Elküldött ma a párom a Tescoba, hogy vegyek a gyerekeknek (többek között) konzerv paradicsompürét, mert nagyon szeretik a paradicsomos húsgombócot.
Szétnéztem a polcon, rengeteg féle volt: Leginkább fémdobozos vagy tetra pack csomagolásban, 150 és 380 forint között (500g-os esetében). Ahogy végigfutott a szemem rajtuk, megakadt a szemem egy tetra pack dobozoson, piros-fehér-zöld csík fut rajta végig. Alább a képen látható.
Na a magyar jó lesz, gondoltam, de ahogy megnéztem közelebbről, a származási helye bizony Olaszország volt. Megnéztem a többit is, mindegyik Olaszországból való! A 150 forintos is, és a 380 forintos is. Meg az összes többi is. Hogy az áron kívül mi alapján lehetne következtetni a termék minőségére, azt nem tudom, mert semmi különbséget nem találtam a dobozokon a néhány szavas magyar feliratszövegekben. Azon a mellékszálon most szemet hunynék, hogy picikét félrevezető a termék színvilága a származási helyet illetően.
No mindegy, nem mehettem haza paradicsompüré nélkül, hát megvettem a Happy fruchtot. Közben azóta is azon gondolkodom, hogy MIÉRT NINCS A BOLTBAN MAGYAR PARADICSOMPÜRÉ???
Megnéztem a szavatossági időt, amit ma vettem, az 2013 szeptemberéig szavatos. Tehát elvileg semmi akadálya nem lenne, hogy a nyáron megtermett magyar paradicsomot lepasszírozzuk, és eltegyük télire. A művelet sem túl bonyolult, jómagam is tettem már el többször paradicsomot: Felfőzzük, átpasszírozzuk és mehet is az üvegbe. Nem értem, hogy miért olcsóbb pont Olaszországból behozni, mikor elvileg a magyar klíma optimális a paradicsomnak, termőföldben és szakértelemben sincs hiány. Meg talán a magyar munkások bére is olcsóbb néhány euróval az olaszországinál.
Ki érti ezt? Én nem. Miért nem tudunk paradicsomból önellátóak lenni és gazdaságosan termelni? Esetleg az olasz gazda több EU-s támogatást kap? Vagy talán a Tescoban lenne a hiba, és más boltokban kapható magyar paradicsompüré? 150 forintból nem tudna a magyar mezőgazdaság előállítani 500g paradicsompürét, hogy versenyképes áron eladható legyen a boltokban?
Tudja valaki a választ a kérdéseimre? (Leginkább nem az indulatos/szélsőséges/demagóg/populista válaszokra lennék kíváncsi, hanem a reálisra és az objektívre.
Megjegyzem Gyurcsány Ferenc úgy másfél éve egyszer vásárolni volt, és akkor azt tapasztalta, hogy a magyar tej 240-be a szlovkák meg 120-ba került. De legalább volt magyar tej. Paradicsompüré fronton viszont rosszabb a helyzet, mert nincs magyar paradicsom!
Az utolsó 100 komment: