatosan lefelé csúszik a világ versenyképességi rangsorában, szemben a lengyelekkel, csehekkel, vagy akár a románokkal."
Csökkenő, alacsonyabb minőség, romló versenyképesség, visszaesett, lefelé csúszik.
Egy nem túl hosszú bekezdésben.
Ölég mellbevágó.
És még el sem mentem, hogy lássam a részleteket.
Mondd, már a Portfólió is Gyurcsány kottájából fújja?
Megvette őket is Soros?
Vagy csak lementek kutyába, s ugatnak?
Mi van?

anonymand 2016.05.27. 06:23:41

@ccactus:

Nem idézek belőle:
www.portfolio.hu/gazdasag/harom_szazalekos_novekedes_oruljunk_ha_ketto_lesz.232387.html
Egy megjegyzést azért hozzáfűznék.
A Portfólió is ráérez, hogy a propaganda valószínűleg tetszőlegesen kiragadott időszakra fog hivatkozni (ahogyan te).

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.05.31. 21:31:56

@ccactus: Emlekszel meg, amikor epp azt hazudtad, az allamositasnal nincs hatekonyabb a vilagon?

Nezd mit talaltam:
", hogy kiadott ma az Eurostat egy közleményt arról, hogy mekkora lesz az EU-ban az infláció májusban, -0,1 százalék, vagyis a dolgok olcsóbbak lettek, mint voltak. Egy grafikont is csatolt ehhez az Eurostat, amiből az látszik, hogy
az energiaárak májusban több mint 8 százalékkal csökkentek Európában."
Nezem a villanyszamlat, de nalam ugyanannyi az aram ara kaktusz. Hol az a fene nagy allamositas eredmenye kaktusz? Csak nem kiderult h megint hazudtal?

Jut eszembe, kicsit groteszk drolli haverod felhaborodasa a szemet ugy miatt, miutan pont ti kardoskodtatok az allamositas "hatekonysaga" mellett. Aztan az elso problemakor meg pont ti kezdtek panaszkodni? Tessen szepen megenni amit foztetek!

anonymand 2016.06.09. 14:05:01

@ccactus:

Az apropó:
"Kedvezőtlenebb a helyzet az egészségügyben, mint egy évvel ezelőtt. A forráshiány miatt újra nő az adósságállomány, a beszállítók kitettsége nem csökkent érdemben, a plusz pénzekből pedig csak alig lehet a dologi kiadások fedezésére fordítani. Mindezt nagyon nehéz hitelesen kommunikálni, mikor mindenki az egészségügyet elárasztó plusz pénzekről beszél - mondta egy szerdai háttérbeszélgetésen Holchacker Péter, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója."
www.napi.hu/magyar_gazdasag/tovabb_romlott_a_korhazak_helyzete_igy_tunnek_el_a_milliardok.615891.html
Holchacker ezek szerint ellenzéki (hisz kritizál), másrészt pedig az ő véleménye is csak egy vélemény.
Messze nem olyan valaki, hogy hivatkozni lehetne rá, mint Lord Valez-ra, de gondoltam a fülszöveget idehozom.

"Az ellenzéknek is olyan kardinális problémái vannak mostanság leginkább, mint hogy stadionok épülnek az országban, túl sok a közmunkás, avagy többet kellene költeni az adófizetők pénzéből oktatásra és egészségügyre,.."
Ezek a csahos ellenzékiek még mindig azt merik ugatni, hogy GDP-arányosan többet kellene.
Az oktatásra pl. a jelenlegi 4% körüli forrás helyett 6%-ot követelnek.
Te azonban gondosan kerülöd a jelzős szerkezetet, úgy gondolod megvédeni más mundérjának becsületét.
"Én azt mondom, a magasabb GDP-ből lehet többet költeni akár oktatásra, akár egészségügyre." - többen is felhívták a figyelmedet, hogy a lemaradás megállításához lenne szükség az arányaiban nagyobb mennyiségű pénzre.
Ami természetesen a nominális növelést is magában hordozza.
Mostanság, hogy látványosan bebizonyosodott, hogy a minőségi foci érdekében köllött több forrást biztosítani (pl. Puskás Fociakadémia), stadionokat építeni (az átlagnézőszám az elmúlt hat évben csak romlott), nem úgy tűnik, hogy az egészségügyből, oktatásból történő forráskivonások meghozták volna az általad megjósolt színvonal-növekedést.
És akkor most itt van ez a kritikus vélemény, amiből szerintem kimaradt egy nem kis tétel.
Mégpedig a kórházi tartozások folyamatos növekedése, ami idén is elérheti a bő 100 milliárdot.
Tavaly a majd 100 milliárdot 60-ból "konszolidálták" mocskos módon.
Hogy idén milyen lesz a kifizetés nem tudhatom, de az előzmény alapján sokkal jobbra nem számítok és ne számítsanak a beszállítók sem.
És akkor a jövő évi költségvetésben nyoma nincs, hogy rendezni kívánnák a dolgot.
Ennyit sikerült most hirtelen felindultságból ugatnom.
A karaván pedig halad...
süti beállítások módosítása