Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Orbánék is szeretik a szakértői szerződéseket...

2010. december 01. - Droli

Az MSZP-SZDSZ kormány bukásának egyik oka az volt, hogy háttéremberei tevékenységét rengeteg botrány övezte - indokolatlan végkielégítések, értelmetlen megbízások, teljesítmény nélküli, de kifizetett szerződések egész sora borzolta naponta az emberek idegeit. Orbán a neves "29 pontjában" ki is fejtette, hogy leállítják, illetve felülvizsgálják ezen szerződéseket, és ígéretet tett arra is, hogy az állam a továbbiakban nem szórja el ilyen dolgokra a pénzt. Legyünk igazságosak: a legtöbb ilyen "gyanús" szerződést májusban megszüntették, így túlzás lenne azt mondani, hogy a Fidesz olyan szinten nyomná holdudvarát, mint az előző kabinet. Sőt, egyelőre nincsenek ilyen botrányok a terítéken, és reméljük, nem is lesznek. Kopogjuk le gyorsan.

Azonban nem is Magyaroszág lenne az, ahol ne bírná ki egy állami tisztviselő, hogy ne szórja el a közpénzt valami ilyesmire. Úgy tűnik, ez kódolva van a rendszerben: az illetőnek megvan a hatalma, hogy költse más pénzét, hát ő költi is, mert miért is ne. A Miniszterelnöki Hivatal - újabban Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - honlapjának tanulsága szerint idén már másodjára szerződtek a Digit Europe Kft-vel:

2010.07.15-2010.08.19, megbízási szerződés: "Megbízó igénye szerint szakértői tanácsadás keretében biztosítson a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság számára szakértői háttértámogatást az államtitkárság működését érintő informatikai kérdésekben"

2010.09.23-2010.10.10, megbízási szerződés: "A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár számára szakértői tanácsadás nyújtása a tervezett öszminisztériumi portál koncepciójával, struktúrális felépítésével, illetve a portál fejlesztéséhez javasolt hardver és szoftver környezet kérdéseivel kapcsolatban" 

Na, lássuk, kinek mennyit ér a fenti 5 illetve 3 hetes munka? A Hivatalnak 9.490.000 és 9.320.000 Ft-ot ért. A szakértői támogatás. Nem találtak egy informatikust abban a minisztériumban, aki ezt a támogatást megadta volna? Több, mint ezer ember dolgozik ott! Vagy ha ott senki nem ért hozzá, esetleg nem tudtak volna áthívni szakembert egy másik minisztériumból? Vagy akármelyik állami hivataltól? Tulajdonképpen mi a francnak tartjuk mi ezt a böhöm nagy közszférát?

De maga a szerződő Digit Europe Kft is érdekes (miért pont ők?). A cégnyilvántartás szerint a vezetője Csengel Krisztián, és a cégnek a székhelye az ő lakása. 2 alkalmazottja van, és a tavalyi árbevételük 36 millió Ft volt (most ennek a felét megkapják a minisztériumtól). A cég amúgy több honlapot is jegyez, pl. a Főnix kastélyszanatórium vagy a 1st Market honlapját: szépnek szépek, működni működnek, ez kétségtelen. De hasonló érzésem van, mint a tavalyelőtti 200 milliós kormányzati portállal kapcsolatban: mi a fene kerül ezen ilyen sokba? És mennyibe fog kerülni az az "összminisztériumi portál" (úristen, már megint egy ilyen minisztériumi portálizé!), amelynek csak a szakértése belekerül 9 millió forintba?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr222484128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

figyelmeztetés 2010.12.01. 10:43:25

Ezek szerintem nem eltúlzott összegek, ha valóban történt munkavégzés. Több tucat honlapot átnézni (adatbázis, kódbázis, felhasználói felületek), javaslatokat tenni néhány hetes határidővel -- ez reálisan ennyibe kerül.

Más kérdés, hogy talán illett volna közbeszerzéssel meghirdetni. Ezt is, meg a sok milliárdos informatikai fejlesztést, amiről a médiában hallani. A szocialisták alatt a közbeszerzés a korrupció melegágya volt, hát ezt most a Fidesz jól felszámolta. Teljesen átlátható és kiszámítható módon mennek a rokoni-haveri körnek a megbízások.

aum 2010.12.01. 11:56:32

Épp a 10 milliós közbeszerzési értékhatár alatt, nevesincs sufnicég kap nulla közvetlen hasznú megbízást.
Tipikus levajazott szerződés 30-50%-os visszaosztással.
Ja, és a Fideszes ugyanúgy lop, ez nem pártszimpátiafüggő.
Íme egy lebukott jómadár:
www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/Hirszerk/15911.pdf
Kilométerekről bűzlik, hogy kamu, a megbízó részt vett a Fidesz budapesti városüzemeltetési stratégiájának kidolgozásában, most nevezték ki vezérigazgatónak.
Tarlósék meg is védték, politikai támadásnak minősítve a korrupt vezető leleplezését.
Hát így megy ez...

Dödölle 2011.04.16. 20:57:34

@figyelmeztetés:
3 személyes cégnél 32.656,25 Ft / óra a díj fejenként, ha mindhárman, 8 héten keresztül, napi 24 órában, megszakítás nélkül szakértenek... Nem rossz egy óradíj...
süti beállítások módosítása