Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A Fidesz ki akar szállni?

2017. április 11. - Droli

Elnézést, de a kereskedelmi láncok legújabb ekézésére nem tudok más magyarázatot találni, mint azt, hogy a Fidesz megunta a kormányzást, és abba akarja hagyni az egészet. A másik lehetőség az, hogy annyira hülyék, hogy maguk sem fogják fel, hogy ez a lépésük ezzel fog járni.

Miről is van szó? A kormány ezúttal a boltokat akarja szívatni: van szó parkolókra kivetett adóról, minimális eladói létszámról, bérpótlékemelésről, reklámköltség korlátozásról meg hasonló finomságokról. Nem kell ahhoz nagy elemzés, hogy belássuk, ezen intézkedések költségeit a kereskedelmi egységek szépen továbbhárítják a vásárlókra, magyarul áremelések lesznek és jövőre nehéz lesz azzal kampányolni, hogy "jobban élünk mint négy éve". 

Itt engem az a dolog érdekel, hogy mi vezérli vajon a Fideszt abban, hogy újabb konfliktusforrást keressen. Elvégre bőven vezetik a közvélemény kutatásokat, jövő évi fényes győzelmük jelen állás szerint nem forog veszélyben, az emberek elnézik, hogyan tűnnek el a közpénzek mindenféle magánzsebekben, elnézik a trafiktörvényt, a stadionokat, a politikusok családjainak gyarapodását, a földek felvásárlását, a korrupciót, mindent. Most éppen a CEU-ügy nevű gumicsont van terítéken, de mivel ez is csak kevés embert érint közvetlenül, majd szépen elfelejtődik, és maximum jelszó szintjén marad meg az emlékezetekben. Orbánék gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak, holnap épülhet hegy az Alföldön, síkság a Kékestetőn, ezen beruházások pénzét nyugodtan elsíbolhatják, nem érint minket közvetlenül, legfeljebb tolódik az SZJA csökkentés pár évet.

Boltba viszont mindenki jár. Az ellenzéki ugyanúgy mint a kormánypárti, az Y generációs ugyanúgy, mint a nyugdíjas. Az áremeléseket mindenki a saját pénztárcáján fogja megérezni. A vasárnapi zárva tartás szombati tömegjeleneteinél is hidegrázást kapott volna bármelyik fideszes kampánytanácsadó attól, milyen kontextusban emlegették az emberek Orbánt, de legalább olcsó volt a zsömle. Most már drágább lesz. Utána pedig nehéz lesz alacsony inflációról, egyre növekvő reálbérekről beszélni, ráadásul a legnagyobb Fidesz-fan kisnyugdíjas is megérzi, hogy bizony többet hagy ott a kasszánál, mint előtte. Nem biztos, hogy boldog lesz.

De a többi intézkedésnél legalább volt valami magyarázat, mi a célja a kormánynak: a CEU-nál nyilvánvalóan Sorost és az általa támogatott liberális értelmiséget ekézte egy kicsit; a stadionépítéseknél saját holdudvarát tömte ki pénzzel és a trafiktörvény is hasonlóról szólt; de rossz úton jár az, aki azt gondolja, hogy pár adó miatt kivonul a Tesco és átveszi a helyét a CBA meg Kasszás Erzsi. A nagy multik kőkemény pénzeket öltek bele bolthálózatuk felépítésébe, nem fogják egyszerűen itt hagyni az egészet, inkább alkalmazkodnak. Mi meg fizetünk. Pontosabban az összes szavazó fizet, utána meg majd ikszel. A törvényt szolgaian megszavazó kormánypárti képviselő meg izzadhat, hogy elnézik-e neki ezt a szavazók jövőre, vagy mehet a levesbe, és kereshet munkát a versenyszférában. (Félelmetesen hangzik, igaz?)

És a pénztárcájának mindenki jobban hisz, mint a fizetett hirdetéseknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr5212416949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2017.04.12. 12:35:48

Szép elmélkedés.

"És a pénztárcájának mindenki jobban hisz, mint a fizetett hirdetéseknek..."

Ez egy kulcsmondat. Nagy kár, hogy a többség nem így gondolkodik amikor mások pénztárcájáról van szó vagy a közös kasszáról.

Ekkor jönnek az "adóztassuk meg a gazdagokat" szlogen. Tessék választani.

StanLee · https://newsroll.net 2017.04.12. 12:46:41

Ekkora butasagot, hogy a FIDSEZ ki akar szallni. A sracok erzik a bugit es tudjak, hogy most nagyon messzire elmehetnek. Es miert ne tennek meg? Annyira gyenge a mostani ellenzek, hogy ha Orban Viktor magat kiralynak nevezne ki holnap es kiralysag lenne Mo-bol, akkor se tortenne semmi.

Sir Galahad 2017.04.12. 12:46:51

Ez nem ilyen egyszerű. Az áremeléseknek van egy határa, ami fölé a boltok egyszerűen nem mehetek, mert a kereslet véges. Ami ezen felül volna, azt kénytelenek lesznek veszteségként benyelni. Ráadásul a drágulásért a boltot fogják szidni, nem a kormányt. A bankadó áthárításakor is így volt. Ezt hívják az "anyázás decentralizálásának".

Roan 2017.04.12. 12:50:46

"Itt engem az a dolog érdekel, hogy mi vezérli vajon a Fideszt" - a pénz. Egyszerre tudnak adót beszedni, a haveroknak segíteni, és a gonosz multiknak keresztbe tenni. Az, hogy a költségek áthárításra kerülnek, nem zavarja őket, a bankadótól kezdve a népegészségügyi adón át mindent a végfelhasználó fizet meg, egy-egy speciális esetet leszámítva (hatóságilag szabályozott ár, erős versenyhelyzet).

Simicska kibérelte Vonát a személyes bosszújára 2017.04.12. 13:07:03

Ez egy nagy turo, ettol meg 18-ban meg lesz a ketharmad vagy haromnegyed, esetleg a negyotod.

nemecsekerno_007 2017.04.12. 13:23:19

@Sir Galahad: ""anyázás decentralizálásának".

Ezen besírtam! :D

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.12. 13:28:46

Kis majom! Megkérdezhetem, hogy szerinted hogyan fogják híni a miniszterelnököt egy év múlva? Kérlek válaszolj..!

Netuddki. 2017.04.12. 13:31:10

Igen, ennyire hülyék.
A CEU ellenes törvénnyel, az EU ellenes plakát és "konzultációs" kampánnyal emberesen beleszaladta a lószerszámba.

John Doe3 2017.04.12. 13:31:16

@Sir Galahad: a veszteséget már betiltotta Varga Mihály, úgyhogy ez nem opció.

Netuddki. 2017.04.12. 13:32:58

@StanLee: A "kiszállás" elég érdekes lenne, egy jó kis elszámoltatással elegyítve.

Ma Baker 2017.04.12. 13:54:50

Kedves posztíró lemaradt volna azokról a hírekről, hogy pl a tesco a svájci leányától bérli horrorisztikus áron a pénztárgépeit és az üzlethelységeit így tüntetve el az itthoni adókötelezettségét? A multik elképesztő eszköztárral rendelkeznek adóelkerüléshez a hazai vállalatokkal szemben.
Ezt próbálja kiegyenlíteni az Orbán kormány. Mellesleg miért érdekelné a lakosságot némi drágulás a boltokban, ha évi 6-7%-kal nő a reálbér, évi ezermilliárdos szinten apad az adósságuk és ugyanennyivel a megtakarításuk?
Orbánék tanultak a libsiktől és permanens nyomás alatt tartja az internacionalista oldal szent teheneit. Ez fáj a legjobban a ballibsiknek.

Etniez 2017.04.12. 13:59:52

Az a baj, hogy feltételezed a fideszes szavazóról, hogy gondolkodik.
Nem, nem teszi. Az áremelkedést is lerendezi oké egy sorosozással, brüsszelezéssel, migráncsozással.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2017.04.12. 14:00:30

Persze :) 2006-ban is direkt vesztettek mondjuk, ez igaz.

Sőt! Előrehozott választásokat akarnak, tuti tipp. Most hallottam biztos forrásból.

A Nívó gyanús nekem mostanában, szerintem ti is csak ironizáltok, nem? Emlékszem ám, mit tettetek 4 éve.

2017.04.12. 14:03:18

@Tibi !: "A CEU ellenes törvénnyel, az EU ellenes plakát és "konzultációs" kampánnyal emberesen beleszaladta a lószerszámba."
Fenéket. Az egybites fidesz szavazó csak annyit lát, hogy most jól felbosszantották a nekik nem tetszőket, ami azt jelenti, hogy jó az irány. Ha meg kell hátrálni, abból is csak annyit látnak, hogy megint a mocskossorosnyugatlibsibolsiufógyíkemberek kersztbettek az ő magyar kisistenüknek.
A fidesz nem az országról, nem a külkapcsolatokról szól, hanem minden kommunikációjával a saját idiótáit célozza, hogy minél hosszabb ideig rabolhassák az ország vagyonát.
Nekik az lesz a jó, ha már nem leszünk EU tagok, megszűnik az utolsó korlát is. És bizony 2020-ban már el is indítják a kilépési folyamatot, mert addigra idecsorog az utolsó fillér is a kohéziós pénzekből.

ősbölény 2017.04.12. 14:04:58

@Ma Baker: Ezekről az (ál)hírekről mindenki lemaradt, kivéve, akik az Orbán/Putyin köz/magánmédia fogyasztói.

ősbölény 2017.04.12. 14:11:02

@Ma Baker: Egyébként pedig a pénztárgépeket sem a multik, sem a kisboltosok nem bérlik, azokat meg kellett venni attól az egy két cégtől, amelyet erre a NAV (=a kedves vezető és maffiája) erre kijelölt, mégpedig azon az uzsoraáron, amelyet nem szégyelltek a a kiszolgáltatott üzletfelektől behajtani. A haszon ment a maffia zsebébe, és te ettől vagy boldog.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.04.12. 14:13:01

@EU zászlót mindenhova!:

ennek mi köze van ahhoz, hogy konkrétan miért szopatják a teszkót? kérlek válaszolj, mert a kútba ölöm magam!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.04.12. 14:16:26

@Modor Tibi:

fáradsz Tibi, sok volt ez az elmúlthétév.

nem várt fordulat 2017.04.12. 15:50:27

@Sir Galahad: nem egészen, azaz az eredeti cél nem ez. Olyan pénzekkel játszik, ami nem az ővé, nem a kötlségvetésből, mert akkor nem lenne miből lopni. Ezért hárítja át ezek a telekommunikációs cégekre, bankokra, multikra, stb.. Így minden szép és jó, és a valódi költségvetési pénzekből pedig mehet a térkövezés.

Az egy másik kérdés, hogy végsősoron ezt majd a zemberek fizetik meg, és előbb vagy utóbb elegük lesz.

Én azt nem értem, miért nem lehet azt mondani? Nézd paraszt, te minimálbérből dolgozol, téged békénhagyunk. Aki pedig nem, az legyen kedves befizetni a fizetése 30%-át. Ennek a 30%-nak a harmadát mi ellopjuk, a többit az ország ügyes bajos dolgaira fordítjuk. Cserébe viszont aki elkezd trükközni, hogy minimál bérre van bejelentve csak, a többit meg zsebbe kapja feketén, azt nagyon erősen megbasszuk.

Rögtön leszavaznék egy ilyen pártra.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.12. 16:22:11

@Tibi !: A lószerszámba ti fogtok beleszaladni, úgy egy év múlva. Szoktál te közvélemény kutatásokat nézegetni? Alaposan el lesztek verve, ismét, akor legalább egy időre kusbban lesztek.:)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.12. 16:33:18

@nem várt fordulat: Maradjunk annyiban,hogy az itt szolgáltató multik nem adóztak tisztességesen , mert "trükkök százaival" élve jóval kevesebb nyereséget mutatnak ki itteni leányaiknál a valósnál. Ezért van szükség a forgalmi alapú különadókra. Ezt nem tudják megúszni..

"Az egy másik kérdés, hogy végsősoron ezt majd a zemberek fizetik meg, és előbb vagy utóbb elegük lesz."

Olyan szektorokban vezették be, ahol komoly verseny van az egyes szereplők között a vásárlókért, előfizetőkért. Ez mérsékli az áthárítás lehetőségét.
Egyébént meg ha nem a multikon szedné be ezt a pénzt az állam, akkor közvetlenül az állampolgárokon. Ez vajon miért lenne jobb nekik?

Sir Galahad 2017.04.12. 16:45:33

@nem várt fordulat: Én ilyen programra nem szavaznék. Volt már hasonló, annyi eredménye lett, hogy az alkalmazottak jelentős részét minimálbérre jelentették be, a maradékot zsebből zsebbe kapták, így az államkassza kiürült. Én inkább azt támogatnám, hogy aki az átlagbérig keres, adózzon úgy, mint eddig, a gazdagoknak pedig a vagyonát és a tőkejövedelmét adóztatnám a jelenleginél jobban, mert az alól nehezebb kibújni, mint a jövedelemadó alól.

nem várt fordulat 2017.04.12. 16:56:31

@EU zászlót mindenhova!: Mert ez esetben nem lehetne azt harsogni, hogy "ne a zemberekkel fizettesék meg!" Ők pontosan tudják, hogy az emberekkel fizettetik meg, de a sok agyhalottnak így van egy ellenségképe, hogy a gonosz multi, a szemét bank, de agyban odáig már nem jutnak el, hogy ja, hát ezt nem lenne muszáj így csinálni.

A multik adókedvezményei pedig nem trükkök százai, az sajnos egy igen racionális és kőkemény gazdasági döntés. A multi körbenéz a térségben és azt mondja: hm, itt ez az ország, a környező országok közül itt a legkedvezőbbek a feltételek, ide jövünk. Vagy azt, hogy ugyan ebben az országban csak a második legkedvezőbbek a feltételek, de van stabilitás, kiszámíthatóság, ide jövünk.

Egyrészt fizetnek ők is adót, nem keveset, másrészt ők nem azért erős gazdasági szereplők, mert az adójuk olyan sokat ér, hanem azért, mert nagyon sok embert foglalkoztatnak, akik aztán az ott megkeresett fizetésüket itt költik el, itt adóznak, fizetik a TB-t, stb...

Amúgy pedig nevek nélkül, és azzal is tisztában léve, hogy ez csak egy adóoptimalizási technika, de mondjuk a telekom cégek nagyon sokat fordítanak társadalmi felelősségvállalási célokra, hogy csak egyet mondjak Bátor Tábor, amely pénzek szinte mind jó helyre mennek, és kevesebb lenne nélkülök a világ.

Én ezt gondolom, ha nem értesz velem egyett, kérlek cáfolj meg, és vitatkozzunk róla.

nem várt fordulat 2017.04.12. 17:01:45

@Sir Galahad: Rendben, értem, de szerinted te is érted, hogy mire akarok kilyukadni.

Sokkal szebb hely lenne ez az ország, ha nálunk az adócsalás nem valami támogatott dolog lenne, hanem a közösség vetné ki maguk közül azt, aki adóoptimalizás (minimálbér, zsebbe).

Ennek viszont csak akkor lenne értelme, ha tudnám, hogy befizetett pénzeim hatékonyan, és a megfelelő célokra vannak elköltve, nem völgyhídakra, 40 cm kilátókra, stadionokra, és térkövezésre.

A 10% lopást pedig arra mondtam, hogy nincseken illúzióim, mindenhol van korrupció, lopás, még az általam oly nagyra tartott skandináv országokban is, ne csinlájunk úgy, mint ha ők szentek lennének, de azért van különbség a 100-ból 10et, és a 100-ból 70-et között.

Csak hát van ez a kádári összekacsintás, látom a példát a képviselőktől, hogy ki juthat előre, amikor ott állok delerium tremenssel a korház kapujában 2 érvényes és területileg illetékes beutalóval, és elküldenek a picsába, magam viszem a wc papíromat a korházba, akkor számomra nem az jön le, hogy itt minden a legfaszábban megy, megtehetik, lopjanak, hanem az, hogy gátlástalan rablás megy, szarnak ők itt mindenre a saját zsebükön kívül.

Netuddki. 2017.04.12. 18:27:29

@EU zászlót mindenhova!: "A lószerszámba ti fogtok beleszaladni, úgy egy év múlva. Szoktál te közvélemény kutatásokat nézegetni? Alaposan el lesztek verve, ismét, akor legalább egy időre kusbban lesztek.:)"

Na mi van agyatlan kiskancsó? Februárban vettek fel bérkommentelőnek a kubatovék? Negatív IQ teszt sikerült?

"EU zászlót mindenhova! 0 bejegyzést írt és 475 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2017.02.04. óta tag."

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.12. 18:56:20

@Tibi !: Fú baszd meg , nagy felfedezést tettél Sherlock. Arra nem gondoltál még te idióta, hogy más nicken kommenteltem korábban?? Milyen érzés agy nélkül élni?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.12. 19:07:01

@nem várt fordulat: A tény tény. A multik, (pl. a Tesco) nagyon kevés nyereséget mutattak ki. Ezer és egy módja van annak, hoigy az anyavállalat hogyan rámolja ki a hasznot a leányból. Ezt egy módon lehet kompenzálni, mégpedig úgy, hogy a forgalom alapján különadót vetnek ki rájuk.
Ha az így beszedett pénz hiányozna a költségvetésből, azt bizony a lakosságon kellene beszedni, ahogy tették ezt a szoci-szadesz kormányok..
Azt pedig már leírtam, hogy olyan szektorokban vezették be, ahol komoly verseny van az ügyfelekért, vásárlókért, ami mérsékli a fogyasztóra való áthárítást.

Persze valamekkora adót fizettek az érintett multik, de közel sem akkorát, mint amit a forgalmuk indokolt volna, egyszerűen azért, mert költség oldalon mindenféle irreális tételeket számoltak el, mint az anyával szembeni kötelezettség. Így aztán röhejes adózás előtti eredmény jött ki. Amiket meg írtál, hogy "társadalmi felelősségvállalás", meg hasonlók, azok bolhafingnyi tételek voltak az "adóopitmalizálás" nevű csaláshoz képest..

nem várt fordulat 2017.04.12. 19:45:11

@EU zászlót mindenhova!: Akkor ideológiai különbségek vannak köztünk. Mert én azt mondom, hogy inkább legyen kicsit kevesebb az adóbevételünk, de jöjjenek, mint sem, hogy egyáltalán ne jöjjenek. Marika néni trafikja nem azért nem maradt meg, mert a tesco elvette, de ebbe most ne menjünk bele.

Mi egy kis ország vagyunk, még ha nagyot is akarnánk álmodni, akkor azt a kutatás-fejlesztés és oktatásba tenném, kb. ez az egy amivel dobhatnánk egy hatost. Mert más erőforrásunk nincs.

A tendenciát nézve én azt látom, hogy a mi miniszterelnökünk nem akar dobni. Szembe lehet menni a világgal, hepciáskodni más kárára, és bőrére, de minek?

De tudod mit, még azt az érvet is elfogadom, hogy támogassuk a hazaiakat először, de azt is ilyen balfaszul, hogy amit kitaláltak törvényt, pont a kicsit és a hazait szopatja.

Ez színtiszta dilettanizmus.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.12. 21:29:38

@nem várt fordulat: Rossz a kiindulásod. Te kegyként fogod fel, hogy a szent kisker. és telekommunikációs multik idejönnek. Ők azért jönnek ide, mert kaszálni akarnak ezen a 10 milliós piacon. Minél többet. Ha olyanok a szabályok, és engedjük nekik, akkor kisebb mértékben járulnak hozzá a közterhekhez, de ha ügyes módszerekkel kikényszerítjük a több adót, akkor sem fognak elmenni. Kaszálnak így is , csak kevesebbet. a 10 millió magyar fogyasztón. Semelyik érintett multi nem távozott az országból, hiába zengett ettől a ballib sajtó, mert még így is bőven megéri nekik.
Az itt gyártó multik egy más tészta. Velük nem lehet nagyon keménykedni, mert ők nem a 10 milliós magyar piac miatt vannak itt.

nem várt fordulat 2017.04.12. 21:54:37

@EU zászlót mindenhova!: nem. realista vagyok. nézd meg, (szerintem kibaszott nehezen, és fujj, hogy ilyen nehezen, de megszületett) a roaming elleni fellépsét.
süti beállítások módosítása