Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Festmények szombatra – Rippl-Rónai József: Piacsek bácsi sorozat

2010. augusztus 28. - bogancs
Kedves Blogolvasók!

A mai nappal útjára indítok itt a Fórumon egy olyan kulturális sorozatot, amelyben minden szombaton bemutatunk egy magyar vagy külföldi festőt, illetve néhány művét egy kis szubjektív értékeléssel fűszerezve.

Különösebb átlagon felüli képzettségem nincs ezen a területen, az egyes képekről, festményekről csak azt a néhány mondatot írom le, ami a kép szemlélése közben eszembe jut, illetve megragad.

Célom a Szombati kultúra sorozattal kettős. Egyrészt szeretném hazánk híres festőit kicsit rendszerbe szedni, és megismertetni. Az a tapasztalatom, hogy az átlagembernek - én is ezek közé tartozom - a festők nevei még csak-csak ismerősen csengenek, de műveiket már annál kevésbé tudják felidézni. Igény viszont lenne rá, elég az utóbbi években rendezett időszakos festészeti kiállítások vagy a Múzeumok éjszakája sikerére gondolni.

Másik célom, hogy a művészetek iránt érdeklődő olvasókból egy jó kis csapatot sikerüljön összekovácsolni, akikkel együtt tudjuk megvitatni, megismerni nagy festőink egy-egy művét. Ezen felül örömmel veszem profik hozzászólásait is, illetve a javaslatokat, hogy milyen festményeket lehetne még bemutatni.

A mai napon elsőként Rippl-Rónai József (1861-1927) Piacsek bácsi sorozatából szeretnék néhányat bemutatni. Ezek a képek jórészt Kaposváron készültek, bemutatva a nagyjából száz évvel ezelőtti (nagy)magyarországi kisvárosi életet.

Öregúr és mandolinozó asszony (1905)

https://m.blog.hu/ni/nivo/mandolin.jpg

Ez_a_kép egy zsúfolt, és viszonylagosan szűk helyiséget – talán nyári konyhát - mutat be. Piacsek bácsi és a mandolinozó asszony a kép közepén helyezkednek el, így első pillantásra mindenképpen őket vesszük szemügyre. Réteges ruházatuk alapján tavasz, vagy ősz lehet, az asztalon látható gyümölcsök alapján inkább az őszre tippelek.

Amit még google-ben külön megnéztem, hogy mi az a mandolin, amin a högy játszik. Nos ez egy húros-pengetős kevésbé ismerős hangszer, így a kép egzotikumát jórészt ez adja.

Amit még kiemelnék, az a helyiség két oldalán látható asztalterítők kontrasztja (fekete és fehér), valamint közös motívumként a mindkettőben megjelenő piros szín a lakók kifinomult ízlésére vall.

További szemet szúró dolog, a zsúfoltság. A fal telis teli képekkel, az asztalokon pedig a vázák, kancsók tömkelege. A főhelyen foglal helyet a díszes gyertyatartó, amelyet valószínűleg még világításra is gyakran használtak, a polc túlsó szélén pedig egy gömb formájú petróleumlámpa.

Piacsek bácsi fekete kredenc előtt (1906)

https://m.blog.hu/ni/nivo/kredenc.jpg

Ezen a képen valahogy egyből a fekete kredencet keresi az ember a szemével. Meg is találjuk a kép jobb oldalán. Gyönyörű bútordarab lehetett. A bútorokról általában feltűnik, hogy nem azok a minimalista ikeás stílusúak, hanem mázsás darabok. Ilyen szempontból kiemelném még a jobb oldalon lévő kék csíkos kárpitozású fotelt. Hej, milyen kényelmes és felemelő érzés lehet egy ilyenben ülni! Erre is, és a fekete kredencre is mondhatjuk: Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt már semmi.

Sok azonos motívum van az előző képpel: Piacsek bácsi ismét a legkisebb ülőalkalmatosságon foglal helyet, a falakon itt is képek sora függ, és a vázákat, kancsókat, csészéket is rendre megtaláljuk. Az asztalon is ott található a gyümölcs bőségtál. Amikor még nem ropival és más rágcsálnivalóval fogadták a vendéget.. Nálunk legalábbis visszatérő szófordulat ha vendégeket várunk: „Hozzál a boltból valamilyen rágycsálnivalót és kólát!” Lám gyümölccsel és teával is lehet vendéget fogadni.

És hát az asztal! Egészséges méretek ahogy kell. A következő generáció már az 51x74-es szocreál műanyagszélűnél költötte el ebédjét..

Érdekes még a kékre festett mennyezet. Valahogy bennem mindig az volt, hogy a mennyezet az fehér. De miért is?

Piacsek bácsi és a család a szőlőben (1908)

https://m.blog.hu/ni/nivo/szoloben.jpg

A_levelek színe alapján egy újabb őszi kép. Tizenkét embert számolni a képen. Ünnepélyes alkalom lehet, mindenki szépen felöltözve. A piros asztalterítővel letakart asztal uralja a képet. Érdekes, hogy az asztal ezúttal gyakorlatilag üres.

Piacsek bácsi elhúzódva jobbszélen látható, a családot szemléli. Nyugalmat áraszt, hogy mindenki ül. Ilyen szempontból nem is hiányzik, hogy valaki a többiek körül ugráljon például üdítőt tölteni, vagy egyéb fontos, vendéglátásnál elengedhetetlen szervezési tevékenységet végezni. Ez már mindjárt megtörné az idilli nyugalmat és a harmóniát, az együtt töltött idő élvezetét.

Az üres asztal és az azt körülölelő természet bujasága szép kontrasztot áraszt. További kontrasztot adnak a zöld és piros színek.

És amit még megjegyeznék: Divatos lehetett akkoriban a férfiaknál a szalmakalap fekete szalaggal átkötve. Hármat is látni ebből a képen.

Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett (1907)

https://m.blog.hu/ni/nivo/vorosbor.jpg

Ehhez a képhez nem szeretnék túl sokat hozzáfűzni. Bal oldalon a festő apja, jobbról Piacsek bácsi. Olvastam egy elemzést a képről, miszerint a festő apja emlékeibe révedne. Szerintem nem erről van szó, de persze döntse el mindeni maga.

Ez a művész apjáról készült utolsó ábrázolás. 1908-ban mind ő, mind Piacsek bácsi meghalt. Ennyi idősen bizony már nem nagyon fogy a vörösbor. Ez látszik is a teli üvegen és poharakon. Nekem egy kis fejfájás is felsejlik a képet nézve. A korábbi képeken látható zsúfoltság is hiányzik. Nem egy vidám kép, az biztos.

Ha ez tetszett, jövő szombaton újabb képek következnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr552254677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_romanista 2010.08.30. 11:49:54

ez eléggé hasonló a klasszikusok.bog.hu-hoz!!! azt én szervezem. nyilván nem véletlenül tettétek ki hozzánk...

Napóleon elvtárs · http://relativ.blog.hu/ 2010.08.30. 12:59:39

Nagyon jó a bejegyzés, annak ellenére, hogy nem vagyok rajongója a festő munkájának. Az utolsó kép viszont tetszik, az ízléstelen poént ennek ellenére sem tudom kihagyni: Fidel Castro? Nem tudom mire gondoltál, de nekem is az emlékekbe révedést sugallja a festő apjának ábrázolása. Erre ráerősít Piacsek bácsi meglehetősen passzív jelenléte. Mintha ott sem lenne, vagy csak a háttér, vagy a berendezés egy része lenne, mellékszereplő. Ezt remekül érzékelteti a festő a karakterek pozicionálásával, és a színek megfelelő alkalmazásával. Ketten vannak de mégis, magányosan a saját gondolataikban elmerülve. Emlékeken való tűnődés, nosztalgiázgatás, az elveszett ifjúság fájdalma.Ez a kép zseniális.
A bútorokkal kapcsolatban csak annyit, ezek a festmények egy olyan korszakot örökítenek meg amikor a minőség még fontosabb volt mint a mennyiség.

Mr. Pink2 2010.08.31. 22:02:20

Nekem az utolsó kép azt mondja, hogy ennyi idősen már annyi mindent megéltek, hogy a társaság már csak egymás puszta jelenlétét jelenti, de a tevékenység a múltba révedés, és a lelki felkészülés a halálra.

Ott a két öreg, rikító vörös asztalnál, rikító sárga fallal, tele üveg borral, és észre se veszik az egészet, már passzívan, csak testileg vannak jelen ebben a világban.

Én fejfájást (előző napi benyomást??) nem érzékelek a képen.

Lhet hogy belemagyarázás, de nekem ezt mondja ez a kép.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.31. 22:27:34

Érdekes, hogy mindenkit az utolsó kép fogott meg. Nekem spec. az első két kép a kedvencem.

Valahogy nekem nem jön össze a borozgatás a múltba révedéssel. Amikor borozom, akkor általában inkább a jövőbe tekintek, esetleg az élet nagy dolgain elmélkedem, de semmiképpen nem a múltba révedek. Persze lehet, hogy még fiatal vagyok hozzá.. :)

Altungar · http://www.hungarojob.com 2012.01.14. 10:42:55

Szerintem pedig a "Piacsek bácsi és a család a szőlőben" egy nagyszerű kép, a családról az összetartásról, együtt a természet lágy ölén...kell ennél szebb?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.14. 21:23:06

@Altungar:

Most, hogy így mondod, valóban.

Az első két képben engem inkább a tárgyak harmóniája kapott meg.

Míg a szőlős képben tényleg ott van a családi harmónia.

fafej 2012.01.25. 18:58:12

A "Piacsek bácsi a babákkal" , "Piacsek bácsi a Niklay lányokkal" , "Piacsek bácsi olvas" képeről miért feledkeztél meg?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.25. 19:22:10

@fafej:

Túl hosszú lett volna úgy a poszt!
süti beállítások módosítása