Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mentsük meg a 20 milliós devizahiteleseket?

2012. március 08. - bogancs

Egy érdekes olvasói levelet olvastam az egyik újságban ma. Így szólt:

Egy újabb törvénymódosító indítvány a devizahitelesek megsegítését nem az ingatlan 30 millió forintot meg nem haladó értékéhez, hanem az eredetileg felvett, 30 millió forintot meg nem haladó összeghez kötné. A 2007-ben 20 évre felvett 30 millió forint devizahitel törlesztőrészlete – a felvétel időpontjában – havi több mint 210 000 Ft-nak felelt meg. Aki ilyen mértékű havi törlesztőrészleteket tudott bevállalni, az nem a középosztályhoz tartozik. 30 millió forint felvételéhez legalább 60 milliós hátteret, garanciát kellett a bankok felé igazolni. Aki ilyen gazdag, annak a devizahitelből származó kárát ne az adófizetők térítsék meg.

Azok megsegítését, akik önhibájukon kívül kerültek bajba, és e bajnak az lett volna a következménye, hogy megsemmisülnek, hajléktalanná válnak, az adófizetők szerintem el tudják fogadni. Meg lehet érteni és el is kell fogadni, hogy az életmentő költségeket az adófizetők terhére valahogy elő kellett teremteni. (Ilyen volt például az árvízkárosultak vagy a vörösiszap áldozatainak költsége is.) Aki 60 millió forintos vagyonnal rendelkezik, azt nem fenyegeti az a veszély, hogy az utcára kerül, legrosszabb esetben szerényebben fog élni, kisebb lakásba fog költözni. Azt viszont, hogy az ő devizahitelből származó kárát is az amúgy is túlterhelt adófizetők fizessék meg, sem megérteni, sem elfogadni nem lehet.

Dr. Szécsi László, Budapest

A levélíró nevét azért bátorkodtam kiírni, mert az ominózus lapban is feltüntette, így gondolom nem bánja.

Mi a gondom az írással? Az, hogy elválasztja egymástól a levélben (gondolom nem véletlenül) sokszor említett adófizető állampolgárt, és a havi 200ezres devizahitelt törlesztő megsegített devizahitelest. Pedig a kettő egy és ugyanaz!! Aki a nettó fizetéséből havi 200ezres devizahitelt törleszt, az havonta legalább ugyanennyit adózik is. Miközben most állami pénzből ennél jóval kisebb támogatást fog kapni öt éven át devizahitelei törlesztéséhez.

Tehát a dolgot nem úgy kell elképzelni, hogy a milliomost segíti az állam a keveset keresők adójából, hanem úgy, hogy bizony a sokat kereső devizahitelesünk nagyon sok adóval járul hozzá a közös kasszához, az egészségügyi és a nyugdíjrendszer fenntartásához, és most átmenetileg ebből a befizetett adójából kap némi könnyítést. Szóval én azt gondolom, hogy igen, az ADÓFIZETŐK megértik és elfogadják ezt. Akik nem szívesen fogadják ezt el, azok az adófizetők pénzéből élők, és a kisjövedelmű, kevés adót fizető emberek. Ők inkább küldenék kisebb házba a gazdagot, és saját nehézségei ellenére fizettetnék vele a magas adót továbbra is, cserébe pedig szó sem lehet arról, hogy amikor a gazdag jut bajba, akkor bármit is visszakapjon belőle az életben. Amolyan "A ló húzzon amíg csak tud! Arra való!" típusú hozzáállás ez.

Végül is ez is egy vélemény, csak én nem értek vele egyet és ennek hangot is adok. Az állam mind a 10 millió állampolgárának az állama. Minden adófizetőnek éreznie kell, hogy az állam, amit az adójával fenntart, kicsit őérte is van. Szerintem nem lehet azt mondani, hogy az állam egyeseket cserbenhagy a bajban azért, mert mások még ezzel együtt is rosszabb helyzetben vannak. Egy ilyen típusú érvelés egészen addig felvetődhetne az emberi irigységre alapozva, amíg nincs teljes kommunizmus, vagyis munkájuktól és teljesítményüktől teljesen függetlenül nem fillérre egyforma mindenkinek a jövedelme és vagyoni helyzete. Ez sehova nem vezet. Vagyishogy vezet, pontosan a teljes lecsúszás és a tehetséges emberek országból való elmeneküléséhez.

Ugyanígy érthetetlen, hogy a levélíró miért veszi egy kalap alá a vörösiszap katasztrófa áldozatait? Pedig nyilvánvaló, hogy közöttük is voltak jómódúak, és szegények is. Vaskos ellentmondás ez a logikájában.

És akkor ezek fényében nézzük még egyszer a levélíró utolsó mondatát: „Azt viszont, hogy az ő [magas jövedelműek] devizahitelből származó kárát is az amúgy is túlterhelt adófizetők fizessék meg, sem megérteni, sem elfogadni nem lehet. "

Valószínűleg inkább devizahiteles-nem devizahiteles ellentétről lehet itt inkább beszélni, bár ilyen összefüggésben sem látom semmi értelmét az egyes társadalmi csoportok egymás ellen hangolásának.

Az egyébként nyilvánvaló, hogy a 2014-es választási kampány egyik fő eleme lesz majd az egykulcsos/többkulcsos adó kérdése. Ez pedig egy csúnya vitának látszik a jobban keresők és a rosszabbul keresők és segélyből élők között. Amúgy pont ez a vita folyik most éppen Szlovákiában, ahol Robert Fico pártja felvetette, hogy megszüntetné az egykulcsos adót. Érdemes lenne követni a témáról szóló szlovák vitákat. Már csak azért is, hogy tudjuk, mire készülhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr344298590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Boldog negyedik szülinapot szociális népszavazás! - gondolatok a FIDESZ változó ígéreteiről 2012.03.09. 09:48:45

FIDESZ? Ahány nap, annyi szerep, avagy egykori ígéretek és napjaink valósága...Immár négy éve, hogy a hőst játszva a nép élére állt a FIDESZ (egyik zsebében a KDNP-vel), hogy harcoljon a Sátántól eredő vizitdíj, a kórházi napidíj és a felsőoktatás...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.09. 09:33:01

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Trackback: Kecskével vagy kecske nélkül? 2012.03.08. 23:46:38

A kezdeti hurráoptimizmus után valószínűleg a kormányzatnak is be kellett látnia, a puszta közepén felhúzni egy új települést, az bizony rengeteg idő. A zöldmezős beruházás lényege éppen az, hogy azelőtt zöld mező volt ott, ahol most lakótelep készül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2012.03.08. 22:05:51

Mennyit is kapott ajándékba a példában szeerplő adófizető az új adórendszerbern? Ja, hogy sokat? És akkor még miért is ácsingózik? Tudod mi az amit védesz? A legaljasabb járadékvadászat, hiszen ez azoknak az adóemeléséből húz hasznot, akiknek esélyük sincs rá, hogy egyszer egyben lássanak annyit, amit a példában szeerplő egy hónapban törlesztésre kifizet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:10:28

@Wolff:

"Mennyit is kapott ajándékba a példában szeerplő adófizető az új adórendszerbern?"

Na de mihez képest?

nivo.blog.hu/2011/05/08/progressziv_vagy_egykulcsos_adozas_az_igazsagos

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:14:57

@Wolff:

"A legaljasabb járadékvadászat, hiszen ez azoknak az adóemeléséből húz hasznot, akiknek esélyük sincs rá, hogy egyszer egyben lássanak annyit, amit a példában szeerplő egy hónapban törlesztésre kifizet."

A magas legális jövedelmű emberke rengeteg adót és járulékot befizet az évek során. Sokkal többet, mint amennyit valaha is kivehet a rendszerből.

A kérdés az, hogy ha megbotlik, akkor tovább terheljük, vagy segítsünk neki felállni, hogy tovább húzhasson. Mert bizony még egykulcsos adó mellett is ő húz, nem a közmunkás vagy a minimálbéres.

Keen25 2012.03.08. 22:28:43

moebben a cikkben/velemenyben szamomra csak 2 duhito dolog van.
egyreszt. Az, aki barmikor 40 millas lakast vasarol, annak a tuleleset(????) tenyleg nem kellene tamogatni. bar lehet, h o az, aki termel, es adozik (mondjuk ket keresos csalad, fejenkent havi 400 nettoval egyreszt rohoogve rendelkezik akkora hatszellel, hogy elbirja ha a torleszto a 2x re novekszik. masreszt. az az osszeg, amit az allam ebbe befektet, nagyjabol 2-3-5 masik, valoban a csod szelen tancolo devizahitelest a szo szoros ertelmeben megmentene. ez a szovialis erzek. azon segitek, akinek tenyleg letkerdes.
masreszt. nagyon ki van a pupom a gazdagok tobb adot fizetnek, ezert nekik is jar a segitseg. nem. az a baromi nagy helyzet, hogy jelen pillanatban az, aki nem haldoklik, annak nem kellene segitseg. az, aki az atlagber 4x-t keresi, az akar hiszitek, akar nem, megoldja. onmagatol. segitseg nelkul.
mondom ezt ugy, h ha arrol lenne szo, en is meg tudnam oldani. bar se hitelem, se lakasom....

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:38:48

@Keen25:

"az a baromi nagy helyzet, hogy jelen pillanatban az, aki nem haldoklik, annak nem kellene segitseg."

Volt ez másként bármikor is??

Szociális szempontból teljesen igazad van. A kérdés az igazságosság. Miért kell a jól keresőknek minden határon túl a szegényeket támogatnia adójával? Mi köze van más bajához? Ő az okozója? Nem!

Kellene egy épeszű határt megszabni és abban közmegegyezéssel megegyezni, hogy meddig tart a szociális érzékenység és a társadalmi szolidaritás, és azon túl hagyjunk békét mindenkinek.

homér 2012.03.08. 22:42:14

tehát én, egy adófizető, aki nem vettem fel devizahitelt, mert büdös volt már akkor is, most fizessem egy olyan hitelét, aki devizában spekulált, és most van bőr a képén ahhoz, hogy az én általam befizetett adón élősködjön?

ha neki visszajár az adójának egy része, akkor miként kérhetem én az általam befizetett adó egy részét? csak akkor kaphatom én is vissza, ha hasonló nagy baromságot csinálok, mint a devizahiteles?

Mérges 1234 2012.03.08. 22:46:17

Kedves Szerző!

Múltkor Matolcsy babákat életted, a napokban volt egy cikk az MNO-n melyben kifejtették, hogy soha nem születt mégilyen kevés gyerek, és Matolcsy tévedett....

Viszont benned nem csalódunk, védjél csak meg minden szar intézkedést.

moncayo 2012.03.08. 22:49:21

Szerintem sem a kis-, sem a nagyhitelest nem kell más pénzén megmenteni. Ha valaki devizaspekulált - mert a devizahitel az- az ne csak a jó, de a sötét oldalát is vállalja. Ez így tisztességes.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:50:10

@homér:

No így van! Ez a jó kérdés inkább!

Értelme persze nincs sok. Mert ha te síelni mész, és lábad töröd, akkor és nem síelő miért fizessem ki a te síbaleseteddel kapcsolatos költségeket? Adjanak ide nekem is ugyanannyit kp-ben. Mert hülyeséget csináltál.

Ha te csokit eszel, én meg nem eszek csokit, akkor a te fogászati költségeidet nekem is adják ide kp-ben. Mert hülyeséget csináltál.

Ugyanígy dohányzással, autóbalesettel, bármely egyéb életviteli szokásoddal, amely bármilyen mértékű kockázatot tartalmaz.

Biztos azért lettél influenzás, mert vagánykodtál a hidegben és nem vettél sapkát.. Baromságot csináltál, nehogy már az én adómból kapjál támogatott gyógyszert a bajodra.

stb.stb. Ne is folytassuk, semmi értelme szerintem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:51:05

@Doubledecker:

"Múltkor Matolcsy babákat életted, a napokban volt egy cikk az MNO-n melyben kifejtették, hogy soha nem születt mégilyen kevés gyerek, és Matolcsy tévedett...."

Linket légyszi! Ez csúsztatás.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:52:23

@moncayo:

"Ha valaki devizaspekulált - mert a devizahitel az- az ne csak a jó, de a sötét oldalát is vállalja. Ez így tisztességes."

Így van! Nyilván a chipsadóval is tökéletesen egyetértesz ugye? Meg amiket ebben a kommentben felsoroltam: @bogancs:

Sorge 2012.03.08. 22:52:27

Komolyan mondom, megáll az eszem ekkora mellébeszélést látva.
Itt senki nem érti a devizaalapú hitelek lényegét. :(((

homér 2012.03.08. 22:52:59

@bogancs: "A kérdés az, hogy ha megbotlik, akkor tovább terheljük, vagy segítsünk neki felállni, hogy tovább húzhasson."

ekkora demagógiát... ezt tanítják, vagy így születtél?
tudod amikor az ilyen "hitelkárosultakat" azok pénzéből mentik, akiknek semmi közük a devizahitelezéshez, akkor azok bizony elgondolkodnak, hogy miért is fizetnek ők be adót. fizessek én itt adót, amit aztán impotens barmokra "megmentésére" fordítanak? bármennyi adót is szednem be tőlem, azt értelmetlenül elkótyavetyélik? én fizessem az ő ingatlanjuk egy részét? és ezért én mit kapok a rendszertől? azt, hogy 5 év múlva más indokkal másokat pénzelek majd az én adómból?
és ki nem részesül a "rendszer" osztogató kedvéből? az, aki megfontoltan cselekszik. aki előre gondolkodik. aki valójában viseli a terheket. mert egy devizahiteles, akit meg kell segíteni, az bizony semmivel se járul hozzá a rendszerhez. ő is csak egy élősködő.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:53:52

@Doubledecker:

"Viszont benned nem csalódunk, védjél csak meg minden szar intézkedést."

Miért? Szerinted mekkora határnál kellene meghúzni az árfolyamgát rendszerbe belépni jogosultak hitelnagyságát?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:54:36

@Sorge:

"Itt senki nem érti a devizaalapú hitelek lényegét. :((("

Dehogynem tudjuk! Csakis a bank a hibás, ugyebár.. :-))))

Sorge 2012.03.08. 22:54:36

Bogáncs barátom !
Szórd ki azokat akik a devizaadósokat támadják. Nem tudják, hogy mit beszélnek ! :((
Mindjárt másolom az anyagot .

homér 2012.03.08. 22:54:51

@bogancs: hát sok értelme nem volt a szösszenetednek. hol is van a rendszerbe kódolva, hogy a devizaspekulánsok tévedéseiért mindenkinek fizetnie kell? te, ha én a mol short-omon bukok, akkor hova forduljak, hogy kimentsenek?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:56:23

@homér:

"tudod amikor az ilyen "hitelkárosultakat" azok pénzéből mentik, akiknek semmi közük a devizahitelezéshez"

Ez egy másik kérdés, és ezt nem is vitatom.

A gondom nekem azzal a tévhittel van, hogy ezzel az intézkedéssel a szegények pénzéből támogatják a gazdagot..

Sorge 2012.03.08. 22:56:37

A devizahitelek kezdetben SWAP ( devizacsere) ügyleten alapultak. Ekkor még ténylegesen deviza állt a devizahitelek mögött. Igen, voltak ilyen devizahitelek is.
Azután pénzügyi újítás eredményképpen bevezetésre került egy másik típusú devizaalapú hitel és ehhez már egyáltalán nem volt szükség devizára, csak forintbetétre. Ha ismeritek a pár évvel ezelőtti forint és pl. CHF-hitel kamatokat, akkor jogosan kérdezhetitek : hogyan lehetett forint betétből CHF-alapú hitelt csinálni? Hiszen a forint betét után a bankok általában 6-8 % bruttó kamatot fizettek, míg a CHF-alapú hitelek után csak 5-7 % kamatot kaptak. Hol van itt a bank haszna ?
Induljunk el az elejéről. Az a rövid, 1-2 éves időszak., amíg a devizaalapú hitel kedvezőbb volt, mint a forinthitel, az csak a beetetés időszaka volt. Addig tartott, amíg a lehető legtöbb hitel kihelyezésre került. Ha mindjárt az elején nagy törlesztő részleteket kellett volna fizetni, akkor senkit nem lehetett volna becsalni a csapdába. Ez a beetetési időszak tehát folyamatos vesztességet termelt a bankok számára, ezért tartósan nem volt fenntartható.
Amikor a bankok kifundálták a forintbetétekből devizahitelek készítésének trükkjét, akkor már tudták,hogy a devizahitelek törlesztő részletét hamarosan fel fogják emelni olyan szintre, mintha az adós forint hitelt vett volna fel. Sőt, ha lehet még annál is magasabbra, hiszen a beetetés ideje alatt elszenvedett banki vesztességeket kompenzálni kell.
Miért lehettek a bankok biztosak abban, hogy majd fel lehet emelni a devizahitelek törlesztő részletét?
Azért, mert előre kikötötték az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét. Tehát olyan módon tudták-tudják módosítani a szerződéseket, hogy törlesztő részletek elérjék a forinthitelek törlesztő részletét.
A bankközi kamatlábak (BUBOR) emelkedésére hivatkozva mintegy 1,5-szeresére ( pl. 6-ról 9 %-ra ) emelték az addigi devizahitel kamatokat. Holott alapvetően nem is egy másik banktól szereztek forrást a devizahitelekhez, hanem csak az általuk gyűjtött forintbetétből. ( Ez természetesen egy durva csalás.)
A kamatemelés mellett még ott volt a CHF árfolyam manipulálásának lehetősége. Minden folyamat, csak növelte a CHF árfolyamát. Hiszen, akik ténylegesen CHF hitelt vettek fel, azok a törlesztéseikkel folyamatosan erősítették a svájci frankot. Az is nagyon erősítette, hogy hatalmas mennyiségű pénz lett átváltva más, ( kevéssé értékálló ) valutákból. (Tőke menekítés.)
De ha még így sem emelkedett-emelkedik az egekbe a CHF árfolyama, akkor ott van a FOREX-spekuláció lehetősége. Egyetlen forint spekulációs tőkével azt a hatást lehet elérni, mintha 400 forinttal spekulálnánk.
Szóval a deviza elszámolású hitel adósának nincs semmi esélye . És akkor még bizonyos bankok ( OTP ) jönnek olyan undorító dolgokkal, hogy a kezelési költséget is CHF-ben számolják el. Persze mindegy, hogy melyik bank milyen piszkos trükköt vet be. A lényeg, hogy a törlesztő részletek fel legyenek emelve a forinthiteleknek megfelelő törlesztő részletek nagyságára, de ha lehet, inkább még a fölé.
Amit itt leírtam, azt mind tudja Orbán Bankcsicska Viktor is. A most, tavasszal életbe lépő árfolyamgát akciónál minden úgy van kiszámolva, hogy a bankok számára megmaradjon a forinthitelnek megfelelő nagyságú törlesztő részlet.
Mit mondhatok még ? Megszívtátok. Ez van....

2012.03.08. 22:57:29

@bogancs:

"stb.stb. Ne is folytassuk, semmi értelme szerintem. "

Szerintem se folytasd, mert olyan hülyeségeket írsz, amin csak röhögni lehet. Vagy inkább sírni.
Itt a példáidban értelmezd a BIZTOSÍTÁS szót. Aztán pedig vedd észre, hogy a devizahiteles dolognak a biztosításhoz semmi köze!

Ha a gyereked SM-et kap, te ott fogsz könyörögni a világ legdrágább gyógyszeréért, ugye (cserébe a szaros TB-ért)?
És majd én azt mondom, hogy ilyen az élet, miért nemzettél ilyen gyereket?
És, ha csodálkozol, majd ezt az idióta érvelést okádom vissza rád!

homér 2012.03.08. 22:57:58

@Sorge: a bloggoló nem akarja érteni a devizahitel lényegét. nem nem érti, hanem nem akarja érteni.

feltételezem úgy gondolja, hogy a devizahitel felvevőjét egy tarkójához tartott duplacsövű vadászpuskával bírták rá a hitel felvételére, és szegényt most össznemzeti összefogással meg kell menteni. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 22:58:40

@homér:

"hát sok értelme nem volt a szösszenetednek. hol is van a rendszerbe kódolva, hogy..."

Pedig rímelnek a devizahitlest támogatja a nem devizahiteles problémára.

homér 2012.03.08. 23:00:33

@bogancs: akik 8 éve forinthitelt vettek fel, a devizásoknál jóval magasabb törlesztőrészlet mellet, azokat mi módon támogatja a rendszer?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:00:39

@MikeBoy:

"Ha a gyereked SM-et kap, te ott fogsz könyörögni a világ legdrágább gyógyszeréért"

Félreértettél, mert ez teljesen jogos.
Én a felelőtlen magatartásból eredő egészségkárosodásra gondoltam. (Dohány, alkohol, gyorshajtás... ilyesmi)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:01:26

@Sorge:

Gondolod, hogy ezt a hosszút bárki is el fogja itt olvasni este 11-kor??

SvenH. (törölt) 2012.03.08. 23:01:52

az alapotlettel egyetertek!!!

ha valoban befizet elsodleges adokent (tehat nem AFA es szlovak gepjarmuado es benyaado) 200e -t akkor kapja vissza a felet torlesszen
de sajna itt legtobbszor nem errol van szo... hiszen a 10 millio allampolgar kozott nagyon sokfajta van...

meg kellet volna huzni a hatart hogy MINDENKINEK 5 millanyit atvaltsanak kedvezmenyesen es kesz

homér 2012.03.08. 23:03:12

@bogancs: ha a forinthiteleseket is támogatni kellene (logikus, ha a devizaspekulánsokat támogatnád), akkor végül is kit nem kell támogatni?
én sokat járok autóval, marha drága lett a benzin (kvázi olyan, mint a törlesztőrészlet). hova forduljak támogatásért? sok adót fizetek ám, szóval a demagógia szerint illene engem támogatni.

Sorge 2012.03.08. 23:03:26

...az a Magyarországnak, Oroszországhoz való visszakötése, a magyar nép akarata ellenére is. Határozottan állíthatom, hogy akarata ellenére, mert a magyar nép korábban már kinyilvánította, hogy az Európai Unióhoz, és a NATO-hoz akar csatlakozni, és persze már csatlakozott is. Gorbacsov a rendszerváltás idején ugyan elengedte Magyarországot, de most a Putyin és Medvegyev vezette Oroszország visszahúzná.
Gyurcsány Ferenc pedig elhatározta, hogy "történelmet csinál", azaz magyar részről kiszolgálja az orosz törekvést. Gyurcsány már nem élhetett azokkal a lehetőségekkel, mint amikkel annak idején Rákosi és Kádár. Kulturált európai országban ma már nem lehet a politikai ellenfelet csak úgy felkötni és az orosz tankokat sem lehet behívni.
De tankok helyett vannak bankok. Konkrétan két olasz, négy osztrák és egy német tulajdonú bank. Azt, hogy ők egy csapatban "fociznak", saját maguk árulták el, amikor a végtörlesztési törvény ellen együtt léptek fel az uniónál. Ez a hét bank azt találta ki, hogy eladósítja a magyar polgárokat. Csakhogy, a magyar polgárok a számukra kedvezőtlen forinthitelekkel nem akartak eladósodni. Akkor az osztrák bankok kitalálták a devizahitelt és csapdába csalták a polgárokat. ( Mindez Gyurcsány Ferenc jóváhagyásával történt.) A következő lépés az lett volna, hogy Oroszország tulajdonrészt szerez a hét bankban és attól a pillanattól kezdve a magyar adósok orosz függésbe kerülnek.
Annyi már bekövetkezett, hogy az oroszok egy olasz és egy német bankban jelentős tulajdonrészt szereztek. Ez a folyamat tovább folytatódhat. De most már nem lehet tovább titkolózni, mert Orbán Bankcsicska Viktor felismerte, hogy ezek a bankok Oroszország "trójai falovai".
Volt már példa az orosz-osztrák együttműködésre korábban is. Remélem, emlékeztek arra az esetre, amikor az osztrák ÖMV felvásárolta a magyar MOL részvényeinek 23 %-át, majd pár hónap múlva az egészet továbbadta egy orosz olajtársaságnak. Ez tehát egy kitaposott ösvény.
Arról még sokáig lehet elmélkedni, hogy előnyös-e Magyarország számára, ha visszatér Oroszországhoz. Egy dolog azonban már most biztos. Gyurcsány Ferenc és csapata beáldozott 1,6 millió devizaadóst. Az én értékrendem szerint ez hazaárulás és aki ebben magyar részről részt vett, az hazaáruló. Tehát Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök Veress János, volt pénzügyminiszter, és Farkas István, volt PSZÁF elnök, hazaárulók. Továbbá hazaárulók a hét bank akkori magyarországi magyar vezetői is.
Most nézzük a legjelentősebb magyar bankot, az OTP-t. Az OTP amikor látta, hogy a külföldi bankoknak a Gyurcsány kormány mindent megenged, akkor maga is beszállt a devizacsapda állításba. Az OTP ellenállt volna az oroszoknak, ezért Csányi Sándor csak csalónak számít. Csányi úr most azzal zsibbasztja Orbán Bankcsicska Viktor fejét, hogy akit az OTP tett adósrabszolgává, azt az osztrák bankok már nem tehették, és így az OTP ezzel a hazát védte.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:03:28

@homér:

"és szegényt most össznemzeti összefogással meg kell menteni."

Hányszor írjam le neked, hogy NEM ERRE GONDOLTAM!?

A 'devizahitelest segíti a nem devizahiteles' probléma valós kérdés.

Az viszont tévhit, hogy az árfolyamgát rendszer arról szól, hogy a szegény támogatja a magas jövedelműt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:05:46

@SvenH.:

"ha valoban befizet elsodleges adokent (tehat nem AFA es szlovak gepjarmuado es benyaado) 200e -t akkor kapja vissza a felet torlesszen
de sajna itt legtobbszor nem errol van szo."

Pedig pont erről van szó! Minimálbéren bejelentett vállalkozónak sehol sem adnak 20milliós hitelt. Ahhoz leális, bejelentett jövedelemmel kell rendelkezni. Ha ez megvan, akkor pedig szépen tejelsz az államnak.

elwood 2012.03.08. 23:06:08

mentsük hát,
azt is aki 9 lakást vett 500 milláért, és a végtörlesztésen 120 millát kaszált

nem hagyjuk az út szélén a rászorulókat, közpénzen segítünk a bukóban lévő carry-trade-eseknek

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:06:45

@homér:

"ha a forinthiteleseket is támogatni kellene (logikus, ha a devizaspekulánsokat támogatnád), akkor végül is kit nem kell támogatni?"

Olvasod, amiket reagálok neked?? Például itt:@bogancs:

2012.03.08. 23:08:20

@bogancs:

A BIZTOSÍTÁS szón van a hangsúly, ez reméltem legalább egyértelmű.
Itt max azt kifogásolhatnád, hogy aki veszélyesebben él, az fizessen többet a TB-be.

De ilyenről a devizahitelezésnél szó sincs! sem a TB-hez sem a példáidhoz annak semmi köze.

Az érvelésed egyszerűen nem állja meg a helyét!

Sorge 2012.03.08. 23:09:01

@bogancs:
Ja, ti csak írni tudtok, de olvasni már nem ?
Akkor sajnálom, nem fogjátok megtudni az igazat .

MAC-Ka 2012.03.08. 23:09:23

@homér:
"hogy a devizahitel felvevőjét egy tarkójához tartott duplacsövű vadászpuskával bírták rá"
..és te beszélsz demagógiáról...

Attól, hogy te überképzett vagy (vagy annak tartod magad :) ) a világ pénzügyi folyamatairól, és már 8 éve előre láttad a CHF egekbe menését (gondolom jól be is vásároltál belőle), attól még az átlagember nem ilyen.
De se nem ostoba, se nem spekuláns attól, hogy nem ér fel a te pénzügyi képességeidhez.

tede 2012.03.08. 23:12:19

Végül is nem kell a devizahitelest megmenteni, de akkor szüntessék meg az összes támogatást a forinthitelekre is.

homér 2012.03.08. 23:13:22

@bogancs: olvasom én. ezért is kérdezem, hogy én, aki baromi sok adót fizetek be, hol tudom jelezni az állam felé, hogy az én adómat mire költse, esetleg hogyan kaphatnám azt vissza.

szóval, visszatérve az autómhoz. amikor megvettem, akkor havi 40e ment el benzinre. most 80e. pedig ugyanannyit autózok. mi a javaslatod? a kisebb autó szóba se jöhet, hisz akkor a devizahiteles is mehetne kisebb lakásba. marad az autó, de valahogy el kellene érni, hogy a befizetett adókból álljuk az én extra benzinköltségemet. van erre mód? hol lehet kérvényezni. mondom, sok adót fizetek. és az autó vásárlásakor szó se volt arról, hogy egyszer dupla annyiba fog kerülni a devizahitel törlesztőrészlet. izé, benzin.

2012.03.08. 23:13:36

@Sorge:

"Szóval a deviza elszámolású hitel adósának nincs semmi esélye "

Én vettem fel devizahitelt, majd egy-két évre rá kedvezőbb árfolyamon törlesztettem.
Én vagyok a kivétel, aki a szabályt erősíti?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:14:24

@MikeBoy:

"Az érvelésed egyszerűen nem állja meg a helyét!"

Én csupán arra érveltem, hogy a társadalmi szolidaritás határát is meg kell húznunk valahol.

komissarlajos 2012.03.08. 23:14:46

Kedves szerző!
Neked valóban elgurult a gyógyszered. És azoknak is akik a komolytalan, irományod után komolykodva ontják az észt. Bizonyítandó, hogy nálunk a zsenik itt ezen az oldalon vannak, élnek, csak nem tanulnak.(-tak)

elwood 2012.03.08. 23:14:55

nol.hu/gazdasag/suranyi_gyorgy_elhuzodo_valsagra_szamit

"A tehetősebb ügyfeleket kecsegteti nagy nyereséggel. Akad köztük olyan, aki 500 millió forintot fizet vissza, azaz 120 millió forintot nyer a bolton."

végtörlsztés. ezt közvetve mindnyájan fizetjük, erre semmilyen épeszű magyarázatot nem tudok.

eax_ 2012.03.08. 23:15:02

"Aki ilyen gazdag, annak a devizahitelből származó kárát ne az adófizetők térítsék meg. "

Mert a tobbiet meg igen?

homér 2012.03.08. 23:15:35

@MAC-Ka: buktam a mol short-omon. hol kaphatnám vissza a bukómat? a devizaspekulánsok ügyeit ki intézi? nekem is hozzá kell fordulnom?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:16:16

@MAC-Ka:

Ne térj el a témától, ha megkérhetlek! @homér: -rel már megtárgyaltuk a dolgot, hogy félreértés volt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:17:47

@homér:

Na! Ne kezdd te is. Nehéz dolog a vita moderációja, ha feszt visszatérsz arra, amit már pedig tisztáztunk. Ha valaki mégis felhozza, légyszi ne kezdd előlről, csak utalj vissza a korábbi hsz-ekre, ahol tisztáztuk!

MAC-Ka 2012.03.08. 23:18:48

@homér:
Fordulj a MEH-hez, esetleg személyesen OV.
De ne a hiteleseket barmozd és pocskondiázd.

2012.03.08. 23:18:51

@bogancs:

"Én csupán arra érveltem, hogy a társadalmi szolidaritás határát is meg kell húznunk valahol. "

A TB nem szolidaritás, hanem biztosítás.
Te semmi mást nem tettél csak egy biztosítás jellegű rendszert összekevertél egy nem biztosítás jellegű rendszerrel.

Utoljára: kvázi az egész társadalom fizet és a TB-n keresztül kockázati közösséget alkot.
Míg a devizahitelezésnek ehhez a rendszerhez semmi köze.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:18:52

@tede:

"Végül is nem kell a devizahitelest megmenteni, de akkor szüntessék meg az összes támogatást a forinthitelekre is."

Meg egyáltalán! Minden támogatást! Nemde? :)

homér 2012.03.08. 23:19:46

@MAC-Ka: hiteleseket? mármint a devizaspekulánsokra gondolsz?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:20:02

@MikeBoy:

"A TB nem szolidaritás, hanem biztosítás.
Te semmi mást nem tettél csak egy biztosítás jellegű rendszert összekevertél egy nem biztosítás jellegű rendszerrel."

Ez nem így van! Az egészségügy szolidaritáson alapuló biztosítás. Ha nem így lenne, mindenkinek egyformán kellene befizetnie.

nyubocs 2012.03.08. 23:21:11

Bogancs:

Hát a békekölcsönöd lejegyezted-e már?

Amúgy el kéne már vonatkoztatnod a vállalkozóktól, mert nemcsak a Rózsadombból áll a világ.

Vidéken a Teáltalad emlegetett réteg sorra adja vissza a papírját, mert nemigazán lehet 100 eft bevételből 53 eft tb-t + az adót befizetni.

Ezen a demagóg állásponton meg úgy is el kellene gondolkodnod, hogy ha vagytok Ti, akiknek minden jár + meg vannak a barnabőrű hableányok, akik szintén így gondolkodnak, aztán ha majd csak ez a két csoport marad, akkor mit kezdetek egymással.

Egyszer már mondtam Neked. Nem azzal van a bajom, hogy ki mennyit keres, leszarom, nem érdekel.

A bajom azzal van, ha ettől úgy mutatja, hogy ő ettől erkölcsileg magasabban van. Pedig nem...

Szóval hajrá a haza megmentéséért, jegyezd csak azt a békekölcsönt.

MAC-Ka 2012.03.08. 23:21:19

@bogancs:
OK, én az egész végtörlesztést, rögzített árfolyamot gazdaságilag elhibázottnak tartom, de ne a hiteleseket kiáltsuk ki bűnbaknak.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.03.08. 23:21:33

@bogancs: Miért kell a rosszul keresőnek a jól keresőt támogatni? Ő az okozója a problémának? Nem.

homér 2012.03.08. 23:21:55

@bogancs: na, akkor mi van az extra benzinköltségemmel? sok adót fizetek, jó lenne, ha erre költené az állam. nekem is jobb kedvem lenne tovább húzni a szekeret.

Te láttad, hogy a liszt 3x annyiba kerül, mint került 3-4 éve. van egy ötletem: sok adót fizetek... szóval..

Sorge 2012.03.08. 23:22:24

@MikeBoy: Arról van sző, hogy a devizaalapú hitel után is átlagban, legalább a forinthitelnek megfelelő törlesztő részletet kell megfizetned.

komissarlajos 2012.03.08. 23:22:56

Visszatérve: javasolnám a kedves ész-osztogatóknak, hogy forgassák a Magyar Helyesírás Szabályai c. könyvet, illetve használják a szövegszerkesztő magyar változatát. (Szám. gépeken van hu. változat is)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:23:44

@nyubocs:

"A bajom azzal van, ha ettől úgy mutatja, hogy ő ettől erkölcsileg magasabban van. Pedig nem..."

A szerencsés az lenne, ha erkölcsileg mindenki egy szinten lenne. Kérdés, hogy ez milyen társadalmi szolidaritási szint mellett valósul meg?

MAC-Ka 2012.03.08. 23:24:00

@homér:
Attól hogy te spekuláns vagy, az átlaghiteles nem az.

tass-tass 2012.03.08. 23:24:17

2010-es adóbevallás megoszlása:

"...Magyarországon az adóbevallást benyújtók mindössze 6,5 százalékától származik az szja-bevétel több mint 80 százaléka..."

Elképesztő adat:

2.237.000 fő ÖSSZESEN 36 MrdFt adót fizetett

285.000 fő összesen 1.505 MrdFt adót fizetett.

www.vg.hu/gazdasag/adozas/az-szja-80-szazalekat-az-orszag-3-szazaleka-fizeti-meg-341094

Csak a grafikonra érdemes koncentrálni.

Szerintem köszönjük meg azoknak (én nem tartozom közéjük) akik 2010-ig eltartották az országot. Véleményem szerint jár nekik a támogatás.

(Forint hitelem van)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.08. 23:24:38

Szóval szegény bankok az extraprofitjukkal sok adót fizetnek,tehát még kell nekik pénzt adni.ez így logikus.Szóval adjunk annak is akinek van.
Eszembe jut szegény viktorod is.Most a végtőrlesztéssel megszabadult az adósságától (bár igaz szegénynek el kellett adnia a családi ezüstöt hüp hüp)
+ most az egykulcsos adóval stb. még jobban keres.
A kutya is oda szarik....
Na jóéjt!

Sorge 2012.03.08. 23:25:15

@Sorge: És azért van így, mert a devizaalapú hitelek forintbetétekből készültek .

2012.03.08. 23:25:18

@bogancs:

Még egyszer a devizahiteleseknek ehhez nincs köze!
Beismered végre?
Az, hogy az egészségügyben nem fizet mindenki ugyan annyit (mondhatjuk rá, hogy szolidaritás), még nem ignorálja, hogy az egész rendszer biztosítás alapú.
Ugyanis senki sem fizet annyit (még a maxosok sem), hogy egy-két komolyabb betegséget és annak kezelését fedezné a TB-be befizetett pénze adott esetben.

Viszont a devizahitelezésben nincs semmilyen biztosítás jelleg. Ezért nem lehet összekeverni a TB-vel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:25:31

@Miazmás:

"Miért kell a rosszul keresőnek a jól keresőt támogatni? "

Dehát nem is támogatja! Pont fordítva van ez. Aki többet keres, többet fizet az államkasszába és kevesebbet vesz ki onnét szolgáltatások formájában, mint amennyit befizet.

Az alacsony keresetű meg pont fordítva. A segélyesről nem is beszélve.

2012.03.08. 23:26:44

Én senki lakáshitelét nem fizetem szívesen. Lakjanak albérletben, mint én. Én is vettem volna lakást, de nem tellett rá. Most telljen máséra? Elég nagy pofátlanság ilyet kérni, elfogadni...

homér 2012.03.08. 23:26:48

@MAC-Ka: a hitelesek carry trade ügyletbe fogtak. és az árfolyamkockázatról tudomásuk volt, papírt írtak alá.

erre te milyen hülyeséget fogsz benyögni? hogy nem olvasták el? hogy nem értették meg?

aha.. szóval ha én is erre hivatkozok, akkor visszakapom a mol short-on elszenvedett bukómat?

2012.03.08. 23:27:23

@Sorge:

"Arról van sző, hogy a devizaalapú hitel után is átlagban, legalább a forinthitelnek megfelelő törlesztő részletet kell megfizetned. "

Arról van szó, hogy lövésed sincs az egészről.
Ft-ban konkrétan kevesebbet fizettem vissza, mint amennyit kaptam hitelként.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.03.08. 23:28:20

@MikeBoy: Ja. A sielő ráadásul plusz biztosítást kell, hogy fizessen, ha jól tudom. Vagy csak a hegymászó?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:28:26

@komissarlajos:

"Visszatérve: javasolnám a kedves ész-osztogatóknak, hogy forgassák a Magyar Helyesírás Szabályai c. könyvet, illetve használják a szövegszerkesztő magyar változatát. (Szám. gépeken van hu. változat is)"

A hejessírás korunkban pont annyira értelmetlen és felesleges, mint a klasszikafilológia meg a dialektikus materializmus. A nyelvművelő körök meg a aprtizánszöveccséghez hasonlóan szemölcsök a Nemzeti Pélón.

A hejeschyrás legfejjebb az ember telóját minősíti, javíccsa-é a komment, vagy nem. Az monnyuk jó meglátás, hogy akinek szar a telója, az annyit is ér.

:-))

homér 2012.03.08. 23:28:33

@tass-tass: én is sok adót fizetek. hol igényelhető a támogatás? én nem voltak akkora tuskó balfácán, hogy deviza hitelt vegyek fel. a támogatás csak hülyéknek jár?

Sorge 2012.03.08. 23:28:48

Itt agresszív, ostoba veszekedés folyik. A tényekre senki nem kíváncsi ????

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:29:19

@MAC-Ka:

"Attól hogy te spekuláns vagy, az átlaghiteles nem az."

De az! Ne izmozz már ezen feleslegesen! Okos enged, tudod.. :)

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.03.08. 23:29:40

@bogancs: Őöööö épp mostanában változtatták az adórendszert a jól keresők előnyére és a rosszabbul keresők kárára. Te mi a faszról beszélsz?

baliquez 2012.03.08. 23:30:53

Nem, ne mentsenek meg senkit. Devizában hitelt felvenni - egyáltalán, hitelt felvenni - rizikós vállalkozás. Ha vesztek kártyán akkor azt is fizesse ki a mindenki? Hát egy nagy büdös lófaszt.

Nagyon nagy királyság volt a bank autójával veretni aztán hazaérni a plazmatévés kertesházba, de annak VÉGE. Tessék albérletbe költözni és visszaadni az autót.

homér 2012.03.08. 23:31:31

@bogancs: miért engednék? akkor az életben nem tanulja meg a hülyéje, hogy a tetteinek következményei vannak.

2012.03.08. 23:32:02

@Miazmás:

Nem tudom, de teljesen mindegy.
Van abba ráció, hogy az extrém sportokat külön biztosítsuk.
De pl. a dohányzást sem lehet érvként felhozni bogancs oldalán, mert azon irdatlan adó van eleve.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.03.08. 23:32:31

@bogancs: Ráadásul ha már mentünk és kevés a lóvé (kell stadionra, mert minden más rendben van), akkor azokat mentsük, akinek ez létkérdés. Én is kérek egy kis lóvét, mert adózom, nincs hitelem, mert nem vállaltam be.

Sorge 2012.03.08. 23:32:50

@MikeBoy: Persze, hogy kevesebbet, hiszen már valamennyi tőkét visszafizettél korábban .

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:33:01

@MikeBoy:

"Még egyszer a devizahiteleseknek ehhez nincs köze!
Beismered végre?
Az, hogy az egészségügyben nem fizet mindenki ugyan annyit (mondhatjuk rá, hogy szolidaritás), még nem ignorálja, hogy az egész rendszer biztosítás alapú."

A te álláspontod viszont a másik szélsőség. Én úgy gondolom, hogy azzal, hogy adófizetőként hozzájárulok az állam működéséhez, és egyúttal állampolgár is vagyok, egy nagy kockázatközösség része vagyok, amely valamilyen szinten kisegít, ha bajba kerülök. Az állam nem csak arról szól, hogy a gazdagoktól elvesz, a szegényeknek pedig odaadja, hanem minden állampolgára igényeit próbálja kielégíteni.

2012.03.08. 23:34:16

@Sorge:

Szumma szummárum kevesebbet!
Most mi lesz?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.03.08. 23:34:33

@MikeBoy: Bogáncs egy hülye fasz, csak a szája jár, szerintem semmi értéket nem termel, bár nem tudom, hogy mivel foglalkozik, csak a gondolkodásmódot figyelem. Valami baromságot mindig felböfög, aztán kiesik a száján. Nézd vissza a posztjait nyugodtan.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:34:42

@homér:

"a hitelesek carry trade ügyletbe fogtak. és az árfolyamkockázatról tudomásuk volt, papírt írtak alá."

Te is küldetésednek érzed, hogy mindenáron meggyőzd erről??

SvenH. (törölt) 2012.03.08. 23:34:45

@bogancs: szerintem nem...
a szabadfelhasznalasu jelzaloghitelhez szeritnem csak egy 80 millas haziko kellett, es minimalberhez is megadtak

MAC-Ka 2012.03.08. 23:35:11

@homér:
Képzeld barátom, volt olyan is aki nem értette meg. Azt látták, hogy ennyi a részlet és kész. Nem olyan zsenik mint te (bár most a bukásról sírsz, vagyis talán mégse annyira)
És volt sok olyan is, aki értette, hogy változik az árfolyam, de ekkora buktára nem számított.
Egyik sem spekuláns, mert a céljuk nem a befektetésükből hasznot csinálni.
És ha elkerülte volna a figyelmed, mégegyszer leírom, semennyire sem értek egyet az árfolyamrögzítéssel, de nem a hiteleseket mocskolom.
Így világos?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.03.08. 23:36:02

@Miazmás: De lehet, hogy ő Kósa Bogáncs vagy Rogán Bogáncs, vagy valami ilyesmi. Így érthető lenne a dolog.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:36:07

@Miazmás:

"Őöööö épp mostanában változtatták az adórendszert a jól keresők előnyére és a rosszabbul keresők kárára. Te mi a faszról beszélsz?"

A mihez képestről..

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.03.08. 23:37:26

Na, mentem Grace Klinikát nézni. Jóccakát!

2012.03.08. 23:38:18

@bogancs:

"A te álláspontod viszont a másik szélsőség."

Mi is az én álláspontom?
Annyit jeleztem, hogy almát a körtével hasonlítasz!

Sorge 2012.03.08. 23:39:15

@MikeBoy: Mert már addigra visszafizetted a tőke egy részét.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:39:21

@homér:

"miért engednék? akkor az életben nem tanulja meg a hülyéje, hogy a tetteinek következményei vannak."

Ja OK! Hát akkor tanítgasd! :-))

Előre elárulom: Úgysem fogjátok meggyőzni egymást. A vita elkezd durvulni, fokozatosan sodródtok az egyre szélsőségesebb álláspontok felé, parttalan szócsatává válik az egész, amiben már csakazértse fog engedni egyikőtök sem.

Mi a francban reménykedsz? Úgysem fogjátok meggyőzni egymást, ez tök egyértelmű. Buta vagy, ha ezt nem látod be. Erre írtam, hogy okos enged. Meglátjuk, melyikőtök az okosabb.. :)

moTmeN 2012.03.08. 23:42:06

mar elnezest, hogy megkerdezem, hogy akinek huszonharminc volt a devizahitel allomanya, az nem fizette ki mar reges-regen a 180 forintos atvaltosdival az egeszet?! Van egyaltalan meg abban az orszagban olyan devizahiteles, akinek az emlitett korlatnal magasabb hitel log a nyakan.

Kelly és a szexi dög 2012.03.08. 23:42:34

Szemét bankok, így is halálra keresik magukat!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:42:39

@SvenH.:

"szerintem nem...
a szabadfelhasznalasu jelzaloghitelhez szeritnem csak egy 80 millas haziko kellett, es minimalberhez is megadtak"

Hmmm! Ezen nagyon csodálkoznék. Az ilyenekre kapásból rácsaphatna a NAV. Minimálbérből hogy törlesztene 80 milliós hitelt? Legalábbis gyanús lenne, nem gondolod?

moTmeN 2012.03.08. 23:42:40

A vegen a pont (.) ugyismint kerdojel, felkialtojel (?!)

2012.03.08. 23:42:56

@Sorge:

Mondom az összes visszafizetett pénz kevesebb volt a felvettnél!

Sorge 2012.03.08. 23:43:29

@MikeBoy: Hogy csináltad ? 180 felett vetted fel a hitelt?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:43:42

@MAC-Ka:

Ez az! Hajrá! Jól megmondtad neki!

(Elkezdődött a személyeskedős rész a vitátokban, csak szólok..)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:44:40

@MikeBoy:

"Mi is az én álláspontom?
Annyit jeleztem, hogy almát a körtével hasonlítasz!"

Mit is hasonlítottam én?

moTmeN 2012.03.08. 23:45:43

bogancs, anno amikor egy szep (forintban) kerek osszeget vettunk fel ingatlanalapon, a tisztelt banki kiszolgaloszemelyzet felvilagolt, hogy ehhez az osszeghez nekik az ingatlanfedezeten tul elegendo lenne havi 100k jovedelemigazolas. Pedig negy eve sem lett volna egyszeru fizetni a hitelt + megelni ennyibol.

2012.03.08. 23:47:34

@Sorge:

Sehogy. Ha van árfolyamveszteség, akkor létezik árfolyam nyereség is.
Ehhez csak erősödnie kell a Ft-nak az adott devizához képest és jé, nekem szerencsém volt.
Aki pl. 325-ön felvesz/felvett (lehet nincs ilyen) EUR alapú deviza hitelt, az most tarol, ha lesz IMF megegyezés, nem lesz Görög bukta és a Ft- 260-280 között stabilizálódik.

MAC-Ka 2012.03.08. 23:48:13

@bogancs:
Hát igen, durvul, de nem én hülyéztem le, nem az én szavaimból süt a düh.
De itt a példa egy elcseszett kormányzati ballépésre, és ahelyett hogy a dühét arrafelé vinné, a hiteleseket állítja bűnbaknak.
Elképzelem amint Józsi bács azt mondja a feleségének, hogy asszony fel kéne újítani a házat, vagy átköltözni egy jobb-ba, a megtakarított pénzünk mellé fölveszünk egy kis hitelt, amennyit bírunk törleszteni...

És most rá kell jönniük, hogy az ország megrontói, sötét devizaspekulánsok voltak. Gratulálok.
Homér: Lehet, hogy nekem tübb tapasztalatom van már arról, hogy az életben mindennek meg vannak a köbetkezményei. Még akkor is ha nem tőzsdézek és a havi benzinköltségem is csak töredéke a tiédnek. :)

tass-tass 2012.03.08. 23:48:58

@homér: "hol igényelhető a támogatás?"

Jó, akkor nevezzük a támogatást védelmi pénznek...

Talán nem fognak nincstelen hordák rajzani a nem nincstelenek házatáján...

nyubocs 2012.03.08. 23:49:52

@bogancs:

Hát a kérdés azért továbbra is ott van, hogy mi az az erkölcsi szint. Én erre azt mondom, hogy nem feltétlenül az általad képviselt álláspont az.

Meg ugye kinek kéne szolidárisnak lenni kivel?

Az általad úgy érzem lesajnált
1. Minimálbéres: Na ha ők nem lennének, nem működne az ország, gondolom ebben egyetértünk. (A konkrét sokat kereső ismerősöm is 3 műszakban melóztatja az embereit minimálbérért, neki meg karácsony előtt az volt a legnagyobb problémája, hogy miként menjen ki a bécsi piacra görögdinnyéért.)

2. Közmunkás: Ez már érdekesebb, de azért vannak itt is fura dolgok, hiszen ha jobb híján elmész közmunkásnak, kevesebb pénzt kapsz a minimálbérnél. Ha hivatalban vagy közmunkás, akkor is kapcarongyként tekintenek rád, de ha nem vagy, már sír a szájuk, hogy nekik annyi munkájuk van, hogy nem boldogulnak vele.

MAC-Ka 2012.03.08. 23:50:03

@bogancs:
Aha, nem onnantól kezdődütt hogy "a hülyéje", ugye nem? :))))

2012.03.08. 23:50:56

@bogancs:

"Mit is hasonlítottam én? "

Olvasd vissza, miről beszéltünk!
De tessék:

"No így van! Ez a jó kérdés inkább!

Értelme persze nincs sok. Mert ha te síelni mész, és lábad töröd, akkor és nem síelő miért fizessem ki a te síbaleseteddel kapcsolatos költségeket? Adjanak ide nekem is ugyanannyit kp-ben. Mert hülyeséget csináltál.

Ha te csokit eszel, én meg nem eszek csokit, akkor a te fogászati költségeidet nekem is adják ide kp-ben. Mert hülyeséget csináltál.

Ugyanígy dohányzással, autóbalesettel, bármely egyéb életviteli szokásoddal, amely bármilyen mértékű kockázatot tartalmaz.

Biztos azért lettél influenzás, mert vagánykodtál a hidegben és nem vettél sapkát.. Baromságot csináltál, nehogy már az én adómból kapjál támogatott gyógyszert a bajodra.

stb.stb. Ne is folytassuk, semmi értelme szerintem. "

VÉGEZETÜL:

"Értelme persze nincs sok."

Igen az összehasonlításodnak semmi értelme nem volt. Erről szóltam egész végig!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:53:07

@MAC-Ka:

"Aha, nem onnantól kezdődütt hogy "a hülyéje", ugye nem? "

Ja de! Viszont a lényegen ez nem változtat..

SvenH. (törölt) 2012.03.08. 23:54:11

@bogancs: ne keverjuk!
80 millios a haza, ami megvolt mar eleve, es o 30 millat markolt fel hitelre....
abban a pillanatban amikor felmarkolta es vett egy MASIK ingatlant o még azt hitte hogy a torleszto 200e lesz

es hogy megnyugtassalak, vallalkozoi korokben ugy divottt, hogy a hitelt PONT AZERT vettek fel, hogy az adohatosagot kijatsszak...

amugy volt ismeros, aki panaszkodott, hogy nekik osszesen van 40e hivatalos beveteluk, es csak a folyoszamlan 120e -t vonnak toluk
az akkori APEH nem kapta el oket...
a 200e havi torleszto is apropenz a vagyonosodasi vizsgalatoknal

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:55:25

@nyubocs:

"Minimálbéres: Na ha ők nem lennének, nem működne az ország, gondolom ebben egyetértünk."

Abszolút nem értünk egyet! Minden ember helyettesíthető! Minél szakképzetlenebb valaki, annál inkább.

MAC-Ka 2012.03.08. 23:56:06

@bogancs:
Akkor jó :)
Bocs ha a blogod eredeti támáját elvittem, de veszettül irritál, amikor magas lóról azokba rúgnak bele, akinek úgyis elég baja van..
Rúgjon abba akit illet.

nyubocs 2012.03.08. 23:57:47

@bogancs:
Mondd, olyanról hallottál már, hogy szakmunkás meló minimálbérért?

Igazad van, minden ember helyettesíthető. Helyettesítenéd? Szigorúan a szolidaritás jegyében persze :)

Sorge 2012.03.08. 23:57:58

@MikeBoy: Nem jellemző a te eseted. Amikor megérte volna devizaelszámolású hitelt felvenni, akkor betiltották . Hogy ne érje kár a bankokat .

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.08. 23:59:01

@SvenH.:

"nekik osszesen van 40e hivatalos beveteluk, es csak a folyoszamlan 120e -t vonnak toluk
az akkori APEH nem kapta el oket..."

No! Ez egy konkrét probléma! Nyilvánvalóan csaló az ismerősöd.

Ha meg sok ilyen van, az rendszerprobléma. Ha meg az ilyennek még van pofája árfolyamgátat kérni, akkor az a minimum, hogy legalább ott kiszűrje az ilyen eseteket a NAV...

És akkor legalább az a probléma megoldódik, hogy az ilyeneket nem támogatja az állam az adófizetők pénzén.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:01:20

@nyubocs:

"Mondd, olyanról hallottál már, hogy szakmunkás meló minimálbérért?

Igazad van, minden ember helyettesíthető. Helyettesítenéd? Szigorúan a szolidaritás jegyében persze :)"

Én? Dehogyis! Majd valamelyik hasonló végzettségű munkanélküli..

Sajnos ez van. Hiába mondjuk rá, hogy pótolhatatlan, senki nem az.

Sorge 2012.03.09. 00:02:05

OLVASSÁTOK EL A KÉT KORÁBBI HOSSZÚ KOMMENTEMET! SZERINTEM AZUTÁN MÁSKÉPPEN FOGJÁTOK LÁTNI A DEVIZAHITEL KÉRDÉSÉT !

gisgps 2012.03.09. 00:03:08

Nos szerintem ez Magyarországgal a fő baj. Itt a mentalitás az, hogy ha nekem rossz, na nehogy már a másiknak jobban menjen... Ha meg jobban megy, akkor lehetőleg menjen csak tönkre, hogy neki se legyen jobb, mint nekem. A másik baj, hogy azt hiszik, hogy azért mert ő ő, azért neki "jár".... A helyzet az, hogy nem "jár". Azt a pénzt meg kell szerezni, munkával, jó ötletekkel. Itt most a tisztességes emberekre gondolok, nem a tisztességtelen pénzszerzésre. Ha valakinek nincs ötlete, nem dolgozik annyit stb., akkor nem tudom, miért gondolja, hogy neki "jár". Amíg mások kávéznak, telefonálgatnak stb. a munkaidő alatt (amit nem vonnak le a fizetésükből), én pl. napi 10-14 órákat ledolgoztam(zok). Sok mindenről lemondtam. Ezért cserében elvagyok - nem vagyok gazdag. De nincsenek megélhetési gondjaim. Egyedül a lottónyertesektől meg mondjuk az örökösöktől "irigylem" az ölükbe pottyant pénzt. De azt mondom, mázlijuk volt, és kész. Tenni kell, nem a sült galambot várni. Amíg Mo-n nem lesz a kemény munkának becsülete, hanem a "lehetőleg ne dolgozzak, de azért nekem jár a pénz" mentalitás el nem tűnik.......
Egyébként nem tudom, mi baj az egykulcsossal....?? Lefordíthatom úgyis, hogy én kidolgozom a belem, hogy elérjek valamit, és még én támogassam azokat, akik ellébecolnak, jól elvannak, igaz alig keresnek valamit, ezért nekik sokat számít, ha ezer forinttal kevesebb jut???? ..... Bocs, de mi közöm hozzá??????? Más sem azért dolgozik, hogy a másiknak jobb legyen, hanem mindenki, maga és a családja miatt dolgozik. Lehet dolgozni, tanulni, próbálkozni az életben.
Akkor majd lesz több. Egyébként lehet külföldre menni, mert ott "zöldebb".... De majd rájönnek, hogy ott is dolgozni kell........

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:03:12

@Sorge:

"Nem jellemző a te eseted. Amikor megérte volna devizaelszámolású hitelt felvenni, akkor betiltották . Hogy ne érje kár a bankokat ."

Ezek szerint a forint jelentős erősödésére számítasz a CHF ellenében?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:04:29

@Sorge:

Nagyon lelkes vagy! :)

Megnyugtatlak, biztos lesz egy-két ember, aki el fogja majd olvasni. :))

tass-tass 2012.03.09. 00:05:03

@bogancs: "Ha meg sok ilyen van, az rendszerprobléma."

Az ilyeneket a közügyektől való eltiltáshoz hasonlóan el kellene tiltani az államilag finanszírozott szolgáltatások igénybevételétől 1-10 évig. Nincs a továbbiakban igyen iskola, orvos, támogatás, segély, stb.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:06:54

@gisgps:

Köszi! Örülök, hogy azért rajtam kívül is van fehér ember, aki ezt így látja. :)

2012.03.09. 00:07:15

@Sorge:

"Nem jellemző a te eseted. Amikor megérte volna devizaelszámolású hitelt felvenni, akkor betiltották . Hogy ne érje kár a bankokat . "

Az esetem azért nem jellemző, mert azok a devizák, amiben érdemes hitelt felvenni (alacsony kamat miatt), mint pl. a CHF általában beton erős pénzek.
És ezekhez képest a Ft ritkán szárnyal.

Van a világban olyan pénz, amin tutira árfolyamnyereséged lenne, ha abban vennél fel hitelt, de annak aztán megnézheted a kamatát.

Sorge 2012.03.09. 00:08:31

@bogancs: Nem számítok a forint erősödésére, de egyébként nem is érdekel . Ha erősödik a forint és csökkenne a törlesztő részlet, akkor a bank kamatot emel, hogy mégse csökkenjen.

nyubocs 2012.03.09. 00:09:14

@bogancs:

Na látod, pont ezért gondolom, hogy Neked nem sok rálátásod van a való életre az elefántcsont-toronyból.

Nem munkanélküli szakképzetlen melóról beszéltem, de ezt átugrottad minden további nélkül.

Persze, igazad van, senki nem pótolhatatlan. Gondolom Te sem :))))

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.03.09. 00:10:51

Ne hasonlítsuk már a tőzsdézőket a lakáshitelesekhez, akik azért vettek fel hitelt, hogy mondjuk ne 28nm szobakonyhába kelljen családot alapítani a Szigony utcában. Tehát nem luxusvillát meg lakóparki "luxus"kérót, hanem lakást vagy vidéki házat vettek a BP-i ár töredékéért.

Mi köze a MOL buktádnak ahhoz, hogy fedél legyen a fejed felett???

Orbánékkal az a gond, hogy van egy összeghatár és kész, nem tesznek különbséget aközött, aki mondjuk max 8-10 millát vett fel 6 milla önrésszel, meg aközött aki 30 millát vett fel luxuskecóra. Akkoriban egy közepes méretű polgári kecó (60-80nm) volt olyan 25 millió a belső kerületekben, Pesthez közeli községben 2 generációs családi ház meg 15 misi. Hova kellett 30 millió?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:10:58

@MikeBoy:

Vigyázz @Sorge: -val! Nagyon sok panele van, amit el tud puffogtatni. De úgy látom, hogy benne emberére akadt. (Egyszer én is lejátszottam már vele ezt a vitát. Még ha szavakban le is győzöd itt és most, újrakezdi máshol. Sok értelme nincs nagy energiákat beleölni a vele folytatott vitába, tapasztalatból mondom.)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:12:49

@nyubocs:

"Nem munkanélküli szakképzetlen melóról beszéltem, de ezt átugrottad minden további nélkül."

Én sem ilyenről beszéltem.

"Persze, igazad van, senki nem pótolhatatlan. Gondolom Te sem."

Így van! Én sem. Hiába is ringatnám magam ilyesmiben. Még az USA elnöke sem az. A legjobb focista sem az.

2012.03.09. 00:13:29

@gisgps:

"Egyébként nem tudom, mi baj az egykulcsossal....?? "

Az, hogy nem voltak meg a gazdasági feltételei a bevezetésének.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:14:11

@nemzetikonyves:

Te hol húznád meg a határt? Mekkora hitelig lehessen igényelni az árfolyamgátat?

Sorge 2012.03.09. 00:16:11

@bogancs: Olvasd waaze a két hosszú kommentemet, aztán beszélj.
Addig csak értelmetlen civakodást folytatsz itt . :)

gisgps 2012.03.09. 00:16:38

@MikeBoy: Ez egy normális érv. Egyetértek. De az nem érv, hogy "fizessen a gazdag többet, neki van pénze...".

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:17:19

@Sorge:

"Olvasd waaze a két hosszú kommentemet, aztán beszélj."

Dehogy olvasom! Másnak sem javaslom. :)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.03.09. 00:18:16

Ez a kormány számára azt jelenti, hogy az eddig beharangozott, a GDP 0,4 százalékára rúgó pótlólagos költségvetési kiigazítás 2013-ban nemcsak a 2,2 százalékos hiánycél teljesítéséhez nem lesz elegendő, hanem az unió által elvárt 3 százalékos küszöbérték teljesítéséhez sem. Vagyis a kormánynak újabb pótlólagos költségvetési intézkedéseket kell tennie a következő fél évben, hogy meggyőzze Brüsszelt a 2013-as költségvetési folyamatok tarthatóságáról, és ezzel elkerülhetővé váljon a kohéziós források befagyasztásának lehetősége -

ORBÁN TAKARODJ!

MAC-Ka 2012.03.09. 00:18:56

@bogancs:
Meglep, ha azt mondom, hogy én is? :)
Legalábbis kb 90%-ban. :)
Hasonló cipőben járok, bár lehet, hogy az "elvagyok" szint nálam alacsonyabban van, nem tudom.
Amivel nem nagyon értek egyet, az megint csak egy általánosítás, mintha az aki kevesebbet keres az egykulcsos váltópontjánál, az csak lébecolna, és nem dolgozna, tanulna, próbálkozna az életben.
Én látom azt az oldalt is. Rengetegen vannak ilyenek, akiknek az a párezer forint is számít. Ezt SEM így kellett volna keresztülvinni, az elején hazudozással, aztán amikor ez már tarthatatlan volt, akkor előjönni azzal, hogy a munkáltató fizesse meg.

2012.03.09. 00:21:20

@gisgps:

""fizessen a gazdag többet, neki van pénze...". "

Ez az egykulcsos adónál is így van.
Sőt akkor is, ha mindenki azonosan adózna a bére után.
Mert aki gazdagabb, az többet költ. És aki többet költ az pl. több ÁFA-t fizet.

SvenH. (törölt) 2012.03.09. 00:21:49

@bogancs: ez a sorge hulyesege hogy a bankok becsaltak a gyanutlan aldozatot es az elejen direkte rafizetessel jatszottak

ha tudtak volna a bankok mi lesz, akkor megjatszottak volna tokeattettel es nem a sok kis emberken keresnek meg a vagyont szarakodva piszlicsare 10 millakkal...

Sorge 2012.03.09. 00:22:37

@bogancs: Ja, hogy te leszarod a tényeket??? Az más . :((((

nyubocs 2012.03.09. 00:22:50

@MAC-Ka:
Ezt próbálom érzékeltetni vele én is, de nem nagyon érzi :)

SvenH. (törölt) 2012.03.09. 00:24:13

@bogancs: "No! Ez egy konkrét probléma! Nyilvánvalóan csaló az ismerősöd."

ja igen, nem mintha nem lenne mindenkinek ilyen ismerose...
amiben egyetertunk hogy aki tobbet fizet be es ugy van jovedelme az megerdemli a magasabb torlesztesi tamogatast, ez lenne az igazsagos
na a NAVnal ott van az SZJA bevetel ha az 5 evre visszamenoleg az atlagot tekintve kiderul hogy 250e volt a havi nettoja akkor menjen
de sajna nem raktak bele a torvenybe...

Sorge 2012.03.09. 00:24:52

@SvenH.: Olvasd el a második hosszú kommentemet is . Akkor megérted, hogy a lakosság eladósítása volt a cél .

2012.03.09. 00:25:05

@nemzetikonyves:

"Ne hasonlítsuk már a tőzsdézőket a lakáshitelesekhez"

Ahhoz ne.
De a tőzsdézést a devizahitelhez már simán lehet.
Mert mindkettőben benne van az ÁRFOLYAM SPEKULÁCIÓ.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:25:08

@MikeBoy:

Épp ezért szorgalmazom én azt, hogy kellene egy közmegegyezés a társadalmi szolidaritás mértékéről. Mert az egy baromság, hogy addig kell szolidárisnak lenni, ameddig csak nem mindenki jövedelme és vagyona egyenlő, függetlenül attól, hogy mit csinál.

Jelenleg ma ez a helyzet. Ha valakinek akár csak 1 forinttal is magasabb a jövedelme, akkor először azt kell megadóztatni, minden más körülménytől függetlenül, hiszen neki kevésbé fáj..

Sieg 2012.03.09. 00:25:52

Az érvelés logikai hibás két ponton is.

Egyrészt az idézett levél lényege, hogy a "megsegítés" nem valami általános kötelezettsége az államnak vagy az adófizetőknek, az csak mint szociális segély elfogadható és indokolható (egyetértek). Ezért tök mindegy, hogy a hitelfelvevő mennyit is adózik, nem "jár" neki.
Az államnak nem azért kell segíteni egyes embereken, mert hitelt vettek fel, hanem mert egyébként nyomorúságos helyzetbe kerülnének. Persze ennek függetlennek kell(ene) lennie attól, hogy hitelt vettek-e fel vagy sem, érdekes módon azok a nyomorúságos helyzetben élő emberek, akik nem vettek fel hitel (már-már úgy érzi az ember, szégyellniük kellene magukat), azoknak semmi sem "jár".

Másrészt a többet adózók nem csak a saját adójukból kapnának vissza többet, hanem azon sokat adózók adójából is, amelyet olyan (nagy kárukra okos és körültekintő) emberek fizetnek be, akiknek nincs devizahitelük. Miért is támogatja az állam a devizahiteles gazdag embert? Mert sok adót fizet? Én is elég sokat fizetek, mégsem kapok semmit és nem is várom el.
Az állami segély közös költség, mindenki fizeti adója arányában. Vagyis vagyonátcsoportosítás a nem devizahiteles adózóktól a devizahitelesek felé, ergo büntetés azért, mert volt pofájuk elővigyázatosnak lenni. Valami azt súgja, hogy ha bejött volna a kockázatos ügylet a devizahiteleseknek, akkor nem kötelezték volna "biztosítási adó" vagy valami ilyesmi befizetésre, mert a bukó ágat úgyis mindenki állta volna, nekik csak a nyerés marad. A mai nagy felelősségkeresés is elmaradt volna.

Ez a jövedelemtranszfer szociális indokoltságnál elfogadható, egyébként nem.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.03.09. 00:26:22

eleve mellébeszélés az egész, az igazi kérdés, hogy miért nem lángolnak még a bankok?

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.03.09. 00:28:46

Egyetértek a szerzővel, de igazából a 30 milliós kategóriában sokszor található pl. kisvállalkozó is, aki így jutott kezdőtőkéhez, majd a válsággal bedőlt szépen a cége (befektetésestül) és elszállt a hitele is. A végére se 'nemközéposztálybeli' bevétele nem volt, se vállalkozása, sem pedig megfizethető hitele.

Most arról ne beszéljünk, hogy a középosztály nem az átlagfizetést jelenti. Középosztálybeli mindenki aki bérből és fizetésből él, nem pedig a tőkejövedelméből. Megkockáztatom amúgy még a tőkejövedelemből élők egy része is középosztálybeli lehet, bár ez itthon nem jellemző.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a határok nélküli EU-ban mennyire gondolta az átlagmagyar azt, hogy amikorra lejár a Lakáskasszája és a késleltetett tőkefizetése még mindig ötödannyit keres majd, mint a nyugati szomszédok és nem is látszik az alagút vége.

Meg aztán a legutolsó pesti homeless is burzsuj arisztokrata nagytőkés lenne azzal amit összekéreget pár harmadik világbeli országban, ahol az átlagos havi kereset mintegy 30 USD...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:29:31

@Sorge:

"Ja, hogy te leszarod a tényeket??? Az más . :(((("

Tudod mi a tény? Az, hogy a Föld lapos, nem pedig gömbölyű! Győzzél meg az ellenkezőjéről, ha tudsz!

Kb. ilyen színvonalú kinyilatkoztatások, levezetések vannak a te tényeidben..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:30:41

@Sorge:

"@SvenH.: Olvasd el a második hosszú kommentemet is . Akkor megérted, hogy a lakosság eladósítása volt a cél ."

Hopp! Kapás van! :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:32:19

@nyubocs:

"Ezt próbálom érzékeltetni vele én is, de nem nagyon érzi :)"

Pedig ebben nincs vita! Én is így látom.

Sorge 2012.03.09. 00:32:31

@Sieg: Tévedsz ! Az államnak nem kell segítenie a devizaadósokat. Az államnak egy kötelezettsége van : betartatni a bankokkal a törvényeket!!! Ha ebbe tönkre megy a bank, akkor tönkre megy !

gisgps 2012.03.09. 00:37:18

@MikeBoy: Azt írtam, hogy az nem indok arra, hogy ne legyen egykulcsos, hogy fizessen a gazdag, mert van pénze.....
Nyilván, hogy aki többet költ, többet fizet..... De hányszor.... Kuncogok, amikor a "kettős adóztatás elkerüléséről" van szó..... Ugyan, azután, hogy megadóztatott pénzt kapok, vajon még hányszor fizetek adót xyz szolgáltatás, termék stb. után..... Nevetséges. Egyébként én is felvettem CHF-hitelt. Nem is lett volna gondom a hitelfizetéssel, ha csak annyi történik, hogy így megemelkedik az árfolyam. Csak pl. tavaly volt 1 önhibámon kívüli balesetem, 8 hónapig nem dolgoztam. Sajnos az ügyfeleim háromnegyede nem bírt "megvárni".... Ezt megértem. De elvesztettem az ügyfeleim 3/4-ét (ezért most kb. fele annyi lett a bevételem). Közben 8 hónapig nulla volt a bevételem, kiadásom meg mint a tenger... Közben felvitték az evát... Nos most ott tartok, hogy ha nem lett volna váratlan szerencsém egyéb ügyből kifolyólag, akkor most úszna mindenem... Pedig többszörös biztosítékkal kalkuláltam, de erre nem játszottam, hogy ez is megtörténhet velem. Ezt már nem is Neked írom válaszként, inkább a dr. megjegyzésére, hogy "Aki 60 millió forintos vagyonnal rendelkezik, azt nem fenyegeti az a veszély, hogy az utcára kerül......". Mondjuk nálam kisebb összegről van szó, de per spéci annyi minden összejött, hogy bizony utcára kerülésről lenne szó.....

Sieg 2012.03.09. 00:37:44

@Sorge: Olvasd el még egyszer. Pontosan azt írom, hogy NEM azért kell kisegítenie az államnak az embereket, mert hitelt vettek fel, hanem egyszerű szociális megfontolásokból, aminek semmi köze a hitelfelvételhez. Pusztán az, hogy devizahiteled van, nem szabadna, hogy állami segélyre jogosítson fel.
Az ilyen kiválasztás jóval szűkebb kört eredményezne.

Amúgy egyetértek, ha bizonyíthatóan törvényt sértett a bank, peres eljárásokkal kártérítésre kell kötelezni. Nem a mára már szokásos jogrendszer megkerüléssel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.09. 00:38:07

@Sorge:

Kifelejtetted, hogy @Sieg: olvassa el a hosszú kommentjeidet. :))

champagneM 2012.03.09. 00:42:04

Éppen a módosabbakat kell először megmenteni! Ha ugyanis még ez a középosztélycsökevény is tönkremegy, akkor tényleg lehúzhatjuk a rólót. Aki nem érti, az ő baja, nem szeretnék történelemórát tartani.

Sorge 2012.03.09. 00:45:21

@Sieg: Szociális megfontolásból csak azt kellene kisegítenie az államnak, akinek adóssága van és például elveszítette a munkáját.
De a devizaadósoknak alapvetően nem állami segítség kell, hanem az, hogy be legyenek tartatva a törvények .

SvenH. (törölt) 2012.03.09. 00:49:06

@bogancs: hat abban igaza van hogy az osztrakok sokaig az oroszokkal voltak egyutt, lasd meg: Világosi fegyverletétel

de a tobbi fantazmagoria...
a bankok penzintezetek es hitelezesbol elnek na... persze hogy ugy adtak hitelt, hogy onekik jo legyen

amugy meg Orban a hibas ezert is, o ultette fel a pogarokat az ingatlanpiaci szoporollerre, amikor 2002ben indokolatlanul tamogatta a kamatot...
akkor mindenki azt hitte, hogy a banktol kiberli a lakasat es utana ott marad a lakas neki...
na nem puffogtatok tobb igazsagot el :)

MAC-Ka 2012.03.09. 00:52:01

@nyubocs:
Nem tudom, érzi-e vagy nem, majd megmondja :), mindenesetre nekem talán ilyen szempontból előnyömre volt, hogy nem túl gazdag családba születtem (még vastagon az átkosban). Noha most sem vagyok gazdag, de megtartottam az empátiámat más kevésbé szerencsés emberek felé is :)

Sorge 2012.03.09. 00:52:28

@SvenH.: Azt tudod-e, hogy a volt szovjet érdekszféra országait osztrák bankok adósították el ???

Sieg 2012.03.09. 00:53:45

@Sorge: Így van, de én se írtam másképp. Pontosabban én tovább megyek: a szociális megsegítésnek függetlennek kellene lennie a hitelstátusztól. Most csak annyinak kellene történnie, hogy a hitelek miatt épp több hiteles csúszna le egy olyan határ alá, ahol már jár az állami mankó.
Vagyis egyetértek az idézett levéllel, és nagyon nem a poszt levezetésével.

A társadalom persze hipokrita, nagyon "szociális" most a hitelesekkel, de azokkal, akik eddig és most is nyomorúságos helyzetben élnek, nem törődik. Egyes érdekes szubkultúrák egyenesen a segélyeknek tulajdonítják a gazdasági problémákat. De ez más téma.

szipi3 2012.03.09. 00:54:32

Az állam felelőssége ott van, hogy az elmúlt évek folyamatosan elb...ott gazdaságpolitikája miatt még mindig nem vezették be az euro-t. Semmi baj nem lenne a hitelekkel. Így azonban 2005-ben 1 chf=154 ft, ma: 1 chf = 242 ft. Ez 1,58 százalékos árfolyamromlás, azaz másfélszeres törlesztő. A fizetések meg ugye... Már ha megvan még a munkahelyed.

Sorge 2012.03.09. 00:56:05

De nem foglalkozom én veletek.
Nektek úgy jó, ahogy vagytok. Talán úgy is maradtok. :((

gisgps 2012.03.09. 00:56:26

@bogancs: Egymás szájából vesszük ki a szót... :)))
00.25.08-as kommentedre válaszolván....
Egyébként a "Minden ember egyenlő" közmondást ki kellene egészítenünk - pl. a törvény előtt stb. stb. De arról szó sincs, hogy "minden ember egyenlő" - mindenki más és más a fején belül, mindenki mást és mást hoz otthonról, mindenki mást és mást kezd az életével..... Hogyan is lehetnénk egyenlők? Hogyan is érhetnénk el ugyanazt? Természetesen segítsük embertársainkat - de ennek is megvan a maga korlátja. Nem vagyunk felelősek egymásért - mindenki nagyfiú és nagylány..... Egymás megsegítése: perspéci én nem adnék pl. májat annak, aki a sajátját elitta.....
Nyugovóra térek, holnap meg kell termelnem a mások megmentésére szánt pénzt.... ;)

Sorge 2012.03.09. 00:59:02

@szipi3: Kétszeres a törlesztő, mert a bankok kamatot is emeltek ! A törlesztőnek el kell érnie a forinthitelek törlesztőjét, mert hiszen forintbetétből készült a devizaalapú hitel .

szipi3 2012.03.09. 01:03:42

@Sorge: Mindegy: a lényeg az euro bevezetésének folyamatos odázása. El tudod képzelni, az elmúlt 20 hónapban az egyes politikai "elszólások" miatt hányan lettek SOKKAL gazdagabbak???

szipi3 2012.03.09. 01:04:30

@szipi3: Ja, és hányan kerülünk utcára?

SvenH. (törölt) 2012.03.09. 01:06:55

@Sorge: "Azt tudod-e, hogy a volt szovjet érdekszféra országait osztrák bankok adósították el ???"

tenyleg???
egy kicsit sokat kepzelsz egy 8 millios nemzetbe :) hogy eladosit osszesen 100 millio főt kitevo orszagokat...

es milyen adossagrol beszelsz kicsi csira? lakossagi devizahitelrol vagy onkuris devizakotvenyrol vagy a zallamadossagrol?

gisgps 2012.03.09. 01:07:28

@bogancs: A számból vetted ki a szót... :)
(00.25.08-as komment) Egyébként ki kellene egészíteni a minden ember egyenlő közmondást - hogy pl. a törvény előtt stb.... De egyébként szó sincs arról, hogy "minden ember egyenlő" - mindenkinek más van a fejében, máshonnan indul, máshova jut el stb. Hogyan is lehetnénk egyenlőek?? Kaparja ki mindenki magának a gesztenyét, ne mástól várja.... Ha meg nem megy, ne másokat okoljon. Uff.

gisgps 2012.03.09. 01:09:14

Ááá mégis megjelent az előző kommentem. Sorry az ismétlésért...

Sorge 2012.03.09. 01:14:08

@SvenH.: Tájékozatlan vagy. Nézz utána, hogy bizony osztrák bankok adósították el a lakosságot devizaalapú hitelekkel.

SvenH. (törölt) 2012.03.09. 01:22:30

@Sorge: tehat lakossagi devizahitel, ok...
100 millios piacot?
mindet az osztrak bankok?

te biztosan tudsz linkeket, pl. a 2012es maja vilagvege linkgyujtemeny mellett ott vannak a "csunya osztrak bankok adositottak el a keletet" linkek...

VT Man 2012.03.09. 01:35:03

@MikeBoy:
"Az, hogy nem voltak meg a gazdasági feltételei a bevezetésének."

Hát igen. Ha erre várnánk, sose lenne egykulcsos adó Magyarországon.

shwarcz bácsi 2012.03.09. 02:05:36

2007 ben 30m hitelhez, nem kellett 60m értékű fedezet, számtalan ilyen konstrukció létezett.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.03.09. 03:19:29

Nagy farok vagy te Bogáncs. Ezzel az erővel ha szegény milliomosnak abban az évben éppen nem ment a kaszálás, ( tételezzük fel, hogy tisztességes emberről beszélünk) akkor az adófizetők pénzéből nyugodtan összedobhatunk neki egy Virgin szegeti nyaralást is?

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.03.09. 03:23:48

@Szun vu kung:

Yess! Hadd hulljon a férgese! Mentsünk meg inkább a milliárdosokat!!

cöndör 2012.03.09. 03:33:21

Elolvastam a levelet és a hozzá tartozó bejegyzést és több kommentet is. Részeben igazat adok a levél írójának is, és a bejegyzés írójának is. De azért pár dolgot megjegyeznék, én 2006-ban 10millió forint svájci frank alapú devizahitelt vettem fel akkor 156-157 ft-os árfolyamon. Felvettem, mert tetszik vagy sem lakni azért kell valahol. Devizahitelt pedig azért mert akkor nem volt más a piacon, jobban mondva mi a feleségemmel mást nem is kaphattunk - értsd: a forinthoz nem voltunk elég jók, pedig inkább azt vettük fel, és kicsit naivak voltunk és elhittük, vagy inkább hinni akartuk a banknak, de ez nem is igazán ide tartozik - mivel a teljes lakásvásárlást hitelből oldottuk meg. (Megjegyzem a hitel ltp -vel volt összekötve és öt évig gyakorlatilag fix összeget, de csak kamatot fizettünk így a terheink tovább nőttek, a frank erősödése miatt). A kapott hitelből egy budapesti 10.-ik emeleti 50 nmnél valamivel nagyobb panellakásra tellett. Ehhez plusz ingatlan fedezetet kellett felmutatni így jelzálog lett bejegyezve a vásárolt lakásra és a feleségem édesanyának a lakására - csak megjegyzem, ami valamivel többet ért mint a mi lakásunk, ÉS NINCS A TULAJDONUNKBAN - ebből pedig az következik, hogy 10 milliós lakáshoz 22 millió ft ingatlant tudtunk felmutatni, és én akkor nem is dolgoztam, mert pont az egyetemet végeztem. Majd csak pár hónappal később lett állandó munkahelyem. A kieső jövedelmet részben azzal pótoltuk, hogy kiadtuk albérletbe a két fél szobánkat, amely részben fedezte a kieső összeget s mai napig egy kis plusz jövedelmet jelent. A frank emelkedése miatt 2011 végére havi 180 ezer ft törlesztőrészletet kellett fizetnünk, még egyszer mondom egy panellakásért. Szerencsére feleségem jóval többet kapott és én is mint amire be voltunk jelentve így valahogy igaz összeszorítva a nadrágszíjat de ki tudtuk fizetni. Ezt úgy értük el, hogy mondjuk leszoktam a dohányzásról ez havi 30ezer plusz, kikapcsoltuk a tv-ét ez havi 3000 plusz, valamivel többet kérünk el az albérlőktől természetben - mosópor, wcpapír és hasonlók - így valamivel sikerült tovább csökkenteni a kiadásokat, és kétszer is megnézzük mi mennyibe kerül és oda megyünk vásárolni ahol olcsóbb minden, de nincs autónk, nem veszünk bérletet, nem járunk nyaralni - igaz előtte sem - és minden fillérünket a lakásra fordítjuk, mármint nem felújításra hanem a törlesztőre, valamint a munkahelyemen többet vállalok ezzel is növelve a bevételeket. A végtörlesztésnek hála sikerült a lassan 16 milliós devizahitelünket 11 millióra lecsökkenteni úgy hogy forinthitelt vettünk fel és plusz egymilliót, amit sikerült megspórolni betörlesztettünk így most kb. 115-116 ezret fizetünk fél évig utána majd olyan 120-135 ezer között, de legalább - igaz csak 10 ezerrel- de csökken a törlesztőnk. Végül is ott tartunk, hogy felvettünk 10 milliót és rendesen fizettünk mindent és tartozunk lassan 6 év után 11 millióval. Most végül is időt nyertünk, de ki tudja mi lesz 5 vagy 10 év múlva. És még valamit az ember egy szar panellakásra is fizethet 180 vagy 200 ezret, miközben a panelok ára a béka segge alatt van. A 30 milliós ingatlanról meg annyit, ismerek olyat aki 10 éve vett egy 2 millió forintos lelakott városszéli kislakást, de mivel azóta lakóparkövezet meg bevárásló központ épült a szomszédba már 30 milliót ér az ingatlana eladni nem tudja de az önkormányzat a 30 millió után szedi be "a nem létező" ingatlanadót. És azt is meg kell jegyezni, hogy 20 millió felett a devizahitelesek töredéke - max pár ezer ember, de még szerintem ez a szám is sok - vett csak fel hitelt a többség 5-15 millió között vett fel. Azt én is igazságtalannak tartom, hogy aki nem iszik nem dohányzik jól keres és több adót fizet mint az átlag kevesebbet kapjon annál mondjuk, aki még életében nem fizetett egy forint adót sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki 150-160 ezer felett keres az olyan nagyon jól élne, mégha két kereső is van. Mi valamivel több mint 300 ezret keresünk még sem élünk olyan nagy luxusban. Kifizetjük a törlesztőt a számlákat kaját veszünk és már alig maradt pár 10 ezer másra. De ismerek olyat is, aki dohányzik, iszik, online pókerezik nem is keveset, elmaradása van a számláiban, hó végén kölcsönkér fűtől fától, soha sincs pénze, de a legdrágább telefonnal szaladgál és mindig van cigire pénze, ja és van még két gyerek és sír, hogy milyen szarban van. És sok olyan segélyből élőt is ismerek, akinek cigire, játékgépre, italra mindig van pénze, de a gyereknek nem tud egy szelet kenyeret adni, és nem megy el dolgozni még akkor sem ha munkát ajánlanak fel neki.

cöndör 2012.03.09. 03:38:38

@Megszívtuk-Waze: Azért ne essünk már át a ló túloldalára. Ne csináljunk már úgy, hogy vannak csak multimilliárdosok akik havi egymilliárdot keresnek, és vannak a csak 28ezres segélyből élők tömegei. A kettő között, azért van nem kevés ember, aki a magyar viszonyokhoz képest jól keres, de ez nem azt jelenti, hogy luxusban él! Vannak felháborító és kirívó esetek, gazdagnál szegénynél egyaránt, amik ellen igenis, tetszik-nem tetszik, fel kell lépni, de van azért tisztesség is.

rug82 2012.03.09. 04:15:12

Aki hitelt vett fel, mert nem tudott számolni és neki is kellett "plammatíví, mer' azon jobban láccik a moúnikasó", a helyett miért is nekem kell fizetnem? Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér - ez (mint a népi böcsességek általában) nagyon is igaz!!!
Az utolsó fillérig visszafizettetni az agyhalottakkal a dőzsölés árát - ha nem akarja, akkor lefoglalni mindenét! Hogy a híd alatt kell aludnia a gyerekeinek? Ja kérem, tetszett volna a kölcsön felvételekor gondolkodni!!!

glinolid 2012.03.09. 06:16:18

Khm, talán normális gazdaságpolitikát kellene csinálni.

kaes 2012.03.09. 06:29:41

Tegnap tudtam meg az OTP Faktoringtól, hogy azokat az adósokat nem menti az állam, akiknek a hitelét a behajtók megvásárolták, csak azok a 90 napon túli adósok kerülnek a segítettek körébe, akinek a hitele MÉG a banknál van. Hát ezek nem a tömegek, az biztos. Ennyi erővel ezt is kihirdethették volna, hogy csak a jóságos bankokon múlik, kire vonatkozik a 90 napon túli kitétel.

Reggie 2012.03.09. 06:30:46

Latom bogancs meg tud gondolkodni. A kommentek viszont jol tukrozik mennyi veresszaju, szardarab, 0-at ero proletar van, akik szerint nekik minden csak nekik jar. Na ezert kell innen huzni a faszba es itthagyni oket egymasnak.

Reggie 2012.03.09. 06:31:36

@Reggie: "akik szerint nekik minden csak nekik jar." -> akik szerint minden csak nekik jar.

A szerelő 2012.03.09. 06:39:58

Szécsinek igaza van, bogáncs pedig hű maradt magához, ismét megpróbálja megmagyarázni a védhetetlent.

kaes 2012.03.09. 06:41:35

@rug82: nem akarlak bántani, de ez a gondolkodás inkább vall agyhalottra, pl. mit szólnál hozzá, ha a híd alatt lakók barátilag rávennének, hadd lakjanak nálad egy ideig vagy épp nem baráti módon tennék ezt vagy éppen a gyerekeiddel tennék ezt?

nu pagagyí 2012.03.09. 06:44:13

Kicsit félre lett magyarázva a levél. Az iszapkatasztrófa áldozatai nem önhibájukból kerültek bajba, ezért lehet egyetértés a megsegítésükben. Az más kérdés, hogy ezen is Simicska nyerészkedett.

A bajba került devizahitelesek megszavazták azt a kormányt, amelyik idióta gazdaságpolitikájával ellehetetlenítette őket és amelyik most a náluk szegényebbeken (akik még hitelt sem bírtak felvenni, mert előtte is hitelképtelenek voltak) vasalja be azt az összeget, amivel megsegíteni szándékozik őket. És a kormány még azt is elvárja, hogy a megsegítendők gyűlöljék azokat, akiket érdekükben kifosztanak.

KopaszMercis 2012.03.09. 06:44:33

Szerintem meg dogoljenek ehen a devizahitelesek...

rug82 2012.03.09. 06:52:09

kaes: Az állam pont ezért (is) van: hogy a híd alatt lakó söpredéktől megvédje a tisztességesen dolgozó polgárait és azok gyermekeit. A férgeket bármilyen eszközzel jogosan tiporhatjuk el!

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.03.09. 06:52:28

@cöndör: Ezt feltételeztem is, de olyan sokan azért nincsenek. Azért nehéz milliókat keresni..
S tessék arról is beszélni, hogy anno a költséges lakáshitelek kiváltására találták ki ezt a hitelt. mégpedig a fidesz dolgozta ki és a szocik finomították. Anno az állam, azaz én kedvezményes, banki kölcsön alatti kamatozással adtunk lakásra kölcsönt.
a bankbetét meg lazán kamatozott 10%-on a hitelre meg 6% volt a kamat. Tehát ha betett valaki 10 millát és kölcsön vett tízet, az volt a kánaán. A maffia váltás után meg Járai és meg olyan magasan tartotta a forint kamatot, hogy egyszerűen nem érte meg forinthitelt felvenni. Ami még a rákfenéje a dolognak, hogy nálunk nincs bérlakás. egyszerűen mindenkinek csak a saját tulajdon felel meg. Míg más országokban ki van dolgozva ez a rendszer is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.09. 06:55:54

Pedig nem bonyolult ez.

Voltak emberek, akik nagyobb lábon akartak élni, mint megengedhették volna maguknak és most az állam veled fizetteti ki ezt. És ő ezt nem tartja fairnek.
Sőt, az állam kitalálta, hogy jaj, szegény devizaspekulánsok. Segítsünk rajtuk, mert bajba kerülhetnek.
Emberek vagyunk, megértjük, hogy vannak, akik tényleg nagy bajban vannak, erről még úgy ahogy meggyőzhetőek vagyunk is.
Viszont a jogszabály azokon segít, akik nincsenek bajban. Ezt viszont nem csak megérteni nehéz, de megideologizálni is.

Az meg csak hab a tortán, hogy nem engednének fantasztákat a kormányrúdhoz, akkor most nem így állna a forintárfolyam és a BUBOR és nem lennének ekkora bajban.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 07:00:31

Hogy kit segít az állam, ahhoz el kell dönteni, hogy ki a gazdag és ki a szegény.

Namost Magyarországon már itt megbukott az egész, mert itt ha valakinek van egy 30 millás háza (10 milla hitellel), azt már irigyli az emberek többsége és gyakorlatilag gazdagnak számít, ha itt valaki 250-300 k nettót keres, a többség kikaparná a szemét, ha elárulná nekik. Egy országgal arréb pedig a takarítónő keres ennyit.

Miközben a nagy mocskos EU-ban vagyunk ugye, ahol elvileg szabad mindenféle áramlás. Kivéve - úgy tűnik - a munkabéreket...

Thug 2012.03.09. 07:09:07

Megint egy szuper cikk, amihez csak gratulálni lehet! Az eszedbe sem jutott ugye, hogy akinek 210e ft a törlesztője, annak kell nettó 6-7,00,000 ft, hogy a saját kis megszokott színvonalán megéljen? Ráadásul ami akkor 210 volt, most 350. Annyit azért kevesen keresnek az országban becsületesen.
Persze ott van még a drága elit és hozzájuk csapódó gazdasági érdekkörök, a minimálbéres vállalkozók, a ódival száguldozó kopasznyakú verőlegények, akiknek ennél jóval magasabb lehet a jövedelmük. Csak az a gond, hogy ők speciel basznak adót fizetni, vagy csak minimálisat.

Ne kelljen már sajnálnom, aki akkora balfasz volt, hogy felvett 30 millió hitelt, mert neki palota kellett.

nu pagagyí 2012.03.09. 07:17:58

Aki nem bírja a törlesztő részletet az keressen jobb munkát, vagy vállalkozzon. Erről szól a kapitalizmus.

Az Orbán-kormány megteremtette a lehetőségeket. Jól fizetett, közpénzből fenntartott álláshoz elég egy párttagkönyv, képzettség sem kell. A versenypiacon meg teménytelen lehetőség van, kis költséggel milliárdokat lehet kaszálni tanulmány írással, be lehet szállni négerként közbeszerzésbe stb. A lehetőségek hazája lett országunk, csak még nem látjátok. A hülyéknek meg ott van a közmunka 47-ért.

Kutchek (törölt) 2012.03.09. 07:38:38

A több tízmilliós CHF hitelekről Kósa jutott eszembe.

"Mr. 20 percent"-nek pedig én is szívesen adakozok.

Az egykulcsos adóval is azok jártak jól akik bőven megkeresték a 200-as törlesztőt, most még dobjuk össze nekik az árfolyamkockázatra is???

Amúgy 1 db ilyen 30 millás "devizakárosult" megmentéséből legalább 3 db családot lehetne -ha nem is a középosztályban- de legalább saját lakásban tartani.

homér 2012.03.09. 07:40:54

@bogancs: "Meglátjuk, melyikőtök az okosabb."

jézusom... te még itt tartasz, az élet nagy kihívásainak sorában? :)
a hülyéknek igen is meg kell mutatni, hogy hülyeséget csinálnak, mert ha ezt nem teszed meg, akkor újra és újra elkövetik azt, és akkor se értik, hogy mi a baj.

mellesleg ha okostónit akarsz játszani, amolyan ovis módjára, akkor miért nem szállsz le a témáról? :) tudod, akkor te lennél a nagyonokostóni! :)

fkorbi 2012.03.09. 07:41:05

Azért rossz szerintem a posztban felvázolt gondolatmenet, mert akik tényleg nagy szarban vannak, azok jellemzően:
- a devizahitelezés legnagyobb hajrájában vették fel a hitelt, amikor bankok a kiélezett verseny miatt gyakorlatilag semmit sem ellenőriztek, így lényegi önerő, és jövedelemigazolás nélkül - hiszen nem akarták elhajtani a szürke jövedelmeseket sem - adtak hitelt gyakorlatilag mindenkinek;
- fejenként kb 180-200 ezret vittek haza - tehát hazai szinten már az átlagnél jobban keresőnek számítottak, a saját szemükben mindenképp;
- a bevétel egy része természetesen zsebbe jött, több adót semmiképp nem fizettek;
- látták, hogy mindenki veszi a haveri körben a 30 millás házakat az agglomerációban, úgy gondolták, ezt az átlagnál jobban keresőként ők is megengedhetik maguknak;
- úgy voltak vele, hogy 200 törlesztőt ketten kibírnak, majd úgyis jobb lesz a fizu idővel, és a maradék 150-200 elég lesz a rezsire, megélni, stb;
- nemhogy az árfolyamkockázattal nem számoltak, de még a jövedelemkieséssel (munkanélküliség, gyes/gyed) sem.

A folytatás mindenki előtt ismert, a fenti feltételezésekből a válság (és az ország helyzete miatt) semmi sem jött be, sőt, dőlt minden.

(és igen, amellett, hogy a bankok gátlástalanok voltak, és az állam sem avatkozott be, ezek az emberek bizony hülyék voltak, rövidlátóak, szívem szerint én sem áldoznék más hülyeségére az adómból, stb.)

Szal téves az a megközelítés, hogy a segítség az arányaiban több megfizetett adóforintért "cserébe" jár. Nem, a segítség alapesetben nem járna, azért érdemes mérlegelni most, mert a tömeges bedőlés káros hatásai jóval rosszabbak annál, amivel a segítség nyújtása járna. Ennek ilyenkor már semmi köze ahhoz, hogy ki volt a jó adófizető előtte, meg hogy ki a hibás, stb, ez bizony kőkemény tűzoltás, kísérlet annak elkerülésére, hogy a kollektív nagyravágyás, kapzsiság és hülyeség miatt még nagyobbat szopjunk.

(az más kérdés persze, hogy mi a jó segítség, a kormány ebben eddig nem brillírozott)

DIldiko 2012.03.09. 07:41:22

@bogancs: Nehogy azt hidd, hogy a minimálbéres szakképzetlen! Sokan akár diplomával is kénytelenek elvállalni minimálbéres munkát ha nincs más és a rezsit, hitelt fizetni kell, meg enni is kellene valamit! A minimálbér drasztikus emelésével a dolgozók legalább 60%a minimálbért vagy garantált bérminimumot keres - akár 20-25 éves gyakorlattal, több emelt szintű okj-s végzettséggel is. szinte csak a diplomások kapnak pár tízezer Ft-al többet a közszférában!

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.03.09. 07:41:51

@szipi3: ácsiácsi, persze, elbaszták ezek is, de vedd figyelembe, hogy pl. az eur/chf árfolyam is szállt a levesbe, azaz 1,6 -1,8 -os szint 1,2 körül van most. Azaz ha be is vezették volna az eurót, akkor is jóval többet fizetnél. Azaz a frankot kellett volna mindjárt bevezetni, hogy ne szívj...ezért felelősek a bankok, hogy a frankot terítették, miközben 2006-2007-körül már tudták, hogy az amerikai derivatívapiac össze fog omlani, mert csak egy rohadt piramisjáték az egész.

KaPé 2012.03.09. 07:50:56

Én is fizetek annyi adót, mint a cikkben említett devizahiteles. Ráadásul hitelem sincs, így nem okozok plusz gondot az államnak, vagyis az adófizetőknek (mert azt mindig elfelejtik, hogy az államnak nincs pénze, pénze csak az adófizetőknek van). Nekem mi jár? Fizethetem a devizahiteles megsegítését is, aki nagyobb házban lakik, mint én? Közben nem jut már pénz az utakra, az iskolákra, a kórházakra, lerohad az egész ország. De a lakóparkban új autók állnak a földúton, ez legalább megnyugtat.

lariflari 2012.03.09. 07:54:34

Nekem egyszerűen az a véleményem röviden és tömören,hogy ez a kormány kizárólag a gazdagabb réteget támogatja ezerrel és mindenki mást lesz@r.

lariflari 2012.03.09. 08:01:13

A cikk írójának pedig azért nincs igaza,mert ennek az egész devizahitel mentésnek arról kellett volna szólnia,hogy a kis családokat ne tegyék az utcára és lehetetlen helyzetbe!Egy gazdagabb család nyilván nem kerül lehetetlen helyzetben és az utcára sem ha 50 milliós háza van.
Tehát elismétlem újra a gyk.A devizahitel mentésnek arról kellett volna szólnia,hogy azok a családok,akiknek nincs más lehetőségük(ingatlan pl)azokat mentsék meg!
Ehelyett megmentettek egy rahedli gazdagot,akik amúgy sem voltak rászorulva és a kisembereket szó szerint lesz@rták!

lariflari 2012.03.09. 08:03:59

De utálom már ezt a fideszt.

fkorbi 2012.03.09. 08:07:56

@lariflari: a végtörlesztés tekintetében igazad van, az valóban idióta döntés volt (mondjuk ott is inkább a hitelpiac bedöntésére gyakorolt hatása miatt)

ez az árfolyamgátas cucc viszont nem csak a szerinted gazdagokat védi. ezenkívül - mivel ahogy fent is írtam, ez tűzoltás - minden megoldásnak vannak/lennének vesztesei.

osgood 2012.03.09. 08:09:59

"Akik nem szívesen fogadják ezt el, azok az adófizetők pénzéből élők, és a kisjövedelmű, kevés adót fizető emberek. Ők inkább küldenék kisebb házba a gazdagot, és saját nehézségei ellenére fizettetnék vele a magas adót továbbra is, cserébe pedig szó sem lehet arról, hogy amikor a gazdag jut bajba, akkor bármit is visszakapjon belőle az életben. Amolyan "A ló húzzon amíg csak tud! Arra való!" típusú hozzáállás ez. "

Jól értem? Ha az idézett cikkben szereplő példa-törlesztőrész kétharmadát kapom nettóban (mondjuk nagyjából az átlagbért), a poszt szerint azért kéne beszállnom egy 30 millás végtörlesztés támogatásába, mert aki felvette (abba ne menjünk bele, hogy mekkora revolvert szorítottak a homlokához, hogy muszáj volt), az sok adót fizet? Szép, kövér mosollyal indult a napom, köszönöm.

lariflari 2012.03.09. 08:11:00

@fkorbi: A másik amit nem értek.Ha valaki nem tud törleszteni,akkor mi a lóf@sznak költöztetik ki a lakásból addig,míg amúgy sincs vevő az ingatlanra?Ennek mi értelme?

kerecsen2010 2012.03.09. 08:15:56

Van ilyen ismerősöm, ezért a tényszerűség kedvéért megjegyezném, hogy pár éve 30 milliós hitel felvételéhez elég volt 40 milliós hátteret felmutatni, másrészt a kétszeresére nőtt törlesztőrészletek fizetéséhez elment az illetők összes tartaléka, a vagyonukat képező házat jelenleg csak jóval érték alatt lehetne eladni. Ezek a "gazdagok" jelenleg a közműszámláikat sem tudják kifizetni. És nem nagyzolásból vettek erőn felül lakást, hanem a meglévő házra vettek fel hitelt egy vállalkozás finanszírozásához. Azóta az építőipar leállt, a férj vállalkozása befuccsolt, a feleség a válságadó miatt elvesztette jólfizető állását a multinál. Jelenleg az fenyegeti őket, hogy elárverezik a házukat, de még a kezes nagymamáét is és mehetnek gyerekestül, nagymamástul a híd alá. Jó eséllyel további néhány milliós adósság fennmaradása mellett. Én őket is sajnálom, becsületes munkával próbáltak boldogulni, nem rajtuk múlt, hogy ezt ellehetetlenítették.

lariflari 2012.03.09. 08:16:05

Arra de kíváncsi lennék,hogy egy végrehajtó jah mennyi adót fizet és mennyi illetéket a fillérekért megvásárolt ingóságok után?Vagy ők is minimálbéresek?

rkb9y5 2012.03.09. 08:18:29

Multkor egy nivos, hasonloan szinvonalas vakkantas utan megfogadtam, ezt a szart tobbet nem olvasom, most megis megtettem, kar volt. Nem is magyarazom, a leveliro, meg par jozan kommentelo mar elmonta.
Nem eroltetnem ezt a fos bogot.

csapol 2012.03.09. 08:19:28

Rendben, elfogadom.
"Mi a gondom az írással?"
Hát az, hogy a sasszemű posztoló egy kalap alá veszi az adófizetőt és a kölcsön felvevőt, függetlenül, attól, hogy vett-e fel kölcsönt az adófizető vagy nem. Óriási hiba.
(bocs, ha már írták)

orient 2012.03.09. 08:19:43

Amit a levélben írt nem is igaz. Eleve 20millióra módosították a határt és én pont ismerek olyat aki 20millió körül vett fel és kb. 26 milliós házra. Persze az ember nem a szegényebbek közűl való , de valóban borzalmas sok adót befizet havonta a jövedelme után és nem 60 milliós házat vett. Megint más kérdés miért adott mondjuk anno egy bank 26 millásra házra 20 millió CHF hitelt, és az is érdekes aki ezt felveszi, de ez egy külön poszt...

Hawk74 2012.03.09. 08:20:37

Ha a devizahiteles, aki 2007-ben 210.000.- forint törlesztőt tudott fizetni, 60 milliós vagyonnal rendelkezett, és egyébként VALÓBAN adófizető - ideértve hogy a 210.000.- forintos törlesztőjének megfelelő bevallott bruttó jövedelem után fizette az adót -, akkor segítse az állam. Ha nem, akkor nem. Miért nem lehet például ezt is nézni a devizahitelesek megsegítésénél? Hogy egyébként a köz felé a terheit befizette-e, és amúgy mennyit? SZVSZ ez is számít. Engem például nem hat meg az adócsaló vállalkozó, aki most sír. Pontosabban ellenkezőleg hat meg: forog a gyomrom... És tegyük a szívünkre a kezünket: a fent leírt kondíciójú devizahitelesből (tehát 2007-ben 210.000.- forintos törlesztő!) vajon mennyi volt az adócsaló?!

kewcheg 2012.03.09. 08:36:39

A kormány kicsiben velünk lejátssza, amit vele az EU.Aki- mint én is- előrelátóan, nem hitelekből élt, és öngondoskodás keretében még magánnyugdíjpénztári tag is maradt, tehát fajlagosan a legkisebb kiadást okozza a költségvetésnek, és még gyereket is nevel, azt ütik, vágják, gyötrik. (manyup,magas járulékok, etc...) Aki olyan volt mint a görögök, nafy lábon élt, hitelekből finanszírozta a lehetőségeihez képest túlzott életszínvonalát, azt most jól megmentik az ütött,vágott emberek pénzéből is...:(

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 08:38:17

@Reggie:
Vicces, mikor droidok beszélnek a gondolkodásról...

Mérges 1234 2012.03.09. 08:38:31

Bgoancs, bogancs te szopni jársz ide......

mno.hu/interju/erre-nagyon-rafazhatunk-1055808

Jól beleillesz a narancsdroid seregbe. Ha valami ellentmondás tapasztalat, akkor az csúsztatás, vagy nem úgy van.

Kizárod a hitetdnek ellentmondó dolgokoat......

Mit szólsz az ügynöktörvény leszavazáshoz???? Vagy narancsaggyal ez is rendeben.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.03.09. 08:40:43

@Hawk74: "És tegyük a szívünkre a kezünket: a fent leírt kondíciójú devizahitelesből (tehát 2007-ben 210.000.- forintos törlesztő!) vajon mennyi volt az adócsaló?! "

Nem sok, mivel a hitel elbírálásánál a jövedelmet is nézték.

Kacsura 2012.03.09. 08:45:04

@bogancs: Mindig jöttök ezzel a sokat keres, sokad adózik, minimálbér kicsit adózik dumával.
Azt nem kéne figyelembe venni, hogy ki mit dolgozik? Úgy értem, értékteremtő munkát vajon mennyien végeznek? Lehet, hogy a keveset kereső és ezáltal kevesebbet adózó emberke olyan helyen van, ami egyébként az országnak több hasznot hoz, mint az, aki sokat keres, sokat adózik, de valami hivatalnál csücsül egész nap. Utóbbi esetben a fizetése is a többi adófizető adójából van.

mirage8 2012.03.09. 08:46:52

Nem tudom volt-e mar, de nem tudok egyeterteni a bejegyzessel. En is kib. sok adot fizettem minden evben, de mivel forinthitelem van, engem senki le sem sz... sajnal.
Azota kulfoldre menekultem.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.03.09. 08:46:59

@osgood: "Jól értem? .... azért kéne beszállnom egy 30 millás végtörlesztés támogatásába, mert aki felvette ...... az sok adót fizet? Szép, kövér mosollyal indult a napom, köszönöm."

Rosszul érted. Ha sok adót fizet, akkor igazából a saját adójából segítik meg. Azt nem érted, hogy eddig Te élted fel az Ő adóját, most egy kicsit magára is fordítana.

Hawk74 2012.03.09. 08:48:11

@newtehen: 2007-ben nem nagyon néztek jövedelmet, csak jelzálogértéket. Pláne pl. vállalkozónál. Azért kellett a hitelnek kb. duplája jelzálogba.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 08:48:44

Egyébként érdekes ez a jobboldali mentalitás, az állam ne segítsen a csórókon, mert le kellene már szokni az állami csöcsökről, de aki tehetősebb, és saját kockázatvállalása miatt jutott bajba, azon segítsen.

"Aki a nettó fizetéséből havi 200ezres devizahitelt törleszt, az havonta legalább ugyanennyit adózik is."

És? Azt az adót nem azért fizette be, hogy aztán ha felvesz egy kockázatos hitelt, és emiatt szív, akkor majd az állam kisegítse. Az államnak egy rakat feladata van, de ez nem tartozik közé. Arról nem is beszélve, hogy mi van azokkal, akik szintén ennyit adóznak, de nem hogy nem vettek fel devizahitelt, hanem még meg is takarítottak?

"Ugyanígy érthetetlen, hogy a levélíró miért veszi egy kalap alá a vörösiszap katasztrófa áldozatait? Pedig nyilvánvaló, hogy közöttük is voltak jómódúak, és szegények is. Vaskos ellentmondás ez a logikájában. "

Nem bogáncs, a te logikádban van vaskmos ellentmondás. Teljesen mindegy, hogy a vörösiszap katasztrófa áldozatainak milyen volt az anyagi helyzete, az ő esetükben 100%-ban önhibájukon kívül történt az egész, ez nem mondható el a devizahitelesekre, ahol vitatkozhatunk a felelősség megoszlásáról, de ott azt, hogy 100%-ban önhibájukon kívül történt volna, azt senki sem állíthatja.

A másik dolog, hogy volt ugye ez a végtörlesztés, ezzel sikerült megsegíteni azokat, akiknek nem kellett volna a segítség. Ugyanis gazdaságilag sem azok a hitelek okozzák a nagy problémát, ahol meg van a fedezet, vagy akár más forrásból végtörleszteni tud a hiteles. A gond a bedőlő hitelekkel van. Hogy felvette a hitelt, és már többel tartozik, mint amennyit a háza ér, fizetni meg nem tud. Ezért kellett volna bevezetni a magáncsődöt, ami egyébként a végtörlesztéshez hasonló nagyságrendű kárt okozott volna rövidtávon a bankoknak, de még véletlenül sem vezették be.

Pohos 2012.03.09. 08:50:16

@bogancs:

""Minimálbéres: Na ha ők nem lennének, nem működne az ország, gondolom ebben egyetértünk."

Abszolút nem értünk egyet! Minden ember helyettesíthető! Minél szakképzetlenebb valaki, annál inkább. "

Tehát szerinted működne???

Gondolkozz már el egy kicsit, a dolgozók nagyon nagy része minimálbéren van foglalkoztatva. Itt nem arról van szó, hogy helyettesíthető vagy sem, hanem arról, hogy ha nem lenne az a tömeg akkor semmi sem lenne. Majd te sütöd magadnak a kenyeret?? Igen??? Hogy??? Vagy tudsz építeni kemencét? És a téglát, hogy fogod megoldani azt is kiégeted magadnak? Gondolom februárban voltál fát szedni, mert be is kellene gyújtani. Gondolom amikor havazás volt, akkor éjszaka nem igazán érdekelt, hogy ki takarítja, biztos a szél elfújja. Ennyire ne nézd le őket. Nem lenne építőanyag, élelmiszer alapanyag, nem lennének utak, városok. Pótolható a munkájuk így igaz, de ők nem pótolhatóak. Semmivel sem rosszabb emberek mint Te, sőt ezek szerint van köztük jobb is. Mert tiszteli a másikat, tiszteli az a másik által elvégzett munkát. Neked viszont természetes, hogy megveszed amire szükséged van. Bele sem gondolsz, hogy mennyi ember mennyi munkája fekszik benne. Gondolod ami rajtad van kabát azt a szél fújta össze??

Papolsz itt, hogy a 20millás devizahiteles is ugyanolyan ember, mint a minimálbéres, őket is segítsük ki.

Most mi a gondom??? Egy kalap alá veszed a kiskeresetűeket a "jól" keresőkkel. Nekem nem az a problémám, hogy segítsük ki a devizásokat. Az a problémám, hogy aki netto 210ezret haza tudott vinni hivatalosan, hogy ekkora kölcsönt tudott felvenni az nem az utcát seperte. Művelt, iskolázott, olyan pozícióban dolgozik ahova tudásra és tapasztalatra is szükség van. Nagy lóf@szt, az aki ilyen pozícióban dolgozik és nem vette számításba az árfolyamkockázatot az meg is érdemli. Sőt úgy vágnám ki a munkahelyéről, hogy lába sem éri a földet, hisz bebizonyította, hogy nem tud előre gondolkozni.

Lenne egy másik kérdésem, hogy hol a fenébe voltak ezek a jól kereső devizahitelesek ezelőtt pár évvel??? Akkor amikor árfolyamnyereséget kapott, akkor nem verte az asztalt, hogy a nyereséget betegye a közösbe, vett belőle nerc bundát, meg tengerparti nyaralást. Kimondta, hogy költse el???

Forinthiteles vagyok ki fog engem megsegíteni??? Nem kell köszi, eddig mindig az került sokba ami ingyen van. Senki nem kényszerített, hogy ezt vegyem fel és ne devizát. Én anno 2003-ban vettem fel, nagyon sokat nyertem volna a devizán évek alatt. Azzal is tisztában voltam, hogy ha nem tolhatom bele a tőkébe akkor el is költöm. De ugye pluszba csak úgy nem fizethetsz be. Egy kérdésem volt minden banki ügyintézőhöz, hogy 2014-ben ha rendesen fizetem a törlesztőt akkor mennyi lesz a tőketartozásom. Illetve ha bevezetik időközben a eurót akkor mennyi lesz a tőke. Kiderült, hogyha bevezetik az eurót és a fizetésem egy fapitykét ér akkor is ugyanannyi eurót kell visszafizetnem vagy mehetek az utcára. Van még lakáshitelem és közben akár be is vezethetik.

tarackos 2012.03.09. 08:50:22

Az a kérdés hol húzzuk meg a szolidaritás határát. A idézettben szereplő példában az illetőnek nagyobb a törlesztőrészlete mint a bérből élők 80+%-nak havi jövedelme. Ráadásul a probléma még csak nem is őt veszélyezteti hanem azokat akik a nemtörlesztés miatt az utcára kerülnek, aki viszont ekkora törlesztőt vállal be az biztosan nem fog az utcára kerülni.

A szolidaritásnál a tehetősebb támogatja a kevésbé tehetőset. Nyilván nem nevezzük kevésbé tehetősnek azt aki a bérsáv felső decilisében helyezkedik el.

Részemről ezért elfogadhatatlan, hogy az illetővel legyünk szolidárisak mert ez azt jelentené, hogy mindenkivel azok vagyunk akkor viszont gyakorlatilag senkivel!

Az az érv pedig, hogy ő is adófizető nem érv. Az adófizetésért nem szolidaritást hanem szolgáltatást veszünk. Azokat pedig akkor is megkapja ha vele nem szolidárisak!

torró 2012.03.09. 08:53:53

Tényleg egy hihetetlen hülye ország vagyunk! A bankok gyakorlatilag uzsora kamatot szednek, mivel ha 10millát veszel fel, 20-t fizetsz vissza.Minimum! Ha ezt magánszemély csinálja, kóter! A mindenkori kormányoknak kötelességük lenne a bankot is és a hitelfelvevőt is terelgetni, miszerint a bank fogja magát vissza, a hitelfelvevők meg gondolják át mire képesek. DE nem ez történik, megy minden fejetlenül és ha baj van,mindenki az állam felé nyújtsa a markát a bank is meg az ügyfele is.
Arról meg aztán végképp gondoskodni kellene az államnak hogy az árverések körüli csalásokat leállítsák! Mert ami ott folyik az botrány! És akkor sírnak a bankok hogy mekkora veszteségük van. A nagy büdös l...sz van.Nem veszteség.Ha el lehet a visszavett lakásokat a haveroknak bagóért passzolni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 08:54:31

@közlekedési bűnöző:
Felhívom a figyelmedet, hogy a jövedelmeket és a vagyont magyar viszonylatban illik nézni, nem vagyunk mi Nyugat-Európa. Ilyen alapon beszélhetnénk arról, hogy akinek Etiópiában 5 millió Ft-nak megfelelő vagyona van, azt már dúsgazdagnak találják a szomszédai, holott Magyarországon egy panellakás kétszer ennyibe kerül, és még kisnyugdíjasok és takarítók közül is sokan rendelkeznek ilyennel.

Egyébként nem is ez a kérdés, nem is ez a baj. Hanem az, hogy Magyarországon a 30 milliós házat csak nagyon kevesen engedhették volna meg maguknak, ehhez képest viszont CHF alapú hitellel olyanok is megvették, akik messze nem voltak elég tehetősek hozzá. Ugyanez a helyzet az új autóval, már a 90-es évek végén is lestem, de főleg a 2000-es években, hogy mennyi fizikai munkás vesz új Suzukit, holott annak negyedéért korrekt használt járgányt lehetett kapni.

baloo112 2012.03.09. 08:57:24

Ja ja ja ja ja.
Menjetek anyåtokba vissza.
Azt engem ki tåmogat? En marha forinthitelt vettem fel, mert okos es elörelato es megfontolt voltam, nem ugy mint Hodmezövåsårhely vagy Debrecen akiket a zsidokomunista libsik belevertek az uzsorakölcsönbe.
En a forinthitelemet törlesztettem sokkal drågåbban. Ki a faszt zavar?
Melyik köcsög fideszes barom jön most oda hogy kifizesse a kölcsönömböl azt a pårmilllio többletet?
Magyarorszag a becstelenek hazåja, becstelen, csalo közt elnökkel, becstelen adocsalo emberekkel.
Ennyi....

ninimimi 2012.03.09. 08:59:29

A vélemények egy része és a felvezető levél is tele van csúsztatásokkal. Ő is tudja, hogy a "60 milliós háttér", soha nem jelentett ennyi tényleges pénzt, de jól hangzik, így az összeg emlegetésével sokakat állít maga mellé.

Egy 23 milliós, 4 évvel ezelőtti hitelhez a bank 46 milliós ingatlanfedezet fogadott el, amely ingatlan valójában akkor sem ért annyit, de "valamiért" érdeke volt a banknak elfogandi azt az értékbecslést. Nem igaz az sem, hogy a
devizahitel szabad választás lett volna, egyszerűen nem adtak forinthitelt a legtöbb esetben annak, akinek csak devizahitelt akartak adni. Ők tudták, a bankok pontosan kiszámították, miért.

Adott esetben a 23 milliót se látta
egyben a felvevő, többnyire az is már egy extra sebességű adósságspirál eredménye volt,
ami akár egy 3 milliós hitelből is felpöröghetett 2-3 év alatt. Erre jött az árfolyamválság és a hazai bankok elképesztő "költség"-találékonysága.

Így mára a négy évvel ezelőtti 23 milliós hitelt felvevő visszafizetett 7 (HÉT) MILLIÓT, ÍGY MÁR "CSAK" 34 (HARMINCNÉGY) MILLIÓVAL tartozik, miközben
az említett ingatlan 30 alatt se adható el.
Ennyit a "gazdag" adósokról, meg hogy ki, mit fizetett, bukott, nyert, harácsolt, hazudik, csúsztat...!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 08:59:33

A devizahitelekről még annyit, hogy szüleim is vettek fel devizahitelt, 5 évre, a futamidő fele esett a válság utánra, és az a helyzet, hogy sokkal jobban jöttek ki, mint ha Ft alapú hitelt vettek volna fel. Ha már megsegítés, akkor valahol az lenne korrekt, ha úgy járnának vele a devizahitelesek, mint ha Ft hitelesek lettek volna végig. Az a baj, sokuk így sem tudna fizetni, vagy így is háborogna.

elkoltozott. 2012.03.09. 08:59:54

Alaptörvény: Minél több pénzed van annál többet akarsz.
Ne legyünk álszentek, mindenki ott csal az adózásban ahol tud.
Ha van egy 60 milliós fedezetem a 20 millós hitelem mögött.. mégis minek vennék fel hitelt?? Pláne ha jól is keresek és 2007-ben ki tudok csnegetni havi 210 ezret zsebből? Ebben semmi realitás nincsen.. illetve van, a 60 millás fedezet kamu. És azt is érdemes lenne megnézni hogy aki ezt megteheti vajon miből és mennyit adózik. Persze tisztelet a kivételnek mert biztos az is van.

Dr. GGG77 2012.03.09. 09:00:20

Oké, tehát akkor én, aki NEM vett fel devizahitelt (ami nem egy vörösiszap, vagy árvíz katasztrófa, hanem egy tudatos döntés) támogassam azokat, akik teli pofával röhögtek, amikor a fele volt a törlesztőjük, mint a forint hiteleseknek.
Most, hogy a spekulációjuk megbukott (mert a devizahitel nem más, mint spekuláció, és ezt aztán pont az a réteg át is látta, akikről ír a poszt), mi segítsünk. Lófaszt.

encir 2012.03.09. 09:01:44

"Pedig pont erről van szó! Minimálbéren bejelentett vállalkozónak sehol sem adnak 20milliós hitelt. Ahhoz leális, bejelentett jövedelemmel kell rendelkezni. Ha ez megvan, akkor pedig szépen tejelsz az államnak. "

Aha.

Ismerősöm pl. munkahely nélkül kapott hitelt. A megvásárolandó ingatlan jelentette a fedezetet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 09:04:10

@Pohos:
Arról nem is beszélve, hogy vannak az úgynevezett hiányszakmák, amelyek többségéhez egy szakmunkásképző vagy egy érettségi utáni képzés kell, és hiába van belőlük hiány, ezek csak annyira hiányszakmák, hogy több eséllyel talál az illető garantált bérminimumos munkát, mint a szakképzetlen minimálbérest. És ezekben a szakmákban hatalmas a fluktuáció, mert nekik éri meg legjobban elhúzni az országból. Ha holnap elmenne az összes, és leállna a képzésük is, akkor baromi nagy gebasz lenne.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.03.09. 09:05:00

@ninimimi: Való igaz, az állam következő lépése a bankok megregulázása kellene hogy legyen, akár visszamenőlegesen felülvizsgálva az összes ilyen hitelt.
Persze, lehet mondani, hogy senki fejéhez nem szorítottak pisztolyt, de aki nem vett fel hitelt az adjon hálát, hogy nem kellett, és fogja be a száját. Nem mindenki perkálja le kpre a kocsit, lakást, és nem mindenkinek opció, hogy 40 évesen még a szüleinél csövezik. Ne adj isten van aki hűtőt, mosógépet szeretne venni kicsi feleségének, hogy vállalhassanak akár gyereket is. Tudom, ez irreális luxus a XXI sz.-i Magyarországon.
Minden esetre a bankok nagyot kaszáltak ezen, nem ártana a körmükre nézni valami finom állami könyvvizsgálattal.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 09:09:11

@torró:
"A bankok gyakorlatilag uzsora kamatot szednek, mivel ha 10millát veszel fel, 20-t fizetsz vissza.Minimum!"

Attól függ mennyi időre veszel fel hitelt.

De azért gondolkodj el azon is, hogy sima 5%-os inflációval számolva 15 év kell, hogy ugyanaz a pénz fele annyit érjen (nyilván nem jó annyira az összehasonlítás, mert a 20 éves törlesztésnél nincs végig meg a teljes adósság). Namost a betétesek szeretnének infláció feletti hozamot, ami lássuk be jogos elvárás, ha már nem elköltik, hanem rábízzák a bankra a pénzüket, így mondjuk rájön az inflációra a 2% reálhozamuk, már 7%-nál tartunk, és erre jön rá a bank nyeresége, a kamatmarzs, ami 3-5% átlagosan.

Igazából az uzsorához meg mindig két fél kell. Kicsit olyan ez, mint mikor a tizenéves(de már 14 évnél idősebb) lány panaszkodik, hogy megbaszták, és ezzel kihasználták.

nova76 2012.03.09. 09:09:40

Azért ha már olyan sok adót fizet az a 30M forintot felvevő devizahiteles, akkor kitalálhatnának egy adókedvezményt a hitelre. És akkor nem kéne különbséget tenni a deviza és nem deviza között. Vagy új hitel és régi hitel között. Vagy kéne, de akkor már inkább a forint irányába. Váltsa át és akkor kap adókedvezményt rá. És akkor eljutottunk oda, ahol 10 éve voltunk. Elvileg most már mindenki fizet adót. Egy kulcsot 2420 000 Ft-ig, és egy másik egy kulcsot felette. Ilyen egykulcsos a mi egy kulcsunk. Olyan igazi magyaros. Aki nem érti az nem is magyar...

torró 2012.03.09. 09:10:16

Itt olvasom az autóhitelt is. Mekkora simli ez is.A kereskedő nem is akar veled szóba állni ha készpénzel akarsz fizetni. Mert akkor elesik a banki jutaléktól. Úgy tudom olyan 800 ezer körül utal naki a bank vissza. Ja! és Azért próbáltak meg többen külföldön kocsit venni, mert ugyanazt a kategóriájú verdát több száz ezerrel olcsóbban jutott hozzá. Magyarország= kész átverő show!!!!!

rug82 2012.03.09. 09:11:41

newtehen: Ha pedig a bank nem adott volna hitelt a "nagymosásvannincsenrajtamgatya" életvitelű senkiknek, akkor azon fröcsögnél, hogy milyen köcsög is a bank...

nu pagagyí 2012.03.09. 09:12:11

@newtehen: Erre csak annyit mondok, hogy nem csak devizahitel volt. Igaz forinthitelből csak kisebb lakásra futotta volna, olyanra amit a hitelfelvevő forintkeresetéből ki bírt volna pengetni.

Amúgy meg ott van a nyúl-unk a munkáért program, a kerti medence és a tuja közé pont beszorítható néhány nyúlketrec. A nyúl szapora állat, néhány hónap alatt már hasznot termel, ha tenyésztő nem eszi meg a baknyulat.

ninimimi 2012.03.09. 09:12:29

@newtehen: Így igaz! Csak az a baj, hogy nagyon értenek ám ők a könyveléshez! A napokban olvastam, hogy több hazai bank "veszteséget" jelentett. Borzalom! Csak éppen a havi tízmilliós nagyságrendű vezetőségi jövedelmek, "szponzorációk" is benne vannak ám ebben a szörnyű "veszteségben"!

rug82 2012.03.09. 09:14:09

Zabalint: Pontosan!! Nem lehet egyszerre b@szni és szűznek maradni!!! Ha spekuláltam és nem jött össze, akkor "köcsög szemét bank", ha netán összejött volna, akkor "hogyénmekkorajófejcsávóvagyok" ??? Úgyhogy húzzon az összes devizahiteles a teljes kifizetés irányába!!

gnme 2012.03.09. 09:15:28

ne is azokat mentsük, akik családok, ..minek, hosszú távon károsak

mentsük a bkv-t három évente 100 milliárddal, mer az a buli

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.03.09. 09:16:30

@nu pagagyí: Na ezek azok a programok, amik nem mindenkinek érhetők ám el.
Személy szerint igényeltem csirkét is, meg nyulat is, de nekem nem járt, mert elvitték azok, akik egyenest a piacra mentek vele. Szóval ez pont rossz példa volt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 09:17:48

@ninimimi:
Már megbocsáss, de az építkezések mindig úgy működtek, főleg az agglomerációsok(ez alatt nem csak Budapest agglomerációját értem, hanem a 30 ezer fölötti városok körül lévő falvakba építkezést is, ami jellemző az egész országra), hogy megvetted a telket, felépíttetted a házat, és ennek a teljes költsége helytől függően akár 2-szer akkora is lehetett, mint amennyit a kész ház ért.

Ugyanis alapvető, hogy az építkezés anyagköltség függő, és csak a telek helyfüggő, viszont a már meglévő ingatlanokat nagyrészt a hely árazza be.

Tehát nyilván a bank is hülye volt, de az építkező is, mert idióta pénzügyi döntést hozott. Az építőiparban is lufi volt, hiszen mivel rengetegen döntöttek irracionálisan, és ház vásárlás helyett újat építettek, így a megnőtt kereslet az építőipari anyagok és szolgáltatások árait is emelte. De sebaj, én 5-10 év múlva akarok házat venni, és úgy látom még akkor is válogathatok bőven, mert voltak akik 3-szor annyiért felépítették, mint amennyiért én majd megveszem...

ninimimi 2012.03.09. 09:18:17

@rug82: Tudod, azt már kétezer éve észrevették - lásd római jog, oroszlánszerződés tiltása! -, hogy a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés nem vezet jóra. Nem csupán az egyes embereknek, hanem a köznek sem.
Van hová fejlődnünk tudatilag!

Kepan 2012.03.09. 09:20:12

Ez az egész téma nem kerek.
Tele van pro és kontrával, okkal és okozattal, viszont a hétköznapi emberek többségét nem nagyon érdeklik a miértek és a hogyanok.

Államilag támogatni csak azt kéne, aki rászorul. Azt, akit hajszál választ el attól, hogy utcára kerüljön, vagy megfagyjon, mert nincs pénze kifizetni a rezsit. Azért 2012-ben, amikor relatíve eléggé lefedett az ország áram és/vagy gázellátásban, szégyen, hogy ilyen megtörténhet.
Vissza a hitelhez: Maximálisan ellenzem az egészet. Nem volt kötelező hitelt felvenni, plusz aki 20-30 évre szerződést ír alá, rendesen utána kellett volna járnia a devizahitel körüli rizikónak.

Nade most már eső utány köpönyeg, mondhatnánk. Utólag mindenki okos, mindenki jól tudja.
Létre kell hozni egy alapítványt, ami a tényleg rászoruló hiteleseket segítené, és aztán reklámozni, hogy aki akar, segíthet rajtuk.

Értem én, hogy ők is fizettek adót. Meg azt is, hogy a nagyobb jövedelműek még több adót fizetnek.
Ellenben én is fizetek adót, nem keveset, mégsem vettem fel hitelt, sem plazmatévét, sem mercit. Addig nyújtózok, amíg a takaró ér. Nem tovább. Aki új lakásba akart költözni, az is lakott előtte valahol. Vagy mindenki az utcáról akart beköltözni hitellel? Sose fogom megérteni.

Az árvíz és iszapkárosultak totál más. Ne keverjük a kettőt, ég és föld a különbség. Ők nem akarták az árvizet, nem írtak alá szerződést, amiben benne volt záradékként, hogy "az árvíz veszélye fennáll".
Több ezer - ha nem tizezer - ember veszítette el eddig otthonát, mindenét, amiért megdolgozott, csak mert az árvízvédelemre nem jut pénz.

Lassan úgyis aktuális: ha az 1848-as magyaroknak elmondanák, mi lett az országból, és mennyire antiszoc lett mindenki, tutkó, hogy felakasztanák magukat. Ezért a jövőért a kutya nem harcolna.

Alikam 2012.03.09. 09:21:45

@Dr. GGG77: igazad van, de sajnos az impotens kormány segíti őket.

Hozzáteszem, ha egy valóban rászoruló embert segítenek, akkor azt még el is fogadom, de az összes meggondolatlan fasznak segítő kezet nyújtani túlzás.

Azt láttam volna egy reális megoldásnak, hogy a devizásnak igazolnia kell a hitelfelvétel pillanatában mennyit keresett, és megnézni, hogy mennyi hitelt vett fel, milyen háza van milyen berendezési tárgyai stb. stb. és szépen egyénileg elbírálni, hogy te nem túlköltekeztél hanem tényleg szerencsétlenül jártál.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 09:21:48

@torró:
Az, hogy itthon sokkal drágább volt az autó, az is azért volt, mert hitellel mesterségesen fel volt duzzasztva a kereslet.

Magyarországon kb. az átlagkereset kell ahhoz, hogy reális legyen egy autó fenntartása, kivételt ez alól az képez, ha valakinek munkába járásra feltétlenül kell. Új autó pedig kb. az átlagkereset kétszeresénél reális. Mindezeket két keresőre gondolom. Ehhez képest még azok közül is voltak akik új autót vettek, akik a mediánt keresték(ami Magyarországon jóval kevesebb, mint az átlagkereset).

Indriq 2012.03.09. 09:22:27

Tegyuk fel igaza van a cikk irojanak... (de nincs, paran le is irtak mar). megkerdezem, hogy akkor akik nem vettek fel hitelt es fizetik az adojukat, ok miert aldoznak a 30millios hitelek felvevoire?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 09:23:36

@Kepan:

"Államilag támogatni csak azt kéne, aki rászorul. Azt, akit hajszál választ el attól, hogy utcára kerüljön, vagy megfagyjon, mert nincs pénze kifizetni a rezsit."

És az a poén, hogy bogáncs, meg a vele egyetértők éppen ezen kategóriánál ordítozzák hangosan, hogy le kéne szokni az állami csöcsökről, most pedig egy tehetősebb réteg megsegítéséről beszél azon az alapon, hogy amúgy is sokat adóznak.

Pohos 2012.03.09. 09:24:35

@bogancs: @Zabalint:

Egy kis statisztika, hogy hol tartana az ország a tömegek nélkül.

index.hu/gazdasag/magyar/2012/03/09/a_mezogazdasag_orszaga_lettunk/

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 09:26:00

@Kepan:
"Az árvíz és iszapkárosultak totál más. Ne keverjük a kettőt, ég és föld a különbség. Ők nem akarták az árvizet, nem írtak alá szerződést, amiben benne volt záradékként, hogy "az árvíz veszélye fennáll". "

A vörösiszapra igaz, az árvízre is többnyire, de ott nem minden esetben. Nagyon sokan építkeztek olyan helyre, ahová előtte évszázadokig volt az embereknek eszük, hogy ne építkezzenek. Ráadásul az árvízveszélyes helyeken érdemes volt biztosítást kötni, és sokan meg is tették. Erre mikor jött az árvíz, az állam kisegítette azokat, akik nem kötöttek biztosítást. Így viszont ki az a hülye, aki legközelebb biztosítást köt?

Dr. GGG77 2012.03.09. 09:27:13

@Alikam: "de az összes meggondolatlan fasznak segítő kezet nyújtani túlzás"

Nem, pont, hogy nem a "meggondolatlan fasz" tömegeken (akik mondjuk 2-en kerestek 160 ezer nettót és erre bevállaltak egy, már 2005-ben is 70 ezres törlesztőt) segítenek igazán.
Hanem azokon, akik pontosan átlátták, hogy mire megy ki a játék, milyen kockázatok vannak.

racpeti 2012.03.09. 09:28:12

Nem sok értelme van erről a témáról vitatkozni.
Két gondolatmenetet lenne érdemes csak végigjárni ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy vajon teljesül-e az, hogy a magyar társadalomnak összességében haszna származik-e az árfolyamrögzítésből és a végtörlesztésből. Erre szerintem senki nem tudja a választ, egy óriási kísérlet részei vagyunk. Van aki meg van győződve róla, hogy nem, vagy aki meg hogy igen. Én nem vagyok felőle meggyőződve hogy igen, de legyünk optimisták és tételezzük fel hogy össztársadalmilag ez egy hasznos döntés volt. (Ezt még utólag is nehéz lesz bizonyítani, nemhogy előre.)
Még ebben az esetben is nyilván lesznek olyanok akik áttételesen rosszabbul járnak, és lesznek olyanok akik közvetlenül vagy áttételesen jól járnak. Ezért lehet rajta jókat vitatkozni, ami egyébként teljesen felesleges.
Továbbmegyek. Tételezzük fel, hogy tökéletesen nemes szándék vezérli azokat, akik megalkották ezeket a rendeleteket. (Ez nyilván nem igaz, hiszen a végtölrsztés és árfolyamrögzítés nagyrészt politikai alapon és nem gazdasági alapon hozott rendeletek), tehát a legnemesebb szándék esetén sem sorolhatják fel név szerint hogy Józsika jogosult, Pistike meg nem. Akármennyire is cizellálják a jogosultsági kört, mindig maradnak olyanok akik igazságtalanul maradnak benne a jogosultak körében és mindig lesznek olyanok akik igazságtalanul maradnak ki. (Pláne ilyen friss, kiforratlan, és többnyire átgondolatlan döntéseknél.) Ez bele van kódolva a politikai rendszerbe, ez ellen nagyon nehéz bármit is tenni. Ahol fát vágnak ott hullik a forgács.

jog-ász 2012.03.09. 09:28:50

szerintem meg az állam szerepét kéne már eldönteni végre. és meghuzni az egyéni felelősség határát. ja és megnézni hogy a 30millás hitelt fizető tényleg fizet-e adót, vagy minimálbéren tengődik csak volt 60millás ingatlanfedezete amire felvette a hitelt.
én 6 éve forint hitelt fizetek, az első években kétszer akkora törlesztővel mint a devizások, röhögtek is rajtam eleget.de nem sirt a szám, fiztem végig én vállaltam be

béla a görög (törölt) 2012.03.09. 09:29:47

most vagy demagóg ember vagy hülyének nézed az olvasót.
1) Kapitalizmus van - tönkre lehet menni.
2) Milliárdosból lehet milliomos majd lehet átlagember. (bérből is fizetésből élő hétköznapi gondokkal küzdő proli akit úgy de úgy szeret lealázni, leköpni a fidesz.
A fenti réteg adja a társadalom 90%-át.
3) a fenti két pont visszafelé is igaz - meggazdagodni is lehet.

Tedd már fel magadnak a kérdést, hogy úgyan mi a bubánat rossebbért kell megsegíteni egy milliomost mikor az általa felhalmozott javakból ő még biztosítani képes azt, hogy átlagember is lehessen? Magyarul visszacsúszik, de maegmarad. (Tudom, elvesztünk egy milliomost aki eddig munkát adott, blablabla. IGEN, elvesztünk. Ez a kapitalizmus. Majd lesz helyette más - talán egy ma még proli)
Te az átlagemberekkel akarod megfizettetni egy milliomos pénzből adódó helyzeti előnyének romlását?
És azt akarod, hogy ez fogadja el a társadalom 90%-a? Most segítsük meg az urat, mert ha nem segítjük akkor nem lesz urunk? És az nekünk rossz. Te most ezt akarod eladni?

És még1 gondolat - vörösiszap - vajon hány embernek volt biztosítása - erről nem nagyon szólt a fáma - tudod biztosítás ami arra jó, hogy ha szar van akkor a biztosító fizet és az átlagpolgár túlél. Én az átlagpolgár szintjén is hiányolok dolgokat nem csak a milliomosokén - miheztartás végett.

apanna 2012.03.09. 09:30:01

@torró: Megkérdeztem a bankot, kifizetném a kocsim fennmaradó tőkerészét. Mindig az aktuális chf ben fizettem. Jelenleg 500 ezer forint a tőkém, ha kifizetném akkor már 800 ezer...
Igazad van, ez a kész átverés..

lajafix 2012.03.09. 09:31:19

"Mi a gondom az írással? Az, hogy elválasztja egymástól a levélben (gondolom nem véletlenül) sokszor említett adófizető állampolgárt, és a havi 200ezres devizahitelt törlesztő megsegített devizahitelest."

Bogáncs. Te homnnan vetted azt hogy össze kell őket kötni? A magyar hitelezés egyik "csodája" volt hogy nem kellett apeh jövedelemuigazolás a hitelekhez...

torró 2012.03.09. 09:32:10

Zabalint!:
Igen addig igaz is amíg valóban a bankban lévő betétek erejéig kölcsönöznek/ jó, ismerem a a bankok fedezeti ügymenetét,mennyire mennyit kell fedezetként biztosítani/, de ők erre biztosítást is kötnek,az is rendbe! De azt is tudjuk hogy a bankok úgy adtak deviza hitelt, hogy nem volt devizájuk! Ezt már különböző blogokon százszor kitárgyaltuk.Egyszóval csaltak!

MAC-Ka 2012.03.09. 09:38:17

@homér:
"a hülyéknek igen is meg kell mutatni, hogy hülyeséget csinálnak, mert ha ezt nem teszed meg, akkor újra és újra elkövetik azt, és akkor se értik, hogy mi a baj."

Pontosan. Én is ezt próbálom veled.
Itt egy dilettáns kormány egy dilettáns, elb...tt végtörlesztési törvénnyel, és te is és mások is a hitelesekre fújod a lángot helyettük.
Mert "teli pofával röhögtek", meg "nagy lábon éltek", "plazmatívít vettek" meg nercbundát stb. Klisék általánosítások egymás hegyén-hátán.
Tudod kinek jó ez? Akik az egészet a saját hasznukra kitalálták. És most jót röhögnek rajta hogy az alattvalók egymást ütik. Közvetve bár, de az ő kezükre játszol.

nu pagagyí 2012.03.09. 09:38:38

Én csak egy jó megoldásról halottam, amivel rendezni lehetett volna a devizahitel problémát. A nagy ötletelésben természetesen elsikkadt, az állam inkább kegyosztáshoz folyamadott, mert az népszerű és gyűlöletet szított a banki szféra ellen, mert az még népszerűbb.

Ez lett volna a tiszta lap megoldás, azaz a banké lett volna a fedezetként szereplő ingatlan, a hitelt felvevő pedig megszabadult volna minden további kötelezettségtől. A bank nyakán ott maradtak volna az értékvesztett ingatlanok, esélyt nyújtva, hogy később olcsóbban, a megokosodott, ingatlanát vesztett egykori adós ismét lakáshoz juthasson.

kickers 2012.03.09. 09:40:19

@béla a görög: Tönkre lehet menni, igy igaz. Itt még egyetlen bank sem ment csődbe. Görögo sem ment csődbe, sőt elengedték adóssága nagy részét. Az állampolgár meg menjen csődbe, ha tud, mert magáncsőd nincs.

Walter Melone (törölt) 2012.03.09. 09:42:03

nekem nincs devizahitelem. nem kértem, mert tisztában voltam a kockázataival.
Mondhatni, felelős állampolgárként, felelős pénzügyi döntést hoztam.

Mégsem vehetek CHF-et 180Ft-ért. Az csak azoknak jár, akik a hiteleiket akarják kiváltani. Azoknak akik egy irracionális pénzügyi döntést hoztak, és most a kárát látják.

Szóval ez az egész hiteles-mentés a hülyéket támogatja, az okosokat bünteti.

Az üzenete egyértelmű:
"nem baj, ha hülye vagy, majd a többiek kifizetik helyetted".

Megérett a világ a pusztulásra....

Szevasztok 2012.03.09. 09:43:12

@Sorge: "OLVASSÁTOK EL A KÉT KORÁBBI HOSSZÚ KOMMENTEMET! SZERINTEM AZUTÁN MÁSKÉPPEN FOGJÁTOK LÁTNI A DEVIZAHITEL KÉRDÉSÉT ! "

Az elsőt elolvastam. Hát neked halvány lilád sincs az egészről...
(Tipp: vagy valami mániád van, vagy egyszerűen csak szeretsz fantáziálni.)

A másodiknak ezek után nem futottam neki.

apanna 2012.03.09. 09:43:53

@bogancs: Most már nem adnak hitelt, de 2006 ban még minimálbérre simán belefért a 10 milliós hitel. Egyszerű volt a képlet. A bankban vezetett számládat megnézte a bank, és tudta, hogy nem annyi az annyi.

Sőt, valóban minimálbéresnek is adtak ennyi hitelt.

Aki azt képzeli, hogy itt csak a gazdagok tudtak hitelt felvenni, az téved.
Aki pisztolyt emleget a homlokhoz, az demagóg, hisz a hitel elméletileg a banknak és a felvevőnek is jó, akkor, ha tisztességes. De nem az. Elhiszem, hogy a pisztolyosnak jobb lett volna, ha a feketén méregdrágán kiadott lyukát tovább bérli a szerencsétlen kiszolgáltatott, míg ő adómentesen zsírosodik, addig a bérlő szeretett volna normális körülmények között élni, saját otthonban. Már ha a bérbeadó ezt nem tette lehetővé, és általában bizony nem tették. A hiedelmekkel ellentétben a többség, csupán egy panelt vett, vagy kisebb lakást, tehát az sem igaz, hogy palotát.

Az államnak sokkal több pénzébe kerülne, hagyni elveszni az eladósodott polgárt, mint támogatni, hogy még lehetősége legyen fizetni. Gondoljunk bele, egy kilakoltatott eladósodott család helyzetébe. Ők életük végéig rászorulnak az államra, és az összes szociális ellátásra.
Tehát hosszabb távon kifizetődőbb még akkor is, ha esetleg 2-3 év múlva bebukja, de az is lehet, hogy a válság kilábalása megtörténik, és simán képes tovább törleszteni.
A lehetőséget mindenkinek meg kell adni.

Szevasztok 2012.03.09. 09:45:14

@Sorge: "Tájékozatlan vagy. Nézz utána, hogy bizony osztrák bankok adósították el a lakosságot devizaalapú hitelekkel. "

Jé az OTP időközben osztrák lett???

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 09:45:32

Egyébként ha már valakiket megsegítenek, mindig ott van a megoldás, hogy ne egy határt húzzanak, ami alatt megsegítenek valakit, fölötte meg nem, hanem egyszerűbb úgy meghúzni a határt, hogy addig mindenkit, a fölötte lévő részre meg senkit. Mint ahogy a sávos adózás is működött.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 09:48:33

@béla a görög:
"És még1 gondolat - vörösiszap - vajon hány embernek volt biztosítása - erről nem nagyon szólt a fáma - tudod biztosítás ami arra jó, hogy ha szar van akkor a biztosító fizet és az átlagpolgár túlél. Én az átlagpolgár szintjén is hiányolok dolgokat nem csak a milliomosokén - miheztartás végett. "

A vörösiszapnál én nem teszem fel ezt a kérdést, mert az egy igen valószínűtlen káresemény, amelyet elsősorban emberi hiba okozott. Az árvíznél viszont sokkal komolyabban felmerül a kérdés, mert mondjuk aki folyó közelében lakik, annak nagyon gáz, ha nincsen biztosítása.

Sorge 2012.03.09. 09:49:16

BOGÁNCS !
OLYAN SÖTÉTEK AZ OLVASÓID, HOGY NEGROCUKOR GYÁRAT LEHET RÁJUK ALAPÍTANI !
Mi a faszt dolgozhatnak azok, akik ennyire korlátoltak a gondolkodásban?
Ennyire lebutultak az egyetemen (főiskolán) ????
ÉBRESZTŐ FIÚK-LÁNYOK !!!!!

kickers 2012.03.09. 09:50:20

@Walter Melone: Irracionális, hogy 10évig lesz munkája és a CHF árfolyam 30%-nál kevesebbet változik és a jövedelme 20%-át törlesztésre tudja fordítani?
Irracionális, hogy állandó lakóhelye legyen?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 09:51:36

@MAC-Ka: "Itt egy dilettáns kormány egy dilettáns, elb...tt végtörlesztési törvénnyel, és te is és mások is a hitelesekre fújod a lángot helyettük"

ki masra kellene..?

felvettek a hitelt, megvalasztottak ezeket a faszarcuakat es most a mi penzunkon akarjak kihuzni a segguket a szarbol, amibe vigyorogva ugrottak seggest...

hagyjuk mar ezt amindig masra mutogatast, jo? itt azert van ez a szar kormany, mert az itt elo emberek ezt akartak elsopro tobbseggel. leszavaztak olyanokra, akik semmi mast nem igertek, csak bosszut es elszamoltatast velt vagy valos serelmekert. semmi konstruktivitas, csak pusztitas az altaluk defionalt ellenseg soraiban (aztan kiderult, hogy kicsit sok a haver azokban a sorokban es nem lehet kartaccsal loni, mert a sajat ver is hullik, lasd hunvald ugy...) a rosszindulatu irigy gecik kormanya ez amit rosszindulatu irigy gecik valkasztottak meg.

azert allunk itt, azert vannak ezek az allatok megvalasztva, mert itt soha, senki nem akarjha a sajat kurva eleteert es tetteiert vallalni a felelosseget, mindig masoktol varja, hogy rendberakja az elkurt eletet. a mutogatas az megy.. mert a gonosz bankok, meg a gonosz ez, meg a gonosz az. loszart mama, hogy klasszikust idezzek. a kedves kis chf hiteles valutaval spekulalt es bukott. ezt igy hivjak. miert kellene barkinek megmentenie? es mitol kellene? sajat magatol? az ilyen addig es addig es addig fogja bajba rangatni magat, amig ott nem hagyjuk hogy kimasszon belole es megtanulja: felnottel, bakker, viselkedj hat felelos emberkent es vallald a tetteid kovetkezmenyeit.

ezzel csak ahulyek szamat ggyarapitjuk, hogy "a gonosz bankok". a bank nem gonosz. a bank egy profitorientalt penzintezet aminek az a feladata, hogy a hozza befektetett penzt kihelyezze es ezzel profitot erjen el maganak es a befektetoinek. nem pedig nagyravagyo penzugyi analfabetak es csoro sznobok imagekrealasanak karitativ szolgalata. a bank ugy fogja intezni, hogy ne bukjon. mert az a leteleme. a haszon. maskulonben nem lenne ertelme a letezesenek. es ha ez nem tetszik, nem kell hitelt felvenni. nem kotelezo ugyanis.

subtotal 2012.03.09. 09:52:59

"Aki a nettó fizetéséből havi 200ezres devizahitelt törleszt, az havonta legalább ugyanennyit adózik is."

Csak én érzem úgy, hogy ez egy hibás megállapítás?
A bankok annó minimálbérre is adtak szakajtó hiteleket. Kiskapuzóknak.

Én 15 millió felett csak azokat támogatnám, akik minimum megtermelik szja-ban az államnak ezt a költségét, mondjuk 5 év átlagában nézve.

homér 2012.03.09. 09:53:47

@MAC-Ka: ne már, egy hülye akar engem tanítani :) ez érdekes lenne :)

öregem, te a devizahitelek carry trade ügyleti mivoltát se látod át :)

bizony, van még mit tanulnod, addig max fémpénzt szabadna rád bízni, papírpénztől eltiltani.

Sorge 2012.03.09. 09:54:16

BOGÁNCS !
A TE OLVASÓID OLYAN SÖTÉTEK, HOGY NEGROCUKOR GYÁRAT LEHET RÁJUK ALAPÍTANI !

Mi a fenét dolgozhat az, aki ennyire korlátolt a gondolkodásban?
Ennyire lebutultak a főiskolán (egyetemen)????
ÉBRESZTŐ FIÚK-LÁNYOK !!!!!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 09:54:26

@Zabalint: " amelyet elsősorban emberi hiba okozott"

marmint a fidesz altal grundolt bizottsag szerint aminek egyertelmu celja a mal zrt tonkretetele es sajat erdekkorbe vonasa...

majd meglatjuk nemzetkozi birosag mint mnond errol...

jelenleg ebben az orszagban nincs jogbiztonsag, a rendorseg, birosag es ugyeszseg egy part es annak erdekei ala osszevonasa ketsegesse tesz minden bioroi hatarozatot az elmult es elkovetkezendo 2 evben, de talan meg tovabb is. magyar birosagokban es bizottsagokban bizni nem lehet ebben az idoszakban.

kewcheg 2012.03.09. 09:55:41

B-A-Z megyében pénzért vett munkáltatói igazolásra , ami havi 75 ezret igazolt, mint takarítószemélyzet az ország legnagyobb bankja képes volt 5 mihály CHF alapú hitelt adni, úgy hogy még a legkisebb fáradtságot se vették a háttér kivizsgálására.Természetesen a "hitelfelvevők" jól behatárolt kör voltak, akik kb. párhavi törlesztés után kiszálltak a fizetésből. A bank meg rinyálva dolgoztatja a nyomozó hatóságokat,mert valóban bűncselekmények valósultak meg, de legalább ekkora bűnös a pénzintézet is....

Sorge 2012.03.09. 09:57:24

@homér:
Azt tudod-e, hogy a devizaalapú hiteleknek csak 20 %-ához hoztak be a bankok ténylegesen devizát ??? Ez már bizonyított tény !!!!!
Ébresztő apukám !!!!!!!!!!!!!!!!!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.03.09. 09:57:53

Én is igazságosan oldanám meg és senkinek nem adnék egy fillért se.

Dr. Fotos 2012.03.09. 09:59:11

"Aki a nettó fizetéséből havi 200ezres devizahitelt törleszt, az havonta legalább ugyanennyit adózik is."

Mitol vagy te ebben olyan biztos?

gnme 2012.03.09. 09:59:42

@kewcheg: jah

meg tod a' izénél is a ****** cégnél, minden hétvégén jöttek a ci*****, mindre rá lett sózva egy-egy autó

szombat, vasárnap = ci****nap

a ci**** megbecsülettb ügyfél volt, mint a magyar .. istenúccse komolyan mondom ba*átok meg

aztán hogy ezeknek a hiteleknek közük nincsen a frankhoz csak papírformailag .. hát ezt meg kihasználták a bankok

most is ez a hosszútávú cél: minél kevesebb művelt mebre legyen, az se pénzhez értsen

most mindenkiből atomtudós/fizikus/mérnök lesz .. egy darabig

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 10:00:17

@Zabalint: Én is felhívom a figyelmedet, hogy nem Afrikában élünk, hanem Európában és ezen a kontinensen működik egy Únió, amihez mi történetesen csatlakoztunk. Úgyhogy, ha megengeded, akkor én így nézem ezt a kérdést. Ugyanis itt szinte minden elérte már az európai színvonalat, vagy megközelítette azt, csak a bérek panganak a béka p...csája alatt.

homér 2012.03.09. 10:00:44

@Sorge: persze... most meg azért kellett nekik pármilliárd eurónyi deviza a végtörlesztéshez, mert... izé... öööö... izé...

állj be a tanulók sorába.

na meg nézz utána a a swap ügylet fogalmának.

atyám. és még ezek szólnak hozzá a témához...

Sorge 2012.03.09. 10:00:48

@Zka: Veled értek egyet !
Az állam csak a törvényeket tartassa be !!!!!!!!!!!
Bíróságra a csaló bankárokkal !!!!

MAC-Ka 2012.03.09. 10:01:17

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Mondtam én valahol hogy meg kell menteni? Még idézted is, hogy "elb..tt törvény"?
Csak a generikus általánosítás nem tetszik, amely szerint mind spekuláns, plaznatévét, nercbundát, meg luxusvillát vett, és közben teli pofával röhögött.
A spekuláns a magyar nyelvben rosszindulatú ügyeskedőt jelent jellemzően ez pedig egyszerűen nem igaz a hitelfelvevők nagyobb részére.
De a "faszarcúaknak" pont ez a hozzáállás kedvez, nem?

Gyűrött Papír 2012.03.09. 10:02:59

Nem lesz nekem bajom abból, hogy nem vettem fel devizahitelt?
Most mindenki a devizahitelest menti (A NAV nem vizsgálhatja honnan történt a végtörlesztés!!), mindenki más meg köteles elszámolni a jövedelmével.

Szakadj meg szív...

homér 2012.03.09. 10:04:01

@nanehogymár: hagyjad már, egy elvakult palimadár, aki hallott valami hülyeséget, most meg azt szajkózza. :)

nanehogymár 2012.03.09. 10:04:37

ha már volt, akkor elnézést az ismétlésért

arról miért nem regél a posztoló, hogy a rendesen adózó, jómódú netalántán "gazdagokat" már megsegítettük az szja osztogatással he? miért kéne még plusszba is? gyökér..

nanehogymár 2012.03.09. 10:05:21

@homér: én bírom az ilyeneket ;-)

Sorge 2012.03.09. 10:06:56

@homér:
SWAP is volt max. 20 százalékban .
A többi devizahitel forintbetétből készült.

Walter Melone (törölt) 2012.03.09. 10:09:38

@kickers:

Igen.

Ha a bevételem Forintban képződik, és a kiadásom egy másik valutában, az rossz helyzet.

A 10 évig lesz munkája sem jó. Miért ne szűnhetne meg a cég ahol dolgozott? Miért ne rúghatnák ki?

Vagy a legszebb: gyerekvállalás.

Így a közös jövedelemnek már rögtön nem 30%-a lesz a törlesztő, hanem 50-60%.

És akkor még árfolyam ingadozásról szó sem volt.

Fedezet:

Volt ezek mögött a hitelek mögött fedezet? Nem volt.
Mert az ingatlan az nem valódi fedezet, hiszen most is ez okozza a problémát.

Ha 10milliós hitel mögé odatettek volna legalább 5-8 milliós megtakarítást, hitelbiztosítást, ingóvagyont, bármit, akkor most nem lenne ekkora gubanc.

De nem tettek, mert nem volt. Csak csupasz segg, meg az igény, h SAJÁT lakása legyen.

Na az nem jár mindenkinek. (azaz most úgy tűnik mégis...)

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 10:09:55

@Zabalint: "De sebaj, én 5-10 év múlva akarok házat venni, és úgy látom még akkor is válogathatok bőven, mert voltak akik 3-szor annyiért felépítették, mint amennyiért én majd megveszem... "

Szóval akkor te is spekulálsz, mint a devizahitelesek 5 éve. Csak így dióhéjban! :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 10:10:32

@közlekedési bűnöző:
Akkor nézzed úgy, ahogy gondolod, csak szóltam, nagyon vak vagy, ha mondjuk a német bérekhez viszonyítasz. Még országokon belül is tudnak lenni elég nagy különbségek bérekben, lásd Dél-Olaszország és Észak-Olaszország, vagy Budapest vs. Baranya megye, de attól hogy EU-ban vagyunk, még nem vagyunk egyetlen ország a németekkel, franciákkal, stb. Itthon mást jelent keveset keresni, mást jelent az átlagos kereset, és mást jelent a jó kereset is.

Sorge 2012.03.09. 10:10:34

@homér: Szerintem bankban dolgozol. Csak ott vannak ennyire sötét madarak !

Walter Melone (törölt) 2012.03.09. 10:10:59

@Sorge:

Ez marhaság. Fogalmad sincs a bankrendszer működéséről.

Exxit 2012.03.09. 10:11:47

Azért ne szakadjon meg a szív?
Mire is kellett havi 200 e ft törlesztőrészletes hitel? vett érte egy normális "polgári" lakást? Vagy inkább egy kacsalábon forgó palotát? vagy befektette, és nyerészkedett rajta mint L. János, és városa?

Az én véleményem az, hogy akinek adtak a bankok ekkora havi törlesztőrészletre kölcsönt, azt csak nem kellene segíteni!

A 30 millás lakás az nem az amit a kis családomnak veszek, hogy fedél legyen a fejem felett!!

Sorge 2012.03.09. 10:11:57

@homér: Szerintem te bankban dolgozol . Csak ott vannak ennyire sötét madarak !

Sorge 2012.03.09. 10:14:21

@Walter Melone:
Te is bankár vagy ? Ti hivatalból kötelesek vagytok hazudni.

Nemjuteszembesemmijó 2012.03.09. 10:14:29

Nekem van egy jobb ötletem:
Senkit nem kell megmenteni.
Nem volt senki kényszerítve devizahitel felvételére. Szabad választás volt, ez egy szabad ország, úgyhogy jó lenne, ha mindenki viselné a tette következményeit is szabadon, ha gazdag, ha nem.

Walter Melone (törölt) 2012.03.09. 10:16:35

@Sorge:

te meg munkanélküli, mi? Azok tudják csak igazán, mitől döglik a légy.

Kis parazita...

kertesz 2012.03.09. 10:21:49

@newtehen:
valahol itt az igazság. A hitel olyan eszköz, mint egy kalapács. A kalapácsot szögbeverésre használod, a hitelt meg arra, hogy forrást biztosíts magadnak MOSTanra, ahelyett hogy 60 éves korodra gyűjtenéd össze...

Ennek ára van. Az, hogy mire használta valaki ezt a pénzt, amit a markába kapott... hát láthatjuk. Kevesen fogták fel, hogy gyorsan amortizálódó (autó tv), válsághelyzetben nehezen eladható (ingatlan, vállalkozás) eszközöket vásárolnak, amelyeknek csökken az értéke (főleg válságban) és állandóan etetni kell lóvéval...

Én is vettem fel CHF hitelt, és beleégett az agyamba az utolsó előtti papír, amit aláírattak velem a szerződés előtt. Úgy szólt, hogy a forint-frank árfolyamváltozás kockázával tisztában vagyok.

"5 éves tervet" csináltam arra, hogy a 35 évre felvett hitelt elintézem (csak így tudtam csak kigazdálkodni az elején a törlesztőrészletet, de reménykedtem, hogy jobban fogok keresni, és el tudok adni egy lakást is. Kb. 10%önerővel, anyósék házának bevonásával adták. A bank feketéllett a hitelfelvevőktől akkor...)

Akkoriban váltottam munkahelyet (a fenti motivációval), és kikötöttem, hogy a fizut euróban kérem. (úgy gondoltam, az euró még erősödni is fog a CHF-fel szemben)

Becsszóra, röhögött minden munkatársam, főleg amikor 220-at is megkóstolta lefelé a forint, még ugrattak is, hogy milyen jó bizniszt csináltam...

Kellett a lakás a kerttel, gyerekeket ki a zöldbe- kinek nem rágja a fülét a felesége emiatt?

Hát, a gyerekek még nem láttak tengert, szórakoznak azon, hogy apa autójába néha beesik az eső, mert gyűjtöttem, mint a hörcsög és lestem a jó pillanatot, amikor átválthatom a pénzemet, és 5 év múltán kemény takarékoskodás után vissza tudok fizetni mindent.

Na, amikor 2009 táján elszabadult az árfolyam ,dörzsöltem is a kezem, hogy majd most. Lófaszt. A CHF is szállt az euróhoz képest, és csak néztem, mint a moziban...

Aztán bedobták az árfolyamrögzítéses törlesztést, rögtön elintéztem. A tervhez képest fél év késéssel, azaz 5 és fél év alatt.

A haverok mostanában mintha kevesebbet hívnának. Valahogy elmaradoznak a bulikból. Mintha egy kicsit irigykednének, hogy az "ő bőrükre" törlesztettem...

Egyikőjük teljesen megszakította velem a kapcsolatot pont egy ilyen vita miatt. Azt találtam mondani, hogy vegye úgy, hogy a mostani kormányzat megengedte, hogy a befizetett adóm egy részét magamra költhessem a segílyesek helyett.

Azaz- mondtam neki, az 1% mellett most 20%-ról dönthettem. Tehát nem mások fizették ezt ki nekem, hanem most pl. nem völgyhidat és túlárazott autópályát építettek a pénzemből.

Szociálisan érzéketlen kapitalista nácinak nevezett. :)

Ahogy mások írták feljebb, senkinek nem tartották a csövet a tarkójához, hogy nagyobb házba költözzön, nagyobb autót vegyen, stb., mindenki felnőtt, mérlegelnie KELL!

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 10:22:50

@Zabalint: Tudom, hogy itthon mást jelent keveset keresni. De attól még nem tetszik, hogy itt mindenki egyenlő, meg egyesült európai, de azért ha lóvéról van szó, akkor vannak egyenlőbbek. Nézz csak utána, hogy mennyi támogatást kap egy osztrák gazda meg mondjuk egy magyar...

EMU 2012.03.09. 10:23:40

Az ingyenélő paraziták, más néven politikusok, tele vannak durva hitelekkel. Főként a fideszes kisstílű talpnyalók, akik így úrizáltak. Nem kicsiben játszottak, úgy kapkodtak a pénz után, mint a levegőért. Na helyettük kell az adófizetőknek csengetni, a törvények nem másért, csak miattuk, az érdekükben születnek. Ezen változtatni nem posztokkal, hanem botokkal lehetne. Ehhez kussol a magyar, ezért genetikusan alattvaló.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 10:25:07

@közlekedési bűnöző:
Sehol nem írtam, hogy a spekulációval bármi problémám lenne. Nekem az a fajta spekuláció nem tetszik, amikor ha valaki bukik, akkor másokra (pl. bankokra) mutogat.

vladimir964 2012.03.09. 10:27:13

Noha valóban nem szerencsés adófizetői kérdésekbe bonyolódni, én másképp közelítem meg az idézett levelet. Valójában itt nem adófizetői probléma van, ebben a formában valóban demagóg érvelés. Azonban aki 30 milliós vagy még annál is nagyobb hitelt tudott felvenni, a hitelbiztosítékok miatt jogi kifejezéssel élve "nem életszerű" hogy nem tudja törleszteni az adósságát, vagyis valamilyen meggondolás miatt inkább NEM AKARJA. Ellentétben a számtalan csóringerrel, akiknek valóban nincs kiútjuk, nincs hova menniük, és nincs is miből.
A problémát abban látom, hogy a kormány nem globális megoldást igyekszik találni egy globális problémára, hanem szelektálva, a médiában jól hangzó látszatintézkedésekkel megint csak a tehetősek szája íze szerinti döntéseket hoz.
Attól függetlenül, hogy Fideszéktől és orbán Nemzetvezető Testvértől hányingerem van, elismerem, nagyon nehezen megoldható patthelyzet van: egyrészt valamit kezdeni kell az irdatlan hitelállomány következtében feltornyosult csődtömeggel, mivel a törlesztők zömének esélye sincs visszafizetni a fennálló feltételekkel hitelüket és csak idő kérdése, mikor kerülnek tömegesen utcára az emberek, annak minden következményével együtt. a rögzített árfolyam és egyéb marhaságok csak időzített bombaként ketyegnek, legfeljebb arra jók, hogy a következő választásokig ne forduljon ki a gatya szaros fele, ha meg "véletlenül" mégsem ők nyerik meg, hát taposson a trágyában más... (ez bizony korrekt hozzáállás, mondhatom) Másrészt a bankok érdekeit is figyelembe kell venni, hiszen ők a hozzájuk pénzt betevő befektetők felé felelősséggel tartoznak ígérvényeik után, jogosan követelik vissza pénzüket (ugye ha Józsinak kölcsönadok, én is szeretem visszakapni)
Lehet, hogy naív elképzelés, valamilyen szinten kecske-káposzta megoldás lehetne a - szerintem is jogos és reális 20 milliós határ betartásával - olyan lehetőséget felkínálni az ilyen adósoknak, hogy a tőkerészt törlesszék, szintén részletekben, mégpedig közvetlenül devizában, amit ők maguk vásárolnak, nem pedig a követhetetlen banki átváltósdi keretein belül. Ekképp viszonylag normális szinten maradhatna a bankok vesztesége is. És ilyen konstrukciót az adósok jó része képes lenne törleszteni, természetesen cserébe BAR listára kerülnének.
Mert az is naív elképzelés, hogy a mai ingatlanárak és eladhatatlan ingatlantömeg mellett egy stagnáló vagy inkább csökkenő jövedelmű adósréteg valaha is ki tud lábalni ebből a csapdából.

Airgüzü 2012.03.09. 10:28:04

Szécsi úr valóban nagy baromságot ír. Képzeljük el azt a helyzetet, hogy valaki a rendszerváltás idején vállalkozásba kezdett, és sikeres is volt. Tisztességesen adózott pénzéből vett ingatlant. Majd jött a recesszió, a lakosság és cégek fokozatos, de markáns elszegényedése, a beszűkült piac és a szerződések, teljesítések ellenére sem fizető üzleti partnerek. Az illető elkezdett hanyatlani, majd vegetálni, csődközeli helyzetbe kerülni, nyakán az eladhatatlan ház nehezen kinyöghető rezsijével. A tisztességeses dolgozóknak, becsületesen adózóknak alig hagy valamit az állam a megtermelt pénzből, szóval dögrovásra jutott. Hitelre, kölcsönre volt szüksége. A meglévő ingatlant fedezetként felértékelte a bank, hitelt is adott, amit - az ismert okok miatt - jelenleg nem tud törleszteni. És hiába ér a kégli mondjuk 35 millió forintot, a bank ha lefoglalná a töredékéért értékesíteni, s hiába veszne a bizotsítékként elzálogosított ház, mégis fizetni kellene továbbra is a ház elvesztése után a részleteket. Mert a bank nem elégszik meg a fedezettel, hanem még azt is az ügyfélen veri le, ami a valós érték és eladás közötti különbség. Hát igazságos ez? Ha egyszer az volt a fedezet, annak alapján adott hitelt, akkor vigye, oszt jónapot! Igenis, nem lineáris - értékarányos a baj, s nem biztos, hogy a társadalmi szolidaritásból ki kell venni azokat, akik a hitel felvételekor egy átlagos méretű, de értékében 20 milliónál nagyobb családi házzal rendelkeztek. Ha Szécsi úr tudná, mennyi embert nyomorított el kis országunk, akkor nem írna ilyen oltári igazságtalanságokat.
Azt kellene végre törvénybe iktatni, hogy a hitelt felvevők fedezetként felajánlott ingatlanja a bank által becsült érték paritásán legyen elvéve. Ahogy a bankot nem érdekli a közbeni árfolyammódosulás, úgy az ügyefelet sem kellene hogy érdekelje, mennyiért is tudja elpasszolni a faktorcégeknek, maffiózóknak, hiénáknak, csókosoknak, mások kárán meggazdagodó menő manóknak a bank. Ez így lenne logikus, igazságos és méltányos. Uff!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 10:28:52

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Én nem mondom, hogy hiszek a Fideszes vizsgálatnak. De akkor is tény, hogy emberi hiba okozta, mert vagy nem tartották karban a tározót, vagy ha nem ez volt a gond, akkor eleve nem szabadott volna azt oda építeni. Az egyszerű ember nem nagyon tudhatta, hogy ebből baj lehet.

@közlekedési bűnöző:
Senki nem mondta, hogy mindenki egyenlő anyagilag. Az osztrák és a magyar gazdáról meg annyit, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére Magyarország több pénzt kapott az EU-tól eddig, mint amennyit befizetett. Azzal egyetértek, hogy az EU-nak vannak faszságai, lásd pl. cukorgyárak, sőt az egész mezőgazdasági támogatási rendszer alapjaiban van elbaszva, de a gazdasági és fizetésbeli különbségek nem az EU sara alapvetően.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 10:30:09

@MAC-Ka: "amely szerint mind spekuláns"

igen. mind spekulans. ha nem lett volna spekulans, akkor forinthitelt vesz fel.
ertem en, hogy nem tudja, de az, hogy penzugyi kockazatot vallalok azert, hogy nyerjek azokhoz kepest akik nem vallalnak kockazatot, azt egyszeruen penzugyi spekulacionak hivjak.

es ugye mint minden spekulacioban ebben is ott van a riziko, hogy nem jon be. mint ahogy jellemzoen semmi nem jon be amit tomegek akarnak es ami tul jol nez ki az mindig kamu...

MAC-Ka 2012.03.09. 10:30:54

@homér:
Igen, tanulnod kellene. Nagyon sokat. Emberséget, empátiát, gondolkodást.

Ez sokkal többet érne, mint az, hogy ismered a "devizahitelek carry trade ügyleti mivoltát".
Szerintem enélkül emberek közé se kellene engedni téged, memhogy választójogot adni.
Kezet foghatsz orbánékkal, azok is belepistultak önnön tökéletességükbe.
És most is az ő szekerüket tolod.

Nem, nem szégyellem, hogy nem vagyok pénzember, nem a pénz az istenem, és mindenkit aszerint mérjek, hogy ebben mennyire tájékozott.
Lehet, hogy majd egyszer egy ilyen "hülye" ember fogja pl. a gyereked életét megmenteni, vagy kihúzni a szarból, aki nincs tisztában a "carry traddel".
Sajnállak.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 10:32:28

Hát számomra is jó eséllyel nyerésre állna a helyzet, akkor nekem sem lenne bajom a spekulációval.

(Forinthitelem van, és egyelőre bírom is fizetni, szóval nem a vesztes oldalon állok.)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 10:33:31

@Zabalint: ez most nem az a topic...

de a vizsgalat figyelmen kivul hagyja azt a hirtelen foldmozgast ami megrepesztette a gatat. es egyelore a szakertok mast mondanak, mint az ugyeszseg...

az esetet nyugodtan lehetne termeszeti katasztrofanak minositeni, meg milliardos nagysagrendu unios tamogatast is kapnank a rendbehozatalra.
csak akkor nem lehetne einstandolni...

Don Quixote de la Ferko 2012.03.09. 10:34:35

Annyira szép.

Most már nem csak a gondolkodáscsökkentőt szedő devizahitelest kell sajnálni, hanem a hasonló gondolkodáscsökkentőt szedő vállalkozót is.

Alleluja.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 10:35:29

@Zabalint:

"Magyarország több pénzt kapott az EU-tól eddig, mint amennyit befizetett. "

Legalábbis papíron.

Aztán vannak itt jó sok dájcs meg sógor, meg francia cégek, akik éhbérért dolgoztatnak, a nyereségüket meg kiviszik a p...ba. De gondolom ez nincs feltüntetve a nettó/bruttó befizetési egyenlegbe. Meg be lehetett ugye hozni vám nélkül a sok szart eladni. Gondolom ez sem szerepel sehol.

A kedvencem, mikor a németek sírnak, hogy ők viszik az EU-t a vállukon. Ja. Igaz. de a keleti piacbővítés nélkül ők sem ott lennének, ahol ma. De ezt valahogy elfelejtik emlegetni.

Na mindegy is. Erről ennyit.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 10:36:45

@MAC-Ka: "Emberséget, empátiát, gondolkodást."

micsoda mocskos kis parazitak vagytok ti:-DDDD

nem eleg, hogy a masok javaira acsingoztok, meg ilyen pofatlan szar dumakkal is megspekelitek:-DDD

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 10:37:50

@Zabalint: "Nekem az a fajta spekuláció nem tetszik, amikor ha valaki bukik, akkor másokra (pl. bankokra) mutogat"

pontosan...

nagyon egyetertunk:-)

béla a görög (törölt) 2012.03.09. 10:38:07

@Zabalint: egy dologról beszélünk. most árvíz vagy vörösiszap ebből a szempontból lényegtelen. de szerintem nem nagyon volt biztosításuk a népeknek ergo megy/ment a állampumpolás az állampolgári érzelmekre való apellálás és az hogy irracionális kártérítési igényt támasztanak, ha valakinek lehet.

tejcsokoládé (törölt) 2012.03.09. 10:38:24

én ott látom a logikai bukfencet, hogy aki 200 törlesztőt fizet, az fizet annyi adót is. sajnos ebben az országban általában az tud kifizetni 200 törlesztőt, aki egy fillér adót sem fizet.
nekem normális fizetésem van, magyar nagyvállalatnál, egy fillér adómentes jövedelmem nem volt az elmúlt 20 éveben, de nem tudnék felvenni 30 milla hitelt és nem tudnék fizetni havi 200-at. az tudja megtenni, akinek vállalkozása van, eltitkolt jövedelme, amiből ugyan nem adózik...

janper 2012.03.09. 10:38:43

@Sorge: Ki bizonyitotta be? En meg sose lattam semmifele bizonyitast erre (sot, meg olyan erveket se lattam, ami szerint ezt megerte volna megtenni a bankoknak -- ha valaki arfolyamon akart volna nyereszkedni, akkor a leheto legrosszabb megoldas a hitelekkel jatszani).

The butcher strikes back 2012.03.09. 10:39:04

"Pedig a kettő egy és ugyanaz!!"

Kis naiv :D

LEndy 2012.03.09. 10:39:47

"Aki ilyen gazdag, annak a devizahitelből származó kárát ne az adófizetők térítsék meg"

Hanem ők térítsék meg a tiedet, mi? Annyira béna poszt.

gnme 2012.03.09. 10:41:23

@tejcsokoládé: nem vezzettél még magyar vállakozást, ezzel a feltétellel elfogadható a véleményed

de nagyot változna hidd el, ha belátnál a kulisszák mögé

...nem muszáj itt fizetést sem adni maganak, ha nem marad pénzt rá akkor így jártál

janper 2012.03.09. 10:41:32

@MAC-Ka: a vilagot nem a patetikus szovegek mozgatjak, hanem mindenfele fizikai, biologiai es tarsadalmi torvenyek. Lehet bolcseszkedni, de az nem segit.

MAC-Ka 2012.03.09. 10:42:14

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Én ácsingózok mások javaira??????
Hanyadszor írjam le, hogy elbaszottnak és értelmetlennek és károsnak tartom az egész végtörlesztési törvényt?
Hmmm? Nem olvastad el?
Vazzeg, itt faszarcúzod az orbánékat, közben jól egyetértesz azzal, hogy baszogassák csak egymást az alattvalóik, ők meg röhögnek az egészen.

homér 2012.03.09. 10:42:40

@Sorge: "Szerintem te bankban dolgozol . Csak ott vannak ennyire sötét madarak ! "

aha, kezd összeállni a kép, hogy a többi baromságot honnan szeded :) szóval tippelgetsz, hogy én hol dolgozok? nem nyert. de téged látom a bankba se vennének fel :) sötétség nagy hercege, ki Sorge névre hallgat :)

Don Quixote de la Ferko 2012.03.09. 10:43:02

@közlekedési bűnöző:

"keleti piacbővítés nélkül"

De szép is volt, mikor a levitézlett gépsoraikat hordták át majdnem új áron. Akkor tényleg nem ugattak.

debreceni.blog 2012.03.09. 10:43:23

Miért kellett Kósa Lajost 16,5 millióval kisegíteni?
100 ezernek a törlesztés, 1 milliónak a vég

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1532_100_ezernek_a_torlesztes_1_millionak_a_veg

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 10:43:31

@janper: De lehet, hogy segít. Mert az is egyfajta társadalmi törvény, hogy ha egy kritikus tömeg feletti számú embernek lesz elege, akkor egy darabig nem lesz törvény csak statárium és sokan fognak lógni a fán.

Persze nem vágyom erre, és egyelőre úgy néz ki, nem is túl valószínű, de attól még megtörténhet.

MAC-Ka 2012.03.09. 10:43:58

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Arra sem mutogatnál, aki tevékenyen részt vállalt az árfolyamok elszállásáért?

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 10:44:37

@MAC-Ka: Hagyjad.... Sipi beszól valakinek, aztán utána elhallgat. Ez a stratégia. A múltkor engem is lenácizott, aztán otthagyott.

tarackos 2012.03.09. 10:45:05

@Zabalint: Na ezért mondják sokan, hogy a legnagyobb állami csöcsön lógó réteg az a bizonyos középosztály. A csóró csak segélyt kap aki keres meg egy tonna ilyen-olyan kedvezményt igénybe tud venni. pl. a kamattámogatást, ugye akinek nem volt önrésze az eleve hitelt sem kapott nemhogy kamattámogatást...

gnme 2012.03.09. 10:45:24

@közlekedési bűnöző: vállalom a kampós oszlop gyártást, dűbelekkel telepítéssel miegymással

ingyen.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 10:46:27

@gnme: Persze, de a hullaégetésért zsíros pénzt kérsz ugye? Te is csak nyerészkedni akarsz! :-)

Don Quixote de la Ferko 2012.03.09. 10:47:46

@gnme:

Akkor ne legyen muszáj befizetni a járulékokat sem.

homér 2012.03.09. 10:48:18

@MAC-Ka:

"Igen, tanulnod kellene. Nagyon sokat. Emberséget, empátiát, gondolkodást."

nafene, kifogytál az érvekből, és jössz
az érzelmi felhangokkal.. mond, máskor bevált már a módszer, vagy csak megszokásból nyomod? :)

"Ez sokkal többet érne, mint az, hogy ismered a "devizahitelek carry trade ügyleti mivoltát"."

ezért ne szólj olyanba bele, amihez nem értesz.

"Szerintem enélkül emberek közé se kellene engedni téged, memhogy választójogot adni."

juj, csavaros. így jutottunk el a te pénzügyi analfabétizmusodtól a politikai jogokig :)

"Kezet foghatsz orbánékkal, azok is belepistultak önnön tökéletességükbe.
És most is az ő szekerüket tolod.

Nem, nem szégyellem, hogy nem vagyok pénzember, nem a pénz az istenem, és mindenkit aszerint mérjek, hogy ebben mennyire tájékozott.
Lehet, hogy majd egyszer egy ilyen "hülye" ember fogja pl. a gyereked életét megmenteni, vagy kihúzni a szarból, aki nincs tisztában a "carry traddel".
Sajnállak. "

ahogy pl. koldustól se fogadnék el adományt, úgy a te sajnálatodra sincs szükségem...

gnme 2012.03.09. 10:49:47

@közlekedési bűnöző: hát gázolajjal működik a tolólapos lánctalpas meg a markológép is .. azt ki fizeti ki? Gödröt kell ásni, be kell locsolni, el kell égetni, aztán betömni a gödröt. Ezt ilyen izében láttam .. dokumentum filmben. Jó technológia. Ma is elmegy.

Drága a gázolaj, nem beszélve a gépek rezsióradíjáról, meg a kiszállási díjról.

Azt nem vállalom.

De valakinek csak vannak gépei, mert dolgozik velük. Az tutira elvállalja ingyé, csak a célt kell meglebegtetni a szeme előtt.

A szocdem 2012.03.09. 10:58:23

A levél szerzőjének TÖKKKKéletesen igaza van!
Azt nem kellene elfelejteni, hogy a közpénzből ezen a csatornán azok kapnak támogatást, akik már így is kőgazdagok.
Teljesen hibás, és minden matematikai logikát nélkülöző az a felvetés, hogy aki sokat keres az sokat is adózi! Általában ez igaz, de csak nagyon kevesen vannak azok akik 30 milliós hiteleket engedhettek meg maguknak. Ezt a merészséget azoknak a tömegeknek a befizetéséből finanszírozni, akiktől adógyanánt a megélhetéshez szükséges filléreket is elvonják (47 ezerből KELL élni!!) - nos ez arcpirító bunkóság.

Persze a 2/3-d sok mindenre feljogosítja - még- a kormányt, akár a haveroknak való lopásokra is, amit lehet pl "gazdaságpolitika" néven kommunikálni. de ez attól még az marad: ordas hazugságok, és csalások tengere, aminek károsultja a társadalom egésze!

janper 2012.03.09. 10:59:30

@közlekedési bűnöző: ja. Azt azert erdemes figyelembe venni, hogy az ilyen helyzetek aldozatainak nagyresze 'artatlan'. De ha ez kell a nepnek, akkor hajra. Azert jo tudni, hogy pont azok, akik a tarsadalom felsobb reszeiben vannak, rendkivul mobilak, tehat semmi gondot nem okoz szedni a satorfat es elmozdulni valahova. Aztan akasztgathatjak egymast a devizahitelesek (ezt lattuk Londonban is, ahol a fekak a szomszed bacsi boltjat raboltak ki, mondvan o biztos gazdag -- nem a bankarokat).

Hagymazas lazalmok ezek, aki ettol remeli a boldogulasat, az orokre a sarban marad.

MAC-Ka 2012.03.09. 11:04:58

@janper:
Nem vagyok bölcsész... sőt! :D
De van bennem annyi empátia, hogy ne azokat basztassam és nevezzem pénzügyi analfabétának, hülyének, sőt egyenesen aljasan röhögőnek, minden baj okozójának, akik nem rendelkeznek olyan magas pénzügyi ismeretekkel, mint pl. homér.
Sokakban láthatóan nincs.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 11:06:45

@MAC-Ka: az eleted a te felelosseged.
lutriztal, rabasztal. ne panaszkodj, hanem legyen gerinced.

ha szerencsejatekot jatszol, benne van a bukas lehetosege is es csakis sajat magad hibazttahatod erte, mert te vallaltad be az extraprofit remenyeben a extra rizikot. ha meg nem tudtal rola, hogy ez extra riziko akkor meg ne nyulj penzhez, ahogy en sem nyulok aramhoz es gazhoz ha elromlik.

lima31 2012.03.09. 11:07:37

Úgy mellesleg melyikőtök tudja kinek a neve szerepel a tulajdoni lapon, például az országház esetében? Hm?

Kutchek (törölt) 2012.03.09. 11:08:02

Eddig azt hittem, hogy az adómból útakat, iskolákat, orvosi rendelőket építenek, tűzoltókat, hivatalnokokat, orvosokat fizetnek meg.
Nem pedig havi 200E-re részletre több 10 milliós ingatlanokat vásárlókat támogatnak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 11:08:16

@közlekedési bűnöző:
"Aztán vannak itt jó sok dájcs meg sógor, meg francia cégek, akik éhbérért dolgoztatnak, a nyereségüket meg kiviszik a p...ba. De gondolom ez nincs feltüntetve a nettó/bruttó befizetési egyenlegbe. Meg be lehetett ugye hozni vám nélkül a sok szart eladni. Gondolom ez sem szerepel sehol."

De ezek nagyrészt nem tartoznak ide. Mikor Horvátországba megy valaki nyaralni, vagy Ausztriába síelni, akkor is viszi ki a pénzt, de ennek sincs köze ahhoz, hogy ki mennyit kap és fizet be az EU-nak.

"A kedvencem, mikor a németek sírnak, hogy ők viszik az EU-t a vállukon. Ja. Igaz. de a keleti piacbővítés nélkül ők sem ott lennének, ahol ma. De ezt valahogy elfelejtik emlegetni."

De a németeknek nem is a magyarokkal van ki a tökük, hanem a görögökkel, akik német életszínvonalat próbáltak fenntartani magyar gazdasági teljesítmény mellett.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 11:10:25

@tarackos:
Nem, a legnagyobb állami csöcsön élő réteg az az adócsaló réteg. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy bogáncs eléggé szubjektíven használja ezt az állami csöcsön élés dolgot...

MAC-Ka 2012.03.09. 11:11:07

@homér:
Mert te eddig érveltél :DDDD
Kapásból csak hülyéztél, és analfabétáztál. Pontosan ahogy orbángazda elvárja tőled.
Vedd észre, hogy az egész pénzügyi részébe soha nem is szóltam bele. Csak megpróbáltam a dühödet arra felé irányítani akiket tényleg megillet. Nem fogtad fel.
Pedig ez egyszerűbb lenne mint a carry trade, csak ezt meg kellene tanulni. :(
Mindegy hogy igényt tartasz-e a szánalomra, attól még az leszel.

lima31 2012.03.09. 11:14:02

@Zabalint:

Mégis ki számít adócsalónak? Hm? Egyáltalán mit? minek? miért?, ha már adót emlegetsz és csalókat.... Adó fogalma, meghatározása, ect...?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 11:14:16

@MAC-Ka: "De van bennem annyi empátia, hogy ne azokat basztassam és nevezzem pénzügyi analfabétának, hülyének, sőt egyenesen aljasan röhögőnek, minden baj okozójának, akik nem rendelkeznek olyan magas pénzügyi ismeretekkel, mint pl. homér."

pedig homernak teljesen igaza van. ti, a takarojan tulnyujtozkodo plebs szazmillioi vagytok a hitelvalsag okozoi. a chf aranak emelkedese is erosen kotheto az altalatok generalt extra kereslethez, ugyanis a piac ugy mukodik, hogy ha valami korlatozott szamban all rendelkezesre es nagy ra a kereslet, akkor annak felmegy az ara.
ertem en, hogy szerinted te egy nyalcsorgato idiota vagy, akit gyamsag ala kellene helyeztetni - legalabbis amikor belebogod csupasz valaggal a nagy magyar ejszakaba, hogy "dehatmeradottabank??!" gyakorlatilag ezt allitod -, de fogadjunk, ha az arcodsba vagtak volna, hogy nem ednak, mert egyszeru vagy miont a faek es csak vagyaid vannak, kepessegeid nem,hogy ki is fizesd amit vasarolsz akkor meg azert verned magad a foldhoz.

ugyhogy egeszen nyugodtan erezd magad felelosnek.

lima31 2012.03.09. 11:15:10

@Kutchek:

Mindeddig rosszul hitted, egyszer majd talán tudni fogod...

homér 2012.03.09. 11:15:11

@MAC-Ka: "Mert te eddig érveltél"
mint írtam, sok adót fizetek, és most dupla annyiba kerül a benzinem, mint pár éve. a devizaspekulánsokhoz hasonlóan én is kérem vissza a különbözetet, lévén megkárosítottak. :)

mint írtam, koldustól nem kell a pénz, ennek megfelelően tőled se a szánalom :)

MAC-Ka 2012.03.09. 11:16:15

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Ne találgass :DDDDDDDD
Nem lutriztam, nem b..tam rá, és nem is panaszkodok. Hol olvastad?
Sehol csak felvetted fidesztempót, és mindegy, hogy igaz, vagy nem, amit rólam írsz, ha sokszor leírod, akkor elhiszed magad is, hogy igaz. :))))

lima31 2012.03.09. 11:18:31

Addig kellene mindenkinek nyújtózkodnia ameddig a takarója ér, ha meg még az sincs akkor szépen csendben képezze magát, hogy legyen, ennyi...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 11:19:21

2007-ben nem igazán kellett a lakáshitelhez semmilyen vagyont igazolni, sok bank 5-10%-os önerőre adott hitelt, ezért lett annyi bedőlt hitel. Vagyis például egy 35 milliós lakáshoz simán lehetett 30 milliós hitelt kapni, nem kellett hozzá 60 milliós vagyon, csak munkahely és legalább nettó 300-400 ezret kereső tulajdonosok.

A levélíró nem ismeri a jelzáloghitelezés múltját, azt hiszi, a mai feltételek voltak érvényesek a múltban is.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 11:20:04

@lima31:
Mondjuk aki vállalkozóként szelektíven ad számlát, és így a fizetése jelentős része zsebbe megy. Vagy aki feketén foglalkoztatja az "alkalmazottait". Az sem teljesen tiszta, mikor a cég irodájában ülő "alkalmazottak" valójában alvállalkozók, miközben mindegyik igyekszik minden magánszemélyként felmerülő költségét elszámolni. Ezer módja van az adócsalásnak, adókerülésnek, amiket írtam, teljesen átlagosak az országban.

MAC-Ka 2012.03.09. 11:21:00

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"ti a takarojan tulnyujtozkodo plebs szazmillioi"

Én ugyan nem nyújtózkodtam túl semmin, csak te akarod ezt elhitetni rólam.
Mert nem fogod fel, hogy miről beszélek.
Mert neked is csak két skatulyád van amibe mindenkit bele akarsz szuszakolni.
Reménytelen. Eddig többet képzeltem rólad. :(

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 11:23:06

@online távmunkás:
Egyébként korábban szigorúbbak voltak a feltételek, még 2000 körül, később durvult el a helyzet.

Egyébként éppen ezért kellene magáncsőd, és akkor a banknak is megnő a felelőssége, hiszen ha nem tudja behajtani a pénzt, akkor nem megy tovább azzal, hogy fizetésből leszed, meg hasonló, így ha van magáncsőd, tényleg csak akkor ad hitelt, ha rossz esetben is megfelelő a fedezet.

MAC-Ka 2012.03.09. 11:25:06

@homér:
Mindenkinek dupla annyiba kerül. Nekem is. Én se kevés adót fizetek, és nem issokat "kapok vissza". Szerintem is ostoba dolog a végtörlesztés. Akkor???

A különbség, hogy én nem a hitelfelvevők becsmérlésében látom a megoldást.
Ha te ennél nem látsz tovább, akkor lehet sajnálni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 11:26:05

@MAC-Ka: fidesztempot...

a lefideszezes nalam anyazas szamba megy. ugyhogy ... a fideszes:-DDD

mellesleg erdekes, en pontosan azokat az erzelmi, erosen balos populista manipualciokat latom az irasodban, amit a fidesz sozkott es eppenhogy a fidesz altal hangoztatott kommunikacios paneleket puffogtatod, mint szargyarto es tsai.

hogyaszemetbankok.. hogyszegenyhitelesek.
meg mentuskmegazembereket...

ennek fenyeben eleg fura, hogy lefideszesezel, holott en siman nemzetellenes, istentelen, erkoclstelen, szingli, zsidoberenc, fajvedo, hazaarulo, karvalytokes, amerika es a nemzetkozi baloldal altal penzelt, magyaerllenes, hazaarulo liberalis vagyok.*

*kihagytam valamit?:-)

MAC-Ka 2012.03.09. 11:26:24

@homér:
Ezt most vagy felfogtad Sipivel együtt, vagy nem. részemről elég, süket füleknek hiába magyarázok.

lima31 2012.03.09. 11:27:41

@Zabalint:

Volt idő barátom amikor ezt úgy nevezték sarc, akkoriban még nem volt plazma tv és mobil és stb.. Az emberek írni olvasni sem tudtak, ma már talán igen, bár ettől függetlenül nem biztos, hogy értik.

ADÓ: Gondold végig mikor és miért fizetsz adót. Biztosítás : TB (orvos, rendelő) Munkanélküli járulék (ez egy értelmű) Nyugdíj járulék (ez is) ADÓ. Nettó és bruttó: Dolgozol és mert dolgozol adót fizetsz, mert ez a törvény? vagy mert néhány ember aki ugyanúgy jár vécére ezt találta ki? Gondolkodj el rajta kit csal meg az aki nem fizet adót, vagy nem annyit amennyit egyes emberek elvárnának tőle.

MAC-Ka 2012.03.09. 11:31:31

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Te Sipi, mondtam én, hogy mentsük meg őket?
Mondtam én hogy szemétbankok?
Ellenben mondtam hogy dilettáns kormány dilettáns elb.tt törvénye.
Mit szeretnél ettől egyértelműbbet?

Tessék a dühöt ezek felé fordítani, és ne azon rugózni, hogy mert a sok szemét devizahiteles...Ez sehová sem vezet!!
Nem ellenkező oldalon állunk, bármennyire is azt gondolod.

sga 2012.03.09. 11:32:55

Nincs devizahitelem. Tudom, szerencsés ember vagyok. De talán nem csak az. Lehetett volna, de nem nyújtózkodtam tovább, annál amit a lehetőségeim megengedtek. És igen, jóval kisebb az ingatlanom mint sok ismerősömnek. (De tehermentes)

Sok mindent meg tudok érteni. De ebből a nézőpontból kissé más a story. Engem ugye nem ment meg senki. Nem kapok ingyen lóvét csak azért, mert felmértem a lehetőségeimet és felelősen döntöttem. Viszont más az én adómból kap.

Ez egy következmények nélküli ország. Drága a gáz? Csökkentse a kormány az árát! Elviszi a víz az ártérre épített házamat? Segítsen az állam! Beszoptam a devizahitelt? Segítség!

Nekem az az érv is furcsa, hogy nem szóltak a kockázatokról, ezért teljesen jogos, hogy ki kell menteni most mindenkit. Csókolom, szóltak. Én pl. hallottam. A csapból is ez folyt. Csak ha mindenki hülyeséget csinál, az már nem is tűnik akkora hülyeségnek.

Értem, hogy sokan a szakadék szélére kerültek (n.b. zömmel a saját hülyeségük miatt). Értem, hogy nem szabad hagyni, hogy a zemberek tömegesen elszegényedjenek. De ami most devizahitelesek megmentése címen zajlik, az nem ez. Nem az igazán rászorulókat segíti ez a rendszer. Akiket "megmentünk", azoknak a nagy része erre nem szorul rá. Ingyen pénz korábbi felelőtlen döntések díjazására. Gyászos.

lima31 2012.03.09. 11:34:55

@Zabalint:

ja és a lényeg: Amikor dolgozom, akkor a családomért és magamért teszem, ha úgy ADÓ-"dik" ADÓ-"mányozom" annak akinek akarok.

mikrovp 2012.03.09. 11:36:13

@lima31: így van, addig kellene nyújtózkodni, ameddig a takaró elér. Abba is tessenek belegondolni, hogy abból a pénzből, amiből ezt az egész büdös hitelmizériát fizetjük, lehetne adóforintokat termelő beruházásokat csinálni. Értéket teremteni, ami pénzt hoz.

stuart maria 2012.03.09. 11:37:40

@Walter Melone: Ez annyira gáz,hogy valaki azt állítja ,ő annyira okos volt,hogy nem vette igénybe ezt a típusú hitelt.Mire jó ez a szánalmas önbizonygatás?Nem lehet egész egyszerűen megmondani,hogy valszeg nem is volt rá szükség,azért nem lett felvéve.bezzeg a hülyék!!!Na ezt akkor te géniusz mondd neves közgazdászoknak,akik elismerik ez egy hibás termék és ezt a kialakult helyzetet lehetetlen volt biztosan előre látni!
A világ tényleg szar az ilyen rosszindulatúak és buták miatt mint te!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 11:37:49

@Pohos: A mezőgazdaság országában a mezőgazdaság adja a GDP 4,6%-át, miközben a dolgozók 4,9%-át foglalkoztatja. Vagyis a többi szektorban nemcsak jóval többen dolgoznak, hanem fejenként is több értéket állítanak elő.

lima31 2012.03.09. 11:38:01

@sga:

Nem árt abból a tényből kiindulnod, hogy bizony a "pénz" a kibocsátó tulajdonában marad mindvégig:) Egyébként örvendetes, hogy van aki megmarad az álmodozásnál és nem akarja hitelekből valóra váltani azokat:) Ember vagy.

lima31 2012.03.09. 11:39:28

@stuart maria:

A hitel sosem volt termék, ezzel barátkozz meg gyorsan.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 11:42:37

@Zabalint: A levélíró és én is 2007-ről beszéltem.
Persze, korábban más feltételek voltak, azokról a mázlistákról meg ne is beszéljünk, akik a 80-as években vettek fel 20-30 évre hitelt az önkormányzati/tanácsi lakások megvásárlásra. Akkoriban a legtöbben fixen rögzített 5-10%-os kamatot kaptak, aztán 2000 környékén fizették a 3-4000 forintos hiteltörlesztőt és nem értik, mi a gond a devizahitelekkel, hiszen a pénzromlás nekik nagyon jó volt a 90-es években...

m.o.p. 2012.03.09. 11:43:43

Ezzel az írással az a baj, hogy nettó baromság, semmi más. Aki 30m Ft-ot vett fel, az elképzelhető, hogy anyukáék házát terhelte meg, és az is lehet, hogy cégnél dolgozik és még vezető is a csórikám, ha már olyan hülye, hogy nem csak tanult, hanem tud is. Ezért őket kell a deresre húzni. Igen, ez valószínűleg motiválni fogja a következő generációt. Ettől a doktortól elvenném a címet, instant.

csib · http://kapirgalo.blog.hu/ 2012.03.09. 11:44:41

@sga:
Nekem meg forinthitelem van, amit emel a bank a devizahitel veszteségei ellentételezésére.
Na, engem ki ment meg? Nekem ki rögzít kamatlábat?

Ez a devizahitel mizéra megint nem abba za irányba viszi a dolgokat, hogy végre már vállaljunk felelősséget a tettinkért. 20 éve ez a gond, mindig egymásra mutogatunk, múltba révedbe keressük a felelősöket, bosszút állunk. Nem tudunk előre nézni és ezért előre lépni sem.

lima31 2012.03.09. 11:45:38

@m.o.p.:

A lényeg: nem kellett volna tartozást generálnia hitel formájában. Főleg nem 30 millát.

Velence19 2012.03.09. 11:48:12

@Walter Melone: "... mert tisztában voltam a kockázataival". Csak azt nem értem, hogy ilyen előrelátással miért nem a Wall Street egyik főguruja vagy? Az a sok hülye bankár persze nem látta előre a válságot és ezzel összefüggésben a CHF elszabadulását, a proszto magyar meg csak azt látta, hogy 4-5%-ért kapja a hitelt a 10%-os HUF-hitel helyett.

m.o.p. 2012.03.09. 11:49:36

@lima31: De ha megtette, akkor? Ez van. Ebből a szószból kell kimászni, együtt.
Ja igen, nem kellett volna, de amikor az építőipar adta a kenyeret az embereknek, meg az autókat vették az ott dolgozók, akkor faszányos dolog volt a hitel és az abból finanszírozott építkezések, csak most nem az, mert nem mindenki együtt örül, hanem egy páran szívnak...
Nekem nincs hitelem, nem keveset adózom, így beszélek.

stuart maria 2012.03.09. 11:49:53

Undorító egy proli társaság verődött itt össze!Megnézném a NAV helyében ,hogy miből élnek itt egyesek olyan jól,hogy így undorodtak és undorodnak a hitelek minden formályától és azoktól is akik felvették!Érdekes itt annyi önjelölt"közgazdász" osztja az eszet,de a bankok hibás magatartásáról és arról ,hogy anno itt szabályozatlanúl indúlt a hitelezés nem esik szó!

Kivlov 2012.03.09. 11:51:51

@lima31:
Persze. Még 5 misit sem. Meg egyet sem, főleg nem autóra, CHF alapon. Vagy plazmatévére.

stuart maria 2012.03.09. 11:52:35

@lima31: Akkor oktasd ki Dr.Róna Péter közgazdászt is de gyorsan!!!!

lima31 2012.03.09. 11:54:32

@m.o.p.:
De, ha megtette? Akkor bizony megtette és a tettéért vállalja a felelősségét, ugyanis az a mindenkor a sajátja volt, senkit nem kényszerítettek arra, hogy hiteleket alkalmazzon az életében. Együtt kimászni pedig nem kell belőle, Jézusom... hogyan gondolhatod azt, hogy neked bármilyen kötelezettséged van azokkal szemben-mellett akik a hitel nyújtotta előnyöket élvezték éveken át? Ne, feledd! Te nem élveztél előnyt akkor amikor ők a hitel autóra verték magukat meg a hitel lakásra és a hitel a tévére.. ok? :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 11:55:22

@Walter Melone: Aki 2008 előtt devizahitelt vett fel úgy, hogy hagyott még legalább 20%-nyi mozgásteret magának, az okosan döntött. A döntés nem volt irracionális, mivel az elmúlt 20 évben nem változott annyit a svájci frank árfolyama, mint az utóbbi 2 évben az euróválság miatt. Ehhez már csak hab a tortán a forint gyengülése.

Szerinted volt bárki az országban, aki mondjuk 2005-ben sejtette, hogy pár év múlva beüt az elmúlt 70 év legnagyobb gazdasági válsága? Megsúgom, nem volt.

Egyébként 2005-2008 között a magas kamatok miatt nagyjából ugyanannyi lett volna a forinthitelek törlesztője, mint most egy devizahitelé...

Az volt a hülye, aki annyi hitelt vett fel, aminél már egy fillérrel se tudott többet fizetni és a bankoknak sem kellett volna ennyi rossz adóst gyűjteniük.

lima31 2012.03.09. 11:55:39

@stuart maria:

Meg fogom tenni, e miatt ne aggódj "drágaság".

lima31 2012.03.09. 11:56:46

@Kivlov:

Jó amikor valaki az alapot is látja, köszönöm.

mikrovp 2012.03.09. 11:58:30

@stuart maria: a vállalkozásomat a NAV gyakorlatilag évente ellenőrzi, mert áfa visszaigénylő vagyok. Soha nem vettem fel hitelt. Akartam, de nem adtak volna, csak ingatlanfedezetre, azt meg azért kösz, nem. Mert nem kockáztatom az egyetlent. Érted? Az EGYETLENT. Ennyit a felelősségvállalásról. Ehhez nem közgazdásznak kell lenni, csak belegondolni a legrosszabba, ami lehet, és ami be is következik. A bankosok jobb helyeken elmondják ám, hogy az kockáztasson, akinek nem fáj, ha bukik. Ha nálunk a lakáshitelezés, autóhitelezés, stb. arról szólt volna, hogy hitelből a muszáj-beruházásokat oldják meg az emberek, és ezek dőltek volna be, azt mondanám, persze, dobjuk össze. De nem erre kellett a hitelek zöme, hanem az újabb-nagyobb-szebbre.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 11:59:00

@Zabalint: A magáncsőddel az a baj, hogy már 15 éve be kellett volna vezetni, mielőtt elindult volna a hitelőrület.

A meglévő hitelekre alkalmazva az a gond, hogy a bankok a magáncsőd kockázata nélkül hiteleztek, ez a végtörlesztéshez hasonló pofon lenne nekik.

Most már tanultak a bankok, pár évig szigorúbbak maradnak a hitelfeltételek a magáncsőd nélkül is.

lima31 2012.03.09. 11:59:53

@mikrovp:

Dicséret az alap látásért-értéséért.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:02:15

@online távmunkás:
A magáncsődöt nem a végtörlesztés mellett, hanem a végtörlesztés helyett kellett volna bevezetni. Ugyanis előbbi valós probléma felszámolására lett volna jó, utóbbi viszont pont olyanokat segített meg, akiket amúgy felesleges lett volna megsegíteni.

m.o.p. 2012.03.09. 12:02:28

@lima31: Személyes érdekem fűződne a magas Ft/€ árfolyamhoz, ha 1000 Ft/€ lenne attól menybe mennék, mégsem vágyom rá, mert tudom, hogy egy pár embernek rosszul esne. Így gondolkodom, születési rendellenesség.

lima31 2012.03.09. 12:03:53

@stuart maria:

NAV? Megnéznéd? Na akkor jó étvágyat az ebédhez. Inkább.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:04:02

@lima31:
Az adó nem adomány. Nem fakultatív jellegű. Ha teszem azt vállalkozóként meg tudod tenni, hogy elcsald, és nem buksz le, akkor gondolom nem veszed igénybe az állam szolgáltatásait, vagy mégis?

lima31 2012.03.09. 12:05:38

@m.o.p.:

Én meg annak örülök majd amikor 1/1 lesz belőle:) Jó étvágyakat az ebédhez.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:05:49

@Zabalint: "De ezek nagyrészt nem tartoznak ide. Mikor Horvátországba megy valaki nyaralni, vagy Ausztriába síelni, akkor is viszi ki a pénzt, de ennek sincs köze ahhoz, hogy ki mennyit kap és fizet be az EU-nak."

Má hogy a rákba' ne tartoznának ide, mikor itt az Audi (vagy akárki más) például hosszú éveken keresztül nem fizet adót (most nem tudom éppen mi van fizetnek-e vagy nem), és a németországinak a harmadáért alkalmaz mérnöktől szerelősori munkásig mindenkit.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:06:41

@online távmunkás:
Miről beszélsz, az nem úgy volt, hogy a szocializmusbeli hitelesek a 90-es évek alapján kaptak egy döntési lehetőséget, hogy felét zsebből kifizetik, vagy mostantól 35% a kamat(előtte 3% volt, ami vicc kategória)?

lima31 2012.03.09. 12:08:44

@Zabalint:

Nem vagyok túl büszke rá és nem is tehetek róla, de a család egyik tagja szerves részét képezte 1989-1994 ben annak amit úgy ismersz áfa és adó... Egy fajta családi viszályt okoz ez nálam és az apámnál.... Tudod ismerem azt aki mindezt kitalálta anno

jóétvágyat

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:10:30

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"ki kell termelnem a parazitak torleszteset. "

Akkor mondok egy embert, akit te - laza általánosítással - parazitának tartasz.

A húgom végtörlesztett. 2.200.000 Forintot. Ezzel "spórolt" kb 600.000 Ft-ot, amit az adófizetők ajándékoztak neki.

A keresete nettó 240.000 froncsi havonta és vagy 8 éve hasonló szinten van fizetve folyamatosan. Az utolsó fillérig be van jelentve!

Gyanítom, hogy több adót fizetett be az államkasszába, mint az itt kommentelők 80%-a. Az pedig biztos, hogy az adófizetők "ajándéka" eltörpül az ő hozzájárulása mellett.

Szóval így parazitázz!

janper 2012.03.09. 12:11:10

@közlekedési bűnöző: pont az Audit hozod peldanak, aki felszivja a BME gepeszkar nagyreszet, es indirekt modon is tizezreknek ad bejelentett munkat...

This_is_Sparta (törölt) 2012.03.09. 12:11:42

Dr. Szécsi László, Budapest úr vajon miből, hol és mikor doktorálhatott...!?

rug82 2012.03.09. 12:14:00

online távmunkás "Az volt a hülye, aki annyi hitelt vett fel, aminél már egy fillérrel se tudott többet fizetni"

Tévedsz! Az (volt) a hülye, aki hitelt vett fel! Ha a jövedelméből nem tudta összespórolni annak az árát, amit a hitelből vett, akkor hogyan képzelte, hogy az árának a 2 vagy 3-szorosát képes kifizetni? Megmondom, hogyan: Úgy, hogy eleve számított arra, hogy a becsületes emberek adóforintjaiból finanszírozzák az ő hitelét!!! Felháborító, hogy ezek az agyhalottak még mindig a hitelből vásárolt lakásaikban élnek, a hitelből vásárolt autóikban szennyezik a levegőt és a hitelre vásárolt TV-iken bámulják a "győzikesót"! Hihetetlen, de sajnos igaz: nol.hu/gazdasag/elengedi_a_tartozasok_felet_az_e_on

Akkor miért is vagyok annyira hülye, hogy becsületesen fizetek??? Magyarországon a követendő trend, amit ez az intézkedés is sugall: Ne fizess semmiért, majdcsak kifizettetik a becsületes emberekkel!!!!

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:14:27

@janper:
Nem muszáj az Audiról beszélni. Van ezer másik is. Az, hogy felszívja a BME kar nagy részét rendben, de nem ez a lényeg.

Attól még ugyanaz a helyzet. Az ott dolgozók bére kb. a harmada vagy inkább ötöde egy németországi kezdő mérnökének. Vagy Magyarországon harmadannyiért adják az A3-ast , mint Németországban? Mert akkor nem szóltam!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:14:53

@közlekedési bűnöző:
Az Audi a hazai bérekhez képest jól fizet, ráadásul mivel főleg nem hazai piacra gyárt, ezért gyakorlatilag pénzt hoz be az országba. Ha ki kellene fizetnie megközelítőleg a német béreket és/vagy végig fizetnie kellett volna a társasági adót, akkor nem jön ide, mert akkor még Németországban is jobban megéri gyártania, nem hogy Romániában, Szlovákiában.

A nem adózik pedig nem igaz, a kedvezmény kizárólag egy adónemre igaz. Nagyon szűk látókörű az álláspontod, azokat a multikat igenis ösztönözni kell, amelyek főleg külföldi piacra termelnek, mert ezek teremtenek közvetlenül és közvetve munkahelyeket(például azzal, hogy beszállító, meg azzal is, hogy az Audi alkalmazottja megveszi a boltban a termékeket, stb.).

Mikor az Audi alkalmazottja megkapja a bérét, azután kifizetik az SZJA-t, a járulékokat, majd az alkalmazott fizet áfát azzal, hogy vásárol. És mivel külföldi piacról gazdálkodja ki a fizetését az Audi, ezért vedd úgy, hogy ez a pénz nem is lenne a hazai gazdaságban, ha nem lenne itt az a multi.

GodMasterUnicron 2012.03.09. 12:16:25

Biztosan elcsépelt kérdés:
Azon hiteltagadó / hitelfelvételhezönrésztelőállítaninemtudó / balfék / stb. egyénekkel - akik mellesleg adóznak, de ingatlannal nem rendelkeznek - szembeni igazságtalansággal ki foglalkozik?
Nincsenek e hátrányosan érintve ebben az egész "támogassuk a szegény devizahitelest" történetben véletlenül?
Ahogyan ennek a ?szűk? csoportnak kénytelen csövezni / albérletben élni / elviselniaszülőket / stb., úgy ez a lehetőség nyitva áll a legcsóróbb devizahiteles előtt is!
Szerintem.

AutosVilli 2012.03.09. 12:18:06

Addig amíg állami szervnek egy kurva 70m2 es iroda kifestésére kifizetnek 2100Ft ot/m2 árat a fővállalkozónak majd hivnak (jó esetben) egy szakmunkás és megcsinálja 700Ft-ért anyagostúl,addig nincs miről beszélnünk. Ez a nagy helyzet, és ez csak egy szelete az egésznek.Úgyhogy a kurva anyját annak aki bevállalta 210e Ft /hó törlesztőt és sír a szája.

apanna 2012.03.09. 12:19:19

@sga: "Nekem az az érv is furcsa, hogy nem szóltak a kockázatokról, ezért teljesen jogos, hogy ki kell menteni most mindenkit. Csókolom, szóltak. Én pl. hallottam."

NEm hallottad amikor a bankban elmondták, hogy a frank már évtizedek óta olyan amilyen, az biza nem fog változni, és a legstabilabb. Gyakorlatilag a laikus hitelkérőt felültették, úgy, hogy maguk a banki alkalmazottak sem tudták, hogy válság lesz. Akkor a laikus hitelt felvevő honnan tudta volna? A hitel nem az ördögtől való, csak azzá tették.

Az meg álságos szöveg, hogy mindenki nagyobb lakást vett, meg plazmatv-t. Talán közelebb áll a valósághoz, hogy csupán lakni szerettek volna egy saját otthonban.

Én azt gondolom, akinek akkora az arca, és döngeti a mellét, hogy vele soha ilyen, meg olyan, és nem szorul senkire, az államra meg főleg, na az fog a legjobban pofára esni. Lehet, hogy nem ma, holnap, de fog. És rászorul majd az államra, ilyen vagy olyan formában. Mert egy házigondozás is az.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:20:14

@közlekedési bűnöző:
Fogd fel, hogy éppen azért jöttek ide, mert itt olcsóbb a munkaerő! Ha nincs így, nem jönnek ide. De maga a jelenlétük is javítja a hazai munkaerő piaci helyzetet, és növeli a béreket, minél több multi akar nálunk gyártani, annál feljebb nyomják a béreket, és annál több embernek lesz munkahelye.

Nyilván a kereskedelem az bonyolultabb helyzet. Csakhogy azt mindenki elfelejti, hogy a CBA nem úgy nőtte ki magát, hogy az állam segítette, mint most próbálja, hanem ebben a versenyben tudott fejlődni, szvsz nem biztos, hogy most, mikor protekcionista módon próbálja támogatni az állam, jobb lesz, szerintem inkább el fog kényelmesedni ez a lánc.

marosy 2012.03.09. 12:20:29

@bogancs
"Azok megsegítését, akik önhibájukon kívül kerültek bajba, és e bajnak az lett volna a következménye, hogy megsemmisülnek, hajléktalanná válnak, az adófizetők szerintem el tudják fogadni."
Egy nagy lófaszt. Adófizető vagyok. Az én nevemben ne nyilatkozgass. Nyald ki a seggem.

marosy 2012.03.09. 12:22:57

@marosy: Rosszul címeztem meg a mondandóm. Dr. Szécsi Lászlónak szól.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 12:23:09

@közlekedési bűnöző: tehat kevesebbet adozik mint en es meg ki is nyult hat kilot, en viszont nem.

te az ilyet hogy hivnad, ha nem a hugod lenne?;-)))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:23:22

@apanna:
"Az meg álságos szöveg, hogy mindenki nagyobb lakást vett, meg plazmatv-t. Talán közelebb áll a valósághoz, hogy csupán lakni szerettek volna egy saját otthonban."

20 millió hitellel az első saját otthon?

"Én azt gondolom, akinek akkora az arca, és döngeti a mellét, hogy vele soha ilyen, meg olyan, és nem szorul senkire, az államra meg főleg, na az fog a legjobban pofára esni. Lehet, hogy nem ma, holnap, de fog. És rászorul majd az államra, ilyen vagy olyan formában. Mert egy házigondozás is az. "

Bárki eshet pofára. Azonban egy kockázatos pénzügyi döntés esetében előbb kell ezen elgondolkodni, és utána dönteni, nem fordítva. És nem is a kockázatvállalással van gond, mert azt minden ember megteszi nap mint nap, hanem azzal, ha rossz forgatókönyv szerint nem vállaljuk a következményeket. Érdekes módon egyetlen devizahiteles sem mondta azt, hogy extra adót fizet az államnak, vagy extra díjat a banknak, mikor úgy tűnt, jól jár.

rug82 2012.03.09. 12:24:53

@apanna: "Én azt gondolom, akinek akkora az arca, és döngeti a mellét, hogy vele soha ilyen, meg olyan, és nem szorul senkire, az államra meg főleg, na az fog a legjobban pofára esni. Lehet, hogy nem ma, holnap, de fog."
Ha sok hozzád hasonló agyhalottat kell eltartanunk, akkor igen, valóban rá fogunk szorulni az államra - arra az államra, mely számolatlanul osztogatja a mi adóforintjainkat az ingyenélő, hitelfelvevő söpredéknek!!!

sterimar 2012.03.09. 12:25:01

Nagyjából igaza van a posztnak, az eredeti levél azon túl, hogy egyszerűen demagóg, hemzseg a tárgyi tévedésektől. (60 milliós háttér, havi 210 ezer törlesztővel valaki már nem is középosztály stb.)

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:25:52

@Zabalint: Ja. A magyar fizetésekhez képest igen. Keres egy szalagon dolgozó 130.000 nettót és az jónak számít. Utána meg ti csodálkoztok, hogy miért vesz fel hitelt! Vicces csávók vagytok!

De jó. Legyen az Audi az eminens. Még ezer másik van...

De volt nekünk Rábánk (jó, az még részben most is van) , meg Ikarusunk meg más frankón működő vállatunk is, csak azokat szétprivatizálták, aztán tönkretették. Utána meg tapsikolunk, hogy idejön a külföldi, mert akkor lesz munkahely.

Hát nem lett volna okosabb a hazait megtartani és hazai céggel munkahelyet teremteni?

Tony Almeida 2012.03.09. 12:26:14

@rug82:

Te melyik bolygón laksz? :)
> Ha a jövedelméből nem tudta összespórolni annak az árát

Ahhan, a jó esetben havi 100.000-ből a barma nem tudta összespórolni a 4milliós lakás árát, az idiótája.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 12:26:32

@MAC-Ka: oke, beneztem, szorrika vagyok:-)

pentek van mar es nagyon varom a hetveget...

de ettol fuggetlenul jobban is figyelhettem volna. meg1x elnezest.

mikrovp 2012.03.09. 12:27:41

@apanna: ácsi! Azt mondod, hogy mindenki lakni szeretett volna saját otthonában, erre kellett a hitel. Na most ha a saját otthon az átlag 120nm-es, épített kertes családi ház két kocsibeállóval, akkor oké, amit írsz. A környékemen rengeteg ingatlan épült az elmúlt években, amit az imént példának hoztam, az a minimum. Ezeknek a zöme hitel felhasználásával épült, manapság jó részüket árulják, eladó táblaerdő van a szép, rendezett utcákon.
Erről beszélünk.

rug82 2012.03.09. 12:28:09

@közlekedési bűnöző: Mikor nem lesz Magyarországon buli a politikusi pálya? Amikor már nem lesz mit sem eladni, sem ellopni...

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:28:27

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Fingom sincs, hogy te mennyit adózol, de nem is minősítgetlek.

Azt tudom, hogy a húgom jóval többet fizetett be már (és méág fog is), mint amit nyert az ügyön, te meg leáltalánosítva parazitázod.

This_is_Sparta (törölt) 2012.03.09. 12:28:33

Csak hogy árnyaltabbá tegyem a képet:

Devizahiteles vagyok (CHF).
Sokkal tartozom és nem vagyok elmaradva.
Még a jelenlegi árfolyamok mellett is jobban jártam, mint ha forint hitelt vettem volna fel.
Eszem ágában sem volt végtörleszteni.
Eszem ágában sincs árfolyamrögzítést választani.
Soha nem kértem, hogy mások segítsenek rajtam.
A döntéseimért mindig vállalom a felelősséget.
Ha mindenki csak fele annyi adót fizetne mint én, akkor ez az ország most nem lenne ekkora szarban...!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 12:28:47

@Tony Almeida: vagy keressen tobbet, vagy nem jar sajat tulajdonu lakoingatlan. az ugyanis annak jar, aki ki tudja fizetni. aki nem tudja, annak nem jar.

rug82 2012.03.09. 12:30:28

@Tony Almeida: Akkor tán nem kéne lakást vennie, nicht war? Lakjon albérletben vagy bérleményben! ("Akinek semmilye nincs, az annyit is ér")

rug82 2012.03.09. 12:31:15

@This_is_Sparta: Te vagy a (sajnos ritka!) kivétel! Ha mindenki így gondolkodna, ez a poszt nem létezne! :-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 12:33:05

@közlekedési bűnöző: mert parazita.
az aodfizetok penzet atforgatta magantokenek. spekulalt, rabaszott volna, mert benezte es most a veszteseget kozpenzekbol kompenzalta.

igen, az bizony a tarsadalmi parazita leirasa.

ha en mondjuk casinoban buknek egy milliot es azt kivennem kozpenzbol, minek tartanal? nekem is lakasra kellene a nyeremeny...

az a baj, hogy a hugod elkurta es velunk fizettetik meg.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:33:38

@közlekedési bűnöző:
"Ja. A magyar fizetésekhez képest igen. "

Igen, mert továbbra is azzal számolok. Ébresztő, piacgazdaság van, ha idejön a multi, nem fog német béreket fizetni, mert nettó 130 ezerért is lesz, aki elvállalja. Arról meg ne is beszéljünk, hogy van ismerősöm, aki Bakonyszentlászlón lakik, és beviszi őt a céges busz naponta, ha ez nem lenne, a környéken semmi munkát nem kapna, és a normál tömegközlekedés szar és drága arrafelé.

"De jó. Legyen az Audi az eminens. Még ezer másik van..."

Igen, de egy szó sem volt arról, hogy az Audi azért jó, hogy van, mert hű de jó, egyébként bátyám is ott dolgozott, de ő nem a gyártósoron, többek között jobb bérért ment el onnan egy másik multihoz.

A lényeg az, hogy ha egy multi idejön és külföldre termel, akkor egyáltalán nem kár az az adókedvezmény, amit adnak nekik, sokszorosan megtérül.

"De volt nekünk Rábánk (jó, az még részben most is van) , meg Ikarusunk meg más frankón működő vállatunk is, csak azokat szétprivatizálták, aztán tönkretették. Utána meg tapsikolunk, hogy idejön a külföldi, mert akkor lesz munkahely. "

Ez igaz, ezekért tényleg kár, viszont ettől függetlenül is örülni kellene, ha idejön a multi, és munkahelyeket teremt.

"Hát nem lett volna okosabb a hazait megtartani és hazai céggel munkahelyet teremteni? "

Elnézve a munkanélküliek számát, ez nem vagy-vagy, hanem lehetne és is.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:36:29

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Idézet a wikipédia "Parazita" szócikkéből:

"Az élősködő vagy parazita (régiesen: élősdi) egy másik faj, (a gazdafaj) egyedeinek testében vagy testfelszínén él, és annak testéből táplálkozik."

A miheztartás végett.

1. Ő többet fizet be, mint amit kapott, tehát nem lehet parazita, mert tőle nyúlják le.

2. Az, hogy tőled többet nyúlnak le, az nem jelenti azt, hogy ő parazita.

3. Ha van autód, akkor használod az úthálózatot, amit adóból finanszíroznak. Akkor te is parazita vagy, vagy mi?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:37:21

@közlekedési bűnöző:
"Azt tudom, hogy a húgom jóval többet fizetett be már (és méág fog is), mint amit nyert az ügyön, te meg leáltalánosítva parazitázod. "

Hmm, ezek szerint azért fizeti mindenki az adót, hogy a rossz pénzügyi döntéseit helyrehozza az állam? Nem azért, mert fenn kell tartani az oktatást, az egészségügyet, a közutakat, stb., stb?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:40:35

@közlekedési bűnöző:
1. Tehát ezen időszakban egyáltalán nem vett igénybe semmilyen állami szolgáltatást, még közutakon sem járt, ugye?

Egyébként én nem mondom, hogy a húgod parazita lenne, de nem korrekt arra hivatkozni, hogy mennyi adót fizetett be, hiszen aki ugyanannyit fizetett be, de nem csinált hülyeséget, az nem kap semmit.

apanna 2012.03.09. 12:40:59

@mikrovp: Én pedig arról, hogy a többség nem kertes házat, és palotát vásárolt, hanem egy lakást. A kereslet sem a hatalmas ingatlanokra volt, hanem a kisebb lakásokra legtöbbször panelekre, épp az emelkedő rezsi miatt.
A te környékeden mi van nem tudom. Én mint szociális szférában dolgozó, egészen mást látok.
Van aki egy 60 négyzetméteres panelre kapott szocpolból és némi önerőből vásárolta a lakást, így egy 8 milliós ingatlanhoz meg volt 5 milliója. A maradék 3 milliós felvett tőke emelkedett meg úgy, hogy azt nem tudják fizetni, és a lakás mint fedezet már nem elég a banknak, kérnek még valamit amire jelzálogot rakhatnak.

rug82 2012.03.09. 12:42:50

@apanna: Ha nem tudják fizetni, kirúgni őket, mint a macskát sz@rni!

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:43:04

@Zabalint:

Nem, nem azért fizeti. De azért parazitának nevezni valakit, mert igénybe vett egy törvényileg biztosított lehetőséget.... mindenesetre érdekes.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 12:43:16

@közlekedési bűnöző: uhumm..
es akkro rantsam ki alola az uytat, az egesszegugyet, a szuleitek nyugdijat es a gyereke tanittatasat?

tehat akkor tovabbiakban nem tart igenyt az allam egyeb szolgaltatasaira, mert a befizetese jelentos reszet elkurta?

es igen, azt eloskodesnek hivjak amikor valaki ahibas donteseinek kovetkezmenyet masokra haritja.

azt fogd fel, hogy a hugodnak egy kurva petakkal nem jar tobb, mint nekem. a korrekt az lenne, ha most nekem kiutalna az allam 6 kilot, mert en nem basztam el, mint a hugod.

gatyamadzag (törölt) 2012.03.09. 12:43:43

Aki havi 200 ezres devizahitelt törleszt az nem adózik.
uff

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:43:44

@apanna:
A cikkben idézett olvasói levél nem éppen róluk szólt.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:44:35

@Zabalint:

Jó, akkor parazita. Legyen mindenki annyira parazita, mint ő. Szerintem kicsit előbbre lenne az ország.

rug82 2012.03.09. 12:44:38

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: :-) Egyetértek!!! Sajnos az állam nem a gondolkodó, hanem az élősködő embereket támogatja!

rug82 2012.03.09. 12:45:49

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Igazad van! Sajnos az állam nem a gondolkodó, hanem az élősködő embereket támogatja!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 12:46:13

@közlekedési bűnöző: nem azt modntam, hogy jog- vagy torvenyserto. azt mondtam, hogy elegge megkerdojelezheto moralisan az a dontese, hogy masokkal fizetteti ki azt, hogy nyerni akart, spekulalt es nem ugy jott be, ahogy o szerette volna.

az majd mas kerdes, hogy amikor jobban utananeznek ennek a vegtorlestesnek mit fog a jelenlegi kormany kapni erte...

rug82 2012.03.09. 12:46:21

Bocs, azt hittem nem ment el az első...

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:47:02

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Milyen jelentős részét te szerencsétlen?!

600.000 Ft-ot kapott úgymond "ajándékba", amit hónapok alatt visszafizet SZJA-ban.
És 8 éve dolgozik ugyanott... előtte meg máshol szintén full bejelentve.

De be is fejezem.... kár pazarolni rád a szót.

kaes 2012.03.09. 12:47:15

@rug82: Reszkess Pintér! Itt az utódod!

apanna 2012.03.09. 12:47:50

@rug82:

Ugye írhatom, hogy az kiabál akinek a háza ég? Tessék halkabban rinyálni, mert a kutya nem hisze el, hogy te bárkit eltartasz. A te adód lószarra sem elég. Jobb esetben az általad befizetett járulék magadra elég a visszaosztásnál, azt annyi. Semmi másra.Ha gyereked van akkor meg mínuszban vagy az állam felé.

Csak hogy felvegyem a ritmusodat.....

rug82 2012.03.09. 12:50:00

@apanna: :-) Ugye a hitelfelvételnél is ilyen találati pontossággal kalkuláltál? Na látod, ezért fáztál rá! :-)

blacklord 2012.03.09. 12:50:35

Mi ez az otromba idiotizmus? Szerintem te még nem láttál vállalkozót (lol, legalább annyi adót fizet), poszterem. Nem igazán értem, hogy mi az értelme annak, hogy a túlburjánzó adórendszerünket olyan, szerinted a gazdagok az állammal szembeni jó érzését erősítő, nagyjából vegytisztán szociálpolitikai intézkedésekkel terheljük tovább, aminek nagyon csekély gazdaságfejlesztő hatása van. Mire jó ez az egész? Ha már valakin segíteni kéne, akkor azok, akiket kilakoltatás fenyeget. De pont ezek az emberek sokkal rosszabbul járnak, mivel a végtörlesztés miatt tovább romlik a forintárfolyam, és a bankok feltételeit (itt lenne az államnak a PSZÁF-en keresztül szerepe, a szabályozási oldalon) pedig nem igazán kötötték meg a jövőre vonatkozóan (pl. kezelési költség). Azt, aki felső- vagy felsőközéposztálybeli lakosként hozott egy rossz befektetési döntést, azt úgy mégis, milyen alapon segítse ki az állam? Ez szerinted hova vezet? Véletlenül nem oda, hogy komparatívan bünteted az okosan gazdálkodókat (mivel túl magas adókat kell fizetniük az idióták kártalanítása miatt), akik elkerülték a deviza-csapdát? Rég láttam már ekkora következetlen, ostoba sületlenséget a magyar blogoszférán...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.09. 12:53:03

@közlekedési bűnöző:
Én pont emiatt nem nevezek senkit sem parazitának (én nem neveztem a húgodat parazitának!!!), mert senki sem maga dönt a kedvezményekről, hanem az állam teszi, aki él vele, azzal semmi baj nincsen. Viszont most éppen arról vitatkozunk, hogy jogos-e.

Pont erről vitatkoztam, talán épp ezen a blogon, az én álláspontom az, hogy ha valami kedvezményt ad nekem az állam, ami igazságtalan, akkor minden esetben élek vele, ugyanakkor ha politizálunk, akkor tiltakozok ellene, mert nem igazságos. Ez egyesek szerint álszent álláspont, szerintem meg az álszent, amikor valaki csak azért támogat valamit, mert neki jó, közben meg esetleg össztársadalmilag hatalmas kárt okoz.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 12:53:52

@Zabalint: Sipi nevezte parazitának... nem is rád gondoltam, mikor ezt felemlegettem.

béla a görög (törölt) 2012.03.09. 12:54:01

@This_is_Sparta:
Bocs, hogy ezt mondom de a 2 között nincs összefüggés mármint a devizahitel felvétel és és az adófizetés között.
Adót akkor is kell fizetni ha nem veszel fel hitelt. Az meg, hogy milyen formában finanszírozol valamit ha finanszírozol az egy üzleti kérdés.
Összevonni a kettőt (hitel és adófizetés) lehet (lásd posztoló és te) csak épp nem összefüggő dolgok.
/Valóban jó lenne ha mindenki több adót fizetne - abszolút értékben, nem relatíve - tán még mindenki örülne is neki, mert neki is több maradna - csak épp a kérdés nem ez./

blacklord 2012.03.09. 12:57:58

@bogancs: az még mind semmi, de az eredeti posztot meghazudtoló szintű össze-vissza ostobaság az is, és ippeg csak nyomokban tartalmaz értelmet (a kezelési költség CHF-alapú elszámolása).

puszták éhes vándora 2012.03.09. 12:58:41

Régóta figyelemmel kísérem ezen támájú írásokat, hozzászólásokat. Néha még bele is kotyogok, mint érintett. (lakáshitel, CHF, 4,2 M)
A kommentelők is több álláspontot képviselnek, érintettségük szerint. Ebben sohasem lesz egyetértés. Mindenkinek a saját gondja a legnagyobb.
Nekem is csak a megvásárolt és felújított falusi házacskám volt a fedezet és természetesen a hitem, hogy mindig lesz munka a fizetések nem csökkenek, hanem nőnek. Ezzel szemben lett, ami lett, bár munkám van, csak a fizetés nem értékkövető. A felelősségről szólva mindenképp meg kell említeni, hogy a hitelfelvevők többsége nem pü. szakember, nem biztos, hogy megértik a kockázati jellemzőket. De ment a bankok részéről a csábítás, altatás. Pl. hitelbiztosítás, a CHF évszázados stabilitása, pénzügyi segítség, szaktanácsadás ha baj lenne, stb. Nem az ügyfélnek, hanem a banknak a dolga elbírálni a hitelképességet. Pláne, ha a hitel hitelközvetítő útján intéződött. Már 2 "szakember" adott véleményt, ugyan miért ne bízott volna bennük az ügyfél? Én jobban felelősnek tartom a bankokat egy-egy labilis kihelyezésért, mint a felvevőt. Az egyik szakember, a másik laikus!
Tudja valaki, hogy a banki ügyintézők mennyi jutalékot kaptak a kihelyezett hitelek után? Mert kaptak! Nem a közvetítőkről beszélek!!! Ebben az "ügyben" nincs és nem is lesz igazság. Talán a felvétel időpontjában lévő árfolyam segítene. A bank visszakapja a pénzét, esetleg a nem létező devizáját, igaz nem 200 %-os haszonnal, hanem "csak" 70 - 80 %-ossal. Mert haszon már így is képződött. Ez a téma megosztó, arra is igen kiváló, hogy tovább szítsa az amúgy is meglévő feszültségeket. Egy, ami biztos: a bankok nem veszteségesen fognak kikerülni ebből a csatából! Én még szegény bankárt nem láttam!

mikrovp 2012.03.09. 12:59:32

@apanna: habár a poszt valóban nem a panelt vásárlókról szólt (mint ahogy én sem róluk beszéltem), de azért számoljunk! Felvett 3 millát, legalább 10 évre. Az kb. havi 40 törlesztő lehetett. Ha ez megugrott, át tette 20 évre. Ha ezt sem tudja fizetni, akkor eleve nem szabadott volna semmilyen hitelben sem gondolkodnia! Ennyire csekély teherbírással és tartalékkal nem szabd belevágni. Ezt hívom felelősségteljes hozzáállásnak.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 13:00:44

@közlekedési bűnöző: de nem erted ugye, hogy en is fizetek, sot, tobbet fizetek, nem hoztam rossz dontest es megsem kapok 10 ruppo adokedvezmenyt sem a jo dontesem miatt, ezzel szemben a hugod kap 600at, mert olyan buta volt mint a fold es racseszett az okoskodasra.

igen, ez bizony parazita dolog. es nem erdekel, hogy majd visszafizeti, mert en _folyamatosan_ fizetek. es nem kapok vissza ajandekba 600.000et belole.

tenyelg olyan nehez ezt felfogni?
a hugod lehuzott minket 6 kiloval. ez a vegeredmeny.

Walter Melone (törölt) 2012.03.09. 13:01:54

@online távmunkás:

"Aki 2008 előtt devizahitelt vett fel úgy, hogy hagyott még legalább 20%-nyi mozgásteret magának, az okosan döntött. A döntés nem volt irracionális, mivel az elmúlt 20 évben nem változott annyit a svájci frank árfolyama, mint az utóbbi 2 évben az euróválság miatt."

Látszik, h nem érted mi a racionalitás.
Az, h a múltban mi SZOKOTT történni, nem okozata annak, hogy a jövőben mi FOG.
Tehát a múltból a jövőre jósolni nem megbízható módszer. A jelenből kiindulva sokkal pontosabb eredményt kaphatsz.

"Szerinted volt bárki az országban, aki mondjuk 2005-ben sejtette, hogy pár év múlva beüt az elmúlt 70 év legnagyobb gazdasági válsága? Megsúgom, nem volt."

Dehogynem volt. Hogy ne lett volna. Aki kicsit tájékozott ilyen téren az látta, hogy az ingatlanlufi mekkorára nőtt, és előbb utóbb ki fog pukkadni. Lehetett látni azt is, hogy a lakosság erőn felül el van adósodva. Szóltak erről újságcikkek is, ne mondd, h nem szóltak!

hafu 2012.03.09. 13:02:41

Én egyetértek a hitelesek megsegítésével. Azt ugye nem kell mondanom, hogy 30 milliós ingatlannal még senki nem számít kőgazdagnak, főleg, ha ismeritek a pesti árakat. De egy vidéki családiház esetén sem ritka ez az ár.

A fiatalok sajnos másképp már nem jutaknak ingatlanhoz, csak akkor ha hitelt vesznek fel. A mai magyar fizetések mellett spórolni, ráadásul albérlet mellett szinte lehetetlen.

Nyilván vállal kockázatot az ember, de az árfolyamak történelmi csúcsokat döntögetve változtak. Persze, lehet hibáztatni a hiteleseket, hogy felelőtlenek voltak, de kíváncsi lennék hányan láttátok ezt előre és most mindenki tegye a szívére a kezét. A bankoknak legalább ugyanekkor a felelőssége, hogy folyósították a hiteleket. Ott elvileg nem pénzügyi analfabéták ülnek, ők miért nem látták reálisan ezt a veszélyt? Utólag könnyű okosnak lenni és a magyar ember egyik ismertető jele is ez, de nem azon kell morfondírozni, hogy mit, hogy kellett volna tenni, hanem azon, hogy mi a megoldás!?!

Senki nem hazárdírozásból vállalja be a saját lakás vásárlást, hanem mert ebben látja a kiutat vagy a jövőjét. Senki nem akar a szülőkkel lakni 40-50 éves koráig és úgy nevelgetni a gyerekeit.

Ha a hitelesek csődbe mennek, nagyobb lesz a veszteség, mint amit most a bankok vagy az állam leírnak.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 13:03:55

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Mivel évekig jóval többet fizetett be, és a továbbiakban is többet fizet mint az átlag, nem hinném, hogy az "ilyenek" miatt tartana itt az ország.

De látom nem az a lényeg, hogy megértsd amit írok, hanem hogy provokálj.

Szóval egyet tehetek veled kapcsolatban: figyelmen kívül hagylak, mert

1.) hülye vagy.
2.) direkt csinálod.

MAC-Ka 2012.03.09. 13:05:01

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
OK, spongyát rá :)

De olyan véleményekben továbbra sem vagyok azért partner, hogy a hitelfelvevők mindegyike felelőtlen pénzügyi analfabéta lenne, vagy egyenesen arra játszott volna, hogy majd úgyis elengedik. A nagy többség legalábbis biztosan nem.

blacklord 2012.03.09. 13:08:14

@bogancs: te valami orbitális tévhitben vagy, miszerint az embernek minden egyes befizetett adóforintjára pontosan meghatározott értéket is kell tudnia látnia. Ez még a legfejlettebb államokban sincs így (Svájc, Skandinávia, Új-Zéland), miért gondolod, hogy Magyarországon ez így lenne?
Amit meg állandóan újra és újra hangoztatsz, hogy dehát nincs arról szó, hogy a szegény devizahiteles a gazdagot támogatna, az egyszerűen hülyeség. DE, mivel a szegény nem élhet ezekkel az eszközökkel, és a helyzete a járulékos problémák miatt még rosszabb lett. Egy ilyen intézkedés max. azon, Matolcsy-i magasságokban született géniusz nyomán születhet, hogy majd akkor a felszabaduló fogyasztási kapacitások felpörgetik a gazdaságot. Ami viszont elkerüli a figyelmüket, az az, hogy mára olyan légkört teremtettek, hogy már a középosztály is tömegesen menekíti ki a vagyonát az országból, a vállalatok és a vállalkozók meg durván visszafogják a beruházásaikat. Szóval ahogy rengeteg minden más is, ez egy orbitális nagy állatság, semmi értelme. Annak lenne, hogy a bankok kezelési költségeit vagy a marzsukat limitálják, és az még egy jogállamba bele is férne. De ez, ez egy közröhej.

BBCS 2012.03.09. 13:10:51

@sga:
Tényleg vannak "szerencsés" emberek, akik
devizahitel nélkül élnek.

DE: mit vitatkoztok azon, hogy ki ment meg kit????

A végtörlesztésre talán érvényes volt az, hogy aki ki tudta fizetni a hitelét, az tényleg komoly segítséget kapott. Bár itt is van egy olyan kérdés, hogy mihez képest???

Viszont az árfolyamrögzítést ne nevezzük már megmentésnek, ne mondjuk már azt, hogy "jól járnak" - hogy mindenki jól jár.
Ez nem segítség, ez a problémák elnapolása. Nagyon komoly bajban lesz mindenki, akinek ily módon való "megmentését" rosszalljátok.

Így kb. duplája minden kölcsön a felvett összegnek - a rögzítés után esetleg háromszorosa is lehet.

Ki irigyeljen és kit????

mikrovp 2012.03.09. 13:11:26

@hafu: abban teljesen egyetértek, hogy a bankok és a bankokat felügyelő rendszer óriásit hibázott, illetve nagyot akart kaszálni, ez nem védhető magatartás.
De akinek nincs háttere, az ugyan mire vállal kockázatot? Teljesen mindegy, hogy fiatal vagy sem, végig kell gondolni az összes lehetséges variációt egy döntés előtt, és belátni, hogy ezt és ezt nem választhatom, mert nincs rá fedezetem (nem csak pénz vagy ingatlan, életerő, segítők, stb.).

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 13:11:38

@közlekedési bűnöző: egy kerdesemre valaszolj:

miert erdemel a hugod 600.000 HUF-fal tobbet, mint en, aki tobb adot is fizet es nem boritotta bele magat egy kilatastalan penzugyi helyzetbe?

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 13:15:50

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Ő sem borította bele magát. Tudta fizetni addig is.

De én is hadd kérdezzek valamit:

- a húgomnak nincs autója. Ő gyakorlatilag egyáltalán nem használja az úthálózatot, mert 500 méterre lakik a munkahelyétől.

- nem tudom, hogy neked van-e, de tegyük fel, hogy van. Te használod az utakat, mert autót vezetsz. Akkor neki miért kell ugyanannyi adót fizetnie, mint neked ha ugyanannyi a bruttótok?

Mariann19 2012.03.09. 13:15:57

A devizahitelesek helyzetére felállitott parlamenti bizottság befejezte a munkáját, és megállapitotta, hogy a devizahitelesek nem jártak rosszabbul, mint a forinthitelesek.Pont! Ez a médiában jelent meg. Ugyanis a kezdeti kedvezményes kamatozás kompenzálta a későbbi kedvezőtlen ttörlesztőrészletek mértékét. Az, hogy az állam melyállampolgárt támogat az adófizetők pénzéből, a következőkből célszerű elméletileg kiindulni. Az adózás fő funkciója olyan közösségi célok megvalósítása, melyek egyénileg, vagy kisebb embercsopotok által nem valósithatók meg./Oktatás, egészségügy, infrastruktúra, állami beruházások stb./Az a t6ény, hogy az állam az állampolgárainak egyénileg megoldhatatlan gondjain, melyek általánosságban a minimális lét fenntartása érdekében merülnek fel, ez egy szocializálódott társadalomban természetes.A kérdés ilyenkor kettős. milyen terheket képes még elviselni a közösség, és a támogatás mire irányul. A lakáshitelek a családok vagyonszerzésére irányultak a lakhatásuk kialakítása mellett. Szabad akaratuk szerint vállaltak fel családi terheket, melyek későbbi következményei ismertek. Szivem szerint a társadalmat kérdezném meg, mindazokat, akik e terheket kénytelenek viselni, hogy a segítségnyújtásuk milyen társadalmi csoportokhoz és mire irányuljon.Valahol van igazság abban is, hogy a magasabb adókat befizetőknek is vissza kell juttatni az adójukból egy részt, azonban mi van a szerényebb adókat efizetőkkel, akik semmilyen támogatásban nem részesülnek soha . A létminimum felett alig elért jövedelműekre gondolok.Még egyí fontos szempontot tartanák fontosnak: A támogatásban várhatóan részesülők a saját döntésük következtében kerültek rossz helyzetbe, vagy önhibájukon kivül nem képesek még az emberi lét fenntartását sem biztositani saját maguk számára.Az a tény, hogy az ország ujraelosztásra 54%-ot fordít, ez szinte példa nélküli a közgazdászok szerint, ezértnagyon meg kell fontolni a társadalmi szolidaritás kitűzéseit és céljait amellett, hogy az állampolgárok állami terhei immár elviselhetetlenek.

hafu 2012.03.09. 13:22:34

@mikrovp: Ebben is van igazságod. De amikor az ügyfél hitelképességét mérik, akkor mérlegelik az ingatlanfedezetbe bevonható ingatlanokat, az adós jövedelmét és még nagyon sok mindent.

Azt még a bankok sem látják előre, hogy egy 10-15-20-30 éves időtávon milyen lesz az ügyfél fizetőképessége.

Az ügyfél sem akar várni 20-25 évet az ingatlanvásárlással, főleg akkor nem, amikor már olyan korban van, hogy szeretne családot alapítani

Mindkét fél vállal kockázatot. Sajnos a piaci környezet olyan, hogy nagyon sok embernek szűnt meg a munkahelye, amit nem látott előre. Hogyan is tudná valaki garantálni, hogy évtizedeken keresztül tud fizetni?!
De ilyen alapon a hitelezést be is lehetne szüntetni, mert kockázatos!
Elég akár egy súlyosabb betegség is, hogy az ember felkerüljön a késve fizetések miatt a BAR listára.

A bankok gyakorlatilag a hitelezésből élnek, ha megszűnne a hitelezés, a bankok is bezárhatnának.

A válság azért tisztán rámutat arra, hogy a mostani rendszer fenntarthatatlan.

Az árak és a rezsikiadások sokkal nagyobb ütemben nőnek mint a fizetések...

Én sem tudok megoldást! Remélem nem azt mondjátok, hogy mindenki lakjon a szülőkkel 50-60 éves koráig és majd örököljon :)

Kell a hitelezés, de a bankok is engedhetnének azzal, hogy lemondanak az extra profitról és kisebb haszonnal viszont biztonságosabb hitelkihelyezéssel operálnak.

Ma már mindenki egy ügyfélen szeretné megszedni magát. Ne fújjunk lufikat, mert előbb utóbb kipukkadnak és akkor összeomlik minden.

Dr. NiChuck Norris sp. 2012.03.09. 13:24:56

Valaki írta a hitel nem termék. Dehogy nem. termék. Másik: addig takaródz amíg. Csakhogy amikor az egyszerű ember fejét a bankok rekláma nullára mosta, milyen jó is a hitel. Amikor a média azt mondja, nem vagy ember, ha nincs plazmaTV. Amikor nagyobb lakás kell az új gyerek miatt. És meggondoltad, volt fix állásod, hagytál 20% mozgásteret is de a munkáltató becsődölt, korod miatt nincs meló, élni kell meg fizetni mégis, pedig... Ez nem ilyen egyszerű "az adós dögöljön meg". Aztán a következmények. Utcára velük, úgy kell nekik. Majd a bűnözés segít segíteni. Éljen a magyar rosszindulat és mentalitás. Szánalom.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 13:25:13

@közlekedési bűnöző: "Tudta fizetni addig is."

tehat meg csak raszorulonak sem hivhatjuk, siman nyereszkedesbol csinalta. hatarozottan parazita.

kulonben nincs autom, mert felesleges luxusnak tartom. eves bkv berlettel tomegkozlekedek. ha sietek, vagy kenyelemre vagyom, akkor taxit hivok. meg mindig olcsobb, mint autot tartani aztan egyedul paradezni vele a csucsforgalomban, mikozben a buszsavban elhuznak a buszok es taxik...

teljesen egeszseges vagyok - ezt csakis magamnak koszonhetem - , a haziorvosom csak akkor lat, ha evi 1-2 alkalommal influenza, vagy mas miatt lebetegszem. kulonben minden mas szolgaltatasert - masszazs, csontkovacs, fogorvos - fizetek. nem veszek igenybe semmifele tamogatast, kedvezmenyt. en bakker tenyleg netto befizeto vagyok - szemben aparazita hugoddal, aki a valutaspekulaciojan vart profitjanak elmaradasat kozpenzbol potolja.

MAC-Ka 2012.03.09. 13:26:11

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Igen, felmérte a kockázatokat, annyit vett fel, amit még most is tud fizetni.
Sokan voltak ilyenek. Éppen róluk beszélek én is.

Az hogy a lehetőség ellenére karakán módon kiállt a véleménye mellett, és ha tényleg tudott volna végtörleszteni, mégsem tette, az igen gerinces dolog.
Elismerésem érte.
De azért a saját számára pénzügyileg mégiscsak rossz döntés, nem?

"Érzelmi" alapon, "bölcsész"-módra. :D
Engem meg kioktattak, hogy a világ nem úgy működik. :D

TGabi 2012.03.09. 13:30:06

@lima31:

hehe-nálad legalább joggal szidják a posztoló anyját/apját vagy nem tudom kiét...

szgy 2012.03.09. 13:31:10

@stuart maria: "Megnézném a NAV helyében ,hogy miből élnek itt egyesek olyan jól,"

szar a világ az ilyen rosszindulatú emberek miatt...

Tony Almeida 2012.03.09. 13:31:32

@rug82:
Albérlet: a legprosztóbb faluban is 40.000 Ft. Kölcsön 4 millió után (a 140-es frank idejében) 25-30.000 Ft volt akkor.
Van még kérdés?

szgy 2012.03.09. 13:33:35

@közlekedési bűnöző: "Te használod az utakat, mert autót vezetsz. Akkor neki miért kell ugyanannyi adót fizetnie, mint neked ha ugyanannyi a bruttótok? "

valószínűleg elkerülte a figyelmedet az autózást terhelő számos külön adó, illeték és hasonló kiadás.

mikrovp 2012.03.09. 13:33:45

@NiChuck Norris: az, hogy a pógár hagyta az agyát átmosni a média által és ezért vágyik többre, mint ami a teherbíró képessége, ez ugye nem érv, inkább szánalom.
A 20% mozgástér is az. Pont azok miatt, amiket leírtál. 30 évesen 20 évre hitelt veszek fel, egy pár hónapos betegség belefér, nem? Mert hogy lesz, annak a bekövetkezése igen valószínű. Hogy egyebekről ne is szóljak. Egyszóval a 20% az nem mozgástér, hanem kicentizés. A 100% plusz, az már mozgástér. Magyarul: nem azért veszem fel a hitelt, mert anélkül nem megy, hanem azért, mert nem akarom lenullázni magam per pillanat. Tudom, hogy sok honfitársam erre azt mondja, hülyeség, de jobb, ha elmondjuk nekik: a gazdag országokban ez a gyakorlat.

Kivlov 2012.03.09. 13:34:22

@Tony Almeida:
Van.
Jövedelem, önerő aránya, futmaidő. Legmagasabb elviselhető havi részlet. Ennyi.
ha 30as törlesztőről indultál, akkor 70-80ig gond nélkül kellene fizetni...

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 13:35:50

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Az autós példa csak egy példa volt.

Mivel nem vagyunk droidok, mindenki különböző "portfóliót" használ az állam által nyújtott szolgáltatásokból, amit az adózók finanszíroznak. Valószínűleg a te esetedben is van olyan, amit te igénybe veszel, más meg nem annyira.

A BKV mondjuk pont a legszebb példa.... öntik bele az adóforintokat és tűnik el, úgy hogy te inkább vagy parazita mint a hugi!

A taxi is az úton közlekedik ugye...

Szóval szerintem fogd be!

dr. pretender 2012.03.09. 13:37:02

baszki bogancs, mindig van lejjebb... nem hiszem el.
erre a mérhetetlen ostobaságra nincsenek szavak.

dr. pretender 2012.03.09. 13:46:25

@bogancs: a szolidaritáselvű (!!!) biztosítási kockázatközösséghez (=egészségbiztosítási rendszer) hasonlítani a devizahitelesek "megmentését" azért finoman szólva is necces :DD
jaj de magabiztosan harsogod azt a keveset, amit tudsz!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 13:53:20

@közlekedési bűnöző: "Mivel nem vagyunk droidok, mindenki különböző "portfóliót" használ az állam által nyújtott szolgáltatásokból, amit az adózók finanszíroznak. "

fel kellene fognod, hogy aki "allami portfoliot" hasznal az azert hasznalja, mert nem kepes onellatasra, ergo retardalt, mozgasserult, hatranyos helyzetu, tehat ALAMIZSNARA van szuksege.

a normalis az, amikor eltartod magad es az allamot es nem veszel ki belole semmit, csak hasznalod azokat az infrastrukturalis fejleszteseket amiket az adodbol megcsinalnak.
es ennyi. ha ennel tobbet veszel ki te vagy ahugod, akkor annak az eredmenye a jelenlegi gazdasagi helyzet. ha 1 millio ember partazitazott ki annyit, mint a novered az 600 milliard huf...

azaz a tervezett koltsegvetesi hiany haromnegyede.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 13:56:17

@Walter Melone: A magyar sajtóban a lehetséges amerikai ingatlanválságról szóló újságcikkek 2006 végén kezdték megjelenni és még 2007-ben sem gondolta a közgazdászok/befektetők/brókerek döntő többsége, hogy világválság lehet belőle.

Azok sejtették csak a válságot, akik 2 évente válságot látnak mindenhol, aztán ha véletlenül bejön az egyik armageddon jóslatuk, akkor verük a mellüket, hogy ők megmondták...

Értelmes döntést csak tényekre alapozva lehet hozni, a jövőről nem állnak rendelkezésre tények!

Ha valamire nem volt példa az elmúlt 70 évben, akkor te arra kötnél fogadást, hogy megtörténik a következő 20 évben vagy arra, hogy most sem következik be?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 13:57:28

@Zabalint: A végtörlesztés politikai döntés volt. Manapság minden törvénynél név szerint fel lehet sorolni a képviselőket, akik jól járnak a törvényekkel...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 13:59:45

@Zabalint: Én ismerek olyan házaspárt, akik 35 évre kaptak hitelt 1988-ban és még mindig havonta járnak a postára a 2500 forintos csekkel lakáshitelt törleszteni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 14:04:11

@online távmunkás: na ez az ami nem igaz, mert a 90es evek elejen - az akkori nagy felzudulas ellenere az akkori alkotmanybirosagi elnok, solyom laszlo mondta ki alkotmanyosnak - felemeltek a kamatokat szocialista rendszerbol kapitalista rendszerbe az otp altal. tehat vagy 135 evre emeltek a futamidot, vagy nem 2500 az a csekk...

dr. pretender 2012.03.09. 14:04:31

@közlekedési bűnöző: a kérdés nyilván az, hogy a közpénzeket vajon a 240 nettó fizetésű állampolgárok megsegítésére lehet-e a leghatékonyabban felhasználni... miközben szépen ránk rohadt az egészségügy, például, de lehetne mondani még ezer helyet, ahol nagyon kellene a pénz.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 14:10:55

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"fel kellene fognod, hogy aki "allami portfoliot" hasznal az azert hasznalja, mert nem kepes onellatasra, ergo retardalt, mozgasserult, hatranyos helyzetu, tehat ALAMIZSNARA van szuksege."

Mikor felülsz a BKV-ra, akkor te nem használsz adófizetők által finanszírozott javakat?! Te parazita!

kovácspéterke 2012.03.09. 14:11:16

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: ezen már én is rengeteget gondolkodtam. mármint nem azon h te miért nem, hanem hogy én miért nem :D

béla a görög (törölt) 2012.03.09. 14:15:33

@puszták éhes vándora:
Igazat adok neked abban amit az emberi tényezőkről írtál - csak a számokat illetően kis észrevétel.
10 éve vettem fel kamattámogatott forinthitelt - 20 éves kifutásra.
Elővettem kis Excel és 3-4x241 rubrikára (20 év hónapokban+1 szumma) kitöltöttem a tőke a kamat a kezelési költség és az összköltség számokat - 20 évre előre.
Ha 20 évig fizettem volna (már egyszer előtörlesztettem) akkor kamattal és minden szutyokkal a felvett összeg 1,6-1,7x-esét fizettem volna vissza! - És ez egy támogatott forinthitel amiben nincs árfolyamkockázat továbbá fix havi törlesztővel lehet és kell számolni!

Ezek után állapítsd meg mi az 'ildomos' haszonkulcs (azt mondod 70-80%?) egy árfolyamkockázattal bíró piaci hitel esetén...

fentebb egy 1 számjegyű (milliós) hitelről beszéltem amely egy 1,5 szobás lakás megvételéül szolgált.
(kapcsolódva a cikkhez is)
(***) na most 20-30 millás hitel az élből házként indul csigalépcsővel felfelé vagy 300 méter tengerszint feletti magassággal (100m a Duna) vagy más nyalánkság ha érted mire gondolok.

Tisztában vagyok vele, hogy sokan lutriztak és nem számoltak munkanélküliséggel (valahol még meg is értem) és sok más szarral - de erre (***) szoktam volt mondani, hogy na álljon már meg a fáklyás menet. Tudom, hogy itt mindenki dzsentri csak én vagyok a proli - de akkor tessék szépen dzsentriként is kivérezni.

Szóval azért ezt az emberi hozzáállását is érdemes megnézni dolgokhoz. Mindamellett, hogy igazat adok abban amit írtál. Na csak ennyi.

apanna 2012.03.09. 14:16:21

@rug82: Látod, rólad beszélnek, amikor azt mondják, hogy funkcionálisan analfabéta.

apanna 2012.03.09. 14:17:51

@mikrovp: Akkor megint eljutottunk az elejére. Ha ezt sem tudja fizetni, akkor a bérlakását sem lenne képes. Így megint csak az állam fog rajta segíteni, így vagy úgy.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 14:19:16

@dr. pretender:

"miközben szépen ránk rohadt az egészségügy, például, de lehetne mondani még ezer helyet, ahol nagyon kellene a pénz. "

Gondolom a húgom lopta el az autópályamilliárdokat meg a Malévet is ő tette tönkre... sőt valószínűleg a BKV meg a MÁV vesztesége is az ő számlájára írható :-)

Nem a devizahitelesek megsegítése kerül sokba, mert az kb. egyszeri 160 milliárd. Miközben a fenti cégek darabonként okoznak ennyi deficitet évente.

apanna 2012.03.09. 14:19:19

@rug82: Remélem egyszer neked is bejön.

lonley (törölt) 2012.03.09. 14:21:01

A bank szokott adozni?Mert ha igen akkor a sok parazita jol kitömte a bankokat az evek alatt a megduplazodott havi reszletekkel,akkor az allam is a bank is mindenki nyert ,kiveve a törlesztöt.A sok parazita mill kölcsöne valamilyen modon bekerült a magyar gazdasagba amiböl szinten mindenki hasznot huzott legyen az ingatlan tesco akarmi.

Sorge 2012.03.09. 14:21:45

Legközelebb, ha árad a Duna, idejövünk demagóg liberális közgazdászért. Jobb, mint a homokzsák. :))

fecsa 2012.03.09. 14:29:03

Megértem a levélírót is és a poszt írót is. Mindegyiknek a maga módján igaza is van. :) De azért ha minden ekkora összegű árfolyamrögzítőt vagyonosodási vizsgálatnak vetnének alá, megnézném, hogy mennyien vennék igénybe. Azért a 60 milla az 60 milla. Absolute nem vagyok irigy, aki tisztességesen dolgozik, fizeti azokat a terheket amit a kisemberek is az keressen sokat ha tud. De sajnos ebben az országban most azok vannak többen akik nem így gyűjtöttek össze 60 millára valót.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 14:32:00

@közlekedési bűnöző: anyad nem tanitott meg magyarul?:-)

ne keverd az infrastrukturat a hugod elaszmitott penzugyi spoekulaciojan bebukott _extraprofitjanak_ - mert az legyen tiszta kicsifijju, hogy a hugod meg igy is nyert volna a bizniszen, a mi penzunk lenyulasa nelkul, mert a chf hiteleske meg igy is jobban jartak mint a forinthitelesek, tehat meg igy is jol spekulalt, szoval remelem temetesre koltik azt a 6 kilot... - masok altali kifizettetesevel.

puszták éhes vándora 2012.03.09. 14:32:16

@béla a görög: Egyetértek az okfejtéseddel, de nem vagy egyedül. Én is proli vagyok, vidéki házra futotta (80 m2), felújítás, azon kívűl semmi. Hab a tortán: ez a válás, ill. szétköltözés után történt, tehát sok idő a latolgatásra nem volt. Számszakilag tévedhettem, nem vagyok pü. szakember, a számtechn-hoz sem igen értek. Csak úgy fejből, tudod, ahogy az oskolában tanították, de aztán rájöttem, hogy az a matek más, mint a bank matek.
Fel a fejjel, fizessünk míg bírunk, tudunk. Azonban van egy olyan megérzésem, hogy történni fog valami, ami érinteni fogja ezt a kérdést is.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 14:35:04

@közlekedési bűnöző: amugy felteszem megegyszer a kerdest:

miert jar a hugodnak 600.000 HUF-tal tobb a kozosbol, mint nekem?

erre valaszolj.

histar007 2012.03.09. 14:42:08

Én és a családom és néhány ismerősöm konkrétan eltart egy autószerelőt. Azzal, hogy kicsit többet keresünk az átlagnál, többet is fogyasztunk, mivel igyekszünk a kövedelmünk döntő részét kis és középvállalkozásoknál elkölteni (zöldséges, kisbolt), én úgy érzem hozzájárulok az ő fennmaradásukhoz is. Ez talán nem olyan bonyolult belátni.
Így megy ez nagyban is: ha a jobban keresők kereslete visszaesik, akkor sok más vállakozó is bajba kerülhet.
Ha az állam egy picit segít nekik, akkor a rendszeren segít...

Sorge 2012.03.09. 14:42:10

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Elveszel a részletekben. Ezt olvasd el :

"A devizahitelek kezdetben SWAP ( devizacsere) ügyleten alapultak. Ekkor még ténylegesen deviza állt a devizahitelek mögött. Igen, voltak ilyen devizahitelek is.
Azután pénzügyi újítás eredményképpen bevezetésre került egy másik típusú devizaalapú hitel és ehhez már egyáltalán nem volt szükség devizára, csak forintbetétre. Ha ismeritek a pár évvel ezelőtti forint és pl. CHF-hitel kamatokat, akkor jogosan kérdezhetitek : hogyan lehetett forint betétből CHF-alapú hitelt csinálni? Hiszen a forint betét után a bankok általában 6-8 % bruttó kamatot fizettek, míg a CHF-alapú hitelek után csak 5-7 % kamatot kaptak. Hol van itt a bank haszna ?
Induljunk el az elejéről. Az a rövid, 1-2 éves időszak., amíg a devizaalapú hitel kedvezőbb volt, mint a forinthitel, az csak a beetetés időszaka volt. Addig tartott, amíg a lehető legtöbb hitel kihelyezésre került. Ha mindjárt az elején nagy törlesztő részleteket kellett volna fizetni, akkor senkit nem lehetett volna becsalni a csapdába. Ez a beetetési időszak tehát folyamatos vesztességet termelt a bankok számára, ezért tartósan nem volt fenntartható.
Amikor a bankok kifundálták a forintbetétekből devizahitelek készítésének trükkjét, akkor már tudták,hogy a devizahitelek törlesztő részletét hamarosan fel fogják emelni olyan szintre, mintha az adós forint hitelt vett volna fel. Sőt, ha lehet még annál is magasabbra, hiszen a beetetés ideje alatt elszenvedett banki vesztességeket kompenzálni kell.
Miért lehettek a bankok biztosak abban, hogy majd fel lehet emelni a devizahitelek törlesztő részletét?
Azért, mert előre kikötötték az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét. Tehát olyan módon tudták-tudják módosítani a szerződéseket, hogy törlesztő részletek elérjék a forinthitelek törlesztő részletét.
A bankközi kamatlábak (BUBOR) emelkedésére hivatkozva mintegy 1,5-szeresére ( pl. 6-ról 9 %-ra ) emelték az addigi devizahitel kamatokat. Holott alapvetően nem is egy másik banktól szereztek forrást a devizahitelekhez, hanem csak az általuk gyűjtött forintbetétből. ( Ez természetesen egy durva csalás.)
A kamatemelés mellett még ott volt a CHF árfolyam manipulálásának lehetősége. Minden folyamat, csak növelte a CHF árfolyamát. Hiszen, akik ténylegesen CHF hitelt vettek fel, azok a törlesztéseikkel folyamatosan erősítették a svájci frankot. Az is nagyon erősítette, hogy hatalmas mennyiségű pénz lett átváltva más, ( kevéssé értékálló ) valutákból. (Tőke menekítés.)
De ha még így sem emelkedett-emelkedik az egekbe a CHF árfolyama, akkor ott van a FOREX-spekuláció lehetősége. Egyetlen forint spekulációs tőkével azt a hatást lehet elérni, mintha 400 forinttal spekulálnánk.
Szóval a deviza elszámolású hitel adósának nincs semmi esélye . És akkor még bizonyos bankok ( OTP ) jönnek olyan undorító dolgokkal, hogy a kezelési költséget is CHF-ben számolják el. Persze mindegy, hogy melyik bank milyen piszkos trükköt vet be. A lényeg, hogy a törlesztő részletek fel legyenek emelve a forinthiteleknek megfelelő törlesztő részletek nagyságára, de ha lehet, inkább még a fölé.
Amit itt leírtam, azt mind tudja Orbán Bankcsicska Viktor is. A most, tavasszal életbe lépő árfolyamgát akciónál minden úgy van kiszámolva, hogy a bankok számára megmaradjon a forinthitelnek megfelelő nagyságú törlesztő részlet.

rug82 2012.03.09. 14:42:15

@Tony Almeida: Van. Mi a francért nem elégszik meg a csóri segílyes az albérlettel? Kellett neki a kacsalábas házikó? Most meg büdös neki a fizetése? És én fizessek helyette?? Hát egy nagy ...-t!!

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 14:44:29

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Amiért neked jár a milliárd-eltüntető BKV percenként járó buszokkal, 3 percenként járó metróval,
nekem meg nem, mert itt nincs ilyen.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 14:47:08

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"szoval remelem temetesre koltik azt a 6 kilot..."

Ha személyesen beszélgetnénk, akkor ennél a pontnál jött volna el az ideje, hogy úgy szájonvágjalak, hogy a fal adja a másikat. Mivel ezt nem tudom megtenni, ezért most már tényleg nem foglalkozom veled tovább.

Etniez 2012.03.09. 14:50:51

Egyetértek a poszttal, sőt! Akinek nincs havi tízmillió nettója, annak járjon a segély is hiszen RÁ VAN SZORULVA és legyen kicsit ŐÉRTE is az állam!

Ekkora szar posztot, ilyen szar gondolkodással összerakni...

A végtörlesztés egy SEGÍTSÉG a rászorulóknak! Te idióta!

rug82 2012.03.09. 14:56:40

@közlekedési bűnöző: Igazi cigányhozzáállás! - mint a segílyesek alaptörvénye... "Ha nincs igazam, betöröm a fejed!"

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 14:57:09

@közlekedési bűnöző: nem nagyon tudnal megutni, csicska...:-)

nagy a pofad, nagy, de az ilyenhez ember is kell, nem eleg a feknyomos kisgatya:-DD

Sorge 2012.03.09. 14:58:45

Figyeljetek ide ! Írjátok meg, hogy ki volt a professzorok az egyetemen !
Aki ennyire szellemi egysejtűt csinált belőletek, azzal el kellene beszélgetni a világ dolgairól! Vagy magatoktól vagytok amőbák?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 14:59:11

@Etniez: loszart. siman magukat tulvallaltak ingyenelese. annyi tortenik, hogy a kormanytagok allamilag legitimalni probalt penzmosasanak farvizen a sok kis parazita uszkal es szivja a verunket.

maya711 (törölt) 2012.03.09. 15:00:58

Namost az idézett olvasói levél alatt ott a név hogy ki irta. De aki idézi és a fentiekben reagál rá, az NÉVTELEN? SZÉGYENLŐS? Megértem a szégyenlősségét, ha ő (igy: kisbetűvel) beletartozik a 210ezret törlesztők körébe!
1./ Ha ezek valóban fizetnek adót, csak nyugodtan kompenzálgassák-segitgessék saját csoportjukat; de a többiek adójából (különösen akik még soha nem maradtak el a törlesztéssel) ne segitsük őket.
2./ Tutira nem fizetnek rendesen adót, ha ilyen kőgazdagok lettek.
3./ ALAPTÖRVÉNY: a kőgazdagok legfeljebb egy ezrelékének van a pincéjében pénznyomdája. A többiek a mi kizsákmányolásunk által gazdagodtak, igy éppen az ilyen minimálbéres(meg alatti) foglalkoztatással jutottak sokan el a törlesztésképtelenségig.

komplikato 2012.03.09. 15:01:01

"Mi a gondom az írással? Az, hogy elválasztja egymástól a levélben (gondolom nem véletlenül) sokszor említett adófizető állampolgárt, és a havi 200ezres devizahitelt törlesztő megsegített devizahitelest. Pedig a kettő egy és ugyanaz!"

Micsoda naivitás De ha felteszem igazad is van, akkor is áll az a része, hogy NEM szorulnak rá segítségre. Pont.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.03.09. 15:02:47

@rug82: Nem arról van szó, hogy igazam van-é vagy nincs. A vitát normális keretek között folytattam volna tovább, amíg vagy meggyőzöm, vagy nem.

A személyeskedésről van szó:

"szoval remelem temetesre koltik azt a 6 kilot..."

Erről itt fent ni.

Cigány pedigleg nem vagyok. Horvát és magyar nemzetiségűek a szüleim, némi német nagyszülői beütéssel.

zoktolk 2012.03.09. 15:02:51

@apanna: A frank nem is változott. A forint lett ultragagyi.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 15:03:36

@rug82: en ilyenek kozott nottem fel...

ismerem ezeket a mocskos allatokat:-)

jo lecke volt arra nezve, hogy milyen ember ne legyen belolem.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 15:04:45

@zoktolk: de, a frank is emelkedett.
pojntosan amiatt, hogy a plebs nyakra-fore vasarolta a frankot es ezzel egyszeruen felvertek az arat az egekbe.

komplikato 2012.03.09. 15:05:06

@Sorge: "akkor már tudták,hogy a devizahitelek törlesztő részletét hamarosan fel fogják emelni olyan szintre, mintha az adós forint hitelt vett volna fel. Sőt, ha lehet még annál is magasabbra, hiszen a beetetés ideje alatt elszenvedett banki vesztességeket kompenzálni kell."

Ebből látszik legalább a fele kamu, a forint hitelesek még a legnagyobb CHF árfolyam mellett IS többet fizettek. Csak őket nem akarja senki "megmenteni". Persze, hiszen a t. képviselőknek is CHF-ben volt a röpke 1.5 milliárd kis hitelük, nyilván azért folyt erre felé a törvénykezés ... és nem mások megmentése okán.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 15:06:23

@közlekedési bűnöző: nem tudom mi a bajod..
szivesseget tettem neked, adtam egy lehetoseget. ti ugyis szerettek bunbakokat megjelolni. ha valaki legkozelebb meghal fogd ram, hogy azert volt mert en leirtam egy forumon:-DDDDD

gyoker:-DDD

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 15:08:51

@közlekedési bűnöző: o meg arrol beszel, hogy tetlegessegre akarod valtani a verbalis csatat. legyen az barmilyen, en vegig a szavaknal maradtam.

a tetlegessegrol egyebkent ismerve magamat es a multamat erosen lebeszelnelek;-)

phaszfej 2012.03.09. 15:14:33

Az én adómból ugyan egy hitelest se mentsenek meg. Nem érdekel, milyen gazdag vagy mennyire csóró. Aki eladta a lelkét, az viselje a következményeit. Sok buzi.

rug82 2012.03.09. 15:17:47

@Kompli: A forinthitelesek NEM spekulánsok, NEM mások farkával csalánt verők... Ők felvették a hitelt és fizetik. A devizahiteles tetvek pedig spekuláltak, ráfáztak és most büdös nekik a fizetés... Remélem majd a "megspórolt" pénzt igen kedves rokonaik hamvasztására költik!!!!

nu pagagyí 2012.03.09. 15:26:06

@Sorge: Szép kis összeesküvés elmélet. De mégis honnan tudták, hogy jön majd egy impotens kormány, amelyik elizéli a forintárfolyamot? Mert ugyebár a kamat az igen alacsony volt, kisebb a jegybanki alapkamatnál, a törlesztőrészletet meg csak az árfolym függvényében emelhették. Csak nem arra gondolsz, hogy a bankok meg Orbán puszipajtások?

béla a görög (törölt) 2012.03.09. 15:29:51

@histar007: Szokjál már le te is a dzsentri magatartásról. Te nem tartasz el senkit, megértetted!
Költesz egy autószerelőnél (máshová is viheted) ahogy költ más is.
Te is csak hozzájárulsz az ő jövedelméhez akárcsak a proli. De arányaiban a proli a több! A proli még sem szokott melldöngetni, hogy kit tart el. Ennyit arról, hogy ki-kit tart el.

"Így megy ez nagyban is: ha a jobban keresők kereslete visszaesik, akkor sok más vállakozó is bajba kerülhet."

ez igaz, de azért mert MINDENKIÉ visszaesik nem csak a jobban keresőké.

Én úgy gondolom az ilyen időszakot át kell tudni vészelni az állam meg azokat segítse akik máskülönben megdöglenének az utcán.
Máskülönben az általad segítség megvolt csak nem személyeket hanem bankokat, cégeket támogattak.

Szóval egy szó mint száz az, hogy ma te jobban keresel csak annyi következik, hogy kereshetsz még jobban is meg kereshetsz rosszabbul is. De azt hogy neked 'küldetésed van' mert anyagilag jobb vagy az átlagnál (vagy a te szavaiddal élve eltartasz bárkit is) - nos ezt roppant gyorsan felejtsd el!

Crescendo 2012.03.09. 15:33:54

@blacklord: A forintarfolyam azert romlik leginkabb, mert az allami altal felvett hitelek biztositeka a termelo reteg, aki eppen huzza a szekeret.
Ugy tunik azonban, hogy az itthoni kilatasgalansagbol es maradisagbol az ertelmesebbeknek elege van es kulfoldre mennek tomegevel.
Az SZJA bevetelek 385 milliarddal csokkentek az iden. Nagyon kivanicsi lennek az aktualis adofizetoi szamra, mert becslesem szerint olyan szinten szukul a bazis, mint korabban soha.

hímszarvas 2012.03.09. 15:35:46

Most télleg, van itt valaki aki a bankok állításait elhiszi? Meg ilyen, hogy 2 bank is azt mondta. Ilyet?
Az élet sokkal egyszerűbb, és az ált. isk. alsó tagozatán megtanult ismeretekkel is jól el lehet benne lavírozni. Pl: minden cigány a maga lovát dicséri, nem hugyozunk széllel szemben, mert olyan lesz a lábunk. (Az addig nyújtózkodj-ot direkt nem hozom.) A köcsög vajda is azt hiszi, ha hülyegyerekként 4-5 stiklijét elnézik (illetve rögtön nem mossák fel vele a padlót), ezekre a későbbiek során nem fognak emlékezni.
Markos Györggyel szólva: hány éves vagy királyfi? 27? És te még...
Aki nem tudja befejezni maga, az valami népmesei gyorstalpalón próbáljon meg domborítani először. Dedó.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 15:39:13

@Sorge: na latod, ezert kellene neokommunista es antiglobalista luzerek blogjai helyett inkabb kozgazt tanulni, ha mar jozan eszbol nem jutott annyi, hogy belass olyan torvenyszerusegeket, hogy

ad 1. a bank nem karitativ szervezet. azert van, hogy profitot termeljen. ha ez neked nem tetszik, ne vegyel fel hitelt. de az, hogy felveszel egy hitelt, alairsz egy szerzodest aztan probalod kihuzni magad alola, az elegge takonygerincu magatartas.

ad 2. a chf arfolyamot senki nem manipulalta. a chf arfolyam a piac torvenyszerusegenek megfeleloen felment azzal, hogy milliok kezdtek kelet-europa szerte frankot vasarolni., amikor ugyanis az egysegsuygaru balfasz bement koldulni a bankba sunyi kis vigyorral a pofajan, hogy majd o okosabb lesz mint a forinthitelesek, akkor konkretan azoknak - es sajat maganak - verte fel az arfolyamot.

ad. 3 a forint gyenguleset pont ez a kormanynbak alcazott szervezett bunozoi csoport erte el a suket dumaikkal es a korrupcio kiterjesztesevel - tudod, ha a befekteto ilyet lat, akkor kiviszi a lovet, ergo kevesebbet er az orszag, ergo kevesebbet er a forint. mert igy megy ez.

szoval amit leirtal az a klasszikus forditott bizonyitas esete. az onmaga farkaba harapo kigyo ami bizonyitekok helyett prejudikaciokat kezel axiomakent.

Karachar Nevian (törölt) 2012.03.09. 15:40:38

Igazságos sztem az lett volna, ha mindenkinek bizonyos összegig él, de addig az összegig mindenkinek(pl 15m).
Egyúttal be kell látni h a segítség nagy terhet jelent az országnak és nem magától értetődő hogy az jár, de a mértéke sem.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 15:45:31

@Karachar Nevian: uhumm..
es akinek volt esze, az meg annyit kapjon a kotlsegvetesbol amennyit ezzel nyernek a devizahitelesek?

fentebb valaki 3 million nyert 600.000et, ha jol emlekszem, akkor 15 millernel az 3 millio.

adhatom a szamlaszamom?

dr. pretender 2012.03.09. 15:54:17

@közlekedési bűnöző: senki nem mondta, hogy a testvéred lopta el a pénzt, de nyilván tudsz te is olvasni és szándékosan csúsztatsz. azt mondtam, hogy a meglévő pénzt lehetne sokkal hatékonyabban felhasználni. 160 Mrd Ft ebben a mostani költségvetésben elég sok pénz. pl. pont 2x annyi, mint amennyit idén a gyógyszerkasszából kivonnak. (off: lehet keménykedni, hogy szemét multik, de pl. éppen ma jelentette be az egyik innovatív gyógyszergyártó, hogy akkor köszöni szépen, de a daganatos betegeknek való tápszereit kivonja a magyar piacról. és ez csak egyetlen példa.)
az egész ügynek borzasztóan rossz az _üzenete_. nem értem, hogy akik védik az intézekedéseket, azok legalább ezt miért nem látják be :(

lima31 2012.03.09. 16:01:22

@TGabi:

Én is ezt teszem, hidd el minden áldott nap többször is.

lima31 2012.03.09. 16:05:55

@NiChuck Norris:

Tudod mi a termék? Amit előállítanak, hát a hitel az nem az "cseszdmeg". Rossz szóhasználat tudatosan, a semmit terméknek, valaminek nevezni, a hitel csak egy fogalom, gondolom ez azért felfogható.

angyalföldi partizán 2012.03.09. 16:11:40

elnézést minden kedves kommentelőtől,de nincs kedvem írogatni.

encir 2012.03.09. 16:18:29

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Biztos nagyon buta vagyok, de az állam kifizeti ezt a veszteséget a banknak?
És a tesó nyert? Szerintem inkább nem veszett olyan sokat, mint azok akik maradnak a hitelben.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 16:24:07

@encir: nagyjabol igy van. legalabbis valamire el fog menni 160 milliard a koltsegvetesbol vegtorlesztes cimen.

encir 2012.03.09. 16:24:11

A forinthitelesek NEM spekulánsok, NEM mások farkával csalánt verők... Ők felvették a hitelt és fizetik. A devizahiteles tetvek pedig spekuláltak, ráfáztak és most büdös nekik a fizetés... Remélem majd a "megspórolt" pénzt igen kedves rokonaik hamvasztására költik!!!!

Elképesztő itt egyesek rosszindulata, hogy a modortalanságról már ne is beszéljek.
Megint egymás torkának ugranak ahelyett, hogy a valódi pénznyelő állami gépezetek ellen hadakoznának.

rug82 2012.03.09. 16:36:02

@encir: Ez esetben nem az állam vette fel a CHF alapú hitelt, hanem az agyhalott, fizetni nem akaró barmok! Az állam "csak" annyiban hibás, hogy ezeket a bélférgeket "segílyezi"!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 16:37:07

@encir: a penznyelo allami gepezet onnan indul, hogy az egysegsugaru allampolgar egy toketlen sunyi alak, aki nem kepes vallalni a felelosseget a tetteiert. ezert valasztjak maguk kozul a legsunyibb alalkokat, aki azt igeri nekik,hogy majd a toketlenkedeseiket kompenzaljak kozpenzekbol, mitn ovo allambacsi., azert van ez az allam, ez a kormany, mert ezt erdemlik az itt elok. sajat maguk kozul ezeket valasztottak ki. es amig nem erti meg kovacs23 jozsi es szabo42 p ista, hogy bizony, ennek az egesznek onnan kell kiindulnia, hogy ok kezdenek felelosseget vallalni az eletukert, erre tanitjak a gyerekeiket, ilyen szellemben elik eletuket, akkor mar eleve nem fognak ilyen kibaszott gengsztrekre szavazni, mint orbanek akik az allami alamizsnan es a bosszuallason kivul semmi mast nem igertek.

szoval lehet mutogatni a kormanyra, mert van miert, de a problema az itt elok minden lehetoseggel visszaelo es tolvaj mentalitasa. a demokracia "hatranya", hogy szarfaszu valasztoknak szarfaszu kormanya lesz.

MAC-Ka 2012.03.09. 16:39:02

Sipi, ez a temetéses beszólás nagyon durva volt. Talán vissza kellene vonnod. :(

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 16:41:40

@encir: de ezeket - mint mondottam volt - nem gonosz foldonkivuliek tettek le az alfoldi ronasagon. ezeket a mokcsos allatokat az itt elok valasztottak maguk kozul. ok a magyarsag kvintesszenciaja...

magunkban kellene eloszor rendet rakni. felelosen viselkedni. addig ugyanis nem lesz felelos kormanyzas, nem lesznek olyanok, akik nem a korrupciot eltetik, hiszen a korrupcio ebben az orszagban mindent atszo, a szuletestol a halalig.
ugy kezdodik, hogy megszuletik a kolyok es az apja rogton korrumpalja az orvost. aztan a szuleitol latja, hogy korrumpal mindenkit, akit csak tud, lefizeti a rendrt a papa reszegen pl. a mama az onkormanyzaton a fodraszuzlete engedelyeztetesehez szukseges papirok kozott bankjegyek talalhatoak konyvjelzonek. ebben el, ebben no fel, ezt a viselkedest tanulja. aztan felno a kis kope es a sajat penzebol folytatja tovabb amibe beletanult. ugyes a srac, politikai palyara lep...

es hozza amit otthon a szukebb csaladban, a varosaban, az orszagban mindenhol tanult es latott.

fidesz friend 2012.03.09. 16:45:10

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Egyetértek veled. Nem, nem és nem, sem elvi, sem gyakorlati alapon NEM TÁMOGATOM, sőt határozottan ELLENZEM BÁRMELYIK DEVIZAHITELES "MEGMENTÉSÉT". amit csak ők neveznek "megmentésnek" - a gyakorlatban egy üzleti kockázat elbukásáról és annak adóból történő kompenzálásáról van szó. az elbukásnak lehetnek végzetes személyes következményei, de ez ne csattanjon azokon, akik józan és felelős emberként nem vállalták el az ilyen kockázatot, viszont jobb egészségügyet és hasonló KÖZÖSSÉGI JAVAKAT várnának, ha már tejelnek az államnak.

MAC-Ka 2012.03.09. 16:46:06

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Az egységsugarú állampolgár, ahogy ezt már más diktátorok helyesen megállapították, nem sunyi, meg ingyenélő, csak nem ért az érvekből csak a jelszavakból. És szereti ha adnak neki egy ellenséget akit gyűlölni lehet.
Ennek a gyűlöletnek a fenntartásával bármit el tudnak érni vele.
Akkor lehet akármilyen szarfaszú, rá fog szavazni.

Nem ugyanaz történik itt is? Nektek most itt a devizahiteles az ellenség. Nem, még véletlenül se a szarfaszúak.

hümhüm 2012.03.09. 16:48:22

@Dr. igazi Sipi - Magyarország Állampolgára:
"ad 1. a bank nem karitativ szervezet. azert van, hogy profitot termeljen."
Ez szent igaz. Az is igaz viszont, hogy a bankok elég sunyi módon viselkedtek és viselkednek a devizaalapú hitelek ügyében. Alapvető üzleti hibáikért (t.i. nem vizsgálták meg, hogy az illető hitelképes-s illetve törlesztőképes-e) nem akarják vállalni a felelősséget, és felelőtlen, profithajhász lépéseiket (a jelzálog alapját képező ingatlanok alaptalan túlértékelése, túlzott fedezeti arány elfogadása) meg nem történtnek akarják tekinteni. Hasonló esetben egy normál vállakozásból páros lábbal rúgják ki az efféle problémákért felelős személyeket, nemhogy prémiumot osztanak nekik.
"ad 2. a chf arfolyamot senki nem manipulalta. a chf arfolyam a piac torvenyszerusegenek megfeleloen felment.."
Így van, de kihagytad, hogy az eurozóna válsága és a görögök válsága miatt a svájci frank menekülő valuta lett. Ennélfogva irreálisan erősödött az euróhoz képest: míg 2010 elején 1 Euro 1.46 CHF volt, most jelenleg 1 Euro 1.2 CHF,csakis a svájci nemzeti bank korlátozó intézkedésének köszönhetően. Ez az egyébként bekövetkező piaci árfolyam emelkedésen túl még +20%-kal magasabb árfolyamot jelent. Ha nem lett volna a CHF menekülő valuta, akkor most pl. a mai napon kb. 198 Ft lenne 1 svájci frank, és nem 243.
Ennek a különbségnek semmi köze a kormány gazdaságpolitikájához vagy a magyar gazdaság teljesítményéhez.
Azzal egyetértek, hogy a mai gyengébb HUF/EUR árfolyamban benne van az ütődött gazdasági kormányzati kommunikáció, de nem kell elfogultnak lenni, sajna benne vannak különböző pénzügyi és gazdasági körök érdekei is.
@maya711:
"2./ Tutira nem fizetnek rendesen adót, ha ilyen kőgazdagok lettek.
3./ ALAPTÖRVÉNY: a kőgazdagok legfeljebb egy ezrelékének van a pincéjében pénznyomdája. A többiek a mi kizsákmányolásunk által gazdagodtak, ..."

Te egy nagy hülye vagy: ez a duma afféle osztályharcos kommunista proletár szöveg. Szerinted ki a "kőgazdag"?

Amúgy lehet, hogy sokakat felbosszantok (mármint hiteltörlesztőket), de tudomásul kellene venni bizonyos kőkemény dolgokat:
A havi törlesztés nem lépheti túl a nettó jövedelem 10%-át, de mindenképpen kisebbnek kell lennie, mint a nettó jövedelemből a havi rendes (nem minimális) megélhetési költség levonása utáni maradék fele.
Ezt az elvet a teljes törlesztési idő alatt tartani kell, beleszámítva a jövedelem változását és a megélhetési költségek növekedését is.
Aki ezt az elvet meghágja, magára vessen.
Ez az elv természetesen meghatározza a felvehető hitel nagyságát a futamidővel együtt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 16:51:00

@MAC-Ka: olvasd el amit encirnek irtam...

tudod, az en vilagnezetem szerint az egyen szabadsaga a legfontosabb. arra kell epiteni mindent. de a szabaadsag felelosseg. es jelenleg egy nagy kalap felelotlen ember el itt. azert jonnek kozuluk orban viktorok es azert valasztjak meg oket.

MAC-Ka 2012.03.09. 16:56:57

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Igen, sok a felelőtlen, az ügyeskedő, korrupt és az ingyenélő is.
Igen, ezt hoztuk magunkkal az elmúlt évtizedekből.
De akkor se általánosítsunk, hogy ilyenek a magyar emberek (vagy hitelesek), mert ez NEM IGAZ.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 16:57:39

@hümhüm: tehat szerinted az egysegsugaru polgar nyalcsorgato idiota, akinek nem szabad penzt adni akezebe?

mert az, hogy a banknak kell vizsgalgatni, hogy a hulye barom mit tud kifizetni es mit nem konkretan ezt jelenti. hogy egy retardalt pocsrol beszelunk, akinek a matametikai alapmuveletek is problemat okoznak de hozza van egy nagykepu, pokhendi stilusa es nem hajlando szakembert megfizetni tanacsadasert. a banknak az a dolga, hogy profitot hajhasszzon. neked, potencialis hiteligenylonek meg az a dolgod, hogy szamolj, mericskelj es felelosen donts, ha nem akarod rommakurni az eleted egy rossz konstrukcioval.

megprobalhatod vadolni az uzleti koroket azzal, hogy a sajat erdekeiket nezik, de szerintem felesleges, mert a devizahitelesek is azt teszik es azt tettek. nem azert van bajuk amagas torlesztoreszlettel, mert amit nyerni akartak a HUF/CHF hitel kozotti kulonbsegen azt nbe akartak fizetni az allam kasszajab, hanem meg akartak tartani maguknak. de nem sikerult 40%ot nyerni, csak 3-5%ot. es most kozpenzbol kompenzaljuk az elmaradt profitukat, holott igy sem vesztesegesek. okos...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 17:00:56

@MAC-Ka: nezz a kormanyra
nezz az orszagra
nezz a hitelminositoi besorolasra
nezz vegig az egeszen es gondolkodj el az ok-okozati osszefuggeseken.

es amig ez nem valtozik es ekkora tobbsegben lesznek a felelotlenek, a csalok, a tolvajok csakis lefele vihet az ut. egyre lejjebb es lejjeb. amig nem valtoztatnak az allampolgarok a sajat elkurt viselkedesmintaikon, nincs felfele.

komplikato 2012.03.09. 17:01:27

@hümhüm: Lehet rosszul tudom, de sokan a megnövekedett törlesztő részletekben kifogásolták a megemelt költségeket, noha az (állítólag) erősen CDS függő volt és "csak" háromszorosára nőt fenti számláló aktuális kormány "kommunikációjának" hála. És sokan hőbörögtek, hogy ugyan mitől nőttek volna a költségek ... Másrészt a CHF forinthoz képest megszaladása és a CHF hitelesek megmentésének bejelentései között ln aljas módon látok némi összefüggést.

Sorge 2012.03.09. 17:14:39

@Kompli: Na persze attól függően, hogy hol vetted fel a forinthitelt és milyen célra ? Mert annak nagy jelentősége van !
Most a végtörlesztésnél, aki forintra tudta váltani a hitelét még akkor is csökkent a törlesztő részlete, ha eddig halasztott tőketörlesztése volt, azaz, a teljes tőke után kell kamatot fizetnie.

MAC-Ka 2012.03.09. 17:16:39

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Ebben egyetértünk. Én csak az általánosítástól óvakodnék.

Sorge 2012.03.09. 17:22:47

@nu pagagyí:
Az OTP és Orbán puszipajtások . Ez biztos.
De az, hogy mennyi a magyar CDS, az nem a magyar kormánytól függ. (A CDS és a BUBOR növekedésére hivatkozva emeltek kamatot a bankok.)
De még a forint árfolyama sem a magyar kormány kompetenciája. Inkább Simor Andrásé.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 17:23:27

@MAC-Ka: oke, akkro fogalmazzunk ugy, hogy az orszagban a suttyok szama elerte a kritikus tomeget es eppen robban a pofankba. es a vegen csak egy kurva nagy krater fog ittmaradni es egy 300 evig rosszindulatot es hulyeseget sugarzo uvegsivatag....

mellesleg akinek meg nem inge, ne vegye magara, ahogy mondani szokas.
egyebkent mindenkinek megvan a maga felelossege, amiert szegyelheti magat. nekem pl az, hogy en is bedoltem a fidesznek. na nem annyira, hogy rajuk szavazzak. csak annyira, hogy ne szavazzak ellenuk. szegyellem is rendesen. soha tobbet nem fog elofordulni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 17:24:36

@Sorge: "De még a forint árfolyama sem a magyar kormány kompetenciája. Inkább Simor Andrásé"

marmint egy alternativ valosagban, ahol a wishful thinking hatarozza meg a termeszet es kozgazdasag torvenyeit...

Sorge 2012.03.09. 17:27:36

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Én pont az ellenkező oldalon állok, mint te. Így aztán nem is vitatkozom veled tovább, mert nincs az az isten, hogy elismerd, ha tévedsz. Már pedig tévedsz.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 17:31:30

@Sorge: te azert nem tudsz meggyozni, mert az allitasaid mogott nem all semmi.
nincsennek tenyek, csak kinyilatkoztatasok. ez lehet, hogy egy egysegsugaru devizahitelesnek eleg, de ne felejtsd el, en nem vettem fel, tehat azon az intelligencia teszten atmentem mar...
egy szellemi kaszttal feljebb vagyok.

ergo tobbet varok el azon kivul, hogy te megmondod a frankot es kesz.

Sorge 2012.03.09. 17:32:44

@encir: Apukám, a devizahitelesek is forinthitelt kaptak. Csak ha a bank megmondta volna nekik előre az igazat, akkor nem vettek volna fel hitelt, mert tudták, hogy a forinthitelt nem bírják fizetni ! A bank beugrasztotta őket. A banknak kellene ezért felelnie egy jogállamban. De Magyarország nem jogállam !!!!!!!!!!!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 17:32:53

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Nem OTP, hanem helyi takarékszövetkezet. Attól, hogy valamit nem ismersz, még nagyon is létezik.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 17:37:30

@online távmunkás: mondom, a 90es evek elejen, ha jol emlekszem 1992ben ez a lehetoseg megszunt. teljesen mind1, hogy videki takarekszovetkezet, vagy otp, muszaj volt a 3%os kamatot felvinni, kulonben bedolt volna a magyar bankrendszer.

tudom, mert anyameknak is volt ilyen kolcsonuk es ok inkabb gyorsan osszeszedtek es kifizettek egyben ami votl meg.

szoval az elozo rendszerben felvett "35 evre 2-3%" tipusu hiteleket hozzaigazitottak az akkori inflacios ratahoz.

attol, hogy te erre mar nem emlekszel meg igy volt..

Sorge 2012.03.09. 17:37:31

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Ezt írod : " ...mert az, hogy a banknak kell vizsgalgatni, hogy a hulye barom mit tud kifizetni es mit nem konkretan ezt jelenti. hogy egy retardalt pocsrol beszelunk,.."

Kérdezem, hogy akkor mi a faszra követeltek a bankok hitelvizsgálati díjat ???????

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.09. 17:39:39

@Sorge: Devizahitelt kaptak, csak az ügyfelek 99%-a inkább forintban kérte a kifizetést.

Honnan volt szerinted annyi forintja a bankoknak? Például az Erste közel kétszer annyi hitelt adott az ügyfeleinek, mint amennyi bankbetét volt náluk és a bankbetétekből is volt devizabetét. Szerinted Magyarországról kapta kölcsön a hiányzó részt? Nem, külföldről vett fel kölcsönt, euróban és frankban, hogy hitelezhesse a magyarországi ingatlanpiacot.

Sorge 2012.03.09. 17:40:24

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Simor András dönti el, hogy mikor interveniál a forint érdekében.
Ha Simor azt tenné, amit a kormány jónak lát, akkor a kormánynem rugdosná állandóan .

Sorge 2012.03.09. 17:42:24

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Szóval te közvetlenül istentől származol, azaz bankár vagy ? :))

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.03.09. 17:43:02

@Sorge: mert mint kiderult, rengeteg retardalt pocs el az orszagban, akikre egy fel szaraz kiflit is csak mindenre kiterjesztett biztositassal lehet rabizni.