Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Orbán teszi mássá a politikát 2.

2010. október 15. - bogancs

A minapi, második gazdasági akciótervről szóló Orbán bejelentések után újra beindult a spekuláció és a fanyalgás a médiában és a blogokban, és persze támadásba lendült az MSZP mindkét szárnya is Gyurcsánnyal és Mesterházyval az élen.

Egyesek már megint továbbköltötték a kormány elhangzott mondatait, az intézkedések lakossági károsultjairól, megszorításokról, lopásról, a gazdasági növekedést lassító intézkedésekről harsogtak.

Egy múltkori írásomban (Orbán teszi mássá a politikát?) már kifejtettem, miszerint nagyot fognak tévedni azok az elemzők, akik nem veszik észre, hogy a korábbi kormányokhoz képest megváltozott a kormányzati kommunikáció: A kormány egyenesen beszél.

Ha ezt elfogadjuk, és így próbáljuk értelmezni a kormány bejelentéseit, akkor a következő a helyzet a felmerült témákban:

Adócsökkentés:

A kormány bejelentése szerint jövőre 16%-os egykulcsos, arányos, családi elemeket tartalmazó jövedelemadó lesz, amely rendszerben senki nem jár majd rosszabbul a korábbiakhoz képest.

Erre máris jöttek az alaptalan kritikák - mondhatni rémhírek -, miszerint de igen, az alacsony jövedelműek rosszul járnak majd, miközben a gazdagoknak sokkal több jut.

Véleményem szerint olyan adórendszer várható jövőre, amelyben SENKI nem jár rosszabbul a mostanihoz képest, de az viszont differenciálódik, hogy ki mennyire jár jól. Egy adócsökkentéssel nyilván az tud jól járni, aki fizettett korábban adót. Nekem az rajzolódik ki, hogy jövőre (és ez hangsúlyos, hogy rövid távon) az átlagjövedelem alattiak nem, vagy csak kismértékben járnak majd jobban, hiszen ők eddig is minimális adót fizettek, nincs hová csökkenteni. Az átlag feletti jövedelműek – akik eddig is, ezután is az adó túlnyomó részét fizetik –, és főként a gyerekesek viszont jól járnak. Az adórendszernek két üzenete lesz: Vállalj gyereket, és keress minél többet!

Jövő évtől a keresetednek 16%-a adó, 17%-a társadalombiztosítási járulék, tehát a béred 1/3-át levonja az állam, 2/3-a viszont a tiéd marad. Ha többet/jobban dolgozol, akkor a többletkeresetednek is a 2/3-a téged illet, 1/3-a pedig az államot. Az egykulcsos adóval egyszer és mindenkorra megszűnnek a spekulációk. Nem azon morfondírozik majd mindenki, hogy a következő évben hogy változnak a sávhatárok és az adókulcsok, ki jár majd jobban, és ki rosszabbul, és jó-e ez? Ha többet keresel, annak a jövedelem nagyságától fügetlenül a kétharmada a tiéd lesz és kész. Az idei rendszerben például akinek a jövedelme eléri a felső sávhatárt, annak száz forint többletjövedelemből mindössze 42 marad a markában, az állam 58-at(!!!) elvesz belőle. Aki nem éri el a sávhatárt, tehát a szegényebbeknek, az állam száz forint többletbérből 39-et von el. Persze csak a sávhatárig, onnan tőlük is 58-at von el. Az új rendszerben viszont mindenkitől egységesen csak 33-at! A mai rendszer ily módon bünteti a többletmunkát és a többletjövedelmet. Hosszú távon tehát az új rendszerrel mindenki jól fog járni. Mindenkinek egyértelmű lesz: Ha többet keresel, annak a nagy részét hazaviheted. Ezáltal az új rendszer munkára ösztönöz.

Energetikai, távközlési, kereskedelmi különadó:

A kormány bejelentése szerint átmeneti jelleggel a következő három évben évi mintegy 160 milliárd Ft különadót kíván beszedni ezen ágazatok cégeitől. Arra pedig garanciát adnak, hogy ezt a terhet az érintett cégek nem terhelik majd tovább a lakosságra.

Erre szintén gyorsan jöttek a negatív állítások, mindenféle légből kapott levezetéssel vagy bizonyítással fűszerezve, miszerint ezek az intézkedések csökkentik majd a gazdasági növekedést, beruházások maradnak el, állások kerülnek veszélybe, cégek vonulnak ki az országból, meg különben is, az érintettek úgyis továbbhárítják majd ránk, lakosságra a terheket.

Nos ennek ellenkezőjét nem kezdem most el bizonygatni, mert hosszú lenne, ezt majd külön posztban megteszem, de ha valakinek más a véleménye, a hozzászólásokban bárkivel szívesen vitába szállok már most is. Lényeg, hogy számtalan akadálya van – piaci és adminisztratív egyaránt – annak, hogy a különadót, de legalábbis annak legnagyobb részét továbbhárítsák. Az érintettek ezzel teljesen tisztában is vannak, ezért nem is volt nehéz az eddig nyilatkozóknak (MOL, CBA, gázszolgáltatók) bejelenteni, hogy ők jófejek lesznek és nem hárítják tovább. Valójában nem jófejségről van itt szó, hanem egyszerűen „fizikailag” lehetetlen. (Hogy egy kis fogalmi zavarral éljek. :)

Magánnyugdíj pénztári transzferek felfüggesztése 2011 végéig:

A kormány állítása szerint a következő 14 hónapban felfüggesztik a bruttó bérek 8%-ának megfelelő magánnyugdíj pénztári tagdíjak átutalását a pénztáraknak. Ezzel havi 30 milliárd Ft marad az államkasszában a következő időszakban, azaz ugyanennyivel kevesebb jut az emberek magánnyugdíj számlájára. A kormány egyúttal garanciát vállal arra, hogy ezek az összegek nem vesznek el, hanem a későbbiekben „elismerésre” kerülnek, tehát SENKI nem jár majd rosszabbul. Ennek az elismerésnek a módját jövő év közepén dolgozzák ki. Ezzel együtt a nyugdírjendszer átalakítását, hatékonyabbá tételét is szükségesnek látják.

Na, itt kerültek elő a leghangosabb és legdemagógabb vádak. Gyurcsány Ferenc például egyenesen lopásról beszél, és sokakban sikerült is felkelteni azt a félelmet, hogy itt bizony az emberek jövőbeli nyugdíjából vonnak el egy részt, aminek már bottal üthetjük a nyomát. Az is felmerült több helyen, hogy a kormány bizony államosítja a nyugdíjpénztárakat

A valóságban miről van szó? Véleményem szerint egy egyszerű pénzügytechnikai trükk az egész. Az egyik zsebéből rakja át a másikba a pénzt a kormány azzal, hogy majd később visszateszi. Ha az állam átutalná a pénzt a pénztáraknak, akkor hiányt generálna. Annyi történik, hogy ezt most nem teszi meg, viszont szóban garanciát vállal, hogy később majd kompenzál. Egyelőre azért csak szóban, mert így elejét veszi (vagy venni gondolja) olyan nemzetközi hangoknak, hogy ezt az összeget bizony bele kell számítani a hiányba. Mivel papír egyenlőre nincs arról, hogy később kompenzálásra kerül sor, így papíron a költségvetés elfogadásakor valódi megszorításnak fog tűnni. Tehát burkolt mozgástér bővítésről van itt szó, mondhatni burkolt hiánynövelésről a következő évben. Egyúttal pedig így biztosítható az ezévi 3,8%-os és a jövő évi 3% alatti hiány.

Ez persze necces, hogy mennyire EU konform, vagy mennyire alkotmányos megoldás, a pénztárak már jelezték is, hogy esetleg nemzetközi szervezetekhez fordulnak panasszal. Ebben a témában tehát még van dolga a kormánynak, valamilyen módon a pénztárakat meg kell nyugtatnia, mondhatni be kell vonni őket a „nemzeti együttműködés rendszerébe”, avagy ezesetben egy jó kis mutyizásba.

Meglátjuk igazam lesz-e, és tényleg más-e lett a politika. Egyelőre úgy érzem a tények és fejlemények az én álláspontomat támasztják alá.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr42372916

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán és a torony meséje 2010.10.15. 12:59:10

Atyafiak, megint elkapott a mesélős hangulat, eszembe jutott egy régi versecske, amolyan rímfaragvány. Hogy honnan? Onnan Atyámfiai, hogy nézegetem, hallgatgatom ezt az Orbán gyerököt, azt aki most lett a tótum-faktum ott fent a székesfővárosban. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.10.15. 08:36:02

Egyelőre nem marad 2/3 rész a munkavállalónál a szuperbruttósítás miatt. A magánnyugdíjpénztáraknál pedig amellett, hogy a jogbiztonságba vetett hitet erősen megingatja, ott látom a problémát, hogy az csak feltételezés, hogy később lesz miből visszaadni a most lefoglalt összeget. És lehet majd vitázni róla, hogy kamat nélkül, kamattal, és ha igen, mennyivel. Nehogy a végtelen jövőbe csússzon, esetleg más kormányok feje fájjon miatta, mint a kárpótlási jegyek kamattal növelt névértéke esetében. Valószínűleg inkább az lesz a deal, hogy felejtsd el az összes befizetésedet (a már számládon lévővel együtt, ami újabb bevétel a költségvetésnek), lépj vissza a felosztó-kirovóba, ha nem vagy hajlandó, magadra vess. A dolognak mindenképp az a logikája, hogy a bevételeket, megtakarításokat szeretnénk most elkölteni, a kifizetéseket meg oldja meg valaki más, amikor oda kerülünk.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 09:35:59

@Pénzkereskedő:

Node mondta valaki a kormánytól ezt a szuperbruttót?

stuncenpudli 2010.10.15. 09:44:34

Igazán érdekes megoldást választottak, de jelen esetben ez nem biztos hogy nyerő megoldás lesz.. Abszolúte az Uniónak adok igazat abban, hogy sokkal inkább a kiadásokat kellene csökkenteni nem pedig újabb és újabb adókat terhelni a gazdaságra, így ki akar majd idejönni és gyarapítani a piacunkat?? Mert én biztos nem tenném, több nagyobb cég már fenyegetőzik ár növelésén illetve, a fejlesztések felfüggesztésével, kinek jó ez? Hogy fogunk így fejlődni? Mert a megfelelő gazdaság nélkül egy ország csak félkarú óriás :S:S
Kíváncsi leszek a folytatásra és hogy így hogy akarnak 1 millió új munkahelyet teremteni ha adóztatják a gazdaságot, mert ezzel csak a leépítéseket érik el ennyi...

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.10.15. 09:55:30

@bogancs: Nem kell ezt külön mondani, mert jelenleg is érvényben van. Sőt, arra is van ígéret, hogy majd fokozatosan csökken, és eltűnik. Itt is csak az az aggályos, hogy mindig egy jelenlegi biztos elvonás és egy jövőbeli nem kötelező ígéret áll egymás mellett.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.15. 10:47:52

A magánnyugdíjpénztárak kapcsán annyi hülyeséget lehet olvasni, hogy szörnyű. Egyrészt nem államosítják a magánnyugdíjpénztárakat, másrészt az eddigi befizetések továbbra is ott maradnak, nem nyúlja le a kormány, harmadrészt nem is számolják fel a rendszert, stb. Valóságos rémhírterjesztés folyik. (Ezzel nem az írásnak mondok ellent, csak megjegyeztem.)

is 2010.10.15. 10:51:39

@bogancs: konkretan Matolcsy. az a 33% az jo lesz 37-38-nak is.

gratulalok egyebkent a jelenlegi SZJA-rendszer megertesehez is, mely szerint 42 forint marad valakinek a zsebeben. neked nyilvanvaloan nem tunt fel, hogy az adorendszer SAVOS, tehat csak a hatar FELETTI resz adozik magasabb kulccsal, tehat az osszeg szepen lassan megy 39-rol 58-ra. aztan az adojovairast siman kihagytad a posztbol.

ilyen nagyvonalu tenykezeles birtokaban nagyon varom a gazdasgi elemzoposztodat a novekedesgatlo felvetesek cafolatara. ismet jokat fogunk tudni rohogni egy tajekozatlan, a szezont a faszommal kkevero, onjelolt megmondoemberen.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.15. 10:53:21

@stuncenpudli: Kiadáscsökkentésnek ott lesz például a 10%-os tervezett közszféra leépítés - azért ott brutális pénzt meg lehet spórolni, persze a 10% "leépítettnek" nem lesz annyira jó. Másrészt, amiről szerintem Orbánék sokat várnak, az adócsökkentés: a gyerekes családok zsebében több pénz marad, és ha azok elkezdenek vásárolni, igencsak megpörgethetik a gazdaságot. Én amúgy keveslem az adócsökkentés mértékét, az íreknél láttam-látom mennyire sokat jelent az alacsony adókulcs - de azt is megértem, hogy a kormány nem mer bevállalni egy nagyobb kiadáscsökkentést.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 11:03:11

@is:

"neked nyilvanvaloan nem tunt fel, hogy az adorendszer SAVOS, tehat csak a hatar FELETTI resz adozik magasabb kulccsal"

Dehát pont ezt írtam le a posztban. Az adójóváírást azért hagytam ki, mert az valószínűleg megmarad. Nem akartam túlmagyarázni a jelenlegi rendszert, pláne nem elmagyarázni az adójóváírás rendszerét, így is túl hosszú a poszt, csak arra akartam célozni, hogy akár 39, akár 58, a várható 33 kevesebb lesz.

Egyébként van egy sanda gyanúm, hogy a különadók magas összege már jövőre lehetővé teszi a tényleges 16%-os kulcsot. Persze ez csak az én spekulációm. :) Ha nem ez lesz, akkor valóban 38% lesz az elvonás jövőre. Kicsit még ez is kisebb az eddigi minimális 39%-nál.

Az utolsó bekezdésre inkább nem reagálok. Nívón aluli lenne.

@Droli:

Így van, én is úgy értelmezem, hogy nem államosítják a magánnyugdíj rendszert. Ezt az állítást is a "rémhír" felsorolásba tettem be a posztba.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 11:19:06

@is:

Ja bocs, most értettem meg a problémádat. Szóval én jövedelemtöbbletről beszéltem, nem összes jövedelemről. Ha valaki sáv felett keres, és kap egy kis extra jövedelmet, akkor bizony a teljes exta jövedelme a felső kulccsal adózik, tehát 58%-ot jelenleg levonnak belőle. A jövendő rendszerben viszont (szuperbruttótól függően) csak 33-38-at vonnak majd belőle.

Erre írtam, hogy az új rendszer a többletmunkát/többletjövedelmet díjazza, míg a jelenlegi bünteti. Ezt vélem én növekedésösztönzőnek.

Remélem így már rendben vagyunk.

Avatar 2010.10.15. 14:28:30

"Az egyik zsebéből rakja át a másikba a pénzt a kormány azzal, hogy majd később visszateszi."

Nem. itt az állampolgár egyik zsebéből rakja át az állam a pénzt az állampolgár másik zsebébe. Most viszont az lesz, hogy az egyikből kiveszi, de 2011 végééig nem rakja át a másikba.

"Ha az állam átutalná a pénzt a pénztáraknak, akkor hiányt generálna. Annyi történik, hogy ezt most nem teszi meg, viszont szóban garanciát vállal, hogy később majd kompenzál."

LOL. Szóban garanciát vállal? Na ez ám az államigazgatási reform!
Mellesleg ez pont azt jelenti, hogy havi 30 Mrd Ft 2011 végén lejáró hitelt vesz fel az állam a magánnyugdíjpénztáraktól. (A mnyp-ket viszont nem kérdezték meg, hogy akarnak-e kölcsön adni, és milyen kamattal.)
Ha ezt a hitelt trükközés nélkül akarná elszámolni a kormány, akkor viszont ugyanúgy meglátszana a hiányon, ezért csűrik-csavarják.
Az APEHnek kötelezettsége továbbutalni a mnyp-ak számára beszedett összeget, ha nem teszi meg, akkor épp úgy fizetési késedelembe esik az állam, mintha valamilyen beruházás ellenértékét nem fizetné ki az esedékessége után hónapokig.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 14:34:38

@Avatar:

"Na ez ám az államigazgatási reform!"

Ez nem reform, hanem egy válságintézkedés, a megszorítások alternatívája.

A többivel egyetértek.

cetragu2 2010.10.15. 15:18:22

különadó:én vállalkozó vagyok. nincs az az adó amit én fizetek be, de ne az ügyfeleimtől szedném be. ahogy vámosi nagy szabolcs mondotta, minden adót az állampolgárok fizetnek meg (társasági adó, áfa, különadó, stb.) cba elfogadta a különadót, igazad van. ez az egyetlen üzletlánc egyébként, ahol területi vezetőként a béred felét feketén a zsebedbe kapod. ha ennyire szívükön viselik az ország sorsát, különadó helyett inkább jelentenék be a dolgozókat a teljes fizetésükre.
szja:4 gyermekem van, és az átlagnál jobban keresek. több marad majd a zsebemben, igazad van. jó sok állami támogatást kapok majd azokból az adóbefizetésekből, amit a 280e alatt keresők befizetnek adóban. (tanítók, busz sofőrök, stb) ebből növelhetem a vagyonomat. kár, hogy nem tudom igazságosnak tartani.
magánnyugdíj pt.: senki nem nyilatkozta, hogy kölcsönként vennék el, és majd visszafizetnék, azt mondták, felfüggesztik. a nyugdíjpénztárakból ki fognak lépni az emberek, matolcsi röhejes mondata (nagyobb biztonságban van az államnál a pénzünk), majd meggyőzi őket. a nyugdíjpénztárak a maradók korábban befizetett vagyonából próbálnak talpon maradni. vagy sikerül, vagy nem. aztán majd bejelenti a kormány: a polgárok úgy döntöttek, hogy nincs szükség a nyugdíjpénztárakra."Nem
engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító
magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek." Ha hiszed, ha nem ez a nemzeti együttműködési nyilatkozat 68. oldalán olvasható. Biztosan készpénzként kezeljek mindent, amit mondanak?

cetragu2 2010.10.15. 15:34:13

@Droli:
a leépítéshez. eddig 5 regionális adóhivatal működött. jövőre 19 megyei igazgatóság lesz. szerinted leépítenek?
a rendszerváltás óta a kormányok leépítése: az egyik megszünteti a háttérintézményeket (leépítés címen), aztán létrehoz, 5-6 új minisztériumot. következő kormány: megszüntet 5-6 minisztériumot (leépítés címen), és létrehoz egy rakat háttérintézményt.
én azért nagyon drukkolok, mert mindannyiunk érdeke, hogy sikerüljön, de eléggé szkeptikus vagyok.

ayatollah 2010.10.15. 16:57:34

Azért fizetek magánnyugdíjat mert biztos vagyok benne, hogy az állam lenyúlja, feléli, elherdálja azt amit neki fizetek be. Most a magánnyugdíjamat is lenyúlja. Gratulálok! Hurrá! Marad a zsebbe gyűjtögetés, bár még azt is lehet, hogy lenyúlják majd.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 17:04:32

@cetragu2:

Aki feketén kapta a pénzét az persze nem jár jobban, hiszen nem fizetett utána adót, nincs min csökkenteni.

"jó sok állami támogatást kapok majd azokból az adóbefizetésekből, amit a 280e alatt keresők befizetnek adóban"

Ez tévedés. Nem a mások adójából kapsz támogatást, hanem tőled vonnak kevesebbet, abból, amit te megtermeltél.

A kisebb keresetűek adójóváírást is kapnak, gyakorlatilag nem, vagy alig fizetnek adót. A közfeladatok ellátásának költségeiből tehát nem, vagy nem arányosan veszik ki a részüket.

"kár, hogy nem tudom igazságosnak tartani"

Olyan adórendszer nem létezik, amit mindenki igazságosnak tart... Olyan létezik, amely munkára ösztönöz és gyermekvállalást támogat, vagy olyan, amely a kiskeresetűeket támogatja, meg még egy csomó mindent lehet támogatni az adórendszeren keresztül. A kormány most letette valami mellett a garast. Gyakorlatilag ezt is ígérték a választásokon..

A nyugdíjrendszer változtatása az eddigi legkevésbé átlátható terület, szerintem még várni kell az ilyen határozott vélemények kialakításával.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 17:12:28

@ayatollah:

"Azért fizetek magánnyugdíjat mert biztos vagyok benne, hogy az állam lenyúlja"

Nem nem! Azt a pénzt azért fizeted, mert kötelező.

cetragu2 2010.10.15. 17:45:56

@bogancs:
"Aki feketén kapta a pénzét az persze nem jár jobban, hiszen nem fizetett utána adót, nincs min csökkenteni." -amit írsz, igaz. ezt az üzletláncokra kivetett adókra való cba reagálásra írtam. lelkesen vállalják a különadót, közben járulékbefizetés nélkül foglalkoztatnak embereket.
ugyan már :-)

"Ez tévedés. Nem a mások adójából kapsz támogatást, hanem tőled vonnak kevesebbet, abból, amit te megtermeltél."
az elvet értem. a gyakorlat: aki eddig 80 ezret vitt haza, az nem élt meg belőle, és ezután is 80 ezret visz haza. én eddig is megéltem mondjuk 800 ezerből, de most majd 1 millió marad nekem. és hogy én termelem meg? szolgáltatok. fontos a munkám, remélem. De nem kevésbé fontos a tanító, a busz sofőr munkája. bár lehet, hogy korlátolt vagyok :-)
értem amit írsz, és sok igazság van abban is. de a dolgok nem fehérek vagy feketék.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 17:54:47

@cetragu2:

"lelkesen vállalják a különadót, közben járulékbefizetés nélkül foglalkoztatnak embereket."

Igen-igen. Én is így értettem. Most a legális foglalkoztatók kicsit előnyösebb helyzetbe kerülnek a munkaerőpiacon, hiszen ugyanakkora ráfordításból nagyobb nettó bér marad az alkalmazottainál.

"De nem kevésbé fontos a tanító, a busz sofőr munkája. "

Ez is teljesen igaz. De a bérüket nem az adórendszeren keresztül kell rendezni, mert az adórendszer egyszerűen nem erre való. A bruttó bért kell felemelni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 17:57:30

@bogancs: És az új adórendszerben könnyebb lesz a bérfelzárkóztatás, hiszen mondjuk tízezer forint béremelésből 6700 forint marad az alkalmazott zsebében, szemben a jelen rendszer szerinti 6100-zal, vagy ha a sávhatárt eléri, akkor 4200-zal.

Jobban tud haladni mindenki. Kisebb az ösztönzés arra, hogy ha normális bért akar valaki fizetni az alkalmazottjának, akkor feketén kell odaadnia, mert legálisan az állam lenyeli a nagyját. Ez a lényeg.

cetragu2 2010.10.15. 19:01:43

@bogancs:
hogy is van a béremelés? mondjuk 10% egy cégnél (persze ez nonszensz, de könnyebb így számolni). az 100e bérnél 10e, nettóban 6700 valóban. ugyanott az 500 e fizetésre 50e, nettóban 33500.
ebben látod a bérfelzárkóztatást? :-)

normális bért nem az szja miatt nem fizetnek a vállalkozások (hiszen ez náluk nem költség, őket nem érinti), hanem a járulékterhek miatt, amit a bruttó bér után fizetnek. ez meg nem csökken most. könyvelő vagyok, ezt hidd el nekem :-)

egyébként meg nyereséget kell produkálni a kisvállalkozásoknak, a bért áfás bevételből kell fedezni. minél magasabb a bér, annál több áfát kell befizetni, és ezt egyre nehezebben bírják. inkább nem mutatnak ki magas bérköltséget, így lejjebb lehet szorítani az áfa fizetést.
ez már nagyon szakmai, bocs :-)

"Olyan létezik, amely munkára ösztönöz" (adórendszer)- írod. ezen pl. a volt pedagógusbarátaim szoktak mérgelődni. mindegy, mennyit, és hogy dolgoznak-annyit kapnak, amennyit.

egyébként igazságos adórendszer biztosan nincs, ebben egyetértünk, így ez sem lesz az. és egyetértek abban is, hogy a támogatásokat ne az adórendszeren keresztül adják. a gyerekeseknek adókedvezményt adnak, sok gyereknél jó sokat. tehát az orbán a gyurcsány és én kapunk jó sok adókedvezményt. pedig nem szorulunk rá. drukkolok, hogy sikerüljön olyan rendszert kialakítani, ami minél több embernek megfelel,és a gazdaságnak is jó. ez mindannyiunk érdeke.
de a gazdagok és a szegények közötti különbség nőni fog.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 19:20:53

@cetragu2:

"a gazdagok és a szegények közötti különbség nőni fog"

Annyit pontosítanék ezen, hogy a magasabb bejelentett jövedelműek (ez a csoport nem feltétlenül esik egybe a gazdagokkal) és az alacsonyabb bejelentett jövedelműek (nem feltétlenül szegények) közötti különbség nőni fog, mégpedig azért, mert az adót csökkentik. Az adóját meg nyilván annak tudják csökkenteni, aki fizet.

Ha így nézzük, igaz, ez egy egyszeri hatása lesz a változásnak. Viszont utána tiszta lesz a helyzet.

Továbbá a gazdagok és a szegények közötti különbséget szerintem nem úgy érdemes csökkenteni, hogy a magasabb jövedelműeket magas adókkal lehúzzuk.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.10.15. 20:11:30

@is: Bizonyám, azzal se számolt, hogy míg a minimálbéresek most gyakorlatilag nem fizetnek szja-t, addig a jövőben 16 százalékot fizetnek majd. Ez nekik adóemelés. Ha meg olyan jelentős minimálbér-emelés jön, ami mindezt kompenzálni tudja, annak a hatásait majd megnézhetjük a foglalkoztatásban...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 20:23:07

@Michael Knight:

Ez csak akkor igaz, ha nem vesszük figyelembe az adójóváírást.

Adójóváírás nélkül ha jól emlékszem olyan 80ezer körülire kell emelni a minimálbért a jelenlegi 73500-ról.

Szerintem ez nem olyan súlyos. Anno 2001-ben 22500-ról emeltél 40ezerre, majd a következő évben 50ezerre, tehát két év alatt több mint duplájára. Mégsem igazolódtak az ilyesféle félelmek.

Hozzáteszem 80ezer is olyan kevés, amiből csoda megélni.

cetragu2 2010.10.15. 20:35:19

@bogancs:

az adójóváírást ki akarják vezetni a rendszerből. (megjegyzem, ezzel egyetértek) de ez azt jelenti, hogy 16%-os adónál bizony csökkenne a jövedelmük a 3188e alatti jövedelműeknek-ezek azért nem csak a szegények, ugye?? (eddig jár most az adójóváírás, és hogy tudd, jelenleg 5 millió éves jövedelemig 17% az adó) tehát ha nem nő a bér, akkor éves 3.188e-ig csökken a nettó, mert egy részét már kivezetik jövőre az adójóváírásnak,3188e-5000e között 1%-ot csökken az adó, 5 milla felett csökken 16%-ot)

"Anno 2001-ben 22500-ról emeltél 40ezerre, majd a következő évben 50ezerre, tehát két év alatt több mint duplájára". jól emlékszel. ekkor ment tönkre teljesen a hazai könnyűipar, illetve az általam könyvelt vállalkozások ekkor kezdték feketén foglalkoztatni az alkalmazottakat...

cetragu2 2010.10.15. 20:51:42

80 ezernél adójóváírás nélkül 49.128.- ezret kap a munkavállaló jelenleg. jövőre 800.- forinttal többet.
a vállalkozó persze nem 49 ezret ad a melósnak, hanem 80-100 ezret, plusz jelenleg 70875.- forintot befizet a költségvetésnek. összesen 150-170 ezer egy emberre, amit a kisvállalkozók nehezen bírnak kitermelni.
mégegy dolog, hogy tisztán lássunk:

ma 3.188e forintig jár az adójóváírás- havi 266e bruttó (tehát nem csak a minimálbéresekről beszélünk)
ma 5.000e forintig 17% az szja (tehát havi 417e -ig 1%-ot csökken az adó, az a fölött keresőknek csökken 32%-ról 16%-ra.

cetragu2 2010.10.15. 20:52:38

@cetragu2: bocs!!! az első sorban nem ezer, hanem forint értendő :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 20:52:46

@cetragu2:

"az adójóváírást ki akarják vezetni a rendszerből"

Ez is helyes. Legalább minimális adót mindenki fizessen. Anno hülyeség volt a minimálbér adómentességét bevezetni.

Másrészt arra én is kíváncsi vagyok, hogy hogyan egyeztetik össze az adójóváírás kivezetését azzal a többször elhangzott kijelentéssel, miszerint rosszabbul senki nem fog járni.

A minimálbér emelésről: Akárhogyis, a rendszerváltás utáni időszakban 2002-2003 körül volt a legalacsonyabb a munkanélküliség. Azt az iparágat meg én annyira nem sajnálom, ahol csak havi 20-30ezret tudtak kitermelni havonta egy munkás számára.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 21:01:14

@cetragu2:

A még teljesebb tisztánlátásért tegyük hozzá még azt is, hogy még az MSZP kormány elfogadott egy 2011-es SZJA törvényt, amelyben a 17%-os sávhatárt 15 millióra emelték. Inkább ehhez érdemes hasonlítani a most tervezett változásokat.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 21:05:11

@bogancs:

Az idén bevezetett nagyvonalú adóvójáírást, amely csak messze az átlagjövedelem felett fut ki, azt pedig erősen választási megfontolásnak érzem.

Az összhatás pedig az lett, hogy 2010-ben valóban mindenki jól járt, ugyanakkor a kifutó adójóváírással és a 32%-os (bruttóra vetítve 41%-os felső kulccsal pedig értelmetlenné tette a további legális béremelést. A béremelés javát (58%) ugyanis elvitte az állam. (A bérterhekről nem is beszélve.)

cetragu2 2010.10.15. 21:10:01

@bogancs:
az akkori 20-30 ezer a mai 150-170e.
és a "tudatos" magyar vásárló a kínai filléres cuccokat vásárolta (mint ma) a magyar, kicsit drágább helyett, így nem lehetett kitermelni azt sem. én azért sajnálom az iparágat. a tiéd elég vad liberális hozzáállás :-) hulljon, aki nem bírja a versenyt. ez a nézet, hogy is kapcsolható a mai politikához?
-eddig azt hittem én vagyok a liberális-

szerintem nem győzzük meg egymást ma már :-)

köszönöm az eszmecserét, nekem élmény volt. örülnék, ha a politikusaink is így meg tudnák beszélni a dolgokat, bár jó lenne, ha könnyebben jutnának kompromisszumra :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 21:33:22

@cetragu2:

Üdv a blogon. :)

Szerintem nem állnak messze egymástól a nézeteink.

Timby 2010.10.15. 22:58:54

Kistáska! Én megvárnám a senki nem jár rosszabbul kijelentéssel a február 1.-ei fizetést! Viszont a magánnyugdíj hárommillió ember megcsonkítását nem tudom másra vélni, mint, hogy rosszul járnak a befizetők legalább 14 hónapig.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 23:08:04

@Timby:

Ezekre a kérdésekre adott válaszok attól függnek, hogy mit gondolunk kormányunk szavahihatőségéről.

Ők azt mondják, hogy az adórendszer változtatásával senki nem jár rosszabbul, az elvont magánnyugdíjra meg azt mondják, hogy valamilyen - később kidolgozandó - módon jóváírják majd és itt sem jár senki rosszabbul.

Meglátjuk. Szerintem túlzott hiszti alakult ki nyugdíj témában.

subtotal 2010.10.15. 23:51:25

@cetragu2: "ma 5.000e forintig 17% az szja (tehát havi 417e -ig "
Nem így van: az 5millió a bruttó 1,27-tel növelt értékére van számolva, ezt beleszámolva 330eFt/hó bruttóig 17% az adó. Ennek a nettója kb 200eFt.

subtotal 2010.10.15. 23:53:05

bogancs: A félszuperbruttó kivezetését 2012-vel kezdik el saját közlésük szerint, ergo 2011-re marad.

subtotal 2010.10.15. 23:56:25

MNyP: nagyon kiváncsi vagyok hogyan képzelik visszacsábítani az embereket, főleg azokat, akik előre láthatják, hogy nem kapják vissza az állami pillérből a mefelelő összeget, mert mondjuk a jelenlegi állapotok szerint elérnék a nyugdíjmaximumot.
Nehogy az legyen ennek a vége, hogy a sok minimálbéres és alacsony keresetű visszaszambázik, a magas keresetűek pedig beintenek. Ebben az esetben ugyanis az állam alig nyer bevételt, annál több kötelezettséget vesz a nyakába.

tommerman 2010.10.16. 00:19:43

a probléma posttal, hogy jóhiszemű feltételezésekre épül. a jóhiszeművel nincs baj.

de a mnyp ügy, meg a szóbeli "garancia" az több, mint vicc.

írásban, pontosan kidolgozva, hogy meddig veszik el, mikor teszik vissza, mennyi kamattal. ezt törvénybe foglalva, ez a minimum. amig ez nincs meg, addig természetes a pánik, hiszen nem kevés pénzt terveznek kivonni a magánszámlákról (persze, technikailag nem utalják oda, marad az apehnál - úgy ahogyan a bankrabló sem rabol, hanem megkéri a pénztárost, hogy pakolja bele a zsákba a pénzt. technikailag.).

bierkamp 2010.10.16. 07:18:21

A Fideszt csak a saját fegyverével lehet legyőzni..--Acsarkodni az egy finom tett és kifejezés!!. Egyszerűen, naponta minden fórumon, elmondani, leírni, hogy a Nemzeti Rablós Lopós Kormány mit művel, Mit művel az alkotmánnyal, a választó törvénnyel, az ügyészséggel(Polt Péteresíti megint),..és papagájkommandó módra ..ismételgetni kell mit művelnek, és egy pici információja Fideszesekre és meg kell gyanúsítani őket per nélkül, ítélet nélkül,...és el kell mondani, fel kell kutatni, minden Orbán Birtokot, még ha anem is az Ő neven van..és ezt a többi Fideszesre is ki kell terjeszteni...és olyan hangnemben és ÜVÖLTVE ÉS KIGÚNYOLVA ŐKET AHOGY A NAVRASÍCS TETTE ÉS MOST EZ A BOSSZÚTÓL FORRONGÓ LÁZÁR TESZI. TÁMADNI ŐKET!!!!!!!!!!!! TÁMADNI, mindenért! Még azért is hogy élnek!

bierkamp 2010.10.16. 07:19:04

Orbánék, már rég nem tekintik az alkotmányt alkotmánynak,. a törvényeket törvénynek..--pont azóta mióta kordont bontottak. És a NÉP nem LÁZAD FEL?????
ELFOGADJA, TŰRI? MÁÉR ?EGSZOKOTTÁ VÁLIK? és csak JAJONGANAK RA, hogy Jaja jaj ez már a Diktatúra, ez már a Demokrácia megcsúfolása , ez már a vége, jaj jaj.
EMBEREK nem jajongani kell TENNI KELL!!!!
A DIKTATÚRÁT a " kalsszikus" módon kell leverni.-kész ennyi
.
Akik az Alkotmányt megmásítják saját céljaikra, akik a választótörvényt megmásítják a saját céljaikra, akik az Ügyészség élére a jól bevált régi"Fidesz korrupció és bűnesetek" asztalról lesöprőjét kívánja újra tenni tenni----- ott már nem lehet mondogatmi, hát..megvárjuk mi lesz ebből, megvárjuk mit csinálnak...EZ TESZE TOSZASÁG! Nem szabad megvárni amíg kilátástalan elkeserédésből , és terrorból áll majd ez a DIKTATÚRA!!!!!!!!

bierkamp 2010.10.16. 07:20:56

NEMZETI RABLÓK! Kormánya---ezt az országot 4-5 ember vezeti ( saját zsebre) a többi csak csicsa!

bierkamp 2010.10.16. 07:30:52

A Dolomitot a Vörös Iszapra mit gondoltok, honnan szállítják ( persze kerülő úton és papíron):)) ??? na?????????? ORBÁN PAPA GAZDAGSZIK?

francia sakk 2010.10.16. 12:56:25

Ha az ellopott nyugdíjpénztári levonások után az állam nem tud biztosítani ugyanannyi hozadékot mint a nyugdíjpénztárak (2009:10-15%), akkor szarrá lehet őket perelni ezért. Akkor még mélyebbre kerülnek, mint most. Van értelme?

bierkamp 2010.10.16. 13:23:45

Én már arra is gondoltam,hogy (a Gát átszakadásának okát nem tudták megfejteni 100 százalékosan, hogy) EZT A KATASZTRÓFÁT A GÁT ÁTSZAKÍTÁSÁT FIDESZ MEGRENDELÉSRE CSINÁLTÁK VALAKIK......--- a költségvetésről elterelő figyelem miatt, és a lehetőség ami ebben a gátszakadásban van, ... és az esetleges Gyurcsányon való " fogás" találásának lehetősége.....( elterelték a figyelmet a költségvetésről, Gyurcsányra ugyan nem tudtak " fogást" találni, de próbálkoznak.... , na meg a pénzek, amik bejönnek és majd amit a tulajdonosoktól elkoboznak, meg az adományok,…) és a hatalom , és a " felelősségre- vonás" beígért játékáért, képes volt erre a Fidesz vezérkar ! --persze nem számoltak a halálos kimenetelekkel és a nagy " messzire csorgással" és a nagy katasztrófával,..--mert nem értettek hozzá a " gátbontók".......
.EZEN IS EL LEHETNE GONDOLKODNI!!!!!!!! Bizonyítani azt hiszem nem lehet, csak ha valaki majd valamikor " Beszél"...MERT BESZÉLNI FOG az tuti!!!!!
......de kinek volt érdeke ez a Gátszakadás?????????????????????????????? Hmm Na?

bierkamp 2010.10.16. 13:27:56

Az O.V. pénz koldulására (adakozáshoz),
ne adjatok egy büdös vasat sem, a 350 milió adakozott dollár sohasem érkezett meg a haiti károsultakhoz azok ma is éheznek és szenvednek sátorban, ez a 100 forint sem érkezik meg sehová máshová, mint valakinek a saját zsebébe, egyébként is kártérítésre kötelezik a vállalatot, meg a vezetőit, és a Soros meg a Pataky már adott 400 millió forintot,...azt is elsumákolták ...mire kell még, mennyi kell még,mi hiányzik? az, hogy tegyenek is valamit és ne dumáljanak, rablók, hazugok."

bierkamp 2010.10.16. 13:32:02

A Nemzeti törpe ,Orbán Viktor egyik legutóbbi nyilatkozata kapcsán jut eszembe: Azt mondta a forradalom miniszterelnöke, miután a Fidesz jelöltje lett Budapest főpolgármestere és a rendszerváltás óta először pártja került többségbe a fővárosi közgyűlésben, hogy „mától Budapest ismét a nemzet fővárosa”. Sokan feltették már a kérdést, hogy mért, eddig mi volt? Mitől ne lett volna Budapest a nemzet fővárosa? Attól, hogy a választói akaratból nem a Fidesz adta a főpolgármestert, pártja csak ellenzékben volt? Hát ki a nemzet, Orbán Viktor? Te, a hülye barátaid, meg az, aki veled egyetért? Micsoda szövegek ezek? A legprimitívebb diktatúrákban mondanak ilyeneket. Utoljára a nyilasok beszéltek így, ha nem tudnád. Szerinted demokrata mond ilyet? Mit szóltál volna 1989 és 1993 között, amikor még ugyanazokat vallottad, amiket én itt minden héten írok, ha valaki ilyet a szájára mer venni? Azt, hogy kiírta magát a közéletből, a demokráciából. Megvallom, ha én most Magyarországon élnék, most távoznék. Nem töltenék egy napot sem olyan ember uralma alatt, aki azt gondolja, hogy ő a nemzet, és az, aki vele egyetért. De még olyan helyen sem szeretnék levegőt szívni, ahol egy ilyen paprikajancsit elviselnek, hagyják dobzódni, pöfffeszkedni, szónokolni. Milyen ország az ilyen? Ahol, ha jól értem, mostantól, akinek a magánvagyona megtetszik, a képe pedig nem tetszik, és nem a Te embered vagy nem Neked tejel, attól elveszitek a tulajdonát.

bierkamp 2010.10.16. 13:37:59

az idősek megbüntették az MSZP-t,nem szavaztak rá...mert elvette a 13.havi nyugdijat...a költségvetésnek egy évben 160 mrd forint sporolást jelentett...a fiatalok éljenzik a Fideszt,pedig a magánnyugdij elvétel...évi 360 mrd forintot jelent...és a Fiataloktól lopja el a Nemzeti Lopós kormány...okosak vagytok Fiatalok, de számolni nem tudtok:)

gyöngyök 2010.10.16. 14:21:05

@Droli: azért jó lenne a kormány saját nyilatkozatait is olvasnod, mert szerinted rémhirek alapja az..

gyöngyök 2010.10.16. 14:33:30

kapmányszövegnek, támogatói "hozzászólásnak " nem rossz az irás, de a szakmaisága egyenlő a nullával.
Csak 1 példa:
többlet nyereségadót átháritani nem lehet - sem logikailag, sem technikailag. Olyan adót lehet - elméletileg -tovább háritani, ami költségként merül fel egy cégben. Namármost hogyan hárithatnám át azt az adót, aminek az alapja a bevétel-költség=nyereség ? Mert: több a nyereségadóm, ezzel megnövelem az árakat, akkor nő a bevételem nem? Ha nő a bevételem, - változatlan költségem mellett - nő a nyereségem, ergo nő az adófizetési kötelezettségem.
Szóval gondolkodás nélkül szajkózzátok ,a mit itt-ott összeolvastok.
Ebben az esetben pont az ellenkezője a reakció: növelem a költségeimet, igy kevesebb lesz a nyereségem, és így kevesebb adót fizetek. Persze ez akkor kifizetődő, ha a költséget egy másik - alacsonyabb adókulcsú országban lévő cégemtől kapom - ezzel gyakorlatilag kint generáltam nyereséget. Tehát a baj ezzel inkább az, hogy lehet, hogy magasabb adókulccsal fognak adózni, de abszolut értékben még annyi sem, mint egy alacsonyabbal.
És ha azt hiszitek, ez komoly nehézséget okoz: tévedtek. Még magyar cégeknek sem okoz gondot, Pl. a szlovákiai cégalapítások. De ha a tulajdonos külföldi,akkor minden külön intézkedés nélkül megy a dolog- ahogy eddig is ment. Kiszámitják melyik országban érdemes adózni, és az egymás közötti kapcsolatokban ugy alakitják az árakat, hogy az a cég legyen nyereséges, ahol alacsonyabb az adó. És mielőtt jönne, a szemét multik szövet, ezt MINDEN vállalkozás igy csinálja.

gyöngyök 2010.10.16. 14:35:03

bocsánat: szemét multik szöveg..

gyöngyök 2010.10.16. 14:40:20

A magánnyugdijpénztárakró.
A legnagyobb kérdés nem az, hogy ezezl jól vagy rosszul járunk, hanem a módszer. Az ötvenes években pont azért erőlteték a szövetkezesitést, mert az állították ( és az elmult 20 évben a gyakorlat bebizonyította, hogy igaz)hogy a földosztás miatt létrejött nadrágszíj parcellákon nem hatékony a termelés. De még akkor is - legalábbis a törvény szerint - lehetett dönteni, hogy mi lépbe.Most pedig jön valaki, ott fenn, azt állitja, hogy rosszul jártam, ezért kötelező mást csinálni.
Tudod, még azt mondom , jó, ha szerinte ez a módszer megfelelő, övé a 2/3 . legyen. Csak ezek után talán nem kellene annyira kommunistázni!

gyöngyök 2010.10.16. 14:41:17

bocsának a helyesírási hibákért, nem ellenőriztem le amit írtam elküldés előtt

Bbundi · http://idiet.blog.hu 2010.10.16. 21:39:12

"nagyot fognak tévedni azok az elemzők, akik nem veszik észre, hogy a korábbi kormányokhoz képest megváltozott a kormányzati kommunikáció: A kormány egyenesen beszél."

"ezek az intézkedések csökkentik majd a gazdasági növekedést, beruházások maradnak el, állások kerülnek veszélybe, cégek vonulnak ki az országból, meg különben is, az érintettek úgyis továbbhárítják majd ránk, lakosságra a terheket."

fidesz.hu/index.php?Cikk=123760

muhahaha????

A kormány egyenes kommunikációjához érdemes megemlékezni a gyorsan változó hiánycélokról. Keress rá a 7 százalékra! Aztán most mégis tartják, mert fontos. Holott Kósa Lajos szerint az egész butaság. (legalábbis 2009-ben még az volt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.16. 21:47:01

@gyöngyök:

"többlet nyereségadót átháritani nem lehet"

Az eddigi nyilatkozatok alapján nem feltétlenül csak a nyereségre, hanem más vállalati mutatókra (például árbevétel, mérlegfőösszeg) vetik ki az adót.

De ha a nyereségre vetnék ki, akkor is tovább lehet hárírani. Magasabb nyereséget kell elérni (mondjuk áremeléssel, vagy költségcsökkentéssel) és akkor a magasabb nyereségből magasabb adó mellett is több marad.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.16. 21:50:43

@Bbundi:

Érdemes szétválasztani a kormányzati bejelentéseket, és az átlagember számára leegyszerűsített magyarázó üzeneteket. A kettő nem ugyanaz.

Ilyen szempontból szerencsétlen volt, hogy a posztban a kormányzati kommunikációt említettem, hiszen ebbe mindkettő beleérthető, ez igaz.

Spec. a 7%-os hiány emlegetése anno véleményem szerint a kormányzati mozgástér bővítésére törő kísérlet volt.

Nem jött be, ezért változtattak a kommunikáción. Ennyi.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.16. 21:54:02

@bierkamp:

Ez is egy stratégia. Egyeseknek biztos meggyőz. Kérdés, hogy nem riaszt-e el még többeket, mert akkor nem éri meg.

Például ki sem derül belőle, hogy a Fidesz helyett az MSZP-t, vagy a Jobbikot válasszuk-e inkább. Esetleg az LMP-t?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.16. 21:59:18

@francia sakk:

"Ha az ellopott nyugdíjpénztári levonások után az állam nem tud biztosítani ugyanannyi hozadékot mint a nyugdíjpénztárak (2009:10-15%), akkor szarrá lehet őket perelni ezért."

Perelni lehet, csak nem biztos, hogy nyerő lesz. Például miért pont a 2009-es hozamkat veszed alapul? 2008-ban például ennél jóval nagyobb veszteségeket könyveltek el. Több év átlagában pedig egy 9-10%-nál valamivel gyengébb átlaghozam.Persze ez mindkét esetben csak a növekedési portfolióra igaz.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.10.17. 00:27:27

Kit érdekel Orbán, amikor van ilyen is:

tudtad.blogspot.com/

Most akkor ki volt előbb, meg ki lopott kitől, és miért szűnt meg a blog.hu-n a tudtad?

Aladár69 2010.10.17. 09:44:15

@Droli: nem államosítják a magánnyugdíjpénztárakat - egyelőre!!!

Aladár69 2010.10.17. 09:49:57

"Az adórendszernek két üzenete lesz: Vállalj gyereket, és keress minél többet!"
Ez a gondolat ebben a formában egy nagy baromság: Három gyerek esetén évente gyermekenként 400 ezer forint adót lehet megspórolni. Egy közelmúltban elkészült felmérés szerint egy gyermek felnevelésének költsége (18 éves korig) 15 millió Ft. Ez éves szinten valamivel több, mint 800 ezer forintot tesz ki. Tehát minél több gyermeket vállalok, annál nagyobb lesz még így is a deficit a családi büdzsében.
Röviden: a gyerekvállalási hajlandóság szerintem továbbra sem az adón fog múlni. Mindenki saját maga dönti el, hogy mennyi utódot akar és tud felnevelni...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.17. 11:30:40

@Levéltáros: Még csak most vetted észre? :-) Nem rossz kis blog egyébként.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.17. 11:32:16

@Aladár69: Jó, hát innentől hit kérdése, ki mit hisz. A helyes válasz bő egy év múlva fog kiderülni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.17. 18:39:08

@Levéltáros:

Még az a jó, hogy nivo.blogspot.hu nincs. Így ezek a kérdések jelen esetben fel sem merülhetnek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.17. 18:42:04

@Aladár69:

Csak egy kis fejszámolás: három gyereknél havi 33000 Ft adókedvezmény jár gyerekenként. Ez évi 396.000 Ft, 18 év alatt 7.128.000 Ft. (Na jó, itt már számológépet használtam. :)) Tehát az általad jelzett 15 millió fele meg is van. Persze van még hova fejlődni..

2010.10.18. 14:09:10

@bogancs: Annyira ez nem lesz nehéz. Az eddig összegyűlt tőke továbbra is fog hozamot eredményezni. Na most a hiányzó összegre vetített százalékérték lesz az a veszteség, ami ért azzal, hogy az APEH nem utalja át a törvényben előírt határidőre a befizetéseket. Persze ehhez lehet törvényt módosítani és akkor nincs több kérdésem (legfeljebb etikai). Arra esetleg gondoltak-e már, hogy a MNYP-nak utalt kötelezően államkötvény vásárlásra fordítandó párszáz milliárdos forrást az állam honnan teremti elő 2011-ben? Vagy a saját nyugdíjpénztárát fogja erre kötelezni?
süti beállítások módosítása