Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Festmények szombatra - A jó bor és a szép festmény

2010. október 09. - bogancs

Szokták mondani, hogy „Ááá, Sanyi bácsinak fölösleges olyan drága bort venni, mert úgysem tudja értékelni.”

Valóban így van ez? Persze a többség manapság a kannás boros-kólától indul a helyi kocsmában, majd az édes borokon keresztül eljut az igazi szárazokig. Egy-egy borkóstolón felszedi az alapszókincset, amit egy szakértő borozás alkalmával jól el lehet sütni: gyümölcsös íz, reduktív, 2007-es évjárat a tuti, satöbbi, satöbbi. Ha ezeket elmondod bárkinek is, legközelebb már biztos a Tesco felső polcáról veszik le neked az ajándék névnapi bort.

Sokan így vannak ezzel a festményekkel kapcsolatban is. Eltanulsz egy alap szókincset (absztrakt expresszionizmus, merész ecsetkezelés, …satöbbi) és máris műveltebbnek tűnsz az átlagosnál. Persze ez jó esetben nem jelenti azt, hogy bor helyett festményt kapsz majd legközelebb ajándékba.

Személy szerint azt hiszem, nekem a bor témában már tovább sikerült eljutnom, mint a festményekben. Ezt arra alapozom, hogy a jó és drága borokat bizony előszeretettel fogyasztom, a festményeknél azonban kicsit meglepődtem, mikor a legdrágábbakat megláttam.

Lássuk tehát a világ öt legdrágább festményét! Azt persze fontos kihangsúlyozni, hogy nem feltétlenül ezek a legértékesebb festmények, csupán ezek azok, amelyek adásvétel útján bizonyos összegért gazdát cseréltek, így ezek felbecsülhető értékűek.

Íme:

1. Jackson Pollock: „No. 5, 1948”

https://m.blog.hu/ni/nivo/draga1.jpg

Értéke_149,6_millió_dollár._Pollock módszere az „action painting”. Művei megalkotásában nagy szerepet játszott a spontaneitás, a festékbe darált üveget, homokot, és egyéb anyagokat kevert. A festmény az így előállított festék csurgatásával és kaparásával jött létre.

2. Willem de Kooning: Nő III.

https://m.blog.hu/ni/nivo/draga2.jpg

Értéke_147_millió_dollár._Kooning holland származású festő, Pollock mellett az absztrakt expresszionizmus másik legjelesebb képviselője.

3. Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer portréja

https://m.blog.hu/ni/nivo/draga3.jpg

Értéke 144,4 millió dollár. A festmény érdekessége, hogy három évig készült. Ferdinand Bloch-Bauer gazdag cukorgyáros megrendelésére készítette Klimt a képet a megrendelő feleségéről. A festő a szecessziós stílus egyik legjelesebb képviselője. A szecesszió stílusjegyei közé tartozik a geometrikus minták, alakzatok alkalmazása. Nos, a képen az egyszerű szemlélő is találhat ezekből jópárat..

4. Vincent van Gogh: Dr. Gachet arcképe

https://m.blog.hu/ni/nivo/draga4.jpg

Értéke_136,1 millió dollár. Van Gogh tragikus sorsú művész volt, mindössze 37 évet élt, mégis sok száz festményt hagyott maga után. Többször kezelték elmebajjal. Jelen festményét élete utolsó hónapjában, öngyilkossága előtt nem sokkal egy szanatóriumban festette kezelőorvosáról, dr Gachet-ről. Számomra van Gogh a festészet Petőfi Sándora. Rövid pályafutása alatt számtalan csodálatos képet készített. Míg a fentebb említett Klimt éveket töltött egy-egy kép készítésével, van Gogh naponta ontotta magából azokat. Később külön posztot szánok majd neki.

5. Pierre-Auguste Renoir: Le Moulin de la Galette

https://m.blog.hu/ni/nivo/draga5.jpg

Értéke 128,8 millió dollár. Renoir az egyik kedvenc festőm. Vidám, élettel teli, színes festményeket alkotott, mint ez is. Később neki is külön posztot szánok, de lehet hogy kettőt, mert nehéz csak néhány képet választani tőle.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem az értékükkel pont fordított sorrendben tetszenek a képek. Bár lehet, hogy Kooning Nőjénél még a krix-krax szebb. :)

Festmény sorozatunk jövő szombaton folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr482357274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.10.10. 23:55:48

Ezek olyan értékek, amik a piacon történt eladások után lettek sorrendbe állítva. Nagyon sok olyan kép van (ezektől a festőktől is), akiknél a megfizethetetlen kategória szerepelne. Egy állami múzeumban lévő képnek nincs piaci értéke, Mona Lisa gondolom több lenne, mint rongyos százvalahány milla, de a szemét franciák nem adják.

Szóval, van egy másik lista, a becslés alapján történő legértékesebb képek, na azt posztold ki.

hopp-hopp 2011.03.20. 22:38:02

ezekkel nincsen semmi baj.
van aki nem érti a művészetet.
gata.

Jenő_bácsi 2011.10.26. 11:31:30

Manapság a művészet értékét elsősorban pénzügyi szempontból számítják, csak a mennyi számít, ami mögötte van lényegtelen. Vannak kinevezett mű-vészek és művek ( bár nem csak mű, hanem igazi vészek ), akiket a pénzpiac minősít, választásukat némi lila köddel magyarázva.
Remélhetőleg idővel ez a lufi is ki fog pukkadni, kidobva magából a sok szemetet.
A műértéshez annyit, hogy kérdezzük meg egy gyerek véleményét Renoir és Pollock műveinek vonatkozásában. Látatlanban egyetértek velük.

Altungar · http://www.hungarojob.com 2012.01.14. 10:50:20

Miért is kell mindig mindent pénzbeli mércével mérni. Az én kislányom képe nekem felbecsülhetetlen értékű, még ha vsak egy kis cetlire rajzolt mackócska melyet a tárcámba hordok. Az művészet, azt a szeretet alkotta.

kennyking 2012.02.06. 18:20:03

De Kooning szerintem nagyon nagy művész, egyik kedvencem, Pollack pedig erősen túlértékelt.Ettől függetlenül meglepett a De Kooning kép értéke.
süti beállítások módosítása