Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Holnap jó lesz kormánypártinak lenni

2012. március 13. - bogancs

A minap Brendel Mátyás, a Piroslapok blog szerzője írt egy nagyon tanulságos és érdekes cikket. Van ugyan néhány megállapítás az írásában amivel tudnék vitatkozni, de ezek viszonylagos apróságok, nem befolyásolják a cikk alapvető üzenetét. Azt, hogy az ellenzéki tüntetések a kifulladás jeleit mutatják. A Piroslapok blog ezt a kifulladást alapvetően az emberek apátiába esésével magyarázta, vagyis azzal, hogy nem tartják értelmét kimenni ezekre a tüntetésekre, nem érzik úgy, hogy ettől bármi is változhatna, vagy bármilyen más eredménye lehetne. Pedig én a Piroslapok bloghoz hasonlóan úgy gondolom, hogy könnyen lehetne!

A január 2-i tüntetés valóban jelentősen demoralizálta a jobboldali szimpatizánsokat, ez a megmozdulás mintegy csúcspontja volt az ellenzéki össztűznek, a kormányra gyakorolt nyomásnak.

Ezek után nem tudom, ki hogy látja, de szerintem a január 21-i Békemenet hozta vissza a kormánypárti szavazók önbizalmát. Én a Békemenet résztvevőinek számát nem is az ellenzéki tüntetéseken megjelentekhez viszonyítanám, mert az egy teljesen felesleges és lényegtelen vita lenne, inkább ahhoz az eredeti várakozáshoz, hogy vajon hányan lesznek majd a Békemeneten?

Szerintem mindenki meglepődött azon, hogy milyen sokan voltak. Jómagam is részt vettem az eseményen, és be kell vallanom, hogy a Hősök tere felé tartván (onnan indult a menet) bizony aggódtam, hogy esetleg csak néhány százan, vagy maximum egy-két ezren leszünk. Ehhez képest hihetetlen meglepetés volt az a hatalmas tömeg.

Lehet, hogy korai ezt még kijelenteni, én azonban megkockáztatom (majd úgyis megköveznek érte a hozzászólásokban), hogy bizony ez a nem várt esemény hozta el a FORDULATOT ebben a parlamenti ciklusban. Itt utalnék vissza a Piroslapok blog megállapításaira, mint párhuzamra. Szerintem január elején a kormányoldal szempontjából megvolt a mélypont morális, népszerűségi és pénzügyi szempontból egyaránt, ezek után csak felfelé vezethet az út.

Március 15-dikére úgy fordulunk, hogy ismét az ország jobboldali fele lehet a bizakodóbb pártja kilátásait illetően. Lassan de biztosan közeledünk az IMF megállapodáshoz, karnyújtásnyira vagyunk az EU-s túlzott deficit eljárás 7 év utáni megszüntetéséhez, a kormány kiegyezett a Bankszövetséggel.

Ha pedig az emberek életszínvonalát nézzük, ott is inkább javulás, a mélyponttól való elmozdulás várható. Ha csak a közelmúltat nézzük: 170 ezer család végtörlesztett kedvező árfolyamon, és januártól az új Munka törvénykönyve (ami ellen az LMP népszavaztatna) alapján az anyukák mellett az apukák is igénybe vehetnek 2-4-7 nap pótszabadságot a gyerekeik száma alapján. A minimálbéres gyerekeseknek is jóval vastagabb a boríték január óta, hiszen a minimálbér bruttó összegét jelentősen megemelték, miközben az adójóváírás megszüntetését 2 gyerek esetén már nem érzékelik a gyerekek után járó adókedvezmény hatására. Ha pedig az előttünk álló időszakot nézzük: áprilistól indul az árfolyamgátas törlesztés, ami további sokszázezer családnál hagy havi akár több tízezer forintot, jövő januártól pedig újabb adócsökkentés várható a havi 202ezer forint feletti jövedelmekre. Ez is egymilliónál több embert, családot fog kedvezően érinteni, miközben rosszabul most már várhatóan tényleg senki nem fog járni. Jövőre már egy esetleges minimálbér emelés is valódi nettó jövedelemnövekménnyel fog járni az érintettek körében és egyre több nő mehet nyugdíjba a Fidesz által bevezetett 40 éves szolgálati idő elérésével. (A továbbiakra nézve megkockáztatnám azt is, hogy a minimálbér havi 100ezer forint felett lesz a 2014-es választásokkor.)

Valahogy így lehet értelmezni szerintem a kormány azon kifejezését, hogy konszolidációs időszak elé nézünk.

Ugyanakkor valóban nehéz nem észrevenni, hogy bizony van egy ugyancsak milliós csalódott és reményvesztett tömeg az országban, akiket igen nehéz lesz megszólítani, felrázni, elhitetni velük, hogy lehet még (nem Jobbikos értelemben vett) szebb jövő. Nap mint nap tapasztalom itt a blogon is, hogy bizony nagyon sok, nagyon elkeseredett ember él közöttünk, akik nagyon feketén látják a jelenlegi állapotokat és a kilátásokat. És ezt nagyon állhatatosan szóvá is teszik itt, sokszor rendkívül keresetlen stílusban döngölnek le engem a sárgaföldig csak azért, mert én optimistábban látom a világot, vagy mert teljes hülyeségnek vélik az én álláspontomat az ő gyökeresen eltérő véleményükhöz képest.

Én ezt a rendkívül indulatos ellenzéki tömeget alapvetően három csoportba osztanám. (Ez persze szigorúan csak szubjektív magánvélemény.) Kisebbik rész a hangadók, az első sorban állók csoportja, akik akár itt a blogon, akár a facebookon, akár az ellenzéki megmozdulásokon hallatják, láttatják, szervezik magukat. Rendkívül aktívak, könnyen mozgósíthatóak, és rendkívül sok szellemi energiát ölnek a jelenlegi kormány kritikájába. Létszámuk azonban erősen korlátos, ahogy a Piroslapok blog is megfogalmazta. Ők azok, akiknek a többsége valójában nem is feltétlenül él most anyagi szempontból rosszabbul, mint mondjuk másfél éve. Jól kereső, diplomás, gyermektelen csoportról van szó, baloldali, sőt inkább liberális beállítottsággal, akiket leginkább a magánnyugdíj rendszerben felhalmozott millióik, vagy magas fizetésük okán várt jövőbeli millióik elvesztése bőszített fel. Ugyanez a csoport érzékeny rendkívüli módon a demokratikus garanciákra is (média, bíróság, nyugdíj, jegybank, végkielégítések visszamenőleges adója), tehát azokra a dolgokra, amik a kisemberek számára teljességgel érdektelenek, vagy éppen akár még szimpatikusak is (pl.: végkielégítések adóztatása, Simor fizetése)

Az ellenzéki emberek nagyobbik része azonban ettől a hangadó csoporttól gyökeresen eltér. Jellemzően alacsony jövedelműek, korábban a szocialista párthoz kötődő tömegről van szó, akik a 2006-os választások utáni megszorítások miatt pártoltak el az MSZP-től. Ők azok, akik már 2010 előtt is rendkívül szegény sorban éltek, és a Fidesztől egyféle csodát reméltek, vagy éppen a Fidesszel szemben már eleve szkeptikusak voltak. Ám ez a csoda ugye nem következett be, sőt az adójóváírás megszüntetésével inkább tovább romlott a helyzetük. Ők azok, akik akár havi 1-2 ezer forintos jövedelmi hátrányt sem toleráltak, és azonnal vehemensen a Fidesz-kormány ellen fordultak. Szögezzük le, joggal és érthető módon.

És van egy harmadik ellenzéki csoport, az alapból Orbán-fóbiások csoportja, anyagi helyzettől függetlenül. Ők azok, akik különböző megfontolásból, de örök-antifideszesek maradnak.

A kérdés az volt, hogy ez az elégedetlen tömeg mikor éri el, vagy eléri-e egyáltalán azt a kritikus szintet, amikor számuk meghaladja a még mindig többé-kevésbé bizakodók számát. Január elején közel jártunk ahhoz, hogy átbillenjen a mérleg, ám azóta határozott fordulat jelei látszanak. Én a lélektani fordulatot a Békemenet sikeréhez kötöm, az anyagi várakozások fordulatát pedig a fent leírtak alapján szintén nagyjából az év elejére datálom.

Persze tudom, hogy számtalan ellenpéldát lehet hozni a fentiekre, nyilván ezeket majd olvashatjuk is a hozzászólásokban. Nem is akarom, nem is fogom majd cáfolni ezeket, még a legképtelenebb dolgokat sem, elfogadom, hogy sokan így érzik. Inkább csak ama erős tippemet szerettem volna most megosztani az olvasóinkkal, hogy miért gondolom azt, hogy jelen folyamatok szerint azonban napról napra nő az esélye annak, hogy az ország miniszterelnökét 2014 után is Orbán Viktornak hívják majd.

Akiknek pedig ez örvendetes dolog, azok joggal és önbizalomtól sem mentesen, (zárójelben teszem hozzá: tömegesen) ünnepelhetnek majd március 15-én. Persze leginkább azok, akik nem wellness szállodákban, vagy külföldi hosszú hétvégén töltik az ünnepeket. Meglátjuk, igazam lesz-e.

Visszacsatolásként álljon még itt egy olvasói felmérés az írásról:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr434315384

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért kell mégis kimenni tüntetni? 2012.03.14. 16:48:20

Orbán Viktor vérszemet kapott, vérszemet fog kapni, és egyre nagyobb őrültségeket fog elkövetni. És ha rápirítana az ellenzék egy háromszázezres tüntetéssel, akkor nem mondom, hogy lemondana, de azért biztosan megfékezné egy pár további nagy baromság ...

Trackback: Miért nem megyek tüntetni március 15-én? 2012.03.14. 14:44:14

Volt egy ünnep, ami a tavaszt, a békét és a szabadságot köszöntötte. Emlékszik még rá valaki?...

Trackback: Kétezer lengyel statiszta-tüntetőt hozat a kormány március 15-re 2012.03.14. 13:41:42

Az Orbán-kormány Lengyelországból importál kormánypárti tüntetőket a március 15-i állami ünnepségekre. A jelentkezők utaztatását a Gazeta Polska szervezi, felhívásában különvonatról, olcsó szállásról és jelképes összegű költségekről ír, a tüntetések sz...

Trackback: Kétezer lengyel statiszta-tüntetőt hozat a kormány március 15-re 2012.03.14. 13:41:22

Az Orbán-kormány Lengyelországból importál kormánypárti tüntetőket a március 15-i állami ünnepségekre. A jelentkezők utaztatását a Gazeta Polska szervezi, felhívásában különvonatról, olcsó szállásról és jelképes összegű költségekről ír, a tüntetések sz...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.03.14. 13:40:57

Orbán szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy év...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.03.14. 13:40:33

Orbán szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy év...

Trackback: Békemenet 2 avagy A januári ifjak visszatérnek 2012.03.14. 10:12:10

A FIDESZ januárban közösségi élményt kínált, összejött neki. Hogy mennyien jöttek valóban önként és örömmel hazát menteni és mennyi buszt és narancsos statisztát, pláne mennyi pénzből  rendeltek meg az első körben, azt nem tudom, az azonban tény, ...

Trackback: Az ember, aki mindig ott volt 2012.03.14. 10:04:12

Mai dajkamesém a szerencséről szól, no meg arról, mennyire érdemes a sorsunkat minden áron rábízni. Megtörtént eset alapján...   Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, élt egyszer egy férfi, akit Joseph Figlocknak hívtak. Utcasep...

Trackback: Nooormális? 1,7 millió új munkahely? Miből? Hogyan? 2012.03.14. 09:47:38

A Kedves Vezető már megint túl nagyot mert álmodni. 5,5 millió munkahelyet vizionált a mostani 3,8 millió helyett. Ez „valamivel” több új munkahely az eddig mantrázott egymilliónál is, miközben ahhoz is kisebb csoda kell, hogy egyáltalán nőjön pár tíze...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.14. 09:21:02

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Trackback: Polgári liberális pártot Magyarországnak! 2012.03.14. 02:24:07

Magyarország mélyponton van szinte minden létező szempontból. Ez ma már olyan közhely, hogy teljesen fölösleges bizonygatni, rágódni rajta, megbotránkozni egy esetleges újabb gyalázatos híren, eseményen. Az, ahogyan ma ez az ország működik, siralmas és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dive.hu 2012.03.14. 18:38:44

@bogancs:
sztem te provokálod a hozzászólókat azzal, hogy butának tetteted magad és utána az értetlenséged miatt türelmetlenné váló reagálásokra rásüthesd, hogy itt mindenki acsarkodik

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 18:41:23

@dive.hu:

"sztem te provokálod a hozzászólókat azzal, hogy butának tetteted magad és utána az értetlenséged miatt türelmetlenné váló reagálásokra rásüthesd, hogy itt mindenki acsarkodik"

Kb. az 500-dik hozzászólás után szóltam hozzá először. Namost olvasd el az első 500-at, hogy ott mennyi acsarkodás van. Hát sok!

Mióta kommentelek, én úgy érzem, hogy inkább sikerült jobban megértenünk egymást néhány korábban kritikus kommentelővel, és értelmesen tudtunk vitázni.

T mint T 2012.03.14. 18:41:50

ott hagytam abba az olvasast, amikor "kiderult", hogy a demokratikus alapjogok a kisemberek szamara erdektelenek...

ja, amig oket nem erinti az ugy - de voltakeppen elobb utobb mindenkit erint a sajat boren: csak akkor mar keso lesz kerepelni!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 18:43:58

@Szevasztok:

"És ne gyere azzal, hogy mindenki összefogott ellenünk, mert a negatív hatások túlnyomó része az ő akarnok tevékenysége miatt szállt vissza ránk."

Dehogyis jövök. Tökéletesen egyetértek veled. És köszönöm a korrekt kommentet.

"Senki nem hibáztatná azért, amiről nem tehet, azért viszont vállalnia kellene a felelősséget, amit ő rontott el."

Ezzel főként egyetértek! A probléma ott van szerintem, hogy abban van vita, hogy mit rontott el Orbán. Tudod, ha sapka van rajta az a baj, ha meg nincs, akkor meg az. Sokan így állnak a politikusokhoz. Namost ezzel nehéz mit kezdeni. Építő jellegű vita alapja meg egészen biztos nem lehet.

dive.hu 2012.03.14. 18:44:02

@T mint T:
szerintem is ez a blog kulcsmondata

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 18:46:42

@T mint T:

"voltakeppen elobb utobb mindenkit erint a sajat boren: csak akkor mar keso lesz kerepelni!"

Szerintem meg pont akkor kellene egységesen és nagyon hatásosan kiállni valamiért.

Már hosszú hónapok évek óta folyik a farkaskiáltás például médiaügyben. Ennek az lesz a vége, hogy amikor tényleg jön a farkas, akkor már senki nem fog odafigyelni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 18:47:26

@dive.hu:

"szerintem is ez a blog kulcsmondata"

Akkor olvasd el rá a reakciómat itt: @bogancs:

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 18:53:26

@T mint T: @dive.hu:

Azt maga Bajnai is elismerte, hogy mind Gyurcsány, mind Orbán demokrata és hazafi.

Én is ehhez tartom magam. Nem tapasztalom ennek az ellenkezőjét.

Még Vona Gábor esetében is hezitálok, hogy megvonjam-e tőle bármelyik jelzőt a kettőből.

dive.hu 2012.03.14. 19:04:16

@bogancs:
"...a demokratikus garanciákra is (média, bíróság, nyugdíj, jegybank, végkielégítések visszamenőleges adója), tehát azokra a dolgokra, amik a kisemberek számára teljességgel érdektelenek,..."

mégegyszer bemásoltam azt, ami miatt egyáltalán elkezdtem hozzászólást írni

ilyet kultúrember, demokrata, erkölcsi érzékkel és értékekkel bíró ember nem ír le

dive.hu 2012.03.14. 19:06:20

mindenkinek szép estét, szép ünnepet

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:07:47

@dive.hu:

Lehet, hogy félreérthetőre sikerült az idézett mondat?

A jelenlegi szabályozásról szándékoztam azt írni, hogy a kisembereket nem érinti.

És ezt tartom.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:09:37

@dive.hu:

Lehetne ezekben a témákban olyan törvényeket hozni, amelyek hátrányosak az emberekre nézve, de én a jelenlegieket nem érzem annak.

Mérges 1234 2012.03.14. 19:11:47

@bogancs:

Mi az, hogy nem érinti????

A kisembernek, nem kell alkotmány, nem kell jogállamiság, kiszámíthatóság???

Kis ember úgyis hülye, minek neki ezzel foglalkozni.

Minnél többet írsz, annál inkább hozod a hülye Fideszest, és a vezetőid furcsa értékrendjét....

Mérges 1234 2012.03.14. 19:14:00

@bogancs:

Persze engem sem éint, mer közvetlenül nem kerül nekem pénzbe.

De valahogy mégis jobban szeretnék olyan országban élni, ahol nem szarnak még a jogállamiság látszatára is.....

Hüly-e vagyok????

Kiváncsi vagyok, mit szoltál volna, ha Gyurcsok hoz hasonló törvényeket.

Ugye, hogy ugye.... :D

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:19:29

@Doubledecker:

Szerintem addig jó, ha nem érinti.

Miért? Szerinted mennyiben érinti?

"Persze engem sem éint, mer közvetlenül nem kerül nekem pénzbe."

Naugye! Nem ez most a legnagyobb probléma, hanem pont azok, amelyek pénzbe kerülnek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:21:30

@Doubledecker:

"Kiváncsi vagyok, mit szoltál volna, ha Gyurcsok hoz hasonló törvényeket."

Csak akkor kell farkast kiáltani, ha tényleg jön. Én ehhez a gyermekkori tanmeséhez tartom magam.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:22:42

@Doubledecker:

"Kiváncsi vagyok, mit szoltál volna, ha Gyurcsok hoz hasonló törvényeket."

Gyurcsánynál (és Medgyessynél) is ott kellett volna farkast kiáltani, mikor rendkívüli módon túlköltekezett.

DIldiko 2012.03.14. 19:26:58

@Balt: Lehet. Nem tudom azt se ki vezette be, se azt hogy ki törölte el, de volt. Mivel visszavonták gondolom nem vált be - tehát megbukott.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.03.14. 19:27:00

@jo.e: "160e a medián??? Azta', ezt nem tudtam. Ez mondjuk már nem annyira reklámozott..."

Konkrétan a KSH nem reklámozza, mert hibás az alapadatok letárolási módszertana, ugyanis a cégektől bejövő statisztikai adatokból a szakmacsoportonkénti átlagot mentik le, így nem tudnak mediánt szolgáltatni. Az APEH-izé-NAV tud ilyet, néha közzé is tesz ilyen adatokat.

"Nyilván ez most az elmúlt 2 évben alakult ennyire sz.rul :)"

Nem, ez kb. konstans, a medián az áltag 75-80 százaléka.

"Nem, nem tudok 1etlen számot sem mondani, mert nem foglalkozom vele ilyen szinten és - ezzel úgy látom kisebbségben vagyok - nem is értek hozzá."

Azt látom.

"Az evát ezért mondtam, h. nem ér, mert sztem az tipikusan az az adónem, ahol annyira kényes az egyensúly az "elcsalom" és a "befizetem" az adót között és most átbillent az elcsalom felé a dolog."

És?

"A szociknak persze járt 8 év. A M. féle több pénzt az embereknek az rendben volt, a Gy-i reformok a helyes irányba vittek, B. meg maga volt a megtestesült hozzáértés. Az a sok birka meg mégis elzavarta őket a francba. Ilyenek vagyunk na, nem is érdemeljük meg az élcsapatot..."

Csak kibújt a szög a zsákból... Túl egyszerű a világképed... aki nem ért egyet a Fidesz politikájával, az rögtön csak MSZP fan lehet?

Hol mondtam, hogy ez rendben volt? Nem volt rendben. De ami most van az sincs, és erre nem mentség, hogy előzőleg se volt rendben.

DIldiko 2012.03.14. 19:29:09

@Balt: A statisztikákat én se ismerek, de börtönlakóktól hallottam: hogy ha betöréskor akár le is lőhetik őket valószínűleg fegyverrel mennek és ők lőnek majd először. És én el is hiszem nekik.

Mérges 1234 2012.03.14. 19:32:21

@bogancs:

Kiálltotak is sokan, amikor meg csökkenteni akarták a kiadáésok, akkor a Fidesz megszavaztatta az Istenadta népet.

Amúgy szerintem rohadjon meg az MSZP, hogy kb. semmit nem csináltak.

Én csak azt, mondom, hogy sajnos a Fidesz is nagy csalódás, és a kevés jó dolog sok mindent tényleg elrontottak...

Don Quixote de la Ferko 2012.03.14. 19:35:16

@wolfcsaba:

Egyetértünk. Messze4 még az a benzinár, amitől kiborulok, annak ellenére, hogy részletre vettem az autómat. Viszont kifizettem, oszt jónapot. Élem világom, és a benzinárat mindössze az azzal kapcsolatos kommunikációs anomáliák miatt szoktam elővenni.
Mert ugyi ez is tökéletes példája a fidesz mentalitásának, mely szerint a mi komcsink jó komcsi, bezzeg a tiéd.
És sajnos tökéletes példája a fidesz agyatlan szavazórétegének (tisztelet a kevés kivételnek, de nem is rájuk alapozzák a választásokat), akik annyira buták, hogy szó nélkül tapsolnak a sokkal nyomorultabb helyzetünknek, mert vityka isten kezéből még a lószar is finomabb.

zorki 2012.03.14. 19:37:00

Szépen megfogalmazott ferdítés ez a blog.
Az állítások önmagukban még meg is állnák a helyüket, de tessék össze vetni őket a valósággal.
Mit tapasztal egy minimálbéres nagycsalád abból amit tetszett írni?
Nagyszülők kb. annyival kevesebbet keresnek, mint amennyivel többet a szülők.
Gyakorló nagyszülőként pontos képem van arról mit is jelent ez, jóval kevesebbet segíthet a nagyszülő, mert neki is először a számlákat kell rendeznie, és utána kevesebb marad az unokákra.
A minimálbér emelés gazdaságra való hatásában nagyon szkeptikus vagyok, és a munkáltatók reagálása alapján ez egyáltalán nem indokolatlan.
Elmaradt régióban élek, ahol ennek negatív hatása a lehető legnagyobb.
Az itt működő munkáltatók többsége minimálbéres -ahhoz közeli- álláslehetőségeket nyújt. A kormányzati intézkedések hatására máris befagyasztják a fejlesztéseiket.
Minden munkáltatóra jellemző, hogy a béremelések miatt csökkenti a béren kívüli juttatásokat. Ebben például állambácsi az egyik "példaadó".
Amit nyertünk a réven elveszítjük a vámon.
Ezeknek a hatásoknak a kifelejtését feltehetően narancsszínű köd okozhatja. De minél ködösebb helyzetből érkezik a megvilágosodás, annál pusztítóbb lesz a látvány (lásd: a szocikat).

A kölcsönök rendezésének elemzése meghaladja egy átlagos hozzászólás nagyságrendjét. De ennek sem feltétlen pozitív a következménye.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:47:59

@zorki:

"Ezeknek a hatásoknak a kifelejtését feltehetően narancsszínű köd okozhatja."

Egyáltalán nem köd okozza, köszönöm a hozzászólást.

Érdekes élethelyzetet vázolt fel. Lám micsoda szempontok határozzák meg egy-egy ember esetén, hogy jobban járt-e vagy sem.

Szevasztok 2012.03.14. 19:49:40

@bogancs: "A probléma ott van szerintem, hogy abban van vita, hogy mit rontott el Orbán. Tudod, ha sapka van rajta az a baj, ha meg nincs, akkor meg az. "

Orbánnal a legfőbb baj (az én szememben) az, hogy hazudik. Fogalmazhatnék finomabban is, de szándékosan nem akarok. Folyamatosan szédíti a híveit, miközben igen gyakran pont az ellenkezőjét teszi, mint amit fennen hirdet.

Nagyon sok intézkedéssel egyet tudok érteni, sőt támogatom is - pl. felsőoktatási vágás. Viszont rettenetesen tenyérbemászó az, ahogy szembe megy a 4 évvel ezelőtti népszavazásnak. Hát ezért "nem szeretem".

És még valami: eddig minden OV támogató, akivel találkoztam az a HÍVŐ kategóriába tartozott. Teljesen lehetetlen velük értelmesen diskurálni, mert azon az alapon állnak, hogy MINDEN ami a fidesztől jön az jó, és mindenki, aki ezt kritizálja az hazaáruló.

Ezt így nem lehet...

Mérges 1234 2012.03.14. 19:52:04

@bogancs:

De eleve egy vicc, kb. senki nem járt jobban, vagy csak a kiemelten sokat keresők, mert az összes többi szar elvitte a töbletet.

Erről az origo írt egy kitűnő cikket, tételesen összeszedve, miért is nem jó ez az egész.

De most komolyan szerinted a Fidesz gazdaságpolitikája jó, jó úton halad Matolcsy?????

Az ideológiát most vonjuk ki, csak nézzük a gazdaságot, jobb lett a helyzet vagy rosszabb??????

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 19:57:14

@Szevasztok:

Tudni kell olvasni a sorok között. A Fidesz egy nagy néppárt, nagyon sokféle beállítottságú, értelmi szintű és társadalmi helyzetű emberhez kell egyszerre szólnia.

"És még valami: eddig minden OV támogató, akivel találkoztam az a HÍVŐ kategóriába tartozott. Teljesen lehetetlen velük értelmesen diskurálni, mert azon az alapon állnak, hogy MINDEN ami a fidesztől jön az jó, és mindenki, aki ezt kritizálja az hazaáruló.

Ezt így nem lehet..."

Ez jogos, én is így gondolom. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen a vitaindító. Mert ha eleve indulatos hangnemben kezdődik a vita, akkor abból az lesz, hogy a két fél az álláspontok közelítése helyett egyre inkább kiszorul a két szélsőséges álláspont irányába.

Gondolom a "fidesz hívő" barátaid meg téged tartanak baloldali-hívőnek fenti okok miatt.

Azért ezt vedd figyelembe.

DIldiko 2012.03.14. 19:58:54

@Pohos: Úgy gondolom sok mindenben egyetértünk. Nem tudom a hozzászólásod mely része szól nekem.
Én se ismerek a közalkalmazottak között végtörlesztőt, de a nem közalkalmazottak között se. Egyszerűen nem volt a párnacihában vagy a padláson pár milliójuk. Pedig szerintem sokan örülnénk, ha véletlenül találnánk.
Az emberek fizetése reálértéken elég régóta csökken. Még a 10 évvel ezelőtti 50%-s közalkalmazotti béremelés se volt elég, hogy a csökkenést megállítsa. Azóta meg ne is beszéljünk inkább erről.
Évek kitartó tanulásával - munka, 2 gyerek mellett - egy évig többet kerestem, mint a garantált bérminimum, de ez idén már a múlté. Idén már a fizetésem ki kellett egészíteni, hogy ezt elérje. Nagyon nem tetszik, hogy 23 év munka, közben több év tanulás után is annyit keresek, mint az aki most állt fel az iskolapadból.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 20:01:48

@Doubledecker:

"Az ideológiát most vonjuk ki, csak nézzük a gazdaságot, jobb lett a helyzet vagy rosszabb??????"

Én úgy gondolom, hogy több területen történt elmozdulás a jó irányba.

Ugyanakkor a világgazdasági helyzetet (tudom, hogy ez vörös posztó) nem lehet figyelmen kívül hagyni. Nyilván ha nem lenne válság, a CHF/EUR nem erősödik 1,65-ről 1,2-re, ha Európában növekedés lenne akkor alapból sokkal könnyebb lenne a helyzet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 20:04:05

@DIldiko:

"Évek kitartó tanulásával - munka, 2 gyerek mellett - egy évig többet kerestem, mint a garantált bérminimum, de ez idén már a múlté. Idén már a fizetésem ki kellett egészíteni, hogy ezt elérje. Nagyon nem tetszik, hogy 23 év munka, közben több év tanulás után is annyit keresek, mint az aki most állt fel az iskolapadból."

És sokan vannak ezzel így. Az a kérdés, hogy ez milyen választói magatartásra sarkall? Vezet-e az valahová, ha négyévente leváltjuk az aktuális kormányt, mert nem javított a helyzeten.

Lennie kell itt még másnak is a háttérben.

DIldiko 2012.03.14. 20:13:38

@bogancs: Milyen választói magatartásra sarkall? Én utoljára 10 éve kaptam béremelés, mint ahogyan a közalkalmazottak közül bárki is. Egyáltalán nem tetszik a dolog, de hogy összemosnak egy 18 éves kezdővel azért felháborít. Egyszer végre olyan kormányt kellene hatalomra juttatni aki tényleg megoldást találna erre a problémára és végre a gazdaság a béka feneke alól elindulna felfelé. A fidesznek erre lett volna lehetősége, de nem élt vele! A gazdaság mélyrepülése soha nem látott ütemben gyorsul. Most már azok is tönkremennek lassan, akik az utóbbi pár évet még kihúzták. A kisemberek reálértéken sokkal kevesebbet keresnek, emiatt kevesebbet vásárolnak. Kevesebb kereskedő, iparos kell, mert nem tudjuk őket megfizetni. Akik sokat kerestek eddig is és ez még nőtt is érzékelhetően eddig se itthon költötték el a pénzüket, ezután se itthon fogják.
Az egyszeri nagyarányú adócsökkentés egyáltalán nem jött be, főleg úgy, hogy sokan többet is adóznak - azok akik eddig kaptak adókedvezményt azok bizony közel 20%-al többet, mint eddig. Hiszen ez megszűnt, az ÁFA 2%-al nőtt, a disel adója nőtt - ez általános áremelést generált. És emellett még jött pár adó, ami eddig nem volt: chipsadó, ingatlanadó, baleseti adó - lehet, hogy még nem is jutott így eszembe minden. A tandíjról - amit ugye csak más néven neveznek ne is beszéljünk. Ki az a marha, aki maga is végletekig eladósodva azt tanácsolja majd a gyerekének, hogy vegyél el hitelt, hogy tanulhass!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 20:21:45

@DIldiko:

"Ki az a marha, aki maga is végletekig eladósodva azt tanácsolja majd a gyerekének, hogy vegyél el hitelt, hogy tanulhass!"

Hát ha bölcsésznek, vagy valami filozófusnak szeretne menni, akkor én sem javasolnám a diákhitelt.

Viszont ha mondjuk informatikusnak szeretne tanulni, és más lehetősége nincs, akkor simán vállalható szerintem a diákhitel, mert várhatóan a nemzetgazdasági átlagfizetés duplája lesz majd a kezdőfizetése. A többi meg csak a tehetségén múlik majd.

Szóval vannak helyzetek, amikor megéri felvenni. De mint látszik az emberek pénzügyi kultúráját ezen a téren is növelni kellene még.

Egészen más egy fogyasztási hitel, meg egy diákhitel. Ráadásul a diákhitel havi törlesztőrészlete a mindenkori jövedelemhez van kötve, tehát nincs olyan veszély, hogy elszáll a törlesztőrészlet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 20:22:35

@DIldiko:

Tehát én csak azért nem tiltanám le a gyereket a továbbtanulásról, mert nincs pénz a tandíjra, a diákhitelt meg elvből elutasítjuk.

DIldiko 2012.03.14. 20:34:46

@bogancs: Nem utasítom el elvből. A barátnőm felvette a diákhitelt. Még most is nyögi. A jó munkahelye megszűnt - elment szülni nem kellett vissza. Csak olyan helyre tudott elmenni dolgozni, ahol nagyságrendekkel kevesebbet keresett. Mivel lakáshitele is volt úgy döntöttek, inkább azt fizetik, hogy a bank a házat ne vigye el a fejük fölül. Mi a biztosíték arra, hogy mindenki el tud helyezkedni? Ha nem tud, miből fizeti a hitelt vissza. Mi lesz, ha most azok a diplomák melyet most nagyon jónak mondunk (informatika, műszaki)10-15 év múlva büfészak lesz és nem lesz munkahely?

dr. pretender 2012.03.14. 20:37:32

@Szevasztok: majd "kimentjük" őket még egyszer...

DIldiko 2012.03.14. 20:37:46

@bogancs: Ha neked nincsenek anyagi gondjaid és tudod taníttatni a gyereked annak nagyon örülök. Nagyon sokan éppen, hogy megélnek, még hitel nélkül se tudják taníttatni a gyereküket, mert épp a sajátjukat nyögik - azok bizony azonnal letiltják a gyereküket a fizetős továbbtanulásról!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 20:39:16

@DIldiko:

"Mi a biztosíték arra, hogy mindenki el tud helyezkedni? Ha nem tud, miből fizeti a hitelt vissza. "

Ha nem tud valaki elhelyezkedni, akkor nem a diákhitel havi párezres törlesztője lesz a legnagyobb gondja..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 20:40:34

@DIldiko:

"Nagyon sokan éppen, hogy megélnek, még hitel nélkül se tudják taníttatni a gyereküket, mert épp a sajátjukat nyögik - azok bizony azonnal letiltják a gyereküket a fizetős továbbtanulásról!"

Sajnos nem látom az összefüggést. Tartom, hogy bizonyos szakmáknál megéri felvenni, másoknál jobban meg kell gondolni.

DIldiko 2012.03.14. 20:47:36

@bogancs: Úgy látom pár ezren az idén végzettekből nem értenek veled egyet! Kíváncsi leszek mennyien mennek majd szeptembertől fizetős felsőoktatásba, mert akik most jelentkeztek nagy részük abban bízik, hogy bekerül az ingyenesbe. Ha nem, lehet, hogy nem fog fizetni, inkább tanul mást vagy itt hagyja az országot és hátra se néz!

dr. pretender 2012.03.14. 20:50:35

@ügyeske: a vizitdíj és a tandíj tipikus példája annak, hogy a fidesz saját magát szopatta meg, és nem kicsit. ha anno tiltakoznak, de hagyják, hogy a szocik ezeket bevezessék, megcsinálják a munka nehezét és elvigyék a balhét, akkor most sem az eü., sem a felsőoktatás nem itt tartana, az mszp meg mindenképpen bukott volna, szóval ez a fidesznek tiszta haszon. de nem, ők maguk szerettek volna felszállni a szopórollerre.
úgyhogy most szépen beleverték az orrukat a saját szarukba, de az a csodálatos, hogy egy hívő fideszes még ezt sem veszi észre. bámulatos emberfajta.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 20:53:31

@DIldiko:

Viszont a többség meg ugyanúgy gondolkodik mint én. ;)

Vedd még figyelembe azt is, hogy évről évre kisebb az egyes generációk létszáma.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 20:54:52

@dr. pretender:

"ha anno tiltakoznak, de hagyják, hogy a szocik ezeket bevezessék, megcsinálják a munka nehezét és elvigyék a balhét, akkor most sem az eü., sem a felsőoktatás nem itt tartana"

Túl sok itt a ha!

DIldiko 2012.03.14. 20:57:31

@bogancs: Nem nagyon láttam olyan évet, ahol egyik évről a másikra 30 ezerrel csökkent volna a 18 évesek száma.
Max. az 1996-ban születettek voltak hirtelen sokkal kevesebbe, mert ekkor vonták meg a GYED-et. Ők viszont még nem 18 évesek, csak 16.
Szeptemberben kiderül, hogy a 100ezer jelentkezőből hányan fognak fizetni a tanulásért.
Hogy a többség hogy gondolkodik 2 év múlva kiderül.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.14. 21:21:05

@DIldiko:

"Nem nagyon láttam olyan évet, ahol egyik évről a másikra 30 ezerrel csökkent volna a 18 évesek száma."

Évről évre folyamatosan csökken.

dr. trafik nomac 2012.03.14. 21:25:41

@dr. pretender:
"a vizitdíj és a tandíj tipikus példája annak, hogy a fidesz saját magát szopatta meg"

A fideszt soha nem erdekelte az orszag sorsa, egy embertol elvesz, kettonek szetosztja, ebbol megvan a hivotabor, persze ez igy a semmibe vezet. Jo pelda a posztolo, aki orul az fix arfolyamu torlesztesnek, ami sima lopas, ezen tul meg a masik oldalrol hianyozni is fog (mar akitol elloptak), dehat ugye ezek addig latnak, hogy a vajuban legyen kaja, hogy mibol van nem erdekes, meg, hogy meddig.

jo.e 2012.03.14. 21:25:42

@auth.gabor: És mi?
Én hol mondtam, hogy mszp fan vagy? Rossz az aki rosszra gondol.
Egyébként, ha már ennyire értesz hozzá, szerinted mégis hogy lenne jó?

DIldiko 2012.03.14. 21:37:35

@bogancs: Hát a tavalyi 130 ezerről gondolom lecsökkent 120-125 ezerre, de nem 100ezerre! 25%-s csökkenés egy év alatt nincs - max. háború idején, mert nincsenek otthon a férfiak!

dr. pretender 2012.03.14. 21:57:12

@bogancs: egy darab...
a strukturális átalakítások elkerülhetetlenek, ezt már akkor is tudni lehetett, de nekik fontosabb cél volt Gyurcsány megbuktatása, ezért izmoztak a népszavazással. hát most a nyakukba szakadt minden, láthatjuk, mit tudnak kezdeni vele, 8 év "felkészülés" a kormányzásra erre volt elég :( ha nem a saját bőrünkről lenne szó, még röhögnék is a szerencsétlenkedésen, de így...
@dr. nomac: hát kb. ja :(

zorki 2012.03.14. 21:58:26

A felsőoktatásban egyfajta jó megoldás van.
Első félév-(év) tandíj mentes, a többi mind fizetős. A tanulmányi eredmények alapján a legjobbaknak ösztöndíj (állami, önkormányzati, vállalati, civilszervezeti, szakszervezeti netán egyházi(!)sokféle formája egymás mellett.
Akinek szükséges, annak az ösztöndíj a megélhetést is biztosítsa.
Nyilván ez egy hosszú távon realizálható megoldás,mivel az ösztöndíj rendszer sokszínű kialakításáig az államé maradna a főszerep. Ezért kezdetben csak egy félév haladékot kapnának tőlem a diákok.
A bevezetés előtt egy-két évvel illendő ismertetni szükséges az új feltételeket.
Ezalatt az idő alatt csökkenteném az álképzések számát és a felsőfokú szakképzések célzott -munkaerőpiaci kívánalmak, új befektetők kívánalmai szerinti- bővítését hajtanám végre.
Erre a pénzt a befektetőknek biztosított adókedvezmények csökkentéséből vonnám el. A befektetők is kapnának cserébe szakképzett alkalmazottakat.

A diákhitel nagyon zűrös. A nem piaci hitelek, ráadásul húszéves fizetési idővel egyre több belépővel egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az államháztatásra, és a nehezebb években súlyos gondot okoznak. Ekkor jön majd: hogy ezentúl nem is így lesz hanem úgy, szal szigorítjuk, megemeljük a törlesztést.Persze csak akkor, ha népszavazással nem vétózza meg senki.:D

Orbán a magyar nép ópiuma! 2012.03.14. 23:45:29

@bogancs:
Olvasgattam, értelmeztem.
Semmi újat nem mond, amit a kormányzati propaganda már ne mondott, esetleg ne hazudott volna már a pofámba.
Ennyi.

Pohos 2012.03.15. 07:17:00

@DIldiko:

Csak láttam, hogy te is összefutottál Balt-al és abból a hozzászólásból is idéztem tőle, amit neked írt

Pohos 2012.03.15. 07:28:48

@bogancs:

"Tartom, hogy bizonyos szakmáknál megéri felvenni, másoknál jobban meg kell gondolni." Hülyeség, ennyire előre gondolkozni nem lehet. Mennyi egy normális képzési idő 5 év??? A frissen kikerült diplomásnak kell mondjuk 5 év, hogy igazi tapasztalatot szerezzen. Utána nézhetnél, hogy milyen diplomákat szereztek az elmúlt évebben tanárszakokon érdekes számokat láthatnál. De mondok egy jobbat, mivel most minden diák, aki átlagos képességekkel bír, egyetemre főiskolára vágyik. Egy-két "különleges" diák van, aki fizikai szakmát szeretne tanulni, így a gyengébb gyerekek járnak szakmunkásképzőbe. Ez elég régóta fennálló probléma, már a 30-as korosztálynál is sokan soha nem dolgoztak a szakmájukban. 15 év múlva a jelenlegi 45-50 éves szakik nyugdíjba fognak menni, a gyermekeik most nőnek fel, mivel kilátástalannak látják a helyzetüket ezért nem a szüleik szakmáját folytatják. Ki lesz majd akkor az ács, kőműves asztalos???? Az akit most azért rugdosnak át, hogy ne az osztály légkörét rontsa?? Vagy úgy gondolod, hogy elég ha mindenki az ikea-ban vásárol.

Mizar 2012.03.15. 09:05:05

@dr. nomac:

Sokkal rosszabb az arány és minden kormány ez teszi évtizedek óta.
A kormányok adni nem tudnak csak szétosztani.

Talán van egymillió aki eladható produktumot termel vagy szolgáltat.
(Talán, de szerintem nincs ennyi).

Ez van szétosztva tízmillió felé, de úgy, hogy nagyjából háromszázezernek kiosztott pénz olyan sok, hogy képes felhúzni a jövedelemmel rendelkezők háromnegyedének 60-70 ezres valós nettóját a statisztikában 120 ezerre.

Ez jól mutatja, hogy nagy bajok vannak és nagy igazságtalanságok.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.15. 09:34:42

@dr. nomac:

"A fideszt soha nem erdekelte az orszag sorsa, egy embertol elvesz, kettonek szetosztja, ebbol megvan a hivotabor, persze ez igy a semmibe vezet."

Ez elég érdekes szemléletmód. Gyakorlatilag az állam működésének jogosságát vonja kétségbe.

Mert az állam pont arról szól, hogy adókat beszed, és abból egyrészt ellátja a közfeladatokat, másrészt újraosztja a jövedelmeket.

Korábban ugye az volt, hogy nem a beszedettet osztották újra, hanem hitelt vettek fel és azt is szétosztották. Na az nem vezetett sehova. Ameddig csak annyit osztanak szét, mint amennyit beszednek, addig oké. Az, meg hogy melyik társadalmi csoportot priorizáljuk, az már politikai kérdés.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.15. 09:40:46

@Pohos:

"Hülyeség, ennyire előre gondolkozni nem lehet. Mennyi egy normális képzési idő 5 év???"

@dr. pretender:

"hát most a nyakukba szakadt minden, láthatjuk, mit tudnak kezdeni vele, 8 év "felkészülés" a kormányzásra erre volt elég :("

Na erre mondom én, hogy az ellenzékieknek semmi nem jó. Ha sapka van a kormányon az a baj, ha meg nincs, akkor az..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.15. 09:42:47

@Mizar:

"Talán van egymillió aki eladható produktumot termel vagy szolgáltat.
(Talán, de szerintem nincs ennyi)."

Szerintem a jelenlegi munkahelyeken dolgozó 3,8 millió ember túlnyomó többsége valódi produktumot termel. Csak még ez is kevés.

dr. pretender 2012.03.15. 09:56:54

@bogancs: bocs, bogáncs, de én meg az ilyen válaszaid miatt mondom, hogy jelenleg tényleg te vagy a legostobább magyar blogger...
pont hogy azt mondom, hogy akkor kellett volna hagyniuk, hogy megcsináljon az akkori kormány valamit, ami egyáltalán nem lett volna tökéletes, de legalább az örökös szocialista, paternalista demagógiából ("mindig mindenkinek minden jár ingyen") kiléptünk volna évekkel ezelőtt és pénzügyileg is lendített volna mind az egészségügy, mind a felsőoktatás helyzetén. itt kúrta el a fidesz, de nagyon, hogy ezt megakadályozta. emiatt most bevezetnek egy, a korábbinál sokkal igazságtalanabb tandíjrenszert, az egészségügy meg csak egyszerűen csődbe ment. hol van itt "van sapka-nincs sapka" helyzet? sehol.

dr. pretender 2012.03.15. 10:04:54

@bogancs: ja és ez tipikus _argumentum ad hominem_, érvelési hiba, olvass utána, ilyenekkel soha nem fogsz meggyőzni senkit :)
de ha szerinted az ellenzéknek semmi sem jó, akkor gondolkozz el azon, hogy nektek viszont minden jó. azért ez is jelez valamit :) a pártot követve hol fújolni kell a tandíjat és leszavazni, hol meg bégetve támogatni... és ti megteszitek. gratulálok :)))
(btw én tandíjpárti vagyok, 2008-ban is az voltam, de a mostanit egy nagyon elbaszott és igazságtalan koncepciónak tartom)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.15. 10:10:20

@dr. pretender:

"btw én tandíjpárti vagyok, 2008-ban is az voltam, de a mostanit egy nagyon elbaszott és igazságtalan koncepciónak tartom"

Más meg az akkorit tartotta rossznak, azért nem támogatta..

"pont hogy azt mondom, hogy akkor kellett volna hagyniuk, hogy megcsináljon az akkori kormány valamit, ami egyáltalán nem lett volna tökéletes"

Ok! Félreértettelek. 8 év "felkészülésről" írtál. Nem gondoltam, hogy így érted.

Lóhering a fattyúlovag 2012.03.15. 12:30:13

Drága, aranyos Bogáncs Elvtársúr(hölgy?)!

Legalázatosabban csókdosva kegyed kzét-lábát, esdeklek Nagyméltóságodhoz, apellálva Nagyméltóságod közismerten 29,7 karátos színarany szívéhez, hogy méltóztassék szerénységemet béprotezsálni az általam régóta a legalázatosabb forró szeretettel szeretett Fiatal Demokraták Szövetsége-Magyar Polgári Szövetség Agitációs és Propaganda Osztálya külsős állományába, vagy ha ez nem lehetséges, legalább Nagyméltóságod szíveskedjen engem eseti megbízásokkal ellátni. Mint nyugdíjas, nagyon alacsony díjazásért, az Ön tiszteletdíjának szinte elhanyagolhatóan csekélyke százalékáért (szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy igen magas színvonalon) fogom az általam régóta a legalázatosabb forró szeretettel szeretett Fiatal Demokraták Szövetsége-Magyar Polgári Szövetség és ihletett valamint A Magyarok Istene által a lehető legsokoldalúbban megáldott Felülmúlhatatlanul Nagy Kormányosa, Isten Kegyelméből Első Orbán Viktor Úr, Sokat Szenvedett Kicsiny Hazánk Mindeddig És Előre Láthatólag Az Idők Végezetéig Legnagyobb Vezetője múlhatatlan dicsőségét zengeni. Amennyiben a díjazásom fedezni fogja akárcsak a havi gyógyszerköltségemet is, már szopok-nyalok-gombotvarrok!

Kedvező válaszát remegve várva, a legmélyebb tisztelettel:
Lóhering, nyugalmazott diplomás.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.15. 12:41:23

@Lóhering a fattyúlovag:

Tisztelt Lóherint a fattyúlovag!

Köszönöm érdeklődését. Az e-mail címére megküldtem a meghívót, amelyet aktiválva a Nívó blog szerkesztőjévé válik.

Témabeli megkötés nincs, bármiről írhat.

Üdv a csapatban!

Amint aktiválja a meghívót, a Nick-neve rögtön megjelenik a jobboldali hasábban a Szerzők menüpontban.

Tisztelettel,
bogancs

u.i.: A Nívó blog csapaton belül a szervezeti kultúránk szerint tegeződni szoktunk egymással. Segíti a közvetlenebb kommunikációt és eszmecserét. Kérjük ennek elfogadását a jövőre nézve.

kifordított nagyanyó 2012.03.15. 14:21:23

Te tényleg indítottál egy blogot,csak hogy felcsatolhasd a szopóálarcot.
Szerintem te vagy Vidéki ikertestvére.
Ő a vastagbőr fideszbirkája.

lobster thermidor 2012.03.15. 15:07:08

@Balt:

Te idióta barom, te!
Vajon ki piszkálgatja az árfolyamokat az unortodox gazdaságpolitikának nevezett baromságaival?
Ki a faszom emelte fel az áfát 27 százalékra?
Én megmondom neked!
Az a piros-fehér-zöld segglyuk, akit Orbán Viktornak hívnak.

Balt 2012.03.16. 04:19:59

@nósumifan: ehhe, ehhe, tréfarépát teccet vacsorázni? Ahogy elnézem, ritka nagy bugris lehetsz, már csak a nicked alapján is.

Balt 2012.03.16. 04:25:33

@lobster thermidor: Vö. a chf.eur árfolyamot, faszkalap! Nem mondom, a ft az euróhoz képest is vagy 5%-kal rosszabb /pill, mint a kormányváltáskor, de hát ugyi már rég eurónk lehetne, ha nincs "elmúlt8év".

Balt 2012.03.16. 04:46:55

@Szevasztok: El is viszik, de nem Kisinyovba, hanem Ázsiába, gyerekmunkásoknak. RIP Európa.

Balt 2012.03.16. 04:55:44

@luciferko: :) Ebből épp az látszik, hogy Mo. a középmezőnybe tartozik az EU-ban az üzemanyagok adótartalmát tekintve. Benzin kicsit alatta, gázolaj kicsit felette.

Balt 2012.03.16. 04:59:36

@Balt: A jövedéki adó meg kifejezetten az alacsonyak között van mindkét esetben. (Nem is gondoltam volna.) :)

Balt 2012.03.16. 05:03:27

@Szevasztok: Ja: nem gondolom, hogy erre a "dolgozzunk ingyen" a megoldás.

Balt 2012.03.16. 05:07:59

@ügyeske: "Mert ez a most egyetemre jelentkező nemzedék 2 év mulva élete első választására fog menni és bizony biztosvagyok benne, hogy kire fog szavazni ."

Ne reméld még a gatyaletolós performansz után se, hogy a faterra. :)) Valszeg sokkal inkább (mint szeretnétek) a Jobbikra.

Balt 2012.03.16. 05:12:35

@ügyeske: "mi a véleménye arról, hogy a dolgozók minimálbérre vannak bejelentve , kb. egymillio ember és még azt sem kapják meg, mert zsebbe fizet a munkáltató"

Ezt hozta a "jóléti rendszerváltás" és az adómentes minimálbér/adójóváírás. (Volt az kétmillió körül is.)

Balt 2012.03.16. 05:21:57

@ügyeske: "gondolnak egyet és visszamenőleg akármilyen szabályt akármivé változtatnak és ez igazlehet pl. a most 2% os diákhitelre is?
kitudja mikorra visszakell fizetni, akorra mennyi lesz a kamatja"

:) Telitalálat! Pont így volt az előző kurzusban.

Balt 2012.03.16. 05:35:44

@ZSírfeka: Érdekes, az én környezetemben nincs ember, aki 2010 óta hirtelen az utolsó - és itt remélhetőleg kiterjeszthetjük a tengelyt végtelenig :)) - maszopos minelnökben látná a perspektívát. Nem 5 emberes minta, hanem mondjuk 200.

Balt 2012.03.16. 05:44:48

@nósumifan: Ráhibáztál, tényleg nem fogom megnézni, mire is böfögsz - tabletről nem olyan egyszerű. Ellenben már az első kommentedre akartam írni, csak úgy általánosságban, hogy ritka kis pöcs vagy. Ez a nick meg... :)) Remélem elmúltál már 14.

Balt 2012.03.16. 05:48:07

@nósumifan: Ja, egyébként nem voltam ott tegnap, Bayer meg vagy 4 éve az Echo tv-nél van. (Nem nézem.) Ezt a tájékozottságot!... :))

Balt 2012.03.16. 06:09:32

@Pohos: Vidéki családi házra végtörlesztettek és tudtommal pesti lakás árából.

Soha nem irigyeltem más bérét, még akkor sem, amikor pályakezdőként (az átkosban) nyilván nem én voltam a kiemelt bérkategóriában. Jut eszembe, volt kollégám most készül váltani, komoly dilemma ez neki, mert valszeg annyival nem tud nagyobb bért kiharcolni, amiért érdemes váltani: ezzel 1m fölött lenne (bruttó persze), azzal meg nem dobálóznak könnyen. De hát valahol csak meg (és át) kell lépni a határt. (Ja, mindkét cég termelő multi, adózott jöv.. fejvadászi megkeresés.)

Balt 2012.03.16. 06:17:20

@Dour ®: Mint kiderült, bizony megint dezinformáció (hú, de disztingvált vagyok!) a "közpénzből fizetett bérfelvonulók" toposz. Itt az index meglehetősen cinikus cikke a témában:
m.index.hu/belfold/2012/03/14/lengyel_tuntetok_marcius_15

Balt 2012.03.16. 06:21:16

@Mediator_07: Egyetértek. Azon talán nem ártana elmélázni (a baloldalnak, de nekünk is, meg persze az EU-nak), hogy számottevően erősödni a Jobbik látszik egyedül...

Balt 2012.03.16. 06:24:19

@bogancs: Don't feed the troll! :)

lobster thermidor 2012.03.16. 07:54:52

@Balt:

Látom annyira azért mégsem vagy tulok, így még azt is feltételezem rólad, hogy az olyan egyszerű számtani feladatok megoldására mint a szorzás, és az összeadás, nem haladja meg képességeidet.
Az igaz, hogy nem Orbán tojja a tojásokat, bár lassan még az is kiderülhet róla. De mint mondottam a lózungokat, meg a NENYIT nem lehet megenni, és fűteni se nagyon lehet vele, az autót meg pláne nem hajtja. A tyúkok meg valami oknál fogva kifejezetten szeretik a meleget.
Az elmúlt "nyócév" dumát meg felejtsd el, mert a tojást romlékony árú, még a kínaiak is a legfeljebb 100 napos tojást eszik meg, a régebbi már nagyon büdös volna, ezért hivatkozási alapnak sem "fogyasztható".
Szóval ebből a néhány apróságból is elég egyszerűen kikövetkeztetheted, hogy miért kerül kétszer annyiba egy tojás idén húsvétkor, mint tavaly.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.16. 09:12:41

@Balt:

"Don't feed the troll!"

Nálunk nincs olyan, hogy troll. Nyitottak és toleránsak vagyunk mindenkire. Mindenkivel szóba állunk, aki megszólít.

Próbáljuk megérteni azt, akinek eltérő a véleménye.

nósumifan 2012.03.16. 09:31:21

@Balt: fröcsögjél csak kiskocsog és le ne cuppanjál a fidesz farkáról!

És mozizzál egy kicsit a HírTV-n!
Szólj, ha nem a tetves bayerzsóti barátodat látod és hallod a többi álszent, exkommunista(?), exmunkásőr, hazug, bértollnok dísz..eci között:

mno.hu/pentek8/miert-vonult-tobb-szazezer-ember-az-utcara-1046836

Ui.: a továbbiakban ne fáraszd magad mindenféle válaszfélékkel, mert lesz@rom, amit össze-vissza firkálsz, te "túlművelt" DÍSZF@SZ!

Pohos 2012.03.16. 19:09:58

@Balt:

Akkor két észrevétel, de ezek nem kötözködésnek vedd.

Tehát nem keresetből tudott végtörleszteni, hanem egy ingatlant adott el és abból. Nekem az a problémám, hogy a normál átlagos dolgozó nem tudott mit kezdeni ezzel a végtörlesztéssel, hacsak nem segítettek (szülők, baráti kölcsön stb.) vagy nem volt valamilyen pénzé tehető ingó vagy ingatlan vagyona. A legtöbb 25-40 évesnek akinek önerőből vagy minimális segítséggel sikerült családot alapítani, ingatlant venni nem igazán sikerült törleszteni.

A másik dolog, nem tudom mit szólna a haverod, hogy ha egyik napról a másikra 15%-al csökkenne a netto bére, illetve 23 éves friss diplomás is ugyan annyit kapna mint ő. Ezt így egyszerre, hogy érezné magát? Lehet, hogy a beosztottaim képezték túl magukat, de ez így akkor is zavaró.

Pohos 2012.03.16. 19:27:18

@bogancs:

Furcsa a gondolkodásod. Most jól lehet keresni informatikusként, viszont bölcsész vagy filozófusként nem annyira. Lakatos, asztalos pedig nevetséges. Tehát azok akik alkalmatlanok a továbbtanulásra legyenek szakmunkások, de az átlag tanuljon tovább. Akinek van egy kis érzéke a reál tárgyakhoz legyen mérnök vagy informatikus vagy valami hasonló.

Csak jelezném, az egyetemeken alig van fizika tanárszakos hallgató, matematika tanárszakos is egyre kevesebb, a bölcsészek is szépen fogyogatnak. Orvosok menekülnek az országból. A saját gyermekeink jövőjét tesszük tönkre, nem hinném, hogy van sokkal fontosabb munka az oktatásnál és az egészségügynél. Az egyiket megveti a társadalom nincs támogatottsága, pedig a jövő gazdasága van a kezükbe. A másik pedig amint teheti menekül. Ez az elmúlt húsz évben így van, egyik kormány sem érezte elég fontosnak őket és a gyermekeink isszák meg a levét.
Ez nem az amire te gondolsz, hogy van rajta sapka vagy nincs rajta.

Lóhering a fattyúlovag 2012.03.16. 21:55:40

@bogancs:
Kedves Bodóné!

Én nem unalmas óráim tartalmas eltöltésére keresek lehetőséget, hanem a szégyenletesen és felháborítóan alacsony nyugdíjamat szeretném kiegészíteni. Mivel a fizikai állapotom a siralmas szintet is csak alulról közelíti, a kutyasétáltatás, kubikolás és egyéb feketén végezhető fizikai munka kiesett. Látom, hogy ezen a blogon milyen enyhén szólva is nem éppen akadémiai szinten nyomjátok a fidesz-propagandát ezért ajánlkoztam fel, hogy valami kis színt, stílust, színvonalat is lásson ez az oldal. És mivel a helyzetem jelenleg ugyan csak szorult ám ha a beharangozott intézkedéseknek csak a tizede valósul meg, akkor is a nyáron minimum kétségbeejtő lesz, ezért vállalnám el röhejesen alacsony díjazásért is ezt a gyomorforgató munkát.
És erre kiszúrnád a szemem egy szaros kis ingyenes gyakornoki státusszal?
No eriggy má' mert szitává röhöglek!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.18. 19:13:24

@Lóhering a fattyúlovag:

Nézze kedves uram! Nyilvánvalóan provokációs célú üzenetére elsőre ennyit tudtam felajánlani.

Ugyanakkor kimondottan zavar az a stílusú minősítgetés, amit itt megenged magának.

Úgyhogy én felveszem a kesztyűt. Mondjon egy összeget, amennyit egy posztért kér, és én eljuttatom önhöz, ha megírja.

A meghívót ezennel visszavontam, ugyanis biztos vagyok benne, hogy csak a szája járt.

Ugyanakkor boldogan újra elküldöm, amennyiben a pénz miatt meggondolja magát.

Örömömre szolgál, ha a tőlem telhető mértékben hozzájárulhatok sanyarú helyzetének javításához, habár az nyilván nem miattam állt elő.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.19. 11:49:46

Picit egysíkúnak érzem a cikket. Az ilyenek miatt:
"baloldali, sőt inkább liberális beállítottsággal,"
Ez a mondat mit jelent??? Én jobboldali liberális szavazó lennék. Ha lenne ilyen párt a parlamentben. De csak baloldali van (az LMP-ről még nem látszik, hogy mi is). A naracsos nemzeti kommunisták, csíkos nemzeti szocik, maszop és esetleg a déká, ha meg nem torpedózzák őket a szokásos visszamenőleges törvénykezéssel.

"akiket leginkább a magánnyugdíj rendszerben felhalmozott millióik, vagy magas fizetésük okán várt jövőbeli millióik elvesztése bőszített fel."
Engem nem a manyup pénzem lenyúlása "bőszített fel", hanem ahogy csinálták. Mindenféle előkészítés nélkül. Ahogy minden mást is csinálnak.
Engem az bőszített fel, hogy szembemennek mindenféle "polgári" elvvel. Építik a "nemzeti" tőkét. Ez a nemzeti tőke pedig 200 mrd Ft-ot Szlovákiában ruház be. Köszönik az adófizetők támogatását.

Én a kádárizmus újraépítését látom (mutyi államosítása, az emberek megfélemlítése). Nagyon szomorú. Főleg a szüleimnek nagyon szomorú, akik végre azt várták, hogy ez megszűnik.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.19. 21:08:29

@TrueY:

"Picit egysíkúnak érzem a cikket. Az ilyenek miatt:
"baloldali, sőt inkább liberális beállítottsággal," Ez a mondat mit jelent??? Én jobboldali liberális szavazó lennék. Ha lenne ilyen párt a parlamentben. "

Én hasonlóképpen vagyok ezzel. Valamiért Magyarországon a liberálisok letették a garast a baloldal mellett. Voltak próbálkozások az egyenlő távolságra (pl. Demszky szdsz elnöksége idején) de az tiszavirág életű volt.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.19. 21:10:41

@bogancs: "Magyarországon a liberálisok letették a garast a baloldal mellett. Voltak próbálkozások az egyenlő távolságra (pl. Demszky szdsz elnöksége idején) de az tiszavirág életű volt."

Szerintem '98 után a fityisszel nem lehetett volna összeállniuk. Így maradt nekik a maszop. Egyébként két liberális párt volt kezdetben, csak már nem emléxem, hogy mit lett a másikkal! ;)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.19. 21:19:59

@TrueY:

Ha frázisokat akarnék puffogtatni: Kitűnű érzékkel elfoglalták a politikai paletta jobboldalán tátongó űrt. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.19. 21:44:29

@bogancs: "politikai paletta jobboldalán tátongó űrt."
??? Jobb oldalán? Komenista ideológiával? Jelenleg ők a legbaloldalabbi párt a parlamentben!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.19. 21:54:18

@TrueY:

Akár így is lehet mondani. Csak tudnám, hogy mi bajuk van a nemzetközi testvíreikkel. :))

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.20. 11:04:18

@bogancs: Bocs, de eztet nem fogtam! Kifejtenéd kissé bővebb lére eresztve?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.03.20. 19:06:27

@TrueY:

"Jelenleg ők a legbaloldalabbi párt a parlamentben!"

És mi a helyzet nemzetközi baloldal fideszre támadásával?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.20. 21:09:53

@bogancs: Ezt nem értem. Szerintem a hülyeség pártsemleges. Amit a fityisz csinál, az simán hozzáértés nélküli ámokfutás. Ezt nem nehéz akárhonnan "támadni".

Lóhering a fattyúlovag 2012.06.22. 12:13:48

@bogancs:
Drága Bogáncs!
Elnézést a megkésett válaszért, de sajnos hosszabb ideig voltam kénytelen a kórházi ágyat nyomni és egyéb problémák is hátráltattak a nagybecsű ajánlatára való reagálásban. (A'propos, van fogalma róla, hogy egy meglehetősen szerény temetés mennyibe kerül és mennyi utánafutkosás?)

Amennyiben ajánlata még él, úgy szíveskedjék a loheringafattyulovag@freemail.hu címre elküldeni, hogy milyen témában, cca milyen hosszúságban és sacc/kb milyen irányultsággal várja a vizsgadarabomat.
A próbadarabért mindössze 5.000 Ft-ot kérek, a többi megrendelésről majd később egyeztessünk.

(Egy lelkes amatőr hadsereget _MINDIG_ legyőz egy hidegfejű profi csapat)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.06.23. 18:26:44

@Lóhering a fattyúlovag:

Örülök! A meghívót újra elküldtem!

Mint jeleztem feljebb, témabeli megkötés nincs. Írjon arról, ami a legjobban nyomja a szívét, vagy akár a nyugdíjasok nehéz helyzetéről.

Ha nem szeretne mindenáron panaszkodni, akkor esetleg valamilyen pozitív, építő jellegű írást is szívesen veszünk.
süti beállítások módosítása