Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mikor vegyük meg a karácsonyi ajándékot?

2010. november 10. - Droli

Miután több éve dolgozom a kereskedelemben, ott is főleg a szezonális részlegen, sokszor megkérdeznek: mit mikor érdemes megvenni? Hát igen, a karácsonyt mindenki szeretné a lehető legolcsóbban megúszni, és úgy, hogy egyben a lehető legnagyobb értéket kapja meg a pénzéért. Most már gyakorlatilag minden bolt kipakolta a karácsonyi választékát, sok helyen a megszokott popzenék helyett már valami karácsonyi dal szól, szóval a boltok igyekeznek vásárlásra ösztökélni a kedves betévedő vásárlót. “Vegyük meg most, később drágább lesz” - ha annyi forintom lenne, ahányszor ezt hallottam, már ... tudnék belőle venni egy üveg sört :-) Igaza van-e annak, aki ezt állítja?

Általánosságban nem, részben viszont igen; a pontos válaszhoz nem árt egy kis gyorstalpaló a hiperek működéséről!

Hogyan is van ez a karácsony egyáltalán? A hiperek jellemzően két forrásból szerzik be a termékeiket: vagy saját importból, vagy valamelyik szállítótól. A saját import úgy működik, hogy a nemzetközi beszerzésnek megvannak a kapcsolatai a külföldi gyárakkal (főleg Kínában), és az árut így közvetlenül a gyártól rendelik, ezért nem rakódik rá semmilyen közvetítői költség (pl. egy közbeékelődő nagykereskedelmi cég árrése). Ezeket a termékeket könnyen felismerhetjük, ha megkeressük a terméken lévő cimkét, és megnézzük, hogy ki forgalmazza: pl. Tesco Globál, Auchan, stb. Ezen termékek sokszor “marha olcsóak” (ezt egy vásárló fogalmazta meg így :-). Az áru másik forrása a beszállítóktól jön, ami sokféle lehet: pl.gyár, nagyker, kisker, külföldi, belföldi cég; itt a címkén azt fogjuk találni, hogy pl. “forgalmazza a Pitypang Kft”. A hiper a saját importját előre, darabszámra lerendeli (már január-februárban), tehát az ilyen termékekből a darabszám adott, ha elfogy nem lesz több, ha viszont nem fogy el, akkor kénytelen lesz kiárulni, mert nem visszáruzhatóak. (Kivétel akadhat, mert lehet utánszállítatni de a karácsonyi szezon másfél-két hónapja ehhez nagyon rövid, így ez kevésbé valószínű.) A beszállítók termékeire viszont nincs ilyen korlátozás - elvileg, míg a beszállító el bírja látni áruval a hipert, addig rendelhető, akár naponta is, és a beszállítók többsége visszárus, tehát ami megmarad, azt vissza lehet küldeni a cégnek, nem kell kiárulni. (Itt is vannak kivételek, főleg, ha a beszállító is egy nagy, megkerülhetetlen multi, pl. Lego.)

És akkor nézzük a vásárlási szokásainkat; kétfajta vásárló van jelenleg: az egyik tudja már, mit akar venni (mert “a gyerek látta a tévében”), a másiknak meg fogalma sincs, ő inkább “impulzusok” alapján fog vásárolni. És akkor most rakjuk össze az eddig leírtakat:

- Aki konkrét terméket akar vásárolni, pláne, ha reklámozzák is azt a terméket, ne várjon, vegye meg minél hamarabb. Habár az ilyen termékekből általában nagy készlettel készülnek a cégek, de tapasztalat, hogy ezen termékek hamar elfogynak, pláne, ha nagy rá az érdeklődés. Előfordulhat, hogy a termék mégsem annyira jó, és nem tudják eladni a hiperek, ezért lejjebb viszik az árát, de erre kisebb az esély, mint az előzőre. És a gyerek is csalódott lesz, ha nem azt kapja, amit megígértek neki.

- Figyeljük a címkét a terméken! A hazai szállítók termékei visszáruzhatók, tehát ezek árát ritkábban fogják levinni (max, ha később újságban lesz). Persze, mint fentebb jeleztem, itt is lehetnek kivételek, de hát nem várhatjuk el az összes vásárlótól, hogy fejből vágja, melyik cég visszárus, és melyik nem :-) Általánosságban: ha a terméket beszállító forgalmazza, nem lesz olcsóbb, viszont alighanem még karácsony előtt is lehet kapni őket.

- Hiper saját importja: A jó termékeket a hiper is eladja, de ha sokat rendel valamiből, vagy annyira nem jó termék, akkor azokat kénytelen lesz kiárulni a szezon végén, akár veszteséggel is! Jellemzően magas árral indulnak, és a készlet függvényében változik az ár - általában csökken. Ilyen termékekkel lehet a szezon végén olcsón megúszni a karácsonyt.

- Aki impulzusok alapján szeretne vásárolni, és nincs konkrét “kívánt” termék: várjon nyugodtan! Nekik, ha van hozzá türelmük, azt javaslom, hagyják az utolsó hétre a vásárlást, mikor a szezonális résznek már szűkülni kell! 

- Aki meg már nem tud várni, tűkön ül, és minél hamarabb le akarja tudni, de nincs konkrét kinézett termék: nyissa ki az akciós újságot, és válasszon onnan. Azzal nem jár olyan rosszul. (Ugyanezt javaslom azoknak, akik utálják a decemberi tömeget, meg ezt az egész karácsonyi hercehurcát.)

Fontos! Mindig őrizzétek meg a blokkot meg a termék csomagolását, a későbbi esetleges reklamáció miatt! És a legfontosabb alapszabály: karácsony után mindig olcsóbb minden. Ebből a szempontból kár, hogy karácsony nem karácsony után van :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr182433363

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vigyázz, kész, rajt - Karácsony! 2010.11.18. 18:52:32

Már nem kell sokat aludni karácsonyig, lassan lehet gondolkodni az ajándékokon.   Van, aki már november elején megveszi őket, míg mások az utolsó pillanatig halogatják a dolgot. Van, aki könnyebben választ, míg mások teljesen döntésképtelenek...

Trackback: Ács József - AZ OLLÓ 2010.11.11. 12:31:30

Az Olló egyik szára: a számítástechnika felemelkedése, információbőség, léptékváltás, a kommunikáció felgyorsulása és minőségi átalakulása. Második gutenbergi forradalom. Webkettő, tájékozódás- és szólásszabadság, interaktivitás, internetdemokrácia. A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2010.11.10. 15:45:32

Én is januárra halasztom a számítógépem fejlesztését, mert jóval olcsóbban megúszom... Pár éve spóroltam közel 10ezret hasonló módon, pedig nem vettem sokmindent :)

Parandokht 2010.11.25. 13:27:57

És harmadik típusú vásárló az, aki nem vásárol újabb fölösleges dolgokat senkinek...
süti beállítások módosítása