Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Más faszával a csalánt...

2011. szeptember 09. - Droli

Bizony, ez jutott eszembe a Fidesz frakció devizahitel-végtörlesztéses ötletéről. Mi megadjuk a könnyítést, a frankonkénti kb. 50 Ft-os veszteséget meg nyelje be a bank!

A terv megvalósíthatatlanságáról már sokan írtak, londoni elemzők szerint 980 milliárd forintos veszteséget szenvedhetnének el a bankok, illetve a portfolio.hu is végigszámolta, hogy mindez leértékelődési nyomást helyezne a forintra - vagyis pont azok szívnák meg a legjobban, akik nem tudnának végtörleszteni, mivel a mostaninál is rosszabb árfolyamon kellene törleszteniük - de ez csak az egyik (gazdasági) oldal. Bevallom, én azt nem értem, mit akar ezzel elérni a Fidesz? Ezzel akar segíteni a devizahiteleseknek?

Most hirtelen azon gondolkodom, hogy devizahiteles ismerőseim közül kinek van a párna alatt pár millió (vagy pár tízmillió) forintja. Szerintem senkinek. Pedig nagy üzlet lenne nekik, hiszen a 180 Ft-os árfolyam azt jelentené, százezreket-milliókat spórolnának meg - amit persze a kormány nagyvonalúan a bankokra hárít. Kiken segítene ez a terv? Azokon, akiknek jókora és könnyen hozzáférhető pénzeszközük vagy befektetésük van. Másképp teszem fel a kérdést: rajtuk kell elsősorban segíteni, úgy, hogy közben veszélybe sodorják az ország gazdasági helyzetét? Aligha. 

Persze, másnak, a "szegényebbeknek" is megvan a lehetősége: kölcsönkér (kitől?), forinthitelt vesz fel rá (cseberből vederbe), eladja a házát, és abból kifizeti (ha így megéri neki, mondjuk a mai ingatlanpiac nem a magas árakról híres), de valljuk be ezek inkább csak elméleti lehetőségek, egy átlagember elég nehezen fog összekaparni milliókat a semmiből. Szóval ezzel nem oldottunk meg semmit, csodálkoznék, ha tömegesen élnének a lehetőséggel.

Másrészről - még mindig a gazdasági összefüggéseken túl - van ennek a dolognak egy nagyon csúnya üzenete: köthetsz te akármilyen szerződést, megállapodhatsz bármiben, de ha a kormány úgy látja, hogy neki ez nem tetszik, akkor nemes egyszerűséggel belenyúl ebbe! Távol álljon tőlem, hogy "rettegjek", de azért ez az eset elgondolkoztatott. Innentől kezdve bármit ki lehet találni: de drága a kenyér, és szegények az emberek, legyen a kenyér ára 100 Ft/kg, és punktum! - akár így is hangozhatna a következő Lázár bejelentés, persze a pékek meg "oldják meg".    

Összegezzük: a jó szándékot értékeljük, akik igazán bajban vannak, azokon nem segít (sőt, ront a helyzetükön), de közben megingatja a bankrendszert, a gazdaságot, és a kormányba vetett hitet is. Az ilyen javaslatot el kell vetni, remélem, meg is történik vasárnap.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr833214164

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vannak itt elég milliók tartalékban 2011.09.10. 12:18:01

A Nívó blogon legutóbbi posztja elgondolkoztatott azon, hogy tényleg olyan rosszul m egy-e nekünk, mint azt szeretjük hangoztani. A poszt feltevése szerint ugyanis nincs elég embernek most arra lehetősége, hogy a kormány által előterjesztett ötletet &m...

Trackback: Számlával ötvenezer, anélkül negyven 2011.09.10. 07:38:21

Szerintem jó helyen kapizsgál a kormány, mikor a 40 milliárd pótlólagos áfa bevétellel szeretné betömni a költségvetés lyukait oly módon, hogy javítják a NAV adóbeszedési hatékonyságát. Persze a pöfögők gyorsan lecsaptak a témára, miszerint újabb lég...

Trackback: A Fidesz tőkét dönt 2011.09.10. 07:01:24

A pillanat varázsában vagy jól előkészítetten, de az az ötlet merült fel, hogy „rögzített árfolyamon egyösszegű végtörlesztés lehetőségét javasolja a Fidesz-frakció, a frankhitelek esetében 180 forintos, az euróhitelek esetében 250 forintos árfol...

Trackback: Úgy megvédik a devizahiteleseket, hogy belezöldülnek 2011.09.10. 01:09:05

A Kedves Vezető és a sleppje már megint úgy döntött egy fontos gazdasági kérdésről, hogy nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, nem kérdezte meg a szakértőket, nem készíttetett hatástanulmányokat a kormányzati apparátussal, sőt maga sem gondolta vég...

Trackback: Olyat szólok bedől a tőzsde is !? 2011.09.09. 22:55:32

 Azt veszem észre a fideszes politikusok olyat játszanak, ki tud olyat mondani amitől bedől a tőzsde meg az euró árfolyam, jól van fiúk ma lézer Lázár nyert. :(SzíjjÁrtó és Kósa óta tudjuk egy szavukba kerül s bedől minden. De minek szólalnak meg,...

Trackback: Political risk 2011.09.09. 19:13:37

Politikai kockázat - lesz mit ebbe a rovatba írniuk azoknak, akik egy potenciális magyarországi befektetés üzleti tervét állítják össze. A politikai kockázat annak a veszélyét jelenti, hogy az adott ország politikai-szabályzási környezetében olyan előr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ipari-antidepresszió 2011.09.09. 18:06:14

Szerintem csak látszólag nagy veszteség ez a bankrendszernek, mert a többség úgysem tudja előtörleszteni, csak refinanszírozni tudja majd új forint hitelből. Márpedig a bankok némi kamatprémiummal fognak élni ilyen esetben, mert 10-12%-os kamattal lehet majd csak kiváltani a frankos hitelt. A törlesztő részletek alig fognak különbözni, csak a delikvens tőketartozása fog mérséklődni. Ugyanakkor hosszabb távon jót tesz majd, mert a jegybank tud majd kamatot csökkenteni, a forint árfolyama meg nem fogja érdekelni a hiteleseket. A bankrendszer kockázata is csökken. Az is kérdéses, hogy mennyi ideig él majd a lehetőség. Ha csak pár hónap lesz rá, akkor tényleg csak a gazdagabb rétegen fog segíteni, de ha akár egy év is rendelkezésre áll majd, akkor tulajdonképpen mindenki fog találni annyi idő alatt hitelt a kiváltásra, sőt a bankja fogja megkeresni, hogy ne menjen a konkurenciához.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.09.09. 18:22:38

@Ipari-antidepresszió: "Ha csak pár hónap lesz rá, akkor tényleg csak a gazdagabb rétegen fog segíteni, de ha akár egy év is rendelkezésre áll majd, akkor tulajdonképpen mindenki fog találni annyi idő alatt hitelt a kiváltásra, sőt a bankja fogja megkeresni, hogy ne menjen a konkurenciához. "

Látod, ez jó meglátás. Kérdés, meddig lesz nyitva ez a "kapu". Nekem sem a bankok vesztesége fáj, inkább az, hogy lehet, hogy nagyon sokan nem tudnak élni ezzel.

Marengoo 2011.09.09. 21:18:50

@Ipari-antidepresszió: Jó a hozzáállás, van benne ráció. Ha valóban meghozzák ezt a rendeletet, akkor a bankoknak azt kell nézni, hogyan tudják a következő lépésben kompenzálni a veszteségeiket, plusz az ügyfeleknek is jó lesz.

iphilosopher 2011.09.09. 21:48:09

A poszt utolsó bekezdésében az összefoglaló nagyon jó. De ha el is vetik vasárnap, akkor is jó nagy káoszt okoztak a mai napra (lásd: BUX esés). Ilyen pozícióban felelőtlenül, ötletszerűen nyilatkozni is nagyon káros lehet, a bizalmat, a biztonságot aláássa.

Bilbo 2011.09.09. 22:49:47

A cikk félreértésen alapul. Aki már nem tud fizetni, de megvan még az ingatlanja, az azt eladhatja és azt is felhasznalhatja az egyöszzegű fizetéshez. Másszóval, aki belátja, hogy az egész nem megy. beletörődik a veszteségbe, de be akarja már fejezni a "kalandot", annak megvan a lehetősége erre.

Ez azért kell, hogy Magyarország devizahitel állománya csökkenjen.

Bilbo 2011.09.09. 22:52:18

Vagyis, a hitelek túlzottan nagy része van devizában. Ez az országnak rossz, mivel csökkenti a befektetői bizalmat. Ezt igyekeznek csökkenteni.

SvenH. (törölt) 2011.09.09. 22:53:58

ez az elso verzio...
utana szolnak neki hogy megirtak mar blogok is hogy ez rossz, hiszen nincsen penzuk az a gond
erre bevezetik hogy valthassak at ugyanolyan hosszusagu forinthitelre, ami cca ugyanaz a torlesztes lesz mint a jelenlegi arfolyamon
ezzel meg csak az orszag jar jol, senki nem kap plusz penzt vagy szenved el veszteseget

SvenH. (törölt) 2011.09.09. 22:55:09

@Bilbo: "Ez azért kell, hogy Magyarország devizahitel állománya csökkenjen."

ooo
es ez miert is kell?
ugye tudod hogy el fogjak inflalni a forintot, pont ez volt a gond a devizahitellel eddig, hogy nem inflalhattak a forintot !!!

Elszármazott 2011.09.09. 23:01:28

@iphilosopher: hacsak nem volt valakinek shortja a mai napra pl. az OTP-re! Mit is mondott frakcióvezető úr a fia várható vagyonáról, és hogy ez miből jött össze?
Melyik frakció tagjainak van a legtöbb Chf alapú hitele? !Egy Ogy. képviselő kap-e forinthitelt? Kíváncsi leszek a jövő évi vagyonnyilatkozatokra!

M_R 2011.09.09. 23:01:45

@Bilbo: ...mondjuk a befektetői bizalmat tényleg sikerült csökkenteni röpke pár perc alatt...

min 2011.09.09. 23:06:44

Aha majd ránk a még rendesen fizetőkre hárítják a különbözetet, különféle címszavak alatt...

SvenH. (törölt) 2011.09.09. 23:08:08

@Elszármazott: Bajnai libas / kacsas tomeggyilkosrol kimondta a birosag hogy nem bunos, megis sokan ugy hiszik hogy tomeggyilkos :)))
de a birosag kimondta hogy nem na...
viszont ha veletlenul a mostani fijjugnal kiderul hogy osszessegen shortoltak az OTPt, vagy eladtak es van benne egy egyertelmu minta, akkor az biza buncselekmeny
jobb ha felkotik a gatyajukat a fijjug

[megmondoember] 2011.09.09. 23:08:13

Minden ilyen és hasonló intézkedés valójában bújtatott adózás bevezetése. Mert azt ugye senki sem gondolja, hogy tényleg a bank fog bárki helyett is bármit megfizetni. Egyszerűen meg fogja emelni a díjait, a kamatait, és ha nem is vagyunk közvetlenül ügyfelei, akkor is meg fogjuk fizetni minden termék és szolgáltatás árában (mert az azokat gyártók ill. biztosítók viszont mind rá vannak utalva a bankokra és a hiteleikre a napi működésük során). A lényeg tehát, hogy a hülye hitelfelvevők helyett megint mindenki mással fizettetné meg a költségeket.

Tetszik vagy nem, de a Fidesz szocialistább és kommunistább kormány nem, hogy az MSZP-nél, de még az MSZMP-nél éa a Munkáspártnál is. Na meg hazug, álszent, és adóemelő is.

Hülye aki elolvassa! 2011.09.09. 23:09:27

Nagyon tudatlan a post írója.
Ha valóban senkin nem segítene ez, akkor mire a nagy para?
A balliberális média olyan számokkal dobálozik, mi lesz, ha mindenki él vele. Az is marhaság.
Természetesen a többségnek ez remek lehetőség, hogy megszabaduljon a jelenlegi árfolyam és a 180 Ft közötti veszteségtől és szépen átváltsa a hitelét Ft-osra.
Eddig azon ment a rinya, hogy a Fidesz miért nem menti meg a családokat, most meg szegény bankok?

plusseger 2011.09.09. 23:13:26

Szerintem tök jó lehetőség lenne. én vissza fogom fizetni, ha lesz rá lehetőség. Iszonyú stressz alól szabadulnék fel. Honnan van pénzem? Megdolgoztam érte + örökség. Versenyszféra, diploma, rengeteg adót befizettem és soha semmit nem kértem, nem kaptam még.
Ha meg országos szinten ezzel cc a fele devizahitel elfogy, az a visszafizetések utáni időszakban jót tesz az árfolyamnak, hisz nem lesz iránta akkora kereslet, mint ma, hisz kevesebb törlesztést kell teljesíteni.

Robis 2011.09.09. 23:16:27

Ha végre eltakarítják ezt a szemét bandát az országból, figyeljétek csak meg a forint azonnal szárnyalni fog és megint 200 alatt lesz a CHF. Ez a dilettáns bagázs, hétről hétre ront a helyzeten.

Netuddki. 2011.09.09. 23:27:07

"Bevallom, én azt nem értem, mit akar ezzel elérni a Fidesz?"

Kis naív! Na kinek van itt kánaán? Hát a fideszes "politikusnak". Ki fogja a devizahitelét 1összegben visszafizetni? Hát a fideszes "politikus".
Ki fogja megspórolni a regisztrációs adó felét? Hát a fideszes "politikus".

Ettől függetlenül a bankokat qrvára nem sajnálom...

Katzenbach 2011.09.09. 23:29:03

Inkább ne csinálnának semmit, csak szépen kussolnának. Jót nem tudnak csinálni, amit tudnak attól meg minden hónapban egyre nagyobb és nagyobb lesz a törlesztőrészlet. Szóval ne tessék minket megmenteni, csak fogják be.

Ezúton szeretném megosztani az ötletemet is: gyűjtést kellene rendezni az országban. Ha elegendő pénz összejött, akkor az összes politikust kilőni az űrbe. Máshova sajnos nem jó, mert mindenhonnét visszajönnének.

AzHofi 2011.09.09. 23:33:00

Szerintem ki fogják találni, hogy hogyan lehet egy összegben kifizetni részletre. Pucér nők ruhában. :-)

Netuddki. 2011.09.09. 23:34:00

@Katzenbach: "Ha elegendő pénz összejött, akkor az összes politikust kilőni"

Támogatom!

blackshepherd · http://suckit.blog.hu 2011.09.09. 23:39:27

"és a kormányba vetett hitet is"
Hogy a mit?

redsea 2011.09.09. 23:50:12

Lázár OTP-t shortolt, vasárnap meg elvetik :D

Jofiu 2011.09.10. 00:06:51

Naszóval, tudjuk, hogy szar van, ami kevereg is ráadásul, de ez nem elég, dobjunk bele egy kézigránátot is. A gránát helyén tulajdonképpen eltakarodik a szar valamelyest, legalább egy kis ideig és remélhetoleg nem kicsi a mozgástér és nem túl sok hullik vissza a szoba falairól.

Nem értek hozzá, de úgy tunik,itt nagy globális hiány van. A pénz manapság inkább csak azt méri mi nincs még, de talán lehet - még nem létezo dolgokat reprezentál, hitelbe. A pénzen élok meg jol elélnek azon, hogy ezt a nem létezot reprezentálót sokszorozzák.
Hogy melyik rublikába írjuk a hiányt az a hiányon mit változtat?

orient 2011.09.10. 00:08:51

POPULIZMUS! Mint mindig. Miert nem kenyszeritik a bankokat inkabb a svajci jeggyban alapkamat +max x% kamatra. Kezelesi koltseget es egyebeket is maximalizalni, amivel meg lenne siman nyeresege a bankoknak, de nem olyan pofatlanulszivatnak a hiteleseket mint ahogy most teszik. Asszem be is adott errol az MNB valami ajanlast,amit lesoportek az asztalrol mert ugye ez nem egy populista szar terv lenne hanem egy esszeru.
Ezzel persze mindenkinek rogton akar 10-20%-kal csokkenhetne a torlesztoje arfolyamtol fuggetlenul(ugye most asszem 0% korul van a svajci alapkamat, vagy lassan negativban van, nalunk meg fizetnek az ugyfelek 4-6%-t banktol fuggoen).

Ronda_kövér_öregedő_pasi 2011.09.10. 00:09:07

Nekem pl. ez tökéletes megoldás lenne hogy megszababaduljak a frankszopástól és sokankak másoknak is adna lehetőséget a tulélésre. Nem mindenkinek? Az biztos. De olyan megoldás nincs kivéve ha az állam visszafizeti a hiteleket de azt meg ugye senki nem szeretné...

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.09.10. 00:12:15

@redsea:

Nem Lázár shortolt, hanem egy kajmán-szigeteken bejegyzett offshore cég. E cég (természetesen rejtve maradó) tulajdonosai voltak azok, akik 8 éven át pénzelték a Fideszt.

De stimmel, vasárnapra ebből semmi se lesz. Ha viszont mégis, akkor a korábbi hozzászólásokból is kivehető, mire megy ki a játék (Fideszes politikusok, önkormányzatok tartozásának csökkentése).

ZéBé 2011.09.10. 00:16:25

"van ennek a dolognak egy nagyon csúnya üzenete: köthetsz te akármilyen szerződést, megállapodhatsz bármiben, de ha a kormány úgy látja, hogy neki ez nem tetszik, akkor nemes egyszerűséggel belenyúl ebbe! "

Ez eddig is így volt, nem?

"de közben megingatja a bankrendszert, a gazdaságot, és a kormányba vetett hitet is"

A gazdaságot és a kormányba vetett hitet már nem ingatja meg. Nincs mit. És szerintem a bankokat sem ingatja meg, hiszen akinek volt tartaléka, már előtörlesztett, hogy szabaduljon a hitelcsapdából. Senki nem fog tudni élni ezzel az ötlettel.

Jofiu 2011.09.10. 00:19:06

Hejj, ha tudom elore, hogy nincs kockazata a hitelfelvetelnek.... akkor most en is orulnek, hogy masok viselik az igeretre koltes koltsegeit mig megmarad a cuccom aminek az ellenerteket majd valamikor egyszer talan eloteremtem, ha el nem ut a villamos.
Dejo lenne most egy idogep.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.09.10. 00:25:24

Én azért nem venném készpénznek amit az "elemzők" mondanak. Tudniillik őket is fizetik, és mit ad Isten közvetve vagy közvetlenül a bankok, akik kétség kívül nem fognak jól járni. Naná, hogy rinyálnak, az a dolguk. Egyébként szerintem sem a gazdaságot sem a bankrendszert nem fogja megrengetni ez az átváltás, hosszútávon meg kifejezetten előnyös lesz.
A "befektetői bizalom", különösen manapság, eléggé képlékeny dolog. Hol itt van, hol ott. Most éppen vagy Svájcban vagy sehol. Ha a devizában lévő hitelek aránya jelentősen csökken, az megnöveli Mo. gazdasági stabilitását és akkor majd jönnek a befektetők is.
Itt lenne az ideje, hogy egy kicsit tovább lássunk az orrunknál.

És végül: a bankok is megérnek egy misét. Jelentős mértékben felelősek a kialakult helyzetért, elsősorban felelőtlen hitelpolitikájuk és az ehhez kapcsolódó reklámdömping miatt. Mosolygós pénzosztó néni, Nyuszómuszó, Köszönjük Emese stb. rémlik? Osztották a hiteleket orrba-szájba, jövedelemigazolást gyakran nem is kértek, hitelképességet nem vagy csak nagyon gyatrán vizsgáltak, pedig bizony ez is a feladatuk lett volna. És ezek után nekiállnak nyavajogni, hogy sok a rossz adós. Én kérek elnézést!
Az pedig nem válasz, hogy dejazügyfélvettefel. Egy pénzügyileg szinte teljesen analfabéta társadalomról beszélünk. Egy csomó embernél (személyesen is ismerek ilyeneket) úgy működik a dolog, hogy ha a bank ad pénzt alacsony kamatra, akkor ő vesz belőle autót, mosógépet, mikrót vagy akár lakást. Ha még többet kap még többet vesz, és úgy van vele, hogy majd csak törleszt valahogy. Ilyen a fogyasztó környezet, ehhez kellett volna alkalmazkodni felelős hitelpolitikával, szigorúbb hitelfelvételi szabályokkal. Ja kérem, hogy úgy kevesebb a profit?

Ha igazak a hírek, bankjaink eddig nemigen szakadtak bele az adósmentésbe, a különadót meg szépen áthárították. Nagyon itt volt már az ideje, hogy orbánék végre befejezzék a tökvakarást, és csináljanak valamit, mert amit eddig tettek az nem volt valami sok. Ez a mostani bejelentés biztató kezdet, de attól tartok, hogy ezt is fel fogják puhítani.

Tedat 2011.09.10. 00:31:03

@Robis:
"Ha végre eltakarítják ezt a szemét bandát az országból, figyeljétek csak meg a forint azonnal szárnyalni fog és megint 200 alatt lesz a CHF."

Szerinted a JOBBIK alatt 200-ra megy majd le a CHF?

Bonavita 2011.09.10. 00:31:32

Kedves Droli!

Látom te sem szereztél közgáz diplomát...
Ez az egész csak könyvelési trükk, a bankok gennyesre keresték magukat.
Ha meg meri lépni a Fidesz mindezt, akkor annyi fog változni, hogy elesnek némi haszontól.
Az, hogy a könyvelésben ez veszteségnek fog tűnni? Óriási, hatalmas, mondhatni giga méretű könnyeket fogok ejteni értük!!!
Azt se felejtsük el, hogy létrehozhatnak egy állami bankot is, vagy valamelyik jelenlegit megbízzák, hogy befinanszírozza forinttal azokat, akik, ki akarják váltani így a hitelüket. Aki meg így sem tudja, azok úgyis MENTHETETLENEK. Azok általában azok, akik nem azért nem tudják fizetni, mert CHF alapú, hanem azért mert akkora gyökerek voltak, hogy úgy vettek fel hitelt, hogy nem mérték fel, hogy azt vissza is kell fizetni. Nekik még az eredeti árfolyam is gondot okozna!
A kormány nem a gyökereket akarja szerintem megmenteni, hanem a normál középosztályt, akit nagyon-nagyon csúnyán átb***tak!

vasgyuszi 2011.09.10. 00:33:23

Ha ezt valóban meglépi a kormány, akkor állva tapsolok nekik! Bátor tett, betenni a brokit a bankszektornak :)

Mellesleg hellyel-közzel érintve vagyok és bizony nagy könnyebség lenne a 180-as végtörlesztés. A jelenlegi árfolyam mellett kínkeservesen tudná a közeli rokon összeszedni a zsét, de 180-ért még a hülyének is megéri és jó szájízzel szedi össze a pénzt (én is beleadnék).

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2011.09.10. 00:41:18

POstolo hozza a szokásos IQ negativ szinvonalat pedig végre egy értelmes intézkedés a kormánytól!!! Valami ami végre az egyszerű embereknek segit elsősorba!!! Igenis fizessék meg a hitelt a bankok mert ők huzták csőbe az embereket a deviza hitel kínálással!!! Gennyesre keresték már magukat a Magyarokon most az egyszer nyúljanak a zsebükbe eddig még sose kellett!!! A bankok csapdájába vergödik az Ország ezt nem lehet hagyni végre történik valami!!! A bankok meg amúgy röhögve ki köhögik ezt a pénzt!!! Ne hogy már még sírni is kötelező legyen miattuk!!!

2011.09.10. 00:46:01

@Bonavita:

"Ez az egész csak könyvelési trükk, a bankok gennyesre keresték magukat."

Wow!? Pontosan mit jelent ez?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.10. 00:48:28

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll:

Ámokfutó? Csak nem kozsóhoz van szerencsénk személyesen?

Tudnál nekem egy linket küldeni, hogy honnan tudom letölteni a 'Csak a hold' és a 'Lova lova' című számokat?

Mióta politizálsz?

2011.09.10. 00:49:56

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll:

Nem lesz sok egy kicsit ez a 21 felkiáltójel? :-))))
Nem igaz lehet erre reagálni amit írtál, de talán a kritikus észrevételre mégis!

"A bankok csapdájába vergödik az Ország ezt nem lehet hagyni végre történik valami"

Nem! Az ország a politikusok csapdájában vergődik. Ez van.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.10. 00:51:27

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll:

Amúgy meg teljesen egyetértünk. Blogunk is azt vallja, hogy Magyarország problémáiért kizárólag "őket", illetve "azokat" terheli a felelősség.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.09.10. 00:57:59

elakarjak inflalni a forintot, az euro elfog szallni ha ezt elfogadjak, aki nem tudja visszafizetni a hetelet az bele fog rokkanni

sexmachine 2011.09.10. 01:01:46

Melyik barom találta ki, hogy ugyanannyi lenne a törlesztő? Bazmeg, 180-as árfolyamon lehet átváltani forinthitelre! Ennél többet mit akarhatna valaki? Ha devizahiteles lennék, örülnék, mint majom a farkának. A sok hülye meg a bankokat sajnálja, mert azt írják, hogy jaj szegény bankok... Ja, hogy inkább legyen úgy, mint azelőtt, kis kamat, a kockázatot meg leszarjuk? Meg legyen megint négysávos magnó mi? Őrület. A másik hír miért van eltemetve? Lesz lakástámogatás, heló! Lesz kereslet, lesz ára a lakásoknak. Egyébként azt miért nem számolgatják olyan lelkesen, hogy hány ezer milliárdot nyertek rajtunk a kibaszott bankok? Az eszem megáll, komolyan.

csincsilla72 2011.09.10. 01:04:29

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: A magyar illetve ország szavak kisbetűvel írandók, mivel NEM tulajdonnevek....... Ez valami hülye divat mostanában.
A bankokat meg nem kell félteni és valóban sok embernek segíthet az ötlet, de akinek nem, annak sokkal nehezebb lesz az élete.

sexmachine 2011.09.10. 01:10:41

A pénzügyi szakértőknek megsúgom, hétvégén nincs kereskedés forexen.

X-47B 2011.09.10. 01:16:31

@sexmachine: Nem ugyanaz a forint és a svájci frank kamata. Alacsonyabb átváltási árfolyamon is lehet ugyanakkora a törlesztő a magasabb forintkamat miatt.
És kérdés miért kapna forinthitelt az aki a frankhitelét sem tudta fizetni... nem beszélve arról hogy a svájci frank nem nő az égig, pár napja is esett egy jó nagyot.

szita szita péntek 2011.09.10. 01:17:13

A CHF alapú hitel egy picit olyan, mint a tőzsdézés. Az árfolyam függvényében vagy nyerünk, vagy vesztünk. Mostanság sokan vesztenek. És? Mi köze ehhez az államnak?

Most jól bekeményítenek a bank szférának. Fasza. Az meg jól behajtja majd a veszteségét - logikus. Kin hajtja be? Hát akit elér! A CHF hiteles megsegítése politikai jelszóvá magasztosul, hát akkor majd a többieken! Logikus... Nomost akkor attól félek, hogy én, aki (úgy vélem kellő körültekintéssel) forint alapon vettem fel a hitelem fogom megfizetni ennek az árát. Hogy ez elképzelhetetlen? Ugyanmár! Az elmúlt 6 évben a törlesztő részletem a másfélszerese lett. (Na jó, nem a konkrét törlesztőm, hanem az egyébként a bank által biztosított, egyébként kötelezően igénybeveendő biztosítás díja nőtt meg, meg ilyenek. Csupa olyasmi ami nem része a szerződésnek, csak az ÁSZF-nek, amit meg egyoldalúan változtatgathatnak.) Szóval a bank ha sarcolni akar, akkor tud. Ennyi. Ja, miattam nem sír a nagypolitika persze...

X-47B 2011.09.10. 01:22:38

@version: Vagy csak el akarját terelni a figyelmet a WIkileaks-botrányról; szándékosan aláásni a polgárság egzisztenciáját a szándékosan rossz gazdaság- és pénzügypolitikájukkal.
Orbán legnagyobb ellensége a polgárság mert azt nem tudja a nemzeti-szociális-vallásos maszlagjával elszédíteni.

haruta 2011.09.10. 01:28:21

Rejtett mikrofonnal rögzítettem egy beszélgetést:
- Nézzük mán, mit lehetne nyesni a jövő évi költségvetésen, hogy benne maradjunk a 3% hiányban!
- Vaze, milyen k*rva sok kamatot fizetünk az államadósságra.
- Csökkentsünk kamatot, bas*od!
- Ne mán, esni fog a forint, a frankhitelesek bedőlnek, forradalom lesz, oszt elzavarnak minket.
- Akkor sepertessük ki a frankhiteleket, vigyék innen a p*csába azok, akik idehozták!
- Sepertessük, aztán csökkenthetjük kamatszintet. Megtakarítunk pár száz milliárd államadósság kamatot, benne maradunk a 3%-ban.
- F*sza, de mi lesz a bankokkal?
- Akik nem váltják át ügyfeleiknek a hitelt forintra, csak befogadják a végtörlesztést, azoknak a tőkemegfelelése lényegesen nem változik, mert bár vesztenek vagyonukból, a hitelállományuk is csökken. A részvényeseik pedig nem magyarok, a vagyonvesztést nyeljék csak be, kerestek már éppen elég pénzt itt korábban. Az OTP-nek vannak ugyan magyar kisbefektetői részvényesei, de őket minden pógár spekulánsnak nézi, miattuk senki sem fog sírni. Azok a bankok pedig, akik kínálnak majd forinthitelt a deviza helyett, örülhetnek, hogy lenyúlhatják a többi bank ügyfeleit is. Mert hozzájuk fog átmenni mindenki, akinek nincs elég spórolt pénze a végtörlesztéshez és a mostani bankja nem ad. Egyszóval a bankok nem fognak bedőlni, legfeljebb néhány sértődötten kivonul majd innen.
- Príma! De a kamatcsökkentés miatti forinteséssel nem lesz más baj?
- Dehogy-a! A Jóskáék meg a Pistáék már eddig is sírtak, hogy túl erős a forint az exporthoz.
- Az-a! Ha gyengül, lenyomjuk versenyképességben a féleszű szomszédokat, akik tavaly még nagy mellénnyel jártak az EURO tagságukkal, de idén szívnak is miatta. Nem értékelhetik le a saját pénzüket, mert nincs is sajátjuk, a csóróknak. Ráadásul még fizethetik is a görögök bazi nagy lagziját, amiből mi kimaradunk, mert nincs közünk az EURO-hoz.
- Ja, szóval a forintleértékeléssel javul a versenyképességünk, jönnek majd a befektetők a gyártásba, lesz sok új munkahely, gazdasági növekedés. Az adóbevétel többletből csökkentjük az államadósságot, a GDP növekedéssel együtt pedig összejön majd a GDP arányos államadósság 60%-ra csökkenése, ahogy a múltkor lezsíroztuk. Ezen a szinten csökken majd az országkockázat, így még jobban csökkenhetnek a kamatok, ami azoknak a csókáknak is jól jön majd, akik a frankhitel helyett forinthitelre váltanak most.
- Belevágunk?
- Miahogy!
- Lökjünk már be egy sört, kiszáradt a szám!

sexmachine 2011.09.10. 01:33:37

A többi pénzügyi szakértő mondja már meg legyen szíves, hogy két hét múlva mennyi lesz az eurhuf. Ha már ennyire biztosak a kitörésben. Azt én is látom, hogy mit mutat a chart, de honnan a faszomból ilyen biztos mindenki abban, hogy mostaztán szarrá gyengül a forint? Csak nem a független sajtóból teccett informálódni? Nekem eszebe nem jutna most állampapírt eladni pl. Amilyen idegbeteg a piac 2008 óta, ez a mai kitörés lófing. Az ezermilliárdtól meg nem kell hanyattvágódni, töredéke sem lesz, és egyetlen egy bank sem fog innen kivonulni, amíg itt dupla thm-el lehet hitelezni. Ld. otpbank.ro: személyi kölcsön 15%... Még annyit, hogy nem vagyok fideszes (se), de ezt a problémát így kell megoldani. Kár, hogy eddig nem merték meglépni. (kellett hozzá, hogy leálljon a gazdaság).

X-47B 2011.09.10. 01:38:24

@szita szita péntek: A kormány a gazdaság valódi élénkítésével tehetne valamit. Hogy mégis miért nem EZT csinálja? Na ezen gondolkozzon el mindenki egy kicsit.

szita szita péntek 2011.09.10. 01:42:23

@X-47B: Ehhez nem értek. Konteo-kat meg nem gyártanék most, ahhoz már késő van. Megelégszem azzal, hogy a hajam tépem azért, amit csinálnak, és komolyan nézegetem hova tűnhetnék el innen...

X-47B 2011.09.10. 01:44:52

@sexmachine: Nem vagy fideszes csak szóról szóra azt mondod amit ők. Aha.

sexmachine 2011.09.10. 01:48:50

@X-47B: Ne akard már megmagyarázni, hogy akkora különbség van a két hitel kamata között, mint a 180-as, meg a 250- es frankhitel kamatai között, mert leszopom magam. Értsd már meg bazmeg, hogy senki nem fog olyat csinálni, hogy megmaradhasson az olcsó frankhitel, és örökre maradjon gyenge a frank. Ilyen nincs. Hülye voltál, megszoptad, most megkapod a lehető legnagyobb segítséget, erre azon sopánkodsz, hogy miért nem állítják meg az időt akkorra, mielőtt megszoptad? Mondd, neked amúgy nem kéne kezelésre járni?

X-47B 2011.09.10. 01:49:09

@szita szita péntek: Nem kell elméletet gyártani, meg kell nézni mit csináltak 98-2002 között.

X-47B 2011.09.10. 01:51:08

@sexmachine: Találó a nicked :) mást nem tudok mondani rólad.

roadrunner 2011.09.10. 01:53:46

Hat nekem van a parna alatt annyi amennyi kell.
A csoringerek meg igy jartak.
Sok kocsog, nehogy mar a bankokat sajnaljatok.
Igy is boven megerne nekik.

roadrunner 2011.09.10. 01:56:24

@X-47B:
Nem bazd meg.
Csak igy van.
Itt 3 bort lenyuznak mindenkirol.
Nem jartal te meg az orszaghataron kivul.
Szemelyi kolcson 9 % kamatra tudok felvenni.

2011.09.10. 01:57:20

@sexmachine:

"Azt én is látom, hogy mit mutat a chart, de honnan a faszomból ilyen biztos mindenki abban, hogy most aztán szarrá gyengül a forint?"

Többek között attól, hogy rövid idő alatt 2000 mrd Ft-ot akarunk átváltani CHF-be.

roadrunner 2011.09.10. 01:58:21

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll:

Hat ebben kurvara igazad van.
Akarmilyen troll is a neved.

roadrunner 2011.09.10. 02:01:02

@plusseger:
Nem erdekel senkit honnan van a penzed.
Azt csinalhatsz vele amit akarsz.
Az irigy kocsogok meg dogoljenek meg.

sexmachine 2011.09.10. 02:01:59

@X-47B: és akkor mi van? már nem tudsz más a belekötni? volt, hogy szóról szóra azt mondtam, amit az emeszpé mondott. Tudod, ezt lehet úgy is, hogy először gondolkozol, aztán kialakítod a saját véleményedet. És képzeld, elő fog fordulni néha, hogy egyezik máséval. Furcsa, de így van. Próbáld ki! Például felejtsd el, amit ma az olga adott a szádba a tévében, és számold ki az előbbi kamatos dolgot. Nézz utána, hogy változtak a törlesztők a frank gyengülése miatt, aztán keress egy kalkulátort és vesd össze a két hitelfajta kamatait. Elsőre lehet, hogy furcsa érzés lesz, de hidd el, hosszútávon megéri függetlennek lenni. Sok emberben csalódni fogsz, például az olgát sem akarod majd többet nézni, pont úgy, ahogy a szilvesztertől is hánytál, viszont találsz majd új barátokat.

NightLord 2011.09.10. 02:25:08

@MikeBoy: Megúsgom, hogy miután az MNB devizatartalékai majdnem 38 mrd eurót (10 600 mrd forint) tesznek ki, plusz havonta 1-1,5mrd euróval növekednek, ezért egyetlen kibaszott svácji frankot sem kell majd forint ellenében nyílt piaci művelettel átváltani, ezért az egész biznisznak nulla árfolyamhatása lesz.

sexmachine 2011.09.10. 02:31:49

@MikeBoy: a nyugdíjvagyonra is azt mondták, hogy jaj mi lesz, ha egyszerre kiszabadul. Az a baj, hogy nem mondanak részleteket. Lehet, hogy nem is tudnak. Én is olvastam az elemzéseket, értem is, de nem fogok belemenni, ennyit nem tudok írni telefonról, otthon meg kedvem se lesz. Szerintem lesznek még itt meglepetések. Például volt egy megnyert per frankhitel ügyben, aztán szóba került, hogy akkor most mindenki pereljen. Lehet, hogy most ez egy bankok által megrendelt társadalmi vita arról, hogy miért is nem szabad szarrá perelni a bankokat. Vagy lehet, hogy végigverik, és kiderül néhány újabb olyan turpisság, amiről se te, sem én nem tudunk a devizahitelezés kapcsán. Mondjuk, hogy az a 2000 mrd csak virtuális. Volt ilyen.

Bölömbika 2011.09.10. 02:32:43

Szász Károly, PSZÁF elnök: "Noha a devizahiteleknél kialakult helyzet valamennyi szereplő - állam, bankok, hitelfelvevők, szabályozó hatóságok - felelősségét felveti, a megkötött szerződések a mindenkor érvényes jogszabályok alapján születtek meg, azokat megkérdőjelezni nem lehet."

Halkan bátorkodom megkérdezni, hogy a bankok folyamatos hitelkamat emelései nem tartoznak ugyanebbe a kategóriába - tehát nem kérdőjelezték meg minden adandó alkalommal a megkötött szerződéseket?

Persze értem én, hogy olyan szerződések köttettek, amiben a bankoknak mindent lehetett és az adósnak semmit, és jogilag minden a legnagyobb rendben volt - nagyon remélem, hogy a pénzintézetek felelőtlen üzleti döntéseiknek következménye lesz és ők is ki fogják venni végre a részüket a kockázatvállalásból...

sexmachine 2011.09.10. 04:53:02

EKB, Imf a bankokról, magyar bankfingatás. Mindez egy napra. Lehet, hogy ezért volt Angliában orbán?

nland 2011.09.10. 05:13:06

Haruta: Abszolut igazad van !

Ráadásul ha mindenki viisszafizeti a kölcsönt, lehet, hogy keletkezik a bankrendszernek a 3 Milliárd euro előtörlesztés miatt NEM LÉTREJÖVŐ NYERESÉGE viszont az ország devizakitettsége megszűnik a CDS felár leesik 100-ra a 400-ról és MO. is kevesebbet fizet majd a hitelezőinek....no meg a GDP is megnő 1 év műlva kb.1%-al...és mindez kinek fájhat majd....CSAK A BANKOKNAK!

A posztoló nem is gondolta át ezt az egészet...csak fröcsögte a frázisokat....

Jaffar 2011.09.10. 05:35:35

@plusseger: Nézd már meg hol járt a CHF amikor ezek átvették azt a qrva kormánykereket! 180Ft-on vazze, akkor miért nem fizetted vissza, ha ez volt a gond.

Egyébként meg már sokan leíták, hogy mire mey ki az egész. Leszarják ök azt, hogy mi van az eccerü pórnéppel. 2 variáció marad :

Short, mert kell a lóvé, hisz nem elég a havi 2 milla bruttó (megalol, hisz jóval többet keresnek, csak max "nem tudnak róla"). Ill. Az önkormányzatok így lélegzethez jutnak és átrakják a hiteleiket FT-ba, mondjuk egy hamarosan induló "állami bank" simán megfinanszírozhatja öket. A történet ennyi és semmi több.

Kivancsi 2011.09.10. 06:35:50

Szerintem meg rendes melot normalis fizetessel kene adni mindenkinek.....

Rob67 2011.09.10. 06:40:51

Azon gondolkodom tegnap ki akart OTP reszvenyt venni?
Csanyi vagy a fidesz frakcio???
Ezt a balfasz felkapaszkodott nyiregyhazi ciganygyereket nem lehetne picsanrugni?
A Kosa, Szijjarto, Lazar trojka boven kimutathato kart okozott, csak eh tokos ugyved kellene.
Na az nem lesz...

vkaresz6 2011.09.10. 06:43:31

Nem volt időm végigolvasni a kommentemet tuti irták már. Tehát ha jól értem a kormány kötelezi a bankokat hogy 230 ft os franknál kvázi 180ft ért adjanak el frankot... köszönjük emese.

tamas222 2011.09.10. 06:45:08

Csodas a politikai,gazdasagi kulturank:elkepzelem ahogy Simor titkara berohan:fonok kapcsolja be a tv-t!!!
Az meg-ezek hulyek vazze!?

StormST 2011.09.10. 06:50:33

Előrebocsátom, hogy nem védeni akarom a bankokat, mert lehúznak ők mindenkit, nem is kicsit

DE

vegyünk egy olyan embert, aki 5 éve 150-160-as CHF körül vette fel a hitelét. Választhatott, CHF hitel mondjuk 50 000/hó törlesztéssel, amit ki tud fizetni, vagy forint hitel 80 000/hó-val, amit nem. Hogy nem szóltak neki, hogy van kockázat? Már elnézést, de ha én 20+ évre aláírok valamit, akkor a minimum, hogy kétszer átolvasom mit írok alá, ha meg nem értem, akkor megkérek valakit, aki érti, hogy magyarázza el nekem. Aki nem így tett és most sipákol azt nem tudom sajnálni, sorry. De visszatérve a hitelhez: eltelt 5 év, amiből nagyjából 2-ben komolyabbat nem ingott a CHF (www.tozsdeasz.hu/deviza/1/chf_huf/5_ev.html), majd 2008 végén, 2009 elején felugrott 200 környékére, ami kb 65-70-re tolta fel az részletet, de vissza is ment viszonylag hamar 180 környékére a CHF, 60-65-re meg a részlet. Tavaly nyár óta romlik a helyzet, a példánkban szereplő hitel mostanra elérte, esetleg kicsit túl is lépte az eredezi Ft-os szintet. Igen, most kemény. Viszont kis utánaszámolással kijön, hogy kb mennyit spórolt a hiteles ennyi idő alatt, 7 számjegyű. És akkor még a Ft-os hitel ingadozásával nem is foglalkoztunk, pedig közben volt itt 11,5%-os alapkamat is...

Nem vagyok közgazdász, meg a számok se pontosak, de azért azt hiszem a lényeg látszik...

calamites 2011.09.10. 06:52:42

Ezek a fideszes fiúk mindig kitalálnak valamit, ha már éppen megnyugodna a piac...

A f@szom tele van a károgó eszetlen orbán szócsövekkel.

tamas222 2011.09.10. 06:57:29

@StormST: Jogos,csak elfelejted,hogy a megvaltozott gazd,kornyezet ellehetetlenitte a legegyszerub megoldast az ingatlaneladast,a piac pang,az ados mar elvesztette a befektetett tokejet,ha megis el tudna adni jo esellyel cipelne tovabb adosagot,kp-ja nincs,tehat marad es varja a vegrehajtot......

tamas222 2011.09.10. 07:08:43

@haruta: Aha,es ilyen kornyezetben ki a pocs fog penzt kihelyezni?
Szep gondolat,epp csak az alapfeltetelek hianyoznak,allami toke,gdp novekedes,belso fogyasztas.Ja es az anyavallatok iranyabol a bizalom.na ez nincs(lasd chips ado)

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2011.09.10. 07:10:02

"egy átlagember elég nehezen fog összekaparni milliókat a semmiből" - ez igaz, de személyesen ők lehet hogy össze tudnak. És kb. idáig látnak el ötletelés közben, azt már nem is merem feltételezni, hogy esetleg pont ez motiválja őket. A NER-ben viszont a fideszes ötletelés után 3 nappal, érdemi korrekció nélkül jön a kétharmados elfogadás.

StormST 2011.09.10. 07:14:07

@tamas222: Ja kérem, hpgy a kockázaton bukni is lehet? Ezért hívják kockázatnak...

Tudom, ez most bunkón hangzik. De hitelt, főleg olyat, amelyik ingadozhat, úgy kell felvenni, hogy bele kell számolni.

Nekem egyébként az a fura (vagyis persze értem én, csak nem tetszik), hogy most hirtelen ilyen nagy meglepődéssel jönnek, hogy "miért ekkora a CHF hitel kamata?", meg "miért így számolja a bank a törlesztőt?", pedig a hitel kamata ugyanennyi volt, amikor megkötötték, meg a törlesztőt is ugyanígy számították, csak amikor 7-8-11% volt az MNB alapkamat meg 160 a CHF, akkor kényelmes volt az 5-6%-os hitel a Ft-oshoz képest. Most meg szorul a hurok, ami értem én, hogy kényelmetlen meg sokaknak nagyon rossz, csak minél tovább cseszegetik a bankokat annál jobban szív mindenki előbb vagy utóbb...

tamas222 2011.09.10. 07:25:52

@StormST: Nam akockazattal van a gond,azt mindenki egyenileg vallalta.
Az igazi problema,az ingatlanarak evek ota csokkenese,nagyjabol a videki ingatlanok 50% al alulertekeltek atlagosan,es ebben eros szerepe van a mindenkori kormanyoknak,es mivel sem az atlagfizetesek sem vasarloero nem nott,a munkanelkuliseg nem csokkent az ados ebben a tortenetben egy dologban hibas:hitt a mindenkori kormanyoknak.Lasd euro bevezetes,hany idopontot hallottal az utobbi 10 evben?,es mind vezeto politikusoktol....

PCollier 2011.09.10. 07:26:18

@Hülye aki elolvassa!: Neked igazad van !
A bircus hungaricus, mindig károg, mintha kötelező lenne ! Ha meleg van az a baj, ha hideg van az a baj ! Az egyik szerint a sok hülye frankhiteles, másik alkalommal, szegény elveszítette a lakását, mert nem tudta fizetni a hitelt, az egyik sajnálja a bankokat - mi lesz velük /Izlandon mi lett velük ? :))/ a másik sajnálja önmagát, aztán jönnek a még okosabb bircus hungaricus öconomicus-sok, kik már látják, de mit is ? :)

StormST 2011.09.10. 07:34:02

@tamas222: Igen a politikusok benne vannak nyakig, bár mostanában a bankokra terelik a felelősség egészét, mert a bankszféra arctalan, meg alapból se szerette őket senki...

Az a baj, hogy pont az ilyen lépések nem fognak lendíteni a gazdaságon, mert annak a motorja a hitel. Az építőipar beindításával lehetne valamit javítani, de ha a bankot cseszegetik, akkor nem ad vagy csak aranyáron ad hitelt, így viszont minden áll, az építőipar meg a saját romjaiba dől...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.09.10. 07:39:15

Azt azért most boritékolom, hogy abban a pillanatban megy külfödre a cégünk, ha ezt megcsinálják.

Ilyen mértékű beleszólást a privát szerződésekbe senki sem fog tolerálni, teljesen jogosan.
Rendben, nem sok pénzről van szó, de meglehetősen sokan fognak ugyanigy cselekedni.

tamas222 2011.09.10. 07:43:21

Ausztriaban a hitelkepesseghez ket dolgot varnak el:min 20% onero ,min 3 honapos munkaviszony,ok lennenek a felelotlenek?loszart,miert ne fizetnel,hiszen van munkad,gyarapodni akarsz,nem bukni.
@StormST:

tamas222 2011.09.10. 07:46:35

@Kőmíves Kelemen: De sokrol,most a legkisebb ceg is tobb mint amit megengedhet maganak a kormany kiesekent.

kej 2011.09.10. 07:49:18

@Hülye aki elolvassa!: egyrészt nem a szegény bankokon megy a rinya. próbáld értelmezni az origo írását a témában. gyakorlatilag azonnal bankcsőd lenne abban az esetben, ha a devizahitelesek mintegy fele élne a lehetőséggel. a bankcsőd nem a bankokat érinti, hanem a betéteseket is. a bankcsőd nem a bankokat érinti, hanem a leálló hitelezés miatt a gazdasági növekedést is, ami gyakorlatilag azonnal mínuszba fordulna. a bankcsőd ezeken a tényezők miatt pedig államcsődhöz vezetne.

ez az egyik.

a másik még ennél is gusztustalanabb. a "mezei" polgároknak ugyanis zömükben nincs pénzük a ládafiában, hogy egy összegben kipengessék a tartozás. esetleg vehetnek fel forinthitelt - egyfajta áthidalóként -, ám a bank nem hülye, így vélhetően jelentős kamatfelárral ad ad ilyen áthidalót. a pógárjenő tehát így is, úgy is szopni fog.

akkor ki nem szopik vele? bingó! a tisztelt politikus hölgyek és urak, akik szintén devizában adósodtak el, és akik a sarkuk alól is kirúgják ezt a lóvét. jól járnak még a tisztelt politikus hölgyek és urak rokonai, haverjai, üzletfelei, a nem létező oligarchák, etc. tán még hirtelen felbuzdulásukban a fideszes kemény mag (kósa, lázár, rogán, etc.) által vezetett és tökig eladósított önkormányzatokat is megmentik.

az intézkedés nem más, mint egy újabb kísérlet a magyar társadalom visszafordíthatatlan és gusztustalan kettészakítására.

tamas222 2011.09.10. 07:53:17

Egyebkent is baromsag az egesz:ha valoban akarnanak tenni vmit piacra dobnanak kb 4000 ezer mrd allampapirt,szo nelkul kivaltanak az osszes devhitelt az mfb-n keresztul forintra,es lass csodat omlene a penz a bankoktol a piacra,es nem kene a lakossagot hibaztatni.
Ha az allamadossag csokkentese miatt,kepesek voltak konvertalni akkor ezert miert nem?Ugyanugy csokkene a kufi kockazati felar.

Link Elek 2011.09.10. 07:57:21

Csányi osszeveszett orbannal es most orban megmutatja, hogy napok alatt kepes tonkretenni az OTP.
ez itt egy ocsmany diktator erofitogtatasa.

remelem minel hamarabb eleri orbant is a diktatorok sorsa, es ugy vegzi, mint Kadafi és Mubarak

StormST 2011.09.10. 07:59:25

@tamas222: Hogy én mennyire gyűlölöm, ha Ausztriával jönnek! Teljesen más berendezkedés, kultúra, GDP, fizetések, életszínvonal, gondolkodásmód. Meg azért könyörgöm, ne akarjuk már egy EUR övezetbeni országéhoz hasonlítani a magyart pénzügyi dolgokat...

Napkutya 2011.09.10. 08:00:08

@kej: Én hozzátennék még egy kérdést?

MIÉRT nem mondják el a kormányoldalról, hogy a bankok MIVEL fogják csökkenteni a bevétel kiesésüket?

No, pont azzal a szolgáltatáskörrel, amit a NEM svájci frank hiteles ügyfelek vesznek igénybe nyolc milliónyian. (Kártyahasználatok, utalások díjai, számlavezetési árak, nem sorolnám...)

Nem elég, hogy a kormány jótékonynak akar látszani, miközben megtöm egy-két saját zsebet, -de ráadásul megint a MI farkunkkal veri a csalánt!

tamas222 2011.09.10. 08:02:08

a legkissebb etalont mondtam amifele haladni szeretnenk,meg csak nem is a nemet gazdasagot.@StormST:

tamas222 2011.09.10. 08:05:13

@StormST: Meg vmi tokmindegy,hogy ausztriat hasonlitom ossze mo-val,vagy Ozd-ot Bp-vel,nem gondolod?

StormST 2011.09.10. 08:08:19

@tamas222: Most épp Észak-Kórea felé haladunk erősen...

Egyébként az osztrák bankoknak mennyi a bedőlt hitelállományuk? Addig könnyű adni, amíg magas a visszafizetés...

czejp (törölt) 2011.09.10. 08:08:21

Kiváló gumicsont, hajrá, miközben ezt rágjuk, észre sem vesszük, hogy nő a munkanélküliség, csökken a Forint vásárlóereje és az uralkodó párt továbbra is csak felél mindent és össze-vissza hazudik.

Unbiased 2011.09.10. 08:09:26

Minden olyan javaslattal egyetértek, ami a válság alatt is milliárdokat kaszáló bankokat megkopasztja.

StormST 2011.09.10. 08:09:55

@czejp: Arról másik blogoknál lehet vitázni... :)

StormST 2011.09.10. 08:12:55

@Unbiased: Ok, ezek szerint neked nincs bankszámlád, se utalni nem szoktál, se nem akarsz ebben az országban élni 1-2 év múlva...

Persze, lehet kopasztani a bankokat, de csak módjával...

tamas222 2011.09.10. 08:13:20

@StormST: Visszakanyarodtunk,a kormanyok felelossegehez.Azert minimalis mert az osztrak a munkanelkuli segelybol,es a megtakaritasabol is tud fizetni,ennyi a titok.Nagyon keves vallalkozas dol be mert kiszamithato a gazdasagi kornyezet ,kormanytol fuggetlenul.....ennyi

Szvidrigajlov 2011.09.10. 08:17:13

@sexmachine:
Kedves Kartárs!
Ne hidd , hogy itt az elvtársak a saját véleményüket mondják. Ti. ha így lenne, akkor bizonyára a kertészákos ügye is megjelent volna a zindexen. Dehát nem jelent meg. Ezek a bloggerek a zsigeri gyűlölők és utálók, akiknek semmi se jó, illetve a fizetett, un. hivatalból utálkozók.

Azt pl senki nem számolja, hogy a bankoknak a 180 Ft egy kanyi veszteséget nem okoz. AZ én hotelezőm a minap azt válaszolta az írásban feltett kérdéseimre, hogy ő 2008-ban vett fel sokmilliárd CHF forrást, amelye utóbb kihelyezett, egyebek között nekem. A sokmilliárd CHF pedig "fedezetként" az MNB-nek az én hitelező bankom javára nyitott bankszámláján van FEDEZETI LETÉTBEN. No tehát: 2008 januárjában a CHF emlékezetem szerint 160 FT volt. Ennyiért szerezte a forrást a zénbankom. Nekem frankot egy buznyákot se adott, csak forintot. Ha tehát az én forint törlesztőrészletemért nem kell minden hónapban frankot vennie aktuális árfolyamon (mert megvann neki az egész letétben), ráadásul a CHF kamat NULLA, akkor mire is alkalmaz árfolyamkockázatot a zénbankom????
Tudtommal a virtuális CHF alapú kihelyezések 90%-a 180 FT/1CHF árfolyam alatt történt a fenti módszerrel.
Én azt nagyon értem, hogy a bankok sírnak. Sőt azt is, hogy a Simor Ingyenebéd Bandi is zokog. A bankok nem a de facto veszteség miatt sírnak, hanem a potenciális bevételcsökkenés miatt, azaz a BEtervezett extraprofit elmaradása miatt. A Simor Ingyenebéd pedig azért fosik, mert a Fidesz ötlete miatt számos bank pozíciót zár CHF-ben és kivonja a betétet az MNB-től.
Ezek a drága, független hozzászólók pedig az ő nótájukat fújják.

Az hogy ez 180 Ft-os buli kinek segít és kinek nem? A forint iránti keresletet (is) fogja növelni, mert mindenki forinthitelt akar felvenni majd, hogy kiváltsa a frankot ezért a bankok CHF-et fognak eladni forintért, hogy forrást szerezzenek, és legalább az ügyfelet megtartsák.

Ezt gondolom.

Valami nam azért jó vagy rossz, mert a Fidesz, vagy a kurva komcsik csinálják.

Ciao bambini

tamas222 2011.09.10. 08:17:21

@StormST: nekem Venezuela ugrik be inkabb...

StormST 2011.09.10. 08:21:48

@tamas222: Nekem csak a politikai rendszer miatt, ami nák van, nálunk meg épül ki éppen... :-P

con 2011.09.10. 08:22:48

De miért 180 ft az árfolyam, így ez tényleg csak keveseknek lehetőség, én paritáson javaslom az átváltást, így biztosan mindenki ki tudná fizetni.

Az meg, hogy elszáll az árfolyam és összedől a bankrendszer kit érdekel, az már nem a kormány hatásköre.

homér 2011.09.10. 08:27:35

@Unbiased: nyugi, ettől a forint is össze fog dőlni, a benzinnél visszasírod az időket, amikor még 400 ft volt literje, illetve kezdj el munkát keresni (akkor is, ha épp most még van). az állampapírok kamata elszáll (már csak attól is, hogy a bankok likvidálják a papírjaikat a veszteségek fedezésére), a gdp megy a pincébe.
amit már megtanulhattál volna: olyan nincs, hogy nemzeti hőst játszunk, és kicseszünk a gonosz kapitalistákkal. azok bizony utólag is benyújtják a számlát, ha máshogy nem, akkor a 20-30%-os kamatokon, infláción keresztül.
a végén meg te fizeted ki a devizahitelesek törlesztőjének egy részét. a bankok mögött állók meg kénytelenek lesznek más úton behajtani az elszenvedett "veszteségeket"

de látom az agymosás nálad jól működik, fél napra nem tudsz előre látni.

Nyugi Palika 2011.09.10. 08:27:49

Attól tartok, egészen másról is szólhat ez a történet. Pl. Csányi S. most igen jó áron veheti az OTP részvényeket.... Valamivel csak kompenzálni kell a bankadót szegénynek! Most kicsit visszaadnak Neki, aztán majd lefújják az egészet, és erősödik az OTP.Könnyen lehet, hogy ennyi az egész.
Volt már ilyesmi '98-2002 között, csak akkor egy egyébként stabil környezetben a forint árfolyammal játszották ezt. (280Ft/USD) Remélem tévedek, de akkor meg a rögzített ár, egy "Láz ár". Egyébként melyik bank ad annak HUF hitelt, akinek nincs pénze (mert miért volna, ha hitelt vett fel), azért, hogy kifizessen egy másikat. Ez olyan mint a kedvencem, "adósság rendező hitel"? Az meg mi?:):):)

StormST 2011.09.10. 08:27:56

@tamas222: Igen, így van. Csak nálunk a bank a hibás, senki más. Se a politikus, se a felelőtlen ember. De persze a banktól várjuk, hogy adja a pénzét a gazdaság fellendítéséhrz. Csak én érzem az ellentmondást?

Hülye aki elolvassa! 2011.09.10. 08:31:27

@kej:
No, akkor még1x: ha csak a gonosz (Fidesz) politikusok és oligarchák fognak tudni élni a lehetőséggel, az biztosan nem fogja megrengetni a magyar bankrendszert. Tehát keine panic!

StormST 2011.09.10. 08:31:58

@Nyugi Palika: Tudod, van egy kupac földed és ásol neki egy gödröt. Abból meg valszeg 1,5-szer akkora kupac jön ki... :-P

tamas222 2011.09.10. 08:34:25

@StormST: bizony ez hozzatartozik a hagyomanyos ellensegkep kereseshez.
Simor-Harpagon meg habzo szajjal beul a szefbe minden reggel es boldogan szorja a fejere a penzt,vagy legalabbis ezt gondoljak sokan.

molniya 2011.09.10. 08:34:30

A bankokat nem kell sajnálni, DE: ugyan kin fogják behajtani a veszteséget? Hát persze hogy a betéteseken, és a hitelfelvevőkön! Azaz kisebb betéti kamatok, és nagyobb hitelkamatok, ha egyáltalán hiteleznek még ebben a balkáni orbánisztánban.. Ha meg nem hiteleznek, akkor beáll a gazdaság, ha kicsik a kamatok, a zemberek nem teszik be a bankba, nem lesz megtakarítás stb stb..

tamas222 2011.09.10. 08:38:43

A@StormST: Es meg egy aprosag,akik ellenzik a dev hitelesek valodi megmenteset erosen kussoltak amikor a ,,tanacsi,,lakasokat vehettek meg a berlok 20-30--max 50%-on,marpedig tanacsi lakast is csak csokosok kaptak.Ja az jaaaar...

Hülye aki elolvassa! 2011.09.10. 08:39:51

@kej:
"az intézkedés nem más, mint egy újabb kísérlet a magyar társadalom visszafordíthatatlan és gusztustalan kettészakítására."
Na ez a másik ős komcsi hazugság. Ne vedd be!
A magyar társadalom, mindig is meg volt osztva. Pl. a komcsi rendzser haszonélvezőire ( pártvonalon proliból, parasztból vállalatvezetővé, pártfunkcivá vált emberekre és családjukra), valamint a rendszert megszenvedőkre (polgárokra, kulákokra stb.).

Firefoxer 2011.09.10. 08:41:42

Hidd el, hogy ez nagyon sok embernek segít. Végre lesz egy tényleg fix (nem csak látszólag 3 évig) 180 forintos árfolyam, amin realizálni lehet forintra a hitelt. Ezt összevetve egy támogatott lakáshitellel, akár a saját gyerekek meg tudják venni a saját házukat, forinthitelen. Aki pl. 10 milliót vett fel 150 Ft-on, az a 250-es frank árfolyamnál már 18 millióval tartozott, most vissza tudja váltani úgy forintra, hogy pl. 4 évig fizette, akkor most tartozik 10 millióval. A 18 helyett. Ez nem segítség?

Hülye aki elolvassa! 2011.09.10. 08:43:22

@molniya:
"A bankokat nem kell sajnálni, DE: ugyan kin fogják behajtani a veszteséget? Hát persze hogy a betéteseken, és a hitelfelvevőkön! Azaz kisebb betéti kamatok, és nagyobb hitelkamatok, ha egyáltalán hiteleznek még ebben a balkáni orbánisztánban.. Ha meg nem hiteleznek, akkor beáll a gazdaság, ha kicsik a kamatok, a zemberek nem teszik be a bankba, nem lesz megtakarítás stb stb.."
Szerintem ezt nyugodtan bízzuk a piacra! :)
Ha szar a kamat, a kutya nem adja oda a pénzét a bankoknak. Ha nem adnak hitelt lehúzhatják a redőnyt

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.09.10. 08:43:49

@Szvidrigajlov: legalább az általánost elvégezhetted volna..

dekol84 2011.09.10. 08:43:56

Az jutott eszembe, hogy ezzel a lépéssel tulajdonképpen az idióta fityiszes képviselők, mint a rogán, meg a kósa qrva jól járnak, hiszen nekik több tíz milliós devizahitelük van, ugyanakkor megfelelően összelopták már magukat az "emótnyóc-tízévbe", ahhoz, hogy zsebből visszapengessék a hitelt. Magyarul ezek a gennyládák szerintem (ösmétcsak) saját maguknak kreáltak javaslatot.
gazdasagiradio.hu/cikk/66940/
Utolsó szemét csürhe bagázs az egész fityisz, az a szemét fostalicska zorbán. A sok idióta, mosotagyú fityiszfan, aki ezeknek odafülkeforradalmazta a kétharmadot, most zabálja meg meg, mit főzött magának és kussoljon, amíg le nem száll a nyakunkról a zorbán!

Pircsi32 2011.09.10. 08:44:12

Már elnézést, de a poszt írója el van tévedve! Magyarországon nem csak milliós (tízmilliós) hiteleket felvett emberek vannak! Nekem például személy szerint és a családomban is még két személynek jót tenne a 180 forintos árfolyamon való visszafizetés. Jelenleg 225 forinton számolják a frankhitelemet, amire nincs pénzen, ha egyben szeretném visszaadni, viszont, ha 180 forinton tudnám megtenni, akkor mindössze 100 ezer forint a hiányzó a teljes visszafizetéshez. Nálam 800 000 forintos összegről van már csak szó, annak idején nem kellett sokat, "csak" másfél millió forintot felvennem. Szóval ne beszéljen vagy írjon a kedves blog író egy ország nevében, ne minősítsen mindenkit több milliós, vagy tízmilliós devizásnak! Arra nem is gondol, hogy igenis, valakiknek ez jó lehetőség és élni fog vele?!

Spiro 2011.09.10. 08:44:14

A 6600 MRD Ft értékű devizahitel jelenlegi, THM-je minimum 3%-kal túl van árazva, részben a bankadó, részben az anya-leány bankok közti adó optimalizálás miatt.

Ez legalább 198 MRD Ft fogyasztás csökkenést generált, ami csak az ÁFA bevételeket 99 MRD Ft-tal csökkentette (2,5-szeres pénz forgási sebesség mellett). Az egyéb járulékos adó-, járulék bevételekkel simán összejönne a bankadóból beszedett ~120MRD, és nem kellene > 100.000 devizahitelest megmenteni, hiszen kevesebb lenne a törlesztőjük, mint a válság előtt).

HATÓSÁGI ÁRAS THM KELL, a különböző hiteltermékek fedezettségét figyelembe véve.
(pl. referencia kamat +2,5-3,5% ingatlan fedezet mellett).

A jelenlegi referencia kamatok mellett, a 4% helyett 7% THM-re árazott, 15 év hátralévő futamidejű CHF hitel, 56,4%-kal magasabb törlesztő részletet generál.
Azaz amennyiben valaki 150 Ft/CHF árfolyamon vett fel hitelt, annak Forintban kifejezett törlesztője 234,60 Ft/CHF árfolyam alatt alacsonyabb lehetne, mint ami a lehíváskor volt.
A KAMATOS KAMAT függvény exponenciális-, míg az árfolyamváltozás lineáris függvény, ezért inkább a THM-t befolyásoló költségeket kellene, kellett volna regulázni.

Az országkockázatunkat kifejező CDS felár, egy kurva nagy illúzió, hiszen ennek eladójának nincs szavatoló tőke követelménye – a normális biztosítások esetén ez kötelező – (azaz bárki pucér seggel eladhat ilyet, ha a csőd bekövetkezik, akkor maximum megvonja a vállát mint az AIG).
Ez nem tőzsdén kereskedett termék, nagyon szűk körben kereskedve, minimális pénzekkel spekulánsok mozgatják a piacot, hiszen a biztosításoktól eltérően nem szükséges magyar adóságot birtokolni sem, a CDS megvásárlásához.
Aki rendelkezik magyar adóssággal, annak kvázi nem éri meg ilyen „biztosítást” vásárolni, mert ennek költségét levonva a magyar hozamból, a kockázatmentes hozamot realizálja (így pedig minek befektetni).
A magyar államnak, bankoknak, devizahiteleseknek pedig CDS-t kellene eladniuk, hiszen a kapott prémium csökkentené a forrásköltségüket, és ha ne adj isten csőd lesz, akkor úgy sem tudunk helyt állni (azaz megkaphatjuk a CDS prémiumot nulla kockázattal).
- Na, ez a termék alapja a magyar állam-, bankok-, deviza hitelesek forrás bevonás költségének.

Azaz a Bankadót meg kell szüntetni (ez évente 120MRD-ot hagy a bankoknál), és referencia kamat + 2,5-3,5%-ban kell maximálni a deviza hitelek THM maximumát (ez jelenleg évente 198 MRD bevétel kiesést jelentene a bankoknak, ami viszont az adózás, és az alább vázolt kisebb céltartalékolás miatti olcsóbb forrás költség hatásai miatt ténylegesen kisebb vesztességet jelent).
Ezzel szemben szinte minden devizahiteles törlesztője a válság előtti szintekre mérséklődne (kevesebb lenne a nem fizető, kisebb banki céltartalék kellene, csökkenne az ország kockázat, így a finanszírozási költség (azaz a bankok visszanyerhetnék a 198 MRD egy részét).
A fogyasztás optimális esetben nőhetne 198MRD-dal, ami a GDP-t 0,7%-kal emelné (ennyivel csökkenne az államadósság/GDP arány is), és 2,5-szeres pénz forgási sebességgel kb. 99MRD ÁFA bevétel keletkezne, és további adó és járulék bevételek (azaz a most bankadóból beszedett összeg meglenne).
Illetve az államadósság finanszírozása is minden 1% költség csökkenéssel ~200MRD kiadás csökkenést jelentene.

NA EZT KELLENE CSINÁLNI!

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.09.10. 08:45:49

@orient: Elvileg jó ötlet lenne a kamatnyereség maximalizálása állami szinten, de több gond is van vele. Egyrészt ez igen komoly beavatkozás lenne az állam részéről a piacgazdaságba, ezért kivonulnának a bankok vagy máshol trükköznének. Másrészt a külföldi befektetőknek sem tetszene.

Jól működő piacgazdaságban ez magától is működne, mert ha egy bank az 5%-os alapkamatra rátesz másik +5%-ot a nyeresége miatt, akkor a másik bank kapcsol és leviszi a nyereséget +3%, majd egy másik +1%-ra. Így a lehetséges legkisebb nyereségű banktól venne fel mindenki kölcsönt. De van egy bankszövetség nevezetű szervezet, aki segít a bankoknak megállapodni a közös +5%-ban, így egyikük sem megy ez alá, és "mindenki" jól jár. Persze jó lenne, ha csak 5%-ot tennének rá, de néha van az 10-15% is (személyi kölcsön, áruhitel).

Ha vége lesz ennek a monopolhelyzetnek, akkor lehet kamatcsökkenés és javulás.

dekol84 2011.09.10. 08:47:21

@Firefoxer:
Azt hiszem neked felesleges megmagyarázni, hogy nem, mert a te agyadat már rég bezabálta a zorbán! Ez csak egy a szokásos látszat intézkedések közül, amit ez a csürhe hozott. Ahogy tette azt már 98-02 között is, az egyik kezével ad egy maréknyit, amit szerte szét propagál, ti meg befaljátok. A másik kezével ugyanakkor elvesz egy konténernyit, amit persze elhazudik, a komcsikra fog. Ezt már persze ti narancsgőzös agymosottak nem láttok! Ennyi!

StormST 2011.09.10. 08:47:56

@tamas222: Félrértés ne essék, én nem vagyok a devizahitelesek megmentése ellen!

Viszont se ezzel, se az árfolyam plafonnal nem mentik meg őket, vagy mindegyikkel külön-külön egy-egy naaagyon vékony réteget, de egyébként csak a maszatolás megy. A kormány meg nem ment meg senkit egyelőre, mert a kommunikációs maszlagon kívül egy fillért nem adtak senkinek, csak a bankok fizetnek (vagyis vesztenek), azért meg majd fogunk mi...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.09.10. 08:48:42

Szerintem a fideszközeliek megint shortoltak egyet. Olyankor szokott megszólalni a Kósa/Lázár dreamteam.

jog-ász 2011.09.10. 08:50:25

elég csak megnézni a képviselők vagyonnyilatkozatát..vagyona persze senkinek nics de hitele mindnek! gondolom azért van tőke a háttérben..tehát maguknak osztanak ujra a fiuk meg a holdudvarnak...azoknak akik a második meg harmadik ingatlanra felvették a devizahitelt..csak ne sirjon senki szája ha majd tényleg hitelre lesz szüksége de nem lesz hol kérnie.

4tuna · http://veletlenek.blog.hu/ 2011.09.10. 08:53:18

Kurvára birom, hogy megint a felelőtlenül felvett hitelesek helyett kell szivnia a többségnek.
Miért kell kihúzni ilyen módon a szarból őket? Mikor fognak ebből tanulni igy?
Miért kell egy kisebbség miatt szétszopatni megint az egész országot?

Nem érdekelnek az egybites agyú svájcifrankosok, nekem is kurva sok hitelem van, de mocskosul sokat dolgozok, és fizetem rendesen.
Ott volt az MNB-nek a javaslatcsomagja + az árfolyamrögzités lehetősége, ezekkel lehetne segiteni. Nem bedönteni kell az egész pénzpiacot, ostoba narancsok!

dekol84 2011.09.10. 08:53:44

@Valós Kilométer:
"Ha vége lesz ennek a monopolhelyzetnek, akkor lehet kamatcsökkenés és javulás."
Szerintem meg nem a monopolhelyzetnek kell vége lennie (persze annak is), hanem a fityisz gazdasági és politikai ámokfutásának. Majd akkor beáll a normál helyzet! Rohadjon meg a zorbán!

Firefoxer 2011.09.10. 08:55:21

@dekol84: Rendkívül viccessé teszik a kommented ezek a "mert a te agyadat már rég bezabálta a zorbán" "Ezt már persze ti narancsgőzös agymosottak nem láttok! Ennyi! " szövegek.

Az a "magából indul ki az ember" gyűlölködős, agymosásos idióta. Ezt csak én tudom, hogy annyira rühellem a fideszt, amennyire csak lehet. Aztán egy ilyen okos ember megmondja, hogy nem, hanem én szeretem. Menjél egyél egy kis csokikát.

genyamagyar 2011.09.10. 08:55:51

Drolikám, a f*sznak kellett a fideszre szavaznod...

StormST 2011.09.10. 08:57:01

@Firefoxer: Te el is olvastad, hogy miről van szó, vagy csak a 180 jutott el az agyadig?

kisqtya 2011.09.10. 08:57:56

@Hülye aki elolvassa!: Hát majd szépen kivonulnak a bankok, és lesz egy monopolhelyzetű OTPnk, bagó betéti kamatokkal, milyen szép is lesz. Majd odaadjuk a megtakarításunk az államnak békekölcsönként..
Egyre inkább az a benyomásom, hogy ORbán a kádári szocializmust szeretné visszahozni.. Erősíteni az államot, államosítani amit csak lehet, egy bank(OTP), atyáskodó állam..

dekol84 2011.09.10. 08:58:02

@Spiro:
Jó ötlet! Szaladj le Szoboszlóra és mond el ennek a sok barom fityiszes idiótának!
Rohadjon meg a zorbán!

tamas222 2011.09.10. 08:58:38

@StormST: Igy valahogy.....komonikacios lozung az egesz,valodi cselekvesi hajlandosag nelkul,,es aztan a tobbi nema csend"

Nataniel 2011.09.10. 08:59:32

Jó lenne, ha megértené a sok véleménynyilvánító, hogy ez egy újabb nagy átverés. Csak és kizárólag azoknak jó, akik zsebből kifizethetik tőketartozásukat, de a rossz árfolyam miatt most nem akarják. Az összes többi lakos nagyon szarul jár.
A bankok nem veszítenek sokat, mert a gazdagok előtörlesztése következtében meglóduló infláció és pénzromlás, valamint a kényszerből forinthitelt felvevők kompenzálják az azonnali veszteségeiket, ami valójában csak elmaradó extraprofit.

Sok azt hiszik, hogy 180 Ft-on forintra váltani a devizahitelt megéri. Hát nem éri meg. A jelenlegi (de még a csúcs) árfolyam mellett is jobban járt a devizahiteles, mint az, aki támogatott forintalapú lakáshitelt vett fel. Aki most megy át, az nyilván még rosszabb kondíciójú forinthitelt kap, mert a bankok haszonnövelésre kényszerülnek emiatt.

A kormány legfőbb célja, hogy megszüntesse a devizahitelezést az országban. Először kért, majd jelzett Kósa és Szíjjártó, hogy be fognak keményíteni, és most már ez jön.
Azért éri meg forinthitelre váltani, mert kinyírják azokat, akik maradnak, amint a gazdagok átteszik hitelüket forintba.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.09.10. 09:00:19

@Spiro: A fixált kamat mellett a díjakat is fixálni kellene, mert ha nem, akkor oda tennék át a plusz %-ot. Ha ezt is megteszed, akkor teljesen megkötöd a bankok kezét és nem tudnak "optimalizálni". A bankadónál az a jó, hogy csak a nyereségből vesz el és a bankoknak marad mozgásterük (és így nem kell elmenniük innen).

Arról nem is beszélve, hogy kamatcsökkenés után a pénz az embereknél maradna és nem az állam osztaná vissza. Ez utóbbinak persze akkor van értelme, ha azt feltételezzük, hogy az állam jobban osztja el a pénzt, mint aki CHF lakáshitelt vett fel. Előre is bocsánatot kérek, de mivel az utóbbiak pénzügyi analfabéták (részben a rendszer hibájából), így az állam biztosan jobban használja fel a pluszt. Még akkor is, ha "rosszul" használja fel.

tamas222 2011.09.10. 09:01:37

@kisqtya: akko nem csak nekem van ilyen erzesem.....

dekol84 2011.09.10. 09:02:42

Az nem jut eszükbe ennek a sok idióta fityiszesnek, hogy nemzeti fa..om konzultáció helyett esetleg kellene egy felmérést végezni a devizahitelesek körében. Kik is ők, milyen a pénzügyi helyzetük, esetleg mik az elvárásaik nekik. Aztán utána kitalálni valamit, ami tényleg jó nekik is meg az országnak is!
Hogy az ördög "szervezte volna át" a zorbán anyját, mielőtt idepottyantotta nekünk ezt a kotorékot!

különvélemény 2011.09.10. 09:03:53

"forinthitelt vesz fel rá (cseberből vederbe)"

Nem kell zárójeles semmitmondással elintézni a dogot, megteszi egy lárifári is.

"köthetsz te akármilyen szerződést, megállapodhatsz bármiben"

Az egyoldalú biankó szerződés, az megállapodás? Lemaradtam valamiről?

Spiro 2011.09.10. 09:05:21

Amíg a G7 országok GDP arányos államadóssága messze a magyar 75% fölött van addig ők 0-1% kamatokon finanszírozzák magunkat, mi pedig még mindig az infláció miatt (ami egyébként is importált, vagy a hatósági árakból derivált, amelyek ellen úgy sem lehet magas kamatokkal semmit tenni) aggódva 6%-os Ft alapkamaton vagyunk.

Ha a FED és az ECB gomboknak megfelelő kamatokon finanszírozza a nálunk jobban eladósodott országokat, akkor az MNB is megvehetné 0-2%-on az ÁKK által kibocsájtott kötvényeket, nyugati példára.

Nem kellene attól tartani, hogy eltűnnek a külföldi finanszírozók, hiszen a magyar bankok deviza/Ft swapon keresztül (deviza-Ft betét csere) 6600MRD Ft értékben finanszírozzák a deviza hitelekhez szükséges forrásaikat.
Azaz Ft betétjeiket kölcsön adják anyjuknak (a gond csak az, hogy így nem marad Ft-juk hitelezni, és ülnek egy hatalmas illikvid ingatlan portfolión (valójában ezt kellene hiteltermékbe csomagolni és refinanszíroztatni az anyákkal, normális kamatokon)), a devizáért cserébe, így valójában a külföldi befektetők ebből a Ft-ból vesznek magyar államkötvényeket és/vagy részvényeke t, hiszen a Forintot csak nálunk lehet elkölteni. (ez a gyakorlat azt is jelenti, hogy jó drágán kapjuk a devizát, és a cserébe adott olcsó Ft forrással elérhető extra profit is a külföldi anyáknál csapódik le). (dupla bukó-dupla haszon)

Ha mi is le tudnánk küzdeni a Ft kamatszintből, és a CDS felárunkból 3-5%-ot, akkor a 20.000MRD államadósságon évi 600-1000MRD finanszírozási költséget spórolnánk meg, illetve a 6600MRD Ft-nyi deviza hitelen a deviza hitelesek is 198-330MRD Ft éves megtakarítás érhetnének el (0,7-1,2 GDP növekedés a fogyasztás növekedés révén, ami adóbevétel növekedéssel is járna, stb.)

Ha beszariak vagyunk és a fentit nem merjük meglépni, akkor az MNB állapodjon meg a SNB-vel (svájci jegybank), 20MRD CHF, CHF/HUF swapban, vagy hitel keretben és ebből refinanszírozza a bankokat, közvetve a deviza hiteleseket, piaci 0,5-1%-os THM-mel (hiszen Svájcnak sem kedvező az erős CHF, de az ott alkalmazott negatív kamatok valahogy nem gyűrűznek be hozzánk, bár végül is a közép-kelet EU.-i CHF hitelezés jelentősen elősegítette a CHF megerősödését)

tamas222 2011.09.10. 09:06:02

@dekol84: Es meg en vagyok optimista....le se sz .....jak

Viharszarok 2011.09.10. 09:06:08

Tul kombinaljatok ! Szerintem ecceruen arrol van szo,hogy Lazar elvtars es barati kore shortolta 4200-n az otp-t:-) Ezen nyertek 15%-ot ,majd vasarnap bejelentik,hogy bocs elvtarsak Lazar elvtars csak viccelt. Ezutan pedig long poziban megnyerik a masik 15%-ot;-) Ez nem lehet esetleg?:-)

LumPool 2011.09.10. 09:06:17

A dilettantizmus kormánya ami gazdaságpolitika.
vagy...
Lehet akár az is,hogy most honatyáink barátai most vásárolnak be OTP papírokat, meg egyéb részvényeket, amik most esnek, hogy később a jó hírek hatására eladják. Már megint keres rajtunk valaki, ha ezt a szocik csinálják, hazaárulok és oszlopon végzik, de a polgári demokratikus kormányzásba a csődközeli lavírozásból elkövetett zsebtömés bőven belefér. :)))

panteon 2011.09.10. 09:07:32

Igen sok az igazi MAGYAR kommentelő!
Nehogy már valakinek jobb legyen úgy hogy nekem nem...
Miért baj ha valaki vissza tudja fizetni a tartozásást??? A CHF nem azért lett 270 mert a svájci gazdaság olyan remek hanem mert valakik nagyot akarnak kaszálni. Ha senki nem ügyeskedne a tőzsdén még mindíg 170 lenne frank.Vannak akiknek muszáj volt kölcsönt felvenni (10 milla és az felett azért felelőtlenség volt).
A bankok miatt akiknek köszönhető a gazdasági válság, és annak ellenére gennyesre keresik magukat,nem fogok könnyezni. Hogy a pénzügyi rendszer összeomlik az meg csak riogatás.
Nincs hitelem, de aki tudja fizesse vissza, a bank meg nyelje le, de inkább kapja be...

VT Man 2011.09.10. 09:08:15

@Hülye aki elolvassa!:
"Ha szar a kamat, a kutya nem adja oda a pénzét a bankoknak."

Azt hiszem, most lett világos, hogy a kormány miért akarta, hogy az emberek közvetlenül is vehessenek állampapírt.

Hiszen akkor ott egy alternatíva, a bankok alacsony kamata ellen.

www.portfolio.hu/tool/print/4/154784
"Dolgozunk azon, hogy közvetlenül, pénzintézetek bevonása nélkül is tudjanak az emberek például a postán magyar állampapírokat vásárolni azért, hogy az egyik legbiztosabb és az egyik legjobb kamatot biztosító megtakarítást közvetlenül tudják elérni - jelezte tegnap este, a TV2-nek adott interjúban Orbán Viktor. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az emberek - bár nem tudnak róla, de most is sok állampapírt vásárolnak, mert "amikor odaadják bankoknak, befektetési alapoknak" a pénzt, akkor azok "nagyon nagy mennyiségben állampapírt vásárolnak" abból."

Spiro 2011.09.10. 09:11:12

@Valós Kilométer:

THM maximumról írtam, ami a költségeket is tartalmazza.

Így is marad banki mozgástér, mert jelenleg a deviza/HUF swapokon hatalmas „vesztessége” keletkezi a magyar lánybanknak, anyjával szemben (nevezzük adó optimalizálásnak), azaz a túlárazott deviza hitelezésből származó extra profit nem Mo.-on csapódik le.
Anya- lány viszonylatban nem is indokolt a kockázati felár alkalmazása (hiszen az anya által diktált üzletpolitika miatt kerültek a lányok ebbe a helyzetbe), pláne úgy hogy az éven belüli deviza/HUF swap nem tőkepiaci, hanem pénzpiaci termék, ahol a felek azonos értékeket cserélnek a futamidőn belül (ki devizát- ki Ft-ot ad), azaz minimális a kockázat.

DeadBodiesEverywhere 2011.09.10. 09:12:24

Lehet élnék vele, mert a mostani törlesztőnk már annyi mintha egy újépítésű lakást bérelnék rezsivel!

Viszont ha maradnék tuti megszívnám, mivel rendesen fizetjük, de rajtunk szednék be, pl. magasabb kamat.

Talán arra jó ez a "beszólás" hogy a bankok elgondolkozzanak hogy kicsit csökkentsék a kamatot, aki rendesen fizet azt egy kicsit tehermentesítsék.

Nekik még így is megéri, mert gondolom egy kanyi CHF-et nem vettek fel amit nekik vissza kellene törleszteni hogy ilyen szinten magasan kellene tartaniuk a havi törlesztőket.

Vasastom 2011.09.10. 09:14:09

Aki várta a lehetőséget az péntektől gazdag ember. Szerintem ez az igazi deviza hiteles mentés, csak nem figyelnek rájuk. Helyzetbe hozzák az állampolgárokat, hogy ha akarnak tőzsdézzenek a megfelelő pillanatban. Eddig volt kettő. Az első még meglepő volt erre már számítani lehetett, csak az időpontja volt kérdéses :).

szita szita péntek 2011.09.10. 09:15:03

@roadrunner: Inkább a rettegő anyámat! Nem?

No meg aztán nehéz azonosulnom azzal a gondolattal, hogy más téves üzleti döntéseit részben talán én fizessem meg. Mi lesz ezután? Esik a MOL részvény, akkor az állam kártalanítja a papírok birtokosait? Esetleg olyan megszorítással, hogy csak azokat, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy nincs szükségük rá?

averes 2011.09.10. 09:15:25

Érdekes, hogy senki nem emlékszik arra, amikor a forint-alapú jelzáloghitelek kamatait drasztikusan megemelte az akkori kormány. Plusz rengeteg bank becsődölt, ellopva a betétesen pénzét. Ezután hirtelen megjelentek az alacsony kamatot kínáló Euro, Yen, CHF hitelek. A kamatkülönbség minimum 8% ! Szerinted miért választották az emberek az utóbbiakat???
Mi 2006 júliusában vettünk fel majd' 3 milliót. Eddigi törlesztéseink összege: 2.5millió, amit visszafizettünk. A tartozásunk jelenleg: 2.8 millió...
Számoljátok már ki, mekkora szopás lenne a Banknak, ha most 180-nal kifizethetnénk, ami 1.3 millió? A Bank összesen 4.1milliót kap vissza a 2.8mill-ra, 5 év alatt. Durván 46% a haszon. De szar neki

StormST 2011.09.10. 09:16:51

@Spiro: Szoboszlón elvenném a mobilokat, lekapcsolnám a netet, kivetíteném ezt meg a korábbit, aztán óra múlbmva vizsga. 99,9% lenne a bukásarány szerintem... :D

(én is buknék, de nem is vagyok döntési pozícióban :) )

DeadBodiesEverywhere 2011.09.10. 09:17:37

@jog-ász: na, ez egy jó felvetés, lehet itt van a kutya elásva... A politikusok deviza hitele a kulcs!

Szvidrigajlov 2011.09.10. 09:20:15

@Gyurma73:
Látom vitaképes vagy...
A nickneved a szürkeállományod állagára és a sejtszámra utal?

dekol84 2011.09.10. 09:21:01

@panteon:
"...a bank meg nyelje le, de inkább kapja be... "

Hát az a köcsög mlsz elnök valóban bekaphatná és lenyelhetné... mondjuk a zorbánét! Persze lehet, hogy ezt már meg is tette a két faszjankó!
Rohadjon meg a zorbán!

szita szita péntek 2011.09.10. 09:23:33

@averes: Nem vagyok a bankszférában jártas, de a CHF alapú hitel asszem azért CHF alapú, mer' a bank arra alapozva helyezte ki... Valahogy úgy képzeld el, mintha a magyar bank egy közvetítő lenne közted és egy svájci bank között. Szal' az a számítgatás, amit forintra írsz nagyjából irreleváns. Számold íjra CHF-re átszámítva!

inebhedj - szerintem 2011.09.10. 09:24:02

Függetlenül attól, hogy mennyi emberen segítene ez a megoldás valójában, a "980 milliárd forintos veszteséget szenvedhetnének el a bankok" (ezen keresztül pedig az állam), illetve a Forint leértékelődik fordulatok azért mosolyogtatóan egyoldalúak, mert jelenleg sok ezer milliárdos veszteséget szenvednek el az adósok (ezen keresztül pedig az állam), a forint leértékelődése pedig jót tenne az exportnak, ebből következően - legalábbis ezek - az ellenérvek saját magukat kiütik.

Viharszarok 2011.09.10. 09:24:06

@Vasastom: Akkor csak Otp-t kellett volna venni tegnap 3600-on?Erre gondolsz?:-)

Gza 2011.09.10. 09:25:43

Ó istenem, de tipikusan magyarok vagyunk megint. A bankokat védjük a saját kormányunkkal szemben, aki most az egyszer egy jó ötlettel áll elő. A kedvenc bankjaink most azért kampányolnak ilyen hevesen, mert a CHF hitelek mögött valójában sosem volt CHF, csak ahhoz kötötték az árfolyamot. A tömeges átváltásokkor ez majd ott fog látszani, hogy meg sem fog mozdulni a forint árfolyama. Ha persze nincs igazam, akkor pedig az MNB devizatartalékai segítségével piaci tranzakciók nélkül meg lehet úszni a dolgot. Ha viszont ezt keresztülveri a kormány (és pl. ne mondjátok azt, hogy Csányit erről nem figyelmeztették előre...ő majd shortolásból összeszedi azt a pénzt, amit az OTP elveszít), akkor arra is esély nyílik, hogy a belső fogyasztásnövekedés miatt az ország gazdasága végre kimozdulhat a tetszhalott állapotból, a besorolásaink a kitettség csökkenése miatt javulnak, és a forint is megnyugodhat (visszapattanhat?) a pozitív változások miatt. Elhihetitek, hogy a bankoknak így is lesz profitjuk a 180-as beváltások mellett is, csak meg kellene elégedni a tisztességes haszonnal.

nyalógép 2011.09.10. 09:30:10

Kedves Droli!

Egyszer már fordult elő ilyesmi a történelmünkben és nem dőlt össze a világ és a bankrendszer sem.
Emlékezz, úgy a rendszerváltás környékén szervezett olyan akciót az állam, hogy aki lezárja a lakástörlesztőjét annak 40%-ot elengedtek. Akkor sem voltak a polgárok anyagilag elengedve, de mégiscsak a nagy többségüknek sikerült összeszednie a lezáráshoz szükséges összeget.

Jovanotti 2011.09.10. 09:31:26

A jelenlegi frank árfolyam mellett, már jócskán meghaladtuk az akkori forintos hitel törlesztőrészletét. (Saját példa 66 ezerről indult (150HUF/CHF), most 135, a forint alapú törlesztő részlet lett volna 106 amikor felvettem).
Ha ezt bevezetik, állva fogok tapsolni, visszafizetem a felét, és váltok forint hitelre, de ha nem fizetnék vissza semmit, akkor is váltanék.
Nem a részlet nagysága bántó, hanem a mértéke, az hogy az elmúlt három évben visszafizettem a felvett összeg harmadát, és majdnem a felvett összeg kétszeresével tartozom még...
Ráadásul, ha ezt valóban meglépik, és hozzám hasonlóan sokan váltanak, akkor várhatóan a frank árfolyam zuhanni fog (nem vagyok közgazdász, de ez azért borítékolható), és a nem lépőknek, is jobb lesz.
Várhatóan a bankok forint alapú akciókba kezdenek, hogy minél több devizást tudjanak magukhoz csábítani.
Ennél kevésbé fájó megoldást nem tudok elképzelni.
Az hogy itt sokan "bitagyú" frankhitelesnek nevezi az érintetteket, az nem változtat a tényen, hogy ők mozgatták a gazdaságot, és amíg nem érzik magukat biztonságban, addig nem lesz növekedés. A lakosság 20%-a érintett, megkockáztatom a felnőtt DOLGOZÓ lakosság 50-60%-a.

2011.09.10. 09:34:24

@NightLord:

Ezzel azért óvatosan bánnék.
Sajnos pontosabban utánanézve 3.500 mrd Ft-ról van szó. Mea Culpa.
Ha a devizatartalékokhoz nyúlunk, az is veszélyes. A Ft biztosan gyengülni fog.

Ingerlékeny Banya 2011.09.10. 09:40:35

Már kezdődik a bankok hisztije.Hát persze hogy xarul járnak,hiszen a sok kis tejelő tehénke,akiket eddig fejtek mindenféle címszó alatt,azok most visszacsengetnék a hiteleiket.Mivel újakat kihelyezni szinte lehetetlenség(egyszerűen nincs rá igénylő,vagy ha van,akkor nem felel meg a feltételeknek),így a bankoknak akik eddig a mindenféle kitalált kamatos kamatos kamatból éldegéltek,azok most szopóágra kerülnek.Egy bank,ha nem tud hitelt kihelyezni,annak reszeltek.Nem céljuk hogy visszafizessék az emberek a hiteleket hirtelen,az a céljuk,hogy minél hosszabb időre legyen biztosítva az extraprofitjuk.Persze hogy megy a hiszti meg a rinyálás.Veszíteni semmit sem veszítenének,csak a hosszú távú extraprofitjukat,de ez is bőszen nagy tétel ahhoz,hogy kézzel lábbal tiltakozzanak.A forintot csak rövidtávon gyengítené az akció,annyi forint van mint a dög.

Bloodscalp 2011.09.10. 09:43:30

a pataky attilák jól járnak vele

Ingerlékeny Banya 2011.09.10. 09:45:15

@Gza: Így van.Ez az egyetlen ami kimozdíthatná a gazdaságot a jelenlegi tetszhalott állapotból,ha nem viszik ki az országból kamionszámra a pénzeket,mint most,hanem itt maradna és belső fogyastásként,áfa-ként bekerülne a költségvetésbe.Nincs más lehetőség a kitörésre,a a 16%-adó nem vált be a hülye is látja.

Ingerlékeny Banya 2011.09.10. 09:46:59

@Bloodscalp: Nem csak ők,hanem bárki.Ha csak 4 millós CHF hitel tartozásod van,akkor azt átválthatod forintra a 180-as rögzített árfolyamon.

1kívülálló 2011.09.10. 09:57:33

csak es kizarolag sajat magukon segitenek:

index.hu/belfold/2011/08/06/eladosodtak_a_parlamenti_kepviselok/

szepen felveszik koltsegteriteskent, es visszatoljak a hiteluket. Az orszag pedig fejreall, jo kis muri lesz :)

Betelgeuse-2 2011.09.10. 10:04:55

Barátaim, ki tudja, hol van Csányi Sándor OTP vezér?

Én még emlékszem, amikor 2009-ben Fletó bevezette a bankadót (a jelenlegi bankadó 1/20-át!), akkor Csányi magából kikelve állt ellent Gyurcsánynak, megfenygetve az országot, hogy kiszervezi az OTP tevékenységeit a külföldi leányvállalatokba. (Ez egyébként komolyan felmerült, a Treasuryben lévő középisklolai osztálytársam mondta hogy komolyan foglalkoztak ezzel a kérdéssel!)

Ezen előzmények után hol van Csányi, amikor bevezette az Orbán rezsim a brutális mértékű bankadót?
Ezen előzmények után hol van Csányi, amikor kivégezte a kormány a legnagyobb magánnyugdíjpénztárat, az OTP MNYP-t?
Ezen előzmények után hol van Csányi, amikor Lázár János 180 Ft-os végtörlesztős javaslata akár 300 milliárdos vezsteséget is okozhat az OTP-nek, és azonnal 15%-ot esett az OTP árfolyama?
Hol van ilyenkor Csányi?
Undorító ez az egész.
Megyek hányni, mert rosszul vagyok ettől a gerinctelenségtől, sunyiságtól, ettől a csontig seggbenyalástól. Orbánnak nem kell WC papírt vennie, mert a seggnyalói mindig tükörfényesre nyalják szarás után a szaros seggét.

Gza 2011.09.10. 10:12:40

@Betelgeuse-2: Ha lehet Csányit most ne biztasd semmire. Ha most nem tiltakozik akkor az azt jelenti, hogy támogatja ezt az intézkedést.:)

Surko 2011.09.10. 10:18:41

" forinthitelt vesz fel rá (cseberből vederbe), (...) de valljuk be ezek inkább csak elméleti lehetőségek, egy átlagember elég nehezen fog összekaparni milliókat a semmiből. Szóval ezzel nem oldottunk meg semmit, csodálkoznék, ha tömegesen élnének a lehetőséggel. "

Ugyan miért élnének vele kevesen? Van ma egy 5 milliót érő tartozásod CHF-ben, amelyet elő tudsz törleszteni 20%-kal kevesebbért. Azaz elegendő felvenned az 5 milliós tartozásod kiváltására egy 4 milliós forinthitelt.

Ki lenne az, aki nem élne vele???

Betelgeuse-2 2011.09.10. 10:23:24

@Gza: Attól ne tartsunk, hogy Csányi tiltakozni fog...
Lenyeli ezt a békát is, illetve kinyalja örökös miniszterelnökünk seggét ma délelőtt is...

Surko 2011.09.10. 10:23:51

@Ingerlékeny Banya: " Veszíteni semmit sem veszítenének,csak a hosszú távú extraprofitjukat,de ez is bőszen nagy tétel ahhoz,hogy kézzel lábbal tiltakozzanak.A forintot csak rövidtávon gyengítené az akció,annyi forint van mint a dög. "

Te jó ég, ebben az országban annyiras primitívek az emberek... de jó, hogy legalább a pénzügyek felkerültek a foci mellé: ehhez mindenki ért...

Ha elgondolkozol a következményeken, akkor talán látod, hogy ha a bankrendszer bedől - pl. mert a bankok tőkéjének 50%-a eltűnik - akkor a szektor fizetésképtelen lesz, csődbe megy. Akkor vajon ki fizeti ki a betétesek pénzét?

Na ki? A magyar állam. De a magyar államnak nincs pénze, mert az ő pénze a te meg az én pénzem.

Ha a kormány túlfeszíti a húrt, azzal bedönti a bankrendszert, amivel magára dönti a szektor újratőkésítésének feladatát.

Lehet persze játszani a tűzzel, csak nem érdemes.

gabbber 2011.09.10. 10:26:14

a bankoknak nyilván rossz lenne, de én biztos, hogy élnék ezzel a lehetőséggel és sok devizahiteles sorstársam is.
saját pénz, családban kölcsönkérés, forinthitel mellett az egyébként opció, hogy befagyasztom a törlesztőmet 180 Ft-tal (pl. AXA-nál már régóta lehetne, de még nem döntöttem el) a fix havival törlesztek és amikor elérem azt pár év múlva, amit össze tudok lapátolni pénzt, akkor előtörlesztek, azaz ha megszavazzák, akkor egyszeri lehetőség, monduk dec.31.ig vagy "örökre" marad a lehetőség 3-4-5 év múlva is kiszállhatok a hitelemből 180-as fix árfolyamos végtörlesztéssel?

dtk74 2011.09.10. 10:30:13

Nekem tetszik, mert van hitelem, és ha akarom, pénzem is. amikor legutóbb 180 volt, nem volt lehetőségem visszafizetni, de megfogadtam, hogy ha lemegy 190-re, kitisztázom. Persze értem, hogy ez kibaszik a rendszerrel, de attól hogy én nem élek a lehetőséggel, a rendszerrel még ki lesz baszva.

Surko 2011.09.10. 10:33:39

@averes:
" Számoljátok már ki, mekkora szopás lenne a Banknak, ha most 180-nal kifizethetnénk, ami 1.3 millió? A Bank összesen 4.1milliót kap vissza a 2.8mill-ra, 5 év alatt. Durván 46% a haszon. De szar neki "

Te amúgy leérettségiztél ezzel a tudással?

Szerinted a banknak ingyen van pénze, amit hitelez???

Ő nyilván nem fizet senkinek kamatot azért a pénzért, amit odaad neked. Nyilván a betétes 20 évvel később is ugyanazt az 1 millióját kapja vissza, amit 20 évvel korábban betett...

Ezért tart itt ez az ország, mert az emberek olyan tufák, mint te.

Gza 2011.09.10. 10:33:56

@dtk74: rövid, tömör, lényegre törő:) Amúgy én is hasonló helyzetben vagyok. Van egy fundamentám ami hamarosan kifut, szóval lenne miből végtörleszteni.

reccs 2011.09.10. 10:39:12

Miért van olyan érzésem, hogy ezt megint én fogom kifizetni, meg mindenki más, akinek nincs svájci frank hitele... de legalább akik nincsenek rászorulva, jól járnak, ahogy a kommentekből kiderül. Hurrá.

Surko 2011.09.10. 10:39:37

@Ingerlékeny Banya: " Egy bank,ha nem tud hitelt kihelyezni,annak reszeltek. "

Ez tény, de attól sem lesz jobb neki, hogy haszon helyett ve3szteséget termel, mert egy kis fisz-fasz kelet-európai államocska kormánya azt mondta neki. Akkor beintenek és elmennek.

Erre csekély tudsú barátom mondhatod, hogy sebaj, menjenek, csak azt ne feledd, hogy ma magyarországon a hitelek és betétek aránya 100% felett van. Azaz több hitelt nyújtottak a bankok, mint amennyi megtakarítás van az országban. Azaz az általad, meg barátaid által felvett hitelek nem kizárólag hazai megtakarításokból vannak finanszírozva, hanem a külföldi anyabankok máshol gyűjtött megtakarításaiból.

Külföldi finanszírozás nélkül magyarország halott. Évekig nulla lenne a hitelezés.

Persze forintot lehet itthon teremteni, csak az meg inflációt gerjeszt, amivel a megtakarítások és a jövedelmek értéktelenednek el.

Klassz kilátások... sok sikert hozzá!

Rocky 2011.09.10. 10:41:11

Jaj de szép propaganda cikk ez megint! Ki fizetett érte? Melyik bank?

Tehát akkor röviden:
CHF esetében: a bank be kell hogy fogadja egy összegben az előtörlesztést, fixált 180 HUF-s árfolyamon. A hitelfelvevő az összeget forint alapú kölcsönből tudja betörleszteni, akár ugyanannál a banknál.
Nem arról van szó, hogy elő a párnacihából a több millióval...

Az hitelek nagy része 140-170 forintos CHF árfolyamnál lett felvéve, tehát a bank még így is "profitál" az extra árfolyamnyereségből. Amit bukik az a mostani 230-250-s árfolyamnyereség miatti összeg. De ez nem is lenne semmilyen szinten méltányos egyébként.

Magyarul: forint alapú hitellel lehet kiváltani a devizahiteleket úgy, hogy az extra árfolyam profitot a bank bukja. Az még nem dőlt el, hogy ez a forint alapú hitel, lehet akár még támogatott is.

A legtöbb bank a világgazdasági válság ellenére is nyereséggel zárt az elmúlt években, holott az ő felelőtlen hitelkihelyezésük okozta nagyrészt az egész pénzügyi összeomlást!

porthosz 2011.09.10. 10:44:57

Nem hinném hogy sokan fognak élni ezzel a lehetőséggel. Most egy olyan országról beszélünk, ahol az emberek kb. 75%-nak van hitele, cserébe nincs munkája, és egy jó része már most sem fizeti a törlesztőjét.

Akkor miből is tudná visszafizetni? Kérünk kölcsön a családból, ha-ha-ha, tényleg mikor majd minden magyar családnak van hitele...

Egy megoldás van, ha banktól veszünk fel forint alapú hitelt hogy törlesszük a chf hitelt, ami nagyon jó lesz, nem kell végre 250-en törleszteni a chf alapú hitelt, csak a 30% kamatú forinthitelt...

Gza 2011.09.10. 10:45:36

@Surko: Kizártnak tartom, hogy bármelyik bank is "lelépne" az országból. Bár kicsi piacunk van, azért még így sem éri meg bennünket itthagyni, már csak azért sem mert sok bank van rajtuk kívül, akik beugranának a helyükre, az pedig a konkurencia erősödését jelentené.

Rocky 2011.09.10. 10:50:26

@porthosz:

Látom kezded kapizsgálni!

"Egy megoldás van, ha banktól veszünk fel forint alapú hitelt hogy törlesszük a chf hitelt, ami nagyon jó lesz, nem kell végre 250-en törleszteni a chf alapú hitelt, csak a 30% kamatú forinthitelt... "

Ezt a providentnél mondták neked vagy a kofidisz személyi kölcsön részlegénél?

Lakás célra felvett forint alapú kölcsön THM-je jelenleg 9-10% körül van!

NebA 2011.09.10. 10:51:59

Az, hogy a posztíró ismerősei között nincs olyan, akinek néhány milliós megtakarítása van, az egy dolog. Sokan vannak(vagyunk) olyanok, akik amellett, hogy nyögik becsülettel a megemelkedett törlesztőket, igyekeznek hónapról-hónapra félretenni, takarékoskodni, ltp-t fizetgetni, stb. - gyűjtögetni arra az időre, amikor majd jobb árfolyamon, jobb feltétetelekkel előtörleszthetnek. Nyilván akinek van is megtakarítása, nem 230-as frankárfolyamon akarja betolni a devizahitelébe. Kivár. Például egy ilyen alkalomra.

Az általánoskodó fröcsögés, és a minden devizahitelest egy kalap alá vevő szemlélet semmire se jó. Szét kéne végre választani a rendesen fizető, nem rinyáló, és a helyzetén önerőből javítani próbálókat azoktól, akik tényleg felelőtlenül, lehetőségeiket-erejüket bőven túlhaladó mértékű adósságot vállaltak be, és nem tudnának vagy nem is akarnak fizetni egy jóval alacsonyabb részletet vagy albérletet se, csak sírnak és mástól várják, hogy húzza ki őket a szarból. A két csoport baromira nem ugyanaz, a "segítség" is mást jelentene a kettő számára. Ez az ötlet például nem jönne rosszul az első kategóriába tartozóknak.

Csak egyelőre még az van, hogy csoport1 fizeti meg a bankok által vállalt azon kockázatot is, hogy csoport2-nek is számolatlanul adták a pénzt...

ugyanaz keménykötésben 2011.09.10. 10:54:18

Nem elsősorban a lakossági hitelek miatt kell ez, hanem az önkormányzatok felvett hitelei, és annak törlesztése a gondjuk.

Önkormányzatok milliárdos tételekben vannak eladósodva, sok helyen éppen esedékessé vált hogy fizetni kellene.

musi 2011.09.10. 10:55:16

Bár én nem értek ehhez... de talán az lenne a megoldás, ha forinthitelt vennének fel... pontosabban már eleve csak átírnák ugyanannál a banknál a hitelt forint alapúra... Persze ennek a bankok nem örülnek, de valahogy nem tudom sajnálni őket... Amikor a mai pénzügyi rendszerre gondolok, hogy a semmiből csinálnak pénzt, fedezet nélkül... hát valami nagyon nem stimmel...

ugyanaz keménykötésben 2011.09.10. 10:56:20

Még annyit, hogy nem a lakossággal törődnek most sem, hanem saját magukkal.

Rocky 2011.09.10. 11:01:18

Vegyünk egy egyszerű példát:

Józsi felvett 160 forintos árfolyamon 10 millió forintnyi svájci frank alapú hitelt. Ez akkor 62500 CHF volt. Ez a tőke rész.
Azóta ez a tőkerész a 230-260 forintos árfolyam miatt felment cirka 15 millió forintra.

Valószínű eddig egy fillér tőkerészt sem tudott törleszteni, sőt a tőkerésze csak nőtt, pedig egyre nagyobb törlesztőrészletet kénytelen fizetni. Ezután a bank évek óta elteszi a kamat részen felüli részesedését, ami nem kevés, hiszen a svájci jegybanki alapkamat 0 % körül van. Ez nem azt jelenti, hogy a bankok ingyen jutnak CHF-hez, de nem lehet több a saját kamatuk felénél, ehhez képest ők 6-8%-t tesznek zsebre.

Ha Józsi 180 forintos árfolyamon törleszthet elő, az azt jelenti, hogy 11.25 millió forintos tőketartozást kell megadnia jelenleg. Ez is plusz pénz a banknak.
Valamint ha piacképes forint alapú kölcsönt tud ajánlani, megtarthatja az ügyfelet is.

Nem tudom miért kell annyira ajvékolni, a bankoknak is le kell nyelniük valamit a válságból!

Asztra 2011.09.10. 11:02:13

Miért nem olvasom sehol, hogy a visszafizetés (lehetősége) a fogyasztás élénkülésével járhat együtt? Mivel az árfolyamingadozás miatt a jelenlegi hitelesek fogyasztása a kockázatok miatt visszafogott, a hitel visszafizetése után az ő fogyasztásuk megnövekedne. Az pedig mindenkinek jót tenne (vállalkozások, állam stb. stb.)

porthosz 2011.09.10. 11:04:35

@Rocky:
"Lakás célra felvett forint alapú kölcsön THM-je jelenleg 9-10% körül van"

Először is, ez nem lakás célra felvett hitel lesz, hanem hitelkiváltásra szolgáló hitel (nem egy hitelmentes házra fogod felvenni).

Másrészt ha hirtelen megnő a kereslet a forint alapú hitelre, akkor bizony annak majd jelentősen megnő a kamata (max nem kamatnak hivják hanem majd kezelési költségnek).

Ingyen pénz nincs, ezt el lehet felejteni. A bankoknál pedig nem idióták ülnek, hanem profithajhász managerek, úgyhogy lehet álmodozni, de a bilibe fog lógni a kezetek, a bankok akkor is meg fogják oldani hogy ne ők fizessék az extra költségeket, hanem TE.

Majd az lesz, hogy bemész a bankhoz, azok közlik veled, hogy igen igen, lehet egyösszegben 180-as árfolyamon törlesztei a chf hiteled, oh hogy ehhez forint hitelt is szeretnél felvenni, persze azt is lehet, ops van egy 1 milliós hitelátváltási dij, ja meg van itt egy 30%-os kamat és még rádterhelik majd gizike néni kávéját is...

safranek 2011.09.10. 11:05:36

Ez nem a bajban lévő devizahiteleseken segítene az biztos. Az is nagy segítség, ha csökken a devizahitel állomány, hiszem ez is része az államadósságnak.

sexmachine 2011.09.10. 11:05:57

Azért az érdekes, hogy már az utolsó bantu utcagyerek is kiszámolta, hány trilliárd buktája lesz a szegény magyarországi bankoknak, de egyetlen egy bankközeli ember sem szólalt még meg. Se egy jajistenem, se egy ácsi, semmi...
A másik, ha lesz egy kitüntetett bank a szitu lejátszására, akkor van egy tippem. Nem az otp, hanem a demján válaszásokkor szerzett bankocskája...
Aki meg még mindig a bankok mellett kampányol, annak azt üzenem, ne fizesse vissza a hitelét, ne váltson forinthitelre. Még akkor se, ha valaki a környezetében kiszámolta, hogy megszabadulhatna a terhétől, akkor se!!! Legyél forradalmár, mentsd meg a szegény bankokat! Járj csakazértis rosszul! Hiszen azért születtünk e földre, hogy bankokat szolgáljunk. Áldozd fel az életed a bankodért!
OMFG

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.09.10. 11:07:20

Gondolom, a Fidesz se így fogja ezt szó szerint véghezvinni - ijesztgetésnek jó volt.

1. Az OTP-t addig pánikoltatják, amíg be nem tudják magukat vásárolni, így lesz egy tényleg többségében magyar, állami OTP-nk. Príma.

2. Itt még lesz alkudozás a bankokkal, pl. bankadó elengedése - de az irány tökéletes. Ha forinthitellel ki lehetne váltani, én be is neveznék rá, elegem van a spekulációból.

Azt meg biztos vitatják páran, hogy a bankoknak is bizony át kell vállalniuk a kockázatot/veszteséget részben, hát tessék.

Szegény bankok, csődbe viszik Orbánék gazdaságot, hiszen nekik köszönhetünk mindent :(((

Gza 2011.09.10. 11:10:35

@Asztra: kifejtettem feljebb. Örülök, hogy más is hasonlóképp látja a fogyasztásnövekedés lehetőségét.

porthosz 2011.09.10. 11:14:31

@OrangeOrder:

Visszakérdezek:

Én meg tőzsdézek, a chf hitelesek megsegitése miatt most veszteségem keletkezett, akkor engem miért nem segit ki az állam? Követelem hogy vásárolja vissza az összes otp részvényemet fix 6000 ft/részvény árfolyamon.

Na mit szólsz? Sőt, holnap jöhetnek a forinthitelesek is, mi az hogy ők éveken át 15%-os kamatot fizettek, legyen 0% a kamat a forint hitelekre.
Soroljam még?

Nem azzal van a baj, hogy a bankokat megrendszabályozzák, hanem ahogyan és amikor.

Gza 2011.09.10. 11:16:54

@porthosz: A tőzsde merőben más helyzet, ott a megtakarításoddal tőzsdézel, mi pedig a hiteleinkkel.

porthosz 2011.09.10. 11:20:26

@Gza:

Mi a különbség?
Én nem vettem házat, ezért hitelem sincs,
tehát a megtakaritásom a tőzsdére vittem, ahol veszteségem keletkezett ->az állam nem segiti ki a megtakaritásom elvesztését.

Más a megtakaritását házba fektette, most vesztesége keletkezett, az állam kisegiti a megtakaritása elvesztését.

Szerintem ezentúl mindenkit segitsen ki az állam, akinek bárhol is vesztesége lesz...

bájgúnár 2011.09.10. 11:20:39

Amikor a kocsimat vette kp-ba akartam fizetni/ 2006/.Az eladó beszélt le róla/akkor 160ft volt a frank/mondván jólesz az a pénz másra.Persze később tudtam meg hogy az eladók jutalékot kaptak a bankoktól ha ilyen ügyfelet szereztek számukra.Aztán elindúlt a frank szárnyalása.Eljött egyszer egy olyan időszak amikor a frank visszatért az eredeti árához 2008ban Nos ekkor kifizettem a kocsimat.Ezért +290 000ft ot számolt fel a bank nekem.Lehet hogy lesznek páran akik most élni tudnának a lehetőséggel.Viszont akik tényleg bajban vannak azoknak ez egyenlő a semmivel.Viszont azis elvárható hogy a hitelesek visszafizessék a kölcsönüket.A bankok viszont nem az emberbaráti szeretetükről híresek.Üzletben nincs barátság!Régi közmondás ami a valóságra épűlt.Sajnos ez ügyben nekem sincs ötletem.Talán annyi mindenki jól rágja át a döntéseit mielőtt kölcsönt vesz fel bárkitől is.Mindig vegye számításba a legrosszabb lehetőségget is.

Rocky 2011.09.10. 11:23:55

@porthosz:

Hát nem vagyok közgazdász, csak egy építész, de azt hiszem te még kevesebbet értesz az ügyhöz!

"ha hirtelen megnő a kereslet a forint alapú hitelre, akkor bizony annak majd jelentősen megnő a kamata"

???

Szerintem nagyon megszoktad, hogy a bankok mondják meg hogy mit lehet és mit nem.

Ez már egy másik rendszer, új világ. Nyugatiasabb világ.

Előbb-utóbb itt is megelégszenek majd a tisztességes nyereséggel, tisztességes kamatokkal.

Hol van olyan gyakorlat pl. Nyugat-Európában, hogy kötelező a bankszámla nyitás a fizetés megkapásához, de erre a folyószámlára nem fizetnek gyakorlatilag kamatot, viszont mindenféle díjat kérnek, ha fel akarod venni a pénzed?
Vagy fizet rendes kamatot és kér a felvételért pénzt.
Vagy nem fizet, de akkor nagyjából ingyenes a használta.

?

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.09.10. 11:25:40

@porthosz: tőlem aztán kérdezheted, szerintem Szoboszlón kellett volna próbálkoznod. Ha el tudod intézni, nyugodtan. Ha jut a segélyre, bizonyára a tőzsdézőkre is jut, bánom is én.

Forinthitelt én is szívesebben vettem volna fel, de nem adtak. És még kamattámogatást se kaptam, ilyen igazságtalan a világ.

Tudom én fizetni az 1,6x annyi törlesztőt is, de ha erre tudunk találni valamilyen megoldást, akkor örülök. És a kilakoltatási moratórium, elsétálás, futamidő-hosszabbítás nem nagy segítség. Szépen a bankoknak is részt kell vállalniuk, ilyen egyszerű. Mindent hadd ne hárítsanak már ránk.

Rocky 2011.09.10. 11:25:47

@porthosz:

viszonylag kevesebb embert érint ez a probléma, mint a bedőlő lakáshitelek!

A Spanyol Inkvizíció 2011.09.10. 11:27:07

A szerződésekbe már régen belenyúlt a zállam!
a távhőtermelőknél befagyasztotta a hőárakat, miközben a gáz ára emelkedik
és ugyanakkor elvette a villanyoldali támogatást, amit ő ígért meg 15 évre. jogszabályban.
egy szó, mint száz: láttunk már ilyet.

becsoccsent 2011.09.10. 11:28:08

mondjuk erre mar akkor is ra lehetett volna ebredni, amikor elvettek a mnyp-t. vagy van olyan, aki ugy gondolja, hogy az csak egy egyszeri PLUSZ megbocsathato ( mert szukseges ) botlas volt?

ugyan.

Gza 2011.09.10. 11:30:22

@porthosz: Azért más, mert tőzsdén legfeljebb nullázod magad, a mi hiteleink esetén pedig a tartozásunk növekszik vagy csökken. Megértem, amit írsz és igazad is van részben. Azonban ha ezen hitelek már az ország gazdaságára is negatív hatást gyakorolnak, be kell avatkozni. Ne feledd, mi mindannyian ki akarjuk fizetni a hitelt, nem arról van szó, hogy el akarnánk bármit is kerülni, épp csak arról, hogy a terheket egységesen mindenki viselje.

nu pagagyí 2011.09.10. 11:39:21

Csak egy gondolatkisérlet:

Mi lenne, ha a a devizahiteleseket majdani nyugdíjuk terhére mentenék meg, a saját pénzükből?

Mivel a nyugdíjrendszert amúgyis a tényleges befizetésre akarják alapozni és a nyugdíjra eddig ténylegesen befizetett összeg egy része részvényekben még rendelkezésre áll, szerintem kivitelezhető lenne az alábbi:

- A devizahitelesek - természetesen önkéntesen - választhatnának, hogy majdani nyugdíjuk hány százalékáról (maximum 25%) mondanak le.
- Ezt a vállalást forintosítaná az állam és a magánpénztári részvényvagyonból elkülönítené egyéni számlákra. Az önkéntesen visszalépettek esetében az összeg maximuma az átadott vagyon.
- A megmentettek megnevezik azt az összeget, amit havonta számlájukról devizahiteltörlesztésre szánnának és ezt az állam a hitelezőnek átutalja.
- Az állam, zseniális tözsdei műveletekkel, reálhozammal szaporítja az egyéni számlákon nyilvántartott portfóliót.

StormST 2011.09.10. 11:48:36

Olyan szép gondolat, hogy Ft alapú hitellel kiváltják a CHF alapút, csak arra mi lesz a fedezet? Ugyanaz a lakás? Esetleg ugyanannál a banknál, de akkor kényszerhelyzet van, a bank van előnyben. Másik banknál? Akkor valamit fel kell mutatni, valszeg egy másik lakásnál kevesebbel nem érik be. Persze lehet felvenni szabadfelhasználásút, csak az meg semmivel se jobb, max nem fog ingadozni, de a kamat miatt a törlesztő így is magas lesz. Esetleg a tehermentesítés után újra át lehet váltani lakáshitelre, de ekkor megint jönnek a módosítási költségek...

Ok, annak ez tényleg jó, akinek van félretett pénze, vagy fundamenta ( már ha a bankok nem intenek be és nem mondják, hogy az erre nem ér, bár ezt kétlem, meg ugye ott van a határidő kérdése, ami ltp esetében szopós lehet), de az olyan adósnak, aki nem tudott félretenni és nem is hitelképes, annak ez annyit se ér, mint halottnak a csók...

kisqtya 2011.09.10. 11:49:22

De jó, hogy egy csomó hiteles ki tudná perkálni egy összegben a hitelt, csak akkor azt tudnám, mire megy a nagy rinya.. A devizahitel felvételekor tudott volt, hogy lehet árfolyamváltozás, válallták. Persze, aláírom, ekkora változásra senki nem számított, de ha így is tudtak tőkét felhalmozni, akkor akkora gond nincs. Én viszont OTP részvényesként szívok, nekem is fizesse ki a zállam az árfolyamveszteséget.. Unom már hogy ezek a barmok állandóan bedöntik a tőzsdét meg a ft-ot, és a bankokat is copatják, minek következtében a betéteseken (is) hajtják be a zsét. Ebben az országban tényleg nem érdemes felelős, megtakarító életformát folytatni. Tücsöknek lenni a király..

soproni1 2011.09.10. 11:52:54

@kisqtya:

Tragikus, hogy egy évre előre se lehet tervezni. Érdekes, hogy külső ellenségre sincs szükségünk leverni a tőzsdét meg a forintot. A kedvencem az volt, amikor tavaly "lekósáztuk" a részvényeket és az IMF mondta, hogy nem is vagyunk csődközelben.

Hogy anyáztuk a Sorost, még meg is büntettük. Ezekhez képest piskóta volt.

hedgy 2011.09.10. 11:57:39

Spiro 2011.09.10. 09:05:21
A G7 országokat NEM a Fed és az ECB finanszírozza, mivel nem ők veszik meg az állampapírok legnagyobb részét, hanem mondjuk Kína. Az állampapírokért fizetett hozamot sem a Fed és az ECB határozza meg, hanem a piac, ugyanúgy, ahogy pl. Magyarországon is. Azaz a vevők megmondják, hogy mennyi hozamért hajlandók megvenni az államkötvényeket, és a legalacsonyabb x ajánlat nyer.
Ha itthon hétfőtől azt mondanák, hogy "csak 3%-ot fizetünk a 3 hónapos DKJ-ért", akkor a következő aukción valószínűleg 0 azaz nulla forintnyi kelne el belőlük. 3%-ot ugyanis a magyarnál megbízhatóbb és nem hazudozó kormánnyal rendelkező országokban is kaphatnak (pl. Csehország, Lengyelország).
Písz!

kisqtya 2011.09.10. 12:07:36

@soproni1: Ilyen környezetben tényleg befagy minden: nem éri meg bankba tenni se, meg részvényt venni se, mert ezek a barmok félévente bedöntik.. Egyszerűen nem éri meg megtakarítani ebben az országban. Vagy jegyezzek majd békekölcsönt mi? :) Erre megy ki a játék..
Vagy költekezzek erőn felül, és majd az atyáskodó (párt)állam kisegít ha xarba leszek..

soproni1 2011.09.10. 12:11:12

@kisqtya:

Sajna. Közben meg a gazdaság nem megy, de a hatóságok folyamatosan zaklatják a vállalkozásokat, mert az inaktívak ezt követelik. Röhej, hogy az ember vesz befektetési céllal magyar bankrészvényt és évente ok nélkül leverik, mondván, hogy mindenki spekuláns.

kisqtya 2011.09.10. 12:17:07

@soproni1: Ilyen körnezetben totál cash, és ülni rajta. Még állakötvényt sem szívesen vennék ettől a megbízhatatlan és csődveszélyes államtól..
Emiatt meg befagy, beáll a gazdaság, aki tud megtakarítja a pluszt és ül rajta, esetleg kiviszi külföldre, külföldi rv-t vesz, külföldi bankba teszi, nem lesz fogyasztás, nem lesz tőke, nem lesz hitel..

kisqtya 2011.09.10. 12:18:41

Mielőtt valaki nekem ugrik hogy köcsög spekuláns: kisbefektető vagyok, netto 100-110 ezres fizetéssel, csak sok-sok év takarékossággal tudtam egy kis tőkét felhalmozni, amit szeretnék fialtatni, de úgy néz ki, idehaza ezt nem igazán lehet..

rókafogta 2011.09.10. 12:21:39

Droli: Nekem! Pengőben, de nem kell aggódni hamarosan egy árfolyamon lesz.

rókafogta 2011.09.10. 12:24:34

@kisqtya: Nem értek hozzá de miért OTP részvényes vagy? Egyébként senkinek nincs szerintem annyi lóvéja egyben ,hogy kifizesse a hitelét(max. Lázárnak és barátainak) tehát ettől ne félj.

Viharszarok 2011.09.10. 12:24:49

@sexmachine: Nagyon egyszeruen mondva: tevuton jarsz! Az aki nem tudja fizetni a hitelet,az nem fog tudni torleszteni 180-on es plane nem fog egy joval dragabb forinthitelt kapni! Ez azokon segit,akik egyebkent is tudjak fizetni a torlesztojuket. A toluk bearamlo jelentos forint mennyiseg pedig akarki akarmit mond devalvalja a forintot, kart okozva a torleszteni nem tudoknak. Az igazi problemat pedig Ok jelentik... A frasz se vedi a bankokat,de azt minden ertelmesen gondolkodo latja,hogy az oket ert veszteseget azonnal bearazzak. Neked is es a tobbi ugyfelnek is. Ez a kormany halmozza a baromsagokat eddig,pont ugy mint az elodje. El kene kergetni az osszes politikust akinek vmi koze volt ehhez a 21 evhez!

bájgúnár 2011.09.10. 12:30:37

@Viharszarok:
Látom kapisgálod!Ezek még azok!

pulcsi 2011.09.10. 12:30:49

ez azért jó a fideszeseknek 70%uknak frank hitele van most gyorsan megszabadulhatnak

rókafogta 2011.09.10. 12:33:02

@nu pagagyí: Van benne valami, de jobbat mondok: pl.MNYP. nem csak reálhozam ,hanem hozam kifizetése( kötelezően hitelre, akinek van), én esetemben a reálhozam még 20% ka sem volt a teljes hozamnak és kettő együtt több mint egyévi törlesztésem(igaz "csak" kisebb hitel szgk.) és 4 év árfolyam veszteségnél is több volt.Bár lehet , hogy van akin ez sem segítene.

tszelnok 2011.09.10. 12:33:17

Nekem forint hitelem van. Szeretnek en is vegtorleszteni a hatralevo hiteltartozas 78 %-aert (180/230). 7 eve fizetem a hitelt, nagyjabol ugyanannyit fizethettem eddig vissza mint aki akkor CHF alapu hitelt vett fel.

Ja, es jo lenne ha a kormany hozna egy olyan dontest is, hogy 100 Ft/liter legyen a benzin ara, mert a 400 Ft/liter az qrva draga. A MOL meg dogljon meg, csak kizsakmanyoljak az embereket. (A Tescoval egyebkent nincs bajom, ott olcso a zsemle, meg a multokor is tok akcios volt a csirkemell.)

nu pagagyí 2011.09.10. 12:36:32

Azért elképeszt, hogy megint támogatott lakáshitelt akarnak adni. Mikor szoknak már le az országot évtizedekig százmilliárdokkal megterhelő támogatósdiról. Minden támogatás amúgyis csak a lakásépítők zsebébe vándorol a keresletre alapozott magasabb árakból. Nem kell senkit sem támogatni. A mindenféle támogatás másik hatása, hogy a bérek is alacsonyabbak mint amennyi egy normális piacon elvárható lenne.

kisqtya 2011.09.10. 12:37:16

@rókafogta: Van MOL-om is, de anno azt is bedöntötték a gázüzletágas szopatással.. Most meg bevásárolták magukat, ez se egy jó ómen. Na mind1, legfeljebb veszek külföldi részvényt, kiviszem a pénzt innen azt helo.
Jó lenne már békén hagyni a tőkepiacot, ha már kapitalizmust akarunk vagy mi..
Amúgy a baj az, hogy ezeket a baromságokat minden előzmény, egyeztetés, hatástanulmány nélkül jelentik be, hogy márpedig így lesz.. Persze hogy pánik lesz belőle. Nem először szopok a fidesz baromságai miatt, és felkészülni sem lehet rá, mert meglepetésszerűen támadnak. Eddig úgy tűnt 4000 környékén megáll az OTP árfolyam, nem tűnt úgy hogy krach lenne. Erre tessék, elég egy délután. Követelem hogy nekem is fizesse ki a veszteségem a zállam! :)

kisqtya 2011.09.10. 12:37:51

Egy ilyen szintű esés még a stop megbízást is átugorhatja..

kisqtya 2011.09.10. 12:40:23

@rókafogta: Ez a reálhozam dolog is faxa: ezt is a qrmány találta ki, hogy kevsebbet kelljen visszaadni. Érdekes hogy nem volt visszahangja. Hol van ilyen? Ha bankba teszem a pénzt, nem csak a "reálkamatot" vehetem ki, hanem az egészet. Vagy mondjuk úgy: a nominál hozamot :) Ha most eltekintünk a tőkétől.

rókafogta 2011.09.10. 12:41:30

@tszelnok: Azért nem biztos ,hogy jól számolsz. Nem lehet, hogy támogatott hitel volt, csak halkan kérdem ,mert mintha abban az időben valami ilyesmi is lett volna, meg szoc. pol. vagy tévedek ? Lehet. Csak konkrétumot tudok ,hogy a munkatársam két gyerkőc -1.280 E. OTP, de nem emlékszem hány éve. Vajon azt ki fizette? De lehet ,hogy a te idődben már nem volt, nehogy megsértődj rám. Mondjuk az én időmben se kedvezményes ,hitel se szoc pol. se firifitty nem volt (csak pénztárca meg illeték )de az már régen volt.Így jártam.

rókafogta 2011.09.10. 12:45:04

@kisqtya: "Amúgy a baj az, hogy ezeket a baromságokat minden előzmény, egyeztetés, hatástanulmány nélkül jelentik be, hogy márpedig így lesz.. Persze hogy pánik lesz belőle." Igaz , nem is azért írtam ,hogy leszúrjalak. Csak ilyet már csináltak,ha foglalkoznék (lenne miből) óvakodnék magyar részvényektől, vagy megvárnám vásárlással amíg Lázár súg.De engem biztos kihagy. Sajnos.

nu pagagyí 2011.09.10. 12:45:33

@rókafogta: Az inflációs hozam valóban nem ilette volna az államot, mivel ő a nyugdíjjárulékokat egyszerűen beszedi és azonnal elkölti, tehát semmiféle hozamot nem generál. Ezt azonnal kifizethetné, ha lenne benne egy kis becsület.

rókafogta 2011.09.10. 12:51:49

@kisqtya: Hát?! Még megtörténhet!(már amúgy is ahhoz közelítenek a kamatok-SZJA). De igazad van ez egyetlen okosnak sem tűnt fel(magyarul a hőzöngők száját jól betömték egy kis apró pénzel) az emberek örültek, Selmeczi megvédte a nyugdíjukat (szájával) az nem zavarta az emberkéket, hogy a befizetésen felül még a hozamot is lenyúlták. Visszatérve OTP,(ott voltam MNYP) még szerencse ,hogy Lázár javaslata előtt jött a postás

kisqtya 2011.09.10. 12:56:39

@rókafogta: Én meg maradtam :) Pl. azért is mert tudtam hogy bagóval szúrnák ki a szemem, meg nincs olyan isten, hogy ne vonják vissza az államiból kizárást, ha más nem is, majd Strasbourg, vagy egy normálisabb kormány..
Egyébként az OTP igen cinkos volt a manyup lenyúlásban is.. Nem nagyon törte magát az ügyfelek megtartásáért(semennyire..), dehát Csányi ugye puszipajtás, gondolom kiadta az utasítást..

rókafogta 2011.09.10. 12:58:32

@nu pagagyí: Még azt is igazságosabbnak tartottam volna ha hozam +reálhozam - 16% SZJA bár a befizetés adózott pénzből történt,de mondjuk a hozam az valóban nyereség, tehát lehet adó köteles és szerintem még így is épp elég talált pénzhez jutott volna a kormány.De hát miért ne mohón mindent! Ki akadályozta volna meg? Fordult valaki bírósághoz? Tudtommal nem.

advocatusdiaboli 2011.09.10. 12:59:57

Én csak azt az egyet nem értem, hogy Pártunk és Kormányunk miért fázik attól, hogy a szerződéseket az arra hivatott szerv (gyk. a bíróság) vizsgálja felül... Akár egyéni perek, akár az ügyészség által indított közérdekű kereset formájában. Ott mindenki elmondhatná az álláspontját, a bankok is védekezhetnének, ha tudnak és a bíróság dönt. JOGÁLLAMBAN ez így szokás...
Mert a szerződésekkel baj van, ez nem vitás, csak a bajra nem ez a megoldás.

Egy szösszenet a témában:
www.facebook.com/pages/A-rejt%C3%A9lyes-sv%C3%A1jci-frank-nyom%C3%A1ban/153863361368994?sk=wall

rókafogta 2011.09.10. 13:05:36

@kisqtya: Én nem mert nem voltam akkora befizető (meg ha igaz 6 évem van vissza, lehet ,hogy még így is rossz döntés volt) a lányom viszont maradt (hál isten elég jó befizető volt,van)Kivételesen nem panaszkodhattam az OTP re majdnem hozta az elvártat, mondjuk kétszer ennyi lett volna az igazi, de mint mondottam a teljes hozam jól jött volna a szgk.hitelemhez, így is épp eléggel járultam , hozzá a nagy nemzetmenéshez akaratomon kívül.Ja és a megtartó nyilatkozatot vagy mit azért aláírtam, hátha! "meg nincs olyan isten, hogy ne vonják vissza az államiból" Isten valóban nincs olyan , de Orbán?

Dr.Bio74 2011.09.10. 13:05:59

Nem olvasok végig ennyi kommentet, csak felhívnám néhány szöveg félreértelmezésben szenvedő figyelmét:
-Senki nem sajnálja a bankokat ! De van aki tovább gondolja az eseményeket és talál olyan racionális forgatókönyvet ami alapján valószínűleg szopóágra állítanak nagyon sok embert.
Gratula akkor majd lehet nyilatkozni, hogy mán megint a bankok szemétkednek, hiszen mi jófijuk vótunk, de hát ezek a kötsög bankok. Hányszor játszhatják még el ezt a fideszes szuper gazdasági szakértők?
Más: feljebb láttam: milyen fasza mert eladja csávókám az ingatlanját és kifizeti a hitelét benyelve a veszteséget. Aha, és ha a jelenlegi helyzetben nem kap annyit az ingatlanért akkor meg vesz fel kisegítő kölcsönt? Mire? Az eladott házra? Ha biztosítékot az ingatlana fogja jelenteni, akkor viszont a forint alapú kölcsönre való átváltás az egész rögzített árfolyamon, ahol a bank így vagy úgy de befogja szedni az árfolyam különbséget, ne adj isten azokon is akiknek köze nem volt deviza hitelhez.( az a szemét bank !)
Sok kis hülye aki örül, hogy fizeti a törlesztő részleteket, és él máról holnapra, de legalább minőségi fedél van a feje felett, az szívja meg még jobban?

kisqtya 2011.09.10. 13:06:35

@rókafogta: SŐt!! A reált is meg akarták adóztatni,aztán nagy kegyesen lemondtak róla..

tszelnok 2011.09.10. 13:14:33

@rókafogta: Szoc. pol. nincs, a hitel pedig nagyon enyhen volt tamogatott (nem 2003 elotti). Egyedul az evi 120e Ft adojovairas miatt volt ertelme ezt valasztani a CHF hitellel szemben, mert habar a jovairas levonasa utan is magasabb volt a torlesztoreszlete mint a CHF hitele lett volna, de ennek nem volt arfolyamkockazata. Az adojovairast egyebkent mar evekkel ezelott eltoroltek, azaz az akkori kormany engem rosszabb helyzetbe hozott, havi 10e Ft-tal (120e/12) nott a torlesztesem ahhoz kepest amivel elozetesen - adojovairassal - szamoltam.

rókafogta 2011.09.10. 13:16:34

@kisqtya: Ez volt szemfényvesztés. @Bio74: Nem mindenki értett egyet,én se.Itt három "bűnös" van a külső körülmények nélkül: a hiteles , a bank és kormány. És ne Gyurcsányozzon senki! Ugye azt nem vonja kétségbe senki, hogy Magyarországon a kormányzás jogfolytonosnak tekinthető,minden kormány viseli elődei felelősségét is,ha már a mostaniak is ott ültek a parlamentben néha!

SzaGyu 2011.09.10. 13:20:58

A kormány új szlogenje: Nem hagyunk senkit az út szélén.

-Persze, hogy nem.
Mindenkit belelöknek az árokba.

nu pagagyí 2011.09.10. 13:24:11

@rókafogta: Az a helyzet, hogy úgy játszanak veled és mindenkivel, mint macska az egérrel. Mire az AB dönthetett volna, megváltoztatták az alkotmányt, majd telenyomták Stumpfokkal. Mire rászánnád magad, hogy bírósághoz fordulj, addigra már ott is ők ülnek. Az összes, eredetileg nem politikai alkotmányos intézmény tele van a kollaboránsaikkal.

rókafogta 2011.09.10. 13:25:55

@tszelnok: Mondtam, hogy nem biztos,hogy vonatkozik rád, de elég sok emberre vonatkozott és a kérdés inkább az, hogy azt vajon ki fizette? Azt meg ,hogy mit vettek el azt tudom mivel a megtakarításos biztosításom után járó adó jóváírást is megszüntették, még a szocik+ szuperbruttó .Nesze neked öngondoskodás. Vajon ez miért nem került szóba a Nemzeti Együttműködő kormányunk SZJA törvényében?Vajon hány öngondoskodót felejtettek el?

rókafogta 2011.09.10. 13:30:36

@nu pagagyí: Egyrészt, másrészt nem vagyok jogász pénzem időm energiám sincs(örülök ,hogy fizetem a hitelem a rezsim talpon tartom a kis vállalkozásom, meddig azt nem tudom, nem hiányzik a fenyítés sem(nincs kétségem efelől)de azért az furcsának tartom ,hogy ebben az országban vannak jól képzett jogászok (vagy szervezetek)és nem tettek semmit.

Viharszarok 2011.09.10. 13:39:12

Egyebkent nekem is van Otp-m. 5000 ft ota vagyok benne es ahogy a helyzet kinez ezt a szintet bagy orokre,vagy jo par evig el lehet felejteni! Engem se kenyszeritett senki,hogy vegyek es a devizahiteleseket sem arra,hogy hitelt vegyenek fel! Elvileg azonos erteku magyar allampolgar vagyok en is,csakugy mint Ok. Engem ki fog kartalanitani? Az en fejemben ez meg sem fordul... Rossz dontest hoztam,ne mas fizesse meg,mint ahogy en sem akarom a hitelesek terheit allni,pedig attetelesen Lazar elvtars zsenialitasa miatt fogom. Akaratom ellenere...

soproni1 2011.09.10. 13:44:43

@Viharszarok:

Azt nem tudom, Csányi mit mond a barátjának, hiszen az ő részvény vagyona is feleződött, mint Pintéré is.

rókafogta 2011.09.10. 13:45:32

@Viharszarok: "Nem mindenki értett egyet,én se.Itt három "bűnös" van a külső körülmények nélkül: a hiteles , a bank és kormány." (nekem is van hitelem-nem adtak forintot) Nyugodt lehetsz nem fogja más megfizetni( vagyis te) de azért ezt a kérdést más dologgal kapcsolatban is feltehetnéd kormányunknak volna miért.

tökki 2011.09.10. 13:51:24

@Rocky:
Igazad van Rocky!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szerintem sem rossz ötlet! Én kifizetném a devizahitelemet, még ha kölcsön kellene kérnem akkor is! Így 8 millát kellene fizetnem 180-as frankkal, amúgy pedig 12 millát, nekem marhára nem mindegy. Jobban járok mintha átváltom euro, vagy forint alapú hitelre, akkor megint lehúznak plusz fél millával! Köcsög bankok meg benyelhetik a milliárdokat, így is a többszörösét lopják el a becsületesen dolgozó emberektől!

Viharszarok 2011.09.10. 13:52:04

@kisqtya: Lazar Jancsi egesz barati kore shortolt csutortokon garantalom... Jo utemben nyertek 15%-ot es az ilyen Lazar-fiuk nem egy-ket millaval szoktak tozsdezni:-) Engem kartalanitson maga Lazar Jancsi,mert elhalgatta elolem mit fog mondani!Az biztos ha tudom,akkor en is shortolok...

soproni1 2011.09.10. 14:01:15

@Viharszarok:

Simlicskával egyetemben. Járai is a buliban volt.

rókafogta 2011.09.10. 14:01:25

@Viharszarok: Na ez az amit mindig is el fog hallgatni(nem csak előled)

Esperes úr 2011.09.10. 14:07:39

Ez szerintem azoknak is nagy segítség, akiknek elegük van az egészből, és inkább eladják a lakásukat és más megoldást keresnek, minthogy továbbra is rabszolgák legyenek

Viharszarok 2011.09.10. 14:12:03

@soproni1: Mert mindig egyszerubb penzt keresni short-al ezeknek. Eleg egy-ket jol kiszamitott negativ nyilatkozat es a celpapir maris zuhan. A masik irany nem ilyen egyszeru...

Vasastom 2011.09.10. 14:20:15

@Viharszarok:
Nem tudom mit kellett volna csinálni. Laikusok vagyunk, de ezt kihasználtuk egy tőkeáttétes shorttal. Én azt mondom, hogy vasárnap kiderül mi a konkrétum. Ha elfogadják ezt a szarságot esik tovább. Ha nem, emelkedik pár %ot. Hétfőn, kedden még próbálkozunk aztán zárunk mindent és visszük a pénzt.

Spiro 2011.09.10. 14:22:14

@hedgy:
Arra próbáltam utalni, hogy azokat a kötvényeket, amiket az US Treasury kibocsájt és nem kelnek el, jelenleg a FED veszi meg 0% körüli hozammal (az ECB bár másképpen, de hasonló gyakorlatot követ), azaz nincs meg ott sem a teljes nyíltpiaci piaci finanszírozás.

Véleményem szerint Mo.-on is lehetne sokkal alacsonyabb a kamat, mert a 6600MRD Ft-nyi devizahitel nagy része deviza/HUF swappal fedezett.

A kölcsön kapott devizát a magyar leány a futamidő elején forintosította, így a futamidő végéig azt finanszíroznia kell (nem is tudja visszafizetni, csak a hitelesek törlesztésének megfelelően (a devizára kamatot fizet az anyjának, míg a HUF-ra kamatot kap)).

Így a külföldi anyabankoknál landolt a swap fedezeteként felajánlott HUF-ot a külföldieknek Mo.-on kell fektetniük. Ezt a (mondjuk) 6600 MRD Ft-ból fakad a külföldiek állampapír állománya, tőzsdei- , illetve egyéb befektetései).
Azaz ez az állomány a hitelek futamidejének végéig, a törlesztéseknek megfelelő csökkenő volumenben, de mindig itt lesz (nem tud máshova menni, azaz ők is kiszolgáltatott helyzetben vannak).
Pl. a ~19.750MRD Ft magyar adósság állomány 53%-a (~10.500) HUF-ban finanszírozott, aminek kb. harmada külföldiek kezében van.

Az MNB lassan 2 évtizede túl magasan tartja a HUF kamatokat, különböző téves prekoncepciók, és víziók mentén. (Jellemzően minden jegybank elnök azt hitte, hogy magas kamatokkal le tudja törni az inflációt, csak azt nem vették észre, hogy az importált-, és a hatósági árak emelkedéséből fakadó inflációt nem lehet így fékezni, de ez az elmúlt 20 évben évente kifizetett 2-3% kamat többlet teher nélkül, fele lehetne az adósságállományunk. stb. stb.)

Don Quixote de la Ferko 2011.09.10. 14:49:15

- Viktor, nem igazán értem, hogy gondolod ezt. Éveken keresztül fizettem a fülkeforradalmadat. Fizettem a vekkereidet, a villáskulcsot a kordonhoz, és a többi eszetlen idiótizmust, amivel sikerült ezt a birka népet behülyítened. Ott tettem alá Gyurcsánynak, ahol sikerült, és te még mindig nem törlesztettél. Ez így nem mehet tovább.
- Rendben Sanyikám, mi a teendőm?
- Szólsz a lézeres bejelentőemberednek. Az benyögi, vissza lehet váltani a hitelt 180 forintos frankárfolyamon. A bankok berzenkedni fognak ellene, hiszen ugrott 30 évre előre a munka nélkül befolyó extraprofit. De ez van. Csak nem gondolják komolyan, hogy a néptől lerabolt pénzecske náluk landolhat. Jó lesz az az én zsebembe is, te is majd kapsz belőle újabb erdélyi dácsát, párizsi lakást, yachtkikötőt, rosszul nem jársz.
- Rendben van sanyikám, vágjuk haza még jobban a köcsögöket, akik 2002-ben el mertek zavarni a húsosfazék mellől.
- Rendben van Viktor, csak ésszel, ha sokáig akarsz uralkodni.

gmower (törölt) 2011.09.10. 14:51:14

" köthetsz te akármilyen szerződést, megállapodhatsz bármiben, de ha a kormány úgy látja, hogy neki ez nem tetszik, akkor nemes egyszerűséggel belenyúl ebbe!"

Hogy mekkora egy köcsög a posztoló, te jó ég! Komolyan azon moralizál, hogy a bankok által bármikor EGYOLDALÚAN módosítható, nem egyszer 30 évre szóló szerződésekbe beleköp a kormány? Azoknak kéne hosszú ideig börtönben csücsülniük, akik hagyták, hogy ezek a szerződések egyáltalán létrejöjjenek...

Cliff 2011.09.10. 14:53:33

mer van az hogy ennyi gyava, fereg magyar van, aki a bankokat vedi...nem ertem komolyan, nem ertem, ti hogy lehettek magyar allampolgarok, ti arulok vagytok...

Don Quixote de la Ferko 2011.09.10. 14:56:44

@Cliff:

Nem érted te ezt. Van jó oligarcha, és van rossz oligarcha.

Ez ennyire egyszerű.

Cliff 2011.09.10. 15:07:57

nem mellesleg, azzal meg rosszabbul jar MINDENKI ebben az orszagban, hogy az arfolymveszteseg miatti kulobozetet a bankszektor lenyeli.
Ezt a penzt nem koltik el a devizasok, azaz nem kerul vissza a gazdasagba, de meg csak nem is megtakaritasba helyezik, hanem tulajdonkeppen az ablakon basszak ki minden honapban.

2011.09.10. 15:27:53

@gmower:

Fuss neki még egyszer és olvasd már el, hogy mi van odaírva...persze csak akkor, ha vitázni akarsz bármin is.

good4you 2011.09.10. 15:42:09

ez egyszerűen nevetséges, hogy sajnáljuk a szegény bankokat, hogy mekkora borzasztó nagy veszteség lenne ez nekik.
megszületik egy egyértelműen a jó érdeket szolgáló javaslat, és mégis fújjol mindenki, csak azért mert Fidesz...
Ahelyett hogy felismernénk ezt a döntést, mint végre valamit, amiben nem mi szívunk, hanem igenis azoknak a monstrumoknak kell valamennyivel kevesebb nyereséggel beérniük, akik végső soron magát az egész helyzetet okozták (lásd. 5 éve ha hitelt szerettél volna felvenni, minden bank a torkodon nyomta le a frankhitelt és a "rendszer" valahogy "nem engedte át" a forinthitel kérelmeket), mi azon nyavajgunk, hogy jaj a bankrendszer. Mikor fogjuk már fel, hogy a bankrendszernek kell bennünket szolgálnia és nem nekünk a bankrendszert? Vagy ez talán csak addig érvényes amíg a "szolgáltatást" értékesítették? Nagyon szeretném azt hinni, hogy nem hülyített még meg mindenkit a pénzügyi szakértői álcával kozmetikázott nemzetközi nagytőkés bankok lobbija.

2011.09.10. 15:52:00

@good4you:

1.
Senki sem a bankokat sajnálja, hanem a pénzpiacot, a gazdaságot, aztán magunkat. Mindannyian nyögni fogjuk, még akkor is, ha ezt a javaslatot elfogadják így.

2.
Csak részben a bankok sara ez!
Sorrendben nagyjából a felelősök:
Politikusok, PSZÁF (abszolút top)
MNB, Bankszövetség, Gazdasági elit
Bankok
Hitelesek

3.
"Ahelyett hogy felismernénk ezt a döntést, mint végre valamit, amiben nem mi szívunk,"

De, ezzel is mi szívunk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.09.10. 16:00:11

@good4you:
Erre nem tudok mit írni. Aki ennyire nem lát az orránál tovább mint te, az szerintem sosem fog megtanulni gondolkodni. Most magyarázhatnám, hogy miért megvalósíthatatlan az elképzelés, ha mégis megpróbálnák megvalósítani, miért omlana össze a magyar gazdaság. A baj az, hogy hiába részletezném, te akkor sem látnál tovább az orrodnál. És a hozzád hasonló korlátoltak legközelebb is megszavaznak valami országot kifosztó barmokat, mint tettétek legutóbb meg azelőtt.

TB2010 2011.09.10. 16:00:40

Nem hiszem, hogy csak azoknak a hiteleseknek a végtörlesztésére gondoltak, akiknek a zsebében ott lapul a teljes tőketartozás 180-as árfolyammal számolva. Rosszul kommunikálták ki, meg persze rosszkor is, mert a legtöbben 10-15-e között törlesztenek. Talán ez a leköszönő szóvivő utolsó vicce.

Az, hogy adott szint mellett átváltható, kiváltható legyen a meglévő frankos hitel forintossal, önmagában jó. A kérdés a mikor, hogyan, milyen feltételekkel. A kiváltásra nincs jelenleg jó forgatókönyve a bankoknak, pedig lehetne. Itt egy ötlet: devizaados.hu/chfhitel/opcios-elotorlesztes-vagy-hitelvaltas-rogzitett-hufchf-arfolyamon-miert-nincs-ilyen-banki-termek.php

Viharszarok 2011.09.10. 16:03:57

@good4you: A bank kenyszeritett a hitelfelvetelre??Szerintem onkentes volt az! Nem erti senki...Nem a bankokat sajnalom,hanem azokat akik nem tudnak torleszteni majd es a forint ertektelenedes miatt meg magasabb lesz a torlesztojuk. Sokan felelotlenul vettek fel hiteleket,nem terveztek elore a jelenlegi szcenariot,csak az volt a lenyeg,hogy nekem is kell a jobb auto,meg a mediterran tetos haz,mert a szomszednak is van! A penzugyi intelligencia teljes hianya egyeseknel es ezeket ez a javaslat nem menti meg mert nem tudnak torleszteni.

kamerasmobil 2011.09.10. 16:15:49

Az a baj hogy sok hozzaszolo a jelek szerint nem erti hogy hol van ebben az egeszben a svajci frank elasva. Kulonben nem irnanak olyat hogy ez a konstrukcio igazsagos lenne vagy hogy a bank lenyeli az arfolyamkulonbozetet.

A magyar banknak nincs CHF-je, csak forintja, es ez a legfontosabb amit erteni kene.
Amikor neked a lakashitelhez CHF-et adott azt a bank is kolcsonkerte, meghozza kulfoldi bankoktol. Tehat te tartozol a bankodnak frankkal, a te bankod meg egy masik banknak szinten frankkal. Amikor romlik az arfolyam akkor a te bankod is bukik es nem csak te!

A kulonbseg az hogy a te bankod nem 10-30 eves futamidore vett fel hitelt hanem joval rovidebbre, es persze joval kedvezobb kamatra.
Ennek az egyik kovetkezmenye az hogy a nyeresege az o hitelenek a kamata es a neked tovabbadott hitel kamata kozotti kulonbseg. Az arfolyamon a bank regota nem nyer es igazabol nem is veszit mivel a Te tartozasodat frankban szamolja el.
A masik kovetkezmeny meg az hogy a bank folyamatosan ujabb CHF hiteleket vesz fel a lejaro regebbi CHF hitelek visszafizetesere. Tehat van egy oriasi CHF hitelallomanya a hazai bankrendszernek is, nagyjabol 5000 milliard forint ertekben.

Ha most a Fidesz kotelezi oket hogy mindenki fizethesse vissza 80%-os arfolyamon a lakashitelet, akkor a bankoknak ebbol a penzbol kell hogy kifizesse majd az o sajat rovid lejaratu CHF hiteleiket is. De ha csak 4000 milliard forintot kapnak vissza akkor a maradekot ki kell potolniuk - egyeb hijan a sajat zsebukbol.

Ezert irjak az elemzok hogy 1000 milliardos azonnali vesztesege lenne a magyar bankoknak ami mar onmagaban majdnem vegzetes lehet.

A masik baj az hogy ha hirtelen 4000 milliard forintert akarnak a magyarok CHF-et venni, akkor mindenki rajtunk akar majd keresni es 10-20-50%-al dragabban fogjak adni a svajci frankot. Ez egyszeru kereslet es kinalat kozotti osszefugges. A forint erteke leesne a melybe, 400Ft-os euro es 320Ft-os frank arfolyam lenne napokon belul.

Vegul annak is erdemes lenne utanaszamolni a nagy okoskodasban hogy ha valakinek nincs penze es forint hitelt vesz fel a CHF hitel vegtorlesztesere akkor talan megsem jar olyan jol. Lehet hogy most 20%-al kevesebbet fizet vissza de a forintos hitel 10-13% THM azt jelzi hogy mar 5-10 eves tavlatban is joval dragabb lehet mint az a 20%-os azonnali nyereseg.

Nezzetek mar utana hogy ha most 15 millios tartozas helyett csak 11 milliot kell a banknak fizetni de nincs penzetek akkor mondjuk 10-15 eves futamidore mennyi penzt is kell visszafizetni 11 millios hitelnel. Megsugom kb. 17-20 milliot.
Na persze ez nem azt jelenti hogy a bank ezen tobbet keresne hiszen a forinthitel azert dragabb mert a fedezetet biztosito (pl lakossagi) forintbetetre magasabb kamatot is kell fizetnie a banknak is.

Raadasul a CHF lehet meg olcsobb a jovoben hiszen a svajci jegybank eleg hatarozott lepesekbe kezdett. 2-3 ev alatt Nyugat-Europa kilabalhat a valsagbol es lehet ujra 180-200 Ft kozott a CHF arfolyam tehat ujra elviselheto szintre csokken a tartozas es a torlesztoreszlet is. A refinanszirozasra felvett forinthitel viszont aligha lesz olcsobb.

Tehat ez az egesz tenyleg csak es kizarolag azoknak eri meg akik most eppen rajta ulnek egy csomo keszpenzen es draga CHF hiteluk van. Vagyis ahogy utananeztek az indexes cikkben eleg sok kepviselonek es kormanytagnak peldaul...

dibbler 2011.09.10. 16:19:37

@Betelgeuse-2: kizárt hogy OV magától ilyen, a "mentorok" (értsd akik a bábut mozgatják) ellátják őt végrehajtandó "javaslatokkal". Egy ilyen mentor a Csányi is.
A pénzügyi spekuláció ma már talán a gazdaság legfontosabb területe lett. A spekulációs projektekhez összeállnak a befolyással, pénzzel bírók és hatalmas károkat okoznak, miközben pénzt keresnek rajta.
OV-nak, Csányinak amit kérdez, sem szabad elhinni.
A dolog olyan kifinomult, bonyolult, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

B lehetőség: OV és Csányi teljesen debil gyengeelméjűek. Ugye ezt Te sem gondolod?

ayatollah 2011.09.10. 16:19:37

Azzal egyetértek, hogy ez vajmi keveset segít a valóban bajban lévőkön, és hogy nehézséget jelenthet a gazdaságnak, de azért nehogymár úgy állítsuk be, mintha nem a bankok lennének a főbűnösei a devizaalapú eladósításnak, és hogy pont őket kéne sajnálni...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.09.10. 16:21:38

@kamerasmobil:
Én is nagyjából ezeket írnám le, ha lenne még türelmem, de nincsen, mert aki tapsol Lázár "hülyeségének"(az idézőjel szándékos, mert nem hiszem, hogy hülyeségből mondta), az úgysem fogja elolvasni, megérteni, csak a szokásos mantrát fogja ismételgetni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.09.10. 16:23:03

@dibbler:
Előbbiről könnyebben el tudom képzelni, hogy debil gyengeelméjű, de csak gazdasági területen. Ha nem a politikában fut be, akkor sehová nem jutott volna a gazdaságban.

dibbler 2011.09.10. 16:27:23

@dibbler: van C lehetőség is: Csányi elvesztette a kontrollt a projekt felett és most hallgat mint libafos a fűben.
Ő már kiszállt egy tisztes nyereséggel.
OV pedig most más "okos" emberektől kapja az "okos javaslatokat", lásd Matolcsy.

kamerasmobil 2011.09.10. 16:33:33

@ayatollah:
A bankok csak eltek a szabad verseny lehetosegevel. Amikor 17-18% volt a forint alapu lakashitel THM-je es az elso bank behozta a CHF alapu lakashitelt akkor a tobbi valaszthatott hogy vagy ok is csinalnak ilyet vagy senki nem megy hozzajuk. A PSZAF meg hagyta.

Az meg a politika felelossege hogy mitol lett 17-18% a forinthitel meg hogy mitol lett olyan draga itthon a lakas hogy hitel nelkul nem lehetett felvenni.

Valoban fair lenne ha a bankok is kivennek a reszuket a bukobol is de vegyuk mar eszre hogy ez meg is tortent a bankadoval! A meg mindig bantoan magas kamatkulonbozet egy jo reszet tehat az allam egyszeruen kiveszi a bankok zsebebol tehat kozvetett modon az allam is nyulja a devizaitelesek penzet.
Ezen miert nem haborodik fel senki? Lehetne kisebb a torleszto ha nem lenne bankado...

kamerasmobil 2011.09.10. 16:34:10

Bocasnat azt akartam irni hogy hitel nelkul nem lehetett MEGvenni. Marmint a lakast.

good4you 2011.09.10. 16:39:07

@Viharszarok: nem, nem a bank kényszerített, ő csak eladta nekem a termékét, az akkor meghatározott feltételek szerint, közölve, hogy ez a legjobb amit választhatok, különben is, a forint hitellel csak rosszabbul járnék.
nem jobb kocsira és mediterrán házra kellett hanem egy házra, az elsőre, amivel fedél lett felettem és a családom felett. megértem én, hogy nem lehet a saját döntéseinkből eredő veszteséget másokra hárítani, DE ez szerintem itt pont nem az az eset és erősen kétlem, hogy ettől összeomlana a bankrendszer, a pénzpiac, a gazdaság, meg minden. Ha csak a saját esetemet nézem akkor is egy öt éve felvett 7 és fél millió forintért, amit ugye 5 éve törlesztek, az aktuális árfolyamon pillanatnyilag több mint 10-el tartozom. Biztos vagyok benne, hogy ebből az óriási különbözetből, ami különböző tételekből áll össze a bank pont eléggé jól van ahhoz, hogy ne omoljon össze, ha én 180-as árfolyamon előtörlesztem a 150-en felvett hitelemet.

9-143 2011.09.10. 16:43:08

senki nem gondol arra, hogy esetleg a kötelezően számlára jövő pénzed nem tudod felvenni, vagy a megtakarításodhoz hozzájutni egy ilyen lépés után, mert a banknak épp nem lesz pénze, ami hozzáférhető?
Vagy egy 12%-15%-os jegybanki alapkamatra, amin a csúnya külföld hajlandó hitelezni, és akkor a forintkamatok is az égben lesznek...

kamerasmobil 2011.09.10. 16:46:32

@good4you: Nezd mar meg amit beirtam...

A bank amit neked adott CHF-et azt szinten kolcsonkerte. Tok mindegy hogy forintban mi mennyit er es mennyit adtal neki vissza. Attol meg a tartozasod CHF es abban is kell visszafizetni hiaba kerul forintban akar a ketszeresebe.

becsoccsent 2011.09.10. 17:05:24

amugy azzal mi van, aki 200-as arfolyamnal vette fel a hitelet?

good4you 2011.09.10. 17:17:18

@Zabalint: hát tévedsz zabalint, nem gyarapítottam egyik szavazótábort sem, úgyhogy nem én vagyok a hunyó itt, csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy ahelyett, hogy csakazértis alapon mindenre fújjolunk jó lenne néha legalább az értelmes javaslatokat megfontolni.
lehet, hogy te a bankrendszer épsége iránti aggodalmad miatt úgy gondolod, hogy ez a javaslat nem értelmes, de hadd engedtessék meg az, hogy ezzel ne mindenki értsen egyet.

hedgy 2011.09.10. 17:31:50

@Spiro:
Abban igazad van, hogy a Fed megveszi az el nem kelt állampapírokat, de a 0 körüli hozam nem egy szívesség, hanem ennyi jelenleg a rövid lejáratú amerikai állampapírok hozama, melyet a piac alakít ki. Azaz a hülye befektetők, akik még mindig azt hiszik, hogy USA állampapírban van a legjobb helyen a pénzük.
Abban is igazad van, hogy a swap-ból fakadó HUF mennyiséggel nem nagyon tudnak a külföldi anyabankok mit csinálni az állampapír vásárláson kívül. Azonban nem ők az egyetlen szereplők a piacon, ott vannak pl a külföldi (Ny-európai, amerikai) nyugdíjalapok, akik tényleg ott fektetnek be, ahol a pénzükért megfelelő hozamot kapnak. Ha pedig holnaptól fele annyi lenne a hozam ceteris paribus, nem kétlem, hogy igen gyorsan kifuttatnák az állományukat. Onnantól pedig ki finanszírozná azt a 2/3-ot az államadósságból, amit eddig ők finanszíroztak?

good4you 2011.09.10. 17:35:44

@kamerasmobil: elolvastam, gyenge felfogóképességem ellenére az általad leírt összefüggéseket megértettem. mégsem értem, hogy miért van az, hogy NEKEM kötelező a veszteséget benyelni, a kamatot és a bank nyereségét biztosító egyéb tételeket kifizetni, mert ugye, tessék ez van, te vetted fel, nem volt kényszer, miközben elképzelhetetlen hogy a bank is vállaljon ebből a veszteségből (nahát, pedig ugye elmondásod szerint ő sem tett mást, csak frankot vett fel külföldi banktól), sőt még az is elképzelhetetlen, hogy netalán a nyereségéből bármennyiről is lemondjon. Ha pedig jön egy szerencsétlen politikus aki meg meri említeni, hogy esetleg mégis, máris a gazdaság összeomlásáról beszélünk.

2011.09.10. 17:39:14

@good4you:

Devizahitelt vettél fel.
Meg van CHF-ben, hogy mennyit.
Ha a bank egyszerűen devizában adja oda neked a hitelt és azt mondja neked, törlessz devizában, akkor mi van?
Gyakorlatilag ugyan itt tartanál, mint most.
Így már érthető?

2011.09.10. 17:46:12

@good4you:

Igen!
A bankoknak volt extra profitjuk ezeken a hiteleken (amit nem kellett volna hagyni a felügyeletnek), és gyakorlatilag ez van most visszaszedve a bankadóban.
És igen! Ezáltal közvetve pl. a devizahitelesek fizetik a válságadót, amit célzottan nekik kellett volna visszakapniuk, e helyett ment pl. egykulcsosba.

Spiro 2011.09.10. 17:58:59

@hedgy:
Pont úgy, ahogy a FED csinálja, az MNB vásárolhatna állampapírokat, ha nem kelnek el a nyílpiacon.
Hiszen azon túl, hogy a tartalék devizáknak tekintet devizákat kibocsájtó országok jelenleg akár negatív kamaton is finanszírozhatják magukat, ezt gyakorlatilag a központi bank (illetve ennek szerepét betöltő entitás) állampapír vásárlásai támogatják.

De valójában az igazi megoldás az lehetne, ha az MNB ~ 37 MRD EUR (=~10.000MRD Ft) deviza tartalékát 0-ra lehetne csökkentenék (ennyivel csökkentenénk az államadósságot), amennyiben lenne helyette egy nemzetközi készenléti hitelkeret, vagy deviza/HUF swap lehetőség az ECB-vel, FED-del, SNB-vel, Kínával …., amivel szükség esetén devizát vehetnénk kölcsön.
A deviza tartalékunk amúgy is csepp a tengerbe, egy kisebb spekulátor által mozgosítható eszközökhöz képest.

A jelenlegi rendszerrel ellentétben ez a gyakorlatilag azt az előnyt jelentené, hogy ~10.000MRD-dal csökkenthetnénk az adósságállományunkat, kvázi lefeleznénk. (a GDP arányos államadósságunk ~37%-ra csökkenne), így a maradék 9.750MRD Ft-ot kellene csak finanszíroznunk, aminek harmada a devizahiteleseket swappolgató külföldi anyák által legalább 5 évre tuti megoldott.

Továbbá a visszafizetett összegen évente megtakarítanánk ~600-700MRD Ft kamatot, úgy hogy csak a hitelkeret 0,25%-os rendelkezésretartási díját kellene csak fizetnünk.

Ez nyilván a jelenleg túlárazott országkockázatunkat is csökkentené, ami lehetőséget teremtene a HUF kamatok csökkentésére, ami a megmaradó 9.750MRD Ft adósságállományon tenne lehetővé éves ~300MRD kamatmegtakarítást.

Csak ez a lépés egyensúlyba hoznák a költségvetést

advocatusdiaboli 2011.09.10. 18:58:50

@kamerasmobil: A probléma csak ott van, hogy a banok nem vettek CHF-et a hitelek finanszírozásához...

"Amikor neked a lakashitelhez CHF-et adott azt a bank is kolcsonkerte, meghozza kulfoldi bankoktol. Tehat te tartozol a bankodnak frankkal, a te bankod meg egy masik banknak szinten frankkal. Amikor romlik az arfolyam akkor a te bankod is bukik es nem csak te!"

A bank nem CHF-et adott, hanem FORINTOT! Mindössze CHF-ben tartja nyilván!

2011.09.10. 19:06:13

@advocatusdiaboli:

"A bank nem CHF-et adott, hanem FORINTOT! Mindössze CHF-ben tartja nyilván!"

Nézd már meg, hogy mit jelent a deviza alapú hitelezés!
ecopedia.hu/deviza-alapu-hitel

advocatusdiaboli 2011.09.10. 19:32:45

@MikeBoy: Varga István közgazdász, a MNB felügyelőbizottságának tagja talán jobban ért ehhez:

dl.dropbox.com/u/37053299/2011-08-27.16.04.mp3

2011.09.10. 19:39:26

@advocatusdiaboli:

"Ezen hitelek egyszerű forint hitelek, amelyeket a bank forintban folyósított, az adós pedig forintban tartozik visszafizetni…"

Végig kéne gondolni a következőt:
Ha ez így van, akkor az egy sima Ft hitel, ami CHF-nek van hazudva.
Ott van mellette a sima Ft hitel is amit bármikor felvehetsz(sokkal magasabb törlesztővel!!!!).

MI A RÁKNAK ADNÁNAK A BANKOK CHF HITELT?
Mert, ha nem emelkedik az árfolyam akkor retteneteset bukik rajta? Óriási, ugye? Erre kéne először válaszolni....

advocatusdiaboli 2011.09.10. 19:48:15

@MikeBoy: "Ha ez így van, akkor az egy sima Ft hitel, ami CHF-nek van hazudva."

jól látod...

"MI A RÁKNAK ADNÁNAK A BANKOK CHF HITELT?"
Az árfolyam emelkedése várható volt...

"Mert, ha nem emelkedik az árfolyam akkor retteneteset bukik rajta?"
Azt mondod, ha változatlan az árfolyam akkor a banknak nem éri meg???

A forint hitelek kamatát mesterségesen tartották magasan, hogy a deviza felé tereljék az adósokat.

Egy kérdés: A külföldön felvett CHF-ből hol lett újra forint, amit az adósoknak folyósítottak?

2011.09.10. 20:00:01

@advocatusdiaboli:

""Mert, ha nem emelkedik az árfolyam akkor retteneteset bukik rajta?"
Azt mondod, ha változatlan az árfolyam akkor a banknak nem éri meg???
"

Ezt nem kell mondani, ha a hitel kamata kb. akkora, mint a betéti kamat vagy kisebb, akkor az nem éri meg....

"A forint hitelek kamatát mesterségesen tartották magasan, hogy a deviza felé tereljék az adósokat. "

Kik? Sima összeesküvés elmélet.

"Egy kérdés: A külföldön felvett CHF-ből hol lett újra forint, amit az adósoknak folyósítottak? "

A pénzpiacon.

A következő a probléma:
Ha igazad van, akkor a bankok 1000 mrd nyereséggel rendelkeznek most éppen.
Hogy a bánatba számolják ezt el?

Elemi érdekük lenne a bankoknak, hogy fizessenek az ügyfelek. Tettek ilyen lépéseket? NEM. Még most is emelkedtek a kamatok.

advocatusdiaboli 2011.09.10. 20:09:03

@MikeBoy: "Egy kérdés: A külföldön felvett CHF-ből hol lett újra forint, amit az adósoknak folyósítottak? "

A pénzpiacon.

Értem. Tehát, a bank forintért devizát vásárol, majd a kapott devizát visszaváltja forintra... Ennek ugyan mi az értelme???

2011.09.10. 20:15:44

@advocatusdiaboli:

Ki ez a vén ......?
FB tag!!? Azok szoktak a szakemberek lenni, ugye?
Biztos ős is megtudná mondni, mi értelme van ennek a CHF hitelnek, ami Ft hitel, de rettenetesen alacsony kamatú és arra a reményre épít, hogy a CHF árfolyama nőni fog!
Ha pedig nem nő, hanem csökken akkor bank egyszerűen bukik!
5000 mrd-os csalás az orrunk előtt és egy tata az egyetlen aki ezt tudja?

A politikusok zsebében van az összes bank, azt ugye látjuk?
Ki megy a PSZÁF egy vizsgálat és vége az egésznek.

2011.09.10. 20:22:13

@advocatusdiaboli:

"Értem. Tehát, a bank forintért devizát vásárol, majd a kapott devizát visszaváltja forintra... Ennek ugyan mi az értelme??? "

Nem! Egyáltalán nem érted! A bank deviza hitelt vesz fel egy olyan banktól amelyik képes az adott devizát teremteni, amit a mi bankunk átvált forintra.
Te forintban törlesztesz, ezt visszaváltja devizára és visszaadja a hitelt, a hitelező bank pedig megsemmisíti a pénzt.
Nagyjából ez a folyamat.

kamerasmobil 2011.09.10. 20:44:21

@advocatusdiaboli:
Te akartal devizat kolcsonkerni mert a forint beteti kamata magas volt es ezert draga volt forinthitelt felvenni.

De a magyar bankban Mari neni es Jozsi bacsi forintos betet tart, azt nem tudta neked a mgyar bank odaadni. Elment a kulfoldi bankhoz akinel Ludwignak CHF-ben volt betetje es attol a banktol kerte el a frankot.
Ezt most annak a banknak adja vissza es oket nem erdekli hogy most dragabban tudunk CHF-et venni, o azon onmagaban nem nyer semmit.

Azt ertsd meg hogy a te bankod itt nem az egyetlen kozvetito es te igenis frankkal tartozol annak akinek a penzen a hazadat megepitettek.

A forinthitel kamatat meg nem "mestersegesen tartottak magasan"...
Hanem olyan szar gazdasagpolitikank volt hogy csak ekkora kamat mellett adtak a magyar allamnak kolcson.

hedgy 2011.09.10. 20:57:34

@Spiro:
Szerintem a külföldi jegybankok konkrét tevékenysége nagyrészt kimerül abban, hogy Bernanke és társai időnként kiadnak egy közleményt, hogy mennyire komolyan gondolják a válságkezelést. A világ meg megeszi, és a sok hülye rohan is amerikai állampapírt venni, miközben nem látják, hogy az USA már most is akkora adósságon ül, amit kb soha nem fog tudni kiköhögni, még akkor sem, ha holnap abbahagynák a háborúskodást meg az összes népjóléti programot... A svájci negatív hozam más kérdés, ők tényleg nincsenek (annyira) eladósodva, ott viszont szerintem kisebb szerepe van a jegybanknak, hiszen mindenki oda menekül (+ most már Norvégiába).
A jegybanki mérleget sajnos nem ismerem annyira, mint kéne, de azért úgy sejtem, hogy a 37Mrd EUR nem teljes egészében a magyar államadósság része. Visszaadhatjuk egy jó részét, és tényleg csökken az eladósodottságunk, csökken a kamatteher, ez nem vitás. Csak az a kérdés, hogy miután nagyjaink "elzavarták" az IMF-et, vajon kitől is kapnánk készenléti hitelkeretet? Illetve kettes számú kérdés: vajon mekkora keret is kéne, hogy ne legyünk a spekulánsok céltáblája, ha szerinted a 37Mrd csepp a tengerben? Mert a piac jószívűségére spekulálni nem jó ómen...

advocatusdiaboli 2011.09.10. 22:23:11

@MikeBoy: @kamerasmobil: Aha... Akkor csak azt mondjátok meg nekem lécci, hogy a bankok mérlegében miért nem látszik a külföldi bankok felé fennálló kötelezettség...

2011.09.10. 22:30:29

@advocatusdiaboli:

Mutass egy ilyen mérleget please!

ayatollah 2011.09.11. 02:45:23

@kamerasmobil:
"A bankok csak eltek a szabad verseny lehetosegevel"
Na jah de akkor éppen senki nem szólt egy szót sem a CHF "menedékdeviza szerepéről" amit most meg úgy beszélnek mintha a világ legtermészetesebb dolga volna. Kinek kellett volna erre figyelmeztetni? Bankok és PSZÁF, valóban.

"Valoban fair lenne ha a bankok is kivennek a reszuket a bukobol is de vegyuk mar eszre hogy ez meg is tortent a bankadoval!"
Szerintem a bankadó nem más mint a népnyúzás áttételes megvalósítása, akárcsak a többi különadó, mert azt a bank különböző jogcímeken elszedi a néptől.

2011.09.11. 10:28:10

@advocatusdiaboli:

Források összesen 4.470.606 5.276.378
Ebből:
- Rövid lejáratú kötelezettségek 3.069.276 3.487.400
- Hosszú lejáratú kötelezettségek 745.437 997.393

Ennek a része.

1. Hitelintézetekkel szembeni kötelezettségek 557.857 565.719

Méghozzá ez lesz az.

advocatusdiaboli 2011.09.11. 11:14:03

@MikeBoy: És ez hogyan áll arányban ezzel?

4. Ügyfelekkel szembeni követelések 1.781.003 2.217.074

Valahogy nem akar kijönni, hogy a hitelek forrása a külföldi refinanszírozás... De még ha az is, ezek a források CHF-ben denomináltak, vagy netán €-ban? Én az utóbbira tippelek...

kamerasmobil 2011.09.11. 12:55:49

@ayatollah:
Menekulodeviza: akkoriban nem volt gazdasagi valsag ezert nem menekult senki sehova. Egyebkent van amikor aranyba rakjak a penzt van amikor allamkotvenyekbe ez eleg rugalmas es nem lehetett tudni hogy ekkora mania lesz a frankbol.

Es igen a bankado arrol szol hogy mikozben a kormany nagy szavakkal all ki a devizahitelesek mellett - a gyakorlatban odaal a bank melle es kozosen gomboljak le roluk a penzt...

2011.09.11. 14:06:38

@advocatusdiaboli:

Miért kellene a kettőnek arányban lennie?
Nem csak deviza alapon hitelez egy bank!

advocatusdiaboli 2011.09.11. 15:13:29

@MikeBoy: Ez igaz. Mondjuk a deviza alapú hitelekkel sincs arányban... Arról nem beszélve, hogy mit is csinál a bank az ügyfélbetétekkel? Azt nem helyezi ki hitelként, inkább hitelt vesz fel és azt helyezi ki? Logikus... Főleg, ha megnézed a forintbetétek és a deviza alapú hitelek kamatszintjeit...

A "hitelintézetekkel szembeni kötelezettség" kizárólag felvett hitel lehet, kizárt, hogy külföldi bankok - magas kamatszintű - forintbetétjéről van szó?

2011.09.11. 15:31:54

@advocatusdiaboli:

Hogy a bánatba ne lenen arányban?
Ez 2008-as adat! Akkor még gyengéb volt a frank.
Jelenleg az OTP kb. 800 mrd Ft-nyi devizahitellel bír.
Akkor 575 mrd volt.
Bizony ez teljesen rendben van.

"kizárt, hogy külföldi bankok - magas kamatszintű - forintbetétjéről van szó? "

Kizárt. A legnagyobb kamatot az állam adja ilyenkor. Ezért vesznek a külföldiek állampapírt, ha ide akarnak fektetni kockázatmentesen.

kronstadt (törölt) 2011.09.12. 16:45:51

@kamerasmobil:

„nem lehetett tudni, hogy ekkora mania lesz a frankbol”

ez teljesen egyértelmű volt

a CHF a „papírpénz-univerzum” királya

2000-ig kvázi aranystandardon maradt…

„The Swiss franc has historically been considered a safe-haven currency with virtually zero inflation and a legal requirement that a minimum of 40% be backed by gold reserves.[8] However, this link to gold, which dates from the 1920s, was terminated on 1 May 2000 following a referendum”

en.wikipedia.org/wiki/Swiss_franc#Franc_of_the_Swiss_confederation.2C_1850.E2.80.93

kronstadt (törölt) 2011.09.12. 16:48:12

és a közelgő euro-válság se volt egy nagy titok

lásd alábbi könyv

THE TRAGEDY
OF THE EURO
mises.org/books/bagus_tragedy_of_euro.pdf

kronstadt (törölt) 2011.09.12. 16:51:00

és az 1,2-es EUR-CHF árfolyamot se fogják sokáig tartani

ez lényegében Svájc pénzügyi központ szerepének a végét jelentené

nem hihető

kétségbeesett átmeneti lépés

és csinos veszteség a kantonoknak

nem fog sokáig tartani ez

kronstadt (törölt) 2011.09.12. 16:55:03

@hedgy:

aranyba menekülnek

+ ezüstbe

+ platinába

+ árupiaci termékekbe (energiahordozó, élelmiszer)

laposhal · https://plakatfiu.com/hu 2011.09.13. 23:21:18

@Bio74: Teljesen egyetértek. Csak annyit tennék hozzá, hogy ezt a bankok is csúnyán elq..rtak. Ha felébredtek volna, hogy válság van, és esetleg változtatni kellene a magatartásukon: rugalmasabbnak lenni az ügyfelekkel (3 vérlázító esetről tudok, 3 különböző banknál, máshol már leírtam), etikus megoldásokat kidolgozni a megsegítésükre (a 35 éves futamidő nem az!!),ha átláthatóak lettek volna (mi alapján emelnek kamatot, melyik hitel mögött van ténylegesen deviza), ha a Bankszövetség nem csak sír, hogy milyen rossz a szegény bankoknak, miközben pár hétre rá kijön a statisztika, hogy minden idők legjobb profitját termelték, hanem ajánlott volna egy konstruktív javaslat csomagot, ami tényleg segít, de még ők is le tudják nyelni, talán nem jutunk idáig.

valaki76 (törölt) 2011.09.14. 11:48:39

@laposhal:

Ők semmit sem fognak "lenyelni". Mindent a betétesekre hárítanak át.

A bankok pedig nincsenek jó állapotban.

plusseger 2011.09.24. 20:34:29

@Jaffar: akkor még nem tudtam visszafizetni. Egyébként jelen helyzet szerint pont most sem fogom tudni, mert bár azt kommunikálták, hogy minden jelzálogfedezetes devizahitel, de valójában csak a Hpt-t módosítják. Így az én munkáltatói kölcsönöm nem lesz így visszafizethető, meg pl aki a Credit House (?), stb hasonló kiszervezett cégtől vette fel a hitelt (amik mind-mind nem tartoznak a Hpt. hatálya alá) egyelőre mind-mind kimarad a lehetőségből, hogy talpra álljon. Látom, ez a hír itt sokatokat örömmel tölt el.. Legalább ti örültök..
süti beállítások módosítása