Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mi lenne, ha mindenki maradna a magánnyugdíjnál?

2011. január 13. - bogancs

Az új feltételek mellett soha nem látott pozitív kilátások elé nézne ekkor az ország.

Hogy miért? Ha mindenki úgy nyilatkozna, hogy marad a magánnyugdíj rendszerben, akkor nyugdíjba vonuláskor senki sem kapna állami nyugdíjat, így 20-30 év alatt teljesen megszűnne az állam nyugdíjfizetési kötelezettsége. Jelenleg nyugdíjra megy el a költségvetés kiadásainak több mint ötöde, évi 3000 milliárd Ft. Ezt tudná idővel megspórolni a költségvetés, ha mindenki a magánrendszerben maradna.

Képzeljük csak el! Értelmét vesztené a béreket jelenleg terhelő 24%-os nyugdíjjárulék (bocsánat: adó), amit a munkaadók fizetnek be alkalmazottaik után. Micsoda versenyképesség növekedés adódna ebből! Vagy akár az adó egy részét megtartva gazdaságélénkítésre/fejlesztésre is költhetnénk, vagy akár átirányíthatnánk ezt is a magán nyugdíjpénztárakhoz, ezzel is növelve a majdani nyugdíjasok jólétét. Vagy akár egy részét adócsökkentésre (áfa, szja) is fordíthatnánk, tovább növelve a versenyképességet.

Fantasztikus távlatok, és ránk, aktív dolgozókra, felelős adófizető állampolgárokra van bízva a döntés. A legtöbb kalkulátor nem sok különbséget számol a maradók, és az állami rendszerbe visszatérők leendő nyugdíjának összege között. Maradjunk hát! 15 ezer honfitársunk már jól döntött, tegyünk így mi is!

Ha mindenki így tesz, egyetlen dolgot kell csupán megoldania kormányunknak, azt a kieső évi 360 milliárd Ft-ot, ami jelenleg a magán nyugdíjpénztárakba áramlik, és amire a kormány számít, valahonnan máshonnan kell előteremteni, kigazdálkodni.

De biztos, hogy ki kell? Amennyiben a hazánkat finanszírozó befektetők látják, hogy az állam jövőbeli kiadásai jelentősen csökkenni fognak, rögtön lekerülnénk a legkockázatosabb adósok toplistájáról, a hosszú távú csődkockázatot mutató CDS felárak zuhanni kezdenének, és egymásra licitálva versenyezne a nagytőke hazánk finanszírozásában. Ennek következtében a jelenleg államadósság után fizetendő kamatok is zuhanásnak indulnának, így a csökkenő költségvetési kamatkiadások máris előteremtik a hiányzó összeget, de lehet, hogy még többet is! Mi lennénk az EU éllovasai, hiszen miközben minden EU tagállam a nyugdíjrendszere fenntarthatatlanságával küszködik, nálunk ez a probléma ismeretlen lenne.

Itt a nagy lehetőség tehát, csak élni kellene vele. Érdekes gondolatmenet ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr282582208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem csak a húszéveseké a világ (kétszázharminckettő) 2011.01.24. 10:01:22

Felbolydult az élet a nyugdíjak körül, mióta hatályba lépett a nyugdíjpénztár-választásról szóló törvény, de senki nem az okokat nézi, hanem csak a következményeket. Én mélyreható elemzéseket végeztem a témában, és olyan megoldási javaslatot is kínálok...

Trackback: Reform II: elmélet 2011.01.14. 19:35:40

Ma a reggeli közben érdekes dolog futott át az agyamon, a tegnapi reform bejelentésekkel kapcsolatban. Mi van abban az esetben, ha a fidesz mindent szépen tudatosan felépített, s ezen lépcsőfokokat szép lassan adagolja az embereknek. (ugye ebben még ni...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.13. 23:20:37

nem tudom mennyire komoly. A hiba ott van a gondolatmenetben, hogy kizárólag a MNYP-rendszerből nagyon keveseknek lenne tisztességes nyugdíja. Az MNYP-ket eredetileg csak a nyugdíj negyedrészének biztosítására találták ki, ehhez van igazítva a (most már) 10%-os járulék.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.13. 23:32:21

@SCUMM:

A posztot némileg irónikusnak szántam. Remélem lejön belőle.

Sokszor olvasni olyan tévhiteket, hogy a következő generációnak már semmiféle nyugdíja nem lesz, meg, hogy max 20-30 ezer lesz majd az átlagnyugdíj.

Ezeken felbuzdulva írtam, hogy akkor már inkább marajdunk a magánban. Aztán így kifejtegetve nem is olyan rossz az ötlet..

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.01.14. 00:16:33

Mentommér, de wmiki jutott eszembe.

Sötét korom 2011.01.14. 10:13:30

Ez az egyik legértelmetlenebb blog, amit életemben olvastam. Gratulálok!

Esetleg elfantáziálhatnál azon is, hogy mi lenne, ha OV az EU örökös elnöke maradna/lehetne.

Jólfelhúztammagam 2011.01.14. 19:37:58

Az irónia világos, de arra felhívnám a figyelmedet, hogy a szükséges szolgálati idővel sokan rendelkeznek, és nekik jár a nyugdíj így a rendszer kifutása jóval több lenne 20-30 évnél.
A 24%-ot meg úgyis elvernék rokkantnyugdíjasokra vagy egyéb hasznos dologra. Ilyenben jók a mindenkori kormányaink.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.15. 00:20:33

Jó ötlet, csak az a baj, hogy szarul teljesítenek a magánnyugdíj-pénztárak, és nagyon durva a költségük.

Egyszerűbb lenne, ha köteleznénk minden dolgozó állampolgárt, hogy éljenek 65 évig. Hosszú távon ez nagyon bejönne, mert most a 65 éves átlagéletkor azt jelenti, hogy sokan előbb meghalnak (tb fizetés helyett), sokan meg tovább élnek (felveszik a nyugdíjat). Na erre dolgozzatok ki egy nívós megoldást.

iphilosopher 2011.01.15. 12:26:50

Ha nem is mindenki lép át, azért tényleg javít az ország hosszú távú kilátásain az a pár % maradó. Bizonyos szempontból jobb lenne, ha nem csak 1-2%, hanem 30-40% maradna. A többség úgysem nyilatkozik, így az ő milliárdjuk fedezi a kormány minimális pénzigényét.

Gyakorlatilag ez az intézkedés egy igazi megszorítás a magánnyugdíj rendszerben maradóknak, hiszen ők a jövőben jóval kevesebb nyugdíjat kapnak majd, mint az eddigi rendszer alapján kaptak volna.

Ha viszont közel mindenki visszalép az állapi rendszerbe (ami valószínű), akkor újra a mindenkori kormányon a felelősség, hogy megoldja azt hosszú távon jelentkező nem kis problémát, amit a demográfiai folyamatok, a nagy államadósság és a rossz foglalkoztatási szerkezet jelent.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.17. 22:33:48

@Levéltáros:

"Na erre dolgozzatok ki egy nívós megoldást."

Inkább kellene egy jó levél, amit a nyugdíjfolyósítónak tudok elküldeni..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.17. 22:34:52

@iphilosopher:

"Gyakorlatilag ez az intézkedés egy igazi megszorítás a magánnyugdíj rendszerben maradóknak"

Ráadásul az érintettek önként vállalják be..

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.01.18. 11:47:48

@bogancs:

Nem is rossz ötlet, ha nem felejtem el, megírom.

anonymand 2016.06.03. 08:45:59

@bogancs:

"A posztot némileg irónikusnak szántam. Remélem lejön belőle." - több mint ironikusnak sikerült.
Viccesnek.
Rossz viccesnek.
Mert amit ide leírtál, egy rossz vicc, remélem te is tudod:
"Hogy miért? Ha mindenki úgy nyilatkozna, hogy marad a magánnyugdíj rendszerben, akkor nyugdíjba vonuláskor senki sem kapna állami nyugdíjat, így 20-30 év alatt teljesen megszűnne az állam nyugdíjfizetési kötelezettsége."
Ugye tudod?
Mert ha komolyan gondoltad, akkor nagy a baj!

Ironikus, ugyi?
"Megérte bent maradni a magánnyugdíjpénztárban, egymilliós lehet a reálhozam"
www.vg.hu/penzugy/ongondoskodas/megerte-bent-maradni-a-magannyugdijpenztarban-egymillios-lehet-a-realhozam-470860
süti beállítások módosítása