Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mi lesz a 100 nap után gazdasági vonalon?

2010. szeptember 09. - Droli

Szerettem volna írni az Orbán kormány első száz napjáról, de aztán rájöttem: tulajdonképpen miről is írhattam volna? A kormány döntéseit egyre kevésbé fogja meghatározni az, hogy mit akar, inkább az, hogy mit akarnak tőle. A következő pár év nagyon kemény lesz, gyakorlatilag most fogjuk megfizetni az elkúrást; eddig ugyanis az elkúrásra felvett hitelből sikerült ideig-óráig elkenni a problémákat, de idén eljött a nagy pillanat: meg kell kezdeni a hitelek visszafizetését. Persze vannak más alternatívák is: ezeket próbálom számba venni, és a végén meglátjátok: a kormány jelenleg inkább hasonlít egy adósrabszolgaságban élő emberhez, mintsem egy szabadhoz.

Szóval először a tények: idén a bruttó visszafizetendő adósság 1660 milliárd forint, jövőre ez 2150 milliárd lesz, és ez tovább nő, mert 2012-ben már 2300 milliárdot kellene visszacsengetni. (Orbán "frissített" adatai: 2011: 2858 milliárd, 2012: "valamivel kevesebb", 2013: több, mint 3000 milliárd.) Ezek elképzelhetetlenül nagy számok, ezért pár összehasonlító adat: a magyar költségvetés 2010-es bevétele kb. 12600 milliárd forint (a kiadási 900 milliárddal több, ezek a "csontvázak előtti" becsült adatok!); a teljes nyugdíjkassza kiadása kb. 2940 milliárd forint, tehát ha nem kellene visszafizetni semmit, akkor adhatnánk akár 8 (!) hónapnyi plusznyugdíjat/év; ha a négyes metró költségét 600 milliárdnak vesszük, akkor még építhetnénk 2-3 (pazarló) négyes metrót évente! Az elmúlt 8 évben 2000 milliárdot költöttünk autópályára (700 km épült belőle), most ezt évente meg lehetne építeni; egyes vélemények szerint a magyar egészségügyet egy kb. 1000 milliárdos "tőkeinjekcióval" igen jó színvonalúvá lehetne tenni - a jövő évi 2150 milliárdból igencsak világszintű egészségügyet tudnánk építeni.

Nem véletlenül hoztam fel ezeket a példákat, mint láthatjátok, a magyar kormánynak az elkövetkező pár évben semmilyen lehetősége nem lesz jóléti reformokra, és megkérdőjeleződik az infrastrukturális beruházások lehetősége is. Szóval ennyit a választási kampányok ígéreteiről. A visszafizetendő adósságok nyomasztó terhét több módon is lehet orvosolni; lássunk ebből párat, és azt, hogy ez milyen mellékhatásokkal jár (a terminológia nem biztos, hogy pontos, ezért előre is elnézést kérek):

1. Nem fizetünk vissza semmit: Népszerű álláspont, főleg a "politikai széleken" hangzik el ilyen vélemény; a gond ezzel az, hogy az ország szavahihetősége 0 lesz, és ez abban fog megnyilvánulni, hogy senki nem ad nekünk hitelt. Miután a magyar államháztartás erősen deficites (idei első hét hónap: kb. 1000 milliárd Ft a hiány, az év végére talán ez lecsökken 870 milliárdra a kormány szerint), ezt a hiányt gyakorlatilag senki nem finanszírozza (nem vesz államkötvényt), ez gyakorlatilag a teljes magyar állami szektor összeomlásával járna. A többi továbbgyűrűző hatásról most ne beszéljünk.

2. Megpróbálunk fizetési halasztást kérni: Ez az IMF hitelek esetén működhet igazán, ehhez viszont olyan kapcsolatban kell állni az IMF-fel, amilyenben most nem vagyunk. Az IMF kemény dolgot fog kérni ezért: egy teljeskörű államháztartási reformot, amely során kirúgnak pár tízezer embert a közszférából, megszűnik egy halom állami intézmény, nyugdíj- és segélycsökkentés, és lehet, hogy adóemelést is kikényszerítenének - szóval kapnánk a nyakunkba egy "megszorítócsomagot" (lásd Romániát!). Hosszútávon valószínűleg üdvös lenne, kérdés, rövidtávon túlélné-e a "beteg".

3. Hitelre hitelt:  Hogy technikailag ezt hogyan oldjuk meg, gyakorlatilag lényegtelen: lehet új IMF kölcsönért fordulni, lehet állampapír-aukciókat tartani, és úgy pofozni a gazdaságpolitikát, hogy az országkockázat csökkenjen, ezáltal az új hitelek (állampapírok) alacsonyabb kamatozásúak legyenek, mint a régiek; ebben az esetben egy gyors gazdasági növekedéssel akár ki is lehet nőni a dolgokat (ezt úgy kell elképzelni, hogy egy 9 forintos hitel 10 forint jövedelem mellett nagy teher, 14 forint mellett már nem akkora). Ehhez viszont kiszámítható, fegyelmezett, exportorientált gazdaságpolitika kell, és nem utolsósorban jó nemzetközi befektetői környezet - egyelőre egyik sem garantált. A kormányok előszeretettel választják ezt a kevésbé fájdalmas utat, viszont ha valami nem stimmel, akkor ebből egy gyönyörű, hatalmasra dagadó adósságtömeg lesz, látszat nélkül.

4. Fizessük vissza! Kétségkívül ez lenne az a megoldás, mellyel viszonylag hamar elérnénk a Kánaánt, hiszen ebben az esetben az adósság nem termelődne újra, de felmerül a kérdés: miből? Hogyan köhögne ki az államháztartás 2000 milliárdot úgy, hogy közben az államháztartás is kijöjjön nullára? Ez egy 3000 milliárd forintos megszorítócsomagot jelentene (minden évben!), mely brutális - százezres nagyságrendű - állami szféra leépítéssel járna, másrészről meg nagyfokú adónöveléssel (a bankadó hoz majd kb. 150 milliárdot, tessék megtalálni valahol ennek a többszörösét!), gondoljátok el, mi maradna az országban...

Mint látjátok, mindegyik reális megoldás arról szól, hogy hogyan fogja a kormány csökkenteni a költségvetési kiadásokat úgy, hogy közben azért gazdaság is pörögjön, és a nemzetközi befektetői környezet is vígan finanszírozzon minket. Ez olyan gazdaságpolitikát feltételez, ahol az állami szféra leépül, gyakorlatilag megszűnik a korrupció, a nagyobb beruházásokat elhalasztják, és közben adót is csökkentenek, hogy "fehéredjen" és beinduljon a gazdaság. Mi van meg ebből?

- adócsökkentés: Az egykulcsos SZJA- és társasági adó változások ebbe az irányba mutatnak, a bankadó kevésbé, de összességében "van remény".

- korrupció megszűnése: Nem hiszek benne sajnos; csökkenteni talán sikerül

- beruházás-elhalasztás: Ezzel az a gond, hogy sok beruházás már "folyik", pl. négyes metró - ezeket nem lehet leállítani, továbbra is vinni fogják a pénzt. A Fidesz kormány 1998-2002-es tevékenységét vizsgálva viszont van remény, mert a fiúk ott elég szépen leálltak pl. az autópálya-építésekkel.

- állami szféra megnyirbálása: az önkormányzati képviselők számának megnyirbálása inkább egy szimbolikus lépés, kérdés, meg merik-e lépni ezt a minisztériumokban (Szűcs Erika sajtófigyelése kapcsán hallhattuk, hogy a szociális tárcánál 28 sajtófigyelő volt!), a MÁV-nál, a BKV-nél, stb. Orbán 10% bértömegspórolást már bejelentett, kérdés, mit tervez az önkormányzati választások után. 

Nagyvonalakban ennyi; az azért szépen látszik, mennyire nincs mozgástere a kormánynak, és hogy mennyire rátolták az összes reformot, amit az elmúlt 10 évben el kellett volna végezni, megspékelve némi adóssággal. Országunk olyan helyzetben van, mint egy kötéltáncos a cirkuszban: nagyon szűk az út a túloldalra, és nem kellene közben lezuhanni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr832277297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanalmas 2010.09.09. 19:16:21

Azt ne felejtsd el azért, hogy a figyusz és az nnagyon okos elnöke a választások előtt 1-1,5 évvel azt mondta, mit mondta, szajkózta folyamatosan, hogy ők mindenre tudják a megoldást, csak adjanak nekik lehetőséget és a szakértői kormány mindent faszául megold!
Ehhez képest sehol szakértői kormány, előszedték a régi reformnélküli és mondjuk ki nyíltan, tehetségtelen, párthű, bólogatójános szintű pártkatona-elvtársakat, akik egy része egy bukott kormány tagja volt -mert hisz ha sikeres lett volna az I. Orbán kormány, akkor nem buktak volna választást anno- és semmi ötletük, mennek mint a bányaló.
Orbán Viktorról pedig egyre inkább bebizonyosodik, hogy semmi tehetsége ahhoz, hogy egy ország első embere legyen. Azon kívűl, hogy retorikai fenomén -de ugye ne feledjük, hogy Gyurcsány elvtárs is az volt, szóval ez önmagában semmire sem elég-, semmi komoly dolog nem fűződik a nevéhez az eddigi miniszterelnökségi tevékenysége során. Gyurcsány hülyékkel vette körül magát Orbán meg irányítható szürkékkel.
Így nem is lesz semmi itt soha, amíg ilyen "megélhetési politikusok" csinálnak pont úgy semmit, mint Heller "Goldos kormánya". Béke porainkra!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.09. 19:55:16

Persze ez szubjektív, de nálam még tart a bizalom az új kormány iránt. 100 nap alatt nem lehet csodát tenni..

Az alapbűn pedig tényleg Medgyessy 100 napos programja volt. Ezt egyébként a Fidesz is megszavazta, úgyhogy ilyen szempontból bűnrészesek voltak. Akkor adták át a kormányt, úgyhogy nagyon jól tudták, hogy beleférnek-e a jóléti intézkedések a költségvetésbe, vagy hitelből finanszírozzák.

Akkor persze fontosabb volt neki is a népszerűség, Dávid Ibolya, meg hol van már.. Pedig ők megmondták.

Úgyhogy nehéz okosat mondani a politikában.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.09. 19:57:53

@szanalmas:

"Gyurcsány hülyékkel vette körül magát Orbán meg irányítható szürkékkel."

Ha Te vezető lennél, Te is irányítható emberekkel vennéd körbe magad. Irányíthatatlan embereket ugyanis nem lehet irányítani, márpedig egy vezetőnek ez is dolga, és felelősséget kell értük vállalnia. Ez nem csak a politikában, de az élet minden területén igaz.

Korábban azért Orbán is próbálkozott irányíthatatlan és színes emberekkel (pl. Torgyán) az sem jött be.

szanalmas 2010.09.09. 20:12:23

@bogancs:

Nem próbálkozott bocsi, koalíciót volt kénytelen kötni! Komolyan nem értem, hogy hol élsz te ennyi történelmi hiányossággal!!!!!

szanalmas 2010.09.09. 20:14:18

@bogancs:

Ja, a többire meg nem is mondok semmit, úgy szánalmas, ahogy a nicknevem!!!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.09. 20:21:36

@szanalmas: Ez szerintem belefér a próbálkozás fogalmába.

szanalmas 2010.09.10. 08:31:35

@bogancs:

Próbálkozni a kiskutya szokott!
süti beállítások módosítása