Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

A Népszabadság után - Még mindig túl "szabad" a magyar sajtó?

2016. október 20. - Nívó blog

Nagy volt a felhördülés a napokban, a Népszabadság megszűnése miatt. Teszem hozzá: Nem nagy kár érte! Így legalább eggyel kevesebb ellenzéki médium hozta le (szó szerint) az alábbi propagandahírt az elmúlt napokban:

"Egy OECD-felmérés szerint itthon öt év alatt szinte duplájára -17,4 százalékról 30,6 százalékra - nőtt azoknak a száma, akik ételt nélkülöznek, az ő háromnegyedük tartósan nélkülöző."

A lelkesebbek még ezt is hozzáteszik: 

"Az OECD felmérése szerint hazánkban 5 év alatt, azaz az Orbán-kormány tevékenysége alatt,majdnem duplájára nőtt azok száma, akik ételt nélkülöznek -17,4 százalékról 30,6 százalékra. Az ő háromnegyed részük ráadásul tartósan nélkülöző!

Ez a rezsim a nyomor szabadsága!

A magyarországi éhezési adatok részei azoknak az információknak, amelyeket a kormány médiája cenzúráz, vagy éppen menekültválsággal tereli el róluk a figyelmet, ezért kérjük olvasóinkat, segítsenek e cikk terjesztésében, hogy minél többen megtudják! Köszönjük!"

TEHÁT AZ ORBÁN-KORMÁNY TEVÉKENYSÉGE ALATT.

Szóval a felhívás a terjesztésre értő fülekre talált. Az elmúlt két napban számtalan sajtóorgánumban, közösségi oldalon terjedt a hír. Még nálunk, a Nívó blogon is linkelte egyik régi olvasónk.

Mi meg egyszerűen nem tudtuk elhinni. Hiszen évek óta arról szólnak a hírek, hogy nő a gazdaság, csökken a munkanélküliség, hovatovább már-már munkaerő hiány van. évi 7-8%-kal nőnek a bérek, miközben nincs infláció, nincs költségvetési hiány, és még az államadósság is csökken. Mindennek a tetejébe a napokban a szegénység csökkenéséről is jöttek hírek, miszerint a válság előtti szintre csökkent vissza.

Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy ennyi jó hír van, egyre többen dolgoznak egyre több pénzért, és mégis közben meg drasztikusan nő az éhezők száma. Háromból egy ember éhezik. Szól a hír. "Megdöbbentő, drámai adatok". Szól az értékelés.

És mindez "egy OECD-felmérés szerint, öt év alatt". Csak így szólóban. Évszámok nélkül. Illetve "azaz az Orbán-kormány tevékenysége alatt".

Végére akartunk járni. Nézzük az OECD honlapját, de semmi. Nincs semmiféle felmérés. a honlapon. Aztán aztán mégis sikerül találni valamit. Ugyanezt a hírt szó szerint lehozta több médium az elmúlt két napban. De mit ad Isten, ugyanezt a hírt ugyanezek a médiumok már egy éve és két éve is lehozták, pontosan ugyanezekkel a szavakkal.

Íme egy példa 2015. májusából:

"Egy OECD felmérés szerint Magyarországon 5 év alatt szinte duplájára nőtt az ételt nélkülözők száma, 17,4%-ról 30,6%-ra."

A különbség csak annyi, hogy akkor még feltüntették, hogy az öt év alatt az a 2007 és 2012 közötti időszakot jelöli. Szemben az elmúlt napokban megjelent ugyanezen hír üzenetével, amelyek mind azt sugallják, hogy az elmúlt öt évről van szó. "Azaz az Orbán-kormány tevékenysége alatt" - tódít az egyik fentebb linkelt híroldal.

Valójában persze a 2007-2012 időszakból három év a Gyurcsány-Bajnai kormányok időszaka, és csak két év esik az Orbán-kormányra. De itt valószínűleg nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a 2008-ban kitört, később W alakúvá "feljődő" világgazdasági válság érintette nagyon súlyosan akkoriban Magyarországot.

No mindegy! A magam részéről megnyugodtam. Szabad itt még a sajtó, talán túlságosan is. Miközben a kormánypárti sajtó "cenzúrázta", vagy éppen a "menekültválsággal a figyelmet elterelte" erről a négy évvel ezelőtti hírről, azalatt az ellenzéki médiákban néhány havonta előkerül a dolog, friss, megdöbbentő és drámai hírként tálalva.

Tájékozódj magyar! Íme az orgánumok, amelyek friss hírként tálalták ezt a négy évvel ezelőtti hírt:

https://www.google.hu/?gfe_rd=cr&ei=HSgJWNvEINjHsAGhjIEo#q=+Egy+OECD-felm%C3%A9r%C3%A9s+szerint+itthon+%C3%B6t+%C3%A9v+alatt+17%2C4+30%2C6

Túltolja a Fidesz a menekültkampányt

Van egy kérdés: szeretné-e, ha Magyarországon menekülteket telepítenének le? A szavazók részéről van egy elég egyértelmű válasz: nem. Másfél héttel a szavazás előtt nincs olyan közvéleménykutató, politkai erő, sőt, értelmes ember, aki megkérdőjelezné a szavazás eredményét. Biztosan győzni fognak a nemek, több mint kétharmaddal, de lehet, hogy 80-90%-kal. Valószínűleg ez lesz minden idők legegyértelműbb népszavazása. Egyedül a részvételi arány kérdéses.

A Fidesznek gyakorlatilag semmi dolga nem lenne, csak annyi, hogy október harmadikán learassák a babérokat. Mutogatni az eredményeket, hogy "igen, az emberek mellettünk állnak", hogy nem akarnak menekülteket Magyarországon, és hogy volt létjogosultsága a kerítésnek. Mindenki boldog lenne, végre egy kérdés, amiben viszonylag egyetértés van (még a politikai pártok között is).

Ehelyett engem, mint pl. nemmel szavazó egyént elborzaszt az a kampány, amit a képembe tolnak. Folyamatosan nemre buzdító kampányt látok a tévében, az utcán, a villanykarókon, földön-vízen-levegőben, sőt, újabban a buszok oldalán is. Mondom, egy olyan kérdésnél, aminél elég egyértelmű választ fog adni a szavazópolgárok többsége.

Szerintem nem csak engem rémít el ez a mindent elsöprő kampány. Szerintem nem csak én gondolkodom azon, hogy ezen a szavazáson nem a kérdésre válaszolok, hanem az arcomba tolt kampányra - mégpedig azzal, hogy nem megyek el szavazni. Nem szeretném legitimálni ezt a rengeteg pénzbe kerülő, Fidesz-klientúrát anyagilag hizlaló kampányt. Ahol megint fontosabb a közpénzlopás, mint maga a kérdés. Másrészt nem szeretném, hogy Magyarországra menekültek telepedjenek le. 

És itt most tényleg nem arról van szó, hogy szoci lennék meg liberális, meg menekülttámogató, hányingerem van a különböző, önmagukat jogvédőknek nevező emberekből, akik szerint teljesen rendben van, hogy több millió menekült jön Európába, és szerintük azzal oldjuk meg a problémát, hogy befogadjuk őket. Ez nagyon rövidlátó álláspont. Az EU politikusaitól is hányok, sokadik konferencián, ülésen készül a vigyorgós csapatfotó, ahol állítólag valami megoldást ki is találtak, ami éppen csak megvalósíthatatlan gyakorlatban, ráadásul ez már a sokadik megoldás. És azt látjuk, hogy egyébként fogalmuk sincs, mit kezdjenek a helyzettel. De ugyanígy elegem van a Fidesz kampányából is, ami szemmel láthatóan kizárólag arról szól, hogy hogyan lehet pár havert még jobban pénzzel tömni. 

Szerintem vagyunk így egy páran. Mit tegyünk?

A MESTER a csempe meg úgy százezer forint

Nemrég átjött a szomszédom, és mondta, hogy nézzem meg a konyhájukat, mert most újították fel. Pontosabban nem felújították, csak kicserélték a csempét. Átmentem, megnéztem, és megállapítottam, hogy a csempe most már nem így csíkos, hanem úgy. Olyan százezer forintos nagyságrendbe került mindez.

Persze a példa ragadós volt, az asszony rögtön kitalálta, hogy nekünk is csinálni kell valamit. Ez valami nők körében terjedő ragályos betegség lehet, ami ragadósabb és veszélyesebb, mint a Zika vírus: ha valaki valamit csinál, akkor azt nekünk is kell. A betegség terjedését jelentősen segítik azon reklámújságok, amelyekben 50% árengedmény ígéretével adnak el olyan dolgokat, amik reklám nélkül is ugyanannyiba kerülnek, de a piros betűs "leárazás" szó a retinán keresztül bejut a női agyba, megfertőzi az ott található agysejtek egyikét, úgy, hogy blokkolja a dezohidroxid eljuttatását a hipotalamuszba, ezáltal jelentős realitásvesztést okoz. (Jegyezzük meg, a férfiaknál ilyen jelenség nem áll fenn, maximum néhány eseménykor, mint pl. foci EB, VB, olimpia, vízilabda országos kupa, pankrációverseny, csöcsök, esetleg a napi sörözéskor megálmodott helyi események, melyek hatására azonnal új tévé kell, meg kivetítő, meg sok sör. Oké, hölgyeim, elismerem, ha a férfiakon múlna, még mindig barlangban néznénk a plazmatévén a meccset.)

Ó, férfiállat, ha itt nem gyógyítod a betegséget, akkor véged! Onnantól ugyanis nincs megállás, mert a nőn látszik, hogy csak akkor fogja jól érezni magát, ha az egyik munkás már valami hatalmas kalapácsfúróval töri a csempét, miközben a másik próbálja tartani a vezetéket, mert az úgy rázkódik, hogy kiszakad a konnektorból! Sokan abba a hibába esnek, hogy azt hiszik, kis engedményekkel meg tudják állítani a bekövetkező Armageddont, pl. új szekrény, gyűrű vagy sminkasztal, de nem, a lavina már megindult és megállíthatatlanul görög lefelé, hogy elsodorjon mindent ami az útjába kerül! A vége úgyis az lesz hogy közösen eldöntitek, hogy szétveritek a házat, hogy valami új legyen helyette. Mármint a közös döntés azt jelenti, hogy te végül feladod, és elhaló hangon suttogod: rendben, drágám!

Érdemes megfigyelni, hogy egy ilyen tervezés hogyan megy végbe a nők fejében: ezt a csempét leverjük, azt a szekrényt lekapjuk, azt a csövet kicseréljük, az egész max. három óra, nem? A mindenható Isten is igencsak elkezdene izzadni, hiszen neki a világ megteremtése beletelt hat napba, de ha az asszony mellette lett volna, akkor az egészre lett volna max. kettő. A férfi, akit Isten saját képmására teremtett, ekkor elkezdi kapkodni a levegőt, és jelzi, hogy ő ezt képtelen megcsinálni, tehát szükség van egy külső szereplőre, akit úgy hívunk hogy MESTER.

A mester egy olyan földi halandó, aki mindenre képes. Ő maga Brad Pitt, Fülig Jimmy illetve Rambo keveréke, egy izomtól duzzadó, autót félmeztelenül szerelő, tiszta olajos valaki, aki bármit megjavít, bármit megcsinál, mindenhez ért, és még ahhoz is, amihez nem. Na, ez az elképzelés általában ott bicsaklik meg, mikor a mester, felöltve földi porhüvelyét megjelenik, és félig gyümölcscefrében forgatott fogakban foghíjas száját elhagyja pár mondat, amelytől a férfiállat, a teremtés koronája mindig is rettegett.

Első körben kötelező elem az előző mester fikázása. Ez így hogy van megcsinálva, az nem szabványos, ezt nem is lehetett volna oda kötni, az a hézag meg ott micsoda, ilyenkor nincs kollegalitás, az előző mester a megtestesült HÜLYE, már mások is panaszkodtak róla, de szerencsére eljött a Messiás, aki helyre teszi a dolgokat - nem is sejtve, hogy egy év múlva már ő lesz ugyanígy végighülyézve egy másik mester által. Következő kör a pofonok köre, persze csak képletesen: ahhoz a csőhöz ki kell cserélni ezt a csövet is, az egészet fel kell verni, nem úgy megy az ám, lebontani, eltörölni, sóval behinteni, majd az alapoktól kezdve újraépíteni, kell hozzá X köbméter cement, homok, a teljes Mátra, Bükk, egy kisebb teherautóflotta, meg annyi pénz, amennyit Matolcsy négy ciklus alatt sem bírna ellopni elalapítványozni. Persze a férfiállat izzad, nem a melegtől, hanem a költségektől, de az asszony már örömmel tapsikol, igen, lesz itt kalapácsfúró, konténer meg markoló, a fúró veri majd fel minden reggel csendes házunk környékét, mi meg alszunk a természet lágy ölén addig is, mert a házba nem mehetünk be, hogy tudjon minden száradni. De hát ha honfoglaló őseink sátoroztak, miért kottyanna meg nekünk ugyanez?

A mester bemond egy időpontot, amikor jönne csinálni: nos, kinél volt olyan, hogy abban az időpontban ott is volt? Nem úgy megy az ám, kérem! Volt olyan, aki arra hivatkozott, hogy dugóban ül a falunkban (!), ahol ha óránként húsznál több kocsi fordul meg, akkor a falu összes kocsmatölteléke az utcára vonul, mert azt hiszi, itt a Forma 1. A másik közli, hogy épp most akart hívni (!), de pont nem ér rá, mert elhúzódott az előző munka, holnap meg átvonulnak egy másik részre, mert ő szimultánban nyomja a munkát, mint Polgár Judit a sakkot. Harmadiknak nagyon fontos munkája akadt, épp most újítja fel a Fehér házat, ahol Obama személyesen kínálta meg Barack-pálinkával (hú, ez nagyon hülye poén volt). A válaszok modorosak, legalább annyira, mint ez a poszt, de hát mit lehet tenni? A falunapot sem kezdik el a falu hülyéje nélkül.

Közben az asszony is rádöbben, hogy amit elképzelt, arra már a FED sem tud elég kötvényt kibocsátani, így jönnek az alkuk: nem kell lecserélni a zuhanykabint, elég a szilikontömítést és az ajtókat. A csempe is jó úgy, hiszen amit kinézett, abból csak 2 négyzetméternyi van a nagybótban, a többit két hónapra szállítják Itáliából, gondolom, maga Michelangelo dolgozik rajta Da Vincivel együtt havi bruttó kétezerért (euró).  

De végre eljött a nagy nap: eljött a MESTER önön valójában! Na, akkor essünk neki, csináljuk, legyünk kész minél hamarabb, mert a fene akar slaggal zuhanyozni ősszel. Az, ahogy Pistike elképzeli! A mester most éppen csak felszedi a régi burkolatot, mert csak két órára ér rá, de majd visszajön holnap, amikor szintén van egy szabad órája, némi betonozás, annak száradni kell minimum 24 órát, majd jön a hétvége, amikor fontos családi program van, ott nem ér rá, de utána lévő héten hétfőn kijön, ott csak mi leszünk neki, akkor megcsinálja a munka nagyját, majd megint szárad, majd megint kijön, ott is vakarászik valamit, utána szárad, és így ha minden jól megy, 1 hét múlva birtokba vehetjük a nagy művet. Mint látszik, ez a mester nem az a fajta, aki egyben lehajtja a nagyfröccsöt; ízlelgeti, kóstolgatja, megszakérti, és szeretné élvezni a munka minden másodpercét. Az ekkor már erősen meggyötört férfi fejében felsejlik, hogy lehet, hogy másik mestert kellene keresni, de hát ezt is olyan nehezen lehetett megtalálni, ráadásul amelyik mesternek volt egy csepp esze, már rég külföldön dolgozik euróért, és hazánkban csak az maradt, aki még ahhoz is hülye volt, hogy kimenjen; vagy megszállott, aki úgy gondolja, hogy ő személyesen fogja újjáépíteni az országot, és nem érdekli, hogy ezért más kap pénzt (pl. egy gázszerelő, de most nem politizálunk).

Nem baj, a kalapácsfúró már berreg, a vakolat hullik, a csempe törik, a mester iszik, épül-szépül a nagy mű, láthatóan hamarabb lesz kész, mint egy stadion, mindenki örül. És végre eljő a nagy nap: kész! Csillog-villog, az asszony örül, a GDP nő, Matolcsy is örül, a barátnője is, bár engedtessék megjelenni, hogy nem sajnálom tőle a pénzt, hiszen minden nap látnia kell a jegybankelnököt meztelenül (brrrr...). Használatba vesszük, minden szép és jó, működik - pont mint régen.

Holnap jön át a szomszédasszony megnézni. Szegény szomszédnak majd viszek pálinkát, hogy feledtessem, mi vár majd rá. 

VÉGE. (Őszintén remélem). 

Radikális járulékcsökkentés, avagy lakáskorszerűsítés?

Kellemesnek mondható dilemmákkal szembesült a gazdaságpolitikai kormányzat az elmúlt napokban: járulékcsökkentés és lakások energetikai korszerűsítésére kiírt pályázatok.

Nézzük először a másodikat, a lakások energetikai korszerűsítésére vonatkozó 5 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőséget. Egyértelmű, hogy az országban több millió lakás szorul korszerűsítésre, melynek révén csökkenhetne az ott lakók rezsikiadása. Az irány tehát jó, ugyanakkor a nagyságrend édes kevés, mindössze 3500 lakás korszerűsítésére elegendő amely töredéke a szükséges mértéknek. Jelen formájában a pályázati keret az első napon kimerült. Csak a leggyorsabbaknak jutott belőle.

A Nívó blog szerint ez ügyben két dolgot kellene eldönteni. Először is azt, hogy megtérülők-e az ilyen beruházások. Amennyiben igen, akkor ne sajnáljuk rá a forrásokat. 5 milliárd helyett 500 milliárdos pályázatot kellene hirdetni. Némiképp populista módon azt is mondhatnánk, hogy ha a Paksi Atomerőmű bővítésére van pénz, akkor erre is kellene lennie. Igazi rezsicsökkentő beruházás lenne ez. Ha viszont úgy számolják, hogy nem, vagy csak nagyon soká térülne meg egy ilyen felújítási program, és ehelyett kerülhetne jobb helyre is a pénz, akkor hagyjuk az egészet. Vagy ha már tényleg csak ilyen kevés a pénz erre a célra, akkor a gyorsaság helyett inkább a rászorultsági elvek mentén kellene szétosztani a pénzt.

Másik téma a járulékcsökkentés. Számítások szerint a jelenleg 27%-os mértékű bérekre rakódó járulék minden egy százalékpontos csökkentése 50 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek. Egy érzékelhető mértékű járulékcsökkentés tehát itt is 500 milliárd forint körüli összegbe kerülne. Feltéve, hogy van ekkora mozgástér az államkasszában. Az első kérdés e témában az, hogy miért éppen a járulékot kellene csökkenteni? Az adóéket egy SZJA csökkentéssel ugyanúgy lehet csökkenteni, viszont SZJA csökkentés esetén az adócsökkentés közvetlenül a lakossághoz kerülne. A járulékcsökkentés haszonélvezője viszont a munkaadói oldal lenne, aki az így felszabaduló forrásokat esetleg béremelésekre fordíthatná. Így tehát végső soron ugyanoda juthatnánk, mint az SZJA csökkentés esetén. A különbség csak annyi, hogy az egyik biztos, a másik viszont bizonytalan a bérből élők számára. Nem látjuk be, miért jobb a járulékcsökkentés egy adócsökkentésnél.

Szemét dolog

Az ember már nem szól semmit. Nekem is feltűnt, hogy az elmúlt két hónapról nem kaptam kukaszámlát, habár tudtam, hogy arról van szó, hogy mostantól nem a hulladékszállító cégek számláznak, hanem a nagy Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., aminek már a neve is elborzasztó. Nos, ennek a csodás nevű szervezetnek (rövidítve: NHKV, tanulságos a honlapja is, remélem, jó sokba került) kellene összegyűjteni a lét a lakosságtól, amit szépen szétosztana a szemétszállító cégek felé. Hogy ennek mi értelme azon kívül, hogy még egy nagy állami bürokratikus szervezetet hoznak létre pár hű fideszesnek, akik kellemes pénzért nem csinálnak semmit - ezen már meg sem lepődöm. Tanult, államigazgatásban szakmai területen dolgozó volt kollégám jegyezte meg, hogy semmi baj nincs ezekkel a csinovnyikokkal addig, amíg nem csinálnak semmit, mert legalább nem okoznak kárt - a probléma ott kezdődik, ha úgy gondolják, hogy értenek is az adott területhez, pláne, ha bele akarnak szólni, miközben fogalmuk sincs az adott területről.  

Szóval önmagában ez a dolog már nem lep meg, de tegnap egy szenzációsat mondott Szabó Zsolt, az NFM államtitkára: még nem működik minden tökéletesen, de a korábban beszedett díjakból zavartalanul megy a szemétszállítás.

Hofival szólva: megfogott. Képzeljétek el, van egy cég, aminek van egy üzleti terve, ami többek között leírja, hogy kb. mikor milyen bevételek várhatók, és miből fizetik a költségeket pl. az alkalmazottakat. Nos, ezt a tervet az állam felrúgja, és azt mondja, hogy kvázi hitelezzék meg a szemétszállítás díját a lakosságnak, mert ők, azaz a nagy magyar bürokratikus szervezet képtelen beszedni a pénzt. Azaz nem tudja elvégezni azt a munkát, ami a feladata. De gondolom, az ott dolgozók, pontosabban nem dolgozók megkapják rendben a fizetésüket.

Nekem is lenne egy javaslatom: kedves Szabó Zsolt elvtárs úr! Javaslom, hogy ne kapjon fizetést úgy két-három hónapig! És amikor már a végét járja, azt fogom mondani, hogy semmi gond, életét meg tudja oldani a korábbi fizetéseiből! Azért tessék elképzelni, nem véletlenül mondják a szemétszállító cégek, hogy már nem bírják tovább finanszírozni a tevékenységüket, és le fog állni a hulladék elszállítása! Esetleg rá lehetne venni az NHKV-t, hogy végre kezdjenek el dolgozni, ha már az elmúlt hónapokban nem sikerült, és oldják meg ezt a rendkívül bonyolult számlázási feladatot, amit amúgy rengeteg magáncég simán megold.

És végül egy klipp ami bizonyítja, hogy van rosszabb is a politikánál:

Amikor a számítógép popdalt énekel

Kíváncsi vagy rá, hogyan énekel popdalt egy számítógép? 

Ismerőseim tudják rólam, hogy hobbiszinten imádok zenélni, több dalt is írtam már, de mivel énekelni nem tudok, együttesre meg nincs időm, így eléggé nehézkes volt a dalok összerakása. Eddig.

Adott ugyebár egy Casio CTK 671-es szintetizátor, ami olyan, mint a kocsik között a húszéves Suzuki Swift: régi, ennél már sokkal jobb szintetizátorok vannak, de végül is ha az ember picit is tud játszani rajta, a célnak megfelel. Ezzel felvettem a zenei alapot, döntő többségben beépített dobbal (annak összes előnyével és hátrányával); feljátszottam a basszust, a kíséretet, meg mindent, amit kell, ezt hagyományos módszerrel rögzítettem számítógépre, így kaptam egy karaoke-szerű felvételt, amin nem volt ének. Régen itt megállt volna a történet, hiszen nincs, aki felénekelje a dalt, anélkül meg nem sokat ér az egész. Aztán elkezdtem kutatni a neten, és kiderült, hogy erre már van szoftveres lehetőség, azaz a számítógép felénekli a dalt helyettem. Van több alternatíva is: pl. a Plogue Alter/Ego programja vagy a Yamaha Vocaloidja (én ez utóbbit használtam). Maga a használat amúgy egyszerű: az ember feljátssza a dallamot midiben (azaz megadja egy hang magasságát és a hosszt, és ezt sokszor megcsinálja a dallamnak megfelelően), majd felgépeli a szöveget, az énekszintetizátor meg ennek megfelelően elénekli. Az énekszintetizátor úgy működik, hogy emberi énekesek felénekelnek szótagokat- szavakat mindenféle magasságban, a program ebből összehoz egy adatbázist, majd a kért szótagot a kért magasságban az adatbázisból visszakeresi, és a kért sorrendben összerakja. Érthetően a magyar piac nem akkora, hogy ezt magyarul is megcsinálják, így főként angolul és japánul lehet dalokat gyártani. Látszólag pofonegyszerű.

De a mindenféle technikai tudnivalók és trükkök helyett inkább lássunk példákat: hogyan énekel a számítógép egy dalt? Saját dalok következnek:

 

Ezt a dalocskát egy Meiko nevű karakter énekli, meglepően jól! A kiejtéssel néha vannak bajok - időnként kellett csalni a szöveggel a gördülékenységért cserébe, de alapvetően nem feltűnő, hogy ezt a dalt nem hús-vér énekesnő énekli "realtime". 

 

Ugyanúgy Meiko énekli, mint az előzőt, csak még jobban. Talán csak a refrénben bukik le a "best friend"-nél, hogy mindkét szót teljesen kiénekli. Hiába, a szoftver mindent kiénekeltet, nem enged elharapni szavakat, mint a valódi éneklésnél, ahol ez fonetikusan "beszfrend"-dé olvadna össze

 

Tekintsünk el a címben található nyelvtani hibától (na, ki fedezi fel, mi az?), figyeljük inkább az Oliver nevű kisfiú énekét. Nagyon szépen kitartja a hangokat, viszont a hajlítások nem mennek még a programnak, itt különböző trükköket kellett bevetnem, amik viszont lebuktatják szegény Olivert. 

 

A Vocaloid fejlesztői arra találták ki ezt a  Cyber Diva nevű karaktert, hogy Lady Gaga-szerű popdívákat utánozzanak le. Nos, itt éppen egy 60-as évekbeli lassú dalt énekel, meglehetősen tisztán.


Tessék, egy duett! A férfiénekes - Dex - elég géphangú, a felső szólamot pedig a már megismert Meiko énekli. És zárjuk a sort egy '80-as évekbeli diszkóslágerhez hasonlító dallal, amit a már fent megismert Oliver nevű kisfiú énekel!

 

Itt tart tehát jelenleg a technika; úgy fél éve még én sem gondoltam volna, hogy az énekszintetizátorok terén már ekkora fejlődés van. Vajon nemsokára eljön az az idő, amikor nem hús-vér emberek, hanem "computersztárok" fogják énekelni a slágereket? Ne adj isten, a számítógép írja meg magát a zenét is? A fenti dalokban csupán vendégénekesként volt jelen a szoftver, de lehet, hogy nemsokára számítógép által írt és énekelt, emberi közreműködés nélküli zenéket hallgatunk a rádióban is. 

(Akinek tetszettek a fenti számok, és szeretné meghallgatni a többi itt be nem mutatottal együtt, teljesen legálisan letöltheti innen vagy innen. ) 

Vasárnap nyitva - kérdezz-felelek

Mikor hallgatom a véleményeket a vasárnapi nyitva tartásról, sokszor elég nagy kavart látok az emberek fejében - ezért csináltam meg ezt a kis kérdezz-feleleket, ahol néhány ilyen "kavart" szeretnék tisztázni:

1. Miért kötelezi a kormány a dolgozókat arra, hogy vasárnap is dolgozzanak?

A kormány nem kötelez semmire, csak a boltok vasárnapi nyitva tartását engedte meg ismét. Amelyik bolt nem akar kinyitni, mert bármilyen okból elfogadhatatlannak tartja a dolgozók vasárnapi munkavégzését, annak továbbra sem kötelező kinyitni. (Ugye, kedves CBA és Coop?) 

2. De akkor most ugrott a dolgozók vasárnapja, mehetnek dolgozni?

A munka törvénykönyvében ez a kérdés úgy van szabályozva, hogy havi egy szabad vasárnap jár a dolgozónak. De a törvény nem akadályozza meg azt sem, hogy akár a dolgozó összes vasárnapja szabad legyen - ez a munkáltató hozzáállásától függ. Akár meg lehet oldani azt is, hogy csak havi egy vasárnapot dolgozzon a dolgozó.

3. De a munkáltatók nem ilyenek. Mindenkit be fognak hívni vasárnap.

Nem biztos. Egyrészt ott a vasárnapi pótlék kérdése, ami 50% jelenleg, ez megdrágítja a vasárnapi foglalkoztatást. Másrészt egy év alatt átalakultak a vásárlási szokások, és most nem látni, mekkora forgalom lesz vasárnap. Lehet, hogy ezen okok miatt vasárnap csak minimális létszámmal lesznek nyitva a boltok.  

4. Oké, de a kormány eredeti magyarázata jó volt: igenis legyenek együtt többet a családok! 

Erre mondom azt, hogy akkor a kormány a vasárnapi nyitva tartás mellett miért nem hozott ezt elősegítendő döntéseket? Pl. meghagyhatta volna a vasárnapi pótlékot 100%-nak - ez jelentősen megdrágítja a vasárnapi munkavégzést, és biztos, hogy csak kevés dolgozónak kellene vasárnap is robotolnia. Vagy mondhatta volna azt, hogy minden ledolgozott vasárnap helyett szabad szombat jár! Hiszen szombaton is együtt lehet lenni a családdal!

5. Ez akkor is kitolás a kereskedelemben dolgozókkal szemben! Elveszik a szabadnapjukat!

Nem, az átlag heti két szabadnap továbbra is megmarad (azért írom az "átlagot", mert munkaidőkeretek vannak, de ez hosszú). Aki vasárnap dolgozik, az lehet szabadnapos mondjuk pl. kedden és szerdán, vagy a hét többi napjának bármelyik variációjában. 

6. De miért kell vasárnap is dolgozni? Régen ilyen nem volt!

Hát, átalakultak a szokások, ma már igény van a vasárnapi nyitva tartásra. Amúgy is, vasárnap dolgoznak orvosok, buszsofőrök, gyári alkalmazottak, diszpécserek, telefonos ügyfélszolgálati munkatársak, tehát egy csomó más szakma képviselői is. Tehát a kereskedelmi alkalmazottak helyzete egyáltalán nem kivételes.

7. Akkor mi a bajuk a kereskedelmi dolgozóknak?

Tapasztalatom szerint nem is annyira a vasárnapi munkavégzés - habár az elmúlt egy évben könnyű volt hozzászokni a jóhoz, tudom magamról -, hanem az, hogy mellette a vasárnapi pótlékot is lecsökkentette a kormány 100%-ról 50%-ra. Érthetetlen, hogy csinálhat ilyet egy olyan kormány, aki állítása szerint a dolgozók érdekeit nézte még egy éve. A kereskedelmi dolgozók szakszervezetei is erről fognak tárgyalni elsősorban.

(Megjegyzem, egy hétvégi pótlékot mindenhová be lehetne vezetni. Aki dolgozik szombat-vasárnap, legalább anyagilag járjon jobban!)

8. A közelemben lévő bolt nincs nyitva ma, pedig már nyitva lehetne. Ott lusták a dolgozók?

Van az a bizonyos sokat emlegetett 7 napos szabály, azaz hogy beosztást munkáltató egyoldalúan csak azon kívül módosíthat, 7 napon belül a munkavállaló hozzájárulása is szükséges. Miután a jogalkotó szándéka is csak hétfőn derült ki, könnyen kiszámítható, hogy ma csak azok a boltok lehetnek nyitva, ahol elegendő munkavállaló beleegyezett a mai munkába. Persze, a boltok mára kiemelt pénzeket fizetnek, hallani 200-300%-os rendkívüli pótlékokról is. Ennek ellenére egy saját tapasztalat: nálunk a sokszorosan kiemelt pótlék ellenére is csak a dolgozók 1-2%-a lett volna hajlandó vasárnap dolgozni. Érthető, mára már sokan leszervezték a programjukat, hiszen látszott, jó idő lesz, mások dacból nem vállalták, hiszen még nem muszáj. Nem hiszem el, hogy ahol minden bolt ki tudott nyitni, ott ne lett volna nyomás a vezetőség részéről, és mindenki önként, dalolva ment dolgozni. (Amúgy a hálózaton belül ma kinyitott boltok aránya valahogy visszatükrözi azon iparági pletykákat is, hogy mely láncok bánnak a legrosszabbul az ott dolgozókkal. Pont a két leghírhedtebb lánc üzemel 100%-os nyitva tartással...)

9. Mikor lesz nyitva minden bolt vasárnap?

Jelenleg úgy néz ki, jövő héten már minden nagyobb lánc nyitva lesz, de a teljes nyitva tartás majd májusra valósul meg. Ez is baj, hogy a kormány nem adott türelmi időt a felkészülésre, és biztosan vannak olyan vásárlók, akik ma még bezárt üzletbe akarnak menni vásárolni. Nem lehet kellemes.

Persze itt most lehet azzal jönni, hogy nem mindenütt vannak betartva a törvényi szabályok, van, ahol minden nap dolgoztatják a munkavállalót, feketén, napi akár 12 órában, stb, stb (érdekes módon ez nem a nagy külföldi láncoknál szokott előkerülni, hanem pont az annyira imádott hazai kis boltokban, garázscégeknél) - erre mondom azt, hogy a kereskedelemben rengeteg betöltetlen álláshely van, szóval ott kell hagyni az ilyen helyeket, és elmenni oda, ahol betartják vagy legalább megpróbálják betartani a munkaügyi szabályokat. Ha nem szeretjük a nagy mutyikat, a kicsiket se szeressük!

Vasárnap is nyitva

Blogunk kiemelten foglalkozott a vasárnapi zárva tartás témakörével, és utolsó, erről szóló posztunkban megpendítettük, hogy hamarosan puhulás várható a témában (mondjuk én picit hamarabbra vártam). És íme, ma robbant a hír: vége a vasárnapi kötelező zárva tartásnak!

Hogy miért döntött így a kormány?

1. Nem akarták kitenni magukat egy olyan népszavazásnak, mely eredménye finoman szólva is kétséges lett volna, másrészt egyfajta kormány elleni népszavazás is lett volna, mint a vizitdíj elleni,

2. Mint a fentebb hivatkozott posztban jeleztem, a vasárnapi zárva tartás pont a kormány által preferált láncokat érintette a legrosszabbul (CBA-COOP-Reál), és az igazi nyertesek a külföldi tulajdonú hipermarketek lettek. Miért? Mert többnapos bevásárlásra inkább mennek az emberek hipermarketbe mint kisboltba. És alighanem innen is beindult a lobbi. 

A vasárnapi zárva tartás hatásait egyelőre nehéz lenne összegezni. A kiskereskedelmi forgalom elég szépen bővült, de ez azzal magyarázható, hogy érezhetően több pénz van az embereknél, azaz most jobban élünk mint egy-két éve, és ez bizony meglátszik a költéseken is (na meg az a bizonyos online pénztárgép "gazdaságfehérítő" hatása is...). Másrészt az is tény, hogy a foglalkoztatottak létszáma ezt nem követte le. Tehát minden multi álmát valósította meg Orbán: növekvő forgalom csökkenő költségek mellett, nagyobb haszon. De aligha ez volt a célja.

Mi várható most?

1. A kereskedelemben újra kell szervezni egy csomó mindent: áruellátás, beosztások, stb. Erre kell egy kis idő. Gondolom, senki sem örülne neki, ha most közölnék vele, hogy mondjuk holnap szabadnapos, de helyette most vasárnap már jönnie kell dolgozni.

2. A vásárlók viszont csupa jót fognak látni: csökken a szombati "nyomás", várhatóan kevesebben lesznek a boltokban, kisebbek lesznek a sorok a kasszáknál. Másrészt a feltöltöttség is jobb lesz: vasárnap ritkán jön áru, ezáltal a dolgozók be tudják fejezni az elmaradt feladatokat, és lesz idejük raktárat forgatni. 

3. A dolgozóknak annyiból lesz jobb, hogy a szombati őrület csökkenni fog, ami azért idegileg elég megterhelő tudott lenni. Más kérdés, hogy sokan már megszokták a fix vasárnapi szabadnapot, ezáltal lesz némi morgolódás. Viszont vége a vasárnap hajnali tömeges munkavégzésnek, valamint a hétfői kapkodásnak, ahol egy teljesen leürült áruházat kellett újra feltölteni.

4. Az áruházak viszont nehéz helyzetbe kerülnek: hirtelen fel kell venni embereket, miközben amúgy is munkaerőhiánnyal küszködnek, másrészt  a tulajdonosok elvárják, hogy az első vasárnap kinyissanak: ha ez most vasárnapra esik, hogyan szervezik meg ilyen rövid idő alatt az áruházi jelenlétet? A beosztások nagy részét át kell írni egyik pillanatról a másikra!

Éppen ezért blogunk azt javasolja a kormánynak - már ha érdekli őket -, hogy május másodikával szűnjön meg a tilalom. Ezt a hónapot már hagyják békén, legyen idő felkészülni a kereskedőknek és a dolgozóknak a változásra. 

Kutyatámadás

Belehalt sérüléseibe az a nő, akit egy kutya támadott meg Nádasdladányban, írja az MTI.

A kutya kiszökött az ingatlanból és rátámadott a nőre, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy végül belehalt.

Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az állat 33 éves gazdája ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Az a durva, hogy pont a napokban gondolkodtam arról, hogy írni kellene egy posztot a kutyatámadásokról, mert mióta nem lehet láncon tartani a kutyákat, az utcákon mintha elszabadult volna a pokol.

Én évek óta kerékpárral és gyalog járok munkába. Azt már nem is számolom, hányszor támadott meg kutya - nem, nem kóbor kutya, mert az egyszer sem, hanem legtöbbször a nyitott kapun (!) keresztül kiszökő kutya. A legdurvább - pontosabban nem a legdurvább, hanem a legpofátlanabb - eset talán az volt, amikor egy ipartelep őrző-védő kutyái terrorizálták az arra kerékpározókat a portás hangos röhögései közepette. Sőt, a kutyák gyakran éjszaka is az utcán kóboroltak, olyan rossz volt a kerítés, és hajnalban nem kellemes úgy kerékpározni, hogy melletted fut egy pitbullszerű valami. Valahol az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy itt nem történt tragédia. Egyszer meguntam, feljelentettem őket az önkormányzatnál. Azóta nincs probléma.

De lassan már meg sem lepődök azon, ha az utcán szembe jön velem a gazdi kedvence, aki "nem bánt". Nem, biztos örül nekem, ezért vicsorít rám, ezért ugat és ezért próbál megtámadni. Gondolom a területét védi - az utcán. Szinte már rutinszerűen tartom magam elé a táskám, és szembefordulva próbálok nem elfutni, hanem lassan hátrálni, remélve, hogy a gazda (?) visszahívja őket (alig egy hete "gyakoroltam" egy ilyet egy kifejezetten gazdagok által lakott utcában, ahol a tulaj kinyitotta a kaput, hogy kiálljon a kocsival, és nem különösebben érdekelte, hogy a kutyák máris az utcán voltak). Oké, én tudom, hogy ezt kell tenni, de vajon ha egy kisgyerek jár arra, aki sikítozva próbál elfutni, mi lesz? 

Ráadásul ezek a felelőtlen kutyatartók újabban a láncon tartás elleni törvényre hivatkoznak. Mintha a kutyatartást kizárólag ez az egy jogszabály határozná meg, és nem lenne mellette még pár, ami többek között azt írja elő, hogy a kutya nem futkározhat kedvére az utcán. Az sem véletlen, hogy most írom ezt a posztot, mert az utóbbi másfél hónapban egyre több kutyát látok az utcán; és örülök annak, hogy végre van egy jogszabály, amit az emberek igyekeznek betartani, de ha ennek ez a következménye, inkább legyen láncon az a kutya.

Újra kihangsúlyozom: saját tapasztalat, hogy utóbbi időben egyre több a kutya az utcán. Tartok tőle, hogy a fenti hírhez hasonlók is egyre többször fognak megjelenni. Tegnap tüntettek az állatok bántalmazása ellen, szigorúbb büntetéseket követelve a bántalmazóknak. Maximálisan egyetértek. De kérném, hogy a kutyatartás szabályainak durva megsértése is essen hasonló kategóriába, és kőkeményen büntessék meg azokat, akik a kutyát - különösen ha agresszív - az utcán tartják!

Én nem védelek meg téged

Szerencsére Orbán világossá tette, hogy nem lesz sorkatonaság, és gondolom, majd négyszemközt helyre teszi Kövért, hogyha a következő ciklusban is szeretne ingyenélő lenni, ne beszéljen hülyeségeket - de látok némi érthetetlen "romantikát" a katonasággal kapcsolatban, amit nem tudok hová tenni.

Szóval: én voltam sorkatona, de van egy rossz hírem: ha háború lesz, én nem védelek meg téged. Nem azért, mert nem akarlak, hanem mert nem tudlak. Figyelj, ha háború lesz és behívnak, én nem fogok elbújni, megyek az elsők között a frontra, ha az kell, megyek a házad elé, megfogom a fegyvert és várom az ellent, hogy megállítsam, de halvány lila gőzöm sincs róla, hogyan csináljam. Hiába voltam sorkatona, fegyvert csak egyszer láttam, amikor meg kellett takarítani. Akkor rövid két percben elmondták, hogyan kell, megpróbáltam leutánozni, aztán már mehettünk is a harcászat szempontjából minden bizonnyal nélkülözhetetlen falevélseprésre - legalábbis én gondolom azt, hogy nélkülözhetetlen, mert mindig azt csináltatták velünk. Szóval a fegyverrel nem tudok mit kezdeni, lőni meg pláne nem tudok, mivel az egyetlen lövészeten - ahol három lövés volt engedélyezve mindenkinek -, éppen alegységügyeletes voltam, így ez is kimaradt az életemből.

Aztán persze "specializálódtam", én híradós lettem; most ne a kereskedelmi tévé híradójára gondolj, hanem arra, hogy én tartom a kapcsolatot a többi egységgel rádión keresztül. Na, azt legalább megtanították rendesen: hogyan kell behangolni, hogyan kell használni, komolyan mondom, annak volt értelme! Csak egy aprócska bökkenő van: az a technika, amit használtunk, már akkor is rendkívül elavult volt. Nem vicc, a rádiót, amin tanultam, láttam a Terror házában, mint kiállítási eszközt. Nem is csoda, böhöm nagy, eléggé problémás behangolni (nem úgy kell, mint az otthoni rádiót), zajos, és valljuk be, nevetséges az okostelefonok korában. 

Szóval mi haszna van belőlem a Magyar Honvédségnek? Ahogy körlettársam találóan megfogalmazta: ha jön az ellenség, mindent megcsinálunk, amit tanítottak: kimegyünk, összeszedjük a faleveleket, felnyaljuk az udvart, kitakarítjuk a laktanyát, rendet rakunk a körletekben, és - ennyi. Ja, én tudok díszelegni is, én nem ájultam el 40 fokban sem, mikor augusztus huszadikán kint díszelegtünk, majd olyan díszlépést vertünk le, hogy nagy tapssal honorálta Szombathely lelkes népe.

Az a baj, hogy szerintem a sorkatonák 99%-a is kb. ennyit tudna tenni. Mi nem tudjuk megvédeni a hazát. És semmi sem garantálja, hogy a jövőben pont ez lenne az a terület, ami normálisan, jól működne, és a jövő sorkatonái valami normálisat is tanulnának. Nem azt mondom, hogy így utólag nem volt jó buli a sorkatonaság, sok jó barátot ismertem meg, jókat lehet sztorizni az ott megéltekből, és a csajok is buktak arra, ha valaki volt katona, de sok értelme nem volt, pont a célját nem érte el. 

Szóval ennyi. Lehetne romantikázni erről, de a valóság az, hogy az egésznek semmi értelme nem volt. 

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu