Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Az alkotmánymódosítás csak figyelemelterelés?

2010. október 28. - bogancs

Nagy vihart kavart az elmúlt napokban a kétmillió forint feletti végkielégítések 98%-os különadójának alkotmánybíróság általi eltörlése.

Egy pillanatig a kisemberek megint úgy érezhették, hogy a jogtalanul, vagy erkölcsileg vitatható módon milliókat felvevő „nagyoknak” vannak csak megint jogaik, őket védi még az alkotmány is, viszont nekik, törvénytisztelő adófizető állampolgároknak csak kötelességeik, kötelezettségeik vannak.

Persze csak egy pillanatig volt így, mert gyorsan - és egyértelműen megtervezett módon - lépett a Fidesz, és egy huszárvágással megoldotta a problémát: szűkíteni kell az alkotmánybíróság jogait a kérdésben.

Összeszámolni is nehéz, hány legyet ütött egy csapásra ezzel az akcióval a Fidesz:

1. A kormánypárt megmutathatta magát, mint a kisemberek védelmezője, az igazságos hatalomgyakorló, aki tűzön-vízen át megadóztatja a spekulánsokat. Lehet hallani persze, hogy a tisztességes, évtizedes munka után végkielégítést kapó pedagógusok is áldozatok, de mindenki tudja, hogy miről van szó.

2. Az ellenzék mindhárom pártja látványos, időnként indulatos demokráciavédő kampányba kezdett. Mindez könnyen átfordítható úgy, hogy ők bizony nem is akarják megadóztatni mindenáron azokat a magas összegű végkielégítéseket. Schmitt Pált próbálják előcitálni, hogy nyilatkozzon a kérdésben. Ezzel még hangsúlyosabbá teszik a kérdést.

3. A sajtó és itt a blogok legnagyobb része is hangosan ágálnak a Fidesz demokráciaromboló intézkedése ellen. Lelkesen hangoztatják, hogy lám, még a jobboldali, eleddig mindenben a kormányhoz hű sajtó (például: Magyar Nemzet, Heti Válasz) is ellenzi az intézkedést, megtöltve a témával szinte a teljes médiát, és ezáltal tematizálva a közbeszédet.

4. És akkor itt van a slusszpoén. Mindeközben csendben, a hangos alkotmányos zajban szinte észrevétlenül zajlik a jövő évi adótörvények vitája a parlamentben. Ha nem lenne az alkotmányos mizéria, most minden bizonnyal a személyi jövedelemadó javaslat körüli prók és kontrák lennének címlapon, és a közbeszédben. Itt szépen elmondhatta volna az ellenzék, hogy bizony az adójavaslat a gazdagoknak kedvez, miközben a (gyermektelen) kis- és átlagos keresetűeknek, tehát a munkavállalók döntő többségének az adóterhelése bizony növekszik. Ezen még a kormány által javasolt 4,5%-os minimálbér emelés sem segít. Meg különben is, Orbán Viktor maga milliókkal jár majd jobban. Bizony ez lenne a téma. Ebben a vitában pedig sokkal nagyobb sebeket kaphatott volna a Fidesz, sokkal inkább a népszerűtlen oldalon kellene állnia, mint a végkielégítés ügyben.

Tegnap szándékosan nem szálltam be az alkotmánymódosítást fújoló posztolók közé. Megvártam, hogy mire megy ki a játék. Szerintem erre, a negyedik pontra. A Fidesz szinte észrevétlenül szorít egy kicsit az adórendszeren (értsd: egykulcsos-arányossá teszi), és közben hangosan hadakozik az ügyeskedők/spekulálók magas végkielégítése ellen. Ebben a hadakozásban tökéletesen partner mind az ellenzék, mind a kormánypárti és ellenzéki média, és még a független elemzők, értelmiségiek többsége is.

Megint egy elvi, mondhatni szimbolikus kérdésen megy a vita, ahol a konkrét ügy miatt kábé döntetlen az állás. Eközben a sokaknak húsbavágó adóváltozás, amely gazdasági szempontból ugyan célravezető, de a közvélemény előtt sokkal nehezebben védhető, feledésbe merül.

Azt kell mondjam, zseniálisan csinálták. A demokrácia iránti elkötelezettségüket még sokszor bizonyíthatják majd, akár már jövő tavasszal az új alkotmánnyal, de az adótörvényeket itt és most kell tető alá hozni.

Az új Magyarországban nem fordulhat elő, hogy míg a kisembereken szorítanak egyet, addig a milliós végkielégítéseket kapók megint „megússzák”. Szerintem erről van szó, nem többről.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr332403955

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha valakinek eddig lettek volna kétségei... 2010.10.28. 10:52:10

Így dicsérjen meg az ember egy fideszest: pont tegnap délelőtt méltattam Lázár János mondatait, amelyekkel egyetértek, erre már aznap délután elsütötte az év eddigi legcinikusabb mondatát ("A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilye...

Trackback: Egység, kétség, háromság. 2010.10.28. 10:21:40

Bugyuta szóviccel élve, kétséges egység, amit most a hatalmi ágak háromságából a Fidesz összekalapál magának. A törvényhozói, végrehajtói és bírói funkciókat nem azért tárolják külön a fejlett demokráciában, mert még buták és nem találták fel a kétharm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rive 2010.10.28. 10:37:14

Ühüm.

Én meg inkább arra vagyok kiváncsi, meddig képes még tartani magát a Fidesz/Vikike ördögi zsenialitásáról szóló hit. Zsenialitást feltételezni ugyanis egyrészt felesleges, másrészt nehéz is ebben az esetben - bár kétségkivül körül lehet nézni, melyik váza ellopásáról akarja elterelni a figyelmet az elefánt, amikor épp a porcelánboltban forgolódik.

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.10.28. 11:23:19

Egyetértek a posztíróval abban, hogy figyelemelterelésről van szó, de az Ab egyáltalán nem mellékszál. De perzse nem a végkielégítésekről van szó, hanem pénzről. Sok pénzről. Ha az Ab most megrendszabályozatlanul marad, akkor borulhat az ugyancsak necces bankadó, Tesco-adó és a nyugdíjpénztári elvonás is. Ez utóbbit tuti elkaszálná az Ab, hiszen még csak nem is óriáscégek, hanem átlagemberek magántulajdonának elvonásáról van szó. Márpedig ez fájna a legjobban a kormánynak, hiszen a 420 milliárdos azonnali elvonás mellett ott figyel még 2600 milliárdnyi áthozható megtakarítási is a pénztáraknál. Ez pedig több mint a bankadó és a "válságadók" egyben. Ha ezek közül bármelyikbe belekötne az Ab, borulna a teljes 2011-es költségvetés, a kormány pedig nem tudná áthárítani a megszorításokat a bankokra, a multikra vagy a „nyugdíjtőzsdére”. Végül nekik maguknak kéne kiadást csökkenteni, azaz megszorítani, ami óriási népszerűségvesztést jelentene, sokkal nagyobbat, mint amekkorát a mostani balhé.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.28. 13:35:54

Miért is nem nevezzük nevén a "gyereket"?
Lassan 8 hónap bizonyítéka alapján, kimondható lenne, hogy Orbán egy aljas hazudozó, aki mellesleg elismerten is szélkakas. Ha képességei pusztán arra predesztinálták, hogy demagógiával és propagandaszövegeléssel irányítson egy egész országot, a kívánatos intézkedések teljes kikerülésével, az mát elég indok kell legyen arra, hogy mindezt nyíltan kimondjuk, és megláttassuk végre, hogy alkalmatlan a miniszterelnöki székre és a kormányzásra. Miért kell megmagyaráznunk azt, hogy azért ez meg ez igenis szép benne, ebben meg abban azért milyen ügyes, miközben a saját életünket lehetetleníti el? Olyan aljas módon teszi mindezt, hogy még istenítésre is számot tart, végső soron pedig arra hivatkozik, hogy fel is hatalmaztuk minderre...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.28. 14:50:16

támogatom a nulla százalékos szja-t,
jöjjenek ki az áfá-ból

Táskás Tóni 2010.10.28. 17:50:05

@térfél: A delejes ember belőlem is pontosan ilyen indulatot és érzéseket vált ki.Hamis hazug és 8 év ellenzékiségi viselkedésével is min .2/3- nyi kárt okozott.Nem lájkolom, de a kollégáit sem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.28. 21:19:39

@térfél:

"a kívánatos intézkedések teljes kikerülésével"

Milyen intézkedéseket kerül ki?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.28. 21:20:44

@nexialista:

Mondjuk 40%-os áfából lehet, hogy kijönnének. :-))

K_Dani 2010.11.04. 01:17:31

Szerintem az egész egy színjáték. A Fidesz nem hülye, pontosan tudták, hogy alkotmányellenes a 98%-os különadó!

Amúgy nem szeretem az összeesküvés elméleteket, de mit szóltok ehhez:

1, az új kormány benyújtja elsők között az előre tudottan alkotmányellenes javaslatot. Kifejezetten olyan javaslatot választanak erre a célra, ami később jól védhető lesz, bemutatva a BKV botrányos végkielégítéseit, ami mindenkinek szúrja a szemét.

2, miután az alkotmánybíróság megsemmisíti a törvényt (nem is tehetett mást), a zemberek védelmezőjének szerepében és a végkielégítések pofátlanságára hivatkozással töredékére korlátozzák az alkotmánybíróság hatáskörét.

3, Mindez még azelőtt lezajlik, hogy az igazán nagy témák (nyugdíj például) az alkotmánybíróság elé kerülhetnének.

Nem túl bonyolult terv igaz? Az a gyors reakció, ahogy Lázár előrántotta az egyetlen valós közjogi fék elleni javaslatot (szocik kezdeményezte népszavazás? ugyan), meg az a kommunikációs bravúr, hogy az egészet a végkielégítések pofátlanságára alapozza, félelmetes. Nem hiszem el, hogy 1 nap alatt hozták össze a jogi szöveget, az indoklást és a kommunikációs maszlagot köré.

Az események ilyetén alakulása nem mázli, amivel megmentik a költségvetést, hanem eleve így tervezték!
süti beállítások módosítása