Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Magánnyugdíj-reálhozam: majdnem NULLA!

2011. március 12. - Droli

Gondolom, már mindenki tervezgeti, hogy mit csinál a néhai magánnyugdíja reálhozamával, már aki megvédette a pénzét Orbánékkal. Persze, van kb. százezer ember, aki inkább maradt a magánnyugdíjpénztári rendszerben, mert ugyebár kecskére káposztát nem bízunk, de a PSZÁF jelentése alapján úgy tűnik, hogy ők meg a nyuszinál hagyták a káposztát. Nem is ragozom tovább, itt van egy táblázat, mely megmutatja, hogy mekkora reálhozamot várhatnak a visszalépők a magánnyugdíjpénztárak 13 éves áldásos tevékenysége után. Fontos megjegyezni, hogy a PSZÁF a portfóliók átlagát vette, ezért inkább csak "átlaghozamoknak" tekinthetőek, a valódi hozamok ettől eltérhetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: PSZÁF honlap, akit részletesebben érdekel a módszertan, itt megtalálhatja.

Mit lehet ehhez az "átlagteljesítményhez" hozzátenni? Lehet, hogy ezeket a reálhozamokat "Átlagbéla" is tudta volna hozni, működési költségek nélkül. Sajnálom, hogy az a káposzta nem nálam van, hanem a kecske és a nyúl harcol érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr922733149

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hozamgarantált tőke és a "reálhozam" 2011.03.13. 11:33:11

Lassan lejár az idő és ugyan időnként még vannak "rohamaim" (pl. amikor a netfolio cikkét olvasgatom), nagyjából kezd megszilárdulni bennem a döntés, hogy hagyom magam a nyájjal együtt visszaterelni (az érveim ehhez hasonlóak).Így viszont n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.03.12. 13:55:40

1) Ahogy a módszertanban olvasható, ezekben a számokban már benne vannak a működési költségek illetve a garancialapba történő befizetések, tehát ebből már nem kell semmit sem levonni.

2) A 0% körüli reálhozam nominálisan 5% feletti hozamot jelent, ami teljesen átlagos. Ez azt jelenti pl, hogy a 2000-es évek körüli 10%-os éves infláció időszakában sem veszett el a befizetések reálértéke.

3) Számold ki, milyen reálhozammal működik az állami nyugdíjrendszer! Jó eséllyel a saját befizetéseid értékét nominálértéken sem kapod vissza.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.12. 14:25:58

És az igazi tragédia az, hogy mindezt a nullához közeli reálkamatot 3%fölötti reálkamatú állampapírokkal fedezi az állam..

nivo.blog.hu/2011/03/11/pluszok_es_minuszok

Etniez 2011.03.12. 15:44:22

Ez egy fidesznyik blogg :( Az én reálhozamom a hozamom 40%-a jelenleg. De te majd megmagyarázod, hogy nulla. Tudod Azért ilyen szar az összhozam, mert a nem részvényes alapok szarok voltak. És tudod mik voltak ezek? A magyar állampapíros alapok. És tudod miért ebben voltak a pénzek? Mert tíz évig erre kötelezték a pénztárakat.

Az a baj, hogy valamihez nem értesz, de marhára osztod benne az észt.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.12. 15:57:25

Nabazmeg... még annál is nagyobb segg vagy, mint ahogy azt a másik posztod alapján hittem.
Ez egy fidesz-szerecseneket mosdató propaganda fos, nem blog...

Etniez 2011.03.12. 16:24:32

@Atomot az indexre!: Én is két poszt után levágtam :( Elferdült gondolkodás és szándékos csúsztatások. Ide sem jövök többet...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.03.12. 17:54:06

@Etniez: Az egy nagyon jó dolog, hogy a te reálhozamod 40%, de ez olyan, mintha egy fizetésekkel foglalkozó cikkhez beírnád, hogy nem igazak a statisztikák az alacsony fizetésekről, mert te havi 3 milliót keresel...

Az adatokat amúgy nem én/nem a Fidesz/nem Gyurcsány szolgáltatta, hanem a PSZÁF, őket tessék csúsztatással meg egyebekkel vádolni :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.12. 19:29:50

@Etniez:

"Az én reálhozamom a hozamom 40%-a jelenleg."

Az enyém is kb. ennyi. De a Poszt nem erről szól. Vedd figyelembe, hogy a magánnyugdíj pénztáradba csak a befizetésed 95-96%-a került, a maradék 4-5%-ot (pénztártól függően) levonják saját költségeikre.

No ha erre a 100%-ra vetíted a reálhozamot és nem a 95%-ra, akkor jönnek ki ezek az alacsonyabb számok.

Vigyázni kell a statisztikákkal!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.12. 19:38:54

@Atomot az indexre!:

"Ez egy fidesz-szerecseneket mosdató propaganda fos, nem blog..."

@Etniez:

"Ide sem jövök többet..."

Ez tök jó! Lehet, hogy kitesszük mottóba. :)

Komolyan szólva: sajnálatos, hogy így látjátok! Próbálunk tárgyilagosságra törekedni. Szerintem elférünk időnként a sok fidesz-gyalázó blog mellett az index blogketrecben egy kis frissítőként.

Etniez 2011.03.12. 20:34:30

@bogancs: Ja értem. Az állam meg ingyen működik ugye. Tudtad, hogy amit az ONYF csinál 9%-ból azt az mnyp-k megcsinálták 0.7%-ból?
Tudod az mnypnek egyéni számlát kellett nyilvántartani, ügyfélszolgálatot üzemeltetni, on-line lekérdezéseket létrehozni, befeketetni, stb. Mondok neked valamit: a bankod drágábban vezet neked számlát, mint az mnyp.
Ráadásul 0.9% lehet már csak a költséglevonás, tehát a maradó 100.000 már alig fog fizetni valamit. Számold ki az átlagbér 10%-nak a 0.9%-át....

És igen, mindenkinek lesz reálhozama, akinek volt annyi esze, hogy nem a válság idején váltott portfóliót és nem államkötvényben bízott.

Tényleg nem látjátok át a rendszert, szerintem ne erőlködjetek (vagy olvassatok többet a témában).

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.12. 20:51:07

@Etniez:

Díjnullázó bankszámla csomagban vagyok, se számlavezetési díj, sem kp felvételi díj, sem átutalási költség, sem más.

"Ráadásul 0.9% lehet már csak a költséglevonás, tehát a maradó 100.000 már alig fog fizetni valamit."

Jó, hogy ezt 13 év után eszébe jutott valakinek meglépni nemde?

"És igen, mindenkinek lesz reálhozama, akinek volt annyi esze, hogy nem a válság idején váltott portfóliót és nem államkötvényben bízott."

Egy tízéves államkötvény jelenleg is 3%-feletti reálhozamot nyújt. Aki viszont a válság előtt váltott biztonságosból növekedési (értsd csökkenési) portfolióba, az nem járt olyan jól. Főleg, ha a válság közepén visszaváltott államkötvényes portfolióba, tehát realizálta a veszteséget.

"Az állam meg ingyen működik ugye. Tudtad, hogy amit az ONYF csinál 9%-ból azt az mnyp-k megcsinálták 0.7%-ból?"

Állami nyugdíjrendszer így is van. Szerintem az nem jelent többletköltséget, hogy mostantól 75% nyugdíj helyett a 100%-ot kell majd nyilvántartani. Ezt a 9% vs 0,7%-ot nem is értem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.03.12. 20:52:31

@Etniez:

"Tényleg nem látjátok át a rendszert, szerintem ne erőlködjetek (vagy olvassatok többet a témában). "

Hiába mondod el többször, hogy mindenki megértse, attól még nem lesz hitelesebb szvsz.

MitTomÉn 2011.03.12. 23:04:14

@Etniez:
"Tudod Azért ilyen szar az összhozam, mert a nem részvényes alapok szarok voltak. "

Csatlakozom a véleményedhez!

A hangoskodó okos tóniknak meg ajánlom figyelmébe, hogy hasonlítsák össze a 13 éves hozamokat a 10 évessel!
Jéééé, nagyobbak a 10 évesek!

Csak nem az a fránya, 3 évnyi "nyugdíjtőzsde" - egy pénzügyi válsággal megfűszerezve - látszik meg még az ilyen évtizedniy átlagokban is?!
Pofára esés lenne sok hangoskodónak pl. egy 5 vagy 3 éves átlagot látni - biztos nem véletlen nem szereplelt a kiadott közleményben!

El kéne gondolkodni, mielőtt észt osztotok!

De tudod mit: legyen 0% a reálhozam. Vajon milyen forrásból fogja az állami alap ugyan ezt a teljesítményt hozni (azaz legalább inflációval megegyező hozamot elérni)?
Külföldi kötvényalapokba fektet, vagy mi a szösz? :)

Ja, hogy nem fekteti be sehova, hanem feléli? És így egy ideig még el lehet kerülni azokat a változásokat, amiket sem az eddigiek, sem a mostani kormány nem mer bevállalni?
Bocs....

MitTomÉn 2011.03.12. 23:13:18

@bogancs:
"Állami nyugdíjrendszer így is van. Szerintem az nem jelent többletköltséget, hogy mostantól 75% nyugdíj helyett a 100%-ot kell majd nyilvántartani. Ezt a 9% vs 0,7%-ot nem is értem"

Na azt a híres egyéni számlás rendszert azért várd meg az ilyen kijelentésekkel.
Láttál már hatékony állami szervezetet? Olcsón előállított, egyszerű szoftvereket az állami apparátusban?

Még erre a parasztvakításra is (mivel valójában befektetést nem kezelnek majd, csak "nyilvántartanak" befizetéseket és szorozgatnak isten tudja milyen szorzószámokkal) úgy fognak csilingelni az adó-milliárdjaink, hogy öröm lesz nézni!

hülyeségkaszáló 2011.03.13. 07:53:54

Nagyon jó a magánnyugdijpénztárak bekebelezése. Most a szaron átuszunk,a többi meg legyen a
jövő generáció sara. A hozamok meg igy olyan mindegy, fuccs,ti meg nem vesztegetitek az időt a posztolással

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.13. 11:59:25

"megmutatja, hogy mekkora reálhozamot várhatnak a visszalépők"

Szerintem pont nem mutatja meg. A PSZÁF a teljes befizetésre vetett hozammal számol, viszont a pénztártagoknak járó "reálhozam" az a levonások után megmaradt összegen (ld. fedezeti alap) elért "reálhozammal" kalkulál.

Tehát az a furcsa helyzet áll elő, hogy ugyan a pénztárak teljesítménye valóban ramaty, a visszalépő tagok mégis a PSZÁF által jelzettnél komolyabb összegekre számíthatnak.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.13. 17:21:24

@promontor: Hát kíváncsi leszek. Nekem januárban kiküldték a jelenlegi egyenlegem ÖSSZEGÉT, és kicsit utána számolva kevesebb volt, mint amit az össz munkajárulékommal befizettem... :-(

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.03.13. 22:08:28

@MitTomÉn: Nem is akarom az államnál hagyni, pont erről van szó a posztban, hogy nálam lenne a legjobb helyen :-)

Én még várom a levelet, remélem, sok pénzről fog szólni :-) Az Origón volt egy cikk erről, hogy a nagy átlag pár tízezer-százezer forintot fog kapni, de jó nagy szórás lesz.

Tomasz_a_gozmozdony 2011.03.22. 16:07:56

@vadász2: detto, csak nekem ki sem kuldtek a mai napig, ugy kellett rajuk telefonalni hogy akkor most mi van vazze? Meg elkezdett volna agitalni a no hogy maradjak, mondtam hogy ha beteszem a parna ala otthon azt a penzt amit levontak nyugdijra akkor is beljebb lennek, szal koszi nem kell.

2011.04.29. 09:45:22

Én úgy néz ki kemény 32 ezer forintot fogok visszakapni és még ebből lejönnek ilyen olyan költségek (posta, boríték bank kutyafasza) 2001 májusától fizettem.

2011.04.29. 09:48:30

Amúgy meg az egész nyugdíjpénztár egy hatalmas átverés, amit a jóravaló IMF kényszerített az országra. Meglehet nézni Chilét hova vezetett a neoliberalis gazdaságpolitika, kevesen nagyon jól élnek a többség meg nyomorog, köszönöm, de én ilyen országból nem kérek, tudom Fleto megmondta ha nem tetszik el lehet menni, akkor most tessék példát mutatni kedves balosok.

whale 2011.06.11. 12:14:34

@ariskerase: Ó, te istenbarma, hülye fax! Kezd már nyílni a szemed, vagy még mindig a Kedves Vezetőd seggében van a fejed?!?!?!?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.07.17. 12:07:26

VAN reálhozam, ami egy pozitív szám. A jövőben ilyen nem lesz.
Közmondás: Ajándék lónak, ne nézd a fogát! :)

Ha 10-szer annyi lenne a reálhozama az embereknek, akkor is sírnának...

Nekem összejött vagy 7000FT reálhozamom, úgy hogy 1 évig sem vontak nyugdíjjárulékot korábban tőlem. :)
Most én is sírhatnék, hogy ez mennyire kevés, de nekem kellemes meglepetést jelentett. :)

Mindezt az Erste Magánnyugdíjpénztárnál értem el, ami a táblázat szerint elég gyengén szerepelt.

Olvasom, hogy az OTP-nél 65000 az átlag. Aki kevesli, adja nekem! :)

licsipancsi hites hajszakértő 2011.07.22. 23:02:08

4.2M tőkével, ebből 1.3M kumulált hozammal kapok az OTP-től 187e Ft-ot, 13 évnyi tagság után? Jól jártam?

berzenke 2011.07.29. 12:16:52

@ariskerase: tájékozódj, Chile eredményes gazd.politikájával kiverekedte magát a szegény országok sorából, most már NAFTA stb. tag; szemben a háború után a világ 2. leggazdagabb országával, Argentinával, amelyik folyamatos populista politikájával sikeresen lecsúszott. Vicces hír volt, h csak az argentín képviselő értett egyet a magyar nyugdíjvagyon államosítással vmi világbanki értekezleten, hiszen ők is ugyanígy biztosították be a jövőjüket...
süti beállítások módosítása