Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Ön egyetért a 98%-os különadó eltörlésével?

2011. május 06. - bogancs

Néhány megnyugtató és néhány nyugtalanító tanulságot levonhatunk az újabb alkotmánybírósági ítéletből, amely újfent elkaszálta a végkielégítésekre öt évre visszamenőlegesen kivetett különadót.

Megnyugtató, hogy minden ezzel ellentétes propaganda ellenére működik a magyar demokráciában a fékek és ellensúlyok rendszere.

Megnyugtató, hogy mégsem Orbán által kézivezérelt az Alkotmánybíróság, ahogy azt szintén sokan sugallták, hanem az ott ülő – bárki által is kinevezett – talárosok az esküjüknek megfelelően a hatályos alkotmány alapján és a legjobb tudásuk szerint hozzák meg döntéseiket. Azt hiszem, ez a legfontosabb.

Ugyanakkor nyugtalanító is a dolog, hiszen a döntés ellentétes az emberek igazságérzetével. A kisemberben joggal merülhet fel ismét a gyanú, hogy itt bizony csak a gazdagoknak, a milliós/tízmilliós végkielégítéseket felvevőknek vannak jogaik, miközben rajtuk újra és újra csak megszorítanak. Egy havi nettó százezerből, vagy akár kétszázezerből élőnek nehéz azt elmagyarázni, hogy miért jár valakinek egy-két év munka után tízmilliós végkielégítés.

Persze az alkotmánybíróság érzékelte, hogy kényes témában dönt, ezért nagyon korrekten próbálta minél érthetőbben elmagyarázni döntésének okait: Amikor öt évvel ezelőtt a delikvens felvette a végkielégítését, akkor azt az akkori törvények szerint jogosan tette. Joggal élt abban a hiszemben, hogy az a pénz az övé, azzal szabadon rendelkezhet, szabadon elköltheti. Márpedig ha már elköltötte, akkor ugye nem tudja azt visszafizetni, hiszen nem számíthatott arra, hogy egyszer azt majd visszaveszik tőle.

Persze józan paraszti ésszel ez érthető, ugyanakkor józan paraszti ésszel lehet ez ellen érvelni is, lásd feljebb.

Mai kérdésünk az alkotmánybíróság döntésével kapcsolatos:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr732883520

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ami a Tiéd, azt is visszavesszük! 2011.05.10. 01:19:32

A 98%-os adó megint egy rusnya öngól a hatalmon lévőknek. De ez kevéssé lenne gond, ha számos munkás élet jutalmát nem érintené. Ám a böcsületes köztisztviselőket is megsarcolja.Jó példa a mostani kormányzópártokat nemrég még rajongó orvos házaspár ese...

Trackback: Ács József - TROLLOK 2011.05.08. 11:14:03

CSOPORTKÉPEKA csábító új webes technológiák a közös gondolkodás korábban ismeretlen formáit teremtették meg. Pontosabban ezek lehetőségét. Az internetes kommunikáció ismert és gyakori jelensége ugyanis, hogy egy hozzászólás lángra lobbantja az indulato...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elszármazott 2011.05.07. 06:05:11

Megírnád, hogy melyik törvény alapján járna "valakinek egy-két év munka után tízmilliós végkielégítés" ? Sem az érintett közalkalmazotti, sem a köztisztviselői, de a szolgálati törvények sem ismernek ilyent! A 98%-os adó nem is a végkielégítésekről szólt, hanem minden, a jogviszony megszüntetésével kapcsolatos kifizetésről. A "kisembertől" is el lehet vonni a szabadságmegváltást, vagy nem is kell kifizetni? Szabad viszont napi 12 órában dolgoztatni, a munkarend előzetes meghatározása nélkül - persze csak "aznap" amikor éppen az ellenőrzés van! Szabad lesz simán kirúgni őt is, hiszen hogyan lesz itt egyébként bővülő foglalkoztatás? (És ezt a sületlenséget beveszi a média!) A felére csökkentett időben foglalkoztatott közmunkás meg dolgoztatható magánerdőben is!!! A "birtokos" ezt ingyen kapja? Ezért semmit sem kell fizetni, mint a cégeknek menő állami támogatásokért sem? A támogatott cégeknél kifizetett vezetői juttatásoknak meg csökkent az adója? Aki külföldre síbolta adózatlan, vagy illegális jövedelmét, az 10%-os adóval "búcsúcédulát", büntethetetlenséget nyer?

OZ a kételkedő 2011.05.07. 09:22:52

1. Nem a 98%-os külonadót törölte el az AB, hanem csak a visszamenőlegességét. Igazi demokráciákban elképzelhetetlen dolog visszamenőlegesen törvényt alkotni.
2. 3,5 millió fölötti kategóriába messze nem csak a "pofátlan" végkielégítések tartoztak, hanem mondjuk 25-30 éve közszolgálatban dolgozó egyszerű tanárok, vagy ügyintézők végkielégítése is.
3. Ergo az AB döntése egyáltalán nem a mindenki által utált "gazdagok" érdekében született.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.07. 10:03:05

@Elszármazott:

"Megírnád, hogy melyik törvény alapján járna "valakinek egy-két év munka után tízmilliós végkielégítés" ?"

Törvény külön nincs erről, viszont a munkaszerződésben a munkavállaló számára kedvező irányba el lehet térni a munka törvénykönyvétől.

pirimogyoró 2011.05.07. 10:24:58

Me járjon 10 milliós végkielégítés és akkor nem lesz mit megkülönadóztatni.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.05.07. 12:16:45

Én a kétmilliós határt nem értem, mármint hogy miért rakták ilyen alacsonyra. Lehetett volna ez a határ mondjuk 10-20 millió forint, és akkor szerintem csak nagyon kevesen sipákolnának a törvény ellen. Jogilag lehet, hogy akkor is elmeszelték volna, de "erkölcsileg" jobban teljesítette volna a célját.

komment2010 2011.05.07. 14:44:25

Egyértelműen a törvényhozás módja, mikéntje és legfőképp a visszamenőlegessége aggályos. De ma már igy 1 év távlatából ez a standard folyamat. Senkit nem megkérdezni, úgy dönteni ahogy ők akarják aztán ha valakinek nem tetszik és tiltakozik (lásd péntek Kossuth tér...) akkor jön pl. a gyökér pintér és hebeg meg habog hogy ezt nem igy kell elintézni vagy épp felszámolják az "ellenállást" aztán vagy saját emberekkel újra létrehozzák a szervezetet vagy nem. Ez a mai magyar demokrácia... Hányinger! Ja kérem előbb kellett volna gondolkozni és megkérdezni az érintetteket és nem visszamenőlegesen megvonni a juttatásokat. Aztán odavetettek egy "vész esetére" fentartott koncot: megkapják az elmaradt túlórapénzeket. Na az a rendvédelmis is hülye aki ezért lemond a jogairól.. Kár hogy itt megálltak a rendvédelmisek... :(
És megdöbbenésemre azon senki nem pörög hogy megint miért csak 5 évre visszamenőlegesen. Akkor már a rendszerváltásig legyen és az elszámoltatás is addig legyen... Megy itt a szerecsenmosdatás.... De megérdemeljük!!! A 2/6- os többség ezt is megteheti. Gyáva népnek nincs hazája...!! :(

ki kicsoda 2011.05.07. 14:52:31

bogancs!

... már csak azt kell eldöntened, agymosott fideszes vagy, vagy a fidesz agymosója
"Ugyanakkor nyugtalanító is a dolog, hiszen a döntés ellentétes az emberek igazságérzetével. A kisemberben joggal merülhet fel ismét a gyanú, hogy itt bizony csak a gazdagoknak, a milliós/tízmilliós végkielégítéseket felvevőknek vannak jogaik, miközben rajtuk újra és újra csak megszorítanak."

... ezt az egykulcsos adóval kapcsolatban kellett volna felvetned, nem az alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatban ... persze nem nekem írtad :)))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.07. 15:39:23

@ki kicsoda:

Az egykulcsos adó az teljesen más tészta, ott pont fordítva van. Vannak akik csak minimális SZJA-t fizetnek, miközben valakiktől milliókat vonnak. És persze mindenki ugyanazt a közszolgáltatást kapja.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.07. 15:44:21

@ki kicsoda:

Egyébként személy szerint meglepődtem a szavazás eredményén. Közel ezer szavazat alapján jóval többen ellenzik az antidemokratikus visszamenőlegességet, mint ahányan mindenáron behajtanák az adót.

Nekem az volt a prekoncepcióm, hogy ez kb. fordítva lesz. Pozitívan csalódtam. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.07. 17:17:32

"Megnyugtató, hogy minden ezzel ellentétes propaganda ellenére működik a magyar demokráciában a fékek és ellensúlyok rendszere."

Egy túrót.
A média(és hatósága) a Fidesz kezében, az ügyészség szintén, az alkotmány szintén. A bíróságra mostanság teszik rá a kezüket.

"Megnyugtató, hogy mégsem Orbán által kézivezérelt az Alkotmánybíróság"

Dehogy nem.
Csak hát a visszamenőleges törvényezést még ők sem merték bevállalni.
+
Piti ügyben (mert igenis ez piti ügy) megjátsszák az ellensúlyt, fontos ügyben meg már évekkel ezelőtt is tettek az alkotmányra, mikor engedték hogy pl. 300 forintról népszavazzunk.

"bárki által is kinevezett"

Na ugye. :)
Már a kormányváltás előtt is több volt köztük a Fidesz által javasolt. Azóta meg tudjuk...

"Ugyanakkor nyugtalanító is a dolog, hiszen a döntés ellentétes az emberek igazságérzetével."

Egyrészt ez relatív, másrészt meg az lenne a tragédia ha a bíróságok döntéseiben a megfoghatatlan tömegigény lenne a mérvadó.
Demagógiára ott a Fidesz és a többi párt.
A bírósági döntések legalább ne azok legyenek.

"ugyanakkor józan paraszti ésszel lehet ez ellen érvelni is, lásd feljebb"

Nem, nem lehet érvelni. És neked sem sikerült.

"Vannak akik csak minimális SZJA-t fizetnek, miközben valakiktől milliókat vonnak."

Könyörgöm, 75 ezerből elvenni a 16 százalékot az jóval nagyobb teher mint mint mondjuk 300 ezerből elvenni a 16%-ot. Hiába az utóbbi a nagyobb összeg számosság alapján.
Nem véletlen hogy a világ igazságosabb részén ragaszkodnak a progresszív adózáshoz.

"És persze mindenki ugyanazt a közszolgáltatást kapja."

Elvileg.
Gyakorlatilag viszont...

@Droli: "Én a kétmilliós határt nem értem, mármint hogy miért rakták ilyen alacsonyra."

Mert akkor nem estek volna bele a szocialista politikusok, kinevezettek.
Pitiáner bosszú az egész.
Na meg akkor elképesztően kevés embert érintett volna.
Így a média érdeklődése szintén elmaradt volna.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.07. 18:06:03

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Huhh! Jól szétszedted a posztot.

No akkor nézzük sorban:

"A média(és hatósága) a Fidesz kezében, az ügyészség szintén, az alkotmány szintén. A bíróságra mostanság teszik rá a kezüket."

Az élet, és a konkrét működés dönti majd el, hogy így van-e. Egyelőre ez nem jelenthető ki ilyen sarkosan. Ott van például az MNB Jegybanki Tanácsának az ügye. Ugye a Fidesz folyamatosan a magas kamatok ellen ágált, hogy megfojtja a gazdaságot. Megvoltak az első kinevezések, elvileg többségbe kerültek a Fidesz-kinevezettek, aztán most kiderült, hogy még héjább lett a testület, mint volt. Miért? Mert onnantól kezdve, hogy valakit megválasztanak egy posztra 6-8-9 évre, onnantól kezdve függetlenedett kinevezőjétől, hiszen jól tudja, hogy 9 évig ő onnan elmozdíthatatlan, így nem az aktuális politikai széljárás szerint dönthet, hanem legjobb szakmai belátása szerint, hisz nem lebeg ott felette Damoklész kardja, hogy bármikor ejthetik.

"Csak hát a visszamenőleges törvényezést még ők sem merték bevállalni."

Erről írtam az előbb. Szakmai körökben nem állnának meg többé, ha szakmaiatlanul döntenek.

"Piti ügyben (mert igenis ez piti ügy) megjátsszák az ellensúlyt, fontos ügyben meg már évekkel ezelőtt is tettek az alkotmányra, mikor engedték hogy pl. 300 forintról népszavazzunk."

Ha az anyagi vonatkozását nézzük, a 300 Ft sem volt az a nagy tétel a költségvetés szintjén.

"Már a kormányváltás előtt is több volt köztük a Fidesz által javasolt. Azóta meg tudjuk..."

Azért 8 évig mégiscsak baloldali többség volt. A legtöbb 2002 előtt kinevezett közjogi tisztség mandátuma ennyi idő alatt bőven lejárt.

"Egyrészt ez relatív, másrészt meg az lenne a tragédia ha a bíróságok döntéseiben a megfoghatatlan tömegigény lenne a mérvadó."

Erre írtam az előbb, hogy engem is meglepett a poszt online szavazásának eredménye. Persze ez nem reprezentatív, de azért mégiscsak mutat valamit.

"Demagógiára ott a Fidesz és a többi párt."

Vigyázz, ez a mondat elfogultságot sugall. Az elfogultság pedig torzítja az ember objektivitását. Ebből pedig sok tévedés és téves következtetés adódhat. Egy dolog az ember politikai véleménye, másik dolog, hogy nem jó fekete-fehérben szemlélni a dolgokat.

Minden párt mond/tesz okosat is, demagógot is, hülyeséget is. Ezek egyenlegéből célszerű kialakítania az embernek a pártszimpátiáját.

"Nem, nem lehet érvelni. És neked sem sikerült."

Íme: Az az ember, aki néhány év (vagy még kevesebb) munka után tízmilliós végkielégítést vesz fel, még ha az adott pillanatban törvény nem tiltja is, egyenes ember gondol rá, hogy ez bizony nem tisztességes, csupán egy kiskapu, egy mutyi. Ha ennek ellenére felvette, akkor őt nehéz anyagilag sajnálni. Az igazság egyébként az, hogy a pénz felvétele már csak következmény. Azt nem lett volna szabad engedni, hogy ezek emberek ilyen feltételekkel szerződjenek le állami munkákba.

"Könyörgöm, 75 ezerből elvenni a 16 százalékot az jóval nagyobb teher mint mint mondjuk 300 ezerből elvenni a 16%-ot."

Ez igaz. Kérdés, hogy kinek mennyi munkája van a kapott bére mögött. Megint csak nem a jó úton járunk, ha nem a probléma gyökerét kezeljük, hanem az adópolitikával próbálunk önkényesen korrigálgatni. Nehogy már az legyen a megoldás, hogy ó, te keveset keresel, nesze adunk még. Te meg túl sokat keresel, tőled elveszünk. Azt kellene inkább megnézni, hogy kinek-kinek a munkája (megtermelt érték) és az ezért kapott bére milyen viszonyban áll egymással. A minimálbérest kizsákmányolják a munkaadói? Akkor fel kell lépni a munkaadó ellen. De ha a kisbérű takarítónő csak irigykedik a vezérigazgató fizetésére, akkor tessék, ültessük oda és csinálja! Meglátjuk mire jut. Hány nap múlva megy csődbe a vállalat. És akkor nem csak a saját életét cseszte el, hanem a cég összes többi alkalmazottjáét is. Erre mondják, hogy felelősség. Ha ezt valaki bevállalja minimálbérért (vagy jelképes 1 Ft-ért hahaha), akkor annak gratulálok.

"-És persze mindenki ugyanazt a közszolgáltatást kapja."
-Elvileg. Gyakorlatilag viszont..."

Gyakorlatilag viszont a gazdagabb még azt sem veszi igénybe, mert jobb szolgáltatást szeretne. Ézért kénytelen az állami jogosultságát hagyni, és magánorvoshoz járni például..

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.07. 19:51:28

@bogancs: "Az élet, és a konkrét működés dönti majd el"

Ez egy fideszes hazugság pl. a médiaalkotás kapcsán. Nincs más érvük, ezzel jönnek.
Noha megvan a joguk, nem fognak visszaélni vele. (ha ha ha)
Ezzel szemben látjuk mi van az MTV-ben, a Lánchídrádió egymás után kapja a frekvenciákat, kíváncsian várom a Klubrádióét meghosszabbítják-e.
A Neo FM-et sok tízmillióra megbüntették már. Az RTL Klub meg a VV kapcsán nem kapott büntetést... Nyilván tetszik nekik az RTL-Híradó, és ezért semmibe sem lehet belekötni a VV kapcsán.

Az ügyészség a választási kampányokra időzíti az ellenzéki politikusok megrágalmazását.

Az élet MÁR MEGMUTATTA milyen az ha a Fidesz kezében hatalom van...

"Ha az anyagi vonatkozását nézzük, a 300 Ft sem volt az a nagy tétel a költségvetés szintjén."

És milyen nagy szolgálatot tett a Fidesznek a 2/3 eléréséhez...

"Azért 8 évig mégiscsak baloldali többség volt. A legtöbb 2002 előtt kinevezett közjogi tisztség mandátuma ennyi idő alatt bőven lejárt."

NEM!!!
2/3-al lehetett alkotmánybírákat választani!
1-1-et adott az ellenzék és a kormány. Már ameddig a Fidesz hajlandó volt tagokat választani, hiszen várták hogy ők nyerjenek 2/3-al. (Máshol is így jártak el.)
És még így is több Fideszes delegált volt talán 1-el a testületben.

"Vigyázz, ez a mondat elfogultságot sugall."

Én vállalom a nevemet (Ördög Zoltán), a képemet (pl. blogomon) és hogy balliberális értékítéletet vallok!
Nekem így egyenes.
Ha pártatlannak hazudnám magam és kilógna a lóláb, az lenne hiteltelen.
Ettől még messze nem látom fehéren-feketén a világot.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.07. 20:04:52

@bogancs: Szerintem akik keveset kapnak azok szoktak ténylegesen dolgozni. Ők húzzák az igát, ők végzik a piszkos munkát.
És vannak akik sokkal többért jóval kevesebbet dolgoznak. Ők kitalálták a bűvös szót: felelősség.
Amit persze az adott pillanatban a legkisebb gátlás nélkül hárítanak tovább a védtelenekre.
Orbán Viktornak abban nagyon igaza volt, hogy nálunk mindenki szervezni akarja a munkát és nincs senki, aki elvégezze.
Sok a tiszt (vezető) és kevés a Nemecsek Ernő.

Kár hogy ennyire lenézed a Nemecsek Ernőket.
(Ha nem így van bocsánat, de ez jön át a kommentjeidből, és nem csak itt.)

"Gyakorlatilag viszont a gazdagabb még azt sem veszi igénybe, mert jobb szolgáltatást szeretne. Ézért kénytelen az állami jogosultságát hagyni, és magánorvoshoz járni például.."

Én nem látok magánkórházakat - ez ellen nagyon harcolt a jobboldal - és csak ott dolgozó orvosokat.
Olyat viszont látok, hogy valakinek kevesebbet kell várnia, jobb orvost kap, több törődést az ápolóktól, és olyan szobát amiben kevesebben vannak.
Ha már az egészségügyet hoztad példának.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.07. 20:31:40

A Hírlistán is van egy izgalmas szavazás: www.hirlista.hu/
Azon az eredményen is sokan meglepődnek majd. :)
Persze az sem reprezentatív.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.07. 22:33:43

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"NEM!!!
2/3-al lehetett alkotmánybírákat választani!
1-1-et adott az ellenzék és a kormány. Már ameddig a Fidesz hajlandó volt tagokat választani"

Ettől függetlenül a baloldal töketlenkedése kell ahhoz, hogy balos többség mellett többségbe kerüljenek az ellenzéki delegáltak..

"Én vállalom a nevemet..."

Nem erről van szó! Inkább arról, hogy ha valaki elfogult egy párt mellett, akkor könnyen elveszíti az objektivitását. Szerintem nem a név, vagy a kinyilvánított pártszimpátia számít, amikor valaki mond valamit, hanem az, hogy a konkrét ügyeket pártszimpátiája alapján ítéli meg, vagy objektíven.

Egyébként ha visszaemlékszel, Bajnaiék is az egykulcsos szja felé terelődtek. Előzetesen elfogadták a 2011-es adókulcsokat, amelyben a felső kulcsot 15 millió Ft-ra tolták ki. Ez is kvázi egykulcsos adózás lett volna, hiszen az adózók döntő többsége az alsó kulcsba esett volna, és még aki évi 16 milliót keresett is, az is csak 1 millió után adózott a magas kulccsal.

Sőt! Az SZDSZ is nagyon régóta a 20%-os egykulcsos adóval kampányolt.

"Szerintem akik keveset kapnak azok szoktak ténylegesen dolgozni. Ők húzzák az igát, ők végzik a piszkos munkát."

Ebben lehet igazság! Kérdés, hogy akkor miért nincsenek ennek megfelelően elismerve a bérezésben? Ezért mondom, hogy rajtuk nem segít semmilyen adórendszer sem. Akkor is szegények, ha 16%-os adójuk van, és akkor is azok maradnak, ha nem fizetnek adót. Itt bérfelzárkóztatásra lenne szükség! Persze az is kérdés, hogy bízhatjuk-e a piacra a bérek alakulását, vagy bele kell ebbe államilag avatkozni. Ilyen beavatkozás a minimálbér meghatározása. Ha jól emlékszem ebben a Fidesz mindig jobban jeleskedett: 1998 és 2002 között a minimálbért 20ezerről 50ezerre emelték (150% négy év alatt.) Majd a szocik nyolc év alatt küzdötték ezt tovább fel 73.500 Ft-ra. Ez kevesebb, mint 50%..

Közben pedig elkövették azt a hibát, hogy a minimálbért adómentessé tették, tehát piaci forrás helyett adóról való lemondással (értsd költségvetési hiány, államadósság) emelték a minimálbér nettó összegét.

"És vannak akik sokkal többért jóval kevesebbet dolgoznak. Ők kitalálták a bűvös szót: felelősség.
Amit persze az adott pillanatban a legkisebb gátlás nélkül hárítanak tovább a védtelenekre."

Nyilván ilyen is van. Ezt sem kétlem. De azért ilyen kizárólagossággal szerintem ne jelentsük ki. Nem mind áldozat, aki szegény, és nem mind gazember, aki vitte valamire. Ebben meg tudunk egyezni ugye?

"Orbán Viktornak abban nagyon igaza volt, hogy nálunk mindenki szervezni akarja a munkát és nincs senki, aki elvégezze.
Sok a tiszt (vezető) és kevés a Nemecsek Ernő."

De ki akar itt Nemecsek Ernő lenni? Az lenne a jó, ha mindenki előtt nyitva állna a kapu, hogy felemelkedjen a Nemecsek Ernőségből. Persze munkásember is mindig kell, nem csak vezető. De hogy van az, hogy Németországban egy Lidl-ben többet keres egy pénztáros napi 8 órai munkával, mint nálunk egy diplomával rendelkező Lidl osztályvezető napi 14+ óra munkával.

És ezért a munkáért megkap havi 280 bruttót, majd azt mondja neki az államunk, hogy te gazdag vagy, adózzál. És igen, felelőség. A pénztáros letudja a 8 órát és hazamegy, majd másnap újra bejön. Az osztályvezető meg rendel például. Aztán ha nem úgy fogy a készlet, és elkezd romlani a felhalmozódó áru, akkor bizony az álmatlan éjszakát tud okozni még a 14 óra munkán túl. Meg aztán ő lesz seggberúgva másnap, nem a pénztáros. Háríthatja ő a felelősséget, senkit nem fog érdekelni. Akkor ki is itt a Nemecsek Ernő?

(Megj.: Mos már tényleg megírom erről a posztot, már a múltkor is ígértem neked.)

"Én nem látok magánkórházakat - ez ellen nagyon harcolt a jobboldal - és csak ott dolgozó orvosokat.
Olyat viszont látok, hogy valakinek kevesebbet kell várnia, jobb orvost kap, több törődést az ápolóktól, és olyan szobát amiben kevesebben vannak."

Ez a hálapénz, vagy pedig magánrendelőn keresztül került a rendszerbe. Én például magánfogorvoshoz, magán szemész/optikushoz járok, Nem az SZTK-ba.

"A Hírlistán is van egy izgalmas szavazás"

A pártszimpátiásra gondolsz? Az tényleg érdekes. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.08. 11:23:53

@bogancs: A baloldal töketlenségéről regényt lehetne írni...
Én szakdolgozatot írtam belőle, ha közvetlenül annak más is volt a témája. :)
Sajnos vagy szerencsére (attól függ milyen szempontot vizsgálunk) a magyar baloldal teljesen máshogy működik mint a jobboldal.

"Egyébként ha visszaemlékszel, Bajnaiék is az egykulcsos szja felé terelődtek."

Igen. Az egyetlen igazi "érv" a jobboldalról ez.
SZDSZ szavazóként nagyon nem tetszett amit az SZDSZ ez ügyben akart, és sajnos a szocik egyre kevésbé tudtak nekik ellenállni.

"Akkor is szegények, ha 16%-os adójuk van, és akkor is azok maradnak, ha nem fizetnek adót."

Azért szegénység és szegénység közt óriási különbség van.

Nem vitatom, hogy a Fidesz szépen emelte a minimálbért.
Főleg hogy azt nem nekik kell kifizetni. :))
(Mint most a Rogán-kommandó.)
Akkor más szakaszban volt az ország.
Az MSZP meg mást emelt (sokkal) jobban. (Nem biztos hogy helyesen tette egyébként.)

"Nem mind áldozat, aki szegény, és nem mind gazember, aki vitte valamire. Ebben meg tudunk egyezni ugye?"

Persze.
Liberális vagyok, nem fideszes vagy jobbikos anti-kapitalista. :)

"Könyörgöm, 75 ezerből elvenni a 16 százalékot az jóval nagyobb teher mint mint mondjuk 300 ezerből elvenni a 16%-ot." - írtam fentebb.

Ezt vitted el arra hogy ki mennyit dolgozik, meg kinek mennyi a felelőssége.
Amiket írtál abban igazad van. (Meg nekem is.)
A vezetők kapjanak többet!
De térjünk vissza az adózásra! :) Ne beszéljünk mellé.
A szolidaritás arról szól, hogy aki többet keres többet is adózik.
És nem csak arányosan!
Az egykulcsos adózás nagyon antiszociális.
A bankár meg sem érzi a 16%-ot, a szegény nagyon is.
Persze lehet mondani, hogy a Fidesz jobboldali így a gazdagokat támogatja. (Ez mintha rád is igaz lenne.)
DE AKKOR EZT VÁLLALJÁK IS FEL!

"a konkrét ügyeket pártszimpátiája alapján ítéli meg, vagy objektíven."

Saját magát mindenki objektívnek látja.
A másikról meg kialakít egy álláspontot.
Neked is van egy képed arról mennyire látom objektíven a dolgokat, és persze fordítva, nekem is van egy benyomásom arról, hogy te milyen vagy ez ügyben.

Tud két ember közös nevezőre jutni vagy sem.
Ha nem, előbb-utóbb félbe marad a köztük lévő kommunikáció.
Én sem kommentálom már a Mandiner blogot vagy Török Gábor blogját, mert reménytelen esetnek látom őket.
És még lehetne sorolni a helyeket.

Ha nagyon elfogultnak látnak majd az olvasóim, elkerülik az én blogomat is. És a kommentjeimet sem veszik komolyan.
És persze ugyanez igaz rád és mindenki másra is. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.08. 19:07:23

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"amit az SZDSZ ez ügyben akart, és sajnos a szocik egyre kevésbé tudtak nekik ellenállni"

Azért én nem kenném ezt egy az egyben az SZDSZ-re. Gyurcsányék 2006-ban a választások előtt elfogadtak egy többéves adócsökkentési programot. Ez anno szintén arról szólt, hogy az alsó sávhatárt évről évre jelentősen növelték volna. Aztán persze ebből nem lett semmi, de azért jót kappányoltak vele, hogy ez milyen jó.

Bokros Lajos sem sorolható éppen a jobboldalhoz, de ő is folyamatosan az adójóváírás ellen foglalt állást.

Tehát szerintem nem mondhatjuk azt semmiképpen, hogy az egykulcsos arányos adózás a jobb és a baloldal közötti választóvonal lenne. Kinek-kinek ahogy a
pártérdeke diktálja, úgy viszonyul hozzá.

"Azért szegénység és szegénység közt óriási különbség van."

Ezt nem vitatom. Csak azt vitatom, hogy adórendszerrel sikeresen lehet küzdeni a szegénység ellen. Az adórendszer nem is erre való, hanem hogy a befolyó bevételekből fedezzük a közös kiadásokat.

"Az egykulcsos adózás nagyon antiszociális.
A bankár meg sem érzi a 16%-ot, a szegény nagyon is."

Ez így van. Ennek ellenére én azokkal értek egyet, akik azt mondják hogy nem jó dolog a minimálbér adómentessége. Fizesse be mindenki az adót, utána pedig csináljunk egy szociálpolitikát, foglalkoztatáspolitikát, bérpolitikát, amely rendezi a helyzetet. Lényeg, hogy legyen értelme az "adófizetők pénze" kifejezésnek. Mert ugye ha valaki nem fizet adót, az miért háborog a rossz közszolgáltatásokon, közbiztonságon, tömegközlekedésen... stb, mikor ő maga egy fillérrel sem járul hozzá közös kiadásainkhoz. Meg miért háborog a korrupción, a korrupt politikusokon, mikor nem az ó adójáról van szól.

Kérlek, hogy holnap nézz vissza, ezzel kapcsolatban írok egy posztot, ami talán meggyőz téged is.

"Persze lehet mondani, hogy a Fidesz jobboldali így a gazdagokat támogatja. (Ez mintha rád is igaz lenne.)
DE AKKOR EZT VÁLLALJÁK IS FEL!"

Nem tagadom, én jobban jártam az új adórendszerrel, főként a gyermekek utáni adókedvezmény miatt. Ennek ellenére nem érzem magam gazdagnak, viszont túlzónak találtam a tavalyi adóztatást. Akkor ugyanis minden 100Ft év végi prémiumomból csak 42 maradt meg, a többi elment adóra. Úgy éreztem, hogy ennél többre, ha megfeszülök, akkor sem vihetem az életben, mert az állam visszaránt.

Közben meg egész évben nem telt egy hét vakációra a családnak, pedig elég kemény évünk volt.

tudtad.blog.hu/2010/07/14/hova_megyunk_iden_nyaralni_maradra

Ezt a linket azt hiszem már ajánlottam, bár nem reagáltál rá.

"(Ez mintha rád is igaz lenne.)
DE AKKOR EZT VÁLLALJÁK IS FEL!"

lásd kicsit feljebb. Nem érzem magam gazdagnak. Azt viszont nem fogadom el (és ez szerintem jogos), hogy nekem is csak akkor lehessen jobb, ha már mindenkinek jobb. Az állam teremtsen olyan feltételeket, hogy mindenki egyenlő esélyekkel vághasson neki az életnek, támogassa az elesetteket, vagyis az önmagukon segíteni nem tudókat, ugyanakkor érvényesülnie kell valamilyen szinten a "mindenki a maga szerencséjénak a kovácsa" elv is.

De ha azt mondod, hogy a progresszív adózás csak a milliós fizetésű bankárokat érintse, ne a kicsivel is átlagfizetés felettieket, akkor azzal egyetértek. Persze azt a kulcsot sem szabad az egekbe emelni (erről szól majd a holnapi posztom). Mondjuk legyen 16% az alsó kulcs, és legyen 25% mondjuk havi egymillió felett.

Jó kompromisszum? :)

"Tud két ember közös nevezőre jutni vagy sem.
Ha nem, előbb-utóbb félbe marad a köztük lévő kommunikáció."

Szerintem mi azért lassan közelítünk egymáshoz, legalábbis a szándék megvan, hogy megértsük a másikat, én így érzem.

Mindenben meg nem is kell szerintem mindenkinek egyetértenie.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.05.08. 20:28:32

@bogancs: "Szerintem mi azért lassan közelítünk egymáshoz, legalábbis a szándék megvan, hogy megértsük a másikat, én így érzem."

Szerintem is.

Sajnos összemosol dolgokat.
Eddig az egykulcsos adóról volt szó.
Most behoztad az adójóváírást, aminek az eltörlésével én is egyetértek.
És megemlítetted a minimálbér adómentességét.
Én sem ragaszkodom hozzá, hogy adómentes legyen.
A progresszív adózáshoz viszont ragaszkodnék. Lehetőleg minél több kulccsal. Nem feltétlenül csak kettővel.
A 200 ezer természetesen más kulccsal adózna mint a 2 millió.

És amit még szeretnék: tandíj, vízit díj, progresszív alapon szedett vagyonadó...

A linkedhez nehéz hozzászólni.
Nem vitatom hogy neked sincs könnyű életed. És másoknak sincs.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.08. 22:39:17

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"Sajnos összemosol dolgokat.
Eddig az egykulcsos adóról volt szó.
Most behoztad az adójóváírást,"

Azért, mert az adójóváírás is egy progresszív elem. Aki adójóváírást kap, az valójában jóval kisebb kulccsal adózik, hiába egykulcsos az adórendszer.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.08. 22:43:59

@APOSTOL - Szemben az árral.:

"És amit még szeretnék: tandíj, vízit díj, progresszív alapon szedett vagyonadó.."

Egyedül a tandíjjal nem értek egyet. Ha valaki kiérdemelte, hogy felvegyék az egyetemre, akkor járhasson ingyen. Ismerek olyat, aki a magas költségek miatt nem tudta egyetemre küldeni a gyerekét. Én személy szerint szülőként az egyik legnagyobb tragédiaként élném ezt meg, ha a gyerekem továbbtanulni szeretne, én meg nem tudom ezt biztosítani neki. Ráadásul a tandíj csak kis része a költségeknek. Ott van még az albérlet, kolesz, és egyáltalán a létfenntartás egy távoli városban.

A diákhitel bevezetése egy nagyszerű ötlet volt anno.

Lengyel 2011.05.09. 06:40:45

A 98% adó jelentése:

Egy bűncselekménnyel szerzett vagyon elkobzása.

M. Bertalan 2011.05.09. 11:57:12

@Lengyel: Bűncselekmény, ami törvény szerint jár?

Lengyel 2011.05.09. 16:10:24

Amikor az ország végletesen el van adósodva, akkor szerintem 60 milliós végkielégítés kifizetési lehetőségének megteremtése is merénylet a demokrácia ellen, a jóízlés ellen, az egyenlő elbírálás ellen, az igazságosság ellen. Azok kaptak ugyanis nagy pénzeket, akik egyenlőbbek az egyenlőknél, akik egyébként is csődbe vitték az országot, és a csődöt fokozta a saját, ténylegesen ki is fizetett végkielégítésük.

Lengyel 2011.05.09. 16:13:04

@bogancs: A törvénytől nem lehet intézkedéssel eltérni; ezért lett törvény alkotva.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.09. 20:57:08

@Lengyel:

A munka törvénykönyve minimum feltételeket szab meg. Attól pozitív irányba, tehát a munkavállaló javára el lehet térni. Erre intézményesített példa a kollektív szerződés. Ugyanígy a végkielégítést is meg lehet határozni a munkaszerződésben úgy, hogy az a törvényben megszabottnál több legyen. Kevesebb nem lehet.

Lengyel 2011.05.09. 21:58:28

@bogancs: 25 év munkaviszonyra 6 havi átlagkereset összege jár.

Legyen egy hó 50 000-300 000 Ft! 6*3=18 1,8 mFt. Mégse 60 !

Lengyel 2011.05.09. 22:00:04

Két év után nem jár, három év után 1 havi átlagbér jár. Ez se 60 mFt!

Lengyel 2011.05.09. 22:03:49

Demokráciában nem lehet visszamenőlegesen törvényt alkotni? Akkor hogyan lehetséges a nyugdíjszabályokat utólag módosítani?
Akkor kell a nyugdíjszabályokat rögzíteni, amikor a dolgozó el kezd dolgozni. Ekkor meg lehet határozni, hogy mennyi nyugdíjjárulékért, mennyi nyugdíjat kap a dolgozó.

Amikor már nyugdíjban van valaki, nem pofátlanság a nyugdíjaktól mínuszban eltérni????????

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.09. 22:09:13

@Lengyel:

Lefárasztasz! :)

Ez amit te kiszámoltál, ez a törvény szerinti minimumérték. Ennél többet ki lehet kötni a munkaszerződésben, vagy kollektív szerződésben, csak kevesebbet nem!

Lengyel 2011.05.10. 09:32:30

A csalással szerzett pénzt el kell kobozni.
süti beállítások módosítása