Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Médiatörvény - bagoly mondja verébnek

2010. december 13. - Droli

Mottó:
1. számú (fiktív) felmérés: 100 emberből 80 ellenzi az új médiatörvényt.
2. számú (fiktív) felmérés: 100 emberből 10 tudja, hogy miről is szól az új médiatörvény.


Bevallom, én a 2. számú felmérés során a médiatörvényt nem ismerő 90 ember közé tartoznék. Nem olvastam el, nem érint, pontosabban azt hiszem, hogy nem érint, de nem is érdekel, van nekem elég dolgom azon kívül is. Így aztán ha megkérdezik a véleményemet az új médiatörvényről, azt mondom, hogy nincs különösebben véleményem.

Persze ha az ember olvassa a napi sajtót, mindenhol a médiatörvénybe botlik: a bloggerek ellenzik, a Népszava és az ÉS fehér címlappal tíltakozik, néhány facebookozó nem jeleníti meg a profilképét, mindenki fél az új médiahatóságtól, a lehetséges büntetésektől, meg félti a sajtószabadságot. A rettegés ma amúgy is kifizetődő.

Olvasom az egyik “főblogger” véleményét, végére érek, nézném a hozzászólásokat, de nem látok semmit, mert az virít ott, hogy “előzetes moderáció”. Hinyje, a szerző félti a vélemény- és sajtószabadságot, de a saját portáján már moderál ezerrel!

Más szemében a szálkát, saját szemében a gerendát... De nemcsak a “főblogger”, hanem más blogger is retteg attól, hogy mi lesz ha a médiahatóság megbünteti, mert meg fogja, mert itt kérem fasizmus van, meg patáshatalom, az meg hogy a büntetés csak egy lehetőség, mellékes. Ugyanolyan lehetőség, minthogy a bloggernek megvan a lehetősége, hogy kimoderálja a hozzászólásomat, de feltételezem, hogy nem fogja, ha nem adok rá nyomós okot. Ráadásul odáig el sem jutott a médiatörvény, mint jónéhány blogger, hogy ELŐZETESEN moderál. (Sőt, van olyan is, aki  véleményt is moderál, valami mondvacsinált indok miatt. Őket vigasztalja az a tudat, hogy Lendvai cenzor néni is ugyanezt csinálta.)

Sebaj, megnézem a Népszava honlapját is, és örömmel konstatálom, hogy hozzá lehet szólni a cikkekhez - de csak ha előtte regisztrálom magam, és elfogadom, hogy a Népszava utólag moderálhat. (De ez igaz a legtöbb magyar portálra is). Hát, kérem, most tessék elképzelni, ugyanezt fogja tenni a kormány is, csak nagyban. Ha már ennyire tetszenek tiltakozni ellene, akkor először sepregessenek a saját házuk táján, pl. lehessen regisztráció és “moderációs fenyegetés” nélkül is hozzászólni! Na?

Ugyan tessék már példát mutatni a kormánynak! Mert ez így olyan, mintha Hitler tiltakozna a diktatúra ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr12507798

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ICE-T mégsem kapja meg a magyar állampolgárságot? 2010.12.31. 10:45:23

A népszerű afro-amerikai rapper ICE-T döbbenettel fogadta a Tilos Rádió és személye, pontosabban egyik dalszövege ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított vizsgálatot. Mint köztudott a zenész az egyik leglelkesebb támogatója volt a k...

Trackback: A kuss szabadsága 2010.12.15. 07:49:40

Ha egy ország kormánya erős hatalmi dominanciával bír a többi hatalmi ág rovására, a kormányerőnek nem illik beleszólnia a demokratikus ellenőrző mechanizmusok személyi és szerkezeti kérdéseibe.Az utóbbi évtizedek médiatevékenysége persze valóban komol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2010.12.13. 11:57:48

Nem látok itt se hozzászólást, fogadjunk, kimoderáltad az összeset :D

Egyébként egyetértek, sok helyen furcsa a moderálási elv. A tasz blogjában például ha drogos cikk van, akkor lehet írni, de ha a cigányokról van szó, akkor nem. Az itteni régiós újság, a Kisalföld előfizetését például azért mondtam le, mert az online cikkeknél se lehet rendesen véleményt kifejteni, kényesebb cikkeknél vagy nincs lehetőség írni vagy a negatív hozzászólást írni.

Én első körben az index főoldalra csak olyat raknék ki, ahol nincs előzetes moderáció. Persze sok helyen gondot okoz a rengeteg troll, erre talán olyan megoldás kellene, hogy létrehozni egy "azonosított felhasználó" csoportot, akik vállalják magukat és hozzászólásaikat, nem pedig a névtelenség homályába burkolózva osztanák az észt. Aztán a blogok eldönthetnék, hogy a "névtelenek" jöhetnek-e vagy se. Persze előfordulhat, hogy akkor nem sokan maradnánk, akik kommentelnek :D

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.13. 15:01:42

@daniferi: Szerintem ez a trollkérdés fel van fújva. Sok szerző trollnak kezeli azt is, aki pusztán nem ért egyet vele.

MacChicken (törölt) 2010.12.13. 23:53:05

Ez meg mi? Ez egy blog? Elso olvasatra azt hittem, hogy a 7 eves kislanyom nyitott blogot, o van ilyen szinten.

Fabius 2010.12.14. 00:02:01

Nálunk se előzetes, se utólagos moderálás nincs. A blog történetében két embert raktam ki, de náluk sem kommentet töröltem, hanem a személyt küldtem el gondolkodni.

Ez vajon mennyiben legitimálja a médiatörvényt? Mert én veled ellentétben olvastam, és nem értek vele egyet.

dr. Erika Zangolna 2010.12.14. 00:03:43

Elmagyarázom: pl. ha ezzel a cikkel odaállnál bármelyik napilap főszerkesztője elé, azt mondaná, köszönjük, aranyos vagy, de ez az írás semmilyen szempontból nem üti meg a mércét, köszönjük, Gerzsonka, de nem közöljük. Tehát előzetes moderálást követően jelenhetsz meg ott is, de ezzel a színvonallal inkább nem, mint igen.

A blogger ugyanúgy saját sajtóterméke szerkesztője, és azt közöl le a blogján, amit akar.

Azért van sajtószabadság, hogy minden tehetségtelen, gondolatszegény senki írogathasson saját blogot, és képzelheti, hogy hű, valamit alkotott. Aztán a saját maga által alkotott sajtótermékében azt enged meg megjelenni, amit megfelelő színvonalúnak tart.

Hiszen ő felel a saját alapítású sajtótermék színvonaláért. Tetszik emlékezni, ugye? A web kettőn nincs éles határ publiciszika és komment között, a kommentek is a tartalom részét képezik.

Az előzetes moderálás garantálja, hogy egy adott sajtótermékben nem kell kurvanyádoláhorbángeci és elkurcsánylógnifogsz színvonalú trollkodással bajlódnia annak, aki a véleményeket olvassa.

Ilyen egyszerű.

vajdasagi 2010.12.14. 00:08:32

A cikk röviden arról szól, hogy a szerzője nem olvasta az új média-törvényt, de nem ért egyet azokkal, akik ellenzik...

Hát mit is mondjak: magas színvonalú vélemény!!! Mély gondolat!!!

Magyarország: quo vadis!!!

gwe 2010.12.14. 00:08:50

Egyetértek a cikkel. Amit ma a bloggerek (jó része), és a kedves online (és pár offline) médiumok csinálnak az egész egyszerűen műbalhé, és hiszti.

Lasombra 2010.12.14. 00:27:11

köszönjük, kedves Droli. majd értesítjük.

Hugo2010 2010.12.14. 00:33:12

Hát öregem ez szánalmas. Nem ismersz valamit, aztán kritizálod azokat akik azt a valamit ellenzik.
Finoman szólva is kár volt bármit is írnod.

Zak 2010.12.14. 00:35:32

azért nem mindegy, hogy egy blogger kimoderál téged mert nem tetszik amit írtál, vagy az állam rádsóz egy 20milliós tételt, ugyanezen ok miatt

Hugo2010 2010.12.14. 00:39:27

@Zak: Neki mindegy, hiszen van fontosabb dolga is, mint a médiatörvényt olvasgatni.
Különben is, szerintem a szerzőt Szalai Annamária "barátként kezeli".

Szarazinda 2010.12.14. 01:02:55

Na, akkor kanyarodj szépen vissza a saját posztod elejére, és kicsit értelmezd az ott, saját magad által leírtakat (ti., hogy nincs véleményed,mert nem néztél utána a dolgoknak).

Ha ez megvolt, akkor olvasd szépen át a médiatörvény-tervezetet.

Ha ez is megvolt, akkor meg fogod érteni, hogy miért rossz az analógiád, és a kommentek moderálásának miért nincs a legcsekélyebb köze sem a sajtószabadsághoz. De leginkább azt fogod megérteni, hogy az új médiatörvény miért is fogja tényleg elfogadhatatlan módon korlátozni azt.

Ha ez is megvolt, akkor posztolj újra. Lehetőleg valami értelmeset.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.12.14. 01:26:44

"Nem olvastam el, nem érint, pontosabban azt hiszem, hogy nem érint"

Erint. Ezzel a posttal mar most bennevagy azok koreben, akikre kiterjed a netes tartalomszabalyozas. Tobb szerzos blogon jelent meg ez a poszt.

Olvasd csak el, aztan gondold ujra a dolgot.

Mondjuk a szabalyozas betuje szerint azonnal meg is buntethetnek (hamis informaciot osztottal meg, es felrevezeto hasonlattal elve [sajtoszabadsag vs kommentmoderacio] felrevezettel embereket), tehat amennyiben ez a poszt fent van a neten a torveny hatalyba lepese pillanataban, akarmikor kaphatod a buntetest.

Szerencsedre a szabalyozast nem szo szerint fogjak csinalni, hanem a sajat szajuk ize szerint, aminek ez a poszt megfelel, ezert valoszinuleg neked megbocsatjak a fenti hibakat, amik alapjan majd masokat megbuntetnek.

(bocs az ekezetek hianya miatt)

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.14. 01:48:53

Nagyon helyes, hogy így történt. A hazáért, s a haladásért minden vélemény nagyon fontos. Köszönjük elvtárs. Látom nem tetszik TWÁ. Hidd el nagyon szégyelli magát.

Gabbesz 2010.12.14. 01:58:46

A Magyar Narancs volt tudtommal a másik üres címlapos. Ha már ennyire szart posztolsz, legalább a tényekkel tisztában lehetnél.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.12.14. 02:03:06

@Gabbesz: Rossz. Az általad említett lap csak egy héttel késôbb követte társait.

Jofiu 2010.12.14. 02:35:25

Olvasd el amirol irsz.
Fiktiv dolgokat irni, arrol amirol nem tudsz, plusz meg a nem ismert dolgot parhuzamba is allitani valamivel, ez bizony moderalas utan kialtana, ha komment lenne a blogomon (es inkabb elore mint utolag), ez mar szerintem 'nyomos ok' lenne a moderalasra, es ha a kezemben lennenek azok az allami, ugymond nagybani moderalai eszkozok, akkor bizonyara jobban megerezned ezt a nagybani moderalast mint egy komment eltuneset. Mindjart maskent festene a parhuzam a blogok hozzaszolasainak moderalasa es a mediatorveny kozott.
Szerencsere nincs ilyen a kezemben, eleg abszurd lenne ha az altalam ertekelt kiegyensulyozatlansag miatt buntetest akasztanek a nyakadba.
Szerintem mindenkinek jobb lenne ha masnak sem lenne hasonlo eszkoz a kezeben. Nem lenne kozponti 'moderacio', gumiszabalyok szerint. Es ha arrebb lehetne menni, mint egy blogbol, ha kimoderaltak, mert mas az izlesem/megitelesem mint masnak. Csakhogy az allami moderacio nem ilyen jellegu.
Nem lehet arrebmenni es nem csak a hozzaszolasodat veszted el....

gitáros 2010.12.14. 03:00:30

Elmagyarázom.
Az, hogy engem kibasz az appleblog, mert időnként gunyoros megjegyzéseket teszek a fanok felé, az egy dolog.

A másik dolog viszont - jelentős egyszerűsítéssel persze -, hogy ha ideírom, hogy "kurva anyád, szalai annamária", azért meg téged basznak meg, hogy miért engedted megjelenni...

Mert ugyebár, mint ettő a belénessy baromtól tudjuk, a sajtó nem lehet a kormány ellensége...

(Ez újabb tízmilla, öcsi! :)

Bebes 2010.12.14. 03:26:15

Szuper: "Nem olvastam el, nem érint... nem érint, de nem is érdekel, van nekem elég dolgom azon kívül is."

Nyilván a te dolgod az írás, azért nem érsz rá olvasni:-)) És mindjárt arra is igényt tartasz, hogy a nyilvánosság elé lépj abban a témában, amelyről saját b. közlésed szerint nincs különösebb véleményed. Akasszanak fel, ha értem.

porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2010.12.14. 03:46:57

Vigyázni kell nagyon.
Hiába tök jó, konzekvens, kerek egy írás, ha ejtesz benne egyetlen hibát, vagy valami olyat írsz benne, amit a kellő (szándékos félre)értelmezéssel hibaként tudnak tálalni a bölcsek, akkor ezt bizony mint a birkanyáj, meg is fogják tenni. Szétszednek.
Azt a gondolatmenetet, hogy nem olvastad a médiatörvényt, de követted az erről szóló hisztit a sajtóban - és utóbbiról mondasz véleményt! - ezt rögtön kiforgatják oly módon, hogy nem olvastad a törvényt, de azért véleményed van róla.
Maga a tartalom egyébként telitalálat: a bloggerek kettős mércéje a legkevésbé sem újdonság, mint ahogy a kórusban történő károgás, demokráciaféltés és nagyokoskodás sem. Minderről a kommentek is tökéletesen tanúskodnak.

SzaGyu 2010.12.14. 05:16:42

Vegyetek példát a Véleményvezér-ről.
Ott mindig is ki volt írva: "Véleményed előzetes moderáció után jelenik meg"
Tehát, a blogger azt ír amit akar, de a kommentelő nem. Sok vélemény a cenzúra miatt nem is jelenik meg. Az ilyen oldalakat egyszerűen nem kell látogatni és slussz.
Ebből következik hogy a közszolgálati adók, kereskedelmi adók majd nem azt tesznek amit akarnak. Viszont a HírTV, Echo TV azt tesz amit akar. Ezek már eddig is rettenetesen uszítóan viselkedtek, de ez után csak őket nem fogják büntetni.

Nem kell ezen görcsölni.
2011. év től újra kell indíttatni a SZABAD EURÓPA RÁDIÓ adását.

KenSentMe 2010.12.14. 05:34:40

Két dolog miatt nem értem a posztot

1.) Miért mindenkinek az a nyomora, hogy valahonnan kimoderálják a kommentjét? Hogy nem írhatja le, hogy "sunáznám" "hülye köcsög vagy nemétesz", esetleg "ilyen szart már régen olvastam".. miért baj az, ha egy blog személyes klubb, ami a cikkíró saját gittegylete, ahová az ő baráti körét/grupijait tömöríti? Az miért zavar téged? Igen, moderáltak már ki engem is, például a Véleményvezérről, azóta nem is igen olvasom őket. De van ezer más blog, amit szívesen olvasok és ahol örülnek a véleményemnek. Nem hiszem el, hogy van olyan ember, akit mindenhonnan kiutálnának (ha csak nem troll).

2.) És ha már egyszer megtaláltad a saját barátaidat, a saját érdeklődési körödet, akkor nem rossz érzés, ha az államhatalom azt mondja, hogy "hát, fiúk, erről nem szabad beszélni, írni, kuss". Szerinted ez tényleg az, amit a bloggerek csinálnak? Ne viccelj már.

Hogy röviden megfogalmazzam: eddig volt lehetőséged rá, hogy magadnak a barátaiddal klubbot szervezz, és írjatok a véleményetekről, akár a szélesebb nyilvánosság előtt is. Mindegy volt, hogy cenzorklubbot szerveztek, mindegy, hogy szexkommunát. Nos, ezentúl egyel kevesebb lehetőségetek lesz rá.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.14. 06:40:25

Itt szerintem csak arról volt szó, hogy az cenzúráz, aki a legjobban ágál a cenzúra ellen.

hunyuan 2010.12.14. 06:43:08

sorry, de tényleg erőtlen az írásod,
öngól szagú lett..

avanivi 2010.12.14. 07:19:22

Nívó !

Majd megérted valamikor azt amiről Te most irtál valamit. Most még nem fogtad fel de elárulom neked, hogy az a FÉLELEM !
Akasz félelemben élni ?

Melee 2010.12.14. 07:32:43

Kedves Droli, két mondatban kifejtem a különbséget a blog moderálása és a médiatörvény között.
Ha egy blogon moderálják a hozzászólásodat, azaz a véleményedet, lehetőséged van büntetlenül leírni azt máshol - például itt. Ha a médiatörvény moderálja a hozzászólásodat, ergo a cenzúra másként látja, büntetésként kaphatsz egy 20 millióig terjedhető csekket, melyet ha nem fizetsz be elviszik a házadat.
Érzékelhető a különbség a blog moderátora és az állam moderátora között?

Azzal egyetértek, hogy a nem alpári stílusú véleményeket moderálni bunkóság, de a moderálás lehetőségére szükség van, ha nem akarsz nemi szervekkel és családi hivatkozásokkal tűzdelt hozzászólásokat kerülgetni.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2010.12.14. 07:35:20

Úristen.
De komolyan.
Ti most tényleg azt veszitek egy kalap alá, hogy x blog előzetesen szűri a kommenteket, hogy tetszőleges témához ne minden második mocskosgyurcsány/orbán/cigányok legyen azzal, hogy az új médiatörvény lehetőséget teremt arra, hogy ha kiposztolsz bármit amivel a kormány intézkedéseit vitatod, kapod is a csekket?
Emberek, ne már.

Hozzáteszem, ha az értetlenkedők tudnának (akarnának?) kulturáltan írni, nem lenne olyan nehéz átkerülni az ellenvéleménnyel az előzetes moderáción. Valahogy nekem még mindig sikerült, igaz nem is anyáztam...

Izo 2010.12.14. 07:56:43

Trollok ellen: legyen moderáció, akár előzetes is, alapbeállításban ez jelenik meg az olvasóknak.
Szólásszabadságért: Ugyanakkor meg lehessen jeleníteni az összes kommentet, ahol deklaráltan semmi nincs törölve.

kgonzo 2010.12.14. 08:09:55

Nem ez a baj, hanem az, hogy most még meg lehet tagadni egy sajtó helyreigazítást, és bíróságra lehet menni vele, ahol vagy kiderül, vagy nem.
De januártól nem helyreigazítás lesz, hanem akár huszonöt millás bírság, amit a legnagyobb példányszámú napilapok sem fognak bírni.
Ez azt jelenti, hogy egy-egy ilyen birsággal kvázi be lehet tikltani egy lapot. (Mondjuk az ellen véleményt.)

A kellemetlen ebben az, hogy remélhetőleg nem marad örökre hatalmon ez a kormány és akkor majd egy más szinezetű párt (mondjuk hupikék) nevezi ki a médiahatóság elnökét, és akkor mondjuk majd a magyar nemzet, a hír tv, meg az echo fogja fizetni a csúnya pénzeket.
De ez téged ne zavarjon.

Ha blogom lenne, az előzetes, vagy akár az utólagos moderációt legfeljebb a trágárságok, a személyeskedések moderálására használnám.
Tapasztalataim szerint ez a legtöbb tisztességes blogger esetében most is így van.

Azért ezt összemosni amédia törvény látható hibáival több mint csúsztatás.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.12.14. 08:14:32

Ha a blogger moderál, az rendben van mert ő csak a trollokat szűri ki, de ha az államhatalom moderál, az népelnyomás és Észak-Korea. Így már világos?

Senkifia 2010.12.14. 08:22:09

@Yooha: nem, nem a trollokat.Hanem a neki nem tetsző,illetve a számára kontraproduktív nézeteket is. Pl engem nem hogy kimoderáltak,hanem kizártak egy nyelvészeti blogból, csak azért,mert a finnugrizmus létjogosultságáról kérdeztem egyik hozzászólót. Mert hogy az axióma,és megkérdőjelezhetetlen,stb :) Aztán jött a szerző,kikérte magának,hogy mi az,hogy nem hiszek vakon és 100%ban a finnugrista tételekben,és simán kizárt :)
És volt még pár hasonló. Ja persze, troll lettem,meg, náci meg hasonlók,amiért nagyon vadliberális bloggernél megkérdőjeleztem pl a hozzáállást,vagy nem értettem bólogatva egyet:)
Lehet,hogy nem ez az általános, és tényleg azt zárja ki, aki csak azért megy oda,hogy szétoffolja a topikot, vagy anyázza-sunázza,stb a többieket,vagy a szerzőt. De tény,hogy van blog,és blogger,nem egy,nem kettő, aki a sima másképp gondolkozást moderálja. Ennyi.
És ebből a szempontból teljesen igaza van a szerzőnek.

csárli hárper 2010.12.14. 08:25:10

Akkor ezzel is minden rendben van?

index.hu/belfold/2010/12/13/tobb_jobb_hirt_szeretne_az_orszaggyules/

Ekkora marhaságot már rég nem olvastam, vagyis de, a '70-'80 években....ezek szerint ha nem tudunk róla, nincsen is?

nem várt fordulat 2010.12.14. 08:26:41

rohadt buzi zsidó cigány fasszopó köcsög a narkós kurva anyádat basszad teherbe te kis kommunista nyilas.

Senkifia 2010.12.14. 08:27:24

@Melee: ... az a baj,hogy nem kizárólagos a nemi szerv és a családi vonatkozás. van ,ahol a sima eltérő vélemény bőven elég nem csak a moderációhoz,hanem a kizáráshoz is. Volt ilyenbe részem,nem is egy blogban.
A másik,hogy azt mondod,máshol kifejthetem a véleményem.... Igaz, de minek, olyan ez,mintha az Auchanban tilos lenne panaszt tenni, amiért kosz van, de ezt megteheted a Tescoban ,ehelyett:) Ja és a hasonlat természetese sántít, de mondjuk nem létezik fogyasztóvédelem :)

nemecsek ernő áruló 2010.12.14. 08:33:26

Azért a trollok kiszűrése, és a vélemény korlátozása kurvára nem ugyanaz a műfaj ám!

EMU 2010.12.14. 08:35:31

Szerző máris csontig suhint nyelvével az új médiatanácsnak, az a baj, hogy pont neki nincs fogalma arról, hogy miről szól a az új törvény. Bárkit, aki nem tetsző(!!!) véleményt közöl, egzisztenciálisan tesznek tönkre, hogy egy életre elmenjen a kedve a gondolkodástól. Láthatóan ez a posztolót nem különösebben érdekli, mert neki eddig sem jött meg.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.14. 08:38:38

Mivel én megmondhatom, hogy a saját házamba ki jöhet be, ki beszélhet, és aki nem tetszik, azt kiutasíthatom onnan, EZÉRT nem is tiltakozhatok, ha a kormány meg akarja mondani, hogy miről beszélgethetek.

Cifu78 2010.12.14. 08:38:47

Kedves Droli!

Ha szerinted az, hogy valaki a _saját_ blogjában moderál egyenértékű azzal, hogy a médiahatóság adott esetben felhatalmazást kap, hogy a média szereplőit (ideértve az internetes médiát is) nagyon kemény jogkörökkel felruházva ellenőrizheti és egyben az eljárást is lefolytathatja ellene, akkor ott valami nagyon nagy bibi van.

Senkifia 2010.12.14. 08:39:22

@ezittenkéremmagyarország: picit félre van ez értve.... Mert ugye arról lenne szó, az én olvasatomban(amiről már ábrándoztam jópár délutni híradó láttán),hogy egy kereskedelmi csatorna híradója, főműsoridőben,mikor a gyerek épp hazaért a suliból, és az ebéd utáni pihenés közben kapcsolgatja a tv-t, 90%ban ne arról szóljon, hogy Gazsi megdugta a lányát,majd agyonverte,a feleségével együtt,és ez csak most derült ki,illetve Józsi mekkora késsel szurkálta össze az asszonyt,lehetőleg sok képpel, de kicsit azért kikockázva(miközben természetesen a polkorrektségtől túltengve ,az elkövetőről csak annyit tudni,hogy becsületes magyar állampolgár,mert hát a magyarok ilyenek :) Szóval ezt azért valamilyen szinten szabályozni kéne. Mert ha az index vagy velvet,vagy mi kiírja,hogy a rasszista, fasiszta,mittoménmilyen hozzászólásokt moderálja, akkor egy tv csatornán, amit ,ha akar, akár 10milla ember is nézhet, ne kizárólag kibelezett és agyonvert gyermekekről szóló hírek menjenek. Miközben meg lényegi dolgokról elfelejtenek beszélni. És Nem azt mondjk, hogy ez "Horootörténetek délben",hanem azt ,hogy ez a "Déli híradó"....

Senkifia 2010.12.14. 08:40:30

@Senkifia: ...Horrortörténetek, of course :)

Senkifia 2010.12.14. 08:41:14

@karacsi_maci: ja. és a világvége is közel van már. Röpke két év. Akkor meg minek izgulni :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.14. 08:42:11

@ezittenkéremmagyarország: Faludy egyik könyvében volt ilyen.
A Párt megmondta a tutit: innentől nem írhattak gyilkosságról, balesetről, híreket, csak, ha azok az imperialista nyugatról jöttek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.14. 08:45:00

@Senkifia: Hazaér a gyerek, és leül híradót nézni?

Muhahahaha!

Mellesleg nem úgy néz ki, mintha VALAHA is néztél volna híradót.
Kibelezett gyerekek a fantáziádban szoktakvolt lenni, nem a híradóban.

fidesz = házmesterek pártja 2010.12.14. 08:46:02

Elolvastam a poszt elejét. Elég határozott véleményem alakult ki az írójáról: egy sötét, húgyagyú, fidesz-bérenc az illető.

Senkifia 2010.12.14. 08:50:29

mondjuk a cím azért kissé téves. Inkább a veréb mondja a bagolynak :)

csárli hárper 2010.12.14. 08:53:30

@Senkifia: értem én, csak leszarom:)
de most komolyan, akkor most még sincs "két hét alatt rend az országban"?
A bűnözők továbbra is bűnöznek, meg a pedómaci is aktív, és a dakoták továbbra is nemcigánybűnöznek? Most ezzel jönnek hogy sok a horror, holnap sok lesz a tüntetés, a kormányszidás, ne adj isten a egy-két "általam igen tisztelt" képviselő urat meglincselnek, na azt nem tudhassa a nép mert nincsen is? csak kérdem....

Senkifia 2010.12.14. 08:54:45

@kolbászoszsömle: zsömlécske :)
kapd össze magad, és hagyd a fantáziámat :) Költői túlzás,illetve metafóra megvan? ha nincs, akkor még művelődj. Amúgy meg épp a minap volt a híradóban,hogy a gyerekeket a két szülő meg a nagyapa molesztálta,sőt a clád kutyájával is, stb. Szóval ne mesélj nekem arról,mi van,és mi nincs a hírekben,ok... ? :)
És nem az a baj,hogy ez benne van. Hanem hogy szinte csak ez van benne. Ja a végén még az is,hogy hányat kölyközött a pandamaci a pekingi állatkertben.
És képzeld, van gyerek, aki hazamegy a suliból, és leül mondjuk rajzfilmet nézni. És közben akarva -akaratlan fenntemlített hírekbe botlik.
Szóval muhaha to you :)

csárli hárper 2010.12.14. 08:59:11

@kolbászoszsömle: nekem is ez ugrott be egyből, ráadásul azokat az időket még át is éltem.....bár így utólag visszagondolva, meg volt a romantikája azoknak a hétfő estéknek, amikor a Szabad Európát hallgattuk, mekkora konspiráció volt!:)

Senkifia 2010.12.14. 08:59:38

@ezittenkéremmagyarország: a szocik meg kordonok mögé zárták magukat,országházilag :)
akkor mé' nem tiltakozott a ballib oldal, a szabadságot féltve? ja az csak akkor van veszélyben,ha a vktorka aktivál. ha a feróka, az nem baj.
Tudod, mikor Kuncze aszonta,akinek nem tetszik valami,vegyen be ciánt, akkor nem ugatott senki a baloldalról. Pedig ha fordítva mondta volna valaki, akkor az ENSZ biztonsági tanácsát is összehívják,holokausztot vizionálva :)
Nem kell beszarni, világvége csak 2012ben lesz. Addig meg elleszünk valahogy :D

Melee 2010.12.14. 09:05:04

@Senkifia: Miként írtam bunkóságnak tartom a véleményeltérés miatti moderálást. Természetesen igazad van abban, hogy máshol való tiltakozás sem jó megoldás, de a fenyegetés még annyira sem.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.14. 09:09:00

a médiatörvány neked szól! A Fidesz neked szól! Neked ez így pont jó lesz akkor!

De sajnos mi is megisszuk a levét...
Nem mellékesen van előzetes moderáció a médiatörvényben - csak azt automatára vették, ugyanis egy orgánum sem tudja mi az amiért pontosan megbüntethetik, ezért ha egy necces anyag van nála, azt inkább nem hozza majd le, hiszen a saját létét veszélyezteti...
Nem mellékesen az egyszemélyes mindenhová bemehetek,mindent megnézhetek rész sem verte ki a biztosítékot?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.14. 09:10:47

@Senkifia: egyrészt a kordonok a nagy magyar woodstock miatt voltak fent, másrészt Kuncze és a cián ügyben azért érdemes lenne tájékozódni, mert azt mondta akinek nem tetszik...tele van vele az internet, hallgasd meg, de az előtte lévő mondatot is...tájékoztatni csak pontosan, szépen..

csárli hárper 2010.12.14. 09:20:30

@Senkifia: te azt hiszed hogyha forró lesz a pite akkor nem kerülnek elő azok a kordonok? viktorunk most nem bontani fogja, hanem saját kicsi kezecskéjével építeni, és ha jót akar már most otthon a sufniban elkezd edzeni a csavarozásra mert sok ideje nem lesz....

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.14. 09:46:57

Khm! Ahogyan az várható volt, kiverte sokaknál a biztosítékot a poszt. :)

Továbbra sem értem az indulatokat, kérdezném, hogy szerintetek, akik eddig hozzászóltak kellene-e valakit moderálni?

Amit még érdekesnek tartok, hogy minket még sosem találtak meg "trollok", még soha nem kellett moderálni. Vajon miért?

Beengedünk minden kommentet, így lesz kerek a poszt. Nálunk él a sajtó- és véleményszabadság, ha valaki ellenvéleményét posztban szeretné kifejteni, annak is helyt adunk. Hajrá! De tényleg! Bírjuk a kritikát, és elfogadjuk, ha valakinek más a véleménye, és ennek minden további nélkül hangot is adhat itt.

@SlafRock: "Itt szerintem csak arról volt szó, hogy az cenzúráz, aki a legjobban ágál a cenzúra ellen."

Köszi, ezt lehet, hogy kitesszük mottóba!

flamer 2010.12.14. 09:49:41

A blogíró erős kihívásokkal küzd az olyan fogalmak értelmezése terén, mint az "enyém" meg a "másé".
Azzal nincs semmi gond, ha valaki a saját blogjába olyan tartalmat rak fel, ami neki tetszik. A törvénnyel az a baj, hogy az _mások_ sajtótermékeibe akar beledumálni.

Ez érthető?

(Azt az apró csúsztatást meg már meg sem emlíŧem, hogy a trollok kibaszása meg húszmillió HUF-os bírság kiszabása között is van némi különbség.)

nem várt fordulat 2010.12.14. 10:02:31

@bogancs: pl. a szándékosan provokatív kommentemet törölhetnéd pl:
2010.12.14. 08:26:41

én nem tűrném meg a saját blogomon.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.14. 10:18:24

@karacsi_maci:

Szerintem mindenki levette belőle, hogy arra céloztál, hogy ha jön egy ilyen komment, akkor azt ki kell moderálni. A mondandód stílusa meg téged minősít.

nivo.blog.hu/2010/08/24/moderalasi_alapelvek

Szóval marad. :)

nem várt fordulat 2010.12.14. 10:28:00

"az elhangzott szó elhangzott, hallották, visszavonni technikailag lehetetlen"

van egy olyan mondás, hogy a szó elszáll, az írás megmarad.

szerencsére van még párszáz más kommentem, ami szintén minősit :)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2010.12.14. 13:20:58

A kommentek moderálásával kapcsolatban ott téved a szerző, hogy a szólásszabadság negatív szabadságjog. Ez azt jelenti, hogy téged senki nem akadályozhat a véleményed kinyilvánításában, viszont senki sem kötelezhető annak közlésére. Bővebben:

liberatorium.blog.hu/2010/11/08/szolas_es_sajtoszabadsag_a_blogokban

Senkifia 2010.12.14. 14:58:47

@ezittenkéremmagyarország: elég gáz az, aki elhitte,hogy pintér két hét alatt rendet rak :) Így utólag olyan ez,mint a ballibek szinte összes,fellendülést ígérő ,kijelentése:) Volt fellendűlés,de csak ők lendültek,nem az ország :)
Szóval igen, nincs rend... :9

Senkifia 2010.12.14. 15:03:27

@ezittenkéremmagyarország: hát akkor legközelebb a jobbiknak lesz 50%a... az lesz csak a szép világ...hogy fog mindenki sírni a fidesz után :)

Senkifia 2010.12.14. 15:08:57

@Legelő Őse: "Nagyon sok olyan embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint 10-15 évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon, ami természetesen nem megoldás.”
Nem tudom,mi ebben az enyhítő körülmény:) Az,hogy természetesen nem ez a megoldás? cseréld csak ki a"nagyon sok olyan embert" valami egyébre, tégy utána egy olyan kijelentést,ami pont annyi igazságot hordoz magában,mint a "jobban élnek...mégis letargiában vannak" (pl bérrettegők, akiket a rendszerváltás óta nem,sőt előtte még annyira sem, bántott senki.Max egyeseket megérdemelten anyáztak,oszt mégis rettegés az élet),és nézd meg ,mekkora médiakampány lett volna belőle akkor,mikor kuncze ciánozott. Sőt,valószínűleg most is. Szóval igen, tájékoztatni csak pontosan,szépen, ahogy a csillag,ugye... :)

Senkifia 2010.12.14. 15:10:00

@Legelő Őse: ja pl fletó is kaphatott volna ciánt a heverjától, me szegény ki volt borulvva ettől a qrva országtól :)

Senkifia 2010.12.14. 15:14:06

@kolbászoszsömle: az állam meg én :)
annál nagyobb gáz,hogy fogalmad nincs se a költői túlzásról, sem a metaforáról,illetve azt hiszed,hogy ez a költők monopóliuma... :)
Arról nem beszélve,hogy rajtam kéred számon a híradók (kereskedelmi csatorna,of course) behatóbb ismeretének hiányát...s hogy ilyesmi nincs is a híradóban :) vicc.
Na mindegy, meddő téma :)

Senkifia 2010.12.14. 15:41:42

@Legelő Őse: ...a nagy magyar woodstock meg elég jogosan egy olyan kormányzat ellen, akik szép lassan nagyon kisebbségben voltak támogatva. az egyik összetevőről nem is beszélve, aki rohamosan 1-2%ra fogyó támogatás mellett az ország illetve a 10milla sorsát súlyosan befolyásoló helyeken vertek szét mindent,amit tudtak,a nagy testvér vigyázó árnyékában.. Miközben a nagy testvér meg leqrvázta az egész országot,és olyanokat mondott,aminek töredékéért lemondott volna normálisabb helyen bárki normálisabb politikus.Ja hogy ez nem normális hely,és nem normális politikus.
Szóval azért ne felejtsük az ok-okozati összefüggéseket... Meg ugye a nagy magyar vudsztokk a kezdete volt az idei qrvanagy pofára esésnek. A kistestvér eltűnt,illetve átalakult, a nagy meg lement a fél parlament közeléből a 17%ra,és esik. És képesek voltak akkora szart csinálni 8 év alatt,és úgy lejáratni magukat,hogy a fidesz az összes érdekes intézkedés közben-után, be nem tartott,illetve nem létező kampányígéretek után is tartja a 60%fölötti előnyét.
Ja persze,lehet jönni azzal,hogy az csak a 60 százalék résztvevő 66százaléka. De énszerintem,meg a törvény,meg a demokrácia szerint, a résztvevők között felállt arány a fontos. Akinek nem volt elég fontos,hogy elmenjen,és érvénytelenítsen egy szavazatot, annak ne legyenek elvárásai,hogy érvényes szavazóként tartsák számon :) A lakógyűlésen,ha a második meghirdetett időpontban,mikoris a jelenlevők szavazata már döntő, én egyedül mentem el,akkor nekem van igazam,és döntési jogom. Ennyi. Utólag meg hagyjuk az ugatást:)

KenSentMe 2010.12.14. 16:06:51

@stoic79: Hihetetlen, hogy egy mondatban sikerült megfogalmaznod a lényeget.. zseniális!

Ha valaki nem közli a véleményedet, az nem ugyanaz, mintha a véleményedért esetleg megvernek/pénzbüntetésre ítélnek.. azt azért megnézném, hogy az itt síró elnyomottak mit szólnának, ha pl. egy finnugorellenes kommentjükért érkezne a csekk a postaládába 15 000 Forintról.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.12.14. 17:07:51

@stoic79: No igen, néha tényleg szájba kell rágni a dolgokat.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.12.14. 17:21:26

@bogancs: én pl azt hittem, hogy idáig olvasva a kommenteket már rájössz.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.14. 17:33:31

Közben eljutottam a saját írásomig, szerencsére nem volt előzetes moderáció, ezáltal mindenki véleménye kikerült :-)

"Itt szerintem csak arról volt szó, hogy az cenzúráz, aki a legjobban ágál a cenzúra ellen

Pontosan erről van szó, se többről, se kevesebbről. Akinek meg ebből az írásból az jött le, hogy a médiatörvény mellett vagyok (amit nem is ismerek) - no comment :-)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.14. 17:38:00

@flamer: "A blogíró erős kihívásokkal küzd az olyan fogalmak értelmezése terén, mint az "enyém" meg a "másé".
Azzal nincs semmi gond, ha valaki a saját blogjába olyan tartalmat rak fel, ami neki tetszik. "

Hopp, ez egy nagy tévedés: ez a blog nem a sajátom, hanem a blog.hu-é. Ha pl. úgy gondolják, bármelyik pillanatban törölhetik az egészet a fenébe, értesítésem nélkül. Szóval a közkeletű felfogással ellentétben ez nem az én homokozóm, nem én tartom fenn, nem én fizetem az áramszámlát meg a fejlesztést, én csak homokozom benne.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.14. 17:43:26

@Gerzsonka: "Azért a trollok kiszűrése, és a vélemény korlátozása kurvára nem ugyanaz a műfaj ám! "

Kétségkívül nem,nem is ezt állítom, de akkor is érdekes ez a jelenség, nem? Mintha a tyúktolvaj azt mondaná, hogy "ha én miniszterelnök lennék, én nem lopnék!"

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.14. 17:45:51

@Senkifia: költői túlzásra van szükséged az indokláshoz, mert a való élet nem magyarázza azt a faszságot, amit tesz a kormány.

@Droli: "Hopp, ez egy nagy tévedés: ez a blog nem a sajátom, hanem a blog.hu-é."
Hopp, ez nem igaz, mert a tartalom rajta a tied.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.14. 17:47:51

@Fabius: Fabius, egy szóval nem írtam, hogy legitimálja, meg hogy egyetértenék a médiatörvénnyel.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.14. 17:53:00

@kolbászoszsömle: Sokra megyek vele, ha Szily mondjuk rányom a DEL gombra a blog kapcsán :-)

"A tudást nem veheti el senki sem tőled" - mondta az elítélt, mielőtt kivégezték.

Senkifia 2010.12.14. 18:04:28

@kolbászoszsömle: dehogynem magyarázza. de azért szép próbálkozás,hogy kivágd magad :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.14. 18:08:31

@Senkifia: Ha magyarázná, a való életből vettél volna példát, nem a költői fantáziádból.

Senkifia 2010.12.14. 18:28:34

@kolbászoszsömle: család, aki a gyerekeket molesztálta,kutyástól,megfelel az emelkedett ízlésednek,költő kartárs? :) na ez a valóság. ezeket nyomatják a kora délutáni órákba... csak hogy ne legyél annyira zavarba,és ne keresd a butakibúvókat :)
apropó való élet.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.14. 18:31:48

@Senkifia: Egy ilyen hír volt.

Egy.

Persze, erről nem szabad beszélni, főleg nem a gyereked előtt, mert a végén még rájön, hogy nm teljesen kóser az, amit csinálni szoktatok, és lebuktat.

nemecsek ernő áruló 2010.12.14. 21:21:36

@Droli: Az én blogomon is előzetes moderáció van, ennek ellenére az igazi gyökereket is fel szoktam engedni, mert alapvetően őket minősíti, viszont ahhoz nincs kedvem, hogy ENLARGE YOUR PENIS tartalmú építő jellegű kritikák jelenjenek meg a bejegyzéseim alatt. Ettől még nem korlátozom a szólásszabadságot.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.12.14. 21:24:34

@Droli: ha ez ilyen egyszerű lenne :)

Szóval sajtószabadság vs moderáció témában mikor kérsz elnézést a tévedésből terjesztett marhaságért?

Talán megúszhatod a büntit :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.14. 22:00:42

Örömmel fizetek a NER jegyében. Majd levonják a magánnyugdíjpénztári befizetéseimből :-)
süti beállítások módosítása