Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Az EU tudja, mi lesz 2013-ban

2011. november 11. - Droli

Pár éve jókat viccelődtünk a kormányzati jósdán, ahol Szilvásy Péter jósolt nagyszerű dolgokat, de azt hittem, ez egyedi eset. Hát nem, nemrég az EU pénzügyi biztosa "jósolt" egyet:

Nem fenntartható a magyar költségvetés egyenlege, a hiány 2013-ban ismét 3 százalék fölé mehet, ezért az Európai Bizottság nem javasolja a túlzott deficit eljárás megszüntetését - derült ki csütörtökön Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa által tartott sajtótájékoztatón.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy Olli Rehn egy jövőbelátó zseni. Mi, magyarok még a 2012-es költségvetést sem ismerjük rendesen, hiszen arról is folyamatosan jönnek az új információk, még mindig változik - pláne Orbánéknál :-) Na de hogy a 2013-as? Hol van az még, mit tudunk erről - ismét hozzáteszem, hogy pláne Orbánéknál, hiszen a fijjuk akár hetente képesek változtatni az álláspontjukat ugyanarról a témáról! A pénzügyi biztos persze a "jelenlegi információk" alapján formál véleményt, ami sportközvetítői szaknyelven szólva "erősen véleményes", hiszen a 2013-as költségvetésről szinte semmit nem tudunk. Pl. meg tudja-e valaki mondani, kivezetik-e a bankadót 2013-ban? Hogyan alakul az "egykulcsos" szja? Sokadik ígéretre felülvizsgálják-e a rokkantnyugdíjasokat, és bevezetik-e a ma (csütörtökön írom a posztot) megígért rendszert? Mi lesz az evával? Egyáltalán, mi a fenét tervez Matolcsy 2013-ra a szokásos hangzatos ígéreteken túl?

Én is kijelentek valamit, remélem, ezt is főcímlapon hozza a sajtó: szerintem a 2012-2013-as BL-t a Real Madrid nyeri meg  - a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Gondolom, most többen mosolyogtok, és igazatok van, én is ezt teszem. Rehn úrnak meg köszönöm a jóslatot, de egyúttal megkérném arra is, hogy legközelebb várjuk meg, mit is akar a magyar államháztartással a magyar pénzügyminiszter 2013-ban, és utána tegyen ilyen jól hangzó kijelentéseket ezekben a vészterhes időkben...

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr393368943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2011.11.11. 10:44:45

itt arról van szó, hogy vannak bizonyos gazdasági törvényszerűségek, amik alól nem lehet kibújni.

a makropályát két évre előre azért szokás becsülni, és ennek alapján látható az is hogy mekkora megszorítást bír el egy gazdaság anélkül, hogy összeomlana (tehát a legjobb szándékkal alaposan megtervezett és precizen végrehajtott programnak mi lehet az eredménye).

nomármost, azért mondanak 2013-at, mert az idei és részben a jövő évi költségvetést még kisegítheti a manyup vagyon, viszont addigra fehéren feketén meg fognak mutatkozni a magyar gazdaság struktúrális problémái.

ennyi.

persze tudatlanként jot lehet ezen vihogni, mint a nyolceves srac ha puncit lat.

drtutz 2011.11.11. 12:27:48

"várjuk meg, mit is akar a magyar államháztartással a magyar pénzügyminiszter 2013-ban"

sztem meg ne várjuk meg, hanem az imf meg az eva helyett dobjuk ki a pénzügyminisztert! kísérletezzen másutt, ahol vállalható a kockázata

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.11. 12:39:59

Látom az előző poszt óta se vesztetted el a bizalmadat .-) Hogy is írtad? "Míg Orbán a miniszterelnök, Magyarország nem lesz bóvli" Erre mit olvasok ma:

"A Wall Street Journal szerint nem elég Görögország, Olaszország, Spanyolország vagy épp Portugália állampapírpiacának összeomlása miatt aggódni, ugyanis Magyarországon is épp ennyire esélyes az államadósság finanszírozhatatlanná válása. A csütörtöki aukció eredményét boncolgatva a WSJ eljut a következtetésig: nem állunk távol attól, hogy a magyar állampapírpiaci is összedőljön."

ecoline.hu/makro/2011/11/10/WSJ_Magyarorszag_lesz_a_kovetkezo_a_sorban_G8PETE

Csak remélni tudom, hogy tévednek, de a WSJ nem az a hitelteln bulvár...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.11.11. 12:47:07

@gono:
"a makropályát két évre előre azért szokás becsülni, és ennek alapján látható az is hogy mekkora megszorítást bír el egy gazdaság anélkül, hogy összeomlana (tehát a legjobb szándékkal alaposan megtervezett és precizen végrehajtott programnak mi lehet az eredménye)."

Oké. És szerinted bátran kijelenthető, hogy 2013-ban semmilyen megszorítással, semmilyen gazdasági döntéssel nem lehetséges a 3% alatti hiány? Azért is kérdezem, mert Rehn úr szerint jövőre ez menni fog...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.11.11. 12:49:38

@Fedor: Azt a posztot nem én írtam, hanem Bogáncs. :-) Szerintem amúgy érdekes a felvetése: Magyarország az az ország, mely pár éven belül mindig összeomlik :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.11.11. 13:48:00

@Droli: Bocsánat, az én blogom egyszemélyes, és magamból indultam ki :-) No meg a mondanivaló között is volt átfedés, így ez se kelthette fel a gyanúmat... Node akkor átmásolom oda az előző kommentemet, hisz inkább odavaló ezek szerint.

gono 2011.11.11. 14:04:12

@Droli: nagy valoszinuseggel jövőre sem lesz meg, de mivel a kormany sunyít, most épp nem lehet megbecsülni a költségvetés pontos helyzetét. 2013-ra tutibbat lehet mondani.

a görögöknek pl 13%-os hiányt nem sikerült 7-re tornászni ket eve allatt, és ott tartanak, hogy a tarsadalom az összeomlas szelen. zavargasok meg miegymas.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.11. 22:09:25

@Fedor:

Fedor barátom! Olvasd már el az eredeti angol bejegyzést.

A másik posztnál már leírtam, de:
én elolvastam az eredeti WSJ blogbejegyzést és esküszöm lefordítom neked szó szerint és közzéteszem itt a blogon, hogy lásd a két szemeddel, hogy miből vezette le a nagyívű következtetéseit a szerző.

Itt van:
blogs.wsj.com/marketbeat/2011/11/10/hungary-the-next-european-crisis/

Esetleg ha tudsz angolul megspórolhatsz nekem egy kis munkát.

Két dologra épül az egész írás:

1. Észrevette, hogy a tegnapi állampapír aukción 100% alatt volt a lefedettség

2. Kiguglizta, hogy Magyarország éves GDP-je 190 milliárd dollár, tehát kis ország.

Erre rittyentett egy írást.

És ami még hihetetlen, hogy ez az írás bejárta az egész magyar sajtót, de senki nem vette észre, vagy legalábbis elhallgatta az iróniát a végén, ami szerintem a poszt egyetlen mondanivalója, és legkevésbé Magyarországról szól:

"And you want to know the hilarious/sad/terrifying thing? Hungary wants to join the euro zone."

Tehát először látatlanban lehúzza Magyarországot, beállítja egy csőd szélén álló országként, majd jön a csattanó: csatlakozni akarunk az eurózónához...

Szerinted? Nem az az irónia tárgya, hogy minek akarunk mi csatlakozni, hisz már az euró a fél eurózónát csődbe juttatta?

Komolyan azt hiszed, hogy Amerikában tényleg foglalkoztat valakit egy blogposzt keretében, hogy egy légypiszoknyi kelet európai ország mintha csődközelben lenne?

Kb. olyan ez, mintha a magyar blogok arról szólnának, hogy a Nauru szigetállamban kisebb aszály volt az idén, ezért be kellett vezetni a banánjegyet.
süti beállítások módosítása