Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Bevándorlás

2015. június 15. - Droli

(Mindenekelőtt egy kis személyes: csatlakozva ccactus kolléga egyik posztjához, melyben blogunk inaktivitása miatt mentegetőzik: Valóban, az időhiány nagy úr, mert ugyebár meg is kell termelni azt a GDP-t, amit aztán állam bácsi elvonhat, és jókedvűen osztogathat nálunk jóval kevesebbet dolgozó emberkéknek. Másrészt - és itt most tüzes nyilakat szeretnék szórni a blogoszférára -, ez az egész közéleti blogolás már rég nem arról szól, amiről régen. Rég eltűntek az oknyomozó blogok, a legtöbb helyen kinyilatkoztatás folyik, kommentelési lehetőség nélkül, vagy ahol még ez megvan, ott moderálnak ezerrel; az Index blogketrece tele van pártblogokkal, meg olyan megmondóemberekkel, akik, mintha egy üvegkalitkában lennének, egymás posztjaira reposztolgatnak, és közben azt hiszik, hogy ők jelentik a közvéleményt. Higyjétek el, nem különösebben izgat, hogy most ez a poszt vajon befér-e két Kettős mérce és egy Egyenlítő poszt közé a címoldalra, az sem különösebben izgat már, hogy mit mutat a számláló itt a jobb oldalon, akit érdekel, úgyis elolvassa ezt az írást, ha megtisztel vele, beírja ide a hozzászólásokba, hogy mi tetszik és mi nem, tőlem akár azt is beírhatja, hogy "Megint hülye vagy, Droli", ezért nem fogom kimoderálni, sőt, igazat adok neki, mert ilyen hülye posztokat irkálok, ahelyett, hogy kimennék, és krumplit töltenék. De azt majd délután. Szóval én továbbra is ritkábban fogok írni, a blogtársaimnak meg azt üzenném, hogy fel a fejjel, egyszer talán elmúlik ez a blogos belterjesség, és igényes írásaik megjelennek kiemelt felületen - csak könyörgöm, hagyjátok kommentelni az embereket, ebben a fene nagy liberalizmus jegyében.)

Szóval kiemelt téma most a bevándorlás a közbeszédben, erről írnám le a véleményemet. Mindenekelőtt: nem értek egyet abban a kormánnyal, hogy százmilliókat költ a témával kapcsolatos propagandára. Visszatetsző, átlátszó, minden bizonnyal pár haver ismét jól jár ezekkel a megrendelésekkel, én meg arra gondolok, hogy megint tőlem vonják el ennek költségét adó formájában. Azt sem hinném, hogy attól, hogy teleplakátolják az országot, bárkinek is változna a véleménye a témáról.

De magával az üzenettel egyetértek. Lehet engem ostorozni, megkövezni, hülyézni, de én sem szívesen látom azt, hogy rengeteg bevándorló érkezik Afrikából-Ázsiából, más kultúrkörökből. És nem attól félek, hogy elveszik a munkám - nem fogják -, attól sem félek, hogy itt gyakorolják vallásukat - tőlem nyugodtan imádkozhatnak bármilyen istenhez itt, Magyarországon is -, sőt, kívánom nekik, hogy találják meg boldogulásukat Magyarországon! Viszont attól félek, hogy a fenti kép cseppet idilli. Mi a garancia arra, hogy ezen, magyarul nem beszélő afrikaiak munkát találnak? Mennyi az esélye, tessék mondani? Mi az esélye annak, hogy a valóban képzett ázsiaiak ide, Magyarországra vágynak, nem Nyugatabbra? Például egy ázsiai nővér itt, Magyarországon kíván gürcölni nevetséges pénzért, vagy inkább nyugaton, jobban megfizetve, jobban megbecsülve? Tartok tőle, hogy akinek tényleg annyi esze van, az megy tovább, és csak abban a ritka esetben marad hazánkban, ha már nincs más választása, vagy valami nagyon ideköti. Szóval nem hiszek abban, hogy afrikai atomfizikusok tömkelege jönne Magyarországra, hogy tudásukkal hazánkat gyarapítsák. Azokat tárt karokkal fogadják nyugaton.

Sokkal inkább félek attól, hogy az illegálisan érkező menekültek többsége képzetlen, és nem dolgozni jön ide, hanem a szociális ellátórendszerünkre támaszkodva próbál eléldegélni itt. Vagy ami még rosszabb: bűnözésből. Kiemelném ezt a két fogalmat: illegálisan érkező, képzelten. Nekem hiába mutogatja a feliratot egy Angliában élő magyar, hogy ő elveszi az ottaniak munkáját. Egyrészt ő nem illegálisan érkezett, másrészt valami olyat tud, ami miatt munkát kapott. Például nyelvet, valami tudást, valami olyasmit, ami miatt ő alkalmas arra a pozícióra. Én is dolgoztam külföldön több évet, jól tudom, hogy ezt a típust még valahogy elviselik: az túlzás, hogy szeretnék, lásd pont Angliát, ahol azon gondolkodnak, hogy lehetne gátat szabni az EU-ból érkező bevándorlóknak (érted, EU-ból, nem Afrikából!), de azt túlzás nélkül kijelenthetem, hogy ott is rühellik az élősködni kívánó, nyelvet nem beszélőket. Nem csoda, hogy az illegális bevándorlás ott is gondot okoz, lásd, az EU is kiemelten foglalkozik a kérdéssel, és próbál megoldást keresni - és ettől ők nem nácik. Miért ne foglalkozhatnánk, mi, magyarok is a dologgal? Miért ne mondhatnánk, hogy igen, szeretnénk szabályokat szabni, ami alapján bizony megszabnánk, ki jöhet be ide? Nem tudom, hogy vagytok vele, én nem kérek a bűnözőkből, a dolgozni nem akarókból, azokból, akik úgy képzelik a nagy nyugatot, hogy az majd pusziért eltartja őket - kb. ennyi, a többi tőlem jöhet. Jöhet az összes olyan, aki dolgozni, nem élősködni kíván és tiszteletben tartja a törvényeinket. Szeretettel várom őket. Az meg, hogy ennek feltételei vannak: pl. nyelvtudás, szakmai tudás, hozzáállás, nem utolsósorban a náluk megszokottnál más törvények - az egy másik dolog. Ki gátolja meg őket abban, hogy a menekülttáborban töltött idő alatt tanuljanak magyarul? Hogy megismerjék a törvényeinket? Hogy állásra jelentkezzenek? Persze itt az állam hozzáállásán is lehetne változtatni, például meg kellene adni ehhez a segítséget ezen embereknek. Aki meg nem akar semmit, azt hazaküldeni, vagy olyan országba továbbítani, akik ezt elviselik. 

Magyarul szűrni kell. Hiába mondja ki az alkotmány, hogy mindenkit befogadunk, mert olyan jó fejek vagyunk, nem tudjuk megoldani az egész világ gondját-baját. Akkor alkotmányt is kell módosítanunk. És ez nem fasizmus, hanem szimpla emberi természet. Maga az emberi test is így működik: ha olyan elem kerül be a szervezetbe, ami káros, az immunrendszer kíméletlenül hatástalanítja, mert tudja, ha befogadja, akár a szervezet pusztulását is okozhatja. Bizony, liberális szemmel nézve az emberi szervezet is náci. Ez van.   

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr397542274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imadom a trapistát 2015.06.17. 19:20:47

A magyarok kimennek mosogatni a diplomájukkal, ide meg felvesszük a bevándorlókat diplomás munkákra. Ez igen!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.06.18. 10:54:56

@Imadom a trapistát: A nivo blog szerkesztoi magukat kereszteny jobboldali beallitottsagunak titulaltak. Jobboldali iranyt kaktusz rendszeresen tagadja, es demonstralja, hogy elhatarolodik tole, most pedig lathatjuk, hogy a kereszteny ertekeket is eldobjak, magaval a papaval kinyilatkoztatasaval foglalnak allast. A valosag tehat, se nem kereszteny, se nem jobboldali.

rikitiki 2015.06.19. 05:42:16

@Tyson925: és olyan gerinces mint egy csiga, mert ezeket a véleményeket csak 'álnéven' vállalja be.
Ez a nívó, meg ez a 'polgári' értékrend...

rikitiki 2015.06.19. 06:06:10

@rikitiki: egyébként érdekes látni, hogy minden létező fórumon keverik, összemossák a bevándorlót a menekülttel...
A menekülteket az EU pénzéből 'szállásoljuk el' olyan körülmények között, ahol esélytelen hogy nyelvet tanuljon, munkát találhasson...legalábbis ha a magyar államon múlik, csak mondom.

A bevándorló meg más tészta, amiből egyébként Magyarország nettó haszonélvező, mert dolgos vietnámi, kínai, meg képzett erdélyi, vajdasági, felvidéki magyar jórészt a bevándorló magyarországra.

A megélhetésiek nem hozzánk jönnek, mert mi még a magyar embereket sem hagyjuk az árok szélén, hanem belelökjük, hát még a bevándorlókat...

tass-tass 2015.06.20. 20:37:51

Jobboldalon nem túl kedvelt Spiró Györgynek volt egy nagyon jó előadása a Mindentudás Egyeteme sorozatban, amit ma is párhuzamba lehet állítani a jelenlegi menekült helyzet jövőbeli lehetséges következményeivel. Érdemes elolvasni/megnézni kb. egy óra az egész. Nem spoiler-eznék, vonja le mindenki a megfelelő következtetést. Én támogatnám, hogy a média újra elővenné és hivatkozási alapként tekintsen rá, mikor tájékoztat a menekült kérdés társadalmi hatásairól jobb- és baloldalon egyaránt.

mindentudas.hu/el%C5%91ad%C3%A1sok/tudom%C3%A1nyter%C3%BCletek/b%C3%B6lcs%C3%A9szettudom%C3%A1ny/148-multidiszciplin%C3%A1ris-b%C3%B6lcs%C3%A9szettudom%C3%A1nyok/6132-hogyan-gyoznek-a-provinciak-a-fogsag-c-regeny-toertenelmi-hattererol.html

Egyébként morálisan elfogadható számomra az is, hogy háborús övezetből menekültek társadalmi hasznosságuktól függetlenül (nem atomtudósok is) menedéket kapjanak. Igaz Spiró szerint a gyerekeink szív(hat)ják meg.

anonymand 2015.06.22. 04:34:04

@Droli

"Mindenekelőtt: nem értek egyet abban a kormánnyal, hogy százmilliókat költ a témával kapcsolatos propagandára. Visszatetsző, átlátszó, minden bizonnyal pár haver ismét jól jár ezekkel a megrendelésekkel, én meg arra gondolok, hogy megint tőlem vonják el ennek költségét adó formájában." - mindig vannak dolgok, amikben egyet lehet érteni még akkor is, ha kissé eltérő a pártpreferencia.
Egyet lehet érteni, mert a dolgokat a helyén kezeli, nem a hit vezérelte mantra köszön vissza.
"Azt sem hinném, hogy attól, hogy teleplakátolják az országot, bárkinek is változna a véleménye a témáról." - majdhogynem igazat adnék ebben is.
Amikor visszatetszően hazug, átlátszóan félrevezető szövegű plakátok segítségével folyik a Goebbels-t megszégyenítő hangulatkeltés, akkor igenis változik. Ha más módon nem is, de markánsabb lesz.
És előjönnek az indulatok.

"De magával az üzenettel egyetértek." - kérlek, fogalmazd már meg, hogy szerinted mi az üzenete a három plakátnak!
Külön-külön, egyenként.
Nem megfeledkezve arról, hogy ténylegesen kihez is szólnak.

"Lehet engem ostorozni, megkövezni, hülyézni, de én sem szívesen látom azt, hogy rengeteg bevándorló érkezik Afrikából-Ázsiából, más kultúrkörökből. És nem attól félek, hogy elveszik a munkám - nem fogják -, attól sem félek, hogy itt gyakorolják vallásukat - tőlem nyugodtan imádkozhatnak bármilyen istenhez itt, Magyarországon is -, sőt, kívánom nekik, hogy találják meg boldogulásukat Magyarországon! Viszont attól félek, hogy a fenti kép cseppet idilli." - a te félelmed csal amolyan l'art pour l'art félelem, avagy őket félted,
Mert nem mindegy.
Ha nem félsz, akkor helyes a reakciód, ha őket félted, akkor civilizált (mondhatnám keresztényi) értékrend szerint viselkedsz.
Úgy vélem, hogy őket félted.

"Mi a garancia arra, hogy ezen, magyarul nem beszélő afrikaiak munkát találnak? Mennyi az esélye, tessék mondani? Mi az esélye annak, hogy a valóban képzett ázsiaiak ide, Magyarországra vágynak, nem Nyugatabbra?'" - A háziorvosom, aki szír származású, szerinted amikor elindult szülőföldjéről, akkor tudott-e magyarul?
Milyen garanciát kapott indulásánál, hogy itt majd befogadják, munkát kap, emberibb módon élhet, mint valamikori hazájában?
És való igaz, hogy a képzettebbek még a mienknél is élhetőbb világba vágynak.
Mennek is tovább.

"Sokkal inkább félek attól, hogy az illegálisan érkező menekültek többsége képzetlen, és nem dolgozni jön ide, hanem a szociális ellátórendszerünkre támaszkodva próbál eléldegélni itt." - ezt most iróniának szántad?
Nem is tudom, hogy sírjak-é, avagy röhögjek?
Még hogy "szociális ellátórendszerünkre támaszkodva".
Ember! Miről beszélsz te?
A szociális ellátás összege mire elég?
A közmunkabér mire elég?
A minimálbér ugyan mire elég?
Na jó, tekintsük úgy, hogy vicces kedvedben voltál, de most már komoly leszel.
"Vagy ami még rosszabb: bűnözésből. Kiemelném ezt a két fogalmat: illegálisan érkező, képzelten." - a kiemelés helyes.
Azért nem ártana hozzátenni, hogy a bűnözési szándékkal érkezőket kiszűrni, bár erre adott ugyan hatóság, még a legálisan bevándorlók közül sem sikerül.
Lásd: legális kínai bevándorlók.
De! Van hatóság. Aminek az a dolga, hogy ellenőrizzen, szűrjön.

"Miért ne mondhatnánk, hogy igen, szeretnénk szabályokat szabni, ami alapján bizony megszabnánk, ki jöhet be ide?" - lehet, hogy újat mondok, de eddig is voltak.
Olyannyira, hogy még változtattak is rajtuk (nem is oly régen).
Például lehet állampolgárságot vásárolni.
Arról most ne meditáljunk, hogy a várt anyagi haszon reményében kit is vizsgálnak meg jobban.
Akinek van elég pénze, vagy aki csóró.
Szóval szabály volt, van, gondolom, hogy lesz is.
"Nem tudom, hogy vagytok vele, én nem kérek a bűnözőkből, a dolgozni nem akarókból, "... - ezzel mindenki így van, szerintem.
"Jöhet az összes olyan, aki dolgozni, nem élősködni kíván és tiszteletben tartja a törvényeinket. Szeretettel várom őket." - a plakátok nem a te véleményedet tükrözik, a Nemzeti Konzultáció sem erre lett kihegyezve. :)

Folyt. köv.

anonymand 2015.06.22. 04:52:00

@Droli

Folyt.:

"Az meg, hogy ennek feltételei vannak: pl. nyelvtudás, szakmai tudás, hozzáállás, nem utolsósorban a náluk megszokottnál más törvények - az egy másik dolog. Ki gátolja meg őket abban, hogy a menekülttáborban töltött idő alatt tanuljanak magyarul?" - ismét átmentél ironikusba.
Nem baj, mert én szeretem.
Nyelvtudás. Igen, az fontos.
A lányom, mielőtt kiment Svédországba, tanult, megtanult svédül.
Spanyolországban.
A svéd keményen dolgozó kisemberek adójából ingyenes intenzív nyelvtanfolyamon.
Gondolom, kimondatlanul valami hasonlót vársz el a magyar államtól, kormánytól is.
Hogy a feltételek teljesítéséhez szükséges feltételeket megteremtik, biztosítják.
Na jó, csak vicceltem...
"Hogy állásra jelentkezzenek?" - ez gondolom azzal rímel, hogy nem veheted el a magyarok munkáját.
Na jó, te is csak vicceltél...

"Persze itt az állam hozzáállásán is lehetne változtatni, például meg kellene adni ehhez a segítséget ezen embereknek." - erre nincs pénz, mert plakátokra, kerítésre, Nemzeti Konzultációra került-kerül elköltésre.
És ez nem vicc!

"Magyarul szűrni kell." - eddig is volt.
"Hiába mondja ki az alkotmány, hogy mindenkit befogadunk,"... - Alkotmány mint olyan nincs.
Alaptörvény van.
Idézd már kérlek azt a passzust, hogy "mindenkit befogadunk"!
Köszi.

"Bizony, liberális szemmel nézve az emberi szervezet is náci. Ez van." - ekkora baromságot még a soknevű társszerző is ritkán ír.
Sebaj!
Túléljük.

Ui.:
..."a fene nagy liberalizmus jegyében." - örülök, nálatok olyan fene nagy a liberalizmus, hogy senkit nem zavar, ha valaki több néven írja le véleményét.
Amolyan dr. Jekyll és mr. Hyde módjára.
Színesíti az oldalt, annyi szent.

anonymand 2015.06.22. 04:57:02

@Droli

Egynémely kérdés felvetődik.
Minket anno Európában szeretettel vártak?
Hoztuk a kultúránkat?
Ránk erőltettek egy másfajtát?
Hányan kaptak az utóbbi években letelepedésit?
Ebből hányan pénzért (mert a pénznek nincs szaga)?
Hányan hagyták el az országot ugyanezen időszak alatt?
Kinek veszélyeztetik a munkahelyét a bevándorlók?
Költői kérdések voltak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.07.08. 09:02:35

Köcsög Index-blogok nem azt mondják amit a kormány,mi?
Szörnyű!
süti beállítások módosítása