Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Vasárnap nyitva - kérdezz-felelek

2016. április 17. - Droli

Mikor hallgatom a véleményeket a vasárnapi nyitva tartásról, sokszor elég nagy kavart látok az emberek fejében - ezért csináltam meg ezt a kis kérdezz-feleleket, ahol néhány ilyen "kavart" szeretnék tisztázni:

1. Miért kötelezi a kormány a dolgozókat arra, hogy vasárnap is dolgozzanak?

A kormány nem kötelez semmire, csak a boltok vasárnapi nyitva tartását engedte meg ismét. Amelyik bolt nem akar kinyitni, mert bármilyen okból elfogadhatatlannak tartja a dolgozók vasárnapi munkavégzését, annak továbbra sem kötelező kinyitni. (Ugye, kedves CBA és Coop?) 

2. De akkor most ugrott a dolgozók vasárnapja, mehetnek dolgozni?

A munka törvénykönyvében ez a kérdés úgy van szabályozva, hogy havi egy szabad vasárnap jár a dolgozónak. De a törvény nem akadályozza meg azt sem, hogy akár a dolgozó összes vasárnapja szabad legyen - ez a munkáltató hozzáállásától függ. Akár meg lehet oldani azt is, hogy csak havi egy vasárnapot dolgozzon a dolgozó.

3. De a munkáltatók nem ilyenek. Mindenkit be fognak hívni vasárnap.

Nem biztos. Egyrészt ott a vasárnapi pótlék kérdése, ami 50% jelenleg, ez megdrágítja a vasárnapi foglalkoztatást. Másrészt egy év alatt átalakultak a vásárlási szokások, és most nem látni, mekkora forgalom lesz vasárnap. Lehet, hogy ezen okok miatt vasárnap csak minimális létszámmal lesznek nyitva a boltok.  

4. Oké, de a kormány eredeti magyarázata jó volt: igenis legyenek együtt többet a családok! 

Erre mondom azt, hogy akkor a kormány a vasárnapi nyitva tartás mellett miért nem hozott ezt elősegítendő döntéseket? Pl. meghagyhatta volna a vasárnapi pótlékot 100%-nak - ez jelentősen megdrágítja a vasárnapi munkavégzést, és biztos, hogy csak kevés dolgozónak kellene vasárnap is robotolnia. Vagy mondhatta volna azt, hogy minden ledolgozott vasárnap helyett szabad szombat jár! Hiszen szombaton is együtt lehet lenni a családdal!

5. Ez akkor is kitolás a kereskedelemben dolgozókkal szemben! Elveszik a szabadnapjukat!

Nem, az átlag heti két szabadnap továbbra is megmarad (azért írom az "átlagot", mert munkaidőkeretek vannak, de ez hosszú). Aki vasárnap dolgozik, az lehet szabadnapos mondjuk pl. kedden és szerdán, vagy a hét többi napjának bármelyik variációjában. 

6. De miért kell vasárnap is dolgozni? Régen ilyen nem volt!

Hát, átalakultak a szokások, ma már igény van a vasárnapi nyitva tartásra. Amúgy is, vasárnap dolgoznak orvosok, buszsofőrök, gyári alkalmazottak, diszpécserek, telefonos ügyfélszolgálati munkatársak, tehát egy csomó más szakma képviselői is. Tehát a kereskedelmi alkalmazottak helyzete egyáltalán nem kivételes.

7. Akkor mi a bajuk a kereskedelmi dolgozóknak?

Tapasztalatom szerint nem is annyira a vasárnapi munkavégzés - habár az elmúlt egy évben könnyű volt hozzászokni a jóhoz, tudom magamról -, hanem az, hogy mellette a vasárnapi pótlékot is lecsökkentette a kormány 100%-ról 50%-ra. Érthetetlen, hogy csinálhat ilyet egy olyan kormány, aki állítása szerint a dolgozók érdekeit nézte még egy éve. A kereskedelmi dolgozók szakszervezetei is erről fognak tárgyalni elsősorban.

(Megjegyzem, egy hétvégi pótlékot mindenhová be lehetne vezetni. Aki dolgozik szombat-vasárnap, legalább anyagilag járjon jobban!)

8. A közelemben lévő bolt nincs nyitva ma, pedig már nyitva lehetne. Ott lusták a dolgozók?

Van az a bizonyos sokat emlegetett 7 napos szabály, azaz hogy beosztást munkáltató egyoldalúan csak azon kívül módosíthat, 7 napon belül a munkavállaló hozzájárulása is szükséges. Miután a jogalkotó szándéka is csak hétfőn derült ki, könnyen kiszámítható, hogy ma csak azok a boltok lehetnek nyitva, ahol elegendő munkavállaló beleegyezett a mai munkába. Persze, a boltok mára kiemelt pénzeket fizetnek, hallani 200-300%-os rendkívüli pótlékokról is. Ennek ellenére egy saját tapasztalat: nálunk a sokszorosan kiemelt pótlék ellenére is csak a dolgozók 1-2%-a lett volna hajlandó vasárnap dolgozni. Érthető, mára már sokan leszervezték a programjukat, hiszen látszott, jó idő lesz, mások dacból nem vállalták, hiszen még nem muszáj. Nem hiszem el, hogy ahol minden bolt ki tudott nyitni, ott ne lett volna nyomás a vezetőség részéről, és mindenki önként, dalolva ment dolgozni. (Amúgy a hálózaton belül ma kinyitott boltok aránya valahogy visszatükrözi azon iparági pletykákat is, hogy mely láncok bánnak a legrosszabbul az ott dolgozókkal. Pont a két leghírhedtebb lánc üzemel 100%-os nyitva tartással...)

9. Mikor lesz nyitva minden bolt vasárnap?

Jelenleg úgy néz ki, jövő héten már minden nagyobb lánc nyitva lesz, de a teljes nyitva tartás majd májusra valósul meg. Ez is baj, hogy a kormány nem adott türelmi időt a felkészülésre, és biztosan vannak olyan vásárlók, akik ma még bezárt üzletbe akarnak menni vásárolni. Nem lehet kellemes.

Persze itt most lehet azzal jönni, hogy nem mindenütt vannak betartva a törvényi szabályok, van, ahol minden nap dolgoztatják a munkavállalót, feketén, napi akár 12 órában, stb, stb (érdekes módon ez nem a nagy külföldi láncoknál szokott előkerülni, hanem pont az annyira imádott hazai kis boltokban, garázscégeknél) - erre mondom azt, hogy a kereskedelemben rengeteg betöltetlen álláshely van, szóval ott kell hagyni az ilyen helyeket, és elmenni oda, ahol betartják vagy legalább megpróbálják betartani a munkaügyi szabályokat. Ha nem szeretjük a nagy mutyikat, a kicsiket se szeressük!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr808634674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2016.04.17. 18:11:48

"A munka törvénykönyvében ez a kérdés úgy van szabályozva, hogy havi egy szabad vasárnap jár a dolgozónak. "

Havi egy egybefüggő hétvége pontosabban. Azaz szombat, vasárnap.

bringás bosszantó 2016.04.17. 18:50:23

Vajon mennyire kell agymosott hülyének lenni egy fideSSjobbikkdnp selejtnek, hogy kimenjen tüntetni azért, hogy az állam megtiltsa, hogy mit csinálhat.
Vajon ez a sok selejtes féreg felfogja, hogy ez az egész sztori pillanatnyilag arról szól, hogy egy kötelezően betartandó bezárást leváltottak egy szabadon, önállóan eldönthető nyitvatartásra?

Mr. Waszabi 2016.04.17. 20:11:37

Rohadt, valódi nemzeti köcsögként lelátogattam ma délután a helyi Aldi-ba. Mert hogy azt írták a netes tartalmak, hogy az Aldi minden üzlete nyitva tart ma. Szépen összeszedegettem, amiket gondoltunk, aztán beálltam a pénztárhoz. A pénztáros nem sztrájkolt, sőt, kifejezetten mosolygós volt. Miután fizettünk, azért visszakérdeztem, hogy örülünk-e. Mondta - őszintén, se nem fintorgással, se nem álcázott örömmel arcán - hogy szo-szo. De, még is inkább többet mosolygott, mint durcizott, velünk, vásárlókkal szemben. Pedig, akiket magam elé engedtem egy szál tejföllel, ők még is csak az antipéldák voltak :)
süti beállítások módosítása