Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Utolsó kommentek:

111211211111221... 2017.06.01. 20:44:09

Az Orbán rendszer az elaljasodás tette meg a kelet-európai középosztálybeliség illúziójának ellenértékévé. Ez az amit egy ellenzékinek meg kéne őriznie, ki kéne bővítenie?

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.17. 14:35:10

@ccactus: "A Magyarországot elítélő határozat szigorúbb változatát fogadta el az EP
2017. május 17. 13:46
Elkezdődik a 7. cikkely szerinti eljárás előkészítése az Európai Parlament szerdai döntése nyomán. Először egy jelentés elkészítésére utasították az illetékes bizottságot a képviselők. Az elfogadott határozatban arra is felszólították a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel, illetve a civilszervezetekkel kapcsolatos törvények szigorítását, a CEU-ügyében pedig állapodjon meg az amerikai hatóságokkal. A Bizottságot pedig arra szólították fel: szigorúbban ellenőrizze az EU-s pénzek magyarországi felhasználását.

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben. Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be, de nem csak ők szavazták meg.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

Emellett felszólították a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel, illetve a civilszervezetekkel kapcsolatos törvények szigorítását, a CEU-ügyében pedig állapodjon meg az amerikai hatóságokkal, hogy az egyetem szabadon tovább működhessen, az Európai Bizottságot pedig arra szólították fel, hogy szigorúbban ellenőrizze az uniós pénzek felhasználását"

Papirod van rola, h NEM VAGY DEMOKRATA!
Aki leepiti a demokraciat, elarulja a hazajat....

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

anonymand 2017.05.17. 10:57:45

@ccactus:

Mivel nem nyilvánítottál véleményt, ismét találgatásba bonyolódom.
Tán ilyesmire gondolhattál:
"A Költségvetési Felelősségi Intézet a tavalyi költségvetés alapján kiszámolta, hogy az állami iskolákba járó gyerekek egy főre jutó támogatási összege (61,3 ezer forint) 2,6-szor kevesebb, mint az egyházi iskolákba járóké (160 ezer forint). Ráadásul az előbbi a következő tanévben 5 százalékkal (58,3 forintra) csökken, az utóbbi pedig 200 ezerre nő. A különbség tehát fokozódik: 3,4-szeresre."
hvg.hu/itthon/20170516_Haromszor_tobbet_er_egy_gyerek_ha_egyhazi_iskolaba_jar
Folytatni, bővíteni.
Az egyenlőtlenséget.
Vagy csak az egyházi térnyerést az oktatásban.
"A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben emlékeztet, hogy az ezredforduló környékén az egymást váltó kormányokon átívelő – az önkormányzatok kollektív kifosztását eredményező – megszorítások „eredményeként” a csőd közeli helyzetbe kerülő addigi fenntartók szinte sorban álltak az egyházaknál, hogy átadhassák intézményeiket. Ez 2010-re 572 iskolát jelentett. Ekkor még nem volt elvárás – sem a szülőknél, sem a pedagógusoknál – a hitéleti tevékenység.

A második Fidesz-kormány magalakulását követően felgyorsult az egyházi átvétel folyamata, 2016/17-ben 1308 ilyen intézmény van, és mára általános elvárás a hitéleti tevékenység mind a diákok, pedagógusok és a szülők körében is. Számtalan helyről érkezik jelzés az érdekvédelmi tevékenység akadályozásáról is."
Folytatni, bővíteni.
Nem tudom, mire, mikre gondolhattál.

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.15. 11:33:53

@ccactus: Szep, szep hozzaallas.
Ergo, te a tehetseges fiatlokkal mar nem is foglalkozol, menjenek csak kulfoldre. Igaz? Az O problemaik, hogy elloptad a jovojuket, az nem erdekel. Majd Mari neni Bucsarol megoldja az orszag jovojet...

Bejegyzés: Jó ez a felsőoktatási reform!

anonymand 2017.05.15. 05:40:00

@ccactus:

"A Magyar Tudományos Akadémia szerint az országban 430 ezer rászoruló gyermek él, ám a minisztériumi számítás alapján közülük csupán 208 ezren jogosultak az ingyenes nyári étkezésre, a többieknek az egy főre jutó havi jövedelme meghaladja 37 050 forintos korlátot. De a jogosultaknak is kevesebb mint a fele jelentkezik az önkormányzatokon a nyári gyermekétkeztetésre. Minderről a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) pénteki sajtótájékoztatóján volt szó. Elhangzott: legalább 330 ezer gyermek fekszik le éhesen, aki a nyári szünet alatt sem jut megfelelő étkezéshez. A problémák az anya alultápláltsága miatt már a várandósság alatt elkezdődnek. Hazánkban a legmagasabb az EU-n belül a 2500 grammos testtömeg alatt született gyerekek száma."

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

anonymand 2017.05.13. 09:27:32

@ccactus:

Csak a magam nevében nyilatkozhatok.
"Egy Medgyessy-féle megőrizzük-kibővítjük kampány kellene a minden Fidesz-eredményt tagadunk politika helyett. No persze a megőrizzükbe beleértendő a költségvetési egyensúly is.." - voltam olyan bátor, hogy rákérdeztem, tan nem is egyszer, de konkrét választ nem kaptam.
Mi az, mik azok, amit meg kellene őrizni, amiket bővíteni kellene?
Félreértettelek.
Nyilván félreértettem a posztot ... is.
"1. Felejtsd el a migránsok támogatását! Gyerekek, ez a hajó elment, az ország jelentős többsége nem akar migránsokat látni. Persze, lehet itt hivatkozni az eredménytelen népszavazásra, de óriási hiba azzal áltatni magatokat, hogy aki nem ment el, az szívesen látná a bevándorlókat. Viktor persze jól ráérzett erre, nem véletlen nyomatja a migráns ellenes politikáját, míg az ellenzék szolgaian belemászott a "minden rossz amit a Fidesz csinál" csapdába, és bevándorlóbarát kijelentéseivel tesz arról, hogy az elgondolkodott kiábrándult jobboldali szavazó visítva rohanjon vissza a Fideszhez." - kormánypropaganda (nem is annyira) light.
"Jó" tanács.
Akkor, hogy tisztázzuk, mennyire is értettelek félre benneteket: továbbra is össze kell keverni a menekült, migráns, potenciális terrorista fogalmát, továbbra is gyűlöletet kell szítani az összemosott idegenek ellen?
Ezt még bővíteni is kéne?
Vagy mit értettem félre?

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.05.13. 08:45:35

@anonymand: @Tyson925:

Egy kis félreértésbe csapott át az eszmecsere. Én nem azt mondtam, hogy folytatjuk. Ezt csak ti adtátok a számba. Ez a kormánypártok jelszava lehet majd a kampányban, nem az ellenzéké. Az ellenzéké az lehet, hogy a jó dolgokat megőrizzük, kibővítjük. Medgyessy ezzel nyert 2002-ben. De lehet, hogy én vagyok itt ilyen öreg egyedül, hogy még ilyenekre emlékszem?

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.05.13. 08:38:57

@Tyson925:

Hát ahogy mifelénk mondják: "Fene a jó dolgát!" Akarom mondani pestiesen: "Irigylem a problémáiért."

Bejegyzés: Jó ez a felsőoktatási reform!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.10. 09:38:45

@ccactus: "Tegnap hosszan beszélgettem egy régi ismerősöm fiával, aki évek óta itt Londonban tanul egy rangos egyetemen, a honi felsőoktatásba egyáltalán be se lépett, és elmesélte, hogy a volt pesti gimis osztálytársainak a fele külföldön van szerte Európában, és aligha fognak visszatérni. Mostanáig azon gondolkodott, hogy a doktori képzésre visszajöhetne a CEU-ra, mert annak olyan a rangja, hogy összemérhető a legjobb brit képzésekkel, de mivel az egyetemet el akarják lehetetleníteni, és bizonytalanná vált a sorsa, nem tud számolni vele, hogy melyik városban is lesz, meddig lesz, mikor merre hány méter, és ezért inkább marad itt vagy elmegy Amerikába. Nos, a CEU valóban kapu a világra, mivel a globális tudományos-egyetemi elit integráns része, és a fojtogatásával máris sikerült jelentős károkat okozni. Hacsak nem az a kifejezett cél, hogy kiválóan képzett emberfőből minél kevesebb legyen a magyar ugaron. Mert akkor nagy a siker."

milyen kis kusba vagy mostanaban kaktuszka... mostanaban csendben arulod a hazad?

Bejegyzés: Jó ez a felsőoktatási reform!

anonymand 2017.05.04. 17:16:59

@Tyson925:

Tudod ccactus szerzett nekem egy jó délutánt.
"Azért sem szeretnék konkrétumot említeni, mert természetesen minden intézkedéshez akadnak pró- és kontra érvek." - azt hitte, hogy elegánsan kibújt a válaszadás alól, pedig csak megmosolyogtató módon.
Igazán érdekelt volna, hogy mit is tart ő, mit is tartanak ők folytatandónak, kibővítendőnek.
Megszoktam már, hogy ha élesedik a helyzet, akkor a konkrét válaszok elmaradnak.
Lehetne említeni a középiskolai rendszert, az egyházi térnyerést az oktatásban, a civil szervezetek mos aktuális is, a szociális ellátórendszert, a közbeszerzések irányított voltát, és még annyi mindent...

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.03. 14:00:03

@cacctus
nezd mar mire nem kepes a soros gyorgy?
www.origo.hu/nagyvilag/20170502-megmutatjuk-soros-igazi-arcat.html

Na, de neked meg mindig tul szabad a magyar sajto igaz, kedves hazaarulo komcsikam?

Bejegyzés: A Népszabadság után - Még mindig túl "szabad" a magyar sajtó?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.05.03. 13:58:03

@anonymand: "Ezen az állt, hogy mit kell vinni az intenzívre befekvőknek. Például vizet, bugyit, evőeszközt, saját gyógyszert, WC-papírt. Eddig oké, illetve nem oké, de aki már járt már bármelyik kórházban, ezeket valószínűleg automatikusan csomagolja a bőröndjébe.
És műtétre menet a műtőssegéd kezébe nyomj 2 db fáslit (10 cm-est).
Amibe persze senkinek a pénztárcája nem rokkan bele, és a kórház sem ezen fog nyerészkedni, de
nyilván ez a legnagyobb gondja mindenkinek, aki éppen a műtőbe igyekszik
elég jó üzenet, hogy éppen egy olyan klinika műtétjére készülsz befeküdni, amelynek erre a párszáz forintos tételre sincs pénze."

ezt kene folytatni...

Na de ez a folytatni kiboviteni duma ne tevesszen meg. Ez semmi mas, mint szep kis tereles. Mit is kene amugy folytatni, azon gondolkoztunk mar? Felmerul az egyszeri emberben, hogy van-e egyaltalan kormanyzas? Vannak itt reformok, szerkezeti atalakitasok, tarsadalmi egyeztetesek meg vitak? Semmi nincs, kaktuszka sem tud mar semmilyen temat felbofogni, mert egyszeru politikai kormanyzas van, mellebeszelesekkel. Par temat bedobnak, mint Soros Gyorgy, meg menekultek stb stb. es ennyi. Nincs kormanyzas, nincs amit folytatni lehetne... Max a szabad rablas, urambatyam rendszer es ehhez hasonlo dolgok, amik kitartjak a kaktusz feleket... Mert a piacon keptelen megelni.

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

anonymand 2017.05.01. 05:21:52

@ccactus:

Kedves ccactus!
Ezt az oldalt régóta hanyagolod, meg is értem.
Olvastam egy friss cikket, oszt mindjárt ez a poszt, no meg saját réges-régi írásom jutott eszembe.
Megérdemel némi figyelmet, főként azért, mert anno volt kis nézeteltérésünk a szegénység és a megszerezhető tudás viszonyáról.
Itt az egész cik:
"Magyarországon a 18–24 éves korosztály 12,5 százaléka tavaly idő előtt abbahagyta középfokú tanulmányait. Ők a „korai iskolaelhagyók”, akiknek legfeljebb szakiskolai végzettségük van.

Ez derül ki az Eurostat legújabb elemzéséből (az Eurostat az Európai Bizottság egyik főigazgatósága).

A Szabad Földnek Radó Péter oktatási szakértő elmondta, hogy korai iskolaelhagyónak tekinthető mindenki, aki középfokú végzettség nélkül kerül ki az oktatási rendszerből.

Márpedig az életesély szempontjából a középfokú végzettség ma már olyan minimumfeltétel, mint amilyen az általános iskola befejezése volt harminc évvel ezelőtt: „Miközben az uniós átlag folyamatosan javul, Magyarországon egy ideje növekszik a korai iskolaelhagyók aránya. Ennek oka elsősorban az, hogy a szakképző intézményekben a hátrányos helyzetű tanulók közül egyre többen lemorzsolódnak.
Főként Magyarország szegény régióiban – Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön – kiugróan magas a korai iskolaelhagyás” – tette hozzá Radó Péter."
www.szabadfold.hu/aktualis/palyan_kivuliek_korai-iskolaelhagyok
Elgondolkodtató.
Legfőképpen akkor, ha egykori jó tanácsodhoz híven, te is rendszerszinten gondolkodol.
kismalac.blog.hu/2014/12/26/haboru_vagy_beke

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2017.04.29. 14:34:09

@ccactus:

Valóban nem sok folytatandót látok.
Az is igaz, hogy ez nem biztos, hogy megegyezik egy többség véleményével.
Hogy milyen módszerekkel próbál felépülni és erősödni a jelenleg nem létező ellenzék, azt döntsék el ők maguk, ha akarod; majd mi magunk eldöntjük, és ismételten köszönöm, köszönjük a jó tanácsot.
A közvéleményt nem csak közvélemény-kutatással lehet megismerni, főként az internet világában.
Persze, ez is csak egy vélemény.

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.04.29. 07:29:00

@anonymand:

De hozzászólásodban benne van, hogy nem nagyon látsz lényegi elemeket, hanem csak morzsákat, amiket megőrzendőnek, kibővítendőnek tartasz. Kérdés, hogy ezt a többség is ugyanígy gondolja-e? Szerintem nem, de ez csak az én vélelmem. Azért sem szeretnék konkrétumot említeni, mert természetesen minden intézkedéshez akadnak pró- és kontra érvek. Fölösleges most ezeket a vitákat itt újra nyitni. Az viszont egy közvélemény kutatással kideríthető lenne az ellenzék számára, hogy a többség mely intézkedések megtartását támogatja. Ezeket érdemes megtartani, különben úgymond a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket is és akkor nem tud maga mögé többséget állítani.

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

anonymand 2017.04.29. 00:19:40

@ccactus:

Keversz dolgokat.
Én kérdeztem, hogy mit is kőne megtartani, bővíteni.
Szóval nem állítottam sehol, soha, hogy mindent tagadni.
(ha tudnál idézni, hogy cáfolj, akkor tedd meg! Nem fog sikerülni)
Azt kellene belátnod, hogy a nagy rendszerek: igazságszolgáltatás, oktatás, adórendszer, szociális ellátórendszer, stb. mérhetetlen károkat szenvedett az elmúlt 7 évben.
Hiába is helyeseltem első perctől kezdve és helyeslem most is például, hogy az iskolába járásra kötelezték (holmi anyagiak megvonásával torolva) akiket kellet, ez nem a rendszer lényegét érinti.
Morzsa.
Ismételten kérdem, csak kiegészítve:
Mit is kőne megőrizni, bővíteni?
Stadionépítés?
A jogállam lerombolása?
A közoktatás további rombolása?
A sajtó egy kézbe vonása?
Egykulcsos adórendszer?

Az ellenzék, majd ha lesz, nem a ti jó tanácsaitok alapján lesz, erősödik és nyer (esetleg).
De azért köszi a tanácsokat!

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.04.28. 20:55:08

@anonymand: @Tyson925:

Hát látom nem jött be nektek ez a megőrizzük-kibővítjük ötlet. Szimpatikusabb nektek a mindent tagadunk, kérlelhetetlenül? Legalábbis láthatóan ezt követitek. Biztosak vagytok benne, hogy ez az ellenzéki kibontakozás útja?

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

anonymand 2017.04.28. 17:46:41

@ccactus:

Nem emlékeztem.
Azért most, hogy ráirányítottad figyelmemet, megint a kérdéshalmaz réme vett erőt rajtam.
Ebből most csak egy témakört emelnék ki.
"8. Mi lesz a felsőoktatás rendszerével?

Azt tudjuk, hogy az első Bajnai-kormány a felsőoktatás rendszerén a rendelkezésre álló egy évben nemigen változtatott, hiszen a rendszer átalakítása ennél hosszabb időt vesz igénybe. A Fidesz viszont jelentős átalakításba kezdett, amelynek lényege, hogy az ingyenes állami helyek számát jelentősen lecsökkentette"... -ezt kőne folytatni, bővíteni?
...
"A végcél a nagyrészt önfinanszírozó felsőoktatás, amelyben a részvevők tandíjként kifizetik taníttatásuk költségét." - netán ezt?

Azért humorotok is volt:
"Persze félreérték ne essék, nyilván az lenne a legjobb, ha a felsőoktatás, meg minden más, még a sör is ingyenes lenne."
Most, a CEU-ügy ismeretében, mit is kőne folytatni, kibővíteni?
Más egyetemeket is nehéz helyzetbe hozni, avagy rákényszeríteni az echte magyar intézményeket, hogy akkreditáltassák magukat at USA-ban? :)

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

anonymand 2017.04.28. 17:34:16

@ccactus:

"A minden eredményt tagadunk politikában pont az a baj, hogy sutba dobja azt is, amit pedig a többség jónak tart." - megint kitértél az egyenes válasz elől.
Konkrétan rákérdeztem, te meg konkrétan nem feleltél.
Szóval mit is kőne megtartani, bővíteni?

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.04.28. 16:56:44

@anonymand:

Nagyon egyszerű a válasz a kérdésedre. Azt kell megőrizni és kibővíteni, amit a választók szeretnek a jelenlegi rendszerben. Közvélemény kutatásokkal ez könnyen kideríthető.

A minden eredményt tagadunk politikában pont az a baj, hogy sutba dobja azt is, amit pedig a többség jónak tart. Vagy éppen legkisebb rossz, kompromisszumos megoldásnak. Anno mi is próbálkoztunk ilyenekkel, például itt, ha még emlékszel rá. nivo.blog.hu/2012/11/10/nehany_kerdes_bajnai_gordonhoz?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201703

Bejegyzés: 5 tanács az ellenzéki összefogásnak